2017. február 28., kedd

JÖJJ EL NAPFÉNY!

BLOGÁSZAT - VISSZAOLVASÁS
Szerző: Szüdi János / GALAMUS.HU
2015.02.21.Az nem lehet, hogy soha nem tanulunk a múltból. Az nem lehet, hogy évek, évtizedek, évszázadok múlnak el anélkül, hogy elgondolkoznánk azon, miben hibáztunk, mit kellett volna tenni, mi a felelősségünk. Az nem lehet, hogy egyetlen mondat határozza meg a múltat, a jelent, a jövőt: „balsors akit régen tép”, s erre épüljön az ország közgondolkodása. Pedig ez a lényeg! A legkényelmesebb elfogadni, hogy mindig más a hibás azért, mert nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, ahogy kellene. Gonosz a külvilág, gonosz a külföld, gonosz a cigány, a zsidó, a tót, a román, mindenki, aki nem magyar. Ők azok, akik miatt nemzetünk – bár megbűnhődte már a múltat, a jövendőt – bűnhődik a jelenben is.

Pedig az igazság az, hogy a magyar uralkodó osztály – az 1222-ben kiadott Aranybullára hivatkozva – követett el mindent annak érdekében, hogy ennek a hazának változó határai között senkinek ne legyen jó rajtuk kívül. Ennek érdekében csodákra is képes volt, megállította az időt és lezárta az országhatárokat a modern gondolatok, a reformok előtt. A magyar elit életét és vérét felajánlotta a császárnénak, de a közterhek viseléséhez nem volt hajlandó hozzájárulni. A magyar elit a nagybirtokokat nem volt hajlandó felosztani, az ipari termelésbe nem volt hajlandó bekapcsolódni, a tudományba nem volt hajlandó befektetni, a művészetet nem volt hajlandó támogatni. A magyar elit magának követelt mindent, másoktól pedig megtagadott mindent. A magyar elit lenézett mindenkit, aki nem tartozott közéjük. A magyar elit az elmúlt száz évben cinkos volt egy világháború kirobbantásában. Egy másikban az utolsó pillanatig támogatta a világ legvéresebb kezű diktátorát. A magyar elit huszonöt évig mérgezte Európa levegőjét irredenta követeléseivel. Azalatt a huszonöt év alatt sikerült létrehoznia és fenntartania egy olyan államot, amelyben az arisztokraták és a dzsentrik vezetése mellett meg lehetett akadályozni a modern parlamentarizmus kialakulását, a társadalom átrétegződését, a polgárosodást. A magyar elit elhallgatta, hogy milyen szerepet játszott a történelmi Magyarország nemzetiségeinek elnyomásában, az osztrák-cseh kiegyezés meghiúsításában, a Monarchia föderatív állammá való átalakításának megakadályozásában, az első világháború kirobbantásában, mindezeken keresztül a Trianonhoz vezető út kikövezésében. A huszonöt év alatt kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk. Katonáink eljutottak a Don-kanyarig. Elvesztettünk megint egy háborút. Második világháborús veszteségeink – katonák és civilek – megközelítik az egymilliót. Az 1945-ig uralkodó magyar elit sosem számolt el a tetteivel, sosem kellett számot adnia a cselekedeteiről. Így arról sem, miért kellett hadat üzenni a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak, mit kerestek katonáink az orosz harcmezőkön. Mindezek és a meghiúsult fegyverszünet, a nyilas hatalomátvétel nagy szerepet játszott abban, hogy a szovjet csapatok ideiglenes hazánkban tartózkodásának ideje negyvenöt évig tartott.

A népköztársaság negyvenegy éve alatt objektív tényfeltárásra nem került sor, az átpolitizált értékítéletek mindent elferdítettek. Így válhatott ez a korszak a legjobb takaróvá az igazság elrejtéséhez.

Az ország nem tanult a múltjából. Sőt arra sem emlékszik, amit saját bőrén tapasztalt meg. Hagyta magát átverni. Hagyta, hogy egy új elit – a régi köntöst magára aggatva – úgy tegyen mintha igazságot szolgáltatna a régi rend kárvallottjainak. A régi rend kárvallottjainak pedig ez az igazi büntetés. A hatalomnak a közelébe sem jut, meggazdagodásra kevés az esélye. A régi rend kárvallottjainak meg kell elégednie az üres szólamokkal, a hátbaveregetésekkel, jó esetben némi alamizsnával. Az új elit korántsem arisztokratikus, még csak dzsentrinek sem látszik. Az új elit egyszerűen mohó, kapzsi, lélektelen, cinikus és legjobb esetben félművelt. Az új elit annyiban hasonlít a régihez, hogy nem az ország, hanem saját érdekeit nézi és abban is, hogy jó eséllyel kormányozza hazánkat a szakadékba.

Az ország meg nem akar tanulni a múltjából. Nem akar? Nem tud! Mert nem ismeri. Nem is akarja megismerni. Nem készítették fel rá. A hatalom tiszteletét, mindenhatóságát tanították nekik. Ezért a túlélés, a belenyugvás és a kuruckodás vált a mindennapok stratégiájává.

Jöjj el napfény, keltsd őket álmukból, hosszú álmukból!


CSALÁDBARÁT KORMÁNY: NEM KELLENE ENGEDÉLY A 300 NÉGYZETMÉTERNÉL NAGYOBB VILLÁKRA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Somodi Dániel
2017.02.28.


Kiss Szilárd az orosz titkosszolgálat által bekamerázott hotelben fogadott vendégeket; aranyáron vett erdőt Dunakeszi önkormányzata; nem átlagos a Puskás-stadion horrorköltségvetése.


Ezekről ne maradj le!

Magyar fejesek a Ritz-Carltonban, ahol Trumpot is levideózhatták az oroszok (Index)

Mutatjuk az ország legdrágább erdőjét: mutyigyanú Dunakeszin (Átlátszó)

Kormány: ne kelljen engedélyeztetni a 300 négyzetméternél nagyobb villák építését (444)

Ha van 3 perced:


Magyar fejesek a Ritz-Carltonban, ahol Trumpot is levideózhatták az oroszok
A néhány hete napvilágot látott, egykori brit kém által összeállított Trump-dosszié legbombasztikusabb információja szerint az azóta beiktatott amerikai elnökről 2013-ban kompromittáló felvételeket készített az orosz titkosszolgálat egy moszkvai luxushotelben. Ott, ahol a volt agrárattasé, Kiss Szilárd magyar fejeseket látott vendégül, és minderről a magyar szolgálatok is tudtak. (Index)

Mutatjuk az ország legdrágább erdőjét: mutyigyanú Dunakeszin

A magyar erdők hektáronkénti átlagárának 130-szorosát fizette ki Dunakeszi önkormányzata egy ártéren található erdős területért. A tranzakcióhoz készült értékbecslésben ráadásul belterületi telkek és ipari területek áraival vetették össze a vételre kinézett erdőt. (Átlátszó)

Kormány: ne kelljen engedélyeztetni a 300 négyzetméternél nagyobb villák építését
A bizottsági ülésen azzal érveltek a kormánypárti képviselők, hogy ez a tervezet a magyar családok érdeke. Nos, aki figyelmes és kritikus hírolvasó, az viszonylag hamar össze tudja számolni azt a néhány családot, amelynek jobbra fordul a sorsa ennek a törvényjavaslatnak az esetleges elfogadásával. (444)

Az ember, aki ott se volt: Köpeczi-Bócz Tamás tündöklése és bukása
Köpeczi-Bócz 2003-ban egy koalíciós alku eredményeként került fontos vezetői pozícióba az uniós forráselosztás területén. A megközelíthetetlennek tartott vezető túlélte a 2010-es elbocsátási hullámot, hat év NER-szolgálat után azonban váratlanul kirúgták. (Átlátszó)

Pornótól a torrentig minden megy az Intercityn, kivéve a 444.hu-t

A MÁV wifi-je a szűkös sávszélesség miatt korlátozza a multimédiás oldalak elérését. Ez azonban nem magyarázat arra, hogy a nagy magyar híroldalak közül éppen a 444 (valamint az Átlátszó) nem tölthető be az állami vasúton. A szolgáltatást nyújtó Telekom vizsgálatot kezdett az ügyben. (444)

Ha van még két perced:

Egyáltalán nem igaz, hogy európai összevetésben átlagos az új Puskás-stadion 140 milliárdos költsége. (444)

Matolcsy György jegybankelnök egy éve folyamatosan nyesegeti az MNB szakmai irányítójának tartott Nagy Márton feladatkörét. (24)

3 milliárd forintból épül fel a Gyulaháza Space központ. Eredetileg csak egy kiállító terem építésére pályázott Farkas Bertalan űrhajós 2 ezer fős szülőfaluja. (Vastagbőr)

Mészáros „Tőzsdecápa” Lőrinc tulajdonszerzésének puszta hírére húsz százalékot emelkedett a részvény árfolyama. (444)

Feloszlatta magát az ORÖ másfél milliárd forintos botrányba keveredett foglalkoztatási szövetkezete. (RomNet)

Bejegyezték a Zsolnay-tulajdonos jelzálogjogát
Pécs önkormányzati ingatlanjaira. (Átlátszó)

Műszak végi fáradtság miatt tévedett éppen bevándorlás-ellenes irányba egy MTVA-s kolléga a hivatalos indoklás szerint. (Comment:com)

Újabb kormányzati siker: papíron hamarosan negatívba mehet át a munkanélküliség. (444)

Orbán Viktor 2007-ben egészen mást mondott 250 ezer aláírásról és a népakaratról. (Vastagbőr)

Retteghetnek a régióban aktív multik: Szlovákia és Magyarország együtt lép fel az élelmiszerek kettős minőségével szemben. (444)

Egy magát biztonsági szakértőnek kiadó, erőszakért elítélt svéd bevándorló osztotta az észt az erőszakoló svédországi bevándorlókról a Trump-párti amerikai hírcsatornán. (Index)

Biztos, ami biztos
, a novemberi választások előtt lecsukták a kirgiz ellenzék vezetőjét. (444)

BOTKA ELKESEREDETT HARCA A VALÓSÁGGAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.28.


Nagy interjút adott Botka László a 444.hu-nak, amelyben kifejtette nézeteit a világról. Ebből leginkább az érdekes, hogyan képzeli el az Orbán-rendszer megdöntését, mert a többi kérdés egyszerűen nem időszerű. Így például teljesen érdektelen az a szózuhatag is, hogy mit tenne, ha kormányozna, mert ez az ember soha életében nem fog kormányozni.

Végre hallottunk azonban valamit arról, hogy miképpen hidalnák át gondolatban azt a mély szakadékot, amely egy feltételezett kormányváltás és a rendszer eltörlése között feszül. A parlamenti választások ugyanis kizárólag kormányváltást tesznek lehetővé. Azt is csupán elmélet síkon, ha Orbánt valaha demokratikus választások útján le lehetne váltani.

Demokratikus úton azonban Orbánt leváltani nem lehet, annál az egyszerű oknál fogva, hogy Magyarországon 2010 óta nincsenek demokratikus választások, és nem is lesznek, amíg Orbán rendszere fennáll. Ez mindjárt elvezet ahhoz a kérdéshez, hogy a rendszert kell megdönteni előbb vagy a kormányt kell leváltani.

Nyilvánvaló, ha a rendszer teszi lehetetlenné még a kormányváltást is, akkor a rendszert kell előbb megdönteni, és utána lehet demokratikus választásokat tartani. Botka nem néz szembe azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi választási rendszerben, Orbán – függetlenül attól, hogy mekkora a támogatottsága – akkora többséggel nyer, amekkorával akar. Az átrajzolt választói kerületek, a közmédia kisajátítása, a külföldi magyarok szavazatai és még sok más összetevő alapján Orbán leválthatatlan.

Botka még azt sem fogta fel, hogy Orbán lefoglalja magának a kétharmados parlamenti többséget, és az álellenzéki pártok a maradékon osztozhatnak meg. Ha együtt indulnak a választáson, akkor fehér asztal mellett elosztják a mandátumokat, és azt a pénzt, amiért ezt a haudozást folytatják és amiért a hazaárulást elkövetik. Ha külön indulnak, akkor a kollaboránsok számára a választásnak az a tétje, hogy az Orbán által nekik meghagyott egyharmadból ki hogyan részesül...

MINDENKI: BÁRKI LEHET OLYAN NAGYRAVÁGYÓ, MINT AZ ÉNEKTANÁRNŐ

F5 BLOG
Szerző: macassy
2017.02.27.


Mind ismerünk Erika néniket, és mind Erika nénikké válhatunk, ha elhallgattatjuk a lelkiismeretünket...

...Deák Kristóf filmjében egy rossz pedagógiai modell ellen lázadnak fel a gyerekek a maguk szellemes módján. Erika néni, a kórusvezető sajátos eszközökkel akarja ugyanis elérni, hogy a kórusversenyen ne csússzanak hamis hangok az előadásba: a gyengébben teljesítőket arra kéri, hogy csak tátogjanak. A sikerért, a győzelemért mindent, a tanárnő, ha kell, még csal is, arról nem is beszélve, milyen komoly károkat okoz a tátogásra kényszerített diákok lelkében.

Ha őszintén magunkba nézünk, sokszor hasonlítunk a filmbeli Erika nénire – ő ugyanis nem egy torz lelkű, velejéig romlott szörny, hanem egy nagyravágyó, sikerre szomjazó énektanár, aki az elismerésért cserébe túllép egy morális határon.

Erika néni az a gátlástalan kolléga, aki a Te ötleteddel villog az értekezleten. Erika néni a szomszéd lakó, aki rád tolja a közös felelősséget. Erika néni a nagyravágyó szülő, aki úgy választ iskolát, játszópajtást, hogy az a „megfelelő körökből” kerüljön ki, és aki a kevésbé menő haverokat lekoptatja, mert a „mi gyerekünk ilyennel ne barátkozzon”. Erika néni a hivatalnok, aki visszaél a hatalmával. Erika néni mindenki, aki átgázol mások lelkén, csak azért, hogy elérje a vágyott célt. Mind ismerünk Erika néniket, és mind Erika nénikké válhatunk, ha elhallgattatjuk a lelkiismeretünket.

Gondolom, sokunk számára felért egy időutazással megnézni a Mindenkit. A kilencvenes években én is ugyanúgy játszottam az iskolai szünetben, mint a filmbeli lányok. Ugyanúgy együtt bóklásztunk hazafelé. Énekeltem az iskolai kórusban is. Egy dolog azonban nagyon más volt: amikor felmentünk a színpadra, a mi karvezetőnk nem igazgatott minket idegesen, nem fegyelmezett, nem fenyegetőzött. A füléhez emelte a hangvillát, és mielőtt megadta volna minden szólamnak a kezdő hangot, ránk mosolygott.

Nem szerette a nagy szavakat, de őszintén hitt bennünk. És biztos, hogy egyetért Deák Kristóffal, aki szerint meg kell próbálni úgy felnevelni a gyerekeket, hogy büszkék lehessünk rájuk.

MAJDNEM MINDENKI - GONDOLATOK AZ OSCAR-DÍJAS FILMRŐL

KÖTŐSZÓ BLOG
Szerző: KötőSzó
2017.02.28.


...Graves híres (mások szerint hírhedt) regénye, a Jézus király egyik részében azt bizonygatja lefegyverző kortörténeti érvekkel, hogy Jézus példázata az irgalmas szamaritánusról, úgy ahogy van, nonszensz. Magam részéről hiszek Gravesnek – ez azonban egy kicsit sem kisebbíti és hitelteleníti a jézusi példázat erejét, üzenetét. Hiszen a példázat nem valós történet, közlője sem azért mondta, hogy elhiggyük, hanem azért, hogy megvilágítsa a felebaráti szeretet érelmét.

Deák Kristóf vasárnap éjjel Oscar-díjat nyert alkotása, a Mindenki című kisjátékfilm sem a dokumentumfilm kategóriát nyerte meg. Ezért szinte teljesen mindegy, hogy gyakorló zenészek, karnagyok, karmesterek miként vélekednek arról, mennyire adta vissza a film egy kórus valóságos életét, munkáját, belső viszonyait. Magam nem vagyok hivatásos zenész, de azért igyekszem egy időre elfelejteni azt, amit több mint harminc éve különböző kórusokban énekelve megtapasztaltam énekesekről, karvezetőkről.

A filmesztétikáról jóval kevesebbet tudok, mint a zenéről. Fontos film számomra a Mindenki – kiragadott a komfortzónámból, vitára ingerelt, és még arra is rávett, hogy le is írjam, amit gondolok róla. Ez még egy filmnek sem sikerült. Ha másokat is ennyire megragad, akkor biztos, hogy nem érdemtelenül kapta meg az Oscar-díjat, melyre én (érdemtelenül ugyan) de büszke vagyok, és gratulálok az alkotóknak.

A zene, a közös zenélés, a kórus, népszerű metafora. Golding megrázó kisregénye, A legyek ura jut eszembe. Hogy-hogy nem, ott is szerepel a kórus – a lakatlan szigeten magukra maradt gyermekek ellentársadalma, a vadászok törzse elsősorban az énekkar hangadóiból verbuválódik. Aki olvasta a könyvet, vagy látta a filmet, emlékezhet rá, hogy válnak az „ártatlan” gyermekek félelmetes hordává. Golding könyvét olvasva félni kezd az ember a kórusoktól.

A Mindenki című film végén is megijedtem Erika néni csillogó szemű énekkarosaitól, rémisztő katarzist élve át. Győz a szolidaritás, a szabadságvágy, a gyermeki tisztaság a sunyi, lélekromboló, kifinomultan manipuláló hatalommal szemben és csak száll az ének. Talán túl öreg vagyok már, vagy mégsem tudok eléggé elvonatkoztatni kórista múltamtól és jelenemtől, de nem tudok önfeledten együtt dúdolni a gyerekekkel. Erika nénit olyan módon semmisítették meg, alázták porig, tették egy életre lehetetlenné, amit semmi nem indokolhat. A szabadság és szolidaritás nevében elkövetett durva kirekesztés és megalázás sajnos nemcsak ebből a filmből ismert – a másként gondolkodók virtuális lincselése napi rutin nyugati társadalmainkban.

Elszomorít, ha tényleg itt tartunk, ha Erika néninek a szabadság és szolidaritás nevében nem elég megbűnhődnie, el is kell pusztulnia.

ITT OLVASHATÓ

SORSFORDÍTÓ - ÉRZÉKENYÍTŐ KIS-JÁTÉKFILM AZ AUTIZMUSRÓL


OFOE BLOG
Szerző: Gömbösné Hideg Viktória
2017.02.26.


Könnyebben szembesülünk azzal, ha a gyereknek torokgyulladása van, vagy ha eltörött a lába. Elmegyünk az orvoshoz, a kórházba és ezzel ki is van pipálva. Az autizmus spektrumzavart azonban sem szülőként, sem pedagógusként nem ilyen könnyű kipipálnunk. Pedig mi, felnőttek vagyunk azok, akik megtanítjuk a gyerekeknek, fiataloknak, hogy hogyan kell viszonyulniuk azokhoz a társaikhoz, akik mások, mint ők. De hogyan tudunk megtanítani valami olyat, ami nekünk sem komfortos? Ebben segít mindannyiunknak a Sorsfordító. Mert sorsfordító tud lenni (Peer Krisztina).

Egy lelkes alkotócsapat nevében szeretném figyelmükbe ajánlani érzékenyítő célú, közösségi beszélgetésekhez, iskolai érzékenyítő programokhoz készített témaindító kisfilmünket, a Sorsfordítót.

A megvalósításához egy 11 éves, autizmus spektrumzavarral élő kisfiú, Olivér anyukájaként fogtam hozzá Dicső Dániel rendező (Romance.com - Molnár Piroska, Jordán Tamás; Irma te édes - Balázsovits Edit, Tóth Enikő, Józan László) segítségével. Szakmai partnerként az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is felajánlotta támogatását. (A nagyobbik fiam öccséről készített vidófelvétele itt tekinthető meg)

Egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetén keresztül szembesülhetünk a tizenéves autista fiú, Jancsi sajátos világával, elfogadás iránti vágyával és iskolai közösségével.

A néző felismerheti az autizmus-spektrumzavarra jellemző, szokásostól eltérő, furcsa gondolkodásmódot, érzékelést, miközben szembesülhet a mássággal élők felé megnyilvánuló sokszor közömbös, de inkább kirekesztő emberi magatartással.

A történet által felismerhetővé válnak azok a gyerekek, akikről ha nem is tudjuk az okát, de naponta tapasztalhatjuk nehezebb boldogulásukat a közösségekben és a világban...

...Gömbösné Hideg Viktória: Jegyzet a Sorsfordító kisfilm vetítését követő érzékenyítő beszélgetéshez (pdf)

500 MILLIÁRD EGYETLEN KÖZBESZERZÉSSEL?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.02.28.


A Fidesz turbó fokozatra kapcsolt a közpénzek ellopásában: február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában, a Közbeszerzési Értesítőben egy felhívás "Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon" címmel, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet vár ajánlatokat építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, tartunk tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Együtt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul

Ez a mostani még 80 milliárddal nagyobb annál a 420 milliárdos keretközbeszerzésnél, amely kapcsán tavaly áprilisban az OLAF-hoz fordultam, mert az alapos az gyanúm támadt, hogy Orbán strómanjai viszik el a munkákat. 2016 augusztusában - a gyanúmat megerősítve - már arról számolt be a sajtó, hogy Mészáros Lőrinc cége, illetve a Duna Aszfalthoz köthető vállalkozások is a finisébe jutottak a hatalmas viziközműtendernek. Információim szerint az OLAF is vizsgálja az ügyet.

Ebben az arcátlanul magas összegű közbeszerzési ügyben is már a kritériumoknál körvonalazódik, hogy valamelyik udvari beszállító fut be a végén, hiszen az elmúlt 8 évben nem nagyon lehetett más cégnek az elvártnak megfelelő referenciája. Nem is érthető, hogy mi indokolja azt, hogy az ország számos pontján tervezett kisebb-nagyobb energetikai fejlesztést miért kell egyetlen közbeszerzésben lepályáztatni, hiszen ezzel kizárják a kis- és középvállalkozásokat is a munkákból (viszont így egyetlen nagy szerződés keretében, szinte átláthatatlanul lehet majd lenyúlni tengernyi közpénzt). Közel egy éve lehetett számítani arra, hogy a keretközbeszerzéses bulival ezen a területen is megpróbálkoznak Orbánék.
..

ITT OLVASHATÓ

HA ELSZABTÁK, HÁT ELSZABTÁK, UTÓLAG MÁR SZABHATJÁK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Hargitai Miklós
2017.02.28.


Amikor a politikai akarat egyértelmű társadalmi ellenállásba ütközik, a Fidesz mindig ugyanazt a viselkedési mintát követi. Nem azért, mert annyira bevált, hanem azért, mert Orbán Viktor kvázipártja erősen lecövekelt szabályok szerint üzemel. Látszólag olyanok, mint az okos szabó: előbb mérnek, és csak azután vágnak – azért mondjuk, hogy látszólag, mert nem ugyanott ejtik meg a mérést, ahol a vágást, így aztán időről időre alaposan elszabják.

Hogy a Fidesz minden lényeges döntést előtesztel, azt régóta tudjuk. Azok az állami milliárdok, amelyek minden évben eltűnnek a Századvég háza táján, nem kizárólag a holdudvar tollasodását szolgálják, hanem a politikai cselekvést is: nagy (az országos felméréseket készítő közvéleménykutató cégekéhez képest hatalmas, sokezres) mintákon szondázzák a népakaratot, és utána viszonylag kis kockázattal alakítják úgy az eseményeket, hogy

amit kormányzás címén művelnek, az megfeleljen a nép elvárásainak. Emiatt tudják, hogy a határkerítés felhúzása – kerül amibe kerül – sokkal több szavazatot hoz, mintha mondjuk megfizethető bárlakásokat építenének. (Hogy a közjót, az ország érdekeit melyik projekt szolgálná jobban, az nem része a véleménykérésnek.) Nem lepi meg őket, hogy nem vonulnak utcára végeláthatatlan tömegek a civil szervezetek zaklatása miatt, és azt sem az ujjukból szopták, hogy errefelé nem az oktatás vagy az egészségügy gatyába rázásával, hanem a rezsidémon megzabolázásának ígéretével lehet a legolcsóbban szavazatokat vásárolni.

Egyszóval mérnek ők szorgalmasan, de leginkább az elsődleges célcsoportjuk közegében: annak a nagyjából kétmillió embernek a preferenciáira kíváncsiak, akikre az orbáni politizálás támaszkodik. Úgy okoskodnak – általában helyesen –, hogy amennyiben a hóban-fagyban velük mozduló, szavazókész sokaság ízlését eltalálják, akkor nagy baj nem érheti őket, ha pedig netán másokat is sikerül a saját tábor mellé állítani (mint a felajzott idegenellenességgel a migrációs referendum idején), az már tiszta nyereség...

AZ OMBUDSMANI JAVASLAT ELLENÉRE IS KÖTELEZŐ LESZ A NYELVVIZSGA A FELVÉTELIHEZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.02.28.


A kormány egy kormányrendelettel módosított a felsőoktatásba való felvételi követelményrendszerén: 2020-tól a felsőoktatásba immáron csak az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik. Történik mindez annak ellenére, hogy nemcsak a diákok és a nyelvtanárok nem értenek egyet a döntéssel, hanem még az alapvető jogok biztosa sem: az ombudsman nemrégiben kiadott jelentésében rámutatott, hogy egy idegen nyelv elsajátításához szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak a jelenlegi iskolarendszerből. A kormány azonban döntött: az ombudsmani javaslat ellenére sem halasztják el a nyelvvizsga kötelezővé tételét...

A kormány még 2014 decemberében jelentette be, hogy módosításokat vezetnek be a felsőoktatási felvételi rendszerbe. A vonatkozó kormányrendelet szerint minden felvételizőnek kötelező lesz 2020-tól az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga. Teljesen elektronikussá válik a felsőoktatási felvételi, ezzel pedig nem más a céljuk, mint a minőségi felsőoktatás megteremtése. A középfokú nyelvvizsgára és a minden szakra érvényes emelt szintű érettségire vonatkozó feltétel 2020. január 1-jével lesz hatályos, még annak ellenére is, hogy az ombudsman most kiadott jelentésében rámutatott, hogy egy idegen nyelv elsajátításához szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak a jelenlegi iskolarendszerből.
A kormány elképzelésére az alapvető jogok biztosa is reagáltaz ombudsman véleménye szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát. Aggályosnak tartja, hogy olyan tudást várnak el a diákoktól, amelyre az alaptanterv szerint nem készítik fel őket. Ezzel kapcsolatban hivatalból indított átfogó vizsgálatot az ügyben, és arra jutott, hogy a szabályozást előkészítő szaktárca nem vette figyelembe az egyes oktatási szintek egymásra épülésének követelményét, nem biztosította a szükséges felkészülési időt, és nem gondoskodott az idegennyelv-oktatás iskolai feltételrendszerének megteremtéséről. Ám hiába az ombudsmani ellenvélemény, a kormány kitart a kötelező nyelvvizsga mellett: Rétvári Bence államtitkár szerint ugyanis elég időt hagynak a felkészülésre a diákoknak...

LEVÉLFÉLE ZUCKERBERGNEK

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.27.


Üdvözöllek, jó Márkus testvér, remélem soraim jó egészségben találnak, melyhez hasonló esőerdőket és világbékét kívánok úgy családodnak, mint pulikutyádnak. Azért írok neked így, ezen a felületen, mert nincs időm, félek, engem is megfosztanak a kommunikáció lehetőségétől. Ígérem, pontos leszek és lényegre törő.

Azért szólítalak testvérnek, mert a Facebook lényege pont ez: minden ember testvér és minden embernek joga kommunikálni bármely más emberrel. Erről egyébként roppant szépen ír egy okirat, melyet az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának neveznek, állítólag Thomas Jefferson és Benjamin Franklin testvér írták, Tom Paine testvér hathatós közreműködésével. Ez kimond mindenféle szépet és jót, de látod: baj van itt minálunk.

Azt ígértem, rövid leszek és tömör, hát tartsam is a szavamat. Az történik itten, ebben a tyúkszar méretű kis országban, amely az amerikai térképeken, megengedem, nyomdahibának nézhet ki, hogy minálunk egy nagyon kellemetlen, autokrata kormányzat uralkodik. Személyes meglátásom az, hogy a legtöbb erőt arra fecsérelik, hogy állandóan válsághelyzetben tartsák ezt a mi kis társadalmunkat, így aztán egy kávét nem lehet meginni, egy Big Macet nem lehet megenni anélkül, hogy abban politika ne légyen. Van, aki egyetért ezzel a kormányzattal, ezek egyre kevesebben vannak, van, aki nem, és van, aki még sokkal rosszabbat szeretne.

Mi, civil ellenzékiek, akik nem tartozunk pártokhoz, hanem az Amerikai Forradalom valódi híveiként nézeteinket kívánjuk hangoztatni (ha valaki odafigyel…) azt kellett tapasztaljuk az elmúlt hetekben, hogy sokunkat, majdnem mindannyiunkat letiltották a Facebook nevű közösségi oldalról. Nevetséges indokokkal: ma egy olyan munkatársamat tiltották le, aki egészen egyszerűen nem szolgál pártpolitikát.

Sportújságíró.

Letiltották a szinkronszínészt, letiltották a főszerkesztőt.
Mark testvérem, üljünk le erre a faragatlan kőre és elmélkedjünk: ezt akarod te?
Tudom, most megnőtt a moderálási figyelem, azt is tudom, hogy okkal. De Mark testvér, jó Márkusom: a Facebook egy politikai diverziós akció áldozata lett Magyarországon...

AMEDDIG MÉG VAN EMBER, AKI ITT AKAR ÉLNI ÉS DOLGOZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.02.27.


...Szerencsére az Orbán-kormány tudott alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez és a tervezett 28 milliárd forintos keretet meg tudta emelni 73 milliárdra. Pont úgy, mint a Puskás stadion esetében, aminek a költsége 2013-ban 70-90 milliárd forintról indult, amit még megfejeltek időnként, most 142 milliárd fölött jár az összeg. Ehhez képest nem is olyan sok az a 72 milliárd, amit a szomszédos országok gazdaságfejlesztésére szántunk éppen.

Szó sincs arról, hogy sajnálnám a külhoni magyaroktól a pénzt, vagy ne tartanám helyesnek a magyarok támogatását, bárhol élnek is a világban. A kérdésem csak az, hogy azokat a magyar vállalkozókat mikor fedezi fel a kormány, akik történetesen itthon élnek és itt szeretnének boldogulni? Mert az sem egyszerű dolog, ha tekintetbe vesszük az szerteágazó bürokratikus rendszert, a büntetésre berendezkedett hatóságokat, a csillagos egekben járó korrupciót és főleg a Mészáros-Garancsi-Vajna vonalakon leosztott támogatásokat és megbízásokat.

Nem olyan egyszerű nálunk sem vállalkozni, ha a magyar vállalkozók csak a fenti urak (és még lehetne sorolni, de a lista véges és meglehetősen behatárolt) alvállalkozóinak alvállalkozójaként jutnak munkához annyi pénzért, amennyiből vagy meg tudnak maradni a piacon, vagy nem. De fejlődni nem nagyon tudnak, az biztos. És akkor még nem is beszéltünk a trafikmutyi-ügyben tönkretett soktízezer vállalkozóról, a kaszinó-és játékgépüzemeltetési jogtól megfosztott további vállalkozásokról, vagy a föld nélkül maradt, ezért tönkrement egyéb vállalkozásokról. Csak a Mészáros-Vajna álompár gazdasági sikereinek oltárán elvérzett annyi vállalkozás és egyéni vállalkozó, amennyi egy egész megyét elláthatna munkával és bevétellel. Vagy több megyét. Az kevés vigaszt jelent, hogy viszont milyen szépen gyarapszik a két (meg a többi) becsületes magyar vállalkozó, a nyereségükből vígan tudnak nyaralókat vásárolni Horvátországban, vagy éppen focicsapatot, ugyancsak külföldön.

Tehát csak annyit szerettem volna megjegyezni – miközben nagyon örülök a magyar kormány nagyvonalúságának – hogy érdemes lenne a honi problémákat is kezelni, ameddig még van ember, aki itt akar élni és dolgozni.


EGY OSCAR-DÍJ A MAGYAROK SZÉGYENÉRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.27.


Nevezhetnénk groteszknek is, hogy Oscar-díjat nyert egy olyan magyar rövidfilm, amely az ellenállásról szól. Annak a népnek a filmje nyerte az Oscart, amely cseppet sem áll ellen. Még a diktátor is megdicsérte a filmet és megdicsérte a díjat. “Wow” – mondta.

Az életben a film úgy végződött, hogy mindenki befogta a pofáját, sunnyogott, elénekeltek mindent. Akinek tiltva volt, az csak hápogott. Megnyerték a versenyt, a svédországi utat, és Erika néni (“Wow”) megdicsérte őket. A gyerekek depressziósan, megalázva, jellemben megtörve élnek tovább a világ legjobb kórusában, ahol egymással szemben játszák ki őket.

Azért nem tud erre az Oscar-díjra büszke lenni egy magyar, mert nem tud szembe nézni vele. Ez olyan tükröt állít elé, ami a magyarokat morálisan megsemmisíti. Nem tudni, hogy az Amerikai Filmakadémia a diktatúrákról szóló tanmesét és az ellenállás emberi nagyságát díjazta-e, vagy tudta, hogy ezzel üzen Magyarországra.

Egy azonban biztos: egy kérdés eldőlt örökre. Ez a kérdés pedig az, hogy mi a helyes? Ha befogjuk a pofánkat, eltűrjük, hogy megalázzanak, szembefordítsanak, kihasználjanak bennünket, hogy megkaphassuk a csokoládét és a svéd utat, vagy elvszerűnek kell lenni embernek kell maradni bármi áron? A sunyi, számító lapítást kell választani vagy ellent kell állni?

KIRÖHÖGTÉK AZ OKTATÁSPOLITIKA VEZETŐIT AZ AKADÉMIKUSOK

444.HU
Szerző: Erdélyi Péter
2017.02.28.


A teljes kormánypárti sajtó azzal üti mostanában az olimpiai népszavazásért sikeresen aláírást gyűjtő Momentum Mozgalmat, hogy lenézik a vidékieket. Az az állítás, hogy a Momentum szerint a vidékiek hülyék, ennek bizonyítéka pedig egy facebookos poszt, ami egyébként pont a vidékeket lenéző fővárosiakat figurázza ki. 

A Stádium 28 kör közoktatási fórumán ezer Facebook posztnál is látványosabban jött elő a vidékizés, amikor Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéből arról beszélt, hogy központosították az oktatást az elmúlt években, hogy vettek el minden döntést az iskoláktól. Ezeknek a változásoknak pontosan az volt az üzenete, hogy fent, a központban mindent jobban tudnak annál, mint ami helyben eszébe juthat egy tanárnak vagy egy iskolaigazgatónak.

Honnan tudnák azok, ott a vidéki iskolákban, hogy milyen könyvből tanítsanak? Majd mi megmondjuk nekik, hogy milyenből kell!

A vidéki igazgató akarja eldönteni, hogy mire költsön az iskola pénzt? Dehogy. Mi jobban tudjuk nála, hogy neki mire van szüksége.

Több természettudományt akarnak abban a vidéki iskolában? Ne őrüljünk meg! Hát majd a budapesti minisztériumban eldöntik, hogy miből pontosan hány óra kell.

Annál, amit a kormány a közoktatásban csinált, nincs is nagyobb vidékizés a világon.

A budapesti iskoláktól is elvettek egy csomó döntést, de a fővárosi, sokszor tehetősebb családból jövő diákok mozgástere lényegesen nagyobb. Egy borsodi szakiskolában abból a tankönyvből tanítanak, ami ingyenes, mert az állam azt írja elő. Egy budapesti gimnáziumban egyszerűen megvetetik a szülőkkel a jobb, drágább könyvet...

ITT OLVASHATÓ

1 MILLIÁRD 600 MILLIÓT TÜNTETETT EL FARKAS FLÓRIÁN

SZTÁRKLIKK - JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.02.27.1 milliárd 600 millió. Ennyit tüntetett el Farkas Flórián, a Tacsko Horthy /by Bödőcs/ kebelbarátja és általa kinevezett biztos.

Nem én mondom, hanem a Nemzeti Adó és Vámhivatal, amely éppen két éve folytat nyomozást jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt.

A "Híd a munka világába" több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkóztatására (?) született. Csak a "lóvé" időközben eltűnt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megállapította a szabálytalanságokat, és visszakövetelte a kifizetett 1,6 milliárdot...AZ ÉSZÉRVEK KIFELÉ MUTATNAK, AZ ÉRZELMEK HAZA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2017.02.28.48 éves múltam, nem volt éppen eseménytelen életem, voltak „határátkelések”, amelyek általában egyszerre kötődtek személyes életúthoz és a társadalom változásaihoz.

Az elmúlt 12 év során közel egymillió honfitársunk tartózkodott huzamosabb ideig külhonban, legalább fele részben a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az országot, ami magas szám, ha kötődés, ha életpálya szempontjából nézzük a dolgokat...

Magam első határátkelése 23 évesen történt, - kezdő tanár voltam, azzal az elhivatottsággal, forradalmi tervekkel és meg is kaptam a magam kivívta első pofonokat -, így váratlan lehetőségtől és ötlettől vezérelve elfogadtam egy au-pair állást Münchenben.

Semennyit nem kellett gondolkodnom az ajánlaton, 600 márkát kaptam havonta és önálló lakást, - itthoni 15 ezer forintos havi keresetem kezdőként sem számított rosszul kialkudott jövedelemnek -, a 600 márka pedig kifejezetten jól hangzott, - bár életre éhező fiatalok kezében azért gyorsan el tudott ennyi pénz is fogyni.

Német nyelvet tanultam a gimnáziumban, nagyjából a korhoz illő slendriánsággal, azért a koszon kívül valamennyi nyelvismeret is ragadt rám a középiskolai évek alatt, amit sikerült kevés erózióval megtartani a gimnáziumot követő években is...

MIT ÜZEN NEKÜNK, MAGYAROKNAK A LEGÚJABB OSCAR-DÍJAS MAGYAR FILM?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.27.


Ismét megtörtént a csoda, amit tavaly már a Saul fiánál átéltünk. Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm. Az alig több mint húszperces mű két kislány barátságáról szól, valamint egy énekkari tanárnőről, aki – a közösség érdekeire hivatkozva - nem engedi, hogy az egyik lány a kórusban énekeljen. A kirekesztett kislány barátnője lázad ez ellen, s megszervezi, hogy az énekkar egy emberként álljon a kislány mellé.

Ha úgy tetszik, mesefilm a Mindenki. Ilyen ugyanis a valóságban nem létezik. A magyar valóságban biztosan nem.

Üzenet ez a film a magyaroknak. Nem úgy általában, a magyar népnek, a nemzetnek, hanem az egyes embernek.

Hogy ezért lehet velünk mindent megcsinálni. Mert mindenkivel megtörténhet, ami velünk, magyarokkal az elmúlt hét évben megtörtént.

Azért van ez a lidércnyomás, mert nem figyeltünk egymásra.

Pedig, egyenként jó emberek lennénk: ha beteg gyereket, nyomorgó családot, sanyarú sorsú kiskutyát látunk a tévében, felháborodunk és segítünk.

De amikor a kétharmad belerúgott az egyenruhásokba, te hallgattál. Azt hitted, megúszhatod, ha befogod a szád, behúzod füled-farkad. Ha észrevétlenül meglapulsz.

Különben is: nem vagy tűzoltó, sem katona.

Nem lehet megúszni, mert mindenki sorra kerül. Amikor megalázták a pedagógusokat, nem szóltál egy szót sem. Nem vagy tanár, azt hitted, kimaradsz a rosszból. Belegázoltak az egészségügyiekbe, a hajléktalanokba, a munkanélküliekbe, nem volt egy szavad sem. Nem vagy orvos, ápoló, gondoltad magadban, fedél még van a fejed fölött, munkád is van, igaz, megélni alig tudsz belőle.

Agyagba döngölték a földműveseket, a postásokat, a kéményseprőket. A mozdonyvezetőket, a buszsofőröket, az autósokat, a gyalogosokat. Az adósokat, a hitelezőket. A hivatásosokat, a civileket.

Kismamákat, nagymamákat.

Beletapostak a diákokba, és nem érezted, hogy mondanod kellene valamit. Nem vagy diák, a mások baja nem a te bajod. Mozdonyt nem vezetsz, gyereked külföldön, unokád nincs.

Belerúgtak a juhászba, a halászba, a molnárba, a madarászba.

A kertészbe, a kovácsba, a szakácsba.

Miért is mozdultál volna – ők sem tettek érted semmit.

A cinikus, sunyi hatalom ismer téged, jobban, mint gondolnád. Ezért tudta és merte megtenni ezt veled, és mindnyájunkkal. Lebontotta a jogállamot, széthordta az országot. Ezeknek, gondolta magában a cinikus, sunyi hatalom – ezek az ezek lennénk mi – így is jó.

Pedig, ahol másnak rossz, ott nekünk sem lehet jó. Olyan országban, ahol nem jó péknek lenni, ott zöldségesnek sem jó lenni. Katonának, hivatalnoknak, írónak, olvasónak, öregnek, fiatalnak.

Magyarnak.

Erről szól a Mindenki című Oscar-díjas magyar film.

TÉNYLEG NEM ÉRDEMES MEGÁLLNI, EL KELL LOPNI MINDENT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2017.02.27.


Tény és való, hogy ma minden, és még a mindenen túli minden is az Oscar-gáláról szól(t), a Mindenki (Sing) sikeréből jut most egy kicsi valóban mindenkinek. És ez így van jól, nagyszerű teljesítmény ez, olyannyira, hogy tulajdonképpen még az az enyhén lábszagú wow is rendben van. Ami nincs rendben, de legalább ennyire szóra érdemes, az a minden napra jutó, már régen követhetetlenné vált, ezért a kollektív memóriából még azon melegében kihulló országos gazemberségek soha véget nem érő sora.

Miközben a KSH papíron felszámolta a munkanélküliséget (néhány hónap múlva már több munkahely lesz, mint ember a talpalatnyi magyar ugaron), Farkas Köztörvényes Flórián mocskos öröksége is önfelszámolta magát. A munka világába vezető hídon akkor megyünk át, amikor odaérünk dakota közmondás immár korrekcióra szorul, amennyiben ez a híd végképp nem vezet sehova, azon se átmenni, se visszajönni nem lehet. Tegyük hozzá, eddig sem lehetett.

A nem oly régen még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos enyves kezei alatt működő, 1,6 milliárd (= 1600 millió) forintos EU-s pályázati pénz ellopásával szabálytalan elköltésével gyanúsított Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet lehúzta a rolót.

Tudom, hogy mindenki tudja, és teljesen felesleges leírni, és különben is én mondjam meg, hogy mi a teendő, miután már mindent tudunk, de azért mégis leírom: ezt az adófizetői pénzt a Farkas kolléga és díszcigány (akit Lázár János szerint az újságírók azért bántanak, mert cigány és nem azért firtatják a hollétét, mert egy utolsó mocskos gazember) ORÖ-jának már régen vissza kellett volna fizetnie az emberileg minősíthetetlen minisztériumnak, miután csalással kúrták el a pénzt mindenféle rongyrázó értelmetlenségekre úgy, hogy a felzárkóztatásra szoruló cigány közösség egy fillért nem látott belőle...

OROSZ MÓDSZEREK MAGYARORSZÁGON - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.28.A hamburgi Die Welt terjedelmes interjút közölt Heinrich August Winkler történésszel, és abból kiemelte, hogy az Európai Unió ma már nem tekinthető értékközösségnek, miután a liberális demokraták ellen kihívást intézett a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és az amerikai Donald Trump.

A liberális és az illiberális erők közötti kultúrharc szemtanúi vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind a transzatlanti nyugaton – fogalmazott a történész, aki szerint a liberálisok számára a Trump-kihívás azzal jár, hogy újra kell éleszteniük az európai építkezés tervét. Winkler szerint a Nyugat története az értékek elhanyagolásának, majd újrafelfedezésének, az önkorrekciónak a története.

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál Lydia Gallnak, a Human Rights Watch globális emberi jogi szervezet Kelet-Európával foglalkozó kutatójának a cikkét közölte annak kapcsán, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE meghallgatást tartott a magyarországi viszonyokról, a jogállamiság folyamatosan romló helyzetéről. A szerző kiemelte: az orosz kormányzati módszerekre emlékeztet, ahogyan a független szervezeteket a kormány megdöntésén mesterkedő fizetett aktivistáknak állítják be. Lydia Gall szerint a Fidesz jellemző példája annak a populista veszélynek, ami oda vezet, hogy kormányzati támadások céltáblájává válnak olyan alapvető európai értékek, mint például a szabad civil társadalom, ezért volt felettébb időszerű a mostani LIBE-meghallgatás...

TÓBIÁS, MEDVÉK, EMBEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.28.


Tegnap megérkezett mihozzánk Tóbiás, ráadásul kopogtatás nélkül. Zaklatott élete során látták már őt a fáraók földjén, egy időben a Siratófalnál lébecolt, most pedig hazatért Gemencre, és ennek mindenki fölöttébb örült. Nem nevezték őt hűtelensége okán sorosbérencnek, sem hazaárulónak, de még libsibolsinak se, migráncsnak meg pláne.

Tóbiás tizennyolc éves, és fekete gólya képében járja Isten hülye világát. Mégis, jöttének csak tudós doktorok örültek, és nem tudható, hogy épp aznap hány óvodában zúztak bele a kis szarosok a „Gólya, gólya gilice…” kezdetű örökbecsű ovimetálba, egy történés azonban jól dokumentált: egy erdélyi településen migráncsos pörformanszt adtak elő a gyerekek, de ennek is megleljük az okát mindjárt.

Ugyanezen a megátalkodott hétfőn tartották a nemzetközi jegesmedve-napot, amivel a panelproli ivadéka nem sokat tud kezdeni. Az ő világában a jegesmackó maximum kólát szopogat fején fülhallgatóval, barna rokonáról is annyit tud csupán, hogy szereti a mézet, lazacról egy szó sem esik. Sőt, Micimackó is rég feledésbe merült a népnemzeti utódtenyésztés programjában.

A jegesmedve mindazonáltal egy vadbarom, aki cuki fókakölyköket vacsorál, de ezt hibául neki fölróni nem lehet. Ha van Isten, akkor ilyennek teremtette őt, ha meg nem, akkor a nagyszakállú Darwin bácsi. Ezen majd lehet vitatkozni a kötelező hittan órán, ami mindjárt itt lesz, alig is kell párat aludni odáig...

VAN VALAMI BAJUK AZ AMERIKAI ELNÖKKEL?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.26.

Nézem egy ideje ezt az amerikai elnököt. Nem programszerűen, előre megfontolt szándékkal, csak mikor az utamba kerül, a hírcímszavak böngészésekor.

Én nem tudom, mi bajuk van vele. A világsajtónak meg a többi politikusnak (már akinek).
Tökéletesen megfelel a hivatalának. Megtestesíti, megjeleníti azt a képet, viselkedésformát, ami egy amerikai elnöktől elvárható. Végre valaki. Az eddigiek - több kevesebb sikerrel - megpróbáltak úgy tenni, mintha a funkciójuk valami emberszabásút feltételezne. Mintha értelmes cselekvéssor volna kívánatos a munkakör ellátásához, mintha köznapi ésszel követhető volna az amerikai elnöknek nevezett vásári komédiás tevékenysége.
Ez az előző, Obama nevű például a teljes kudarc. Annyira nem volt semmi köze az amerikai elnökség lényegéhez, hogy az már botrányos. Beszélt, mozgott, mosolygott, megpróbált embernek látszani - többször is föltettem magamnak a kérdést, mi szükség van erre? Az intézmény lényege ettől nem változik, legföljebb néhányan elbizonytalanodnak, hogy ez így most micsoda. A magyarországi szájszélnyalogató modortalan kültelki tróger például folyamatos pánikban töltötte magányos óráit, éjszaka izzadtan és sikoltozva hánykolódott, mert úgy látszott, ilyesféleképpen kellene viselkednie egy miniszterelnöknek, akármilyen kicsi is az a szemétdomb, ahol ő kukorékol...

BOTKA LÁSZLÓ: HA MŰKÖDNI KEZD AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS, VALÓSZÍNŰLEG BILINCS KERÜL FIDESZESEKRE

444.HU
Szerző: Bede Márton
2017.02.28.


- Fél éve még fogadkozott, hogy nem indul, most mégis ő az MSZP 2018-as miniszterelnökjelöltje, aki a teljes baloldali ellenzéket egyesítve leváltaná Orbánt

- Bevándorlásügyben egyáltalán nem áll messze Orbán Viktortól.

- Szerinte ami most Magyarországon van, az nem demokrácia.

- Gazdaságpolitikája balosabb, mint az utóbbi években Magyarországon bármi, de számokat noszogatásra sem mond.

- Istenben nem hisz, a női kvótában igen.
- „Aki demokrata, aki hisz a szabadságban, az liberális.”

Különös érzés Botka László, az MSZP 2018-as miniszterelnök-jelöltjének irodájában ülni a szegedi polgármesteri hivatalban, hiszen Botkánál egyenesebben és keményebben kevés politikus jelentette ki, hogy ő bizony nem lesz miniszterelnök-jelölt 2018-ban. Amikor 2016 júniusában a szocialisták nem őt, hanem Hiller Istvánt szavazták meg választmányi elnöknek, Botka az Indexnek azt mondta,

„a miniszterelnök-jelöltségnek értelemszerűen már nincs politikai realitása. Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?
” ...

ITT OLVASHATÓ


ÜGYNÖKAKTÁK NYILVÁNOSSÁGA, OLAJÜGY, VAD PRIVATIZÁCIÓ: EZEKKEL KELL KEZDENI AZ ÚJ RENDSZERVÁLTÁST!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.27.


Vajon melyikünk volt a bugyuta? Az állambiztonsági szervezet, amely nem vette észre a rendszere összeomlását, vagy pedig én meg az a sok millió honfitársam, akik azt hittük, hogy a rendszer valóban összeomlott? - Kőszeg Ferenc a Népszabadságban

A Momentum előszedte az ügynökakták kérdését, jól is teszik! Tényleg felháborító, hogy Orbán Viktor azzal a Boross Péter volt miniszterelnökkel gyalogol be a kommunizmus áldozatainak emléknapjára, akit bár ‘56 után megbüntetett a rendszer, de ugyanakkor 1971-től a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatója volt, ami belügyes kapcsolatok és pártbefolyás nélkül elképzelhetetlen lett volna. És hát láttuk az elmúlt években, hogy a Fidesz, ígéretei ellenére, rendre leszavazta az LMP és a Jobbik javaslatait az ügynökakták valamilyen megnyitására.

Tisztán kéne látni ebben az ügyben.

Csakhogy ez az ügy nem választható le a titkosszolgálati rendszer ‘89-es átmentéséről és a magyar gazdaságnak az akkori állam szerint a Bokros-csomag megszorításainak összegénél csupán az elmaradt adóval nagyobb kárt okozó olajügyekről. Azokról a bűnügyekről, amelyek a rendszerváltás utáni eredeti tőkefelhalmozás alapjai voltak, és amelyek tőkéjéből utána a magyar gazdaság egyes szereplői legális vállalkozásukat kezdték. Ezt az egészet együtt kell vizsgálni az akkori politikai és gazdasági, alvilági és titkosszolgálati szereplők összefonódásaival.

Merthogy ezek az ügyek mind a mai napig befolyásolják a magyar politika alakulását. Az akkori szereplők mind a mai napig színen vannak. A Pintérek, a Vizoviczkik, a Portikok, akiket mind-mind azzal gyanúsítanak a pletykák, hogy ezeknek a bűnügyeknek a résztvevői voltak. És ők csak azok, akikről tudunk...

TUD-E MINDENKI ÖRÜLNI A MINDENKI SIKERÉNEK?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.02.28.Négy óra sem telt el a hír bejelentése óta, már megjelentek ezek. Ők a mi vérszívóink - a frusztrált milliók.

Tudod, sose értettem ezt a mentalitást - “dögöljön meg a szomszéd tehene”! Vajon mekkora frusztráció lehet abban az emberben, aki szerint ezek a 14 éves lányok “aranyos kis ribancok lesznek”? Tudod mit? Nem érdekel, mekkora az ő baja.

Mert egy csomó fiatal művész élete egyik legnagyobb ünnepét üli, felállva tapsolt nekik (és nekünk, magyaroknak) az egész filmes világ és végre van, lenne minek örülni, ebben a gyomorgörcs-fájású, önmagát elemésztő országban. Mert egy Deutsch Tamás már tíz lépésről nézve is sokkal, de sokkal kisebb, mint egy berlini Aranymedve. Mert ezek a - bocsánat a szóért - lelki nyomorultak, akik minden magyar győzelemben megtalálják a lehetőséget a saját frusztrációjuk képernyőre fröcsögtetésében egyrészt kevesen vannak (bár így is rengetegen), másrészt nem rabolhatják el egy pillanatát sem az örömünknek.

Nem szomoríthat el, ha valaki képtelen örülni. Nem haraphat bele a boldogság közös tortájába bűzös pofával valaki csak azért, mert neki rossz kedve vagy feltűnési viszketegsége van. Ezek beteg emberek. A betegeket pedig nem vesszük komolyan és kár is rájuk haragudni.

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.28.


Die Welt

A sajtószabadság mellett érvelő cikkében Magyarországot hozta fel az egyik ellenpéldaként a Springer elnöke, aki azért szólalt meg, mert Törökországban őrizetbe vették a kiadóhoz tartozó konzervatív Die Welt helyi tudósítóját. Mathias Döpfner hangsúlyozza, hogy szükség van a jó, független és kritikus újságírásra, és a gondolat, a művészet és a sajtó szabadsága remélhetőleg kellemetlen a hatalmasságok számára. Ám a demokrácia erői mindenütt meggyengültek, előretörtek a populisták, az alig-demokraták és a diktátorok, akik megvetik és a megfélemlítésre használják az intellektuális szabadság korlátozását. Orbán Viktor pl. az új médiatörvénnyel fojtogatja az újságírást, újraállamosítja a kortársi képzőművészetet, illetve a múzeumokat. De orosz mintára ugyanez megy Lengyelországban is. Trump személyében a világ legbefolyásosabb demokráciában bukkant fel a legfelső helyen a bíráló sajtó ellenfele. Ezek után már csodálkozni sem lehet a török államfő módszerein. Ám a felháborodás hatalmas volt a világban Ankara eljárása miatt, függetlenül az ideológiai-politikai határoktól. Pontosan ilyen félelem nélkül kell fellépni az önkény, a tekintélyelvűség ellen. A tiltakozás persze nem érdekli az orosz, a kínai és a török kormányt, de nagyon is fontos a nyílt társadalom hívei számára. Mert ahol először elveszik a művészet és a sajtó, tehát a gondolat szabadságát, csak azért mert az egyvalakinek nem tetszik, ott előbb vagy utóbb embereket is bezárnak. A török bíró ítélete ezt tanúsítja.

New York Times

Paul Krugman nem csak jogosnak, hanem alapvetőnek nevezi, hogy mekkora felháborodás kíséri a nacionalista amerikai kormányzat hatalomátvételét, mert úgy gondolja, hogy az az utolsó esély a demokrácia megmentésére, miután a republikánusok a jelek szerint el vannak szánva arra, hogy fedezik az elnököt, bármit csinál is az. A Nobel-díjas közgazdász szerint ez még akkor is így van, ha a fehér munkások, Trump fő támogatói nemigen törődnek a tiltakozáshullámmal. És ez mindaddig így is marad, amíg ki rá nem jönnek, hogy az elnök ígéretei hazugságok voltak. De már ébredeznek a diplomás szavazók, akiket a kampány során Hillary Clinton ügyében megtévesztett a sajtó és az FBI. A düh jól jöhet jövőre, amikor részlegesen újjáválasztják a Képviselőház tagjait, mert a demokraták visszavehetik a többséget.

Egyértelmű, hogy Trump szívesen lenne autokrata és ebben a republikánusok készséggel segítenek neki. Így nagyon is félő, hogy az Egyesült Államok azon az úton halad, mint Magyarország, amely papíron demokrácia, ám a gyakorlatban tekintélyelvű rendszert honosított meg. Ehhez az állam hatalmát használja fel, hogy megfélemlítse a civil társadalmat. Terrorizálja és megvesztegeti a médiát, hogy az a hatalmon lévő klikk nettó propagandaszerve legyen. Az üzleti életre nyomást gyakorol, hogy az jutalmazza meg a klikk barátait és büntesse meg az ellenségeit. Független szereplőket együttműködésre kényszerítenek, illetve elhallgattatnak. Ám a felháborodott tömeg visszaszoríthatja a korrupt kormány befolyását. Meg kell védeni a civil társadalmat és ezt táplálnia kell a jogos indulatnak. Amikor sem az elnök, sem Kongresszus-beli szövetségesei nem mutatják semmi jelét, hogy tiszteletben tartanák az alapvető értékeket, a felzúdult nyilvánosság az egyetlen fegyver ez ellen...

ELÁRULJUK A VÁLASZT A KÉRDÉSRE, AMIVEL SCHMIDT MÁRIÁÉK KIPLAKÁTOLTÁK AZ ORSZÁGOT

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.02.25.Ugyan már 2017 van, de az utóbbi hetekben mégis felpörgették az 1956-os emlékév kampányát, amiért Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Schmidt Mária kormánybiztos felel. Hogy mire költötték a forradalom népszerűsítésére kapott 14,5 milliárd forint közpénzt, továbbra sem tudjuk, mindenesetre újabb tévéreklámokban mondják fiatalok, hogy az ország sosem felejti el az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatait, illetve országszerte ilyen óriásplakátokat tettek ki...

Csakhogy a figyelemfelkeltő kérdésre valójában szomorú a válasz (legalábbis, ha a kormány az, ami többes szám első személyben kérdez):

„Igen, elfelejtettétek.”

Mindenféle erőfeszítés nélkül is lazán össze lehet szedni 5 jelét annak, hogy a kormány elfelejtette az 1956-os forradalmat: