2017. augusztus 16., szerda

CHARLOTTESVILLE WEIMAI TANULSÁGAI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.08.16.


A világ legfontosabb liberális demokráciáját időnként két szélsőséges, fanatikus erő ejti túszul. Vélemény.

Jól van, kimondta végre, amit mindenki várt tőle, szépen is mondta, és hát tényleg ideje volt. Az Ember, Aki Minden Baromságról Rögtön Twittel, napokig nem talál időt arra, hogy szokásos keresetlen stílusában kerek perec elítélje a fehérségükre büszkék utcai terrorját? Donald Trump, aki sokak szerint egy személyben felel az alt-rightért és a nettó nácikért, csak azért, mert azok szeretik őt, most végre egyértelmű volt:

A rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér fensőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak.

Ez a beszéd. Meg az is, hogy "azok, akik a vakhit nevében erőszakot követnek el, Amerika lényegét támadják". És milyen jó, hogy azt is hangsúlyozta: "nem számít a bőrünk színe, mindenkire ugyanazok a törvények érvényesek". That's the spirit! Meg az is, hogy a konzervatív National Review szerkesztőségi cikke éles hangon kérte ki magának, hogy a szélsőjobbról valakik "egyesítsék" a jobboldalt, mivel nekik közük nincs a barna mocsárhoz, zsidógyűlölőkhöz, elvakultakhoz, rasszistákhoz, a náci és a déli zászló charlottesville-i lobogtatóihoz.

Az elnök és több amerikai elemző is felhívta azonban a figyelmet arra, hogy nem elég csak a széljobbos gyűlöletkeltő csoportokat elítélni a virginiai kisvárosban történt kulmináló erőszakért. A Hitler-hívő 20 éves gázoló, aki megölt egy fiatal nőt és másfél tucatnyit megsebesített, természetesen annak az oldalnak a sara, az ő "eszméik" követője és hirdetője, és bár nincs kollektív bűnösség, az alt-right és tágabb haveri köre jól teszi, ha szól majd egy-két szót arról, hogy mégis mit szűrt le eszement elvtársuk akciójából. Vagy elég annyi, hogy utánuk a rasszista fáklyásmenet?

De sara bizony a másik oldalnak is van: az erőszakos, szélbalos Antifa, a kirekesztő, esszencialista #BlackLivesMatter (BLM) mozgalom nagyon is hozzájárult a charlottesville-i eszkalációhoz. A BLM a feketékkel szembeni brutális rendőri erőszakkal szemben fellépő civil szervezetből lett percek alatt fehérellenes, kommunista gazdasági elképzeléseket hirdető militáns szekta, amely egész komolyan azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban "rendszerszintű" az afroamerikaiakkal szembeni fajgyűlölet, strukturális az erőszak, sőt, a "genocídium" – holott előbb a saját erőszakosságukkal kéne leszámolni, mielőtt ezt folytatnák...

ÓVA INTENÉM A KORMÁNYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.16.


...De beszélhetnénk a fogyatékkal élők támogatásának csökkentéséről, az ő életüket befolyásoló döntésekről, a pénzkivonásokról. Például – ezer ilyen van, de most ez jut eszembe – egy teljes egészében mozgásképtelen, napi 24 órában ágyhoz kötött embernek 2×28 alkalommal jár gyógytornász. Mármint államilag ennyiben van limitálva a támogatott kezelések száma, ami önmagában is kevés, de a semminél kicsit több. Azonban sokan ehhez sem jutnak hozzá, mivel nincsen elég gyógytornász.

Fogyatékkal élő gyermeket nevelni, ilyen családtagot gondozni súlyos teher és én nem igazán látom, hogy ezen a terhen túl nagy igyekezettel enyhítene a kormány. Ellenben sokat ront. A civil szervezeteknek juttatott jókora summa szépen hangzik, de jó lenne látni, hogy végül mennyi jut el belőle oda, ahová el kellene jutnia. És nem csak a nagyvárosokra gondolok, hanem az egyéb településekre, ahol jóformán semmiféle lehetőség nincs, oda a civil szervezetek sem szokták leverni egymást a nagy tülekedésben.

És – ismerve a kormány sajátos felfogását a közvagyon és magánvagyon közötti átmenet elsmirglizésében – melyek ezek a civil szervezetek és hány olyan van közöttük, amelyben valamelyik politikus egyik-másik rokona is érintett? Van-e közöttük olyan szervezet, amelyik a támogatás jelentős részét feléli, a vezetőség extra fizetésért teszik a jót, a fogyatékkal élőknek pedig egy marék szaloncukor jut?

Végül pedig óva inteném a kormányt attól a nagyon hibás elképzeléstől, hogy ezzel az állam le is tudta a kötelességét. Nem tudta le, ezt nem lehet – még oly jól és becsületesen működő – civil szervezetekre sem áttolni, ebből nem vonulhat ki az állam.

Tehát: a fogyatékkal élők ellátásából kivont összeg hogyan aránylik a nagy melldöngetéssel a civil szervezeteknek szánt összeghez? Ki, hol, mi módon ellenőrzi ezeket a szervezeteket? Mennyi az a pénz, ami valóban oda kerül, ahol arra szükség van és ahová az adófizetők is szánták? Mikor fogja felváltani a porhintéssel egybekötött melldöngetést a tényleges, érdemi, valódi problémákra megoldást kereső és találó szociális felelősségvállalás?

ÍGY KÖNNYÍTHETED MEG AZ ÓVODAI BESZOKTATÁST

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.05.15.


A hároméves kor sok szempontból mérföldkő. A gyerekek többsége ekkorra már szépen, érthetően beszél és szobatiszta. Ezeknek (is) köszönhető, hogy egyre könnyebb az élet szülőként. A gondozási feladatokat szórakoztató programok váltják fel, a csemete egyre ügyesebb, önállóbb, érdeklődőbb. 

Aztán jön az óvoda, ami sok családban megtöri a sikerszériát... Még akkor is adódhatnak nehézségek, ha a gyerek előzőleg bölcsődébe járt, vagy a nagyobb testvére "kitaposta neki az utat".

A SZÜLŐI BESZOKTATÁS


Fontos tudnod, hogy a gyerekkel együtt tulajdonképpen Neked is be kell szoknod. Ha évekig otthon voltál, akkor érzed a legélesebb a váltást a két életforma között. De ha a gyerek előzőleg bölcsibe járt, Te pedig dolgoztál, akkor is meg kell ismerni egy új közeget. Új szabályok, új pedagógusok, új gyerekek, új szülői közösség vár.

Mikor rábízod a szemed fényét az óvó nénikre, valóban bíznod kell bennük. Bíznod kell abban, hogy a gyerek jó helyen van, hozzáértő pedagógusok vigyáznak rá. Ha valami baja van, megértik és segítenek neki. Ha babusgatásra vágyik, megkapja. Figyelnek a szükségleteire. Ha lassabban oldódik, nem sürgetik, nem erőltetnek semmit. ..

A MAGYAR FELSŐOKTATÁS HELYZETÉRŐL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.16.


...Az MTA intézeti rendszerében azért van HiCi és N & S potenciál, de az MTA-t nem számolják be a magyar felsőoktatásba. Ha formálisan egy University of Budapest címke jelenne meg az akadémiai kutatók cikkein, a SOTE, ELTE, BME professzoraival együtt, akkor még mindig kisebb lenne az a bizonyos virtuális egyetem, mint a bécsi tudományegyetem, de a U. of B. vélhetően már benne lenne a legjobb háromszázban.

Maximális kormányzati jóindulat, akarat és elszántság mellett is nehéz lenne a helyzet, sportcentrikus állami vezetéssel viszont teljesen reménytelen ügyről van szó. A magyar felsőoktatás annyira azért nem rossz, mint amilyennek látszik, de rettenetesen alul van finanszírozva és a fentiek miatt is jelentős hátrányban van a listákon.

P.S CETERUM CENSEO: Egy magyar egyetemi adjunktus nettó fizetése kb. 500 font, egy brit adjunktusé pedig kétezer font felett van, a kvázi magánnyugdíj-befizetés után is. És a magyar adjunktus terhelése a nagyobb.

ÁLLATOKKÁ LETTÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.08.16.Állatok, azonban nem a cuki kiscicára, vagy az aranyos kis vizslára gondolok. Olyan emberekre gondolok, akik állat módjára viselkedve, egy idióta facebook fotó reményében gond nélkül képesek voltak asszisztálni egy védtelen delfin halálához. Azokról lesz szó, akinek a vizeinkben, erdőinkben, folyóinkban élő állatok mit sem számítanak. Akik már elfeledték, ők is ugyanúgy részei a természetnek mint ahogy te, vagy én, a különbség csupán annyi, hogy ők más fajhoz tartoznak. Ameddig az állatok önvédelemből, vagy éhség miatt támadnak, addig az ember heccből, vagy emberi hülyeségből kifolyólag is képes állatok tucatjait legyilkolni. Évtizedről évtizedre egyre kevésbé tiszteljük az állatokat, fajok tucatjait törölve el a föld színéről örökre. Olyanok állatokat, akik akár évmilliókat is leéltek ezen a bolygón, de az ember képes volt elpusztítani pár évtized alatt.

Elfelejtjük, hogy az állatok és növények ugyanúgy a természet részei, az ő lakóhelyük is a föld. Nekik is szükségük van természetes élőhelyre, élelemre, ivóvízre, mint ahogy nekünk is. Mégis képesek vagyunk felháborodni, ha egy természetes élőhelyétől megfosztott állat, félelmében emberre támad. Ilyenkor ritkán merül fel az ember felelőssége, ritkán hibáztatjuk magunkat, pedig elsősorban a mi hibánk.

Múlt pénteken a dél spanyolországi Mojácar régióban egy kis delfin, anyjától elsodródva a tengerparton fürdőzők közé úszott. Az állat legyengülve, zavarodottan érkezett a sekély részre, azonban segítség helyett, villódzó vakukat és facebook fotóért pózoló emberek tömegét kapta. A képek tömegével készültek, miközben a szerencsétlen állat küzdött az életéért. Noha az állatmentők 15 perccel a bejelentést követően már a helyszínen voltak, a kis delfin már halott volt. Az őt fogdosó emberek tömege akkora stresszt okozott az állatnak, hogy leállt a kicsi szíve...


A MAGYAR SZAKSZERVEZETI MOZGALOM TALÁN UTOLSÓ ESÉLYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.08.16.A hazai gazdasági viszonyokat (legújabb kapitalizmus) lanyhuló dolgozói érdekképviselet, a rendszerváltást követően szerves módon gyengülő szakszervezeti mozgalom jellemezte. A természetes leépülés oka egyrészt a „kommunista” rezsim szakszervezeti struktúrájának szervetlenségéből (kiüresedett szakszervezeti mozgalom az állampárt ölelő karjában) és a gazdasági – munkapiaci helyzetből (termelés visszaesése, növekvő munkanélküliség) fakadt. A nem hozzáértő vezetés – miért is lett volna, hiszen korábban nem kellett valódi érdekvédelmi vezetőként működnie –, és a vezetők egy részének különalkui (személyes jólétük, egzisztenciális biztonságuk érdekében) ugyancsak hozzájárult a szakszervezetek erodálódásához.

A szerves leépülés, a gyengülő munkás érdekvédelem kapóra jött a hazai kapitalizmus „építése” során:

a hazai gazdaságban megjelenő külföldi vállalatok (multik) és az új magyar tőkésosztály egyaránt élvezte a nem létező bér- és osztályharc előnyeit: a minimálbéres foglalkoztatást, túlóráztatást, zsebbe fizetést, csicskáztatást, alacsony munkabéreket, stb., egy szóval az érdekvédelem nélkül dolgozók fokozott kizsákmányolásának lehetőségét.

A 12 évnyi szocialista kormányzás nem sokat javított a szakszervezetek állapotán. A „baloldali” kormányok munkásmozgalmi-szakszervezeti politikája jobbára megmaradt az ígéretek szintjén, illetve az operatív együttműködés és alkalmi kokettáláson túl stratégiájában liberális, munkaadó (tőke) párti maradt. A 2010 utáni Fidesz-KDNP kormányok politikája pedig (jobboldali kormánytól nem szokatlan módon) kifejezetten munkaadóbarát és munkavállaló és szakszervezet-ellenes lett. A szakszervezeti széttagoltság, az erőforrások és a taglétszám csökkenése, a támogató politikai környezet hiánya mind-mind oda vezettek, hogy

a 2010-es évek közepére a magánszektorban mindössze 5, míg az állami szektorban 25 százalék körüli szervezettséget találunk.


A munkavállalói érdekképviselet általános gyengülése mellett, természetesen találhatunk példát erős, lokális érdekérvényesítés működésére (pl. vasutas szakszervezetek), de az általános enerváltság állapotát jól mutatja, hogy a szakszervezeteknek sem a számukra és a dolgozók számára kifejezetten hátrányos Fidesz-féle új Munka Törvénykönyve elfogadását, sem a sztrájktörvény sztrájkjog gyakorlását nehezítő módosítását nem sikerült megakadályozniuk...

MILYEN IS LENNE AZ ÚJ VILÁGREND A "NEMZETI" OLDAL SZERINT?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.16.


A házelnök szerint még négy év kormányzással a Fidesz visszavonhatatlanná teheti a művét. Ez egy régebbi nyilatkozat, de minden nappal sürgetőbben vetődik fel a kérdés, hogy vajon mi is lesz visszavonhatatlan. Megy a kultúrharc Magyarországon, de a harc semmiféle új kulturális értéket nem látszik kitermelni se a szorosan vett artefactumok terén, se tágabban értelmezve, politikában, mentalitásban, gazdaságban.

Bőszen megy a balosok alázása a jobbos sajtóban és kommentfelületeken, de egyéb eredményét ennek, mint a hatalom megerősítése, nem nagyon látni. Mi az a híres jobboldali, "konzervatív", "nemzeti", reakciós értékrend, aminek visszavonhatatlan beverése kibontakozóban van itt? Mit tud ez a kormányzat, ami produktív új iránynak nevezhető? Mi származik a globalizáció, a liberalizmus, Európa stb. eszelős kritikájából -- miközben a temperált bírálatnak persze helye van? Miért találom ennyire szomorúan viccesnek, amilyen színvonalon a reakciós propaganda a Mandinertől a Demokratáig, a Magyar Időktől a 888-ig működik? Eltérő vérmérséklettel, de ugyanazzal az ürességgel. Konkrétan tehát mi az az új világrend, amelytől jobb lesz nekünk? Makro-, mezo- és mikroszinten, ha már...

NÉGY BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A FIDESZNEK NINCS VALÓDI IDEOLÓGIÁJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.16.


Gulyásoligarchizmus. Körülbelül így lehetne legrövidebben megfogalmazni azt, amit az egyébként értelmezhetetlen szellemi tartományban mozgó Nemzeti Együttműködés Rendszere célként tűzött maga elé. A gulyáskommunizmusból a kicsit sem fogyókúrás magyar ételt, az eredeti tőkefelhalmozásból az oligarchák hatalmát vette át leginkább az Orbán-kormány, ám ideológiának ezt túlzás lenne nevezni. A pragmatikus szemléletéről elhíresült kormányfő nem is erőlteti túlságosan a politikai keretek meghatározását, hiszen az csak akadályozná híres pávatáncát.

1. Lassan négy éve úgy kormányoz a Fidesz, hogy nincs sem választási programja, sem kormányprogramja. Egyetlen dolog, amit üzenni hajlandó a választóknak, hogy: Folytatjuk! Nem tudjuk, pontosan mire érti ezt a kormánypárt, hiszen azon kívül, hogy szisztematikusan államosították a különböző gazdasági területeket, önkormányzati fenntartású intézményeket, teletömték a hozzájuk kötődő vállalkozók zsebeit, összevesztek szinte minden szövetségesünkkel, és dörgölőztek olyanokhoz, akik a magyar kormányfőhöz hasonlóan illiberális álmokat kergetnek, nem sok minden rajzolódott ki abból az eszmerendszerből, amely a Fidesz sajátja lenne. Az illiberalizmus is Orbán találmánya, de többnyire olyankor emlegetik, amikor autokratikus vezetőknél próbál jó pontokat szerezni. Ezek a vezetők azonban sokszor jobboldali, baloldali, vallási fundamentalista kormányokat irányítanak, így egységes ideológiai irányultságról ekkor sem beszélhetünk.
  

ITT OLVASHATÓ

VONA GÁBOR BOCSÁNATKÉRÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.08.16.


Régi vágyunk, hogy döntéshozóknak, politikusoknak kizárólag egy rájuk kötött poligráffal (a köznyelvben hazugságvizsgálóval) lehessen újságírói kérdéseket feltenni. A tévében például nagyon szemléletes lenne, ha a képernyő alsó felén, ahol a scrollok futnak, egy politikussal folytatott mélyinterjú vagy meghitt beszélgetés alatt a poligráf által egyenletesen rajzolt grafikont, vagy – ne adj Isten! – az orbitális kilengéseket láthatnák a nézők. Őszinte politikusok esetén, mint például a felcsúti államférfi, feltehetőleg semmi érdekeset nem mutatna az ábra, csak egy unalmas, fantázia nélküli vízszintes vonalat. Ám az igazmondással hadilábon álló csekélyszámú közszereplővel készített riportok különleges és összetett élményt nyújtanának a tévékészülék előtt ülőknek, ha közben folyamatosan követhetnék a műszeres rajzolatot.

Addig is, míg álmunk valóra válik, kénytelenek vagyunk beérni a szokványos, mondhatnánk, tradicionális módszerrel készült riportokkal. Legutóbb a kormány egyik kedvenc felekezetének kedvenc tévéje készített interjút a Jobbik elnökével, amely a csatorna honlapján írásos formában jelent meg. Az olvasmány a reveláció erejével hatott! Kiderült, hogy a hosszú évek óta szélsőjobboldalinak, antiszemitának, cigányellenesnek, homofóbnak elkönyvelt Jobbik pártot teljesen rosszul ítéltük meg. „…én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket” – nyilatkozta a pártelnök, Vona Gábor. És tényleg! Hogy érthettük szegényeket ennyire félre?

Miért éreztünk némi antiszemita stichet, amikor a pártelnök a kínszenvedéssel, nagy nehezen feloszlatott Magyar Gárda fekete színű, árpádsávos logójával dekorált mellényben jelent meg a Parlament 2010-es alakuló ülésén? Rövid töprengés után igazán rájöhettünk volna, hogy az inkább a párizsi haute couture legújabb tervezői ötlete. Na, és miért gondoltuk, hogy amikor a párt egyik jeles képviselője, Gyöngyösi Márton a zsidók listázását követelte a Parlamentben, annak bármi köze lett volna az antiszemitizmushoz? Hát elment az eszünk?! Az is totálisan elvesztette az ítélőképességét, aki zsidóellenességet vélt felfedezni a párt egy másik, történelem iránt érdeklődő képviselőjének, Baráth Zsoltnak a szájából hangzott el: “Nem tudjuk, mi történt (130 éve Tiszaeszláron) Solymosi Eszterrel, de az ismert változatok közös pontját képezi, hogy a zsidóság és az ország akkori vezetése súlyosan érintett volt az ügyben."

Ne feledkezzünk meg a kivételesen jó humorú Jobbikos önkormányzati képviselőről, Ágoston Tiborról sem, aki így nyilatkozott: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül, az egyik a magyar áldozatok, a hősök, a háborúban elesettek; a másik pedig a holokamu, bocsánat a hollókasz, még mindig nem jó, holokaszt“. Kár, hogy a pártelnök erre sem emlékszik, mert ő is igazán jóízűt nevethetett volna ezen a magas szintű szellemességen...

ITT OLVASHATÓ

HELYETTEM VONUL BÖRTÖNBE TÁTRAI

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Gyurcsány Ferenc
2017.08.16.


...A büntetőügy elindítása óta többször beszéltem Miklóssal, és egykori helyettesével, Császy Zsolttal. Nagyszerű embereket ismertem meg. Állták és állják a sarat. Nem panaszkodnak, küzdenek. Erővel, tisztességgel. Most ezért büntetik őket. Zsolt egy hónap múlva vonul a börtönbe.

Barátsággal, megbecsüléssel gondolok rájuk. Sorsukban fájdalommal telve szolidáris vagyok velük. Remélem, hogy el fog jönni az igazság pillanata. És az elítéltekből vádlók, a vádlókból és bírókból vádlottak lesznek.

Barátjuk és támogatójuk maradok, és azért is küzdök, hogy kiderüljön ártatlanságuk és a demokratikus új magyar köztársaság minden tekintetben rehabilitálja őket.

Maradjatok erősek!

MENNYIT NYERSZ VELE?

TOTALCAR BLOG
Szerző: CSERNOK MIKLÓS / KISZÁMOLÓ BLOG
2017.08.16.


Akárhányszor autópályán kell vezetnem, mindig rácsodálkozom, mennyi buta ember vezet Magyarországon.

Messziről felismerem ezeket az autósokat. 140-150-nel mennek a másik mögött 4-5 méterre, néha heten-nyolcan is. Ha valaki eléjük kerül 130-cal, még rá is tapadnak, hogy mutassák, mennyire sietnek. Mindig elgondolkodom, az ilyen ostobák vajon mit csináltak az általános iskolai fizika órákon? Hogy nem figyeltek, az biztos.

Két apróság: vajon egy váratlan helyzetben, amikor hirtelen kell reagálni, mire elég 5 méter követési távolság 130, 150 vagy 180 kilométer per órás sebességnél, illetve vajon mennyi időt nyer az ilyen félkegyelmű egy Budapest-Győr, vagy Budapest-Szeged távon?

Ha valaki 180-nal megy az autópályán, az azt jelenti a gyengébbek kedvéért, hogy 180 kilométert tesz meg óránként, vagyis 3 kilométert percenként, tehát 50 métert másodpercenként. (Ugyanez 130 km/órás sebességnél is 36,1 méter.) Ha maga Superman vezeti az autót, aki soha nem lankadó figyelemmel mereven az utat figyeli, és a szuper képességei miatt 0,5 másodperc alatt reagál egy eseményre, még akkor is közben 25 métert tesz meg, mielőtt cselekszik. Ha Superman előtt fékez egy autó, annak a féklámpája 0,3 másodperc alatt izzik fel. (Ha szerencséje van, ledes a féklámpa és elég 0,1 másodperc.)...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM VETŐDÖTT FEL BŰNCSELEKMÉNY GYANÚJA A FIDESZ-PLAKÁTOK ÜGYÉBEN, EZÉRT NEM NYOMOZNAK

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.08.16.


A 24.hu azt írja, hogy a Fővárosi Főügyészség elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es plakátkampányával kapcsolatban, mivel szerintük nem vetődik fel bűncselekmény gyanúja. (A Magyar Szocialista Párt egy hónapja csalás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes.)

Az ügyészség azt közölte: „A feljelentés és az annak alapját képező cikk olyan feltételezésen alapult, amelyet már az ugyanabban a cikkben hivatkozott számvevőszéki jelentés tartalma is önmagában alapjaiban cáfolt.”

A 24.hu június végén írt arról, hogy a Fidesz 2010-ben a töredékéért kapta a plakáthelyeket Simicska Lajostól, mint idén a Jobbik (aminek a plakátjai ellen egy minden jel szerint alkotmánysértő törvényt is átvertek), ráadásul 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki...

HA FELNÖVÖK, FIDESZES VAGY FUTBALLISTA LESZEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.08.15.


Minden magyar szülő, aki aggódik a gyerekéért, olyan szakmát ajánl neki, amellyel boldogul. Az iskola “jó magyarokat és jó keresztényeket” nevel, de ezek a közmunkások, akiknek azt jelenti jó magyarnak és jó kereszténynek lenni, hogy befogják a pofájukat, és nem lopják meg a fideszes polgármester földesurat.

De aki többet akar adni a gyereknek, annak muszáj valami olyasmire irányítani a figyelmét, amely biztos megélhetést és virágzó jövőt ígér neki. Ma két ilyen szakma van, a futballista és a fideszes. A legjobb a fideszes futballista, vagy olyan futballista, aki később fideszes lesz. Lenne egy harmadik is, a gázszerelő, de az csak akkor működik, ha a miniszterelnök pénzét folyatják át rajta, de ez a hely már be van töltve.

Futballistának lenni legjobb vidéken, de nem Felcsúton, mert a felcsúti akadémiából soha nem kerül be senki a felnőttcsapatba, mert a gyökerek nélküli klubot idegenlégiósokkal és igazolt játékosokkal próbálják az NB I-ben tartani. Mint kiderült, Balmazújvárosban is lehet közel havi 1 milliót keresni, s mivel ők még rászorulnak a különböző MLSZ extrapénzekre, akkor is játszatnak korhatáros fiatalt, ha nem elég jó.

Futballozni nem kell tudni egy magyar focistának, mert a többiek sem tudnak, egyáltalán nem feltűnő, ha valaki elesik a saját lábában. Aggódni nem kell, ha nincs néző, ha nincs pénzes tulajdonos vagy szponzor, mert ha fideszes a főnök, akkor közpénzből eltartják a klubot és a játékosokat is. Külföldi szerződésről nem kell álmodozni, mert ott már hajtani kell, és focizni is tudni kéne, de a magyar futballból tíz-tizenöt évig meg lehet élni.

Akinek valamilyen cége van, amely adótartozással küzd, az jól teszi, ha Tállai András NAV-elnök csapatához igazol. Nem fideszes cégtulajdonos apuka elővigyázatosságból is ebbe a csapatba küldi a fiát, ha nem esélyes arra, hogy valamelyik hajadon Orbán-lányt feleségül vegye. Aki nem akar adóellenőrzést vagy meg akarja úszni az adóhiányt, annak a NAV elnökének csapatához kell befizetni a vesztegetési pénzt (annak látható részét, a többiről nem tudunk)...

HOGYAN GYORSÍTSD MEG A FÉL ORSZÁG MEGSZERZÉSÉT? 3. RÉSZ - MÉSZÁROSÉK JOBBAN TÁMASZKODNAK A BANKHITELEKRE!

INDEX.HU
Szerző: Brückner Gergely
2017.08.16.


Sorozatunkban a legújabb kori, értsd 2014 utáni hazai oligarchaképződés jellemzőit vesszük számba. Miben más a Mészáros-éra, mint volt a Simicska-világ? Ezúttal a tőkeáttétellel foglalkozunk, vagyis azzal, hogy Mészárosék miért használnak annyi kereskedelmi banki hitelt.

Az új oligarchavilág jellemzőit követő sorozatukban igyekeztünk megtudni, hogy Mészáros Lőrincék miért pakolgatnak állandóan cégeket ide-oda.1. rész: Furcsán épül a nemzeti tőkésosztály
Mészáros Lőrincék minden nap bejelentenek valami furcsa tranzakciót, ide-oda pakolgatják a cégeiket, de vajon miért?Tovább

De azt is megvizsgáltuk, hogy miért vonzódnak egy különös és új befektetési technikához, a titokzatos magántőkealapokhoz.


Új gazdasági elithez új bujkálási módszer is illik: ezek a magántőkealapok. Sokat nem tudunk a gazdáikról, de a működésükről azért sejthetünk ezt-azt.Tovább

Ezúttal annak a jelenségnek a hátterét szeretnénk megmutatni, hogy valamiért Mészáros Lőrincék rengeteg idegen tőkét, vagyis bankhitelt is felhasználnak a gyarapodáshoz.

Vajon miért? Például azért, mert a bankhitel mostanában olcsó. De azért is, mert több saját bankja van a rendszernek, vagy finomkodva, több olyan kereskedelmi bank is működik ma Magyarországon, amelyre befolyása van a politika-közeli üzleti világnak. De persze az sem egy utolsó szempont, hogy tőkeáttétellel sokkal gyorsabb ütemben lehet bekebelezni a fél országot. Hiszen ha mindenre jut hitel, akkor szinte naponta lehet bejelenteni az agrárcégek, szállodák, médiavállalkozások bekebelezését...

EGY HORVÁTH ÉTTEREMTULAJDONOS BUKTATTA LE ORBÁNT, AKI NEM AKARTA ELÁRULNI, HOL NYARAL


444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.08.16.


A miniszterelnök augusztus 1. óta tölti az augusztus 20-ig tartó szabadságát, és ahogy általában nem kötik a választók orrára, hol pihen Orbán Viktor, úgy ezt most is igyekeztek titokban tartani.

De nem sikerült, mert a Kötöttségek nélkül blog észrevette, hogy egy horvát étterem Trip Advisor-oldalára feltöltöttek egy fotót, amin Orbán Viktor az étterem tulajdonosával, Zdenko Radmannal együtt mutatja, hogy jessz...

ÁRTATLANUL BÖRTÖNBE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.16.


Nem tettem kérdőjelet a cím után. Nem véletlenül. Meggyőződésem, hogy Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot ártatlanul ítélték el, egy koncepciós eljárás keretében. A sukorói ingatlancsere ügyében az országot nem érte kár, a szakértői vélemények is ellentmondtak egymásnak. Amivel Tátrai Miklóst és társát vádolták, azt nem követhették el. 

A Kúria ítéletéből nem derül ki, miért is kellett a felmentő ítéleteket megváltoztatni. Tátrai Miklós arról ír blogjában, hogy az indokolásban már szó sincs arról, amit a vád tartalmazott, miszerint az ő megrendelésük alapján készült hamis értékbecslést használtak volna. Pedig ez volt ellenük a vád. Erről a legfelsőbb bírói fórum is azt mondta ki, nem igaz.

Az MNV két volt vezetőjének bűne a mai hatalom szemében, hogy nem vallottak Gyurcsány Ferenc ellen. Orbán szándéka már a kezdetektől egyértelmű volt: az egykori miniszterelnök fejét akarta. Erről Tátrai és Császy a bírósági tárgyalásokon is beszélt. Kifinomult eszközök állnak az előzetes letartóztatásban levővel szemben a hatalom rendelkezésére. Köztörvényes bűnözőkkel rakják egy cellába, nem írhat levelet a családjának, éjszaka hallgatják ki az előzetesben levőt, és még hosszasan sorolhatnám.

Császy Zsolt 2015 novemberében börtönnaplót adott ki Az Orbán-rezsim börtönében címmel, amelyben részletesen ismerteti előzetes letartóztatásának körülményeit, az ott elszenvedett törvény- és szabálysértéseket. Kifejti meggyőződését, hogy politikai jellegű koncepciós per áldozata lett, és amennyiben hajlandó lett volna alaptalanul megvádolni Gyurcsány Ferencet, ejtették volna ellene a mondvacsinált vádakat....

A MINISZTERELNÖK ÜDVÖZLI A VIDÉKI CSAJOLAT

ÁTLÁTSZÓ - VIDÉKI CSAJOK BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.16.


Először is azzal kezdeném, miniszter urak, hogy a kormány nevében mindig megtaláljuk a hangot a kisebbséggel. Megtalálom. Vannak ezek a mindenféle szexuálisok ugye, én csak így hívom őket, már elnézést, ha valaki itt magára venné, na, de komolyra fordítva, lassan az egész ábécét elhasználják a rövidítéseikre, nem biztos, hogy naprakész vagyok, de úgy tudom, már a q-nál járnak, értitek, pont q-nál, jaja, nehéz nem viccelni, de tényleg.

Komolyra fordítva, miért kell a magyar embereknek ezt az egész maskarádét név szerint tudni, türelmes a magyar, de azért időnként viszket a presbiter tenyere, mint bakmacskának a népszámlálás, ahogy a Felvidéken mondjuk.

Szóval ez kezelve van, egyelőre maradunk ezek közt a keretek közt. Zsidókról semmi, abban hozzuk a komilfót, a migrót, azt nem kell magyaráznom, a cigánytéma egyelőre jegelve, abban meglátjuk mi lesz ’18 után.

Van itt viszont ez a nőkérdés, ide akarok kilyukadni, ezért hívtam ma az urakat, rendszeresen jönnek a világhálón ellenünk, itt folyamatos támadás alatt állunk, hosszabbítani kell lesz Bicskéig, de nem egyszerű, úgyhogy gógyival, urak. Le lett bontva a píszí, lebontottam, de azért mindent nem lehet.

Eszembe jut ez a Balogh, ez a fülöpházi istenbarma, hát ettől kimegy a gálám, álljunk már meg egy baráti szóra, majdnem belehúzott minket. Szerencsére idejében levágtuk, kecske-káposzta, ott van most is a vártán, jó lehet az még, én is a végekről jöttem, tudom, mi kell oda.

Hogy ez egy lábszagú, macsó kormány lenne, mert nincs női miniszter, meg az államtitkári karban is száz per hét az ivararány, feszt ezzel jönnek, hogy a húsz főispán közül csak három nő.

Emlékeznek az urak, múltkor is annál a szemüveges kis nőnél, akit aztán levettünk a KLIK-ről, vagy mi volt, na, hogy mondtam akkor? Hogy a politika nem a gyengébb nemnek való, és hogy magyar bakát asszonyra sosem bízunk, igaz, Pista, akkor lettél te is hadügyér...

FIDESZES GYŰLÖLKÖDŐK KERESZTTÜZÉBE KERÜLT A VÁCI PÜSPÖK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk, Hír TV
2017.08.16.


Egyházi vezetőként nekem fel kell vállalnom annak a felelősségét, hogy azt mondom, azt képviselem, amiben hiszek, mondta Beer Miklós váci megyés püspök a Hír TV Egyenes című műsorában.

Beer kap hideget-meleget, mert nem úgy gondolkozik, ahogy a kormány, kiáll a menekültek támogatása mellett - idézi a beszélgetés során elhangzottakat a 24.hu.

Nem szóltak le neki fentről, hogy visszafogottabban nyilatkozzon, igaz, ez azért is lehet, mert Beer egy éven belül eléri a 75 éves kort és nyugdíjba megy.

A barátai viszont időben figyelmeztették, hogy a kommenteket ne olvassa el. Nem idézte az összes megjegyzést, de egyet-egyet kiemelt.

Többek között hazaárulónak, Ferenc pápa majmának is nevezték, ami nagyon fájt neki.

Azt tapasztalja, hogy az emberek megzavarodtak, és a kormány gyűlöletkampányának köszönhetően komolyan elhiszik azt, hogy állandóan félni kell. Nem lehet félelemben élni - mondja...

MÉSZÁROS LŐRINC KIVÁSÁROLTA DEMJÁN SÁNDORT

ZOOM.HU
Szerző: Vitéz F. Ibolya
2017.08.16.


Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát és beérte a milliárdosok toplistáján is.

Zánkán terjeszkedik a felcsúti gázszerelő-milliárdos, Mészáros Lőrinc. Ezúttal azonban nem kempinget vagy hotelt vett a Balaton körül, hanem a Canter Borház Kft. tulajdonosaként jelent meg az egyik mezőgazdasági érdekeltsége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. neve. A szerzeményt,

a Cantert az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozójaként és pincészeteként jegyzik,


és eddig Demján Sándor érdekeltségébe tartozott. Jó vételnek számít, legalábbis néhány éve több mint 400 millió forintot költöttek a fejlesztésére, nagyrészt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán elnyert támogatásból.

A Balaton-felvidéki borászok között tavasszal már híre ment az ügyletnek, akkor úgy tudták, hogy Demján szőlőit veszi meg Mészáros. A 24.hu akkor azt hozta le, hogy az adásvétel Demján másik boros érdekeltségét, a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.-t érinti. Ez a balatoni borvidék egyik legnagyobb borászata, és a cégnél azt nyilatkozták a portálnak, hogy borászati üzemet nem érintett a bevásárlás, két ingatlant értékesítettek a Búzakalásznak. Ebből az következett volna, hogy szőlőültetvényekről van szó, de Demjánék ezt akkor határozottan tagadták. A mostani cégbejegyzés alapján nagyjából mindegy is, a Canter Borház nevű cégbe már a cégbíróság is bejegyezte a Búzakalász tulajdonszerzését, így minden felett diszponál, ami a kft-hez tartozik, legyen az üzem vagy ültetvény...

RADNÓTI ZOLTÁN RABBI: A JOBBIKOS VÁLASZTÓJOG, AZ UNORTODOX ÚJ RABSZOLGASÁG ÉS A "ZSIDÓÜGY"

24.HU
Szerző: 24.hu
2017.08.16.


Kevés fontosabb dolog van, amiről egy rabbi – most Magyarországon – beszélhetne, nemigen van fájdalmasabb, mint a dolgozók és „a munka világából” is kitaszítottak borzalmas kiszolgáltatottsága.

Egy hete rágódom, hogy megírjam-e ezt a cikket vagy sem…

Ám nem tudtam lenyelni. Megakadt a torkomon. Mert “zsidóügy”.

Vágjunk a közepébe!

Úgy tűnik, vannak olyan rétegek Magyarországon, amelyekkel bármit meg lehet csinálni. Bár a zsidó Biblia nem szociális törvénygyűjtemény, ám ez a bő háromévezredes alapmű, a próféták örökéletű szavai felhívják a figyelmet az özvegyek, az árvák, a rászorultak támogatásának erkölcsi és isteni parancsára.

És ez ma is érvényes.

Ez nem zsidó ügy. Hanem emberügy, testvérügy.

Már a hír is fájdalmas: “Beszüntették a munkát a kazánosok Makó legnagyobb üzemében, a gumigyárban”, ahol a kánikula miatt végképp embertelenné váltak a munkakörülmények” – írta pár napja az újság.

„Most, kánikula idején embertelenek itt a körülmények: a kazán fala 150 fokos, a levegő, amit belélegzünk, néha szó szerint fájdalmat okoz a tüdőnkben” – számolt be az érintettek egyike a Délmagyarnak, hozzátéve, hogy többen rosszul lettek közülük.

„Az esetre a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás hívta fel a Délmagyar figyelmét, aki azt is elmondta, a szakszervezet helyben megpróbált közvetíteni a dolgozók és a vezetés között, de nem jártak sikerrel.”

Az egyik tárgyalófél (a dolgozóké) úgy gondolta, hogy ha a munkások rosszul lesznek, az talán elég ok lehet arra, hogy egy ici-picit felfüggesszék a munkát, a másik oldal (a munkaadó), másként gondolta. És a kasszakulcs meg nála van.

Eddig a hír.

És van egy másik is – szintén a közelmúltból:...

A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL - MAGYAR KUTATÓK ÚJ TÉRKÉPE A BETEGSÉGEK KAPCSOLATAIRÓL

GÉPNARANCS 
- TECH & TUDOMÁNY BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.08.16.


Négy magyar kutatócsoport összefogott, és egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, olykor meglepő kapcsolatokat mutattak ki ismert betegségek megjelenése között. Kóros elhízás, depresszió és cukorbetegség, migrén és irritábilis bél szindróma – 
a most közzétett térkép sokat segíthet a komplex betegségek biológiai hátterének megértésében, 

de hozzájárulhat a precíziós medicina és személyre szabott orvoslás fejlődéséhez is.

Közismert jelenség, hogy egyes betegségekhez gyakrabban társulnak más kórképek, mint az önmagukban várható lenne. A depresszió például gyakran fordul elő fájdalomhoz köthető betegségekkel (pl. a migrénnel). Ezeknek az ún. komorbiditásoknak a tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére, vagy az azokat kiváltó közös környezeti hatásokra is.

A hagyományos elemzések viszont általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, figyelmen kívül hagyva, hogy ezt a kapcsolatot esetleg egy harmadik betegség, vagy ahhoz társuló genetikai vagy molekuláris eltérés okozza.

A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak most megjelent közös tanulmánya éppen az ilyen, összetettebb kapcsolatok feltárásával foglalkozik. A PLOS Computational Biology folyóiratban ismertetett kutatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy feltárják a kórképek egymásra hatásának teljes rendszerét – szakmai nyelven multimorbiditási térképét –, minden információt felhasználva a lakosság körében gyakran előforduló betegségekről. A négy kutatócsoport közül kettő a Nemzeti Agykutatási Programban (NAP) dolgozik.

Középpontban a kóros elhízás...

A FIDESZ PÓRÁZON VEZETETT KONCEPCIÓS ÜGYEI - I.

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.15.


Milyen vád az, ahol egy személy terhelő vallomása - melyet később vissza is vont - alapozza meg a bűnösséget alátámasztó bizonyítékokat és semmi más.

A Nokiás tömegpszichózis trükk halála. A befuccsoltan is befutott, elhíresült Nokiás dobozos ügyben is pofára esett az illiberális fineszes irányítás alatt álló, nagy nemzeti ügyészség! Pedig, mekkora igyekezettel próbáltak eleget tenni a vezetőjük által rájuk erőltetett megfelelési kényszernek.

Vajon, a lassan már tíz éve ide-oda pattogó ügyben Balogh Zsolt, aki a BKV-megbízott vezérigazgatója volt, és aki 2010-ben azt állította, hogy Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes egy Nokia-dobozban kért 15 millió forintot tőle, miért vonta vissza ezen állítását?

Csak emlékeztetem Polt Pétert és udvartartását arra, hogy “a vád megnyilvánulási formája a vádirat, amelynek egyik elengedhetetlen kelléke a vád tárgyává tett cselekmény leírása. A Legfelsőbb Bíróság egyik kollégiumi véleményében ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a vád akkor tekinthető pontosnak, ha az ismertetett történeti tényállás hiánytalanul tartalmazza a bűncselekmény törvényi tényállási elemeinek megfelelő konkrét tényeket: az elkövetési magatartást, a cselekmény megvalósításának helyét és idejét stb.”

Tehát a vádelv egyik fontos alapfeltétele a vád tárgyát képező cselekmény, mivel kizárólag azok a cselekmények képezik a vád tárgyát, amelyeket az ügyész a vád előterjesztésekor előad. A vád tárgyának az ad különös jelentőséget, hogy megszabja a bírósági eljárás és az ítélet kereteit. A törvényes vád lényegi eleme, hogy a bíróság a vádon túl nem terjeszkedhet, viszont köteles a vádat kimeríteni... (Dunai T. Ilona: A nokiás doboz legendája és a valóság – Galamus.hu)...

MAGYARORSZÁG: HANYATLÁS ÉS HAZUDOZÁS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.15.


A hanyatló nemzetek hazudnak (magukról maguknak), a hazug nemzetek hanyatlanak. Bibó zsákutcás történelemnek nevezi azt, ami alapvetően a nemzet élethazugságára -- önképének tisztázatlanságára és ferdeségére -- épül. Ugyanezt én e blog több korábbi bejegyzésében -- még radikálisabban -- a nacionalizmus nemzetellenességének hívtam abból kiindulva, hogy a nemzeti gondolkodást irányító és a nemzetet létrehozó nacionalizmusunk öngyilkos alapokra helyezte a nemzetet már a születése pillanatában azzal, hogy a sorsát elválasztotta a modernizációtól, később pedig szembehelyezte vele. A nemzetünk függetlenségi-etnicista logikája kitaszít mindent a nemzeti fejlődés fő sodrából, ami veszélyezteti az etnicista logika politikai elsőbbségét, és ha végül olyan politikai erő kerül hatalomra, amely az etnicista logikát hívja segítségül a hatalomban maradáshoz, attól kezdve borítékolható a hanyatlás újabb spiráljának beindulása.

Magyarország hanyatló ország. Az intézményrendszere rombolja a polgári élet lehetőségét, polgárai és közösségei gyengék és együttműködésre képtelenek, az állama uralkodik a nemzeten, így az államot rabul ejtő politikai kaszt az itt leírt logikát felhasználva könnyedén uralkodhat a nemzeten és a polgárain. Az ezzel szembe állított, gondosan szelektált makrogazdasági adatok senkit sem téveszthetnek meg, akinek van szeme és füle...

ORBÁN MINT MEGSZÁLLOTT DIKTÁTOR - ÍGY ÍRNAK A KANADAI KONZERVATÍV NAPILAPBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP BLOG
Szerző: KMH
2017.08.15.


Kanada országos konzervatív napilapja – a National Post – úgy írt Orbán Viktorról és olyan párhuzamokat vont, hogy ha ezt a KMH tenné, sokan a szervezett kanadai magyar közösségekből felháborodottan hivatkoznának a “magyarellenességre.” Pedig a jobboldali napilap hétvégi számában címlapon nevezte őrült diktátornak Orbánt és egy kalap alá vette Erdogan török, Duterte Fülöp-szigeti és Maduro venezuelai autoriter vezetőkkel. A párhuzam Erdogannal nem új, a dutertei hasonlat sokkal inkább…

Az elemzést Graeme Hamilton írta és hansúlyozta: a demokrácia hanyatlása leginkább Törökországban, Venezuelában és Magyarországon érzékelhető–legalábbis a Freedom House rangsorolása szerint. Törökországban például e hónapban 500 török állampolgárt állítottak bíróság elé államellenes összeesküvés vádja miatt. Venezuelában Nicholas Maduro állambiztonsági emberei ellenzéki vezetőket börtönöztek be. Magyarországon pedig azokat a civil szervezeteket büntetik és démonizálják, akiket külföldről, illetve Soros Györgyön keresztül finanszíroznak.

A cikk Yascha Mounk, a Harvard Egyetem professzorát idézi, aki szerint az európai és észak-amerikai lakosság egyre cinikusabban szemléli a liberális demokráciát, egyre kevésbé hisznek abban, hogy valódi befolyást tudnak gyakorolni a politikára és egyre inkább támogatják az autoriter alternatívákat. Például minden hatodik amerikai támogatná, hogy civil helyett katonai kormányzás alá kerüljön az ország. Ezzel szemben 1995-ben 16 amerikaiból 1 gondolta ezt...

HAVI BKK BÉRLETET AJÁNDÉKBA!


LEVEGŐ MUNKACSOPORT BLOGJA
Szerző: Horváth Zsolt
2017.08.16.


2016. december 5-én baleset történt az M2 metróvonal Pillangó utcai megállójánál. Két metrószerelvény ütközött össze, indokként pedig a pályára hullott nedves faleveleket és a fagyos időjárást nevezték meg. A baleset után 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be, melyet a BKK-tól kapott tájékoztatás alapján egészen addig fenntartanak, amíg a baleset hatósági vizsgálatának eredményei rendelkezésre nem állnak. Itt álljunk csak meg egy pillanatra! Az eltelt 253 nap nem volt elég arra, hogy megállapítsák, miért következett be a baleset. Talán arra várnak a szakemberek, hogy újra fagyjon és levelek hulljanak a sínekre, mert csak így tudják rekonstruálni a történteket?

A két megálló között az eredeti menetrend szerint 2:10 perc alatt közlekedtek a szerelvények. Saját méréseink alapján munkanapokon 2:58 és 4:05 perc közötti menetidőket mértünk.

Ezen a metróvonalon munkanapokon 450.000 utas közlekedik, akik közül legalább kétszázezren az érintett pályaszakaszon is utaznak. Ezek az utasok naponta tízezer óra időveszteséget szenvednek el a BKK és a hatóságok nemtörődömsége miatt. A baleset óta csak munkanapokra számolva ez mintegy 1.800.000 óra időveszteséget jelentett az utazóközönség számára. Érdemes forintosítani is ezt az elvesztegetett időt. Ehhez a KSH által megállapított 2016. évi nemzetgazdasági szintű nettó átlagkeresetet vettük alapul, mely havonta 175.000 forint volt. Ennek egy munkaórára eső összege 1.094 forint. Már csak egy szorzást kell elvégeznünk, és láthatjuk, hogy a közmondás – Az idő pénz! – igaz. Eddig csaknem kétmilliárd forintot húzott ki az érthetetlenül lassú vizsgálat az utazók zsebéből. Ebből az összegből az ezen a szakaszon utazó minden utas kaphatna egy teljes árú havi BKK bérletet...

VILÁGOSÍTSD FEL NEMZETEDET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tóta W, Árpád
2017.08.16.


A hülyeséget le lehet győzni, de nem kirekesztéssel, a választójog korlátozásával. Vélemény.

Beledurrantott a nulláslisztbe Dúró Dóra, újrahangszerelt, örökzöld slágerrel. A demokrácia baja az, hogy túl sok a hülye, és ezért végső soron a hülyeség kormányoz. Az aktuális feldolgozásban a megoldás úgy hangzana, hogy aki nem végzett általános iskolát, attól vonjuk meg a választójogot, és akkor máris okosabb halmazt nyerünk, és a benne lévők majd nem a Fideszre fognak szavazni.

Hanem, gondolom, a Jobbikra.

A javaslat figyelemre méltóan mértéktartó. Eltekintve attól a ténytől, hogy az intelligencia nem egyenesen arányos a végzettséggel, az kihámozható, hogy a Jobbik alelnöke értelmesebb választói sokaságot tart kívánatosnak. De nem rohan túlságosan előre, már csak azért sem, mert ha ennél precízebb módszerrel kiválogatnánk Magyarország legokosabbjait, és csak ők szavazhatnának, akkor onnantól Dúró Dóra és pártja szomorúan, alulról szagolgatná a parlamenti küszöböt. És kétségbeesetten próbálna leigazolni legalább egyet a túlképzett választók közül, aki képes megválaszolni a kellemetlen kérdéseket. Azokat, amelyek leginkább a múltra vonatkoznak, arra az időszakra, amikor ugyanezek az emberek a legtufább szkinhedek szimpátiáját próbálták elnyerni olyan módon, hogy az iráni Forradalmi Gárdát óhajtották betelepíteni Magyarországra; úgy is, mint az emberiség utolsó reménységét, ami tudvalevőleg az iszlám. Mégpedig azért, mert az iszlám olyan nagyon nem zsidó dolog, és ők akkoriban az igazi talajhülye antiszemitizmusból éltek, a cigányozás mellett. A most piedesztálra emelt okos választó vagy tíz éve rá se néz a Jobbikra, Dúró Dórától pedig röhögőgörcsöt kap...

CSAK EGY PRÍMSZÁM VAN A VILÁGON

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.14.


...Garancsi István szívesen olvas prímszámokról szóló szakcikkeket. Ezt olyan jó tudni. Szinte látom Garancsi Istvánt, amint ül kicsiny szobájában, mentateát kortyolgat és James Maynard thrillerjét olvasgatja arról, hogy végtelen sokszor lehet két szomszédos prímszám különbsége kisebb, mint tizenkettő feltéve, hogy igaz az Elliott-Halberstam Sejtés. Milyen jól mutatna egy Hétszázötvenhét méter magas toronyház a Dessewffy utcában szokta ilyenkor gondolni, persze nem egy bazinagy Hétszázötvenhét méter magas toronyház, hanem egy egészen kicsike, amelybe az egyszerű magyar emberek is ellátogathatnának, ha éppen egy Lamborghini Huracan-t akarnak vásárolni gyermeküknek bérmaajándékul. Ilyenkor megtelik a Garancsi István szíve örömmel, mert ő már nem vágyik másra, csak arra, hogy megismerhessen egy csinosnak mondott, tartalmas, de egyben keresztényi életre vágyó prímszámot, aki vasárnap délben paprikás csirkét csinál neki nokkedlival és uborkasalátával.

MÁR ÉVEK ÓTA ÜVÖLTVE DÖGLŐDIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.15.


Csak élhető ország kellene. Semmi más. A többit megoldanánk közösen. Ehhez olyan politikusok kellenének, akik nem a feszültség szításában, hanem annak enyhítésében érdekeltek. Ellenzékiek is, de főleg kormánypártiak. Azért, hogy mára egy ezer darabra szakadt, szomorú, dühös, ellenséges, rettegő, gyűlölködő társadalommá váltunk elsősorban a mindenkori kormánypártot terheli a felelősség.


Kezdődik ez azzal, hogy nem más, hanem maga a kormánypárt szítja az indulatokat. Ők azok, akik árulónak, idegen ügynöknek, eltakarítandó szemétnek nevezik – és ezt napról-napra erősítik – a polgárok azon részét, akik nem tartoznak az ő szekértáborukhoz. Orbán Viktor, ennek az országnak a kormányfője volt az, aki a tulajdon szájával élősködőknek, vérszívóknak nevezte a nem kormánypárti polgárokat. Ő az, aki pofátlanul, foghegyről gúnyolódik azokkal a parlamenti politikusokkal, akik kérdéseket intéznek hozzá, számonkérnek. Márpedig azokat a politikusokat is a polgárok küldték oda a parlamentbe. Azok a politikusok a társadalom egy részét képviselik.

Azok a politikusok a társadalom egy részének nevében teszik fel a kérdéseiket. Ahogy az újságírók, akiket a kormány kitilt, elzavar, kigúnyol, lejárat, tönkretesz, szintén a társadalom nevében, az egyes polgárok helyett teszik fel a kérdéseiket, kérik ki a közérdekű adatokat, járnak utána a közérdeklődésre számot tartó ügyeknek.

Normális, egészséges társadalomban a kormány minden egyes polgárát képviseli. A feszültséget nem szítja, hanem igyekszik csillapítani. Ahogy például Nagy-Britannia kormánya és hivatalos kommunikációja is tette, amikor a Brexit került ki győztesen a népszavazásból. Pedig volt ott is düh bőven, főleg a fiatalok körében. Volt ok a társadalom kettészakadására, hiszen legalább annyian voltak a Brexit ellen, mint mellette. Ha akkor és ott Orbánék romboltak volna (ahogy teszik ezt itthon), Britanniában már polgárháború lenne. De nincs. Mert a kormány minden megszólalásában azt kommunikálta, hogy érti az indulatokat, de ez egy érvényes és eredményes népszavazás volt, a kormány pedig nem tehet mást, mint teljesíti a polgárok akaratát. Azt az üzenetet képviselték minden megszólalásukban, hogy Nagy-Britannia erős, egységes és közös akarattal, együtt meg fognak oldani minden felmerülő problémát. Azt üzente a polgárainak, hogy ne ellenségeskedjenek, ne forduljanak egymás ellen, fogadják el egymás érveit, véleményét és vegyék tudomásul, hogy attól, hogy a másik ember máshogyan gondolkodik, mint ők, még ugyanolyan jó hazafiak és éppen úgy szeretik a hazájukat, mint az, aki máshogy gondolkodik...

A KÍNAI ÖVEZET ÉS AZ ÚT PROGRAM - MAGYARORSZÁG VÁLASZÚTON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Max Gebhardt
2017.08.15.


Az Atlantic Council jóvoltából megjelent legutóbbi írásomban Kína, illetve a Peking által indított Övezet és Út Program (Belt and Road Initiative, BRI) szempontjából vizsgáltam végig az európai infrastruktúra-fejlesztés kérdéseit. Ám Magyarország úgy gondolja, ő már meg is találta a választ minden kérdésre azzal kapcsolatban, Európának hogyan kellene viszonyulnia ezekhez a kínai tervekhez. A magyar kormány zöld utat adott a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai pénzből való fejlesztésének, sőt odáig ment, hogy nagy hanggal ellenállt, amikor az EU tiltakozott a közbeszerzés és verseny nélkül a kínaiaknak odaítélt projekt ellen.

Emellett Budapest csatlakozott a Kína által létrehozott Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bankhoz (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) is. Ez különösen érdekes, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök korábban hevesen ellenezte, hogy Magyarország eladósodjon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé, mivel az külföldi erőknek tette ki a magyar gazdaságot, és külföldi ellenőrzést jelentett felette.

Ám most hasonló típusú kapcsolat jöhet létre a kínai többség kontrollálta AIIB-vel. Mitől más az AIIB mint az IMF, és miért jobb kínai forrásból infrastruktúrát fejleszteni, mint EU vagy IMF pénzből?

SOROS VÁLASZOL A TÁMADÁSOKRA, MÉG TÖBB PÉNZT PUMPÁL AZ ALAPÍTVÁNYAIBA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csernyánszky Judit
2017.08.16.


Az őt ért támadásokra dacos válaszul Soros György még több pénzt pumpál alapítványaiba világszerte, ezzel is erősítve lobbi tevékenységét – adja hírül a konzervatív washingtoni LifeZette. Például csak a washingtoni Open Society Policy Center az idén az első félévben már csaknem annyi pénzt elköltött, mint tavaly összesen (5,6 millió USD).

Aminek zömét a magyar kormány Soros-ellenes kampányának az ellenkampányára költötték. A CEU-ellenes törvényre, a tanszabadságra, amiről rendeletet is alkotott az amerikai kongresszus valamint a civil szervezeteket külföldi ügynököknek minősítő törvény ellen lobbizott a Soros Alapítvány, aminek tevékenységét az újság fél mondatban radikális baloldalinak minősíti. A Georgia Katonai Akadémia professzora szerint ugyan jogában is áll befolyásszerzésre költeni a pénzét, ezzel együtt kontroll alá kell venni a Soros-alapok működését. Hozzátette, szerinte Soros a globalizmus keresztapja, aki számos országban a nemzeti szuverenitást ássa alá. Nap mint nap egyre több ember ébred arra, hogy a globalisták, de legfőképp Soros, a pénzükön keresztül igyekeznek a világot a maguk képére formálni. A professzor szerint ez vissza fog ütni Sorosra, mert minél több pénzt költ erre, annál jobban teret nyer a világban a populizmus.

A Donald Trump kedvenc médiumának tekinthető Breibart News arról ír, hogy Semjén Zsolt szavai szerint Magyarország felajánlotta az iráni Aideen Strandsson befogadását, akire börtön vagy hitszegése miatt akár halál is várhatna Iránban, miután Svédország elutasította színésznő menedékkérelmét. Svédország kérdőre vonja Magyarországot, hogy nem fogadja be azt az 5 ezer menekültet, amit a dublini szerződés szerint meg kellene tennie. Amire magyarázatul Orbán muszlim-ellenes politikáját hozza fel, illetve azt, hogy a referendumon a magyarok elutasították a menekültek befogadását. Arról nem ír, hogy érvénytelen lett a népszavazás. Csúsztat és valótlanságot állít akkor is, amikor úgy fogalmaz, hogy Soros menekültpolitikáját a magyar nép elutasította, aminek ékes bizonyítéka a Soros-kampánysorozat volt...