2020. december 13., vasárnap

PRÍMÁN HALAD A KÜLFÖLDI BOLTOK KISZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGRÓL – CSAK NEM, AHOGY LÁZÁR GONDOLTA

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.12.13.


A kiskereskedelem egyre koncentráltabbá válik, csökken a vállalkozások és az üzletek száma. Összességében a hazai részesedés nő, különösen a ruhaboltok, könyvesboltok, számítástechnikai üzletek területén. Az élelmiszer kiskereskedelemben azonban ennek fordítottja igaz. A kormány régóta beszél a kisker-multik kiszorításáról – amit nehéz lenne kivitelezni, és a párt olyan sokat nem is nyerne vele.


A Fidesz hatalomra kerülése, 2010 vége és 2019 vége között a kiskereskedelemben jelentősen nőtt a hazai tulajdonarány. Vagyis ha a kormány jövőbeli tervei között valóban szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása – ahogy Lázár János mondta – akkor a jelek szerint minden sínen van. Lázár szerint „kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem” – a volt kancelláriaminiszter kívánsága máris valóra van válva, sőt egyre inkább valóra válik.

Kilenc év alatt egész pontosan 43 százalékkal csökkent a többségében külföldi tulajdonban álló kiskereskedelmi vállalkozások száma Magyarországon, üzleteik száma pedig 27 százalékkal lett kisebb. Eközben az összes vállalkozás és üzlet (vagyis a hazai tulajdonúakat is beleértve) száma csak 17 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból...

A MEGMONDÓEMBER IGAZSÁGA ÉS A HAZA IGAZSÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2020.12.13.


Van itt ez a Deutsch Tamás nevű megmondóember (hivatalosan a Fidesz-KDNP EP-delegációvezetője), akihez képest – akárki meglássa – Szájer József az idő múlásával erkölcsi lángoszlopnak fog tűnni. Mondjuk a hipokritizmus ereszcsatornáján fennakadt Jóskánk szakmailag már az elmúlt 30 évben is köröket vert örök megélhetési EP-képviselő társára, aki fennállása legnagyobb teljesítményeként annyit tud felhozni a mentségére, hogy bármikor képes a közösségi oldalához nyúlni, ha érvek nélkül köpködni kell a Fidesz és Orbán, vagyis a haza ellenségeit.

Akármennyire megerőltetem magam, nem jut eszembe semmi korszakalkotó, építő, jobbító szándékú hazafias cselekedet, ami a nevéhez lenne köthető, de azt már egész Európa biztosan tudja, hogy a gestapózásban élen jár, továbbá igazságos és méltányos ő: nem csak a hazai ellenzéki politikusokat vádolja olyasmivel, amit nem követtek el, de a Fidesz európai pártcsaládjának tagjait is bármikor szemrebbenés nélkül lenácizza (utólag suttyomban, titokban, félszájjal bocsánatot kér), ha útjába állnak fényességes Orbán Viktor történelemkönyvekbe kívánkozó vergődéseinek...

ORBÁN FORGATÓKÖNYVEI

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.12.13.A miniszterelnökünk sosem csinált titkot abból, hogy a nemzetállamok EU-ját akarja, amely mindazonáltal finanszírozza az uralmát ("visszaadja a magyaroknak, ami jár nekik"), és az ellenzék sosem csinált titkot abból, hogy kullog az események után (már amelyik darabja egyáltalán veszi a fáradságot).

Orbán számára a brüsszeli egyezség győzelem, amit egyre többen látnak be a gondosabb nyugati (szak)sajtóban is (speciel nem a FAZ-ra gondolok, ami a közös német-magyar gazdasági érdekek hagyományos propagátoraként kiterítve láttatja a magyar oroszlánt csak hogy ne zavarja a képet az a tény, hogy az elégedetten nyaldossa a szája szélét és már újabb prédára les az épp aláírt megállapodás "személyében").

Orbán forgatókönyvei a maximális programjától a minimálisig elég jól láthatók. Sorrendbe szedem itt őket a maximálistól elindulva:...

A FEHÉR HÁZBÓL TÁVOZVA TRUMP NYAKÁBA SZAKADHATNAK A KORÁBBI ÜGYEK

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2020.12.13.


Donald Trump január 20-án távozik a Fehér Házból, a civil életbe visszatérve viszont nyakába szakadhatnak a cégcsoportja elleni nyomozások és a zaklatási vádak. Miközben arról jogi vita van, hogy akár önmagát is elnöki kegyelemben részesítheti-e, az biztos, hogy még ez a jokerkártya sem lehet hatással néhány igazán kényes ügyére. A kellemetlen nyomozások mellett Trumpot több százmillió dolláros adóssága is aggaszthatja, melynek kifizetése pont az elkövetkezendő négy évre esik.


A héten már mind az ötven tagállam és a fővárosi körzet is véglegesítette az elnökválasztási eredményeket, így már tényleg végleg eldőlt, hogy az 538 fős elektori testületben demokrata Joe Biden 306 szavazatra számíthat Donald Trump 232 szavazatával szemben. Miközben miniszterei már az átadásról egyeztetnek Biden csapatával, Melania Trump first lady pedig állítólag a személyes bútoraik átszállítását szervezi a Mar-a-Lagó-i golfcentrumba, Donald Trump és kampánycsapata sietett leszögezni, hogy a héten az eredmények hitelesítésére lejárt határidő csak a „média kétségbeesett próbálkozása annak bizonyítására, hogy vége a harcnak”.

A texasi (republikánus színekben megválasztott) főügyész pedig négy csatatér-állam több milliónyi szavazatát akarja érvényteleníttetni a legfelsőbb bírósággal, sőt, a kezdeményezés mögé beállt 17, szintén republikánus vezetésű állam és nyilván maga az elnök is. A legfelsőbb bíróságban 6-3-as konzervatív többség van, három bírát maga Trump nevezett ki, azonban pénteken a testület rövid úton visszadobta a texasi keresetet, amivel Georgiát, Pennsylvaniát, Michigant és Wisconsint akarták kizárni a hétfői elektori szavazásból. Ezek a jogászok szerint teljesen esélytelen, egyre elszálltabb próbálkozások csak elfedik a tényt, hogy az elnökségért folytatott gerillaháborúnak bizony vége van.

Sőt, ahogy Stephen Gillers jogászprofesszor az ABC Newsnak felvetette, miután csaknem 50 kérelem pattant vissza a bíróságokról a csatatérállamokban – függetlenül attól, hogy a bírók többsége republikánus kötődésű –, eljöhet az idő, amikor az egyik testület megelégeli a bizonyítékokat nem tartalmazó, pontatlanságoktól hemzsegő beadványdömpinget, és akár pénzbüntetést is kiróhat az azokat előterjesztő ügyvédekre. Egy demokrata képviselő pedig jogi panasszal élt az öt tagállamban jogi beadványokkal próbálkozó összesen 22 jogász (és az őket vezető, sokkprodukcióiról elhíresült Rudy Giuliani) ellen.

Arról itt írtunk részletesen, hogy mik játszhattak szerepet abban, hogy Trump nem volt hajlandó hivatalosan elismerni a vereségét, noha hetek után végül engedélyezte a hatalomátadás technikai megkezdését, és folyamatosan csalást kiáltva pénteken egy tweetjében is egy leendő Biden-adminisztrációról írt.

Ahogy egyre biztosabbá és kézzelfoghatóvá válik Trump távozása, úgy válik egyre időszerűbbé a kérdés: mitől tarthat az elnök, amik azt is magyarázhatják, miért ragaszkodik ennyire a Fehér Házhoz?

Az intézményi stabilitás szentsége, a hatalom békés átadásának alapelve mindig is megvédte az amerikai exelnököket attól, hogy komolyan felelniük kelljen egyes döntéseikért. Azonban Trumpot számos nyomozás kísérti még elnöksége előttről, és miután 2021-től többé nem védik a Fehér Ház falai, ezekkel a kísértetekkel muszáj lesz megbirkóznia...


TÁVOLODÓ KÖZELEDÉS: A MINIMÁLBÉR-TÁRGYALÁSOK KÉRDŐJELEI

G7.HU
Szerző: PITTI ZOLTÁN
2020.12.11.


Sokan és sokféleképpen foglalkoznak napjainkban a minimálbérekkel, de a legtöbb megközelítésből hiányzik a szerepük értelmezése, így megtévesztő, amikor az elemzések megelégednek a minimálbérek nominális értékének előző évekhez viszonyított változásával, vagy éppen a hazai minimálbéreknek a nemzetközi rangsorokban elfoglalt – nem éppen hízelgő – szemléltetésével.

A Wikipédia értelmezése szerint „A minimálbér (jogi szaknyelvben a kötelező legkisebb munkabér) olyan napi, heti vagy havi munkabér, melyet a munkaadó köteles a munkavállalói számára hivatalosan és legálisan megfizetni a munkaviszony időtartama alatt. Más megfogalmazás szerint a minimálbér az a legalacsonyabb államilag megkövetelt munkadíj, amelyet a munkavállaló kaphat. Globálisan elterjedt forma, azonban mértéke és alkalmazásmódja eltérő, helyi jogszabályok, törvények szabályozzák.”

A jogi értelmezés szükséges, de messze nem elégséges, ugyanis nem ad egyértelmű választ arra, hogy a minimálbér mindenkori mértékét milyen szempontok szerint kell megállapítani. Több mint hiba figyelmen kívül hagyni a következőket:...

TOVÁBBRA IS EZER FÖLÖTT AZ EGY HÉT ALATT ELHUNYTAK SZÁMA, DE NAGYOT ZUHANT AZ ÚJ FERTŐZÖTTEKÉ

444.HU
Szerző: haszanz
2020.12.13.


A hivatalos adatok alapján a most hátrahagyott héten javult a járványügyi helyzet Magyarországon. Elkiabálni semmit sem érdemes, mert a halálozások száma éppen vasárnap emelkedett megint egy nagyot, és azt sem tudni, hogy a naponta jelentett számok mennyire fedik valójában a tényleges járványhelyzetet. De a heti adatok jobban visszaadhatják azt, mint a jelentős kilengéseket mutató napi számok...

ITT OLVASHATÓ

„MOST MINDEN ÖSSZEJÖHET, AMI SZAR” – KEVESEBB IDÉN AZ ADAKOZÓ, EGYRE TÖBB A RÁSZORULÓ

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2020.12.12.


A pandémia miatti korlátozó intézkedések a segítő szervezetek munkáját is alaposan megnehezítették, pedig most van csak igazán nagy szüksége támogatásra a társadalom peremén élőknek, hiszen egyszerre veszélyezteti őket a tél és a járvány.

"Karácsonyi ünnepségek idén nem lesznek, ami hatalmas fájdalom nekünk is. Így valószínűleg végig megyünk majd a falvakban, és jó Mikulásként felakasztjuk a kerítésre az ajándékokat"

– vette számba a lehetőségeket Tóth Ákos, a mélyszegénységben élő gyermekek megsegítéséért dolgozó Age of Hope alapítója, amikor arról kérdeztük, miben lesz más az idei, járvány sújtotta karácsony az eddig megszokottakhoz képest.

Az idei év viszontagságai mindenkiben mély nyomokat hagytak, ám míg legtöbben az ünnepi tradíciók miatt aggódnak, sokak számára az idén biztosan nem lesznek túl vidámak az ünnepek. Ez pedig nem kis részben annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány és az ahhoz köthető akadályok azoknak a szervezeteknek a munkáját is nagyban nehezítik, akik a legkiszolgáltatottabb rétegekről gondoskodnak...

ÉLET, ÉLET!

MAGYAR HANG
Szerző: SZÉCSI NOÉMI
2020.12.13.


Már képtelen vagyok felidézni, milyen tevékenység közben ért el március végén az az üzenet, csak azt tudom, hogy éppen hisztérikusan sajnáltam magam. Hogy hol voltam, azt könnyű kikövetkeztetni: otthon, boltban vagy patikában. Máshol egészen biztosan nem lehettem, és mást nem művelhettem, mint az önsajnálatot. Azt nem mondanám, hogy előtte pompásan alakult minden, mert igencsak lanyhán mentek a dolgok, már éppen azon kezdtem volna túráztatni magam, hogy milyen középszerű, viszont állandó fáradságos tevékenykedést igénylő év – a legrosszabb kombináció – van kialakulóban, amikor néhány hét leforgása alatt, már nemhogy egy év, de semmi sem volt kialakulóban, sokkal inkább leépülőben. Tervek, utazások, jövedelemszerzési lehetőségek hullottak a semmibe, megszűntek a találkozások az ismerősökkel és barátokkal, a más városban vagy országban élő családtagokkal, a hatvanöt évnél idősebb szülőkkel és nagyszülőkkel. Az egyre melengetőbb tavaszi napfény már csak üres, elnéptelenedett utcákba hatolt be. Csupán a hagymás növények virágoztak és a fák rügyeztek gondtalanul.

Együtt voltunk, otthon az egész család, de mindenki saját veszteségeit számolgatta magába roskadva. Magamra maradtam én is a házimunkával, home office-szal és azzal a néhány melegítőnadrággal, amelyeket a legfelső polcra száműzött kimenőruhák helyére halmoztam kézmagasságban. Legalább a barátok – akik zöme az utóbbi években amúgy is messzire költözött – nem kerültek fizikailag távolabb. Sőt mintha egy huszonéves korunk óta – amikor még egyikünket sem foglalt le ennyire a férjünk, gyerekünk, munkánk, egyebünk – megszűnt csatornát találtunk volna újra meg, Ellával naponta folyamatosan váltottunk üzeneteket. Persze a kenyérsütésről meg helyekről, amelyeket idén már nem keresünk fel, de könyvekről, bezártságról és szorongásainkról is. Aztán egy nap valami egészen váratlan dologgal állt elő...

MIT KEZD A JOG A HOME OFFICE-SZAL?

MÉRCE
Szerző: Dr. BALCZER BALÁZS LL.M.
2020.12.11.


A pandémia közel egy éve alatt az addig csak elvétve alkalmazott foglalkoztatási formák egyre nagyobb teret nyertek, s mára elmondhatjuk, hogy szinte minden vállalkozásnál akad példa az úgynevezett atipikus foglalkoztatásra. Szinte közhelyszámba megy az, hogy a járvány megmutatta, milyen hasznosak a modern foglalkoztatási formák, ahogy rutinszerűen hangzik el az is, hogy az elmúlt hónapok igazolták a home office létjogosultságát. Való igaz, hogy az otthoni munkavégzés a vírus terjedésével egyenes arányban honosodott meg a világban, ám véleményem szerint önmagában az, hogy ezt a foglalkoztatási módot egyre több munkáltató alkalmazza, még nem ad okot a feltétlen elégedettségre, különösen, ha a szabályozás hiányosságait vesszük górcső alá...

„AZ UTÓPISTA BALOLDALISÁG ARCHETIPIKUS PÉLDÁJA” – BALOLDALI NEM AZ ALAPJÖVEDELEMRE

VÁLASZ ONLINE
Szerzők: SCHULTZ NÓRA, VÉGH MÁRTON
2020.12.11.


Utópiák kergetése helyett a baloldal jobban járna, ha a meglévő jóléti szolgáltatások védelmének és fejlesztésének szentelné a figyelmét – írják vendégszerzőink. Schultz Nóra, a London School of Economics Politikaelmélet mesterképzés hallgatója és Végh Márton, a CEU Politikatudomány mesterképzés hallgatója az alapjövedelemről szóló, lapunk hasábjain kibontakozott vitához szól hozzá, vállaltan baloldali szemszögből...

RÁCZ ZSÓFIÁT IS A HIT GYÜLEKEZETÉNEK KÖSZÖNHETJÜK, NÉMETH SÁNDOR ISKOLÁJÁBAN TANULT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.10.


Rácz Zsófia helyettes államtitkári kinevezése erős érzelmeket generált, amikor 22 évesen diploma nélkül nevezték ki, és miatta még törvényt is módosítottak. Pedig akkor még ki sem fejtette gondolatait, amelyek nem csupán szektásságról, egy agymosott szubkultúra romboló hatásáról, a fiatalokba nevelt illiberális maszlagok felmondásának irtózatos hangzásáról, hanem – bármilyen kínos mondani – végtelen butaságról és sötétségről szólnak. Hogy vajon mi tetszett meg elsőre Novák Katalinnak Rácz Zsófiában, hogy ezzel a felkészültséggel és élettapasztalattal helyettes államtitkárt csinált belőle, azt nem tudhatjuk, de vélhetően ez is közrejátszott benne: az tetszett meg neki, ami valójában iszonyat.

Az ifjú helyettes államti..tkár azon túl, hogy tökéletesen alkalmatlan a feladatára, saját minisztériuma is rejteget, hogy újságírókkal ne találkozzon, annyira kínos a felkészületlensége és a butasága. Amikor a házi fideszes sajtónak végül interjút ad, az kabaréba illene, hanem lenne olyan szörnyűséges, amiről ez a dekoratív fiatal lány beszél. Az Index már majdnem egy éve megírta, hogy “Rácz Zsófia még csak 22 éves, de egy valamit máris úgy tol, mint a rutinos politikusok, a hazugságot”.

Az Átlátszó.hu által tökéletes Fidesz-kádernek nevezett Rácz elég sötét helyen akklimatizálódott az Alapjogokért Központnál, amelyet az alapjogok megkérdőjelezésére hoztak létre. Ennek a fiatal lánynak a demagógiája azonban ehhez képest is borzalmasabb mester szövegeire hajaz: Rácz Zsófia “szellemi bölcsője” a Hit Gyülekezetében ringott, és az a rettenetes retorika és szektás sötétség sokkal inkább Németh Sándort idézi. Nem véletlenül, Rácz Zsófia egy Németh Sándor-tanítvány, a Hit Gyülekezetében nőtt föl, a Hit Gyülekezete iskolájába, a Bornemisza Péter általános iskola és gimnáziumba járt, és a világnézete itt formálódott az illiberális fideszes retorika és szektás kirekesztő bugrisság émelyítő keverékévé...

A HAZUG TISZTI FŐORVOST KÖNNYEBB UTOLÉRNI, MINT A SÁNTA KUTYÁT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.12.13.


Ezzel a címmel olvasható Hadházy Ákos legfrissebb Facebook posztja. A független országgyűlési képviselő azt írja: Müller Cecília hazudott neki, ám lebukott. Nem ő az első, aki azt állítja, valami nem stimmel a járvánnyal kapcsolatos adatokkal.


„Müller néhány hete azt hazudta nekem, nincs információjuk arról, hogy egy adott kórházban melyik napon hány koronavírusos elhunyt volt. Nos, az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról letölthető az a részletes adatlap és számítógépes útmutató, amelyik a kórházakat utasítja a legrészletesebb adatok beküldésének módjáról” – írja Hadházy. Mint rámutat: nem csak annyit kell jelenteniük tehát, hogy hányan haltak meg, hanem szinte szó szerint mindent le kell jelenteni a koronás betegekről.

„Müller tehát hamar lebukott. A titkolózásnak sajnos csak egyetlen oka lehet: az adatok kozmetikázása. Ez pedig nagyon nagy baj” – írja a képviselő, aki nem csak Müller Cecília neki címzett hivatalos levelét mutatja be a posztban, de megadja az utasítás linkjét is, hogy bárki ellenőrizhesse az állításának valós voltát...


Nem Hadházy az első...

ZSEBBE NŐTT KEZEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.12.11.


Manfred Weber a jogállamisági mechanizmusról szóló vitában arra kérte Orbánt, ne gondolkozzon vétóban. „Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz” – indokolt a Néppárt frakcióvezetője. November végén, egy televíziós vitaműsorban Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő az érvelést gestapósnak és ávósnak minősítette: „Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója” – fogalmazott Deutsch az ATV-ben.

Deutschnak bizonyára élénk emlékei vannak ezekről az időkről és módszerekről, de akkor miként értékeli párt- és eszmetársa, L. Simon László gondolatait, aki tíz éve ugyanezzel a logikával védte a Fidesz–KDNP sajtótörvény-tervezetét, amikor egy kérdést tett föl tiltakozó mindnyájunknak, de pláne az egész nemzetnek: „Ha valaki tisztességesen írja az újságot, mitől tart?” (Magyar Hírlap, 2010. december 3.) Érdekes, hogy akkor L. Simon kétségtelenül buta és ellenszenves gondolatát nem tartotta se gestapósnak, se ávósnak. Nyilván torkán akadt a szó. Miután később, a primitív ávósozását követően vagy harminc néppárti képviselő javaslatot tett a pártcsaládból történő kizárására, a képviselő bejelentette, hogy már elnézést kért Webertől, a kizárási ügyet vegyék le a napirendről. Ez se rossz: Deutsch a frakcióvezetőt nagy nyilvánosság előtt a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlította, majd levélben elnézést kért tőle. Nem akarok ünneprontó lenni, de az elnézéskérésnek csakis akkor van értelme, ha a tisztázás és a bocsánatkérés legalább akkora nyilvánosság előtt történik, mint a sértés...


A LÉGYNEK MINDEGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA - ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.12.12.


...Ami más országokban normális, az Magyarországon toxikus. Itt nem lehet kivonulni, nem lehet felülről nézni az eseményeket, és objektív véleményt mondani. És nem azért nem lehet, mert az nem normális, éppen hogy az lenne a normális, de itt és most, ebben az országban nem működik. Megpróbálom illusztrálni, mire gondolok. Egy normálisan működő országot képzeljünk el úgy, mintha egy óriási rét lenne. Virágos vagy kopár, szép vagy csúnya rét. Az emberek jönnek-mennek, dolgoznak, élik az életüket. Időről időre a rét közepén lévő dombra figyelnek, akkor eldöntik, ki üljön fel oda, aki aztán egy darabig majd biztosítja a leírt és le nem írt, de közismert és elfogadott törvények betartását, a teljes rendszer normális működését. Ha a dombon ülő jól végzi a munkáját, akkor van esély arra, hogy a következő időszakban is őt akarják többen, maradhat a dombon. Ha nem igazán jól látja el a feladatát vagy jön valaki, aki jobbnak, okosabbnak tűnik, akkor az emberek lecserélik az eddigi dombonülőt a másikra. De igazából az ő életüket lényegében, a fontos dolgokban nem befolyásolja, hogy éppen ki ül ott.

Magyarországot pedig képzeljük el úgy, mint egy szép, nagy, közös pöcegödröt. Mindenki benne tempózik, nincs kivétel. A fekália közepén valaki igyekszik a többiek vállán-fején állva magasabbra vergődni, amit a körülötte lévők utánoznak, ők is ki akarnak emelkedni kicsit a szartengerből. Ezt sehogy máshogy nem tudják megtenni, minthogy szorosan összekapaszkodnak, és ráállnak a középtől távolabb lévők fejére, amivel valószínűleg azokat lenyomják a felszín alá. Itt szó sincs arról, hogy mindenki éli az életét nyugodtan, hanem az történik, hogy mindenki az életéért küzd. Lehet, hogy szeretne kimaradni az össznépi fuldoklásból, de nem tud, mert vagy ő is a közép felé törekszik, és igyekszik csatlakozni azokhoz, akik mások kárára próbálnak magasabbra jutni, vagy pedig azokhoz tartozik, akik rájöttek a megoldásra, és a pöcegödör peremét keresik, hogy kimászhassanak. Aki sem ezt, sem azt nem teszi, az elmerül és megfullad.

Tudom, nem különösebben szép a hasonlat, de jobb nem jutott eszembe. De így talán már érthető, hogy miért nézem értetlenül ezeket a nem tartozom sehová, ezért én mondom a tutit-típusú közszereplőket és a sehová voksolni nem akaró, távolságtartó honpolgárokat. Ők miben reménykednek? Majd valahogy megoldódik, és akkor ők megmondták? Akkor nekik lett igazuk? Elárulom, nem fog sehogy megoldódni. Az előbbi példánál maradva: a pöcegödör nem fog magától kiszáradni, mert feneketlen, ráadásul folyamatosan töltődik, mindig van utánpótlás. Három választási lehetőség van, nem több. Megpróbál az ember peremet találni és kimászni, középre törekszik, vagy pedig beledöglik. Ebből lehet választani. Egyetlen egy lehetőség van a távolságtartásra és a felülről szemlélődésre: ha az illető egy légy. Mert abban az esetben nem kell sehová sem törekednie, nem kell szurkolnia sem a középen lévőknek, sem a kimászni akaróknak. A légynek az mindegy, ki tud a többiek vállán feljebb jutni és ki tud kimászni a pöcegödörből, esetleg ki fullad bele. A légy teljesen pártatlan, mert nem érinti a dolog. Ő így is, úgy is jól jár.

HETI ABSZURD – SZESZSZOLIDARITÁS

NÉPSZAVA
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2020.12.13.


„A hatalomnak 133 bátor embere van, legalábbis Orbán Viktor így értékelte, hogy pártmamelukokjai nem haboztak a kormánynak időkorlát nélküli teljhatalmat adni a járvány első hullámának idején. A kérdés most az, hogy ezek az emberek nemcsak a kormányfővel szolidárisak-e, hanem a választókkal is.”


Van ez az orosz szó: zapoj. Dosztojevszkij Az ördöngösök című regényében még „szertelen ivásként” magyarázza a lábjegyzet, az orosz nagyságtudatot exportálni/megértetni szándékszó Mihalkov-filmben (A Szibériai borbély) már egy több napig tartó, víziókkal színesített részegség, melynek végén az illető bárhol magához térhet. De egyre megy: az orosz ember fogyaszt. Életvitelszerűen. Úgy, ahogy Wagner úr ivott (nem a zeneszerző, hanem Rejtő kékszakállú regényhőse), nemes egyszerűséggel végigvedelve évtizedeket. A jó­zanság szörnyű állapotába csupán egyszer került, valamikor az 1930-as évek közepén, s szörnyű főfájás közepette befejezte még az I. világháborúban megkezdett levelét, alákanyarítva rég levetett polgári nevét, miszerint Zaturek Manfréd. 

Egy ilyen évszázados szeszálomból készül most felébreszteni a koronavírus Oroszországot. Hiszen tiszti főorvosa azt nyilatkozta, hogy aki Moszkva vakcinájával oltatja magát, az két hónapon át nem ihat. Mindezt egy olyan nemzettől kéri, amelynek lányai és fiai az alkoholtilalom idején az ablakmosó folyadéktól kezdve a kölnin át lényegében mindent leeresztettek a torkukon – és ha ma is lenne efféle szesztilalom, akkor sokkal intenzívebben terjedne a járvány, ugyanis a különböző fertőtlenítőszereket nem bőrön át vennék magukhoz. Egyszóval megeshet, hogy vakcina ide vagy oda, a járvány makacsul kitart Oroszországban. 

Az oltóanyag egyetlen győzelmi esélye épp a sokat kárhoztatott politikai berendezkedés (lásd: gátlásokkal nem nyomorított diktatúra), ugyanis valószínűleg nem bízzák rá az egyénre, hogy akar-e szurit vagy sem, egyszerűen kap. Ennél a pontnál azért nem árt egy akkurátus határhaszon-számítás, ahol a mérleg egyik serpenyőjében az egészség és az újra nekilóduló gazdaság van, a másikban viszont az a veszély csücsül, hogy folyékony elfojtás nélkül miképp tolerálják a rezsim bárdolatlanságát/brutalitását az emberek...

ORBÁN VIKTOR A SZOKÁSOS SOROSOZÁSSAL VÁLASZOLT SOROS GYÖRGY ÍRÁSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.12.13.


Az Európai Unió megőrizte egységét és győzött, Soros György pedig vesztett, és itt lenne az ideje, hogy az európaiak végre hazaküldjék őt Amerikába – írta Orbán Viktor Európa nem hódolt be című, Soros György írására adott válaszában.


Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban a kormányfő úgy fogalmazott: Soros György krokodilkönnyeket hullat, ami ugyan nem adja vissza a spekuláns által kifosztott emberek, családok, vállalkozások millióinak pénzét, de szerény elégtételnek jó.

Úgy látja, „a világ legkorruptabb emberének és hálózatának" jó oka van a csalódottságra, mert Európa nem hódolt be, Soros grandiózus tervét az Európai Tanács ülésén megakasztották.

A reflektorfény a költségvetési pénzekre, a helyreállítási alapra, a ki, mihez és hogyan férhet hozzá kérdésére irányul – írta a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az unió költségvetésének pénzeit eddig is minden tagállamban szigorú és többszörös európai felügyelet alatt tartották.

„A kutya máshol van elhantolva" – fogalmazott, hozzátéve, a brüsszeli ülés valódi tétje az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben: a tagállamok polgárai által megválasztott kormányok és a belőlük álló tanács vagy Sorosnak sikerül felépítenie egy új hatalmi struktúrát. Egy hálózatot – folytatta –, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő, nemzetközi fősodratú bal- és jobboldali médiából, az európai parlamenti képviselők jelentős csoportjából, az Európai Bizottságba bejuttatott „Soros-megbízottakból" és az ezeket összekapcsoló, jogállamiságinak nevezett mechanizmusból áll.
...

BALJÓSLATÚ A KÉP, AMIT A SZÁMOK ÉS A GÖRBÉK REJTENEK

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.12.11.


Hetek óta gyakorlatilag stagnál a lélegeztetett betegek az Operatív Törzs által kommunikált száma. Kisebb ingadozások megfigyelhetők, de november 21. után tízszázalékos eltérésnél nagyobb ingadozás alig-alig figyelhető meg, amit jól érzékeltet a pandemia.hu ábrája. Hasonlóan alakulnak a kórházban kezeltek számai is, itt sem figyelhető meg jelentős ingadozás.

Nem ilyen egyenletes a napi új fertőzöttek száma, ez már jelentős különbséget mutat a kórházban kezeltek és lélegeztetőgépen levők számához képest, a két végpont a 2219 (nov. 29) és a 6819 (dec. 8) új fertőzött egy adott napon.

Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a hosszabb periódusban is, ami november 21-től a mai napig tart, a kórházakban kezelt betegek, valamint a lélegeztetett betegek száma független a fertőzöttek számának ingadozásától

Ami elég valószínűtlen, hiszen amennyiben elfogadjuk az eukledeszi geometria és matematika alapjait, az azt sugallná, hogy van valamilyen közel-távol, de állandó arány az új fertőzöttek száma és a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen kezeltek száma között.

Azaz a fertőzöttek diagramja a többi változóval, azaz a kórházban kezeltek és lélegeztetett betegek görbéivel hasonló alakzatúnak kellene lennie.

Az persze elképzelhető, hogy a 150 tagú, húszas éveikben járó tiszaberkenyei curling csapat tagjai pont egyszerre lesznek fertőzöttek, ahogyan az is, hogy Mága Zoltán és Ákos is online fertőzik hallgatóikat, így módosítva a statisztikát, magyarázva a ki-kiugró fertőzött számokat és a nem megugró kórházi kezeltek számát.

Azonban talán mégiscsak az a valószínűbb, hogy a matematikai tudásunkat meghaladó eltérést az magyarázhatja, hogy vagy ötletszerűen írnak be számokat a koronavírus.gov.hu honlapra, és/vagy telítődtek a kórházak és az intenzív osztályok is.

Ennyi hely van, ezért többé kevésbé ezeket a számokat látjuk mindennap...

SZABAD SZEMMEL: A JÓZAN ÉSZ ÉS A FELELŐSSÉG KEREKEDETT FELÜL, MIUTÁN MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG IRRACIONÁLIS MÓDON TÚSZUL EJTETTE A TÖBBIEKET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.13.


Economist


Végre megszületett a megállapodás az unió pénzügyi csomagjáról, és van haladás a jogállam ügyében, még ha nem is olyan mértékben, ahogy azt sokan remélték. A német kancellárt jó ideje két szempont vezérli Európában:

- ne veszélyeztesse semmi a klub egységét,

- a lehető legkésőbbre halassza a válságok megoldását.

Ezt igen jól lehetett látni az utolsó minutában aláírt brüsszeli egyezségen. Merkel olyan kompromisszumot hozott tető alá, ami a legtöbb érdekeltnek többé-kevésbé megfelel.

Macron és Orbán is elégedetten fogadta, márpedig ha ők így vélekednek róla, akkor ez azt jelenti, hogy tipikus köztes utat találtak. Az optimisták mondhatják, hogy változatlan maradt a múlt hónapban elfogadott jogállami szabályozás. Ez hatékony, már persze ha alkalmazzák. Az EP is elégedett vele, meg egy sor ország is, mint Hollandia, amely attól tartott, hogy a német vezető túl sokat enged a két blokkoló kormánynak.

Ezzel szemben a bírálók úgy látják, hogy hiba volt a jogállami mechanizmust csak olyan ügyekre szűkíteni, amelyek közvetlenül uniós pénzeket érintenek. Merthogy ily módon Lengyelország még inkább maga alá gyűrheti a bíróságokat, Magyarország pedig folytathatja az ellenzék elhallgattatását. Egyiknek sem kell attól félnie, hogy elzárják számára a pénzcsapot.

De még rosszabb, hogy a Bizottság addig nem veti be az új eszközt, amíg az Európai Bíróság nem bólint rá az egész szabályozásra. Így jó páran aggódnak, hogy Orbán addig simán újraválasztatja magát. Majd meglátjuk, hogy az EU él-e a jogállami fegyverrel. Mindenesetre idáig ez a legkeményebb válasza az egyes tagok kapcsán felmerült korrupciós aggályokra.

Le Monde

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a csütörtök-pénteki csúcson jóváhagyott jogállami döntéssel az unió nagy lépést tett előre. Persze ez a kompromisszum sem tökéletes, de legalább megnyílik az út a segélycsomag előtt és létrejön az új mechanizmus a demokratikus szabályok kikényszerítésére. Vagyis a józan ész és a felelősség kerekedett felül, miután előzőleg Magyarország és Lengyelország teljesen irracionális módon túszul ejtette a többieket. Éppen akkor, amikor a földrész hatalmas egészségügyi válsággal küzd, és beláthatatlanok annak gazdasági következményei.

Az 1,8 billió értékű költségvetés, illetve gazdasági újjáépítési csomag mindössze fél év alatt ment át, miközben méretében és jellemzőiben egészen kivételes. Hiszen először irányozza elő, hogy a közösség vegyen fel hitelt. Vagyis erősíti a szolidaritást és szorosabb együttműködést jelent. Ez pedig minőségi ugrás. De nagyon fontos az is, hogy a 2030-ig az eredetileg tervezett 40 százalék helyett legalább 55 százalékkal kívánják visszaszorítani a széndioxid kibocsátást.

A jogállam kapcsán nem volt könnyű a döntés, de az európai vezetők látták, hogy meg kell hozni. Pontosan ez kényszerítette Magyarországot és Lengyelországot arra, hogy engedjen. Orbán persze beállíthatja úgy, hogy ő nyert, ám az biztos, hogy időhöz jutott. A fő azonban az, hogy meglesz az új szabályozás. Akármennyire is hiányos, nem lehet kibújni alóla.

Budapest és Varsó teljesen elszigetelődött, viszont nem ért el semmit sem. Ezek után csak azt lehet kívánni az EU-nak, hogy a héten tapasztalt józan ész más fontos ügyekben is maradjon meg, például a Brexit kapcsán. Csakhogy erre cseppet sem lehet mérget venni.
Spiegel

Lengyelország orbanizálódik, és a demokrácia lebontásához most egy német konszern is hozzájárult – írja a kommentár, miután a lengyel Orlen olajvállalat megszerezte a Passau kiadótól a Polska Press nevű érdekeltséget, amely domináns a regionális sajtószegmensben. Több mint 100 helyi újságot, illetve 500 internetes portált működtet, 17 millió embert ér el. A vevő ugyanakkor nem éppen a publicisztikai hozzáértéséről, hanem arról ismert, hogy a PiS kezében van.

A kormánypárt a közmédiát már megkaparintotta, de a kereskedelmi sajtó jó része szemben áll vele. Most azonban változik a kép, mert a hatalom óriási szócsőhöz jut, hogy a propaganda segítségével bebiztosítsa tekintélyuralmi vonalát. Lengyel jogászok orbanizálásnak nevezik a módszert. A párhuzam kézenfekvő, mert a magyar politikus – engedelmes üzletemberek jóvoltából – a hazai sajtó 90 százalékát ellenőrzi.

Nyugodtan lehet feltételezni, hogy a német eladó pontosan tudta, kire bízza rá a céget. Tehát ő is felelős azért, hogy Lengyelország a PiS vezérletével egyre jobban eltávolodik a demokráciától. A Passau és a többi médiacsoport a keleti nyitás haszonélvezői közé tartoznak. Milliókat kerestek, mert az EU megteremtette Kelet-Európában a beruházások feltételeit. Ideértve az emberek és áruk szabad áramlását, az átláthatóságot és a jogállamot. Pontosan ezeknek az értékeknek a lebontásán ügyködik a lengyel kormánypárt. Ám ezeket az elveket egy német kiadóház nyilvánvalóan csak addig tartja fontosnak, amíg nem jön egy jobb ajánlat, hogy teletömje a kasszáját.

Le Monde

Magyarországon uniós pénzekből szedik meg magukat Orbán rokonai és barátai. Ennek egyik jelképe a felcsúti stadion, a futballakadémia és a mesterséges tó. A K-Monitor szerint épp ez a látványos gazdagodás lehet az oka, hogy Magyarország nem akart belemenni a jogállam és a brüsszeli támogatások összekapcsolásába.

Az arénától csak néhány kilométerre van az egykori Habsburg-birtok, a miniszterelnök apjának tulajdona, amelyen éppen most nagy munka folyik. Drónfelvételek egy hatalmas építkezést mutatnak. A méretek arra utalnak, hogy nem éppen egy hétvégi vityilló épül. Orbán Győző a közeli dolomitbányából csinálta a vagyonát, az országban mindenhová szállít. Pethő András, a Direkt36 főszerkesztője azt mondja, ezek a beruházások legalábbis részben EU-alapokból mennek. A cég sosem tűnik fel a pályázatok első oldalain, de az újságíró több mint 100 ezer oldalnyi hivatalos dokumentum áttanulmányozása után arra jutott, hogy kivételesen nagy haszonkulccsal dolgozik.

Aztán ott van Tiborcz István, Orbán veje, akinek az ügyletei még kétesebbek. Az OLAF kimutatta, hogy ő van amögött a szervezett csalás mögött, amely 35 település közvilágításának megújítása kapcsán zajlott. A magyar ügyészség azonban nem talált semmi gyanúsat. A kormány pedig inkább saját zsebből finanszírozta a majdnem 44 millió eurós tételt, csak hogy kivonja az ügyet a Bizottság látóköréből. Klasszikus módszer a szankciók elkerülésére. De a vő alaposan bevásárolta magát az idegenforgalomba is.

Esete azt mutatja, hogy Európának nemigen van eszköze eljárni ezen a területen. Gyakran később reagál, viszont könnyen ki lehet játszani. Amikor Orbánt a szerettei gyümölcsöző ügyleteiről faggatják, mint azzal zárja rövidre a dolgot, hogy ő azokba nem avatkozik bele.

De még árulkodóbb, hogy miként lett Mészáros Lőrinc az ország legtehetősebb embere. Az egykori gázszerelő egy egész üzleti konglomerátum élén áll. Az Átlátszó szerint vállalkozásai két éve 828 millió euróhoz jutottak olyan közmegbízásokból, amelyeket 93 százalékban EU-forrásokból fedeztek. Cserében pénzeli a felcsúti focicsapatot és masszívan bevásárolta magát a sajtóba. Ottani érdekeltségeit a hatalom igényeinek rendelte alá.

Hadházy Ákos szerint az emberek látják, hogy gondok vannak a korrupcióval, ám Orbán olyan propagandagépezetet alakított ki, amely arról győzi meg őket, hogy a kormányfő védelmet nyújt nekik a migránsokkal szemben. Az EU pedig leginkább csak tétlenül szemléli a dolgokat. A felcsúti kisvasút illusztrálja, hogy a politikus miként fricskázza az uniót. A hat kilométeres vonal arra szolgál, hogy meg lehessen csodálni hitbizományát. A legtöbbször üresen közlekedik a járat, és csak potom kétmillió euróba került.

Der Standard

Magyar szála is van annak a neonáci ügynek, amelynek kapcsán idáig 5 ember ellen emeltek vádak Ausztriában, európai fasiszta hadsereg építésének vádjával. A cél az volt, hogy nagynémet birodalmat hozzanak létre, ennek érdekében az „Európai Akció” néven futó szerveződés félkatonai mozgalmat igyekezett életre hívni. De kapcsolatot épített ki a szélsőséges Györkös Istvánnal, aki Bőnyben lévő házában lelőtt egy rendőrt, mivel az házkutatást akart tartani nála. (Ezért azóta életfogytiglant kapott – a szerk. megj.)

A vizsgálatok kiderítették, hogy az ő birtokán lőgyakorlatokat tartott az osztrák neonáci csoport. Az összekötő a kettős állampolgár Péter K. volt, aki most szintén a vádlottak között szerepel. Azt vallotta, hogy többször is részese volt a Györkös-uradalomban zajló kiképzésnek, mert úgy vélte, hogy hamarosan háború lesz. Ennek megfelelően lövészetből, gránáthajításból és közelharcból szerzett gyakorlati ismereteket. A házigazda unokájának ő szerzett fegyvert.

A lap azt írja, az Európai Akcióhoz egy magyar ügyvédnőn, a Jobbik aktivistáján keresztül jutott el, még 2014-ben. A jogásznő arra hivatkozott a mostani vizsgálat során, hogy nem tudta, milyen szervezetről van szó. De szélsőjobbos körökben a hölgy egyáltalán nem ismeretlen, többször is szerepelt az Osztrák Szabadságpárt rendezvényein. Az ügy szereplőire akár 20 évnyi börtönt is kiszabhatnak.

EGY RAKÁS KRUMPLIPAPRIKÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.13.


Szijjártó minisztériuma mint munkaadó abban következetes, hogyha már nem engedi a home office-t, legalább bevásárol az alkalmazottaknak, igaz, a képzelete eléggé szegényes. Illetve ajándéka jelzi azt, mit is gondol a Micikékről, Mancikákról és Kiss kartársakról, ugyanazt, mint a nyugdíjasokról a Párt. Zabálj, hallgass, szavazz. Mindenesetre elég mókásan nézhet ki majd, amikor a külügyesek megkapják a krumplijukat, s midőn lejár a hivatali idő, kitódul az utcára mind az összes, hónuk alatt neccben a krumpli, mintha a piacról jönnének nagybevásárlás után.

Ennek ellenére ne nézzük le a krumpli hatalmát. Már elmeséltem egyszer családunk Ili nénijét, anyám nagybátyjának verébszerű feleségét, akinek a tél közeledvén mindig kellett vinni egy zsák krumplit, elrendezgetni a pincében, hogy meg ne fagyjon, és akkor jöhetett jég, hó, szél, biztosítva volt, hogy Ili néni megéri a tavaszt, ha csak más okból meg nem hal. De ő különös tehetség volt. Azt is meséltem már, hogy el tudott felezni egyetlen tojást, amiből rántotta és levestészta készült egyszerre, hogy a dőzsölés meg ne feküdje a gyomrát. Hogy mitől maradt életben, máig sem tudom.

Viszont már meghalt szegény, ott fekszik anyám mellett. Egy kupacban vannak mind az egész őseim, egy családregény fekszik abban a kriptában elképesztő történetekkel, amelyekből most épp ez a minden őszi krumpli ugrott be, köszönhetően Szijjártónak. Így belegondolva csupa Ili nénik dolgozhatnak a külügynél, és pár nagyköveti berendelés postázásán kívül csak a körmüket reszelgetik egész nap, dolguk más nincs, mert a főnökük mindent személyesen intéz. Mindenhol ott van, még a jachtról is érettünk dobog a szíve, gyárat avat, alapkövet tesz le, ilyenek.

Most is volt olyan, hogy huszonnégy óra alatt három országban három széljobberrel is diskurált, együtt szidták az Unió kurva anyját, ami nem országos ügy, hanem pártfeladat, de ezen megütődni nem kell. Fölhorgadtak sokan, hogyan lehet az, hogy közpénzen intéz pártügyeket, röpköd, jachtozik, s akik így vélekednek, nem tudják, hol élnek. Minálunk párt, állam, törvényhozás, végrehajtás, buksza mind egy és ugyanaz, minden Fidesz, így minden Orbán Viktor, ő az, aki ott van minden kilométerkőnél, ő a négy páncélos meg a kutya is, olykor csóválja a farkát a gatyájában...