2022. május 27., péntek

NINCS AKI GYÓGYÍTSA, NINCS AKI TANÍTSA – MEGJELENT A 2021-ES GYERMEKJOGI JELENTÉS

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: Hintalovon Alapítvány
2022.05.26.


A gyermekjogok oszthatatlanok. Minden gyermekjog minden gyermeké, és minden gyermeket megillet valamennyi gyermekjog. 30 évvel a Gyermekjogi Egyezmény magyarországi ratifikálása után ennek az alapelvnek magától értetődőnek és természetesnek kellene lennie. Még sincs így. A 2021. évről szóló Gyermekjogi Jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen kihívások mellett működött a gyermekvédelem, az oktatási rendszer és a gyermekegészségügy. 2021 a parázs ideológiai viták, a reménykeltő előrelépések és az állandósult strukturális problémák éve volt.

Vannak pozitív változások is: erőfeszítések történtek az erőszakos bűncselekmények gyermek áldozatainak meghallgatási körülményeinek javítása, az emberkereskedelem gyermekáldozatainak hatékonyabb védelme érdekében és a válófélben lévő, ill. elvált szülők gyermekeit érintő eljárásokban...


ALKALMAZOTTANKÉNT 1,1 MILLIÁRD FORINT NYERESÉGET TERMELT TIBORCZ ISTVÁN CÉGE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.27.


Rendkívül jól sikerült a 2021-es éve a Tiborcz-birodalom jelentős részét összefogó BDPST Zrt-nek. Orbán Viktor vejének cége 12 milliárd forintot meghaladó nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit a vállalat története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.

A BDPST, bár fő tevékenysége szerint hivatalosan saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, valójában sokkal inkább egy vagyonkezelő cég. Beszámolója szerint 36 milliárd forintnyi vagyonából* hatmilliárdnyit tesz ki a más (többnyire szintén ingatlanos, vagy szállodai szolgáltatást végző) vállalatokban meglévő részesedések értéke, és ezek a cégek további 21 milliárd forinttal tartoznak a BDPST-nek. Ehhez képest a cég ingatlanjainak értéke elenyésző, könyvei szerint 392 millió forint.

Ennek megfelelően a vállalat bevételei sem elsősorban értékesítési tevékenységből származnak: az árbevétel 2021-ben a félmilliárd forintot sem érte el. A profit zöme a részben vagy egészben a társaság által tulajdonolt vállalkozások osztalékából adódott: ilyen jogcímen közel 10,5 milliárd forintot kapott a BDPST...

A HÁBORÚ KÁRPÁTALJA ETNIKAI VISZONYAIT IS ÁTRENDEZI, KELET-UKRAJNÁBAN BIZARR, RETTENETES VERSENYFUTÁS KEZDŐDÖTT

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.05.26.


Noha egymást érik a konferenciák és pódiumbeszélgetések az orosz–ukrán háborúról, a harcok alakulása és a háború értelmezési szempontjainak sokasága miatt mindig lehet újat, érdekeset mondani a konfliktusról.

Mondjuk, a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön rendezett, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat keretében működő Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete, annak is a Kárpátaljával és Ukrajnával foglalkozó kutatócsoportja által rendezett minikonferencia előzetes programjához és a címben – Az orosz–ukrán háború háttere és kárpátaljai vetületei – rejlő ígérethez képest igen keveset foglalkozott magával Kárpátaljával.

Annyit azért megtudhattunk az intézet kutatói, Erőss Ágnes, Kovály Katalin és Tátrai Patrik előadásából, hogy a legutóbbi, 2017-es kutatások alapján 130 ezresre becsült kárpátaljai magyarok száma évente eddig is néhány százas nagyságrendben csökkent. A fogyást elsősorban az elvándorlás okozta, melynek fő célpontja Magyarország után Csehország volt. 2014-ben, a forradalom, a politikai bizonytalanság és az orosz agresszió évében a magyarok kivándorlása egy időre megugrott. 2022-ben azonban valóban tömeges elvándorlás indult meg: egyes kárpátaljai járásoknak a fele-harmada jött át a magyar határon. Az előadók arra figyelmeztettek, nehéz ezekből a becslésekből hosszú távú következtetéseket levonni, ugyanis a menekülők egy része biztosan hazatér.

Minél inkább elhúzódik azonban a háború, a távollévők visszatérése annál bizonytalanabb.

Kárpátalja etnikai-nyelvi összetételét pedig újból megkavarhatja, hogy miközben ezrével vándorolnak ki magyarok, minden faluba gyakran 1000 kilométerről érkező belső menekültek tucatjai települnek be.


Kovály Katalin, aki maga is kárpátaljai származású, helyszíni élményei és értesülései alapján azt mondta, a háború leginkább a propagandaplakátok és az ukránok spontán kiragasztott hazafias transzparenseiben mutatkozik meg. Kérdésemre Kovály azt mondta, Ukrajna és Magyarország elmúlt évekre jellemző konfliktusai, a Kárpátalján etnikai konfliktust szító orosz propaganda ellenére „nemzetiségtől független szolidaritás tapasztalható”.

A konferencián részt vevő Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete pedig azt állította, hogy „származástól függetlenül mindenki az orosz támadás elhárításán dolgozik”, a 128-as kárpátaljai dandárban például sok magyar ajkú katona is szolgál. A Budapest és Kijev közötti súrlódásokért pedig senki nem hibáztatja a helyi magyarokat...


HOGY MENTHETŐ MEG A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER?

PORTFOLIO
Szerző: FARKAS ANDRÁS
2022.05.27.


A Magyar Nemzeti Bank "Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május" címen közzétett javaslatcsomagja több módosítást is javasol a nyugdíjrendszerben és a nyugdíjcélú öngondoskodás piacán. A javaslatok részben átfedésben vannak az MNB 2019-ben közzétett, 300 pontot tartalmazó versenyképességi programjában fölvázolt változtatási elképzelésekkel, részben új elemeket is tartalmaznak. Cikkem második részében áttekintem a nők kedvezményes nyugdíját, megvizsgálom a demográfiai fordulat hatásait, és azt is, hogy mi hiányzik az MNB javaslatából
.

Nők kedvezményes nyugdíja


A gyermekvállalás nyugdíjrendszerben történő erőteljesebb elismerését célzó javaslatok között szerepel a Nők40 program demográfiai feltételekhez kötése. A talányos megfogalmazás nyilván arra utal, hogy a nők kedvezményes nyugdíja a gyermekek számától közvetlenül függjön, így feltehetően a gyermektelen nők nem igényelhetnének kedvezményes nyugdíjat, a gyermekesek pedig valamilyen gyermekszámtól függő bónusz/málusz tényezővel kapnák a Nők40-et.

ELTEKINTVE ATTÓL, HOGY EGY ILYEN MEGOLDÁS KINYITNÁ PANDORA SZELENCÉJÉT, ÉS A NŐK KÖZÖTT INDOKOLATLAN FESZÜLTSÉGET GERJESZTHETNE, A NŐK40 FELTÉTELEI EGYSÉGES SZIGORÍTÁSÁNAK VAN LÉTJOGOSULTSÁGA.

A nők kedvezményes nyugdíja (amelyet értelemszerűen a férfiak nem vehetnek igénybe) a világon egyedülálló módon olyan korhatár előtti teljes öregségi nyugdíj, amelyet nem terhel semmilyen levonás. Ez nagyon komoly pozitív diszkrimináció a hölgyek javára. A nők várható további élettartama a jelenlegi tényleges nyugdíjba vonulási életkorukban (a nők kedvezményes nyugdíja miatt ez 62 év) átlagosan közel 21 év, a férfiaknál viszont (az idén érvényes nyugdíjkorhatáruk betöltésével, 65 évesen) csak alig több mint 14 év. Így egy nő átlagosan közel hét évvel tovább kapja a nyugdíját, mint egy férfi...

„NEM AZ A BAJ, HOGY AZ MTÜ EGYEDI PÉNZEKET OSZT, HANEM AZ, HOGY TITOKBAN ÉS SAJÁT KÉNYÉRE”

ELSŐ KÉZBŐL (PODCAST)
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS, PÁL ZSOMBOR
2022.05.26.


Kiírás nélkül, jelentkezéses alapon osztott támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség bennfenteseknek, és amióta pereltünk az ügyben, azt is tudjuk, hogyan döntöttek ezekről: a vezérigazgató egymaga. De vajon valóban múlt időről beszélünk? Első kézből podcast.

ÚJRA MEGJELENT A HALASZTOTT TŐKETÖRLESZTÉSES LAKÁSHITEL - AZ OTP BANK RUKKOLT ELŐ A RÉGI-ÚJ KONSTRUKCIÓVAL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.05.27.


Évnyerő Lakáshitelek néven indította el az OTP Bank a halasztott tőketörlesztéses kölcsöneit. A futamidő első 12 hónapjában csak kamatot kell fizetni, így kezdetben alacsonyabb a törlesztőrészlet. Utoljára a devizahiteles időszakban voltak hasonló kölcsönök, ezek később nagy problémát okoztak az adósoknak és a bankoknak is.


Még a 2008-as válság előtti időszakban öntötték a bankok a piacra a halasztott tőketörlesztéses devizahiteleket. Akkor jellemzően 5 évig nem kellett a tőkét törleszteni, csak a kamatot. Csakhogy a válsággal és a svájci frank (valamint más devizák) árfolyamának elszállásával ezek a kölcsönök időzített bombaként robbantak. Akkor ugyanis az árfolyamváltozás miatt hirtelen már a kamatok törlesztése is gondot okozott, amikorra pedig belépett a tőketörlesztés, a tőketartozás – amit devizában határoztak meg – másfélszeresére nőtt. Ezeknek a hiteleknek végül jelentős aránya vált problémássá, sokan még ma is fizetik követeléskezelőnek az ingatlan eladása után is fennmaradt tartozást...

MÁSODSZOR FORDUL ELŐ, HOGY EGY KORMÁNY A SAJÁT VÁLASZTÁSI HAZUGSÁGAIT KÉNYTELEN KORRIGÁLNI

HVG360
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2022.05.27.


Most nem mondják, hogy nem kell félni. Fájásról senki nem beszél. Azt hirdetik egyetlen szólamban, hogy megvédik a családokat, hadseregük pedig az országot. Amúgy pedig csupán elvonják másoktól azt a pénzt, amelyen választási győzelmet vásároltak.


Volt egyszer egy kormány. A miniszterelnök fűt-fát megígért a választások előtt, adócsökkentést, nyugdíjkorrekciós programot, derűs jövőt, fejlődő, gyorsan felzárkózó Magyarországot. Amint letette az esküt, rögvest bejelentette, hogy az államháztartás hiánya olyan nagy, hogy azonnal közbe kell avatkozni. „Nem kell félni, nem fog fájni”, mondta, de a lakosság egy része már előre félt, az intézkedések pedig nagyon fájtak.

Akkora bukás lett belőle, hogy okkal lehetett azt remélni, többé nem történik hasonló. Az átverések kora lejárt. De mégsem.

Erről szól még a cikk:

- Ezermilliárdos nagyságrendű osztogatásról, aztán fűt-fát megadóztatásról.

- A Meztelen diplomata című film kövér gengszteréről és egy palacsintasütőről.

- Két év alatt egyharmadával megnövelt államadósságról.

- A hatalmi önkény minősített esetéről.

- Pénzbehajtásról rendeleti úton...


AZ ÉS 2022/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.27.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Felzárkózunk

2030-ra utolérjük Ausztriát, mondta Lázár János a miniszterjelölti meghallgatásán, a jelenlevők pedig bizonyára feketén bólingattak, mint az eperfa lombja, nem is igen tehettek volna másképp. Orbán a sógorokhoz való felzárkózást öt esztendeje megjósolta, mi magunk pedig már látni is véljük, ahogy a gyorsnaszádunk elhúz az ő ócska bárkájuk mellett, amely a nyomdokvizünkben hánykolódik és a szétesés réme fenyegeti. Tegyük azonban hozzá, hogy Ausztriát nem öt vagy ötven éve akarjuk utolérni, hanem legalábbis a kiegyezés óta, sőt talán a tizenötödik század vége óta folyamatosan. Előtte csak azért nem akartuk, mert Bécsnek büszke vára Mátyás bús hadát nyögte, vagyis az osztrák örökös tartományok nem voltak abban a helyzetben, hogy méltó versenytársaink lehessenek.

Aztán telt-múlt az idő, országunk primátusa menet közben valahogy elkúratkozott, mi azonban ehhez a körülményhez is a magyar ember természet adta derűjével közelítettünk. „Úgy látszik nemsokára utolérjük Ausztriát a czivilizáczióban” – ezt az örvendetes tényt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzet című „politikai, társadalmi és közgazdászati lap” adta hírül 1891. júliusában, holott az előzmények ismeretében az lett volna magától értetődő, ha a sógorok akarnak utolérni minket.Tovább

Losoncz Miklós
Embargós dilemmák, lehetőségek és korlátok

Az Ukrajna elleni háborúra válaszként bevezetett pénzügyi és egyéb szankciók után hosszabb ideje napirenden van a Nyugat Oroszországtól való energiafüggőségének mérséklése, illetve megszüntetése. A nyilvánosságra került európai uniós elképzelések között szerepel az Oroszországból származó kőolaj- és földgázbevitel azonnali vagy fokozatos leállítása, ettől elválaszthatatlanul az egyéb hazai és importforrásokra való fokozódó támaszkodás, az energiaimport árának adminisztratív úton történő rögzítése.Tovább

Szűcs R. Gábor
Hajszál a levesben
Dánia és az uniós védelmi együttműködés

„Kolosszális erőfeszítéseket tettünk, hogy felépítsük a közös Európát. A mi társadalmi modellünket elfogadó nyolc ország lehetőséget kapott arra, hogy csatlakozzon Európához. A Magyarország által választott irányvonal hajszál a levesben. Másrészt viszont láthattuk, hogy a reakció szörnyetegének kikiáltott Lengyelország az Ukrajna [elleni agressziót követően] teljes mértékben velünk tart” – mondta Martin Lidegaard, a dán szociálliberális párt (De Radikale Venstre) elnökhelyettese, a Folketing (parlament) Külpolitikai Választmányának elnöke a Weekendavisen című polgári lapnak nyilatkozva.1Tovább

Mitrovits Miklós
Az elnök Kijivben

Smal János
Vihar az Északi-csatornán
Az ír–északír–brit viszony változásai

Gadó Gábor
Közgyűlés az Orbán Művekben

Csepi Lajos
Extraprofit, extra miniszterek

Kovács Zoltán
A Gazprom vidám barakkja

Csillag István
Az „igazságbeszéd” idén is elmarad

Molnár Erzsébet
Kivonulás Egyiptomból

Huszár Ágnes
A tanárok megbecsülése

Végső Zoltán
Újra az Olümposzon
Vangelis (1943–2022)

Gerő András
Magyar szocializmus

Darvas Béla
Bolhaporadó

Gervai András
Egy titokzatos úr (elvtárs)
A magányos hajós

V I S S Z H A N G

Mayer Ádám
Új putyini orosz „eszmetörténet”

Lantai András
Nomen est omen?

Pétervári Zsolt
Oroszhon védelmében

P Á R A T L A N

(GADOG)
VESZÉLYHELYZETEK

Lázár György
NEM JÖTTEK EL

Dés László
„KONZERVATÍV, KERESZTÉNY”

-átkai
10.

-hg-
ÁLLAMI MISE

msz
TÉGLA

-n-a
VOLT KÉRDEZNI?

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.27.


F E U I L L E T O N

Nyerges Gábor Ádám
„Van, ami a Halál Országánál is erősebb”
Orbán Ottó utolsó verseskötetéről

K R I T I K A

Károlyi Csaba
„A romlottság szívós magja”

Piros Vera: Eltévesztettem, drágám. Egy házasság anatómiája. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 165 oldal, 3500 Ft

A szerző nem akar triumfálni, sajnálkozni sem, szeretettel nézi a hol komolyan, hol csak viccből kiabáló, általában elég hülyén viselkedő Leót is, és Mártát is, mikor mondjuk amiatt ostorozza magát, hogy Leó még egy kibaszott szendvicset is jobban tud nála elkészíteni, nem is beszélve a főzésről. Mikor Márta elhatározza, hogy el akar válni, a szerző akkor is semleges marad – lesz, ami lesz, lesz, aminek lennie kell. Remek ötlet például, ahogyan párbeszédes formában esik szó arról, hogy Leó öngyilkossággal fenyegetőzött, és Márta kihívta rá a rendőröket – mindezt Márta egy barátnőjének, Julinak meséli el, aki értetlenkedve kérdezgeti. Ezzel a technikával a szerző eléri, hogy csupán megmutassa, mi a helyzet, és mindössze a barátnő kommentálja az egészet: „Hát, ti teljesen hülyék vagytok. Juli rágyújt. / Igen, az lehet, nevet Márta. / Nevetnek” (104.).Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Fűzfa Balázs
Ex libris

Markó Béla: A haza milyen?
Fenyvesi Ottó: Paloznak overdrive
Mohai V. Lajos: Utószó a magyar költészethez
Jenei Gyula: Szabadulószoba

Losoncz Miklós
Nem őrült beszéd

Bolgár György: Orbán-puzzle. Kocsis Kiadó, Budapest, 2022, 197 oldal, 3800 Ft

Mondanivalóját a szerző néhány nagy téma (vezérállam, média, Trianon, sport, azon belül futball és olimpia stb.) köré csoportosítva fejti ki. A sok közül két következtetést érdemes kiemelni. Egyfelől – mások mellett – Bolgár is hangsúlyozza: tömeges inkonzisztens megnyilvánulásai ellenére Orbán Viktor szövegeiből kiolvashatók a szándékai. Az más kérdés, hogy ki mennyire vette komolyan őket (nem voltak sokan), illetve milyen következtetéseket vontak le belőlük (sokan semmilyent).Tovább

Csepeli György
Se fordulat, se reform

Csillag István: Tetszettünk volna forradalmat csinálni. Reformok és fordulatok. Kalligram Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 350 oldal, 3900 Ft

A nyolcvanas évek „dinamikus helybenjárása” részeseként Csillag azonban azt is leírja, s jól dokumentálja, hogy az irracionális gazdasági rendszer megreformálásának útjában távolról sem csak Kádár balhitei álltak. Fontosabb volt az országot pórázon tartó moszkvai főnökök ellenállása, akik, bár maguk állították Kádárt oda, ahol volt, valójában sosem bíztak benne, s erre volt is alapjuk, hiszen Kádár 1956-ban megtanulta, amit Hruscsov és az utána jövők nem tudtak megtanulni, hogy a nép jóléte ellen nem szabad harcolni.Tovább

Kardos András
A filozófia manierizmusa

Perecz László: Reneszánsz – kezdet és vég. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 240 oldal, 2980 Ft

Hogy mennyire fontos a filozófia, a magyar filozófia, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mindenkori diktatúrák kedvenc foglalatossága nekirontani a filozófusok némely „veszélyesnek vélt” csoportjának. És ez pont nem azért van, mert a filozófia idegen test a magyar kultúrában, hanem ellenkezőleg: a mindenkori diktatúra fél a gondolkodás autonómiájától, fél a szabadság filozófiájától, fél attól, hogy a filozófiában több kritikai potenciál van, mint bármely más szellemi szférában. Persze igaz, hogy azt többen észreveszik, ha egy írót csuknak le, de itt pont arról van szó, hogy az irodalomnak frontálisan nem lehet nekimenni, a filozófiának annál inkább. A filozófia veszélyes tud lenni a hatalomra, az irodalom általában „csak” kellemetlen. Tessék végignézni Lukács György sorsát. Minden korszakában veszélyes, sőt, mennél marxistább, annál inkább le akarják csukni. Nem egyszer, nem kétszer. Aztán itt van a tanítványai elleni 73-as „filozófusper”, aminek a végén Hellerék emigrálni kényszerülnek. Majd itt van, hogy messzebb ne menjünk a pont tíz éves újabb rendőrségi üggyé stilizált exkommunikáció a liberális filozófusok ellen.Tovább

Szolláth Dávid
Váratlan leosztás

Az ÉS könyve májusban – Nádas Péter: Rémtörténetek. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 464 oldal, 4999 Ft

Nádas regénye persze nem népi irodalom és nem is szegénységrealizmus. Noha a regényvilág társadalmilag kétségbeejtően pontos, analízisének végső terminusa mégsem szociológiai, levezetései nem állnak meg a szegénység vagy a parasztság fogalmánál. Továbbra is a – megszorítások nélküli – emberről beszél, igaz, a humanizmus csapdáit kényesen kerülő, a magyar irodalomban mindmáig szentségtörőnek ható nyelvén. Épp ezért nincs benne a szegénységrealizmusok képviseleti viszonyulása, szolidaritása. Nem merül fel, hogy az „azok helyett beszél, akiknek nincs nyelvük” Tarra és másokra alkalmazott közhelye érvényes lehetne. Az elbeszélő „fordításai” is inkább műfajparódiának tűnnek. Noha gyakorta többes szám első személyben beszél a névtelen faluról, (amiben egyébként ráismerhetünk Kisoroszira), semmilyen fogódzót nem kapunk arról, hogy a Párhuzamos történetekből ismerős mindentudó, de ismeretlen elbeszélőnek vajon mi köze van a helyhez, milyen jogon használja a közösséget kifejező „mi”-t.Tovább

Ruff Borbála
Be gyöngy élet

(Tóth Krisztina: Párducpompa. Előadja Pelsőczy Réka. Magvető, 2022)Tovább

György Péter
Előhívás/emplotment

(Előhívás, Ludwig Múzeum, megtekinthető augusztus 28-ig.)

Amit ezzel a kiállítás kurátorai elvesztettek, az nem más, mint a genius loci iránti érzékük. S ennek okai kisebb részben könnyen beláthatóak, hiszen a nemzetek feletti internacionális, univerzális művészeti világ melletti elkötelezettségnek is szerepe volt ebben a döntésben. Ám valóban nehéz megértenünk, hogy egy, a globális militarizmus rekonstrukcióját bemutató videósorozat miért tűnhetett bárkinek érdekesebbnek, mint azoknak az előítéleteknek a gyűjteménye, melyek egyes franciák, hollandok, ausztrálok, olaszok magyarokkal kapcsolatos álláspontját rögzítik. S ott voltak, bemutatásra várva a Magyarországról szóló külföldi sztereotípiák, a magyarok szerint. Megannyi, kölcsönös félreértésekre épülő vélemény, melyek vizuális megjelenítése ugyancsak a művész munkájának pontosságát és a projekt végiggondoltságát bizonyítják.Tovább

Wagner István
A régi Ukrajna párizsi tárlatokon

(A tárlattrió június 4-ig látogatható.)

Mivel művészeti vásárainkon rendszeresen szerepel és a párizsi magyarokkal is foglalkozik, a nálunk is jól ismert Le Minotaure Galéria jelenleg egy mifelénk ismeretlen ukrán-zsidó-francia avantgárd mestert mutat be a francia fővárosban, három helyszínen. A festő munkáinak az izraeli MoBY Bat Yam-i emlékhelyével összefogva az Alain le Gaillard társgaléria meg a mahJ (Musée d’Art et d’ Histoire du Ju­daisme) zsidó művészeti és történeti múzeum épülete ad helyet. Itt látható Issachar Ber Ryback (1897­–1935) retrospektívája, francia, angol vagy orosz első monográfiájával, Hillel Kazovsky, a kijivi Kultur-Lige szakértője és Hila Cohen-Schneidermann, a Ryback Múzeum igazgatónője tanulmányaival.Tovább

Stőhr Lóránt
Visszafordítható

(Baranyi Benő: Zanox – Kockázatok és mellékhatások)

Baranyi Benő igazi komikus vénával bír, üde és pergő dialógusokat írt, humoros helyzeteket teremtett, helyenként térdcsapkodós bohózati szituációkat álmodott a vászonra. Vérbeli vígjátékszerző tud csak eredetit mutatni arról, hogyan veszejt el az alkohol ördöge egy újabb ártatlan lelket.Tovább

Herczog Noémi
Női Oidipuszok

(Wéber Kata: Pieces of a Woman, r.: Mundruczó Kornél, TR Warszawa, Vígszínház – Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Lévén az anyaság intim, az ember érzékelését is alapvetően megváltoztató téma, filmen hálásabbnak tűnik, szerintem mégis az előadás a sikerültebb; gondolok például a filmet terhelő, súlyukhoz képest szerintem felületesen kezelt transzgenerációs traumára és a holokausztra. Ha ezt kiegészítem a lakhatási válsággal és a menekültekkel, az utóbbi évek Mundruczó–Wéber-előadásainak és filmjeinek nem mellékesen a piachoz is illeszkedő témáit kapjuk, amelyek ízlésem szerint nem minden esetben találtak jelentőségükhöz mérhető nyelvet.Tovább

Fuchs Lívia
Féktelen kreativitás

(Louis Dufort – Frédéric Chopin – Georg Friedrich Händel – Marie Chouinard: Radical Vitality, Trafó és A Tánc Fesztiválja, Veszprém)

Az ősbemutatón még 25 rövid epizódból álló sorozat – a Trafóba és Veszprémbe ennek egy 18 részre arányosított változata érkezett – azoknak is fergeteges élményt adhat, akik nem ismerik az eredeti szólókat vagy a nagyszabású, teljes estés műveket, mert minden jelenet – beleértve három új duettet is – egy-egy aprócska, de kerek egész: röpke komédia, harsány bohóctréfa vagy gyötrelmesen szép költemény.Tovább

Fáy Miklós
Michigani Lucia

(Donizetti: Lucia di Lammermoor – A Metropolitan előadásának élő közvetítése a Müpában, május 21.)

Álzseniális a rendezés, de Donizetti igazi zseni, és egyáltalán nem zavarja az érvényesülését az, ami a színen zajlik. Mindenekelőtt azért nem, mert Nadine Sierra a címszereplő, akit eddig elég óvatosan néztem és hallgattam, szép hang, jól is énekel, de tényleg eljutunk lassan oda, hogy az előnyös külső hátránynak számít az operában, túl komoly művészet ez ahhoz, hogy szép emberekre lehessen bízni. Kivéve most éppen Nadine Sierrát, aki úgy énekel, ahogy kell, még úgyabbul, mert kényelmesen megáll a magasságokon, látszik, hogy a hangerővel sincs probléma, tényleg az őrülési jelenet a csúcspontja a darabnak, és nem arról van szó, hogy jön egy csalogány, aki húsz percen át haldoklik.Tovább

Papp Lídia
Cirkusz és kereszt

(Szikora Róbert – Lezsák Sándor: Az Ég tartja a Földet. Erzsébet, a szerelem szentje, Erkel Színház, május 7., 15.00)

Szikorában állítólag valamikor a hetvenes években, Türingiát járva született meg a gondolat, hogy a rózsákkal ábrázolt magyar származású királylányról írni kéne valamit, és vissza őt adni a magyaroknak, de csak most vált valóra az elképzelés. A darab alapjául szolgáló, azonos című regényt Zsuffa Tünde, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke írta, aki csavart egyet a Bánk bánból ismert Gertrúd-ábrázoláson.Tovább

Siba Antal
Kisfiúk, nagyfiúk

(Elnökök a képernyőn)

Néhány perccel korábban a Híradóban Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő ült egy asztalnál, ők is beszélgettek. Putyinnak láthatóan nincs szerencséje a képi tudósításokkal. Ő többnyire tábornokaival konzultál, akik általában egykorúak vele, vagy idősebbek. Oroszokon kívül nincs partnere, pontosabban egy állandó partnere van, a már említett Lukasenka. Ezek a partnerek nem egyenrangú partnerei az orosz elnöknek, már hogy is lennének, amikor például Belaruszban jelentős orosz haderő állomásozik, olykor onnét indítanak akciót, nem vagyok abban biztos, hogy a belarusz elnök ezekről egyáltalán kap-e naprakész információt. Így viszont nehéz azonos súllyal beszélgetni.

I R O D A L O M

Kávai Katalin
Selyem Margitka és Hegedüs Ignác

Hegedüs Ignácot tanonc korában sokat püfölték a segédek, ha elkeverte a szabásmintákat vagy rossz színű cérnát fűzött be a lábbal hajtható varrógépekbe. A férfiszabóságban töltötte az inas­éveit az Üllői úton, abban a rosszul megvilágított pincében. Az emeleten helyezkedett el az elegáns szalon. Kényelmes bőrfoteleivel, aranyrámás tükreivel, rózsafa dohányzóasztalkájával, földig omló óarany bársonyfüggönyeivel keresetlen eleganciát, ugyanakkor meghitt otthonosságot árasztott. Ignác csak hallomásból ismerte az emeleti helyiségeket, mivel viseltes ruhájában be se tehette a lábát. Részeges apja fillérekért udvart söpört a Weiss Manfrédnál, talán írni se tudott. Hirtelen természetű ember volt, gyakran verte a családját.Tovább

Tóth B. Judit
Ajándék

Papa undorodott a békáimtól. Szerette az életet, de undorodott az élőktől, míg meg nem halt. Csak saját magát szerette, meg engem. Rajongott értem. Azt mondta, a szerelme vagyok. Anyuval utálták egymást.

Nyugalomra hangolva, mindig ezt hallom. Besokallok. Anya egész nap az én régi gyerekszekrényemhez simulva ácsorog, el van varázsolva. A Klasszik rádiót hallgatja, a zenét néha megszakítja egy nyálas férfihang. Nyugalomra hangolva, mondja anyunak. Anya nem eszik, nem iszik, a szemein undok váladék.Tovább

Marno János
Misztérium

Hartay Csaba
Keskenyedő kert

Mesterházy Fruzsina
Kirándulás II.

Szív Ernő
Vásárlók könyve, 2022

„Új Semjén-versek? Olvasó”

„Ica, várlak zárás után a bolt mögött. Hozok virágot, mert az ovi udvarán sárgán zubog az aranyeső, és lesz néhány tüském, négyet tőletek loptam. Természetben fizetnék. Feri”

„Elképzelésem a következő. Mi, magyarok, segítsük ki orosz testvéreinket, és foglaljuk el Ukrajnát. Hadicsel, hoppá, Moszkva felől vonuljunk föl! A lófaszt alapították a vikingek Moszkvát. Mi voltunk, magyarok! Védjük is meg. Vitéz Kelemen Lajos nyugd. stb., nektek Lajos bácsi”

„Annyira fáj. sk.”

„A minap a Kisvirág Vegyeskereskedés előtt hagytam háború előtti Csepel kerékpáromat, igaz, lezáratlanul. Amikor a vásárlást elintéztem, e régi, becses családi darabot nem találtam. Visszamentem a boltba, hogy érdeklődjek, hát már bent árulták! Ügyes. Zsolt”

„Vásárlás utáni vérnyomáscsökkentést távenergia-szolgáltatással vállalok. Eti”Tovább

Visky András
Síráspróba

(670) a józsefházi Alsó utcai, szalmatetős vályogházat az öreg Simpftől béreltük, öreg Simpf, és mindig hozzátették: a falu esze, a konyhát dupla ajtó választotta el a gazos udvartól, a bejárati falépcső elkorhadt, vagy szándékosan bontották el, hogy jelezzék, nem kell odamenni, nem lakik ott senki, a konyhából jobbra egy tágasabb szoba nyílt, amiben a lătești-i barakkunk mindenestől elfért volna, balra egy valamivel kisebb, mellette keskeny, körbepolcozott üres éléskamra, a ház kert felőli oldalán alacsony tetejű pincegádor vezetett a vasalt tölgyfa ajtóig, a kisebbik szobában Anyánk, Nényu és a lányok rendezkedtek be, az utcára néző nagyobbikban az öt fiú, a konyhai pamlagon a túlélőkre kíváncsi rokonok aludtak

(671) a fiúszoba ablaka a szemközti magyar iskola keskeny, a műútra merőlegesen ráfutó, frissen meszelt épületére nézett, a tőlünk messze eső végében, a szolgálati lakásban Rita lakott, első és egyetlen szerelmem, ő szorított magához életemben először úgy, hogy érezzem magam egy lánnyal, boldogan megmutatta káprázatos melleit, profilból nézzed, mondta, úgy szebbek, és ő tanította meg, hogyan szívhatom a saját véremet a karomból, amikor szorongás fog el vagy rémálmok gyötörnek...

„A SZABADSÁG NEM IJESZTŐ DOLOG” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.05.26.


A TARTALOMBÓL:

– „A szabadság nem ijesztő dolog” – Péterfy Bori a művészek respektjéről, a nők szabadszájúsághoz való jogáról és családja Erdélyhez fűződő viszonyáról. Interjú

 „A magyar politika kiüresedett” – Jámbor András szerint amíg fenn tudják tartani a Fudan ügyét, egy kapavágás sem fog történni. Interjú

– Saját kerületével birkózik Németh Szilárd – Kordon blőd: elbarikádozták a fideszes mindenes birodalmát

– „Amint legyőzzük az oroszokat, visszamegyek tanítani!” – Fegyir Sándor, az Ungvári Egyetem harcoló tanára a fronton szerzett tapasztalatairól, gyökereiről és a kegyetlenkedések okairól. Interjú

– Szomorú hungarikum – Szeptembertől már nem tanít a közoktatásban Tóth Viktor, a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmának elindítója. Vele beszélgettünk

– Felmondási tilalom és vezénylés az iskolákban? Mi jöhet még? – Sokan attól félnek, ezeket is bevezetheti a kormány a pedagógushiány kezelésére

– Nem akarnak praxist, inkább helyettesítenek – Egyelőre kevés látható eredménye van annak, hogy a kormány a pénzcsapok megnyitásával a praxisközösségek felé igyekszik terelni a háziorvosokat

– Kifizettük, mégsem jött házhoz virtuálisan az orvos – 300 millió forintot fizettek ki rá közpénzből a covidjárvány idején, ám úgy tűnik, senki sem hallott róla

– Nem vették észre, hogy vége a kampánynak – Nyoma sem volt a koherens gazdaságpolitikának a miniszteri meghallgatásokon

– Zavaros viszonyok a víziszárnyas-ágazatban – Egyre jobban szorítják az ágazatot az egekbe szökött takarmányárak és a madárinfluenza

– Politikai földindulást hozhat az élelmezési válság – Rendkívül sok konfliktus kerülhet felszínre, amelyeknek a kezelésére egyelőre senki sem készült fel

– Kárpátalja: van, aki már hazatért – A magyarság helyi politikusai abban bíznak, hogy nem csökken 100 ezer fő alá az ottani magyarság lélekszáma

– Tilos a szőke haj, tilos a műköröm – A fia még az apján is túltesz, egyre abszurdabb szabályokkal korlátozzák a nők jogait Türkmenisztánban

– Szoros ölelés – Andrzej Duda kijevi útja minden eddiginél egyértelműbben demonstrálta Lengyelország és Ukrajna szövetségét

– Észak-Írország: újabb ütközet brexitügyben – Hogyan történhetett, hogy első ízben egy katolikus párt nyerte meg a parlamenti választást?

– Kert hajléktalanoknak – Utólag zseniálisan egyszerű ötletnek tűnik hajléktalanszállón kertet csinálni az intézetben magukat átmenetileg meghúzóknak

– Miniszterelnök ingujjban – Jelenleg a politikai döntéshozók elsődleges célja az energiabiztonság megteremtése. Kérdés, hogy ennek oltárán hajlandók-e feláldozni a korábban kitűzött klímacélokat

 Fjordok visszhangozzák a sikolyt – Valószínűleg „Európa legnagyobb kulturális beruházását” nem a Városligetben találjuk, a nyertes azonban legalább annyira problémásnak tűnik, mint a Liget-projekt

 Mennyire aggasztó a majomhimlő? – Ez lesz az új covid? Nem valószínű, mert a himlő nagyon más betegség, de megtanulhattuk az elmúlt két évben, hogy a járványoknál semmit sem szabad készpénznek venni

– Fogyni gyerekjáték! (Sajnos nem) – Az emberek az egyszerű megoldást ígérő étrend-kiegészítőkhöz és a csodadiétákhoz nyúlnak, amelyek hatásossága bizonyítatlan a megtévesztő reklámjai ellen a gyakorlatban mégis szinte lehetetlen hatékonyan fellépni

– Csernobil már a következő turistaszezonra készül – Szerhij Mirnij, a Chernobyl Tour nevű vállalkozás alapítója

 Egy elfeledett diplomata, akinek a tulipánt köszönheti Németalföld – Ötszáz éve született Ogier Ghiselin de Busbecq, aki több ponton is szemtanúja, résztvevője volt a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakának

 Történetek a csodavárásról – Izgalmas kiállítás a Kassák Múzeumban Újvári Erzsiről és Barta Sándorról, a korai avantgárd meghatározó alakjairól

– Sportvezetőként elhasalt, fideszesként legyőzhetetlen – Szűcs Lajos vezetése alatt közel volt a csődhöz a teniszszövetség, politikusként sikeresebb, mint valaha

Publicisztika:
– Dévényi István: Lélektelen néplélek
– Gulyás Balázs: Az unokázós csaló – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Fent mint lent, lent mint fent
– Ficsor Benedek: Gyerünk, ugorj! – Álláspont
– Nagy Bandó András: Nem az ördög ügyvédje
– Szabó Antal: Halványvörös Hadsereg
 Nagy Attila Tibor: Lejtmenetben Márki-Zay Péter – A NER uralma alatt
– Pápay György: Mi leszünk a többség? – Titkos köztársaság
– Lukács Csaba: Szenczy Sándor (1965–2022)
– Végh Kata: Az igazgató – Tárca
– Gazda Albert: Csak a nihil – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: Tegyük végre helyre a dolgokat!
– Benedek Szabolcs: Gergely lábujja – Az én hangom mélyebb
– Ficsor Benedek: Jégre vitt sportnemzet – Szotyola
– Puzsér Róbert: A király elegtételt vett
– Marabu: Psszt!

Kritika:
– Ugrándozunk, ugrándozunk? – William von Hippel: A nagy társas ugrás
– Tótágast állva borzongunk – Stranger Things. Netflix
– Kofferokból kipakolt mitológia – Peter Balko: Akkor, Lošoncon
– Egy csésze tradíció – Downton Abbey – Ötórai tea szakácskönyv

Bűvös Szakács-melléklet

– Zsírosdeszka vagy burrito? – szendvicsek a világ körül
– Onigirazu (rizsszendvics)
– Pan bagnat (nizzai szendvics)
– Sokupan (japán tejes kenyér)
– Bánh mì (vietnámi–francia fúzió)
– Uborkás szedvics
– Klubszendvics
– Halikrás smørrebrød (Noma)
– Rozsos szendvics angolnával és tojással
– Crostini di fegatelli (kenőmájas szendvics)

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.05.25.


A SZERK.


A SZERK.
Itt vagyok én, a világ közepén

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, amelyben kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni az Oroszországgal szembeni olajembargóról a jövő heti uniós csúcson. A magyar kormányfő nem kertel: amíg az EU tételesen fel nem sorolja a Magyarországnak juttatandó anyagi támogatást – amely úgymond az orosz olajimportról leválás költségeit fedezné –, addig nincs miről beszélni. Nemrég előbb Szijjártó külügyminiszter, majd Orbán is megpendítette a beleegyezés általa kalkulált árát: 18-19 milliárd euró.

A SZERK.
A világ sportfőországa

Kedd reggel kinyitottuk a cseh sajtót (komolyan: a magyart hiába), és azt láttuk, hogy rólunk van szó megint. „Putyin odacsapott?” – teszi fel például a kérdést már főcímében Csehország legolvasottabb fóruma, az idnes.cz.

A SZERK.
Egy mondat a zsarnokságtól

Szabó László volt már a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, helyettes államtitkár, az MTVA alelnöke, és mivel önéletrajza szerint még igazolt labdarúgó is, bátran kijelenthetjük, hogy a kommunikációs szakember korunk hőse.

PUBLICISZTIKA

BALÁZS ANNA
„Nincs többé város”
Mariupol újjászületése és pusztulása

Amikor 2015 nyarán először jártam Mariupolban egy kutatócsoport tagjaként, úgy tűnt, mintha időutazásra érkeztünk volna a 80-as évekbe. Az utakon Ladák és szovjet gyártmányú trolibuszok, a köztereken töredezett beton virágládák és rozsdásodó rakétamászókák fogadtak, a házak közt pedig az a fajta zöldellő senkiföldje, amit a rendszerváltás utáni években láttam utoljára a budapesti lakótelepen, ahol felnőttem. Az út menti óriásplakátokat leszámítva egy dolog rántott vissza mégis a jelenbe: a város szélén sorakozó katonai ellenőrző pontok, ahol ismételten átnézték mindannyiunk útlevelét, a tankok ellen felállított tetrapod barikádok, majd a városközpontba érve a harcokban leégett városháza és rendőrőrs feketén tátongó romjai.

VÁRADI ANDRÁS
Az elveszett objektív
A szintetikus portrék kora

Ujjam az egéren, két másodpercenként kattintok, mindig új arc, új portré jelenik meg a monitoromon. Mivel a képernyő nagy, az arcok szinte pontosan életnagyságúak, némelyik egyenesen a szemembe néz, mások valahová távolabb.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Borra sör

Három éve készülnek erre az útra, a járvány… Most (május 13., péntek) végre! Tamás már a Nyugatiban, Árpinál a jegyek (6 €/fő), jön, indulhatunk.

BELPOL

ENYHÍTHETI-E A PEDAGÓGUSHIÁNYT AZ ÚJ TANÁRKÉPZÉSI RENDSZER?
Morgolódunk, morzsolódunk

Szeptembertől új, rövidebb tanárképzésben kezdik meg tanulmányaikat a felsőoktatásba frissen bekerülő pedagógusjelöltek. Az oktatók egy része attól tartott, hogy az átalakítással a kormány a középiskolai tanterv szintjére akarja „lebutítani” az egyetemi tananyagot. A gyakorlatban ez nem így lesz, de az új rendszer önmagában aligha segít az égető tanárhiányon.

MEGALAKULT ORBÁN ÚJ KORMÁNYA
Hajrá, pénz!

Ötödjére alakít kormányt Orbán Viktor, az új struktúrában pedig az elmúlt 12 év rendszerét is felborította. Hova lettek a humán területek, és mit üzen a Fidesz az új kormányzati struktúrával?

TEREBÉLYESEDŐ ALAPÍTVÁNYOK RÉTVÁRI ÁLLAMTITKÁR KÖRÜL
Zsebben a Dunakanyar

Újabb egyéni választókerületi győzelme után gyorsan gyarapszik a Rétvári Bence bizalmi embereire épülő alapítványi hálózat, amely államilag finanszírozott rendezvényekkel, propagandalapok működtetésével segíti a képviselő-államtitkárt. Legutóbb értékes váci ingatlant kapott az államtól az egyik szervezet.

KÉT FIDESZES POLGÁRMESTERJELÖLT ÚJSZENTIVÁNON
A Lázó széke

Februárban letartóztatták Újszentiván autokrata vőfély polgármesterét, most két jogász is indul a helyéért az időközi választáson. A helyi közvélemény legalább három Facebook-csoportra szakadt, és a Fidesz sem azt a jelöltet támogatja, aki mellett falusi szervezete kiállt.

KÜLPOL

HÁBORÚ ÉS GABONA
Ritka búza

Az Ukrajnában tomboló háború aligha hagyja érintetlenül az ország gabonatermését, ez pedig távoli tájakon is éhínséget okozhat.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A Liget marad”
Várnagy Tibor képzőművész, a Liget Galéria volt vezetője

Majd’ negyven évig maga volt a Liget Galéria. A sikerekről és a buktatókról, a megnyitókról és a híres teremőr néniről, a kortárs művészet ismertségéről és a népszerű kiállítóhely nyitott profiljáról beszélgettünk.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Míg el nem tűnik
EXPERIMENT. Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

RÁDIÓ
Múlt, jelen, jövő
Három az igazság

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

KÖNYV
Utánunk is ősök jönnek
Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

KÖNYV
A leégett kastély felépítése
Láng Orsolya: Személyes okok

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

SZÍNHÁZ
Elnyomás alatt nő
Mikó Csaba – Tóth Réka Ágnes: A hisztéria rövid és felkavaró története

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

SZÍNHÁZ
Távolról sem
A Mars messze van, de a Föld sincs közel

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

KONCERT
A legnagyobb tűzijáték
Tigran Hamasyan a Müpában

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

SOROZAT
A legnagyobb átverés
Az örökösnő álarca mögött

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

TÉVÉSOROZAT
Kutyából nem lesz unikornis
WeCrashed

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

INTERAKTÍV

BALATON MELLÉKLET
A dolgozó népé lett
A szigligeti alkotóház története

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.

BALATON MELLÉKLET
Jó egy tornacipő is
Golf: nem csak férfiaknak, nem csak gazdagoknak

A golf egyszerre virul és hanyatlik Magyarországon. Vannak hagyományai, van jövője, de jobb is lehetne a helyzet. Utánanéztünk, hol lehet a Balatonnál golfozni.


BALATON MELLÉKLET – INTERJÚ
„Az életem kis morzsái”
Jamie Cullum énekes-dalszerző-zongorista

Visszatérő vendég a VeszprémFesten a 42 éves angol jazz-pop­sztár, akit a házi stúdiójában faggattunk egyebek mellett a készülő lemezéről, a rádióműsoráról, a fotózásról meg más ilyen dzsesszes dolgokról.

BALATON MELLÉKLET – RÉS A PRÉSEN
„Máshol szarvasok”

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke

BALATON MELLÉKLET
Snoblesse Oblige 2022/21.

Nyári balatoni programajánló
Egy hét kultúra 2022/21.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/21.
Rövid hírek: majomhimlő, zab, aszteroida...

Szüret 2022/21.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

NEKROLÓG
Illés szekerén
Vangelis (1943–2022)

„Teljes és felmérhetetlenül gazdag életművet hagyott hátra” – szokták írni a hozzá hasonló nagypályás alkotók halálakor. Vangelis esetében leginkább az lenyűgöző, hogy minden kacskaringó, kitérő és temérdek eltérő célt szolgáló munkája dacára életműve organikus egésznek tűnik. Ráadásul mindez görög nemzetiségűként, ami a 20. századi populáris zene erős angolszász hatásai miatt is komoly teljesítmény, bár ehhez azért rögtön hozzátehetjük, hogy a hetvenes évek jeles elektronikus (pop)zenei előadóinak többsége a kontinentális Európából származott.

MI A KOTTA?
Ligeti út

Klasszikus zenei programajánló a 2022/21. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Totál véletlen”

Kováts Tibor basszusgitáros, Strong Deformity

FILM


TÉVÉSMACI
A kecske és a körtemuzsika

Amikor Sztupa és Troché elkapták Sebián atyát, mindenki csodálkozott.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A novícia

Egy kamasz lány apáca akar lenni.

VISSZHANG: FILM
Tűzgyújtó

Annyi izgalmas irányba mehetett volna Stephen King 1980-as regényének új adaptációja.

VISSZHANG: KONCERT
Jazztavasz

A melbourne-i Sarah McKenzie mielőtt Amerikába került volna, otthon kiadott lemezeivel már díjnyertes fiatal sztár volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Belle and Sebastian: A Bit of Previous

Az alapító basszusgitáros, Stuart David írta a memoárjában (In the All-Night Café), hogyan fulladt kis híján kreatív katasztrófába a skót Belle and Sebastian első lemezfelvétele a kilencvenes évek közepén.

VISSZHANG: LEMEZ
Schubert on Violin

Két olyan muzsikust hallunk itt, akiktől minden kritikusi óvatoskodást félredobva szoktam hanyatt vágódni.

VISSZHANG: KÖNYV
Marie Aubert: Ha történne valami

A novelláskötet kilenc történetében a szereplők az úgynevezett társas magány ellen próbálnak meg tenni valamit.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Kis Büdös Semmise

A térre kikerülnek a székek, majd visszakérik, aztán megint visszahozzák őket, nagy a kavarodás.

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Vakvarjú Csónakház

Vakvarjú a Duna-parton

CHILI&VANÍLIA
Crème de la crème

Epres leveles Chantilly tejszínhabbal

AZ OROSZ KATONÁK PUTYIN ELLEN FORDULHATNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.05.27.


Németország volt moszkvai nagykövete a Vlagyimir Putyin elleni katonai puccsot sem tartja kizártnak. Az orosz hadsereg megelégelheti a dolgot, és arra a következtetésre juthat, hogy a háború folytatása túlságosan káros Oroszországra nézve. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Ukrajna jelképes győzelmet aratott Genfben, ahol az Egészségügyi Világszervezet, a WHO határozatban ítélte el az ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni orosz támadásokat - írja a Politico című amerikai portál európai kiadása. A dokumentumtervezetre 88 ország szavazott igennel, míg az orosz ellenjavaslatra csak 15. A 27 EU-tagország közül csupán egy nem szavazta meg az elítélő állásfoglalást, mégpedig Magyarország, amelynek a nagykövete nem volt jelen.

Ez persze valóban csak szimbolikus jelentőségű győzelem Ukrajna számára. Hogy mi lenne a tényleges diadal, hogy miként is kellene megfogalmazni a háború lezárásának kívánatos feltételeit, arról a New York Times közöl hosszú elemző cikket, és abból az derül ki, hogy a választ egyelőre nem tudják sem Washingtonban, sem Brüsszelben, sem pedig Kijevben. A vita a New York Times szerint alapvetően arról folyik, hogy fel kell-e adni azt a három évtizeden keresztül folytatott próbálkozást, amely Oroszország valamiféle integrálását célozta. Az Egyesült Államok úgy beszél Oroszországról, mint valamiféle pária államról, amelyet el kell vágni a világgazdaságtól, mígnem mások, javarészt a Európában, azokat a veszélyeket domborítják ki, amelyek Moszkva elszigetelésének, Putyin megszégyenítésének lennének a velejárói.

Amerikában - írja a lap - a háború eddigi három hónapja alatt az ambíciók egyre növekedtek. Kezdetben csak azt remélték saját erőfeszítéseiktől, hogy Oroszország nem fog könnyű győzelmet aratni, meg fogja fizetni annak az árát. Miután azonban az orosz haderő képtelen volt bevenni Kijevet, a washingtoni kormányzat lehetőséget lát arra, hogy megbüntesse az orosz agresszorokat, meggyengítse Putyint, megszilárdítsa a NATO-t, a transzatlanti szövetséget, és ezzel egyúttal megüzenje Kínának is, hogy agresszió révén nem lehet területi nyereségre szert tenni. Ami Volodimir Zelenszkijt illeti, a New York Times emlékeztet arra, hogy az ukrán elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a háború lehetséges lezárását illetően: ezekben a NATO-csatlakozás vágya mellett még Ukrajna semleges státusának a felvetése is szerepelt. A célok tisztázatlansága miatt számos kérdőjel van akörül, hogy mi lenne a győzelem definíciója, milyen álláspontra kellene helyezkedni a konfliktus lezárását célzó majdani tárgyalásokon. Ha például Zelenszkij tesz néhány engedményt, akkor az Egyesült Államok és szövetségesei feloldják-e azokat a szankciókat, amelyek egyebek közt az orosz hadiipari kapacitások visszavetésére irányulnak? Ha az ukrán vezetés belemegy például abba, hogy Putyin megkapja, illetve megtarthatja a szárazföldi összeköttetést a Krím félszigettel, és a rendezés keretében részlegesen feloldják a szankciókat, akkor a republikánusok - de talán a demokraták körében is - azzal vádolhatják majd Bident, hogy megjutalmazta az orosz elnököt Európa térképének erőszakos átrajzolásáért - érzékelteti a dilemmákat a New York Times.

A NATO és az Európai Unió - írja a lap - eddig meglepően egységesnek mutatkozott, de ezt most kikezdi az, hogy Magyarország, amely támogatta az első öt szankciós csomagot, az olajembargónál leblokkolt, és az európaiak egyelőre még csak kísérletet sem tesznek arra, hogy beszüntessék az orosz gáz importját.

Kiemeli a New York Times, hogy Közép- és Kelet-Európában, a szovjet dominancia emlékei miatt a vezetők jobbára keményebb nézeteket hangoztatnak, Oroszország legyőzésének a szükségességéről beszélnek. Kaja Kallas észt, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök háborús bűnösként említi Putyint. Franciaország, Olaszország és Németország azonban aggódik a háború elhúzódásának, illetve a konfliktus befagyásának az eshetősége miatt, ami károkat okozhat a nagy és jómódú nyugati tagállamok gazdaságának.

Az oroszok ukrajnai háborújának lehetséges végkimeneteléről a német sajtóban is olvashatunk. Rüdiger von Fritsch, aki 2014 és 2019 között volt Németország moszkvai nagykövete, a hamburgi Die Weltnek adott interjújában - amelyet aztán ismertetett a Frankfurter Rundschau is - arról beszélt, amit időnként másik is meg-megpendítenek, vagyis hogy a Vlagyimir Putyin elleni katonai puccsot sem tartja kizártnak. Az Oroszországot kiválóan ismerő volt diplomata szerint a belső elégedetlenség elvezethet ide, hiszen a háború olyan balszerencsésen alakult eddig a Kreml szemszögéből, hogy az elnök immár saját hatalmon maradásáért harcol Ukrajnában. Nincs abban a helyzetben, hogy megkössön valamilyen rossz kompromisszumot, de ha nem tudja szállítani a sikert, akkor alaposan megnőhet a rá nehezedő nyomás. Von Fritsch nem számít népfelkelésre, arra azonban sokkal inkább, hogy az orosz hadsereg megelégelheti a dolgot, és arra a következtetésre juthat, hogy a háború folytatása túlságosan káros Oroszországra nézve. Ebben az esetben a katonák elnökcsere mellett dönthetnek - vélekedik a volt nagykövet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BOD PÉTER ÁKOS: MÁSUTT FIZETJÜK MEG AZ EXTRA ADÓKAT

MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.05.27.


Működőképes-e a kormány tegnap bejelentett gazdasági intézkedése? Mi számít a multik extra profitjának, és mi a nemzeti tőke gazdasági erősödésének? Kik lesznek a vesztesei az állami beruházások felülvizsgálatának? Miért az a legfontosabb, hogy a rezsicsökkentés szent tehene megóvásra kerüljön?Ezekről a kérdésekről beszélgetett Németh Péter a Mélyvíz című műsorban 
Bod Péter Ákossal.

„AKI TAPASZTALTA ’56-OT, HOGYAN TUD KÖZÖMBÖS MARADNI?” – RENDHAGYÓ INTERJÚ ZELENSZKIJ BESZÉDÍRÓJÁVAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.05.27.


Lehetséges, hogy a világ közbeszédére jelenleg egy fiatal ex-újságíró van az egyik legnagyobb hatással: Dmitro Litvin, az ukrán elnök beszédírója. Munkájának hatását Magyarországon aligha kell magyarázni: Volodimir Zelenszkij Orbán Viktorhoz intézett szavai többször is beszivárogtak a hazai közbeszédbe. Miért vette elő a magyar miniszterelnököt az ukrán elnök többször is? Hogyan kell kommunikálni a rossz híreket, és hogy viselkedik az elnök, amikor nem bekapcsolt kamerába beszél? A kijevi bunkerében Zelenszkijjel szimbiózisban élő Litvin elmondja – a magyar sajtóban a Válasz Online-nak elsőként...