2020. június 3., szerda

AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA FELBOMLÁSA ÉS TRIANON - DR. ROMSICS IGNÁC ELŐADÁSA

LÍCEUM TV
Szerző: ROMSICS IGNÁC
2020.01.28.
  Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása 

  és Trianon 

  Dr. Romsics Ignác előadása (Sorsfordulók-
  sorsfordítók)

FÉLREÉRTÉSEK, FÉLREMAGYARÁZÁSOK ÉS LEGENDÁK TRIANON KAPCSÁN

NAPIPARTIZÁN #38 | TRIANON100 
Szerző: napiPartizán
2020.06.03.  Az MTA keretében működő 'Trianon100' 
  elnevezésű, Ablonczy Balázs vezetésével 
  tudományterületeken átívelő, 22 főből álló 
  (a történészek mellett szociológusokból, 
  művészettörténészekből, földrajzosokból, 
  és így tovább) kutatócsoport három 
  tagjával a békediktátummal kapcsolatos 
  legendákat, tévedéseket és vakfoltokat 
  beszéltük át. 

  Vendégeink Ablonczy Balázs, Krizmanics 
  Réka, Zahorán Csaba.

VESSZEN TRIANON(!)(?) - ELSŐ RÉSZ (1848-1914)

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2017


A Slejm Trianonnal foglalkozó négy részes
dokumentumfilm-sorozatának első
részében az 1920. június 4-i békediktátum
tágabb előzményeiről kérdeztük történész
riportalanyainkat, a korszak szakértőit.
Ebben a részben azt mutatjuk be, hogy az
1848--49-es szabadságharctól kezdve
hogyan váltak egyre feszültebbé a
Habsburg Birodalom majd 1867-től az
Osztrák-Magyar Monarchia nemzetiségi
viszonyai, és erre hogyan volt képtelen
valós választ és megoldást találni a XIX.
század második felének és a XX. század
elejének politikai elitje. A részt az ország
első világháborúba való tragikus
belépésével zárjuk, ami végleg megpecsételte az egyébként is minden eresztékében recsegő Monarchia sorsát, és elkerülhetetlenné tette, hogy a valójában már a XVI. században megszűnt Nagy-Magyarország az1920-ig létező, illuzórikus formájában is eltűnjön. Megszólalók: Bárdi Nándor, Hajdu Tibor, Ignácz Károly, Pók Attila, Szarka László, Tamás Gáspár Miklós, Trencsényi Balázs, +Bayer Zsolt Láng Annamari, Bánfalvi Eszter Készítők: Földiák Vince, Papp Gáspár, Gulyás Márton, Pap Szilárd István, Klopfstein-László Bálint, Csingun Ádám, Upor András, Kiss Norbert, Halász László, Baranya Ákos, Thompson Miklós, Hargitai Fanni, Sánta Dániel, Vörös István, Kornis Vivien, Cserepes Milka

ITT NÉZHETŐ MEG

VESSZEN TRIANON(!)(?) - MÁSODIK RÉSZ (1914-1920)

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2017.06.18.  Vesszen Trianon(?)(!) - Második rész 
  (1914-1920)

VESSZEN TRIANON (!) (?) - HARMADIK RÉSZ (1920-1945)

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2017  Vesszen Trianon (!) (?) - Harmadik rész 
  (1920-1945)

VESSZEN TRIANON (!) (?) - NEGYEDIK, UTOLSÓ RÉSZ (1945-2017)

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2017


  Vesszen Trianon (!) (?) - Negyedik, utolsó 
  rész (1945-2017)

IGOR MATOVIČ TRIANONI BESZÉDE – ELŐSZÖR MAGYAR FORDÍTÁSBAN A KÖRKÉPEN

KÖRKÉP.SK
Szerző: IGOR MATOVIČ
2020.06.03.Elhangzott, 2020. június 2-án a pozsonyi várban, 100 meghívott felvidéki magyar és a szlovák kormány miniszterei, államtitkárai és az OĽaNO parlamenti képviselői előtt:

Sziasztok, kedves barátaim! (szerk. megj. ezt magyarul mondta.) 


Remélem, hogy a kiejtésem legalább olyan jó volt, mint ahogy a kolléganő (szerk.megj. a műsorvezetőre gondolt) beszél szlovákul. 

Tudják, általában fejből szoktam beszélni, de hajlamos vagyok belegabalyodni, így ma papírra is leírtam. Egyben mindannyiukat nagyon őszintén köszöntök a mai találkozón. És most engedjék meg, hogy felolvassam. 

Köszönöm, hogy elfogadták meghívásomat a trianoni békeszerződés 100 évvel ezelőtti aláírása alkalmából, mely egyben a nemzeti összetartozás napja is önöknek. 

Mai találkozónk oka ugyan a történelem, és az első világháborút követő eseményekre való emlékezés, de a fő célom inkább megformálni a közös kérdéseket a jelenre és a jövőre vonatkozóan, megtalálni a közös víziókat, és a legszélesebb kontextusban megtalálni azokat a válaszokat is, melyek aggasztják a magyarokat, szlovákokat, és Szlovákia más nemzetiségeit. 

A mai találkozó értelme nem az, hogy a történelmi összefüggéseket boncolgassuk és hogy aprólékosan azt vizsgáljuk, ki, kinek, mikor csinált rosszat. Tudjuk jól, hogy a 20. század egész Európára nézve szenvedést hozott, így a szlovákoknak és a magyaroknak is. Emberi szempontból teljesen értem, hogy a trianoni döntéssel kapcsolatban sokan a mai napig szomorúságot és bánatot éreznek. Ugyanakkor hiszem, hogy önök is tudatosítják, hogy Trianon olyan történelmi folyamatok eredménye volt, melyek során a magyar elit sok hibát vétett, és több rosszul időzített lépést tett. 

Ugyanakkor meg kell érteni azt is, hogy ami az egyiknek veszteséget és igazságtalanságot jelentett, az másoknak esélyt és lehetőséget hozott. 

Azt gondolom, hogy a történelmi Magyarország a miénk is volt. A szlovákok a magyarok és a többi nemzetiségek mellett együtt harcoltak a török hódítás ellen. A magyar királyok nemcsak a magyarok életéről és sorsáról döntöttek, hanem a szlovákokéról és mindenkiről, akik a történelmi Magyarország területén éltek. 

Ezen uralkodók zászlaja alatt évszázadokon át együtt harcoltak a szlovákok és a magyarok. A mai szlovákiai városok a magyar királyoktól kaptak privilégiumokat, a földesuraktól szabadságot, és fejlődhettek egyfajta helyi demokrácia keretén belül. 

Legyen hát merszünk kimondani, hogy a magyar történelem a mi közös történelmünk. Hogy a magyar királyok a mi közös királyaink voltak. És Korvin Mátyás leszármazottai az akkori idők francia, német, osztrák nemesi családjaihoz is tartoztak. 

De hagyjuk a történelmet a történészekre, mi összpontosítsunk napjaink kihívásaira, mindennapi életünkre és gyermekeink jövőjére...

MÉG MINDIG CSAK ANNYIT KERESNEK SZABOLCSBAN, MINT 10 ÉVE A FŐVÁROSBAN

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2020.06.03.


Mintha befagytak volna a legkeletibb megyében regisztrált átlagos nettó bérek: hiába ugyanis a növekedés, a legfrissebb adatok szerint az továbbra is a 10 évvel ezelőtti fővárosi szinten stagnál.

Hagyományosan a legalacsonyabb átlagos nettó fizetések jellemzik Magyarország legkeletibb megyéjét, Szabolcs-Szatmár-Bereget. Bár az elmúlt évek lendületes bérnövekedéséből az itt dolgozók is részesültek, a változás mértéke rendre az alacsonyabbak közé tartozott. Ez pedig azt eredményezte, hogy alig-alig sikerült az elmúlt időszakban közelebb kerülni a fővárosi fizetések szintjéhez. Sőt, még az országos átlaghoz mért elmaradás is 30 százalékon stagnál évek óta.

A Központi Statisztikai Hivatal múlt heti közlése alapján az idei első negyedévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagos nettó bér 176 445 forint volt, ami az előző év azonos időszakához mérten 9 százalékkal magasabb. Utóbbi megfelel az országos átlagnak, miközben nominálisan a differencia tovább nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében átlagosan a dolgozók majdnem 80 ezer forinttal kevesebb pénzt vihetnek haza az országos átlagnál. Egy évvel ezelőtt ez még "csak" 72 ezer forint volt...

SÚLYOS BONYODALMAKHOZ VEZETHET A PALKOVICS-KONTROLL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2020.06.03.


Kissé megszaladt a külföldi cégvásárlásokat miniszteri ámenhez kötő hazai rendelet. A jogszabály jelen formájában minden magyar székhelyű társaságot leértékel, és valójában azt is hazai miniszteri tudomásul vételhez köti, ha egy globális deal keretében venné át a Ford a Mercedest. Sőt, még az eszközeladásokat, vagy a finanszírozások egy részét is be kell jelenteni, és a bejelentésnek tétje is van. Kiskapuk ugyanakkor ezúttal is akadhatnak.

Kérdéseink vannak, válaszaink kevésbé. Nagyjából így viszonyul a hazai jogász és tanácsadói szakma a külföldi tulajdonszerzést bejelentésekhez és Palkovics László innovációs miniszter ámenjéhez kötő furcsa kormányrendelethez.

- van a külföldi tulajdonban álló, de magyar bejegyzésű társaságokkal? Ha Magyarországon ma a GE el szeretné adni az egyik cégét az Alstomnak, akkor ezt is csak engedéllyel teheti meg? És mi van akkor, ha a GE átcsoportosítana, és az egyik GE-cégtől a másik (szintén külföldi bejegyzésű) GE-cégnek adna el, vagyis csoporton belül csoportosítana át egy érdekeltséget?

- Ha egy nemzetközi deal keretében a Ford megvenné a Mercedest, akkor elképzelhető az, hogy a nagy globális tranzakció hazai részét megvétozza a miniszter, vagyis a magyar Mercedes-cég nem cserélhet gazdát? És ha a miniszter tilt, akkor annak mi a jögkövetkezménye, a magyar cég egyedül marad a Mercedesnél? De ha ő tokkal-vonóval eladta magát, akkor hova kerül a magyar leányvállalat?
- Hogy áll meg a nemzetközi befektetés-védelmi bíróságokon a magyar jogszabály? Ha bármely külföldi cég pert indít a magyar állam ellen mondván indokolatlan jogszabály-alkotásával alapjaiban csökkentette a magyar befektetések értékét, akkor lehet-e esélyünk?
Az Európai Unió négy alapvető szabadsága (áruk, tőke, szolgáltatások, személyek) szabad mozgása közül az egyik a tőke szabad áramlása. Ha ezt Magyarország rendeletben korlátozza, az nem ütközik az uniós jog alapelveivel?
- A rendelet a közvetett tulajdonszerzéseket is figyelné. Végre lesz egy magyar minisztérium, aki látja, hogy ki a magántőkealapok és a liechtensteini alapítványok haszonhúzója? Hogy lehet a nagymama-, az ükmama vállalatoknál bekövetkező tulajdonosváltozásokat itthonról követni?
...

TEGNAP ESTE LAZA 161,3 MILLIÁRDOT TOLOGATTAK ÁT A KÖLTSÉGVETÉSBEN

MFOR.HU 
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2020.06.03.


Elkönyvelték a Nemzeti Atlétikai Központ közel 2 milliárd forintját is a gazdaságvédelmi intézkedések részeként.

Csurog vissza a pénz az állami büdzsébe a gazdaságvédelmi alapból, amit a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági válság elleni védekezésre hozott létre a kormány. Úgy tűnik, erre már nincs szükség, illetve az ide csoportosított források a gazdaság fellendítését más, indirekt eszközökkel is szolgálni tudják, mert a tegnap este megjelent Kormányrendelet alapján a pénz egy újabb jelentős része kerül vissza a költségvetésbe, mégpedig a védekezéssel szorosan nem összefüggő kiadások fedezésére.

Az elmúlt napokban egyébként már sor került 196 milliárd forint átcsoportosítására, most pedig összesen további 161,3 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. Ebből jutott például a Nemzeti Atlétikai Központ építésére, a vasúthálózat fejlesztésére, kiemelt közúti projektekre, turisztikai célú kiadásokra, az állami ingatlangazdálkodásra, iskolák, egészségügyi intézmények fejlesztésére, vagy például a Magyar Államkincstár dolgozóinak fizetésére. Csúszott egy kis pénz a Bethlen Gábor Alap támogatására is.

A Nemzeti Atlétikai Központ - amire már egy korábbi rendeletben biztosították az 1,998 milliárd forintot, ennek elkönyvelése történt most meg - kapcsán érdemes felidézni Gulyás Gergely miniszter közlését egy korábbi Kormányinfón, ahol kérdésünkre elmondta, hogy az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet dacára a kormánynak esze ágában sincs lefújni a közeljövőben rendezendő nemzetközi eseményeket, sőt, azok megtartása szerinte a kikábalást segíti...

TÍZ SVÁJCI TABU, AMIT SOHA NE SZEGJ MEG

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.06.03.


Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk.

1. Csitt, csak csendben
Vannak országok, ahol senkinek a szemöldöke sem emelkedik meg, ha valaki például hangosan beszélget a mobilján a kávézóban vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön.
Svájc nem az az ország, ott nem nézik ezt jó szemmel. A legjobb, amit tehetünk az, hogy alkalmazkodunk a körülöttünk zajló többi társalgás hangerejéhez – azzal biztosan nem lövünk mellé.
2. Csak semmi bizalmaskodás
A svájciak kifejezetten hivatalosak tudnak lenni. A keresztnév a legtöbb helyen és helyzetben kifejezetten tabunak számít, nem csak az üzleti életben, de például az orvosnál vagy a munkahelyen is, mi több, a címek felemlegetését is elvárják.
Nekünk, magyaroknak ez nyilván kisebb kultúrsokk, mint mondjuk egy angolszász környezetből érkező határátkelőnek, aki ezt jóval meghökkentőbbnek tarthatja.
3. A formális és informális közti különbség
Ez a pont némiképp kapcsolódik az előzőhöz, különösen azért érdekes, mert a magyarhoz hasonlóan a németben, franciában és olaszban is van tegeződés és magázódás (szemben például az angollal, ahol a tegezést leginkább a keresztnév használata jelzi).
Nagyon figyelni kell arra, hogy lehetőleg senkit se tegezzünk le elsőre (igaz ez az éttermekben, bárokban, üzletekben egyaránt – márpedig Magyarországon is egyre jobban háttérbe szorul a magázódás). Ez alól kivételt talán csak a nagyobb városok fiatalsága jelent, akik ezt már kevésbé veszik szigorúan. Az idősebbek azonban könnyen a tiszteletlenség jelének vehetik.
4. Túlzott kitárulkozás
Svácjban szó szerint veszik azt, hogy a magánélet mindenkinek a magánügye, különösen igaz ez a munkahelyen. Legalább annyira tabu túl sok részletet megosztani a saját életünkről, mint sokat kérdezősködni.
Nyilván alakulhatnak úgy beszélgetések, hogy a magánéletre, családra terelődik a szó, akkor semmi gond, egyébként jobban járunk, ha maradunk az időjárásnál és a sportnál.
Magyarként furcsa lehet, de egy svájci munkahelyen a politika is általában tabunak számít, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy valakihez egészen közeli kapcsolatban vagyunk.
5. Pénzügyek
Svájc nem kivétel abban sem, hogy nem illik másnak a zsebében turkálni, és arról sem beszélni, hogy mi mennyit keresünk. (Egyébként személy szerint mindig meglepődöm azon, hogy ez egyáltalán miért kérdés – senkinek semmi köze hozzá.)
Nyilván nem ebbe a csoportba tartoznak (sőt!) az olyan alapkérdések, mint hogy mennyibe kerülnek bizonyos alapvető élelmiszerek, termékek, min és hogyan lehet a legtöbbet spórolni – olyannyira nem, hogy ezek a svájci mindennapok fontos részét képezik.
ITT OLVASHATÓ

EKKORA ÁRESÉST HOZ A JÁRVÁNY OKOZTA VÁLSÁG A LAKÁSPIACON - MÁR TAVALY MEGTÖRT A TREND, CSÖKKENT A FORGALOM IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2020.06.03.


A koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió akkor találta telibe a hazai lakáspiacot, amikor már elindult az árcsökkenés. Az optimista verzió szerint a járvány negatív hatása a forgalomra és az árakra Budapesten nagyjából egy évig fog tartani, és csak kisebb korrekcióra kell számítani a legfrekventáltabb kerületekben. Vidéken, a legsérülékenyebb piacokon ugyanakkor évekig is elnyúlhat a hatása, és 20 százalékos áresést is hozhat – áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb elemzésében.

Az OTP Jelzálogbank legfrissebb, a NAV 2019-es tranzakciós adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzése szerint az országos lakásárszint 2019-ben az előző évit meghaladó mértékben, nagyjából 20 százalékkal nőtt. Minden településkategóriában nőttek az árak, a legjobban továbbra is Budapesten és a nagyvárosokban. A nagyarányú éves drágulás mellett azonban egy új trend is megjelent. Az év második felében ugyanis a 22 negyedéven át tartó, Európában a harmadik leghosszabb folyamatos drágulási periódus után már árcsökkenést mutatnak a számok...

PÖRGÖTT A TÖRVÉNYGYÁR: EGY SOR KEDVEZMÉNYT KAPNAK A HONVÉDEK ÉS A GAZDÁK, DE JÖVŐRE TILOS LESZ MINDENHOL A KERTI AVARÉGETÉS

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.06.03.


Egy sor törvényt fogadott el szerdán az Országgyűlés, rengeteg közülük a honvédelmet érinti, mert Németh Szilárd honvédelmi államtitkár szerint

a cél az, hogy a honvédség az ország legnagyobb munkáltatójává és megrendelőjévé váljon.

Ennek érdekében ez a törvénycsomag kilenc jogszabályt módosít:
- az elhunyt katonák árváinak járó kiegészítő támogatáshoz hasonlóan a honvédelmi alkalmazottaknak is jár kiegészítő támogatás, amely szintén adómentes
- változik a közkatona vagy a pályakezdő fogalmának törvényi meghatározása, és megszűnik a hivatásos állományba vételhez szükséges két éves honvédségi jogviszonyra vonatkozó előírás
- új lehetőségként jelenik meg a hivatásos állományba vétel a polgári életből tiszt és altiszt esetén
- egyszerűsödnek a próbaidőre vonatkozó szabályok: egyes rendfokozatok elérése esetében csökken a várakozási idő, de a változtatás pontosítja a fegyelmi szabályokat is
- a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díjat kaphatnak a jövőben
az önkéntes tartalékos katonáknál a miniszter eltérő illetményeket és más juttatásokat is 
megállapíthat, és csak három hónapos próbaidővel kell számolniuk azoknak az önkéntes tartalékos katonáknak, akik vállalják, hogy a tényleges szolgálati idejüket egybefüggően teljesítik...

MÉG MINDIG CSODÁLKOZUNK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.06.03.


Van nekünk egy tíz éve dübörgő rendszerünk, amelynek alapjait akkor találták ki a fideszes volt kollégiumi szobatársak és haverjaik, amikor nyolc évre ellenzékbe kényszerültek az első, kormányzásban eltöltött négy évük után. Kaya Ibrahim, Josip Toth, az Ezüsthajó Kft. és társaik ügyeinek napvilágra kerülése után. Ezek voltak a legapróbb csínyek, de már akkor is sokkal nagyobb tétekben folyt a játszma a színfalak mögött.

Van nekünk harminc éve, a honi politikai élet mindenkori csúcsán bóklászó Orbán Viktorunk, aki miután megtudta, hogy soha nem lehet belőle az USA elnöke, kocafocistából egyszemélyes nemzethy hőssé nevezte ki magát. Aki saját bevallása szerint, nem ért szinte semmilyen komolyabb szakterülethez (lásd: gazdaság, egészségügy), ellenben mindentől és mindenkitől megvédi az őbenne hívőket. Hacsakúgynem.

Van nekünk továbbá nem tudom hány éve egy Orbán-helyettesünk, annak a pártnak az elnöke, amelyik említésre sem lenne érdemes, ha nem csapódott volna a Fidesz mellé, amikor elérkezettnek látta az időt. Ez párt mára a tökéletes kiszolgálójává vált a fideszes „fiúknak”. Ez az helyettesként futó ember, aki magát és pártját kereszténynek és demokratáknak nevezi, időnként nagyobbat rúg mindkét csoportba, mint a gazdája. Nem csak a szinte minden alkalommal elviselhetetlen nagyképűséggel és ostobasággal előadott szónoklataira gondolok, hanem azokra a mocskos és aljas törvénymódosítási javaslataira, amelyeket az utóbbi időben éjszakánként szeret benyújtani. Vagy azért, mert azt hiszi, hogy a sötétben ez kevésbé látszik (mondjuk, az országot beborító szellemi sötétségben ez akár igaz is lehet), vagy azért, hogy minél gyorsabban, akár már másnap meg lehessen szavaztatni a csókosokkal azt, ami a főnöke, és ezáltalán Semjén vadász érdeke is.

Van nekünk egy házmesterünk is, akiről Hofi Géza majd húsz éve azt mondta, hogy „annak folyik a sz@r a szájából”. Ez azóta sem változott: ahányszor csak megszólal, mindig sikerül beletaposnia embertársai egyik vagy másik csoportjának lelkivilágába. Bár legtöbbször úgy tűnik, mintha őket magukat akarná eltaposni.

Van nekünk még egy közjogi méltóságunk, aki mindent aláír, amire utasítják. Amikor pedig beszédet mond, az ember állva elalszik a semmitmondástól és az unalomtól.

Van nekünk egy belügyminiszterünk, akinek legutóbb, amikor érdekelt és utánanéztem, 28 ingatlan volt a birtokában, és éppen arról papolt a munka és segély nélkül tengődő alattvalóknak, hogy gombát is lehet szedni, meg kecskét is lehet tartani, nem muszáj éhen halni. Ez az ocsmányság csak az érzelmi biztosítékot verte ki nálam, de nem ez a legnagyobb baj Pintér Sándorral. Hanem például a beszüntetett rendőrségi nyomozások olyan ügyekben, amelyekben kormánypárti figurák vagy rokonaik viselt dolgai után kellett volna nézni, konkrétan nyomozni. Vagy az olyan rendőrségi zaklatások, amelyeknek azok vannak egyre gyakrabban kitéve, akik nem tartoznak a Fidesz-hívők táborába.

Van nekünk egy legfőbb ügyészünk, aki tökéletes párja az eltussolásban a miniszternek. Ketten együtt csodákra képesek. Már ha valaki ezt a típusú tevékenységet csodálatosnak gondolja...

JOGSZERŰTLEN TRÜKK VÁLTJA A TRANZITZÓNÁKAT, FOLYTATÓDHAT A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2020.06.02.


Nem menedékkérelmet, csak szándéknyilatkozatot lehetne benyújtani az új (egyelőre ideiglenes) menekültügyi eljárás szerint, ami az Átlátszónak nyilatkozó szakértők szerint továbbra is nemzetközi jogot sért. Hosszútávon ez csapdahelyzetet eredményezhet, hiszen a kötelezettségszegési eljárás vége súlyos uniós bírság is lehet, ami miatt valószínű, hogy a magyar kormány pár év múlva mégis enged „Brüsszelnek” menekültügyben.

Először a Magyar Közlönyben (ott még csak a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendelkezésként), majd az Országgyűlés elé kerülő salátatörvényben jelent meg, milyen lehet a tranzitzónák utáni magyarországi menekültügyi rendszer. A változás előzménye, hogy miután az Európai Unió luxemburgi bírósága jogellenesnek ítélte a menedékkérők fogva tartását a déli határon, a magyar kormány elrendelte a zónák bezárását, és az ott lévő mintegy 300 menedékkérőt részben vagy teljesen nyitott befogadó állomásokra szállították. A döntés után a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta, a jövőben az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehet majd beadni menedékkérelmet...

A FELMÉRÉSEK ALAPJÁN TRUMP ELSZÁMÍTOTTA MAGÁT

INDEX
Szerző: NYG
2020.06.03.- Hetedik napja zajlanak a tüntetések a rendőri intézkedés során megölt George Floyd halála miatt. Magyar idő szerint kedd éjjel a korábbiakhoz képest nyugodtabban zajlottak a tiltakozások országszerte.

- New Yorkban öt órán át tartó tiltakozó menetelést tartottak, Houstonban ezrek térdeltek le az afroamerikai férfi halála és a feketék hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozva. Több városban a tüntetők a kijárási tilalmakat is figyelmen kívül hagyták. Los Angelesben több száz embert előállítottak.
- Eközben a rendőrség nemcsak a tüntetőkkel, de a sajtóval szemben is egyre brutálisabb volt az elmúlt napokban, egy ausztrál stáb ütlegelése miatt már az ausztrál kormány is tiltakozott.
- Több egyházi vezető kifogásolta, hogy Trump keresztény vallási elemekkel kampányol.
- A demokrata elnökjelölt Joe Biden szerint Trump elnökként a megoldás helyett maga is a probléma része, aki egyre inkább elmélyíti a válságot.
- Kritizálta Trumpot George W. Bush és a volt republikánus elnök által kinevezett egykori vezérkari főnök is.
A választók kétharmada inkább a tüntetőkkel, mint Trumppal ért egyet, miközben az elnök még mindig a Nemzeti Gárdát vetné be a huligánoknak mondott tüntetők ellen.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt a rendőri intézkedés során megölt George Floyd özvegye és hatéves kislánya. Az Egyesült Államokban egyelőre csak nő a feszültség a 46 éves afroamerikai férfi május 25-i minnesotai halála miatt, amely a feketék hátrányos megkülönböztetésének újabb szimbólumává vált, miután egy fehér rendőr percekig térdelt a nyakán a halála előtt...

MÉSZÁROS LŐRINC LEHET AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB MUNKAADÓJA AZ ÁLLAM UTÁN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.06.03.


Érdekes adatot osztott meg lapunkkal a Mészáros család érdekeltségeit összefogó Mészáros-csoport, amikor arról kérdeztük, hogy mely cégeik vették igénybe a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását. Ahogy arról korábban írtunk, Mészárosék vállalatai közül kizárólag Wamsler SE-nél igényelték a kormányzati segítséget, méghozzá 454 fő részére. Annak érdekében, hogy ezt a számot el tudjuk helyezni a csoport méretéhez képest, a kommunikációs igazgatóság válaszában azt is kiemelte, hogy a vállalataik összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon az állam után jó eséllyel Mészáros Lőrinc a legnagyobb munkáltató.

Vállalati szinten egészen biztosan mindössze egy cég van, amely jelenleg több alkalmazottal rendelkezik, mint Mészárosék, ez pedig a 30 ezer főt foglalkoztató Magyar Posta. A létszám szerinti hazai céges ranglistán ráadásul a következő két helyezett is állami vállalat: a Volánbusznak és a MÁV-nak egyaránt valamivel több mint 18 ezer dolgozója van. A legtöbb embert alkalmazó piaci cég a Spar Magyarország Kft. 14 ezer munkatárssal, de az országban összesen nincs tíz vállalat, amely 10 ezer embernél többnek adna munkát...

NEMZETILEG ÖSSZETARTOZNI CSAK NEKIK VAN JOGUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.06.03.


Emelkedett, nyomdafestéket hősiesen tűrő reggelt kívánok kivétel nélkül mindenkinek! Azért az már majdnem mindennek a perverz legalja lenne (mármint ha a NER-nek lenne legalja, de nincs), hogy már a teniszszövetség élére is egy lefokozott kancelláriaminisztert kell kinevezni, ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a rezsim. Erőltessük meg magunkat és lássuk be: ideje is volt. Már csak valahogy össze kell vonni a lótenyésztéssel, amihez szintén kiválóan ért a drága Lázár János úr, és akkor nem csak lówellness lesz, hanem lótenisz is. Amúgy valóban nem a legalja ez, hiszen még szóba jöttek olyan nagy nevek is, mint Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, valamint Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért (édesjóistenem, közszolgálat) felelős államtitkára. Gondolom, aki legalább középiskolás fokon tud teniszezni, az már jó. Mindegy, csak politikus legyen és fideszes. Ahol 3,5 milliárdos adósságot fel lehetett halmozni, márpedig a Magyar Tenisz Szövetségnél fel lehetett, ott mindenképpen és kizárólag egy megbízható állampárti kádert érdemes kinevezni a szemétdombra kakasnak.

Jelentéktelen kis hírecskének tűnik ez az ipari méreteket öltő korrupció és lealjasodás országában, de olyan szempontból nagyon is fontos, hogy szépen megmutatja azt a középszerűségben érdekelt világot, amely feudalisztikus, hierarchikus, nettó politikai kapcsolatokra épül, ahol fideszes politikusok, az ő mindenhez mindenki másnál jobban értő pereputtyuk, a politikai kapcsolatokkal rendelkező dilettánsok hada üldözi el a kiválóságot. Ezért van az például, hogy Bécsben dolgozó magyar orvos végezte az első tüdőátültetést koronavírusos betegen. Mert a magyar orvost Bécsben megbecsülik, de Linzben, Grazban, Heidelbergben is megbecsülik. Magyarországon nem becsülik meg. Magyarországon a Kásler Miklósok keserítik meg az életét, ahogyan a tüdőátültetések magyarországi gyakorlatát kidolgozó Lang Györggyel is történt. Aki közel hatvan tüdőtranszplantációt végzett el itthon, majd rezignáltan belátta: szakmailag annyira vállalhatatlanok a körülmények és ellenségesek a Kásler-féle nagykutyák, hogy inkább elmegy. Úgyhogy Lang György ma Bécsben operál. Számos magyar beteget is, mert őket Magyaroszágon nem tudják megműteni: nincs hozzá elég szakember. A magyar egészségügy így sok százezer eurót fizet olyan külföldi műtétekért, amelyeket korábban itthon végeztek. Mert ahol a (politikai) középszerűség torát üli a szakmai hozzáértés fölött, ahol az egészségügyet huszadrangú kérdésként kezelik, ott a kiválóságnak nincs helye, mert folyamatosan tükröt tart az elvetemülésnek, a semmihez nem értésnek, a rombolásnak, a lepusztuló urambátyám világnak.

Lang György, kiváló magyar orvos Bécsben dolgozik, Kásler Miklós nevű Orbán-cseléd viszont marad. Igaz, hogy állandóan meg kell támasztani, meg kell védeni, propagandaperceket kell alátolni, nehogy eldőljön, mint féldisznó az ólban, de az ilyen alászolgája mentalitású alakokat, akik felfelé nyalnak, szopnak, gombot varrnak, lefelé meg kéjesen taposnak, fennállása óta nagy becsben tartja a rezsim. És Kásler meg is hálálja a törődést. A kormány vállát veregeti, a saját vállát veregeti, elégedett a fényes járványkezeléssel, és nem csak a járványok történelmi távlatairól, de Trianon történelmi távlatairól is van véleménye. Mert a melldöngető magyarkodáshoz az egészségügynél látványosan jobban ért. Az van szerinte, hogy a magyarság hite és különleges viszonya a transzcendentálishoz lehetővé tette, hogy túljusson a nehézségeken. „Sokszor olyan helyzetekből állt fel, amikor erre szinte semmilyen remény nem volt”, ezért hiába tűnt úgy, hogy Trianon életképtelenné tette az országot, a magyarság bizonyította az életképességét, és „egészen brutális szellemi választ adott”. Cinikus, de úgyse tűnik fel az egyenbégetőknek, hogy a tudományt trágyaleves gumicsizmával taposó, baltával szétverő, és a fenti ábra szerint is elüldöző kormány oszlopos tagja éppen a tudomány felfutását emlegeti e tárgykörben. Meg a Nobel-díjakat, meg Bartók, Kodály és Dohnányi zenéjét, a magyar irodalom kibomlását és a kimagasló sportsikereket...

UNGVÁRY RUDOLF: A TÁJÉKOZATLAN VÁLASZTÓK DÖNTENEK, MERT ŐK VANNAK TÖBBSÉGBEN

168 ÓRA
Szerző: SEBES GYÖRGY
2020.06.02.


Orbán Viktor ugyan most visszaadja a rendkívüli felhatalmazást, de csak azért, mert nincs rá szüksége. Nélküle is megcsinál mindent, amit akar. Ebben látja a jelenlegi rendszer – a demokráciának álcázott diktatúra – lényegét Ungváry Rudolf író, politikai elemző. Az interjúban azt mondja, esetükben közönségesebben érvényesül a puszta hatalomvágy. És azért győzhetnek a választáson, mert a kettészakadt társadalomban egyelőre a lemaradtak akarata érvényesül.

Ön nemrég azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor 2022-ben tarolhat, vagy legalábbis könnyen szerezhet kétharmadot. Ez azt jelenti, hogy realista, vagy pesszimista?

Hosszú távon derűlátó vagyok, de az ilyen járványokból általában az uralmon lévők kerülnek ki győztesen azokban az államokban, ahol tömegdemokrácia van. Feltéve, hogy mutogatják magukat, ahogy Orbán is. Mindenütt ott van, és minden tőle függ. Az autokrata vezetők ezzel mindig jól járnak, mert a választók többsége tájékozatlan és könnyen befolyásolható, számíthatnak az ősi csordaszellemre. A magyar lakosság legszegényebb rétegeit a negatív gazdasági tapasztalataik egyáltalán nem győzik meg arról, hogy ezt a rendszert le kell váltani. A hazai cigányság jelentős része például Orbánra szavaz, akárcsak a közmunkások. Vagy azért, mert nekik a vezér- és az apafigura számít, vagy azért, mert egyszerűen nem mernek mást tenni. Magyarországon pedig ők vannak többségben, és nem az értelmiség vagy az a középosztály, amely a mostani válságban pórul jár.

A rendszerváltás utáni első négy választáson mindig leváltották az előző kormányt, tehát a változást kívánó erők kerekedtek felül. 2002, de főleg 2010 után hova lettek ezek?

1998-ig nem volt egy olyan karizmatikus, az erő-, a tekintély- és a vezérelv eszközeit alkalmazó pártvezér, aki erősebben befolyásolni tudta a többséget. Így hol ide, hol oda szavaztak, mert politikailag azt sem tudták, hogy fiúk-e vagy lányok. Addigra válhatott meghatározóvá egy olyan ember, aki felismerte, hogy a magyar lakosság politikai kultúrája valahol az 1945-ös retardált szinten maradt, megfejelve a pártállami uralom atyáskodó beidegződéseivel. Ez az ember pillanatok alatt meg tudta nyerni magának a tanácstalan, tájékozatlan és elesett rétegeket. Orbán többségét ugyanis nem a hagyományos keresztény középpolgárság alkotja – bár ők is rá szavaznak –, hanem az ő alattuk élők...

ISKOLARENDŐRÖK: A KORMÁNY MEGINT BÜNTETÉSBEN GONDOLKODIK PROBLÉMAMEGOLDÁS HELYETT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.06.03.


Szeptembertől iskolaőröket küld 500 általános és középiskolába a kormány, akik a 12 évesnél idősebb gyerekeket szükség esetén meg is bilincselhetik. A tanárokat védenék az agressziótól, ám több szakemberrel beszéltünk, akik szerint ez csak tüneti kezelés. Ritók Nóra úgy látja: a gyöngyöspatai ítéletre adott választ a kormány, ami egy újabb bélyeg és a kirekesztést erősíti.

Nyolc éve szeretne Pintér Sándor belügyminiszter rendőröket látni az iskolákban, most van a legközelebb ahhoz, hogy ez meg is valósuljon. A kormány ugyanis elfogadta az iskolaőrségről szóló javaslatot, az erről szóló törvénytervezet már egyeztetésen van.

A hvg.hu birtokába került, azóta a Parlamentnek benyújtott dokumentum szerint
- az iskolaőrséget úgy kell megszervezni, hogy az biztosítsa az adott intézmény pedagógusainak és segítőiknek zavartalan feladatellátását, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekmények megelőzését (vagyis ez alapján nem avatkozik be, ha pedagógus bántalmaz diákot vagy diákok verik egymást).
- szükség esetén igazoltathat is az iskolában (feltehetően az épületben lévő hozzátartozót is, hiszen a tervezet általános indoklása azzal kezdődik, "a közelmúltban elszaporodtak a társadalom jogos felháborodását kiváltó, pedagógusokkal, kortársakkal, de akár felnőttekkel szembeni verbális, illetve fizikai támadások, melyeket részben kiskorú diákok, részben az őket segítő felnőttek követtek el, jellemzően oktatási tevékenység közben."),
- szintén szükség esetén, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert, bilincselhet, ha szökést vagy önkárosítást akadályoz meg,
- támadás megakadályozása vagy ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és gumibotot használhat.

A tervezet kitér arra is, hogy az iskolaőr a testi kényszer és a bilincs kivételével kényszerítő eszközt – a jogos védelem esetét kivéve – nem alkalmazhat gyermekkorúval szemben. Az, hogy ki a gyermekkorú, nem egészen egyértelmű, hiszen egyúttal módosítanák a Btk-t is, ezzel a hivatalos-, illetve közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot 12 éves kortól büntetnék.

Ez a törvény rendelkezne arról is, hogy az erőszak miatt jogerősen elítélt diák családjától egy évre vonják meg a családi pótlékot, és a bűnügyi költséget is behajthatják rajtuk. Az iskolaőrök szeptembertől – Gulyás Gergely bejelentése szerint – 500 iskolában lehetnek jelen, ebből 140-150 szakiskola...

NEM VÁLOGAT AZ ESZKÖZÖKBEN A MUNKAADÓ, HA SZABADULNI KELL A GYEREKET VÁRÓ MUNKAVÁLLALÓTÓL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.06.03.


- A terhes nők és a kisgyermekes anyák az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a hazai munkaerőpiacon.

- Az Amnesty International friss jelentése szerint még mindig gyakori, hogy a világos jogszabályi tiltás ellenére várandós dolgozókat bocsájtanak el a munkahelyükről.
- Van, akit öt hónapos veszélyeztetett terhesként raktak ki a munkahelyéről, így elesett minden munkaviszonyhoz kötött családtámogatástól.
- Gyakran azok sem folyamodnak semmilyen jogorvoslathoz, akiket ilyen durva jogsértések érnek.

Még nincs vége a koronavírus-válságnak, a járványhelyzet gazdasági hatásai még beláthatatlan ideig velünk maradhatnak - hangzik el lépten-nyomon gazdasági elemzők szájából, mantrázzák menedzserek céges értekezleteken.

A Magyarországon nagyjából a járvány félidejének számító április hónapban a KSH adatai szerint 136 ezerrel kevesebb embernek volt munkája, mint az előző év ugyanezen hónapjában, és az is tudható, hogy a frissen állásukat vesztettek között jóval nagyobb arányban vannak a női munkavállalók.

A nők és férfiak közötti munkamegosztást a karantén idején vizsgáló, interjúkon alapuló kutatások adhatnak tippeket a nők láthatóan gyakoribb állásvesztése mögött húzódó okokra:

- a karantén alatt leginkább a nők maradtak otthon az óvodás- vagy iskoláskorú gyerekeikkel,
- ezzel együtt a rájuk szakadó gondoskodó munkát is nekik volt nehezebb összeegyeztetni a fizetett munkájukkal.

Hogy a nők munkaerőpiaci helyzetét ennyivel jobban érinti a válság, az már-már törvényszerűnek látszik, ha a nők járvány előtti munkahelyi tapasztalatait nézzük.

Az Amnesty International friss jelentése szerint a magyarországi munkahelyeken közvetlenül a járvány kitörése előtt is súlyos hátrányokat kellett elszenvednie a gyerekes, vagy az éppen gyermeket váró nőknek...


ONTJA A MILLIÁRDOKAT A DOHÁNYBIZNISZ LÁZÁR HOLDUDVARÁNAK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.06.03.


Évente bő négymilliárd forintot termel a dohánymonopólium. A Lázár János holdudvarához sorolt Sánta családnál lassan 40 milliárd forintos vagyon bontakozik ki. A trafikokat ellátó cég felügyelőbizottságában egy nyugdíjas miniszter is feltűnik.

Rendesen termeli a profitot a dohányboltok ellátásának monopóliuma, amire pályázat nélkül kapta meg annak idején a koncessziós jogot az Országos Dohányboltellátó Kft. A társaság 2015-ös megalapítása óta hozza az osztalékot a tulajdonosoknak, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek és a megbízható dohánykereskedőnek nyilvánított Tabán Trafik Zrt.-nek. Utóbbi a dohánypiac újraszabályozását levezénylő (most miniszterelnöki biztosként ironikus módon a nemdohányzók védelméért felelős) Lázár János volt kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Sánta János érdekeltsége. A hódmezővásárhelyi vállalkozó a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője, a trafikpályázat legnagyobb nyertese, aki Orbán Viktor hívó szavára segítette az új kormánysajtó kiépülését is, egy időre beszállt a később Magyar Nemzetté visszaalakított Magyar Idők kiadójába.

A trafikokat áruval ellátó Országos Dohányboltellátónak nem volt rossz év tavaly sem, a forgalma 598 milliárdról 671 milliárd forintra ugrott, és 4,3 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki. Ez hajszállal elmarad ugyan a 2018-as csúcsévben produkált 4,6 milliárd forintos profittól, ezzel együtt a cég 2015-ös fennállása óta összesen

csaknem 16 milliárd forint nyereséget kasszírozott.

Az elmúlt években keletkezett nyereség nagyobb részét, összesen 14,45 milliárd forintot osztalék formájában ki is vették a tulajdonosok...

OLIGARCHÁK VÉDELMÉBEN: MIÉRT TÁMADJA A KORMÁNY AZ EU MEZŐGAZDASÁGI REFORMTERVEIT?

MÉRCE
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2020.06.03.


Korábban azért kritizáltuk az európai Green Deal tervezetét, mert azt bizonyítja, hogy az EU klímavédelmi stratégiája továbbra is károsanyag-kibocsátásának kiszervezésén alapul. Szóvá tettük azt is, hogy a biológiai sokféleség (biodiverzitás) védelme csak szlogeneket érdemel a deklarációban, konkrét vállalásokat nem. Most úgy tűnik, valódi tartalommal próbálják meg feltölteni a szép ígéreteket.

Egy tervezet szerint a mezőgazdaságban felhasznált vegyszerek mennyiségét a felére kell csökkenteni, míg az ökogazdálkodásba bevont, mezőgazdasági hasznosítású területek arányát 25%-ra kell növelni 2030-ig. El kell ismerni, hogy ha ez valóban megtörténne, akkor az jelentős mértékben csökkentené a mezőgazdaság környezetterhelését, és legalább esély nyílhatna arra, hogy elkerüljük az ökoszisztémák összeomlását, amely az élelmiszertermelés jelentős részének megszűnésével is járna. Hiszen beporzó rovarok nélkül a haszonnövényeink jelentős részének (paradicsom, paprika, uborka, tök, cukkini stb.) megtermelése már lehetetlen lenne.

A magyar agrárminiszter, Nagy István, határozott elutasítással reagált e tervekre, mondván: ilyen szabályok bevezetése súlyos károkat okozna a magyar gazdáknak, csökkenne a termelés, a bevétel, az élelmiszerárak pedig nőnének, és veszélybe kerülhet a „termelés biztonsága”.

Tehát egyfelől az ökogazdálkodással szembeni szokványos érvelést húzta elő, és termeléscsökkentéssel kezdett riogatni. Azért helyes itt a riogatás szót használni, mert az ország búzából és kukoricából is a saját szükségletének kétszeresét termeli meg jelenleg, tehát még a termésátlagok felére csökkenése esetén sem kell tartanunk attól, hogy nem lesz mit ennünk.

Másrészt pedig a termésátlag és a megtermelt abszolút mennyiség, csak az egyik jelzőszáma (kéne, hogy legyen) a mezőgazdaság teljesítményének, másik a termés beltartalmi értéke (amelyet az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi elemek és a vitaminok mennyisége és aránya határoz meg).

A termésátlagok fetisizálása és a beltartalmi értékek zuhanásának elhallgatása, szinte titkossá minősítése a kapitalista élelmiszertermelés sajátja, annak természetéből fakad. A profitráta ugyanis annál magasabb, minél nagyobbak a termésátlagok, ezért alapvető érdeke, hogy ennek árát ne vegyük számításba.

A miniszter e tekintetben nem is tesz mást, csak felmondja a leckét. Emellett viszont azzal is érvel, hogy a megdráguló európai élelmiszertermelés elveszítheti belső piacait (is), és teret nyerhetnek a főleg az amerikai kontinensről származó GMO-termékek. Jelen körülmények közt ez már valóban veszély.

Éspedig azért, mert már megszületett a Mercosur, az EU és dél-amerikai államok közt kötött szabadkereskedelmi egyezmény, amely lehetővé teszi, hogy Dél-Amerikából nagy mennyiségű élelmiszert és takarmányt exportáljanak Európába. Amikor ezt az egyezményt megkötötték, a Fidesz nem tiltakozott, és a magyar kormány is aláírta azt. De nem képviselnek markáns álláspontot a magyar kormány képviselői az EU-USA közti szabadkereskedelmi egyezmény jelenleg is zajló tárgyalása során sem...

MEGROVÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.06.03.Örvendünk nagyon, hogy elindult a magyar láblabdázás bajnoksága, teljesen szürke volt az életünk nélküle ugyanis. Sőt, már nézők is mehetnek a rengeteg stadionokba, igaz, tisztes távolságra a másiktól, nem úgy, mint a Deák téren, ahol egymás hegyén-hátán cigányoztak. Pedig a két halmaz, úgymint Deák téri jámborak és a futball szerelmesei közt van metszet, ha Venn-diagramon mutatnánk meg, ők volnának a kopaszok, tetkósak, bőrszerkósak és hangosak. Más ismérvük is lenne, de azt nem írom ide, mert azt mondják, hogy sorosista vagyok.

Mint tudjuk, ez a halmaz galamblelkű egyedekből áll, és vannak neki jól behatárolható érzékenységei. Minden olyanok, amelyek sértik az übermensch létet, így óvni kell az egójukat, amit a magyar futball és politikai közeg meg is tesz. Ugyanezek voltak, akik még Dávid Ibolya igazságügyi miniszterségekor indul a vonatoztak, s amikor a miniszter asszonyt megkérdezték, hogyan vélekedik erről, az volt a válasza, hogy ő nem ért a focihoz. És még ilyen állapotában is mérföldekkel jobb volt a jelenleginél, aki arra büszke, hogy tud dekázni, ergo, a lelkében ő is a futballtársadalom tagja.

Másképp ez nem is megy, mert, mint a kedves vezetőtől a minap megtudhattuk, a magyari láblabda az művészet, történelem, tudomány és sors, maga az élet, s ilyképp vallás aminek ő a papja. A hívek meg a Deák téri jámborak, akik ott cigányoztak, a stadionokban huhogni szoktak, banánozni meg majmozni az ellenfél színes bőrű játékosainak. Hogy mire gondolnak, amikor a sajátjukra néznek, az nem tudható, de a lelkük meghasadhat, vagy az én kommunistám jó kommunista mintájára az én négerem jó néger lehet az öntudat alapja, bár nem tudhatom igazán, a sötét lelkek mindig titkosak...


NEM KÉNE HÜLYÉNEK NÉZNI A VÁLASZTÓKAT!

HÍRKLIKK
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS
2020.06.03.„Ha ez így megy tovább, az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben” – így beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Török Gábor politológus. Nem szokott az ember politológusokkal vitatkozni, de most mégis ezt teszem.

Török Gábor azt is kijelentette, hogy a járvány alatt politikai értelemben „a kormány leiskolázta az ellenzéket”. Miben is? Mi volt a leiskolázás?

Csak nem az, hogy kétharmadával visszaélve, átvitte a felhatalmazási törvényt, és elérte, hogy dekrétumokkal irányíthassa az országot?

Csak nem az, hogy megnyomorítva anyagilag az ellenzéki pártokat, hatalmi szóval elvette költségvetésük 50 százalékát?

Csak nem az, hogy kivéreztette az önkormányzatokat, egyrészt a gépjárműadó egy részének elvételével, és a bejelentéssel, hogy jövőre teljes egészében elvonja ezt a pénzt?

Csak nem az, hogy ingyenessé tette a parkolást, és ezzel újabb bevételtől fosztotta meg a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat?

Csak nem az, hogy Karácsony Gergelyt tette mindenért felelőssé, főként a Pesti úti idősotthon kapcsán, a főpolgármester ostorozása pedig most már odáig fajult, hogy Hollik István Fidesz-frakcióvezető a Deák téri késelésért is őt tette felelőssé?

Csak nem az, hogy a bankoknak lehetővé tették, hogy öt éven beül visszakapják a tőlük most „elvont” befizetést?

Csak nem az, hogy a befizetendő pénzt a költségvetés támogatása helyett, sportcélokra lehet majd fordítani?

Csak nem az számít leiskolázásnak, hogy egy tollvonással létrehozták a különleges gazdasági övezetek első fecskéjét, Gödöt, és az ellenzéki vezetésű városnak járó iparűzési adót a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz továbbították?

...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN "OSZTÁLYFŐNÖKI LEVELÉN" GÚNYOLÓDIK A NÉMET SAJTÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.06.03.


A finnek pedig gusztustalannak és lehangolónak minősítették a kormányzati bocsánatkérő kampányt.

Euractiv
Magyarország kampányt indított, hogy helyreigazítást csikarjon ki egy sor külföldi sajtóorgánum illetve szakértők, politikusok részéről, mivel úgy véli, hogy azok megalapozatlanul bíráltak egyes, a járvány miatt elhatározott intézkedéseket. Úgy hogy itt az idő, hogy jóvátegyék hibájukat és elnézést kérjenek – közölte a miniszterelnöki tájékoztatási hivatal. A leveleket a külképviseletek útján juttatták el a címzetteknek. Ennek megfelelően a kormány bocsánatkérést követel finn EP-képviselőktől, egyetemi tanároktól, illetve vezető sajtóorgánumoktól is, amiért azok „alaptalanul tették szóvá” a felhatalmazási törvényt, illetve hamis híreket közöltek. A leveleket Helsinkiben is a magyar nagykövetség postázta, igen szép számban. A hangvétel váltakozó: a sürgetéstől a kérésig terjedt, mármint hogy tegyék helyre a magyar részről tévesnek minősített tájékoztatást. A finn zöldek egyik strasbourgi képviselője elárulta, hogy ő már áprilisban kézhez vehette az első ilyen kioktatást, miután nehezményezte, hogy az Orbán-kabinet minden időkorlát nélkül kapott rendkívüli jogkört az Országgyűléstől. De abban a levélben még nem volt benne a kitétel, hogy tessék meakulpázni. A Finn Néppárt egyik politikusát maga Kovács Zoltán próbálta meg jobb belátásra bírni, miután az illető úgy foglalt állást, hogy a felhatalmazási törvény sérti mind az uniós jogot, mind a magyar alaptörvényt. Mellesleg Sarvamaa, aki az EPP-ben együtt ül a fideszes kollégákkal, gusztustalannak és lehangolónak nevezte a mostani magyar reakciót, bár az nem lepte meg. Mint mondta, sötét erőket idéz, ahogyan Magyarország él a hatalmával. Ilyet már látott Európa. Véleménye a legnagyobb finn politikai lapban jelent meg, amely szintén a magyar akció egyik címzettje volt. A főszerkesztő úgy reagált, hogy ezek a személyre szabott tömeges üzenetek önmagukért beszélnek, és jól rávilágítanak a magyar kormány által bevetett eszközökre, illetve retorikára. Biztosította azonban az olvasókat, hogy továbbra is behatóan foglalkoznak a magyar helyzettel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Orbán Viktor arra szólítja fel a külföldi sajtót, hogy az kérjen bocsánatot, amiért az szerinte valótlanságot állított róla a vírusválság kapcsán. A levelek a német konzervatív lap munkatársát az iskolai osztályfőnök által hazaküldött értesítésre emlékeztetik, amelyben azt közli a kedves szülőkkel, hogy gyerekük bukásra áll. Az üzenetet Ausztriában a magyar nagykövet írta alá és első pillantásra Nagy Andor még kegyesnek tűnik. Úgy fogalmaz: meg akarja adni a lehetőséget a szerkesztőségnek, hogy elnézést kérjenek a magyar kormányintézkedések ügyében tett kijelentéseik miatt. És mintha azok nem tudnák, mit csinálnak, a diplomata hozzáteszi: abból indul ki, hogy nem szándékosan értelmezték félre a magyar helyzetet, hanem mert hiányos, illetve egyoldalú értesülésekre támaszkodtak, amiket az újságírók valószínűleg más forrásokból szereztek be. Itt alighanem Orbán bírálóiról van szó. A Kelet-Európára szakosodott Bernhard Odehnal, aki sokáig dolgozott Budapesten, válaszul azon gúnyolódik, hogy melyik lap utasítana el egy ilyen ajánlatot. Mert azt már megélte, hogy egyes hatalmak kifogásolnak bizonyos cikkeket. Ám hogy most kollektívan elmarasztalják a médiát, méghozzá ez a fölényeskedő hangon, na, ez azért új. De ha egy nagykövet ilyesmire vetemedik, akkor az arról tanúskodik, hogy az illető mértéktelenül túlbecsüli magát. Mindazonáltal az eset nem egyedi. A múlt héten a berlini lengyel nagykövetség a Süddeutsche Zeitung varsói tudósítójának ment neki, mert az azt találta írni, hogy minden jogalap nélkül nevezték ki az Alkotmánybíróság új, kormánybarát elnök asszonyát. De hogy milyennek kell lennie egy tisztességes anyagnak, azt megint csak a bécsi magyar nagykövetség mutatta meg: a hírlevélben, amelyben felkínálja, hogy az osztrák sajtó kövesse meg a magyar vezetést, van több link is. Az egyik arra az interjúra visz, amelyet Nagy Andor nemrégiben a Wiener Zeitungnak adott, és amelyben arról beszélt, hogy Magyarországon nem néznek rossz szemmel egy olyan erős politikust, mint Orbán Viktor.

Der Standard

Paul Lendvai azt írja, hogy 100 évvel ezelőtt az ezeréves Istváni birodalom halotti bizonyítványát állították ki Trianonban. A trauma, a lelki megrázkódtatás azóta tart, de hát szinte nem volt olyan család, amelyet ne érintett volna a diktátum. A szerző idézi Tamás Gáspár Miklós legutóbbi, ragyogónak minősített tanulmányát az ÉS-ből, miszerint a hatalmas szakirodalom jóformán kizárólag csupán a következményekkel foglalkozik, az okokkal nem. A filozófus rámutatott, hogy az évforduló a magyarok számára a nemzeti gyász napja, Romániában viszont a legújabban ünnepnap, ami a nevetséges képmutatás jele. Hogy a Horthy-Magyarország a végsőkig kitartott Hitler oldalán, az azzal is összefüggött, hogy a tengelyhatalmak visszaadták az elvesztett területek felét, ahol öt millióan éltek. Igaz, csak a felük volt magyar. A revízió azután odalett 1945-ben. A kommunista időszakban Trianon, valamint a nyomában virágzásnak indult antiszemitizmus tiltott téma volt a nyilvánosság számára. A fordulat után viszont a baloldali, illetve liberális pártok a szőnyeg alá söpörték a kényes nemzeti kérdést. Első győzelmét Orbán Viktor részben annak köszönhette, hogy kijátszotta a nemzeti kártyát. Mellesleg az ma is az egyik aduja, amikor vitája támad az EU-val. Ugyan Horthyt kivételes államférfinak minősítette, de idáig elkerülte, hogy megkérdőjelezze a határokat. Ugyanakkor az általa létesített és nagyvonalúan támogatott áltudományos intézetek bőségesen terjesztik a nacionalista és zsidóellenes „Tőrt döftek a hátunkba”-legendát Trianonról. Napjainkban különösen aggasztó a román elnök minapi nacionalista kisiklása. Mint emlékezetes, Johannis azzal vádolta meg – alaptalanul – az 1,2 milliós romániai magyarságot, valamint országa szociáldemokrata ellenzékét, hogy titokban Orbánnal tárgyalnak Erdély átengedéséről. Hogy két uniós tagállamban felülről gerjesztik a félelmeket, az azt tanúsítja, hogy a sebek 100 év után sem gyógyultak be.

Frankfurter Rundschau

Magyarország lelki szemei előtt még mindig a Trianon előtt határok lebegnek, miközben az ország a nemzeti traumát kiváltó békeszerződés 100. évfordulójára emlékezik. Annak idején a magyar tárgyaló küldöttség hiába tiltakozott a „békediktátum” ellen, az ország az első világháborút lezáró rendezés részeként kénytelen volt lemondani területe 66 százalékáról és azt is le kellett nyelnie, hogy addigi polgárai közül három millióan az anyaország területén kívül találták magukat. Viszont az egyben maradt részen már 90 százalékának magyar volt az anyanyelve, vagyis jóformán teljesen homogenizálódott a népesség, mert korábban a magyarok igazából kisebbségben voltak saját hazájukon belül. Más államok is rákényszerültek a történelem során, hogy megváljon területük és lakosságuk nem kis hányadáról, ám az szinte példátlan, ahogyan Magyarországon napirenden tartják a traumát. A jobboldali-populista kormány irritálja a környező országokat, amikor könnyezve emlékezik vissza a korábbi határokra. Orbán pár hete már sokadszor dobott kesztyűt a szomszédoknak, mert olyan üzenetet tett fel a világhálóra, amelyen Nagy-Magyarország térképét lehetett látni. A szlovén elnök arra figyelmeztetett, hogy az ilyen megnyilvánulások burkoltan ’területi igényt’ jelentenek, a horvát államfő pedig provokációról beszélt. A helyzet úgy áll, hogy a környező kormányok gyanakodva figyelik, amint a Fidesz vezérli a határon túli magyar kisebbségi pártokat, és hogy Magyarország mind szorosabbra fonja a kapcsolatokat a diaszpórával. Budapestnek a legtöbb konfliktusa Romániával van, és ezt csak gerjesztik az ottani nacionalista incidensek. Bukarest a minap jelentette be, hogy ünnepnapnak nyilvánítja Trianon évfordulóját, mert Erdély akkor került román fennhatóság alá. Ezzel azonban dühíti az Orbán-kormányt, valamint a jó egymilliós romániai magyar kisebbséget is.

The New York Times
Magyarország és a Fülöp-szigetek némileg kilóg a sorból, mert a két kormány gyorsan lépett a járvány feltartóztatására, de különben teljesen igaz, hogy a radikálisan jobboldali, illiberális populista vezetők leszerepeltek a vírus elleni harcban. Legyen szó az USÁ-ról, Nagy-Britanniáról, Oroszországról vagy Brazíliáról. Orbán és Kaczynski esetében ugyanakkor megjegyzendő, hogy mindketten kapva kaptak az alkalmon, és még inkább lecsaptak az ellenzékre. De hiába akadnak kivételek, a lényeg, hogy halálos következményekkel jár, ha bárki figyelmen kívül hagyja a szakmai hozzáértést - mondja a „Miként hal meg a demokrácia” c. könyv társszerzője, Levitsky. Itt minden esetben olyan politikusokról van szó, akik elitellenes szerepben lépnek fel. Hajlamosak arra, hogy elutasítsák a tudósok véleményt, ugyanakkor összeesküvés elméleteket terjesszenek. Gyakran nekitámadnak értelmiségieknek. Arra hivatkoznak, hogy bennük megvan az a józan bölcsesség, ami a szakértőkből hiányzik. Csak éppen ez a hozzáállás nemigen jön be a Covid-19 ellen. Az amerikai, az orosz és a brazil elnök, valamint a brit kormányfő semmibe vette a biztonsági szabályokat és alábecsülte a veszélyt. Ezért a ragály sokkal gyorsabban nekilódult, mint másutt. Arra hivatkoztak, hogy meg kell védeni a gazdaságot, csakhogy ilyen alku nem lehetséges, amikor az emberek egészsége a tét. A normális termelés visszaállítása szempontjából egyébként is az a leghatékonyabb eszköz, ha megálljt parancsolnak a fertőzésnek. Ráadásul egy elemző szerint csak a járvány első hullámán vagyunk túl és ez még rengeteg gondot fog okozni a populista országoknak. Sokkal jobbak az esélyei azoknak az államoknak, ahol tényleg erős a kormányzati rendszer.

Financial Times
Közép-Európa tart a német gazdasági nehézségek következményeitől, hiszen egy sor termelési lánccal kapcsolódik a földrész legjelentősebb országához. A német autógyárak leállása azonnal tovagyűrűzött, úgy hogy a magyar beszállítók is kénytelen voltak átmenetileg lehúzni a rolót. Közgazdászok félnek, hogy a németek a világháború óta nem éltek át ekkora visszaesést. A müncheni IFO 45 százalékra becsüli az iparágban a recessziót. Ez pedig csak fokozza a járvány miatt bevezetett korlátozások kedvezőtlen hatásait. De a fejlődés üteme azonnal megugorhat, amint ismét előremenetbe kapcsol a német gazdaság. Április volt a legrosszabb hónap az autóipar számára, ami rövidtávon igencsak fájdalmasnak ígérkezik. A legfrissebb cseh és lengyel adatok is ezt támasztják alá. A BMW máris elhalasztotta egymilliárd eurós beruházását Debrecenben. Dan Bucsa, aki az UniCredit főközgazdásza a térségben, úgy véli, hogy a járműgyártás helyreállítása főként Budapest, Pozsony és Prága számára lesz nagy kérdés, de jócskán érinti a lengyeleket és a románokat is. Arról nem beszélve, hogy miként alakul a kereslet. A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet arra számít, hogy Szlovákiában 9, Romániában 7, Magyarországon pedig 4,5 százalékkal zuhan a GDP értéke. Éspedig külső okok miatt, hiszen ezek a kormányok egytől egyik határozottan és gyorsan intézkedéseket hoztak a vírus ellen. Középtávon ugyanakkor már jobb a kép. A német gazdasági teljesítmény már megindult felfelé, például életjeleket küld az építőipar. És akkor még ott a nagy mentőcsomag, amelynek hatását bizonyosan érzik majd a közép-európai üzleti partnerek. A régió abból is profitálhat, hogy nem kizárt: a válság hatására a nagy cégek felszámolják a hosszú termelési láncok egy részét, azaz közelebb hozzák a gyártást. Kérdés azonban a mérték, mármint hogy csupán csírákban jelentkezik-e a jelenség, vagy netán teljesen új felállást eredményez.

Die Presse
Ausztria és Magyarország el akarta érni, hogy az amerikai elnök veje személyesen ismertesse közel-keleti béketervét az Európai Tanács egyik ülésén, ám az erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak. A két külügyminiszter, Schallenberg és Szíjjártó levelet küldött ez ügyben az EU külpolitikai főbiztosának, áprilisi vagy májusi időpontot javasolja Jared Kushner látogatására. Az üzenet, amely eljutott a laphoz, azzal érvel a meghívás mellett, hogy a békefolyamat elsődleges fontosságú az unió számára. Ám közbeszólt a koronavírus és Josep Borrell sem volt hajlandó kötélnek állni. Mint ismeretes, a palesztinok és az európai államok többsége elutasítja a washingtoni elképzelést.