2018. április 10., kedd

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS A HAZÁM, DE A KORMÁNY NEM AZ ÉN KORMÁNYOM. AZ ÉN NEVEMBEN EZEK NE KORMÁNYOZZANAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: GOITEIN VERA
2018.04.10.


Ez van. Sakkoztunk a galambokkal. Nyertek. Szaros a tábla. Szaros a tábla kétharmada. Vastagon.

Nem elemzem, mert nem tudok okosat mondani. Fogalmam sincs, hogy lehet ez, fogalmam sincs, hogy akkor most mi lesz.

Az ellenzéki vezetők sorban nyújtogatják be lemondásaikat, Orbán és holdudvara Kossuth-nótát énekel. Abszurdisztán választott. 2018.04.08, éjfél. Történelem.

Abszurdisztán választott… de én nem. Én ezt nem.

Kijelentem, hogy ez a kormány nem az én kormányom. Kijelentem, hogy nem adok felhatalmazást arra, hogy az én nevemben, mint állampolgár, mint magyar szavazó, mint ember nevében, bármiről döntsenek, nyilatkozzanak, ítélkezzenek. NOT IN MY NAME.

Én nem járulok hozzá egyetlen honfitársam, egyetlen embertársam dehumanizálásához, démonizálásához sem. Nekem nem ellenségem alapból senki világnézete, bőrszíne, származása, kultúrája, sem az országon belül, sem kívül. Az én nevemben ezek ne uszítsanak!

Nem járulok hozzá, hogy az adómból propaganda zúduljon a nyakamba, kék plakátok csúfítsák el a hazámat, álhírek lepjék el az összes médiumot. Az én nevemben ezek ne hazudjanak!

Nem járulok hozzá, hogy stadionok és kisvasutak gúnyolják a mélyszegénységet, elveszítse közpénzjellegét az utolsó közfillér is, kormánypárti kezekbe kerüljön trafikoktól a Balatonon keresztül a termőföldekig minden, és jogi következmény nélkül maradjanak a feneketlen zsebek. Az én nevemben ezek ne lopjanak!

Nem járulok hozzá, hogy elégtételről, táborokról, mi-és-ők felosztásról, bérencekről, ügynökökről, háborúról szóljon a közbeszéd és a közélet. Az én nevemben ezek ne fenyegetőzzenek!

Nem járulok hozzá, hogy politikai hovatartozásról függjön a munkahely és a megélhetés, hogy a szabad véleménynyilvánítástól a saját érdekemben tartózkodni kelljen, hogy félre kelljen nézni amikor elönti az országot a mocsok, mert úgy talán az én kiskertemet nem sodorja el, a másé pedig nem az én dolgom. Az én nevemben ezek ne zsaroljanak!

Magyarország továbbra is a hazám, de a kormánya nem az én kormányom, én ettől teljes egészében elhatárolódom, és ezt vállalom arccal és névvel és bármivel és bárhogyan. Ha mindenki más is megteszi, aki most nem ünnepel, akkor egyszer talán többen fognak kilógni a sorból, mint ahányan beálltak.

Az én nevemben ezek ne kormányozzana
k.

IMMÁR HIVATALOS: MAGYARORSZÁGON MEGÁLLT AZ IDŐ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.10.


Nagy fekete lyuk éktelenkedik Európa közepén, a neve Magyarország. Mindent elnyel, a reményt, a jövőt, még a fényt is. Azok, akik mégis igyekeztek kiszakadni ebből a mindent magába szippantó lyukból most próbálnak felocsúdni a megdöbbenésükből. Ők hiába voltak többen, tudomásul kell venniük, hogy létezik egy másik tábor, amely felhatalmazta a kormánypártot arra, hogy folytassa. Legalizálták ezzel az elmúlt évek korrupcióit, a szisztematikus gyűlöletkeltést, a kirekesztést, a társadalom szellemi leépítését. Nem csak sötét jövő vár ránk, de ez a fekete lyuk mindenkit elnyelhet, aki itt él, bárkire is szavazott április 8-án.

A hatalom ismét elhúzta a demokrácia mézesmadzagját az orrunk előtt, és sokan tényleg elhitték, hogy a szavazófülkék magányában legyőzhetik a Fideszt. Ma már tudjuk, esze ágában sem volt a kormánypártnak valódi alternatívát nyújtani az embereknek, saját hatalmának és legitimitásának megerősítésére használta fel a parlamenti választásokat. Mindezt úgy tette, hogy ismét kevesebb szavazatot szerzett, mint az ellenzék, mégis kényelmes kétharmados többség tudatában építheti tovább eddig is meglehetősen stabil hatalmát.

Nem csoda, hogy a csalódottság és a düh érzései kavarognak azokban, akik most becsapva érzik magukat, mert elhitték, hogy bármit is számít a szavazatuk. Nem tudhatjuk pontosan, mi történt a szavazatainkkal, mint ahogy azt sem fog kiderülni, miért hiszi el több millió ember Orbán Viktornak, hogy a migráció- hatalomépítés- korrupció szentháromsága fogja bearanyozni az életét a következő négy (vagy ki tudja mennyi) esztendőben. A magyar társadalom végleg kettészakadt, és ez a tény megkoronázza Orbán Viktor sok évtizedes törekvéseit.

Orbán rendszere ugyanis olyan képet festett a világról, melyben ő léphet fel megmentőként, holott a társadalom valós problémáival egyáltalán nem törődik. Aki elhiszi neki, hogy valóban meg kell védeni bennünket a menekültektől, Soros Györgytől, Brüsszeltől, és ki tudja még kitől, az bármikor behúzza az ikszet a Fideszre, aki viszont kikéri magának, hogy ilyen szemérmetlenül lenézik a szellemi képességeit, az Orbán Viktortól szeretné megvédeni Magyarországot.Mostantól bárkit is nevez meg ellenségként a kormányfő, biztos, hogy milliók fognak hinni neki még akkor is, ha történetesen a szemüvegeseket vagy a piros pulcsisokat vádolja meg hazaárulással.

A Fidesz propagandagépezete futószalagon gyártja az ellenségeket, melyek lehetnének akár valósak is, ám nem a konzultációra törekszik a társadalommal annak érdekében, hogy közösen oldjuk meg a problémáinkat, hanem irányítani igyekszik az érzelmeinket, így a saját maga javára fordítja az emberekben felgyülemlett frusztrációt. Nem épít semmit, csak harcol, nem kérdez, hanem kioktat, ami a magyarok egy része számára alternatíva, mások számára azonban visszataszító. A hatalom arroganciája előbbiek számára az erőt testesíti meg, utóbbiak azonban szembe szeretnének szállni vele. Erre lett volna jó április 8-a, de egyre világosabb az utóbbi tábor számára, hogy az egész csak színjáték volt.

Egy olyan kampány, ami az utóbbi hetekben zajlott az ország egyik felét meggyőzte arról, hogy valóban a muszlim bevándorlók jelentik a legnagyobb problémát ebben az országban, a másik fele pedig szerette volna megtudni, hová tűntek azok az irdatlan összegek, melyek eltűntek a kormányhoz közel álló oligarchák zsebeiben. A kérdés az volt, hogy melyik tábor tudja jobban artikulálni az üzenetét: a hatalmas médiafölénnyel és az állami szerveket lelkiismeretlenül pártcélokra felhasználó kormány, vagy a csekély anyagi forrásokkal, megtépázott médiával rendelkező ellenzék. Nem kérdés, melyik hang hasított bele hangosabban a magyar pusztába...

A MAGYAR BETEG

NÉPSZABADSÁG ONLINE 
- MOST & ITT 
Szerző: FÖLD S. PÉTER
Anno, amikor még volt Népszabadság...Volt ő már minden: szabadságharcos és puskaporszagot szimatoló harci paripa, disznóólat ganézó kondás. Futballista és forradalmár, papokat csuhásozó, trianoni emléknapról kivonuló botrányhős. Polgári körös vitéz, és pápánál vizitelő szentfazék. Egyedül énekes halott nem volt még sosem.

Egy ideje az a kedvenc kényszerképzete, hogy ő Magyarország, az őt ért kritikákról pedig azt gondolja, hogy a magyar embereket támadják.

De mindemellett leginkább királynak hiszi magát. Mint a régi szép időkben, amikor a királyhoz hű nagyurak földeket és birtokokat kaptak az uralkodótól. Nemesi címeket, sarzsikat. Jogokat és előjogokat.

Magyarország mostani királya koncessziót ad annak, aki megérdemli. Dohányboltot és nyerőgépet adományoz a rászorulóknak, stadiont, kisvasutat a kiválasztottaknak.

Mindenki a kezéből eszik, kisemberek és nagyurak. Középszerűek és tehetségesek. Fordított Robin Hood: amit elvesz a szegényektől, szétosztja a gazdagok között.

Aki jól törleszkedik, többet merhet a fazékból, aki jobban, az merhet még bátrabb lenni. Mindenki haraphat valamit a közösből – erre a szilárd alapra épül a Nemzeti Együttharapás Rendszere. Itt mindenkinek jut valamennyi, kinek több, kinek kevesebb, van, akinek semennyi. Akinek semmije sincs, az annyit is ér.

Ő mondja meg, ki a magyar, ki a polgár, ki az, aki szereti a hazát. Ki képvisel idegen érdeket, és ki az, aki filozófus, bankár, hazaáruló.

Démonokkal harcol, fantomok ellen küzd, Európával és a világgal vív szabadságharcot. A pusztulásba vezeti hadait. Költséges, fölösleges és értelmetlen háborúba. A legfontosabbat ugyanis elfelejtette megtanulni: hogy a béke olcsóbb, mint a háború, és együttműködni kevésbé fárasztó, mint csatázni rendületlenül.

Nyereg alatt puhított hős.

Annyiszor mondta, hogy már el is hiszi: övé az ország. Nélküle nem lenne itt semmi, ha ő nem volna, már nem beszélne senki magyarul. Először csak poénnak hitte, mára már maga is elhiszi. Kezdetben tükör előtt kellett gyakorolni, hogy el ne röhögje magát - ma már megy magától is, mint az ágybavizelés.

Királynak képzeli magát és alattvalónak mindenki mást. Amíg a többiek alattvalónak hiszik magukat, addig itt tényleg ő a király.


ITT OLVASHATÓ

ZÁVECZ TIBOR: ORBÁN BELEFÚJT A HARCI KÜRTBE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2018.04.09.


Szimbolikus pillanat volt a választás napján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kora reggel ment el szavazni – mondta lapunknak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet vezetője. A szakembert azzal kapcsolatban kérdeztük, miként lehet, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták jól prognosztizálni a várható választási eredményeket.

Závecz Tibor ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, a közvéleménykutatók számára azért is volt különösen bizonytalan terep az idei választás, mert az utolsó napok mozgósításnak az eredményével nehéz lett volna számolni. A szakember úgy vélte, azért is volt nehéz előzetesen megbecsülni az eredményt, mert

olyan helyzet, mint most, még sosem állt elő: az egymás javára történő ellenzéki visszalépések, a taktikai szavazás

– az, hogy a listák támogatottsága elválhatott az egyéni jelöltek támogatásától – bizonytalanná tette az eredményt. Závecz Tibor szerint Orbán szavazás utáni nyilatkozatát úgy lehetett tekinteni, hogy a kormányfő „megfújta a harci kürtöt”, és ezzel a sajátjainak is üzent. A miniszterelnök maga is rögtön mozgósítani indult a szavazóhelyiségből. Amúgy is „nagy hajrát vágtak le” a kormánypártok az utolsó napokban. A mozgósítás pedig sikeresnek bizonyult, százezerrel többen szavaztak a Fideszre, mint amennyit előre jeleztek.

A kutatások fényében meglepetés az eredmény, hiszen alig volt olyan felmérés, ami a Fidesz–KDNP kétharmadával számolt volna.

Egyedül a Medián március második felében készült kutatása jelzett előre kétharmadot, de a választás előtti napokban készült felmérése már ennél kisebb támogatottságot mért.

Závecz Tibor értékelése szerint egyszerűen annyi történt, hogy a Fidesz „kimaxolta” saját szavazótáborát – ahogy szerinte a maximumot hozta a Jobbik is. A választás előtt Závecz Tibor is úgy nyilatkozott, hogy a 65 százalék feletti részvétel már az ellenzéki pártoknak kedvezne, és most is úgy véli, az ellenzéknek jelentős tartaléka volt a pártpreferenciával nem rendelkezők között. Kutatásaik szerint 900 ezer olyan párt nélküli szavazó volt, aki azt mondta, kormányváltást szeretne, szavazni 50 százalékuk szándékozott – ők Závecz Tibor szerint valószínűleg voksoltak is...

EZ LETT SIMICSKA ATOMBOMBÁIBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: SZALONNA
2018.04.10.


Rendkívüli hír, vagy mi a csoda: megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió.

No, hát így múlik el a NER-rel folytatott hősies küzdelem dicsősége. Nem robbantak atombombák, a fideszes oligarcha kiszáll a buliból.
- Megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.
- 2018. április 10-én éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió.
- A Heti Válasz kereshet magának új befektetőt, ha találnak, tovább működhetnek, ha nem, akkor ez van.
- A Hír TV még marad, ám ott is racionalizálásra lehet számítani. (via Index)

Nincsenek atombombák, a NER legyőzte a legokosabb Lajost. Vagy a legokosabb Lajos azért a legokosabb, mert belátta, füstbombák helyett mégis egészségesebb kiegyezeni a rezsimmel?

Akkor állapítsuk meg a nyilvánvalót: eddig sem volt kérdés, hogy Simicskát nem a demokrácia állapota és az égig érő korrupció zavarja, hanem az, hogy nem ő osztja a lapokat a közpénzes vályú körül.

És igen, az újabb kétharmados műsor elkezdődött. A mi szórakoztatásunkra.

UGYE NEM NŐ FEL EGY GENERÁCIÓ ABBAN A HITBEN, HOGY A JOGVÉDELEM ÁRMÁNYKODÁS?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.10.


Úgy lehet engedelmes állampolgárokat kitenyészteni, ha mindenkihez eljut az üzenet: annyi a jogod, amennyit az állam odavet, ha pedig érvényesíteni akarod a születésedtől fogva létező jogaidat, akkor megleckéztetnek – mondja Léderer András a civilellenes kormányzati kampány kapcsán. A Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője állítja, hogy sosem volt, nincs és nem is lesz illegális tevékenységük, nem szervezik a bevándorlást, a fenyegetésekkel pedig szerinte a kormány minden állampolgárnak üzen: ne ugrálj, ne beszélj, ne akarj segítséget kérni.

Jogmorzsáink maradtak?

– Az emberek jogait nem az állam adja és nem is veheti el. Alapvető jogaink születésünktől fogva megilletnek mindannyiunkat. De az, hogy ezeket mennyire tartja tiszteletben az állam, mindig kérdés. A Helsinki Bizottság részben azért jött létre, hogy azokat az alapvető emberi jogokat, amelyek születésünktől fogva megilletnek bennünket, kikényszerítsük. Azért vagyunk, hogy meg tudjuk védeni azt, akit jogsérelem ér.

Sokakat ér?

– Az elmúlt évek során azt látjuk, hogy bizonyos területeken nagyobb szükség van a munkánkra. Itt van csak a legutóbbi, a diáktüntetőket és a sajtó munkatársait sújtó ötvenezer forintos pénzbírság ügye, ami nonszensz. Tömegdemonstrációk esetén az újságírók munkavégzése nem akadályozható: lehet egy tüntetés nem bejelentett, akár illegális is, de a sajtó munkatársainak a tudósítás a feladatuk. Őket azért megbüntetni, mert ellátják a kötelezettségüket, abszurd. Ráadásul 2007 novemberében készült egy ORFK-ajánlás arról, hogy azon újságírókkal szemben, akik igazolni tudják magukat, még törvénytelen demonstrációk alkalmával sem intézkednek.

Ez az eset nyilván nem szerepel az ENSZ emberi jogi bizottságának jelentésében, pedig érdekes volna, hogy viszonyul a nemzetközi joghoz.

– Ez egy rendszeres vizsgálat és egy időszakos jelentés Magyarországról, a legváltozatosabb emberi jogi témákban. Az utolsó ilyen 2010-ben készült, és nagyrészt az azt megelőző időszak szintén nagyon széles spektrumát vizsgálta: az oktatási jogok érvényesülésétől a nőjogokon, a vallási szabadságjogokon át az etnikai kisebbségek jogaiig. De abban a jelentésben is szó volt már menekültügyről, rendőri bántalmazásokról, túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézményekről. Tehát ez a vizsgálat folyamatos, nagyon széles palettán zajlik, nem véletlenszerű, nem motivált, hanem kifejezetten alapos megállapítások szerepelnek a dokumentumokban. Persze az sem véletlen, hogy minden vizsgált országban az ott működő civil szervezetek jelentésekkel járulnak hozzá a munkához, hiszen nekik vannak közvetlen tapasztalataik hatóságokkal, jogsérelmet elszenvedőkkel. Magyarországról nemcsak mi, hanem többek közt a TASZ, a NANE, az Amnesty, a Patent, LMBTQ-szervezetek vagy a gödi Topházban uralkodó áldatlan állapotokról elsőként beszámoló Validity is hozzájárult a munkához, tehát az emberijog-védelem minden területéről adtunk be jelentéseket...

"MILYEN ÉRZÉS LOPNI?" - KÉRDEZTÉK MA ORBÁN RÁHELÉKTŐL EGY ÉTTEREMBEN

BOZÓTHARC BLOG
Szerző: bozotharcos
2018.04.09.


Ma sem a sarki önkiszolgálóban ebédelt az ország kedvenc, saját lábon álló ifjú párja. Orbán Ráhelt és férjét ma délben a budapesti VI. kerület egyik Andrássy úti éttermében kapták lencsevégre. A fénykép készítője a Facebook-oldalán meg is osztotta a képet a két, saját tehetségéből és szorgalmából olyan szépen boldoguló fiatalról. Sőt, nem is hagyta szó nélkül a találkozást....

A Bozótharc iszonyúan szerencsés: szinte minden nap posztolnak sokfelé járó, és olyan sok mindenben tájékozott ismerősei, bőven kínálva publikálnivalót majd' minden napra. Ma épp ezt a mondatot osztotta meg egyikük:

"Megkérdeztem, hogy milyen érzés lopni ... Meglepett arcot vágott, hogy nem érti miről beszélek. Megkérdeztem még egyszer, hogy nem zavarja- e, hogy lop. R. csodálkozva nézett rám..... majd kitessékeltek a Klassz nevű helyről. Varom az apeh-et vagy a gulágot."...

"SCHIFFER SHORTOLTA A VÁLASZTÁSOKAT" - BELHÁBORÚ DÚL AZ LMP-BEN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KOVÁCS ÁRON
2018.04.10.


A magyar politika, különösen az ellenzéki térfél szokásainak ismeretében kisebb csodának számít, hogy az LMP-ben a választásokig meg tudták akadályozni, hogy széles körben híre menjen egy komoly belharcnak, ami a teljes önállóság hívei és a más pártokkal együttműködést keresők tört ki. Csak a választások után került napvilágra, hogy már három hete etikai eljárás folyik Hadházy Ákos társelnök és egyes, visszalépett képviselőjelöltek ellen, amiért a párt döntéseivel szemben együttműködést keresett más ellenzéki pártokkal.

A mára fegyelmi szakaszba jutott eljárás kezdeményezője Sallai Róbert Benedek leköszönő képviselő, aki beadványában azt írta: nyilatkozataival, „folytonos összefogás-párti magatartással” Hadházy „a párt stratégiai céljait súlyosan veszélyezteti”, sőt, Sallai benyomása szerint „más pártok érdekeiért és céljaiért dolgozik”. A legfontosabb vád, hogy Hadházy belső levelezésekben és testületi üléseken is a tárgyalások mellett szólalt fel, mert szerinte volt remény a megegyezésre, illetve már márciusban arról írt, hogy ő személy szerint vissza fog lépni, ha nem lesz megegyezés (erre végül nem volt szükség, a szocialista Harangozó Tamás lépett vissza az ő javára – a szerk.).

A Sallai által megfogalmazott vádak közt szerepel az is, hogy „LMP tagokat buzdított arra”, hogy lépjenek vissza a jelöltségtől. Ezzel összefügg, hogy Sallai haragja azokat is utolérte, akik engedtek a buzdításnak: etikai eljárást kezdeményezett Kassai Dániel ellen is, aki Kunhalmi Ágnes, az MSZP-P jelöltje javára lépett vissza a budapesti 15-ös választókerületben még március 20-án (Kunhalmi végül magabiztosan hozta is a mandátumot – a szerk.). Kassai ügye is fegyelmi szakaszba lépett, szintén szombaton lesz a tárgyalása.

Az persze nem meglepetés, hogy Hadházy az együttműködés mellett tette le a garast: már tavaly októberben azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy „szükségesek és lehetnek is együttműködések a pártok közt, de csak akkor megfelelők”, de nem bármi áron, vagyis csak jó együttműködésekre van szükség, és ezekről csak akkor szabad beszélni, ha megvalósultak. „Egyébként maga az összefogás kérdése a Soros-tervnek felel meg, csak eltereli a figyelmet” – fogalmazott a társelnök.

Bár most a baloldalon sokan az LMP-t és Szél Bernadettet hibáztatják a Fidesz újabb, nagyarányú győzelméért – amiért, úgymond, nem léptették vissza tömegesen jelöltjeiket az MSZP-P és a DK javára –, a helyzet azonban ennél kicsit bonyolultabb. Az LMP valóban több kongresszusi határozatban is kiállt az önállóság mellett, elutasítva, hogy 2014-hez hasonló összefogásban vegyen részt. Ugyanakkor nem igaz, hogy Hadházy „elszabadult hajóágyúként” tárgyalt volna más pártokkal, ezek mögött elnökségi és politikai tanácsi döntés is volt...

SZERDÁN MEGSZŰNIK A MAGYAR NEMZET

24.HU 
Szerző: SPIRK JÓZSEF - SZALAY DÁNIEL
2018.04.10.


Felszámolják a Simicska Lajos tulajdonában lévő médiabirodalom két tagját, a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót.

A nagy múltú Magyar Nemzetnek a szerdai lesz az utolsó lapszáma, a rádiónál pedig kedden éjfélkor szüntetik be az adást.

A két médium alkalmazottainak kedden délelőtt jelentették be a döntést.

Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági háttérembere a G-nap néven ismertté vált 2015 februári napon fordult szembe nyilvánosan Orbán Viktorral. Azóta a cégeiből, főként a Közgépből származó magánvagyonából tartotta fenn a kormányoldallal szemben a médiabirodalmát.

Információink szerint a HírTv-t nem érinti a döntés, a televízió egy komolyabb karcsúsítással megússza a választások utáni racionalizálást.

A Magyar Nemzet értékesített példányszáma a legutóbbi jelenleg elérhető adat, a 2017 negyedik negyedéves gyorsjelentés alapján 13 608 volt a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) adatai alapján. A HírTv nézettségéről nem áll rendelkezésre hivatalos adat nyilvánosan, azt ugyanis a Nielsen Közönségmérés hiába méri, a médiavállalat pedig nem publikálja azokat. Az ugyancsak Simicska-portfólióba tartozó Lánchíd Rádió hallgatótábora 65 ezres volt a TNS Hoffmann-Mediameter mérése alapján 2017 október és december között, a 15 éves és annál idősebbek körében.

ITT OLVASHATÓ

NEHÉZ VÁLASZTÁS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.04.10.


Magyarországon április 8-án ismét felülkerekedett Hunnia Pannónián. Gratulálok.

Bár a választék bemutatása, a teljes médiatér leuralása, a kormányerő rendívül siralmas teljesítményének bemutatása, a kormányzati szándékok tetszetős hamisságok mögé rejtése mind-mind megnehezítették bármiféle ellenérv, ellenvélemény bemutatását, maga a szavazás nagyobb csalások nélkül ment végbe. (A levélszavazás, mint a választási csalás eszköze, végülis vesztett a jelentőségéből, szinte mindegy, hogy két hét múlva beülhet még egy valaki a kormányerő padsoraiba.)

Mint már említettem, ezúttal is párt (most az MSZP) delegáltjaként voltam szavazatszámláló bizottság tagja, így állíthatom: durva csalás nem történt a szavazóhelyiségekben és a számolás során sem. Bár azért vannak jelek – például az, hogy amikor még az iskolában működött valamennyi számlálóbizottság ott ült a kötegelt szavazólapokkal, a tévében már 98%-os feldolgozottságról beszéltek. Épp mi lettünk volna a két százalék? A főváros belvárosától néhány kilométerre?

Beszéljünk inkább a magyarországi demokratikus ellenzék számára levonandó következményekről:...

NEM ADHATJUK FEL. MÉG NEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.04.09.


...Tegnap már hajnalban nekivágtam az 1000 km-es útnak, hogy én is leadjam szavazatomat. Barátaimat és ismerőseimet győztem meg, hogy rajtuk is múlhat, menjenek el szavazni, éljenek is bárhol. Megtették, mert ők is hitték, hogy benne van a levegőben a változás szele. Sorban álltunk és utaztunk órákat, hogy aztán éjszaka már csak az eredmények megjelenésekor szembesüljünk a valósággal.

Arcul csapott mindannyiunkat. Én ugyanis őszintén hittem abban, hogy ha a Fidesz nem is veszíti el hatalmát, de azt mérsékelhetik az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok. Hiszen annyi fiatalt láttam én magam is a szavazóurnák előtt sorakozni. Hittem a változásban, de tévedtem. Az ország népe nem ezt akarta. Nekik nincs szükségük változásra, ők boldogok azzal, amit az állam alamizsnaként eléjük szór.

Boldogok az Erzsébet-utalványoktól és boldogak a közmunkától. Boldogok a választások előestéjén kiosztott kiló krumplitól és boldogak az ingyen sonkától. Becsapták őket, de talán fel sem fogják. Órákkal a Fidesz választási győzelme után idősek és fiatalok egyaránt örömmámorban táncoltak Budapest utcáin. Megcsináltuk! Nem leszünk bevándorlóország! – gondolták.

Ez ebben a formában igaz is, hisz ki akarna egy olyan országba jönni élni, amelyik sem az időseit, sem a fiataljait nem becsüli meg? Ki akarna egy olyan országban élni, ahol a rasszizmus és az idegentől való félelem normális emberi érzelem? Kivándorló ország leszünk. Több ezren, tízezren voltak olyanok, akik még megvárták a választásokat, hátha csoda történik. Bíztak abban, hogy még megállítható a szétcsúszott pojáca uralkodása. Ezek az emberek a tegnapi napon választ kaptak.

Sokaknak már nincs mire várni. Az ország a tegnapi napon szavazott. Egy diktátorra és annak kormányára, rablókra és bűnözőkre, akik Orbán Viktor győzelmi beszéde közben nem tudták visszatartani önfeledt örömüket. Ugyanis pontosan tudják, hogy nem fognak börtönbe kerülni azért, amit a nép ellen elkövettek az elmúlt 4-8 évben. Vigyorogtak, mert felhatalmazást kaptak a szabadrablásra.

Azonban azt ne higgyük, hogy ezennel vége. Igen, sokan el fogják hagyni az országot, mint ahogy megtették ezt évekkel korábban is. Vannak, akik már nem tudnak tovább várni, mert a gyermekeik, az unokáik jövője a tét. Ők ugyan már lehet, hogy nem fognak Magyarországon élni soha többet, de hazájukat soha nem fogják elfelejteni. Még ha azt is érzik, hogy saját nemzetük hagyta őket cserben, akkor sem fogják soha letagadni, hogy ők magyarok. Fájjon bármennyire is ez a mostani napokban és hetekben.

Talpra fogunk állni, mert be kell bizonyítanunk, hogy Magyarország többre érdemes. Hogy az ország nem egy buta, könnyen megvesztegethető, funkcionális analfabétákból álló emberek gyülekezete. Határon innen és túl, élnek több millióan, akik nem rettegni akarnak, hanem egy élhetőbb országban élni. Mi nem fogjuk feladni és ha most kegyetlenül is fáj, akkor is túl leszünk ezen. Nem mondom, hogy egy hét alatt, vagy egy hónap alatt kiheverjük azt ami történt, de egyszer túl leszünk rajta.

A változást akarók újra fognak szerveződni. Fiatalok és idősek egy élhető Magyarországért. A mostani pofon bebizonyította, hogy minden szinten változásra van szükség. A Budapest és vidék közötti választási különbség pedig azt jelenti, hogy cserben hagytuk a vidéket. A falvak és községek lakosainak információra és tájékoztatásra van szüksége. Meg kell velük ismertetni a valóságot, azt, hogy amit a kormány elhitetett velük, hazugság. A tudatlanságon nem nevetni kell, hanem tenni ellene. Ez pedig mindannyiunk dolga, újságíróké és politikusoké, civileké és polgármestereké.

A Fidesz kétharmada azt jelenti, hogy a demokrácia minden még létező intézményét, az elkövetkezendő hetekben és hónapokban porrá fogják rombolni. Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy a négy év múlva következő választásokon – már ha még lesz ilyen – majd újra nekifutunk. Arra van szükség, hogy a változást akarók a mai naptól kezdve újraszerveződjenek. Orbán Viktor diktatúrájának meg kell buknia. Bármi áron, de véget kell ennek vetni. Gondolkodjunk tehát, mert nem adhatjuk fel. Még nem.

A NÉPET NEM LEHET LEVÁLTANI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.04.09.


Minden racionális gondolat dacára az ember már csak olyan, hogy reménykedik a csodában, jóllehet csodák nincsenek - most is éppen az történt, amire számítani lehetett.
Mégis, tele vagyok csalódottsággal, mert ami történt, az a legrosszabb változat - a nép áldását adta a rablóvezér uralmára, és kinyilvánította, hogy számára minden éppen úgy jó, ahogy van.

Az is fényesen kiderült, hogy a magyar nép, mellyel kapcsolatban szerettem volt illúziókat táplálni, egyszerűen szolganép, mely szereti, ha verik, melynek természetes állapota a zsellér-lét, mely állapotában úgy dagonyázik, mint disznó a pocsolyában.
A magyar falu pazarul vizsgázott, a mai béresek és cselédek csókkal illették uruk szentséges seggét, miközben kifejezték egyetértésüket azzal a a politikával, melynek következményeként sárba tiporjuk a magyar falu XX. századi fejlődését, eredményeit, és visszatérünk térdenállva Horthy korának társadalmi viszonyaihoz.
Az ostoba öregasszony, aki kézcsókkal illette néhány évvel ezelőtt a rucaseggű miniszterelnököt, mindössze látnok volt, aki megelőzte egy ütemmel korát, a saját mentalitása szolgaságában megőszült idióta férfi szintúgy, de ezzel még nincs vége a dolognak, hamarosan kézcsók jár a polgármesternek és a nagygazdának is, hogy úszkáltak volna kis cápák a magzatvizükben anno...

NEM SOROST, HANEM A SZABAD GONDOLKODÁST SZERETNÉ VÉGLEG MEGÁLLÍTANI A FIDESZ

MÉRCE
Szerző: SZELES ANDRÁS
2018.04.10.


Nem lesz konszolidáció, sőt a rendszer csak tovább fog radikalizálódni. Nincs remény arra, hogy az újabb kétharmados felhatalmazást nyert kormány megpróbálná a nemzet egészét képviselni. Nehezebb lesz független, szabadon gondolkodó állampolgárként élni ebben az országban, mint a rendszerváltás óta valaha. De csak egymásban találhatjuk meg a választ arra a kérdésre, hogy hogyan tovább.

Kovács Zoltán tegnap este nyíltan kimondta, hogy a “politikába beleszóló szervezeteket be kell zárni”. A kormányszóvivő nem kertel, minden még meglévő ellenvéleményt azonnal és radikálisan el szeretnének fojtani. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője is hangsúlyozta, hogy a Stop Soros törvénytervezetet a kétharmados parlamenti többség birtokában elsőként fogja elfogadni a kormány, akár már májusban.

Ez a törvénytervezet névleg a “bevándorlást szervező, külföldről támogatott szervezetek” szabályozásáról szól, de mivel ilyen szervezet nem létezik, ezért nyilvánvalóan egyes konkrét szervezetek totális ellehetetlenítése a célja.

Az érintett civil szervezeteknek látszólag három döntése maradt. Vagy elfogadják a törvény által szabott, mai tudásunk szerint nehezen teljesíthető feltételeket, vagy megszüntetik tevékenységüket, vagy ellenállnak, polgári engedetlenségbe kezdenek, és vállalják az állami retorziókat. De miért kérnének engedélyt egy olyan tevékenységre, amiről már bíróság mondta ki, hogy törvényes, amikor ezeket a szervezeteket bejegyezték? Hogyan fizetnének illetéket a bevándorlás szervezése miatt, ha egyikük sem szervez ilyet? Valójában nem létezik az a dilemma sem, hogy önként feladják-e a működésüket. Nem létezik, mert ezek a szervezetek nem hagyhatják magukra azokat a magyar polgárokat, akiknek sokszor az ő segítségük jelenti az utolsó esélyt. Ezeknek a szervezeteknek tovább kell dolgozniuk, mindannyiunkért.

Eljöhet az a pillanat, amikor azért kell utcára vonulnunk, mert magyar állampolgárokat tiltanak ki az országból, vagy zárnak börtönbe a hatóságok. Le kell ugyan vonnunk az elmúlt évek eredménytelen tüntetéseinek tanulságait, láthatóan nagy eredményeket nem lehet elérni a kormányellenes tüntetésekkel, de a társadalom akkor sem hagyhatja magára a kormány által megbélyegzett, ellehetetlenített és meghurcolt szervezetek tagjait, vagy bármilyen ellenvéleményt megfogalmazó polgárt.

A társadalomnak szolidárisabbnak kell lennie, mint valaha. Ott kell lennünk mindenki mögött, aki a céltáblára kerül, ha nem szeretnénk azt, hogy holnap bárki, bármilyen mondvacsinált indokból oda kerülhessen.

Ha elveszítjük egymást, akkor elveszítjük a reményt arra, hogy Magyarországon bárki nyugodt és biztonságos életet élhessen, aki másként gondolkodik, mint ahogy azt tőle elvárnák. Nem egy választás eredményétől, vagy egy kormányzó párttól függ az, hogy később tiszta lelkiismerettel tudjunk visszagondolni ezekre a sötétnek ígérkező évekre. Egy politikai vita megnyerésének nem az módja, ha a másikat eltiporjuk, ehhez nem asszisztálhatunk csendben. Ezeket kell mindenkinek észben tartania a következő időszakban.

A LEGSZEGÉNYEBB MAGYAROK KÖZÖTT TÖBB MINT 80 SZÁZALÉK A FIDESZRE SZAVAZOTT

G7 BLOG
Szerző: FABÓK BÁLINT
2018.04.09.


A tegnapi választás egyik érdekes jelensége volt, hogy a pártok szerint a falvakban minden eddiginél erősebb lett a Fidesz. Országos összesítésről egyelőre nem tudunk, de a legszegényebb településeken valóban hatalmas volt a Fidesz fölénye.

A GKI Gazdaságkutató által 2009 és 2016 közötti vásárlóerő alapján beazonosított tíz legszegényebb település mindegyikében óriási előnnyel nyert a Fidesz. A tíz faluból négyben a szavazatok legalább 90 százalékát szerezték meg. A lakosságszámmal súlyozva átlagosan 83 százalékot kapott a Fidesz ezeken a településeken.

A négyszáz fős borsodi Fájon, ahol az egy főre jutó vásárlóerő mintegy 360 ezer forint/év (tehát havi 30 ezer forint) 83 százalékos részvétel mellett a szavazatok 99 százalékát szerezte meg a Fidesz. A mintegy 180 lakosú, szintén borsodi Szakácsin pedig a lakosok 97 százaléka szavazott a Fideszre.

Az ország legszegényebb településén, az ugyanúgy borsodi Csenyétén jóval alacsonyabb volt a részvétel, mindössze 48 százalék, de a Fidesz itt is 79 százalékot szerzett. Második a Magyarországi Cigánypárt lett, a két legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP-P mindössze egy-egy százalékot szerzett. Az egy főre jutó vásárlóerő Csenyétén 230 ezer forint/év volt, tehát havi 19 ezer forint...

ZÖRÖG A HARASZT

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2018.04.10.IDEGESÍTENEK az összeesküvés-elméletek, és eddig mindig sikerült visszatartanom magam attól, hogy hasonlót állítsak elő. Pedig volt már úgy korábban is, hogy a véletlenek (?) összjátéka roppant gyanús következményekhez vezetett, mégsem engedtem a csábításnak, inkább azzal foglalkoztam, hogyan tudnánk a történteket a lehető legkevesebb traumával elviselni, miként lehetne továbblépni, méghozzá a siker esélyével.

Ezt az április 8.-át azonban egyelőre képtelen vagyok feldolgozni.

Már az furcsa volt, hogy délelőtt 11 órakor sok száz méteres sor várakozott, a járda teljes szélességében, a Róna utcától egészen a zuglói önkormányzat házasságkötő-terméig, ahol átjelentkezőként a szavazhattam. No igen, akárcsak a Bocskai úton, itt is az okozta a gondot, hogy az egész országból körzetenként csak egy helyen voksolhattak az átjelentkezők.

Akárcsak négy éve. De – négy év nem volt elég arra, hogy ezen változtassanak?

Akkor még fel sem merült bennem, hogy a kormányváltó hangulat következtében várható rekord számú szavazóra felkészülve szándékos is lehet a torlódás és a tetemes késedelem előidézése. Hogy az idő bizonyos esetekben akár kétharmadot is érhet…

Azt most szóba sem hozom, hogy az egyéni szavazólistáról “természetesen” nem húzták le a visszalépőket – de azért annak érdemes lenne utánanézni, vajon ez, ahogy gyanítom, az átjelentkezők esetében általános jelenség volt-e. Elvégre a demokratikus ellenzék egyeztetési erőfeszítéseit nullázták le azzal, hogy aki nem volt naprakész a visszalépésekből, gyakorlatilag nagy valószínűséggel érvénytelenül voksolt, tehát a kormányon lévőket segítette.

NA DE AZTÁN, hazaérve, értesültem a választási szoftver meghibásodásáról.

Késő este pedig mosolyogva magyarázta ezt a Nemzeti Választási Iroda elnöke azzal, hogy túlterheléses zavar miatt kellett lecserélni a sok milliárdos csili-vilit a nyolc (!) évvel ezelőttivel. Hogy felgyorsítsák a munkát – a számítástechnika mai fejlődési üteme mellett: egy ósdi vacakkal. (És Pálffy Ilonának még volt képe hozzátenni: nyugodjunk meg, “holnaptól” ismét üzembe állítják az újat…) Tudomásom szerint a választási szoftvert többször is terheléses próbának kötelező alávetni, és csak utána hitelesíthető. Kérdés az is, hogy a nyolc évvel ezelőtti szoftver újbóli üzembeállítása egyáltalán törvényes volt-e, megfelelt-e az adatvédelmi és -biztonsági előírásoknak.

Kétlem, hogy így lenne.

Úgyhogy anélkül, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanék, az a meggyőződésem: valahogy el kellene érnünk, hogy a Nemzeti Választási Iroda haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a részvételi számokhoz kötött részadatokat, amelyeket – az átszavazással különösen megterhelt két szavazókörben tapasztalt több órás késedelemmel takarózva – az idén gondosan eltitkolt előlünk.

Nem lepődnék meg, ha a számítástechnikai rendszer teljes átvizsgálása nyomán az derülne ki, hogy Magyarországon 2018-ban az országgyűlési választáson – csodák csodájára – egyből végeredmény született! De tényleg, talán ha fél órával azt követően, hogy az utolsó szavazó is leadta voksát, elsőként azt közölte a választási iroda (kész tényként, az ellenzéket lebénítva, a parlamenti patkó rajzának kíséretében), hogy 70 százalékos országos feldolgozottság mellett a Fidesz-KDNP 134 mandátumot szerzett.

Az egyes körzetekről sokáig ezt követően sem derült ki hivatalosan SEMMI.

Mintha a végeredményből, a kétharmadból kellett volna visszafelé előállítani annak összetevőit… Miközben az eredmény több, mint felét – a 199 mandátumból 106-ot – ugyebár az egyéni körzetek adják.

Na és a hozzám eljuttatott képernyőfotó szomorú csattanóként azt tükrözi, hogy a valasztas.hu oldal tanúsága szerint a 19 óra tájban ismétlődő (?) rendszerhiba során eltűnt a névjegyzékből tíz százaléknyi (!), egészen pontosan 745 ezer választó.

Vajon hová tűntek? És a voksaik?…

ÚGYHOGY el kellene döntenünk: egymásnak esünk, mindenki mást hibáztatunk, felelősöket keresünk, vagy – időt hagyva a józan elemzésre és értékelésre – megpróbáljuk a törvényes határidőben minden lehetséges eszközzel kideríteni:

történt-e ipari méretű csalás a 2018. évi országgyűlési választáson?

MINT PATKÁNY A SÜLLYEDŐ HAJÓRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.10.Még valami, aztán tényleg nem foglalkozom ezzel a Mohácsot meghaladó nemzeti tragédiával. Az elempé nevű trágyahalom volt führere (akiről már évekkel ezelőtt megírtam, nem egyedül én, hogy kártékonyabb és undorítóbb, mint maga a fidesz) most fenyegetődzött a milliós kártérítéssel. Aztán magyarázkodott, hogy ő csak azt mondta, egy ember visszalépésével százötven milliót veszítenek. Százötven milliót. Nem mintha meglepett volna, nyilvánvaló, hogy a nagy hazafiak, a vitéz ellenzék minden tevékenységét a pénz határozta meg, az a pénz, aminek a folyósítása az adófizetők forintjaiból akkor is felháborító, ha egy párt hasznos munkát végez, mert ugyebár azt elvileg nem pénzért teszi (lásd Jóreggelt Európa - A párduc foltjairól, 2018. április 3.). Ez a banda az összes többivel együtt pontosan olyan hányinger, mint az állampárt, sajnos beleértve a fiatalokat is. Dehát jó, annyit a javukra lehet írni, hogy legalább majdnem mind eltakarodott. Azon kicsit sem csodálkozom, hogy a leggusztustalanabb kártevő, a százötvenmilliós párt vezérasszonya marad, meg is lepne, ha képes volna bármilyen emberi cselekedetre.
Beszéltem néhányszor egy emberről, aki az én nézetem szerint egyedül volt alkalmas miniszterelnöknek. És még sok más pozitívumot elmondtam róla. Ezeket nem vonom vissza. A róla szóló írásokban próbáltam biztatni is, másképp akkor sem tettem volna, ha ismerem személyesen. Most súlyos kétségeim támadtak. A maradásával kapcsolatban. Hogy nem mondott le.
Meg kellene próbálnia megmagyarázni. Hogy miért nem. Azt ugye nem kell komolyan venni, miszerint sikernek könyveljük el a frakcióalakításig ívelő fejlődést? Ez kevés. Mint ahogyan az is, amit az elmúlt nyolc évben tett. A csúti futballista ugyanis nem politikus, hanem egy különösen elvetemült köztörvényes bűnöző, valamire való politikus egy ilyennel elvileg könnyebben elbánik, mint egy másik politikussal, aki csak annyira bűnöző, amennyire az a "foglalkozásával" jár együtt.
Jó, nem azt mondtam, hogy ez egyszerű. Néhány hónapja én is megpróbálkoztam az egyik lehetséges módszerrel, jogászokat mozgósítottam, eddig csak azért nem szóltam, hogy kapitulálok, teljes kudarc, mert ketten még nem adták föl. A többi vagy el sem kezdte, vagy menet közben elmenekült. Dehát én csak egy egyszerű állampolgár vagyok, "politikusi" lehetőségek és felhatalmazások nélkül.
A tegnapi összeesküvés elméletemnek a valóságtartalma lehet minimális, de az is kiderülhet, hogy annál sokkal több, és nem is csak elmélet. Az mindenesetre tény, hogy a hangulat hasonlított a 94-esre. Nem azért nem hiszem el a választási eredményt, mert hajlamos vagyok az öncsalásra, hanem mert ennyien nem lehetünk kóros álmodozók. Naszóval, kellene tenni valamit, és ha a csúti beteg megkapná azt, amit érdemel, akkor is kell majd valaki, aki itt tenni tud valamit.
Egyre kevésbé hiszem, hogy az a volt miniszterelnök lehetne.
Meg kellene magyaráznia, miért nem mond le.


ORBÁN AZ EGÉSZ UNIÓT MEGFERTŐZHETI ÉS BEDÖNTHETI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.10.


- Brüsszelnek el kell zárnia a pénzcsapokat az új magyar kormány számára, meg kell fékeznie a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit, mert az ilyen erők az európai értékeket veszélyztetik a rothadt végeken

- A civilek elleni fellépésben csak az a meglepő, hogy Orbán egy pillanatot sem várt

- Leginkább az Európai Néppárt tudnak megálljt parancsolni a magyar vezetésnek, de a német belügyminiszter éppen most állt ki az új kormány mellett

Washington Post

A magyar kormányfő lefitymálja a demokráciát, ezért az uniónak le kell állítania az ország anyagi támogatását – mutat rá a kommentár. Mert mi egyéb fogja rávenni az EU-t, hogy álljon ki a demokratikus elvekért, amelyekről az állítja, hogy támogatja azokat. És meddig engedi meg még magának, hogy mindenkit bolondnak nézzen? Orbán Viktor az egész világra kiterjedő autokrata hullám éllovasa éppen most nyert meg egy mocskos választást. Országa most még gyorsabban fog eltávolodni az uniós alapszerződésben oly egyértelműen lefektetett értékektől, habár a politikus boldogan hasznot húz az európai alapokból karrierje előmozdítására. Ám itt az idő, hogy Brüsszel elzárja a csapot.

Az EU több mint gazdasági szervezet, a jogállamon és a demokrácián alapszik. Megköveteli, hogy a tagok ragaszkodjanak azokhoz az elvekhez, amiket Orbán arcátlanul támad. Piszkos trükköket vetett be a kampányban, így migránsellenes félelmet keltett, újra elővette az antiszemita szóképeket, nyíltan nekiment az uniónak, ám lehet, hogy mindez a demokrácia utolsó zihálása volt. Az ország megadta magát egy gyáva demagóg tekintélyelvű programjának. Ráadásul a választás hemzsegett a szabálytalanságoktól. A Fidesz úgy jutott kétharmadhoz, hogy többen voksoltak ellene, mint mellette. De a magyar demokrácia már előtte a haláltusáját vívta.

Orbán és támogatói állhatatosan lebontották a demokratikus és liberális szerkezeteket. Már nincsenek fékek és ellensúlyok. Ez vonatkozik a bíróságokra és a sajtóra is. De ami még megvetendőbb, az az, hogy ördögnek állította meg a bevándorlókat, és uszító, újfasiszta tekintetét Sorosra vetette, őt választotta, hogy megszemélyesítse az ellenséget. Az üzletember alapítványa milliókat fordított liberális programokra Magyarországon, Orbán tízmillió dollárokat költött közpénzből, hogy azt a látszatot keltse, mintha a befektető az országot fenyegetve a szálakat mozgatná. Mindezt a régi antiszemita összeesküvés elmélet baljós árnyékában. A politikus illiberális demokráciát akar, de már nem látni, hogy mi maradt a demokráciából. Az EU-t veszélynek tekinti Magyarország szempontjából. Akkor viszont a szervezet miért folyósít dollár milliárdokat, amikor ez az ember az ellenségének nyilvánította?

Brüsszelnek nem áll rendelkezésére egyértelmű eljárás, hogy kizárja bármelyik tagját. Nehéz még a szavazati jog felfüggesztése is, mert ennek Lengyelország ellenállna. De az Európai Néppárt is megvédheti. Viszont Németország rávehetné a többieket az EPP-n belül, hogy tegyenek lépéseket. Ha bizonyos jogokat ideiglenesen hatályon kívül helyeznek, az nyitva hagyná a kaput, ha sikerül legyőzniük az orbáni gépezetet azoknak a magyaroknak, akik vissza akarják terelni az országot az igazi demokrácia útjára. Még hatékonyabb módszer volna, ha leállítanák a szubvenciókat. A milliárdok idáig segítettek kiépíteni Orbán támogatását és alapvető forrást jelentenek az általa teremtett kleptokrácia számára. De a legfőbb ok az alapok befagyasztására, hogy ily módon figyelmeztetnék a többi önjelölt autokratát, aki mintaképnek tekinti a magyar politikust. Egyértelművé kell tenni, hogy eddig és ne tovább, azaz az EU megvédi az elveit. És aki feladja azokat, annak meg kell fizetnie az árát.

FT

A vezércikk úgy látja, hogy Orbán Viktor győzelme kihívás az uniónak, a szervezetnek meg kell találnia a módját, hogy visszafogja a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit. A minősített többségre építve a politikus még inkább megszilárdíthatja szorítását az államgépezeten, és folytathatja a bírói függetlenség, illetvbe a sajtószabadság lebontását. Piszkos kampány után győzött, a migránsellenes retorikára épített, amit alig leplezett antiszemita összeesküvés elméletbe csomagot. Utóbbi Soros ellen irányult. De körmönfontabb formában célba vette az EU-t és annak értékeit is. Amit az EBESZ mondott a választásokról, azt meglehetősen ritkán lehet hallani egy uniós tagállam kapcsán. A magyarok vesztik a legtöbbet, ha Orbán folytatja a fél-tekintélyelvú irányvonalat. Viszont ha ellenőrzés nélkül marad, az növeli az illiberális fertőzés kockázatát, ami már a szervezet jövőjét fenyegeti.

A Fidesz egyik legsürgősebb feladatának tartja, hogy meginduljon a civilek ellen. A független média attól fél, hogy szakmai kamarába kényszerítik, tovább korlátozva a sajtószabadságot. Veszély fenyegeti az igazságszolgáltatást is. Ez az irány tiltott tantétel volna az uniós felvételt szabályzó koppenhágai feltételek alapján. Ám Brüsszel idáig képtelen volt arra, hogy közbelépjen, és a kormány ne tetszése szerint alakítsa át az országot. Nemigen látni, hogy mi változna e tekintetben. A szavazati jog felfüggesztéséhez és a támogatások megvonásához egyaránt egyhangú döntés szükséges. Lengyelország pedig bizonyosan vétózna, de lehet, hogy Ausztria és Olaszország is. Az Európa Néppárt idáig fedezi Orbánt. Legfőbb ideje volna azonban, hogy az EPP lépéseket tegyen a demokratikus magyar alapok védelmében...

ORBÁNIA KASSZANDRÁI NEVÉBEN: KASSZANDRA ESETE A VÁLASZTÁSOKKAL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.09.


...az áprilisi fiaskónak tulajdonképpen már 2017 nyarára megágyaztak az érintettek. Miközben 2017 októberére egészen világossá vált, hogy a már májusban is inkább alapvetően antidemokratikus törtetőként viselkedő Botka, szereplésének legnagyobb haszonélvezője a Fidesz és a Jobbik lett. Márcsak azért is, mert Gyurcsány folyamatos támadásával olyan helyzetet teremtett, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette Gyurcsány lemondását a DK . Amelyben egyébként felfedezhető a másik nagy egyesítő vonulat az ellenzékinek állított pártok többségénél. Az ugyanis világos, hogy egy párt vezetőjének a lemondását a tagság kezdeményezheti, de amely tagság nem fogja kezdeményezni, ha kívülről próbálják ennek érdekében megerőszakolni a pártot. Márpedig az tudható volt, hogy Gyurcsány Ferenc a hívei szemében olyan képpel bír, mint aki egyedül lehet alkalmas Orbán érdemi kihívójaként szerepelni. Ugyanakkor az is tudható volt, hogy személyében sokak szemében eleve a DK elutasítását jelenti, mint a párt vezetője.

Azon el lehetne persze töprengeni, hogy a 2014-es vereség után miért nem próbálta átadni a párt arcának helyét valaki másnak? Az azonban biztos, hogy 2017-re már biztossá vált, hogy a szerepe tiszta nyereség a Fidesznek. Amikor tehát gyakorlatilag odacementezték a pártvezetői szerephez, mérhetetlen segítséget adtak Orbánnak. Illetve tegnap óta mérhető segítséget. Nem, eszemben sincs mentegetni egyik felet sem. Gyurcsánynak valószínűleg tényleg vissza kellett volna vonulnia. Nem most, hanem 2014-ben. Akkor, amikor ezt nagyobb arcvesztés nélkül megtehette volna. De nem vagyok a DK tagja. Így nem ismerem azokat a párton belüli szálakat, amelyek mentén a párt vezetőjévé választották.

Az azonban ettől független, hogy a Fidesz győzelmének a mértékén meg lehet talán lepődni. De azt is kár lenne vitatni, hogy ebbe a győzelembe az egész ellenzékinek állított politika bagázsnak komoly munkája van. De legalább mindenki megvigasztalódhat azzal, hogy könnyen lehet: hosszabb időre megszabadult a következetes ellenzékiséggel szemben támasztható elvárásoktól. Miközben ezt a lehetőséget eljátszotta. Nem kicsit, hanem nagyon.

Azt hiszem, hogy ugyanakkor egy még nagyobb hibát csak akkor lehetne elkövetni, ha most azok, akik komolyan veszik a demokráciát, elmerülnek az önsajnálatba. A pártok pedig abba, hogy sebeket nyalogatva meg sem próbálnak egy egységfrontot kialakítani. Ha nem próbálják meg, illetve ebből kimaradnak, akkor megerősítik azt, amit sokan gyaníthatnak az előzmények alapján. Azt, hogy tervezetten eladták Orbánnak az országot. Bízva az asztalról hulló, az udvari bohócnak szánt morzsákban.

SCHIFFER ÁLL A FIDESZ KÉTHARMADA MÖGÖTT - MINDENKIT MEGFENYEGETETT, AKI AZ ELLENZÉKET SEGÍTETTE VOLNA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.04.09.


Hadházy Ákos, az LMP vasárnap éjjel lemondott társelnöke kellően kiborúlt ahhoz, hogy őszinte legyen. Elárulta: Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat a képviselő-jelölteket, akik vissza akartak volna lépni az ellenzék javára. Szél Bernadettől pedig lemondást vár.

Az LMP antikorrupciós felelőse, a párt társelnöke, ígéretéhez híven már a választás éjszakáján lemondott. Sőt, a hivatalos adatok még épp csak elkezdtek szivárogni, amikor bejelentette: elvesztette választókörzetét, ezért távozik a párt éléről. Néhány órával később – a teljes eredmény ismeretében – Szél Bernadett közölte: az LMP programja és politikája jó, csak a kommunikációval akadtak gondok, ezért ő nem mond le. Rajta kívül még Gyurcsány Ferenc nem vállalta a hatalmas bukás következményeit, minden más ellenzéki erő vezetője azonnal bejelentette távozását.

Hadházy, immár nem társelnökként először azt mondta a HírTV-nek: minden ellenzéki vezetőnek le kellene mondania, mert a választást nem a Fidesz nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el. A választás nem volt tisztességes, de az ellenzék nem látta át, hogy fontosabb lett volna az együttműködés, mint az egymásnak feszülés. Hadházy szerint a választók nem hitték el, hogy az ellenzék meg tudja újítani ezt az országot. Ezzel egyértelműen üzent volt elnöktársának, Szél Bernadettnek – utóbbi azonban nem is reagált a felvetésre.

Hétfőn viszont egy ennél sokkal őszintébb interjú jelent meg Hadházyval a 24.hu-n. A leköszönt politikus legfontosabb kijelentései:

– "Szerettem volna, azon is dolgoztam, hogy még több helyen történjen meg a visszalépés az esélyes ellenzéki jelölt javára."

– "Visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja." (Ez persze legalább részben csúsztatás. Információink szerint Hadházy épp úgy aláírta a visszalépő nyilatkozatot, mint a szocialista Harangozó Tamás, és a pártok közötti huzavona eredménye lett csupán, hogy az utóbbi be is adta azt a hivatalnak.)

Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek."

– "sok jelöltünk tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét."

Eddig is nagyra értékeltük Hadházy konokságát és kérlelhetetlenségét, amellyel a legkülönbözőbb korrupciós ügyeket tárta fel – reméljük a jövőben sem lanyhul az elszántsága. És köszönjük, hogy a párthűség elé helyzete az őszinteséget. Schiffer Andrásnak pedig mondjon köszönetet Orbán Viktor.

A NER-BURZSOÁZIÁNAK NINCS FÉLNIVALÓJA

INDEX
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR - SZÉMANN TAMÁS (ADATVIZUALIZÁCIÓ)
2018.04.09.


...Ordító propaganda és néma csend

A harmadik kétharmadhoz Orbánéknak egy szót sem kellett mondaniuk arról, hogy a következő ciklusban a kormánypártok mihez kezdenek Magyarország valós problémáival, és most egy jó darabig továbbra sem kell majd.

Érthető, hogy a korrupció nem szerepelt kiemelt helyen a Fidesz kampánytémái között, de évek óta süket csend van a szegénységről, a kistelepülésekről, Budapest stratégiai fejlesztési terveiről, meg persze a nyugdíjrendszerről, az oktatásról, az egészségügyről. Ezek az ügyek mindenkit érintenek, a választók felét mégis sikerült meggyőzni, hogy a démonikusnak lefestett és már-már karikatúraszerűen túlrajzolt ellenséggel szemben védelmet kínáló koalícióra szavazzon.

A Fidesz–KDNP listájára több mint két és fél millióan szavaztak, ez a választók közel 49 százaléka. 2014-hez képest ez mintegy 200 ezer pluszszavazatot jelent. A Fidesz ezzel 42 listás mandátumot szerzett, öttel többet, mint négy éve.

A kormánypártok a 106 elnyerhető egyéni mandátumból (várhatóan) 91-et szereznek. Ez irdatlan nagy tarolás, akkor is, ha öttel kevesebb, mint 2014-ben. A Fidesz vidéken visszanyert egy 2014-ben elveszített választókerületet (Miskolcon), de elveszített egy pécsi és egy Fejér megyei választókerületet, Budapesten pedig négyet.

A fővárosban a választók 38 százaléka szavazott a Fideszre, és közel kétharmaduk valamelyik ellenzéki pártra. A választókerületek listás eredményei még nem hozzáférhetők, de a Fidesz a megyei bontás szerint a legtöbb helyen 50 százalék körül teljesített. Tehát miközben a részvétel hasonlóan alakult, jelentős politikai véleménykülönbség alakult ki a főváros és a vidék között, aminek a későbbiekben a kormány politikájára is komoly hatása lehet...

PLT: MIÉRT NEM MENTEM EL SZAVAZNI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.04.09.


Hogy mi akasztott ki legjobban a kampány során? Nem az egyre ocsmányabb, a legalantasabb ösztönökre játszó kormánypárti óriásplakátok. És nem is az obligát demagóg, ígérgetős, fogadkozós, összefogós, visszaléptetős ellenzéki burleszk. Ezekre az örökzöldekre már immunis vagyok. Attól viszont falnak tudtam volna menni, amit hihetetlen töménységben ömlesztett rám a média. Celebek, híres emberek, a legkülönbözőbb tekintélyek sulykolták társadalmi célú reklámklipekben hetek óta, miszerint feltétlenül el kell menni szavazni, mert a felelős állampolgár, a rendes ember, a demokrácia híve ezt teszi. Akkor viszont én sem felelős, sem rendes, sem demokrata nem vagyok. Ugyanis pont a fordítottját csináltam annak, amire ezek a hirdetések rádumálni próbáltak.

Nem mentem el szavazni, s ezt hosszú mérlegelés, gondolkodás után, tudatos döntéssel tettem. Nem értek egyet azzal, hogy ez felelőtlenség vagy passzivitás volna. Úgy vélem, a szándékos bojkott, amikor valaki tudatosan kivonja magát egy folyamatból, éppúgy cselekvés, mint a voksolás, sőt. Az eredmény ismeretében pedig még inkább úgy gondolom: ez volt az egyetlen józan, racionális opció.

Mikor ezt a véleményem pénteken, a szavazás előtt két nappal egy Facebook-posztban közzétettem, finoman szólva nem lettem népszerű a kormányellenes ismerőseimnél. Szinte mindnyájan úgy vélték: az a helyes, ha elmegyünk szavazni. A harmadik Fidesz-kétharmadután, a de facto végleges számokat nézegetve megjegyezhetném némi elégtétellel: én megmondtam. Nem teszem, ehelyett, tanulságlevonó jelleggel újfent kifejteném, miért is bojkottáltam.

Ez most nem a hitvita ideje. Nem megyek bele abba, ki milyen világnézetet követ, ki miért utálja a NER-t, ki milyen okból kívánja Orbán bukását, s ki milyen rendszert építene fel helyette. Nekem is megvan erről a véleményem, ahogy a többieknek is. Most nem ez a lényeg.

Egyetlen kérdést teszek fel: mi az, amely az összes, parlamentbe jutásra esélyes, de legalábbis mérhető támogatással rendelkező ellenzéki pártból és politikusból hiányzik? Egy dolog, amire most jó értelemben, pozitív jelentéssel tekintek: a kiszámíthatatlanság. Mi az, amire Orbán Viktor valamennyi ellenzéki szereplő esetén joggal kalkulálhat, s tudhatja: kiszámíthatóan ezt fogják csinálni? (S be is jött neki.)

Az, hogy bármennyire szidják, diktátorozzák őt, nevezik a rendszerét autokráciának, a választási törvényét diszkriminatívnak, egyenlőtlennek, igazságtalannak és aránytalannak, csalások melegágyának, a végén mind szépen elindulnak a választásokon. A “diktátor”, az autokrata, illiberális NER játékszabályai alapján.

Mi és ki az, ami és aki fájóan hiányzik a magyar politikából? A kiismerhetetlenség faktora. A kiszámíthatatlan figura, akinek nincs veszítenivalója. Vagyis van, de azt is hajlandó kockáztatni, hogy mindent elveszít. Mert szarik a világra. Egész pontosabban: szarik erre a NER-világra, meg arra az ellenzékre is, amely ennek a világnak a szabályait elfogadja.

Olyan ember kellene (kellett volna, fog kelleni a jövőben) ide, aki nem ül le sakkozni azzal, aki a játék közben is percenként írja át, alkalmazza a saját szájízének megfelelően a szabályokat. Hanem felborítja és a képébe vágja a sakktáblát. Hogyan lehetett volna ezt megtenni?

SZÉP, ÚJ VILÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.10.


Nem azért mondom, meg nem is a mellverés miatt, sőt inkább a ráismerés szomorúságával, hogy igazam volt. Nem tudom, emlékeznek-e rá a drága olvasók, de nem egyszer és nem is kétszer meséltem arról, ez az egész migráncs-soros őrület nyolcadika után így vagy úgy, de eltűnik. S lőn.

Vasárnap este hétig, amíg az urnák le nem zárultak, az összes Fidesz-médium, M-ek, Echo-k, Origók meg a maradék ezervalahány szinte nem is foglalkozott a választással-szavazással. Mindenhonnan a migráncsok ömlöttek a legváltozatosabb formában és elképesztő mennyiségben.

És hétkor megtörtént a csoda, amely tartott hétfőn, és máma még mindig. Úgy eltűntek a migráncsok mindenféle hírből, mintha soha nem is lettek volna. A megvédés megtörtént tehát. Ha én most elhülyített Fidesz-szavazó lennék, akkor meghasonlanék, mert kiesett az életemből a fix pont, és teljesen összeborulna minden.

Ilyen fölfordulástól azonban nem kell tartanunk, nem olyan bonyolult az a lélek, aki, mint például Pécsen, ahol gonosz mikrofonosok megkérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy bevezetik az arab számokat, zokogásban tört ki. A rómaiakkal nem tudom, milyen viszonyban lehet, de nem is ez a gond.

Az a baj, hogy mint a vasárnapi eredmények is mutatják, bőven van minálunk olyan elme, aki minden szart bevesz, ergo, úgy irányítható, mint Pavlov kutyájának a nyála. Az a kérdés most azonban, hogy ez a gépezet, kire fókuszálja a bamba tömegek tekintetét, hogy kitől kell félni, kit utálni, és azok mi leszünk, akik színesben akarták látni a világot.

Az új ellenség a rajtuk kívül álló tehát, akiket például nem egy troll, mert annak még elnézné az ember, hanem a nagyságos Fidesz váci elnöke így jellemzett győzelmi táncot lejtve: egyszerűen senkik vagytok. Mintha futball meccsen vagy pállott szagú kocsmában lenne,és lehet, ott is van.

Jelentem, keresztény kultúránk él, és immár teljes pompájában virágzik. E kultúrának pedig szerves része az inkvizíció és az autodafé, a fő inkvizítor most keresi és jelöli ki, kiket kell megégetni, hogy megtisztítsa eltévelyedett lelküket, és kipucolja országából a gonoszt. Nem véletlen, hogy egyre többen keresnek rá a gugliban a kivándorlás szóra...

KLIENS ORSZÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: GÁBOR GYÖRGY 
2018.04.09.


Tegnap már későre járt, csak arra maradt időm, hogy magamban, szép csendesen búcsút vegyek az összes „ellenzéki” pártvezértől, meg a hihetetlenül vicces és népszerű Kétfarkú Kutyapárttól, majd a búcsút követően ugyanazt tettem, amit ők tettek: lefeküdtem.

Ma reggel rápillantva az ország választási térképére, a vidékre, az évszázadok óta működő és funkciójában töretlenül meglévő, ám megjelenési módozataiban új és újabb alakokat öltő, formalizált, bürokratikus, és officiális kliens-patrónus viszony mellett a kliens-patrónus viszonyt fenntartó, annak értelmet és biztonságot adó, s annak “örök” és “változatlan” illúzióját nyújtó és azt bekeretező ritualizált formái kezdtek el foglalkoztatni. Vagyis a kliens-patrónus viszony Fidesz megalapozta spirituális alakzatai. Azok, amelyek túlnyomórészt vidéken és kevésbé a fővárosban hatékonyak. Azok a keretek, amelyekben például a korrupció vagy a politikai manipuláció (nyílt és érzékelt hazugságok, a legkülönfélébb aulikus machinációk) nemhogy bűnnek nem hatnak, hanem ellenkezőleg: elfogadott, tudomásul vett és mindenki által így vagy úgy gyakorolt, a patrónus-kliens viszonyt fenntartó szükségszerűségnek, azaz - egyebek mellett - a lopás iránti szolidaritásnak. Ez a spirituális keret a kliens-patrónus viszony egyenlőtlenségét egyfajta lelki egyenlőséggé és kölcsönössé teszi: a vertikális (hierarchikus) viszony ezen a szinten horizontálissá, az aszimmetria szimmetrikussá lesz és kölcsönösen szolidárissá. Ez a rituális-szimbolikus keret foglalta egybe a rendszerváltás “nyugatosodás” éthoszát: azt a reményt, hogy a rendszerváltás bekövetkeztével hamarosan Magyarország is épp olyan lesz, mint a szomszédos Ausztria: gazdag és jómódú. Aztán jött a csalódás: a kliens-patrónus viszonyhoz szokott habitus és mentalitás megmaradt kiskorúságában és kitartottságában, s a szabad polgári vonások híján nem vált belőle kockáztató, befektető, önállóságára, saját autonómiájára támaszkodó, s a szabadságot igénylő büszke vállalkozó.

Megmaradt kliensnek...

NEM SZERETNÉK SVÉD LÁNY LENNI

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.04.08.Különösen nem ötből négy. Az a négy, amelyiket Nigéria lakosainak AIDS-es 80 %-a megerőszakolt. És most persze AIDS-esek lettek, de minimum HIV fertőzöttek. Ezt mind ifjabb Lomnici Zoltántól tudtam meg, aki alkotmányjogászhoz illő elfogulatlan szakértelmével világosította meg az elmém. Talán elfelejtette megnézni azt a statisztikát, amely szerint Svédországban a 2008-as évi 1055 szexuális bűncselekmény 2015-re évi 602 esetre csökkent. Bár persze nincs kizárva, hogy mind a hatszázkettőt AIDS-ben szenvedő nigériaiak követték el.

Ifj. Lomnicit az is felháborította, hogy néhány svéd iskolában nem tartották meg az adventi ünnepet, hogy ne sértsék meg a muzulmán diákokat. Szerinte ez nem normális. Szerintem meg igen. Persze az is megoldás, ha a muzulmán gyerekek ünnepeit is megtartják. Egy személyes élmény ehhez: Németországban az unokám iskolájában grill-partit szerveztek. Egyetlen kérés volt a mindenféle nemzetiségű gyerekekhez, ne hozzanak disznóhúst, mert az arab gyerekek azt nem ehetik. Nem is vitt senki. Így is lehet. Ezt hívják toleranciának. Lomnici úr kedvéért: a latin eredetű szó türelmességet jelent. Egyebek közt a mások másságának elfogadását.

Nem ifj. Lomnici az egyetlen ebben az országban, aki nem átall mindenféle hazugságot kitalálni azért, hogy tovább fokozza azt a rasszista gyűlölet-kampányt, ami jó ideje folyik, és most, a választások előtt érte el csúcspontját. Elég arra a plakátra gondolnunk, amelyiken kizárólag színesbőrűekből álló tömeg hömpölyög egy hatalmas STOP-tábla mögött. Mondanom sem kell, hogy ez a fotó nem Magyarországon készült, de nem is Angliában, ahol a brit szélsőjobb használta a Brexit kampányhoz. Orbán Viktor kormánya jogdíjat fizetett a Getty londoni irodájának a képért, hogy azután aljas politikai céljaira használja.

ITT OLVASHATÓ