2019. augusztus 17., szombat

LÁBHOZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HORN GÁBOR
2019.08.16.


Mint rossz gazda a kutyájával, mind inkább úgy bánik Orbán az országgal: “lábhoz”, vakkant rá minduntalan mindenkire.

Az eredmény nem marad el: a nyolcvanas évek alkujait kötjük meg újra. A közép- és felsőosztály viszonylagos jólétéért, szűkre szabott szabadságért, autokraták nagylelkű engedményeiért tűrjük egyre csendesebben az élet minden részletét irányító államot. Ők tudják jobban, mikor fogy el a kréta a somogyi iskolában, melyik gyereknek van szüksége egyéni tantervre Békésben, mit kutassanak az akadémikusok Budapesten.

Persze se a tudósok, se az alternatív iskolák nincsenek kifejezetten Orbán Viktor ínyére. Az önálló véleményre olykor igényt tartó értelmiség vagy az elesetteket és a kiemelkedőket egyaránt szeretetteljes nyitottsággal elfogadó pedagógiai elvek nem férnek el az illiberális vízióban.

Mégsem a miniszterelnök partikuláris ellenérzéseiről van itt szó, sokkal általánosabb megfontolás mozgatta a kutatóintézetek elfoglalását és a köznevelési törvény átírását. Egyről szólnak ezek. A hatalmat önmagáért akarják, hogy mindenről ők döntsenek, hogy mindenki féljen, mindenki, minden szegmens számítson a kormány beleszólására. Ezt a felfogást tesszük mind magunkévá, ki egyetértéssel, ki tehetetlenül. Egyre feltűnésmentesebben mondunk le autonómiánkról, a magánélet tágasságáról, egyre magától értetődőbb, hogy nem mi tudjuk a legjobban, mire van szükség közvetlen környezetünkben. A nyugat reprezentatív hívószavai, a szabadság, a vidámság, a szellősség mellett az állam észszerű felépítésének fundamentuma a főellenségek közé tartozik. Irracionális, indokolhatatlan kompromisszumokat kényszerítenek ránk, puszta erődemonstráció céljával. Ahogy Várady Szabolcs írja a Kádár-korszakról „egy kívülálló, ha volna ilyen, / nemigen értené meg, /miért a saját érdekében,/ a saját no meg a világ érdekében,/ a világtörténelem sőt a világegyetem érdekében/ kívánatos a/ ajánlatos a/ és nem kevésbé javallott a/ (…).” Ahogy utolsó évtizedében az a rendszer sem élt már vissza teljes törvényi arzenáljával, a Fidesz sem tesz meg mindent, amit megtehet. Így volt ez a médiatörvénnyel, így lesz az aktuális ügyekben is. Pofozni felesleges, elég, ha a hatalom fenyegető keze mindenre árnyékot vet. Az uralmi jóindulat világa ez, ahol minden csak kormányzati kedv kérdése, amint azt Orbán gyakran emlegette a nyolcvanas évek végén, nem követnek el erőszakot, mert nem akarnak. Nacionalizmus és államkapitalizmus van a népköztársaság ideológiái helyett, de ezek csak felületi különbségek. Ahogy Timothy Garton Ash júniusban rávilágított a The Guardianben: Magyarországon ismét egypártrendszer van...

SIKER A CSOK, VAGY SEM?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.17.


A kormány szeret úgy a CSOK-ra hivatkozni, mintha azzal valami teljesen új, nagyszerű dolgot találtak volna fel. Ez persze soha nem volt igaz, mivel a lakástámogatások mindig is a társadalompolitika részét képezték. Igen ám, csak a korábban megszokottakkal ellentétben a CSOK megsokszorozta a lakások és házak árát a fővárosban, valamint vidéken is. Még ha az ember anno fel is vette a támogatást – az emberek 81,5 százaléka nem így döntött – sem biztos, hogy nem bukott az egészen, hiszen az ingatlanárak a CSOK 2015-ös bevezetése óta jóformán az egekbe szöktek, amivel persze a legjobban az építőipari cégek és az államkincstár – vagyis maga az állam és annak csókosai -, valamint azok, akik már a CSOK-ot megelőzően is rendelkeztek ingatlannal jártak. Lássuk az árak változását azenpenzem.hu portál összehasonlításában:...

HÁNY KÖNYVET TUDNÁL ELOLVASNI EGY ÉVBEN, HA LEJÖNNÉL A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁRÓL?

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog.hu
2019.08.16.


A kifogásoknak vége – aki eddig arra panaszkodott, hogy egyszerűen nincs ideje olvasni, annak itt az egyszerű recept: tessék lejönni a közösségi oldalakról! Valami nagyon hasonlót üzen az az alkalmazás, amely azzal szembesít, hogy a cicás videók és vicces mémek nézegetésével töltött idő alatt vagy helyett mi mindent csinálhatnánk!

Igaz, az Omni Calculator eleve elvesztegetett időnek tekinti a közösségi oldalakon töltött órákat, cserébe megmutatja, hogy ugyanennyi idő alatt hány könyvet tudnánk kiolvasni, hány kalóriát tudnánk elégetni (ha sportolnánk helyette), milyen szinten tanulnánk meg gitározni, vagy éppen hányszor hallgathatnánk végig a Despacitót.

A fentiek közül minket elsősorban az olvasás érdekel, úgyhogy emberkísérletünk keretében beírtuk, mi történik akkor, ha valaki minden órában csupán 5 percet szán arra, hogy a közösségi oldalakon nézelődjön. Az eredmény a következő:
- a kalkulátor szerint ezzel naponta másfél órát vesztegetünk el (1,33)
- és ha naponta ennyi időt fordítanánk olvasásra, akkor évente 97 könyvet tudnánk elolvasni 

(az egyszerűség kedvéért a kalkulátor átlagban 240 oldalasnak tekint egy könyvet, a lapjain átlagban 250 szóval)

Az már kevésbé csábító, hogy ennyi idő alatt 21-szer végighallgathatnánk a Despacitót, de a Jóbarátok rajongóinak szuper hír lehet, hogy ugyanennyi időráfordítással egy év alatt hatszor megnézhetnék mind a tíz évadot.

BESZÉLGETÉS GERŐ ANDRÁSSAL ARRÓL, HOGY ÁRULÓ-E

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.17.


„Hihetetlenül irritál a baloldal részéről, hogy Orbán Viktort, vagy éppen Schmidt Máriát ördögösíti, mintha ők a nap huszonnégy órájában csak azon törnék a fejüket, miként tudnak ártani a magyar népnek. Én ezt elfogadhatatlannak tartom. Ugyanígy elfogadhatatlannak tartom, hogy a jobboldal mintegy kollektíven nemzetárulónak bélyegzi a nemzeti problematikát illetően kétségtelenül nem túl érzékeny politikai ellenfeleit. A kölcsönös stigmatizáció világát éljük, a tisztelet teljes hiánya mellett” – így nyilatkozott Gerő András történész a Hírklikknek, és beszélt arról is, hogy vajon tényleg áruló-e, illetve meggyőződését, viselkedését a haszonelvűség jellemzi-e.

- Ennek az interjúnak csak akkor van értelme, ha nagyon őszintén beszélünk. Egyetértesz vele?

- Igen, persze.

- Hosszú évek után rövid időn belül kétszer is találkoztunk, legutóbb amikor szót váltottunk, azt mondtad, hogy te egy politikai hontalan vagy. Az mit jelent?

- Politikai hajléktalant mondtam. De a hontalan is jó kifejezés. Egyébként azt jelenti, hogy a mai magyar politika pártmezőjében én nem tudok egyik párttal sem azonosulni. Nekem a XIX. századi klasszikus liberalizmus szellemében fogant polgári politikai meggyőződésem van. Ezért is írtam már 2009-ben azt, hogy híve vagyok a választási regisztrációnak, ezért írtam azt, hogy az alkotmányos monarchia gondolatát érdemes lenne felvetni Magyarországon... Szóval van egy XIX. századi liberális filozófiához köthető ihletettségem. És azt is hozzá kell tennem, hogy én a magyar polgárosodásban érdekelt ember vagyok, ennek megfelelően individualista, vagyis nehezen tudok olyan ideológiákkal azonosulni, amelyek közösségi prioritásokat fogalmaznak meg. Abból indulok ki, hogy a szabad egyének szabad társulásából alakulhat ki bármilyen közösség; a közösség eszméje tehát nem állhat a szabad egyén felett. Mint magyar polgár hiszek a meritokratikus elvben, tehát abban, hogy a személyes képességek és teljesítmény legyen a különbségeket meghatározó legfontosabb elem. Mindennek szellemében a jelenlegi kormánypárt sok törekvésével egyetértek – például az egykulcsos adóval -, de sok mindennel nem tudok azonosulni. Ami pedig a baloldali ellenzéket illeti, ott már az egyik baloldali alapvetést sem tudom elfogadni, miszerint, akinek van, attól a társadalmi igazságosság – jelentsen ez bármit is - jegyében vegyék el, amije van. A baloldal esetében még egy olyan tényező játszik szerepet, ami távolságtartásra int engem, s ez nem más, mint a velejéig antiszemita szélső jobboldallal való politikai együttműködés. És miután nekem van egy szekuláris zsidóidentitásom is, ez számomra elvi kizáró ok. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a klasszikus liberalizmusban fogant identitásom minden autoriter politikai elgondolással szemben mereven elutasító, a demokratikus elképzelésekkel szemben pedig kritikusan elfogadó, s nagyon is tartózkodó a „progresszív liberalizmussal” szemben. Magyar polgár vagyok, polgári világképpel...

PÁLMAOLAJ – VELE VAGY NÉLKÜLE?

CHIKANSPLANET
Szerző: Ifj. CHIKÁN ATTILA
2019.08.16.


Friss a hír, miszerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete több áruházláncot is felszólított hazánkban, hogy azok alakítsanak ki pálmaolajmentes termékeket tartalmazó polcokat áruházaikban. A felszólítás célja, hogy a vevőknek ne kelljen minden egyes termék összetevőjét végignézni, ha nem akarják a pálmaolaj iparágát támogatni vásárlásukkal. Nem is gondolnánk, mennyi termékben van jelen ez az összetevő, de miért is ilyen nagy az ellenállás a pálmaolaj ellen valójában? Ennek néztünk utána ezen a héten.

Nyílt levélben szólította fel a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Szókimondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel a magyarországi Aldit, Spart, valamint Lidlt, hogy árulják külön polcon a pálmaolajmentes termékeiket. Az esőerdők irtása ellen kiállva, így akarják elérni, hogy az áruházláncok üzleteiben a tudatos vásárlók könnyedén tudják beszerezni a pálmaolajmentes termékeket.

A pálmaolaj az egyik legkeresettebb növényi olaj, amelyet számos termékben használnak a pékáruktól kezdve, a kozmetikai termékekig. Az olaj használata azonban jelentős természeti károkat okoz – az ültetéséhez ugyanis esőerdőket kell kiirtani, fajok kihalását és komoly szén-dioxid-kibocsátást idézve ezzel elő...

RÁZÁRÓDOTT A KISBABÁRA A KOCSIAJTÓ A KÁNIKULÁBAN

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: Tünde
2019.08.17.Nem lehet elégszer beszélni arról, hogy milyen veszélyes a gyermeket az autóban hagyni. Évről évre számtalan történetet lehet olvasni a témában, melyből sajnos sok tragédiával végződik. Most egy floridai anya saját példáján mutatja be, hogy véletlenül is bezáródhat a gyermek a forró autóba. Bárkivel megtörténhet ez az eset is, figyeljünk oda!

Christina Tufford elmesélte, hogy egy forró nyári napon tíz hónapos kislányával vásároltak, és amikor végeztek, és a babát bekötötte a gyerekülésbe, az autó kulcsát az ülésre tette. Bepakolta a vásárolt holmit az autóba, majd becsukta az ajtót, ami abban a pillanatban automatikusan bezáródott – a kulccsal az ülésen.

Tudta, nincs sok ideje, hogy kiszabadítsa a lányát az egyre forrósodó autóból. Azonnal felhívta a rendőrséget és jelezte a problémát. Hívta az OnStar szolgáltatót is, akik elméletileg ki tudták volna nyitni a kocsiajtót, ám mivel lejárt a tagságija, nem segítettek neki, hiába mondta, hogy vészhelyzet van, és bármilyen összeget hajlandó kifizetni, csak segítsenek kinyitni az autó ajtaját, az operátor hajthatatlan volt.

A kiérkező rendőr megpróbálta kinyitni az autót egy másik sofőr segítségével, ám hiába próbálkoztak, nem jártak sikerrel. A kislány állapota közben egyre romlott, ahogy az autó belsejében egyre forróbb lett a hőmérséklet...


ÉSZAKI ODÜSSZEIA

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.08.17.


Egészen pontosan egy napig tartottak Donald Trump Jack Londonhoz méltó, férfias álmai északi odüsszeiákról, a kutyaszánok örök panaszának énekéről, jégsivatagokról, hatalmas vagyonokról, ugyanis a lehető legrövidebb úton kiderült, miszerint Grönland nem eladó, és az ügyben érintettek egységesen hangot adtak véleményüknek Trump esze tokjával kapcsolatban.

De, hogy mindenekelőtt magukat a tényeket vegyük, ugyebár a tegnapi nap híre az volt, hogy Donald Trump meg szeretné vásárolni Grönland szigetét. Nem magának, hanem az Egyesült Államoknak, ő nem mondta meg, mire volna jó, de szerintem az Északnyugati Átjáró és általában a globális felmelegedés miatt megnyíló sarkvidéki hajóutak ellenőrzése céljából – ne feledjük, ez nemsokára rengeteg pénzt és befolyást jelent majd, ráadásul nem csak Oroszország terjeszkedik az arktikus térségben, hanem tavaly év végén még Kína is bejelentette, miszerint „sarkkör-közeli nemzet” (nem tudom, ebbe Kanton, Hong Kong és Hajnan szubtrópusi szigete is beletartozik?), szóval folyik a verseny az északi vizekért, kizárólag ebből a szempontból lett volna értelme az üzleti ajánlatnak.

Csakhogy Grönland mégsem egy kiló érett túró, hogy hoci-nesze alapon kereskedjenek vele. Elsőként Ane Lone Bagger, Grönland külügyminisztere reagált a különös felvetésre, éspedig kategorikusan:

„Az üzletekre nyitottak vagyunk, de nem vagyunk eladók”

mondta, vagyis világossá tette, hogy Trump összesen annyi jeget kaphat Grönlandon, amennyi a whiskyjében elfér, azt is csak akkor, ha odautazik. Aaja Chemnitz Larsen, a grönlandi parlament képviselője annyit tett még hozzá, hogy a sziget jövője szerinte sokkal inkább „egy jobb és egyenlőbb partnerség Dániával”.

Dániában is megrökönyödve fogadták az ötletet. Pár vélemény:

NE TÖRŐDJ BELE, HA TÖNKRETESZIK A LAKÓHELYED!

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: SZABÓ ATTILA
2019.08.17.


Fanni évek óta egy kertvárosi házban él családjával. Egyik napról a másikra a békés és csendes környéken munkagépek jelentek meg, és több, nagy társasházat is építeni kezdtek, ami amellett, hogy a kilátást is tönkretette, a mélyépítések miatt statikai problémákhoz is vezetett. Fanni szerette volna elérni önkormányzati képviselőjét, hogy meggyőzze, tegyen meg mindent a városrész megóvásáért. Nem hitte volna, hogy milyen akadályokba ütközik majd. 

Fanni bízott abban, hogy egy konzervatív párt színeiben politizáló önkormányzati politikus számára fontos lesz ez az ügy. Először a képviselő e-mail címét szerette volna megtudni, hogy részletesen leírhassa neki a problémát és e-mailben egyeztethessen egy személyes találkozót. Innen kezdődött a kálváriája. A képviselők e-mail címe ugyanis nem szerepelt az önkormányzat honlapján. Jobb híján telefonon szerette volna elkérni a képviselő e-mail címét. Sajnos azonban az önkormányzat honlapján a képviselő neve mellett közzétett telefonszámon nem tudta elérni őt. Ezután megpróbálkozott az önkormányzat más telefonszámain is, de nem sok sikerrel. Az önkormányzat ügyintézője még soha nem is hallotta a képviselő nevét. A többszöri sikertelen próbálkozás után a képviselő pártjának helyi szervezeténél érdeklődött, de ott meg fel sem vették a telefont, a Facebookon küldött üzenetre pedig hetekig nem reagáltak. Ekkor fordult a TASZ Választási Jogi Programjához, mi pedig azt tanácsoltuk neki, hogy nyújtson be egy közérdekű adatigénylést a kerületi jegyzőhöz és egyben tegyen közérdekű bejelentést azért, hogy a képviselők e-mail címe kerüljön ki az önkormányzat honlapjára.

Ha te is tapasztalsz olyan problémát, amiben a képviselőd a segítségedre lehet, akkor keresd meg őt! Hogy ebben segítsünk, egy minimális változtatást igénylő mintalevelet készítettünk, hogy bárki kikérhesse a jegyzőtől a képviselője e-mail címét, ha az nem érhető el nyilvánosan. A levél elérhető ide kattintva. A levelet be lehet másolni egy e-mailbe és elsősorban a jegyző e-mail címére, vagy, ha ez sem megismerhető, akkor az önkormányzat bármely e-mail címére kell elküldeni. Ha semmilyen e-mail cím nem ismert az önkormányzathoz, akkor a levelet postán is el tudod küldeni...

AZ ALAPBLOG HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓJA

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2019.08.16.


- A HOLDBLOGRÓL AJÁNLJUK

Mindenki a politika miatt aggódik. 


Ügyfeleink is.

Interjúalanyunk is.

A törökök is.
És a Bitcoin vevők is.

Tovább a cikkhez

- A NEGATÍV KAMAT AZ ÚJ NORMA?

Egy oka, hogy amíg kihívás volt, hogy az ember a halála előtt elköltse a pénzét, addig minden elhalasztott fogyasztásnak ára volt (a kamat). Most, hogy már félő, túléljük a pénzünket, a jövőbeli fogyasztásnak nagyobb haszna van, mint a jelenbelinek, tehát nincs ára.

Különben is, miért kéne kamatot kapni a kockázatmentes befektetéseinkért?!

Már megint az invertált hozamgörbe… Miért érdekes?


Tovább a cikkhez

- TÉNYLEG A GAZDAGOKÉ A NÖVEKEDÉS?

Mik a problémák Piketty számításaival?


Tovább a cikkhez

- RÉGEN MINDEN JOBB VOLT!

Dzsingisz kán még egyszerűen felnégyeltette volna, aki Bitcoinnal akar fizetni.

De a pénz történetéről már mi is írtunk: tanmese a kapitalizmusról.


Tovább a cikkhez

- VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁS A GYAKORLATBAN

Mennyire aggódjunk, ha a szűrésen pozitív eredményt kapunk?


Tovább a cikkhez

- PETER THIEL VALLÁSA

A Paypal alapítójának három tétele:

Ne másold a szomszédaidat!
Az idő előre halad
A jövő különbözni fog a múlttól


Tovább a cikkhez

- HOLDFÉNY

A Napra lehet nézni, de…


Tovább a cikkhez

ITT OLVASHATÓ

„NEM AZ ELLENZÉK FOGYATÉKOSSÁGAIN MÚLIK, HOGY KILENC ÉVE ORBÁNÉK GYŐZNEK“ – GEORG PAUL HEFTY VÁLASZA CSIZMADIA ERVINNEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GEORG PAUL HEFTY
2019.08.12.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung egykori neves szerkesztője, később a Heti Válasz publicistája elolvasta Csizmadia Ervin lapunk által közölt minapi cikkét, és azonnal a billentyűzetért nyúlt, hogy vitassa az abban foglaltakat. Georg Paul Hefty szerint nem kell az ellenzékieken gúnyolódni vagy őket becsmérelni, hiszen eleget szenvednek a sikertelenségük miatt. S ha valamikor az ellenzék ismét sikeres lesz, akkor sem biztos, hogy azért, mert egyszerre tudományos hitelességgel, helyesen válaszolja meg a Csizmadia által körülírt „kulcskérdést”.

A politikai tudományok dialektikája: a Válasz Online közölt egy cikket, amelyet nem a szerzője tett érdekessé, hanem Magyarország kormányfője, mivel a szerzőt nagy hallgatóság előtt név szerinti említéssel tisztelte meg. Csizmadia Ervin abban látja a kormánypárt(ok) sikerének és az ellenzék sikertelenségének okát, hogy előbbi meg tudta válaszolni a „kulcskérdést”, utóbbi viszont még figyelembe sem veszi ezt a minden sikert elzáró vagy megnyitó kulcsot. A „kulcskérdést” a politikai elemző pedig abban látja, „hogy milyen egy országban a közösség megszervezésének módja”.

Hogy mennyire elvont a politikatudós érvelése, egy idézetből világlik ki. Azt írja: „a Kádár-rendszer is azért maradhatott fenn, mert az adott viszonyok között élhető létezést biztosított”. Ez talán így volt, talán így emlékeznek rá az emberek – de egy politológus jobban teszi, ha tisztázza a kérdést, hogy vajon a rosszabb életviszonyok tényleg elsöpörték volna-e akár Kádárt, akár a rendszerét...

NAGYON MEGVERTE A BALATON ÉSZAKI PARTJA A DÉLIT - MEGDÖBBENTŐ SZÁMOKAT MUTATUNK

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2019.08.17.


A közvetlen Balaton-parti településeknek kiosztott uniós források több mint kétharmadát (27,1 milliárd forintot) az északi parti települések nyerték el, azaz alig egyharmada (12,1 milliárd forintot) jutott eddig a déli partiaknak - derül ki a Portfolio átfogó vizsgálatából. Teljesen megfordul azonban a kép, ha a part közelében zajló nagy EU-s közlekedésfejlesztéseket is bevesszük a képbe: így ugyanis már az összesen kiosztott 280 milliárdnak a négyötöde (224,5 milliárd forint) ömlik a déli partra és csak egyötöde (55,6 milliárd) az északira. Az adatok alapján az is látszik, hogy messze a legtöbb pénzt Balatonföldvár "húzza be", majd utána Keszthely és Badacsonytomaj következik, így a Balaton "fővárosának" mondott Siófok a negyedik helyre szorult. Közvetlenül strandfejlesztésre egyébként csak 1,2 milliárd forintot költenek egész Balaton-szerte EU-s pénzből, de ennek többszörösét közlekedési, közszolgáltatási és közösségfejlesztési célokra...

BOLDOGSÁGKERESÉS DÁNIÁTÓL BRAZÍLIÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Elvira
2019.08.17.


Dánia indította el az életét pozitívabb irányba, Brazíliában pedig azt tanulta meg, hogy az a valódi szabadság, ha kitalálunk valamit és azt sok kitartással megvalósítjuk. Elvirával már többször találkozhattatok itt, a blogon is, elsősorban az említett brazíliai útja kapcsán (mondjuk ITT és ITT), ám nem ez volt az első külföldi élménye, hiszen jóval korábban Dániában járt népfőiskolára.

A dániai kaland még 2012-re datálódik, és a skandináv országba voltaképpen véletlenül került ki – mesélte, amikor leültünk beszélgetni. Hét éve elsősorban az volt a célja, hogy kipróbálja, milyen külföldön élni, akár csak pár hónapot.

A dán államnak volt akkor egy ösztöndíj-programja, erre jelentkezett ő is. A folyamat nagyon egyszerű volt, írni kellett egy emailt, kapott egy űrlapot, egy minimális összegű tandíjat el kellett utalni (a nagy részét a dán állam állta) és már indulhatott is.

Dániában népfőiskolára jellemzően középiskola után, esetleg a húszas éveik első felében mennek a fiatalok. Az elsődleges cél nem valamilyen konkrét szakma elsajátítása, hanem az, hogy különböző alkotótevékenységekkel foglalkozzanak, úgy, hogy közben az intézményekben lakva közösségben élnek - azaz Elvira szerint inkább életszemléletet lehetett ott elsajátítani.

„Nagyon sok mindent tanultam Dániában. Ez indította el pozitívabb irányba az életem. Sok mindent megtanultam arról, mekkora érték van abban, ha közösségben élünk és gondolkodunk.

Dániában azt tapasztaltam, a közösség mindenki számára fontos, hatalmas hozzáadott értéke van annak, ha egy közösség tagjaként hozunk létre valami jót és nem csak egyedül próbálkozunk” - mesélte.

Kíváncsi volt arra, hogyan képesek fenntartani a jóléti államot és arra jött rá, hogy ennek lényege voltaképpen a közös részvétel egy nagy vállalkozásban, aminek alapszabálya, hogy mindenki becsülettel adózik és így visszakap szolgáltatásokat. Fontos, hogy mindenki részt vegyen, különben nem lesz elég adó és nem lesznek jóléti szolgáltatások sem.

Elvira szerint a dánok boldogság alatt egyfajta hétköznapi derűt értenek, amikor az élet apró szépségei (mint amikor kisüt a nap egy csúnya téli napon) is értéket jelentenek: „A dánok akár ennyivel is képesek boldogok lenni. Az apró dolgokra figyelnek és nem arra, mi hiányzik az életükből”.

A dánokkal ugyanakkor nem sikerült mélyebb kapcsolatot kialakítania, jó közösség alakult ki viszont a többi külföldi diákkal, sokukkal a mai napig tartja a kapcsolatot.

És miért nem maradt Dániában? „Azért nem merült fel bennem, hogy kint maradjak, mert arra jutottam, hogy a csodálatos dán jóléti állam nem nekem való. Egyrészt úgy éreztem, hogy túl sok a szabály és én nehezen tudok szabályok között működni, másrészt a végén az volt az érzésem, hogy megkaptam azt a kulturális inspirációt, a sok-sok tanulságot, amiért jöttem. Mivel a hivatásom a magyar nyelvhez kötött, inkább hazajöttem, hogy teremtsek valamilyen értéket” - mesélte Elvira...


A MAGYAR KORMÁNY ÉS A MULTIK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÉS
2019.08.16.


Bár túl nagy meglepetést nem okozott, némi felháborodást azért kiváltott a minap annak a híre, hogy a Magyar Telekom eladja T-Systems nevű informatikai óriáscégét a Mészáros Lőrinc jobbkezeként ismert Jászai Gellért irányítása alatt álló 4iG-nek. A két fél abban is megállapodott, hogy a tranzakció sikeres zárásával partnerségre lépnek a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében. Az esemény újabb adalék „az üzlet az üzlet” tétel érvényességéhez. Bárkivel bármilyen alku megköthető, ha kellő ellentételezéssel jár.

Mindkét fél „tisztán piaci” döntésről beszélt. Ám nehéz figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy küszöbön áll a távközlési piacot gyökeresen átalakító 5G-frekvencia kormányzati tendereztetése, amelynek kimenetelében sokat nyomhat a latban egy Orbán-közeli cég „partnersége”. Az sem mellékes körülmény, hogy a T-Systems őrzi a közelgő önkormányzati választást támogató informatikai rendszerekben kezelt adatok biztonságát. Másfelől attól sem tekinthetünk el, hogy a Magyar Telekom végső tulajdonosa az a Deutsche Telekom AG, amelynek a német állam a legnagyobb részvényese, míg a fennmaradó 68 százalék szórt tulajdonban lévő közkézhányad. Feltételezhető, hogy a „tisztán piaci” döntés mögött végső soron két állam alkuja áll. Orbán Viktor március végén a Karmelita kolostorban fogadta a német anyacég és a magyar leányvállalat vezetőit, hogy, úgymond, áttekintsék Magyarország digitális fejlesztésének lehetőségeit. A Miniszterelnökség közleményéből megtudhattuk, hogy „a vállalat év elején elindította első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában, és leányvállalatával, a T-Systems Magyarországgal együtt 5G teszthálózat kiépítését végzi a zalaegerszegi járműipari tesztpályán”. És most „hirtelen” ezt az ígéretes leányt adja át egy Orbán-közeli magáncégnek; a ki tudja, milyen forrásból előteremtett (több tízmilliárdos) vételárért és a „partnerségi” ígéretért cserébe.

Multimutyik

Nem ez az első ilyen, „tisztán piaci” szempontokon túlmutató üzlet, és vélhetően nem is az utolsó. Az adóparadicsomi állapotokat kihasználó umbuldák fű alatti támogatásától a büntetőjogba is ütköző korrupciós ügyletekig sokféle válfaját ismerjük a magyar kormányok és a multik közötti, a piaci versenyt mindenképpen, de esetenként a törvényt is sértő üzleteknek. Minél kevésbé normatív a gazdasági élet szabályozása és minél inkább központosított a döntéshozatali rendszer, annál tágabb tér nyílik az ilyen ügyletekre. A 2010 óta Magyarországon regnáló hatalom nem csupán a jogállamiságot biztosító intézmények működését téríti el a feladatuktól, hanem diszkrecionális és átláthatatlan döntéseivel a gazdaság versenyviszonyait is rombolja, miközben az üzleti élet szereplőit kiszolgáltatja a kormányzat kénye-kedvének és kitágítja a teret a korrupció előtt. Nemzetközi versenyképességi és korrupciós vizsgálatok sokasága tanúskodik erről.

Most nyáron került (újból) terítékre a Microsoft 2013–2015 közötti korrupciós ügylete a magyar kormánnyal, amelyről a jelek szerint nemcsak tudhatott Orbán Viktor, de még vejének a cége is haszonélvezője lehetett. A Microsoft Magyarország Kft. beismerte, hogy közreműködésével a hazai viszonteladók túlárazottan adtak el szoftverlicenceket magyar állami szerveknek, miközben az amerikai anyavállalalat felé azt kommunikálták, hogy az üzlet megkötéséhez jelentős árengedményeket kell adni. A kedvezményezett viszonteladók a mintegy 30 százalékra rúgó árkülönbözeteket többnyire közigazgatási tisztviselők megvesztegetésére használták fel. A súlyos korrupciós ügy csak azért kerülhette el a bíróságot, mert az anyacég az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött peren kívüli egyezség keretében vállalta, hogy magyar leányvállalata 8,75 millió dollár (mintegy 7 milliárd forint) büntetést fizet – annyit, amennyire a túlárazásból származó hasznot taksálták. A honi ügyészség viszont még csak nem is foglalkozik az üggyel...


ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

BARANYI KRISZTINA MUTATJA AZ ELLENZÉK JÖVŐJÉT?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.08.16.


Baranyi Krisztina ferencvárosi előválasztási győzelme három dolgot is megmutat: milyen lehetőséget hagyott ki, milyen veszélyekkel néz szembe, és milyen lehetőségei lesznek az ellenzéknek a jövőben.

Baranyi Krisztina 72 százalékos, elsöprő sikert aratott az ellenzéki előválasztáson úgy, hogy a korrupcióellenes helyi politikust csupán az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róbert támogatta, ennek a három erőnek pedig jóindulattal se lehet 15 százaléknál nagyobb támogatottsága a kerületben, míg a túloldalon az MSZP, a DK és a Momentum állt, akik ennél biztosan jóval több szavazót tudnak maguk mögött. Az eredmény mégsem eszerint alakult.
Az ellenzéki pártok szavazói nem követték pártjuk döntését, hanem azt a jelöltet választották, aki szerintük a győzelemre és a polgármesterségre a legalkalmasabb.

Ez pedig feladja a kérdést, biztosan jó volt az a mechanizmus, amely szerint az ellenzéki pártok kiválasztották a jelöltjeiket? Mert bár Baranyi Krisztina az éles választást még nem nyerte meg, de már ez a nagy győzelem is figyelemreméltó, és biztosan nagyobb esélyt látok most arra, hogy októberben nyer, mint hogy vereséget szenved. Hiszen Ferencváros jelenlegi polgármesterének renoméja, mondjuk úgy, meggyengült, miközben Baranyi Krisztinát már nem kell felépíteni a kilencedik kerületben, amely eleve az egyik legerősebb kerület az ellenzék szempontjából...

NEM MI ÁLLUNK MÁSOK VÁLLÁN, HANEM A MI LÁBUNKON ÁLL EGY EGÉSZ HORDÁNYI SAJÁTLÁB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.08.17.


...Tíz éve rinyálnak a kétharmados önkény valagába szorult fejjel, hogy el vannak nyomva (ezzel tökéletesen egyidőben vonyítják, hogy az ellenségeik valójában annyira súlytalanok és jelentéktelenek, hogy beszélni sem érdemes róluk), és még mindig van harcolnivaló. Csak röviden tegyük világossá az ügyeletes cseléd számára is: a buzitéma politikai témává emeléséért kizárólag a fideszes Boldognál, Kövérnél és hasonszőrű elvtársaiknál kellene panaszt emelni, és az ő asztalaikat csapkodni, borogatni. Ahhoz képest, hogy a politikai érdekből buzizás mennyire nem kívánatos, napi 18 cikket ír a pénzért az anyját is eladó jobboldali morális felsőbbrendűség, csak már lassan azt is összekeverik, hogy ki az áldozat és ki az elkövető. Egyvalamiben viszont egyetértünk: mint minden vallásba, a Fideszvallásba is kellenek áldozatok. És miután ez a Fidesz nevű szekta egy egész országot vezet, sajnálatos módon itt sokkal több az áldozat. Már az összes hócipőm tele van azzal, hogy úgy tesznek, mintha nem ők lennének azok, akik identitásjegyek alapján skatulyáznak embereket, mintha nem ők listáznák, címkéznék, üldöznék azt, akinek az identitását nem Orbán Viktor seggének fényesre suvickolása határozza meg. Mintha nem ők köpködnék, nemelégjómagyaroznák, szarmagyaroznák, nemmagyaroznák a keresztény szabadság nevében mindazokat, akik nem fideszesek. Ja, és ők azok – egészen pontosan a gazdájuk -, akik törvényt szegő, buzizó seggfejeketpolgármestereket tüntetnek ki a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével. Az erkölcsi trágya újra és újra körbeér körülöttük, bármihez nyúlnak.

Többek között ezért visít az egész propagandagödör egy emberként, valahányszor Soros György elszellenti magát. Ha Soros György közleményt ad ki arról, hogy miután az amerikai diplomák budapesti kiadását megfúrta és ellehetetlenítette a kormány, vagyis arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye, arról nem tett le, hogy támogassa a Budapesten maradt, immár megcsonkított kampuszt, a propaganda ócska cikkekben 
hirdeti, hogy a bevándorláspárti Soros leleplezte magát. Meg hogy a jelentős részben általa pénzelt balliberális média hazudik abban, hogy a kormány elüldözte az egyetemet Magyarországról, mert lám, mégis itt van, és most majd még több pénzt kap Sorostól, aki

"az elkövetkező időszakban is aktívan be kíván avatkozni a magyar belpolitikába, a bevándorláspárti balliberális pártok oldalán. "

Miután Lázár már bevallotta egy őszintébb pillanatában, hogy Soros miatt rongyoltak bele a CEU-ba, miután közel két évig szívatták az intézményt, aztán basztak rá aláírni az államközi megállapodást New York állammal, ami lehetővé tette volna az amerikai diplomát adó képzések megindítását, a sajtójuk ugyanonnan folytatja, ahol abba sem hagyta a sorosozást, bevándorláspártizást, balliberálisozást. Köpedelem...

ORBÁN VIKTOR IS ALIG TALÁL SZAVAKAT ARRA, AMIT AZ ALKOTMÁNYOS JOGÁLLAMMAL MŰVEL

HVG ONLINE
Szerző: RIBA ISTVÁN
2019.08.17.


A kormányfő évről évre megpróbál ideológiai keretet adni rombolásának. A Nyugat-ellenesség a magyar politika legrosszabb hagyományait követi.

„Nem tudok jobb definíciót adni, mint hogy az illiberális politikának az értelme, az nem más, mint a keresztény szabadság” – próbálkozott Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédében újra kikeveredni abból a maga ásta gödörből, amelybe az illiberális kifejezés 2014-es használata miatt került az utóbbi években. Németh Zsolt például éppen a tusványosi tábor elé rögzített interjújában mondta a válaszonline.hu-nak, hogy „nem az antiliberalizmusról, hanem a posztliberalizmusról volt szó abban a beszédben”. Ez a megközelítés, úgy látszik, nem nyerte el Orbán tetszését, de azt valószínűleg ő is belátta, hogy nem a legszerencsésebb volt e terminológia megválasztása. Mint idei előadásában mondta:

Már csak azt a mondatot vagy szóösszetételt kéne megtalálnunk, amely az alapvetően negatívnak hangzó illiberális szónak megadja a pozitív értelmét.”

Tavaly még úgy gondolta, hogy a kereszténydemokrácia megfelelő helyettesítője lesz e kifejezésnek, s mint akkor szintén Tusnádfürdőn kijelentette: „A kereszténydemokrácia per definitionem nem liberális, ha úgy tetszik, illiberális.” Be kellett azonban látnia, hogy a kereszténydemokráciára még akkor sem tudja ráhúzni saját értelmezését, ha azt a „régi vágású” jelzővel illeti. Annak ugyanis, amire utalni próbált, jól kidolgozott eszmerendszere van, s a kereszténydemokrata politikusok egész Európában az alkotmányos jogállam, azaz a korlátozott demokrácia talaján állnak, semmi sincs távolabb tőlük, mint az illiberalizmus...

LEDÓZEROLNI KÉSZÜLTEK, DE INKÁBB FELÚJÍTANAK KÉT SALGÓTARJÁNI TELEPET

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.08.09.


Öt éve még úgy volt, ledózerolják őket, most mégis felújítják a Salgótarján két szegregátumában, az egykor bányász-kolóniaként működő Salgó úti és Forgách-telepeken álló leromlott állapotú, komfort nélküli önkormányzati bérlakásokat. Az itt élők egy európai uniós pályázatnak köszönhetően kapnak most esélyt egy kényelmesebb életre: nem kell többet vizet hordaniuk közkutakról a mosáshoz-fürdéshez, a lakásaik falait nem eszi többé a penész, de összességében a rezsire is kevesebbet kell majd költeniük. Hogy a komfortfokozat-emelkedés jelentette plusz felelősséget viselni tudják, arról a telepfelújításhoz tartozó szociális program gondoskodik. Riportunk a beruházás helyszínéről. 

Kevés szokatlanabb látvány van annál, mint amikor egy szegregátum mellett elhaladva az ember azt látja: a házak fele felújítva csillog-villog, a másik felén pedig gőzerővel folyik az építőmunka. Leomlott épületrészek épülnek fel újra, vastag szigetelőanyag kerül a falakra, és meg sem áll a betonkeverő.

Pedig ez történik most a Nógrád megyei Salgótarjánban, ahol a város összesen tizenegy nyilvántartott szegregátumából két, egykor bányász-kolóniaként alakult, mostanra főleg alkalmi-fizikai munkából élő romák lakta telepet most felújít az önkormányzat. Az egyik a városközponthoz közelebb eső Salgó úti kolónia, a másik a jóval kijjebb, a Kazárra vezető út mellett elterülő Forgách-telep. Ez azért is érdekes, mert öt évvel ezelőtt még arról cikkezett a Roma Sajtóközpont, hogy az akkori fideszes (azóta MSZP-s) városvezetés le akarja bontani őket. Olyannyira, hogy már el is kezdték befalazni a használaton kívüli lakásokat, nehogy illegális lakásfoglalók költözzenek be. Egyes lakók még cserelakás-ajánlatokat is kaptak...

BARANYI KRISZTINA NYERTE A FERENCVÁROSI ELŐVÁLASZTÁST

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.08.16.


Lezárult a ferencvárosi ellenzéki előválasztás. Augusztus 14-től 16-ig szavazhattak a IX. kerületiek arról, hogy ki legyen a fideszes Bácskai János polgármester kihívója. Pénteken 14:00 órakor zártak a sátrak, addig lehetett voksolni. A szavazást a Civil Választási Bizottság bonyolította le, a szavazatokat Magyar György ügyvéd irodájában összesítették

Baranya Krisztina 72 százalékkal, összesen 1464 szavazattal nyert. Jancsó Andrea 566 szavazatot szerzett.

A részvételi arány a várakozásokon felüli volt. A Momentum előzetesen úgy nyilatkozott, hogy az 1000 fős részvétellel már elégedettek lennének, ehhez képest 2030-an járultak az urnákhoz. Ez Magyar György, az előválasztást lebonyolító civil választási bizottság vezetője szerint öt százalékos részvételt jelent, ami "nemzetközi szinten is jelentős"...

NÉPSZERŰBB VÁROSOK MEGOLDJÁK, BUDAPEST AZONBAN BELEFULLAD A TURISTABUSZOKBA

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.08.17. 


Budapesten turistabuszkáosz van. Ezt látják a városlakók, tudják a szakmabeliek, érzékelik az ide érkező turisták, és tisztában vannak vele a döntéshozók is. A helyzet mindenkinek rossz, de akkor vajon miért nem történik semmi?

Amikor nyaranta fel van túrva fél Budapest, és még a hőségtől is szenved a város, mindenki ingerültebb. A 40 fokos buszon gyorsabban idegesek lesznek az emberek a buszsávban parkoló turistabusz miatt, és a bedugult rakparton araszoló autósokban is könnyebben elpattan a cérna, ha körülményes manőverbe kezd előttük egy turistahajó utasaival felpakolt busz.

És akkor ott vannak még a bicikliútra és BKV-megállóba parkoló városnéző buszok, a szűk belvárosi utcába beragadó sofőrök, vagy azok, akik újraértelmezik a KRESZ-t, és azok, akik zöldövezetben is órákig járatják a motort, mert nem bírják ki klíma nélkül, míg várnak a turistákra.

Egyre nagyobb a baj

A probléma nem új, pont egy évtizede raktak le az asztalra egy koncepciót arról, mihez kellene kezdeni a turistabuszokkal. 2008-ban 7,5 millió turista 19 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, ehhez képest 2018-as év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt: 12,5 millión érkeztek, összesen 31 millió vendégéjszakára. Ezek országos adatok, de mivel Budapest vonzza a legtöbb külföldi turistát, ezért elképzelhető, hogy ez a brutális növekedés milyen hatással volt a főváros életére...

MÉSZÁROS LŐRINC ERŐMŰVE FEKETÉRE SZENNYEZTE A PATAKOT, A KORMÁNY ÁTVERTE AZ ORVOSOKAT - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.08.16.


Napi.hu: A Mátrai Erőműből folyt a szennyezett víz a Tarnába

Július végén fekete lett a Tarna és a Bene-patak vize, több helyen tömegesen pusztultak a halak. Most Pintér Sándor belügyminiszter közölte a Párbeszéd képviselőjével, Kocsis-Cake Olivióval, hogy a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az annak üzemeltetésében lévő Özse-völgyi tározóból ered, ahova az erőmű belevezette az ipari szennyvizét. A érintett térségben 40 ezer ember lakik.
G7: Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta egyre aktívabb szerepet vállal az autósportban, az általa vezetett céghez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ahhoz tartozó intézményektől. A külügyminisztert is egyre jobban érdekli az autósport, a Hungaroring felújítását is ő lengette be, pedig nem is a minisztériumához tartozik.

Népszava: Kisöpörték Budapestet, kifosztott város vár a következő önkormányzatra

A főváros adóssága az év elején elérte a 80 milliárd forintot, és az idei költségvetés szerint ez akár 75 milliárd forinttal is nőhet, vagyis megkétszereződhet. Szinte megoldhatatlan feladatot örököl a következő főpolgármester, ugyanis a bevételek nem elegendőek a minimális fejlesztésekre, de még a működés is mindennapi küzdelmet igényel.
Index: Bedühödött a Magyar Orvosi Kamara, átverte őket a kormány

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. Éger István kamarai elnök szerint 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi”. Éger azt mondta, hogy ez – érthető módon – nagyon nagy csalódást és becsapottságérzést okozott az orvostársadalomban.

HVG.hu: Ágyipoloska-invázió borzolja a kedélyeket a világszínvonalú Honvédkórházban

A kórház több osztályának – köztük a válságos állapotú betegeket ellátó intenzív – orvosi szobáit ellepték az ágyi poloskák, amik összecsípték a pihenő orvosokat. Amikor egy dolgozó először jelezte a problémát az osztályvezetőnek, a főorvos közölte, hogy “Ne hisztériázzon!”. Mire belátták, hogy komoly a gond, a poloskák szétterjedtek, és még nem sikerült kiirtani őket.

A POLGÁRMESTER ÉLET-HALÁL URA, „SZÜLŐI KÉRÉSRE” ÚJRA JÖHET A SZEGREGÁCIÓ TISZARÁDON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.08.16.


Újabb iskolaügy bizonyítja, hogy az Orbán-kormányt egyáltalán nem érdeklik az uniós tagságból fakadó kötelezettségek. És egy újabb bizonyíték arra, hogy a szabad iskolaválasztás joga a középosztály kiváltsága – a roma családoknak az nem jár.

„A gyerekeim Beszterecre járnak iskolába. Nagyon meg voltam elégedve a tanítással. A tanárok sokat segítettek a tanulásban, meg vitték őket kirándulni is. A gyerekek is jól érzik magukat Beszterecen. A polgármester szeretné, ha lenne iskola Tiszarádon. Aláíratott a szülőkkel is egy papírt, hogy a gyerekek ide járjanak, ne Beszterecre. Megint lesz iskola, mint eddig is volt. Én is aláírtam a papírt, meg a többiek is. De én Beszterecre vinném őket, szeretnek ott lenni. Ha nem írtam volna alá a papírt, lehet, hogy nem lenne munkám.”

Így szól az a levél, amelyet Tiszarádról küldtek Glonczi Lászlónak, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnökének. A gond nem új keletű: tavaly Glonczi és e cikk írója már járt a településen, hogy egy törvénytelenül működő iskolával kapcsolatban gyűjtsenek információkat. A Besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskola tiszarádi telephelyéről kiderült ugyanis: oda mindössze négy, különböző évfolyamokon tanuló alsó tagozatos roma gyerek jár. E telephely működése sok ponton sértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt és a köznevelési törvényt is, mert ennyire alacsony létszámmal iskolát nem lehet működtetni...

SZABAD SZEMMEL: MEGLEHETŐSEN FURCSA, HOGY PONT MAGYARORSZÁG ÉS OLASZORSZÁG ÁGÁL LEGINKÁBB A MIGRÁNSOK ELLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.17.


The Times 

Európát felkavarja a migráció, pedig a földrészen a 2. világháború óta folyamatosan ide-oda vándorolnak az emberek, illetve érkeznek tömegek máshonnan. Ez a mondandója annak a könyvnek, amelyben Peter Gatrell, a Manchesteri Egyetem népességmozgással foglalkozó történésze írt, bizonyítva, hogy hiába beszélnek egyesek napjainkban példátlan áradatról. Olyannyira, hogy 1950-re a nyugatnémet lakosság 17 százalékát menekültek, illetve elüldözöttek alkották. De idetartoznak a Csehszlovákiából távozni kényszerült magyarok is. A gyarmatosítás vége, valamint a politika a későbbiekben is tömeges népvándorláshoz vezetett, lásd 56-ot, amikor 210 ezren hagyták el Magyarországot. Az egykori gyarmatokról európaiak milliói jöttek a kontinensre, noha sokan közülük korábban egyáltalán nem éltek itt. Portugália lakossága 1974-ben 800 ezer fővel gyarapodott ily módon, azaz minden 8. ember jövevénynek számított. De nem csak a válság gerjesztette a jelenséget, hiszen a „vendégmunkások” története bizonyítja, mekkora kereslet volt a munkáskézre, és nem csupán Németországban, de például brit földön is. Mellesleg a németeknél landolt 14 millió Gastarbeiterből 11 millió hazatért. A 80-as évek végére azután egy sor kormány végre felfogta, hogy a népmozgások nagyban összefüggnek a gazdasági fejlődéssel. A 2008-as gazdasági válság, illetve a 2015-ös menekülthullám után két állam: a magyar és az olasz a lehető legkeményebben reagált: Róma azt akarta, hogy a többiek vegyék át tőle a menedékkérőket, amit Orbán elutasított. A politikus, akárcsak Salvini napjainkban teljesen elzárkózik a migrációtól. Pedig a magyarok jelentős része vándorolt ki Nyugatra 1945 óta, vagy menekültként, vagy dolgozóként. És ők azt várták, hogy szívesen fogadják őket. Nem beszélve az olaszokról, akik 30 éven át tömegesen települtek át más országokba. 

Süddeutsche Zeitung 

A rendszerváltás utáni lengyel gazdasági csoda atyja úgy látja, hogy az EU túl későn reagált a magyar jogsértésekre, a Fideszt már rég ki kellett volna zárni a Néppártból, ám mivel nem ez történt, mások is felbátorodtak. Így most Leszek Balcerowicz szerint a kérdés az, lehetséges-e olyan unió, amelyben egyes tagállamokban immár nincs demokrácia. Ezért a közgazdász professzor azon a véleményen van, hogy Brüsszel nem halogathatja tovább a fellépést a közös értékek védelmében és ez vonatkozik Lengyelországra is. Annál is inkább, mert a két országban bizonyos csoportok megkaparintják az államapparátust, így akarnak kizárólagos irányító pozícióba jutni. Ha ez sikerült, akkor idővel vége a demokratikus versengésnek. Ahogyan az Fehéroroszországban is történt. A 72 éves liberális politikus, aki az egyik fő ellenségnek számít a PiS-kabinet szemében, úgy ítéli meg hogy a 3 évtizeddel ezelőtt alkalmazott sokkterápia sokkal kevesebb szenvedést okozott a lakosságnak, mintha elhúzták volna a reformokat. Hogy akkor viszont a viszonylag magas életszínvonal ellenére miért egy tekintélyelvű párt van hatalmon Varsóban, arra azt mondja, hogy az ellenzék rossz módszert választott a választási hadjáratban. Majd amikor a Jog és Igazságosság hatalomra került, beütött a gazdasági fellendülés és ezt sokan a kormánynak tudták be. Pedig az megtámadta a bíróságok függetlenségét. Továbbá gátlástalanul a hivatalos propaganda eszközévé változtatta a közmédiát, szovjet mintára. Ily módon a választások még szabadok lehetnek, de már nem tisztességesek. Ez ellen már csak a civil társadalom léphet fel hatékonyan. Amúgy a gazdasági sikerek nemigen jellemzőek a nem demokratikus rezsimekre. Balcerowicz emlékeztet arra, hogy a lengyel vezetés több százezer gazdasági menekültet fogadott be Ukrajnából, közben viszont szégyentelenül kampányol a szír és iraki migránsok ellen. Úgy tesz, mintha az országot lerohannák az idegenek. Kelti a félelmet, ez azonban veszélyes következményekkel járhat.

Yahoo/AFP 

Németh Miklós nem hisz a kerítésekben, mert lehet, hogy azok rövidtávon eredményt hoznak, de a történelem – a Kínai nagy fal kivételével – azt mutatja, hogy hosszabb távon kudarcra vannak ítélve. Merthogy a mai gondokat nem lehet határkerítésekkel megoldani, és ez vonatkozik arra a határzárra is, amelyet Orbán Viktor 4 éve emeltetett a migránsok távoltartására. A határnyitás miniszterelnöke a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából adott hosszú interjút. Felidézte, hogy a vasfüggöny 1988 végére teljesen elavult és a maga részéről abszolút feleslegesnek tartotta. Azon kívül az ország érdekei azt diktálták, hogy gyengítsék meg a régi, ortodox szocialista rendszerek alapjait. A döntő lökést az adta meg neki, hogy személyes találkozásukkor Gorbacsov nem ellenezte a létesítmény lebontását, ha más eszközökkel meg tudják oldani a határ ellenőrzését. Továbbá kijelentette, hogy a Szovjetunió nem avatkozik be, még akkor sem, ha a többpárti választások eredményeként nem Moszkva-barát kormány kerül hatalomra. Jó szándéka bizonyítékaként azután mintegy 10 ezer katonát vont ki magyar földről 1989 áprilisa tájékán. A volt kormányfő arra is kitért, hogy a mai jobboldal szerint ugyan a Páneurópai Piknik kényszerítette az akkori kormányt a határnyitásra, ám ez nem felel meg a tényeknek. A döntés augusztus elején született meg, de csak hetekkel később jelentették be, mert a magyar és az osztrák hatóságoknak időre volt szükségük, hogy megszervezzék a keletnémet tömegek átengedését, illetve fogadását. Közben Németh meglátogatta Kohl kancellárt, aki könnybe lábadt szemekkel fogadta a hírt, de legelőször azt tudakolta, hogy mit szól hozzá Gorbacsov. Utóbbi másnap telefonon személyesen is megnyugtatta a miniszterelnököt. Mindazonáltal a magyar politikus a mostani interjúban bevallja, ő sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan összeomlik a rendszer. De azt mondja, hogy a határnyitást a nép akarta, ezért ma is megtenné. Büszke arra, hogy a történelem jóvoltából részese lehetett az eseményeknek.

Washington Post 

Ann Applebaum úgy gondolja: a Nyugatnak tanulnia kell abból, hogy Hong Kongban és Moszkvában a demokráciáért küzdenek a tiltakozók. A tekintélyes szemleíró azért tanácsolja ezt, mert napjainkban világszerte egyre kevesebben bíznak a megválasztott vezetőkben, sőt, magában a demokráciában. Mint írja, vonatkozik ez az Egyesül Államokra, valamint Nagy-Britanniára is, miközben egy sor bejáratott jogállam, Magyarországtól Indiáig hozzálátott az alapvető intézmények és elvek felszámolásához, ideértve a független bíróságokat. Hozzáteszi, hogy a kép baljós, de egyben túlságosan is egyszerű, mert a fiatalok még sosem vágytak ennyire a demokráciára – már ha tekintélyelvű rendszerekben élnek. A tüntetések azonban ösztönzik a hasonló nemzedékeket, amelyeket Nyugaton untat a demokratikus rend. Hong Kongban sok ezer fiatal ember száll szembe a rendőri brutalitással. Oroszországban a felvonulók a legalapvetőbb jogra összpontosítanak: azt követelik, hogy szavazhassanak a független jelöltekre. Mindkét helyen elszántak, szervezettek és jól felkészültek. A kelet-nyugati ellentmondás egyik nyilvánvaló magyarázata az, hogy a demokrácia olyan érték, amelynek jelentősége sokak számára csak akkor derül ki, amikor már nincs. De az is lehet, hogy az orosz és hong kongi demonstrálók a Nyugat előtt járnak. És komolyabban elgondolkodtak azon, miként szervezzék meg magukat egy titkolózó, kleptokrata elit által vezetett közegben. Méghozzá olyan rendszerekben, amelyek a jelek szerint leborulnak a tőkések előtt, ám küszködnek, hogy megbirkózzanak a technológiai változás ütemével, miközben a pénzt offshore cégekbe viszik ki, a hatalom láthatatlan, ellenben a közöny széleskörű...

A NOVÁK ÉLETÉRZÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.17.


Nincsen nagycsaládos hangulatjel a Facebookon. Erre jutott Novák államtitkár borongva, és messzeringó “Hogy is van ez….?” kérdéssel fejezi be a nyaralásának befejezéséről szóló tudósítást, mert jön a munka “komoly beszélgetésekkel”. Novák államtitkár három gyerekével fotózkodott, amikor elkezdett neki hiányozni a nagycsaládos hangulatjel. A legkisebb gyerek is tíz éves forma, és egész eddig nem fedezte fel annak a rohadt emotikonnak a hiányát, csak most, hogy szülni kell államilag, és a Facebook is kezd sorosista ellenséggé válni.

Novák államtitkár kampányelemmé tette a családját, de ez az ő baja – meg a gyerekeié -, mert a bávatag nagycsaládba ájulós életérzésen kívül egy kis lájtos uszítás is van a vigyorok között. “Van mindenféle formáció: egy férfi-egy nő, két nő, két férfi, ezek különböző kombinációi egy-két gyerekkel, egyedül álló szülők egy-két gyerekkel, de kettőnél több gyerek sehol. Hogy is van ez…?” – Ez a Coca-Colára hajazás mellett utalás arra, hogy a Facebook családfelfogása nem felel meg a magyar igényeknek, meg az Alaptörvénynek sem.

Novák államtitkár pöpec kis fideszkatona. Amióta ilyen családügyi mufti lett, képtelen másra gondolni, CSOK-ok, hétüléses autók, családvédelmi akciótervek folynak ki a száján azzal a meggyőződéssel, hogy ez a világ a lehetők legjobbika. A kormány támogatja a nagycsaládot, a nők szülni térnek és nagy lesz a nemzet. Ilyen egyszerű a világ, amiből már valóban csak a nagycsaládos emotikon hiányzik némi rejtett buzizással (két férfi, két nő), és tényleg csak a Fidesz családmodell – papa, mama, gyerekek – akadályozza meg abban, hogy a rákosista buzdítást is idetegye.

“Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség.” – így hangzott a Ratkó jelmondat, ami felelevenítését csak a kereszténység csapdájába esés akadályoz meg, mert ez gúzsba köti az ember agyát és szaporodási lehetőségeit. Hitler bácsi sem sokat szarozott. Az ő birodalmában betiltották például az óvszerek árusítását, a házaspároknak hetente kétszer kellett nemi életet élniük, minden nőnek férjhez kellett mennie, és a cél az volt, hogy ezt minél korábban megtegyék, hiszen – a számításaik alapján – így akár fejenként (méhenként) húsz gyermeket is világra hozhattak...


ITT OLVASHATÓ