2017. december 17., vasárnap

BRUCK ANDRÁS: SZAVAZZ, HA BÍRSZ!

CIVILHETES
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.12.17.


Az ellenzéki pártok hitvány viselkedéséhez az egyetlen használható támpontot Arthur Koestler 1953-as önéletrajzi regényének ebben a mondatában találtam: „Hitler győzelmének előestéjén a szocialista és kommunista vezetők legfőbb erőfeszítéseiket az egymás elleni harcra összpontosították.” 

És valóban, a hazai ellenzéki pártok is valósággal lekaszabolják egymást, fényes nappal, saját lehetséges szavazóik szeme láttára. A baloldalnak erre az önfelszámoló hajlamára az amúgy a lélektanban és elmekórtanban is jártas írónak nem volt kielégítő magyarázata, miként nekünk sincs, miközben a sorsunkat hamarosan ismét az ő kezükbe kéne helyeznünk. Azokéba, akik négy éve egyszer már ridegen, lelketlenül átverték saját választóikat – és azóta is mindennap.

Kedves pártvezérek, ti rábíznátok gyerekeiteket egy elítélt pedofilra?

Bár ezúttal nem Hitler az ellenség, ez a mienk is elég megszállott és romboló ösztönű ahhoz, hogy az úgynevezett demokratikus pártok minden erővel összefogjanak ellene, csakhogy ők egyszerűen nem hajlandók rá, úgymond az egyéni karakterüket féltik.

Tényleg? Van nekik? Akkor gondolatok helyett miért látunk csupán egyenletes szürke masszát? Nem, valójában semmit nem akarnak: se együtt, se külön, se bojkottot, se előválasztást, se a Jobbikot, se egymást. Esetük annak a tragikus példája, hogy attól még nem vagy jó, hogy nem vagy rossz. Mert belőlük valóban hiányzik a zsarnokságot építő pártok lényegi gonoszsága, mégis közel jutottak már ahhoz, hogy a demokrácia árulóivá váljanak. Ők történetesen önérdekből, gyávaságból, de a mi szempontunkból mi a különbség?

Vajon mennyi a felelősségük abban, hogy a Fideszt semmi nem rendíti meg? Hiába voltak tömegtüntetések, Quaestor-ügy, letelepedési kötvény ügy, baltás gyilkos, magánnyugdíjak elkobzása, hiába van Putyin, Simicska, eget verő korrupció, a rokonok, haverok nyilvános fosztogatásai, az egészségügy összeomlása, az oktatás katasztrófája, a „fociminiszterelnök” látványos futballkudarcai, a Jobbik felséggyalázó plakátjai, devizahitelesek végtelen kálváriája – egyetlen vétkük, az összes politikai, morális abszurditásuk nem árt nekik.

Hogyan élhetnek túl ennyi bűnt és kudarcot?
...

HAZAÁRULÁS-SZAGA VAN AZ ÚJ BIZNICNEK: AZÉRT ÚJÍTJUK FEL A VASÚTVONALAT, HOGY MÉSZÁROS LŐRINCNEK MÉG TÖBB PÉNZE LEGYEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.12.17.


Nem vicc: a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása értelmetlen és értelmetlenül drága. De sok kínai pénzből épül, amire Mészáros Lőrinc új cége repülhet rá.

Erősen korrupció és hazaárulás-szaga van az új, Orbán-kormány által tető alá hozott Budapest-Belgrád vasútvonal-rekonstrukciónakEz Magyarország legdrágább vasútfejlesztése és a legértelmetlenebb: az Index cikke elég egyértelműen leírja, hogy a kínaiaknak teljesen mindegy, hogy az árucikkei 70-80-nal, vagy 100-zal érkeznek Európába, hiszen a fontos árukat nem ezen a vonalon szállítják. (Mivel senki sem klikkel a linkre, ezért leírjuk: mindezt az Index a szállító cégtől tudta meg, nem saját maga találta ki.)

A kínaiaknak ugyan mindegy, de nekünk, magyaroknak nem, hiszen mi fizetjük vissza a Kínától kapott hitelt. A szaksajtó szerint ráadásul

a beruházás megtérülése optimista számítások szerint is minimum 130 év,
de ebből akár 2400 év is lehet. A témában születő cikkek pedig szinte kivétel nélkül ugyanarra a következtetésre jutnak: meglehetősen értelmetlennek tűnik az egész mind gazdasági, mind szakmai szempontból.

A vasútvonalat egyébként alig használják:

2014-ben 100,9 ezer,
2015-ben 90 ezer,
2016-ban pedig 83,9 ezer

volt azok száma, akik Budapest és Belgrád között a vasúti közlekedést választották - kérte ki a MÁV-tól az adatokat a Mátészalkaleaks és írt ebből összefoglalót az Mfor...

A KORMÁNYVÁLTÁSNAK MÁR CSAK A MÁSODIK ÚTJA MARADT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.12.17.


...Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal. Ennek az esélye az évek során várhatóan erősödni fog, hiszen ez a kormány nem kormányoz, ez a hatalom a közjó ellensége és az erkölcsi és szakmai károkozását már ha akarná se tudná visszafordítani, mert nincsen meg hozzá a tehetsége és az emberi erőforrása. Az ország utóbbi nyolc éve (kiegészítve a megelőző nyolccal) az ország fejlődésében olyan visszalépést jelent, amit évtizedek konstruktív kormányzásával lehet -- ha egyáltalán -- majd kiheverni, de ehhez a válság további elmélyülése után olyan elitnek kell átvennie a hatalmat, amely pontosan érti a feladatát, erkölcsileg megingathatatlan és szakmailag rátermett -- és mint ilyen a nemzeti modernizáció alapján áll. Egyelőre nem látszik az, hogy kik közül fog ez előállni kellő létszámban, ha majd további évek hosszú sora után eljön az idejük.

Röviden? A nacionalizmus jó, ha versenyképes. A magyar nacionalizmus ellenben sosem volt az, mindig is parasztvakítás, ki- és lecsúszás és nem mellesleg emberi életek százezreinek megkeserítője volt. Ha a magyarok beleragadnak ebbe, lesz még Trianonunk népességben és GDP-ben is. Megfőz minket a világ. Át kell szabnunk a nacionalizmusunkat, amíg van kinek.

UGYANOLYAN ERKÖLCSI TORZSZÜLÖTTEK, MINT KIVÉNHEDT PÉLDAKÉPEIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2017.12.17.


Mesélek valami igazán meghatót és szívmelengetőt, ha már karácsony hajnalán oly nagy erőkkel tombol a keresztény, önzetlen felebaráti szeretet. Vagy mi a franc. Kanyarodjunk vissza Pécsre, ahol három nappal ezelőtt a Páva-Hoppál kettős győzött a józan ész és az emberség felett, miután a közjogilag érelmezhetetlen Soros-ellenes kiáltványukat átnyomták a közgyűlésen, a rászorulók megsegítésével hosszú évek óta foglalkozó Emberség Erejével Alapítványt közellenségnek kiáltották ki, és sikerrel kitúrták az irodahelyiségükből (erről ITT írtunk).

Azóta a pécsiek megmutatták (tisztelet az érintetteknek), hogy az elmeháborodott fideszes városvezetés ámokfutása ellenére az ostoba, hazug rágalmakra épülő gyűlöletnek is vannak határai: számos helyi felajánlás érkezett a civil szervezet részére, így egy másik helyen tovább folytathatják tevékenységüket. Amely tevékenység értékéből – normális ember szerint – semmit nem vesz el az, hogy a jótékonysági munka mögött egyebek mellett Soros György magánember támogatása áll, amelyet nemes célokra fordítanak.

A tegnapi napon az Emberség Erejével Alapítvány által létrehozott és fenntartott Élmény Tár Tanoda ételosztást szervezett, amelynek keretében mintegy 200 adag babgulyást osztottak szét az arra rászorulók között. Az eseményen megjelentek a Fidesz keltetőjének, az állampárt ifjúsági tagozatának aktivistái, akik bejglit adtak az év legtöbb napján keresztény hagyományőrzés okán nem táplálkozó szerencsétleneknek. Noha a szétosztott sütemény Fidelitas-logókkal volt csicsásítva, az Emberség Erejével naivan és boldogan adta hírül: Győzött a szeretet nyelve! Mert milyen csodálatos dolog, hogy ezek a nagyszerű fiatalok bátran, szolidárisan kiálltak a gonosz Soros-katonák mellett, noha a főnökeik éppn hajtóvadászatot indítottak ellenük...

KELL-E NEKÜNK IDENTITÁSPOLITIKA? - KRITIKAI ALAPOZÓ

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.12.17.


Mi a közös abban, amikor határon túli magyarok küzdenek magyar nyelvű utcatáblákért, amikor cigányok harcolnak egy hősük elismeréséért, vagy nők az egyenlő bánásmódért? Egyesek szerint mindannyian identitáspolitikát művelnek: annak a társadalmi csoportnak az érdekeit próbálják érvényesíteni, amellyel azonosulnak. Vannak azonban olyanok is, akik szerint tévúton járunk, ha ezekről a problémákról és küzdelmekről az identitások mentén gondolkodunk. Kinek van igaza? Vajon az identitáspolitika a baloldaliság lényegi összetevője, vagy ellenkezőleg, az valójában tévútra visz?

Az identitáspolitika nyilván az identitás politikája, szóval mi az az identitás?
A szociológusok és pszichológusok ezen hosszú ideje vitatkoznak, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy ember identitása az a mód, ahogyan meghatározza, azonosítja önmagát.

Például amikor a magyarul nem tudó Liszt Ferenc 1840-ben büszkén azt mondja, hogy „je suis hongrois” azaz „magyar vagyok”, ezzel azt fejezi ki, hogy ő – nyelvtudás ide vagy oda – magyarként határozza meg önmagát.

Az identitás azonban sokszor egyáltalán nem a szabad döntésünk vagy belső késztetéseink eredménye. Az Amerikában élő dakoták és sziúk eredetileg természetesen nem indiánként, hanem dakotaként és sziúként gondoltak egymásra és magukra. Az európai hódítók voltak azok, akik feltalálták az „indián” kategóriáját és ugyanúgy kiirtották, elnyomták, rezervátumba zárták őket függetlenül attól, hogy dakoták vagy sziúk voltak. Ők tehát kevésbé szerencsések Lisztnél, akinek csak azt kell eldöntenie, merre húz a szíve. Ma egy indiánt akkor is indiánként határoz meg a társadalom, ha neki ehhez semmi kedve. Az identitásainkat tehát olykor társadalomban elfoglalt helyünk, olykor önmeghatározásunk, olykor a kettő keveréke határozza meg...

ITT OLVASHATÓ

GYERMEKÉHEZÉS FELSZÁMOLÁSA A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY ALATT SZÜNETEL

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: bl
2017.12.17.


Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadóként a „társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben” jár el. Hangzatos, semmitmondó, gumicsont munkakör. El ne felejtsük, mindezt tisztes, havi egy milliós fizetésért teszi.

Alapítvány a ködben

A nyilvánosság előtt éveken keresztül, mint a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetője jelent meg: Audiból csirkét, malacot, vetőmagot osztva családoknak.

Kivágta a biztosítékot, amikor két évvel ezelőtt azt nyilatkozta:

Az Orbán-kormány a felsorolt intézkedésekkel felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort”, /…../ “egyéni esetek természetesen lehetnek, és azt sem állítom, hogy kevesen, de az nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad. Sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből”.

Hegedűs az elmúlt időszakban eltűnt a nyilvánosság elől, az alapítvány tetszhalott állapotban lehet. A hírek szerint a korábbi támogatók is odébb álltak. Most a Hír Tv Célpont című műsora járt utána annak, mi történt azokban a borsodi, hevesi és nógrádi falvakban, ahol Orbán jobbkeze, négy éve nagy médiafelhajtás közepette kisállatokat osztott.

A mélyszegénységben élők, azóta sem látták a „segély helyett háztájit” programot kitaláló miniszterelnöki főtanácsadót. A borsodi Arlón és Szendrőn egyetlen csibe sem maradt életben. A helyiek szerint azért, mert a szállítás és a kiosztás során nem úgy bántak a pár napos állatkákkal, ahogy kellett volna. Az egyik riportalany, aki csirkéket kapott, teljesen feleslegesnek, pénzkidobásnak mondta Hegedűs tevékenységét.
A Célpont több települést is meglátogatott azok közül, ahol Orbán Viktor súttógója, Hegedűs Zsuzsa kisállatokat osztott. Volt, ahol megmaradtak, de inkább eladták őket, mert a pénz gyorsabban kellett a szegényeknek, mint ahogy a csibéből rántott hús lesz. Állami és piaci cégek is támogatták az alapítványt, amely óriási sikerekről számolt be. Ám valójában kevés családnak változtatta meg az életét az elképzelés, amely hatalmas sikert aratott a Fidesz köreiben. Hegedűs jött, ment, a szegénység maradt...

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA A HÍRZÁRLAT: KORMÁNYZATI REPÜLŐGÉPEKET VÁSÁROL AZ ORBÁN-KABINET

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GÁDOR LÁSZLÓ
2017.12.17.


Hiába a kormányzat hírzárlatra való törekvése az ügyben, újabb forrás erősítette meg szerdán közölt információnkat, miszerint Airbus A319-es utasszállítóból átalakított szállítógépeket vásárolnak a honvédségnek.

Az első gépet a csehországi Ostravában kapta lencsevégre szombaton egy helyi amatőr repülőgépfigyelő (szpotter), aki Centaureaux név alatt posztolta „fogását” a Facebook közösségi oldalon. Mint az amerikai elnök különgépének világszerte jól ismert hívójelére utalva írja, ez a „Hungarian Air Force One”, azaz a magyar légierő egyes számú gépe. „Megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja kiszolgálni” – fogalmaz, a maga részéről spontán állást foglalva abban az idehaza dúló vitában, hogy szabad-e kormánygépnek nevezni e repülőket...

BETEGES SZÉLMALOMHARC

SZTÁRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2017.12.17.


Soros keresztneve újabban Terv, és nem György. Van ennek oka: maga a személy egyre idősebb, nehéz elhinni róla, hogy tüzet okádva lekardozza az egész kormányt, és kutyafejű menekült-hadak élén elfoglalja az országot. De a Terv, az más. Az (már ha létezne) túlélné alkotóját, és még sokáig alkalmas ellenséget képez hadakozni vágyó vezéreink számára. Ha Don Quijoténak e célra bevált a szélmalom is, a mieink miért ne csatározgassanak el majd a titokzatos Tervvel?

Most először jelentettek meg egész oldalas hirdetésként a napilapokban egy országgyűlési határozatot: "A magyar Országgyűlés felszólítja Magyarország Kormányát, hogy...utasítsa el a Soros-tervet, folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a Soros-terv végrehajtásának állásáról."

Nekem mint Magyarország szerény polgárának ugyan már eddig is a fülemen jött ki a kormány folyamatos tájékoztatása a Soros-tervről. Láttam millió plakátot, kaptam nemzeti konzultációs levelet, majd újabb levelet, hogy ugye nem mulasztom el kitölteni az előzőt (de), rám zúdítottak ezer híradót, újságcikket, politikusi nyilatkozatot...

UNIÓS ÁTLAG FELETT ÉLNEK A FŐVÁROSIAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.17.


Szédítőek a különbségek Európában az egyes régiók fejlettségi szintje szerint. A legszegényebb régiók ötöde magyar, közben még a keleti blokkban is nálunk jelenti a legnagyobb „vízfejet” a főváros. Fejlettségben viszont Bukarest alaposan beelőzött.


Az Eurostat legfrissebb évkönyve, illetve adatbázisai alapján a Napi.hu szédítő különbségekre bukkant az egyes régiók gazdasági fejlettségét összehasonlítva. A legfejlettebb uniós régió London belvárosának nyugati része. Az egy főre eső GDP itt majdnem hatszorosa az uniós átlagnak. Az uniós átlagot a legjobban a hollandiai Zeeland tartomány (ez a második legritkábban lakott terület az amúgy nagy népsűrűségű állam délnyugati csücskében) közelíti meg 28 800 euróval.

Magyarországon Budapest és Pest megye emelkedi ki, ahol a fejlettség 5 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Mielőtt ennek nagyon örülnénk, érdemes megemlíteni: Bukarest és szűkebb térségének fejlettsége az Eurostat vizsgálata szerint már az osztrák Tiroléval azonos, az átlagot 36 százalékkal haladja meg. Sőt a román főváros és környéke alig marad el a szupergazdag osztrák tartománytól, a Svájccal érintkező piciny Vorarlbergtől.

Az autóipari központokban, illetve a nagyobb iparvállalatok által uralt térségekben – összegezte a portál – jelentősen magasabb az egész környék egy főre jutó GDP-je...

CSÖKKENT AZ ISKOLÁZATLANSÁG, MERT FOGYNAK AZ IDŐSEBB ISKOLÁZATLANOK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2017.12.17.


Csütörtökön jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb elemző kiadványa, amelyben a 2016-os mikrocenzus eredményei közül most a legfrissebb iskolázottsági adatokkal foglalkoznak részletesen. A felmérés szerint tavaly 2 millió 217 ezer főnek volt legfeljebb alapfokú végzettsége, vagyis a 15 éves és annál idősebbek 27 százaléka legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el.


Ez egyben azt is jelenti, hogy az iskolázatlanok részaránya a 2011-es népszámlálás óta 5 százalékponttal tovább apadt. Az elemzés ugyanakkor kiemeli, hogy a változás messze nem annak tudható be, hogy kevesebb lett volna az iskolarendszerben a lemorzsolódó gyerekek száma.

A 2011 óta bekövetkezett mérséklődést ugyanis az alacsony végzettségű vagy iskolázatlan időskorúak csökkenő száma okozta.

A legtöbben (40 százalék) 2016-ban is a 65 év felettiek voltak. A többi korosztályban 10 százalék alatti az iskolázatlanok aránya. A csökkenés egyébként több évtizedes tendenciába illeszkedik: 1970-ben még a korosztály 80 százaléka, 6,5 millióan rendelkeztek legfeljebb általános iskolai végzettséggel, mostanra számuk és arányuk a harmadára esett vissza.

A felmérés emellett az iskolai végzettség szemüvegén keresztül újra szembesít minket a kettészakadt ország szindrómájával is. Szabolcsban, Nógrádban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Borsodban több mint kétszer annyi legfeljebb általános iskolát végzettek száma, mint a fővárosban, és másfélszer annyi, mint a legjobban teljesítő megyében, Győr-Moson-Sopronban...

SZOCIÁLIS TŰZIFA HELYETT GIGANTIKUS BÍRSÁG A KARÁCSONYFA ALÁ...

CIVILHETES
Szerző: hopihetanc.hu
2017.12.15.


Avagy: mi történik, ha a civil meghasonul a civilségével? - írja a hopihetanc.blog.hu.

Többször írtunk már blogunkon arról, hogy volt-nincs szociális tűzifa. Elméletileg van, gyakorlatilag azonban nincs. Nemcsak szociális tűzifa nincs, hanem úgy, egyáltalán. Ami volt, annak ára kiugrásszerű drágulást mutatott, azzal, hogy elkezdte az egeket verni, így nemcsak a szociálisan rászorulók számára vált elérhetetlenné, hanem azok számára is, akik még éppen, hogy a felszínen tudnak maradni.

Ekkor kitalálták, hogy a szociális tűzifa helyett szociális barna kőszenet adnak majd.

No, ez kiváló megoldás, annak, aki rendelkezik kazánnal és központi fűtéssel, mert a barnakőszén egyébként széteszi az összes egyéb tűzteret és tüzelőberendezést. Csakhogy, mint tudjuk: a szociálisan rászorulók nagy többsége nem központi fűtéses-kazános házban él, és nem is így tüzel.

Mi marad hát? A szociálisan rászoruló család dönthet úgy: csatlakozik a saját otthonában, évenként megfagyó többszáz honfitársunkhoz, vagy tüzel azzal amit talál.

És tüzelni fog azzal, amit talál. Ha az erdőt próbálja tisztítani - ha már a gazdája nem teszi meg, és a gaznak minősülő, lomb- és bokorhulladákot letöri (ha törni lehet, már eleve el van száradva, azaz: nincs benne élet, szóval nem árt azzal, ha az elhalt gallyalt hazaviszi fűteni), akkor a rendőr simán előállíthatja, és még szabadságvesztést is kiszabhatnak rá, mint "veszélyes bűnözőre"...

POLITIKAI PATOLÓGIA ÉS TEMETÉSSZERVEZÉS ITT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.16....Ki kell halnia (na persze, képletesen) a kisebb és nagyobb gazembereknek, a kisebb és nagyobb mulasztóknak, gyáváknak és megalkuvóknak, a kényelmeseknek és az egoistáknak, a hatalmasoknak és a középkádereknek, a bűnözőknek és a kollaboránsoknak, mindnek (képletesen: az emléküknek és a hagyatékuknak) fel kell feküdniük EU-s támogatásból épült intézetem rozsdamentes acélasztalára, ahol kórboncnok kollégám szépen leveri a sminket és a púdert róluk, pőrére vetkezteti és bedeszkázza őket, de előtte szövetmintát vesz különösen a szívükből és az agyukból, amit mikroszkóp alá helyezek. Lesz kuncsaftom elég a tébláboló Antall miniszterelnök úrtól és a fontoskodó-egoista-kétbalkezes Sólyom elnök úrtól a bohóc Gyurcsány miniszterelnök úron át a legnagyobb szemfényvesztő Orbán Vittóréig, csak hogy a nagyobb kutyákat említsem, a kisebbek meg úgy fognak bebocsátásra várni, mint az összekötött kéve, asztagba téve, amíg a szem ellát...

DÍSZSORFAL


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.16.


Most vettem észre, idén lett volna 95 éves Göncz Árpád. Ha már a minap felidéztem egy beszélgetésünket, ennek az évfordulónak a tiszteletére ideteszek egy írást, ami a "Visszanézve" című kötetben jelent meg, a könyvnek 2007. március 21-én volt a bemutatója a Centrál Kávéházban:...

VÁLASZÚTHOZ ÉRKEZETT A KDNP

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: REICHERT JÁNOS
2017.12.15.


...Varga László, aki aztán fél évszázaddal később kitartó küzdelemmel tisztította meg az új demokrácia számára a KDNP-t, így emlékezett az akkori frakcióra, a párt 18 havi küzdelmére a bolsevik trükkök ellen: „a DNP hatvankét képviselője közül egyetlenegy sem hajtott fejet az önkénynek; egyetlenegy sem tagadta meg eszmevilágát; akár börtönt, akár száműzetést, akár csak másodrendű életre kényszerítést kellett elszenvednie ezért.”

A KDNP-nek hatalmas erkölcsi tőkéje gyűlt fel annak idején, amikor kiállt a demokratikus intézmények mellett, az antidemokratikus kormányzattal szemben. Tagjai közül sokat meghurcoltak, és néhányuknak megadatott, hogy 1989 után részt vehessenek a magyar demokrácia újjáépítésében. A kereszténydemokraták nem feledhetik el a száműzetésben is tevékeny hazafi Varga Lászlót, Kovács K. Zoltánt, az idehaza internált Cséfalvay Gyulát, az embertelenül megalázott Keresztes Sándort, a kitelepített Isépy Tamást, a háromévi munkaszolgálatra szorított Csépe Bélát és sok-sok társukat, akik a maguk talentumával szolgálták a magyar nemzet ügyét, és akik soha nem hitték, hogy a magyar kereszténydemokrácia előtt van másik út is, mint a demokrácia.

A KDNP már két évtizede összekötötte a sorsát a Fideszével. Semjén Zsolt pártelnök kedves metaforájával a KDNP a Fidesz-hajó horgonya, amely az örök értékekhez köti Orbán Viktor néppártját.

Surján László, a párt tiszteletbeli elnöke, a keresztény közélet fáradhatatlan robotosa az őt jellemző iróniával foglalta össze életútját: „Orvosi pályámat mint kutató a Szövettani Intézetben kezdtem. Ezt az ép szerkezet megismerésének szentelt tudományt a kóros jelenségek tanulmányozása kedvéért elhagytam, így lettem előbb patológus, majd politikus.”

A KDNP választmánya előtt most nyílik alkalom, hogy bizonyítsa: igenis horgony, amely az örök erkölcsi értékekhez köti a kormányt. A pártban túlnyomó többséget alkotnak a hívő katolikusok, akik vállaltan követik a Szentszék társadalmi tanítását. Szent II. János Pál pápa a kommunizmus bukása után, az új kor hajnalán, az 1991-es Centesimus annus enciklikájában leszögezte: „A gazdasági rend és a gazdasági fejlődés egyik legfőbb akadálya a biztonság hiánya, amihez társul a közhatalom korrupciója, valamint a meg nem engedett vállalati tőkegyarapítás és profitszerzés, amelyek törvénytelen eljárásból vagy pusztán spekulációból származnak.”

Róma félreérthetetlenül leszögezte, hogy a korrupció súlyos bűn. Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma így fogalmaz: „A demokratikus rendszerek legsúlyosabb torzulásai közé tartozik a politikai korrupció, mert egyszerre árulja el az erkölcs alapelveit és a társadalmi igazságosság normáit: azáltal akadályozza az állam helyes működését, hogy negatívan befolyásolja a kormányon lévők és a kormányzottak között lévő viszonyokat; növekvő bizalmatlansághoz vezet a közintézmények iránt, kiváltja a polgárok növekvő érdektelenségét a politikával és annak képviselőivel szemben, ami az intézmények gyengülését eredményezi.”

A KDNP választmányának egyetlen tagja sem hiheti, hogy nincsen felelőssége a mostani kormányzati korrupció és antidemokratikus gyakorlat miatt. Ha átérzik Isten előtti felelősségüket, egyben méltók akarnak lenni nagy elődeikhez, a jogtalanul meghurcoltak mellett mindig kiálló Varga Lászlóhoz, a két antidemokratikus rendszer ellen is bátran szót emelő Barankovics Istvánhoz meg a többiekhez, akkor most kiállnak, és az igazság melletti küzdelmükhöz megerősítést adnak a KDNP vezetőinek és országgyűlési frakciójának.

A többi párténál gazdagabb, hosszabb múltja miatt a KDNP-nek van a legtöbb halottja. Az égi frakció mint erkölcsi felkiáltójel magasodik az utódok előtt. És a maiak közül senki sem hiheti, hogy odafönt rábólintanak a tomboló korrupcióra, a politikai versenytárs pártok hatósági vegzálására, a politikai hatalmat egyéni érdekeik kielégítésére felhasználó kormánytagokra meg képviselőkre, akiket megrészegített, kifordított önmagukból a hatalom kábítószere. A kereszténydemokratáknak ma is Varga László mutatja a jó irányt.

EGY ÁBRÁN, HOGY MIFÉLE EMBEREK ÉLNEK A TÁRSADALOM KÜLÖNBÖZŐ RÉTEGEIBEN

ZOOM.HU
Szerző: Kovács Gábor
2017.12.17.


- 2016-ban negyedmillió ember volt legalább fél évig közmunkás.

- A legalacsonyabb jövedelmű rétegben relatíve nincs sok közmunkás, sok viszont a munkanélküli és az inaktív.
- A lakosság legszegényebb ötödében az emberek negyede munkanélküli, inaktív vagy közmunkás.

- 2011-ben 1,2 millió ember volt munkanélküli vagy inaktív, ha a közmunkásokat hozzájuk számoljuk, akkor a számuk csak 100 ezerrel csökkent.

Nem a lakosság legalacsonyabb jövedelmű tizedében van a legtöbb a közmunkás, alsó öt tized mindegyik másikában többen voltak – derül ki a KSH háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételének számaiból. 2016-ban a legalsó tizedben csak 27 490-re jön ki azok száma, akik 16 évesnél idősebbek és legalább fél éven keresztül közfoglalkoztatásban vettek részt, az eggyel magasabb jövedelmű tizedben már majdnem 67 ezren voltak, a 3. tizedben pedig közel 53 ezren.

Ez azt is jelenti, hogy
- a 2. tizedben az alkalmazásban állók bő ötöde közmunkás volt,

- a 3. tizedben a 15 százalékuk, 4. tizedben bő 10 százalékuk. Az arány egyre csökken a magasabb jövedelmű tizedek felé haladva. A 2016-ra vonatkozó adatfelvétel alapján összesen negyed millió ember volt legalább fél évig közmunkás...

AZ ÖNFELSZÁMOLÁS DISZKRÉT BÁJA - AZ ERŐTLENSÉG SZÜLI A JOBBIKKAL KÖTÖTT SZÖVETSÉG ÖTLETÉT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2017.12.17.


Vesztes csapaton érdemes változtatni, márpedig a baloldaliak és a liberálisok – néhány értékes helyi sikert leszámítva – bő évtizede kapják a zakókat.

A demokratikus oldal együttélése a Jobbikkal utóbbi parlamentbe kerülése óta dilemmákat okoz. 2013 végén még az volt az MSZP álláspontja, hogy jobbikos képviselőkkel együtt nem ír alá (egy LMP által kezdeményezett) vizsgálóbizottsági kezdeményezést sem. A jelenlegi ciklus változást hozott ebben, amihez a Jobbik magatartása is hozzájárult, ugyanis korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a CEU megvédését célzó alkotmánybírósági eljárás kezdeményezéséhez csatlakozzon, ahogyan idén történt. Ugyanakkor az ennél szorosabb együttműködést a Jobbikkal továbbra is elutasítják a demokrata ellenzékhez sorolt pártok, amelyek, nem mellesleg, egymással sem tömörülnek egységbe.

A Jobbikkal kalkuláló összefogás-verziók új keletű népszerűségét három tényezőre vezethetjük vissza. Az egyik az Orbán-rendszer folytatódásától, mi több, a megerősödésétől való megalapozott félelem. A választás előtt négy hónappal a közvélemény-kutatási számok ellenzéki szemszögből riasztóak, Orbán a kétharmadot is visszaszerezheti. A másik ok a Jobbik úgynevezett néppártosodása, aminek következtében sok baloldaliban és liberálisban alakult ki az a benyomás, hogy ezzel a Jobbikkal meg lehetne egyezni. A harmadik a demokrata ellenzék lesújtó állapota, önpusztító üzemmódja, ami elgondolhatatlanná teszi, hogy a Fidesz kihívójává válhasson. Végső soron arról van szó, hogy a baloldali és liberális közvélemény egy része azt érzékeli: a Fidesz bizonyosan a nagyobb rossz, azon egyszerű oknál fogva, hogy hatalmon van. Majdhogynem minden eszköz felhasználható az orbáni önkény megtörésére, amennyiben a helyébe nem lép másféle önkény. Akik a Jobbik-szövetség mellett érvelnek, úgy látják, a NER ellen széles szövetségben végrehajtott sikeres támadás – konkrétan az egyéni választókerületek jól kiszámított felosztása – biztosíték arra, hogy a következő kormány hatalma ne lehessen kizárólagos.

Az ellenérvek is megfontolandók. A Jobbik nem akar együttműködést baloldaliakkal és liberálisokkal. Ismételten tegyük hozzá, pártszinten ez a demokrata oldalon sem merült fel, ellenben reménybeli tekintélyes független jelöltek, tehát nem csak véleményvezérek, fontosnak tartanák kifejezett módon maguk mögött tudni a jobbikos támogatást. Az erről folytatott vita önmagában ahhoz vezethet, hogy a demokrata oldal szavazói kalkulálni kezdenek a jobbikos egyéni jelöltre szavazás lehetőségével, miközben a Jobbik éppen a téma mellőzésével igyekszik féken tartani saját híveinek átszavazási hajlandóságát. Vona Gábornak nem szövetségesekre van szüksége, hanem, a maga szempontjából teljesen észszerűen, a demokrata oldal szavazóira. Mi sem hasznosabb a számára, mint hogy a témát állandóan napirenden tartják a baloldali-liberális térfélen, hiszen így a szavazók anélkül indulhatnak a Jobbik felé, hogy egy formális szövetség árát a pártnak meg kellene fizetnie..
.

ITT OLVASHATÓ

AUSZTRIA ÚJ CSODAGYEREKE? (KRITIKUS KÖNYV SEBASTIAN KURZRÓL)

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FÖLDVÁRI ZSUZSA
2017.12.15.


„Ha Sebastian Kurzból mégsem lesz kancellár, az talán nekünk is köszönhető” – fogalmazott Barbara Tóth az osztrák állami televízióban. A Falter című osztrák hetilap több nívódíjjal kitüntetett újságírója, kolléganőjével, a szintén ünnepelt Nina Horaczekkel közösen írt könyvet „Sebastian Kurz, Ausztria új csodagyereke?” címmel. Portréjuk az október 15-i előrehozott általános választások után készült, de még azelőtt, hogy az osztrák néppártot (ÖVP) vezető Kurz lezárta volna a koalíciós kormány megalakítására vonatkozó tárgyalásokat a szélsőjobboldali szabadságpárttal (FPÖ).

Önkontroll és mosoly

Sikerült-e a 31 éves politikusról (szokatlan, hogy valakiről már ebben az életkorban könyv készül) valami újat megtudni? – kérdezték a szerzőpárostól a Morawa kiadó boltjában tartott bemutatón. A szerzők, akik könyvüket Kurz tudtával, de nem hozzájárulásával írták, alaptulajdonságaként fedezték fel, hogy példátlan módon felügyeli önmagát, nincs egyetlen véletlenül kimondott szava, váratlan mozdulata, vasalatlansága. És a kontrollálás képessége minden nyilvános szereplésére kiterjed. Megrendülés, esetleges megbántódás, ijedtség sohasem látszik rajta, szinte soha nem válik meg elégedett mosolyától.

A szerzőpáros idézte az osztrák államfőtől az állítólag magyar diplomaták révén kiszivárgott megjegyzést; Alexander Van der Bellen uniós nagykövetek előtt úgy fogalmazott, hogy az irritáló Sebastian Kurz nem dohányzik, nem fogyaszt kávét, s nem iszik alkoholt. Ehhez a szerzők annyit tettek hozzá, hogy asztmája akadályozza a 186 centis fiatalembert a dohányzásban. Nem is illik a cigi sportos viselkedéséhez, amely tinédzser korától a néppárti exkluzív Duna-parti vízi klubban alakult és fejlődött ki. Kurz sok időt töltött gyermek- és ifjúkorában alsó-ausztriai anyai nagymamájánál, aki magyar, s még a 2. világháború idején ment férjhez egy Waldviertelben élő férfihez. A nagymamánál tanult meg „Basti” olyan szinten teniszezni, hogy diákkorában teniszedzőként jutott zsebpénzhez. Kurz kávét sem iszik, de az alkoholt, persze csak legbizalmasabb barátainak szűk körében, munka után nem veti meg. A Horaczek-Tóth duó vette észre, hogy a szigorúan ellenőrzött fotókon Kurz sohasem nevet önfeledten, magánemberként viszont el tudja engedni magát. „Sem a szüleim, sem a barátnőm nem igénylik a nyilvános szereplést” – magyarázta Kurz a szóló fellépéseit. Amikor szerepelt az Ö3 rádió „Reggeli velem” című vasárnapi portréműsorában -, amelyben a híres vendégek rendszerint otthonukban tálalnak kávét és süteményt Claudia Stöcklnek, a műsor házigazdájának - a külügyminisztérium volt a találkozó színhelye.

Ugyanilyen zárkózott a zselével hátra fésült hajú férfi a barátnőjével, „Susi” Thierrel kapcsolatban is. A bécsi pénzügyminisztériumban dolgozó lánnyal 18 éves koruk óta járnak együtt, a bulvársajtónak is csak annyit sikerült kinyomoznia, hogy 13 éves kapcsolatuk során két ízben szünetet tartottak. A szép szőke lány Kurz választási győzelmének ünnepén bukkant fel, egy rövid puszi erejéig gratulált barátjának. A portrékötet írói szerint a matt színűre kikent Kurznak szabályos, lágy az arca, így nőknek és férfiaknak egyaránt tetszetős lehet...

A JOBBIK VALÓDI ARCA: CIGÁNY NEM KAPHAT TÁMOGATÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.16.


Miközben már írják át a magyaroknak a szótárt, hogy a “náci” kifejezés pozitív tartalmat hordoz, és a hisztérikus magyar emberek máris készen állnak, hogy a náci párt támogatói legyenek, Simicska nem tudja megváltoztatni, sem eltakarni a Jobbik igazi arcát.

Debrecenben a tehetséggondozó programról szavaztak, amely hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását támogatja. A két (!) jelölt egyike roma származású. Már az is nevetséges, hogy egy Debrecen méretű városban két gyereket támogat az önkormányzat tehetségeket gondozó programja, s ha abból egyik cigány, akkor a nagy néppártosodásába a baloldalt is lassan bekebelező Jobbik helyi képviselője a roma gyerek ellen szavaz.

Ágoston Tibor jobbikos képviselő indoklása szerint ő nem érdemelte ki a segítséget, mert “bizonyos hiányosságai” vannak. Leginkább nyilván a bőre színe. Helyette azt javasolta a jobbikos, hogy a cigány gyerek részére hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot “Rostás Winnetou” néven.

Mi pedig azt javasoljuk, hogy a rasszistáknak hozzanak létre a börtönben, ahova be kellene csukni őket, egy felzárkóztató programot “Emberré válni” néven. Erre a börtönbüntetésre már lett volna alkalom, mert tavaly holokauszt-tagadásért már elítélték, de csak 750 ezer forintos pénzbüntetést kapott...

CSAK EGY BAJUSZOS EMBER, BIZONYOS JÓZSI ŐRZI OTT A LÁNGOT ÉS HARCOL AZ ÁRULÓKKAL, DE FESZT LEUGATJÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: SWAN EDGAR
2017.12.16.


Bevallom, engem öl az aggodalom. Nem most kezdte, de immár nem tudom magamban tartani a dolgot. Nemzeti ügyről van szó, közérdekről és ilyenekről. Azonnali intézkedést igényel a dolog, mert a végén meghasonlok velem, ami még nem akkora baj, de mi lesz, ha a hívek is irányt tévesztenek és rossz oltárhoz csődülnek, aztán hiába koptatják a térgyük kalácsát?

Van ugye egyrészről a Fidesz, ami elméletben egy párt. Van másrészről az ungarische kormány, ami meg nevéből adódóan egy másik gyülekezet. Lenne. De itt, az árnyas rekettyebokrok alatt ez nem így van, mert egy tábor, egy a László. Van mindkettőnek – ami amolyan kettő az egyben, mint a sampon, csak nem habzik annyira – közösségi izéje, ahol tájékoztatják a híveket a miheztartásról. Eddig rendben is lenne, csakhogy. Mert mostanság csakhogy van.

A Fidesz fedőnéven hömpölygő oldalon vannak sikanénik. Akkor is, ha mondjuk bácsik, bár nem teljesen mindegy ez sem, mert a nemi identitás és a heteroszexualitás kidomborítása igen fontos a nemzeti fajtajelleg demonstrálásához, de most ne menjünk ebbe bele. Ezek a sikanénibácsik szorgosan törölgetik a hozzászólások közül a nem NER-kompatibilis kommenteket, amitől úgy néz ki a dolog, mintha minden magyar álompolgár visongva örvendene fideszék minden megnyilatkozása olvastán és négy lábbal mögöttük állnánk. Ha ide talál kommentelni egy ellenséges erő, azt úgy leöntik domesztosszal, mint a húha.

A másik fideszes hirdetőfalon – ez a magyar kormány néven fut, csak nagy kezdőbetűvel, de én kicsivel írom, hogy ne találjon meg az ellenség és ha nagyon felhúzom magam, akkor még direkt egybe is fogom írni – ezzel szemben ott marad az ellenséges sorosbérencek véleménye. De annyira, hogy csak egy bajuszos ember, bizonyos Józsi őrzi ott a lángot és harcol az árulókkal, de feszt leugatják.

Miután minden rendes magyar hívő ember jól tudja, hogy a magyarkormány (tessék, felidegesedtem) és a fidesz (direktkicsi, mert bunkó is vagyok és így akarom megbüntetni a pártot, mert egyből befosnak, ha nemekecsesítem őket) egy és ugyanaz. Mármint hogy mindkettő neve igazából Orbán Viktor. Szóval ez már nem is kettő az egyben, hanem három az egyben. Háromság, szentek nélkül. Vagy egység, franc tudja...

HÁROM KULTÚRSOKK LONDONBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.15.


Egészen változatosra sikerült az eheti válogatás, hiszen kicsit kultúrsokkoljuk majd magunkat a brit fővárosban (mondjuk van mivel), aztán belemászunk a svájci bürokrácia legmélyebb bugyraiba, végül pedig kiderül, hogy finom-e a rókahús. (Igen, a rókahús.) Vágjunk is bele!

Kezdjük akkor Londonban, ahol viszonylag gyorsan kiderül, hogy nem feltétlenl mindenki az, akinek látszik. Legalábbis erre lehet következtetni az Életem morzsái blog legutóbbi posztjából.

„Talán kezdem ott, hogy 2011-2012-ben nyelvsuliba jártam, s ott ért első körben a londoni kultúrsokk. Az egyik angol tanuló csoportban volt egy turbános, szakállas fazon, ránézésre azt mondtam volna, hogy pakisztáni.

Kifinomultam, stílusosan öltözött és úgy tűnt márkás az órája, meg naná, hogy iPhone tulajdonosa volt. Mikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy hova valósi, azt felelte: Németország, Hamburg.

A szemem nem hazudik sose, gondolom látszott, hogy ledöbbentem. Magamban meg is jegyeztem, hogy te úgy vagy német, mint én angol. Semmi közöd a németekhez, csak rád kell nézni.

Aztán persze felfogtam, hogy egykoron valakije, feltehetően a háború után bevándorolt német melósnak, s hát hogy hogy nem, ott ragadt és lett szép, népes család, aminek ő is leszármazottja.

Ami meg nyilván fájt, hogy én, akinek az összes felmenője echte európai és itt élünk jó sok száz éve, milyen kis „csórika” ehhez a „nagy” némethez képest. Nekem még csak iPhone-ra sem tellett, plusz márkás ruhákra sem. (...)

Második eset szintén nyelvsuliból. Kendős, visszahúzódó csajszika. Tőle is megkérdeztem hova valósi. Gondoltam valami Irak szintű ország. Hát persze, hogy nem. „Én holland vagyok” – mondta.

Hogy a fenébe vagy te holland, magamban ezt is meg kellett emésztenem 2012-ben kétszer is. Ne már, hogy minden ilyen-olyan ember menő nyugat-európai ország állampolgára legyen? (...)

Később találkoztam egy Facebook-csoport által egy német csajszival (aki tényleg német volt). Valahogy szóba került, hogy náluk milyen nációk és hogy élnek. Ő mesélte el, hogy bizony rengeteg a török.

De olyan szintén élnek zárt közösségekben már, hogy németül egyetlen szót sem beszélnek iskolás korukig a gyerekek. A csaj azt nehezményezte, hogy szerinte nem is akarnak integrálódni, inkább csak elszigetelik magukat sokan a saját népükkel. (...)

Az utolsó emlékezetes sokk az idén ért az uszodában. Nyáron én éppen befelé igyekeztem, mikor egy tetőtől talpig feketébe öltözött anyuka, fekete kendővel és a szintén feketében lévő gyerekivel meg indulni készült.

Londonban mindenféle nép él, nem zavar, hogy kik járnak uszodába és hogyan öltöznek. Ám, mikor egymás között elkezdtek magyarul beszélni, egy pillanatra megállt bennem az ütő. Hogy mi van? A full fekete hölgy, a full feketébe öltözött gyerekeivel magyar?! Hja bizony, hogy az volt. (...)

Utána eszembe jutott egy londoni magyar ismerősöm idei megjegyzése: „egyre több Nyugat-Európában, a nem európai kultúrkörből származó apától születő magyar gyerek, s őket hogyan fogadná majd a közvélemény, ha egyszer hazaköltöznének?”

A teljes posztot itt találjátok...

ÁLDOZATOKBÓL TETTESEK - PUCZI BÉLA EMLÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2017.12.15.


"Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok” – kortanúk számára nehezen feldolgozható trauma az 1990. márciusi marosvásárhelyi (és szatmárnémeti) véres összecsapások emléke. Az idézett mondat azoknak is ismerős, akiknek csak halvány információi vannak 1990 márciusáról: ezzel a kiáltással sietett Puczi Béla hidegvölgyi roma ember a Marosvásárhely főterén felvonuló magyarok segítségére roma, magyar-roma társaival együtt.

A „fekete március” mérlegét meg lehet ugyan vonni számokban, de azt, hogy ez a pár napos polgárháború milyen következményekkel járt a magyar–román kapcsolatokra, a magyar érdekvédelemre nézve, mekkora hatással van a magyar és a román radikalizmus jelenére, még mindig nehéz átlátni. Ami tudható: 1990 márciusában öt ember meghalt (három román, két magyar), 238 ember megsérült. Az összecsapások után megkezdődött a tömeges elvándorlás Marosvásárhelyről, és tíz év alatt az erdélyi átlagnál is nagyobb arányban csökkent a helyi magyar lakosság száma; megváltoztak az etnikai arányok (1990-ben 51 százalék volt magyar, 46 százalék román; ma 42–49 százalék).

A többségében magyarok lakta Székelyföld központjában, Marosvásárhelyen háttérbe szorult a magyar érdekképviselet, noha a rendszerváltás hónapjaiban úgy tűnt: itt épülhet ki majd Erdély „fővárosa”. Mára az is nehezen elképzelhető, hogy magyar polgármestere legyen a városnak. Mióta Markó Béla távozott az elnöki tisztségből, az RMDSZ vezetősége is Kolozsváron működik, ahol a magyarok aránya a marosvásárhelyinél is sokkal alacsonyabb (ott húsz év alatt 23 százalékról 15 százalékra csökkent).

Az az etnikai-politikai modell, amellyel a Szövetség 1990-ben indult – a többségi magyar és a szórványmagyar vidékeket összefogó egyeztető fórumokkal, képviseleti rendszerrel –, alapjaiban nem változott, csak épp az a szavazóbázis tűnt el a háttérből, amely a rendszerváltás pillanatában indokolttá tette az RMDSZ létrejöttét. Az a bázis, amellyel számolva máig működnek a magyar–magyar kapcsolatok, s amely így a hol rossz, hol még rosszabb román–magyar kormányzati kapcsolatokat is meghatározta. Marosvásárhelyen alakult ki az az etnikai-politikai légüres tér, amelyet a mai napig nem ismert fel vagy nem dolgozott fel sem a magyarországi, sem a romániai magyar politika. Ellentétben a románnal, amely pontosan tudja, mi a jelentősége Marosvásárhelynek, a városnak, amelyet „frontvárosként” emlegettek évtizedeken át a román–magyar szembenállásra utalva. Itt a taktikus román önkormányzati és kormányzati politika tulajdonképpen befagyasztotta a konfliktusokat: több ciklus óta engedményeket (vagy látszatengedményeket) kapnak a magyarok, újabb és újabb pozíciókat szerez a román politika, s a magyar érdekképviselet újabb és újabb állásokat ad fel.

Volt itt azonban egy olyan momentuma az 1990-es eseményeknek, amelynek a valódi tartalmát és a benne rejlő lehetőségeket a jelek szerint nem mérlegelték sem a magyar kormányok, sem a romániai magyar érdekképviselet. Ez az esély az 1990 márciusában megmutatkozó roma–magyar szolidaritás volt. Az összecsapások idején senkit sem lepett meg, hogy a marosvásárhelyi roma gettó lakói a magyarok segítségére siettek. Egyrészt azért nem, mert a marosvásárhelyi, Marosvásárhely környéki és a székelyföldi romák nagy részének magyar–roma kettős identitása volt. Másrészt azért, mert akkor a magyar és a roma közösségek viszonya más volt, mint ma. Bár egész Romániában tapasztalható az etnikai kisebbségek közül leginkább a romákat sújtó diszkrimináció, az ebből adódó feszültségnek, a romaellenességnek, a konfliktusoknak van egy sajátos, a magyarok lakta vidékekre jellemző formájuk. Alaposan feltételezhető, hogy ezeket a konfliktusokat befolyásolja a magyar szélsőjobb erdélyi terjedése, valamint a romaellenes magyarországi politika erdélyi térnyerése is...

MAGYAR MARAD-E MAGYARORSZÁG? S EURÓPA KERESZTÉNY?

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.12.16.


Ezekre a kérdésekre ad választ a 2018-as orbániai „választás”: ha a „Fidesz” győz, magyar marad Orbánia, s az európai kereszténység esélyei is sokat javulnak!

Magyarország magyar volta

A fentiekről Kövér László, az „Országgyűlés” „Elnöke” és Házmestere, valamint Semjén Zsolt, keresztény fővadász tájékoztatta az aggódó híveket a „KDNP” országos züllésén.
Orbániában a hatalom szavainkat elcserélte: már idézőjelben sincs igazából értelme semminek… Szabadíts meg a gonosztól!

A Házmester szerint ha nem a „Fidesz” nyer, akkor legalábbis veszélybe kerül Magyarország magyar volta. Az a kérdés, hogy a „magyar Magyarország” emlegetése mit jelenthet a környező országok, „nemzetállamok” magyarjai számára, nyilván lényegtelen: egy kis sorosozással, nacionalista hőbörgéssel besöpörhető tőlük vagy kétszázezer szavazat, más meg a „Fidesznek” nem számít.

Hogy a „Fidesz” esetleges veresége (semmi remény sincs rá, sajnos!!!) miért veszélyeztetné a „magyar Magyarországot”, arra nincs racionális válasz. Általában a Fidesz vagy 20 éve kifejezetten arra törekszik – elkeserítő sikerrel! –, hogy ebben az országban semmiről, semmi valóban fontosról se lehessen racionális vitát folytatni: mindent kiragad valóságos összefüggéseiből, minden létező vagy általa kreált gondra, kérdésre hecckampányt épít.

Vélhetően az a helyzet – hiszen ezt a „Fidesz” nem csupán sugallja, hanem ki is mondja, számtalanszor –, hogy ellenfelei legalábbis nem jó magyarok: támadják a kereszténységet (valójában azt, amit a nemzetikeresztények annak neveznek: állam és egyház bűnös összefonódását), bomlasztják a családot (ez a szöveg vezet buzizáshoz); a vizeinkben úszkáló nagy testű ragadozó, a multimilliárdos spekuláns bérencei (erre a dumára jelennek meg a gázkamrát, mocskos zsidókat emlegető feliratok meg kommentek ezrei)...

VISSZAVONTA A FŐVÁROS A RÓMAI-PARTI MOBIL GÁT ENGEDÉLYKÉRELMÉT, EGYELŐRE BIZTOSAN NEM ÉPÜL SEMMI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.12.16.


December 14-én kelt határozatával az eljáró hatóság megszüntette a Rómaira tervezett mobil gát vízjogi engedélyezési eljárását. Ezzel a part közvetlen fenyegetettsége megszűnt, és megnyílt a lehetőség egy józanabb árvízvédelmi megoldás kialakítására.

„Nem fenyeget semmilyen újratervezés a csillaghegyi öblözet árvízvédelménél.” – ezt egy hete nyilatkozta a főpolgármester, meglebegtetve újra a partéli mobil gát megépítésének lehetőségét. Ez a fordulat Tarlós István mobil gáttal kapcsolatos lépései és nyilatkozatai alapján nem is volt különösebben meglepő, hiszen az elmúlt években szinte minden elméletileg lehetséges megoldás szerepelt már a főpolgármester agendájában.

Az utolsó nagy bakugrásokat a fenyegető népszavazási kezdeményezést követően csodálhatta meg a publikum: lesz civil alternatíva/nem lesz; Bús Balázs kerítésvonali nyomvonala árulás/nincs is, stb.

Most viszont nem egy újabb főpolgármesteri nyilatkozat, hanem egy közigazgatási eljárás váratlan lezárása hozott új fordulatot a Római ügyében. December 14-én sorsdöntő hirdetmény jelent meg a mobil gát vízjogi engedélyezése ügyében illetékes Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ún. Hatósági hirdetőtábláján:

A végzés szerint a Római-parti védvonalszakasz vízjogi létesítési engedélye ügyében indított eljárást a hatóság a kérelmező kezdeményezésére megszünteti. A főváros, pontosabban a nevében eljáró tervező, a Tér-Team Kft. ugyanis visszavonta a partéli mobilgát megépítésére vonatkozó engedélykérelmét.

Vagyis – ideig-óráig legalább – a városvezetés valóban lehátrált a minden szempontból irreális terv megvalósításáról...

KAMPEC DOLORES LXVI. - FÉNYHIÁNY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.12.17.


Még mindig rezgett a harang kongásától a kocsma levegője, amikor a friss fröccs ízétől, amely távoli garázsok tablettáinak ízét idézte, Irén szelleme is tovaszállt. Visszakúszó, menekülő, hátráló szublimációval a Szentháromság szobor talapzatába kövült bele, és Béla egész boldogult úrfikora ott terült szét flaszterrá válva a téren, amelyen a két közmunkás tapodott. Így zökkent helyre az idő, és megint vasárnap volt, ami viszont semmiben nem különbözött egy akármely csütörtöktől, ám mégis ezüstnek nevezték.

Csupán azért, hogy útjelző karót verjenek egy ünnep felé, amely a szeretet álcáját öltve magára váltott ki minden emberi lényből vergődéssé fajuló idegbajt. Ez akkor érte el csúcsait, amikor a rántott hús sületlen volt, a ponty még vert egyet a farkával a halászlében és fejest ugrált a paprikás löttyben, a bejgli dagadt földesúr módján repedt meg hosszában, az első tányérok pedig elcsattantak a falon a csendes éjben. Viszont a szeretet ott csordogált izzadság formájában a bánatos szemű fiatalasszonyok és a frissen mosott traktoristák tarkóján, és ott vibrált a bádogbános malacszemeiben. Olyan is volt.

Isten jelmezes és hamis szolgája ezekben a vészterhes időkben fokozta felforgató tevékenységét, kongatta a harangjait veszettül, amitől csörömpöltek a ködök, a duplagyűrűsök pedig sánta hangyarajként iramodtak bele a csontig hatoló dohba, amit a hit szagának véltek. Az volt tagadhatatlanul. Ez áradt az uraiktól rájuk maradt nehéz tölgyfa szekrényekből molyirtóval vegyesen, ez kúszott elő ágyékukból ammóniával keverve. Istennek öregség meg elmúlás szaga volt, és olyan erős, hogy még a tömjén sem segített rajta, sem a töltött káposztába morzsolt hagyma édeskés, csípős illata. Ők így, Isten szagától verve keresték a megváltó hazug születésébe göngyölt boldogságot...

AZ USA NEM ÉPÍTI LE KAPCSOLATAIT A LENGYEL KORMÁNNYAL, MINT MAGYARORSZÁGGAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.17.


- Varsó biztonsági megfontolásokból fontosabb Washington számára, mint Budapest, ezért csak enyhe dádára kell számítania a jogsértések miatt, az EU viszont a jelek szerint ebben nem ismer tréfát

- Balog Zoltán nem akarta megérteni, hogy az európai jogot be kell tartani, szerinte az erősebb tagállamok jelenleg megerőszakolják a gyengébbeket

- Az új osztrák kormány erősítést jelent az illiberális keleti tömbnek

Washington Post

A vezércikk szerint Lengyelország ugyan demokráciaellenes intézkedéseket hozott az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlensége ellen, mégsem lehet erőteljesebb amerikai tiltakozásra számítani, az meg szóba sem jöhet, hogy Washington ugyanazt csinálja, mint az orbáni Magyarországgal, ti. hogy alacsonyabb szintre helyezze a kétoldalú kapcsolatokat. Az egyik ok az, hogy Trump nem törődik a fékek és ellensúlyok megőrzésével, a médiát gyakran vádolja álhírek terjesztésével. Sokkal inkább érdeklik az üzleti lehetőségek, függetlenül a partner politikai vagy ideológiai beállítottságától. Ilyenformán a lengyelek lettek a NATO Szaúd-Arábiája, annyi fejlett amerikai katonai felszerelést vesznek. A másik tényező az, hogy az Európáért felelős új helyettes külügyi államtitkár alatt számítani kell arra, hogy a földrész középső részén a biztonság kerül az együttműködés középpontjába. Wess Mitchell már könyvet is írt arról, hogy nem kell annyit bírálni ezeknek a kormányoknak a szerényebb teljesítményét a demokratikus irányítás kapcsán, a fő a biztonsági kooperáció Oroszország ellen. A vélemény zene Varsó füleinek, mivel az ország központi helyet foglal el a keleti fronton, a NATO oroszellenes bástyájaként.

Bloomberg

Az EU az igazságszolgáltatás függetlensége ellen indított támadás miatt a jövő szerdán be akarja indítani a lengyel kormány ellen az eljárást a 7-es paragrafus alapján, amire még egyetlen tagállam esetében sem volt példa. Oettinger biztos azt közölte, hogy Bizottság – német és francia támogatással – valószínűleg ezt a szankciót fogja javasolni. A szavazati jog felfüggesztéséig azonban aligha jutnak el, mert Magyarország támogatást ígért Varsónak és a jóváhagyáshoz egyhangú határozat kellene. Morawiecki miniszterelnök ugyanakkor változatlanul harcias, azt hangoztatta, hogy országának jogában áll átalakítani a bírósági rendszert. Ami ez esetben azt jelenti, hogy menesztenék a Legfelsőbb Bíróság tagjainak 40 %-át és a politika nagyobb beleszólást kapna a bírák kinevezésébe. Az unió illetékesei közben azon dolgoznak, hogy korlátozzák a közösségi támogatásokat azoknak az államoknak, amelyek nem tartják tiszteletben az EU értékeit. Lengyelország évente 10 milliárd eurót kap Brüsszeltől..