2022. május 31., kedd

MIÉRT BUKOTT EL AZ ÖSSZEFOGÁS? - NÉGY PONT A VERESÉG OKAIRÓL

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.05.31.


Az elmúlt majdnem két hónapban az ellenzéki oldalon nagyon sokan és sokat beszéltek arról, mit is rontottunk el, mi vezetett az április 3-i tragikus eredményhez. Talán mostanra eljött az ideje valamiféle összefoglalásnak. Nyilván, nincs egyetlen igazság, mindenkinek lehetnek jó gondolatai ezzel kapcsolatban, ezeket igyekeztem összegezni.

Pártállam: a Fidesz megszállta a magyar állam minden intézményét

Pénz: a Fidesz anyagi forrásai gyakorlatilag korlátlanok

Propaganda: képes bármilyen hazugságból alternatív valóságot építeni

Pártok: az ellenzék vezetői számára fontosabbak voltak saját ambícióik

Ez az én diagnózisom. Szívesen veszek minden hozzászólást, véleményt, de a legjobban annak örülnék, ha végre a terápiáról is elkezdenénk beszélni: vajon milyen utat kell követnie annak, aki nem kíván megbékélni/kiegyezni a NER-rel? Én szeretném lezárni a vereség elemzését, és ígérem, hogy arra fogok koncentrálni, ami ebből következik. A javaslatom lényege a kívülállás a rendszeren. Aki ugyanis azon belül van – például beül biodíszletként a parlamentnek csúfolt színházba – szükségszerűen függ a rezsimtől, így soha nem lesz képes legyőzni azt.

SZÉP-KÁRTYÁSOK: FONTOS HATÁRIDŐ A MAI - ÉRDEMES A BOLTI KÖLTÉSSEL IS KALKULÁLNI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.31.


Május 31. mindig fontos határidő volt a Széchenyi Pihenő Kártya tulajdonosok számára. Ilyenkor – hangsúlyozta a szakértő – érdemes odafigyelni arra, mekkora a régebben feltöltött egyenleg. Jelenleg viszont sajátos időket élünk

A SZÉP-kártyára vonatkozó kormányrendelet szerint – hívta fel a figyelmet Fata László juttatási szakértő – a feltöltést követő második év május 31. után a szolgáltató a régebbi egyenleg terhére maximum havi 3 százalék költséget érvényesíthet. A 2020-ban vagy azelőtt feltöltött egyenlegek továbbra is elérhetőek, de az értékük folyamatosan csökkenhet.

Fata szerint nagy segítség volt a felhasználóknak tavaly, hogy egy módosító kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a szolgáltatók a SZÉP-re átutalt, de fel nem használt pénzre ilyen fenti díjat nem számíthatnak fel. Így a veszélyhelyzetet követően lenne még nagyjából 2 hónapjuk az érintetteknek, hogy elköltsék régebbi pihenőkártyás egyenlegüket. Ez a mentesség azonban ma lejárna.

Néhány nappal ezelőtt azonban újabb kormányrendelet jelent meg arról, hogy június 1-jétől továbbra is érvényben maradnak a korábbi mentesítő szabályok. Így június elején még nem kezdődik el az a 60 nap, amelynek lejártát követően számítani kellene a régi egyenlegeknél a szolgáltatói költségek levonására...

A TANÁROK MEGBECSÜLÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HUSZÁR ÁGNES
2022.05.27.


A közoktatás az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor belügyminiszter portfóliójába került át. Ezzel befejeződött az iskolák pedagógus, tanuló és szülő számára egyaránt kellemetlen, sivár és az ország jövője szempontjából diszfunkcionális helyekké alakítása. A rendőrminiszter első megszólalásai kétséget sem hagytak: rend lesz itt, bármi áron, a pedagógusoktól nem tűri el a polgári engedetlenséget, fizetésemelés pedig akkor lesz, ha a nemzetgazdaság helyzete lehetővé teszi.

A közoktatás célzott fideszes lezüllesztésének folyamata tíz éve kezdődött, amikor 2012-ben az általános tankötelezettséget a tanulók 18. életévéről a 16.-ra csökkentették. A kormánypropaganda igyekezett ezt a lépést jótéteményként feltüntetni, mintha a fiatalok életét könnyítették volna meg egy kötelezettség eltörlésével. Aki már tizenhat évesen be akar lépni a „munka világába”, tegye meg nyugodtan, szólt az indoklás. Aki mondta, írta, az is tudta, egy mindenfajta szakmai képzettség nélküli fiatal aligha talál magának munkahelyet, önálló vállalkozásról pedig álmodozni is kár minimális matematikai, szövegértési készségek hiányában. Az iskolarendszer az életre felkészületlen, éretlen fiatalokat taszított ki magából.

Ennek a döntésnek a nemzetgazdasági következményei katasztrofálisak, hiszen az amúgy is leszakadt régiók dolgozóinak utánpótlását ritkította meg. Az egyént pedig megfosztotta a társadalmi mobilitás minimális esélyétől is. Ezek a fiatalok nagy valószínűség szerint a munkanélküliek, jobb esetben a közmunkások tömegét szaporítják...


PUTYIN EMBEREI – LEBILINCSELŐ KÖNYV SEGÍT MEGÉRTENI AZ UKRAJNAI HÁBORÚHOZ VEZETŐ UTAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.05.31.


Nem egy sokadik Putyin-életrajz, hanem egy egész elit felemelkedésének története Catherine Belton brit oknyomozó újságíró Putyin emberei című, magyarul most megjelent könyve. Mintha egy sorozat első epizódját néznénk: jobban értjük, mi vezetett a későbbi évadok eseményeihez, végül a „fináléhoz”, Ukrajna megtámadásához. Az orosz elnök legitimációjának mindmáig az az alapja, hogy lezárta a kilencvenes évek oroszországi káoszát. A könyvből azonban kiderül, Putyin és KGB-s köre azokkal az oligarchákkal számolt le, akiknek megteremtésében komoly szerepe volt a szovjet állambiztonságnak. Az így megszerzett felfoghatatlan vagyonok pedig nem pusztán a régi-új orosz elitet gazdagították, hanem a Nyugat korrumpálására használt alapok létrehozására is szolgáltak. Így már érthetőbb, miért szemlélte Ukrajna februári inváziójáig a világ szinte tétlenül az egykori szovjet befolyási övezet visszaállítását.

Egyszer, amikor Pugacsov és Putyin együtt jelentek meg egy istentiszteleten a megbocsátás vasárnapján, az ortodox nagyböjt előtti utolsó vasárnapon, Pugacsov szólt Putyinnak, hogy a liturgia szerint le kell borulnia a pap előtt és a bocsánatát kell kérnie. „Erre [Putyin] teljesen megrökönyödött. Azt mondja nekem: »Már miért kéne? Én az Oroszországi Föderáció elnöke vagyok, miért kéne bármiért is bocsánatot kérnem?«”.

Catherine Belton brit újságíró (évekig a Financial Times moszkvai tudósítója) magyarul a Librinél most megjelent Putyin emberei. Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot és gyűrte maga alá a Nyugatot? című könyvében meséli el Szergej Pugacsov volt bankár a történetet. A sokatmondó jelenet tökéletesen összefoglalja, mit gondol magáról az, aki elnökként-miniszterelnökként több mint két évtizede irányítja a világ legnagyobb területű országát. Minden politikai-stratégiai magyarázaton túl e mértéktelen gőg az egyik forrása a szomszédunkban pusztító, az orosz elnök által indított háborúnak.

Pugacsov egykor kulcsszerepet játszott Putyin hatalomra jutásában, majd összekülönbözött vele és tíz évvel ezelőtt menekülnie kellett. Ma is emigrációban él. Belton – Bujdosó István fordításában megjelent – vastag könyve többtucat, Pugacsovhoz hasonlóan egykor befolyásos szereplővel, illetve a Kreml falai között most is otthonosan mozgó üzletemberrel, hírszerzővel, politikussal és közgazdásszal készített interjún alapul, amely beszélgetéseket bírósági ítéletek, jegyzőkönyvek, újságcikkek egészítenek ki. A végeredmény lebilincselő, ugyanakkor az üzleti manipulációk és szövevényes bűncselekmények aprólékos leírása miatt néha nehezen olvasható munka.

A könyv ezzel együtt nagyban segít megválaszolni az ukrajnai háború óta oly’ sokakat foglalkoztató kérdést: mit és miért tesz az orosz vezetés?

Olyan, mint sorozat első epizódja, amely nélkül nagyon nehéz megérteni, hogy mi történik az egyes évadokban. A közel félezer oldalas, bőven lábjegyzetelt kötet végére érve immár sokkal érthetőbb, mi vezetett Ukrajna megtámadásához. Adott egy, az ország vélt vagy valós megaláztatásai miatt bosszúért lihegő, javarészt a rettegett szovjet titkosszolgálatból, a KGB-ből származó politikai elit, amely a kilencvenes évek Jelcin-korszakának káoszára hivatkozva Putyin 2000-es hatalomra jutásával nekiállt a „rendrakásnak.” Az új elnök vezette csapat a meggyötört, a hivalkodóan gazdag oligarchákat gyűlölő lakosság tapsától kísérve leszámolt az újgazdagokkal. Putyin a növekvő gáz- és olajbevételekre alapozva megnövekedett önbizalommal tárgyalt a Nyugattal, amelynek politikai intézményrendszerét korrumpálni igyekezett, s amellyel az ex-KGB-elit jó leninistaként üzletelt. („A kapitalisták azok, akik eladják nekünk azt a kötelet, amire majd felakasztjuk őket.”) A zsíros koncért lihegő nyugati cégek és az orosz befektetőket tárt karokkal váró kormányok pedig szívesen papoltak emberi jogokról, de a valóságban mindent megtettek a gyakran gyanús eredetű orosz tőke minél akadálytalanabb áramlásáért. Például: az orosz pénzek egyik fő európai célpontjának számító Nagy-Britanniában különböző orosz oligarchák fontszázezreket adományoztak, elsősorban a konzervatív pártnak. Az anyagi és politikai szempontból megerősödött Oroszország pedig a Nyugat gyengeségét kihasználva nekilátott egykori befolyási övezete visszaállításának; a sokéves folyamat – immár a könyv megjelenése után – Ukrajna megtámadásába torkollott...

ITT AZ OROSZ OLAJEMBARGÓ - MI LESZ A MOLLAL?

PORTFOLIO
Szerző: NAGY VIKTOR
2022.05.31.


A soron kívüli EU-csúcstalálkozón az uniós tagállamok megállapodást kötöttek az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, de a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok. A döntés azt jelenti, hogy a Mol továbbra is hozzájut a relatíve olcsó orosz kőolajhoz, ami kiemelten fontos, ugyanis a finomítóiban nagyrészt még mindig orosz olajat használ fel, az átállás más típusú olajra pedig idő- és beruházásigényes. A hírnek örülnek a befektetők, emelkedik a Mol árfolyama
.

Kecske és káposzta

Soron kívüli EU-csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, ahol az uniós tagállamok megállapodást kötöttek az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, a találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, de a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok.

Az intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni, a Barátság kőolajvezetéken érkező közel 10 százalékról is hamarosan megegyezés születhet. A vezeték északi szegmense Lengyelországot és Németországot szolgálja ki, a két ország beleegyezett az embargóba. A déli ágon keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba érkezik orosz olaj, ez az ág, és a három érintett ország egyelőre mentességet kap.

A MEGÁLLAPODÁS KIEMELTEN FONTOS MAGYARORSZÁG ÉS A MOL SZEMPONTJÁBÓL, UGYANIS A MAGYAR OLAJCÉG SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓJA JELENLEG 64, A POZSONYI PEDIG 95 SZÁZALÉKBAN MÉG MINDIG OROSZ OLAJAT HASZNÁL.

Az egyik legfontosabb kérdésben, vagyis hogy Magyarország (és a Mol) mennyi ideig mentesül az embargó alól, még nem született döntés. A holland miniszterelnök, Mark Rutte azt mondta, hogy a mentességek időtartamáról az uniós vezetők döntenek majd:

Ma este megállapodtunk abban, hogy a következő Európai Tanács ülésén visszatérünk erre a kérdésre. Természetesen fel kell mérnünk, hogy mennyi időbe telik az olyan országoknak, mint Magyarország, hogy újjáépítsék a finomítóikat, és hogy mi az ésszerű időtartam.

Alexander De Croo belga miniszterelnök részletesebben is kitért az orosz olajembargó alóli kivételekre. Csehország esetében az uniós vezetők 18 hónapra szóló mentességben állapodtak meg. De Croo megerősítette a sürgősségi intézkedés lehetőségét olyan országok esetében is, mint Magyarország és Szlovákia. Ha külső intézkedések miatt csökkenne a két ország olajellátása, akkor más forrásokon keresztül tudnák garantálni az ellátásbiztonságukat...

NOVÁK KATALIN NEM AZ ORSZÁG (KÖZTÁRSASÁG, UGYEBÁR BRUHAHA!) ELNÖKE, HANEM AZ ORBÁN-GÉPEZET SZÁNALMAS FOGASKEREKE

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.31.


Novák Katalin émelyítő, az ország valós állapota iránt tökéletesen érzéketlen, átlátszóan manipulatív, velejéig hazug, bizánciasan öntömjénező beiktatásától kezdve, s immár a hatalmi mámor elviselhetetlen könnyűségétől sújtva hetek óta különféle szakrális és szekuláris médiaesemények kép- és hangeffektjeitől szánalmasan felbarokkosított turbó-csinnadrattáinak főszereplője.
Novák Katalin aláírta a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt.
Novák Katalin nem az ország (köztársaság, ugyebár bruhaha!) elnöke, hanem az Orbán-gépezet szánalmas fogaskereke. Novák Katalin mutogathatja magát erdélyi templomokban napestig, nekitámaszkodhat nemzeti színűre festett jelzőkőnek, Novák Katalin az aláírásával félreérthetetlenül kinyilvánította, hogy Orbán-hűsége prioritást élvez Magyarország tényleges perspektívájával, a pedagógustársadalom egészével, a legfontosabb stratégiai ágazattal, az oktatással, gyermekeink, unokáink és mindannyiunk, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, hívők és nem hívők, ilyen politikai elkötelezettségűek, meg olyan politikai elkötelezettségűek, meg semmilyen politikai elkötelezettségűek jövőjével szemben.
Minden ezt követő cirkuszi látványattrakciója ócska kamuflázs, semmi egyéb.

A VÁROSLIGETBEN ÉPÜLHET MEG AZ ÚJ CIRKUSZMŰVÉSZETI KÖZPONT IS, A JÁTSZMÁBAN FONTOS SZEREP JUT LÁZÁR JÁNOSNAK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.05.31.


Egyre több jel, most egy állami számvevőszéki jelentés utal arra, hogy a kormány halogatja, illetve átalakítaná az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjét – tudta meg a Népszava. Információink szerint a Nyugati pályaudvar melletti terület helyett a jelenlegi városligeti helyszínen épülhetne meg a központ, amely esetleg bekebelezheti az üresen álló, félkész biodómot is.


Kockázatot hordoz a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként megépülő Baross Imre Artistaképző Intézet elhelyezését célzó projekt előkészítése. Ugyanis az Állami Számvevőszék jelentős állami beruházásokról szóló ellenőrzés-sorozatának legújabb részéről készült májusi jelentés szerint a megvalósítás megalapozását szolgálná, ha készülne egy fenntartási és üzemeltetési modell az intézetről, illetve egy költség- és időkalkuláció a projektről. A magasépítési munkák elvégzéséről még nem született döntés, a beruházás támogatási szerződését és határidőket is többször módosították...

AKIKNEK A LAKHATÁS ÉLET-HALÁL KÉRDÉSE: MIT TESZNEK AZ ÖNKORMÁNYZATOK A BÁNTALMAZOTT NŐKÉRT?

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.05.30.


Az évek óta súlyosbodó lakhatási válság a társadalom egészére kihatással van, azonban a hátrányos helyzetű, különösen kiszolgáltatott rétegeknek ez sokszor élet-halál kérdése. Ilyenek például a bántalmazott nők és egyedülálló anyák, akik gyakran magukra és gyermekükre veszélyes bántalmazójuktól menekülve, saját jövedelem és ingatlan hiányában nem kapnak megfelelő segítséget a szolidaritást és szociális érzékenységet nélkülöző magyar államtól.

A Friedrich Ebert Stiftung (FES) május 20-án tartott Nők és Lakhatás konferenciája a nők, mint különösen kiszolgáltatott társadalmi csoportok lakhatási nehézségeit mutatta be, illetve az arra adható megoldásokat járta körül. Az előadásokon a Periféria Kutatóközpont két elemzője, és a miskolci, a józsefvárosi, illetve a II. kerületi alpolgármesterek és szakértők vettek részt. A beszélgetésekből többek között kiderült, hogy a rendszer jelenleg nélkülözi a kiugrási lehetőséget az áldozatok számára, sok helyen pedig még az ideiglenes krízislakások is lakhatatlan állapotban vannak. Az önkormányzati lakásra pályázók között nagy többségben vannak a gyermeküket egyedül nevelő nők, akik sajátos lakhatási igénnyel rendelkeznek.

Amíg a kormány semmilyen érdemi lépést nem tesz a nők elleni erőszak áldozatainak védelme és a lakhatási válság megszüntetése érdekében, addig civilek és néhány önkormányzat erején felül próbál segíteni az ilyen nehézségekkel küzdő, kiszolgáltatott társadalmi csoportoknak.

A témában mérvadó kutatás a Periféria Kutatóközpont Dés Fanni és Pósfai Zsuzsanna által publikált Nők és Lakhatás című tanulmánya, amelyről már írtunk a Mércén. A nők gazdasági kiszolgáltatottsága és az erőszak áldozatainak segítése olyan kihívások, melyek speciális, támogatott lakhatási formákat és megoldásokat igényelnek. A tanulmány többek között kitér a szegénység feminizálódásának jelenségére (azaz arra, hogy a szegények között növekszik a nők aránya), a munkaerőpiaci viszonyokra, valamint a lakhatási nehézségek és a bántalmazás összefüggéseire.

A konferencián is bemutatott dokumentum felhívja a figyelmet a nők eleve kiszolgáltatottabb gazdasági helyzetére, amely a vállalt gyermekek számával egyre csak növekszik. Ennek következtében ugyanis egyre inkább kitolódik a munkaerőpiacra való visszatérésük, és a gyermekneveléssel járó reproduktív munka is jelentős részben rájuk hárul. Saját jövedelem híján pedig lakhatást sem képesek biztosítani saját maguk és gyermekük számára. Emellett a jellemzően nők által végzett gondoskodási munkák is jelentősen alulfizetettek hazánkban, így általában a dolgozó nők sem jutnak magasabb pozíciókba férfi társaiknál. Pósfai és Dés szerint

a lakhatási válság legkiszolgáltatottabb érintettjei a bántalmazó kapcsolatokból menekülő nők, az egyedülálló anyák, valamint az időskorú nők, akik nem képesek önállóan gondoskodni magukról, és akiket gyakran hozzátartozóik bántalmaznak.

A tanulmány a problémák széleskörű feltérképezése mellett alternatív megoldásokat is kínál az önkormányzatok számára. A rendszer egyik nagy hiányossága ugyanis, hogy a különböző ideiglenes lakhatást biztosító intézmények, mint például a Családok Átmeneti Otthona (CSÁO), a krízisotthonok és menedékházak között nincs átjárás, az önállósodási folyamat végén pedig a nők nem tudnak hosszútávú megfizethető lakhatáshoz jutni...

ORBÁN VIKTOR SIKERESEN ZSAROLTA MEG BRÜSSZELT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.05.31.


"Az unió gyengeségének bizonyulhat az EU által követett gyakorlat a 27 tagország egységes álláspontjának kialakítása érdekében a fontosabb kérdésekben – különösen akkor, ha a Putyinnal baráti viszonyban álló Orbánt kell megnyerni az Oroszország elszigetelését célzó lépésekhez." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Az orosz olajexport embargóval sújtása Európa egyik legjelentősebb lépése abban a tekintetben, hogy korlátozzák Vlagyimir Putyin elnököt az ukrajnai háború folytatásához szükséges bevételek előteremtésében – írja az éjszaka bejelentett megállapodásról a Politico című amerikai portál európai kiadása. Egyúttal emlékeztet arra, hogy a javasolt lépés megtételét heteken át akadályozta Magyarország, arra hivatkozva, hogy a differenciálatlan tilalom csapást jelentene gazdaságára. Az elfogadott csomag végül tartalmaz olyan kivételeket, amelyek Magyarország és más országok megbékítését célozzák – teszi hozzá a beszámoló. Egyúttal ismerteti Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök Twitter-bejegyzését, miszerint a megállapodás gyakorlatilag 90 százalékban tilalom alá helyezi az orosz olaj behozatalát az év végéig.

New York Times úgy fogalmaz: az európai vezetők felnőttek ahhoz, hogy megtegyenek olyan lépéseket is, amiket az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetekor még túlzónak tartottak. Annak érzékeltetésére, hogy milyen mértékben finanszírozza Putyin hadigépezetét a szénhidrogének kivitele, a lap megírja: miután a háború felverte az árakat, csak az Európai Unió országai havonta 23 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizetnek az orosz olajért. Az EU-ba behozott nyersolaj 27 százaléka származik Oroszországból. Magyarország erőskezű vezetője, Orbán Viktor – folytatódik a cikk -, akinek az országa nagyobb mértékben függ az orosz energiahordozóktól, mint Nyugat-Európa, akadályozott minden megállapodást az olajembargó ügyében, és atombombának nevezte azt a magyar gazdaságra nézve.

A vita – írja a New York Times – jól szemlélteti, hogy az unió gyengeségének bizonyulhat az EU által követett gyakorlat a 27 tagország egységes álláspontjának kialakítása érdekében a fontosabb kérdésekben – különösen akkor, ha a Putyinnal baráti viszonyban álló Orbánt kell megnyerni az Oroszország elszigetelését célzó lépésekhez. A most kimunkált kompromisszum tartalmáról azt írja az amerikai lap: a tartályhajóval szállított olaj kitiltása kétharmaddal csökkenti az EU importját. Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Németország, amely Magyarországhoz hasonlóan szintén kap csővezetéken keresztül orosz olajat, várhatólag kötelezettséget vállal, hogy erről a beszerzési forrásról is lemond, míg Magyarországtól nem várnak semmi ilyen biztosítékot.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a Charles Michel európai tanácsi elnök által hangoztatott kétharmados importcsökkentés és az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által említett 90 százalékos csökkentés közötti eltérést annak tulajdonítja, hogy egyes tagországok már jelezték, lemondanak a csővezetéken érkező orosz olajról is. Ilyen ország a frankfurti lap ismertetésében Németország és Lengyelország. Az előbb említett New York Times szerint – mint láttuk – várhatólag erre az álláspontra helyezkedik Pozsony és Prága is. A két lap tájékoztatása közötti eltérés nem jelent igazán ellentmondást, mert a kilátásba helyezett kötelezettségvállalásokat még pontos jogi formába kell önteni. A lap kiemeli, hogy Olaf Scholz szövetségi kancellár üdvözölte a kompromisszumot, és megállapította, hogy "az EU egységes”.

párizsi Le Monde úgy fogalmaz, hogy az EU a tartózkodó magyar magatartás ellenére megállapodásra jutott, és hogy az intézkedés Magyarország, Szlovákia és a cseh Köztársaság számára lehetővé tette az orosz olaj további beszerzését. A párizsi lap kiemeli, hogy Orbán "kezdődik a csata” jelszóval érkezett a brüsszeli csúcsra, ám hivatali partnerei nem rontottak rá, hanem le kívánták higgasztani a kedélyeket, és még a Budapesttel szemben máskor felettébb kritikus Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is azt hangoztatta, van megoldásuk a tengertől elzárt országok számára.

Hogy azért másról is essék szó, mint az orosz olajról, de mégis a magyar különutasság gyakori jelenségének közelében maradjak, kitérek arra, hogy a már említett Politico közölte Angelosz Krisszogelosznak, a londoni Metropolitan egyetem oktatójának, a Martens központ nevű, európai kereszténydemokrata szemléletű elemző műhely kutatójának a cikkét a vétójog, pontosabban az egyöntetűség elve védelmében.

A szerző utal arra, hogy újabban, amikor az Európai Unió határai mellett dúló háború miatt felerősödött az egységes cselekvés igénye, ismét előkerült az a javaslat, hogy a külpolitikai döntéshozatal kérdéseiben töröljék el az egyöntetűség elvét, azt a szabályt, hogy a közös álláspont elfogadásához az összes tagország egyetértésére szükség van. Ezt az előírást az úgynevezett minősített többség megkövetelésével kívánnák helyettesíteni – ám a változtatás az EU alapszerződésének a módosítását igényelné, amire viszont a mostani szabályok szerint az egyöntetűség elve érvényes.

Krisszogelosz szerint tévedés, hogy az ilyen változtatás javítaná az EU nemzetközi pozícióit, mert minősített többséggel ugyan gyorsabban lehetne határozatokat hozni, de azok tényleges súlyát csökkentené a kívülállók szemében, ha nem az összes EU-tagállam álláspontját tükrözik. Ha a külpolitikai döntéshozatal szavazások és alkukötések függvényévé válik, akkor az EU külpolitikája szem elől tévesztheti erkölcsi iránytűjét – érvel a politológus.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 95. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.31.


Ellentámadtak az ukránok, de ennek jelentősége szimbolikus, a donbaszi helyzetről terelhetik el a figyelmet. Egyre több nyugati nehézfegyverzet érkezik – kérdés, vajon időben, és elég lesz-e. Kiújulni látszik az ukrán pártok közötti (bel)politikai harc. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 95. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ukrán ellentámadásokra került sor – ezek katonai jelentőségével kapcsolatban vannak kételyek.

- Az oroszok új erőket telepítenek.

- Egyre több nyugati nehézfegyverzet érkezik – a legnagyobb kérdés, hogy elégséges mennyiségben-e.

- A megszállt területeken folyamatos problémát jelent az ukrán szabotázstevékenység.

- Kiújulni látszik az ukrán pártok közötti (bel)politikai harc.

Részletes helyzetkép:


Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy Mikolajiv és Herszon megyék határvidékén, a Davidiv Brid-i [Давидів Брід] útkereszteződéstől délre ellentámadást hajtottak végre, melynek eredményeként az ellenség veszteségeket szenvedhetett el, illetve számára kedvezőtlen területen védekezésre állhatott át. Támadótevékenység folytatásáról szóló információt Harkiv megye vonatkozásában a „Dél” Műveleti Parancsnokság, Dnyipropetrovszk megye esetében (Krivij Rihtől délre) a helyi katonai-polgári közigazgatás, illetve Zaporizzsja megyében a belügyminisztérium tanácsadója adott. Herszon és Zaporizzsja megyékben egyes irányokban az ukrán hadsereg 8–10 kilométert haladhatott előre.

Az orosz erők saját magukat erősítik Szjevjerodoneck északkeleti részében és déli elővárosaiban, illetve azt a városközpontot támadták, ahol utcai harcok folynak. A védők Luhanszk megyében és a Donyeck megyei három harcterületen fekvő többi ellenállási ponton visszaverhették a támadásokat – főleg Bahmuttól délre és keletre (az ellenséget visszanyomhatták a Liszicsanszk–Bahmut országúttól). Az ukrán fél arról is tájékoztat, hogy Izjum és Liman felől orosz, Szlavjanszk elleni támadási előkészületeket figyeltek meg. A fő harcokon kívül az orosz tüzérségi támadások, illetve légitámadások célpontjai Mikolajiv, a Mikolajiv megyében lévő, Krivij Rihtől és Zaporizzsjától délre fekvő ukrán állások, Harkiv és a megyeszékhely körüli települések, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár mentén fekvő járásai voltak. Rakétatámadások célpontjaivá vált Krivij Rih, Odessza és Szumi térsége, Mikolajiv megyében Novij Buh [Новий Буг], illetve Harkiv megyében Merefa [Мерефа]. Az oroszok új erőket telepítenek a harctérségekben – Harkiv megyében Kupjanszk–Izjum [Куп’янськ-Ізюм] térségében, Zaporizzsja megyében pedig Vaszilivka [Василівка] környékén. Az agresszor állítólag nem tud megbirkózni a sebesültek nagy számával, s az általa lefolytatott titkos mozgósítás, illetve a tartalék kiképzése – az ukrán fél szerint – nem fogja az elvárt eredményeket hozni...

DÜHÖS EX-FIDESZ-SZAVAZÓ, AKI ÜTNÉ-VÁGNÁ A KORRUPCIÓT: BEMUTATJUK A MOMENTUM ÚJ ELNÖKÉT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.05.30.


Jobboldali, konzervatív, fideszes családba született Gelencsér Ferenc, a Momentum vasárnap megválasztott elnöke. Az MDF-alapító édesapját nyomdafestéket nem tűrő üzenetekkel bombázták barátai pár éve, amikor megtudták, hogy Gelencsér a Momentumban politizál. I. kerületi alpolgármesterként felszámolta az egyforintos VIP-parkolást a budai Várban, és feljelentése után nyomozás indult a Red Bull Air Race ügyében. Az ellenzéki előválasztáson kikapott az LMP-s Csárdi Antaltól, de listáról bejutott a parlamentbe, ahol a párt frakcióvezető-helyettesének választották. Első felszólalásában Orbánnak és Gyurcsánynak is odaszólt a momentumos képviselő, aki a párt elnökeként egy igazságosabb, emberségesebb és zöldebb alternatívát szeretne kínálni a választóknak...


MOST NYERT IGAZÁBÓL ÉRTELMET A REZSICSÖKKENTÉS

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.31.


Bár az európai kormányok közül egyik sem eresztette rá teljes egészében az energiaárak emelkedését a lakosságra, a 2013-ban bevezetett magyarországi árrögzítés, azaz a rezsicsökkentés így is az elmúlt szűk egy évben vált igazán látványossá. Az európai háztartások számára tavaly április óta a villamosenergia átlagosan 45 százalékkal drágult, a földgázszolgáltatás ára pedig közel duplájára emelkedett. Ezzel szemben itthon, ha euróban számolunk, a forint gyengülése miatt még alacsonyabb is lett a lakosság rezsiköltsége, mint egy éve volt.

Nyolc évig nem volt sok látnivaló

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lényegében a rezsicsökkentés bevezetése óta, azaz lassan kilenc éve közöl havi rendszerességgel adatokat az európai rezsidíjakról. Nagyjából tavaly tavaszig különösebben nem voltak izgalmasak ezek a jelenések: nagyjából annyit mutattak meg, hogy

Magyarországon nemzetközi összevetésben is kifejezetten olcsó a gáz és a villany, főleg ha figyelmen kívül hagyjuk az általános árszínvonalat és a jövedelmi helyzetet.

A villamosenergia ebben a nagyjából nyolc évben minden hónapban egy, kettő vagy három európai fővárosban volt olcsóbb, mint Budapesten*, a gázért pedig eleinte Bukarestben fizettek tartósan kevesebbet a háztartások, egy idő után azonban már ott sem...

ORBÁN GYŐZEDELMI TÁNCOT JÁR – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.05.31.


“Visszavertük az Európai Bizottság javaslatát”

A találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki. Kérdés, hogy a kizsarolt engedménynek milyen hatása lesz a Magyarország ellen folyó két eljárásra.

Ujhelyi szerint jó kompromisszumot alkudott ki Orbán

“A Brüsszelben kialkudott kompromisszum jó, ráadásul megteremti Magyarországon az »örök rezsicsökkentés« lehetőségét, amit ki is fogunk követelni a kormánytól.”

Magyarország megint vétózott

A kitiltott személyek listájára a Putyinnal szövetséges ortodox vallási vezetőt, Kirill pátriárkát nem engedte felvenni az Orbán-kormány.

Ismét hálaadó szentmise lesz Orbán Viktor születésnapján

A jelek szerint sosem lehet megunni a vallási köntösbe öltöztetett személyi kultuszt.

Novák Katalin aláírta

Elődjei nyomdokaiba lépett. Aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást Novák Katalin államfő, annak ellenére, hogy a tanári érdekképviseletek azt kérték tőle: a szöveget küldje el az Alkotmánybíróságnak normakontrollra.

Varga Judit elhegedülte

“Így húztuk el a baloldal nótáját is, április 3-án”.

Rogán Antal felügyelete alatt megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség

“Cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása”

Átláthatóság…?

Év eleje óta Fidesz-tag a Magyar Pünkösdi Egyház szervezetének két őrizetbe vett vezetője

A két vezetőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják.

Szárnyal a 2rule

Tavaly a Magyar Sportmárka Zrt. 557 milliós forgalmat bonyolított, ebből 138 milliós hasznot csináltak.

Lázár János holdudvarának önti a dohányt a trafikbiznisz

Keményen pöfékeli a pénzt a dohányboltokat áruval ellátó monopólium.

Szivarral és osztrigával ünnepelték a Nemzeti Filmintézet tisztségviselői, hogy nem volt magyar játékfilm Cannes-ban

Rejtély, hogy az állami tisztségviselők – azon túl, hogy amerikai producernek nézték őket – mit ünnepeltek a 75. cannes-i fesztiválon.

Elbocsátották a Magyar Narancs egykori főszerkesztőjét a ferencvárosi magazintól

Vágvölgyi B. Andrásnak azonnali hatállyal mondtak fel az ellenzéki vezetésű kerület médiacégénél.

Nem igaz, hogy kevesebben menekülnének Ukrajnából

Mindössze valamiért nem vált be a BOK-csarnok mint tranzithely. A Migration Aid Madridi úti menekültszállása tele van, de a nyolcmilliárd forint uniós gyorssegélyről sem ők, de még a Karitatív Tanács főtitkára sem tud semmit.

A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett az orosz altiszti állomány

Helyi kiterjedésű zendülésekről is érkeznek hitelt érdemlő hírek.

GOSZTONYI GÁBOR: A KORMÁNY GÁTAT VETNE A PEDAGÓGUSOK TÁRSADALMI TÁMOGATOTTSÁGÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.31.


„Attól, hogy már az ötödik Orbán-kormány van hatalmon, a 12 éve folyó taktika és stratégia továbbra is él. Az éj leple alatt adnak ki olyan Magyar Közlönyöket, amelyekben hihetetlenül fontos jogszabályváltozások vannak” -–nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, amikor arról kérdeztük, hogy miért írta alá az államfő mintegy „fű alatt” a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő törvénymódosítást. Hozzátette: a Fidesz-KDNP annyira túlnyerte magát, hogy már a partnerségi viszony látszatát sem óhajtja fenntartani. Az is lehet, hogy a törvény simán „átment” volna az Alkotmánybíróságon, de még ezt az esélyt sem akarta megadni az államfő...

MISEBOR

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.31.


Ötszáz liter misebort küld Magyarország Ukrajnának háborús segítségül. Derék. És az is, hogy mindebből hír bírt lenni a magyar sajtóban, főleg úgy, hogy az „életmentő” adományt Soltész Miklós államtitkár „indította útnak”, s főleg lengyel segítséggel. A hír hallatán elsőként Svejk és az ő részeges tábori lelkésze jut az ember eszébe, a beállva celebrált tábori mise, és arra gondol, hogy ugyan a világirodalom legszomorúbb és egyben legröhejesebb regényének ez leginkább a paródia ormain lévő, ám egyben sírni való része, a valóság – főleg a magyar – még ezen is túltesz.

És itt jönnek elő az elbeszélés nehézségei. Mert a mesélő meghasonlottságában nem tudja, milyen eszközt használjon ábrázolásában, amely ehhez a hírhez a legmegfelelőbb, amelyik kifejezi ennek a komikus aljasságát, az abszurdba hajló pitiánerséget és a pátoszba csomagolt cinizmust. Igazából egy elnyújtott, panaszos „a kurva anyjukat ezeknek” felsóhajtás elég volna a mélységek megmutatásához, de az csak azt fejezné ki, hogy szóhoz sem jutunk, kapkodjuk a levegőt úgymond mindennek hallatán, és újólag szégyenkezünk magyarságunkban, hogy anyánk egy nyelvet beszélt ezekkel.

Nem kell bemutatnunk, de a háttérhez azért tegyük ide a háború borzalmait, a kivégzett civileket, a lakótelepekre hulló bombákat, és leszögezzük mindeközben, hogy az ukrán nép élethalál harcot vív a barbárság ellen, a világ civilizált része pedig a maga módján segít neki ebben. Tankok ellen kevés a csúzli, rakéták ellen az ima, a misebor esetleg abban segíthet, hogy megismétlődhessen Svejk jelenete, amelyben részegen imádkozták ki a katonákat a frontra, és azt is jegyezzük meg mindjárt, hogy a hiedelmekkel ellentétben Hasek ezt nem széles jókedvében írta.

Mi sem, ezt gyorsan rögzítsük az utókor számára. Hogy Soltész államtitkár milyen körítéssel indította útnak az „életmentő” szállítmányt, stílszerűen az is megér egy misét. Mint kijelentette az álszent csinovnyik, „mi továbbra sem vagyunk hajlandók fegyvert vagy katonát küldeni Ukrajnába, de minden együttműködésre készek vagyunk”. Katonát senki nem kért és nem is tervezett háborúba küldeni, azt majd a NATO (amelynek tagjai volnánk) eldönti, hogy fegyvert nem ad Magyarország, az lelkiismereti kérdés, mint ahogyan a misebor küldése is az. Ezek a magyarok – mutatják a flaskák...

AZ UKRÁNOK AKKOR TENNÉK JÓL, HA CSATORNÁBA ÖNTENÉK ORBÁNÉK MISEBORÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.05.30.


A cinizmusnak, az embertelenségnek és a butaságnak is van határa, civilizált országokban. Magyarországon nincs. A Putyin-barát Orbán-rezsim miseborral támogatja Ukrajnát, ahol éhség van, ahol az életükért harcolnak, és ahol népirtás zajlik. Nőket erőszakolnak a “keresztény Oroszország” barbár katonái, kórházakat és óvodákat bombáznak, emberekre vadásznak, tömeggyilkosságokat követnek el. Magyarország a legkisebb támogatást és védelmet is megtagadja, az ukrán menekültek elkerülik az országot még tranzitországként is, mert nem gondoskodnak róluk rendesen.

Van mégis magyar támogatás. A keresztényfasiszta Magyarország, amely békepártiságnak nevezi az embertelen közönyt és a segítség megtagadását (amivel az oroszok háborúját támogatja), azt adja az ukránoknak, ami lényege: az aljas cinizmust, a képmutató mocsokságot, a szégyellni való gazemberséget, misebor formájában. S ezzel azt játsszák el, mintha ők segítenének, mintha nem lennének közömbösek, hanem a keresztényi szeretet vezetné őket, s mintha azt adnák, amire az ukránoknak ebben a helyzetben a legnagyobb szükségük van.

Lám, a békeszerető magyarok misebort küldenek. Hányni kell. A Biblia szerint mindenkinek azzal kell segíteni, amire a legnagyobb szüksége van. A megtámadott Ukrajnában ez nem a misebor, ahogy a menyasszonyi fátyol sem az, ennyi erővel küldhettek volna azt is.

Küldhetnének még utolsó kenetet is, mert nyilván abból sincs elég, mivel Orbán Viktor barátja, üzletfele és példaképe, Vlagyimir Putyin tömegsírokba gyilkolja az ukrán népet. A képmutatás világcsúcsa, Guiness-rekordja az a mocsokság, hogy még a bort is misebornak álcázva küldik, hogy magukat “jó keresztényeknek” mutassák, és hogy a szenvedő ukránok még csak meg se ihassák bánatukban, hanem csak szemforgatón ájtatoskodva. Még be se rúghatnak tőle, hogy feledjenek néhány percre. Mejegyezzük: a misebor általában a legrosszabb bor, ami másra nem is jó.

Ez is kifejezi ennek a vallásnak a képmutatását, hogy noha a hamis vallásukban a misebor “Jézus vérének” alapanyaga, de erre is csak a legsilányabb bort szánják, ami másra nem való. A jó bort nem pazarolják “Jézus vérére”. A hírek szerint a Magyar Katolikus Karitász gyűjtötte össze. Megnéznénk, hogy ki melyik borát adta. Azt írják, hogy az ukránok mellett becsületesen kiálló lengyelek szállítják majd Ukrajnába az ihatatlan szar magyar bort, a selejtet, mert a magyarok misebor szállítmánnyal sem mernek “beavatkozni” a háborúba. Még ezt is csak képmutatón tudják csinálni...