2019. július 25., csütörtök

ALFÖLDI RÓBERT: BÁRKIBŐL LEHET ELLENSÉG

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: MAKRAI SONJA
2019.07.25.


A rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt senki nem tanította meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában élni és felelős állampolgárként működni – fogalmazott a Magyar Hangnak Alföldi Róbert. A színész-rendező szerint a hatalomnak önálló, gondolkodó lények helyett szorongó, elveszett emberekre van szüksége, akiket irányítani lehet. Az Ecuadorból nemrég hazatért Alföldi Róberttel a dél-amerikai ország nyitottságáról, az értelmiség felelősségéről, a taotámogatás eltörléséről és a hazaszeretet kisajátításáról beszélgettünk.

Részletek a Magyar Hang július 26-i (2019/30.) számában, pénteken megjelenő interjúból!

(…)

A függetlenek kivéreztetésével teljesen eltűnhet a kritika? 

– A kultúra és igazán az élet minden területéről el akarják tüntetni a társadalmi reflexiót. De nem csak a kritikát, már a kérdésfelvetéseket is megpróbálják elfojtani, mert az szembenézésre kényszerít. Az a legnagyobb baj, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt nem tanították meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában és a demokráciával élni, kinek milyen feladatai, lehetőségei vannak. Nem tudjuk, hogyan védjük meg magunkat, milyen valódi és felelős kötelezettségeink és jogaink vannak. Mostanra pedig már eljutottunk odáig, hogy már nincs, ami megvédjen. A szorongó, elveszett emberek igénylik, hogy megmondják nekik, merre menjenek. A hatalomnak ezért sincs szüksége önálló, gondolkodó lényekre. Az oktatásban, a kultúrában egyértelműen minden erre utal...

HELLER ÁGNES HALÁLÁRA – AJÁNLÓ A 168 ÓRA 2019. JÚLIUS 25-I SZÁMÁBÓL


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.07.24.


„Aztán az elemek közé, legyél szabad – mondja Prospero Arielnek. Így halt meg Heller Ágnes, az elemek között, szabadon. Beúszott a Balatonba, ahogy minden nyáron tette, hosszú órákig, és nem tért vissza.” Radnóti Sándor emlékezik a filozófusra.

Elnöki ígéretzuhatag

Hosszú sorállás lesz azért a szerepért, hogy kinek a szavazatain múlt végül Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége. Az elnök ugyanis mindössze kilenc szavazattal kapott többet a minimálisan szükségesnél a múlt keddi szavazáson. A Fidesz rögtön bemondta, hogy nélküle Ursula von der Leyen nem szerzett volna többséget, de valójában inkább az a kérdés, hogy a magyar kormány miért kényszerült támogatni egy olyan jelöltet, akinek a programja gyökeresen szemben áll az övével. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Von der Leyen mögött törékeny többség képe rajzolódik ki, amelynek birtokában csakis sokféle érdek együttes kalkulálása közepette végezheti a munkáját. Ugyanakkor azok, akik ma a leghangosabban dicsekednek azzal, hogy nélkülük Von der Leyen megválasztása nem ment volna, éppen azok – írja elemzésében Lakner Zoltán –, akik nincsenek benne az új elnök mögött álló néppárti, liberális és szociáldemokrata koalícióban. Hamis tehát az a kormánypropaganda által gerjesztett képzet, mintha Orbán Viktor úgymond zseniálisan bejátszotta volna magát a bizottsági elnököt támogatók körébe. Sokkal inkább az a helyzet, hogy előzőleg olyan helyzetbe navigálta magát, amelyben már nem tudott elugrani Von der Leyen támogatása elől. Az új elnök megosztó javaslattal nyitott: a tagállamok prüszkölése ellenére azt szeretné elérni, hogy a bizottság tagjai fele-fele arányban legyenek nők és férfiak, ami az Ónody-Molnár Dórának nyilatkozó Balázs Péter volt külügyminiszter szerint egy kis jóindulattal megvalósítható is lenne. Kérdés az is, mit hozhat a térség szempontjából az új elnök. Nos, a Barát Józsefnek interjút adó tekintélyes szlovák politikus, a Néppárt agytrösztjének számító Martens kutatóközpont elnöke, Mikuláš Dzurinda szerint a V4-csoportnak semmiképp nem lenne szabad ellenállói mozgalommá válnia.

Erzsébet-díj

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere a hőség leple alatt olyan gyorsan csusszant át balról jobbra, hogy a politika iránt érdeklődő közönség sem könnyen fogta fel. A Fidesznek így a függetlenség álcáját viselő, atombiztos polgármesterjelöltje lett Pesterzsébeten. Ahogy a futballban mondják, posztra igazoltak. Az ex-MSZP-s polgármester vállalja a Fideszt, és támogatni fogja Tarlós Istvánt. Szabados „átállt”, a Pál utcaiak helyett most a vörös ingeseket támogatja. A fordulat azért regényes, mert negyedszázados szolgálat után a káderek (Szabados nemhogy MSZP-tag, de 2002-től 2009-ig országgyűlési képviselő is volt) nehézkesen mozdulnak, ha pártváltásról van szó. De Szabadosnak, úgy látszik, vannak lelki tartalékai, a Fidesznek pedig lekötetlen vegyértékei. Az erzsébeti baloldal gyorsan lépett, az ismeretlen Balog Róbertet, a Főtáv főosztályvezetőjét választotta. Mivel Tarlós közgyűlési többsége ősszel veszélybe kerülhet, új Szabadosok kerestetnek. Buják Attila riportja.

Csak egy odavetett mondat?

Hamarosan kiderül, vádat emelnek-e Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében. Az egykori médiavállalkozó, az úszószövetség volt elnöke mindent tagad. Sorsa azonban immáron bizonyosan nem a saját kezében van. Tóth Ákos cikke.

Facebook a romasoron

Egy évtizeddel ezelőtt még mutatóba is alig akadt internet a hátrányos helyzetű kisfalvak leginkább lepusztult részein, különösen a romatelepeken. Mára alaposan megváltozott a helyzet, a legeldugodtabb zugokba is beköltözött a wifi vagy a mobilinternet. Ha a felnőttek közül nem is mindenkinek, de a gyerekeknek általában már van okostelefonjuk. Nem a legújabb, legdrágább modellek közül való, inkább az olcsóbb fajtából, a mások által már megunt három-négy éves készülékekből. De arra, amire a szegregátumokban használják – facebookoznak, messengereznek, YouTube-videókat néznek, lövöldözős játékokat játszanak – pont megfelel. Szakértők szerint az okoseszközök megjelenése a legszegényebbek körében örvendetes fejlemény ugyan, de számos veszéllyel is jár. A digitális szakadék csökkentésére önmagában nem elég a sajátos virtuális szubkultúra kialakulása, és az önkontroll nélküli okostelefon-használat pedig még nehezítheti is a romák integrációját. Cseri Péter riportja...

A KUTATÓINTÉZETEK ESETE A MUSZLIMOKKAL (WTFPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.07.25.


A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.

Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok. Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy, mint a Magyar Narancs.

Maróth professzor úr szerint, mi európaiak túlságosan toleránsok vagyunk. Ezt írta:

"Az ő szabályaik szerint muzulmán csak muzulmán országban élhet, és ha mégsem ott tartózkodik, akkor is csak meghatározott céllal és ideig teheti ezt meg. Ilyen például a tanulási szándék vagy éppen a gyógyítás, gyógyulás. Ha mégis marad, és úgy dönt, hogy nem megy haza, akkor két feltétellel maradhat: ha a saríát be tudja tartani a nem muszlim társadalomban, a másik pedig az, hogy térít."

A kiváló akadémikus végighaknizta a választás előtti időszakot, olyan nagyszerű tudósemberek társaságában, mint George Spöttle és Nógrádi György, kiknek neve egyelőre még hiányzik az Intézethálózat ellenőrzői közül. Ott van azonban Kellermayer professzor úr, aki szerint minden egyes muszlim potenciális terrorista...

ÉS NE VÍGY ENGEM A KÍSÉRTÉSBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Mogorva
2019.07.25.


...Mostanra Európa leírt minket, és ezt magunknak, mindannyiunknak köszönhetjük: annak a botswanai mennyiségű embernek, akik éltetik a maffiát, meg annak az ugyanannyi balfasznak, akik fintorogva szagolgatják közben egymást, na meg annak a kábé ugyanannyi ökörnek, akik szerint nem kell foglalkozni az egésszel. De még egyszer mondom: Európa leírt minket, a maffiánk ejnyebejnyés belügy, piac van és gazdaság, azt meg biztosítjuk nekik. A Világ ugyanígy írt le minket, szép nagy szövetségek tagjai vagyunk, onnan nézve legalább nem a tagságon kívül vagyunk, és ennyi. Mi meg néha cifrázva írunk le ezt-azt, nabazmeg, majd az igényesebbek megírják irodalomtörténeti minőségben azt a keserűséget és haragot, ami a dógozóból rondán szakadt ki.

Jöjjön, Dezső úr, főzök tojásos tésztát, nem érdemli ugyan meg, de adok magának is. Remeg a keze? Legalább a spaklit fogná meg ilyenkor, simán felszedhette volna a cementlapra szétszórt, leszáradt maltert… Jóvan, menjünk már, csak jöjjön. Együnk, közben elmesélem, hogyan szopatják a tűzoltókat. Ne nézzen így rám, ne nézzen, így írták a’újságba’…”

Egy dolgot azért hozzátennék a nagy egészhez. Sok szó esik az országos tüntetés nevű varázslatról, a “meddigtűrjük”-ről stb., amiknek én különösebb realitását nem látom, de attól elképzelni még el tudom. Nos, ha az idők múlásával lesz itt ilyen tömegeket mozgató népharag, akkor tessenek nekem elhinni, hogy nagy eséllyel még verset sem szavalnánk közben, és bizony otthon maradna mind a vágott, mind a szóvirág. Inter arma silent Musae. Ez egy nagyon fontos mondás azt illetően, hogy komolyan tisztában van-e mindenki azzal, miben reménykedik néha. Nekem azért vannak kétségeim.

MEGSZEREZTÜK A LISTÁT: ŐK IRÁNYÍTHATJÁK AZ MTA-RÓL LEVÁLASZTOTT KUTATÓINTÉZETEKET

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.07.25.


Maróth Miklós, az MTA korábbi alelnöke irányíthatja a testületet.

Augusztus elsejével választják le a kutatóintézeteket az MTA-tól, és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezik azokat. Az irányító testületbe az MTA és az ITM is delegál tagokat.

Úgy tudjuk, Palkovics László miniszter a testület vezetésére Maróth Miklós klasszika filológust, a Pázmány korábbi dékánját jelölné, azt egyelőre nem tudni, hogy Lovász László MTA-elnök elfogadta-e a javaslatot, várjuk az MTA válaszát. Maróth Miklós 2008 és 2014 között az MTA alelnöke is volt, Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal is kitüntették...

FIGYELMEZTETÉST KAPOTT A SZERDÁN ELŐÁLLÍTOTT HAJLÉKTALAN FÉRFI, TÁRGYALÁSÁN ELKÜLÖNÍTETTÉK, MEGBILINCSELTÉK

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM, PÓSFAI ORSI
2019.07.25.


Csütörtök délben megkezdődött annak a hajléktalan férfinak, Csepely Bélának a gyorsított tárgyalása a Gyorskocsi utcában, akit tegnap, azaz szerdán állítottak elő a Nagyvárad térről „életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértése miatt” a rendőrök, a védelmet az Utcajogász részéről Kalota Ágnes látja el.

A tárgyalás során Csepelyt elkülönítve, külön szobában állították elő, a tárgyalóteremben egy tévé segítségével lehet videokommunikálni vele, ami az őt védő Utcajogász szerint egyrészt sérti a védelemhez való jogát, ráadásul megbilincselve, ami törvénytelen...

A KORMÁNY AZ EMBERTELENSÉGET VÁLASZTJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.07.25.


Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a Stop Soros törvénycsomag miatt, ezen felül még az is törvényt sért, ahogy a szerb-magyar határon bánnak a menekültekkel; éheztetik őket, egyfajta ridegtartás jellemzi a határon várakozók sorsát. A magyar kormány, amelynek nevében Hollik István reagált a hírre, azonnal visszautasította a Bizottság állítását, döntését, és a következőket közölte a nyilvánossággal: "a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el, szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak.”

Természetesen egy pillanatra sem lepődtünk meg a kormányzati állásponton, pontosan ezt vártuk Orbán Viktortól, illetve az éppen aktuális magyar hangjától. Manapság állandó hivatkozási alap akár a népszavazás, akár a nemzeti konzultáció, akár a szavazás. A magyar emberek attól, hogy a Fideszre szavaztak – illetve a kormánypárt minden szempontból lejtős pályát épített ki, amelyben az ellenzék csak a hegynek felfelé játszhat – egyáltalán nem szavaztak a bevándorlás megállításra, a keresztény kultúra védelmére.

Ha valamire szavaztak, akkor az csakis a Fidesz, annak félelemkeltő politikájára óvatosságból, illetve saját maguk és családjuk védelmére. Nem tagadható, hogy az állampártnak sikerült az emberekkel elhitetniük, hogy a migránsok veszélyt jelentenek rájuk, azt azonban a társadalom többsége nem tudja, hogy jelent-e valóban hátrányt számukra, hogy akadnak civil szervezetek, amelyek segíteni akarnak az elesett, hazájukból menekülő, hontalanná vált embereken...

A GAZDASÁG LASSULÁSÁRA KÉSZÜL EURÓPA, ÉS EZT MAGYARORSZÁG IS MEGÉREZHETI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.07.25.


Még nem tett konkrét gazdaságélénkítő lépéseket az Európai Központi Bank, de jelezte, hogy ilyenekre készül. Mario Draghi elnök megbízatása októberben véget ér, így szeptemberben kamatcsökkentést és a kötvényvásárlási program (vagyis a pénzpumpa) újraindítását jelenthetik be.

Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa, az elemzői várakozásoknak megfelelően változatlan szinten tartotta az irányadó kamatokat július 25-ei döntésével.

Készül a gazdaságélénkítés

Az elemzők többsége azonban a bejelentés előtt biztosra vette, hogy az EKB gazdaságélénkítő intézkedésekre készül. Igaz, arra számítottak (mint kiderült: helyesen), hogy júliusban még nem fog konkrét lépéseket tenni az euróövezeti központi bank, azokra valószínűleg majd csak szeptemberben kerít sort, viszont indoklásában elkezdi felkészíteni a piacokat. Az EKB egy ideje azt kommunikálja, hogy a kamatokat a „jelenlegi szinten” tervezi tartani, a várakozás az volt, hogy erről a „jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinten” kifejezésre térnek át, előrevetítve a szeptemberi kamatcsökkentést. Ez pontosan így is történt.

Az EKB betéti kamatlába jelenleg -0,4 százalék, ezt szeptemberben -0,5 százalékra csökkenthetik. A negatív kamatláb azt jelenti, hogy a bankok nemhogy kamatot nem kapnak, ha az EKB-ba teszik a pénzüket, de nekik kell fizetniük. Ennek elvileg arra kellene ösztönöznie a bankokat, hogy ne az EKB-ban parkoltassák a pénzüket, hanem hitelezzenek, befektessenek, vagyis pörgessék a gazdaságot. Ugyanakkor számtalan bank panaszkodik arra, hogy a gyenge kamatkörnyezet miatt alig tudnak nyereséget termelni, ami hitelezési tevékenységük visszafogásához vezet.

Az újabb kamatcsökkentés mellett valószínű, hogy az EKB fel fogja támasztani kötvényvásárlási programját, vagyis újra elkezd pénzt pumpálni a gazdaságba. Az előző programot a gazdasági válság idején indították és csak 2018 decemberében zárták le, ennek keretében 2,6 billió eurónyi állampapírt és vállalati kötvényt vásároltak. Az új program 2019 végén indulhat, értéke egy év alatt 40 milliárd euró lehet...

AZ AUTISTÁK MEGKAPHATJÁK AZ OTTHONGONDOZÁSI DÍJAT, A DOWNOSOK TOVÁBBRA SEM

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.07.25.


Módosították a gyerekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit, így már az autista gyereket nevelő családok is megkaphatják a bruttó 100 ezer forintos támogatást. Továbbra sem jár viszont számos Down-szindrómás, krónikus betegséggel, súlyos epilepsziával, cukorbetegséggel és ritka betegségekkel élő gyerek után. Újabb finomhangolásra lenne szükség, hogy azok, akik állandó felügyeletet igényelő gyereket nevelnek, biztosan megkaphassák a gyodot, és ne tagadhassák meg tőlük a támogatást, mondván, örüljenek, hogy nem “vak” vagy “béna” a gyerekük.

Több civil szervezet összefogásának és közös kampányának köszönhetően a kormány idén januárban vezette be a gyermekek otthongondozási díját (gyod). Így azok a szülők, akik 24 órában otthon ápolják tartósan beteg gyereküket, egységesen havi bruttó 100 ezer forintot kapnak kézhez. Ez jelentős változás a korábbi alap (bruttó 32 ezer forint), emelt (bruttó 49 ezer forint) és kiemelt (bruttó 58 ezer forint) ápolási díjhoz képest.

A gyodot idén januártól mindenki automatikusan megkapta, akinek 2018-ban járt az ápolási díj, de már ekkor tudni lehetett, hogy júliustól felülvizsgálják a jogosultságokat. Az erre kitalált szempontrendszer kétségbeejtette az érintett szülők egy részét, hiszen úgy tűnt, elég, ha egy gyerek tud önállóan enni, WC-re menni vagy felöltözni, a családja máris bukta a támogatást. Pedig hiába a viszonylagos önállóság, attól még ugyanúgy nem lehet egyedül hagyni egy tartósan beteg gyereket, muszáj segíteni neki eljutni az iskolába, és nehéz mellette munkát vállalni. Azért is csúszhatott hiba a gépezetbe, mert a kritériumrendszer megalkotásakor nem kérték ki sem a szakmai szervezetek, sem a szülők véleményét.

Mindez különösen az autista gyerekeket nevelő családokat sújtotta volna, júliusban azonban megjelent egy kormányrendelet-módosítás, amivel úgy tűnik, megmenekülnek. Ezek szerint az autista gyerekeket annak megfelelően is pontozzák majd, hogy a viselkedésüket és az indulataikat mennyire képesek a szociális környezethez alakítani.

“Leültünk átbeszélni az új kritériumrendszert autista gyermeket nevelő szülőkkel, és úgy tűnik, hogy nekik az új szempont bevezetése valóban megoldást jelent” – mondta Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Brezvai Éva, a CSak Együtt Van Esély Csoport (CSEVE) alapítója ismer is olyan autista gyereket nevelő szülőt, akinek júliusban az új szempontrendszer alapján odaítélték a gyodot...

MUELLER: EZ NEM BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.07.25.


Robert Mueller különleges ügyész, aki Donald Trump amerikai elnök és az oroszok esetleges összejátszásával kapcsolatos vizsgálatot vezette, kongresszusi meghallgatásán a többi között azt mondta: sokkal komolyabban kellene venni az orosz beavatkozást. Trump szerint az egész kitaláció, ők győztek, Mueller pedig leszerepelt. Csernyánszky Judit riportja.

Washingtonban szerdán tartották Robert Mueller volt különleges ügyész nagy figyelemmel kísért kongresszusi meghallgatásait. Ezeket Donald Trump a twitterén úgy értékelte: „nagyon jó napunk volt, ellenben borzasztó volt Mueller teljesítménye”. Trump kitalációnak és boszorkányüldözésnek nevezte az egész jelentést.

Ezt nemcsak a demokraták tagadták, hanem maga Robert Mueller is, aki hangsúlyozta, ez nem kitaláció, nem boszorkányüldözés, sőt, sokkal komolyabban kellett volna venni az orosz beavatkozást. Ezt a jövőben el kellene kerülni, mert szerinte az oroszok a jövő évi választási kampányba is megpróbálnak beavatkozni.

Miért nem emelt vádat Mueller? Azért, mert az igazságügyi minisztérium erre vonatkozó szabályozása nem teszi lehetővé. Ám, ha nem lesz már elnök Trump, őt sem védi a törvény. A végig nagyon óvatosan fogalmazó volt különleges ügyész egy kérdésre azt viszont elmondta: jelentése nem tisztázza Donald Trumpot. Mueller egyébként rengeteg kérdésre nem válaszolt folyamatban lévő ügyek vagy a minisztérium előírásai miatt.

A jelentés az oroszokkal összejátszás gyanújáról arra a következtetésre jutott, hogy nem indokolt ezen a címen senki ellen vádat emelni. Maga Robert Mueller most azt mondta: az összejátszás nem jogi kifejezés, de nem konspirált Trump kampánycsapata az oroszokkal.

LAKÁSPIAC - EZT OLVASD EL, MIELŐTT A LAKÁSÁRAKRÓL VITATKOZNÁL A KOCSMÁBAN!

PORTFOLIO
Szerző: DITRÓY GERGELY, PÁSZTOR ROXÁNA
2019.07.25. 


A meredeken emelkedő hazai lakásáraknak és az ezzel szoros összefüggésben lévő befektetői keresletnek, valamint a sosem látott állami támogatásoknak és hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően egy ideje már újra a mindennapi közbeszéd része, egyenesen a kocsmák egyik legfontosabb témája, hogy mi történik a lakáspiacon, és hogy mikor durran már ki újra az a bizonyos "lufi". Éppen ezért - azok számára, akik szeretnének versenyképes érvekkel harcba szállni bármely lakáspiaci szájkaratéban - ebben az áttekintő elemzésben szeretnénk bemutatni a legfontosabb összefüggéseket és a lakáspiacon tapasztalható jelenségek okait a mélyponttól mostanáig, és tovább...

MIRE PRÓBÁLNAK RÁBESZÉLNI A BANKOK? - 40-60 EZER FORINTOS PÉNZAJÁNDÉKOK IS AKADNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.25.


Lakáshitel mellé hitelkártya, kedvezményes fesztiválbelépő, több helyen pedig akár a kölcsön mellé 40-60 ezer forintos jóváírás – az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, milyen csábításokat vetnek be most a bankok. Azért az is látszik, hogy igyekeznek megszűrni, kiket szeretnének így magukhoz kötni.

Az Erste tudatta: maximálisra növelte feldolgozó kapacitását, így náluk akár egy hét alatt is hozzájuthatnak az ügyfelek a babaváró kölcsönhöz, amit a bank 60 ezer forint extra jóváírással is kiegészíthet. Azoknak a házaspároknak, akik minimum 3,5 millió forint összegű és 120 hónap futamidejű kölcsönt vesznek fel a banktól, a folyósítást követően 20 ezer forintot írnak jóvá a bankszámlájukon, amit 40 ezer forintra emelnek, ha az ügyfelek az igényléskor élet-, vagy nyugdíjbiztosítást is kötnek. További 10 ezer forint jóváírásra jogosultak azok az új ügyfelek, akik egyúttal EgySzámla díjcsomagra is szerződnek, valamint 10 ezer forint kedvezmény jár azoknak, akik a babaváró hitel igénylésével párhuzamosan belépnek az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárba.

A Raiffeisen Mindig fix elnevezésű saját lakáshiteléhez ad 40 ezer forintot „ajándékba”. Ehhez augusztus végéig kell regisztrálni a banknál, a kölcsön igénylésére pedig szeptember közepéig van idő. Kicsit azért trükkös a dolog. Telefonon ugyanis (ez kötelező ahhoz, hogy valaki valóban megkapja számlájára az ígért pénzt) ellenőrzik az „akció részvételi feltételeit, továbbá a hiteligényléshez szükséges minimális feltételeket”. A nem (annyira) kívánt ügyfél így könnyen kiszűrhető.

A babavárónál még direktebbnek tűnik a bank nagylelkűsége és az igénylő jövedelmi helyzete közötti kapcsolat. A kölcsönt felvevők a Raiffeisentől számlájukra havi jóváírást kaphatnak. Ennek összege a kezességvállalási díj ötöde, de a 400 ezer forintnál többet keresők 50 százalékot kapnak. Induláskor ez körülbelül 830, illetve 2080 forint. A jóváírásra a tárgyhónapot követő hónap 28. napjáig kerül sor a folyósított babaváró futamidejének első 5 évében. Tehát az egész időszak alatt és a maximális hitelösszeg esetén majdnem 50 ezer, illetve a tehetősebbeknek 125 ezer forintot juttathat így a bank...

AUSZTRIA VAGY MAGYARORSZÁG?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tomi
2019.07.25.


Tomi bő másfél éve költözött családjával Ausztriába, ám hogy az élet azért bonyolultabb annál, mint ahogyan sokszor elképzeljük, azt jól mutatják a benne sorjázó kérdések. A mai írás tehát amolyan tanácskérés is, amely egy nagy kérdés köré csúcsosodik ki: Ausztria vagy Magyarország?

„Rendszeres olvasótok vagyok, így végül úgy döntöttem, én is megírom a történetünket a külföldre költözéssel kapcsolatban. A fő témát a „Hazamenni vagy maradni” klasszikus kérdés köré terelném.

2017 októberében költöztünk Békés megyéből Ausztria legnyugatibb és leggazdagabb tartományába, Vorarlbergbe.

Még otthon laktunk, amikor Ausztriából kaptam egy ajánlatot és ezt elfogadva 3 hónap után elkezdődött egy eddig soha nem tapasztalt változás életünkben.

Otthon is a Békés megyei átlagnak megfelelően éltünk, feleségem pénzügyes, én pedig minőségbiztosításban dolgozom. A kiköltözés után mindketten ugyanabban a pozícióban tudtuk folytatni a karrierünket (szerintem ez ritka), csak persze más fizetésért.

Nehéz kezdetek

A kezdet természetesen nehéz volt, még annak ellenére is, hogy a cégem fizetett egy hotelt az első hónapra, amíg nyugodtan találok egy rendes albérletet. Mindent elölről felépíteni: új munkahely a feleségemnek, lakás, biztosítás, banki dolgok, orvosok, autó… stb.

A nyelvnek semmi köze nem volt a némethez, egy saját dialektust beszélnek, gyakorlatilag minden második faluban más szavakat használnak (Ausztria más részén sem értik őket). Így megtanultunk a mi „Hochdeutsch”-unk mellé még egy másik nyelvet, amit persze sehol máshol nem tudunk használni...

Rengeteget kirándultunk, gyönyörű helyeken jártunk, amelyek valamelyest feledtették az 1200 km távolságot...

GONDOZOTT MAGYAROK

ÉLET ÉS IRODALOM 
- MŰBÍRÁLAT / TELEVÍZIÓ 
Szerző: GRECSÓ KRISZTIÁN
2019.07.19.


(Isten veled, Magyarország!, RTL Klub, 2. évad

...Legkevesebb egymillió magyar ember ment külföldre, ami azt jelenti, hogy nálunk, magyaroknál kevés a valamirevaló édesanya, édesapa, akiben lenne felelősség, szerette volna a gyermekét, és persze a szeretet mellett felelősségre nevelte volna. Sejtem én, hogy ez csak olyan ösztöke, uborkaszezon van, és ahogy a népi bölcsesség magyarázza, „figyelemelterelésül”, vagy ki tudja, miért szokás hergelni a felelős, adózó, művelt magyar polgárságot, olyat mondani neki, ami bántja, sérti, ami fáj. A tudományos élet és az értelmiség napi szinten számíthat valami ostobaságra – de a szülőket eddig szó nem érte. A NER elitjének anyukáit sem, akkor sem, ha már, ahogy arrafelé illik, a gimnáziumot Londonban vagy Párizsban végzi a gyermek, és az érettségi után – a Sorbonne tengerparti gólyatábora előtt – a nyári szünidőre sem jön haza. És a sajókeresztúri vagy békés­szentandrási mamákat sem, akiknek egy bajor gépsor mellett vagy egy svájci öregek otthonában gürcöl a lányuk, és vigasznak ott van az idővonal meg a szkájp.

Az RTL Klub Isten veled, Magyarország című dokumentumsorozata már a második évadát futja, és mivel a téma ennyire érzékeny, és sokaknak – elsősorban az itthon maradó, gyakran magányos édesanyáknak, nagyiknak – borzasztóan fájdalmas is, különös figyelemmel kell nyúlni hozzá. Kidekázni például a sikeres és kevésbé lendületes váltásokat, megmutatni, milyen sokféle oka lehet, hogy valaki elhagyja a hazáját. És bár a nagy többség kényszerből teszi – egy itthoni zsákutca, ellehetetlenült élethelyzet után –, de esetenként elsodorhat némelyeket a szerelem is, mint az első évad Lisáját. Aztán meg kell próbálni közelre menni, intim mélységre, és persze konkrét apró helyzeteket is találni, megmutatni, ha egy itthoni magyartanár a régi orosztudásával boldogul a bevándorlók között a londoni munkahelyén (persze, fizikai munkás), mert az angol még most gyarapodik. Közben mégis általános mítoszokat építeni, mint például, hogy milyen az „utolsó hazai éjszaka”. A stáb a lényeges paraméterekben jól adagol, a sorozat nem akar meggyőzni semmiről, és ez a legnagyobb erőssége, nem mondja, hogy menj el, sem azt, hogy maradj itthon. Néha vannak szépítések és apró csúsztatások (az egyik Németországban élő család kellemes hétvégéjén például, a narráció szerint, „a város legjobb török étterméből” jön, ami nyilván kebabos, és bár azok jobbak, mint az itthoni „giroszosok”, de mégiscsak kifőzdék). Nekem kicsit sok a valóságshow-s és szappanoperás elem – és most némileg ellentmondok magamnak –, a narráció is, ám, ha belefutok egy epizódba, mégsem tudok szabadulni tőle. Szorongva és szomorúan nézem, fontos és jó műsor ez, közszolgálati, hiszen bármilyen abszurd világban élünk, muszáj tudni, hol tartunk, kik vagyunk, mi van velünk, hogyan és hol élünk mi, mai, tisztességes magyarok.


GYERMEKÉHEZÉS – NEM VESZÍTHETÜNK EL TÖBB GENERÁCIÓT!

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.07.25.Újra és újra fellángol a vita: van-e gyermekéhezés ma Magyarországon? A problémától távol élők, akik olyan benyomásokból ítélkeznek, mint hogy hányan állnak sorba a McDonald’s-ban, azt mondják nincs gyermekéhezés, és mindenki, aki mást állít, hazudik.

A kormányzat az ingyenes iskolai és nyári gyerekétkeztetés biztosításával látja megoldottnak a problémát, ami nyilván nélkülözhetetlen, de nem elégséges a helyzet megoldásához. Az a kormányzati program, amely a falvakban csibe- és malacosztással, no meg vetőmaggal kívánta orvosolni a helyzetet, elcsendesedett, eredményt azonban nem hozott.

Egyfelől halljuk azt a nagy magabiztossággal tett állítást, mely szerint egy vajas kenyérre mindenhol jut, másfelől viszont úgy értesülünk, hogy cukros vizet itatnak az éhező csecsemőkkel. A két vélemény között alapvető ellentmondás feszül, amit ki-ki a maga elköteleződése szerinti meggyőződéssel magyaráz.

A terepen dolgozva az ember olyan élethelyzeteket lát, ahol találkozik az éhezés különböző formáival, így a mennyiségi éhezéssel is. A mi esetünkben talán inkább a kríziséhezés a legmegfelelőbb kifejezés.

A mi tapasztalatunk szerint azok az esetek, amelyek tartósan érintenek családokat, leginkább az uzsorához kapcsolhatók.

Ezeknél a családoknál is van élelem, de csak mutatóba. Egy üveg olaj, egy száraztészta, egy zacskó liszt, vagy ha van hűtő, a fagyasztóban egy csirkefarhát. De ezekhez nem nyúlhatnak, mert csak azért vannak a polcon, hogy ha a gyámügy kiszáll, lássák, hogy van étel.

Durva helyzetek ezek, mi is sokáig dolgoztunk ilyen családokkal. Nem szívesen idézem fel magamban azt az érzést, amikor látogatáskor a gyerekek csak a táskámat, meg a kezemet nézték, remélve, hogy hoztam valami ehetőt. Mélyen az emlékezetembe vésődött az a gyerek is, aki egy kislábosban vízbe áztatta a kekszet, amit vittem, és kanalazva ette, hogy olyan legyen, mint a leves. És jól emlékszem azokra a gyerekekre is, akik először velem ettek narancsot, banánt, és én mutattam meg, hogyan kell megpucolni.

Nálunk, az Igazgyöngy Alapítványnál ezek már régi történetek. A visszaszoruló uzsora kezelhetővé tette az ilyen szintű élelemhiányt. De ahol az uzsora még ma is elterjedt, mindent átszövő gyakorlat, és nem működik segítő szervezet, ott rendszeresen előfordulnak ilyen helyzetek.

A másik, nehezebben érzékelhető élethelyzet a minőségi éhezés. Ez szénhidrátalapú étkezést jelent, főleg kenyérből és tésztából áll, egy kevés hússal, tejtermékkel, zöldséggel, vagy gyümölccsel. A csecsemők az anyatejes táplálás után egyből ezt kapják, ehhez szoknak hozzá, a jellemzően pörkölt ízű étkezéshez. Ezeknél a családoknál fizikailag nem beszélhetünk éhezésről, mivel nem üres a gyomor, de amit esznek, az nem elégséges a gyerekek fejlődéséhez. Nagyon nehéz ebbe a helyzetbe beemelni az egészséges táplálkozás szempontjait. Minden, ami szokatlan ízű, picit is más, elutasítást vált ki a részükről, és meg sem kóstolják, inkább nem esznek, akkor sem, ha éhesek.

Ha egy hónap vonatkozásában nézzük, akkor az első tíz nap, két hét viszonylag gondtalan. Ekkor egyszer egy nap főznek az asszonyok, leginkább este, egyféle ételt. Ez lehet egy tartalmasabb leves, tarhonya, lebbencs, vagy gulyás, vagy egy főétel, paprikás krumpli, milánói makaróni, vagy pörkölt csirkefarhátból, vagy fasírt. A két fogás együtt, leves és főétel, nem igazán fordul elő.

Aztán jön a nehezebb időszak, a folyamatosan szűkülő pénzzel és lehetőségekkel. Ritkul a főzés, egyre gyakrabban kenyér veszi át a főétkezés helyét is, eleinte még olcsó margarinnal megkenve, rá egy karika szalámi-féle, aztán elmarad ez is. A legvégén már ez sincs.

Akkor az asszonyok mennek a szomszédba, kérnek pár karéj kenyeret attól, akinek van. Többnyire kapnak, mert ahol gyerek van, oda adnak. Persze ez feszültségforrás is lesz, folyamatosak az ebből adódó konfliktusok.

Mi is találkozunk ilyen helyzetekkel napi szinten.

Milyen megoldás kínálkozik? Nos, nyilván nem vezet célra, ha kríziskezelés címén állandóan segítünk. Mert a kríziskezelés csak a tüneteket kezeli, az okokat nem szünteti meg. Az okok viszont csak hosszabb távon kezelhető elemek, és a gyerekek most éheznek. Ők nem tudnak várni, hogy a felnőtteknél attitűdváltás következzen be, és változzon az önfenntartás, a pénzügyi tudatosság, és a munkához való viszony.

Aki messze él a problémától, könnyedén mondja ki, hogy nem kell nekik adni, műveljék a kertjüket, tanuljanak, dolgozzanak, és akkor majd nem lesznek ilyen gondjaik. No meg osszák be a pénzt! Ne költekezzenek ész nélkül, ha pénzhez jutnak. Minek vesznek akkor kólát, csokit a gyereknek

Messziről könnyen be lehet osztani a közmunkabért is. Elméletben. De közelről nem ilyen egyszerű. Közelről megérti az ember, hogy a szegénység nem személyes döntés kérdése, hanem egy rendkívül összetett tudás- és képességhiány, amit még tetéz a lehetőségek hiánya is. Érthetővé válik, hogy az akarás képessége is elveszett.

Közelről, belenézve a gyerekek szemébe, csak a tehetetlen dühöt érezzük, haragszunk mindenre és mindenkire, aki hagyta, hogy ilyen helyzetek kialakuljanak. Ilyenkor még erősebben érezzük azt is, hogy a gyerek pedig nem tehet semmiről, és ha nem segítünk, a megoldás még hátrébb csúszik időben.


Mert aki ebben szocializálódik, hosszú távon ez épül be, annak nagyon nehéz lesz másként élni. Nem veszíthetünk el több generációt.

Ezért muszáj segíteni, igen élelemmel is. Most is, amikor a nyári gyermekétkezés hétközben adott, akkor is ki kell egészítenünk, mert a gyereknek alanyi joga, hogy ebben ne szenvedjen hiányt. Közben pedig dolgoznunk kell a szülőkkel, minden területen, hogy az alapszükségleteket egyenletes színvonalon tudják biztosítani a családjuknak. Hogy megértsék ennek a felelősségét, és képesek legyenek tenni is érte. Nehéz, hosszú távra tervezett munka. Messzire kell előre nézni, hiszen a mai generációval dolgozunk következő generációért.


MENNYIÉRT KAP MA ALBÉRLETET EGY EGYETEMISTA?

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.07.24.


Milyen lehetőségeik vannak a frissen felvett egyetemistáknak a lakáspiacon? Talál-e még albérletet, aki a pontszámok kihirdetése után veszi nyakába a várost? Milyen kompromisszumokat kell kötni egy "utolsó lyukért"? Miért vannak könnyebb helyzetben a felsőbb évesek az elsősöknél? Ingatlanpiaci körkép nem sokkal a 2019-es ponthatárok kihirdetése előtt.


A gólyák vannak a legnehezebb helyzetben


– mondta a hvg.hu-nak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, érzékeltetve, nincs könnyű dolguk azoknak, akiket most vesznek fel egyetemre vagy főiskolára, és még nem tudják, szeptembertől hol fognak lakni. Aki tavaly kezdte az egyetemet, annak már van tapasztalata, gyakorlata, „könnyebben boldogul”, és ha hosszabb időre szerződött le a lakásbérletre, anyagilag is jobban járhat, mint az újak – magyarázta.

Azt, hogy hány kiadó lakás vagy szoba jut ma az egyetemi hallgatókra, pontosan megmondani nem lehet. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os mikrocenzusa szerint Magyarországon a lakott lakások száma 2016-ban 3 millió 854 ezer volt, és a lakások mindössze 8,3 százalékát, 260 ezer magántulajdonban lévő ingatlant használtak bérlőként. Csak összehasonlításképpen: 2018-ban 108 ezren jelentkeztek, és 75 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, bár közülük sokan bizonyára a lakóhelyükön tanulnak, és a szüleikkel élnek...

MENEKÜLNEK A TANÁROK, AMIKOR ELÉRIK A NYUGDÍJKORHATÁRT

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.07.22.


Úgy látszik, nem lesz megoldás a pedagógushiányra, hogy nyugdíjaskorú tanárokat dolgoztassanak tovább, mert a tanárok menekülnek a munkából, még tíz órát sem hajlandók vállalni. Csak a legelhivatottabbak maradnak pár évvel tovább a pályán, többnyire olyanok, akik mindig is akítv életet éltek. A nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja, ha nem lenne elég a tanári nyugdíj, akkor inkább korrepetálást vállalnak dupla annyi pénzért és kevesebb munkáért.

Tovább tombol az országban a pedagógushiány, a 24.hu legfrissebb számításai szerint jelenleg nagyjából 3600 tanárt keresnek az iskolák a kozigallas.hu-n. Egy évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervetének elnöke azt mondta, hogy az egyik megoldás a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatása lehetne, ami jelenleg csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) külön engedélyével lehetséges. Utánajártunk, hogy ez valóban megoldást jelentene-e, és kik azok, akik a nyugdíjas éveiket hajlandók tanítással tölteni.

Egy friss OECD-jelentés szerint a tanártársadalom egyre inkább elöregedik, ami nem túl jó hír az amúgy is évek óta tartó pedagógushiányt figyelembe véve. A magyar tanártársadalomban az átlag életkor 47,6 év. A nemzetközi felmérésben szereplő magyar válaszadók több mint fele 50 év feletti, és mindössze 5 százalék 30 év alatti.

Nagyjából ugyanezek az adatok látszanak egy megyei jogú város egyik általános iskolájában, ahol a tantestületben 54 százalékos az 50 fölöttiek aránya, az 55 felettiek pedig 37 százalékot tesznek ki, tehát a tanári kar több mint egyharamada lassan, de biztosan közeledik a nyugdíj felé, az igazgató szerint pedig lehetetlen maradásra bírni őket.

"A tőlünk nyugállományba vonulók nem hajlandók marandi, még heti tíz órában óraadóként sem. Az a kororsztály, aki nyugállományba vonul, fáradt, menekülési vágy van bennük. Legutóbb csak nagy kínnal tudtam egy kollegát rábeszélni, hogy legalább a tanévet fejezze be, mert decemberben ment volna nyugdíjba"

– magyarázta az igazgató...

ROGÁN CECÍLIA ÉS EGY TITOKZATOS NER-MILLIOMOS NYOMÁT KUTATTUK A BÉKÁSMEGYERI PANELRENGETEGBEN

HVG ONLINE
Szerző: OROSZI BABETT
2019.07.25.


A Rogán Cecíliához köthető sportesemények támogatásai után kutakodva a hvg.hu érdekes kapcsolatra bukkant: a Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevű rendezvényeket az a Magno Studio Kft. szervezte, amely az Átlátszó szerint milliárdokat szakított a Rogán Antal vezette minisztérium propagandaköltéseiből. A cégről semmit nem tudni, csupán annyit, hogy vezetője és tulajdonosa, Horváth László három év alatt a nulláról 14 milliárd forintra tornázta fel a Facebook-oldallal és saját honlappal nem rendelkező vállalkozás bevételeit...

NEM LEHETNE INKÁBB EGYÜTT ÖRÜLNI, HOGY TEHETSÉGES MAGYAR VÁLLALKOZÓK SZORGALMAS MUNKÁVAL FEJLESZTIK A MI KÖZÖS BALATONUNKAT?

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.07.25.


A fideszes médiaalapítványhoz tartozó Somogy megyei újságban jelent meg a

Osztályharc helyett fejleszteni kell a Balatont!

című cikk, ami a bevezető szerint arra reagál, hogy egyes kritikák szerint a kispénzű turisták kiszorulhatnak a tóról.

Téves és abszurd az a megközelítés, hogy osztályharcot csinálnak egyesek abból, hogy kié a Balaton

- mondja a cikkben Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A szakértő ezzel a nagyon érzékeny gondolattal folytatja:

Ez a nosztalgia a szakszervezeti üdültetés korszakát idézi, amikor a SZOT-üdülőben mindenki lemehetett napozni. Azonban ez nem tartható fenn ebben a formában sem Európában sem máshol. A világon mindenhol vannak olyan kiemelt üdülőhelyek, amelyeket a kevésbé tehetős vendégek nem engedhetnek meg maguknak, és vannak olyan helyek is, ahol a tehetősebbek nyaralnak. Például a francia munkásosztály sem Monte Carlo-ban vagy St. Tropez-ben üdül, de ők is megtalálják a számukra megfelelő és kedvelt pihenőhelyeiket.

Hát ha a francia dolgozók sem mennek Monte Carloba, akkor a magyarok is nyugodtan leszakadhatna a balatoni napozgatásról...

TGM: ORBÁN, A PEHELYSÚLYÚ SENKI ÉS AZ ALAKTALAN GYŰLÖLET

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BOLGÁR GYÖRGY
2019.07.23.Tömegeket vezet a gondolat nélküli gyűlölet a világban, ezért mondhatja a Magyarországon kormányzó szélsőjobboldal is, bizonyos értelemben joggal, hogy ők a lázadók. Kétségtelen ugyanis, hogy az eddig általánosan elfogadott elvek ellen vannak, mint a humanizmus, vagy a jogállam. Sokan hiszik azt, ha meggondolatlanul és differenciálatlanul szakítanak mindezekkel az elvekkel, a fennálló intézményekkel, akkor majd jobb lesz. Azt azonban, hogy miként lesz jobb, nem tudni. Közben bénán nézhetjük, ahogy a fejünkre esik az egész nyavalyás berendezés – fogalmazott Tamás Gáspár Miklós. A közíró a brit miniszterelnök-váltás kapcsán mondta el, a brit fejleményeken túlmutató gondolatait.

Művelt, jópofa, de amúgy egy pehelysúlyú senki, valódi nézetek nélküli karrierista – mondta Boris Johnsonról, Nagy-Britannia új miniszterelnökéről Tamás Gáspár Miklós filozófus. A közíró szerint a radikális, Brexit-párti politikus az apokalipszis lovasaként jelenik meg a mai világban. Johnson a teljes könnyelműség, sekélyesség megtestesítője, igazi dekadens figura, aki illik ahhoz a rettenetes hanyatláshoz, ami mindenütt tapasztalható, most, amikor a haladás, a megértés, a közeledés, a béke és az emberi jogok eszméire alapuló 1945 utáni nemzetközi rend megingott...

„CSAK AZT SZERETNÉM, HOGY NE LEGYEN SZÉGYEN TANÁRNAK LENNI”

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2019.07.25.


Egymás után teszik közzé a pedagógusok, mennyi pénzt visznek haza minden hónapban. Hárman közülük elmesélték a 24.hu-nak, miért vesznek részt a kampányban, illetve arról is beszéltek, mi tartja őket még mindig a tanári pályán.

Ha valakinek szíve vágya, hogy gyerekekkel foglalkozzon, tanítsa őket, akkor tehesse azt úgy, hogy nem érzi magát megalázottnak, mellékesnek és alsóbbrendűnek

– mondta a 24.hu-nak egy Békés megyében dolgozó gyógypedagógus, egyike azoknak, akik részt vettek a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának új kampányában.

Ebben pedagógusok küldtek be magukról fotókat, amelyeken megmutatják, mennyi a nettó bérük, és az is látható, ki, hány évnyi tanulás és gyakorlat után viheti haza ezt az összeget. A felhívásban megjegyezték, hogy miközben a kormány évek óta hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsüléséről, hatodik éve nem kapnak béremelést.

A Pedagógusok Szakszervezete korábban egy úgynevezett bérnyomásmérő segítségével mutatta meg, mekkora összegektől estek el a tanárok az utóbbi években. Mindez arra vezethető vissza, hogy 2015 januárja óta a pedagógusok fizetését nem a minimálbérhez, hanem egy vetítési alaphoz rögzítik, ez az összeg pedig azóta változatlanul a 2014-es minimálbér összege: 101 500 forint...

FELEANNYIT KÖLTÖTTÜNK ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK MEGSEGÍTÉSÉRE, MINT SOROS LEJÁRATÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.07.24.


Közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projektekre mennyit költött eddig a magyar állam. A válaszul kapott táblázat szerint Libanonba 1 milliárd, Irakba és Szíriába 2-2 milliárd, Jordániába, Kongóba és Nigériába körülbelül 300-300 millió forint támogatást küldtünk. Ez összesen 6,1 milliárd forint: a 2017-es Soros-ellenes kampányra kétszer ennyi közpénzt szánt a kormány, az épülő Puskás-stadion pedig 26-szor ennyibe kerül.

A 2015-ös menekültválság óta a magyar kormány folyamatosan arról beszél, hogy a muszlim bevándorlók óriási fenyegetést jelentenek a keresztény Európa számára. Ennek ellenére a Szerbia felől illegálisan érkezőket egy darabig hagyták önként nyugat felé távozni, de volt, hogy buszokkal szállították őket a magyar hatóságok, hogy minél hamarabb Nyugat-Európába érjenek. Majd a déli határ mentén kerítés épült, ahol a börtönként működő tranzitzónákban gyakran éheztetik a menedékkérőket.

Bár már nagyon kevesen próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra, a kormány továbbra is fenntartja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amit 2016 márciusában vezettek be. 2017-ben 155 milliárd forintot, 2018-ban pedig 99 milliárd forintot költöttek az ezzel kapcsolatos rendészeti feladatokra, és az évek során több tízmilliárd ment el a migránsok elleni és bevándorlásellenes plakátkampányokra.

Közben 2016-ban megalakult az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság Azbej Tristanvezetésével. A kormány onnantól kezdve a migrációs kérdések kapcsán mindig arról beszélt, hogy nem a menekültek befogadása a megoldás, hanem a hazai életkörülményeik javítása, hogy ne akarjanak idejönni.

A magyar kormány humanitárius politikájának alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.” (forrás: kormany.hu)

Időnként jöttek hírek arról, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projekteket mekkora összeggel támogatnak a cél érdekében, de átfogó és átlátható összesítés sokáig nem volt.

2019 április közepén megalakult a Hungary Helps ügynökség, és az erről szóló sajtótájékoztatón Azbej Tristan bejelentette, hogy eddig több mint 8 milliárd forintot fordítottak a programra. Május elején a 24.hu kikérte a Miniszterelnökségtől a projektek listáját, és a válasz szerint összesen 8,6 milliárd forintot költött el a Hungary Helps keretében a magyar kormány külföldi projektekre és egy ösztöndíjprogramra. Június elején az Index kikérte a program szerződéseit, melyeknek értéke 420 millió forint. Ebben az összegben is volt ösztöndíjprogram, illetve konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok készültek, hogy a keresztényüldözés problémájáról, és a magyar kormány segítő szándékáról informálják az embereket...

HAJNALTÓL, EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT VÁRNAK KEMOTERÁPIÁRA A RÁKOS BETEGEK AZ ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZETBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.07.24.


Totális információhiány, bizonytalanság és embertelen körülmények várják azokat a daganatos betegeket, akik az Országos Onkológiai Intézetbe érkeznek kemoterápiás kezelésre. A hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek. Pedig 11 óráig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kemoterápiás kezelést – derül ki a 24.hu riportjából.

A lap arról számolt be, hogy a betegek már hajnali fél öttől sorban állnak a Kék golyó utcai intézet lépcsőházában, hogy sorszámot kapjanak, és bejussanak a kezelésre. A várótermet csak reggel hétkor nyitják ki. Ezután újabb sorszámot kapnak az orvos ajtaja előtt, azzal mehetnek a regisztrációs pulthoz, majd onnan visszasétálva a három orvos egyike megállapítja, hogy a beteg mehet-e kezelésre, vagy sem. Ez 9 óra körül történik, addig a papírokkal együtt el kell jutni az orvos ajtajáig.

A betegeknek azért kell hajnaltól sorban állniuk, mert ha nem jutnak be 11 óráig az orvoshoz, akkor aznap már nem kapják meg a 4–5 órás kemoterápiás kezelést...

SZABAD SZEMMEL: A MAGYAR ÁLLÁSPONT VILÁGOS, NE SZÓRAKOZZANAK ITT A JOGÁLLAMISÁGGAL, HANEM TOLJÁK A PÉNZT, DE IZIBE'! - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.25.


New York Times/Reuters 

Az magyar igazságügyi miniszter arra figyelmeztet, hogy kormánya ellenáll, ha a Bizottság a jogállami normák betartásától akarná függővé tenni az uniós támogatásokat. A hírügynökség hozzáteszi, hogy Brüsszel szerint a nacionalista magyar vezetés aláássa a demokráciát. Ursula von der Leyen pedig azt jelezte, hogy az alapértékek védelme politikája kulcseleme lesz. Egyébiránt már folynak az előkészületek, hogy kialakítsák az új feltételrendszert a jogsértő államokkal szemben. Varga Judit ezzel szemben úgy látja, hogy az EU-nak már így is épp elég eszköz van a kezében a jogállam fenntartására, ezért nem kell újra feltalálni a kereket. Szerinte meglehetősen homályos a vonatkozó kitétel a következő, hosszú távú költségvetés-tervezetben, és azt mellőzni kell, mivel politikai célokat szolgál. Azon kívül jelezte, hogy a magyar fél keresztbe tehet, mert az összes nyitott kérdést csomagban kell megoldani, és amíg akárcsak egyetlen egy vitapont is megoldatlan marad, addig nincs megállapodás. A jelentés megjegyzi, hogy az Orbán-kabinet pl. megteheti, hogy nem hagyja jóvá a büdzsé fő számait, amíg nem kap kellő biztosítékokat, hogy a jövőben sem lesznek különleges feltételek a brüsszeli segélyalapok ügyében. Ám ezzel hatalmas nyomást szabadítana a saját fejére, mert az ellenkezés miatt elakadna sok milliárd eurónyi egyéb támogatás a 2021-27 közti időszakban.

Európa lázadó keleti tagállamai összefognak, írja a hírügynökség, miután a cseh miniszterelnök közölte, hogy neki Orbán, illetve a lengyel kormányfő a szövetségese. Andrej Babis szerint igen jó a személyes viszony hármójuk között és nagyon is megértik egymást. Együtt azután nagyobb a befolyásuk az EU-ban. A jelentés hozzáteszi: a nézetek főként az ügyben esnek egybe, hogy mind a három állam kategorikusan elutasítja a muzulmán menekültek befogadását, továbbá azonosan vélekedik a következő költségvetésről, valamint a klímapolitikáról. A mind engedetlenebb keleti tagok az egyik fő kihívást jelentik von der Leyen számára. Mármint hogy miként tartja fenn a demokratikus szabályokat, illetve hogyan gátolja meg, hogy a volt a szocialista országok letévedjenek a közös útról. Babis abban bízik, hogy a Bizottság következő elnöke át tudja majd hidalni az ellentéteket, éspedig nem utolsósorban oly módon, hogy hanyagolja a bevándorlás témáját. A cseh politikus más tekintetben is szívesen kölcsönöz Orbán forgatókönyvéből, annál is inkább, mivel törékeny koalíció élén igyekszik hatalmon maradni. Szerinte ami a politikai tapasztalatot illeti, a magyar kormányfő vetekszik Angela Merkellel. Amúgy nagyon tetszik neki a szociális juttatások magyar rendszere, miután annak segítségével a Fidesz harmadszor is győzni tudott. A magyar és a lengyel demokrácia állapotát illetően viszont a cseh vezető igyekezett elhatárolódni. Azt mondta, hogy Csehországban nincsenek gondok a jogállammal. Egyébiránt azzal vádolta a médiát, hogy az fest kedvezőtlen képet a két partnerről. Hogy az EU érdekütközés gyanújával vizsgálatot folytat ellene, arról Babis azt mondta, hogy a vetélytársai indítottak ellene összehangolt akciót, mert szeretnék megbuktatni. Tagadta, hogy bármi rosszat csinált volna. Szerinte nincs semmiféle ellentmondás a tisztsége, illetve a cégeinek juttatott uniós támogatások között.

A bécsi Kurier eddigi kiadója azt mondja, az előző kormány módszeresen nyomást gyakorolt az újságírókra, a fontos állami tisztségek betöltésénél pedig az FPÖ-s belügyminiszter a politikai hűséget vette alapul, ami erősen emlékeztetett a magyar viszonyokra. Helmut Brandstätter, aki tegnap idő előtt, közös megegyezéssel távozott tisztségéből, az osztrák sajtó egyik legtekintélyesebb képviselőjének számít. Most megjelent könyvében úgy értékeli, hogy a konzervatív-szabadságpárti koalíció megpróbált tekintélyelvű változásokat végrehajtani az államigazgatásban. Ami pedig a belügyi tárca vezetőjét illeti, az főleg a rendőrségnél és a biztonsági apparátusnál törekedett alapvető reformokra, autoriter alapon. Mint megállapítja, a kabinet bukását okozó ibizai videó is a magyar állapotokat idézi, mert aki a demokrácia ellen tör, annak szét kell vernie annak az intézményeit. A szélsőjobbos pártvezér épp ezért akart olyan sajtót magának, mint a magyar. Ezért indultak támadások továbbá pl. az Alkotmánybíróság ellen. A rezsim fontos jellemzője volt az is, hogy saját maga gyártotta a szalaghíreket: a kancellár saját apparátusa találta ki azokat, fotókkal együtt, hogy azok a Néppárt érdekeit szolgálják. Olyannyira, hogy Sebastian Kurz többször is személyesen hívott fel szerkesztőségeket. Ez pedig nem egyszer közvetett fenyegetést jelentett. Arra utalt, hogy a hatalom figyel, legyetek óvatosak. De nem lesz semmi bajotok, ha azt csináljátok, amit mi szeretnénk. És ez hat egy olyan szakmában, ahol bárki könnyen elveszheti az állását, mert bizonytalanságot vált ki. Magyarországra emlékeztet az is, hogy a kormány azokat az orgánumokat támogatta hirdetésekkel, amelyek kezeseknek bizonyultak. A szakember a jelenséget reklámkorrupciónak nevezi, milliós anyagi kihatásokkal. Aki nem parírozik, az éhen hal. És látnivaló, milyen könnyű az egész rendszert, egy szabad társadalmat átalakítani, elég a pillantást Budapestre vetni. Az Orbán-rezsim az EU, a tagállamok segítségével marad fenn, pedig Brüsszel jobban is megnézhetné, mit támogat a pénzével – hangsúlyozta Brandstetter...

A RÉZFASZÚ BAGOLY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.07.25.


Hadházi László új önálló estjében (Tévélaci) hangsúlyos fejezetet szentel a rézfaszú bagolynak, mint évtizedeken átívelő, a gyermekkor után érett férfiként újra megtalált entitásnak. Ahogyan előadásából kiderül, kölyökként nem az volt a nyomasztó, hogy milyen lehet a mitikus rézfaszú bagoly, hanem maga a tudat, hogy él, létezik, és bármikor elvihet akármit, még őt magát is megjelenve hirtelenül. Most azonban – mint előadta – a külsejéről is bizonyosságot szerzett, ahogyan autókázva kies hazánkban egyszer csak kék plakáton szembe jött vele Soros György.

Ilyen lehet a rézfaszú bagoly – állapította meg Hadházi – sőt, ő maga az, a magyarok mumusa orbáni előadásban, minden rossz okozója és minden veszedelem indoka. Akit ugyan senki nem ismer, semmilyen Mari néni nem látott sohasem, mégis ott lebeg a tudat alatt, akitől rettegni kell, gyűlölni őt, s ím, most itt van a plakáton a kilencven éves ember a protkójával vigyorogva, az ürdüng, tehát a rézfaszú bagoly maga. Ilyen félelmekben remeg az ország, s a jelek szerint Orbán Viktor Mihály is, mert például egy másik Hadházy – de már az Ákos – gépen szállt fölébe, az Orbán birtok fölé is, és szerinte bunkert építenek ott. Akár.

Még az is lehet. A NER, így a tizedik évébe fordulva kezd egyre inkább paranoiás lenni a kedves vezetővel egyetemben, a félelem és gyűlölködés olyan spiráljába került, amiből kikeveredni szinte képtelenség. A gondolkodásuk, kommunikációjuk betokosodott, és nincs még egy ország, ahol ilyen tempóval, habitussal, ennyi bűnnel és tehetségtelenséggel valamire is mennének. Illetve egy igen, s ez éppen a miénk egészen sajnálatosan. Sehol máshol tényező nem lehetne egy pacalagyú Németh Szilárd, csakis itt, akinek régebben a rezsi volt a mindene, most a háború, és mindkettőt a rézfaszú bagoly, azaz Soros György indokolja a zsírfoltos tudatában benne...