2016. december 20., kedd

TANTERVI TÉVELYGÉSEK

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.12.20.Téved, aki azt hiszi, az oktatási rendszer eredményessége kizárólagosan tantervi kérdés. Az oktatási rendszer sikeressége azon múlik, mennyire sikeresek az iskolák. Az iskolák sikerességének alapja pedig az, mennyire szabad a pedagógus. A pedagógusszabadság fokmérője a cselekvő, alkotó, innovatív, a gyermekhez igazodó pedagógiai tevékenység folytatásának lehetősége.

Nem lehet szabad az a pedagógus, akinek tevékenységét A-tól Z-ig meghatározzák. Akinek minden lépését figyelik. Akinek előírják, mit, miből, mikorra tanítson meg. Akitől azt várják el, hogy közvetítse a hatalom elvárásait, s kérje számon a leadottakat a gyermektől, sőt lehetőleg a szülőktől is. Ha valaki azt kérdezi, miért teljesít rosszabbul az iskola, mint kormányváltás előtt, az első helyre kell tenni – a kiváltó okok közül – a pedagóguspálya mint alkotó értelmiségi pálya felszámolását. Amiből következően a nevelőtestületek megszűntek alkotóműhelyként működni. A sok-sok magányos pedagógus fut az állása után, vigyázva, mit mond a szakértő-felügyelő-mesterpedagógus kollégája előtt, aki a tantestületi szobában képviseli az államhatalmat. A sok-sok magányos pedagógus óravázlatot ír, elszámol tevékenységéről, sikeres volt-e az órája. A hatósági ellenőrzés, a szakmai ellenőrzés, az intézményi önellenőrzés, a minősítési eljárás, mind-mind azt figyeli követi-e a kötelező tantervben előírtakat, leadta-e a tankönyvek minden sorát, betűjét, beleértve a hibákat is. Miután a pedagógus nem lehet sikeres, az iskola sikertelenségre van kárhoztatva. Iskola? Az már régen megszűnt. Egy hivatal szervezeti egységévé vált. Nincs költségvetése, nem dönt alkalmazási kérdésekben. Az igazgató maga is hivatalnok, aki közvetlenül függ a minisztertől, akinek bármelyik bürokrata adhat – soha le nem írt, így mindig letagadható – telefonutasítást...


A TERRORNAK NINCSENEK GYŐZTESEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.20.Tegnap Ankarában lelőtték az orosz nagykövetet, Berlinben egy teherautó egy karácsonyi vásárba hajtott, és 12 embert megölt, Zürichben egy iszlám mecsetben lövöldöztek, ahol hárman súlyosan megsérültek, éjszaka pedig az Egyesült Államok ankarai nagykövetségénél lövöldözött egy támadó.

Egy olyan nap után, mint december 19, végtelenül felesleges szítani az indulatokat. Inkább a gyásszal kell foglalkozni és azzal, hogy ne szolgáljuk ki az erőszaktevőket, a terroristákat a pánik- és félelemkeltéssel, az indulatok korbácsolásával.

A berlini elkövető feltehetően a menekültek között, álnévvel érkezett Németországba, így már fel is hangzik a kórus, hogy a menekültek a tegnapi nap gyilkosai. De ha Zürichben szerencsétlenebbek tegnap az emberek, akkor a muszlimok lennének az áldozatok, és a média egy másik része ülne győzelmi tort az igaza felett?

Tegnap mindenki veszteséget szenvedett a világnak ezen a részén, gondoljon bármit, legyen a világpolitikai színpad bármely harcosának követője, rajongója. Legyen bármilyen eszme híve. És pont a tegnapi nap mutatja meg, hogy az erőszak növekedése, az indulatok szítása, jöjjön bármely oldalról is, mindannyiunknak csak rosszat fog hozni.

Teljesen felesleges a tegnapi nap után menekültezni, ahogy teljesen felesleges szélsőjobboldalozni, ahogy teljesen felesleges oroszozni, töröközni vagy amerikaizni.

Ha letennénk szemüvegünket, amelyen át a saját politikai elképzelésünk győzelmébe vetett hittel látjuk a napi történéseket , észrevennénk, hogy a tegnapi nap után rosszabb lett a német menekülteknek, jogos félelmet érezhetnek a muszlimok, a nem muszlimok, a németek, az európaiak, a törökök, az oroszok és az amerikaiak egyaránt. És jelenleg nem a vallásunk, a bőrszínünk, a nemzetiségünk köt össze minket, hanem a félelmünk az ilyen támadásoktól...

AZ ELITGIMNÁZIUMOKBAN FOG KITÖRNI A LÁZADÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2016.12.17.Nem lehet gyerekközpontú iskolát csinálni központosított rendszerben, autonómia és a szülők bevonása nélkül – mondta a 168 Órának Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezetője. Úgy véli: amíg a politikai ideológia uralja a rendszer egészét, addig a sokkoló PISA-jelentés sem eredményezhet érdemi változást.

– Meglepték az eredmények?

– Maga a romlás nem, a mértéke igen. Én kissé másképp közelítem meg a PISA-felmérésből következő eredményeket, mint az oktatással foglalkozó szakemberek általában: abból indulok ki ugyanis, hogy az iskola valójában rémületes hely, egy, a 19. század végéhez kötődő kényszer, amely azoknak a problémáknak a megoldására jött létre, amelyeket addig a kapitalizmus létrehozott. Vagyis az oktatást nem lehet jól csinálni, legfeljebb kevésbé rosszul. S ha ebből indulok ki, akkor az iskoláknak alapvetően csak néhány dolguk lenne. Ezek egyike a ta­­nulási motiváció megteremtése és megőrzése, vagyis annak az állapotnak az előidézése, hogy a gyerek akarjon tanulni, akarja befogadni a világot. Az iskola másik feladata a tanulási képességek fejlesztése. Ebben már nemcsak az írás, olvasás és számolás van benne, hanem a kép, a film érzékelése, a kommunikáció, a hálózatban gondolkodás és sorolhatnám tovább. Feladata továbbá az intézménynek a szociális képességek fejlesztése, az együttműködés és a verseny szabályainak elsajátítása, a társadalomhoz való viszony kialakítása, a beilleszkedés. Úgy látom, hogy a mai magyar iskola – és nem csak a magyar – ezeket a funkciókat nem képes ellátni. A PISA-ban épp az az érdekes, hogy azokban az államokban teljesítenek jól a gyerekek, ahol ezek a funk­­ciók valami oknál fogva működnek.

– Van-e magyarázat arra, hogy miért pont azokban az államokban működnek ezek a funkciók, amelyek a tesztek élén állnak?

– Nagyon látványos a protestáns államok jó szereplése, hiszen ezek autonómiában gondolkodnak. Észtországnak például kiugró a teljesítménye, ami látványosan összefügg azzal, hogy ott az egész társadalom elkezdett áttérni a digitális rendszerre. Vagyis a társadalom közvetlen elvárása jelent meg az iskolarendszerben. A PISA-ban jól teljesítenek ugyanakkor az eredetileg autoriter államok, amelyekben erős a modernizációs hatás: Szingapúrban, Malajziában, Koreában komoly tradíciója van annak, hogy társadalmi sikert és mobilizációt csak a tanuláson keresztül lehet elérni. Vagyis a társadalom minden csoportjában alapvető motiváció van arra, hogy ebbe a hivatalnoki állami rendbe beilleszkedjen.


– Akkor végül is azt állítja, hogy a PISA ad ugyan visszajelzést a magyar oktatás állapotáról, de azért érdemes kritikusan bánni vele?
– Igen. A PISA a 21. századi hivatalnoki rend elvárásaiban gondolkodik, tehát abban, hogy miként lehet számszerűsíteni dolgokat, de önmagában attól nem vagyok elájulva, hogy számokkal ki lehet fejezni a gyerekek olvasási vagy természettudományos képességét, mert az ember növekedésében ennél sokkal többről van szó.
– Csakhogy a PISA olyan képességeket mér, amelyek a munkaerőpiacon való sikerességhez kellenek.
– Igen, de szeretném hangsúlyozni, hogy az iskolának nem lehetne az a célja, hogy a munkaerőpiacra felkészítsen.
– Nincs átfedés az ön által megjelölt célok és a munkaerő-piaci alkalmasság közt?
– De van, és épp az az érdekes, hogy a mai világ valóban azokat a képességeket várja el, amelyekről beszéltem, de az iskola mégsem ezekről szól. Itt van például a Fidesz programja. Annak, amit 2010-ben csinált, semmilyen szerves előzménye nincs az előző húsz évben, tehát úgy tett, mintha addig mi sem történt volna...

ÁDER MÉGIS MARADNA ÁLLAMFŐ, ORBÁN MÉGIS MEGENGEDNÉ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.20.Az atv.hu-nak szivárogtatták ki kormányközeli források, hogy felhívta Orbánt, és közölte vele, ha felkérés érkezik, akkor nem mond nemet.

Múlt héten a miniszterelnök Brüsszel, az elhíresült újságírókiküldős sajtótájékoztatatón azt mondta,

Áder Jánost nagyra értékeli, és a komoly lehetőségek között van, hogy ő folytassa a munkáját. Megjegyezte: az első döntést a köztársasági elnöknek kell meghoznia, hogy vállalkozik-e tovább a munkára.

Tehát mintha azt mondta volna, hogy Áderen múlik, és nem utalt feltételekre, amelyeket teljesítenie kell, ha azt akarja, hogy újraválasszák. Áder ezek után hívta fel az atv.hu, illetve a kormányzati spin doctorok szerint, hogy közölje, elfogadja, ha felkérik.

A lap azt írja, Áder eleve csak egyetlen ciklusra vállalta a posztot még 2012-ben. Ezt illik legalább kétségekkel fogadni, hiszen ki az, aki csak egy ciklusra vállal valamit, ha már megteheti, hogy egyáltalán ne vállalja el.

Áderről korábban azt lehetett tudni, hogy az ENSZ-ben vágyik pozícióra, esetleg a főtitkári posztra, de ez - ha így volt is -, illúziónak bizonyult, komolyan föl sem vetődött a neve.

De ez is jelzi, hogy egyetlen ciklusban gondolkodott. Nem feltétlenül azért, mert ő nem akarta, hanem azért, mert joggal tartott tőle, hogy Orbán nem akarja...

TÖBB FÉNYT! - ÍGY TÜNTETETT A TANÍTANÉK MOZGALOM A KOSSUTH TÉREN A KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELLEN

ÁTLÁTSZ BLOG VIDEÓ
Szerző: Vágó Gábor
2016.12.20.Közel ezren gyűltek össze a Tanítanék Mozgalom hívószavára a Parlament előtt hétfő este. A Több fényt! nevű demonstráció elején a résztvevők mécseseket gyújtottak. A beszédek után a színpadon a mozgalom vezetői elégették az elfogadásának ötödik évfordulóját ünneplő köznevelési törvényt.

A december végi mínuszok ellenére viszonylag sokan mentek ki a Kossuth térre a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulója alkalmából szervezett demonstrációra. A közel ezer fős tömeg előtt a Tanítanék Mozgalom prominensei kritizálták az oktatási rendszer tanárokat és a diákokat is gúzsba kötő jellegét.

A mozgalom aznap mutatta be a részletes szakmai alternatíváját is tartalmazó Kockás könyvet, melynek főbb pontjait a demonstráción is kiemelték. A tüntetés dramaturgiai csúcspontja az volt, amikor a tömeg a beszédek egy pontján a Parlament felé fordulva mantrázta, hogy szégyen, szégyen, szégyen...

MAGYARORSZÁGON MINDENKI MODELL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.20.


Kapcsolgatom a tv-t, nézem az online-t és megfogalmazódik bennem, hogy ebben az országban tényleg mindenki modell.El nem tudom képzelni, hogy ez az ország hogyan bír el ennyire agyonhype-olt embereket. Ha nem lenne elég nekünk a 16 ezer modell, akkor Sarka Hajdúné Önmegvalósító Kata Rogánné Gizikével és MagyarországraFánkot Vajnáné Timcsivel megszervezik közvetetten közpénzből (ezt le szabad írni, ha az a gondolatmenetem, hogy Andy papát az EXIM Bank finanszírozza, ami állami property és az EXIM Bank finanszírozta TV2 futtatja és támogatja ezeknek a csajoknak a celebritását?) a százezredik modell vagyokot.

És aztán milyen cuki, amikor a másfél éve modellkedő modellek már xfaktoros mentorosan veteránként saját mókuskákat fogadnak, akiket majd jól megtanítanak modellkedni? Mert ez már az X-faktorban sem nagyon jött be szerintem, hogy egy évtizedes múltra visszatekintő Geszti vagy a Csótány helyett beültetünk olyanokat, akiknek a seggén még mindig ott virít az X-faktor 2013 bélyegző...

Na mindegy...

Szóval unalmas perceimben szoktam frusztrálni magam a magyar UPC-vel és kapcsolgatok jobbra, kapcsolgatok balra. Kifejezetten érdekelnek a beszélgetős-magamutogatós-ki ha én nem műsorok, mert a filmeket már láttam online... Rákapcs TV2-re és éppen egy csaj magyaráz, valami Kulcsár Edina..

Na vajon mit dolgozol aranyom? Már fogom a pofám előre, hogy le ne szakadjon... Nagyon hamar megvilágosodok:

EURÓPA VÉDTELEN PUTYINNAL SZEMBEN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.20.


A berlini merénylet az oroszok és a kontinens autokratikus lator kormányzatainak érdekében állt -- hogy  a KGB szervezte-e be a muszlimot, aki elkövette, és a KGB lőtte/lövette-e le a saját ankarai nagykövetüket a terelés és a "terrorizmus" elleni háború kiszélesítésének megalapozására, az elég plauzibilis, noha -- még sokáig -- nem lesz bizonyítható. És hát lehet, hogy nem így történt -- adja az Isten! Adja az Isten, hogy "csak" iszlamista merénylet legyen a tegnapi...


ITT OLVASHATÓ

FIKULÁS. LÁNYNEVÉN TÉLAPÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.20.


A Télapó – lánykori nevén Mikulás – jelentése forradalmi változást élt meg 2016-ban Közép-Európa szívében, a rettentően (visszafelé) haladó, és mindezt büszkén hirdető, harcos-karcos Magyarországon. Pártunk és kormányunk úgy érezte, hogy fenébe az ízig-vérig romlott eleddig eltelt évszázadokkal, amíg nem ők lophattak a legtöbbet, vagyis nem voltak hatalmon, ezentúl a gyermekmilliók kedvencét, a kivénhedt, liberális, demokratikus Nagyszakállút váltsa fel a magát mindenhatónak (hitt) képzeltető Fidesz!

Jogos a felhördülés, hogy miért kell mindenbe politikát keverni? – de ezt nem e cikk írója teszi, csak tudósít, véleményt nyilvánít egy büszkén vállaltan megtörtént eseményről, amit nem átallottak, mint fontos, jó hírt a honlapjukon (jozsefvaros.hu) is szégyenszemre közkinccsé tenni. Ebből is látszik, hogy baromira nem éreznek – még így, utólag sem – szégyent, vagy megbánást a “bringa túltolás” miatt.

A kies nyóckerben, vagy az “ezerszer áldott Józsefvárosban” – kinek, hogy teszik – (bár történetünk szempontjából ez teljesen mellékes), december 6-án az ő kezdetét vette, az óvodákban és a bölcsődékben a Mikulásünnepségek sora. Ne feledjük, 1-6 éves lurkókról van szó, akik erejük teljében, szívük teljes odaadásával hiszik, hogy ha egész évben jók, és még a cipőcskéiket is alaposan kipucolják, akkor a Télapó – a jó öreg – megjutalmazza őket. Hiszik, hiszen mi, a szüleik, nagyszüleik ezt adtuk be nekik 1-6 éven keresztül, ami történelmi mércével mérve nem hosszú idő, de nekik az egész eddig leélt életüket jelenti. Megemlíteném még azt a tiszta, semmivel össze nem téveszthető hitet, amivel, még mindent elhisznek felmenőiknek, és amely hitet jó esetben élethosszig meg kellene őriznünk nekünk és nekik is...

MÉSZÁROS LŐRINC ERŐSÖDIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.20.Úgy tűnik, Orbán Viktor megelégelte Mészáros Lőrinc „one man show-ját”, és szóvivőt rendelt ki kedvenc oligarchája mellé. Tény, hogy a felcsúti polgármester, gázszerelő, sajtómágnás és ki tudja még milyen posztokat betöltő gyerekkori barát minden megszólalásával (még a Nézőponti Intézet méréseiben is) érzékelhetően csökken a Fidesz népszerűsége. Lényeg, hogy Lőrinc barát alaposan bevásárolt az idén, így bőségben és jólétben várja az ünnepeket. Közben Magyarország polgárainak többsége kénytelen azzal szembesülni, hogy a kormány az adóforintjait egy újabb néphülyítő kampányra költi.

Simicska Lajos túl okos volt Orbán Viktornak, Mészáros Lőrinc pedig a jelek szerint túl naiv a miniszterelnöknek. A korábban Simicskához hasonlóan rejtőzködő életmódot folytató Lőrinc barát mostanában egyre többször lépett ki a rivaldafénybe, és sajátos stílusában egyszerre magyarázkodott és hencegett saját vagyonával kapcsolatban. Sokat látott médiamunkások sem tapasztaltak még olyan oligarchát, aki lényegében mindent bevall, amit róla csak gondoltunk. Nem tudja például, hogy mekkora a vagyona, hogy azokat a sajtóorgánumokat, melyeket megvásárolt, nem ő, hanem a kormányzati kommunikációs csapat fogja irányítani, meg, hogy nincs olyan, hogy ellenséges újságíró, csak olyan, aki nem a munkáját végzi, inkább fényezi a kormányt és a hozzá köthető oligarchákat apanázs fejében.

Mindeközben dübörög a kormány új kampánya, mely büszkén hirdeti, hogy Magyarország combosodik, ám az igazság sajnos az, hogy ez többnyire csak a kormányhoz közel álló politikusokról és oligarchákról mondható el. Ha azonban ők egyenlők Magyarországgal, akkor tényleg igazat állít a szlogen. Persze, mi, "töltelékmagyarok" azért még mindig úgy érezzük, hogy ez az ország a miénk is. Nincs mivel büszkélkednie a kormánynak az utóbbi hónapokban, hiszen a gazdaság gyengélkedik, az egészségügyben és oktatásban szaporodnak a botrányok, és közben az is kiderült, hogy a Magyar Posta összeroppan egy olyan logisztikai feladat súlya alatt, mint a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványok kézbesítése. Félreértés ne essék, ezek a botrányok nem a postások, a pedagógusok és orvosok hibái, hanem egy rosszul értelmezett államigazgatás eredménye. A port mégis a tápláléklánc alján lévő keményen dolgozó kisemberen kívánják elverni, ugyanakkor az igazi felelősök az év végén esedékes jutalmukat várják...

PUSSZANCS KISVEZÉR

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.12.20.Kedves Viktor!

Nem vagy ugyan kedves, de a másik opció a tisztelt lett volna. Akkor már inkább kedves. Képzeld, mi történt! Rendeltem anyámnak gyógyharisnyát, mert dagad a lába, ez meg olyan gumis izé. Jót tesz neki. A régi elkezdett szétmenni, ezért kellett másik. Meg is rendeltem, de egy hét után sem kapta meg. Nem is fogja megkapni az idén, mert a posta nem tudja kiszállítani. Tudod miért? Azért, mert kitaláltad ezt az Erzsébet-utalványt. Pont postán és pont most kell kivinni, de nem bírja a posta. Úgyhogy anyám lába tovább dagad januárig. Köszi, rendes vagy.

Az jutott eszembe, hogy senki nincs körülötted, aki szólna neked, ha hülyeségeket csinálsz? Egy épeszű ember nincs ott, aki elmondta volna, hogy a hülye ötleteidnek milyen következményei vannak? Mert te leszarod, azt látom. Eszedbe sem jut, hogy a postán emberek dolgoznak. Jut is eszembe! Képzeld, tegnap láttam két fiatal srácot – szerintem középiskolások voltak – postásbringával, postástáskával szédelegtek. Nem találták az utcát, ahová menniük kellett volna. Nekik is az utalványod miatt kell a mínusz két fokban, jeges úton, ismeretlen környéken kézbesíteni. Legalább fizettek nekik? Ha igen, végül mennyibe kerül nekünk, adófizetőknek az utalvány? Amit azért nem lehetett banki utalással küldeni, mert akkor nem tudja a nyugdíjas, kinek legyen hálás? Viktor, te hülyének nézed a nyugdíjas szavazókat? Vagy azért kellett az utalvány, mert megszűnik a forgalmazó cég és a nyakatokon maradt volna majdnem hárommillió ilyen cetli? Viktor, te hülyének nézel mindenkit?

Viktor, milyen emberekkel veszed te körül magad? Tudsz róla, hogy kívülről úgy néztek ki, mint egy félrészeg ripacsokból álló amatőr színtársulat a falusi búcsúban? A szomszédod, bakker. Komolyan azt hiszitek, hogy nem tudja az egész ország, hogy Lölö cimborád a büdös életben nem vakarodott volna ki a csöpögő radiátor alól, ha nem dolgozik egy egész stáb azon, hogy milliárdos legyen? Helyetted. Azt is tudja mindenki – igen, a szavazóid is -, hogy olyan földbuta a szerencsétlen, hogy nem is nagyon érti, mi a franc történik vele. Hát hogy hozhatod ilyen helyzetbe csórikámat? Ha bukta van, ő viszi el a balhét? Szerinted nem szar ezt nekünk végignézni?

Szerintem amúgy nektek is elég gáz lehet a gázszerelő, azért kapott maga mellé sajtószóvivőt. Mert még a végén kikotyog valamit, amiről azt sem tudja, micsoda. A szóvivőnéni meg…Végre talált magának valakit, akihez képest úgy világít az intellektusa, mint Kósa Lajos csupasz lába a családi fotón. Tényleg, az is minek kellett? Most, hogy egy ország tudja, hogy alighanem genetikailag öröklődik a lúdtalp, sőt, házasság útján is terjed, most jobb nekünk? Mert szerintem nem.

De komolyan, micsoda figurák vannak körülötted? Habony az állandó erőlködésével, hogy ne nézzen ki fejszével faragott fejű taplónak. De ez lenne a legkisebb baj, mert arról nem nagyon tehet senki, hogy milyen a feje. De ami abban a fejben van! Habony ad tanácsokat a lengyel kormánynak is, vagy azok maguktól idióták? Bár ez az ő bajuk, meg a lengyeleké.

Hanem az már a mi bajunk, hogy nekünk meg te jutottál...

AKI SZEGÉNY, AZ ANNYIT IS ÉR

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Boros Ilona
2016.12.20.Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseikkel.

2015-ben átalakították az ellátási rendszert, a legtöbb szociális támogatást már nem a központi, hanem a helyi önkormányzati költségvetést terheli. Tehát csak az az önkormányzat biztosít ilyen támogatást, amelyiknek kedve és pénztárcája megengedi.

A helyi önkormányzatok ezzel persze rendeletalkotásra is kaptak felhatalmazást, amivel rögtön többen vissza is éltek: a törvényes céljukkal ellentétesen, diszkriminatív módon kezdték el megszabni a szociális ellátások feltételeit (pl. Miskolc, Sáta, Tiszavasvári). Ezek a rendeletek pontosan azokat zárják ki a támogatandók köréből, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A legnyomorultabb - jellemzően szegregátumi - körülmények között élők szociális ellátásból kizárására például remek trükk a rendezett lakókörülmények megkövetelése.
Ilyen felhatalmazást adott a szegényellenes hatalom a „közösségi együttélési szabályok” megalkotására is az önkormányzatoknak, aminek nyilvánvaló alkotmányellenessége miatt mi is, az ombudsman is, és a Kúria is az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Az Alaptörvény új emberképe”

Erre hozta az Alkotmánybíróság azt a rémisztő határozatát, amely szerint az önkormányzatoknak az Alaptörvény negyedik módosítása szélesre tárta a jogalkotási jogkörét, ugyanis ez van „összhangban az Alaptörvény emberképével. Az Alkotmánybíróság már a korábbi határozataiban megállapította, hogy az Alaptörvény emberképe nem az elszigetelt egyéné, hanem a társadalomban élő felelős személyiségé.”

Azóta sem értjük, mit jelent az új emberkép és miért ad lehetőséget az új emberkép az önkormányzatoknak bármilyen, önkényes helyi rendelet meghozatalára. Az viszont már most látszik, hogy a jogértelmezési fordulathoz hozzátartozik az is, hogy az Alaptörvény

„a szociális biztonsághoz való jog biztosítása helyett úgy fogalmaz, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Mindezekből az következik, hogy a jogalkotó viszonylag nagy szabadságot élvez annak eldöntésében, hogy adott esetben milyen szociális ellátási forma biztosítását tartja indokoltnak.”

A magyar alkotmányosságban eddig alapvető elv volt, hogy az állam elkötelezett a szociális biztonság megteremtése mellett, de úgy tűnik, az „Alaptörvény emberképe” mást kíván. Olyan helyi rendeletek megalkotását engedi, melyben nyíltan ellenőrizheti a kérelmezők életmódját, rendezett lakókörnyezetüket, vagy akár a kerítés „utcaképbe illő” esztétikáját is a települési polgármester.

Ez tehát az a szegényellenes politikai irány, amerre öles léptekkel elindultunk: visszafele, a jó kétszáz évvel ezelőtti szegénypolitika irányába. A szegény családok csak akkor kaphatnak esetleg, az önkormányzatuk jóindulata esetén egy kis alamizsnát, ha jól viselkednek, tisztes életmódot folytatnak, és a polgármesternek tetsző színűre festik a kerítésüket.

A legnagyobb baj, hogy ezzel a helyi hatalom felhatalmazza magát arra, hogy a szegényebb, már így is másodrendű állampolgárnak tartott lakosai alsóneműjébe is belenézhessen, hiszen ellenőrizni gondolja az „életmódjukat” – akármit jelentsen is ez -, a wc-jük tisztaságát, a ruháik vasaltságát. Azaz súlyosan sérti az állampolgárok magánszférához, magánlakásuk sérthetetlenségéhez való jogát.

Visszatérés a középkori segélyezési elvhez, az érdemes-érdemtelen szegények megkülönböztetéséhez.

A szociálpolitika történetében a középkori szegénygondozás valahol ott kezdődik, mikor az angol jótékonykodó hölgyek, a „baráti látogatók” elkezdtek alamizsnával megsegíteni egy-két, általuk kiválasztott „érdemes” avagy „tisztes” szegény családot. Ennek a kezdeti segélyezési elképzelésnek volt alapja az „érdemes – érdemtelen” szegények megkülönböztetése...

ETETÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.20


Magyarország erősödik, nem hiába vezeti az országot egy erőművész, legszebb reményeink szerint nem a szakadék felé, bár sokak szerint ez a parttalan optimizmus nem segíti elő a tisztánlátást.
Idáig csak jobban teljesítettünk, mondjuk a plakátokon nem fejezték be a mondatot, mely eredetileg így hangzott: Magyarország jobban teljesít, mint Banglades, de a mondat még így csonkán, mint ez a virágzó kis ország is lelkesítő volt, csak a nagy migráns-áradatban kissé feledésbe merült. Mondanivalója is megkopott, így aztán a Habony Művek nekiveselkedett és kreatív lett, mint a róka a libaól ajtajában, szórja a kukoricát a sok baromfinak, hadd zabálják, ha már hinni akarnak.
Az új plakátok arról okosítják fel a népet, hogy Magyarország erősödik, ennek pedig - lássuk be - hírértéke van, hiszen idáig az egész világ úgy tudta, hogy a seggünk kilóg a gatyából.
De lám, most, hogy végre levettek a bóvlilistáról, és ismét érdemes, csak nem ajánlatos befektetni nálunk, most azonnal kiderült, hogy erősödünk, lenyomjuk Chuck Norrist, és ezentúl mi sem hordunk karórát, mi mondjuk meg, hogy mikor mennyi is az idő.
Erősödünk, sőt, már erősek is vagyunk, mint a borecet, ennek bizonyítására pedig "Magyarország erősödik" plakátokba öltöztetjük az országot,Battonyától Nemesmedvesig, a plakáton a Fidesz-szavazó látható, csak a gyerek kevés, de még nem késő.

Büszkék vagyunk.
Ingyenes étkezés 318 ezer gyermeknek - nem semmi, még akkor sem, ha a plakát szövege kicsit hazudós, akkor sem.
Mint tudjuk, ingyenleves nincs, ugyanígy nincs ingyenes étkezés sem, azt bizony ki kell fizetni valakinek, és abban te hóttbiztos lehetsz, hogy nem Viktor és tettestársai állják a cechet - nem hülye ő, hanem miniszterelnök!
Hanem akkor ki?
Hát te, kedves olvasóm, bizony te fizetsz, mint a katonatiszt.
Igaz, ezt nem veszed észre, mert a pénzt előbb kiveszik a pénztárcádból, mint hogy beleérkezett volna, de ettől még te fizeted, mint ahogy a stadionoktól Orbán újévi malacáig mindent.
Ez a legjobb buli, kifizetteted a szomszédoddal a medencefűtéssel felturbózott gázszámládat, majd adsz neki két tuskót - fűtsél vele, te tuskó.
Ami a pénzedből visszakerül hozzád, az mind-mind kegyosztás keretében történik: legyél hálás, hogy a Nemzet Atyja gondolt rád, és megállta, hogy ezeket a juttatásokat ne lopja el, vagy ne lopassa el valamelyik pereputtyával.
Azért csodálkoznék rajta, ha az iskolai ebédet Felcsúton nem Mészáros Lőrinc valamelyik cége főzné
...

ITT OLVASHATÓ

AZ ALKOHOL ABC-JE, AVAGY EZT ÉS ÍGY ISZNAK A VILÁG KÖRÜL: L-Z

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok!
2016.12.20.


Egészen biztosan ez az egyik legfontosabb írás oldalunkon, hiszen mi lehet annál szükségszerűbb, mint hogy pontosan tudjuk: hol, mit és hogyan érdemes inni? Meg persze néha az sem árt, ha tudjuk, hogy mikor lehet inni. A két részes Alkohol ABC-je első felében K, mint Kanadáig jutottunk el, most innen folytatjuk.

LUXEMBURG: AHOL A PÁLINKÁT AZ ÉLET VIZÉNEK HÍVJÁK

Luxemburgban az első dolgok egyike volt, amit megtanultam az akkori főnökömtől, hogy a luxemburgi emberek sokat esznek és sok alkoholt isznak. A Mosel-vidék lankái kedveznek a szőlőtermesztésnek, így a borászatnak is. Ősszel gyakran vannak borfesztiválok különböző településeken, és még borkirálynőt is választanak, akinek szép ruhában koronával kell pózolnia a rendezvényeken. A legismertebb szőlőfajta itt az Elbling.

Ha a másik nagy kedvencet nézzük, az a sör természetesen. Parányi méretéhez képest Luxemburg elég derék sörkínálattal rendelkezik. Világos, a magyar sörökhöz hasonló kedvencek a Bofferding, a Battin, a Diekirch, a Simon és a Mosel, illetve a kicsit különlegesebb Wëllen Ourdaller és a Diekirch Gran Cru. Ja és sláger a helyi portugál sör is, a Super Bock
...

HA A SZEGÉNYSÉG VISSZAÜT...

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Pethő Alba
2016.12.20.Orbán miniszterelnök és a gyerekszoba nélkül növekedett Szijjártó külügyminiszter örömmel nyugtázták Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Szerintük a Brüsszelhez húzó ellenzék veresége is ez. Úgy tettek, mintha nem Brüsszelből érkezne a pénz, amelyet elvbarátai aztán zsebre vágnak: „Csend, rend, fegyelem!” – hangoztatja kormányzása önigazolását, amelyet a törökországi terrorisztikus eseményekkel igazolna. Aggasztó párhuzam, akár a múlt századi istentelen diktatúrák és diktátorok emlékét is felidézheti. Az ország védelmét hangoztatva szorongat, hogy végigverhessen a „hazaárulókon”. Ijesztő és szánalmas látvány. Úgy is mondhatjuk: undorító.

Kis ember nagy öntudattal.

Az effélék előbb-utóbb nagyot buknak. Miközben Orbán Viktor a koncocskát reméli, megfeledkezik arról, hogy az új elnököt az út szélére taszított, sorsuk változását tőle remélő szegények eddig homályban maradt tömegei segítették a hatalomra. Érdemes volna elgondolkodnia, nem következhet-e hasonló eredmény a 2018-as választásokon? A megfélemlített, eltaszított nincstelenek tömegei nem szakíthatnak-e az öntömjénező, a milliárdosokat gyártó és előnyben részesítő hatalommal, amely olyan uborkafára kapaszkodó figurákat támogat, mint a botrányhős Rogán Antal, vagy az adózás alól felmentett, pénzeszsákká dagasztott Vajna András. Elgondolkodott-e Orbán Viktor, mit tettek a nyugdíjasok tömegével az „emelés” csodájával?

KARÁCSONYI HAZALÁTOGATÁS - MIRE SZÁMÍTS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Nóra
2016.12.20.


Amilyen örömteli külföldről hazalátogatni így, az ünnepek idején, olyannyira stresszes és fárasztó is lehet, ráadásul rengeteg kérdés, kétely is felmerülhet ilyenkor bennünk. Ezt megélni lehet, tanácsot adni már nehezebb, de Nóra most megpróbálta, már csak személyes tapasztalatból is.

Tapasztalataim szerint a legnagyobb problémát az okozza, amikor visszalátogatunk külföldről, hogy váratlanul ér minket a szembesülés, nem olyan a látogatás, mint amit vártunk, mint amilyennek elképzeltük.
„Egy nagy rohanás és stressz az egész, pedig én pihenni szerettem volna!”
„Idegenül érzem magam a saját családom körében, a saját országomban, pedig azt hittem, itt végre az ismerősség, a melegség, a megértés és a szeretet vesz majd körül!”
„Újra ki szerettem volna élvezni a Magyarország nyújtotta minden lehetőséget, színházba, kedvenc zenekarom koncertjére és moziba menni, magyar nyelvű könyveket olvasni, egy jó túrós csuszát enni, ehelyett találkozóról találkozóra rohangálok, vagy ha épp nem találkozókra sietek, akkor azokat szervezem és telefonálgatok!” – mondjuk ilyenkor.
Nézzük hát meg, hogyan lehet felkészülni a külföldről hazalátogatás természetes reakcióira.
Tudd, hogy mit akarsz
Tudom, kárpótolni szeretnéd magad mindazért, ami külföldről hiányzott, de minden egyszerre, három, hét vagy tíz nap alatt, nem fog menni. Ilyenkor jól jön egy kis priorizálás, fontossági sorrend felállítása és következetes betartása.
Döntsd el, hogy mit akarsz! Ha most henyélni szeretnél és ébresztőóra nélkül felkelni, tedd azt, de akkor ne érezd magad frusztráltnak, ha nem tudsz minden rég nem látott rokonnal és baráttal találkozni.
Ha viszont inkább a magyar kapcsolataidat ápolnád, akkor beszélj meg minél több találkozót (akár már az utazás előtt elkezdheted a szervezésüket), viszont ne várd, hogy kipihenten térsz majd vissza külföldre, úgyhogy – szerintem – jobb, ha már előre betervezel egy pihenési időszakot karácsony utánra.
Mert, persze, feltöltenek ezek a beszélgetések, jó érzés újra találkozni és együtt nevetni a régi barátokkal, de fizikailag nagyon fárasztók is tudnak lenni, nem beszélve arról a mentális energiáról, amit a más emberek és más emberek történetei, lelkiállapotai közötti óránkénti váltogatás igényel.
Gondolj csak bele, hogy a legtöbb Magyarországon élő már december 26-án kipurcanva hever a kanapén a televíziót bámulva, hogy kipihenje a karácsonyi találkozók stresszét, te viszont, lévén, hogy most vagy Magyarországon, megtoldod ezt a menetet még egy pár nappal, és hasonló találkozó- és programdömpinget folytatsz le a következő időszakban is. Ez nagyon sok!
Amennyire a lehetőségek engedik, legyél következetes a tervedben, tudj nemet mondani...

MI LESZ A MAGYAR ORVOSHIÁNNYAL?

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.12.19.Valóban létezik a hazai orvoshiány, vagy ez csak „lakossági érzet”, ahogy az államtitkár mondja? A háziorvosok jelentős hányada pár éven belül nyugdíjba megy, a fiatal orvosok pedig szívesebben mennek külföldi kórházakba, mint a magyar vidékre. A hálapénz valakit itthon tart, de mást meg elüldöz. Hiába kaptak ősztől százezres fizetésemelést az orvosok, ha a magyar egészségügy közege továbbra is kiábrándító. A munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk harmadik részében az orvoshiánynak jártunk utána szakorvosokat, háziorvosokat, rezidenseket és az egészségügyi államtitkárt is faggatva.

Az egészségügy nyomorúságáról könyvtárakat lehetne teleírni, mi most a munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk részeként „csak” az orvoshiánnyal foglalkozunk. Amivel kapcsolatban az egészségügyi államtitkár meglepetéssel a hangjában visszakérdezett a minapi interjúnkban: „Milyen orvoshiány?” Merthogy mindez szerinte csak a lakosság percepciója; s annak, hogy a kórházakban káosz van, mégis „mi köze az orvoshiányhoz”? – kérdezett vissza Ónodi-Szűcs Zoltán költőileg...

...Bakó Bea hazai munkaerőhiányról szóló riportsorozatának újabb cikkét híroldalunkon olvashatják...

JÓL ÁTVERTÜK BRÜSSZELT? - ISMÉT TRÜKKÖZIK A KORMÁNY AZ ISKOLASZÖVETKEZETEKBEN DOLGOZÓ DIÁKOK JOGAIVAL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.20.


Még teljesen be sem vezették a nappalis egyetemisták és diákok pénzkereső munkája után járó szabadságot, a kormány már meg is szüntette azt. Mostani döntésesével a Fidesz az egyik legfontosabb munkavállalói jogtól fosztja meg az iskolaszövetkezet tagjait. A döntés azért felháborító, mert ezzel a lépéssel a még májusban módosított iskolaszövetkezeteket érintő szabályozások egyetlen pozitívumát is eltörölték, amelyet csak azért hoztak, hogy Budapest könnyebben megszabaduljon az egyik uniós kötelezettségszegési eljárástólAmint Brüsszel megszüntette az eljárást, a kormány azonnal elvette a tavasszal még megadott plusz jogokat.
A kormány másfél év alatt már hatszor (!) módosított az iskolaszövetkezeteket érintő szabályozásokon, és ahogy az előző alkalmak során is, jó szokásához híven a Fidesz képviselői indítványként terjesztette a Ház elé javaslatait, így megspórolva azt, hogy bármi egyeztetés legyen a törvénymódosításról. A trükközések, azok mennek, a diákok érdekeinek a képviselete már kevésbé.
A parlament tavaszi döntése alapján mintegy 160-170 ezer diák számára január elsejétől járt volna kötelezően a fizetett szabadnap 13 munkanap után, a kormány azonban most visszavonta mindezt, ami azért rendkívül problémás, mivel a még májusban módosításra került iskolaszövetkezeteket érintő szabályozásoknak gyakorlatilag ez volt az egyetlen pozitívuma.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a benyújtott törvényjavaslat elfogadásával rugalmasabbá, egységesebbé válik az iskolaszövetkezetekre vonatkozó szabályozás, működésük javul. A fideszes törvénymódosítás indoklása szerint a nappalis hallgatók az iskolaszövetkezetben nem munkaviszonyban dolgoznak, hanem „sajátos külső szolgáltatás nyújtására irányuló” jogviszonyban, „főállásuk” pedig az iskola, így lényegében amúgy is csak szabadidejük terhére vállalhatnak bármiféle pénzkereső tevékenységet, ezért nem jár nekik a szabadság...


MAGYAR KATOLIKUSOK SZERINT SOROSBÉRENC A MENEKÜLTEKET SEGÍTŐ RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNOS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.12.19.


Németh Zoltán körmendi plébános pusztán olyat tett, ami Kanadában szinte bármelyik római katolikus plébánián a lehető legmindennapibb cselekedetnek számít: segítséget nyújott szíriai menekülteknek. A plébánia melletti közösségi házban lettek elszállásolva a menekültek és a jólétükért elsősorban civil önkéntesek felelnek, nem pedig klérus. Gégényi István készített interjút a lelkipásztorral a SZEMlélek című blog részére. Amikor rákérdezett arra, hogy milyen reakció érkezett a lakosság részéről, Németh atya a következőt mondta:

“Templomba nem járók is felajánlottak különféle összegeket, hogy így segítsük a rászorulókat. Egyelőre minden anyagi adományt elhárítunk, ezekre jelenleg nincs szükség. Néhány tizenéves fiatal kérte, hogy találkozhassanak a menekültekkel, erre nemrég került sor. Az olyan félelmek, amelyek arra vonatkoznak, hogy betegek, fertőzőek lennének a külföldiek, alaptalanok. Úgy látom, sokkal egészségesebben élnek az átlagnál, nagyon vigyáznak, nehogy elkapjanak valamit. Bőven kapunk kritikát, még templombajáróktól is, tőlük kaptuk például a sorosbérenc címkét is. Megosztottság van a témát illetően a városban, vannak, akik gyaláznak bennünket – velem együtt a fiatal káplánunkat is szidalmazzák egyesek, övön aluli ütések ezek. Iszonyú falakat kell ledönteni, a hívekben is rengeteg félelem él.”

Azokat az iszonyú falakat elsősorban a jelenlegi magyar kormány emelte fel. A sorosbérencezést pedig konkrétan a Fidesz politikusai alkalmazták szisztematikusan a kvótaellenes népszavazás idején. Tanulmányok mutatják, hogy a korábban még viszonylag befogadó magyar társadalom mennyire drámai módon megváltozott, bezárkózott és mennyire megnőtt a mások iránti gyanakvás és gyűlölet. Hangsúlyozom, hogy itt korántsem csak etnikai kisebbségekről van szó, vagy éppen bevándorlókról, netán migránsokról. A gyanakvás magyar homoszexuálisokra, magyar rockzenészekre és még az erdélyi magyarokra is kiterjed.

A Fidesz utóbbi másfél évnyi látványos migráns és bevándorlóellenes kampánya a társadalom legrosszabb ösztöneire épült, azokat igyekezte fellángolni. Ennek egyik eredménye, hogy gyalázatos módon, sorosbérencezve támadnak rá egy római katolikus papra, aki Krisztus tanításainak legalapvetőbb elvét igyekszik követni és alkalmazni életében...


NEM ÉRZEM INDOKOLTNAK, HOGY AZ ÉN PÉNZEMBŐL ENGEM AKARJANAK MEGGYŐZNI ARRÓL, HOGY ÉN VAGYOK A HÜLYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.19....Most, hogy Kálmán Olga lett a demarkációs vonal és minden hívő jól megtanulta, hogy nem szabad Kálmán Olgával vegyülni, mert az maga a vég, a pusztulat és országvesztés, csak azt nem értem, hogy mire való ez az egész. Konkrétan miért van szüksége a kormánynak az ilyen Stefkákra, G.Fodorokra, Bayerekre és hasonló, jó esetben is közepes képességű szerzőkre.

Hiszen minden portálon folyamatosan tudatosítják velünk, keményen retardáltnak vélt kisemberekkel, hogy amit a kormány csinál, az jó. Sőt! Szuperjó. A liberalizmus haldoklik. A libsi firkászok sivalkodnak. Összességében olyan, hogy ellenzék, nem is létezik. Tizenhat ember ordít mindenhol, de őket sem veszi komolyan senki.

Namost. Ha ez mind igaz, akkor mi szükség van a reklámra? Ami jó, az jó. Azt érzik az emberek a bőrükön, nem kell nekik elmondani, hogy mennyire jól élnek, ha jól élnek. Tudják maguktól. Azt sem kell elmondani, hogy előtte mennyire rossz volt, mert azt is tudják. Azt főleg nem szükséges naponta elmagyarázni, hogy valójában nincs is ellenzék, csak az a tizenhat ember, mert azt is tudják. Akkor már csak az a kérdés, miért van szükség súlyos százmilliókból fenntartani az ilyen mesterségesen létrehozott micsodákat, mint a kormánypropaganda kiszolgálójaként működő hálózat? Miért kell Stefkának és kollégáinak véres verítékkel irkálnia, amikor amúgy is mindenki tudja a sok jót és azt is, hogy Kálmán Olga egy áruló, uszító és az ATV nélkül ma mosónőként üzemelne, vagy házakhoz járna takarítani?

Nem érzem indokoltnak, hogy az én pénzemből engem akarjanak meggyőzni arról, hogy én vagyok a hülye. Ez olyan snassz. Mert túlságosan sok lehetőség nincs. Vagy a kormány és a csatolt propagandagépezet hülye, vagy a választóit nézi hülyének, vagy valóban hülyék a választói. Ebből az egészből kizárólag a betűfarigcsálók – például Stefka – jönnek ki jól, mert stabil fizetést kapnak olyasmiért, amiért piaci körülmények között legfeljebb egy szánakozó vállveregetés lenne a jutalom. Így viszont akadt még egy hülye az egyenletben. Mégpedig én, adófizető polgár, akinek a pénzéből megy ez az egész. Na, ez már így kínos.

A "KÁLMÁN OLGA-ÜGY"

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.19.Napok óta Kálmán Olga válása tartja lázba a politikai média pletykái és örvényei között hányódókat. Igaz ugyan, hogy nem a magánéletében, hanem a közéletében következett be változás, és aligha aprópénz az, ami motiválta, de azért mégis. S ha már sokak elpolemizálgattak a váltás körül, miért ne követném a példájukat.

A jelenleg ismert állapot szerint: az ATV után a HírTV lesz Kálmán Olga kenyéradója. Ezzel egy tíz évnél hosszabb viszonyt számolt fel a többnyire ellenzékinek ismert TV-csatornánál. Az is lehet, hogy a nézőknél is. De még az is lehet, hogy a nézők egy része „követni fogja”. Ez még a jövő. A jelen inkább az, olyanok is beálltak most Kálmán Olgát csupálni, akik korábban az Egyenes beszéd műsorvezetőjének provokatív kérdésfeltevéseiről áradoztak. Pozitívan. Mely korábbi vélemény fenntartása mellett hangoztatott olyan véleménnyel is találkoztam, hogy a provokatív kérdések nem érnek semmit, és nem is lesz attól valaki korábban jó riporter, illetve műsorvezető. Hogy korábban pont ezért tartotta esetleg jónak? Hát istenkém. Változnak a viszonyok, és a vélemények. A net fórumlakóinál nagyobb formátumú szócsövek köpönyege is vet olykor ráncokat. Olykor akkorákat, hogy szinte kifordítottnak látszik az a köpönyeg.

Alkalmasint persze az is igaz, hogy az Egyenes beszéd, illetve az ATV kapcsán egyre többször merült fel a kérdés: valóban annyira ellenzéki? Miközben a HírTV kapcsán meg jó sokáig tartotta magát az a nézet, hogy leginkább a kormány szekérrúdja melletti vontató ló szerepét vállalta magára. Egészen addig, míg Simicskára ki nem állították a kilövési engedélyt a kormány belső körei. Simicska médiabirodalmában meg a felmondások hulláma indult meg annak idején. A világ meg ment tovább. Az ATV-nél is. Olykor meghívtak jobbikos politikusokat, ami sokaknak nem tetszett. Holott a Jobbik politikusai által megfogalmazott vélemények meghallgatása és az azokkal való azonosulás nem egészen ugyanaz. De elfogadom, hogy sokaknál ez kiverte a biztosítékot. Holott nem annyira a politikusok véleményével, hanem az arra adott markáns vélemények hiányával lehet gond. Ami nem is akkora újdonság. Sajnos...

TÚL ERŐS A POLITIZÁLÁS AZ RTL-EN, EZÉRT NEM NYILATKOZIK NEKIK MÉSZÁROS

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.20.


Nem kérdezték meg a csillaghegyieket, kell-e műanyag sípálya a fák helyére; jócskán túlárazták a Fidesz honlapját; Mészáros Lőrinc nem nyilatkozik az RTL-nek, mert az erős politikai tartalmat közöl.  
Ezekről ne maradj le!
Ángyán-tanulmány: intézményesített a földrablás (Átlátszó)Ellentmondások a Csillaghegyre tervezett fejlesztésben (Index)Érkeznek a milliárdok óvodafejlesztésre, jut belőle a kormánybarát püspöknek is (Átlátszó)
Ha van 3 perced:
Ángyán-tanulmány: intézményesített a földrablásÁngyán József korábbi államtitkár legújabb tanulmányában a Fejér megyei földárverések adatait vizsgálta meg. Eleve akkora birtoktesteket hirdettek meg, amelyekért csak a helyi kiskirályok indulhattak, ők viszont verseny nélkül, kikiáltási áron szerezték meg a földeket. Ángyán szerint pereket kell indítani és vagyonosodási vizsgálatokat kell kezdeményezni, hogy a kiépülő hűbéri birtok-adományozó rendszer megállítható legyen.(Átlátszó)
Ellentmondások a Csillaghegyre tervezett fejlesztésbenNem kérdezte meg a helyieket a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt (BGYH). a Csillaghegyi Strandfürdő szomszédságába tervezett sí- és focipályáról. A sajtóból értesült lakosok egyébként nem értik miért van szükség ezekre, hiszen a közelben vannak már ilyen pályák. A BGYH szerint nem lesz jelentősebb fakivágás, pedig a területen egy kisebb erdő van. Az sem egyértelmű, a leendő pályák belterületen vannak-e. (Index)
Érkeznek a milliárdok óvodafejlesztésre, jut belőle a kormánybarát püspöknek isÓvodákat fejleszt a kormány a Kárpát-medencében. Vagyis részben közfeladatokat lát el, más államok területén. Idén majdnem 9 milliárd, majd a következő két évben még 8 milliárd forintot költenek rá. De országon belülre is jut a pénzből: az Orbán-bizalmas Kiss-Rigó László megyéspüspök alapítványa is kap 444,5 millió forintot ingatlanfejlesztésre. Háromcsoportos óvodát hoznának létre, de ennyi pénzből jut irodára is. (Átlátszó)
Többet érhet a belvárosi játszótér, mint amennyit az önkormányzat keresett rajtaRogán Antal még mint polgármester írta alá a belvárosi Bástya utcában jelenleg játszótérként működő terület eladását. A vevő az SCD Ingatlanbefektető, illetve leánycége, a BP Property Delta Kft. volt. Utóbbiban az önkormányzatnak is van üzletrésze, de a BP Property időközben felszámolás alá került. A felszámoló most 171 millióval magasabb kikiáltási áron kínálja a területet, mint amennyiért a belváros anno eladta. (Átlátszó)
Túlárazottnak tűnik a Fidesz honlapjaA parlamenti pártok, a frakció nagyságától függően, működési kiadásaikra támogatást kapnak az Országgyűlés Hivatalától. A Fidesznek ebben az évben 360 millió forint járt, amiből 30,5 millió ment el a fidesz.hu üzemeltetésére. Ez durván soknak tűnik: a webes szakemberek szerint egy nagy látogatottságú oldal kevesebb mint fele ennyibe szokott kerülni. Az üzemeltető Damit Informatika Kft. készítette korábban az internetkonzultáció honlapját is. (Bors)
Ha van még két perced:
A pénzmosás megakadályozását célzó irányelv szerint az EU-tagoknak létre kell hozniuk egy központi adatbázist, amelyből meg lehet majd tudni kik egy cég tényleges tulajdonosai. (ProfitLine)
Az RTL Klub “erős politikai tartalmakat közöl”, ezért Mészáros Lőrinc nem nyilatkozik nekik, például arról sem, hogy a Puskás Akadémia 120-szor annyi TAO-péntz kapott, mint az átlag. (444)
A politikai pedofília most a józsefvárosi gyerekeket nem kímélte: az önkormányzati képviselők elkísérték a Mikulást a bölcsikbe és az ovikba. Sőt, egyesek helyette adták át az ajándékokat.(Vatagbőr)
Hat, a Csongrád Megyedi Kormányhivatalból a határra kirendelt növényvédelmi felügyelő ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés elfogadása miatt(HVG)
Tiborcz István jogi lépéseket tesz az Együtt elnökével szemben, egyúttal közölte: érti, hogy a miniszterelnök vejeként kiemelt figyelmet kap, de a magánjellegű cégügyeiről nem kíván nyilatkozni.(Népszava)
Mészáros Lőrinc nyáron vásárolta meg a balatonalmádi Ramada Hotelt, a hely annyira felkapott lett, hogy többen 20-30 évre előre vásároltak üdülési jogot, amelyet most buknak. (Bors)
Ma kezdődött a hatalmától ideiglenesen megfosztott dél-koreai elnök bizalmasának pere. A vád szerint Csoj Szun Szil beleszólt a kormányzati kinevezésekbe, bár hivatalos tisztsége nincs. (ATV)
Elítléték az IMF főigazgatóját hanyagságért, Christine Lagarde pénzügyminiszterségének idején a francia állam 285 millió eurós kártérítést kellett fizessen egy üzletembernek. (Index)

SOROSBÉRENC PLÉBÁNOS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.12.20.Körmenden Németh Zoltán plébános – engedve a kommunista pápa, és az eddig besorolatlan Jézus tanításainak, aki mindjárt megszületik megint, és ennek majd Orbán Viktor a fája mögül kukucskálva örül nagyon – befogadott a közösségi házba tizennégy menekültet, nehogy ott fagyjanak meg a szomszédjában neki.

A Jézus születésére szintén készülő, szívükben szeretettel eltelt, templomba járó honfitársaink emiatt őt sorosbérencnek nevezték. Ezen kívül ateista mocskok ajánlották fel segítségüket, és az egész rohadt Magyar Katolikus Egyházból egyetlen püspök biztosította támogatásáról a plébánost.

Aztán még tizenévesek akartak találkozni a szerencsétlenekkel – akik között egyébként keresztények és baptisták is vannak -, és a fiatalok óhaja teljesült. Kérdésünk az volna, hogyan végzi a keresztényüldözési hivatal az ő munkáját, ha a plébánost ebbéli tevékenysége miatt a francba kívánják.

A plébánosban kétségek támadtak ezek miatt: “Lehet, hogy rosszul végzem a dolgomat, akkor viszont el kell gondolkodnom, hogy esetleg lemondjak ennek a plébániának a vezetéséről” – mondta. Itt tartunk most, és éppen itt tart Magyarország is a XXI. században.

Tartok tőle, hogy a plébános nem sokáig marad a hivatalában. Az alapmicsodát módosítani már nem kell, a húszmilliárdért végrehajtott agysejtcsere a végéhez érkezett, megteszi ez a derék nép magától is, amit abban rögzíteni óhajtottak a nagyságosék és nagyságosok.

Nem árt ennek okán föltérképezni, hová is jutottunk a rezsim hat és feledik esztendejében. Az idegengyűlölet kipipálva, a lebutítás beikszelve. Most következik majd az, amikor a maguk fajták a magunk fajták vérét óhajtják hörbölni. Ezt már egyszer közzétettem, de idekívánkozik, mert mutatja kies hazánk szellemi és erkölcsi züllését...

AKKORA HŰSÉGESKÜT TETT AZ ATV TULAJDONOSA ORBÁNNAK, HOGY HABONY ADJA A MÁSIKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.19.


Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és ebben a minőségében az ATV tulajdonosa, illetve az ATV hírigazgatójának apja Facebook posztban tette le a garast Orbán Viktor mellett.

Németh arról posztolt, hogy szerinte Kálmán Olga átigazolása a Hír TV-hez a Hit Gyülekezete és Orbán Viktor elleni támadás, de ő nem adja meg magát:

A megdöbbenés másik oka az, hogy Kálmán Olga a Hír TV-hez való szerződésével - akarva-akaratlanul - Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának központi szereplőjeként kínálta fel magát, amiről egy híres salamoni mondás jut eszembe: “Kóbor kutya fülét ragadja meg, aki felháborodik a perpatvaron, amely őt nem illeti.” De ehhez már sem a Hit Gyülekezetének, sem pedig az ATV-nek sincs semmi köze. Az elmúlt napok eseményeiből világosan megértettem: a Simicska-rendszer jobb- és balirányú helyezkedésének és manőverezésének útjában állunk. Szeretném Simicska úr tudomására hozni, hogy kemény fába vágta a fejszéjét.

Szerencsére persze e mondatok szerint a Hit Gyülekezetének Orbán és Simicska perpatvarához nincs köze, de azért Németh nem felejti el leírni azt a politikai véleményét, hogy itt a gonosz Simicska támad Kálmán Olga leigazolásával Orbánra. És persze nem ezért, de azért keményen szembenéz Simicskával. Ellenségem ellensége a barátom.

Persze ezen nem lepődik meg senki, aki olvasta Németh fél évvel ezelőtti Mandinernek adott interjúját, amelyben a vezető lelkész kifejtette egy szép logikai sor végén, hogy ma a baloldali liberális gondolkodás a legnagyobb veszély a demokráciára, és ez a veszély a muszlimokkal együtt tör Európára, tehát amit Orbán csinál a menekültválságban, az maga a demokrácia védelme.

De elegáns Németh kirohanása azért is, mert a februrár 15-ig még ATV-alkalmazott Kálmán Olga nyilván a szerződéséből adódan nem válaszolhat a tulajdonos gyanúsítgatásaira.

Az is érdekes szempont, hogy az Index cikkének kikerülése után, amelyben tényként közlik Kálmán Olga Hír TV-hez való igazolását, a teljes Habony által vezetett kormányzati média rászállt Kálmán Olgára, és olyan szinten vette védelmébe az ATV-t, mintha az az elmúlt években nem is a a baloldali-liberális pártok zászlóshajója lett volna...

MÁR A NÉMET VÁLASZTÁSOKAT AKARJÁK MANIPULÁLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.20. 


Ami várható volt, bekövetkezett: megtörtént az első komoly terrortámadás, amelynek célja elsősorban Angela Merkel elmozdítása, vele a német szélsőjobb hatalomra segítése és az Európai Unió szétverése. Nem véletlenül, szimbolikusan karácsony előtt, hogy még jobban fájjon, és még inkább felgerjessze az emberséges demokratikus társadalommal szembeni indulatokat. A felvilágosodás ellen harcol közös erővel Oroszország, az Iszlám Állam és az európai szélsőjobboldal.

Ez a terrortámadás nem olyan, mint a többi. Nem vak, nem céltalan, hanem nagyon is kiszámított, megtervezett és globális terv része. A menekültválsággal identitászavarba akarták hozni a demokratikus Európát, a terrortámadásokkal a demokratikus politikusok ellen fordítanák a lakosságot. Amerika után Európát is az oroszbarát szélsőségesek kezére akarják juttatni, és fel akarják számolni a demokratikus Nyugatot.

A karácsony előtti berlini terrortámadás könnyen elérheti célját, a terrorizmus győzhet, ha a németek nem értik meg, hogy nem Merkel a hibás, nem Merkel az ellenségük, hanem azok, akik tízmilliókat tesznek földönfutókká, a saját népüket gyilkoló szadista diktátorokat támogatják, hogy Európára engedjék a menekülteket és megszüntessék Európa szabadságát.

Nem a menekültek befogadásával, mert a szabadságot nem a menekültek befogadása szünteti meg, hanem a menekültellenesség felhasználásával a liberális demokrácia felszámolásával. Ehhez kellenek terrortámadások, hogy bizonyítsák a menekültellenes szélsőjobboldal gyűlöletpolitikáját.

Ez az elkövető nem magányos terrorista, nem azért gyilkolt, amiért a terroristák általában, hanem tervszerűen, egy globális terv részeként. Várható volt, hogy a német választások előtt mindent megtesznek a világ fasizálódásán dolgozó erők, hogy Németországban és Franciaországban is szélsőjobboldali fordulat következzen be.

A liberális demokráciáknak fel kell ismerniük és le kell leplezniük ezeket a terveket, és világossá kell tenni ezek következményeit, ha a belügyekbe való beavatkozás és a terror sikerrel járhat. A németeknek most még jobban össze kellene fogniek ez ellen, és megérteni, hogy ez a támadás ellenük, a szuverenitásuk ellen irányult, ragaszkodniuk kellene a szabadságukhoz, demokratikus és jogállami rendszerükhöz...