2017. január 21., szombat

GONDOLATBAN ÉS IMÁBAN A TRAGIKUS MAGYAR BUSZBALESET ÉRINTETTEIVEL VAGYUNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.01.21.


Legalább 16 magyar állampolgár halt meg az olaszországi Verona környékén, amikor péntek este a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító autóbusz beleütközött egy oszlopba és kigyulladt. A halálos áldozatokon kívül összesen 39-en szenvedtek sérüléseket és 12-en súlyos állapotban vannak egy helyi kórházban. Ez a legsúlyosabb magyar autóbusz baleset 1999 óta–akkor Ausztriában halt meg 18 magyar állampolgár hasonló szerencsétlenségben.

Szombat reggel a 444.hu című lap tudósított arról, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt gyűltek össze a gyászolók–mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el. Az iskola egyik képviselője pedig felolvasta a megmenekült diákok és utasok névsorát. Kiderült, hogy az iskola tornatanára több alkalommal visszament a lángoló buszba, hogy onnan kimenekítsen diákokat–így számos életet mentett. Sajnos a tanár súlyosan megégett és jelenleg is kórházban ápolják–saját két gyereke és felesége, akik a buszon voltak pedig nem szerepeltek a szombat reggel felolvasott élők listáján.

A tragédiáról a kanadai közszogálati televízió – a CBC – honlapján is beszámoltak. Az Associated Press-től érkező tudósítában beszámoltak arról, hogy nem találtak féknyomokat a baleset helyszinén. A szerencsétlenség idején a helyszínen lévő szlovén sofőr szerint a busz egyik kerekével észlelt problémát és probálta figyelmezteti az előtte haladó magyar buszvezetőt, de már sajnos túl késő volt.

Szombaton 12 megmenekült magyar diákot szállásoltak el egy veronai hotelben, ahol jelenleg pszichológiai szolgáltatásokban részesülnek. A sérült, illetve elhunyt gyerekek szüleinek utazási költségeit a magyar állam fedezi, oda-vissza Olaszországból és szintén az állami szervezi az elhunytak földi maradványainak hazaszállítását.

Gondolatba és imába foglaljuk az áldozatok hozzátartozóit, a gyászoló családokat és teljes felépülést kívánunk a sérülteknek.

KIS MOZGALOMTÖRTÉNET: EGY ÍGÉRETES ÉVTIZED UTÁN DROGPOLITIKA A SZAKMA ELLENÉBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Kardos Tamás
2017.01.21.Tíz évvel ezelőtt talán senki sem gondolta volna, hogy az állam nagyobb erőfeszítéseket fog tenni a szociális segítőszervezetek munkájának ellehetetlenítésére és tevékenységük megbélyegzésére, mint az új kihívások szakszerű kezelésére. Vajon mivel haragították magukra a szakmai szervezetek a kormányt? Hogyan történhetett meg, hogy a pártok átfogó támogatása alatt ígéretesen fejlődő magyar drogpolitika szereplői egyik pillanatról a másikra a kormány ellenségévé váltak és komplex programok nyújtása helyett az életben maradásért küzdenek?

Pedig kihívásokból nincs hiány: az Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint 2011 és 2014 között megkétszereződött a hepatitis C fertőzöttek aránya az injektáló droghasználók körében, az állandóan változó szerkezetű és hatású új pszichoaktív szerek (köznyelvben dizájnerdrogok) a lefoglalások alapján lenyomták a klasszikus szereket, hogy csak két riasztó tendenciát említsünk.

2000-2009: A HAZAI DROGPOLITIKA ÍGÉRETES KEZDETEI

Ma már szinte nosztalgiával gondolunk vissza arra, hogy a társadalom egészét érintő kérdésekben pártok közötti teljes konszenzusban is születhettek döntések. Így történt ez a magyar drogpolitika hajnalán, amikor 2000-ben a parlament teljes egyetértésben megszavazta a régióban kiemelkedő minőségű és progresszív Nemzeti Drogstratégiát 10 évre.

Az ezt követő időszakot a drogterületen végzett szakmai munka fellendülése jellemezte, melynek kezdőlépéseként felállt a feladatokat koordináló Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, amely helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok létesítésével lokálisan és országosan is összehangolta a szakterületek munkáját. Az iskolai drogprevenciós programok száma meredek növekedésnek indult, az injektáló droghasználókat ellátó ártalomcsökkentő programok létjogosultságát pedig idővel a Legfőbb Ügyészség is elismerte.

Az első Drogstratégia időszakában száznál is több, droghasználattal kapcsolatos kutatást folytattak le, amelyek nagyban hozzájárultak a drogprobléma felméréséhez, a szakirodalom gyarapodásához, a diszfunkcionális területek beazonosításához, ezzel együtt az új stratégia körvonalainak kialakításához. A 2009-ben országgyűlési szavazásra bocsátott új Nemzeti Drogstratégia az elődjének szemléletét képviselte és továbbra is a szakmai szervezetek túlnyomó többségének támogatását tudhatta maga mögött. A Fidesz azonban ezúttal a dokumentum elfogadása ellen szavazott és még a kormányra kerülésnek évében „vállalhatatlannak” nyilvánította és visszavonta az épp csak hatályba állt Nemzeti Drogstratégiát, amivel megindult a drogterület ütemes leépítése...

ELLENZÉKI TÁRGYALÁS: EGYÜTT SENKIVEL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.21.Aki még emlékszik a Millának nevezett izé keletkezésére, illetve Juhász akkori bevillanásaira, annak ismerős lehet a jelenlegi helyzet. S ez független attól, hogy a miniszterelnökségre bejelentkező Botka László ki szerint, és mennyire alkalmas. Alkalmasint erre vannak a választások. Amíg vannak. Illetve lesznek.

Ezt esetleg Viktornak is elmondhatná valaki. Még időben. Nem Orbánnak, hanem Szigetvárinak. Még akkor is, ha jelenleg az „Együtt bárkivel, kivéve…” mozgalom jelenleg nem tűnik nagyon ütős szervezetnek. De még akkor is, ha az egész ellenzéknek ismert massza sem tűnik valami nagyon ütősnek. A pálinkához képest. Miközben Szigetvári égető szükségét érezte annak, hogy bármilyen tárgyalás, beszélgetés, kompromisszumkeresés, tehát bármilyen megoldáskereső tevékenység előtt bejelentse: most éppen Botkával nem. Ami természetesen lehet az ő személyes véleménye. Elvégre mindenki azzal piál, akivel akar. Az a kutyát sem érdekelné, hogy Szigetvári szívesen leülne Botkával egy pofa sörre a nyári melegben vagy sem. Ám jelenleg a nyári meleg is várat magára, de az Együtt prominense sem egy kocsma magányába tűnődő, megfáradt kubikus.

A helyzet különben tényleg ismerős lehet. Ehhez röppenjünk vissza a Bajnai színpadfoglalóját megelőző időszakra. Arra az időre, amikor létrehoztak egy Facebook-csoportot, amelynek nevében akkoriban Juhász Péter nyilatkozgatott. Többek között elküldve Gyurcsányt a fészkesbe. Illetve Amerikába. Illetve bárhova. Leszögezve, hogy ő ugyan szóba nem áll a DK akkori, és jelenlegi vezetőjével. Jelentős eredményeket érve el rövid-, és középtávon egyaránt. Hosszú távon is, de ehhez akkor még két évet várni kellett. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy nehéz így beszélni közös platformról, szövetségről, választási programok egyeztetéséről. Márpedig az akkor is világos volt, hogy a Milla legfeljebb egy potenciális mag lehet. Nem kender, hanem eszmei, politikai, szervezési mag. Az kemény munka eredménye, hogy ebből egy választási vereség kelt ki, és a fejlődő kacsok odaszegezték Orbánt a hatalomba. De nagyjából akkortájt tették az első kapavágásokat ehhez. Egy olyan „kertben”, ahol az elhívott, majd megjelent tüntetők gyakorlatilag semmibe vételével tették le az alapokat az Operaháznál. 2012. októberére biztosítva, hogy az ellenzék legyen belülről megosztott, és oda is szekereket tegyenek táborozni, ahol különben nem lennének...

ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM - OLIMPIA BUDAPESTEN?!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTRÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kinyo Norbert
2017.01.21.A budapesti Fidesznek be kellene állnia az olimpia megrendezéséről szóló népszavazási kezdeményezés mögé.

A budapesti olimpia ügye alaposan megosztja még a sportot szerető közvéleményt is, persze a kormány által „stratégiai ágazatnak” kikiáltott sportvilág szereplői – sportolók, sportvezetők és a sportból élők – számára tabu a Budapest 2024-es olimpiai pályázat ellenzése, hiszen számukra „kötelező” a támogatás. A sportba öntött milliárdok kötelezik őket. Egyetlen sportoló, a kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóra mert kiállni az olimpia rendezése ellen – mindenki más fülét-farkát behúzva szemléli az eseményeket.

Érdekes módon, amikor a kormány biztatására a Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezte a 2024-es kandidálást, majd a Fővárosi Közgyűlés elfogadta és letette a voksot a pályázás mellett, még kevés ellenzői hang akadt. Konkrétan a rózsaszínűre festett terveknek megfelelően, az ellenzéki budapesti frakciók támogatták az olimpia rendezését.

Másfél évvel ezelőtt a Fővárosi Közgyűlésen felszólalt Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Fürjes Balázs kormánybiztos, sőt, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző is. De ott volt az ülésen Darnyi Tamás, Polgár Judit, Magyar Zoltán, Kárpáti György és Schmitt Pál

A beszédek végén a fővárosi közgyűlés 25 igennel, 1 tartózkodással (Gy. Németh Erzsébet, DK), és 1 ellenszavazattal (Csárdi Antal, LMP) megszavazta, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpia megrendezését. Szóval a becses ellenzék közül csak a DK és az LMP ellenezte az olimpiát, az MSZP még megszavazta a szeptember végi módosításokat.

A Magyar Olimpiai Bizottság beadta a pályázatát, majd a visszalépések után Budapest Párizzsal és Los Angelesszel együtt hirtelen a legjobb három pályázó között találta magát.

Visszatérve a politikára, szintén ősszel, ismét a Fővárosi Közgyűlés elé került az olimpiai pályázat. Ekkor módosították az olimpiai helyszín-kiválasztási javaslatot. Az új változat alapján az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák. Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata után három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Októberben a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. élére a Mediaworks korábbi vezetője, Mihók Attila került. (Érdekesség, hogy a Mediaworks ezzel egyidőben szüntette meg a Népszabadságot, majd az egész cég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.) A cég sportigazgatója az öttusa olimpiai bajnok Mizsér Attila. A Budapest 2024 pályázat alelnöke a Magyar Úszó Szövetség új elnöke Bienerth Gusztáv, míg a sportolói bizottság elnöke Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó.

A szervezet már a 2016-os olimpia előtt elkezdte szórni a pénzt óriásplakátokra, reklámszpotra és persze riói jelenlétre. Az olimpia idején a Rio de Janeiróban felépített Magyar Ház volt az előretolt helyőrség.

A Magyar Nemzet összeállítása szerint csak a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti terület megszerzésére 16,55 milliárd forint folyt el titokban.

Év elején kiderült, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nettó 1 491 495 000 forinttal megemeli az olimpiai pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására fordított összeget. Ami így az eddigi 5 762 847 242 forintból

7 254 342 242

forint lett...

AZ ÉRTELMI FOGYATÉKOS ÉS AUTISTA EMBEREK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA SOKKAL SÚLYOSABB, MINT GONDOLTUK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PETRI GÁBOR
2017.01.21.A fogyatékos emberek szexualitása ma is tabu, pedig fogyatékos nők és a férfiak még inkább ki vannak szolgáltatva a partnerüktől elszenvedett erőszaknak. Michelle McCarthy brit kutatónővel (Tizard Centre, University of Kent) egy nemrégiben zárult brit kutatás eredményein túl arról is beszélgettünk, milyen módon juthatna közelebb a súlyos és elhallgatott probléma kezeléséhez az itthoni ellátó rendszer.


Miről szólt a kutatásuk?

Sok éven keresztül dolgoztam párkapcsolati bántalmazások áldozataival, illetve hosszú évekig bentlakásos intézetekben is, és láttam, hogy habár bántalmazással egyre többet foglalkoznak, nagyon kevés szó esik párkapcsolatban élő, értelmi fogyatékos nőkről. Másrészt itt Angliában viszonylag több kutatás van a bántalmazás egyéb formáiról, a párkapcsolaton belül elkövetett bántalmazás értelmi fogyatékos vagy autista nők esetében azonban kevéssé ismert. A kutatás során csináltunk egy nagyobb, kérdőíves felmérést is rendőrök és szakemberek között, másrészt 15 értelmi fogyatékos nővel közvetlenül is beszéltünk, akik sokat meséltek nekünk tapasztalataikról.

Mit mutatnak az eredmények?

Amit találtunk, az minden várakozást felülmúlóan elszomorító. Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, azt mondhatnám: nincs semmi az értelmi fogyatékosságban vagy az autizmusban, ami miatt ezek az emberek kisebb eséllyel válhatnak áldozattá. Sőt, ennek az ellenkezője igaz: sokkal sérülékenyebbek, és sokszor nem is ismerik fel a bántalmazást, meg sem próbálják otthagyni partnereiket és sehonnan, de sehonnan nem kapnak segítséget, mert még a meglévő segélyvonalak vagy szervezetek sem érik el őket, vagy nem ismertek számukra. Akikkel mi beszéltünk, azok magukra voltak hagyva, és tulajdonképpen csak túlélni igyekeztek a helyzetet...

A GYŐZTES MINDENT VISZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.21.


...Több, mint hat éve a Fidesz van kormányon. Nem is akárhogyan, hanem egészen a legutóbbi időkig abszolút többségben, ami azt jelenti, hogy egyáltalán senki nem gátolhatta meg őket abban, hogy azt csinálhassanak, amit akarnak. Mondjuk azt is csináltak, ebben nem volt hiba. De a normális kormányzást kommunikációval helyettesíteni nem éppen célravezető megoldás.

Még csak azt sem mondhatom, hogy mindent elszúrtak, mert ez sem lenne igaz. Nem szúrták el, mert soha nem is az volt a cél, hogy ebből egy működő, fejlődő, élhető országot csináljanak. A cél az volt, hogy árkokat ássanak, a társadalmat atomjaira verjék, mindenkit mindenkivel szembefordítsanak, közben felhízlalják a saját klientúrájukat és az így elbutított, gyűlölködő, rettegésig riogatott országlakók egymással legyenek elfoglalva. Ez van és ahogy az lenni szokott, a győztes mindent visz.

Eddig is elég volt és látható módon elég lesz a jövőben is egy öblös gyurcsányozás, a visszamutogatás. A hívek pedig úgy zabálják a propagandát, mint ahogy hamarosan a felcsúti fűtött gyepet fogják, ha már nem lesz csirkefarhátra való sem. Az utolsó leheletükkel azt fogják hörögni, hogy bezzeggyurcsány.

Holott egy megközelítőleg normális országban ennyi idő alatt már eljut odáig a társadalom, hogy legalább visszakérdez. Mert oké, Gyurcsány és a szocik. Elszúrták. Régen volt, zárjuk le. Ti mi a jó eget csináltatok az elmúlt években? Hol vannak az eredmények? Azzal kellene elszámolni, nem visszafelé mutogatni.

De nem, ez a társadalom még most sem jutott el odáig, hogy felmérje, kinek mi a szerepe, milyen évet írunk és milyen irányba kellene nézni. A hívőknek teljesen rendben van, hogy mindenről a szocik tehetnek. A többiek meg elvannak maguknak, mert büszke nép a magyar. Most például arra büszke, hogy ugyan sehonnan sehová nem haladunk, ezzel szemben folyamatosan lemaradunk a régió országaitól, ellenben Trianon, meg déli harangszó és a gyufa, a bűvös kocka és amúgy is mi védjük meg egész Európát és tiszteletet a magyaroknak.

Holott nekünk kellene annyira tisztelnünk önmagunkat, az elődeinket és az utódainkat is, hogy rákényszerítjük a mindenkori kormányt arra, hogy az ország érdekében dolgozzon és aki lop, csal, hazudik, azt kacifántosan fenéken billentjük.

Ameddig lesz mersze a mindenkori kormánynak ilyen gagyi közleményeket kiadni, addig nehéz lesz.

AMERIKA-SZERTE TÜNTETTEK TRUMP ELLEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.20.Soha még ilyen alacsony támogatottságú elnököt nem iktattak be Amerikában, akit az ország lakosságának csak harminc egynéhány százaléka támogat. Trump mögött egy jelentős kisebbség áll. Az új elnök elutasítottságára jellemző, hogy Amerika-szerte Trump elleni tüntetések voltak a beiktatása napján. Az egész országban békések voltak a tiltakozások, kivéve Washington DC, ahol erőszakos megmozdulások voltak, amelyeket a rendőrségnek kellett megfékezni. Nyilvánvalóan a legradikálisabb ellenzők Washingtonba utaztak, akik kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak föl.

Amerikában békések az elnökváltások, nem jellemző, hogy a hivatalban levő elnök ellen erőszakos megmozdulások legyenek már a beiktatása napján. De a békés tüntetések sem jellemzők. A választás eredményét tudomásul veszik az emberek, és tudják, hogy az új elnök beiktatása nem veszélyezteti a közösen elfogadott alapokat, az alapértékeket és az alkotmányosságot. Trump ellen éppen azért tüntetnek, mert ennek ellenkezőjét ígérei, emellett a legitimitása is erősen megkérdőjelezhető, miután az orosz titkosszolgálat beavatkozása és az FBI törvénytelen manipulációja miatt szerezte meg a győzelmet. Hárommillióval kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenfele.

A tiltakozások egy része már annak szól, hogy egyes hírek szerint anélkül akarja egy tollvonással megszüntetni az Obamacare-t, hogy helyette (egyes hírek szerint egy évig, mások szerint végleg) nem adnak semmit. Trump, aki a szegényekről és a munkásokról szónokol a Wall Streetről összeszedett milliárdosokból álló kormánya élén, ezzel 24 millió szegény amerikai egészségügyi biztostását szüntetné meg. Trump elnöksége a demagógia és a hazugság diadala, a gyűlölet, a kirekesztés, a protekcionizmus és a rasszizmus térfoglalás. Ezért tüntetnek ellene, nem azért, mert új elnöke van Amerikának. Távozik egy fekete humanista demokrata és jön helyére egy rasszista, antiliberális fasiszta, aki semmibe veszi a jogállamot...

A DIKTATÚRA VÉGE

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.01.21.


Köszönöm, Istenem, köszönöm szépen!
Köszönöm, hogy elhoztad ezt a napot, hálatelt szívvel gondolok én ma tereád! Végre vége. VÉGRE VÉGE! Vége a terrornak, a liberális elnyomásnak, a háttérhatalmak uralmának! Új, tiszta szelek fújják ki a libdiktatúra évtizedes szmogját, fehér csukját ledobva jöhetnek elő testvéreink ódon rejtekükből, és mondhatjuk együtt: MEGCSINÁLTUK!
Kétséges volt, megérjük-e ezt valaha, de most, most mikor itt az óra akkor alig jutok szóhoz! Nehezen foglalom mondatokba amit érzek, mert a szabadság eufóriája szorongatja torkomat, könnyzacskóim teli vannak, hangom elcsuklik, ujjaim megremegnek a billentyűzeten és a kitáruló lehetőség kapujának szele lúdbőrözteti karomat...


KILÓGUNK A SORBÓL: PUTYIN MÁR MEGINT BUDAPESTEN

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2017.01.20.Vlagyimir Putyin közelgő budapesti látogatása ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal kapcsolatos magyar diplomácia hozzáállása milyen látványosan eltér a lengyel, a cseh és a balti állásponttól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök két éven belül harmadszor találkozik az orosz elnökkel február 2-án, ami az európai uniós vezetők részéről példátlan gyakoriságnak számít. A találkozón minden bizonnyal szó lesz a paksi beruházással kapcsolatos orosz hitelkonstrukcióról és egyéb energetikai ügyekről. Bár Brüsszel több területen is vizsgálatot indított a paksi atomerőmű kapacitásbővítésével kapcsolatban, tavaly novemberben megszüntették a Budapest elleni kötelezettségszegési eljárást.

Magyarország Oroszországtól való energiafüggése kiemelkedőnek számít a térségben: Szlovákián kívül gyakorlatilag itt a legmarkánsabb az energiakitettség. A visegrádi országok közül így nem meglepő módon a magyar kormányfő és Robert Fico szlovák miniszerelnök képviselik az Oroszországgal szemben leginkább megengedő álláspontot. Az energiafüggésből kényszerként levezethető pragmatizmus nem Fidesz-sajátosság, hanem a mindenkori magyar kormányok jellemzője. „Magyarországon 2002 óta minden kormány barátságos hangot keresett Oroszországgal, nem kis részben a remélt közös energiaprojektek miatt. Ez a Gyurcsány-időszakban a Nabuccot majd a Déli-áramlatot jelentette, 2009-re ez áthangszerelődött a fenti projektek végleges bukása miatt. Az Orbán-kormány a paksi beruházást és a hosszútávú gázszerződés megújítását hozta tető alá” – nyilatkozta Feledy Botond külpolitikai szakértő a Political Capital blogjának.

A jelenlegi rezsim attitűdje azonban markánsan eltér a korábbi kormányok viselkedésétől; ismert, Orbán Viktor 2014-ben maga hivatkozott Oroszországra, mint az illiberális államépítés mintapéldájára. Úgy tűnik, a magyar kormány Kreml iránti politikai függése csak erősödik. Az ukrán válság legkritikusabb időszakában bejelentett, orosz hitelből megvalósuló paksi beruházás például nehezen védhető racionális energetikai érvekkel, a rezsicsökkentést lehetővé tevő alacsony energiaárak pedig az orosz gázáraktól függenek...

AZ ÁLCIVILSÉG VÁDJÁRÓL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2017.01.21.Csak úgy röpködtek az álcivilezések az elmúlt hetekben. A kormány és a kormánypárt vezetői a velük szemben kritikus szervezeteket minősítették álcivileknek, akiket a radikálisabbak szerint ki kell takarítani az országból, a mérsékeltebbek szerint pedig a jelenleginél átláthatóbbá kell tenni. Akik pedig ezekkel a politikusokkal nem értettek egyet, azzal vágtak vissza, hogy a valódi álcivilek a kormányközeli alapítványok, egyesületek, egyéb szakmai műhelyek. A civilséget sokan próbálják definiálni, az álcivilséget kevesebben. Az álcivil kifejezést ma sok különböző értelemben használják. Ismerkedjünk meg az álcivilek tipológiájával!

Mi a QUANGO?

A jelenlegi politikai megszólalásokban ebben az értelemben nem nagyon használja senki az álcivil szót. A magyarországi QUANGO-k nem szokták azt állítani magukról, hogy civilek, így nem is rántja le senki a leplet róluk azzal, hogy valójában álcivilek. A QUANGO a quasi-autonomous non-governmental organisation angol szavak rövidítése, ez magyarul kvázi autonóm nemkormányzati szervezetet jelent. Olyan szervezetek megjelölésére szokták használni, amelyek egyszerre magukon hordozzák a nemkormányzati szervezetek (NGO-k) és a közhivatalok vagy közintézmények sajátosságait. Hibrid szervezetekről van szó, amelyek külsőre hasonlítanak a civilekre (például alapítványi formában működnek), de állami feladat ellátásra, az állam valamely szerve hozza létre őket, közfeladatot látnak el, meghatározóan közpénzből, az állam vagy szervei kontrollja alatt működnek, például úgy, hogy döntéshozó testületében helyet kapnak állami vezetők.

Ismert magyar QUANGO-k a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS), a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO), a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC), a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) és a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI). Ezeket a Magyar Nemzeti Bank alapította, a Magyar Nemzeti Bank pénzéből működnek, kuratóriumaikban a Magyar Nemzeti Bank és más állami szervek tisztségviselői és azok rokonai is helyet kaptak. Mégis, mivel alapítványi formában működnek, szerepelnek a birosag.hu-n elérhető Civil Szervezetek Névjegyzékében. Ők nem állították magukról, hogy civil szervezetek lennének, ami miatt mégis indokolt szólni e kategóriáról az az, hogy amikor Kósa Lajos azt mondta, hogy az alapítványok vagyona elveszítette közpénz jellegét, akkor valami hasonlóról beszélt.

QUANGO-e a TASZ?

Ezt szerencsére senki nem állítja, és természetesen a TASZ nem QUANGO. Nem kormányzati szervek vagy képviselőik alapították, nem állami feladatok ellátására hozták létre, költségvetésében nem szerepel olyan közpénz, amit kormányzati döntés alapján szerez meg, döntéshozó szerveiben nem képviselteti magát semmilyen módon az állam...

ENNYIRE MŰKÖDNEK MÁSKÉNT A NŐK ÉS A FÉRFIAK

DÍVÁNY BLOG
Szerző: Dívány
2017.01.21.


Kutatók nemrég kiderítették, hogy a két nem más időzónában él, és úgy tűnik, hogy a nők biológiai napja valamivel rövidebb mint a férfiaké. Persze nemcsak ez az egyetlen különbség a szervezetünk működésében. Nem, itt most nem a nemi szervek eltérő felépítésére gondolunk, de tény, hogy sok mindennek köze van a nemi hormonokhoz, például az ösztrogénhez és a tesztoszteronhoz - állítja Dr. Adam Taylor, a Lancaster Egyetem orvostudományi karának munkatársa. A Daily Mail össze is gyűjtötte, hogy mennyire más fordulatszámon dolgozik a nők és a férfiak szervezete.

1. A férfiak gyorsabban emésztenek

Az étel lassabban halad át a nők emésztőszervrendszerén mint a férfiakén, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy a nőknek kisebb a gyomruk, így kevesebb gyomorsav termelődik. Sőt, az ösztrogén is beleszól az emésztésbe, mivel ez a hormon ellazítja a simaizmokat, és az epesav összetételére is hatással van. Dr. Anton Emmanuel, egy londoni gasztroenterológus szerint a nők belei átlagosan 20 százalékkal dolgoznak lassabban mint a férfiaké.

2. A nők szíve gyorsabban dobog

Egy női szív csupán kétharmada egy férfiszívnek (előbbi átlagosan 120 grammot nyom, utóbbi pedig 180 grammot), de gyorsabb, és míg a nők szíve percenként átlagosan 78-82-t ver, addig a férfiaké csak 70-72-t. A szakértők szerint ennek a különbségnek nincs hatása a nők általános egészségügyi állapotára, és arra sem, hogy milyen szív- és érrendszeri problémák jelentkeznek náluk. Itt jegyeznénk meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben utóbbiak nemcsak a férfiakat tizedelik, sőt. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai szerint a nők halálozásának 53 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 47 %-ban felelősek a halálozásért. Ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha a fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié.

3. A nők gyorsabban pislognak

Míg a férfiak percenként átlagosan 14,5 alkalommal pislognak, addig a nők 14,9-szer. A feltételezések szerint ennek megint az ösztrogénhez van köze, ami segít abban, hogy adott szervek kellően nedvesek legyenek, és úgy tűnik, ez alól a szem sem kivétel. Ezt hogy sikerült kikövetkeztetniük? Nos, azok a nők, akik ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat szednek, percenként átlagosan 19,6 alkalommal pislognak. A rossz hír az, hogy a látószerveink egészsége szempontjából ez nem sokat számít, és a nőknél - szintén hormonális okok miatt - sokkal gyakoribb probléma a szemszárazság...

A VALAHA VOLT LEGHAZUGABB ELNÖKI BESZÉD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.20.


Trump nem hazudtolta meg önmagát a beiktatása alkalmával tartott elnöki beszédben. Képtelen volt a pillanat méltóságához illő beszédet mondani. A választási kampány után sem egy felelős államférfi mondott beszédet, hanem egy demagóg notórius hazudozó - így lehetne összefoglalni a viszonylag rövid beszédet, amely a populizmus diadala volt. Rossz előjel, hogy Trump ugyanazt a hazugságot mondta a beiktatása alkalmával, amit Orbán a 2010-es választási győzelmét követően. Orbán a fülkeforradalommal jelentette be igényét a hatalom kizárólagos gyakorlására a "nép" nevében. Mintha a magyar választók nem országgyűlési képviselőkre, hanem a liberális demokrácia, a jogállam és a köztársaság megdöntésére szavaztak volna.

Trump ugyanezt úgy fejezte ki, hogy a hatalom az ő személyében a néphez került "Washingtontól". "Washington" ebben az összefüggésben az amerikai alkotmányos demokráciát testesítette meg. Az elnöki beszéd pontosan azt fejezte ki, amilyen félelmek kísérték Trump esetleges megválasztását. Most már csak az hiányzik, hogy minden alkotmányellenes intézkedése mögé odabiggyessze azt a szlogent, hogy minden a nép nevében történik, amelynek nem állhatja útját a leváltott "Washington", az Egyesült Államok alkotmánya, hiszen a hozzá hasonló fasiszták szerint a "nép akarata", ami kizárólag saját zsarnoki törekvésüket jelenti, felülír mindent. Ha bármi az útjukat állja, szólnak a "népnek", hogy a letűnt hatalom még ellenáll, el kell söpörni.

Az új kor, amely a szemünk előtt bontakozik ki, ezeket az alakokat és rendszerüket hozza a nyakunkra, miután elhitetik az emberekkel, hogy minden bajuk és nehézségük oka és forrása a liberális demokrácia és a jogállam. A joguralomra épülő demokratikus rendszer, mert az elvette tőlük az önrendelkezésüket, és ellenük működik. A szabad sajtó csak ámítás, a népellenes összeesküvőket szolgálja. Ezért az első dolguk lesz a szabályok, demokratikus normák és jogállami követelmények szerint működő szabad sajtó elfoglalása, felszámolása és korlátozása, amely a "nép" támogatását élvezi, hiszen a szakmai szabályok szerint működő, számon kérhető, etikus sajtó az ellenséges "elit" trükkje és eszköze.

Trump a maga ótvaros hazugságaival úgy tudott nyerni, hogy a social media-val megkerülte az igazi sajtót, és sikeresen kérdőjelezte meg a korrekt újságírás szavahihetőségét és függetlenségét. Ehelyett az álhíreket, a hazugságokat, az orosz propagandát, a mocskolódó gyűlöletportálokat állította a közvéleményformálás fókuszába. Ha az internet nem lenne a világ egyetlen jelensége, amelyre semmiféle szabály nem vonatkozik, a világnak nem kellene szembenéznie az újabb fasiszta világfordulattal. A Hitlerhez és Mussolinihez hasonló hazug demagógok, a putyinok, az orbánok, a trumpok nem tudnák a kizárólagos hatalmat demokratikus úton megszerezni. Ahhoz a sajtóval szembeni nyílt diktatúrára lenne szükség. Így elég azokat hitelteleníteni és meggyengíteni.

Trump sem bírta a mainstream média elleni támadás nélkül, és minden bizonnyal mindent meg fog tenni, hogy a médiaviszonyokat úgy változtassa meg, hogy a magyarországihoz hasonlóan a fasiszta sajtó legyen az uralkodó, amelyet a saját propagandaközpontja irányít. Ahol az internet még nem olyan erős konkuranciája a nyomtatott szabad sajtónak, ott nagyobb elnyomásra van szükség. Ott felszámolják a pesti "New York Times"-t. Nem kérdés, hogy a fajgyűlölő Breitbart-vezér, Bannon fehér házi stratégiai főtanácsadóként milyen szerepet szán a konteókat és hazug álhíreket közvetítő Breitbartnak, és milyen jövőt ígér a nagy múltú, szakmai követelményeknek megfelelő, az alkotmányosságot őrző mainstream médiának, az igazi amerikai sajtónak.

Mindez azért kulcskérdés, mert aki uralja a médiát, az uralja a népet. Ha a demokrácia elveszíti a negyedik hatalmi ágat, amely a másik három hatalmi ág elválasztása, függetlensége és működése fölött őrködik, a demokrácia összeomlik. Megszűnik a nyilvánosság kontrollja. Ezt mutatta meg Trump beiktatási elnöki beszéde, aki úgy mutatta magát a nép egyszerű gyermekének, aki megszerezte a nép számára a hatalmat, hogy már milliomosnak született, vagyonát az egyszerű emberek kizsákmányolásával, meglopásával és adócsalással szerezte. A nép uralmát jelképező kormányát a Wall Street farkasaiból és Amerika milliárdosai közül válogatta össze.

Soha még ilyen, a milliárdos elithez tartozó kormánya nem volt Amerikának. Ha eddig azt lehetett mondani, hogy ők állnak a kormányok mögött, akkor most az "elitellenes lázadásnak" csúfolt fasisztoid hatalomátvételnek köszönhetően nem a kormány mögött állnak, hanem ők maguk a kormány. A Trump által meghirdetett protekcionista gazdaságpolitika kizárólag az ő érdekeiket szolgálja, és csak nagyobb nyomorba dönti az amerikai szegényeket, akik állítólag most átvették a liberális demokráciától a közvetlen hatalmat. Trump amikor az olcsó kínai áruk ellen beszél, és azokat korlátozni akarja, akkor azt az amerikai titkot leplezi le és kiskaput zárja be, hogy Amerika fele az Amazonon és az Ali Expressen árusított kínai termékekből él. Részben, mint kereskedő, részben, mint vásárló. Ha az amerikaiaknak ez megszűnik, és rendes áron kell vásárolniuk, hogy a gazdag amerikaiak még gazdagabbak legyenek, akkor Amerika lakosságának fele egy hónap alatt nyomorba jut...

RÁSZÁLLTAK A BRITTEK AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÓKRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.21.


Nagyon őszintén mondom, a Theresa May beszédével foglalkozó poszt után nem akartam megint ilyesmivel foglalkozni, de belefutottam egy cikkbe, ami arról szól, miként csuklóztatják a brit hatóságok az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokat, így aztán mindez erősen érintheti és érdekelheti az ott élő magyarokat is. Így aztán végül arra jutottam, megosztom veletek.

A nem kicsit elgondolkodtató alaptétel az, hogy az elmúlt bő hat évben ötszörösére emelkedett az őrizetbe vett, és a bevándorlási központokban elhelyezett uniós állampolgárok száma.
Na már most, ennek egy részét be lehetne tudni annak, hogy eleve megnőtt az Európai Unióból érkezők létszáma, ám ezt az ugrást nehéz lenne csak ezzel magyarázni. 
Különösen, hogy egészen elképesztő esetek is előfordulnak: van, akit azért vettek őrizetbe, mert elveszítette a személyi igazolványát (holott például az Egyesült Királyságban ez a dokumentum nem is létezik), mást pedig azért, mert egy parkban rendezte meg születésnapi mulatságát. 
És mielőtt félreértés lenne: nem csak a kelet-európaiakat érinti a dolog (bár őket valamiért jobban…), német tudóstól a több mint két évtizede az országban élő holland nőig sok mindenkit. 
Ötszörös növekedés

Ami a konkrét számokat illeti: míg 2009-ben 768 uniós állampolgárt vettek őrizetbe (ez az összes őrizetes 2,7 százalékát jelentette akkor), addig 2015-ben (ez az az év, amiből teljes adatok állnak rendelkezésre) 3699 embert, ami már 11,4 százalék. A növekedés tehát ötszörös. A tendencia nem lassult tavaly sem, a harmadik negyedévben 1227 embert érintett, ami az összes őrizetbe vétel 17 százaléka.

Miközben nyilvánvaló, hogy ezek között az esetek között rengeteg jogszerű van, sok esetben szó sincs bűnelkövetésről – mondta a Bail for Immigration Detainees (BID) azaz Óvadék a Bevándorlás Miatt Fogvatartottaknak nevű jogvédő szervezet.

A nevükben nyilatkozó ügyvéd, Adrian Berry szerint az elveszett személyi igazolványos vagy a parkban bulizóshoz hasonló esetekben egyszerűen arról van szó, hogy a kormány kifejezetten és előre megfontolt szándékkal ellenséges a más uniós országokból érkezettekkel szemben, és a helyzet csak romlani fog, amikor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból...

AKKOR LEGYEN OLIMPIA, AMIKOR A FIDESZ IGAZAT MOND

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.01.21.


Akkor legyen olimpia, ha a Fidesz jelenlegi alaptörvénye nem módosul többet, és törlődik az emlékezetből.

Akkor legyen olimpia, amikor stadionok helyett az állam kórházakat épít!

Akkor legyen olimpia, ha az oktatásban szerzett tudás versenyképes lesz a világon bárhol, és ennek a körülményei meg vannak teremtve.

Sok feltételnek kell még ennek az országnak ahhoz megfelelni, hogy egyáltalán az eszébe jusson bárkinek is, hogy itt a hazában egy ilyen nagyszabású rendezvénynek helyet kellene adni. Jelen körülmények között ott van pénzkidobásnak Orbán Viktor Várba költözése, ami azért valljuk be, lassan egy királynak is becsületére válik ha a körülményeket, és a költségeket nézi a saját eszét használó. De elég lenne a vizes palotára nézni, ahol egy épületből is el tudnak lopni annyit, hogy már négyszeres árnál jár az eredeti beruházás. Ja kérem, ha egyszer valaki megéhezik, annak az étvágyát a közpénz csak fokozza.

El kell érnie az országnak az olyan körülményeket az olimpia rendezéséhez, amikor a jelenlegi tolvaj, hazudozó, gátlástalan, pofátlan, urizáló szemét mocskos banda – amely jelenleg kormánynak nevezi magát – már csak egy fejezet a történelemből.

Ha már a munkavállaló az elvégzett munkáját megillető jövedelemmel rendelkezik, abból képes a családját eltartani, lehet az olimpia rendezésére gondolni.

Ha a közmunkás képes a saját erejéből munkát találni a versenyszférában rövid időn belül, és a közmunkában töltött idő alatt hasznos tudást szerez, lehet az olimpia rendezésére gondolni.

Ha a gazdálkodó képes a saját erejéből földbérlésre, ott valós terméket állít elő, és nem csak a támogatás miatt kell neki a föld, mivel azt valóban megműveli, lehet az olimpia rendezésére gondolni.

Ha a beteg aki kórházba kerül, ott megfelelő ellátást kap a gyógyulása érdekében, az ápolók, az orvosok, a takarítók, a karbantartók elégedettséggel végzik a munkájukat, megfelelőek a betegellátás körülményei, akkor lehet az olimpiára gondolni.

Ha a tanár nem fog félni a tudásra oktatni a gyermeket, nem kell neki jelentést írni a kollégájáról, a szülőkkel a gyerek érdekében, annak fejlődéséért végzi a munkáját, akkor lehet az olimpiára gondolni...

KÖZEL 1 MILLIÁRD FORINT UNIÓS PÉNZ JUTOTT EGY GYÓGYSZÁLLÓRA, AMI AZTÁN EL SE KÉSZÜLT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.21.Hatmilliárd forintnyi gyanús közbeszerzésre derült fény; az Eximbank kormányközeli üzletemberek házipénztárává vált; 820 millió forint ment el egy félkész gyógyszállóra; milliárdokat bukott az állam egy épület árverésén. A hét legfontosabb korrupciós hírei.

Heti Top 5 – Átlátszó:

Hatmilliárdnyi gyanús közbeszerzést húzott be az uniós pénzekre szakosodott polip

Nincs előrelépés a Parlamentből eltűnt laptopok ügyében

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei

Technikai okok miatt plusz 2 milliárd megy a Mészáros-közeli cégnek

Kormányközeli üzletemberek házipénztárként kezelik az állami bankot


Heti Top 5 – magyar sajtó:

Matolcsyéknak ad tanácsot a Kertész Balázs irodája előtt tárgyaló grúz (Index)

Rossz helyre fektetett be a Mengyi-házaspár (24)

156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitási számlával (Világgazdaság)

Milliárdokat bukott az állam egy belvárosi épület árverésén (Index, 444)

Gyógyszálló a város szélén – 820 millió forint uniós támogatás ment el a projektre (444)

"ÉN EGY OLYAN SZABAD ORSZÁGBAN SZERETNÉK ÉLNI, AHOL AZ ILYENEKET LECSUKJÁK"

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.01.20.


...Nem gondolom, hogy az az ember szereti a hazáját, aki börtönbe, bitófára kívánja azokat, akik más véleményt fogalmaznak meg, mint amit ő gondol. Nem jól szereti a hazáját az, aki hazug vádakkal feljelent azért, hogy elhallgattason másokat. Rosszul szereti a hazáját az az ember, aki úgy gondolja: a hatalom szent, a kormány sérthetetlen, a politikusokat nem szabad kritizálni. Politikusnak lenni: szolgálat. A politikusok, a kormány nem az én, nem a mi urunk, hanem a szolgáink ők. Ha úgy gondoljuk, hogy rosszul szolgálnak, akkor kritizálni kell őket. Tükröt kell tartani, mert ez az ország, ez mindenki érdeke.

Mindenkié. Még azé az embertársunké is, aki erkölcsileg magasabbrendűnek érzi magát akkor, amikor pedofíliával, rasszizmussal vádol. És azé az embertársunké is, aki úgy képzeli el a szabadságot, hogy börtönbe a lázadókkal és legyen végre csend.

Azt gondolom, azt gondoljuk mi, Szalonnások, hogy mi jól szeretjük a hazánkat. Vagy legalább igyekszünk, hogy jól szeressük. De a mi hazánk nem a Fidesz és egyetlen egy párt sem. Nem Orbán Viktor és egyetlen politikus sem. A hazánk nem jobboldali, nem baloldali, nem liberális, nem konzervatív, hanem ilyen is, olyan is. A korrupció: bűn. Lopni, hazudni, életeket tönkretenni: bűn. Hatalommal visszaélni: bűn. És halkan megjegyzem: aki a bűnösöket támogatja, maga is bűnös. Mi ebben hiszünk. Akkor is, ha néhány – vagy akár sok – olvasó nem érti, miről tépjük a szánkat minden áldott nap. Szerencsére sokan megértik. És ez a fontos. Semmi más.


ORBÁN HÁBORÚJA: FÉLAMATŐRÖK MIGRÁNSOK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILLA
2017.01.20.Orbán Viktor imád háborúzni és most hadsereget is szeretne ehhez. Harcol Brüsszel ellen, csatázik a mitikus nagyságúra fújt Soros Györggyel, illetve az általa pénzelt idegen "ügynökökkel”, a háttérhatalommal, és még arra is jut ereje, hogy feltartóztassa az Európára törő migránsokat. Ennyi év kormányzás után világos, hogy a beígért konszolidáció sosem jön el, a Habony-stáb, a „gondolatminisztérium” újra és újra szállítja a rendszer fennmaradásához elengedhetetlen ellenségképet.

Harcban állunk, és csak a Fidesz, Orbánnal az élen képes megvédeni az országot
– harsogja minden csatornából az állami propagandagépezet. De amíg a miniszterelnök alantas érdekektől vezérelt szélmalomharcaihoz nem kell hadsereg, addig az Európába érkezők feltartóztatásához nagyon is. És Orbán itt kapott is egy pofont.
ELFOGYOTT A REGIMENTJE

A kormányfő a déli határkerítés építtetésekor szembesült azzal, mennyire elfogytak az országból a katonák: az építkezéshez közmunkásokat és rabokat is kénytelenek voltak bevetni, hogy időben felhúzzák a határzárat. Röviddel ezután, kisebb meglepetésre repült a székéből a honvédelmi miniszter, Hende Csaba is, pedig Orbán miniszteri szinten nem szívesen nyúl kormányához.

„Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő” – nyilatkozta Orbán egy évvel később a Katolikus Rádiónak. Ekkor már bőven tárgyalta a kormány a hadsereg tízéves fejlesztéséről szóló Zrínyi 2026 tervet, és arról is megszületett a döntés, hogy fokozatosan emelik a költségvetés hadi kiadásait: 2022-ig évente GDP-arányosan 0,1 százalékponttal.

Mostanra már az is egyértelműen látszik, miként duzzasztaná fel a kormány gyorsan a hadsereg létszámát: önkéntes hadtestet verbuválnának, nagyjából 20 ezer fővel. Ha a terv bejönne, akkor papíron csaknem megduplázódna a hadsereg létszáma, azt ugyanis 25 ezer fő körülire teszik. Igaz, ennyi katonából a legoptimistább becsléssel is csak 4-5 ezer fő alkalmas fegyveres szolgálatra. (Az előző számokon kívül az is kiderül az Index 2014-es elemző cikkéből, hogy a létszám mellett a hadsereg felszerelése is botrányosan gyenge állapotban leledzik.)

Az önkéntes hadtest ötlete azért lehetett befutó, mert Orbánék nem akarják visszaállítani a 2004-ben eltörölt sorkötelességet, így sok mozgástér nem maradt. A húszezres vállalás mindenesetre merész, egyelőre nem is tudni, mivel motiválná ilyen eredményesen a kormány az embereket, hogy jelentkezzenek önkéntesnek. Összehasonlításképp 2010-ben tizennyolc tartalékost tudtak volna mozgósítani árvízi védekezéshez, és a határvadászok toborzása is igencsak döcögős...

SOROS GYÖRGY PROFESSZORAI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.20.


„Orbán Viktor köszönőlevelet és egy 25 pontos listát küldött a Professzorok Batthyány Körének (PBK), amely olyan, a kormányzati döntések kiindulópontjául szolgáló adatokat tartalmaz, amelyek eltérnek a PBK által közölt elemzéstől – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön az MTI-t.” (Levelet küldött Orbán a Professzorok Batthyány Körének)
A fenti cím aljas, hazug, cinikus, ráadásul szándékosan megtévesztő. Valami olyasmi mint amilyen elemzést összekotyvasztottak a polgári álértékek, valamint álerkölcsök mindenre elszánt védelmezői.
A  PBK által kiadott „Gondolatok az ország állapotáról” hangzatos címet viselő fogalmazvány a szverdlovszki területi pártbizottság érdekfeszítő, mára már letűnt stílusában íródott. A „bürokrácia búvópatakként elő-előtör” költői megfogalmazás az 1950-es évek őszinte önkritikáira emlékeztet. Egészen bátran kijelenthető: teljesen hitelesen.
"A mostani értékelésre olyan pillanatban kerül sor, amelyben a politikai játékteret a hatalmon levő  jobboldali koalíció, amelynek elvei a mi elveinkhez közel állnak, nagy számszerű és intellektuális erőfölénnyel uralja."
Ezzel az ostoba hencegéssel indítanak mindjárt az elején a lelkes párthívek. A számszerűséggel nem is lenne gond, az intellektuális erőfölénnyel kapcsolatban azonban célszerű lenne áttanulmányozniuk Révai Józsefnek, a Rákosi-korszak meghatározó kultúrpolitikusának és ideológusának tevékenységét. Ő egy adott pillanatban 100 százalékos erőfölénnyel rendelkezett. Ezen ismeretek birtokában próbálkozzanak meg a kommunistázással és az uszítással, amelyeket biztos, ami biztos, bumfordian belecsempésztek „jobbító szándékú kritikájukba”.
A Soros György által támogatott alapítványok a PBK gyatra irományánál jóval színvonalasabb, életszerűbb elemzéseket készítenek. Minden bizonnyal ellenséges célból, de akkor is...

OBAMA UTÁN A VILÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.20....Amerikának megvannak a maga gondjai, és nem az első eset lesz történelmében, mikor befelé fordul, és a saját gondjaival foglalkozik, természetesen továbbra is figyelve saját érdekeire a világban.
De talán lezárja a beteges russzofóbia sok évtizedes korszakát, megpróbál modus vivendit keresni azzal az atomhatalommal, mely az ő expanziójával és precíziós bombáival szemben párezer hirosímányi atombombával védekezik, és felhagy a teljesen felesleges provokációkkal.
És talán elfogadja, hogy Kína világhatalommá válik, ha nem ma, hát holnap, és követi India is, ha nem holnap, hát holnapután, és megpróbálja a hatalmi vetélkedőből kizárni a fegyvereket.
Talán.
De lehet, hogy nem így lesz, mert az amerikai politikát sokan csinálják, sokaknak van módjuk keresztbetenni törekvéseinek.
Hogy lesz-e ereje végrehajtani elképzeléseit, vagy felfalják a politikai kompromisszumok, ma még nem látható, de ha a világot csak kicsivel is békésebbé teszi, már imába foglalhatjuk a nevét.
Várni kell türelmesen, mert a politikai lépései fogják megmutatni, milyen ember is Donald Trump, akinek elődeit nem lesz túl nehéz felülmúlni, és náluk több politikai baklövést sem lenne könnyű elkövetni.

Hogy ránk hogyan hat ez a változás?
Ma még ezt sem lehet tudni, annál is kevésbé, mivel a kis országok helyzetét nem nagypofájú vezetőik határozzák meg, hanem a nagyhatalmak - tetszik vagy nem tetszik nekünk, akkor is.
Rossz jel, hogy a mi izgágánk világpolitikai tényező szeretne lenni, minimálisan is Európa vezetője, melytől mentse meg az Úr az öreg földrészt.
A bögölyt a termetesebb teremtmények előbb-utóbb agyoncsapják, de addig nem irigylem magunkat...

BALLIBERÁLIS MAFFIA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.01.21.


E hét legjelentősebb híre szerintem az, hogy Csepreghy Nándor miniszterhelyettes részletesebb tájékoztatást adott a 4-es metró építésének korrupciós ügyében. Kevesen gondolhatják azt, hogy ez a tény alapjaiban meg fogja változtatni a balliberális ellenzékről alkotott képet, amely szerint ez a társaság a tisztakezű és a nemzet felemelkedését egyedül biztosító demokraták szövetkezése lenne, míg a Fidesz egy korrupt maffiaállamot hozott létre, amelyben a fő cél az egyéni meggazdagodás a szegények rovására. Ezt a maszlagot jómagam eddig sem hittem el, és Csepreghy Nándor sajtótájékoztatója után pedig bizonyítottnak is tekinthetem az eddig kialakított véleményemet arról. Ma már szinte biztos az, hogy ez a korrupciós ügy a mai balliberális ellenzék további sorsát is alapvetően befolyásolni fogja.


Ahhoz, hogy ezt belássuk, kezdetként nem árt néhány tényt rögzíteni. Az első az, hogy ez a beruházás az Uniós tagságunk eddigi 13 évének a legnagyobb beruházása volt. Csepreghy Nándor szerint ez 452,5 milliárd forint volt, amiből Brüsszel szerint mintegy 167 milliárdot "elloptak vagy elcsaltak".Ennélfogva a 167 milliárdos mutyi megítélése is sokkal jelentősebb egy sima mutyinál, amelyekről szinte naponta lehet hallani. A második fontos tény az, hogy ezt a beruházást az Unió is támogatta, és ezért különösen fontos lett volna az, hogy tisztességesen, az Uniós és a hazai törvényeknek megfelelően végezzék el azt. E második tényből következik az, hogy a beruházással kapcsolatos lopást, vagy csalást maga az Olaf, tehát az Unió csalás elleni hivatala vizsgálja ki. Ez azért fontos tény, mert így sokkal hitelesebbek és elfogadhatóbbak azok az állítások a közvélemény számára, amelyeket az Olaf ad közre, mint a pártpolitikai céloktól vezérelt és a manipuláció céljait szolgáló Fideszes kommunikáció. Az Olaf jelentésére nem lehet azt mondani, hogy az a balliberális ellenzék lejáratását célozza, hiszen e szervezetnek fő célja az, hogy az igazságot derítse ki. Tehát ha az Olaf azt állítja, hogy a 2005 és 2009 között regnáló hatalom a bűnös a 4-es metró korrupciós ügyében, akkor azt szinte biztosra kell vennünk.


A negyedik tény az, hogy az Olaf név szerint, pontosabban neveik kezdőbetűjével megjelöli azokat a személyeket, akiket felelősnek tart a korrupciós ügyben. Ezek mögött azonban mind-mind a mai balliberális ellenzék soraiban található személyeket lehet azonosítani. Mindez pedig közvetve azt is jelenti, hogy az Olafnak egész pontos információi lehetnek a teljes korrupciós ügyről, tudják azt, hogy kik és milyen ügyben követtek el törvénysértést. Ez azért fontos tény, mert ezzel megalapozhatóvá válhat az, hogy nemzetállami szinten eljárjanak az ügyben. Így nyilván nem csupán hazánkban, hanem más tagországokban is büntetőeljárás fog indulni azok ellen, akiket meggyanúsíthatónak tekintenek az illetékes ügyészségek. Lázár János pedig nem volt rest és gyorsan feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az adott ügy kapcsán. Talán mondanom sem kell, hogy milyen óriási szerencséje volt a Fidesznek most is, hiszen mára már kezdett lecsengeni a menekültügy, ami a kommunikációjukat is legyengítette, de most egy újabb hatalmas téma kerülhet a napirendre, amit akár éveken keresztül a felszínen tarthat, és gumicsontként a nép közé vethet. Szerencséje volt továbbá abban is, hogy nem kellett saját magának kiagyalnia egyetlen állítólagos bűncselekményt sem, mert az Olaf a tálcán szállította neki azt. De szerencséje van az ügyészségnek, a Polt Péter -féle ügyészségnek is, mert épeszű ember most nem fogja azzal vádolni, hogy lefekszik a hatalomnak és a Fidesz pártpolitikai céljait szolgálja ki...


AKI MINDIG HÁTRAFELÉ NÉZ, AZ POFÁRA ESIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.20. Egy reggel fehér lett a táj, belepett mindent a hó. Szép, mert a frissen hullott hó mindig szép. Betakar mindent. Az éles köveket, a töredezett járdákat, kopott kerítéseket, rozsdás autókat, szemétkupacokat. Most minden puha, tiszta, szerethető. Aztán az történik, ami mindig történik. Akkor is, ha nem akarjuk. A hó egyre kevésbé lesz tiszta, rászáll a korom, por. Szürke lesz, majd olvadozni kezd. Mocskos hólé csordogál mindenhonnan, lassan előbukkan a nem oly régen még szépségesnek látott puha takaró alól a valódi tartalom: az éles kő, a töredezett járda, a kopott kerítés, rozsdás autó és a szemétkupac.

A hazugság a hóhoz hasonló valami. Ha elég sokan és elég sokszor mondják, befed mindent. Az éles felületek puhává olvadnak, a kopott újnak tűnik, a törött hibátlannak, a ronda szépnek. A szemétkupac egy időre ártatlan-fehér szelíd domb lesz.

Aztán a hazugsággal is az történik, ami a hóval szokott. Előbb csak a kosz száll rá, szürkévé csúfítva a hibátlan-szépet. Majd olvadásnak indul, megcsúszik, lecsorog az addig takargatott felületről. Végül előbukkan minden, a maga valójában. Ezt elkerülni, meggátolni nem lehet.

A frissen hullott hóval szemben a hazugság-lepel már régebben olvadásnak indult. Aki eddig szépnek látta az elfedett valóságot, lassan felismeri az igazság éles körvonalait. Nem szép, nem kellemes. De igaz.

El kell takarítani a szennyet, meg kell látni és el kell fogadni a valóságot. Aztán elhordani a romokat, megjavítani, ami javítható.

Túl kell látni a hazugságokon akkor is, ha nem fog tetszeni az előbukkanó igazság. Mégpedig gyorsan és közös erővel kell nekilátni a takarításnak, mert a hatalom már lapáttal a kézben ismét igyekszik elfedni a napvilágra került tényeket, újra eltakarni azt az összekapart, szennyes hazugságokkal. Hogy szépnek lássuk.

Nem igaz az, hogy jó irányba haladunk. Oroszország nem a barátunk, nem a testvérünk. Oroszország egy nagyhatalmi terveket dédelgető diktatúra, önös érdekein kívül semmi nem érdekli. Ez nem baj, természetes dolog. Minden ország a saját érdekében működik, de a politikánkat ennek tudatában kell alakítani, helyükön kezelni a dolgokat.

Nem igaz, hogy csökkent az államadósság. Nem csökkent, egyre rosszabb helyzetben vagyunk. A rossz gazdaságpolitika nem az ország, csak bizonyos szűk kör érdekeit szolgálja. Nem a közösség, csak néhány család gazdagodik. Mindenki rovására, kárt okozva ezzel a közösségnek.

A közösség mindannyiunkból áll. Gazdag, szegény, diplomás, szakmunkás, segédmunkás, tót, magyar, sváb, cigány, férfi, nő, idős, fiatal, gyerek, felnőtt, vallásos, nem vallásos. Együtt vagyunk magyarok. Az ország nem a kormány. A közösség akarata nem a miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok akaratával azonos. A közhivatalnokok nem uralkodnak, hanem szolgálnak. Az ország vezetőjének hobbijai nem élveznek elsőbbséget a polgárok szükségleteivel, akaratával szemben. A politikusok nem érinthetetlenek. Nem számonkérhetetlenek. Nem leválthatatlanok.

A politika hozzáértő és becsületes emberek kezébe való. Politikusnak lenni: szakma és elhivatottság. Nem csupán joga van egy politikusnak, nem csak kiváltságai vannak. Kötelezettségei, vele szembeni elvárások, erkölcsi és jogi számonkérhetőség is van. Szigorúbb és súlyosabb elvárások, mint az átlagember esetében. Most rossz emberek és silány szakemberek vezetik az országot.

Vissza kell állítani a jogrendszert, hogy az önálló, független hatalmi ág legyen, ne pedig bizonyos érdekek kiszolgálója. Meg kell tisztítani az ügyészséget, mert az most egy rossz szűrő, amely csak a neki tetsző, a gazdái érdekeit szolgáló ügyeket engedi át, kedve szerint szelektál. Vissza kell adni a bíróságok jogkörét és önállóságát. A nyomozati szerveket meg kell tisztítani. Az adóhatóságot át kell világítani és megtisztítani. A választási rendszert helyre kell állítani.

Társadalmi, civil kontrollt kell létrehozni. Talpra kell állítani a közoktatást, mindenki számára elérhetővé kell tenni a tanulás és fejlődés lehetőségét. Az egészségügyi reformokat ki kell dolgozni. A nyugdíjrendszert át kell formálni, hogy működőképes maradjon. Az adózást igazságossá kell tenni...