2017. november 19., vasárnap

OLIGARCHÁK NEMZETE!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.19.Örültünk, amikor Simicska megmentette a Magyar Nemzetet, a Hír TV-t, meg a többieket a még rosszabbtól, örültünk, amikor a Puch László megmentette a Népszavát, örültünk, amikor az Indexet megmentette a Lajos. De minek is örülünk? A végtelenül eltorzított, szabadsághiányos magyar társadalomban annak örülünk, hogy oligarchák kényük kedve szerint játszanak a mi szabadságunkkal, médiához való hozzáférésünkkel.

Nézzük meg, mi maradt a magyar sajtóból 2017 végére. Van a Fidesz médiája: TV2, közmédia, Ripost, Lokál, megyei lapok, rádiós frekvenciák, PestiSrácok, 888 és a barátaik, egy egész hadsereg a Fidesz oligarcháinak szolgálatában.

Aztán ott van a Simicska altal tulajdonolt médiaportfólió, ahol szintén zajlik az élet: most nevezték ki a rendszerváltás utáni magyar politikai élet egyik leghíresebb korrupciós ügyének fő vádlottját, Schlecht Csabát a Magyar Nemzet főszerkesztőjévé. Ő pedig el is mondta, ha nem is propagandamédiát, de jobban jobbikos médiát akar csinálni az eddig tényleg viszonylag független működő médiacsoportból.

Ott van a Népszava, amely Puch Lászlónak, Simicska egykori ellenfelének és az ország megszállásában harcostársának tulajdonában van, és csak azért él, mert van kormányzati hirdetés a lapban. Aztán ott van még a frissen alapított zoom.hu, amelyet óriási pénzekből működtet egy gyanús figura, Tarjányi Péter, aki annak az MSZP-s Molnár Zsoltnak a tanácsadója, akit sokan fideszes kapcsolatai miatt vádoltak.

És ne feledkezünk meg a német Bertelsmann-csoport által tulajdonolt RTL Klubról sem, amit egy adott pillanatban maximális ellenzékiségre csavart fel a tulajdonos még 2014-ben, hogy aztán 2016-tól kezdve szépen lecsavarja ezt a lángot.

Vagy ott az ATV, amely hihetetlen módon indult meg a bulvárosodás útján az ezernyi fideszes kapcsolattal rendelkező Hajdú Péter vezetésével, miközben a tulajdonos, a Hit Gyülekezetének vezetője, Németh Sándor “végre” elindult a menekült-kérdés után a jobboldal felé, amerikai mintára.

És persze vannak még nagytőkések kezében lévő lapok, viszonylag függetlenebb lapok, olyan lapok, amiknek nem is tudjuk a státuszát.

Ez lenne a szabad magyar nyilvánosság? Ahol a tulajdonosok kényük-kedvük szerint csavarják, rakják ide-oda a lapjaikat?


Ahol az információhoz való hozzáférésünk attól függ, hogy az oligarchapartin kinek milyen lapot osztottak épp?

ÉRDEMES-E DEMOKRÁCIÁT JÁTSZANI ELLENZÉKI OLDALON, HA A KORMÁNYPÁRT CSAK AZ ERŐT ISMERI?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.19.


Újabb kezdeményezés ellenzéki oldalon, mely egyfelől emlékeztet még bennünket arra, hogy a NER nyomokban még tartalmaz demokratikus játékszabályokat, ugyanakkor jogos a kérdés: ha a szabályokat nem tartják be mindkét oldalon, akkor minek ragaszkodni hozzájuk? A Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország nevű kezdeményezés célja tiszteletre méltó, hiszen igyekszik a demokrácia játékszabályai szerint elsimítani az ellentéteket ellenzéki oldalon, ugyanakkor azt a látszatot kelti, hogy a hatalomváltásra törekvő pártok egymaguk képtelenek megoldani egyszerű feladatokat.

Amíg az egyik oldalon bömböl a kormánypropaganda, nemzeti konzultációnak csúfolt gyűlöletkampánnyal édesgeti magához az összeesküvés-elméletek kész tényként elfogadó magyar lakosságot, addig a másik oldalon értelmetlennek tűnő egyeztetések, a sajtóban való üzengetések, egymástól való undorral való elfordulás jellemzi az ellenzék szerepléseit. Úgy tűnik sok választó számára, hogy Orbán Viktor az egyetlen politikus Magyarországon, aki tudja, mit akar, és bár nézeteivel sok millió honfitársunk nem ért egyet, a politika színpadán egyelőre egyedül ő látható, mindenki más valahol az öltözőben próbálgatja a szerepét.

Csoda, hogy erősödik a Fidesz támogatottsága? Míg korábban úgy tűnt, hogy a Fidesz képes lesz súlyos hibáival agresszív kommunikációjával önmagát megbuktatni, most az a forgatókönyv kezd kirajzolódni, hogy az ellenzék a tehetetlenségével megnyerheti a választást a Fidesznek. Nem kicsit, nagyon! És igazán ez a veszélyes a mostani helyzetben. A Fidesz ugyanis erősen sebezhető, hiszen nyolc év után sem tud letenni olyan eredményeket az asztalra, amelyet egyértelműen neki köszönhet a magyar társadalom.

Nem csoda, hogy a Fidesz szinte példátlanul az újkori demokráciák történetében úgy vágott neki egy kormányzati ciklusnak, hogy sem választási programja, sem kormányprogramja nem volt. Semmiféle szakpolitikai koncepciója nincs, ha bárki szóvá meri tenni az oktatás vagy az egészségügy területén látható hiányosságokat, akkor legjobb esetben is mellébeszélnek, de mostanában inkább sorosozással vagy migránsozással vágnak vissza. A Fidesz olyan kommunikációs párttá vált az utóbbi nyolc évben, amely mindig abban bízott, hogy lesz egy-egy téma, amivel túl tudják harsogni a bírálóikat...

KÉT KÉRDÉS AZ ÚJRAELOSZTÓ IGAZSÁGOSSÁG HÍVEIHEZ

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.19.


A szocialista logika szerint a jövedelmek átcsoportosítása a gazdagabbaktól a szegényebbekhez növeli az igazságosságot, emeli az aggregált életszínvonalat (azaz felfele nivellál) és növeli a termelékenységet (azaz emeli az egy "társadalmi munkaórára" jutó értékteremtést).

Javaslom, hagyjuk most az első szempontot, mert jelentős kategóriahibán alapul (összetéveszti az igazságosságot az egyenlőséggel) és koncentráljuk a fennmaradó két szempontra. Ezek szerint -- röviden -- az újraelosztás hatása pozitív nemcsak a fogyasztásra és a GDP-bővülés ezen alapuló részére, hanem az értékteremtésre is, és ezzel tartósan növeli az életszínvonalat. Nos, én nem ismerek olyan statisztikát, amely bizonyítaná, hogy bárhol a múltban pusztán jövedelmi újraelosztás (egyenlősítés) révén nemcsak magasabb GDP-t lehetett elérni (fogyasztásbővítéssel), hanem termelékenységet is lehetett javítani. Igazából, ha belegondol az ember ebbe, ez abszurd állítás is lenne.

Ellenben a fogyasztásbővülés elsősorban piaci eredmény, és közvetlen köze az értékteremtés (termelékenység) növekedéséhez van. A szocialista gondolatmenetnek, amely a jövedelmi egyenlőséget újraelosztással akarja megteremteni, éppen a farán viselt hatalmas lék az ismertetőjegye. A makrogazdasági spekulációkon túl (még egyszer, vajon ki tudna rámutatni egyetlen jövedelemátrendezésen alapuló rezsimre, amely pusztán ettől -- magyarul, fogyasztásbővüléstől -- vált sikeressé, ez lenne az első kérdésem) a modernizációs politika már jóval bonyolultabb dolog annál, hogy a szocialisták csak azért csinálják jól, mert jeleskednek a progresszív adóztatásban...

"FORRÓ VIZET A KOPASZRA" - MAGYAR "NÉPMESE" FELNŐTTEKNEK, VAGY BEFEJEZETLEN TÖRTÉNET?

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.19.A fiatal demokrata verőlegények nagy segítséget nyújtottak a hatalom természetének leleplezéséhez. Kormányváltás után megérdemelnek egy örökbérletet, a bezárt felcsúti stadionba.


Kopasz verőlegények 2016. február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt meghúzták a vonalat a tisztességes konzervatív jobboldali polgárok és az erőszakot ünneplő, nácibarát, szélsőjobb között.
Tárgyalás!
A „független” herceghalmi polgármester Orbán Viktor felcsúti körének embere, gyakori házigazdája a településen lévő Abacus Hotelben tartott fideszes rendezvényeknek. Felesége baráti szívességből lett a Fidesz kampányarca.
Erdősi polgármester egykor öttusázó volt, hitvallásában elmondja:
„a főváros I. kerületének alpolgármestereként is azt tapasztaltam, hogy a kölcsönös bizalom és tisztelet szellemének megteremtése és fenntartása képes a legjobb emberi tulajdonságok és erők mozgósítására”.
A bizalom és tisztelet jegyében kapott a felesége kopasz verőlegényekből álló díszkíséretet a Fidesz alelnökétől.
Érthetetlen, hogy a még „szabadlábon lévő sajtó” miért áll meg a „torz lelkű garnitúránál”, miért nem megy tovább?
Miért nem teszi fel az ilyen esetben elengedhetetlen kérdéseket. Hogyan fordulhat elő, hogy a köztársaság egyik fontos intézményében erődemonstrációt tart egy magánhadsereg?
Hogyan fordulhat elő, hogy az órákon át tartó akció idején a rendőrség nem azonosítja, és nem ellenőrzi a magukat „dossziéval álcázó” verőlegényeket?
A köztársaság intézményét és a Parlament képviselőit ért súlyos incidens, bűncselekmény után, miért hallgat a köztársaság elnöke, parlamenti elnöke, miniszterelnöke? Hova bújt a belügyminiszter, a fővárosi rendőrkapitány?
Aki azt gondolja, hogy az érintetteknek erőszakkal kellett volna válaszolni az erőszakra, gondolják végig, hogy hova vezetne egy ilyen fellépés?
A hőn áhított terrorhelyzethez, amikor magasabb fokozatba kapcsolhat a Kubatov legénység. Az MSZP elszenvedte az inzultust, ami szégyene a kormánypártnak, és bizony egy kicsit az országnak is.
Megtörtént, mert megtörténhet...

A JOBBIKKAL ÖSSZEFOGNOTOK NEM KELL FÉLNETEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.19.


A Jobbik és baloldal összefogása reális veszélyt jelent Orbán újrázására nézve – ezt jelzi, ahogy a Fidesz lakájmédiája igyekszik hitelteleníteni a szélsőjobb cukisodását. A kérdés csak az: a választók gyomra bevenne-e egy ilyen összeborulást?

A kormány revolverlapjainak legújabb slágertémája: a Jobbik néppártosodásának, avagy cukiság-kampányának hiteltelenítése. A propaganda azt szeretné bebizonyítani: a párt centrumba húzódása csak a felszín, a Jobbik valójában továbbra is a jól ismert rasszista, szélsőséges alakulat. A cél egyértelmű: a ma még csak balértelmiségiek szintjén létező közeledést megakadályozni. (Tegyük hozzá: ki gondolta volna 2010-ben, hogy Vona Gábor olyan ikonikus balos helyszínen jelenhet meg meghívott vendégként, mint a Spinoza ház, és a közönség figyelmesen fogja hallgatni kifütyülés helyett.)

Tagadhatatlan: a Jobbik, és elsősorban annak elnöke, nyilatkozataiban turbó fokozatba kapcsolata a centrumba húzást. Megengedőek a melegekkel, a cigányokkal, a zsidókkal, immár Unió-pártiak és orosz ellenesek, támogatják a civileket és kiállnak a CEU mellett. Ki-ki maga döntse el: hiszi-e, hogy a változás valódi, vagy csupán politikai számítás eredménye. Kétségtelen, hogy a közép-jobb kiürült a magyar politikai térben, amikor a Fidesz úgy döntött, inkább szélről szerez több szavazót, elszívva a levegőt a néhány évvel ezelőtti Jobbik elől.

Nem tisztünk véleményezni a Jobbik pálfordulását - az azonban biztos, hogy a közvélemény-kutatások nem igazolják vissza a drámai politikai fordulat miatt várt drámai mértékű szavazóvesztést...

NAGY HIBÁKAT KÖVETETT EL A FIDESZ - AZ ELLENZÉK PEDIG KIHASZNÁLHATJA ŐKET

MÉG NEM KÉSŐ BLOG
Szerző: BECKY WEISS
2017.11.15.


Mások is, én is írtam már róla: a Fidesz az elmúlt években kizárólag a saját szavazóinak üzen a kommunikációjával. A rendszeres ellenségkép gyártás, hol Brüsszel, hol a bevándorlók, hol Soros, hol a civil szervezetek ellen a meglévő szavazóbázist stabilizálja. Ezzel tartják bennük a meggyőződést, hogy csak a Fidesz képes az országot vezetni.
Bár a kormány idehaza minden a közpénzek felhasználására vonatkozó kérdést és vizsgálatot cinikus módon elutasít, az Unión belül ez a magatartás már nem élt meg. Ezért történhetett meg, hogy idén Brüsszel befagyasztotta a Magyarországra érkező támogatások folyósítását. Erről például itt olvashatsz, de többen is megírták ugyanezt. A történet pikantériája, hogy lényegében már el is költötték azokat a pénzeket amik meg sem érkeztek! Ilyen körülmények között pedig aligha lesz a Fidesznek fedezete arra, hogy azt csinálja amit minden kormány szokott a választások előtt: hogy osztogasson!
Mi következik mindebből? És hogyan tudja ezt a helyzetet az ellenzék a saját javára fordítani?
A legfontosabb felismernivaló, hogy ha pár zsák krumplit leszámítva nincs mivel betömni a nép zsebét, amit egyébként pont ők ürítettek ki, és ha kormányprogram helyett már hosszú ideje csak uszítás folyik, a Fidesz nem fog tudni további szavazókat a saját oldalára állítani!
Ha megnézzük a 2014-es választások eredményeit, jól látható, hogy ha összeadjuk a Jobbik és az akkori Összefogás szavazatait (kb. 1,02 és 1,29 millió) az eredmény meghaladja a Fideszre adott voksok számát (2,26 millió). Ehhez képest a Fidesz szerezte meg a képviselői helyek kétharmadát. Szerintem aki nem elvakult fideszes és nem azért fizetik hogy a Fideszt fényezze, már ebből az adatból is láthatja, a magyar választási rendszer nem igazságos.
A döntő tényező az eredményben az egyéni választókörzetekben jelentkezett: az itt szerezhető képviselői mandátumok közül 96-ot a Fidesz szerzett meg, míg az Összefogásnak csak 10 jutott, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig egy sem! (Ha a listás szavazatok eredményeit nézzük, az ott kiosztott mandátumok száma 37, 28, 23 és 5, ami lényegében tükrözte is az erőviszonyokat.)...

"NE A TÖBBSÉG LEGYEN KISEBBSÉGBEN!" - ELLENZÉKI VÁLASZTÁSI NAGYGYŰLÉS (VIDEÓ)

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.11.18.


A Közös Ország Mozgalom szombatra választási nagygyűlést szervezett, amelyre meghívták az ellenzéki pártokat. Javaslatot teszünk arra, hogyan lehetne elősegíteni, hogy a változást akaró ellenzéki pártok, állampolgárok együttműködésre tudjanak lépni, tiszteletben tartva egymás identitását, a különbségeket, de megtalálva azokat a minimumpontokat, amelyek lehetővé teszik, hogy 2018-ban a NER meghaladása bekövetkezzen – mondta a Népszavának még pénteken a KOM alapítója. Gulyás Márton a szombati rendezvényen bejelentette: a Közös Ország Mozgalom felvállalja, hogy minden egyéni kerületben megtalálja a legesélyesebb ellenzéki jelöltet.

A Momentum már korábban bejelentette saját rendezvényét „Választást nyerni a populisták ellen: A holland modell” címmel, az LMP szóvivője viszont csak kedden beszélt arról, hogy ők sem közösködnek. Ez nem szakítás, csak ezen a rendezvényen nem fogunk közösen megjelenni. Az LMP-nek és a Momentumnak is él az ajánlatunk – pontosította a helyzetet a KOM alapítója. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a salgótarjáni programbemutató után csatlakozott a közös ellenzéki eseményhez...

ZSIDAIÉK RÁZÁRTÁK AZ ÉTTERMÜKET A BENT TÜNTETŐ GULYÁS MÁRTONÉKRA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.11.19.


A Közös Ország Mozgalom és a Város Mindenkié csoport aktivistái vasárnap délben felmentek a Várba, és ott transzparensekkel felszerelkezve benyomultak a Pest - Buda nevű étterembe.

Az éttermet és a hozzá tartozó szállodát Zsidai Roy és családja üzemelteti, és az utóbbi hónapokban az derült ki, hogy rendkívül olcsón bérlik hozzá az ingatlanokat az I. kerületi önkormányzattól.

Az I. kerület egyébként is hajlamos az önkormányzati vezetőkhöz közel álló személyeknek olcsón adni bérleményeket a Várban.

Az akciót egy nappal azután tartják, hogy a Gulyás Márton vezette mozgalom szakpolitikai akciókat hirdetett meg...

A FIDESZ MÉG A HALÁLUKBAN IS MEGALÁZZA A MAGYAR EMBEREKET?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2017.11.19.


A múlt vasárnapi Fidesz kongresszus hangulata, az ott elhangzott beszédek tartalma vetekedett az egykori MSZMP kongresszusokéval. A felszólalók termelési jelentéseiben virágzó Magyarországról, a még csodálatosabb jövőről hallhattunk.

Orbán Viktor soros mondanivalójában gyakran emlegette Soros Györgyöt, mint aki mételyezi a magyar lelket, aki akadályozni akarja, hogy a Fidesz a sok-sok jótéteményével elhozza a Kánaánt az országba.

A miniszterelnök arról beszélt: “A szabadság sztyeppei szeretete a béke és az igazság keresztény hitével találkozott, s ebből emberszeretet nőtt ki … amely a magyar politikai gondolkodásunknak máig középpontjában áll”. Ennek ellenére egyetlen szóval sem említette az egészségügyet. Pedig több mint két éve sok tízmilliárdba kerülő kampányt folytat a Fidesz, mondván megvédik a magyar “zembereket”. Úgy tűnik a nem létező menekültek elleni küzdelem fontosabb a Fidesznek, mint a magyar állampolgárok gyógyítása. Csak, miképpen fér ez össze a felebaráti szeretettel?

A kongresszus idején már nyilvánosságra került, hogy heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet...

A FEHÉR HÁZBAN ÜL A LEGNAGYOBB ZAKLATÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.19.


A Weinstein-botrány utáni légkörben, a #MeToo mozgalom kellős közepén, amikor naponta buknak meg hírességek szexuális zaklatási ügyekben, a fehér Házban ül a világ legnagyobb zaklatója, akiről bizonyítékok vannak. Ő maga mondta el egy felvételen, mit kell csinálni a nőkkel, és hogyan erőszakolt meg egy férjes asszonyt.

Ahhoz képest, hogy a világ megelégelte a férfiak hatalommal való visszaélését, egyetlen ember van, aki mindezt eddig megúszta, Donald Trump. Trumpot tizenhat nő vádolta meg szexuális erőszakkal és zaklatással, ezek között nincsenek szépségkirálynők tucatjai, hotel alkalmazottak, cégalkalmazottak és szobalányok, és mindenki, akivel Trump találkozott.

Trump az egyetlen az eddig megvádoltak közül, aki nem ismert el semmit, nem is kért senkitől bocsánatot, nem is gondolja úgy, hogy kellene. A nők erre valók, csak el kell kapni a pinájukat, mint mondta. Felfoghatatlan, hogy éppen az Egyesült Államoknak legyen ilyen elnöke, és ráadásul magukat kereszténynek nevező emberek szavazatai alapján.

Az antiliberális propaganda hatása, a neporpotestáns tévéevangélisták agymosása, hogy a melegházasságot, a melegek egyenlőségét, amivel senkinek nem ártanak, veszélyesebbnek állítják be, mint egy elmeállapotát tekintve kétséges, adócsaló, rasszista és erőszakoló embert a Fehér Házban. Mindennek hátterében pedig a republikánus párt és ezeknek az egyházi vezetőknek a politikai-hatalmi szövetsége áll...

VISSZA AZ EMBERIG, 100 ÉVE HUNYT EL SZABÓ MAGDA

NEMZETI KÖNYVTÁR BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2017.11.19.


Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben és 2007. november 19-én hunyt el Kerepesen. Kiváló és sokoldalú író volt, aki a versektől a színpadi műveken át a novellákig és regényekig kipróbálta magát, s maradandót tudott alkotni. Míves, kifinomult nyelvművészete, s a lélek megismerésében és megértésében kalauzoló empatikus, pontos, őszinte emberképe és jellemábrázolása nemcsak az olvasókat bűvölte el, hanem a nagy szerzőtársakat is. 

Ahogy a családregényíró Szabó Magda előtt tisztelgő Esterházy Péter írja a Régimódi történet és az Ókút apropóján, Szabó Magda úgy tud írni, hogy az már több mint irodalom,
„[…] bevezetés a megismerésbe. Valaki mintha először nézne apjára, anyjára, városára, egy lóra. De legelőször is a szavakra. Bevezetés ez a nyelvbe is, beletanulás a nyelvbe, ahogy fogalmak lassan elnyerik jelentésüket, ahogy valaki a méltó büntetését, a nyelv mint világ, a világ mint nyelv, mint egyetlen megismerésre érdemes.”  (Esterházy Péter: Az Ókútról. Élet és Irodalom, 1997. 22. sz. és U.ő.: A szabadság nehéz mámora. Bp., Magvető, 2003. PIM)

Szabó Magda a debreceni m. kir. Tisza István Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát, majd évekig tanított is. Doktori értekezése különös felütése az írói életműnek, előrejelezve a szépség és a nőiség, a női identitás nyelvben való kifejezésének témáját, amely kulcsfontosságú lesz Szabó Magda későbbi életművében. Értekezése bevezetőjében megállapítja, hogy bár első megközelítésben különösnek tűnhet az antik irodalom méltóságteljes auktorainak a római szépségápolás témaköre felől való megközelítése, „a latin irodalom ismerete azt mutatja, hogy a költők és írók nem jártak mindíg cothurnus-ban, s nemcsak fegyverről és vitézről énekeltek.” Az Ovidius, Tertullianus és Cyprianus néhány művét elemző értekezés bepillantást enged az ügyes női szépségtitkok és praktikák széles tárházába (olykor boszorkánykonyhájába), s nem utolsósorban a kozmetika- és divattörténetéhez is sokat ad hozzá...

BEER MIKLÓS: VAN, AMIKOR FEL KELL EMELNÜNK A SZAVUNKAT

SZEM-LÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.11.19.


A váci püspök szerint nem hallgathatnak az egyház képviselői, ha igazságtalanságot, jogtalanságot, kirekesztést tapasztalnak.

A napokban jelent meg Beer Miklós harmadik interjúkötete Mindig velem címmel, amelyből nemrég részletek közöltünk a SZEMléleken. A könyv kapcsán adott interjút a püspök a Magyar Nemzetnek, amely ide kattintva olvasható teljes terjedelmében. Az alábbiakban néhány részletet idézünk a főpásztor válaszaiból:...

A KORMÁNYMÉDIA A JÖVŐBE LÁT, VAGY ŐK IRÁNYÍTJÁK AZ ÜGYÉSZSÉGET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.11.19.


...Tehát az Origo lehozta a helyreigazítást, de mivel több per még zajlik, a propaganda szemrebbenés nélkül tolja tovább. Aztán majd valami eldugott rovatban nyilván ők is helyesbítenek.

Az ügy folyománya a Magyar Idők cikke volt, melyben ország-világ tudtára adták, hogy az ügyészség beidézte Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc feleségét, ugyanis az általa vezetett Altus Portfólió Kft. több tízmillió forint kölcsönt adott Czeglédy Csaba cégének. Amúgy legálisan, szabályosan, minden szükséges irattal alátámasztva, magánpénzből, de ez propagandáékat nem igazán érdekli.

A dolog érdekessége az, hogy a Magyar Idők akkor tette ezt közhírré, amikor még SEM AZ ÜGYÉSZSÉG, SEM DOBREV KLÁRA nem tudott arról, hogy ez a meghallgatás meg fog történni.

Mostanra megtudták, mert már tény: jövő péntekre beidézték Dobrev Klárát. Szó sincs arról, hogy elönt az aggodalom Czeglédy Csabáért. Nyomozza ki a hatóság, mi történt és ha bűncselekmény, kapja meg a büntetését. Gyurcsányért sem izgulok – bár bevallom, Dobrev Klárát sajnálom, mert többre tartom a férjénél, de ez magánvélemény persze -, azonban az ország állapotáért nagyon is aggódom. Nem ártana, ha mások is aggódni kezdenének, az ugyanis egyáltalán nem normális dolog, hogy a kormány propagandamédiája előbb tud egy idézésről, mint az azt kiadni hivatott ügyészség. Tudom, hogy a csirkefarhát-csíkisör-jönajézuska háromszögben nyom nélkül tűnnek el az ehhez hasonló ügyek, de ez megint olyan súlyos vészjelzés, ami a sötét jövőt vetíti előre. Baj van. Nem kicsit. Nagyon.

PUSZTAPOPULIZMUS - ELSZOMORÍTÓ NÉMET KÖNYV A FIDESZ MAGYARORSZÁGÁRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HELTAI ANDRÁS
2017.11.18.


Stephan Ozsváth, a német közszolgálati rádió munkatársa Pusztapopulizmus címmel írt igen alapos, évek beható munkáján nyugvó könyvet a Fidesz-Magyarország történetéről. Tanulságos és elszomorító olvasmány. Az országot és a magyar nyelvet kiválóan ismerő, de kívülálló szemtanú a magyar újpopulizmus hétéves diadalútját megdöbbentőnek és elítélendőnek tartja. Azt látja viszont, hogy a kiutat, az ellenzék esetleges választási sikerét elzárja a törvényhozás és a rendszer mesterien működő agymosó apparátusa. Nemkülönben a tehetetlen ellenzék.

Stephan Ozsváth apja 1956 októberében medikus volt, részt vett tüntetéseken, majd sebesülteket ápolt az István Kórházban. Azután menekült. A fiú német anyától született, de később hosszú évekig gyakorolta apanyelvét, amikor egészen a közelmúltig az ARD munkatársaként rendszeresen tudósított Magyarországról. Berlinbe hazatérve összegezte most tapasztalatait az országról, ahol szerinte „a félelem a legfontosabb politikai eszköz, hiszen a félő emberek vezetőjük köré tömörülve lelki bunkerbe menekülnek”. Egy olyan országban, ahol „csak hívők és hitetlenek vannak, ahol nincs már helye a tárgyilagos politikai eszmecserének”. Ám a vezető kultusza, a mitikus harc a jó és a rossz között éppen az ellentéte a demokratikus versengésnek, írja. Itt már nincs helyük pártoknak, legfeljebb statisztaként, a NER-től eltérő vélemény pedig csak az ellenségtől jöhet. És kontrasztként felidézi a kezdeteket, amikor Orbán Viktor kétségbe vonta a 2006-os választás eredményét, s Gyurcsány Ferenc kormányát illegitimnek minősítette, hiszen „az emberek bekötött szemmel választottak”.

A történések és a helyzet visszhangja fő gazdasági és elvben politikai szövetségesünknél, Németországban vegyes. Ozsváth emlékeztet rá, hogy Rupert Scholz jogtudós, a Kereszténydemokrata Párt (CDU) még Helmut Kohl utolsó kormányában működött védelmi minisztere az 1989 előtti magyar hírszerzés emberéből berlini nagykövetté avanzsált Czukor Józseftől kapott megbízást, hogy értékelje azokat a kritikus törvényeket, amelyek alkotmányosságát kritikák érték. Scholz viszont azokat rendben találta, Frank Spengler, a CDU Adenauer Alapítványának budapesti irodavezetője pedig megnyugtatta a német közszolgálati rádió hallgatóit, hogy „Magyarország jogállam marad”.

Vagyis vannak Orbánnak támogatói, sőt követői is Németországban, különösen az Alternatíva Németországért (AfD), az új szélsőjobboldali párt köreiben, de kedvelik egyes konzervatívok is, mondta lapunknak a szerző. Akadnak emberek, akik beveszik, hogy Magyarország a kereszténység bástyája a muszlim invázióval szemben. Orbán hívei közé tartozik Horst Seehofer is, a bajor kormányfő, aki őt arra használja, hogy közvetetten bírálhassa Angela Merkelt. De az ilyen hangok azért ritkák. Legutóbb Merkel igen határozottan bírálta a magyar kormányból származó kijelentést, hogy nem hajtják végre az Európai Bíróságnak a menekültügyben hozott határozatát. A kancellár akkor az orbáni ideológiával szembe állított egy másikat, nevezetesen a jogállamét. Az Európai Néppártban sem mindig boldogok Orbán Viktor miatt, mondta Ozsváth, s utalt rá, hogy tavasszal a CEU és a civil szervezetek körüli vitában nyilvánosan azzal fenyegettek, hogy kizárják a Fideszt a frakcióból...

A VILÁG LEGKELLEMETLENEBB ÚJSÁGÍRÓI EGY HELYEN: MEGKEZDŐDÖTT AZ OKNYOMOZÓK LEGNAGYOBB KONFERENCIÁJA

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.11.18.


Szó szerint egymás lábát tapossák a híresebbnél híresebb újságírók és szerkesztők a dél-afrikai Johannesburgban, a Global Investigative Journalism Networknek kétévente megrendezett konferenciáján, ahol jelenleg 130 országból 1200 újságíró vesz részt. Helyszíni tudósítás.

„Ti vagytok a világ diktátorainak, mindenféle rendű és rangú autokratáinak a rémálma” – üdvözölte David Kaplan, a világ legnagyobb tényfeltáró ernyőszervezetének, a Global Investigative Journalism Networknek az igazgatója a #GIJC17 résztvevőit, a világ 130 országából érkezett 1200 újságírót.

„Rendkívüli történéseknek vagyunk szemtanúi. Globális szinten visszaszorulóban van mindaz, ami számunkra fontos – az átláthatóság, a sajtószabadság és annak a lehetősége, hogy a vezetőinket elszámoltassuk” – így David Kaplan, aki szerint a rossz fiúk számára rég nem léteznek országhatárok, így ideje, hogy a jó fiúk is globális szinten mozogjanak, és megosszák a tudásukat egymással...

ÚGY HÖMPÖLYÖG A SZEMÉT, MINTHA CSAK EGY MEDRÉBŐL KILÉPŐ FOLYÓ VOLNA


MAGYAR NARANCS - MIKROFILM BLOG
Szerző: GERA MÁRTON
2017.11.18.


A rohamosan fejlődő Kína alulnézetből nagyon szomorú képet nyújt. Holnap a Verzión!

Kisgyerekek turkálnak a szemét között, majd egyszer csak egy Angry Birds-figurára akadnak, amiről ők persze nem tudják, hogy micsoda, de felcsillan a szemük, rögtön elkezdik nézegetni. A háttérben folyik a munka, Kun dobálja be a műanyag hulladékot egy gépbe, fél lábbal a szemétben tapicskol, pár perc múlva meg már azon bosszankodik, hogy sok pénz megy el az áramra, hiába dolgoznak fel elmondhatatlan mennyiségű szemetet, a bevétel így is alacsony.

Valahol Kínában vagyunk, nem a felhőkarcolók és a Hszi Csin-ping-plakátok között, hanem vidéken; ott, ahol a globalizáció leginkább abban érhető tetten, hogy ideérkezik a világ szemétmennyiségének jelentős része, így könnyen találni kidobott Barbie babát vagy félig használt krémet. Nagy hajókkal hozzák a szemetet, aztán gyakran cipő nélküli, szakadt felsőben bicikliző férfiak visznek haza (pontosabban a feldolgozóműhelybe, ami az otthonuk) belőle annyit, amennyit csak tudnak, hogy feldolgozzák a kis gépükkel. Hogy legyen valami pénz, ami talán elég Yi-Jie beiskolázásához, vagy ahhoz, hogy a fiú elvigye az anyukát a Mao-mauzóleumba, ahol úgy tud imádkozni, ahogy mindig is szeretett volna...

EZ MÁR NEM A "KISVASÚT"

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.19.


Az amerikaiak falhoz szorították a magyar miniszterelnököt, aki néhány hónap alatt, ország világ előtt, többször elrúgta magától az észak-atlanti rendszert (Paks II, gázvezeték, illiberális demokrácia).

A nagyhatalom, az USA félreérthetetlen, egyelőre diplomáciai válaszcsapására Orbán Viktor olyan kommunikációs trükkel próbálkozott, amely az EU-val folytatott rendszervitákban többé-kevésbé bevált: tagad, terel, mellébeszél, hazudik, villogtatja pávatollait.

Alapkérdés viszont, hogy a nyugati szövetségi rendszerben mekkora az egyes országok mozgástere?

Ami nálunk történik, bárhogy nevezhetjük, csak reálpolitikának nem. Már emberek tömegeinek sorsa forog kockán!
...

ÍGY KÉSZÍTSD FEL AZ AUTÓDAT TÉLIRE

CARTÁRS BLOG
Szerző: cartrárs
2017.11.17.


Már látótávolságban a karácsony, mindjárt itt a mikulás vagyis rövidesen már benne is vagyunk a télben: ez pedig azt jelenti, hogy ideje autónkat felkészíteni az elkövetkező hónapok kihívásaira. Ebben az írásban most összeszedtük, hogy mikre érdemes odafigyelni, hogy minden rendben legyen:

Gumik

November van, így már eljött az ideje a téli gumi felszerelésének! Ilyenkor nemcsak az abroncs állapotára érdemes figyelni (tehát ne legyen repedezett, vagy sérült), de a mintázat mélységére is! Amíg ugyanis a nyári gumiknál a minimum profilmélység 1,6 mm, addig a téli abroncsoknál ugyanez 4 mm, tehát amíg nyáron még megfelelő egy 3 mm-es abroncs, a téli guminál már csak a vastagabb mintázat megengedett.

Érdemes figyelni a 4 évszakos abroncsokra is, hiába használhatók egyes típusok viszonylag normálisan (a hangsúly a viszonylagoson van!) télen újkori állapotukban, 2-3 mm-es profilmélységgel már azok sem nyújtanak megfelelő biztonságot. Én már csak azért is javaslom, hogy megfelelő téli gumival vágj neki az elkövetkező hónapoknak, mert előfordulhat, hogy egy, általad okozott koccanásnál nem fizet a biztosító az autód javítására. A társaságok ugyanis ilyenkor megtagadhatják a casco-ra való kárrendezést, ha a baleset nyári gumis autóval történt.

Az abroncs típusa és mintázata mellett a guminyomásra is figyelni kell. Minden autón feltüntetik a megfelelő értékeket, ezeket vagy a B-oszlopon, vagy a tanksapka fedelének belső oldalán találod. Jó tanács, hogy minden esetben tartsd be a feltüntetett értékeket! Gyakori tévhit, hogy télen a „nagyobb tapadásért” csökkentik 0,5 atmoszférával a guminyomást, de ez csak ront az autó úttartásán és a fogyasztást is növel...

ÉLETET LEHELNEK A SZELLEMVÁROSBA

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2017.11.19.


Egy városnegyednyi félbehagyott betontorzó magasodott éveken át Biatorbágy szélén, ahol az egykori beruházó vonzó komplexumot álmodott meg. A csődbe ment tervet újragondolta az új tulajdonos, aki valóban életet lehelne a szellemvárosba: nem csak szálloda, irodák lesznek, de jelentős mennyiségű lakás is. Reményeik szerint már 2018 márciusában költözhetnek a lakók, feltéve, ha a potenciális vevők is hisznek abban, hogy valódi élettel tölthető meg az új városnegyed.

„Úristen, ez micsoda?” „Ezzel végül nem lett semmi?” „Mi lehet abban a szellemvárosban?” – hosszú éveken át ilyen kérdések villanhattak át azok fejében, akik az M0 és az M1 találkozásánál elsuhantak a hatalmas betonmonstrum mellett, hogy aztán az autóból még vissza-vissza nézve meglepve lássák: az épülettömb együttese még annál is hatalmasabb.

„Na, mégis épül?” „Valamit csinálnak?” „Mégse marad szellemváros?” – az elmúlt egy évben viszont már inkább ezeket kérdezik maguktól, akik elhaladnak az autópályán a Törökbálinti-tó mellett. Nemcsak megmozdult valami az elárvult területen, de a projektet újragondoló új tulajdonos építési munkálatai ott tartanak, hogy az ígéret szerint 2018. április 1-jével elkészül az első ütem, költözhetnek a lakók, jöhetnek a boltok, indulhatnak az irodák, igazi élet töltheti meg a negyedet. A teljes beruházás befejezését a második ütem vége jelenti, ez 2019 végére várható...

ITT OLVASHATÓ

NE NEVESSÜNK NÉMETH SZILÁRDON

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.11.19.


Ma ő a Fidesz, és éles helyzetekben mindenki Németh Szilárddá válik, Gulyás Gergelytől Lázár Jánosig.

Nemrég még a teljes Egyesült Államok jól szórakozott az abszurd és agresszív hazudozó Donald Trump nevű milliárdoson, aki hasznos bohócként tette izgalmassá a republikánus előválasztást. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a végső jelölt a pártvezetés favoritja, Rubio lesz, akit csak a legszerencsétlenebb Bush, illetve a vonalas Ted Cruz szoríthat meg. Nem szaporítva a szót, tudjuk, Trump nemcsak jelölt, de elnök is lett.

És folytatta a hazudozást – amit ne tudjunk be a szokásos (és fals) „minden politikus hazudik” közhelynek. Ez ma a politika egyik legfontosabb kérdése. Ezek a hazugságok ugyanis már nem korrekciós céllal és nagyságrenddel megfogalmazott hamis állítások. Az aktor itt nem egyszerűen elferdít tényeket vagy letagadja azokat. Nem a valóság ismeretéből, és a módosításon kívül fennálló világ rögzítéséből indul ki. A politikai hazugságok új valóságot kreáló formában jelennek meg. Messze nem pusztán a Trump-kampányban, majd a kormányzását fémjelző „alternatív tények” formájában. Az EU-ból kilépő britek jelentős része is hazugságokból épített rendszerben mozogva adta le a szavazatát – vezérük, Nigel Farage a népszavazás másnapján, mellékesen közölte, hogy „hiba volt” az állításuk a kampányban, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot küld az EU-ba, és ez a kilépés után majd a brit büdzsét gazdagítja. Nem egyszer, véletlenül rosszul előadott adatról beszélek: ez szerepelt méteres betűkkel a kampánybuszán! Nem valós, hanem csak kampányelemként hasznosuló, a politikai hátország által bevédett és szajkózott, majd a hazugság életciklusának végére érve különösebb veszteség nélkül eldobható hamis állításokról beszélünk. Trump is ettől teflon: nem a valóságba erőltet hamis elemeket, hanem teljes világot kreál, ahol saját szabályai szerint mindig neki van igaza, és soha nincs felelőssége, csak a pillanat uralása a cél.

Orbán Viktor pedig pontosan ismeri ezt a mechanizmust. Erre gondolt, amikor a Fidesz-kongresszuson kijelentette, hogy „a korszellem” az ő oldalukon áll. Hatalomgyakorlásuk naprakészen másolja a politikai hazugságokra épülő külföldi példákat, sőt néha itt kísérletezik ki a nemzetközi mintákat. Itt már rég bejáratott gyakorlata volt a nem kormánypárti újságírók parlamenti kitiltásának, a kormánypropagandisták „felkérdeztetésének”, amikor Trump szóvivője először tartott sajtótájékoztatót a hozzájuk lojális sajtómunkásoknak. Handó Tünde már rég a bugyiügyi tanácsadóknál tartott, amikor elindult a lengyel igazságszolgáltatási reform csatája...

A KÖZMUNKAPROGRAM LEÉPÍTÉSE JÓ IRÁNY, DE TÖBB BÖLCSESSÉG KELLENE HOZZÁ

MÉRCE
Szerző: MOLNÁR GYÖRGY
2017.11.18.


A kormányzati foglalkoztatás- és szociálpolitika sarokkövének tekinthető közfoglalkoztatás 2012 óta töretlenül nőtt. Idén azonban jelentős fordulat állt be, vélhetően a munkaerőhiány megjelenésére reagál úgy a kormányzat, hogy idén először csökkentette a közmunkások átlagos létszámát. A fordulatot egy márciusi kormányhatározatban jelentették be, ami nem csak a program csökkentését irányozza elő, de több ponton olyan rendszerhibákat is orvosolni igyekszik, amikre szakemberek évek óta hívják fel a figyelmet.

A döntéshozók reakciója a megváltozott körülményekre elég lassú volt, pedig az intő jelek legkésőbb 2015-ben feltűnhettek volna, amikor a közfoglalkoztatásra szánt 270 milliárd forintot nem sikerült teljes egészében elkölteni. A szakmai jelzések ellenére 2016-ban még jelentősen, az előző évi kiadások negyedével meg is növelték a közfoglalkoztatás költségvetési keretét, amit szintén nem sikerült elkölteni.

A kormányhatározatot követően aztán a 2016-os 223 ezerről 2017 első 8 hónapjában átlagosan 185 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma, ami nagyjából a 2014-es szintnek felel meg. A határozat szerint a célszám a 150 ezer, 2020-ig kellene ekkorára csökkenteni a programot
.

Ebben az írásban arról lesz szó, hogy mire ad, és mire nem ad megoldást az új kormányhatározat...

SZEGÉNYKELTETŐ ISKOLÁK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: RADÓ PÉTER
2017.11.17.


A tömeges és tartós szegénységgel együtt élni: rettenetes morális teher. Egy Magyarországhoz hasonló közepesen fejlett országban ez a morális feszültség a (köz)politikával szembeni elvárásokban kellene hogy testet öltsön. Az állampolgárok közötti szolidaritás minimuma és a közszolgálat ethosza arra kellene hogy késztesse a politikát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel a szegénység visszaszorítására törekedjen. A magyar politikai elit azonban morálisan erősen leépült; politikusaink többsége azt tekinti „rea­lizmusnak”, ha tetteiket egy nagyon szűk pártpolitikai referenciaközösség elvárásai, a referenciacsoportjukon belüli erővonalak által kijelölt pillanatnyi mozgástér, s nem a helyes cselekvésről szóló morális meggyőződések határozzák meg. A közpolitika morális kiüresedését pedig mintha az egész társadalom elfogadná, mint a dolgok megváltoztathatatlan rendjét; a szegényellenes politika „egyfajta” politika, s nem az állampolgári közösség egy hatalmas csoportjával való szembefordulás, a közszolgálat eredeti céljának elárulása lenne. Ebben az írásban ezt a morális válságot a magyar kormány oktatáspolitikai gyakorlatán keresztül próbálom meg szemléltetni...

ITT OLVASHATÓ

AKTÁK ÉS GYEREKEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.11.18.Amikor egy-egy nehéz esettel találkozunk, mindig a legtöbb oldalról utánanézünk mindennek, hogy lehetőleg minden információt beszerezhessünk, ami befolyásolta, kialakította a helyzetet. És mindig az a legfontosabb, hogy a gyerekeket, az ő érdeküket egy percre se veszítsük szem elől.

Sok munka van a mögött, hogy civilként, de a jelzőrendszer részeként partnernek tekintsenek minket az ügyek különféle szereplői. Civilként ma sem tekintenek annak. Mivel azonban a jogszabály ezt a jelzőrendszer dolgot engedi, e mentén azért el lehet indulni. Van, ahol sok harc után már természetes, hogy egy esetkonferenciákra minket is meghívnak. És van, ahol direkt nem hívnak meg, aztán, ha rákérdezünk, hogy miért a gyerekektől kell megtudnunk, hogy volt ilyen, akkor elkerekedett szemmel kérdezik: hát honnan tudhattuk volna, hogy ti kapcsolatban vagytok ezzel a családdal?! Holott pontosan tudták…. csak így „maguk között” egyszerűbb volt lefuttatni az egészet. Sok hasonlón vagyunk már túl, a héten is volt egy épp ilyen eset.

Mert a bizalom még mindig csak részünkről van meg. Az intézményektől (tisztelet a kivételnek) még mindig inkább csak kikényszerítjük az együttműködést. Bár a végkifejlet szempontjából mindegy is, nekünk az a fontos, hogy működjön a dolog, oldódjon meg az ügy, és a lehető legjobbat hozzuk ki belőle, együtt. Az intézményrendszer azonban nem szereti, ha belelátunk a dolgokba. Ha halljuk, ami ott elhangzik. Ha rákérdezünk dolgokra. Mert gyanakvók. Pláne, hogy mi „azokkal” vagyunk. Azokkal, akikkel nekik csak gondjuk van. Ebben az alapvetően ellenséges hangulatban, amiben két platformra rendeződnek a részvevők, nehéz pozitív hatásokról beszélni.

Van, ahol még az is dolgozik, hogy zavarja őket az a bizalom, ami köztünk és a családok között kialakult. Hogy hozzánk szívesen fordulnak, velünk jóban vannak, bennünk jobban bíznak, rólunk pozitívan nyilatkoznak. Sok olyan esetbe szaladtunk már bele, mikor jeleztünk egy problémát, amiről azt gondoltuk, az adott intézménynek is tudnia kell…. mert baj lehet belőle, vagy már lehet, van is. Nos, ekkor kimentek, hatóságként persze, és közölték, azért vannak ott, mert mi, az alapítványtól (lehetőleg nevesítve is a kollégát) feljelentettük őket, ezzel, vagy azzal az üggyel. És nem kis kárörömmel figyelték, hogy omlik a porba a nehezen felépített bizalmi kapcsolatunk a családdal. Maguknak abból próbáltak erényt kovácsolni, hogy minket tettek meg ellenséggé. Ha ezt próbáltuk tisztázni velük… na, ezeket a mondatokat már le sem írom, mert annyira méltatlanok a segítő szakmához. Szóval, megtanultuk nagy óvatossággal kezelni mára a jelzéseket is. Csak azt nem értem sosem, hogy miért nem látják, mennyivel egyszerűbb lenne összedolgozva, egymásra építve megoldani a problémákat..

Azért halad ez, ha lassabban is, mint az elején gondoltam.

No meg, azt is látom, hogy az együttműködés hiánya nemcsak köztünk, civilek és az intézményrendszer között van. Hanem közöttük is...


BEER MIKLÓS: GYAKRAN MONDJÁK RÓLAM, HOGY ÚGY BESZÉLEK, MINT EGY PROTESTÁNS

MAGYAR NEMZET ONLINE
- HÉTVÉGI MAGAZIN
Szerző: B. KOVÁCS GERGELY
2017.11.18.


Beer Miklós váci megyés püspök a külsőségek lehántásáról, a sorsközösség vállalásának fontosságáról és a tiszta beszédről.

A napokban jelent meg Beer Miklós harmadik interjúkötete, a Mindig velem. A könyv kapcsán beszélgettünk a váci egyházmegye megyés püspökével.
Püspök úr részt vett a reformáció 500. évfordulójának megünneplésében?
– Vácon az év minden hónapjában szerveztünk egy teológiai estet, amelyen mindig más felekezet képviselője tartott előadást. A záró gálaesten, a művelődési házban én voltam a díszvendég. Amikor színpadra szólítottak, megköszöntem, hogy befogadtak a reformáló keresztények közösségébe, mert ez a mi közös ügyünk. Nagy ajándéknak érzem, hogy abban a korban élhetek, amikor a protestáns testvérekkel együtt tudunk gondolkozni, és meg akarjuk érteni egymást.

Azért is kérdezem, mert az alapján, amit többek közt a Szűz Mária-kultuszról, a rózsafüzérről, a körmenetekről vagy a mindennapi szentáldozásról elmond, van önben egy alapvetően protestáns attitűd.
– Gyakran mondják rólam, hogy úgy beszélek, mint egy protestáns. Meggyőződésem, hogy amit katolikusként megélünk, azt mindig a protestáns testvérek mérlegére kell tennünk. Az, hogy miként látnak bennünket, segítség számunkra, hogy őszintén keressük az Úristen szándékát, és megvalósítsuk Szent Ágoston gondolatát: az egyház mindig megújítandó. Szeretett teológiai rektoromról, Gál Ferencről szintén gyakran mondták, hogy protestáns szellemiségű, mert tisztán és világosan gondolkozott az evangéliumról és a jézusi lelkületről. Szabaddá kell válnunk a formális és pusztán tradicionális gyakorlattól.

Miért óv ennyire következetesen a formáktól?

– Assisi Szent Ferencnek tulajdonítják azt az imát, amelyet én is életfilozófiámként vallok: „Uram, adj bátorságot, hogy merjek változtatni azon, ami forma, adj alázatot, hogy ne akarjam feladni azt, ami örök érték, és adj bölcsességet, hogy meg tudjam különböztetni, mi az, ami forma, és mi az, ami örök érték!” Le kell hántanunk magunkról a külsőségeket. El kell engednünk a szokásokat, amelyeket tartalom nélkül végzünk. Hitelteleníti keresztény életünket, ha elbújunk a formák mögé.

„Egy jogállamban egyenlő jogokat kellene biztosítanunk mindenkinek” – írja a napokban megjelent, Mindig velem című könyvében. Jézus maga társadalmi kérdésekben nem járt élen, nem szólalt fel a rabszolgatartás vagy a római elnyomás ellen, és a szabadságot sem a francia forradalom szellemében emlegette.

– Melyek azok a társadalmi problémák, amelyeket Ferenc pápa és én felemlegetünk, de Jézus ne említette volna? Mondják néhányan, hogy nem kellene olyan csip-csup társadalmi problémákról beszélnünk, mint az éhezés, a szegénység, a menekülés, a homoszexualitás, az elváltak helyzete, és miért nem hirdetjük inkább az evangéliumot. Nem lehet úgy hirdetni az evangéliumot, hogy ne vállalnánk sorsközösséget a napi problémákkal küszködőkkel. Ezzel együtt igaz, hogy Jézus nem feszegeti a politikai kereteket. Ahogyan Ferenc pápa sem bírálta soha az olasz belpolitikát, és nekem sem jutna eszembe, hogy véleményt nyilvánítsak mondjuk a választójogi törvényről. Amikor azonban igazságtalanságot, jogtalanságot, kirekesztést tapasztalunk, fel kell emelnünk a szavunkat. A keresztény embernek mindezt mérlegre kell tennie. „Hogyan marad meg Isten szeretete abban, aki, bár bővelkedik a világ javaiban, amikor látja, hogy testvére szükséget szenved, elzárja előle a szívét?” – teszi fel a kérdést János az első levelében. Ez az evangélium lényege...

ELSZAKADÁSI FANTÁZIÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: TAMÁS PÁL
2017.11.18.


Sokan meglepődtek, amikor az utóbbi években a nemzetállamok egy része, ugyan nagyon különböző formákban, de bomlani kezdett. 1945 után Európában az állam olyan stabilnak tűnt, s mintha most mindennek vége szakadt volna.

Pedig a nemzetállam viszonylag késői termék, a 18. vagy esetenként csak a 19. században állt össze. Esetenként gyarmatbirodalmak is épültek köré. A gyarmatok elvben leolvadtak, kiválásukat, függetlenségük kikiáltását a progresszív világ üdvözölte, kikerülhetetlennek tartotta. De hát melyik pillanattól kezdve vált egy birodalom valamely része olyan gyarmattá, amelynek "jár" a függetlenség, és hol vannak azok a területek, amelyeket már korán bekapcsoltak az impériumba, és valamilyen szempontból azóta "belső" területeknek számítanak, s amelyek most automatikusan - az ottani nemzeti elitek felfogása szerint, csak úgy “simán”, heves viták, identitások újraszabása nélkül - nem szakadhatnak el. Ugyan ma már akár gyarmatinak is nevezhető technikákkal olvasztották be őket, de az anyaországok társadalmainak talán többsége szemében most már nem illeti meg őket a kiválás joga, vagy a radikális autonómia. Nemzeti törzsterületnek számítanak, lakosságuknak ebből következően nincs olyan elszakadási joga, mint egy (egykori) gyarmatnak egy másik kontinensen. Úgy tűnik, a másság szabadságához egy tenger közbeékelődése is szükséges. De létezhetnek-e itt általános szabályok, vagy mindenkinek külön kell valamit kialkudnia magának? Úgy, ahogy tulajdonképpen most történik? Egy spanyol diplomata szerint, ha a Franco-rendszer végén lennénk és a katalánok úgy, ahogy most, menni akarnának, minden rendben lenne. Egy nem-demokráciából jogszerű, ha kerek-perec távozni fogsz. De mert a spanyol demokráciának ezt követően már megvan a saját története, s abban különösebb háborgás nélkül a katalánok is részt vettek, a közös demokratikus történelem már kötelez. Maradniuk kellene. A skótok mozgástere jogilag, történelmileg más. London meggyőzéssel, államigazgatási fogásokkal, de nem katonai rendőrséggel akarja őket bent tartani. Ez ilyen egyszerű lenne?...

ÁTLÁTSZÓ A TILOS RÁDIÓBAN

ÁTLÁTSZÓ - RÁDIÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2017.11.17.


Ritkán voltak ennyire aktívak a Tilos Rádió Átlátszó Bádogdob műsorának hallgatói, mint a legutóbbi adás idején. Az Etele úti fakivágás témája csigázta fel az érdeklődést, volt vélemény pró és kontra is, az adás első fele ennek a jegyében telt el. Szó esett még az Átlátszó peréről az MVM-mel, ami a kormánycivil CÖF félmilliárdos támogatásának részletei nyilvánosságáért folyik. Az aktuális hírek közül médiapiaci fejleményeket vitattunk meg: hogyan lett Fidesz-közeli cégfantomizálóból Jobbik-drukker főszerkesztő a Magyar Nemzetnél Schlecht Csaba, illetve miért vigyázzon jobban a HVG a Ryanairrel. A műsor vendégei voltak Becker András, M. Tóth Balázs és Rádi Antónia, műsorvezetők Bodolai László és Gerényi Gábor.

VARSÓ AZ ORBÁNI RETORIKÁT BÖFÖGI VISSZA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.19.A lengyel kormány is a nép becsületét védené az Európai Parlamenttől, pedig a saját politikáját kellene felülvizsgálnia.

A lengyel kormányfő a lengyel népet ért sértésnek és rágalomnak tartja az Európai Parlament kritikus álláspontját a demokrácia helyzetéről országában. Beata Szydło miniszterelnök erről újságírók előtt beszélt pénteken a göteborgi uniós csúcs utána tartott sajtóértekezletén, ahol – többek között – kijelentette: a lengyel kormánynak, mint az EU valamennyi demokratikus választással hatalomra került kormányának joga van ahhoz, hogy a lengyelekkel egyeztetett programját valósíthassa meg.

Nem fordulhat elő – mondotta – hogy az európai népek nagy családjának egy tagját megrágalmazzák és sértegessék, ahogyan ez két nappal ezelőtt az Európai Parlamentben (a Lengyelországot elítélő és ellene eljárást kezdeményező határozat vitájában) szerinte megtörtént. Határozottan védelmébe vette a néhány nappal korábban Varsóban mintegy 60 ezer szélsőjobboldali, az úgynevezett Nagy Lengyelország Mozgalmához tartozók felvonulását, amelyet számos megfigyelő náci beütésű megmozdulásnak minősített Lengyelországban és határain kívül is...