2019. december 14., szombat

CHIKÁN ATTILA: AHOL AZ ALAPVETŐ GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEKET SEM LÁTJÁK, OTT CSAK BALHÉ LEHET

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.12.14.


Az évek alatt szép lassan elfogytak a diákok az ELTE közgazdászképzéséről, és évek óta nem találnak jó oktatókat sem, ezért az ELTEcon jövőre már nem indít új évfolyamot – mondta Pete Péter a második G7 Podcast Liveon.

Ez a második alkalom, hogy valódi emberekből álló közönség előtt vettük fel műsorunkat, most Pete Péterrel és Chikán Attilával beszélgettünk a magyar közgazdászképzés aktuális ügyeiről a Rajk László szakkollégiumban. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

A ELTEcon oktatóinak egy része a Corvinuson folytatja, a maradók pedig befejezik a most futó évfolyamok tanítását. Pete szerint a képzés elhaláshoz hozzájárult az is, hogy átálltak az angol nyelvű oktatásra, ugyanis miközben a magyarok kiszorultak, addig külföldről nem a legjobb képességű diákok jöttek.

A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van Pete szerint. A közgazdász úgy látja, hogy aki igazán szeretne, az továbbra is meg tudja tanulni a közgazdaságtant – hiszen a létező szocializmus időszakával ellentétben most már nem lehet megállítani a tudást a határon -, de ez oktatási intézmények nélkül összehasonlíthatatlanul nehezebb...

EZÉRT ZÁRTÁK KI A NYUGDÍJASOKAT A NAGYSZÜLŐI KEDVEZMÉNYBŐL

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2019.12.14.


Több százezer embernek kedvezhet a gyermekgondozási díj nagyszülőkre ruházásának lehetősége, ám a nemrég elfogadott törvény több korlátot is támaszt. Nem igényelhetik azt például a nyugellátásban részesülők.

Magyarországon a nyugdíjasok száma meghaladja a 2,03 milliót, közülük 115 ezren állnak munkaviszonyban, és mintegy 100 ezren dolgozhatnak egyéb (például vállalkozásban, megbízással) jogviszonyokban - mondta a Világgazdaságnak Farkas András. A nyugdíjszakértő azután mutatott rá ezekre a számokra, hogy az Országgyűlés a napokban elfogadta a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed) bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot.

Az új szabályok szerint a szülők átruházhatják a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőkre, ha arra maguk is jogosultak, és keresőtevékenységet végeznek. Azt, hogy a törvénymódosítás pontosan hány személynek kedvez majd, egyelőre nem lehet megbecsülni - hangsúlyozta Farkas András. Ugyanakkor szerinte az új törvény több korlátot is támaszt a családokkal szemben, kizárja például a nyugdíjas és egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, ideértve a rokkantsági vagy korhatár előtti ellátást kapókat...

ÁLLAMI MILLIÁRDOK MENNEK TUDOMÁNYRA, A NER PERSZE EZZEL IS JÓL JÁR

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.12.14.


Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor cégei, Pintér Sándor egykori vállalkozása, és a 4iG is nagyot nyert, amikor az állam 55 milliárd forintot szétosztott innovációra.

Valószínűleg nem sokan kapják fel a fejüket arra, ha azt látják leírva, hogy 2019-1.1.1-PIACI KFI, és igazuk is van. Egy kicsit másképp megfogalmazva annál érdekesebb a téma: az állam szétosztott 55 milliárd forint közpénzt több száz cég között tudományos kutatásokra és nagy újításokat ígérő fejlesztésekre. A 151 győztest felsoroló listán felbukkannak jól ismert, kormányközeli nevek, a közbeszerzéseket sorra nyerő cégek és állami vállalat is – és persze sok olyan vállalkozás, amelyeknek nincsenek politikai kapcsolataik, csak jó ötleteik...

ŐK A FELELŐSÖK AZ EGÉSZSÉGÜGY VÁLSÁGOS ÁLLAPOTÁÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2019.12.14.


Sokan megírták, elmondták már, mi a probléma az új tb-szabályzással. Nem az, hogy komolyan veszik a járulékfizetési kötelezettséget. Igaz ugyan, hogy az a 2-3 milliárd, amit ezzel remélnek behajtani, nem sokat segít az egészségügyön (csak a kórházak adóssága 70 milliárd), de azért minden pénz számít. Már ha azoktól szedik be, akik ezt ki is tudják fizetni, és önhibájukból maradtak el. Na, itt kezdődnek a bajok.

1. Kezdjük azzal, hogy társadalombiztosítás eleve csak névleg létezik. Éppen a 2011-es új Alaptörvény szüntette meg a tb 120 éves rendszerét, ezt a fogalmat egyszerűen kivette az alkotmányból.. Ezzel megszűnt az alkotmányos jogosultság arra, hogy aki nyugdíj- és egészségügyi járulékot fizet, az biztos lehet abban: lesz nyugdíja és ellátása. Amit járuléknak hívunk, az átváltozott egyszerű adóvá, amit az állam -.akár a többit- úgy használ fel, ahogy akarja.

2. Persze az adókat is meg kell fizetni. Ez eddig úgy történt, hogy a dolgozók után a munkadójuk fizették be az összeget, a nyugdíjasok, diákok, GYES-en, GYED-en lévők, hajléktalanok, a járási hivatal által igazolt szociálisan rászorultak után az állam. A többiek (kb. 300.000 ember) maguk fizethettek havi 7500 (jövőre 7710) ft-ot. Ha valaki ezzel adós maradt, azt ellátták ugyan, de utólag az adóhivatal behajtotta rajta - nem a kezelés csillagászati árát, hanem az elmaradt járulékot. Vannak ezen felül 400.000-en (nyilván a legszegényebbek, a periférián élők), akiknek nincs TAJ-számuk, soha be sem jelentkeztek, nem is vettek igénybe orvosi ellátást...

KENTAURBESZÉD - A VISSZASZÁMLÁLÁS ELKEZDŐDÖTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HUNČÍK PÉTER
2019.12.14.


1976-ban Svájcban politikai botrányt okozott Jean Ziegler, egyetemi tanár könyve, a Vizsgálat egy minden gyanú fölött álló ország ügyében, melyben a svájci pénz- és bankvilág ügyeit, valamint a svájci társadalom képmutató viselkedését vette górcső alá. Abban az időben sok ország számára Svájc volt a követendő példa. A svájciak nem háborúztak, kiváló gyógyszereket gyártottak, és remek csokoládéjuk volt. A svájci óra a pontosság és megbízhatóság jelképe volt. A rendmániás ország polgárainak tisztességét senki sem vonta kétségbe. Bankrendszerük egyedülálló volt a világon. Nos, ezt az idillikus képet zúzta össze Ziegler professzor, aki az országot nemes egyszerűséggel az orgazdák nemzetének titulálta, amelyik a banktitok leple alatt véreskezű diktátorok, korrupt politikai rendszerek és nemzetközi szélhámosok szennyes pénzügyeit legalizálja.
***
Ez a könyv jutott eszembe tavaly karácsonykor, amikor kiderült, hogy Marián Kočner, Szlovákia legismertebb szélhámosa mégis rács mögött marad a szent ünnepen. Kočnernek az elmúlt évek során már számtalan gyanús „ügye“ volt, ám mindig akadt egy „jóindulatú“ rendőrnyomozó, vagy egy trehány ügyész, aki nem vette komolyan az ügyet, és elfuserálta az ügyészségi beadványt. Ha a sajtó farkast kiáltott, mindig akadt egy miniszter, vagy egy államtitkár, aki lecsillapította a háborgó újságírókat. 

Kočner intelligens ember, és az osztogatásnál mindig jó helyen állt. A szlovák politikai elit minden tagjával tegező viszonyban volt és mindenkiről volt egy jó sztorija és egy titkos videófelvétele is. Realista ember, értékrendje stabil lábakon áll. Amikor kiderült, hogy az egyik ismerőse kormányfői álmokat dédelget, miközben egy másik, még jobb ismerőse éppenséggel meg akarja tartani magának a kormányfői tisztséget, akkor nem habozott és nyilvánosságra hozta a reggeliző asztalnál készült álomzúzó „kisfilmjét“. És a rosszabbik jóbarát máris eltakarodott az útból. Ám az is igaz, hogy feleslegesen nem zsarolt senkit. 

Sokéves „tevékenysége“ az újságírók figyelmét is felkeltette, de csak egy csendes, ám kitartó, fiatal oknyomozó újságíró, Ján Kuciak volt képes arra, hogy kibogozza a gordiuszi csomót. Kuciak cikkeit csak olyan ember tudta végigolvasni, akinek volt bőr a fenekén, és képes volt arra, hogy órákon át üljön és egyeztesse az újságíró által közölt adatokat a hivatalos bejegyzésekkel. A 27 éves újságíró Kočner disznóságain kívül olyan összefonódásokról is írt, melyekben a miniszterek és parlamenti képviselők mellett az országos rendőr főkapitány és az olasz maffia Szlovákiába delegált képviselői is szerepeltek. Kočner megérezte a veszélyt és megfenyegette az újságírót. Kuciak a rendőrséghez fordult segítségért, de a rendőrök nem volt hajlandók foglalkozni az üggyel. 

2018. február 21-én Ján Kuciakot és jövendőbelijét a saját házukban meggyilkolták. A kettős gyilkosságnak olyan hatása lett, melyet csak az 1989-es eseményekhez lehet hasonlítani. A szlovák nagyvárosok terei megteltek dühös emberekkel. A tiltakozók olyan elszántsággal követelték a bűntett kivizsgálását és az elkövetők megbüntetését, hogy ennek a nyomásnak a kormány két legvisszataszítóbb figurája, Kaliňák belügyminiszter és Fico kormányelnök nem tudott ellenállni és lemondott. Rajtuk kívül a rendőrfőkapitány is távozott posztjáról...

WEBER NEM TÁMOGATJA, HOGY A FIDESZ VISSZATÉRJEN A NÉPPÁRTBA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.12.14.


Elutasítja Manfred Weber a Fidesz visszafogadását az Európai Néppártba (EPP). A pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetője erről a Spiegelnek nyilatkozott.

A Fidesz tagságát márciusban, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel, miután Magyarországot hetekre ellepték a Soros György- és Jean-Claude Juncker-ellenes plakátok. A kormánypárt azt állította, maga kérte a felfüggesztést a vita rendezésének idejére. A kérdésről februárban tárgyalnak újra a EPP-ben, az elnök azonban most világossá tette az álláspontját. Mint mondta:

"A Fidesz és Orbán Viktor pártelnök egyelőre nem tisztázta a magát azokban az ügyekben, amelyek a tagsága felfüggesztéséhez vezettek.”

Ilyen a frakcióvezető szerint az, hogy nem történt előrelépés a CEU ügyében, amelynek Budapesten tartásáért maga is kampányolt. „Orbánnak lépnie kell” – jelentette ki Weber...

AZ ÚJ KULTÚRHARC ÜZENETE: VANNAK MÁSODRENDŰ ÁLLAMPOLGÁROK

HETI VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2019.12.11....A hűségesküre nem hajlóktól persze el lehet venni az adóforintokat, úgy téve, mintha az a kormány pénze lenne. Néhány játszóhelyet így el is lehetetleníthetnek – Krétakör, Átrium… A többit meg lehet drágítani, a tisztességes verseny nagyobb dicsőségére. Bele lehet kényszeríteni polgárokat a másodrendű szerepbe, amelyben hiába fizetnek adót, mégis maguknak kell megszervezniük és zsebből finanszírozniuk a minőségi kultúrát, sajtót, oktatást és egészségügyet.

Meg lehet tenni mindezt még a nemzet nevében is, miközben az eljárás éppen magát a nemzetet, mint egyenjogú polgárok közösségét tagadja meg. (Ugyanezt kicsiben megteheti Karácsony Gergely is, ha ő is ‘pofára’ kezd színházakat osztogatni. Az sem lenne jó.) De meg lehet tenni, gond nélkül, tényleg. Ez itt ugyanis nem a Közel-Kelet. Mi békés, csendes palesztinok vagyunk.


NAGY LEVEGŐ, MÍTOSZROMBOLÁS, PALYA BEA

EURÓPA PONT BLOG
Szerző: Európa Pont
2019.12.14.  Tele van életerővel, tettvággyal, ötletekkel és 
  elvarázsol mindenkit egy perc alatt – az 
  ezerszínű Palya Bea volt a vendégünk, akitől 
  megtudtuk, hogy néha érdemes venni egy(-
  két) nagy levegőt, vagy akár hemperegni 
  meztelenül a hóban. Az énekes-dalszerző 
  egy ideje tanítja is azt, amiben ő nagyon jó: 
  hogyan lesz egy jó ötletből valóság, hogyan 
  építhetjük fel személyes márkánkat – ehhez 
  is jó tippeket kaptunk tőle az est folyamán.

  A sokszínű alkotó: „egyszer csak szűk 

  lett nekem a népzene világa, amire a 
  bölcsőben ringtam


Bea nemcsak dalszerző-énekes – ami korábban kevésbé volt jellemző a női előadók körében –, de írt már könyvet, és tanít is jó ideje. Pályáját népdalénekesként kezdte, de egy idő után azt érezte, a népdalokkal nem tud mindent úgy kifejezni, ahogy szeretné. Ekkor kezdett egyrészt más zenei stílusokkal megismerkedni, és kiírni magából azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek aktuálisan foglalkoztatták. „Én alkalmatlan vagyok egyetlen dolgot csinálni” – bár ezt környezete néha nehezen fogadta, mert – „nincsenek kánonok a sokféleségre, arra, ha ilyen és olyan is vagy”. De ő ilyen, mindent imád, amit csinál: „néha sminkben, néha nem; néha írok, néha éneklek – miért ne?” Ebben a sokféleségben az önazonosság a legfontosabb szerinte. Ettől lesz hiteles és ezt hangsúlyozza diákjainak is.

Gondolatkiáramoltatás és áldozás a mesterség oltárán


Új kurzusán (Szeretem az ötleteim”) azt tanítja, hogyan lehet egy jó ötletből valami maradandót alkotni: tapasztalataira alapozva saját módszertant dolgozott ki, először még csak barátainak, mostanra már szélesebb közönségnek. Fontos önismereti és terápiás funkciója is van tanfolyamának, de emellett kreatív technikákkal és komoly módszertannal is segít azoknak, akik alkotni vágynak. Amikor első gyerekét várta, érezte, hogy ki kell írnia magából. Tudta, hogy ezzel majd megért valamit, és másoknak is segíthet esetleg – végül így lett.

Innovátorként szeret „zavart kelteni” és mítoszokat rombolni, például az ösztönös zseni mítoszát, amely szerint az alkotáshoz „csak” zseni kell, aki ihletett állapotban ontja magából a csodálatos alkotásokat. Szerinte ez nem így megy: fontos az inspiráció és az ihletettség, de neki az működött, hogy megtanulta szüretlenül kiömleszteni, kiáramoltatni magából az érzéseit, gondolatait. „Ha épp az foglalkoztat leginkább, hogy zavar, amit a tükörben látok, akkor arról írok.” De ez sem elég: „amit megtalálsz magadban, azt valamilyen csatornába kell terelni”. Azon túl, hogy ezzel a gyakorlattal sokat megérhet magáról az alkotó, emellett ezen még keményen dolgozni is kell, hogy valami maradandó jöjjön létre. Ahogy ő fogalmaz: „ezután komolyan áldozni kell még a mesterség oltárán”..


HATALMAS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT KAPOTT AZ ORBÁN-KORMÁNY BRÜSSZELBŐL

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2019.12.14.


A szeptemberi közel 500 milliárd forint után novemberben mintegy 375 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság a magyar kormánynak – derül ki a Portfolio vizsgálataiból, így ez a korábbi bő 400 milliárd forintos pénzügyi büntetés bevállalása után hatalmas karácsonyi ajándéknak tűnik. Ez tovább javítja a magyar költségvetés év végi helyzetét, amiből akár jócskán fel is pörgethetné a kormány az EU-pályázati pénzosztást, mégsem látjuk ennek egyelőre határozott jeleit.

Újabb hatalmas átutalást, adataink szerint mintegy 375 milliárd forintnyi EU-támogatást küldött az Európai Bizottság november elejétől december elejéig a magyar kormánynak, amiből a Pénzügyminisztérium novemberre csak 220 milliárdot számolt el minapi adatközlésekor, így mindez tovább javítja a magyar büdzsé év végi helyzetét. Ebből a költségvetési mozgástérből akár jelentős pályázati kifizetéseket is teljesíthetne a kormány, mégsem látjuk ennek határozott jeleit. November elejétől december elejéig ugyanis adataink szerint „csak” 1211 új pályázati nyertest hirdetett ki, akiknek 34 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg, illetve a 4 hét alatt összesen csak 74 milliárd forintot fizetett ki a nyerteseknek.

Amint az alábbi összesítésünkben látszik: a legnagyobb számban novemberben a Vidékfejlesztési Program pályázatain nyertek, illetve a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban...

A HAZAKÖLTÖZÉS LEGNAGYOBB MUMUSA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.14.


Sok külföldön élő, kisgyerekes magyar határátkelő számára jelenthet fejtörést az, ami Zsófiéknál is nagy kérdőjel volt a hazaköltözés kapcsán: visszahozni a gyereket a magyar oktatási rendszerbe. Ők végül hazaköltöztek – vajon milyen tapasztalatokat szereztek?

Persze mindenkinek más a legnagyobb mumus a hazaköltözés esetén, Zsófiéknál ez a magyar oktatás helyzete volt. Mielőtt azonban erről beszélgettünk volna, a magyar és a francia gyereknevelés közötti különbségeket érintettük. Zsófi szerint inkább sok kisebb eltérés van, ám ezek összeállva már egészen markáns képet adnak ki.


Az egyik jellemző példát a játszótéren tapasztalta meg. Magyarországon a játszótéren hangoskodás van, a gyerekek nem ritkán csúnyán beszélnek, míg Franciaországban a szülők sokkal nagyobb fegyelmet tartanak.

„A francia nevelés több téren laza, de vannak olyan pontok, amiben nem engednek. Ilyen a köszönés, az étkezés körüli dolgok, a nyilvános helyen való viselkedés, ahol mind szigorúság van, más téren viszont több szabadságot engednek a gyerekeknek” – mesélte Zsófi.

A Párizs és Nantes közötti vonaton, a TGV-n akkora csönd van, hogy egy pisszenést sem lehet hallani. „A férjem többször rászólt a kislányunkra, hogy csendben, csendben, én meg gondoltam, hogy ez már túlzás, hiszen nem kiabál, csak beszél. A franciáknál nagyon erősen benne van a nevelési kultúrában, hogy másokat ne zavarj” – mondta Zsófi.

A franciák már az óvodásokat is hagyják egyedül öltözni, ha nagyon lassúak, akkor maximum kicsit megsürgetik őket, de nincs az, ami sok magyar szülőnél, aki semmilyen önállóságot nem hagy a gyereknek.

„Franciaországban sokkal inkább engedik a gyerekeket kisebb korban kipróbálni dolgokat, persze úgy, hogy ott van mellettük a szülő” – tette hozzá.

„Nagyon riasztó volt kintről és talán a legnagyobb mumus a hazaköltözésben a gondolat, hogy visszahozom a gyerekem a magyar oktatási rendszerbe… Milyen szülő vagyok? Ezt meg is írta valaki a blogomra, hogy ezzel elszúrom a gyerekem életét. Azért ezt elég nehéz olvasni…” – emlékezett vissza Zsófi.

Hazaköltözve aztán több iskolába elment nyílt napra körülnézni és végül a 13. kerületben sikerült találni egy közeli iskolát, ahol ráadásul franciául lehet kiemelt óraszámban tanulni, ami szerinte kihat a mentalitásra is.

Az iskolában az első osztály pont olyan, amilyennek az ember szeretné, nem kapkodnak, nem rohannak, normálisan haladnak, a tanítónénik kedvesek, a lányuk pedig szeret iskolába járni...

A TUDÁS ÉS A TUDÓSOK AKADÉMIÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PLÉH CSABA
2019.12.13....A múltért küzdünk?

A tudósok és a tudás ügye vesztésre áll, halljuk sokszor a pesszimista diagnózist. Vesztésre áll idehaza, de a klímabagatellizálás, az álhírkultusz és álhírvádaskodás közegében vesztésre áll a nagyvilágban, még a sokszor áhítozva csodált, fejlett Nyugaton is. Közben a logika és az érvelés is a vesztes oldalra kerül. A kitágult közlési világban hátrébb szorul a többirányú érvelés s a tényekkel alátámasztott gondolatmenet, aminek fölényét öröknek tartottuk (l. erről Varga Dániel A dogma szépsége. A liberalizmus állítólagos válságáról című ragyogó elemzését, ÉS, 2019/49., dec. 6.). Egyáltalán hova lett ez a gondolatmenet? Helyét asszociatív szóláncok váltják fel, s az azonnali rea­gálás kényszere. Az érzelmek felszabadításának reklámszövegei közepette az érzelmek rabjai lettünk, de nem a biedermeier rózsaszín romantikája, hanem a támadó bika vad színeinek érzelemvilága uralt el minket, ahol az érvelés és a vita értéktelen és érdektelen szakértői okoskodássá silányul.

A technológiai észszerűség és a modern populizmus egyaránt úgy állítja be az önmagában álló és önmagáért való tudásért és a tudomány autonómiájakért küzdőket, mint valamilyen őskövületeket. E tekintetben a menedzserszemlélet a közös elem a mai menedzserszemléletű, úgymond konzervatív politizálás és Kóka János neoliberális „pragmatizmusa” között. Közel másfél évtizede írtam az ÉS-ben, hogy szemben a menedzserek szemléletével a szabad vizsgálódás lehetősége a rövid lejáratú megtérüléstől eltérően kifizetődőbb: „A tudomány szabadsága egy olyan motivációs rendszert képes fenntartani, ahol nem válik a tudósok céljává maga az erőforrások megszerzése. Az erőforrások valóban eszközökként értelmeződnek. [Nem jó, ha] a források megszerzése mintegy önálló életre kel; ami eredetileg eszköz volt, céllá válik. A szabad kutatás és a szabad kutatás révén elkerülhetetlenül megjelenő kriticista szellem azt a társadalmi érdeket is közvetíti, hogy a pénzért való küzdelem ne helyettesítse az új tudásokért való küzdelmet. A vizsgálódás szabadsága, hiszünk benne, egyben annak záloga is, hogy az elsődleges cél maga a vizsgálódás maradjon, bármennyire feleslegesnek tűnjön is ez a finanszírozó számára” (A tudomány szabadsága a pénz világában 2006/21., máj. 26.). Az egykori és a mai menedzserszemlélet rokonságát az innovációs törvény idei parlamenti vitája is jól megmutatta, ahol Kóka János is felkerült a kormányzati vezérszónok listájára mint az akadémiai autonómiát ellenzők közé, Glatz Ferenc és Hiller István mellé (Országgyűlési Napló, 2019. jún. 12.).

Amikor tudósok az autonómiát védjük, csak látszat, hogy egy egykor volt templom romjainak őrzésére akarjuk kárhoztatni magukat és az ifjúságot. Valójában nem valami sosem volt status quo ante őrzői vagyunk vagy szeretnénk lenni. Azonban kétségkívül egy múltbéli minta irányít bennünket: az a különleges minta, amely Galilei és Newton forradalmaival vette kezdetét és vezetett az európai felvilágosodáshoz, ahol Immanuel Kant Horatius intelmét vette elő: Sapere aude! avagy ’merjünk tudni!’ A felvilágosodás addig soha nem látott módon kapcsolta össze a világ érdek nélküli megismerését, átfogó elméletek kialakítását és igazolását a természeti és az emberi világ átalakításának, valamint a technológia igazolt tudás által irányított fejlesztésének hitével. A felvilágosodás és a tudományos autonómia örökségéhez akarunk visszanyúlni, de csak látszólag vagyunk avíttak a társas alkalmazások integrálta új világhoz képest: ezt a világot a tudás szabadsága hozta létre és védte meg. Azonban nem vagyunk naivak. Azt is tudjuk, hogy a hit a világ racionális megismerhetőségében nem öröktől való. Sok tízezer évig nem így volt. Tudományos, társadalmi és technológiai haladás összekapcsolása, a szabad vizsgálódás jogának hirdetése révén csak egy kései fejlemény a politikai és gazdasági hatalmak évezredes zűrzavaros történetében. A mai racionalisták ezt a szigetet akarják védeni. Hagyományőrzők vagyunk, mert ehhez, a szellemi szabadság és nyitottság hagyományához akarunk visszafordulni. Nem a tekintély Galilei előtti világához, de nem is a romantika ködös énekeihez. Amikor az oktatás és kutatás szabadságáért és autonómiájáért küzdünk, akkor tudjuk jól, hogy nem egy örök vagy „természet adta” emberi állapotért harcolunk. Ez a kiküzdött állapot létrejött már egyszer, s ennek értékeit fontos újra megvédenünk. A tudomány függetlensége és a tudomány politikától független művelése (is) hosszas politikai harc eredményeként alakult ki, mégpedig egy olyan politikai harc eredményeként, amely valamikor a XVII. században kezdődött, és nagyon sok megtorpanás után lényegében csak a XX. században, a világ egy kicsi részén érvényesült, amikor a legnagyobb egzisztenciális kihívásokból is győztesen került ki.

A felvilágosodás felelős egyúttal – amint azt baloldali és konzervatív kritikusai egyaránt kiemelik – a gyilkolás modernizált gépezeteiért is. Azonban a felvilágosodás egyik ága, a technológiai fejlődés nemcsak ezért felel, hanem például a betegségek leküzdéséért, de azért a rendezetlenség elleni új harcért is, amit például a modern közegészségügy s városiasodás képvisel. A felvilágosodásért küzdő csapat két szirénénekekkel csábító szakadék között kóvályog. Az egyik szakadék a felvilágosodás előtti homály kiterjesztése és a szellemi szabadság relativizálása egy nem létező fajta biztonságért cserébe. A másik szakadékból viszont a mai technológiai gőg szirénjei éneklik, hogy csupán technológiákra van szükség, vagy legalábbis minden vizsgálódás annak szolgálólánya kell legyen, hiszen hasznot más nem hozott. Több változata is van az utóbbi szirénéneknek. Lokális változata arra célozgat, hogy kicsi, szegény ország ne akarjon feles cafrangokra költeni. A tiszta tudás a gazdagok flanca, ne is ácsingózzunk rá. Ezt két mozzanat kérdőjelezi meg. Egy kulturális közösség jobban jár, ha arra összpontosít, ahol múltja van. Márpedig nekünk nagy múltunk van számos elméleti területen. Másrészt míg az igazán gazdagok, különösen az amerikaiak megtehetik, hogy a hiányzó tudást megvásárolják, mi sosem leszünk olyan gazdagok, hogy tudást vásároljunk. Inkább legyünk arra büszkék, hogy a fölös elméleti tudást exportálni tudjuk. Németország a XIX. században oktatási rendszere kialakításakor, nagy vitát követően, az alaptudományok oktatása mellett tette le a voksát az alkalmazott mérnöki szemlélettel szemben, ami majdnem behozhatatlan technológiai és mérnöki előnyt biztosított számára a XX. század során.

Karikaturisztikusan szembeállíthatóak egymással a „tiszta” tudósok és a menedzserek érdek- és értékrendszerei. Az autonóm tudós tiszta megismerésre törekszik, kíváncsiságalapon. Őt is a verseny vezeti, a feltett kérdésekre megoldásokat keres, s bár biztonságra törekszik, számára a pénz csak eszköz. A menedzserek viszont hasznos tudást keresnek, egyéni és társadalmi érdekalapon lokális optimum megoldásokra törekszenek, s számukra a pénz a cél. Egy kultúra akkor működik kiegyensúlyozottan, ha párbeszédet keres és talál a továbblépés érdekében a fenti két megközelítés között. A valódi értékhez, ami aztán valódi tőkét és végeredményben pénzt is termel, valamiféle szintézist kell találni. Ebben legjobb, ha a tudomány a tudományos világfelfogásra támaszkodik, amiben tág szemlélete váratlan kincseket tárhat fel, nem pedig a könnyen és gyorsan elérhető gyorséttermi kicsi, de biztos bevételre törekszik...


AZ ON THE SPOT KÉSZÍTŐI: „SENKI NEM MERT SEMMIT MONDANI”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: CZENKLI DORKA
2019.12.13.


10 éves az On the Spot. Munkával ünnepelnek: készül az első egész estés dokumentumfilmjük, s lesz egy műsoruk Geréb Ágnesről is. Gyerekvállalásról, népességnövelő propagandáról, illetve a Másállapotot a Szülészetben nevű mozgalomról beszélgettünk. De elmesélték saját szüléstörténetüket is.

Magyar Narancs: 7 éve az etióp szavanna egyik kunyhójában a kamerátok előtt született egy kislány. Az apa kérésére megígértétek, hogy visszatértek


S. Takács András: Az emberiség bölcsőjében, az Omo völgyében Eszterről nevezték el az akkor világra jött kislányt. Esther Gino Gidó édesapja úgy döntött, annak ellenére, hogy a lányok ennél a törzsnél nem járnak iskolába, hajlandó taníttatni a gyereket, de ez legyen a mi felelősségünk.

Cseke Eszter: Először azt gondoltuk, hogy: „Na, ne szórakozzon már, ügyes!” Aztán együtt töltöttünk még pár napot, és azt tapasztaltuk, komolyabban van véve ez az ötlet, mint hittük. Próbáltunk barátkozni a gondolattal, mekkora felelősség mindez, ha belevágunk.

STA: Nem volt kérdés, hogy vissza kell mennünk. Odáztuk, ameddig lehetett, mert van egy hároméves gyerekünk, akit most sem akartunk otthon hagyni, márpedig ez elég rázós terep... De a kislány 7 éves koránál tovább nem lehetett várni. Arról szól a film, hogy visszamentünk, és megtudtuk, mi minden változott 7 év alatt a törzsnél, s mi történt a családdal...


AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSA ELJÁRÁST INDÍTOTT A GÉPJÁRMŰ BIZTOSÍTÁSI DÍJAK KÉPZÉSE MIATT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.12.14....Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat érintő díjképzéssel kapcsolatban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához beadott indítványában kifogásolta, hogy a rendszerben a díjemelés módja és mértéke egész képtelen eredményekre vezet.

Kovács Kázmér a beadványban példákat is bemutatott: adott esetben egy olyan biztosítottnak, aki 10 éve kármentes volt, első károkozás esetén is a 40 000 forintos díja annak négyszeresét meghaladó összegre, akár 170 000 forintra emelkedhet. Ha ugyanazon tulajdonos esetleg két gépkocsit üzemeltet, akkor a 200 000 forintos károkozása esetén a kétszer 40 000 forintos díja kétszer 170 000 forintra emelkedik, vagyis az okozott kár összegét is meghaladja.

Jelezte: további anomália, hogy ugyan a bonus-malus rendelet lehetőséget nyújt arra, hogy a károkozó inkább maga rendezze a károsult kárát, és ezzel a miniszteri rendelet szerinti bonus-malus besorolása változatlan marad, ez azonban nem érinti a biztosító által alkalmazott károkozói pótdíj mértékét. Így még akkor is károkozói pótdíjat kell fizetnie a biztosító részére, amennyiben a biztosító cég semmilyen szolgáltatást nem teljesít, mert az ügyfél maga rendezi a károsult teljes kárát.

Kovács Kázmér szerint a miniszteri rendelet a jogállamiság követelményét sérti azáltal, hogy a károkozás díjmegállapítási jogát az egyes biztosítókra „delegálja”, továbbá átláthatatlanságot is jelent, hiszen egyes biztosítók 40-50 oldalas apró betűs feltételeikben akár naponta változtathatják a díj mértéket. Az egyik biztosító például egy hónapon belül háromszor is változtatta a díjat, a korlátozás csak annyi, hogy ezt 60 nappal előtte nyilvánosságra kell hozza.


A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN LÁZADÓK ÚJ HIMNUSZA KÉT HÉT ALATT BEJÁRTA A VILÁGOT

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI CSAJOK BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.12.13.


Lehengerlő sebességgel terjedt el a világ számos országában egy Chilében született performansz, amelyet már az új “feminista himnusznak” is neveznek, és nők tömegei adták elő az elmúlt napokban Mexikótól Párizson át Indiáig. A nagy sikerben nyilván közrejátszott a közösségi oldalak és videós mémek globális divatja, de feltehetően az is, hogy a dal mondanivalójával nők tömegei tudnak azonosulni, Latin-Amerikában éppúgy, mint a nyugati országokban vagy Ázsiában.

Az „Egy erőszaktevő az utadban” című szám első videói még a nők elleni erőszak témájának szentelt éves kampány, az ún. 16 akciónap előtt születtek, és apropójuk a Chilében október elején fellázadt lakosság ellen bevetett rendőri erőszak is volt. Az egyik korai felvétel pl. egy rendőrőrssel szemben készült, még november 22-én.

A szinte azonnali világhírt azonban a fővárosban, Santiagóban felvett videó hozta el, amelyet 19 óra alatt 1,4 milliószor néztek meg, és amely elindította a reprodukciók lavináját. A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a főváros több pontján adták elő fiatal nők, szemükön áttetsző fekete kendővel, kimenős-bulizós ruhájukban a számot, többek között a Nő és a Nemi Egyenlőség Minisztériumával szemben...

A szövegnek lényegében két fontos állítása van. Az egyik az, hogy elég volt a nők hibáztatásából az őket érő erőszak kapcsán, a másik pedig az, hogy az erőszak egy rendszer része, amelyben a nők eleve hátránnyal indulnak. Az egyéni elkövetőkön túl az állam, az igazságszolgáltatás és a rendőrség cinkosa ennek az erőszaknak, és amíg fel nem lép ellene rendszerszinten, voltaképp maga is az elnyomás szervezője és felelőse...

ÉLŐBEN A VÁROSBÓL 2.0

KLUBRÁDIÓ
Szerző: FÁBIÁN LÁSZLÓ
2019.12.11.


Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

TB: NEM FINANSZÍROZHATJÁK AZ IDŐBEN FIZETŐK A POTYAUTASOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.12.14.


...Csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett „piros lámpás érintettet" azonosított az adóhivatal, aki jogosulatlanul szeretett volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ők összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg – ismertette Izer Norbert.

Ha a magánszemélynek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt. A hatóság levelet küld, amelyben jelzi, hogy ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével vehet igénybe. A hatósági levélben a járulék mértékéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is részletes tájékoztatás olvasható majd – magyarázta az államtitkár.

Ha az érintett az egészségügyi szolgáltatási járulékot ennek ellenére sem fizeti rendesen, és háromhavi tartozást, 23 130 forintos elmaradást halmoz fel, akkor a társadalombiztosítási azonosító jel, a taj érvénytelenné válik. Az érintett nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, de a tartozás kiegyenlítésével ugyanakkor a jogosultság visszaáll.

...az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet. Azaz ellátás nélkül senki nem maradhat.

Fontos pont, hogy az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe, ezzel az új rendszer is akkor kezdi meg működését. – A jogszabály kellő felkészülési időt ad, s mindenki tiszta lappal indul jövő nyáron – mondta az államtitkár. Ez azt jelenti, hogy csak az a tartozás számít, amely 2020. július 1-je után keletkezik. – Lényeges az is – emelte ki Izer Norbert –, hogy aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, senki nem szorul ki az állami egészségügyből.

Azoknál pedig, akik a törvény rendelkezése nyomán számítanak jogosultnak, nem merül fel semmilyen járulékfizetés vagy megtérítési kötelezettség. Ebbe a csoportba tartoznak – például – a nyugdíjasok, a diákok, valamint a gyedben, gyesben, gyetben részesülő személyek, továbbá a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok is.

NYUGDÍJEMELÉS: EZ TÖBB MINT HIBA, EZ MÁR BŰN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.12.13.


„Ha a kormány tisztességes lenne, akkor nem 2,8 százalékos lenne jövőre a nyugdíjemelés mértéke” szögezte le megkeresésünkre Barát Gábor, aki szerint azonban reálisan legfeljebb azért lehetne küzdeni, hogy áprilistól hozzák előre a törvény szerint novemberben járó visszamenőleges korrekciót. A szakértő szerint tudatosan tervezik alá az inflációt, amire a nyugdíjemelés épül, hiszen ez a kormány számára jó: január és november között szabadon elköltheti a tényleges infláció és nyugdíjemelés mértéke közötti különbségen átmenetileg visszatartott költségvetési összegeket. Bónuszként pedig a nyugdíjasok úgy érzik, mintha kétszer kapnának.

„Semmi meglepő nincs abban, hogy a kormány kihirdette a jövő évre szóló 2,8 százalékos nyugdíjemelést, hiszen az emelés mértékét már a költségvetés elfogadásakor rögzítették, annak ellenére is, hogy minden mértékadó előrejelzés – még a jegybanké is – ennél gyorsabb inflációt vetít előre 2020-ra” – mondta Barát Gábor. Módosításra pedig már nem lát lehetőséget. Nem várható ugyanis, hogy megváltoztassák a költségvetés sarokszámait – beleértve a jövőre tervezett fogyasztói áremelkedésre vonatkozót vagy akár a GDP-re vonatkozót.

Orbánék évek óta azt játsszák, hogy már nyáron elfogadják a következő évre szóló költségvetést, akkor, amikor még nincs meg az előző évi büdzsé zárszámadása, illetve a tárgyévi folyamatokat nehéz belőni – fejtette ki az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója. Mindez párosul azzal, hogy a kormány – szinte tudatosan – évek óta alultervezi az inflációt, ami azért jó a számára, mert az alultervezett és a tényleges infláció közötti különbséget majd csak utólag, novemberben kell korrigálnia – igaz, visszamenőleg –, addig pedig, azaz tíz hónapig a nyugdíjasok előlegeznek a kormánynak, amely szabadon tudja azt a költségvetési pénzt használni. „Pszichikailag is rafinált ez a rendszer, hiszen ha valaki kétszer kap, azt hiszi, egyben többet is kap, pedig csak azt kapja meg novemberben, amit már januártól meg kellett volna kapnia” – húzta alá. Hozzátette: Orbánék évek óta ezt csinálják. Barát azonban nem lát esélyt arra, hogy változtatnának ezen...

NÉZZE MEG VÁGATLANUL AZ ESZENYI ENIKŐVEL KÉSZÜLT INTERJÚT

ATV.HU
Szerző: ATV
2019.12.13.


Megrázó interjút készített Eszenyi Enikővel Gulyás Eszter, az ATV munkatársa. Az alábbiakban vágatlanul nézhetik meg a beszélgetést.

Azért nem vett részt a hétfői tüntetésen, mert meggyőződése, hogy mindent szakmai úton kell elintézni, itt pedig a diskurzus politikai térbe került – mondta Eszenyi Enikő az ATV Híradónak.

A Vígszínház igazgatója a szerdán megszavazott új színházi törvénnyel kapcsolatban közölte: a megfelelő szakemberek bevonásával elemzik a kialakult helyzetet.

"Előírja hogy a kormány és a fővárosi önkormányzat által közösen finanszírozott intézmények esetében finanszírozók állapodjanak meg a színházak működési rendjében tehát én, nagyon szívesen állok rendelkezésre hogy, a két fél közötti megállapodás kialakításában hogy úgy mondjam tevőlegesen szívesen részt veszek"

– fogalmazott.

Eszenyi mandátuma a Vígszínház élén jövőre lejár, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ha igényt tartanak a munkájára, akkor természetesen folytatja.

A Gothár-üggyel kapcsolatban azt mondta, mint nő és mint színházigazgató elfogadhatatlannak tartja, és a Vígszínházban azon dolgozik, hogy ne forduljon elő hasonló eset.

Én azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy egy intézményt vagy egy színházat megbélyegeznek azzal hogy zaklató. Mi ezt átéltük, tudjuk mit jelent, úgyhogy ez ellen minden porcikám tiltakozik és ezt elfogadhatatlannak tartom

– közölte.

A teljes interjút itt megnézhetik.

106 MILLIÓ FORINT TAO-BÓL ÉPÍTENEK EGY DOMBOT FELCSÚTON

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.12.14.


Idén meglehetősen szerény sportfejlesztési programot tervezett a A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány, hiszen ezúttal 1,1 milliárd forintot is elegendőnek éreztek a fejlesztéseikhez.

Néhány héttel a főadat nyilvánosságra kerülése után a felcsúti fociakadémia is - az előírásoknak megfelelően - közzétette a 2019/2020-as szezonra vonatkozó sportfejlesztési programját. Mint arról elsőként beszámoltunk, a TAO-támogatási rendszer működése óta a legszerényebb költségigényű programot állították össze idén, 1,1 milliárd forint értékben. Ez azonban még mindig bőven elegendő összeg ahhoz, hogy jó eséllyel ezúttal is a Fejér megyei település focijába áramoljon a legtöbb eltérített közpénz.

Az alapítvány honlapján közzétett program szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség által jóváhagyott 1,1 milliárd forintból

- a legtöbb pénzt, 375 milliót előfinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítják,

- 311 milliót előfinanszírozott tárgyi eszköz beszerzésre,
- 254,1 millió az utánpótlás-nevelés feladatait szolgálja,
- 106 millió a személyi jellegű ráfordításokat fedezi,
- 76 millió forintot pedig utófinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítanak...

THE FUTURE HAS CUM

APAPARA BLOG
Szerző: APAPARA
2019.12.08.


Képzeld el, kedves olvasó, hogy 10 éves vagy.

Még nem láttál pornót, nem láttál meztelen embereket a szüleiden kívül, persze, reklámokban már átsiklottak előtted női mellek, kicsik és nagyok, dekoltázsok, talán mellbimbók is, de explicit nemi szervek és szex még nem. Nem igazán tudod, mi az. Iskolában ezekről szó sincs, szüleiddel ezekről 2-3 éve beszéltél utoljára. Akkor azt kérdezted, hogy hogyan lesz a gyerek. A szüleid szerelemről, boldogságról, egymásra hangolódásról, érzékenységről és terhességről beszéltek, szóba kerültek a spermiumok és a petesejt, tudod, hogy előbbi elég kicsi, utóbbi ahhoz képest egész nagy, de nem igazán tudod elképzelni, azt az osztódás-dolgot meg végképp nem érted. A lényeg számodra akkor az volt, hogy a szüleid megbeszélték egymással, hogy gyereket akarnak, szerelmeskedtek, lehet, hogy a szex szó is elhangzott, aztán nagyon megörültek a pozitív terhességi tesztnek.

Aztán az egyik osztálytársad, akivel tök jóban vagy, mutat neked valamit az egyik szünetben a telefonján...

ÚJ 95-ÖS BENZIN MAGYARORSZÁGON: A RÉGI AUTÓKNAK ÁRTHAT

TOTALCAR.HU
Szerző: ZACH DÁNIEL
2019.12.13.


Egy európai uniós előírás miatt Magyarországon akár a kétszeresére emelkedhet a 95-ös oktánszámú benzinbe kevert biokomponens mennyisége, ami rengeteg régi autó üzemanyagrendszerét károsíthatja. Miért vezetik be az E10-et? Honnan tudhatom, hogy az autóm veszélyben van-e, létezik-e megelőzés a lerobbanások helyett, illetve mit tehet, aki ezután is a megszokott üzemanyagot választaná?

Bár az Európai Unió Megújuló Energia Irányelve csak 2020. januárjától írja elő a tagországoknak a közlekedési szektorra vonatkozó, minimálisan tíz százalékos megújuló energiaforrás-részarányt, a magyar benzinkutak egy részén már új összetételű, magasabb biokomponens-tartalmú 95-ös alapbenzin kapható, ami elég sok autós számára kellemetlen következményekkel járhat.

Mi a fene az az E10?

Az egyik budai MOL-kúton már novemberben átmatricázták a töltőpisztolyokat. A MOL EVO 95-ös, vagyis a literenként 383 forintért kapható legolcsóbb benzin pisztolyán azóta E5 helyett E10 jelölés olvasható, míg a literenként 429,9 forintért kínált prémiumbenzinén továbbra is E5. Persze az autósok többségének fogalma sincs ezekről a jelölésekről...

A MOMENTUMBAN A MAGYAR POLITIKAI KÉPESSÉG LEGJAVA

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.14.


.
.. a Momemtumot mint potensnek tűnő magyar ellenzéki alternatívát nem szabad lebecsülni. Sőt, ha körbenézünk Európában (ideértve Angliát), még büszkék is lehetünk rá mint talán a legjobbra, amit a magyar politikai képesség hosszú évtizedek óta kitermelt. A Momentumban elég termékenyen találták el a beszédnek és az érzelemkeltésnek azt az ötvözetét, amely azokra is hat, akik diszkurzív értelmet várnak a politikától és azokra is, akik látványt és szenvedélyt. Ebben hasonlít a korai Fideszre és nem hasonlít rá egyik korábbi párt sem. A párt elég szerencsésen ötvözi a kormány és az ellenzék ellenzékének a szerepét is. Nyilván nem szimpatikus a kőbalosoknak és a kőnaciknak, de ettől is jó. Eljutottak oda, hogy a velük szembeni túl nagy agresszió jobban ártana a Fidesznek, mint nekik, tehát ügyesen továbbmenve az útjukon ezt a veszélyforrást is elkerülhetik. (Ez szintén nem mondható el a többi ellenzéki pártról, mert a szavazók másodlagos preferenciái -- amelyek a Momentumot jutalmazzák, ezzel nagy passzív szimpatizáns tömeget, kvázi megtartó erőt biztosítva neki -- a régebbi ellenzékkel szemben konfliktusosabbak: kevesen vannak a DK-sokon és néhány százaléknyi szocin kívül olyanok, akiket a DK-val szembeni koncentrált kormányzati támadás -- ha lenne ilyen, de hát nincs, mert a DK/Gyurcsány léte Orbán érdeke -- túlontúl felizgatna stb.)

Eddig jó. De hogy lesz tovább? Mi biztosítja a szavazóik megkétszerezését, megháromszorozását a belátható időben?

A MEGALÁZÁSOK JOBBAN FÁJTAK, MINT HOGY KÖRZŐT SZÚRTAK A HÁTAMBA

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.12.13.


Az iskolai erőszak mély nyomokat hagy, három felnőtt számol be arról, hogyan hatott ki a későbbi életükre a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás. A terrorban töltött időszak felnőttként depressziót, alacsony önértékelést és szorongást okozhat. Magyarországon a bántalmazás népegészségügyi probléma lett, mégsincs egy komplex iskolai program, ami mindezt időben megelőzhetné.

Ceruzát szúrtak a combjába


A most 32 éves Kingát három éven keresztül bántalmazták egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános iskolában, az életét végigkísérő mindennapos terrornak csak a ballagás vetett véget...

HA A VIZITDÍJBÓL AKKORA BALHÉ VOLT, KÉPZELHETJÜK, EBBŐL MEKKORA LESZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.12.14.


Jövő októbertől kifizettetik a kezeléseket azokkal a páciensekkel, akik már három hónapja tartoznak az egészségügyi járulékkal. Egyes becslések alapján akár 700 ezer embert is érinthet az intézkedés, az Orvosi Kamara szerint pedig szélsőséges helyzeteket idéz majd elő az új szabály.

Könyörtelenül kiszámlázhatják jövő októbertől az orvosi kezeléseket azoknak, akiknek rendezetlen a társadalombiztosítási (tb) jogviszonyuk – ez a lényege a héten elfogadott, a tb átalakításáról szóló törvénymódosításnak a hvg.hu által megkérdezett jogász, illetve orvos szerint. A módosítás szerint a tajszámot már három havi, vagyis összesen 23 ezer forintos tartozás után érvénytelenítik, ebben a helyzetben az orvoshoz fordulónak fizetnie kell az ellátásért, gyógyszerét nem támogatja a tb.

Egy magánál lévő beteg természetesen eldöntheti, hogy így is kéri-e az ellátást vagy sem, de a sürgősségi ellátásba jellemzően úgy kerülnek be a betegek, hogy nincs előttük ilyen választási lehetőség, így felmerül a kérdés, hogy velük is fizettetnek-e. A Pénzügyminisztérium azt állítja, a változások a sürgősségi ellátást nem érintik, közleményükből az azonban nem derül ki, hogy utólag kiszámláznak-e valamit. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint ugyanis a törvénymódosításból nem következik egyértelműen, hogy a sürgősségi műtétek így rendezve lesznek...

MAGYAR BÁLINT: KULTÚRA ELLENES HÁBORÚ ZAJLIK (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.14.


„Nehéz lenne kultúrharcról beszélni ott, ahol a kormány kulturális kezdőcsapatának csatársorát a Kocsis Máté, Németh Szilárd, Halász János hármas alkotja, ahol Demeter Szilárd az ítéletvégrehajtó, a célokat pedig szinte ismeretlen zugújságírók írják” – értékelte Magyar Bálint szociológus, egykor volt kulturális miniszter a Fidesz által vezényelt folyamatokat. Azt is mondta, hogy a terv az volt, hogy „a fárasztónak talált kuratóriumukat a miniszterhez közvetlenül bekötött kulturcsinovnyikokkal, áttételek nélküli kulturális várkapitányságokkal váltsák fel.”

- Nagyjából öt évvel ezelőtt jelent meg a könyved, A magyar maffiaállam anatómiája, amelynek egy fejezete a kultúrával is foglalkozott. Azt írod ebben többek között, hogy a Fidesz számára a kultúra ízléskérdésből hitkérdéssé, műélvezetből tanúságtétellé, és mint ilyen, direkt politikai állásfoglalássá válik. Azt is írod, hogy ennek következményeként a hatalom elfoglalja a kulturális élet minden területét. Ezek a megállapítások a jövendőre vonatkoztak akkor; azokra a lépésekre, amelyeket most a kormányzat megtett?

- Amikor a könyvemet írtam, tehát 2015-ben ez már részben a múltat is jelentette, hiszen a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után már a kultúra területén is elindította a megszállás folyamatát. Sőt: már az első kormányzása idején, 1998-2002 között is, elindult ezen az úton. Hiszen emlékezzünk csak arra a nem pusztán szimbolikus aktusra, amellyel leállította a Nemzeti Színház építését; megsemmisítette azt a pályázatot, amely Magyarország legszélesebb körű pályázata volt - 72-en indultak el rajta -, ugyanakkor pályázat nélkül valósítottak meg egy a giccses ízlésüknek megfelelő, korrupcióval terhelt beruházással lebonyolított, funkcionálisan ugyanakkor rossz Nemzeti Színházat. Ennek a lépésnek akkor az volt az üzenete, hogy kerül, amibe kerül, de a liberálisok nem adhatnak a színházat a nemzetnek, mert ők per definitionem nemzetellenesek...

MINTHA NEM MAGYARORSZÁGON LENNÉNK – LAJOSKOMÁROMBAN HÁBORÚ HELYETT ÖSSZEFOGTAK AZ EMBEREK, MINDENKI AD ÉS KAP A KÖZÖSBŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SOMFAI PÉTER
2019.12.14.


Lajoskomárom egy jókora bakugrásnyira van a Balaton déli fővárosától, valamivel több mint egyórányira Budapesttől. De mintha egy másik országban élnének az itteni emberek. Önkéntesen vállalt közösségben művelik a földjeiket, maguk értékesítik, amit megtermeltek, és ami ennél is fontosabb: tökéletesen megbíznak egymásban.

– Ebben a tősgyökeres sváb faluban az emberek ilyenek” – ezzel a kijelentéssel keltette fel az érdeklődésemet egy különös mezőgazdasági vállalkozás iránt Raskó György, az ország egyik legfelkészültebb agrárközgazdásza, az Antall-kormány korábbi mezőgazdasági államtitkára. Maga is ezen a vidéken gazdálkodik. Még az „új földosztáskor”, 2004-ben megvette az egyik háromezer hektáros enyingi gazdaságot, a lajoskomáromi Győzelem termelőszövetkezetet, amely fénykorában mintegy kilencezer hektáron gazdálkodott, de addigra csődközelbe került. Vezetője tőle kért anyagi segítséget. Jó földjeik voltak, értettek is a földműveléshez, de nehezen tudtak alkalmazkodni az új körülményekhez...

SZABAD SZEMMEL: A FIDESZNEK NINCS HELYE A KERESZTÉNYDEMOKRATÁK KÖZÖTT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.14.Spiegel 

Manfred Weber nem támogatja, hogy a Fidesz visszatérjen az Európai Néppártba. A döntés csak februárban esedékes, de a kereszténydemokraták frakcióvezetője már most egyértelműnek tartja, hogy a magyar kormánypártnak nincs helye a kereszténydemokraták soraiban. Azzal érvel, hogy Orbán Viktor nem használta ki a felfüggesztés bejelentése, vagyis május óta eltelt időt és nem oszlatta el az aggályokat. A helyzet tisztázására kijelölt bölcsek tanácsa még mérlegeli, hogy menniük kell-e a magyaroknak. Az igen mellett szól, hogy a miniszterelnök nem sok belátást tanúsított az eddigi találkozókon. Az EPP új első embere, Tusk is inkább Orbán ellenfelének számít. Weber szerint a távozás indokolja az is, hogy milyen törvényeket hozott mostanában a magyar Országgyűlés, illetve hogy továbbra is bizonytalan a CEU jövője Budapesten. Márpedig a kormányfőnek bizonyítania kell, fűzte hozzá. A von Rompuy vezette háromtagú testület a következő hetekben hozza nyilvánosságra, hogy mire is jutott. A végső döntés február elején, a Néppárt konferenciáján várható, de előtte Tusk még beszélni akar Orbánnal.

Die Presse 

„A magyar média hallgatása” címmel arra figyelmeztet a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet helyettes vezetője, hogy a most zajló jogállami eljárás során az orbáni sajtópolitikáról is véleményt kell mondani. Scott Griffin, aki nemrégiben tényfeltáró küldöttség tagjaként Budapesten járt, emlékeztet arra, hogy meglehetősen hosszú a magyar kormány elleni vádak listája, de egészen elől szerepel rajta, hogy a rezsim felszámolja a független újságírást. A már említett delegáció arra jutott, hogy Magyarországon 2010 óta módszeresen visszaszorítják a média szabadságát és sokszínűségét. Ily módon a hatalom az unión belül példátlan módon ellenőrizni tudja a tömegtájékoztatást. Ehhez Orbánnak még csak nem is volt szüksége drákói lépésekre. Egyetlen sajtómunkást sem vettek őrizetbe, senkinek nem kellett fizikai erőszaktól tartania. A stratégia ravaszabb, igazából a piac tudatos manipulációját jelenti. Az ellenzéki szerkesztőségeket kiéheztetik, vagy baráti cégekkel felvásároltatják. Ebből azután egy hatalmas propagandagépezet áll össze. Az a pár kritikus orgánum nem oszt és nem szoroz. A hírpiac csaknem 80 százaléka a kormánypárt közvetlen befolyása alatt áll. Azt az egy-két független újságot, rádiót, tévét, portált elzárják az információktól, nem kapnak állami hirdetéseket sem. Ezek közönsége javarészt Budapestre és környékére korlátozódik. Az ország többi részének az jut, hogy a „közeli” média a hatalmat dicsőíti. Pont ez az orbáni sajtópolitika lényege: távol kell tartani a kritikus tömeget a kritikus újságírástól, hogy utóbbi ne fenyegesse a miniszterelnök uralmát. Természetesen nem csupán a magánkézben lévő sajtót uniformizálják. Nem véletlen, hogy térségben Magyarország az egyetlen, amelynek nincs gondja az orosz dezinformációs hadjáratokkal. A kampányt ugyanis a kormányzati szócsővé lezüllött közrádió és -tévé saját maga folytatja. Eközben állandóak a törekvések az igazi újságírás lejáratására. Aki a szakmán belül nem áll a be sorba, legyen az liberális vagy konzervatív, arra rásütik a hazaárulás bélyegét. A kormányfő a nemzetközi ténymegállapító delegáció tagjai előtt politikai aktivistának minősített újságírókat. Szerinte a sajtónak nem feladata a hatalom körmére nézni. A jelenlévő külföldi szakemberek pedig egytől egyik Soros emberei. Mindezt az EU kellős közepén állította. Az unió elmulasztotta, hogy érvényesítse a magyar piacon a saját szabályait a verseny és az állami támogatások ügyében. Orbán csak így tudta megrendíteni a médiaviszonyokat. Ugyanakkor Brüsszel nem védte meg a liberális demokrácia alapértékeit, így a sajtószabadságot sem, ami pedig központi elem. Ennélfogva lassan már ott tartunk, hogy az Orbán-rendszer exportálni tudja ezt az illiberális sajtóvircsaftot. Az egész régióban veszélyben van a tömegtájékoztatás szabadsága.

New York Times 

A magyar színházak érzik az orbáni kulturkampf hidegét, miután a kormány a finanszírozás újraszabályozásával újabb lépést tett a művészetek ellenőrzésére, de az intézkedés felháborodást váltott ki Budapesten. A Katonában a héten az egyik előadás után a szereplők és a nézők közösen tiltakoztak a színpadon, ami kiállást jelentett a hatalom centralizáló törekvéseivel szemben, noha végül az elfogadott törvény nem lett olyan kemény, mint ahogy attól tartani lehetett. De azért a művészvilág így is beleborzongott, miközben az Orbán-kabinet mind inkább tekintélyelvűvé válik és lebontja a demokratikus intézményeket. Kiterjesztette befolyását a sajtóban és az oktatásban, a kulturális intézmények felügyeletét szövetségeseire bízta. Sokan úgy tekintik a történteket, hogy azok a kormány és a helyi önkormányzatok közötti hatalmi harcba tartoznak bele, miután a Fidesz októberben elvesztette Budapest és több már nagyváros vezetését. A támogatások új rendszere láttán sokan félnek, hogy veszélybe került a művészi szabadság, bár ezt az illetékes államtitkárság tagadta. Mindenesetre nem voltak előzetes szakmai egyeztetések. Amúgy a Katona színre vitt olyan darabokat, amelyeket a populizmus, illetve Orbán bírálataként lehet értelmezni. Ebben a helyzetben robbant ki a Gothár-féle zaklatási ügy. De Tompa Andrea, író és kritikus azt mondja, az csak ürügy, valójában egészen másról van szó.

FAZ 

A csütörtök-pénteki EU csúcson az Európai Tanács elnöke, valamint Merkel és Macron órákon át győzködték a magyar, a lengyel és a cseh kormányfőt, de sokáig úgy tűnt, hogy hasztalanul. A hármak azzal érveltek, hogy a németek és a franciák könnyen vállalnak kötelezettséget a klímasemlegességre, de az ő gazdasági helyzetük és energiaszerkezetük egészen más, nekik hatalmas gondokkal kellene megküzdeniük, ha elfogadják a 2050-es határidőt. Így a 25-ök részéről nagyfokú rugalmasság, Michel részéről pedig jókora kreativitás szükségeltetett, nehogy teljes kudarcba fulladjon az egész tanácskozás. (A következő költségvetési keretekről tervezett vitát így is egyszerűen elnapolták.) De ha józanul mérlegeljük a dolgokat, akkor a helyzet az, hogy az uniós csúcsértekezlet Lengyelország miatt nem tudott megfelelő jelzést küldeni a Madridban zajló klímakonferencia végéhez időzítve. Ez pedig fiaskó, akárhogy is próbálta a kancellár és Michel utólag szépíteni a történteket. A lengyelek kitartottak amellett, hogy egyrészt ne kurtítsák meg a szerkezeti alapokat, másrészt az EU a tervezett 100 milliárd eurónál jóval mélyebben nyúljon a zsebébe Varsó megsegítésére. Továbbá 20 éves haladékot követelt a többiekhez képest. Ezt csak tetézte, hogy Prága – Budapesttel az oldalán – nem csupán pénzt akart, hanem azt is, hogy a záróközlemény kifejezetten zöld energiaforrásként jelölje meg az atomerőműveket. Egyesek feltételezik, hogy azért, mert a csehek a jövőben is uniós forrásokból szeretnének reaktorokat építeni. De hivatalosan a magyarokkal együtt arra hivatkoztak, hogy nekik ne mondja meg senki kívülről, miként állítják elő a szükséges árammennyiséget. Ám a végén ők beálltak a sorba, miután Ausztria és Luxemburg a kompromisszum érdekében feladta ellenkezését, így bekerült a záróközleménybe, hogy a tagállamok önállóan dönthetnek az energiamixről. Tovább hogy egyes tagállamok támaszkodni kívánnak a nukleáris energiára. Uniós források szerint ugyanakkor fennáll a veszély, hogy Varsó túszként kezeli a klímapolitikát, nehogy a jövőben kevesebbet kapjon a strukturális alapokból. Von der Leyen számára mindenesetre figyelmeztető jelzés, hogy majdnem zsákutcába jutott az egész tanácskozás – mindössze egy nappal azután, hogy a Bizottság elnöke meghirdette az új zöld egyezményt. Mert nem csupán a három visegrádi országot nem tudta meggyőzni arról, hogy a klímapolitika a növekedést szolgálja...