2021. február 23., kedd

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK VETNEK VÉGET A FÖLDGÁZ GEOPOLITIKAI FŐSZEREPÉNEK EURÓPÁBAN

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.02.23.


Ahogy Európa országai egymás után fordulnak a megújuló energiaforrások felé, az orosz-amerikai energetikai vetélkedés a következő években szépen lassan kifullad a kontinensen. Hétfőn a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó online rendezvényén Deák András György energiapolitikai kutató, Magyari Péter, a 444 újságírója és Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő beszélgetett az orosz-amerikai gázháború jelenlegi állásáról, ahol kiderült: ebben a háborúban leginkább a földgáz áll vesztésre
.

Az utóbbi évek klímapolitikai fordulata és az energiaellátás diverzifikálódása hatására Európában, főként Nyugat-Európában a földgáz már nem a nagy geopolitikai csatározások főszereplője: már nem az a lényeg, hogy orosz vagy amerikai területről érkezik-e a gáz a kontinensre, hanem hogy mikor lehet majd végleg kiváltani nem fosszilis üzemanyagokkal, és addig még mennyi földgázra lesz szükség az energiaátmenet folyamatában.

Ezzel lehetne összefoglalni a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozata ötödik online beszélgetésének legfőbb üzenetét, amelyen Deák András György, a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet energiapolitikai kutatója, Magyari Péter, a 444 újságírója és Sz. Bíró Zoltán, a Corvinus Egyetem történésze, Oroszország-szakértő beszélgetett arról, hogy mekkora az európai energiafüggőség, mi az orosz-amerikai vetélkedés tétje, milyen szerep jut Magyarországnak, hogyan befolyásolja a történéseket az orosz belpolitika és mi történik, ha elolvad a permafroszt. A beszélgetést Bart István klímaguru, az Energiaklub elnökségi tagja moderálta...

KINEK KELL MEGFIZETNIE A GYERMEKVÁLLALÁST?

G7.HU
Szerző: BANYÁR JÓZSEF
2021.02.23.


A nyugdíj az átlagolvasó számára egyszerű témának tűnik, aminek az egyetlen lényeges jellemzője, hogy kicsi, és amúgy is csak egy bizonyos, elég magas kortól kezdve érdekes. A most kezdődő rovatunk azonban a mértékkel szinte egyáltalán nem foglalkozik, s kifejezetten a fiataloknak és középkorúaknak szól. Nem nyugdíjpolitikai aktualitásokat, hanem stratégiai megfontolásokat vetünk fel. A célunk, hogy a még legalább egy emberöltővel a nyugdíj előtt állók számára egy a mainál sokkal jobb nyugdíjrendszer vízióját vázoljuk fel, hiszen a rendszer alapvető megváltoztatásához – amire szükség van – legalább néhány évtizedes időtartamra van szükség.

(A sorozat korábbi részei itt, itt, itt, itt, és itt olvashatók.)

Február elején egy provokatív című (Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz?) cikk jelent meg az azonnali.hu-n, ami a legváltozatosabb felületeken nagyon sok hozzászólást generált. Vági Márton, a fiatal doktorandusz szerző olyan témákat érint, mint amiket én is ebben a rovatban, de egészen másfajta konklúziókra jut azokkal kapcsolatban, így érdemes górcső alá venni állításait...

ÖSSZEZSÚFOLÓDVA KELL VÁRNIUK AZ IDŐSEKNEK A HONVÉDKÓRHÁZBAN, HOGY MEGKAPJÁK AZ OLTÁSUKAT

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, SZILY LÁSZLÓ
2021.02.23.


Nem sikerült megoldani, hogy gördülékenyen, rövid várakozás után, és elég nagy helyet biztosítva oltsák a legidősebbeket a Honvédkórházban. Legalábbis ez derül ki két olvasónk beszámolójából is.

Egyik olvasónk 90 éves édesanyját a háziorvosa hívta fel azzal a hírrel, hogy megkaphatja a védőoltást, de azt a háziorvos nem adhatja be, az idős nőt be kell vinni a Honvédkórházba.

Olvasónk előre felderítette a lehetőséget, hogyan tud majd a kijelölt oltóponthoz a lehető legközelebb megállni autóval a 90 éves, gyenge asszonnyal. A bejáratnál egy katona állt, aki jelezte, hogy megoldják majd valahogy. Amikor két nappal később mentek az oltásra, már nem ugyanazzal a katonával találkozott olvasónk. Ez az őr teljesen kiakadt, hogy hogyan gondolja, hogy egy honvédségi objektumban akar parkolni. Az autóban ülő idős nőt látva az őr annyit végül megengedett, hogy behajtsanak a kórháznak ahhoz a részéhez, ahol az oltópont van, ott tegye ki az idős asszonyt, és aztán hagyja el a kórház területét az autóval.

Beálltak hát az épület mellé, olvasónk elment egy kerekesszékért, hogy abba ültesse az édesanyját, és így tolja be a váróterembe. Még lázmérés sem volt a bejáratnál, bárki bemehetett a váróba. Már akkor meglepődött, hogy milyen sokan vannak a váróteremben: „mellbevágó volt a tömeg, jámboran álltak ott az idősek, várták a sorukat”...

„HAGYD ABBA, MEGIJESZTESZ MINKET” – FRANCIAORSZÁG SZEMBENÉZ AZ ISZLAMIZMUSSAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.02.23.


Kényszerházasságok, külföldről finanszírozott mecsetek, illegális Korán-iskolák – egy múlt héten megszavazott francia törvényt olvasva úgy érzi magát az ember, mint a történész, aki a középkori törvények tiltó rendelkezéseiből ismeri meg a korabeli társadalom valóságát. A jogszabály az országban élő muszlimok egy részének szeparálódását akarja visszaszorítani, de Európa jövője szempontjából fontos igazán: a dilemmával kisebb-nagyobb mértékben majd’ minden nyugat- és észak-európai uniós tagállam küzd. Noha a franciaországi muszlimok nagy része hite megtagadása nélkül is kiválóan integrálódott a társadalomba, egy kisebbségük az állam törvényeivel szemben határozza meg magát – s még ez a kisebbség is milliós tömeget tesz ki...

EDDIG MINTEGY 890 EZER EMBERNEK ELÉG VAKCINA ÉRKEZETT, A LEGTÖBB A PFIZERTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.02.23.


Eddig mintegy 890 ezer ember oltásához elegendő koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.


A közlemény szerint a Pfizer-BioNTechtől 773 745, a Sinopharmtól 550 ezer, az AstraZenecától 169 900, a Szputnyikból 145 600, a Modernától 39 600 adag vakcina érkezett. Mivel a lekötött, illetve a beérkezett vakcinákból egy embernek két oltást kell kapnia, a szállítmányok dózisai fele annyi ember oltására elegendők.

Magyarország 19 737 710 adag vakcinát vár az uniós beszerzésből: a Pfizertől 3 296 855, a Modernától 872 ezer, az AstraZenecától 3 270 000, a Janssentől 2 180 000, a CureVactól 250 ezer ember oltására elegendőt. Ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól, a Pfizertől, Modernától és az AstraZenecától – tudatták...

EGY KÖZBENSŐ ÁLLOMÁS

NÉPSZAVA
Szerző: UNGVÁRY RUDOLF
2021.02.22.


Arról, hogy a Klubrádiót hajánál fogva előrángatott indokokkal megfosztották a frekvenciájától, sok és felháborodott szó esett. Arról, hogy az orbáni rendszerben immár a kultúra, vele a tudomány teljes egyenirányítására törekszenek, valamivel kevesebb. Holott abban, ami e téren eddig történt, a Klubrádió internetre kényszerülése csak egy csepp a pohárban.
A nyomtatott hetilapok közül már csak néhány létezik az ellenzéki térfélen, nyomtatott napilapból pedig már csak egyetlen egy. A többi vagy nyíltan a rendszer szócsöve, vagy úgy tesz, mintha pártatlan lenne. Érdemben megszűnt a tudományos akadémia és az egyetemek önállósága, az oktatás a kormányzat által kijelölt tankönyvek előírásával ideológiai monopóliumot biztosított magának az alsó- és középfokú oktatásban. A művészeti támogatások megítélése lényegében a kormány befolyása alatt áll. A bíróságok egy részét mára a maguk embereivel töltötték föl, másik részét meg egyre jobban megfélemlítik. Akkor miről is beszélünk?

Csak arról kellene-e beszélni – ahogy ezt praktikus elmék vélik –, hogy milyen az egészségügyi ellátás és a járványvédelem, az oktatáspolitika, a környezetvédelem? Netán külkereskedelemről és a külpolitikáról, netán a migráció kezelésének módjáról, a cigányság helyzetéről – akik jelentős mértékben a kormányt támogatják a szavazatukkal, ahogy a legszegényebb régiók szavazói is?

Mindez nem annak függvénye-e, hogy milyen a politikai rendszer? Nem azzal kellene-e szembeszavazni és nem utolsó sorban tevőlegesen szembeszegülni?

Nem alapvetően a politikai rendszertől függ, milyen a egészségügytől kezdve a szegénységig minden? Egykor és ma a demokratikus, szabályozott kapitalizmuson alapuló rendszerek, a politikai szabadság világa mindig jobban teljesített és teljesít, ami a közérzetet, a közjót és az életszínvonalat illeti. Nem azért kell-e inkább a mai rendszer ellen megtenni mindent, beleértve a választásokon a szavazást, mert alapvetően a nemzet, a közjó ellenében gyakorolja a hatalmát? A hitleri vagy a pártállami hatalom gyalázatához nem elég, hogy pokolra valók voltak az urai, még azt is boncolgatni kell, hogy „de azért épültek autópályák” vagy „de azért volt olcsó könyvtár”? Ha a szabadság hiányzik, minden megpecsételődik. Márpedig Magyarországon a szabadság épül le, tervszerűen, előre megfontoltan, bűnös politikai szándékkal, és tulajdonképpen hihetetlenül primitív, átlátszó módon, hogy szinte ordít. 

Mára már teljesen érvényesül a nemzetiszocialista jog megalapozójának meghatározása, hogy a „politikai” (tehát az, ami a politika legbensőbb lényege) alapja a „barát–ellenség” viszony. Az orbáni rendszer egész tevékenységét, az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a tudomány utolsó konkrét részletéig ez hatja már át – és ennek irtózatos, sötét fényében a szó legszorosabb értelmében parasztvakító látszat a véleménynyilvánítás még létező szabadsága és az, hogy ezek a sorok még megjelenhetnek...

MAJDNEM MEGLETT AZ ELSŐ HELY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2021.02.23.


Végre – pontosabban ismét – leköröztünk majdnem mindenkit. Dobogós helyet ért el Magyarország, bár még csak másodikok lettünk, Lengyelország még előttünk van. De szorgos népünk győzni fog, már csak egy kis erőfeszítés, és felállhatunk a legmagasabbra. Büszkén, mert nekünk jár az első helyezés.

Az már tényleg csak részletkérdés, hogy a fogyasztói árak emelkedésében törünk a csúcsra. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a csökkenés tulajdonképpen negatív emelkedés, tehát tényleg egy szavunk nem lehet. Az egész Európai Unióban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de mi az átlag fölött, 2,9 százalékot teljesítettünk. Biztos vagyok abban, hogy az élelmiszer-áremelkedés még ennél is magasabb értéket mutat.

Ez – sok egyéb mellett – azért is nagyon jó, mert a minimálbér Magyarországon a második legalacsonyabb. Tehát ott is dobogón vagyunk – ha alulról nézzük, de mi többnyire mindent onnan szoktunk nézni -, és ebben még nincs is benne az, hogy sokan még a minimálbért sem keresik meg, mert részmunkaidőben foglalkoztatják őket...

„SOSE ANDALOGJUNK ÉDESEN BACHHAL A SZÍVÜNKBEN” INTERJÚ KRASZNAHORKAI LÁSZLÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: J. GYŐRI LÁSZLÓ:
2021.02.19.


Megjelent Krasznahorkai László új regénye, a Herscht 07769, amelynek cselekménye napjaink Németországában, Türingiában játszódik. Az egykorvolt NDK e részében már a rendszerváltás előtt, a nyolcvanas években megerősödtek a neonáci csoportok. A tartomány nagy kulturális hagyományai közé tartozik, hogy idevalósi a Bach család, melynek tagjai a XVI. századtól kezdve éltek és alkottak itt. Bach kultusza és a neonácik találkoznak Krasznahorkai regényének lapjain.


Színhelynek egy türingiai kisvárost választott. Kana nevű település valójában nem létezik Türingiában, van viszont Kahla, nem messze Jénától, amely felismerhető a regényben leírt részletekből, sőt – megnéztem az interneten –, a címben szereplő kanai postai irányítószám egy számjegy kivételével azonos Kahlaéval. A 7100 lelket számláló Kahla a volt NDK talán legbarnább települése, ahol az NPD közel 9 százalékot kapott az önkormányzati választáson, és ahol a neonácik hagyományosan nagyon otthonosan érzik magukat. A regény felismerhető, valóságos helyszínein lejátszódott valós események, neonáci merényletekhez hasonlók szerepelnek a cselekményben. Más műveihez hasonlóan itt is nyilvánvalóan a fikció és a realitás egybemosása, illetve konfliktusa érdekelhette. Mi keltette fel az érdeklődését az egykori NDK-ban virágzó szélsőséges jobboldali mozgalmak iránt? Hogyan találta meg ezt a közeget és ezeket a szereplőket?

– Johann Sebastian Bach volt az oka, hiszen nemcsak ő, hanem az egész családja, vissza és előre jelentette a minőségi muzsikát Türingiában és Szászországban, úgyhogy egy emlékezetes eset szerint, amikor egy fejedelmi személynek elfogyott a vezető udvari muzsikusa, a következőképpen rendelte meg a következőt: kérem, szerezzen nekem egy bachot, de csakis egy bachot – azaz a Bach név amolyan köznyelvi kifejezésként a magasan képzett zenészt jelentette. Szóval ő volt az ok, azzal voltam még adósa önmagamnak, hogy erről írjak valamit. Elmentem Türingiába, és miközben ott andalogtam édesen Bachhal a szívemben, folyton szembejött velem a neonáci világ. Ráadásul többször elővett, mint Ferenc pápát az isiász, az a nyomasztó kérdés, hogy „na, de mi van közben az univerzummal”. Ez pedig újra meg újra egy kvantumfizikai-kozmológiai probléma homályába vezetett, én betévedtem, és elvesztem. Ezek után már csak le kellett írnom ezt a könyvet...


TATÁRSZENTGYÖRGY ÜZENETEI A MÁNAK

MÉRCE
Szerző: HORVÁTH ALADÁR
2021.02.23.


A memória, a társadalmi emlékezet az, amit először sajátít ki a regnáló hatalom. Hiszen a 2008-2009. évi sorozatgyilkosságok emlékének állandóan világítania kellene a kollektív tudat egén. Az államnak példát kellene mutatnia együttérzésből, gondviselésből, hogy folyamatosan megfogja az árván maradt gyermekek és unokák kezét.

Ehelyett jelentéktelen és álszent formalitás temeti maga alá a szolidaritást. A megemlékezések retorikájában a tényleges felelősségről való figyelemelterelés legcinikusabb módja, amikor a cigányok által elkövetett erőszakcselekményeket is „faji indítékú” bűncselekményeknek próbálják beállítani.

A tény az, hogy a politikai indítékú rasszista sorozatgyilkosságok ügyében csak magánszemélyek lettek elmarasztalva, miközben a magyar állam és annak erőszakszervei emberi életek kioltásáért felelősek. Mert ha a titkosszolgálatok és Nemzeti Nyomozó Iroda – ahogy erre a parlamenti vizsgálóbizottság is rámutatott – szakszerűen összedolgozik, korábban elfogták volna a tetteseket, és így több ember élete megmenthető lett volna!

A magyar hatalmi elit legfeljebb kényszerből áll a cigány emberek mellé. Akkor, ha a jogállamiság megmaradt romjain erre rákényszerítjük.

Akik magányosak, azokat senki nem szokta képviselni. A cigány embereknek nem csak kisebbségi magány jutott, hanem állampolgári árvaság is, ami a vágyott köz-társaság hiányából fakad.

A magyarság asszimilált kisebbségeként létezni a legnagyobb magány. Ez a magány, a cigány áldozatok szempontjából, végzetes volt. A roma polgárjogi mozgalmak több évtizedes emberfeletti küzdelme ellenére a magyar cigány családok nem váltak olyan erős közösséggé, hogy megvédhessük magunkat a gyilkos támadásoktól...

KÍNA IS HÁLÁS LEHET, HOGY MAGYARORSZÁG ENGEDÉLYEZTE A VAKCINÁJÁT

HVG
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN
2021.02.23.


Hiába akadozik a kínai lakosság beoltása, a nagyhatalom már világszerte kínálja vakcináit. Főleg a szegényebb és fejlődő országokat célozzák, így a propagandájuknak mindenképpen jót tett, hogy egy uniós ország, Magyarország is engedélyezte a Sinopharmot – amit egyébként itthon is sikerként tud kommunikálni az Orbán-kormány.


Ami tavaly a maszk volt, az bizonyos tekintetben most a vakcina, azaz a koronavírus elleni harc mellett a diplomáciai térnyerés továbbra is fontos Kínának – mondja Szunomár Ágnes Kína-szakértő, a KRTK Világgazdasági Intézetének kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, aki szerint ebben semmi meglepő nincs, hiszen az ázsiai óriás globális nagyhatalomként tekint magára és ennek megfelelően is cselekszik.

Természetesen Kína is külpolitikai befolyásának bővítésére használja a vakcinákat, ugyanúgy, mint az USA, Nagy-Britannia vagy bármely más nagyhatalom – fogalmazott megkeresésünkre Kusai Sándor volt pekingi nagykövet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Szerinte ez politikailag természetes, az egyetlen erkölcsileg kifogásolható tényező, hogy ezen országok úgy teszik ezt, hogy közben még a saját lakosságukat se tudták teljes mértékben ellátni...

MEGKÉRDEZTÜK: MEGKAPTA-E ORBÁN AZ ÁLTALA PREFERÁLT KÍNAI VAKCINÁT - FRISSÍTVE!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.23.


Miközben a magyarok százezer-, vagy inkább milliószámra utasítják el, hogy beoltsák őket a kínai Sinopharm vakcinával, az ország vezére és főgyógyszerésze világgá kürtölte, hogy ha lehet, ők a kínai vakcinát kérnék. Nos, eljött az ő idejük, a Sinopharm ugyanis már több, mint bőven a rendelkezésre áll idehaza. Meg is kérdeztük tehát, vajon Orbán Viktor és Szentiványi Mátyás beoltatták-e már magukat vele. A kormányfő stábja nem válaszolt, az OGYÉI főigazgatóságáról először nem, de cikkünk megjelenése után végül csak kaptunk választ.


„Én megvárom egyébként a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban...úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.” – Nem lacafacázott Orbán, szó, betű szerint ezt mondta az idén január 29-én a Kossuth Rádióban elhangzott szokásos pénteki „interjújában”.

Akkor még nem volt az országban a vakcina, de már megágyaztak neki: megszületett a rendelet, amely lehetővé tette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálata nélkül, kvázi (szijjártói) „bemondásra” lehessen itthon használni az oltóanyagot. Emellett erőteljes kormányzati PR-kampányt is indítottak, bevonva abba magát a kormányfőt is (lásd a fenti idézetet)...

EGYMÁS ELLEN HERGELIK A BEOLTOTTAKAT ÉS A MÉG BE NEM OLTOTTAKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.23.


Egy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban eddig fel nem merült vádat fogalmazott meg Falus Ferenc: „oltási terv nem lévén, össze-vissza oltanak, amivel nem csak indulatot keltenek az emberekben, de generálják, szítják a feszültséget a beoltottak és a be nem oltottak között is”. Nem egyszer megalázó, méltatlan, embertelen helyzetbe kényszerítik a beoltásra berendelteket, s általában véve is az oltás kapcsán „zsarolnak, kényszerítenek, félelemben próbálnak minket tartani”, legyen szó akár arról, hogy regisztrálunk vagy sem, illetve, hogy elfogadjuk-e vagy sem a felajánlott vakcinafajtát – rója fel a korábbi országos tiszti főorvos az Orbán-rezsimnek. Kombinált eszközökkel: oltással, maszkviseléssel, távolságtartással, a higiénia szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy mindenki átessen a Covid-on – mondja, rámutatva: jó lenne pár hétig nem nyilatkozni a kínai oltóanyagról.


„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer – a Hírklikk is beszámolt Merkely Béla, SOTE-rektor nyilatkozatáról, ami a hétvégén hangzott el a köztelevízióban. Ez logikusan hangzik, ám Falus Ferenc járványügyi szakértő szerint a dolog „nem ennyire egyszerű”. Szerinte ennél is többre van szükség: „az oltással, maszkviseléssel, távolságtartással, a higiénia szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy elkapjuk a vírust. Ennek a védelemnek csak az egyik eleme a vakcina”.

A korábbi tiszti főorvos egyébként egyetért Merkelyivel abban, hogy ha nem védekezünk, akkor sokkal rosszabb a helyzet. Ezt már a járvány kezdetén megpróbálta számszerűsíteni, s akkor arra jutott, hogy a védekezés elmulasztása 30 ezer halottat követelne Magyarországon a pandémia. „Ma már 14 ezernél járunk” – emlékeztetett...

HA OROSZ VAKCINA ÉRKEZIK, MEGMOZDUL A KOMMUNIKÁCIÓS GÉPEZET, HA PFIZER, AZT CSAK ÚGY MEGJEGYZIK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.02.23.


Bár a kormány rendszeresen hangsúlyozza, hogy a koronavírus elleni vakcina nem politikai kérdés, látványosan eltérően kommunikál a különböző típusú oltóanyagokról. Például csak az uniós szállítmányok késlekedését tette szóvá, az oroszét nem. Más hangsúlyt kapnak az érkező vakcinák is.


Szijjártó Péter külügyminiszter már pénteken megosztott egy videót arról, hogy elindult Szentpétervárról egy kamion, ami százezer adag Szputnyikot szállít Magyarországra. Ahogy lenni szokott, a hír megjelent a koronavirus.gov.hu-n is.

A kamion hétfő éjjel érkezett Magyarországra, amiről Szijjártó ismét Facebook-videóban számolt be. Kedden kora délután is ez a vezető hír a kormányzati koronaoldalon, maga mögé utasítva a frissebb fejleményeket, például az aktuális járványadatokat (ezek nem is elérhetők a főoldalon). Beszámoltak róla az M1-híradóban is...

STUMMER: TITKOS ALAGUTAT AKARNAK ÉPÍTENI ORBÁNNAK A PUSKÁS ARÉNÁBA

24.HU
Szerző: DAJKA BALÁZS
2021.02.23.


Orbán Viktor egy saját alagutat akar építeni a Puskás Arénába 2 milliárd forintért, állítja Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.


Stummer azt mondja, a terv azért került hozzá, mert az alagútról szóló beruházást a Nemzetbiztonsági bizottságon keresztül akarták titkosítani.

Hétfőn már jeleztem, hogy a bizottság elnökeként nem hagyom jóvá a tervet, és nem hagyom napirendre kerülni a keddi bizottsági ülésen. Aztán hétfő délután megjelent az irodámba Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, és jelezte, hogy módosítani fognak a napirenden, hogy dönthessünk a keddi ülésen a stadionban tervezett titkos alagútról. Mármint, hogy ők dönthessenek, hiszen a Fidesznek többsége van ebben a bizottságban is. Az ülésen pedig Halász János, Lezsák Sándor, Móring József és Hubay György meg is szavazták ezt a titkosított alagutat a főnöküknek

– magyarázta Stummer a Facebook-oldalán közzétett videóban...

M3-AS METRÓ: OROSZ MUTYI, MAGYAR BUHERA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.02.23.


A BKV menedzsmentje kijavítaná az orosz metrókocsik súlyos hibáit, a kormány kiegyezne a gyártóval, a főváros vezetése kiakadt az "arcpirító" ötletelésen.

A budapesti közlekedési vállalat három hónapig dugdosta az M3-as metróvonalra szállított metrókocsik beszerzésének körülményeit és a leszállított szerelvények műszaki színvonalát értékelő jelentést, így sokáig el sem jutott a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága elé. A BKV Zrt. igazgatósága mindenesetre decemberben felkérte a menedzsmentet, hogy értékelje a jelentést és dolgozzon ki részletes intézkedési tervet a hibák felszámolására. Ez a múlt hétre el is készült. 

Ám a helyzetértékelésükkel a főpolgármesteri kabinetben sem értett egyet mindenki. A Népszava forrásai egyenesen arcpirítónak nevezték az előterjesztést, amelyet a BKV menedzsmentje végül kénytelen volt visszavonni, így azt le is kellett venni az igazgatóság hétfői ülésének napirendjéről. 

Nem véletlenül rejtegették hónapokig a jelentést. Mint arról a Népszava számolt be elsőként, a műszaki, gazdasági és jogi kérdéseket külön-külön tárgyaló dokumentumban egészen durva megállapítások szerepeltek. A jelentés szerint az új kocsik vásárlásához képest a korábbi városvezetés által választott orosz – felújításnak beállított – konstrukció „igen szerénynek mondható megtakarítást eredményezett”, különös tekintettel „az üzemeltetés és karbantartás egyelőre nehezen prognosztizálható költségére”. 

A jelentés összeállítói 18 sorozathibát találtak tavaly nyárig. Az önmagában is súlyos problémaként jelentkező visszatérő rozsdásodás mellett, a pocsék hegesztés, az ülések esetenként balesetveszélyes törése, alkalmatlan anyagok használata, elavult felfüggesztési rendszer, ügyetlenül megvalósított ideiglenesnek szánt megoldások, orosz szabványok, gondatlan kivitelezés is kétes értékűvé teszi a beszerzést...

KARÁCSONY GERGELYT IS MEGSEBEZHETI HADHÁZY ZUGLÓI INDULÁSA

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.02.23.


Abban a kerületben indítja a Momentum a korrupció elleni harc védőszentjének kikiáltott Hadházy Ákost az előválasztáson, amelynek 2014 óta ellenzéki vezetése van. Fekete-Győr András szerint minden Zuglóba került száz forintból negyvenet ellopnak, és jelöltjükkel valódi változást szeretnének a politikában. Az MSZP-s Tóth Csaba nem érti, miért pont az ő körzetében indul az LMP korábbi társelnöke, Heves megyét ajánlotta figyelmébe, ahol kormánypárti képviselőt kell legyőzni. A Momentum korrupciós vádjai Karácsony Gergelyig is elérhetnek, és komoly feszültségekhez vezethetnek az ellenzéki összefogásban. Ezt tudjuk Tóth Csaba és Hadházy Ákos zuglói csatájáról egy héttel a bejelentés után.


„Akkor lehet csak az országban változás, hogyha Zuglóban is változás lesz” – hirdeti Hadházy Ákos egy kampányvideóban, miután múlt hétfőn bejelentették, hogy a Momentum támogatásával elindul az ellenzéki előválasztáson Budapest 8. választókerületében. Mint az már a bejelentéskor várható volt, komoly viharokat kavart a zuglói indulása, hiszen az elmúlt két választáson a szocialista Tóth Csaba összefogás nélkül is meggyőző fölénnyel tudott nyerni ebben a körzetben, de az önkormányzati választásokat is simán hozta az ellenzék. 2014-ben Karácsony Gergely, majd 2019-ben a szocialista Horváth Csaba lett a XIV. kerület polgármestere.

Az ugyanakkor már ősszel látszott, hogy Tóth 2022-es indulása nem megy át olyan könnyen az összes ellenzéki párton. Fekete-Győr András arról beszélt szeptemberben az ATV-ben, hogy a garancia kell arra, hogy az ellenzék közös listáján ne szerepeljenek olyan jelöltek,

„akik az elmúlt harminc évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy olyan mértékű csalásban, lopásban vettek részt”.

Példaként Tóth Csabát hozta fel, akiről azt mondta, hogy nem szeretné a közös listán, a parlamentben vagy más politikai intézmény közelében látni. Tóth emiatt fel is jelentette a Momentum elnökét, de a bíróság elutasította Tóth keresetét, így meg sem indult a per. Mindezek után Fekete-Győr a korrupció elleni harc magyarországi védőszentjeként mutatta be múlt hétfőn Hadházyt Zuglóban, és hozzátette, hogy a kerületnek átlátható és tisztességes képviselőre van szüksége...


ÖSSZESZEDTÜNK MINDEN RÉSZLETET AZ ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖNRŐL - AZ ELSŐ KÖRBE 40 EZER CÉG KERÜLHET BE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.23.


Kiderült, pontosan kik vehetik igénybe azt a kamatmentes 1-10 millió forintos hitelt, aminek nyújtását persze (mint szinte minden esetében) uniós támogatás teszi lehetővé. Táblázatba szedtük a kölcsönt jellemzőit.


Nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyből kiderült, hogy a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramot az „egyes európai uniós alapokból származó támogatások” felhasználásával indítják. (Az uniós források fedezik egyébként a Covid19-világjárvány és gazdasági következményei okozta válság elhárítását is.) A keretösszeg 100 milliárd forint, az indítás pedig a tervek szerint márciusban várható.

Magyar Fejlesztési Bank (MFB) bejelentette, hogy a kormány döntésének értelmében a Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként ő bonyolítja le a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramot. A tájékoztatás szerint az érintett intézmények már az utolsó simításokat végzik. A hitelt a vállalkozások az MFB Pontok hálózatában (a bankfiókok listája itt érhető el) igényelhetik...

SÜRGŐSEN LÉPNIE KELL AZ EU-NAK A SAJTÓSZABADSÁG ÜGYÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.02.23.


Európa keleti felén egyre erősebb nyomás nehezedik a sajtószabadságra. A Die Welt szerint újságírók kerülnek célkeresztbe, mint a szlovák újságírógyilkosság esetében. Bár az elkövetőket elítélték, az ügyet még mindig nem vizsgálták ki. A média elleni fenyegetések közt, bebörtönzések és más atrocitások mellett a Klubrádió frekvenciavesztését is megemlítik. A Washington Post cikkéből kiderül, hogy Észak-Macedónia hatóságai keresik a az ország titkosszolgálatának korábbi főnökét, Szaso Mijalkovot, a Magyarországon politikai menedéket élvező Nikola Gruevszki rokonát.


Mindenekelőtt röviden megemlítem, hogy az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint, amelyet átvett a Washington Post is, Észak-Macedónia hatóságai lázasan keresik az ország titkosszolgálatának korábbi főnökét, Szaso Mijalkovot, aki ellen bírósági büntető per van folyamatban. Hogy ez a hír miként kerülhet egy magyar vonatkozású médiaszemlébe? Úgy, hogy a nevezett úr az unokatestvére annak a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek, akit korrupciós vádakkal két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de 2018-ban Magyarországon kapott politikai menedéket. Mijalkovot az AP beszámolója szerint azért keresik, mert pénteken lenne esedékes az ítélethozatal az ügyében. Azzal vádolják, hogy több mint 20 ezer embert – politikusokat, bírákat, újságírókat – hallgattatott le törvényellenesen 2006 és 2016 között. A bíróság csak most rendelte el előzetes letartóztatását, de vasárnap nem találták az általa megadott lakcímen. Az amerikai sajtójelentés szerint az eltűnés hírére ismét fellángolt Észak-Macedóniában a belpolitikai vita. A korábban Gruevszki által vezetett konzervatív párt a mostani baloldali kormány lemondását követeli, Zoran Zaev miniszterelnök pedig teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Sürgősen lépnie kell az Európai Uniónak a médiaszabadság ügyében


Most pedig a médiaszabadságról. A Die Welt című nagy példányszámú, konzervatív hamburgi lap kommentárban emlékezik meg arról, hogy három évvel ezelőtt gyilkolták meg Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát. A véleménycikk szerint az Európai Unió nem nézheti tétlenül, hogy újságírók kerüljenek a célkeresztbe, fel kell lépnie a média elleni fenyegetésekkel szemben, márpedig a szerző úgy látja, hogy Európa keleti felén egyre erősebb nyomás nehezedik a sajtószabadságra.

Kuciak és hitvese gyilkosait súlyosan megbüntették, de a feltételezett felbujtót tavaly szeptemberben első fokon felmentették – emlékeztet a Die Welt, és azt írja, hogy a szlovák hatóságoknak kötelességük lenne végre teljeskörűen feltárni az újságírógyilkosság körülményeit. Az újságírók helyzete – folytatódik a cikk – továbbra is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a legrosszabb, és az ott fenyegetett, bebörtönzött médiaemberek sorsára nemzetközi figyelmet kell fordítani. A sajtó szabadságának az ügye azonban az elmúlt években Európában is romlott – olvasható a beszámolóban, amely ezután példaként Magyarországot hozza fel, ahol nemrégiben elvették a sugárzási engedélyt a Klubrádiótól, az utolsó független rádióadótól. A független média Lengyelországban is a túlélésért küzd – állapítja meg a Die Welt.

A német lap áttekintése szerint ennél is rosszabb a helyzet Fehéroroszországban, ahol Katerina Andrejevát és Darja Sulcovát a múlt héten két-két év büntetőtáborra ítélték, mert tavaly novemberben élőben közvetítették a kormány elleni tiltakozó megmozdulást. Ezekkel a megfélemlítő célzatú ítéletekkel el akarják némítani a rezsim elleni tömegdemonstrációkat dokumentáló szakembereket. Szintén bíróság előtt áll Belaruszban Katerina Boriszevics újságírónő, aki hírt adott arról, hogy Alekaszandr Lukasenko diktátor emberei novemberben megöltek egy ellenzékit. Az elmúlt héten – írja a Die Welt – további médiaembereknél razziáztak, és őrizetbe vételek is történtek. Az elnyomó hatósági fellépés érintettje volt több, sajtószabadsággal, illetve emberi jogokkal foglalkozó szervezet is.

A hamburgi lap kommentárja szerint az Európai Uniónak sürgősen fel kell lépnie a fenyegetett fehéroroszországi újságírók védelmében, valamint támogatást kell nyújtania azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az emberi jogokért küzdenek. Emellett nyomást kell gyakorolnia a moszkvai vezetésre, amely továbbra is szilárdan Lukasenko oldalán áll.

A Sputnik a Szputnyik V-ről

Végül elmondom, hogy kíváncsiságból felkerestem a Sputnik elnevezésű moszkvai hírügynökség weboldalát, vajon ők mit írnak sokat emlegetett névrokonukról, a Szputnyik orosz vakcináról. Találtam is friss cikket, amely arról szól, bizonyos – meg nem nevezett – osztrák cégek tárgyalásokat folytatnak az orosz féllel az oltóanyag esetleges közös gyártásáról. Erről a Sputnik News szerint Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinát promotáló Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója nyilatkozott a minap az osztrák tévé egyes csatornáján. A moszkvai hírügynökség idézi Florian Thalhammert is, akit Ausztria csúcsinfektológusának nevez, és aki a Kronen Zeitungnak azt mondta: a Szputnyik vakcina őt a Kalasnyikov géppisztolyra emlékezteti – mármint abban az értelemben, hogy a maga nemében az is egyszerű, megbízható és hatékony.

VIDNYÁNSZKY SZERINT A „LEGGONOSZABBUL” JÁRTAK EL AZ SZFE TÁVOZÓ TANÁRAI

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2021.02.23.


Magyarország egyik legtöbb pozícióval rendelkező színházi embere a Magyar Nemzetnek reagált a hírre, mely szerint 25 oktató mondott fel a Színművészetin az őszi félév befejeztével.

Vidnyánszky Attila a lapnak azt mondta, csak vasárnap jutott el hozzá a felmondások híre, „a péntekig sztrájkoló tanárok úgy tettek, mintha maradnának”.

„Látszik az, hogy micsoda gépezet működik a háttérben itt, Magyarországon és külföldön is” - mondta Vidnyánszky. „Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat”...

AHOL LESZ BÉREMELÉS, OTT 5-6 SZÁZALÉKRA IS SZÁMÍTHATNAK A DOLGOZÓK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2021.02.23.


A szakszervezetek visszajelzései alapján jelentős a szórás a béremeléseknél: vannak cégek, ahol nem vagy alig lesz, a többségnél átlag feletti az emelés, és akad, ahol jócskán meghaladja azt.


Februártól 4 százalékkal emelkedik a minimálbér és a bérminimum, vagyis éves szinten – a január kimaradása miatt – 3,67 százalékkal. Összesen jóval több mint egymillió dolgozót érint a legkisebb bérek emelése a Portfolio becslése szerint, de a meghirdetett 4 százalékos kötelező minimum hatással van a többiek béralkujára is.

A szakszervezetektől azt tudakoltuk, hogy az egyes cégeknél, illetve ágazatokban milyen megállapodások születtek eddig. Vegyes kép bontakozott ki, de összességében az eddigi adatok alapján úgy tűnik, átlagban szinte mindenhol ennél magasabb lesz a béremelés.

Az átlag feletti emelésből is látszik, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MASZSZ) igaza volt, amikor nem írta alá a bérmegállapodást. Szerintünk magasabb emelésnek is bele kellett volna férnie

– mondta a 24.hu-nak Kordás László elnök. Hozzátette, ezt igazolja Varga Mihály pénzügyminiszter minapi nyilatkozta is, amely szerint már az idei második negyedévben szárnyalni fog a gazdaság. Ez alapján a szakszervezet várja, mikor fognak a bérek is szárnyalni...

HOGYAN JUTOTTAK EBEK HARMINCADJÁRA AZ EGYETEMEINK?

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.02.23.


Mindössze 21 nap alatt, vélhetőleg mindössze egy 19 oldalas prezentáció alapján, az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi válsága és a mélyülő gazdasági visszaesés közepette, a rendkívüli állapot ideje alatt, az SZFE intő példájának dacára, a jogvédő-civil szervezetek tiltakozására és a szakszervezeti aggályokra fittyet hányva, az egyetemisták kifejezett akarata ellenére, botrányos szenátusi üléseket követően a kormány a „modellváltás” bizonytalan útjára lökte a jobb sorsra érdemes egyetemeinket.

Az ügy – amelyet csakhamar elfeledtettek a szenzációk, miszerint az igazságügyi miniszter csokoz és vál, III. Rogán Antalné pedig a kacsóján hordja a drága időt – befejezettnek tekinthető.

Ami maradt, az az ügyvédi irodák föladata. Papírmunka.

De annak, hogy mi veszett el valójában, talán érdemes pár sort szentelni.

A „modellváltás” lényegét kezdetben leplezte a minisztériumok közti torzsalkodás (amelyet az orvostudományi karok és klinikák tervezett kiszakítása okozott), és

a rohamtempó, amely tovább fokozta a politikai káoszt, amely nem valamiféle anomália, hanem kormányzási forma.

Ám csakhamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kuratóriumok önkényes fölállítása nem pusztán az egyetemek közjóból való kiforgatását célozza – ami önmagában is fölháborító –, hanem a mélyállamosítási törekvések egyik állomása, aminek a rendkívüli állapot „különös jogrendje” csak újabb lökést adott.

Ám még ezzel sem mondtunk el mindent.

Hiszen végsősoron egyetemeink magánegyetemmé alakítása és a tudásjavak piacosítása egyben arról is gondoskodik, hogy a múlt század derekán indult és csakhamar megfeneklett modernizációs folyamatoknak híre-hamva se maradjon...

PUSZTAI ERZSÉBET: AZ A MINIMUM, HOGY KORREKT MÓDON ELLENŐRIZZENEK EGY VAKCINÁT!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.23.


Megkezdődik a 60 éven felüliek oltása a héten a Sinopharm kínai vakcinával. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint az oltás rendkívül fontos, de az a minimum, hogy korrekt módon ellenőrizzenek egy vakcinát. Az OGYÉI honlapján megjelent dokumentumban azt írják le, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.” Ezért szerinte az a háziorvos jár el a hippokratészi esküjének megfelelően, aki mindenről részletesen tájékoztatja a páciensét. Egyébként a 60 éven felülieknek minden korábbi álláspont szerint a Pfizer, a Moderna és a most engedélyezés alatt álló Curevac nevű vakcina a legjobb.


A héten megkezdődik a 60 éven felüliek oltása is a Sinopharm kínai vakcinával. Mi erről a véleménye?

– Az oltás rendkívül fontos. A kínai vakcinánál azonban két nap alatt történtek meg a vizsgálatok, és azonnal megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján az ajánlás. Ami egyébként a kínai ajánlás lefordított változata. Ebben szó szerint azt írják, hogy: „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul. A szöveg szerint a vakcina 60 évnél idősebbeknél is alkalmazható, de a vakcina által biztosított védettség pontos mértéke tekintetében nálunk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre. A kutatások zajlanak.” Ez elég aggasztó. Félreértés ne essék, senki nem mondja, hogy ez az oltóanyag azért rossz, mert Kínában gyártották, vagy azért nem jó, mert régi technológiával készült. Attól még tökéletes lehet. Tudnunk kell azonban, hogy milyen körülmények között, milyen hatékonysággal, mit tud a vakcina. Mondhatjuk, hogy bármi jó, hiszen ha az emberek 50 százalékát megvédi a fertőzéstől, az már jó. Ugyanakkor lehet hátrány is, ha kiderül, hogy bár sokakat beoltottunk, az emberek egy része mégis megkapja és továbbadja a fertőzést. Itt nem arról van szó, hogy bárki vakcinaellenes lenne, de az a minimum, hogy korrekt módon ellenőrizzenek egy vakcinát!
...

SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI KÜLÜGYMINISZTEREK ÜGYELTEK ARRA, HOGY A KECSKE IS JÓLLAKJON, DE A KÁPOSZTA IS MEGMARADJON - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.23.


Libération


Az európai külügyminiszterek nagyon ügyeltek arra, hogy a kecske is jóllakjon, de azért a káposzta is megmaradjon, amikor tegnap újabb szankciókat határoztak el Oroszország ellen, miután az nem hajlandó elengedni Navalníjt. Hogy ezután kik nem tehetik be a lábukat Nyugat-Európába, illetve kiknek fagyasztják be az ottani számláikat, az még nem ismeretes, de aligha olyanokról van szó, akik miatt túlzottan fájna Putyin feje.

Igazából az EU-nak semmi kedve csörtébe bonyolódni az orosz vezetővel, a koronajárvány kellős közepén. Ezt mutatja, hogy semmiféle gazdasági megtorló intézkedést nem irányoztak elő. Pedig az hatott volna, hiszen Moszkva nagyban függ a nyersanyagok kivitelétől, egyetlen jelentős bevételi forrásától, illetve fő piacától, az uniótól. Erős jelzés lett volna az is, ha felfüggesztik az Északi Áramlat 2 építését.

Csakhogy Németország úgy vigyáz a gázvezetékre, mint a szeme fényére, mert csökkenteni kívánja függését Lengyelországtól és Ukrajnától. Több más kormány viszont attól tart, hogy visszaütnek a retorziók. Ez a játszma soha nem volt nulla összegű, hiszen az orosz felvevőpiac igencsak fontos Európa számára. Ugyanakkor egy sor tag nem osztja a baltiak és a lengyelek félelmét a Kremllel szemben, még akkor is, ha Putyin a szervezeten belül kizárólag Orbán Viktorra számíthat feltétlen támaszként. De ettől még jó pár kormány nem hiszi, hogy a szankciók megingatnák a fennálló orosz hatalmat, és az előzmények arra utalnak, hogy igazuk lehet.

A másik oldalon biztosnak látszik, hogy az elnök nem nézné ölbe tett kézzel, ha megpróbálnák sarokba szorítani. Ezt bizonyítja, hogy Lavrov még a kapcsolatok megszakítását is kilátásba helyezte, ha sokat pattog az unió. Ennyi is elég volt azután, hogy a 27-ek próbálják lecsendesíteni a nagy keleti szomszédot. Ezért igyekeztek nem kiváltani az oroszok haragját, de úgy, hogy fennmaradjon a tagok egysége és közben ragaszkodjanak az elvekhez. Abban bíznak, hogy sikerült elvégezni a házi feladatot, miután listára teszik az orosz rendszer néhány gonosztevőjét.

A diplomáciai állóvizet azonban felkavarhatja, hogy Amerika visszatér a nemzetközi porondra. Joe Biden nem hagyott semmiféle illúziót az ügyben, hogy mit gondol Putyinról, ezért Washingtonban változik a hang. Ilyenformán azután az európai külügyminiszterek szükségesnek tartották, hogy tegnap videókonferenciát tartsanak új amerikai kollégájukkal. Lehet, hogy a régi, erős szövetséges felbukkanása nagyobb magabiztosságot eredményez Oroszországgal szemben?

Project Syndicate


Javier Solana azt tanácsolja Bidennek, hogy az alulról kezdje meg a demokráciák védelmét a világban. A NATO volt főtitkára, aki előtte betöltötte az EU külügyi főbiztosának tisztségét, de dolgozott spanyol külügyminiszterként is, azért gondolja, hogy az új elnöknek a látványos új fórum helyett inkább apránként, helyi szinten kell újjáépítenie a jogállamot, mert azt a másik oldal szinte észrevétlenül, a mindennapokban, lépésről lépésre bonja le.

A demokrácia egyértelműen visszaszorulóban van, ezért a spanyol politikus nagyon is érthetőnek nevezi, hogy első külpolitikai beszédében az amerikai vezető a demokratikus értékek megóvására összpontosított. Az általa felvetett csúcstalálkozóval azonban több baj is akad. Így mindjárt az nagy bökkenőt jelent, hogy az Egyesült Államok nimbusza Trump alatt erősen megkopott a demokrácia zászlóvivőjeként.

Azután nagy dilemma, hogy kit hívjanak meg. Ha túl sok ország van jelen, az megnehezíti a konszenzust. Ha ellenben túl kevés, akkora rendezvény felesleges párhuzamosságot jelent olyan szerveződésekkel, mint például a G7. Ugyanakkor ha vendégül látnak olyan kormányokat, amelyeknek nem a legkifogástalanabb a pedigréje a jogállam kapcsán, nos, az bizonyos fokig menlevél lehet számukra. Ha viszont távol tartják őket, az stratégiai szempontból felesleges diplomáciai válságokhoz vezethet.

Majd meglátjuk, hogy az elnök netán intézményesíteni akarja-e a fórumot. Ha egyszeri eseményről van szó, akkor az csupán jelképes volna, és nem éri meg a fáradságot. A második esetben viszont a reálpolitika könnyen felülírhatja a jó szándékot, hiszen az azonos politikai rendszer még nem jelent egységes érdekeket és célokat. Ezért nagyon nehéz volna közös nevezőre jutni. Az ellentétek viszont könnyen hiteltelenné tehetik a próbálkozást.

Végül pedig a tanácskozást lehetne úgy tekinteni, hogy az éles választóvonalat kíván vonni a demokráciák és a tekintélyuralmak közé. A rengeteg globális veszély, a járvány, a klímaváltozás, stb. miatt egy új hidegháború egyáltalán nem kívánatos az USA és Kína között. Könnyen tönkre teheti a nagyon is szükséges nemzetközi együttműködést.

Mindez persze cseppet sem jelenti, hogy fejet kell hajtani a demokrácia globális hanyatlása előtt. Hiszen létezik egy sor fórum, amelyet igénybe lehet venni. Továbbá a demokráciák megerősíthetik erkölcsi vezető szerepüket azzal, hogy elhatárolódnak az autokráciák visszaéléseitől. De ha a munka alulról kezdődik, és a helyi szintről tart a nemzetközi keretek felé, akkor az segíthet, hogy a jogállam visszakapja régi csillogását.

FT

Újabb erőpróba készül az unió számára Lengyelországban, miután tartani kell attól, hogy a hatalom fokozza a nyomást a magánsajtóra, azon belül is főleg a külföldi kézben lévő orgánumokra és emiatt orbanizálódnak a viszonyok. A kormány ugyan a szakmai egységes tiltakozása, valamint egyik saját szövetségese és több amerikai politikus fellépése nyomán azt ígéri, hogy átdolgozza a különadó tervét, ám az igazából a független újságírás módszeres visszaszorításának a részét képezi.

A PiS fennen hangoztatja, hogy a nagy multik kezén lévő újságok, tévék, stb. politikai kérdésekbe ütik bele az orrukat. Viszont a párt teljesen uralma alá vonta a közmédiát. A tavalyi elnökválasztás kapcsán az EBESZ ki is mondta, hogy az állami tévé teljesen részrehajló volt Duda államfő mellett. A műsorokból eltűntek a baloldali, illetve független szakértők, az állami hirdetések pedig csak a „közeli” szerkesztőségeknek járnak. A Nemzetközi Sajtó Intézet úgy értékelte, hogy a Jog és Igazságosság eszközként veti be a közreklámokat, miközben egy sor állami intézmény és vállat már nem fizet elő a nemszeretem kiadványokra. Ez pedig erősen érinti a független tájékoztatás anyagi alapjait.

A sajtószabadság nemzetközi indexén a lengyelek 44 helyet zuhantak vissza, amióta Kaczynskiék 2015-ben visszaszerezték a hatalmat. És most nagyon sokat félnek attól, hogy ők is eltiporják a független újságírás nagy részét, ahogyan azt Orbán tette. Az EU évek óta birkózik a magyar és a lengyel kormánnyal, de a tagállamok nem tudnak dűlőre jutni az ügyben, miként szerezzenek érvényt az alapelveknek.

Varsó most az olyan nemzetközi médiaóriásokat veszi célba, mint az Axel Springer, a Ringier vagy az amerikai Discovery. Szíve szerint elvenné tőlük a tulajdonukat, csak ezt persze az európai jog nem engedi. No, meg az amerikai kormányzat is szólt, hogy ezt azért nem kéne. Ezért a hatalom az Orlen állami olajtársaságot mozgósította, az fel is vásárolt a Passau német kiadótól csaknem 150 helyi és regionális újságot, hetilapot.

Washington Post

Észak-Macedónia nemzetközi körözést adott ki a titkosszolgálat volt főnöke ellen, akinek ügyében pénteken mondják ki az ítéletet, ám éppen emiatt a bíróság házi őrizetet rendelt el ellene. Csakhogy eltűnt a megadott címről. Mijalkovot, aki a Budapestre menekült Gruevszki unokatestvére, az öt éve kirobbant nagy lehallgatási botrány miatt kívánják felelősségre vonni. A vád szerint ő volt a főcsővezető abban, hogy 10 éven át megfigyelték több mint 20 ezer ember, politikusok, bírák, újságírók és mások telefonját.

Ez volt az botrány, amelybe belebukott az akkori kormánypárt, amely most a Zaev-kabinet távozását követeli, miután Mijalkov a jelek szerint olajra lépett. Félő, hogy ugyanazt csinálta, mint Gruevszki, aki azelőtt szökött Magyarországra és kapott ott menedékjogot, hogy meg kellett volna kezdenie kétéves börtönbüntetését egy korrupciós visszaélés miatt.

Der Standard

Egy bécsi bíróság első fokon viszonylag enyhe büntetést szabott ki egy újfasiszta csoport tagjaira, köztük egy 70 éves, magyar-osztrák kettős állampolgárságú férfira. Neonáci tevékenység miatt 10-20 évi szabadságvesztés járt volna nekik, ám 3-5 év közti büntetést kaptak és annak is csak egy kis részét kell leülniük. Az ítélőszék méltányolta, hogy töredelmes vallomást tettek. Egyben felmentette őket a hazaárulás vádja alól.

Az Európai Akció nevű szervezet 11 éve alakult, de az elhárítás kezdettől fogva figyelte, hogy mit csináltak az alapítók: német, osztrák és svájci holokauszt tagadók, a szélsőjobb jól ismert figurái. Egy európai hadsereg részeként mindhárom országban neonáci csapatokat kívántak szervezni. De az ügyészség szerint programjukat a hitleri náci párt ihlette. A cél érdekében röplapokat nyomtattak és adományokat gyűjtöttek.

A magyar szál úgy kerül a történetbe, hogy a kettős állampolgárságú férfi közreműködésével félkatonai gyakorlatokat tartottak volna Magyarországon a rendőrgyilkos Györkös-féle Nemzeti Arcvonallal közösen. A 70 éves vádlott szerint ez azonban még nem jelentette volna azt, hogy a szervezkedés európai dimenziót ölt.

HOZZÁNK SZEGŐDÖTT A GYALÁZAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.23.


A Párt harmadik számú hadosztálya, úgy is mint ökle, megint lesújtott Iványi Gáborra. Név szerint nem rá, hanem a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházra, kétszázötven millió forintot zárolva a számláján, ami voltaképp egyenlő a halállal. Minden ott kezdődött, hogy Iványi Gábor hajdan az azóta már nacsaszonnyá váló Ráhelt, és a hadvezérré avanzsált Gáspárt is megkeresztelte Orbán gyerekei közül, aztán viszont megromlott a viszonya az egyre inkább elboruló elméjű diktátorral, és csúnyát mondott neki. Nem annyira, mint Simicska, de a kevesebb is elég volt ahhoz, hogy vezérünk bosszúért lihegjen, aminek ez a NAV sztori az egyik, s lehet, az utolsó fejezete.

Mint kitetszik, vezérünk ifjúkori mentorait és jótevőit mind odahagyta – Soros, Iványi –, s nem azért, mert azok változtak volna, sokkal inkább ő. Vagy nem is változás volt ez, hanem a fogak fehérjének megmutatása, ami voltaképp akkor kezdődött, amikor oxfordi tanulmányait félbehagyva hazasietett – mit sietett, rohant -, mert megérezte a vérszagot. A Kádár rendszer azon ellenzékijei, akik abban meghurcolást is szenvedtek, csöndben maradtak, amikor tisztult a levegő, Orbán viszont odaállt az újratemetésen ordibálni. Úgy érkezett meg Budapestre, mint Lenin Szentpétervárra, sunyiban, s azzal a habitussal is. Ez még a csuhások térdre, imához időszaka volt.

Akinek ilyenek a nézetei, az nem keresztelteti meg a gyerekét, hacsak nem sunyi mocsadék. Orbán viszont az, így Iványi Gábor akkor hibázott nagyot, amikor Orbán szemébe nézve azon keresztül nem látta meg a züllött, sötét, romlott lelkét, és a keblére ölelte. Nos, ezt nem kellett volna, mert mint ma kitetszik, Orbán azokat, akik a közelében vannak vagy behódoltatja, vagy eltapossa, középút nincsen. Iványi megrendszabályozása 2011-ben kezdődött, amikor a diktátor és dicsőséges serege elvette az egyházi státust a MET-től, amivel ők elestek az állami támogatástól és az adók egy százalékának nekik címkézésétől is. Ez egy tőmondatban annyi volt Orbántól: dögölj meg.

A halálra ítélt azonban szívósnak bizonyult, s nem átallott keresni az igazságát is, amit ott talált meg, hogy Strasbourgban a bíróság kimondta, a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Sőt, abból a hatmilliárd forintból, amivel ezek alapján az állam tartozik a MET-nek, egymilliárd kifizetését is megítélte, amit azonban az állam azóta sem tett meg, mert nincsen ilyen szokása neki egyáltalán. Röviden: Orbán tartozik egymilliárddal, de még elszed kétszázötven milliót, amit azért nem tudtak befizetni, mert azt nem kapták meg. Orbán nem tartja be a bíróság ítéletét, sőt, annak ellenére még tovább sarcolja az ítéletben kedvezményezettet. Itt tartunk...

VALAKI A SZEMÜNK LÁTTÁRA PAKOLTA TELE KÉSZPÉNZZEL A FIDESZ-TÁSKÁT

444.HU
Szerzők: ÁCS DÁNIEL, SZUROVECZ ILLÉS
2021.02.19.


- Ma Magyarországon egyetlen legális beltéri szórakozási forma létezik, a kereszténydemokrata értelemben vett kaszinózás.

- De tényleg ez szórakoztató dolog? Nem kerül túl sokba? Igaz, hogy stikában piálni is lehet? Egyszóval milyen a buli?

- Hogy ezt kiderítsük, a szerkesztőség két legszerencsejátékszűzebb, és legkatolikusabb tagja fogott egy Mészáros-fillért, vagyis egy húszezres bankjegyet, és elzarándokolt a Vigadó térre.

- Az élmény – szpojler! – olyan isteni volt, hogy csak egymás szavába vágva tudjuk elmesélni. Ács Dániel dőlt, Szily László pedig normál betűkkel szedve kiabál.

Az agártestű, Jeszenszky Zsolt és Gulyás Márton szerelemgyerekének kinéző, ideges férfi, akit Tommynak neveztünk el, harmadik nekifutásra sem volt képes elhagyni a kaszinó területét.

Az első két próbálkozáshoz hasonlóan úgy viharzott ki, mint aki soha vissza nem tér ide. Hogy néhány másodpercen belül azzal a lendülettel újra feltűnjön, mintha egy kakukkos órába a valódi kakukkformák alcsaládjának ismert képviselője helyett egy emberfigurát szereltek volna, a kezében egy köteg húszezressel. A zsebéből megint kibogarászott 20-25 darab Mészáros-fillért, hogy az összeget pillanatok alatt elveszítse a rulettasztalnál. Csak onnantól kezdve, hogy már tényleg befejezte a játékot, felvette a kabátját és először hazaindult, olyan egymillió forintot vesztett. Előtte sokkal többet. És ez csak egy volt annak a szédítő délutánnak az eseményei közül, amit a Vigadó utcai Tropicana kaszinóban töltöttünk hamiskártyás társammal Ács „Öt Ász” Dániellel.

De hogy jutottunk el idáig?
...