2020. december 16., szerda

BŐSÉGES NYUGDÍJPRÉMIUM VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN? - AZÉRT ERRE A PÉNZRE MÉG NE IGYON ELŐRE SENKI!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.16.


A jegybank friss prognózisa szerint jövőre akár 6 százalék, a választás évében pedig 5,5 százalék lehet a magyar gazdaság növekedése. Azok a nyugdíjasok, akiknek járandósága meghaladja a 80 ezer forintot, így 50 ezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak jövőre. Legalábbis elvben.


Meglehetősen emlékezetessé vált, hogy a nyáron a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György azzal számolt, hogy végül 0,3-2 százalékos lehet az idei növekedés. A friss jegybanki évértékelőben (ennek teljes videója itt nézhető meg) Matolcsy levezette, hogy bár az idei visszaesés akár 6,5 százalékos is lehet, a jegybanknak mégis igaza volt.

Az elnök úgy gondolja, nem volt előre látható, hogy a járványnak lesz második hulláma is. Az pedig önmagában 3 százalékkal vetette vissza a magyar GDP-t. Egy százalékos mínuszt hozott, hogy a kormány nem talált ki plusz munkálatokat (Matolcsy a német kormányt állította példának, amely ilyen nehéz időszakban például kifesteti az iskolákat). További 1,5 százalékos a visszaesés a jegybanki kalkulációhoz képest az állami beruházások elmaradása miatt. Az MNB elnöke mindemellett még az elhibázott lakáspolitika (erről korábban komoly bírálatot tett közzé) „helyreigazításának” hatását említette még. Ez szerinte a GDP 0,5-0,6 százalékos növekedésének elmaradását hozta.

Az elnök a magyar gazdaság fekete esztendejének nevezte az ideit: mint mondta 100 év alatt ez lesz az ötödik legrosszabb. A továbbiakban viszont – mint az a prognózisból is látszik – már minden jóra fordulhat. Matolcsy viszont kifejtette: ami jó volt az elmúlt 10 évben, nem lesz elegendő a jövőben. (Ha tehát mégsem sikerülnének annyira gyönyörűre a számok – tesszük mi hozzá –, már kész is lehet az indoklás.)...

BÍRÓSÁG KÖTELEZI A TATAI ÖNKORMÁNYZATOT, HOGY KIADJA A POLGÁRMESTER TITKOS LEVELEZÉSÉT A TÓPARTI SZÁLLODAÉPÍTÉSRŐL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.12.16.


Ítéletet hozott a Tatabányai Járásbíróság, melyben arra kötelezi Tata jegyzőjét, hozza nyilvánosságra Michl József fideszes polgármester levelezését, amit az Öreg-tó partjára szállodát tervező beruházóval folytatott titokban.


Az ügy előzménye, hogy az állam által előszeretettel támogatott Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon májusban jelentette be: 120 szobás luxusszállodát építene a tataiak közkedvelt helyszínének, az Öreg-tónak a partjára. Ez azonban komoly ellenállást váltott ki, a helyiek ugyanis féltik a tó környezeti értékeit, amelyeket olyan jelentős nemzetközi garanciák védenek, mint például a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény (a tó partja pedig egyébként is természetvédelmi terület), hiszen minden évben itt telel át több tízezer vadlúd. Emellett a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen az Avalon a tóparton álló Esterházy-istálló műemlék épületét étteremmé alakítaná át, maga a szálloda pedig mérete és megjelenése miatt is kilógna a barokk történeti település egységéből.

Mivel épp a természeti táj és a város összefonódása jelenti Tata különlegességét, a civilek mellett több szakmai szervezet (pl. Magyar Madártani Egyesület, ICOMOS műemlékvédelmi szervezet stb.) is hangsúlyozta: elég lehet egy kis beavatkozás is ahhoz, hogy ez az érzékeny egyensúly visszafordíthatatlanul károsodjon.

A szóban forgó titkos levelezés a tavaszi veszélyhelyzetig nyúlik vissza, amikor Mich József polgármester a képviselő-testületet megkerülve, egymaga hozott határozatot arról, hogy az Avalon által felvásárolt telkeket kiemelt fejlesztési területként kezeli a város,

a területre vonatkozó szigorú szabályok (pl. kismértékű beépíthetőség) ugyanis így a beruházó igényei szerint változtathatók.

Ez óriási közfelháborodást váltott ki, ennek ellenére azonban a polgármester a mai napig nem hozta nyilvánosságra, hogy a befektető kérése pontosan mire irányult, vagyis a Tata történelmi belvárosát alapvetően meghatározó, azt jelentősen megváltoztató beruházás érdekében milyen rendeleti módosítást szeretne elérni...

NERB1: LEISZTINGER ELADHATJA A DIÓSGYŐRT, MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE LEHET AZ EGYIK ÚJ TULAJDONOS

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.12.16.


Véget érhet a Fidesz-korszak egyik legkülönösebb futballgazdasági sztorija, mivel a goal.com magyar kiadásának információja szerint Leisztinger Tamás üzletember tíz év után eladja a Diósgyőr focicsapatát.


Leisztinger érkezését legalább annyi politikai, mint focipletyka övezte, ugyanez igaz a távozására is. A goal.com szerint ugyanis két cég veszi meg a miskolci fociklubot: egy meg nem nevezett egészségügyi vállalkozás és a közeli Bodrogkeresztúron bejegyzett Dereszla Borászat. Csakhogy a Dereszla évek óta Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A sporthíroldal azt is tudni véli, hogy a főtámogató a Hell energiaital gyártója lehet.

Leisztinger Tamás - hiába volt szocialista-közeli nagyvállalkozóként elkönyvelve - éppen a NER-korszak hajnalán, 2010. őszén vásárolta meg az éppen egyik megszokott összeomlási ciklusának mélypontján lévő, az NB2-ben játszó klubot. Ami érkezésekor olyan legatyásodott állapotban volt, hogy egy hónappal az adásvételi szerződés aláírása előtt, a szezon első NB2-es meccsén egy kapusnak kellett beállnia a mezőnybe csereként, olyan kevés igazolt focistájuk maradt.

A racionális üzletemberként ismert Leisztinger hirtelen és váratlan szerepvállalása komoly pletykacunamit indított el. A legnépszerűbb sztori szerint maga Orbán miniszterelnök ajánlotta volna a figyelmébe az adódó befektetési lehetőséget, cserébe azért, hogy ne szálljon rá az új hatalom...

BEKAPCSOLVA FELEJTETTE A MIKROFONT, LEBUKOTT A VEZETŐVÁLASZTÁS BEFOLYÁSOLÁSÁVAL A FŐIGAZGATÓ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.12.16.


Abszurd módon alakult az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) belső vizsgálata, amit a Természettudományi Kutatóközpont egyik intézetének igazgatóválasztása ügyében folytattak le Maróth Miklós elnök vezetésével. A Természettudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója bekapcsolva felejtette a mikrofonját, ezért a pályázók meghallgatása miatt összehívott online konferencia résztvevői is hallhatták, ahogy felhívta az egyik igazgatójelöltet, és kioktatta arról, mire kell majd figyelnie. Bár az összejátszásnak sok tanúja volt, a vizsgálat arra jutott, hogy a kutatóközpontnak nincs etikai szabályzata, ezért etikai eljárás sem indítható az érintettek ellen...

NEW YORK TIMES: ORBÁN, A POPULISTA ÖNKÉNYÚR - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.12.16.


Magyarország Alaptörvényének módosítása foglalkoztatja a külföldi sajtót. A honvédség bevethetőségének könnyítése, a közpénz fogalmának új értelmezése, az LMBTQ-közösség helyzete.


Magyarország, alkotmányát módosítva, újradefiniálta a család fogalmát, hogy hatékonyan tilthassa az azonos nemű párok örökbefogadási jogát – írja a Reuters. A londoni székhelyű világhírügynökség szerint Orbán Viktor nacionalista kormánya a 2018-as választási győzelem óta mind konzervatívabbá alakítja át az országot, ahol szokványossá vált a melegek elleni verbális támadás és jogalkotás.

A beszámoló felhívja a figyelmet arra, hogy a módosítás deklarált célja a gyermek keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti nevelésének a biztosítása.

Egyedülállók a legritkábban fogadhatnak örökbe gyermeket

A melegházasság sohasem volt engedélyezett, de a tartós élettársi kapcsolatot elismerik. A meleg és a leszbikus párok eddig úgy tudták megoldani az örökbefogadást, hogy egyikük egyedülállóként kérelmezte a lehetőséget. Bár maradnak olyan, kivételes esetek, amikor egyedülállók is örökbe fogadhatnak gyereket, a főszabály az, hogy ilyen lehetőség az egymással házastársi viszonyban levő férfit és nőt illeti meg - ismerteti a Reuters Varga Judit igazságügyi miniszter okfejtését. Ehhez hozzáteszi, hogy az egyedülállóknak ezentúl az ultrakonzervatív Novák Katalin családügyi minisztertől kell kérniük engedélyt az örökbefogadásra. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy idén már hoztak olyan törvényt, amely megtiltja a nemváltoztatást a személyi okmányokban. Ideológiai csaták is zajlottak az országban egy olyan gyerekkönyv kapcsán, amely pozitív színben tünteti fel a diverzitást – olvasható a tudósításban, amely kitér arra: Lengyelországban a kormányzó nacionalista párt szintén a homofóbiát állította idei elnökválasztási kampányának középpontjába, és az Európai Unió részéről érkező bírálatok ellenére támogatta az úgynevezett LMBTQ-mentes zónák létrehozását.

A Reuters beszámol arról, hogy emberi jogi csoportok elítélték az alaptörvény módosítását, és felszólították az európai vezetőket, hogy emeljék fel hangjukat. „Sötét nap ez Magyarországon az LMBTQ közösség számára – idézi Víg Dávidot, az Amnesty magyarországi igazgatóját. Masen Davis, a Transgender Europe ügyvezető igazgatója szerint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek figyelembe kell ezt vennie, amikor az EU áttekinti a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Az uniós vita nemigen kényszeríti engedményekre Orbánt

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség az alaptörvény módosításából a melegjogok korlátozása mellett kiemeli a hadiállapot szabályozását, valamint a közpénzek ellenőrizhetőségének a lazítását is – utóbbit annak révén, hogy a közpénz fogalmát leszűkíti az állam bevételére, kiadására és kötelezettségvállalására. A Bloomberg értékelése szerint a most elfogadott módosítások szertefoszlatják azt a reményt, hogy az Európai Unió költségvetésével kapcsolatban lezajlott vita megoldása majd engedményekre szorítja Orbánt, mert nem akar kockáztatni több milliárd euró támogatást.

A Bloomberg a megosztottság jeleként megemlíti a tudósításban, hogy az Európai Néppárt a tervek szerint ma dönt arról, kizárja-e európai parlamenti frakciójából Deutsch Tamást, aki Gestapo-módszerek alkalmazásával vádolta meg Manfred Weber frakcióvezetőt, később azonban bocsánatot kért. Ha Deutschot kizárják, az magával vonhatja a tagsági jogaiban tavaly már felfüggesztett Fidesz távozását a Néppártból – véli a Bloomberg.

Orbán akarata a nemzet akarata?

A New York Times is ír a magyar alaptörvény-módosításról, és a közpénz fogalmának az újradefiniálása kapcsán megjegyzi: a bírálók szerint annak nyomán nehezebb dolguk lesz az oknyomozó újságíróknak, ha a közpénzek felhasználásának akarnak utána járni. „Orbán állandóan változtatja a játékszabályokat” – idézi Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, aki szerint az ország az elkövetkező két évben jelentős uniós pénzbeli támogatásra számíthat, és abból a miniszterelnök könnyedén ki tudja majd fizetni azokat, akik őt szolgálják.

A New York Times úgy fogalmaz: Orbán, a populista önkényúr, aki az illiberális állam víziójának a megalkotásával büszkélkedik, az egészséges demokratikus kormányzáshoz szükségesnek tartott fékek és ellensúlyok közül már sokat kiüresített. A mostani módosítás írásos indoklása szerint az alkotmányos keretek a nemzet akaratát fejezik ki, azt, hogy miként akar élni. A nemzet akaratát azonban egyre kevésbé lehet megkülönböztetni Orbán akaratától. Kevés olyan bíráló hang maradt az országban, amely elszámoltatná a kormányt, miután Orbán szövetségesei megszerezték a független média túlnyomó többsége fölötti ellenőrzést. Eközben a kormány engesztelhetetlen hadjáratot folytat a jó kormányzást hirdető nem kormányzati szervezetek ellen – olvasható a New York Timesban.

MINT BIKA A TARKA TEHENET

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.12.15.


...Egyébként is vonzódom a különféle összesküvés elméletekhez, konteokhoz, remek agytornák mellesleg - és most megint ideje lenne elspekulálni a helyzeten, melyben Orbán engedte, hogy az ellenzék kiszinezzen egy választókerületi átalakításról készített kifestőkönyvet.Lenne erre reális esély, ha akár csak elméleti szinten is veszélyeztetné ez a Család hatalmát?
Ugyan!
És aki ilyennel próbálkozna, azt azonnal elásnák, mint a Nagy Levint a kiéhezett légionáriusok a sivatagban, mikor szakácskönyvből vett idézetekkel szórakoztatta őket.
Még, hogy választókerületek határainak módosítása más által!
Piha!
Hát akkor mi lehet a magyarázat?
Legfeljebb az, hogy a választások alkalmából már nem fog számítani az eredmény, merthogy addigra megváltozik a helyzet, és mindegy lesz, miként a szélső háznak, hogy melyik oldalról pisilik oldalba...
Fel kellene egy ilyen helyzetre készülni és megvizsgálni a realitását, kidolgozni az ellenlépéseket - mondjuk vágyvezérelt elképzeléseink magunk mögött hagyásával...
Hadd írjak le egy lehetséges forgatókönyvet!
...

KEVESEBB FA, TÖBB BETON: ÍGY FEST MOST A NÉPLIGET MELLETTI SZÁZMILLIÁRDOS KÉZILABDACSARNOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.12.16.


A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülő csarnok az elmúlt félévben látványos fejlődésen ment keresztül. Már jól kivehető az épület ovális formája, kialakították a lelátókat, és félig elkészült a tetőszerkezet is. A kormány szerint Budapest jól jár a sok új zöldfelülettel, azonban a műholdfelvételek mást mutatnak: a telken letarolták a fák nagy részét. A fővárosiak a valóságban nem kapnak mást, csak felszíni parkolókat és betont. A gigantikus méretű létesítmény ára bruttó százmilliárd forint, amivel a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. jár jól.


Legutóbb fél évvel ezelőtt látogattunk el a Ferencvárosban épülő százmilliárdos kézilabdacsarnokhoz. A csarnok a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra (EB) készül, és úgy tűnik, hogy a koronavírus nem hátráltatta a gőzerővel folyó munkálatokat. Aki közlekedett mostanában a népligeti buszpályaudvar környékén, az láthatta, hogy a sportlétesítmény néhány hónap alatt látványos fejlődésen ment keresztül...

ÁTADTA ORBÁN A KÖZEL-KELETI KERESZTÉNYEKNEK A KÁDÁR-VILLA KULCSÁT

HVG / ITTHON
Szerző: MTI
2020.12.16.


II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka vette át a kulcsot a pártálam egykori vezetőjének rezidenciájához.


Orbán Viktor szerda reggel átadta Kádár János egykori villájának kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így a pártállam egykori vezetőjének rezidenciája közel-keleti keresztények használatába kerül.

A Budapest II. kerületében lévő épületnél tartott eseményen, amit az MTI csak “baráti találkozóként” jellemzett, Orbán és a szír pátriárka mellett Nikodémus moszuli szír ortodox érsek, Timoteus damaszkuszi szír ortodox érsek, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan államtitkár is részt vett...

ORBÁN APJA JÓVAL DRÁGÁBBAN AJÁNLJA AZ ÉPÍTŐANYAGAIT, MINT A VERSENYTÁRSAI

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2020.12.16.Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai – derítette ki a Direkt36 a piacon végzett kutatások alapján.

Az idősebb Orbán Győző többségi tulajdonában álló bányacég a kitermelt dolomitzúzalék mellett különböző betontermékeket is árusít. Ahogy azt már korábban bemutattuk, a cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, tehát a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap...

ORBÁN NEM ÁLL LE: ÚJABB FRONTOT NYITOTT AZ EU-VAL SZEMBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.12.16.


„A diszkrimináció tiltott az Európai Unióban, ám az is a diszkrimináció egy formája, ha valaki csak azért keres kevesebbet a kollégájánál, mert nő vagy ha lefokozzák, mert anyaságiról tér vissza. Az európai jog véd ezen negatív megkülönböztetések ellen!” – hirdeti az Európai Unió. És mit hirdet a magyar kormány? Egy nő szájába adva a következőt: „Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak”. Amúgy az újabb front nyitásának az abszurditását tovább fokozva: Magyarországon a különbség elmarad az uniós átlagtól
.

Értjük persze, hogy a Fidesz szavazói között arányaiban az átlagnál jóval magasabb a magukat macsónak tartó férfiak (lásd például a gyakorlatilag következmények nélküli vak komondor-ügyet), s azzal is tisztában vagyunk, hogy kell ismét egy olyan gumicsont, amit az ellenzék és a közvélemény csócsálhat (addig sem érdemi kérdésekkel), ám az már érthetetlen (vagy talán éppenhogy érthető?), hogy miért pont egy olyan kérdést rángattak elő, amelyikkel ismét sikerül szembemenni annak a közösségnek az értékeivel, szabályaival, amelyhez Magyarország is tartozik.

Ezúttal Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter indította a kampányt. Hétfőn közzétett infovideójában („amelyben arra keressük a választ, hogyan lehet sikeres, erős egy nő” – mondja) olyanokat volt képes fejtegetni, mint hogy „Ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak...egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelem” miatt. Eltekintve attól – bár ez önmaga is sokat elárul Novák Katalin, pontosabban az Orbán-kormány üzenetéről –, hogy a hangsúly azon van, hogy mit NE tegyen a nő, nem pedig azon, hogy mit tegyen, szóval eltekintve ettől, több szinten és megközelítésben is vészes tartalmat közvetít...

NOVÁK KATALIN HAZUG KÉPMUTATÁSA SZÁJER ERESZÉVEL VETEKSZIK - IDEOLÓGIAI, VALLÁSI KÉNYSZERZUBBONYT HÚZNA RÁJUK, EGYKORI ÖNMAGÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.16.


Gy. Németh Erzsébetnek köszönhetjük, hogy megismerhetjük a keresztény nőideált propagáló Novák Katalin valódi énjét. Gy Németh Erzsébet a Facebook oldalán osztotta meg Novák Katalin tíz évvel ezelőtti írását, amely a Terézanyu.hu oldalon jelent meg, és a “Terézanyuságom története” című pályázaton különdíjban részesült. Előrebocsátjuk, hogy Novák Katalinnak ez az írása legalább olyan éles fénnyel világítja meg az egész NER keresztény képmutatását, mint Szájer József csupasz feneke a brüsszeli éjszakában, ahogy a homofób alaptörvény megalkotójaként csúszik le az ereszcsatornán egy meleg szexpartiról extasy tablettákkal a táskájában.

Novák Katalin díjnyertes alkotása arról szól, hogyan lázad fel az ellen a női szerep ellen, amit most képmutató módon követendő ideálként állít az összes magyar nő elé. Az írás arról szól, hogy nem elégíti ki az anyaszerep, bármennyire is szereti a gyerekeit. Idegesíti a hinta, ahogy már századszor löki meg az imádott lábacskákat, ahogy próbál közben olvasni, de a főállású anyaság nyomasztó és monoton világában csak női magazinokat képes olvasni, nem tud nyelvet tanulni, vagy egy komolyabb irodalmi művet olvasni, amit szeretne, de nem teheti. Novák Katalin szenved, mint a kutya abban a női szerepben, amit most propagál...

GAJDICS OTTÓ VERSSZAVALÁSIG FAJULÓ INTERJÚT ADOTT GULYÁS MÁRTONNAK

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.12.13.A Hír TV Csörte című műsorának tajtékzó vendégeként híressé vált Gajdics Ottó a kormánypárti nyilvánosság egyik legfontosabb szereplője, aki az elmúlt 20 év során volt lapszerkesztő a Magyar Nemzetnél, vezérigazgató-helyettes a Hír TV-nél, főszerkesztő a Lánchíd Rádiónál, a Karc FM-nél és a Magyar Időknél is.

Hozzánk csak azért jött el, mert kértünk tőle egy interjút. Azt nem gondoltuk, hogy ez ilyen is lehet.


De hogyan lett az egykori KISZ-titkár Orbán Viktor egyik leglelkesebb támogatója? Miért szimpatizált a rendszerváltás után inkább az SZDSZ-szel, mint a jobboldali kormánypártokkal? Mit gondol Simicska Lajosról és hogyan látja Bayer Zsolt és a saját felelősségét a magyar nyilvánosság polarizáltságában?

A mai adásunkban Gajdics Ottóval beszélgetünk.

HA MAJD VALAMI CSODA FOLYTÁN NEM LESZNEK HATALMON, AKKOR IS MEG TUDJÁK BÉNÍTANI AZ UTÁNUK JÖVŐ KORMÁNYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.12.16.


Jó reggelt kívánok, dicsértessék a dohos, sötét középkor, ahova mindig is visszavágytunk! (Nem!) Reménykedem abban, hogy a kétharmados teljhatalom birtokában meghozott önkényes döntéseiért, meg az elmulasztott döntéseiért jó szokása szerint felelősséget vállalni nem hajlandó állam- és kormánypárt (amelynek vezetője két napja a saját szájával mondta, hogy nem ő a vírus, aki őt bírálja az valójában a szakembereket és az egészségügyi dolgozókat támadja, ő semmiről nem tehet, őt semmilyen felelősség nem terheli, lehet oszlásnak indulni) apraja-nagyja végre jól aludt.

Miután a Lévai Anikó baracklekvárjának szilárdságát idéző alaptörvényükbe – amit szintén a kétharmados teljhatalmuk birtokában, senkivel nem egyeztetve fércelgetnek tíz éve – végre belevésték a gyengeelméjűnek nézett magyar társadalom örök dicsőségére, hogy az anya nő, az apa férfi. Ezzel a biliben mesterségesen előidézett bullshit-viharral nagyjából le is tudták a haza, a családok és a gyermekek védelmét. Annál is inkább, mert az egyedülállók örökbefogadását ellehetetlenítő törvényüket is sikerült átpasszírozni a szavazógépezetükön. Mert egy világjárvány idején is vannak a prioritások, ugye. Minél több embernek keserítik meg az életét, ugatnak bele és törik derékba, annál nagyobb a siker. Mert ne értsük félre a szándékot, ne unjuk újra meg újra leírni: azzal, hogy a jövőben csak külön Novák Katalin, nőket degradáló, férfiakat lebecsülő, avas maszlagokat mantrázó női princípium és miniszter engedélyével fogadhatnak örökbe az egyedülállók, nem csupán a homoszexuális pároknak mutatják meg a kereszténynemzetikonzervatív magyarok úristenit, hanem heteroszexuális polgáraikat is megnyomorítják.

Zárójel: remélem, mindenki elszégyellte magát, aki félreértelmezte, tudatosan elferdítette és kiforgatta az ő szavait. Mert ugyanis ez történt. Nem azt mondta a nőknek, hogy ne higgyék el, hogy életük minden pillanatában össze kell mérniük magukat a férfiakkal, és legalább olyan beosztásban, legalább akkora fizetéssel kell rendelkezniük, mint a másiknak. Nem, ő nem azt mondta a nőknek, hogy ne mondjanak le a privilégiumaikról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben. Nem, ez nem a hetvenes évek Amerikájának ama mozgalmi jelszava, amely a férfiaknak és nőknek egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítás ratifikációját igyekezett minden erővel megakadályozni. Nem, ez mind merő rosszindulat. Nem jól értettük, hülyék vagyunk...

ITT OLVASHATÓ

RÁADÁS: SZÍNHÁZ TV

SZÍNHÁZ TV ONLINE
Szerző: Színház TV
2020.Bár a színházak a legújabb vírusvédelmi intézkedések értelmében nem fogadhatnak nézőket, a kijárási korlátozás idején sem maradunk színházi élmény nélkül: a SzínházTV online streaming platformon keresztül kényelmesen, otthonról, többedmagukkal láthat a közönség kizárólag online elérhető, élő színházi előadásokat.

A színház a jelenről szól

A színház egy folytonosan változó jelen idejű műfaj, melyben a színészek és a néző kapcsolata estéről-estére változik. Az előadások mindig az “akkor” és az “ott”, az idő és a tér együtteséből születnek. SzínházTV szolgáltatásunkat azzal a céllal indítottuk útjára, hogy ezen megismételhetetlen pillanatok átélésére lehetőséget biztosítsunk Önöknek.

Az előadásokhoz kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánunk!

ORBÁNNAK FEJEDELMI HATALMA VAN, MAGYARORSZÁG MÁR VEZÉRDEMOKRÁCIA

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2020.12.16.


Az Orbán-rendszer legfőbb parancsa a lojalitás, az uralmi gépezetet egy informális személyi háló tartja össze, lényegében fejedelmi kormányzás zajlik – állítja Körösényi András. A politológus és szerzőtársai új módon próbálják megérteni a NER sikerét, friss könyvük, Az Orbán-rezsim a szokásos ellenzéki kritikák felmondása helyett a vezérdemokrácia lényegét igyekszik megragadni. Mennyiben lehet még demokráciáról beszélni egy autoriter rendszerben, ahol a kormány álláspontjának vitatása árulást jelent? Hogy működik ez a magyar hűbéri rendszer, és van-e orbáni mesterterv? Nagyinterjú.

Az Orbán-rendszer természetét már sokféle fogalommal próbálták meg leírni az illiberálistól a kereszténydemokratáig, a populistától a tekintélyelvűig, a hibrid rendszertől a maffiaállamig. Körösényi András, Gyulai Attila és Illés Gábor új könyvükben egy új kategóriát javasolnak: eszerint „az Orbán-rezsim” nem más, mint vezérdemokrácia. Autoriter hatalomgyakorlás demokratikus felhatalmazással: a politológus kutatók szerint az Orbán-rendszer alatt Magyarország a vezérdemokráciák nemzetközileg is izgalmas kísérleti laborja lett, a rendszer pedig annyira Orbán karizmája köré épül, hogy nem túlzás fejedelmi kormányzásról beszélni.

Interjúnkban Körösényi András többek között elmondja:

– mivel szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe a fideszes elit;

– miért nem lehet a jogállamisági problémákból megérteni a rendszert;

– miben több egy strómannál Mészáros Lőrinc;

– hol bukik meg a liberális illúzió;

– milyen a fideszes helytartók pallosjoga;

– milyen időzített bombákat helyezett el a rendszer kormányváltás esetére...


SZABAD SZEMMEL - A MAGYAR KORMÁNY MEGINT MEGHÖKKENTETTE A VILÁGOT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.16.


A meleg párok jogainak korlátozásával a magyar kormány újból meghökkentette a világot. Szinte nincs olyan vezető orgánum a nemzetközi sajtóban, amely ne foglalkozna az Országgyűlés fideszes többségének döntésével. A leghatározottabban a vezető német konzervatív lap utasítja el a lépést.


A Frankfurter Allgemeine kommentárja „Magyarország – értékek nélkül” címmel azt hangsúlyozza, hogy az EU-ban olyan országok vannak, amelyek előnyben részesítik a férfi és nő házasságát. Nem kötelező a társadalmi nemnek megfelelő nyelvet használni. De az alapjogokat senki sem sértheti meg.

Hogy a magyar alaptörvény a legújabban kimondja: az apa férfi, az anya nő, nem ütközik bele az európai értékekbe. Vonatkozik ez arra is, hogy a törvénymódosítás a keresztény kultúrára hivatkozik. Ám a változtatást keresztülvivő Orbán-rezsimnek nem sok köze van sem a kereszténységhez, sem az európai értékekhez. Ahhoz ugyanis hozzátartozik a kisebbségek védelme, a méltóság joga és minden ember önrendelkezése, nem beszélve a hatalmi ágak megosztásáról és a jogállamiságról.

Az a masszív hátrányos megkülönböztetés, amely a nemüket megváltoztatni kívánó embereket éri, az autoriter uralomra utal, amely azt képzeli, hogy az igazság kizárólagos birtokosa. Gerjeszti a gyűlöletet minden ellen, ami más. Pont az ellentéte a konzervatívnak és kereszténynek.

Az unióban, amely több mint egyszerű támogatási gépezet, helyük van olyan államoknak, amelyek előnyben részesítik a férfi és nő kapcsolatát és megtiltják pl. a béranyaságot. Ugyanakkor mutatja a határokat annak a rezsimnek a viselkedése, amely mellesleg támadja az igazságszolgáltatást és a sajtót. A kisebbségvédelem nem azt jelenti, hogy mindent a kisebbségek szemszögéből közelítsenek meg. De a szuverenitás és a többségi elv ürügyén nem szabad alapjogokat kiforgatni sarkukból és embereket kiközösíteni.

New York Times

Az alaptörvény 9. módosítása lehetőséget ad Orbánnak, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát, miközben bontja le a polgári szabadságjogokat, ideértve a melegek jogait. Ugyanakkor csak még jobban megnehezíti annak ellenőrzését, hogy a kormány mire költi a közpénzeket. Továbbá az ellenzék számára is magasabbra tette a lécet, hogy az le tudja győzni a Fideszt.

Emellett megkönnyíti, hogy a hatalom kihirdethesse a rendkívüli állapotot, és hogy a kormány erre az időszakra meglehetősen széles körben szabad kezet kapjon. Kovács Ágnes, az Eötvös Károly Politikai Intézettől úgy értékelte, hogy a párt, ahol csak lehetett, még jobban bebetonozta saját uralmát. Ez pedig igencsak aggályos egy olyan országban, ahol Orbán már szétszakította a demokratikus intézmények szövetét.

A hivatalos indoklás szerint az alaptörvény a nemzet akaratát fejezi ki, csakhogy azt egyre kevésbé lehet különválasztani attól, amire Orbán törekszik. Ugyanakkor mind kevésbé lehet a hatalom körmére nézni, miután a miniszterelnök szövetségesei rátették a kezüket a független sajtó jó részére.

Orbán egyúttal fokozta a támadásokat az LMBT-közösség ellen, annak tagjait az állam és a keresztény értékek ellenségeinek állítja be. Ahogy azt korábban a migránsokkal is csinálta. A kampány nyomán máris erősödik a homofóbia. A kormány ugyanakkor kivédte, hogy az unió gátat vessen az ország tekintélyelvű sodródásának. Ráadásul a múlt heti brüsszeli költségvetési alku egy sor független elemző szerint csak erősíti Orbán rendszerét, hiszen nyakon önti egy rakás pénzzel a választások előtt.

Washington Post

Magyarország gyakorlatilag megtiltotta, hogy egynemű párok gyereket fogadjanak örökbe. Ez már a sokadik korlátozás, amely az LMBT-közösséget sújtja. Varga Judit szerint meg kell védeni az olyan hagyományos, keresztény értékeket, mint a házasság és a család. Az Amnesty International igazgatója, Víg Dávid viszont kifejtette, hogy sötét nap ez Magyarország számára.

Az alaptörvény többi módosítása még inkább megerősíti Orbán hatalmát és azokat sújtja, akik bírálják az illiberális demokráciát. Így a kormánypártnak könnyebb lesz fellépnie az ellenzékkel szemben. Ugyanakkor gyengül az ellenőrzés a közpénzek elköltése fölött. Ám ezek az intézkedések még jobban fokozhatják az ellentéteket az EU-val, illetve a szomszédállamokkal. A populista, jobboldali magyar és lengyel kormány sűrűn tengelyt akaszt a liberális európai partnerekkel.

Bloomberg

A magyar Parlament egy sor olyan törvényt hagyott jóvá, amely szűkíti a melegek jogait, viszont bővíti a hatalom jogkörét háborús időkre, ugyanakkor jelentősen gyengíti a közkiadások felügyeletét. Azaz Orbán Viktor még jobban eltávolodik az európai politika fő áramlatától. Mindössze pár nappal azután, hogy visszavonta a vétófenyegetést. Ily módon szétfoszlanak azok a remények, hogy a költségvetési vita megoldódásával visszatér a nyájba, merthogy különben sok milliós támogatásnak inthet búcsút.

FT

Magyarország szűkíti a meleg párok jogait, így azok mostantól nem adoptálhatnak gyereket. A hatalom egyben átalakítja a választási szabályokat. Bírálók szerint Orbán és a szélsőjobbos Fidesz simán átgázol az európai értékeken. A módosításokat éppen akkor fogadták el, amikor a Néppárt vitára készül Deutsch Tamás tagsága ügyében. Civil szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a korlátozások még tovább korlátozzák a demokráciát és jelentősen rontják az ellenzék választási esélyeit.

Die Welt

A magyar Országgyűlés minden eddiginél keményebben gátolja a melegjogokat, de mostantól kezdve korlátozhatják a szabad képzés, illetve nevelés jogát is. A módosítás kimondja, hogy nem szabad megváltoztatni a születéskori nemet. Továbbá az iskolákban és az óvodákban betilthatják azt a tananyagot, amelyek felekezetileg semleges, illetve kedvezően ábrázolja a nemi kisebbségeket. Kormányellenes források szerint szorul vissza a sajtó és a tudomány szabadsága is. Egyre inkább gyengül a jogállam.

A Fidesz által ellenőrzött média az utóbbi hónapokban keményen nekiment a nemi kisebbségeknek. Orbán Viktor pedig támogatta, amikor Dúró Dóra nyilvánosan ledarált egy mesekönyvet, mert az nem értett egyet a másság diszkriminálásával.

Spiegel

Meg vannak döbbenve a jogvédők, mert a magyar kormány az utóbbi időben módszeresen támadja a nemi kisebbségek jogait, noha ez nemzetközi tiltakozást vált ki. Ám most a törvényhozás újabb lépésre szánta el magát, amikor megvonta a melegektől az örökbefogadás jogát. Az ENSZ, az Európa Tanács, az EBESZ és az EU egyre-másra Orbán szemére veti, hogy megsérti a földrészen garantált jogokat.

Az Európai Parlament zöld frakciójának helyettes vezetője, a német Terry Reintke azt mondja, hogy a miniszterelnök célkeresztbe vette az LMBT-embereket, továbbá a romákat és a menedékkérőket. Azért dolgozott ki stratégiát a védelemre szoruló kisebbségekkel szemben, mert fel akarja gyorsítani, hogy Magyarországból tekintélyuralmi rendszer legyen.

FT

A Bizottság alelnöke arra figyelmeztet, hogy kellenek a jogállami biztosítékok, mert jövőre tengernyi pénz zúdul majd a tagállamokra a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, ám ha az adófizetők nem biztosak abban, hogy mindenütt tisztességes módon használják fel a befizetéseiket, az alááshatja a bizalmat a szervezet iránt. Úgy hogy az EU-nak élnie kell az újonnan kapott jogkörrel, mármint hogy visszatarthatja a támogatásokat olyan kormányok esetében, amelyek saját zsebre dolgoznak.

Jourová közölte, hogy Brüsszel gyorsan, már a jövő év elejétől lép, hogy felmérje, a tagállamok mennyire tesznek eleget a szabályoknak, amelyeket azért hagytak jóvá a múlt héten, mert fokozódnak az aggályok az egyre tekintélyelvűbb magyar és lengyel rendszer, valamint a két országban tapasztalható korrupció miatt. Elismerte ugyanakkor, hogy a tagországok, az EP, valamint a közvélemény várhatóan árgusszemekkel figyeli majd, miként alkalmazza az EU a mechanizmust.

Januártól megkezdik a vonatkozó irányelvek kidolgozását, mert az emberek azt várják, hogy rossz politikai rendszerek ne juthassanak hozzá a szubvenciókhoz. Abban bízik ugyanakkor, hogy már a szabályozás léte elriasztja a visszaélésektől az érintett rendszereket. De maga nem riad vissza a szankciók kezdeményezésétől sem, ha azt látja, hogy valahol baj van. Annál is inkább, mert az egész uniót veszélyezteti, ha egyes országok megsértik a jogállamot.

Politico

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnök asszonya kijelentette, hogy már a jövő évtől érdemben lehet büntetni minden olyan jogsértést, ami az EU pénzügyi érdekeit érinti. A CSU-s Monika Hohlmeier megjegyezte, hogy bármit is mond erről a múlt heti csúcstalálkozón elfogadott kiegészítő nyilatkozat, az jogilag nem kötelező, ezért nem módosíthatja, illetve korlátozhatja visszamenőleg az EP és a Tanács megállapodását. Csak ez utóbbi számít.

Más képviselők is lázadoznak, de az Európai Tanács jogi szolgálata pont azt mondja, amit ők: vagyis hogy az állam- és kormányfők által elfogadott állásfoglalás egy betűt nem változtat a jogilag érvényes szabályozáson. A delegációkhoz eljuttatott szakvélemény szerint a nyilatkozat tiszteletben tartja az egyezség tartalmát és céljait a jogállam ügyében. Azzal teljesen összhangban áll.

Bloomberg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az EU elvtelen alkut kötött a jogállam ügyében, túl olcsón árulta ki az értékeit, ám meg fogja fizetni az árát, hogy nem tudta megrendszabályozni Magyarországot és Lengyelországot. Lehet, hogy az ügy súlyosabb következményekkel jár majd, mint a Brexit, mert az uniónak idáig az értékei szavatoltak megkülönböztetett helyet a nemzetközi politikában. Az, hogy kiállt a jogokért és elvekért.

Csakhogy ez a hitele már egy ideje megrendült, mert szélsőjobbos populisták az egész földrészen előretörtek a közvélemény kutatásokban. Majd szétmállott, miután szembesült a magyar és lengyel húzásokkal. Ha a két ország nem Európában lenne, a kontinens vezetői csak a fejüket csóválnák a budapesti és varsói lépések láttán, mondván, hogy itt csírázó, 3. világbeli autokráciákról van szó.

Az illiberális magyar és lengyel vezetők megszilárdították uralmukat és aláásták a független intézményeket, miközben bezsebelték az uniós támogatásokat. Nagy megkönnyebbülést jelentett, amikor Brüsszel elszánta magát, hogy csak a jogállam tiszteletben tartása esetén folyósítja a szubvenciókat. A pénzügyi csomag nagy ugrást jelentett volna előre, de sajnos, alighanem túl nagy az ár, mármint hogy csak késve lép életbe a szabályozás. Az EU már megint elodázta a leszámolást.

Sorosnak igaza van, amikor azt mondja, hogy Európa nem tekintheti egyenlő partnernek azokat, akik a közös értékeket támadják és az illiberalizmust pártolják. Minden szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy megfegyelmezze a tévúton járó tagokat. Az elmúlt 10 év nagy tanulsága az, hogy nem lehet kompromisszumot kötni az illiberális populistákkal vagy pénzzel megvesztegetni őket. Hiú ábránd, hogy cserében majd visszafogják magukat. Az EU megengedte, hogy belülről forgassák fel és ezáltal csak még gyengébb lett.

Ily módon pedig megkérdőjeleződik a helye a világban, hiszen ha nem tudja propagálni a saját értékeit, akkor nem is szuperállam. Sőt már nem is annyira unió.

Politico

Jól értesült néppárti körök szerint a pártcsaládban a legfelső szinten dől el Deutsch Tamás sorsa, de Merkel nem szeretné, ha ez a kérdés bármikor eljutna a szavazásig. Egyrészt, mert éppen a múlt héten jutott dűlőre Orbán Viktorral a jogállami mechanizmus ügyében, másrészt viszont attól tart, hogy kizárás esetén begorombulna a miniszterelnök és nekitámadna a Magyarországon működő német üzleti érdekeltségeknek. Szóval itt a politika mondja ki a végső szót.

Az EPP-frakció ma este online vitát folytat, miután a magyar delegáció vezetője azt vágta Manfred Weber fejéhez, hogy az a Gestapo módszereit koppintja, amikor rá akarja venni a Fideszt a jogállami mechanizmus elfogadására. Úgy hogy most újabb erőpróba vár a magyar pártra, de a jelek szerint ezúttal sem kell semmitől tartania, egyelőre.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy Orbán szeretne maradni, erre utal, hogy Deutsch ismételten bocsánatot kért, nagyon is hangsúlyosan. Ugyanakkor a CDU-CSU a jelek szerint még nem szánta rá magát, hogy töréspontig viszi a kérdést. Az uniópártok strasbourgi delegációvezetője azt közölte, hogy tárgyalják meg behatóan az ügyet, majd aludjanak rá egyet a Karácsony alatt és aztán jövőre határozzanak.

Caspary ugyanakkor tagadja, hogy bármiféle ukázt kapott volna Merkeltől. Bennfentesek szerint azonban így is igyekszik késleltetni a döntést és saját emberei alighanem igazodnak hozzá. A kizáráshoz kétharmad kellene a 187 fős frakcióban. Illetékesek úgy vélik, ennyi aligha jön össze, mert a németeken kívül az olaszok, spanyolok és a franciák is védik Orbánt, hiába sűrűsödnek a vádak, miszerint Magyarország visszalép a demokrácia területén.

De mivel a voksolás titkos, azt sem lehet elvetni, hogy a német törvényhozók nem tartják magukra nézve kötelezőnek a frakciófegyelmet, mert már elegük van a Fidesz viselt dolgaiból. Weber állítólag kijelentette egy bizalmas találkozáson, hogy most már elég! Egy illetékes ugyanakkor megjegyezte, hogy a balhét elsősorban Caspary viszi el, ha ma nem kerül pont az ügy végére.

Süddeutsche Zeitung

Az Európai Parlament konzervatív alelnöke azt mondja, hogy az unió nem pénzfelvevő automata és nem is bazár, ahol alkudozni lehet a jogállami normák ügyében. Az osztrák Othmar Karas ezért azt szeretné, ha a Néppárt rövid úton megválna Deutsch Tamástól. Mert aki a pártcsalád kiállását a jogállam mellett a Gestapo vagy a sztálini rendszer módszereivel említi egy lapon, az nem csupán az EPP-t sérti meg, hanem eltorzítja a történelmi tényeket és megalázza a nemzeti szocializmus, illetve a kommunizmus sokmillió áldozatát. Végtére is az antiszemitizmus és a nacionalizmus elutasítása alapvetés a földrész békeprogramja számára.

És hiába függesztették fel tavaly tavasszal a Fidesz tagsági jogát, azóta csak még rosszabb lett a helyzet Magyarországon. De hogy mi lesz a magyar párt sorsa az EPP-n belül, az kizárólag politikai kérdés. Karas azon is meg van döbbenve, ahogyan Orbán Viktor viszonyul az európai kérdésekhez. Pl. hogy legutóbb már a zsarolással és a blokáddal is megpróbálkozott. Nem hajlandó kompromisszumokra, ám ez nem egyeztethető össze azzal, amit a Néppárt képvisel.

A politikus egyértelműen elterelő manővernek tartja, hogy miniszterelnök újfajta, laza kapcsolatot javasolt a pártcsaládnak. Azért akar különleges helyet magának, hogy meg tudja osztani a konzervatívokat. Egy jobboldali-nacionalista-populista és egy kereszténydemokrata szárnyra. Ez azonban teljességgel elfogadhatatlan. Emellett a Fidesz dezinformációs kampányt folytat az unió ellen.

Ám nem vonhatja ki magát az olyan közös értékek alól, mint a jogállam és a szolidaritás. Aki ezekben nem hisz, annak nincs helye a Néppártban. Ami pedig a mai szavazást illeti, Karasnak az az érzése, hogy a csendes többség mellette áll.

EZEK NÁCIK? MÁR BOCSÁNAT...

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.16.


Mint egy csínytevő kisdiák, hogy ne állítsák őt a sarokba – jaj, hányszor álltam ott, a kályha mögött – már másodszor kért bocsánatot Deutsch Tamás Manfred Weber néppárti vezetőtől, és mindenkitől, hogy olyan csúnyán beszélt. (Tudják, gestapózott, ÁVH-zott.) Sőt, ha jól számolom, már harmadszor kért elnézést – legalábbis az ő közlése szerint. Állítása alapján, ugyanis már az inkriminált mondat elhangzásának másnapján megkövette Webert, bár erről a magyar nyilvánosságot akkor elfelejtette értesíteni. Olyannyira elfelejtette, hogy nyilatkozataiban inkább megerősítette mondatait – ha jól emlékszem, valamiféle kettős mércéről mesélt.


Hogy mi, vagy ki késztette a magyar EP-képviselőt bűneinek megvallására, nem tudhatjuk. Feltehetően Orbán Viktor áll a szándék mögött. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Angela Merkel egyenesen feltételül szabta a végső megállapodás, a kompromisszum megkötése előtt. A Fidesz politikájára és politikusaira ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy bármiben nyíltan meghátráljanak, horribile dictu bocsánatot kérjenek. A konkrét esetben – ráadásul – azért is különös a gesztus, mert a nácizás pontosan beleillik a kormánypárt újabban követett kommunikációjába. Elég, ha csak Orbán vagy Demeter Szilárd kijelentéseire gondolunk.

Nehéz tehát Deutsch esetében is véletlen és ügyetlen szóhasználatra gondolni, nagyon is úgy tűnik, hogy szavai beleilleszkednek a sorba. Vagyis: nagyon úgy tűnik, hogy taktikai bocsánatkérésről van szó; Merkel gesztusa után nem lenne taktikus otthagyni a Néppártot. Márpedig, ha Deutschot kizárják, akkor nem tehetne mást a frakció többi tagja sem, kénytelen-kelletlen ki kellene ülni a néppárti képviselőknek fenntartott parlamenti székekből. És ennek nem örülne a kancellár asszony; számára még nem érkezett el az idő, hogy leszámoljon a Fidesszel. Hogy miért nem, ezt ő tudja; én nem akarom elhinni, hogy az ő eddigi nagyon is elvszerűnek tűnő politikáját a német nagytőke érdekei térítenék el...

DEUTSCH VISSZAVON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.16.


Azt hittem, arra ébredek reggel, hogy Tompikát kihajították a Néppártból. Vagy nem hajították, csak a sarokba térdepeltették, esetleg azt mondták neki, ez volt az utolsó, vagy akármi. De nem szólnak a hajnali hírek semmiről. Nem mintha volna valami jelentősége is, hogy Deutsch röpül vagy nem, vele együtt távozik a Fidesz vagy sem, ezek csak olyan gesztusok, ránk nézvést igazi folyományok nélkül. A Néppárt már rég leszerepelt, odahagyta az elveit valamelyik sarkon vagy valamely kuplerájban. Néhányan közülük lázadoznak, de mindig kevesen vannak ahhoz, hogy győzzön a tisztesség. Így van ez mindenütt, általában a gonosz erősebb, többen van, hangosabb és mindig neki több a pénze.

Deutschnak és a róla kialakított képnek teljesen mindegy, röpült vagy maradt, twitterezni mindenhonnan lehet, az ő tevékenysége pedig hosszú ideje ebben merül ki. Olykor beleböfög az éterbe valamit. Ilyen volt az is, ami miatt most röptetni akarják, mint valami rossz lufit. Gestapózott, okádott, ami joggal nem tetszett a decens néppártiaknak, úgyhogy Tompika most, hogy tépkedik a laput a talpa alá, vinnyogva visszavonul. Megint bocsánatot kért, és visszavonta a ganyét. Ez a visszavonósdi nehezen értelmezhető gesztus. Ha valaki leír valamit, azt erősen megfontolja, az nem hirtelen felindulásból elkövetett szóbeli kurvaanyázás, annyapicsázás, ami kicsúszik, hanem kiérlelt gondolat. A manus lényege mintegy.

No most, ha ezek után azt mondja, mindezt visszavonom, az csakis taktikai meghátrálás, attól még a lázak megmaradnak az agyában. Ahogyan erre példa ez a mi Demeter Szilárdunk is, aki szintén visszavont, de azóta is azt hangoztatja, hogy ennek ellenére mindenki bekaphatja. Leírt szavakról nem lehet azt mondani, nem is úgy gondoltam, mivel a papírra (képernyőre) vetett hang, szó, mondat, mint a gondolat kifejező formái azt mutatják, hogy de, éppen úgy és éppen azt gondolta. Különben nem tudta volna leírni. A visszavonósdi tehát csak alávaló nyüszítés, időnyerés, erőgyűjtés. Mert a fideszisták jellemtelenségükből fakadóan úgy viselkednek, mint a tahóbunkó férj. Ő pedig, miután az asszony elhagyta, mert verte rendszeresen, visszakönyörgi magát...