2015. december 5., szombat

A SZEGÉNYSÉG ÚJRADEFINIÁLÁSA

A NYOMOR SZÉLE BLOG

Szerző: L. Ritók Nóra


Azt, amit most írok, előre szólok, nem politikai indíttatásból teszem. A terepen dolgozó szakember szól belőlem, a szegénységgel naponta találkozó emberé.
Most olvasom, megint újra lesz értelmezve ez is. Hogy ki a szegény? 2013-ban újraértelmezést nyert, hogy a gyerekek közül ki a hátrányos helyzetű, és ki a halmozottan hátrányos helyzetű. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény mellé beemelődött a lakhatás, foglalkoztatottság, és az iskolai végzettség (korábban ez utóbbi volt a meghatározó). Az új definíció után az országban szignifikánsan csökkent a kategóriákon belül maradtak aránya, igazából ez elemezve, sőt, azt hiszem kihangosítva sem lett. Érezték persze a jogalkotók is, hogy valami nincs rendben ezzel, ez azért így elég nagy támadási felület, és az adatbekérések, elemzések alapjául ma is leginkább a korábbi gyermekvédelmi kedvezményt használják.
Nemrég nemzetközi kutatás állapította meg, hogy Magyarország az Unióban hátulról a harmadik a gyerekszegénység kockázatában, Bulgária és Románia van csak utánunk. Persze ez csak egy hír volt, nem emlékszem, hogy az állami médiában lett volna róla szó, a kommunikációja már lezárult.
Sok minden újraértelmeződött már, a leszázalékoltak helyzete, ami tömegektől vette el a létbiztonságot anélkül, hogy állapotuknak megfelelő munkalehetőséget adott volna. Új értelmezést nyert a szegregáció fogalma, ami megengedővé tette az elkülönített oktatást, és nem szab gátat a felgyorsult elkülönítésnek, ami végérvényesen kettészakítja az oktatást és a társadalom jövőképét is.
Szó volt már sokszor arról, ki a szegény, tudjuk, meghatározó ez az emberek értékének a megítélésében (mindenki annyit ér, amije van), és az is lehetséges ma ezek között a jogi keretek között, hogy „potyautasoknak” titulálják azokat, akik generációk óta nem tudnak változtatni, és helyileg így is bánjanak velük. Egyre több településen.
Különféle kutatások vannak, amelyek más-más szempontok szerint elemeznek. Mi is megalkottuk a magunkét, hogy sorrendet tarthassunk a nyomorúság kezelésében.
Számunkra szegény az, aki nem tudja a családjának a hónap végéig az alapszükségleteket biztosítani, és egy váratlan kiadás kezelhetetlenné teszi számukra a következő hónapokat is. Ahol a családi bevásárló lista szűkös, és egészségtelen. Ahol nagyon várják a hónap eleji jövedelmet, mert az utolsó héten már nem tornyosul a tűzifa kupaca a kályha mellett. Ahol újra és újra elmarad a kötelező kukadíj befizetése, és a kártyás villanyóra sincs feltöltve az utolsó héten. Ahol elfogy a hónap második felére a mosópor, a szappan. És ahol az üres gázpalack kicserélése ünnepnapnak számít...

ITT OLVASHATÓ

A KESZTHELYI KASTÉLYPARK ÚJRA A RÉGI

KAPANYÉL BLOG
Szerző: Czauner Péter

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.A félórás séta alatt kiderült, hogy a vállalt év végi határidőre minden bizonnyal befejezik az egy-másfél éve tartó, kétmilliárdos munkát. A beruházás harmadik elemeként újjáéledt a kastély pálmaháza, új látnivalóként a lepkeház és a növényház is része lesz a látogatási útvonalnak, akárcsak maga a park.

A keszthelyi kastélypark az ország kevés történeti kertjeinek egyike, amely jelenlegi szétszabdalt és csonka formájában is párját ritkítja; nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán, hanem széleskörű ismertsége miatt is. Most a rekonstrukció keretében mintegy nyolchektáros területen állítják helyre a veszélyeztetett vagy már teljesen eltűnt kertépítészeti elemeket: a hercegnői kamarakertet, valamint a tavat és a hidat. A beruházás keretében több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakarók és évelők telepítését, a tó helyreállítását, padok kihelyezését, szórt burkolat építését és a gyepesítést is elvégezték.


ITT OLVASHATÓ

TE IS FIAM, AVAGY MIHEZ VEZETHET A TÚLHATALOM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Ille István


A múlt nem szűkölködik politikai gyilkosságokban. Ezek közül az egyik hazai vonatkozású: Merániai Gertrúd meggyilkolása.
Ugyan valszeg pótcselekvés volt – elvégre a királyra, II. Andrásra még az összeesküvők sem mertek volna kezet emelni. Ráadásul a párját vesztett férj, valami érthetetlen okból Péter ispánon kívül gyakorlatilag futni hagyta az elkövetőket. A királynőt megölnötök jó lesz félnetek nem kell? II. András közutálatnak örvendett a nemesség körében, ugyanis tömegesen ajándékozta el az ország földállományának 2/3-át kitevő királyi birtokokat – na, kiknek is? Hát, biza, a csókosok – na jó, akkoriban báróknak nevezték őket – egy szűk csoportja és a királyné rokonsága volt a kedvezményezett, irgalmatlan hatalomra és vagyonra téve szert ezáltal. Nem ismerős ez a jelen kor Orbanisztánjából?
Csakhogy, az elégedetlen – húsosfazék mellől kiebrudalt – nemesség nem jól tűrte az ilyesmit, ennek (is) eredménye lett a gyilkosság. Ráadásul a királlyal szemben felépült egy másik hatalmi központ, Béla herceg körül, e képpen az ország éppúgy két részre szakadt, mint ma Orbanisztán – csak most a herceg hiányzik.
Mondhatjuk, hogy Bélának piszok nagy mázlija volt a tatárok betörésével, mivel előbb-utóbb belháború robbant volna ki András hívei és az őt támogató bárók közt. Így viszont lehetősége volt az országot újjáépítő fenségként bevonulni a történelembe.
Ja, hogy mindezt bevándorlók által valósította meg? Orbánnak kétség kívül nem tetszett volna.

AKKOR A DT RENDSZÁMOSOKRA ADJANAK KI KÜLÖN KRESZT

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Niorbert


Még ezekben a percekben is az Andrássy-Bajcsy kereszt környékén parkol kanyarodósávban az a fasztalicska, aki miatt írom a cikket. Természetesen DT rendszámmal veri a csalánt. Ha ugyanezt a manővert én csinálom, akkor nagyon sok dezsővel díjjazzák a mutatványomat. Történt ugyanis, hogy éppen követem ezt a manót a lekanyarodó sávban (igyekeztem volna a Bajcsy Zsilinszki útra Budapesten rákanyarodni), és hirtelen megáll. Mivel fél órája keresek a környéken parkolóhelyet és ráadásul nagy a forgalom, azt hittem hogy lámpát kaptunk megint...
Aztán fogja magát Mr. Gucciés kiszáll a kompenzációs kocsijából. Még itt is naívan azt hittem, hogy zavar támadt az erőben és valami probléma van. Aztán komótosan átsétál a bal alsóban, mintha mi sem történne. Megerősített a kisebbségi komplexusomban, hiszen az 1,7-es motorral felszerelt középkategóriás autmat sikerült fél lépésről nem észrevennie. Mintha ott sem lettem volna és mintha nem vártam volna arra, hogy haladhassak tovább. Átsétál, kiveszi a gucci homitasit- közben már nyomom a dudát, mint az őrült. Lassított felvételbe áthúzza selyem zakóján a cuccot, még egyet szippant ebben a baromi szerencsés életbe, lezárja az autót és hétköznapi gyalogos-fasztalicskaként folytatja az útját. 

KICSIT MÁSKÉPPEN NÉZVE

HUPPA.HU - ELLENSZÉK
Szerző: Balogh József Lino


Trócsányi László igazságügyi miniszter éves gondolatmenete
(2015.május )
…” a cigányok felzárkóztatása teljesen kimerít minket. Az van, hogy a cigányok miatt kerültünk Európában szégyenpadra!" Ezzel szemben : amiért oda kerültünk, és ami láthatóan még csak ki se merítette nagyuraimékat, az a Balog Zoli általi szegregáció, a cigányok gyereknevelési támogatásának sorozatos megvonása, no meg marionettbábjuk, Farkas Flóri és bandája 23 éve tartó lopásai. A magyarországi cigányság 23-éve lóg rabláncon, a CKÖ-létrehozása – és annak kormányzati kirakatba helyezése – révén sikeresen távol tartva még a közélet perifériájától is.
(2015.október )
..”van rá esély, hogy a romák Szíriában harcolnak a dzsihadisták vagy más szélsőséges csoport oldalán. Európa 12 milliós roma lakossága a radikálisok “célcsoportja lehet”….
Ezzel szemben : Szíriában eddig 23 Jobbikhoz köthető neonáci harcol az iszlám oldalán, kik közül néhányan már meg is haltak.
(2015.december.)
„…10-jogi érvet is fel tud hozni a menekült kvóta ellen, mely Magyarországra nézve arab áradatot jelent…A jogi norma hibában szenved, tartalma alapján kell megvizsgálni, és nem formailag” …
Ezzel szemben : mindössze 1300 menekültet kellene befogadnia Magyarországnak, de még az ellen is tiltakoznak. Kanada 25.000 menekült befogadásáról döntött. No comment.

NE BÍZD RÁ A GYEREKED! - A MIKULÁS FINN LEGENDÁJA

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Hello Magyarok


Amikor legutóbb kezet fogtam a Mikulással, a gyermek, aki bennem lakik ujjongott és nagy melegség töltött el. Én ugyan gyerekkoromban még Télapónak tanultam, de ez ugyebár már politika is egy kicsit, szóval maradjunk a Mikulásnál. Amikor mellé ültem, megkérdeztem tőle, hogy mi a kedvenc étele? A választ nem vágta rá egyből. "Azt hiszem, erre azt kell mondanom, hogy a rizskása" Megköszöntem, továbbmentem. Az ajtónál álló hím manó 70 euróért felajánlotta a polaroid képet, amit kettőnkről készített, de azt udvariasan elhárítottam.
Kedves Mikulás!
Imádlak téged, hogy adtál nekem szívecskenyalókát!


A Mikulásbácsi jött, a Mikulásbácsi jött! 

A Mikulásbácsi szép, mert szép szakálla van. 

Te akkor is szeretsz velem játszani,

Ha nem akarok kitakarítani.

Szeretem a Mikulást, szeretem a Mikulást,

Feri papa a Mikulás, Feri papa a Mikulás

Amikor Aleksi Kallioniemi nagy lesz,
Akkor Mikulás lesz Aleksi Kallioniemi. 


(4 éves gyerek verse, Helsinki)

KARÁCSONY TÖRÖLVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző:Csodabogár


Fotó pixabay_com_wilkernet.jpg
A napokban feltettem a kérdést, ki hogyan tölti a karácsonyt, és el is kezdtek jönni a posztok. Elsőként egy olyan írást adnék közre, ami csak részben kapcsolódik a határátkeléshez, ugyanakkor nem csak azért gondolom idevalónak, mert egy törzskommentelő, Csodabogár írta, hanem mert arról szól, miként dolgozza fel az ember az ünnepeket, amikor (bármilyen okból) egyedül marad.

„Mikor 20 évvel ezelőtt, férjem halála után hirtelen nagyon magamra maradtam, rettegtem december 24-től. Ez az a nap, amihez olyan sok szép emlékem fűződött.
Nem voltunk nagycsalád, de szerettük a vendégeket és szüleimnek mindig nagy társasága volt. Egyedülállóak és gyerektelenek rendszerint nálunk töltötték a szentestét. Nem voltunk vallásosak, így ez csak egy különleges este volt, ahol feltehetően mindenki jól érezte magát.
Első magányos karácsonyomon rémületemben repülőre ültem és meg se álltam Los Angelesig. Nagy butaság volt. Hihetetlen rosszul éreztem magam, pedig barátnőm és családja tényleg mindent elkövetett, hogy kellemes legyen az ott tartózkodásom.
Hazafele a repülőn határoztam el, hogy a következő karácsonyt majd valahogy másként szervezem. Rájöttem, hogy meg kell tanulnom a magányommal élni, elmenekülni nem tudok előle.
Mit tegyek? Kizárom a szentimentális szép karácsonyt az életemből. Felkészültem. Volt otthon minden, hogy ne kelljen a karácsonyi őrületben vásárolni menni, és karácsonyi énekeket hallgatni az üzletekben.MIÉRT JÓ, HOGY ILYEN BORZALMAS ÁLLAPOTBAN VAN AZ ELLENZÉK?

SZTÁRKLIKK - CZEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Czeglédi ZoltánJól olvasták a címet.
Van ennek a helyzetnek előnye. Például hogy önök is, meg ők is lehetnek igényesebbek.

Közhely, hogy minden krízis egyben lehetőség is. De ettől még igaz. Mind a Fidesz leváltására ma teljesen képtelennek és alkalmatlannak tűnő ellenzék, mind a nem kormánypárti szavazók komoly esélyt kaptak a sorstól. Két és fél év múlva kell bemutatni (kevéssé valószínű, hogy jövőre előrehozott választások lesznek), hogy milyen új megrendeléseket fogalmaztak meg a polgárok a politikai szereplők felé, és ezekre milyen válaszok születtek.
Az ellenzéki pártoknak azt kell felismerni, hogy pártucatnyi parlamenti egzisztencián kívül már semmit nem veszíthetnek. Annál irrelevánsabb, a közéletet befolyásolni képtelenebb, perspektívátlanabb állapotot elképzelni sem lehet, mint amiben a tavalyi, nagy sikerű összefogás óta cuppognak. Másfél éve a szavazók megbüntették őket az önzés és a semmilyenség miatt, és ebben a fázisban maradva esélyük sincs a növekedésre. Egymás között tilitolizhatnak a szavazókkal, de érzékelhető méretű, új szimpatizánsi tömeget nem húztak be. Az ellenzéki politikusok feladata most az, hogy felidézzék: miért is kezdtek bele ebbe az egészbe? Ha annál tisztességesebb válaszuk is van, mint a biztos fizetés vagy valami önmagáért való, túlmozgásos hatalomvágy, nos, akkor kezdjék el megvalósítani. Soha jobb alkalmuk nem lesz.
Mit veszíthetnek?


HÚSEVŐ PARAZITÁKAT USZÍTOTT AZ EMBEREKRE AZ ISZLÁM ÁLLAM

GLOBOPORT 
Szerző: Pap Tamás


Drámaian növekedett a leishamniasis megbetegedések száma az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken. A terroristák ugyanis elrettentő példaként a nyílt utcán hagyják lemészárolt ellenségeik holttestét, ahelyett, hogy eltemetnék őket. Ezzel pedig súlyos fertőző betegséget uszítottak az emberekre, újabb csapást mérve rájuk a háború sújtotta országban.
Azt eddig is tudni lehetett, hogy szörnyű a helyzet Szíriában, ahol öt éve tart a több tízezer ember életét követelő kegyetlen polgárháború, ami a jelek szerint nem fog egyhamar véget érni. A helyzet azonban több területen most már katasztrofális. A kurd Vörös Félhold vezetője, Dilqash Isa elmondta, hogy a több éve tartó háború miatt az ország egészségügyi ellátórendszere gyakorlatilag megszűnt létezni, és egyre több fertőző betegség ütötte fel a fejét a harcok sújtotta területeken, amit nehéz kezelni.

ITT OLVASHATÓ


KARÁCSONYI SZERSZÁMTIPPEK 1.

FURDANCS BLOG
Szerző: Thoerau


A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.
Hogy miért bontottuk két részre? Elmondom. A szerencsésebbeknél (mondjuk úgy, közepesen szerencséseknél) az említett ünnep lehetőséget teremthet nagyobb értékű beszerzésekre is. (Azért fontos a közepes minősítés, mert akit igazán a tenyerén hordoz az élet, az bármikor vehet ugyebár bármit...) Szóval, itt akár komolyabb gépek is kerülhetnek a fa alá. Ezek tényleg sokat segíthetnek az ember életén. De mint írtuk már néhány napja, azért a kézi, nem motor működtette szerszámokról sem kéne annyira leszoknunk. Egyfelől ne feledjük, hogy a most műemlékként csodált épületek, hidak, meg úgy általában minden jó része bizony kéziszerszámokkal készült. Másfelől pedig sok eset van, amikor egy jó kéziszerszám célszerűbb és könnyebben használható, mint egy elektromos szerkezet. És mi tagadás, azért általában olcsóbbak is...
Az első öt tipp:

KEDVES ÉVFORDULÓ - PYGMALION VALLOMÁSA

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA

Szerző: törökmonika


Aki ismer, tudja - a többiek meg szépen visszagörgetnek a blog elejére, mert megírtam -, hogy én voltam az ország első sokdiplomás közmunkása. És úgy szopattak, kéjjel, gonosz örömmel, ahogy csak kellett. Körülbelül csak az választott el az önakasztástól, hogy nem volt pénzem hajókötélre.
Meg hát mégsem akartam a srácokat halálba - hehehe, tetszenek érteni a finom utalást - rémiszteni.
Meg hát az önbecsülés, amit centiről centire, napról napra veszítettem el.
A legrémisztőbb és legdermesztőbb az volt, hogy egyszerűen újra kellett fogalmazni magam. Minden, amit addig gondoltam, érvényét veszítette. Nyilván aki nyomorba született és abban kénytelen élni, az csak legyint, mert mindig van mindennél rosszabb is, és azt is túl lehet élni valahogy - stabil középosztályból a mélynyomorba zuhanni, kilátástalanul és magányosan viszont elég durva trip. És nem látod a végét. Illetve sajnos de.
És nem az van ám, hogy elhülyülsz, megbutulsz, nem. Ezt a kegyelmet nem adja hozzá a sors. Tökéletesen tisztán látod és érted, mi történik veled. És mi fog.
De nem úgy történt...

ITT OLVASHATÓ

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA III. - ELJÖTTHOZZÁNKA FIDESZMIKULÁS

REZEDA VILÁGA

Szerző: Rezeda


Nemtudom, mérvisitott a kisböske, bisztos örűt, hogykap csokit, mera a harakbácsi nem küdött neki, hijába mondta aszt, hogy megvédiőtet. Aziboj néni kinyitota azajtót, és bejöt háromember, deegyiksevót mikulás, pirosakse vótak, mégcsak sapkase vótrajtuk.
A szonta azibojnéni, hogya lekkövérebb aza becsózsolti bácsi, aki képviselminket a paaramentbe, afideszbe képviselőbácsi. Nemértettem azegészet, már aszittemhogy énekeni köllnekiis, mint a mútkor annaka másiknak, de nemköllött. Atöbbiekis fölébrettek, ésnészték mivan.
Két pötyöslabdát hozott a becsóbácsi, megvalami kekszet asziszem. Valamitbeszét, asztán ementek. Hangossan köllött megköszönni alabdákat, mindenki csaknézet, hogyhát akkó ki isvót amikulás, de senkise tutta. Csak azibojnéninek vótjó, nagyon láccot aszemén, ojanvót neki, minatmikó migráncsnézőbe vitte minket...

ITT OLVASHATÓ

RÓZSA SÁNDOR A LOVÁT UGRATJA

HUPPA BLOG

Szerző: Szele Tamás


A színész berúgott, mint az albán szamár, ez még nem büntetendő. Kárt okozott, ez már igen. Utána furcsákat beszélt és különösen viselkedett, ami nem csoda, de nem is bűncselekmény. Azonban az érdekében fellépő ügyészség súlyosan megsértette a sajtószabadságot, de még a hatályos sajtótörvényt is.
Na, ez lenne az egész történetben a legbüntetendőbb.
Csak éppen a vádemeléssel van egy kis gond: az is az ügyészség dolga lenne.
Előbb fogják bebizonyítani, hogy Oszter ügynök X-aktákat csempészett az FBI-tól az NBH-nak a mélygarázsban, mint hogy vádat emeljenek saját maguk ellen.
Ez itt a baj, nem az a kis berúgás, károkozás.
Rózsa Sándor közben a lovát ugatja.

ITT OLVASHATÓ

AZ AGYAS NÉP CSAPOT BŐRÖZ

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD

Szerző: Egyenlítő Blog


Szóval, a jövő hétre már van egy autópálya felújítása, 45 milliárdért, egy villamos pálya rekonstrukciója és Mészáros Lőrinc átad neki egy vasúti szárnyvonalat és egy disznóhizlaldát. Ezekért megkapja a stróman 15 százalékát, harmincat átutal illetékes helyre, és a többiből, ugyanazok, mint eddig, megcsinálják a munkát. Mindenki jól jár.
A csapokat meg majd szereljenek az altatóorvosok, azok mostanában úgyis sokat sírnak, hogy rosszul megy nekik a bolt.
Pedig az üzlet csak most fog igazán fellendülni – mert ő az élet iskoláját járja – és most majd a szegény kis prolik fizetését lehet megint csökkenteni, mert a KSH kihozta, hogy kevesebből is meg lehet élni. És akkor na ugye, nem kell nekik annyi pénz. És majd azt mondjuk, hogy Brüsszel vette el, meg a Soros eltőzsdézte, és ezért nem kaptak most fizetést a tanárok sem. Mert a tugyukkik, meg a buzizsidók eljátszották.
De megy is, mert most szól neki a Garancsi barátja, hogy holnapra be kell adni egy komplett pályázatot egy stadionra és egy atomerőműre, úgyhogy nem ér rá itt velem tovább hülyeségekről fecsegni, és a többit majd olvassam inkább el a Századvégnél...

ITT OLVASHATÓ

SALÁTAPOSZT

PUPU BLOGJASzerző: PuPu


Lassan olyan ez az ország, mint Ceausescu Romániája volt, minden tökéletesen működik, a mi despotánk gondoskodik népéről. 
Olyan ütemben csökkenti a szegénységet, hogy Lenin sírva nyalná meg mind atíz ujját, ha értesülhetne a hírről, ezen felül az idei télen a megfagyott vagy kihűlt halottak számát tekintve máris kiderült: Magyarország jobban teljesít, máris kétszer annyi az áldozatok száma. mint az előző év hasonló időszakában.
A szegénység elleni küzdelem még jobban áll, a módszer pedig milliókat tesz vagyonossá, mondhatnám hedonista életmódot folytatókká.
Első lépésként nemrégen eltörölték a létminimum-számítást.
A KSH félév tájt bejelentette, hogy a módszer idejét múlta, az utolsó ilyen számítást 2014-re vonatkozóan még elvégzik, de aztán coki.
A létminimum mindenkinél más és más, nem egy egzakt valami, más annál, aki el tudja még vonszolni magát egy gazdagabb környék kukáihoz, meg más annál, aki már járni sem tud, és a lakásában destruktív módon kihűl.
Az ilyen kényeskedők ne a statisztikai hivatalon kérjék számon sanyarú sorsukat.
Így aztán a létminimum mexünt, de ez csak az első lépés volt...

MIÉRT NÉZNEK LE, AMIÉRT GYEREK MELLETT DOLGOZOM?

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Tünde


Vágjunk a dolgok közepébe: idén szeptemberben 20 hónapos kislányomat bölcsibe adtam, míg én egy hónappal később, októberben visszatértem korábbi munkahelyemre dolgozni. Az azóta eltelt időben rengetegszer kaptam meg ugyanazt a kérdést, és a válaszom után vagy a döbbenetet kaptam, vagy pedig azt, hogy jaj, de jó, hogy ezt te bevallod. A kérdés a következő: Milyen érzés visszamenni dolgozni? Hogy érzed magad? Én erre mindig azt válaszolom – ami az igazság is –, hogy én nagyon élvezem, hogy visszamentem dolgozni, és köszönöm, mindannyian nagyon jól érezzük magunkat, lányom, férjem és én is. Hogy miért, azt most leírom.
Korábban már elmeséltem lányom születésének történetét, illetve írtam arról is, hogy hogyan éltem meg az első évet vele itthon. Én már a szülésem előtt tudtam, hogy két évnél tovább nem szeretnék itthon maradni, részben anyagi okok miatt, részben magam miatt. Nem vagyok karrierista, de ennél több időre nem szerettem volna kiesni a munkából. Aztán ez az elképzelés tovább árnyalódott egy év itthonlét után, és idén januárban kezdtem először pedzegetni azt, hogy esetleg hamarabb is visszamennék, és lányunkat már szeptemberben bölcsibe adnám. Férjem ebbe bele is egyezett, részben mert ismert, részben mert látta, hogy a lányunk igazi társasági gyerek, rengeteg energiával, aminek a lekötése túl sok energiámat vette el. A döntést a szűkebb családunk is támogatta, senki se próbált meg itthon marasztalni.

MEDDIG TART A HAZÁRDJÁTÉK AZ UNIÓS PÉNZEKKEL?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA

Szerző: BerkeczBalazs


Még márciusban hívtam fel a figyelmet arra, hogy a kormány 939 milliárd értékben vállalt be költségvetési fedezet nélkül uniós és hazai társfinanszírozású pályázatokat. Ma úgy látszik, hogy a helyzet ennél is rosszabb, mert összesen 9 549 milliárd forint értékben szerződtek le projektgazdákkal, miközben az aktuális forint/euro árfolyamon számolva 8200 milliárd forintos lehet az a keret, ami a rendelkezésünkre áll. Mindez azt jelenti, hogy kb. 1350 milliárd forintot költségvetési fedezet hiányában vállalt be a kormány, és ebből néhány nappal a zárás előtt még 612 milliárd forintnyi támogatás sorsa kétséges. Nehéz napok jönnek rengeteg pályázónak.
Orbán Viktor és Lázár János embere, Csepreghy Nándor idén februárban azt nyilatkozta, hogy "a 2007-2013-as időszakban a kormány a 8200 milliárd forint keretösszeg helyett 9300 milliárd forintra vállalt pénzügyi kötelezettséget. A túlvállalás csökkentésének mértékével kapcsolatosan is döntés született, ez az elvek szintjén úgy szól, hogy Magyarországnak fel kell használnia minden európai fejlesztési forrást, és a lehető legkisebb költségvetési támogatást kelljen a túlvállalás miatt fizetni"...
 

ÖTVEN ÉVE ÍRTÁK - 1965 DECEMBER

FŐVÁROSI BLOG

Szerző: fovarosi.blog.hu


Budapest. A város, amelynek a rövidítése egy sör márkája. A város, ahol a bezárt reptéri terminálnak van vasútállomása, a nyitva levőnek pedig nincs. A város, ahol cukrászdában üldögélt Kurt Cobain. A város, ahol autóval nem szabad balra kanyarodni. A város, ahol van Kispest, de nincs Nagypest; van Újpest, de nincs Ópest. Ahol a Városháza nem a város felé néz. Ahol lelátóról nézhetünk élőben egy plázát...

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

December 1: Feltárul a Duna alatti alagút titka. A Duna alatt több alagút vezet át, egyik-másikon száraz lábbal is át lehet kelni, néhányban azonban, amióta megépítették, nem járt ember, víz folyik bennük. A legrégibb a Duna-fenék alatt vagy 15 méter mélységben bújtatott palotai vízvezető alagút. A palotai sziget csápos-, akna- és csőkútjainak vizét vezeti a pesti gépházhoz. Ötszázkét méter hosszú, 1,8 méter magas, legnagyobb szélessége 1,2 méter.

1894 óta, mióta megépítették, nem látta senki a belsejét. Pedig jó volna tudni, mennyire mutatkoznak belső falán az öregség jelei, nem repedezett-e még a beton. A legegyszerűbb lenne, gondolná a laikus -, hogyha nem engednének bele vizet, a benne levőt kiszivattyúznák, és megvizsgálnák az öreg vízvezető alagút állapotát. Igen ám, de ha a belső nyomás megszűnik, a külső meg megmarad, könnyen összeroppanhat a betoncső. (...) Itt vannak azonban a könnyűbúvárok, akik tartályban viszik magukkal az éltető oxigént. Akadnak bátrak, akik vállalkoznak erre a kísérletre. (...) A próbák már megkezdődtek, s egy-két hónap múlva választ kapnak a szakemberek: meddig használhatják még a hetvenesztendős, öreg alagutat. (Esti Hírlap) ...


ITT OLVASHATÓ

A BRUTÁLIS KÖLTŐ

HUPPA BLOG

Szerző: Hell István


Más ez a berobbanás – vagy inkább csak beszivárgás? – az irodalomba, mint a bükkaranyosi cigány telepről (és a miskolci Kossuth gimnáziumból) érkező Bari Károlyé volt a hatvanas években. Bari egy közösség poétikus szószólójaként érkezett, Sárközi László a szinte talaj- és gyökértelen magányosságot képviseli, aki állami gondozásban nőtt fel, nem állt mögötte a faluszéli gettó kultúrája, szokásai és rokoni-emberi kapcsolatai. És az az édes-szép, anyatejillatú nyelv sem, a “romani shib”, amellyel Choli Daróczi József – ma már mindenki Cholija, Choli bácsija – és tanítványa, a Shakespeare-t és Madách Imrét fordító Nagy Gusztáv lépett be a magyar (vagy a cigány?) irodalomba.
“…az anyám öngyilkos lett Kalocsán, / a börtön szartól bűzölgő budiján: / lopott, hogy enyhíthessen nyomorán // és vegetálni tudjon, mert ha kivár, / éhen döglik ő is, meg az apám / is, ki nem lelt már békét, sem hazát, / mióta elvitték lovait… s cigány / nemigen kapott munkát” – írja, itt-ott kicsit józsefattilásan Curriculum vitae című versében. Rendőrök viszik el a cigánytelepről, hogy aztán oda kerüljön, ahol azóta is él: idegenek közé. És ahol a szülő-cigánytelep is végleg idegenné válik.
Túl elegáns lenne, ha azt írnánk: self-made-man. De a tudás, az élet- és irodalombeli készségek és jártasságok minden morzsájáért vérrel és könnyel kellett fizetnie. Itt-ott még mindig túl bátortalanul (vagy túl bátran) fogalmaz, néha összekeverednek a verseiben az igeidők, de verseinek a hitele ezzel nem csökken, hanem inkább növekszik.
Mert úgy mondja az életét, ahogyan történik vele: brutálisan, őszintén, kegyetlenül. Sárközi László minden szelídsége ellenére: brutális költő...

ITT OLVASHATÓ

LEZÁRUL A MENEKÜLÉS LEHETŐSÉGE, HA MAGYARORSZÁGOT KIHAJÍTJÁK EURÓPÁBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE

Szerző: Bartus László


Ami késik, nem múlik: Magyarországot előbb-utóbb kirúgdossák Európából. Mióta Orbán átvette az országot, és megdöntötte az alkotmányos demokratikus rendet, Magyarország nem Európa része, s már régen ki kellett volna zárni az Európai Unióból. A menekültválságra való hivatkozás jó ürügy, hogy az átgondolatlan és elsietett európai bővítést korrigálják. Az Európai Unió megkönnyebbülhet, ha megszabadul a kelet-európai antidemokraták pestist terjesztő, élősködő államaitól. Üdvözlendő törekvés, amely újra döntés elé állítja a volt kommunista országok lakóit, hova akarnak tartozni. Ha a Nyugatot választják, meg kell szabadulniuk a fasisztáiktól. Ha nem teszik, végleg bezárulhat előttük Európa ajtaja, és ez lenne a világnak a legjobb.
Orbán gerinctelen jellemére és álnokságára jellemző, hogy egyből nagy barátai lettek a “visegrádi” országok. Mindig kell valakit maga előtt tolnia, soha nem vállalja férfiasan és sportszerűen saját tetteiért a felelősséget. A “visegrádiak” egykor arra társultak, hogy segítsék az európai integrációt, most pedig gyalázatos módon az európai értékek tagadásában találtak egymás szövetségére. Jobb is így, ha elválnak az európai demokráciák a nem európai jellegű posztkommunista államoktól, és együtt szabadulnak meg végre valamennyi vérszívótól.
Ha az Európai Unió nem fél rendet tenni és meghozni ezt a nagyszerű döntést, megszabadítva önmagát a koloncoktól és a fasizálódás veszélyétől, Orbán ráfizet a sunyiskodására. Remélhetően ez előbb-utóbb nemcsak a szabad mozgás korlátozásával, hanem az európai munkavállalás és az európai letelepedés megszüntetésével, s az európai uniós támogatások megvonásával is jár. Orbán és népe élvezheti a szabadságát, nem lesz többé gyarmat, szabadon kereskedhet Putyinnal és Azerbajdzsánnal...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR ÜLJÖN ÚJRA TÁRGYALÓASZTALHOZ!

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA

Szerző:


Miniszterelnök Úr!
 
Azt kérjük öntől, hogy viselkedjen Magyarország felelős vezetőjeként. Ne beszéljen összeesküvésekről és titkos paktumokról! Miközben éppen ön vonta ki hazánkat egyoldalúan egy elhibázott döntéssel az uniós megoldáskeresés főáramából, és ön állt fel egy olyan tárgyalóasztaltól, amelynél ott kellene ülnie hazánkat képviselve. Mert a magyarok erre hatalmazták fel.
De ön belpolitikai önzésből és geopolitikai tévedésből hátat fordított partnereinknek, és keletre tekint szövetségest keresve. Ön ezzel ártott hazánknak, és csak azt érte el, hogy számos fontos ügyben nem veszik számításba a magyar álláspontot.
Ráadásul különböző titkos összeesküvések emlegetésével ön csak tovább erősíti a magyar polgárok félelmeit és előítéleteit, holott egy ilyen helyzetben éppen a félelmek csillapítása, a higgadt beszéd, és a nyugalom megteremtése volna a feladata. Ön ezzel a politikával egy gyenge, megosztott és keletre sodródó Magyarországot teremt. Ami a Jobbikkal vívott belpolitikai küzdelme során időlegesen lehet a Fidesz hatalmi érdeke, ezt kétséggel elismerem, de a magyar nemzeti érdekkel ellentétes...
 

SARIA 1.

TARSKI BLOGJA

Szerző: Tarski


A muszlim vallás és a muszlim politikai rendszerek közötti reláció egészen más képet mutat. A Korán és a szunna, amelyek a muszlim vallás alapját képezik, Mohamed próféta kora óta tartalmilag semmit sem változott. Ebben hasonlatos a Szent Bibliával. De a politikai rendszerek fejlődésében továbbra is meghatározó szerepet játszott az 1400 éves etikai rendszer és a Korán, illetve a szunna által biztosított szabadságjogok rendszere. Gyakorlatilag arról van szó, hogy bár formálisan fejlődött ugyan a politika rendszer a muszlim országokban, tartalmilag megmaradt a Korán és a szunna szabadságjog rendszere. S ebben különbözik a keresztény politikai rendszerektől! A Korán ugyanis szintén megengedi a csalfa asszonyok megkövezését, sőt halálra kövezését is, amit a muszlim politikai rendszer jogrendje is elismer. Erre jó példa a közelmúlt eseménye, amikor egy férjét megcsaló asszonyt a nyílt utcán fejeztek le; ezt a videót az egész világ láthatta. Másodszor: muszlim országokban megengedett a halálos ítélet kiszabása. S végül: a muszlim jogrendben nincs önálló vélemény nyilvánítási szabadság, csak azt lehet kommunikálni, amit a Koránból a kádik levezetnek és közzé tesznek. Az is a közelmúlt eseménye, hogy egy újságírót ítéltek 20 év szabadságvesztésre, mert bírálta a kormányt.

ITT OLVASHATÓ

A GYENGÉBB IDEGZETŰEK KÉTSÉGBE ESNEK, AZ ERŐSEK TOVÁBB SZÁMOLNAK...

SAKKOZZ MINDEN NAP BLOG

Szerző: Anna és Szilárd


Te melyik táborhoz tartozol? A feladvány nem nehéz, de első pillantásra sötét nyerése kétségesnek látszik...

Sötét lép!

A SAKKFELADVÁNY ITT TALÁLHATÓ

ASSZADNAK MENNIE KELL, DE PONTOSAN MIÉRT IS?

SOROK KÖZÖTT BLOG

Szerző: Politikai Ateista


Júliusban a szaúdi királyi család kedvéért lezárták volna francia Riviéra egy részét. Hollande talán még a seggét is kinyalná a szaúdi diktátor királyi méltóságnak.
De nem tetszett a lakosságnak: „Felszólítjuk az állami intézményeket, biztosítsák, hogy az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelve érvényesülhessen."
Vallauris polgármestere levelet írt Francois Hollande köztársasági elnöknek és tiltakozott az ingatlanon kívül, engedély nélkül végzett tevékenység miatt. - Figyelő
David Cameron Szíria-stratégiájáról már írtam itt, az "akcióterv" hetedik pontja mégegyszer:
"Szoros együttműködés a közel-keleti szövetségesekkel az Iszlám Állam befolyásának csökkentésében."

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA DEKÓDOLÁSA

MANDINER BLOG

Szerző: Redakció


Azt állítom, hogy Európa jelenlegi helyzetéhez jelentősen hozzájárult, hogy elbizonytalanította magát. A ránk jellemző európai kulturális kódok és viszonyítási pontok felszámolásával eleve hátrányba kerültünk. Kettős problémával nézünk szembe a jelenleg lappangó háború pszichikai frontján: ellenségeink túl magabiztosak, mi viszont nagyon is bizonytalanok vagyunk. Előbbi nehezen befolyásolható, utóbbiról viszont mi magunk tehetünk. Változtatni tehát ezen lehet.
A háborús győzelem jelentős részben önismeret kérdése. Fel kell tennünk és meg is válaszolnunk a következő négy kérdést, hogy átlássuk, milyen információ-hiánnyal küszködünk. Az egyik póluson az Iszlám Állam áll, a másikon az Európai Unió: