2023. április 28., péntek

GÁBOR GYÖRGY: NOVÁK KATALIN ÉS AZ ANTIKRISZTUS

SZABADSÁGKLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.28.


Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva részesítette a terrorizmusért elítélt Budaházyt amnesztiában. Nem kívánom minősíteni, hogy Novák Katalin a pápa látogatásának alkalmára hivatkozva leginkább azt tartotta fontosnak, ha egy terrorista népvezérnek kegyelmezhet meg, jóllehet biztos vagyok abban, hogy akadtak volna erre talán méltóbbak is.


Amnesztiát már az ókorban is gyakoroltak, amint erről a görög történetírók is beszámoltak. Az amnesztia mindig politikai aktus volt, a kölcsönös érdekek kiegyenlítése, kompromisszum, ahol minden fél jól járt: az is, aki kegyelmet kapott, hiszen szabaddá vált, s elkövetett bűnei eltöröltettek, s az is, aki a kegyelmet gyakorolta, hiszen az igazságosztó dicsőségében ragyoghatott, s politikai ellenfelét baráttá, hű szövetségesévé változtatta. Például úgy, ahogy arról Thuküdidész beszámolt egy helyen, midőn ez megesett akkoriban néhány politikai gyilkosságra szakosodott mozgalmárral (VIII, 73).

Borzalmas és félelmetes politikai pillanat Molière Tartuffe-jében a darab vége, amikor a deus ex machina módján megtörténik a rex ex machina: az önmagát amúgy is Istennek gondoló XIV. Lajos megoldja a dráma csúcspontját: Tartuffe-ről kiderül, hogy egy veszedelmes gazember, Orgonnak pedig megkegyelmez, s amnesztiában részesíti, amiért összeesküvő barátjának az iratait rejtegette. Itt a király politikai számítása az igazán lényeges: nagylelkűen megbocsátja a vétket, amivel a hálás Orgont élete végéig garantáltan hűséges szövetségesévé, teljes szívvel és lélekkel neki szolgáló hívévé teszi. Az uralkodó számító, kellően kétszínű, ám sikeres hatalmi technikája példaértékű.

Így Novák Katalin számára is. Természetesen a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek adott amnesztiára gondolok.

Csakhogy Novák Katalin minden szint alatti cinizmusával továbblépett a Moliėre által megírt XIV. Lajos számító figuráján. Persze azzal, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette Budaházyt és társait, garantáltan megszerezte magának és az általa kiszolgált Fidesznek Budaházy Györgyöt és egész mozgalmát, hogy kellő helyeken és időpontokban – nem kell ehhez jóstehetség – Orgonhoz hasonló hűséggel szolgálhassák megmentőjüket, szabadítójukat, a szabadság elhozóit. Mert a döntést kihirdető hang Novák Kataliné, ám az aláíró kezet Orbán Viktor vezette, erről kétségeink se legyenek. Mindeközben pedig Novák Katalin, aki a mai napon fogadja a várva várt Szentatyát, égbekiáltó blaszfémiát követett el.Amnesztiát már az ókorban is gyakoroltak, amint erről a görög történetírók is beszámoltak. Az amnesztia mindig politikai aktus volt, a kölcsönös érdekek kiegyenlítése, kompromisszum, ahol minden fél jól járt: az is, aki kegyelmet kapott, hiszen szabaddá vált, s elkövetett bűnei eltöröltettek, s az is, aki a kegyelmet gyakorolta, hiszen az igazságosztó dicsőségében ragyoghatott, s politikai ellenfelét baráttá, hű szövetségesévé változtatta. Például úgy, ahogy arról Thuküdidész beszámolt egy helyen, midőn ez megesett akkoriban néhány politikai gyilkosságra szakosodott mozgalmárral (VIII, 73).

Borzalmas és félelmetes politikai pillanat Molière Tartuffe-jében a darab vége, amikor a deus ex machina módján megtörténik a rex ex machina: az önmagát amúgy is Istennek gondoló XIV. Lajos megoldja a dráma csúcspontját: Tartuffe-ről kiderül, hogy egy veszedelmes gazember, Orgonnak pedig megkegyelmez, s amnesztiában részesíti, amiért összeesküvő barátjának az iratait rejtegette. Itt a király politikai számítása az igazán lényeges: nagylelkűen megbocsátja a vétket, amivel a hálás Orgont élete végéig garantáltan hűséges szövetségesévé, teljes szívvel és lélekkel neki szolgáló hívévé teszi. Az uralkodó számító, kellően kétszínű, ám sikeres hatalmi technikája példaértékű.

Így Novák Katalin számára is. Természetesen a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek adott amnesztiára gondolok.

Csakhogy Novák Katalin minden szint alatti cinizmusával továbblépett a Moliėre által megírt XIV. Lajos számító figuráján. Persze azzal, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette Budaházyt és társait, garantáltan megszerezte magának és az általa kiszolgált Fidesznek Budaházy Györgyöt és egész mozgalmát, hogy kellő helyeken és időpontokban – nem kell ehhez jóstehetség – Orgonhoz hasonló hűséggel szolgálhassák megmentőjüket, szabadítójukat, a szabadság elhozóit. Mert a döntést kihirdető hang Novák Kataliné, ám az aláíró kezet Orbán Viktor vezette, erről kétségeink se legyenek. Mindeközben pedig Novák Katalin, aki a mai napon fogadja a várva várt Szentatyát, égbekiáltó blaszfémiát követett el...

„HAZUGSÁGBAN ÉLNI RETTENETESEN FÁRASZTÓ” – NÁDASDY ÁDÁM-INTERJÚ

MAGYAR NARANCS / ÁSATÁS SOROZAT
Szerző: URFI PÉTER
2023.04.23.


Tíz évvel ezelőtt tanári munkáról, Dante-fordításokról, Istenről és nyelvészetről beszélgettünk Nádasdy Ádámmal. Idézzük fel Urfi Péter interjúját az Ásatás sorozatban!


Hogy az archív interjú első szakaszát is megértsük, idézzük fel, mi történt épp egy évtizede: 2013. februárjában az ELTE jónéhány rangidős tanárát kényszernyugdíjazták, végül az arra érdemeseket professor emeritus címmel kompenzálták. Nádasdy Ádám is az ELTE BTK kényszerből nyugdíjazott oktatói között volt, és távozásának hírére elöntötték az internetet a felháborodott kommentek. Kollégái egy emberként álltak ki mögötte, de ő nem panaszkodott sokat. A munkaviszonynál fontosabb dolgokról is beszélgettünk vele...

FERENC PÁPA AZ EURÓPAI UNIÓ PÁRTJÁN ÁLL, CSAK NEM AKAR KONFLIKTUST AZ ORBÁN-KORMÁNNYAL

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2023.04.28.


A Szentszék tisztában van a magyarországi politikai helyzettel, de mindenkivel, így Oroszországgal is párbeszédre törekszik. A háború témája áll ugyan a katolikus ma kezdődő budapesti vizitjének középpontjában, de Ferenc a magyar társadalomnak is fontos üzeneteket fogalmazhat meg – vélik világhírű Vatikán-szakértők.


Az olasz Marco Politit, a német Andreas Englischt, illetve a brit Christopher Lambot a legismertebb Vatikán-szakértőknek nevezhetjük, szerte a világon televízióműsorok gyakori szereplői. Marco Politi három könyvet is írt Ferenc pápa pontifikátusáról, ezek Európa több országában és az Egyesült Államokban is megjelentek. Több mint négy évtizede foglalkozik a Vatikánt érintő kérdésekkel. Andreas Engslich már három évtizede tudósít a vatikáni eseményekről, könyvei – köztük az Összeesküvés Ferenc pápa ellen – itthon is népszerűek voltak. Christopher Lamb pedig a The Tablet nevű brit katolikus lap római tudósítója, a La Stampa Vatican Insider honlapjának munkatársa, valamint a BBC rendszeres kommentátora Vatikánnal és vallási ügyekkel kapcsolatban...

MINDEN, AMIT FERENC PÁPA MAGYARORSZÁGI LÁTOGATÁSÁRÓL TUDNI KEL

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2023.04.28.


A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után pénteken ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa. Három napot tölt Budapesten a katolikus egyházfő, ezalatt többek között Novák Katalin köztársaság elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. A pápalátogatás csúcspontja a Kossuth téren tartott vasárnapi szentmise lesz, ahol a várakozások szerint több százezer ember előtt beszél majd Ferenc pápa. A programok miatt komoly biztonsági intézkedések lesznek érvényben a fővárosban, több utcát lezárnak a pápa érkezése miatt. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Ferenc pápa magyarországi útjáról...


HATMILLIÁRDOT OSZTOTT KI A KORMÁNY A MOHÁCSI CSATA 500. ÉVFORDULÓJÁRA TERVEZETT MEGEMLÉKEZÉSRE – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.28.


Nekünk már megint Mohács kell

A húsosfazék program fő felelőse Lázár János építési és közlekedési miniszter, de fontos feladatokat kapott a nemzeti parkokon keresztül Nagy István agrárminiszter is. Nem elég, hogy Rákay Philip ismét közpénz-hegyekből filmet forgat róla?

Lecserélik a MÁV és a Volánbusz vezetőségét

Lázár János felkérésére ismert menedzserek és üzletemberek – köztük Varga Judit válófélben lévő férje és Parragh László – kerülnek a MÁV és a Volánbusz vezetésébe, több feladatot kap Németh Lászlóné, egykori fejlesztési miniszter is.

A Mol igazgatósága 280 milliárd forintos osztalék kifizetését javasolja

Minden idők legjobb pénzügyi eredményével zárta az előző évet a Mol.

„Rendkívül aggódom” – Orbán Viktorral találkozik az unió pénzőre

A helyében mi is ezt tennénk, főleg, ha nála van a zsák…

Hazárdjáték: a kudarcokból akarnak politikai tőkét kovácsolni

“A jelenlegi hatalom irracionális, virtuális valóságot épít, mert ebben látja politikai fennmaradásának zálogát.”

Még itt: “Orbán is elsüllyed Putyin hajójával”

Németh Szilárd előrehozott választást akar kicsikarni Csepelen

A hét elején megtartott legújabb, áprilisi testületi ülésre a rezsibiztos nem ment el, de a Fidesz-frakció önállóan is „turbóellenzékként” lépett fel.

Börtönbe küldené az ügyész a pécsi buszper vádlottjait

A Tüke vezérigazgatója – akinek egyébként nem jutott sikerdíj – azt állította, hogy nem ő, hanem a politikusok döntöttek buszvásárlásról. Ezért tanúként több fideszes politikust is beidéztetett a bíróságra, ám az ő felelősségük – mivel ellenük sosem folyt nyomozás – a tárgyaláson nem merült fel.

Felnyergelt lóval várták barátai Budaházyt a börtön előtt

Vasárnap elmegy a Kossuth téri nagymisére hálát adni Ferenc pápának. Novák indoklásában ez állt:

„a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen.”

Oda és vissza…

Csak találgatni lehet, miért jön vissza Ferenc pápa

Hogy pontosan mit mond majd, és mennyire hangsúlyozza a magyar kormány és a Vatikán békefogalma közti különbségeket, az lesz a következő három nap legfőbb politikai tétje.

Nem engedi a titkosszolgálat, hogy a 444 a Szijjártó Péter luxusyachtozását megörökítő fotóst küldje a pápalátogatás nyilvános programjára

A B betűt (bosszú) viszont többször is vették… Rogánék indoklása szerint szerint Németh Dániel jelenléte nemzetbiztonsági kockázat lenne.

Kormányközeli alapítvány javasolta a Fidesznek, hogy a rágalmazó, becsületsértő cikkekért ne járhasson börtön

T-R-A-N-SZ-P-A-R-E-N-S Újságírásért Alapítvány. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon. Sőt:

Szele Tamás: A pokol tornácán

Az Átlátszó pert nyert a Miniszterelnökség ellen az Antall József Tudásközpont ügyében

Gulyás Gergelyék arra hivatkoztak, hogy az anyag jövőbeli döntés megalapozását szolgálhatja, és a nyilvánosságra kerülése „a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását” veszélyeztetné. Bukták.

Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja

A jelentés Magyarországot is kockázati tényezőként, az orosz befolyás felvonulási terepeként azonosítja.

Még itt: Budapest lett az Európai Unióban az orosz dezinformáció fővárosa


LÖVÉTEI ISTVÁN: ÉLTÜNK MI A KÁDÁR-RENDSZERBEN IS ÉS AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAMBAN SINCS PLURALIZMUS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.04.28.


Az Alkotmánybíróságról beszélhetünk úgy, mint egy független szervezetről. Abban a pillanatban, azonban, ha ez a függetlenség hiányzik, már nem fog működni az az abszolút pártatlan döntéshozatal, amelyet az AB-tól, és minden, jogokról és kötelezettségekről döntő bármely fórumtól elvárnánk – mondta Lövétei István alkotmányjogász. A Hírklikk a taláros testület újabb döntései nyomán arról is kérdezte őt, miképpen védheti ennyire látványosan a hatalom érdekeit az Alkotmánybíróság?


Mi az Alkotmánybíróság konkrét feladata?

Az Alkotmánybíróság státusza az, hogy az alkotmány általa adott értelmezéséhez hűen ítéli meg azokat a kérdéseket, amelyekben hozzá fordul valaki. Például, hogy szerinte az alkotmányban másképpen van, mint ahogy döntöttek a különböző hatóságok vagy bíróságok, esetleg olyan visszásságot lát egy törvényben, vagy egyéb jogszabályban, amely szerinte nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel. Az Alkotmánybíróság ebből a szempontból értelmezi az alkotmányt, és ahhoz kapcsolódik végső döntése.

Ez miért lett nehéz feladat?

A probléma az, hogy az Alkotmánybíróságnak egy nagyon független szervnek kéne lennie, amelynél tényleg csak az a szempont, hogy szerintük hogyan egyeztethető össze az alkotmánnyal, és nemcsak az alkotmány szövegével, hanem az alkotmányos tartalommal az a kérdés, amit eléje tárnak valamilyen úton-módon. Abban a pillanatban, mihelyst ez a függetlenség nem működik teljes gőzzel, akkor nem fog működni az az abszolút pártatlan, a hatalom jogszabályát megítélő döntéshozatal, amelyet az Alkotmánybíróságnak kell produkálni.

Mi a gond?

Ma az Alkotmánybíróság bíráit egyoldalúan a kormánypárt jelöli, nincsen kontrollja – egyébként jogilag általában nem is lehet –, de akkor nincs rá garancia, hogy ne azt a szemléletet képviseljék, amit az aktuális politikai hatalom, vagy ne vallják maguknak ugyanazt az értékrendet. Ha az Alkotmánybíróság bírái csak egyfajta, a hatalommal lényegileg megegyező értékrendet képviselnek, a testületben nem jelenik meg az általában lehetséges, az alkotmányos tartalmat illető többféle nézőpont. Ebből a szempontból bizony az alkotmányértelmezés is döntően a hatalom szempontjait fogja tükrözni, és ennek alapján jönnek a hatalom igényeit respektáló döntések. Ehhez kapcsolódva meg kell jegyezni, hogy az értelmezés általában sohasem csak egyfajta értelmezésre vezethet, mert alapját többfajta értékrendszer is adhatja. Ennek a problémának kiküszöbölésére találta ki annak idején Montesquieu, hogy az államhatalmak különböző ágainak kiegyensúlyozottnak kellene lenniük...

EGYSZER MAJD KÉRNEK TŐLE VALAMIT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.28.


Novák Sándor-palota kegyelmet adott Budaházy Györgynek, az indoklás szerint azért, mert jön a pápa. Budaházy a magyar szélsőjobb ikonikus alakja, a bíróság terrorizmus, testi sértés, kényszerítés vádjával ítélte először tizenhárom, most márciusban hat évre, amit Novák Sándor-palota most nagy kegyesen megszüntetett. Budaházy „közéleti” tevékenysége letartóztatása előtt megfelelt az SA német birodalmi ügyködésének, amolyan verőlegények voltak ők a Hunnia mozgalommal, amelynek – hogy el ne feledjük – más tagjait is szabadon engedte most Orbán Viktor bábja.

Éppen ezért, amikor azt a kérdést tennénk fel, Novák Sándor-palota honnan merítette az ihletet a szabadon bocsátáshoz, ne olyan jelenetet képzeljünk, mint a Brian életében, mikor is a ’lómai prókurátor a röhögő népet kérdezi, kit bocsásson szabadon. Mivel tudjuk, hogy Novák Sándor-palota saját hatáskörben még a seggét sem törölheti ki, nem kétséges, honnan érkezett az ukáz, amelynek nyomán Budaházy szabadulhatott. És nem a gesztus miatt, hanem azért, mert tudjuk, személyében mit képvisel, újabb bizonyságot kaptunk a NER jellegéről, amely a fasizmusban fetrengve enged szabadon egy neonácit.

Egyetlen kérdésünk van ezen a ponton, a miért, ám ez a hatalom sötét bugyrai felé visz, el egészen Orbán ocsmány játékaihoz, de ezt konstatálva annyit azért megjegyzünk, nem kellett volna belekeverni szegény Ferencet, mert Novák Sándor-palota indoklásul amúgy teljesen értehetetlen gesztusára azt adta elő, a mi kis magyar neonácink azért szabadulhatott Sándor-palotai kegyelemmel, mert a szentatya romlott hazánkba érkezik. Ez csak az indok, az ok teljesen más lehet, mégpedig az, hogy közelednek megint a választások, és kell egy fix pont, egy alak, aki Kubatov kopaszai mellett elvégzi a mocskos munkát.

Nem véletlenül fogadták a szabadulás hírét oly kitörő örömmel Orbán másodkézből kitartott lapjai a prostisrácoktól a mandinerig (jellegükre való utalásképpen kisbetűvel), és nem véletlenül üdvözölte a magyar neonáci (Mi Hazánk) párt prominense, Novák Előd kijelentve azt, hogy Budaházy – és tettestársai – nem terroristák, hanem a 2006-os hatalom, azaz Gyurcsányék terrorja ellen harcoló antiterroristák. Innen nézve tehát nem lehet kétséges, mire kellenek a mostani hatalomnak. Az már csak hab a tortán, hogy homofóbok és rasszisták, ez pedig olyan elegy, ami Orbán szívének nagyon kedves ezekben az időkben.

Orbán azonban most is a függöny mögül nézi a történéseket, s ha majd Budaházyék újra elkezdenek úgy tevékenykedni, mint akkor, amikor terrorizmus miatt letartóztatták őket, majd széttárja a karjait, hogy neki ehhez az egészhez semmi köze. Pedig az ilyen gesztusoknak ára van, s ha már a Brian életét emlegettük, mint korunkat leképező filmet, ide kell sorolnunk A tanút is, és annak tételmondatát, hogy egyszer majd kérünk magától valamit, Pelikán. Erre rezonál egyébként Budaházy hittevése is, aki szabadulásakor nem egyebet jelentett ki, mint: alig várja, hogy a hazáját szolgálhassa, a kérdés csak az, hogy mi módon.

Nem lehet kétséges. A szélsőjobb, ami a NER szerves része, a Fidesz előrenyújtott keze Mi Hazánkostól, Hunniástól együtt, csűrdöngölt a szabaduláskor, lovon hozták ki Budaházyt a börtönből, aki elordította magát, szabadság, akárha valamely William Wallace a Rettenthetetlenben, és elporzott interjút adni Orbán lapjainak. Okádni való színjáték volt, de sokkal többet nem is várhatunk vagy várhattunk tőlük, amikor visszakapták molotov-koktélos, kommunistaverő hősüket, ami viszont üzenet az országnak, milyen értékek vagy értéktelenségek és aljasságok mentén működik Orbán hatalma.

Kell egy megbízható és mindenre képes bajtárs a militáns, irredenta, soviniszta, homofób csapatba, aki a szabadságáért cserébe elvégzi a Fidesznek büdös mocskos munkát. Ezt kérik majd tőle egyszer, de voltaképp kérni sem kell már, hiszen maga az alany jelentette ki, azaz Budaházy, hogy „hatalmas súlya van a nemzeti összefogásnak”, és ez az a duma, amiről tegnap értekeztem az Alapjogokért Központ főigazgatójának delirálása kapcsán. És ím, újra előttünk áll A tanú igazsága, miszerint „A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja”. És ez egyáltalán nem vicces.