2018. július 28., szombat

ORBÁN NEM ELHAGYNI, HANEM ELFOGLALNI ÉS ÁTFORMÁLNI KÉSZÜL EURÓPÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.07.28.


Nem elhagyni akarja Orbán Európát, hanem meghódítani. Attól sem tart, hogy a liberális demokrácia támadása és a rendszerlényegű korrupció miatt kiraknák a közösségből. Ellenkezőleg, hadat üzent az Európai Bizottságnak, zsarolja az Európai Néppártot, és olyasmire készül, amire alig képes más politikus, téttel ruházni fel a soron következő európai választást.

Ha volt, aki komolyan azt hitte, Orbán elunta a miniszterelnökösködést, ezen a júliusi délelőttön ízelítőt kaphatott fékezhetetlen politikai szenvedélyéből. A negyedik ciklusát kezdő kormányfő kihirdette programját, amiből kiderült, nem tréfált a 2030-as célok emlegetésével. Bár az idei tusványosi beszéd sem nélkülözte a nagyotmondást, jól látható, Orbánnak van elgondolása arról, miként növelje európai befolyását.

Ennek hátterében a hazai pályán gránitszilárdan bebiztosított hatalma áll, aminek erejét példázta a Tusványoson vitába bocsátkozó, vagy csak arra sétáló ellenzéki politikusok megszégyenülése. A méretre vágott ellenzéki pártoktól Orbánnak nem kell tartania, akkor sem, amikor versengve bizonygatják, mi mindenben értenek egyet a kormánnyal, és akkor sem, amikor a NER kilencedik évében a népszavazást tartják csodafegyvernek.

A miniszterelnök véleményt nyilvánított a kulturális életet forrásban tartó ideológiai vitáról, jelezve, nem csak a szokásos belterjes értelmiségi hajtépésről van szó, hanem kiemelt politikai kérdésről. Bár nem állt sem L. Simon László, sem Orbán János Dénes mellé, az eddigi helyzet megkérdőjelezésének helyeslése azt sugallja, a miniszterelnök a radikális nagyhangúakat bátorítja a pozícióharc folytatására. Annál inkább, mert az új rendszer felépítését és stabilizálását követően mostantól új célja van, korszakot alkotni...

ORBÁN MINDEN PROBLÉMÁT MEGOLDOTT MAGYARORSZÁGON, HIRTELEN SZŰK LETT AZ ORSZÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.28.


Elemelkedett beszédet mondott a magyar miniszterelnök Tusványoson, amiben mindössze egy-két üzenetet küldött a magyar választóinak, akiknek mindössze egy darab sorosozással kellett beérniük. 

Orbán Viktor tusványosi beszédét mindig hatalmas várakozások előzik meg, hiszen itt szokta bejelenteni az aktuális politikai irányvonalát (mint pl. az illiberális Magyarország eszméjét). Aki nagy bejelentésekre várt, annak csalódnia kellett: Orbán nagyrészt külpolitikai elemzésekkel, világpolitikai összefüggésekkel foglalkozott, a híveinek be kellett érnie pár migráncsozással és mindössze egy darab soroszással.

Mindebből az látszik, sőt, Orbán Viktor explicit ki is mondta:

Magyarországon már megszilárdult a rendszer és a miniszterelnök most a külpolitikai kérdésekre koncentrál.

Értsd: nem kell többet attól félnie, hogy a hatalmát bárki is veszélyezetetné, ezért azt kiterjesztheti az ország határán kívülre is. Víziójában megvalósul a Kárpát-medencére, majd később Közép-Európára együttműködése 2030-ra, a magyarság vezetésével.

A miniszterelnök a beszédét két részre osztotta: a „békésebb vizekre” és a harcosabb témákra. A békésebb vizeken Orbán világpolitikai elemzéssel fárasztotta a tusványosi hallgatóságát és a királyi tévén őt követőket. A harcosabb megszólalásaiban hitet tett a keresztény-illiberális állam, a hagyományos családmodell és a konzervatív értékek mellett...

ORBÁN: BENNÜNKET CSAK ELZAVARNI LEHET

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2018.07.28.


Mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, ahol előadása után a hallgatóság kérdéseire válaszolt. 

Orbán Viktor azt mondta, ő bennmaradáspárti, fontos dolog a lojalitás, és az európai parlamenti választásoknak az Európai Néppárton belül szeretnének nekivágni.

Ez a terv - mondta, ugyanakkor megjegyezte, hogy a néppártban egymástól gondolkodásban távol eső pártok foglalnak helyet, ezt áthidalni rendkívül nehéz, de szeretnék.

Rámutatott: ők úgy tekintenek magukra mint a néppárt CSU-ja, a kereszténydemokrata platformot képviselik, és akkor erősek, ha össze tudják adni erőiket, még ha belső kompromisszumok árán is.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypártok elérték-e már támogatottságuk felső határát, azt mondta, hogy számításai szerint 63-65 százalék között van azon választópolgárok aránya Magyarországon, akik eddig valamilyen közös akcióban velük részt vettek, és hajlandóak legalább megfontolni, hogy rájuk szavazzanak.

A Szőcs-Beke ügyről úgy nyilatkozott, Magyarország mindenkori miniszterelnökének jogi kérdésekben óvatosnak kell lennie, hogy konkrét román bírósági ítéletet kommentál-e vagy sem.

Közölte: ő azok mellett áll, akik igazságtalanságot szenvednek el, és szerinte - függetlenül a nemzeti hovatartozástól - nem helyes embereket olyasmiért elítélni, amit nem követtek el.

Ennek a gyanúja erős ebben a pillanatban - közölte. Hozzátette: Magyarország nemzeti dimenziótól függetlenül minden esetben, különösen saját nemzettársai esetében, ki kell, hogy álljon az igazságtalanul megbüntetett emberek mellett.

Ez az egyetemes igazság kérdése - jelentette ki Orbán Viktor.

Az RMDSZ-szel összefüggésben megismételte: a magyarságon belüli súlyát nem a magyar kormánnyal való kapcsolata határozza meg, hanem az, hogy hány Erdélyben élő magyar ember szavaz rá.

A magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy az itt élő emberek ezen döntését tudomásul vegye, de legalábbis adja meg tiszteletet azáltal, hogy nem hagyja figyelmen kívül.

Az RMDSZ természetes partnere a mindenkori magyar kormánynak - rögzítette.

Ez nem jelenti azt, hogy a kisebb pártokról szabad megfeledkezni - tette hozzá Orbán Viktor. Megjegyezte: Magyarországnak egyszerre kell két fejjel gondolkodnia, és amikor építésről beszél, egyszerre kell az anyaország és a teljes nemzetépítésről gondolkodni.

Ezért indítottak gazdasági fejlesztési programot, amelyet folytatni fognak. A MOGYE pedig olyan nemzeti cél, amelyet nincs oka az Erdélyben élő nemzeti közösségnek feladnia. Ha ezt a nemzetpolitikai célt az itteniek nem adják fel, akkor a magyar kormánynak egyetlen dolga van, hogy ezt támogassa - jelentette ki Orbán Viktor...

KAMPEC DOLORES LXXX. - MEDVEKALAND

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.28.


Béla, amikor a tapló polgártársat kihajította a kocsma ablakán, úgy érezte magát, ahogyan mondani szokás, mint aki jól végezte a dolgát. Ahogy repült a traktorista át a levegőégen és az ablakon, azonmód szállt el a haragja, s még mielőtt földet ért volna a közmunkások csámpás lába előtt, Bélát megszállta a szentlélek, vagy valami más földöntúli nyugalom, és olyan lett a szeme, mint a ma született báránynak, olyan véreres, valamint jámbor is egyben. Ezért hiába visítozott a fröccsök ura, hogy hülye vagy te, mi a szart csinálsz, cseszhette a cirkuszt magunk közt szólván, mert a barátja kiesett az időből, és ilyenkor szoktak mozit vetíteni a szürke falak, istenek alászállani az égből meg más ilyen cukiságok, és ez volt az az állapot is, amikor hősünk szót értett a teremtő összes tákolmányával a bádogbánostól a tücsökig bezárólag. Mind egy hangszeren játszott neki ilyenkor, és ez volt az az állapot is, amikor eljöttek hozzá, akárha a kisdedek, vagy Ferenchez a madarak a feje búbjára.

Nem volt hát véletlen, hogy Béla az udvarra indult, csak azt nem lehetett tudni, a fa tetejére telepszik vagy a tövébe heveredik épp. Most is, már a rigók, a macska és az összes patkány azt nézte remegve, mi lesz, melyikükkel elegyedik szóba ezúttal, és Béla sem tudta, mire kíváncsi most, a madarak örökös panaszára, a macska sunyi dumájára, esetleg a patkányok tudálékos, és mégis lapos okoskodására. Szóval, ott állt tanácstalanul, amikor pisszegést hallott a bokor mögül, és odakapva a fejét látja ám, hogy egy mahomet medve integet neki a fejével, s ugyan a hangra minden más teremtmény, a madarak, a macska és az összes patkány lelépett, sőt, a hangyák is meneteltek a bolyba gyorsan, hogy csak úgy rengett a föld, és mégis a medve szemében ült meg az űzött vadak riadalma, holott mancsának egy óvatlan mozdulatával letarolhatta volna az egész kocsmát, és leheletétől ledőlt volna a templom tornya. Mégis ott pisszegett bujkálva, mert ismerte már a kétlábúak világát alaposan, ezt a magyari részét meg, aranyapám, ne is emlegessük.

– Hé, cimbora! – ez jött elő a medve szájából, s mivel nem kapott választ egyből, megeresztett egy cifra káromkodást is, de rájött, hogy mégis csak ő van vendégségben, ezért udvariasabbra fogta, már amennyire tőle ez tellett...

GYARMATI ANDREA: NE KÖPKÖDJ A VÍZBEN, ÉS AZ ORRODAT SE FÚJD BELE, NE PISILJ A MEDENCÉBE

24.HU / POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.07.28.


Uszodai kresz. Úszni, jó. Úszni öröm. Szeretném, ha sokan átélnék ezt.

Attól, hogy rég csinálsz valamit, nem biztos, hogy értesz is hozzá. Én például jó ideje egészen biztosan tudok úszni, de senkit se lennék képes megtanítani arra, hogyan kell eredményesen és gyorsan haladni a vízben. Az viszont elég hamar szemet szúr, ha nem versenyzők között edzek, hogy jobban, és még ma is általában gyorsabban haladok az átlagnál.

Élsportoló koromban nagyon nem szeretettem, ha édesanyám beengedett valakit edzés közben a pályára, mert kerülgetni kellett.

Lehetett bármilyen jó úszó az illető, nem lelkesedtem, ha a „kövületek” velünk vagy mellettünk úsztak, amikor a teljes figyelmünket az edzésre kellett koncentrálni.

Emiatt manapság ritkán kéredzkedek be a mostani bajnokok közé. Nem árt, ha tudod, hol a helyed. Ez egyébként az élet egyéb területein is sokat segíthet. Ha ugyanis nem kapaszkodsz nagyon magasra és nem akarsz nagyon kiemelkedni ott, ahol nem muszáj, elég jól el lehet tölteni a napokat.

Itt azonban mutatkozik némi probléma, mert nem egyszer kiderült, már nincs helyem, valódi helyem sehol sem. És mivel itt és most épp a medencéről beszélünk, a dolog el szokott gondolkoztatni. Ennyi lenne a történet egyik része, vagyis hogy

a civilek között feltűnően, és sajnos némelyek számára elég bosszantóan túl jól úszom, a versenyzők között pedig túl lassan.

És ebből olykor konfliktusok adódnak, amiket általában nem szeretek. Úszni viszont imádok, és nagy szükségem is van a mozgásra...

ILYEN ADOMÁNYOKKAL SEGÍTIK A RENDŐRÖKET: PÉNZ A TÚLMUNKA DÍJAZÁSÁRA, AUTÓK, KONDIGÉPEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.07.27.


Miközben a hírek arról szólnak, hogy forrong a hangulat a rendőrségen amiatt, hogy jövő évtől megszűnik a túlórák kifizetése, már most rászorul a rendőrség arra, hogy az önkormányzatok ezen a téren is támogassák a helyi kapitányságokat. Erről a testület honlapja tanúskodik, ahol az adományok között szerepelnek olyanok is, amelyeket túlszolgálat kifizetésére nyújtottak. Akadnak egyébként érdekes tételek is, mint például 3 millió forint a kerületi kapitányság állománygyűlésére, illetve vezetői fotel vásárlása.

Semmi újdonság nincs abban, hogy az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten segítik a helyi rendőrség munkáját. Így például támogatják a körzeti megbízottakat, mint tette azt Berhida, amely nettó 393 ezer forintot nyújtott személyi és dologi kiadásokra. Sopron bruttó 12 millió forinttal szállt be a „rendőri túlóra pénzügyi ellentételezésébe”. Ezen a téren a legbőkezűbbnek a miskolci önkormányzat bizonyult: 65 millió forintot adott „a túlmunka díjazására” a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Van olyan önkormányzat, amely támogatja a rendőrök jutalmazását. A ferencvárosi önkormányzat is nyújtott ilyen célú, bruttó 3 millió forintos adományt nyújtott a helyi kapitányságnak. Emellett akad olyan település, amely a rendőrséggel közös programra áldoz, vagy éppen baleseti emlékhely kialakítását finanszírozza, vagy a baleset-megelőzési tevékenységhez, esetleg oktatáshoz, képzéshez járul hozzá.
Autók támogatásként

A gépjárműves adományok között előfordulnak Suzuki Vitarák. Göd egy 4,3 millió forintos autót adott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Alapítvány pedig egy bruttó 4,9 millió forint értékű Suzuki Vitarát adományozott a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, és ugyanilyen típusú három, 3,8-3,7 millió forintos autót juttatott Dunaújváros a kapitányságának. Székesfehérvár pedig négy Suzuki Vitarával járult hozzá a helyi rendőrök munkájához.

Zsámbék egy 7,3 milliós Nissan Leafot, az I. kerületi önkormányzat pedig egy bruttó 4 millió forintos Ford Focust adományozott idén, míg Jászkarajenő egy Dacia Dustert juttatott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Persze jól jön a rendőröknek, ha az autóval menni is tudnak; a Győr-Moson-Sopron megyei Újrónafő bruttó 240 ezer forintot adott üzemanyag-vásárlásra. Nem sajnálják a támogatást az önkormányzatok térfigyelő-rendszer működtetésére sem. Erre többek között a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 10 millió forintot költhet majd Debrecen jóvoltából...

AKI NEM HAJLANDÓ AZZAL SZEMBENÉZNI, HOGY ITT DINASZTIA ÉPÜL, BELE A POFÁNKBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.07.28.


Jó reggelt kívánok, nagy napra ébredtünk! Bár szerintem a tegnapi után nekem már tökéletesen mindegy, hogy mekkora show-t nyom dinasztiaépítő Viktor, a határon túli magyarok 95 százalékának bálványa 2sványoson. Ha rajtam múlik, egy kurva szót nem fogok leírni az egészről, ha a kollégák kényszert éreznek erre, nem fogom lebeszélni őket semmiről.

Azzal valószínűleg nem fog dicsekedni a nagy ember a híveinek, hogy a kedves édesapja – akinek nagyban köszönhető az, amit őfényessége egy egész országgal és tulajdonképpen egy kontinenssel művel – Mészáros Lölö vejével most éppen a MÁV révén hasított egy csinos közbeszerzést. Igaz, én sem dicsekednék vele, ha az arányokat nézzük: a Mészáros vej 1,3 milliárdot, idősebb Orbán Győző meg mindössze alig 25 millió forintot bírt összekapirgáni magának. Homlok Zsoltnak hívják a tehetséges vőt, Mészáros Ágnes hites férjeurát, de szerintem ha nem is jegyezzük meg a nevét, akkor sem történik semmi. Ha egyszeri valaki beházasodik a klánba, onnantól móka és kacagás és buli az élet.

Szerintem arról sem lesz szó a nemzetpolitikai siránkozással, picsogással vegyített világraszóló sikerek bölcsőjében, hogy miután már 600 ezer ember kivándorolt Magyarországról (ezt eddig is tudtuk), további félmillió tervezi, hogy a következő években kalandvágyból elhagyja az országot. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Portfolio nevű gazdasági portál elemezte a Központi Statisztikai Hivatal új, Magyarország, 2017 című kiadványát, amely kiadvány a 2016-os mikrocenzus kivándorlással kapcsolatos eredményeit összegezte. Nos, az elemzés egy rakás érdekes adatot világít meg arról, hogy életkor, nem, iskolai végzettség tekintetében kik, hova vándorolnak (aki még nem tette, fussa át a cikket, érdemes), én egyet emelnék ki:

ötből négy ember elsősorban anyagi, megélhetési okból hagyná el Magyarországot, 44% pedig külföldön jobb munkafeltételeket, életkörülményeket remél.

Tudom, hogy ilyenkor szokás a mi kutyánk kölykével (Horvátország), meg úgy általában más országokkal (Románia, Lengyelország) példálózni, és előrángatni a sufniból a dohos-lábszagú-hamisan csengő önfelmentéseket, hogy dehát onnan sokkal többen kivándoroltak, nincs itt semmi látnivaló, én azért nem dőlnék hátra sem a kormányzat, sem a propagandisták helyében. Itt már az ország belerokkanása a tét, és ezekben az adatokban ráadásul azok nincsenek is benne, akiket az április 8-ai történések sarkalltak arra, hogy csomagoljanak.

Nem gondolom, hogy egy olyan embert ez különösebben meghatna, aki évek óta minden pénteken, amikor éppen nem valami rosszarcú diktátornak gazsulál és ebből kifolyólag ráér, semmi másról nem bír értékelhető módon eszmét futtatni, mint a megvédésről, migrációról, mindmeghalunkról és arról, hogy nekünk Brüsszel az ellenségünk. Tegnap elsikkadt, pedig szerintem baromi fontos. Döbrögi odáig fajult tegnap az igehirdetésében: kurvára semmi jelentősége annak, hogy az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag elfogadása miatt. Ez pedig azért van így Döbrögi szerint, mert az Európai Bizottság (EB) „napjai meg vannak számlálva”, mivel jövő májusban lejár a mandátuma. Így annyit kell tenni, hogy valahogyan addig „el kell lavírozni, evickélni”. Azt a brüsszeli javaslatot, amely szerint az Európai Unió 6 ezer eurót fizetne minden befogadott, a Földközi-tengerből kimentett menedékkérő után, Orbán hasonlóan értékelte: mint amikor az iskolában felboncolt béka combja még egyet-egyet rándul. „Nincs jelentősége.” Jól van, akkor lavírozzunk, evickéljünk, forgassuk a köpönyeget, kettősbeszéljünk, és reménykedjünk benne, hogy az lesz, amit, mi akarunk. Szeretnék szólni, hogy amikor Európa majd Orbán szája íze szerint alakul, akkor már nem lehet ütni-vágni megélhetésileg, és látástól Mikulásig zsibbasztani a híveket azzal, hogy minden bajuk forrása az EU.

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: legalább havi 167 millióba kerül Orbán 196 fős apparátusa. 196: 13 miniszter, 66 államtitkár és 117 helyettes államtitkár. Az RTL Híradó összesítése szerint mindez legalább havi 167 millió forintba kerül, ám pontos számot nem tudhatunk, mivel a 66-ból csak 13 államtitkár fizetését töltötték fel a kormányzati portálra. Ők mind 30 százalékkal többet keresnek, mint az alapfizetésük, azaz havi 997 ezer forintos bruttó fizetés helyett 1,3 millió forintot kapnak. Erre a minőségi munkára, amit végeznek a többszöröse is kevés lenne, nem igaz? Nem...

CSAK A TÚLÉLÉSRE ELÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYRE FORDÍTHATÓ PÉNZ

ZOOM.HU
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2018.07.28.


A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértő (Kincses Gyula) szerint nem csak pénz kérdése, hogy radikális változások következzenek be az alapellátásban. Átnéztük a humánmisztérium tanulmányát, ami a költségvetés elfogadása előtt született, de nem sok konkrétumot találtunk arról, miként kellene kihúzni az ágazatot bajból.

„Ez a pénz más ágazatokhoz, például az oktatáshoz vagy kultúrához képest akár jelentősnek is mondható. Ha azonban jobban megvizsgáljuk a részterületeket, akkor láthatjuk, hogy valójában nem sok minden változik majd az ágazatban” – Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdásszal azt vizsgáltuk, mire lehet elég a múlt héten elfogadott, 2019-es költségvetésből az ágazatra fordítható összeg. Mint megírtuk, 160 milliárd forinttal jut több jövőre egészségügyre, azaz mintegy 1700 milliárd fordítható rá.

Nincs pénz a stratégiai célokra

Kincses szerint

ez az összeg a túlélésre elég, valójában csak konzerválni tud mindent, és nem old meg semmit.

Ebből pénzből kapásból le kell vonni a kórházi adósságállományt, ami máris jelentős kiadás, mint a Zoom.hu is beszámolt róla, összesen 37 milliárd forint. Ahhoz, hogy az ágazatban megmaradjon a munkaerő és javuljon a struktúra, a szakértő szerint nagyobb béremelés kellene, mint aminek fedezete van a költségvetésben. A kormány kommunikációja szerint az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal nő, ebből a következő évre 8 százalékos béremelés esik. A szakorvosok bére pedig 207 ezer forinttal nőtt az elmúlt két évben. Ezt azonban csak korábbi nyilatkozatokból lehet kihámozni, a költségvetésben erről nem találni pontos számokat...

RADNÓTI SÁNDOR: NEM NAGY DOLOG A DÖGLÖTT OROSZLÁNT RUGDOSNI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEPREGI EVELYN
2018.07.28.


A magyar kultúra teljes megsemmisítését valószínűtlennek tartja Radnóti Sándor, ugyanakkor úgy véli: a pénzügyi támogatások megítélését az eddigieknél is nagyobb elfogultság jellemzi majd a kormányzati szereplők részéről.

Valóban kultúrharc zajlik jelenleg? Melyek voltak ennek a folyamatnak az eddigi legfontosabb állomásai? 

– A kultúrharc, amely az elmúlt nyolc évben gyakran a (magas) kultúra kontra tömegsport (labdarúgás) ellentétet jelentette, a Magyar Művészeti Akadémia megalapításával elnyerte a maga intézményes kereteit, s világossá vált, hogy a politikai elkötelezettség a művészetek állami elismerésének és jelentős támogatásának kritériumává vált. Ez a pozitív diszkrimináció, amelynek mindenféle más megnyilvánulásai is voltak – például Kerényi Imre giccs-propagandája – időnként nyilvános negatív tüneteket is produkált, Fekete György emlékezetes megjegyzésétől, amely kizárta Konrád Györgyöt a magyar irodalomból, Bayer Zsoltnak a kultúra terén is szélsőségesen hisztérikus átkozódásain keresztül az Alföldi Róbert elleni hecckampányig, és nagyszerű színházának tönkretételéig. Mindez a filozófusok kriminalizálási kísérletével kezdődött, de ott még megbukott. 

Szakács Árpád cikksorozata, a Magyar Idők cikkei vagy Békés Márton megszólalása nagy vihart kavart a kulturális életben. De befolyásolja-e bármennyire is a közgondolkodást mindez? 

– A Fidesz harmadik jelentős győzelme után elérkezett az idő, hogy a pozitív diszkriminációt kiegészítse, és sok tekintetben felváltsa a széles körű negatív diszkrimináció, és valamiféle egyetemes tisztogatás vegye kezdetét a szellemi életben. Erre tesz javaslatot a hivatalos napilap politikai súlyával támogatva, olykor fegyelmezett pártkatonákat vagy szolgálatkész opportunistákat sem kímélve Szakács Árpád rendkívül ostoba és tudatlan cikksorozata. Nem azonosítanám ezzel a kísérlettel Békés Márton fölvetéseit, aki kiragadott és nagy port fölvert negatív kritikai megjegyzései ellenére voltaképpen egy pozitív kérdést vet föl, azt, hogy miképpen lehetne létrehozni egy színvonalas állami, politikailag elkötelezett, hivatalos kultúrát, s ennek érdekében még belső vitákat is javasol, abból a naiv meggyőződésből kiindulva, hogy a létező, független kultúra már halott. 

Megvalósítható egyáltalán e törekvés demokratikus eszközökkel? 

– Valóban, miképp is lehetne? Én ennek jelenleg három akadályát látom. Az első az, hogy az elképzelt kultúrának nincsenek jelöltjei. A második az, hogy a legkülönbözőbb rehabilitálási és újraélesztési kísérletek ellenére a magyar kultúra (amely mindig első sorban irodalmi kultúra volt) lényegi tradíciója vagy liberális, vagy baloldali. Lehet természetesen kulturális forradalmat vagy ellenforradalmat kezdeményezni, de az nem éppen konzervatív gesztus, és önellentmondáshoz vezet. A harmadik akadály pedig eleve lehetetlenné teszi az ilyen törekvéseket, és ez a politikai lojalitás a minden nyilatkozó által vagy nyíltan hangsúlyozott, vagy evidens legelső föltételként értett ismérve. A kritika szabadsága minden modern kultúra előfeltétele. Még a fasisztoid alt-right kultúráé is, amely a fiatalabb, dinamikusabb és olvasottabb kormányhű szellemi alakulatoknak – például a 888.hu körének – nyilvánvaló mintája; teljes joggal, hiszen a mai magyar hivatalos politikai szellemnek három alapja az etnonacionalizmus, a politikai kereszténység és a rasszizmus. De eredeti megjelenési helyén, ahol Donald Trump elnökségével félig-meddig győzött, beleütközik az intézmények és a polgári öntudat erejébe, s ezért megőrzi szubverzív energiáit. Magyarországon ezzel szemben – független intézmények és polgári öntudat híján – a szubverzív energia egy politikailag teljes mértékben legyőzött, s ugyanakkor jelentős, eleven, tartalmas kultúrára irányul: nem nagy dolog a (politikailag) döglött oroszlánt rugdosni...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN GÁSPÁR ÉS JÉZUS KRISZTUS TUSNÁDON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.07.28.


Orbán Gáspár tusnádfürdői fellépését nem lehet szó nélkül hagyni. Ez a NER és a Felház hivatalos násza. Azért is muszáj a jelenséget elemezni, mert a magyar sajtó szokás szerint egymást másolva egy mondat erejéig sem tér ki ennek a szereplésnek mind közéleti, mind egyházi szempontból elfogadhatatlan jellegére.

Tusnádfürdő nem a Sziget. Ez a Fidesz ideológiai tábora. Olyan pártrendezvény, amelynek csúcspontja Orbán Gáspár apjának hazugságoktól hemzsegő, nyugatellenes és antiliberális gyűlöletbeszéde, amely méltán vált ki felháborodást az egész civilizált világból. A sötétség apoteózisa, kódolt antiszemitizmussal megspékelve.

Mintha Jézus farizeusok táborában térítette volna a bűnösöket, de hozzájuk egy szava nem lett volna. Orbán Gáspár úgy ment a tábor fiataljai közé, mintha az apja küldte volna. Ez a Jézus megkövezi a házasságtörő asszonyt, és együtt nyomorgatja a farizeusokkal a népet. Tusnádfürdőn az új cezaropapizmus: apja és a fia, a császár és a kijelölt főpap. A bűnös a nép, amelyet kordában tart a nacionalizmus és vallás keveréke. Virágzik az istenkirályság.

Orbán Gáspár fellépése a tusnádfürdői programban elkötelezettség apja gyűlöletpolitikája mellett. Az evangéliumot mindenhol hirdetni kell, de Gáspár nem vitte az evangéliumot a Demokratikus Koalíció vagy az MSZP pártrendezvényeire és nyári táboraiba. Pedig bűnös ott is van. Máshol is el lehet érni az embereket, nem kell politikai párt spirituális szeánszára menni, és azt legitimálni.

Nincs helye egyháznak pártrendezvényen, mert Jézus Krisztus evangéliuma nem csupán a fideszeseké. A liberális demokrácia hívei elutasítják azt a Jézust, akinek bármi köze lehet a Fideszhez. Márpedig Jézus Krisztus meghalt a liberálisokért is. Ami pedig a bűnösöket illeti, Orbán Gáspár csak a tábor sátraiban hancúrozó paráznákat, részegeket, házasságtörőket és drogosokat vette észre Tusnádon. A színpadra nem tévedt a tekintete.

Márpedig a tusnádfürdői táborban a legnagyobb parázna sem közelíti meg az Orbán-maffia legkisebb bűnözőit. Ez a tábor tele milliárdokat rabló tolvajokkal, korrupt gazemberekkel, hazug uszítókkal, a hamis propaganda és a gyűlölet nagymestereivel. Olyan emberekkel, akik a gyermek Jézust nem engednék be a határon, akik ártatlanokat üldöznek, gyaláznak, és őket nyomorgatják.

Ezekhez képest a paráznák valóságos angyalok. Orbán Gáspár őket jött téríteni, nem a címeres gazembereket, mind közül a legnagyobbat, a saját apját. Orbán Gáspár a fiatalok kefélésével van elfoglalva, meg azzal, hogy fiatalok egy sörrel többet isznak, mint amennyit elbírnak. Miközben az apja hajléktalanokat, betegeket, rokkantakat, hajléktalanokat tapos.

Miközben az apja keresztény gyülekezetek egyházi státuszát vonta meg törvénytelenül, megfosztva őket a működésük feltételeitől, de ennek a gyereknek erről nincs egyetlen szava. Orbán Gáspár apja mondja meg, hogy ki egyház és ki nem egyház, beleszól Isten dolgába, magát istenné teszi. A hamis politikai kereszténység nem szúrja Gáspár szemét.

A gázszerelő haverja nevén százmilliárdokat rabol, saját lábán álló lányának szállodaláncot lop, Orbán Gáspárnak nincs ez ellen kifogása: a bűnösök azok a fiatalok, akik házasságon kívüli szexuális életet élnek és isznak a táborban. Jézus azt mondta, a paráznák megelőzik a képmutató farizeusokat az Isten országában. Ezek csak bűnösök, de Orbán Gáspár apja és bandája gonosz, és mindennek ellensége, ami Istennek fontos.

Ennek a tábornak van egy antikrisztusi képmutató farizeusa. A menekülteket, az emberi jogvédőket, a hajléktalanokat üldöző, de a NER rendszerét “kereszténynek” nevező apja. Ha Orbán Gáspár Jézus Krisztus “tüzével” evangelizálna, egy ostorral kergetné ki az összes hazug, tolvaj, képmutató gazembert abból a táborból, ahol “kereszténységről” és Istenről hazudoznak. Elsők között a saját apját.

Ez a gyerek néhány éve tért meg. Az érettségnek halvány jeleit sem mutatja. Pál apostol erre mondta, hogy még a tej itala való neki. Pálhoz hasonlóan bolond leszek, hogy ezzel én is dicsekszem, de én 28 éve tértem meg. Átmentem néhány dolgon, megtapasztaltam a hit nehézségeit, próbáit, szert tettem némi tapasztalatra, amikről ő még csak nem is hallott. A megtérés igazi döntésein még innen van. De már tanít. Erőlködik. Nem ismeri sem az Isten bölcsességét, sem az Ige erejét. Ő akar meggyőzni embereket. Teljes tévedésben van.

De ennél súlyosabb probléma, hogy követőit az apja pártja, a tekintélye és a rendszere alá viszi. Jézus Krisztust a NER részévé teszi. Istenből fideszest csinál. Azt mondja, hogy nem számít, ki az apja, de ez is hazugság, mert Orbán Gáspár senkit nem érdekelne, ha nem Orbán Viktor lenne az apja. Nála százszor tehetségesebb, elhivatottabb, elkötelezettebb és főleg egyenesebb fiatalok prédikálnak Magyarországon úgy, hogy ismerik, értik a Bibliát, és nem is hallani róluk. Szemben Orbán Gáspárral, akinek szájából még egyetlen Igét nem sikerült hallani.

Nézze meg mindenki ezt a térképet: klikk itt. Ez a Felház országos hálózata. Ha rákattint valaki a csillagokra, akkor láthatja, hogy ez mind valamilyen már létező gyülekezet, mind korábban létezett közösség, egyház. Ezek egyike sem Orbán Gáspár és társai munkájának a gyümölcse. Ezek lenyúlják és maguk alá szervezik mások gyülekezeteit. Csalás az egész. Magukat ernyőként föléjük terjesztik, maguk alá szervezik őket, és beviszik a NER-be...

INKÁBB ÉHEZZENEK A GYEREKEK, MINTHOGY ADOMÁNYT FOGADJANAK EL

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.07.26.


Nem fogadják el a civilek adományait az iskolák és gyermekotthonok, mert azon túl, hogy rossz fényt vetnek az intézményre, amiért segítségre szorulnak, még az állami plusz támogatásokat is megvonják tőlük. Az alapítványok folyamatosan kiskapukat keresnek, hogy az adományaikat valahogy mégis eljuttassák. Van olyan szervezet, amelynek a munkatársai titokban, egy parkolóban találkoznak egy iskolaigazgatóval, hogy vécépapírt és tisztítószereket adjanak az iskolának.

A különböző alapítványok sokszor hatalmas hiányokkal találkoznak a gyermekotthonok, iskolák felszereltségében, szeretnének segíteni, de ez néha egyáltalán nem megy gördülékenyen. Az intézmény igazgatója általában örül az adományoknak, a fenntartó, a Klebelsberg Központ (Klik) vagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) viszont már kevésbé, ugyanis azt érzik, hogy az adomány fogadásával azt közvetítik, hogy az állam nem tudja ellátni a feladatát. Ez a helyzet ráadásul nem kizárólag az állami fenntartású intéményeknél van így, hanem azoknál az alapítványi vagy egyesületi tulajdonú intézményeknél is, amelyek állami normatívát kapnak a működésükhöz fejkvóta alapján.

Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy például, ha a gyermekotthonok adományt fogadnak el, akkor azt le kell írniuk a költségvetésükből, és a normatíva mellett kevesebb plusz támogatást kapnak az államtól. Nincs törvénybe foglalva, hogy az intézmények nem fogadhatnak adományt, a fent leírt okok miatt azonban inkább nem teszik, hiába lenne szükség új konyhabútorra vagy mosógépre.

Az Age of Hope vezetője, Tóth Ákos rendszeresen találkozik azzal a problémával, hogy az iskolák nem fogadják el az adományaikat, rendszerint a fenntartóra hivatkozva. Pedig többnyire olyan szegény iskolákat keresnek meg, ahol biztosan szükség lenne segítségre, például olyanokat, ahol a diákok télen a tesiórákon gyűjtenek fát, hogy legyen mivel fűteni az iskolát.

Van olyan iskolaigazgató, akivel titokban, sötét parkolókban találkozunk, hogy tiszítótszereket, vécépapírt adjunk neki, mert az iskolában nincs erre pénz
– meséli Tóth Ákos.

Olyan iskola is van, amelynek teljes titoktartás mellett adják át az adományokat, mert az intézményvezető szívesen elfogadja a segítséget, de ha a Klik is értesülne róla, akkor azonnal leállítaná a folyamatot, nehogy rossz fényt vessen rájuk. Ha nincs pénz arra, hogy kifessenek egy iskolát, amelynek penészesek a falai, akkor inkább úgy marad, minthogy elfogadják egy cég felajánlását az ingyenes festésre...


ITT OLVASHATÓ

LEMARADT A HOLDFOGYATKOZÁSRÓL? MOST BEPÓTOLHATJA!

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.07.28.


2018. július 27-én péntek este a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozása zajlott le. Ilyenkor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és fokozatosan beárnyékolja Holdat. A jelenséget Magyarország egész területéről meg lehetett volna figyelni, de sajnos az eget sűrű felhőtakaró borította.

A világ más részein jobban látszott a holdfogyatkozás. Itt van pár kép az elfogyó Holdról, és az emberekről, akik figyelik:...

SCHMIDT MÁRIA ESETE AZ ELITVÁLTÁSSAL, AVAGY ITT MÁR MINDENKI JOLÁN (JÉZUSMÁRIAPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.27.


Másik példa pedig amikor Németország akkori elsődleges történésze Hans-Peter Schwarz, könyvet írt arról hogyan tette tönkre 2015-ben Angela Merkel Németországot és Európát. Csupán egy recenzió született a műről, és teljesen ellehetetlenítették az addig nagy becsben tartott tudóst. Németországban totális szellemi diktatúra van - összegezte a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Megoldásként pedig az elitváltást nevezte me
g. (Figyelő)

Most tekintsünk el attól, hogy fent nevezett elsődleges történész tavaly márciusban tizennyolc évvel az egyeteméről való visszavonulása után, nyolcvannégy éves korában írta meg az idézett könyvet, és négy hónappal később meghalt. Fizikai képtelenség az ellehetetlenítése (mondjuk amikor Schmidt Mária leírja azt a szót, hogy ellehetetlenítés, hófehér, szomorúan bégető báránykák halnak meg), de még egyszer, tekintsünk el ettől.

Ma HETVENHAT darab Starting Grant-et kaptak német kutatóhelyek az Európai Tudományos Tanácstól. Magyar kutatóhelyek pedig NULLÁT (tartok tőle, hogy Palkovics főminiszter úr nemzetközi szinten is elismert alakításainak is volt ebben része). Elitváltást követel a Schmidt Mária Németországban? Fucking Schmidt Mária, fucking Németországban. Jézusmária....

Engedtessék meg, hogy a már elitváltott Magyarország udvari költőjének, a politikai ellenfelei ellen kormányzati intézkedéseket követelő Orbán János Dénesnek egy versével zárjam a posztot. Ez az ember legalább, valamikor régen, tehetségesnek tűnt, szemben Fentidézett Mária Asszonnyal.

Mindenki lehet Jolán, ez ma már egy Jolánország, ha agyba-főbe, ha velőig, akkor bizony agyba-főbe és velőig, mert kurvára megjöttek a fehérvári huszárok.

Jolán

Ki tiltja meg, hogy jövet-menet
elmondjam, mi bánt ?
Nagyon szeretném agyba-főbe gyakni
Jolánt.
Szeretném, ha velőig szopna, és
– hová nem lát be férje, gyermeke –
hétköznapjában lenne néha rés,
mit berendeznénk, a Jolán meg én
– egy kétszereplős obszcén kisregény,
hétköznapok résében szűk lakás,
ahol a négy fal az idő
és a tető
a hallgatás,
s a közrezárt tér változó,
hol szűk, hol tágasabb,
néha egy röpke kávé,
néha egy munkanap.

Ki megtiltaná, nem tudja, milyen
ez az állapot.
Ó, nyalnám, falnám, becézném,
úgy ütném, verném,
akár egy állatot !
És vergelődne boldogan Jolán
asztalra, fűtőtestre
terített pongyolán.
Egy futó ebéd, kávé, egy baszás,
két főszereplő, a Jolán meg én,
hétköznapok résében szűk lakás,
Isten-rajzolta obszcén képregény.

ARCCAL A BÉR-GULÁG FELÉ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.27.


Orbán erdélyi vendégszereplése valamiért kerülni akarja a nyilvánosságot. Nem a résztvevők előtt, hanem mindenhol másutt. Mert alig valószínű, hogy az olyan hírek, mint a budapesti komisszárkijelölés, vagy legújabban a Jobbikból kivált mégjobbik mozgalom bejelentésének közdobra verése más vélt szolgálna. Illetve de. Egyfajta kommunikációs főpróba is lehet.

Ebből a szempontból nézve nem is annyira vices az az ötlet, ami a halálbüntetés részleges visszaállítását, illetve a rabok exportját dobta be a köztudatba. Alkalmasint valószínűleg számítva arra, hogy például a gyermekek sérelmére elkövetett bűntények elég felkavarók ahhoz, hogy bármi mást is „elvigyenek a hátukon”. Az indulatokat egyébként joggal felkorbácsoló hírek nem egyszer váltanak ki „dögöljön meg” mottójú kifakadásokat. Az is kétségtelen, hogy egy pedofil sorozatgyilkos jogai mellett kiállni elég nehéz érzelmi mutatvány lehet. Valószínűleg nem is lennék rá alkalmas. Igaz, a kötél meghúzására sem. De biztos lenne rá alkalmas jelöltje Toroczkai Lászlónak. Feltéve, ha nem valami olyasmibe gondolkodna a kivitelezésnél, mint például a megkövezés. Amikor a személytelenség burkában, a kollektív elkövetés leple alatt valószínűleg sokan dobnának köveket. Ahogy az internetes nicknevek „védelme” alatt is sok olyan bátor figura akad, akik szemtől szembe elnézést kérnének, hogy a világon vannak.

Ettől függetlenül megértem azt is, ha egyes esetekben a népharag az egekbe csap. Nem egyszer a sajátom is. Ezért szinte biztosan számíthat a mégjobbik Mi Hazánknak nevezett mozgalom arra, hogy ez a részleges halálbüntatősdi mindent visz. Beleértve az általuk bér-rabtartásnak nevezett, de valójában rab-exportot jelentő ötletet is. Ami a konkrét esetben azt jelenti, hogy Oroszországba küldenék a túlzsúfolt fegyintézetek lakóinak egy részét. Valószínűleg abból is kiindulva, hogy a radikális, és személytelenül, tömegben nagyon bátor pártolóknak átmegy a tudatába az árúkapcsolt ötlet. Ami alapja lehet annak is, hogy a hatalommal, a szélsőjobbal nem szimpatizálókat elküldjék egy kis „malenkij robotra”. Amiért még fizetnének is. Mármint az állam az oroszoknak. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy Orbánnak a péntek reggeli népi beszédében nem kapott helyet az ötlet elutasítása. Miközben azért egy kis migránsozás, civilezés csak belefért. De érthető a reakció hiánya a hatalom részéről...

ORBÁN GÁSPÁR: MIÓTA MEGISMERKEDTEM JÉZUSSAL, JOBBAN SZERETEM AZ APÁM

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS, SZILÁGYI MÁTÉ
2018.07.27.


Az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök mellett a fia, Orbán Gáspár is a fellépők között volt: a Felház nevű keresztény mozgalmával érkezett, hogy evangelizáljon, és előadást tartson Jézusról, az isteni szeretetről. Benne sok személyes élménnyel. Az előadás végén pár mondatot beszéltünk is vele, többek között a miniszterelnökkel való viszonyáról.

Az előadásának címe Barátom, Jézus volt. Elmondta, hogy 22 éves koráig csak a szabályokat követve élte meg hitét, nem volt valódi kapcsolata Jézussal, letudta az imát, letudta a napi igét. És miközben a házasság előtti szex tilalmát próbálta betartani, aközben képmutató módon volt, hogy azon versenyeztek barátaival, ki tud több lánnyal kavarni. És eközben elértéktelenedett, aznap este már azt érezte, inkább kevesebb lett.

De később megélte, hogy Isten úgy szeret mindenkit, ahogy van. "Amióta tudom, hogy Istennek milyen fontos vagyok, szabadságom van arra, hogy ne szegjem meg a törvényeit Istennek, és örömöm és boldogságom legyen abban, hogy egy tökéletes tervet készített nekem, és nem szabálykövetésből, hanem az ő szeretetéből tapasztalom meg, hogy mit akar az én életemmel"...

A PUSZTÍTÁS MÁR-MÁR AZ ÖRÖMSZERZÉS FORRÁSÁVÁ VÁLIK AZ ÁLLAMHATALOM TEVÉKENYSÉGÉBEN

CIVILHETES
Szerző: Prof. Dr. LAKATOS GYULA
2018.07.28.


A mai gazdasági gyakorlat „likvidálni fogja”(megöli) a társadalmat, ezzel önmagát!A mostani kormányok ehhez a pusztításhoz ösztönösen asszisztálnak!

A munkaszerződések szükségszerű átalakulása a tudástőke, a humántőke vagyon pontos mérhetőségével

A humántőke bérbeadójának, nevezetesen a munkavállalónak, a több évszázada kialakult és ma már kissé anakronisztikusnak tűnő joggyakorlat szerint, esélye sincs, nem hogy jogi garanciái lennének arra, hogy a „bérlemény”, azaz munkaereje használatával összefüggő legáltalánosabb költségeit a tárgyi eszközök bérbeadásának jogi szabályozásához hasonlóan érvényesíteni tudja, arra képes lenne. Ilyen, pl. a bérezésen kívül az amortizáció, a korábban befektetett humántőke költségeinek megtérítése.

Másrészről a munkaviszony, már a jogviszony létesítése előtt függőséget foglal magában a munkáltató javára a munkavállalóval szemben, (társadalmi egyenlőtlenséget, alárendeltséget illetve kiszolgáltatottságot) mert nem tudja, számára jogilag sem biztosított humántőkéjének értékével, mint saját tulajdonával való szabad rendelkezés.

"Az ipari rendszer a szakképzett munkaerőt külső forrásból tudja csak előteremteni. Ellentétben a "tőkével", ez nem olyasmi, amivel a cég önmagát tudná ellátni… A valamirevaló üzleti vállalkozás manapság általában könnyen jut tőkéhez. De pusztán tőkével nem lehet garantálni, hogy a szükséges emberi képességek megszerezhetők és megorganizálhatók. A múlt század tapasztalatai alapján feltehető tehát, hogy az ipari vállalaton belül ismét hatalom eltolódás megy végbe, mégpedig a tőkéről a szervezett szakértelem irányába. Feltehető továbbá, hogy ez az eltolódás tükröződik az egész társadalom hatalmi megosztásában is." [1]

A „természet és a dolgok logikája” szerint (Szalai Ákos) [2]a munkavállaló igen korlátozottan képes tulajdonával, munkaerejével, humántőkéjével rendelkezni, illetve ehhez a tulajdonhoz kapcsolható tulajdonosi funkcióit gyakorolni. A munkaszerződés közös célja „valaminek” a közös előállítása, a munkajog és a jogelmélet szerint dologilag meghatározható tárgya ennek a szerződésnek nincs, ezért nehéz a dolgokkal foglalkozó, pl. polgárjogi adásvételi vagy bérleti szerződésekhez hasonlóan meghatározni.

Ezt a felfogást és joggyakorlatot a humántőkével foglalkozó közgazdaságtudomány meghaladta azzal, hogy a humántőkének dologi, piaci viszonyok között is létező értéket képes pontosan meghatározni, az emberi tőkebefektetések költségeinek összegzésével. Ebből következik, hogy a munkaviszonyt létrehozó munkaszerződésben a humántőkét, mint dologilag definiálható, piaci értékkel rendelkező (a humántőke befektetések összegzett társadalmi költségeiben magvalósult) „tőketényezőt” bocsátják a munkáltató rendelkezésére, amit a munkáltató a teljes befektetett tőkeértékben használ, az ember nem csak a bérének megfelelő értékben vesz részt a termelési folyamatban. Ezzel a munkaszerződések mai joggyakorlata nem számol, így fenntartja a munkavállaló függőségi, alárendelt jogviszonyát a munkáltató javára, ami érzékenyen érintheti az emberi jogok alkotmányos és nemzetközi garanciáit egyaránt. [3]

„Az un. függő, vagy nem önálló munkatevékenységnek - mint a mások és a saját szükségletének kielégítése egyik eszközének-  a jogi adaptációja éppen a státuszmentes társadalmak jogrendjében vált problematikussá..."...

EZ A LEVÉLTÁRTÚRÓ MIÉRT NEM JELENTKEZETT 1966-BAN?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.27.


Igazán nem akarnám túlbeszélni ezt az ügynökügyet, de maradtak itt még kérdések is, adatok is. Rémlett valami, hogy írtam én erről korábban is, sőt az is, hogy tudtam, honnan származik Szepesi leügynöközése. 2004-től már nem volt többé fórumom a Rádióban, idő előtt nyugdíjba küldött a bomlott agyú műlovarnő, és a szilárd alapokon nyugvó, határozott szocialista kormányzás nagyobb dicsőségére az országot már akkor vastagon trágyával beborító csúti futballista akkora bűzt árasztott, amihez képest Augeiász istállója maga lehetett a laboratóriumi tisztaság. Ugyancsak a szocialista kormányzás és a liberális asszisztencia jó hírét növelte néhány gerincbajnok, aki akkor kezdett előmászni a fényre abból a mélységes erkölcsi sötétségből, ahol addig tenyésztek. Az egyik Szabó Istvánba törölte bele a talpát. 
Az első munkahelyem (már gimnazista koromban is nekem kellett eltartanom magam), a Hordóban volt, fényelőként dolgoztam a laborban. Hordónak hívta mindenki a Híradó- és Dokumentumfilm Gyárat, egyszerűen azért, mert korábban hordógyár volt. Szabó is ott dolgozott, ő akkor már főiskolás volt, filmrendező hallgató. Összebarátkoztunk, sokáig, évekig együtt teltek a napjaink, ha a főiskolán ivászat vagy egyéb buli volt, az éjszakáink is. Ott segített, ahol tudott. Ha valamelyik filmbe asszisztensnek hívták, mindig kaptam extra diszpót (ez azt jelenti, hogy olyan statisztának diszponáltak, aki nemcsak tömegben vesz részt a forgatáson, hanem felismerhetően is be van forgatva, esetleg még szövege is van, ez persze kiemelt gázsi - akkor kétszáz forint volt). Nemrég idéztük fel a Két emelet boldogság című Herskó-filmben kapott munkámat, nem emlékeztem rá biztosan, kerestem a neten, de Szabó nincs feltüntetve a stáblistán, azt hittem, rosszul emlékszem. Pedig nem, mint mondta, ő persze pontosan emlékezett, tényleg benne volt a filmben, Herskó ugyanazért hívta, amiért Szabó engem, hogy legyen némi pénze... Na jó, hagyjuk ezt, ha nem ismerném, ha nem tudnám, milyen ember, ha csak a filmjeit ismerném, akkor is szétdurrantam volna a méregtől, olvasván a vitéz és hősies "kutató" gusztustalan agyváladékát (hamarosan ezt a "kutatót" is megmagyarázom).
2006 januárjában jelent meg az alant következő írásom a Népszavában:...

A SZŐNYEG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.07.27.


Aki kulturált, polgári, keresztény környezetben nő fel, ahol a szülei otthonában könyvektől roskadozó polcok sorakoznak, a nappaliban Steinway zongora áll, a nagymama délutánonként Chopin keringőket játszik és a falat kézi készítésű kárpit borítja, felnőtt korában is szép miliőt teremt maga körül, akár a saját házáról (házairól, kastélyairól, uradalmairól, jachtjáról) van szó, akár a szimpla munkahelyéről.

Minden munka, feladat – hát még az ország terheit magán cipelő emberé – jobban, könnyebben megy, ha azt barátságos, szép közegben végezheti, ahova szívesen és örömmel megy be reggelente. Ahogy maga is megfogalmazta: “A miniszterelnöknek az a dolga, hogy fitt, jókedvű és egészséges ember benyomását keltse.”

Ezt segíti elő, sőt, fokozza, hogy végre elkészült az Országház Kék társalgójának új perzsaszőnyege. Mélyen átérezzük, eddig milyen keservesen mehetett a terefere a ’60-as években készült, ócska, elnyűtt, kikopott elődjén. Örüljünk hát, hogy végre új, kézi csomózású szőnyegen tudják pihentetni Gucci cipőbe bújtatott, megfáradt lábukat a társadalmat, de leginkább saját magukat képviselő férfiak. (A nőket azért nem említjük, mert ők – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb a Parlament konyháján dolgoz(hat)nak, ahova nem kell szőnyeg.)

Két éven keresztül hét szövőnő görnyedt a szövőszék előtt ülve egy öcsödi műhelyben, és csomózott rendületlenül. Egy tonna fonalat használtak fel, tizenkét színből kötötték a bogokat, napi hat centimétert haladtak. Mire elkészültek a 7,3×20,8 méteres perzsaszőnyeggel, tizenöt milliószor hurkoltak. Tizennégy marcona legény kellett a felgöngyölített szőnyeg becipeléséhez a társalgóba, és leterítéséhez. Szerencsére nem is volt drága, gazdaságos fonal felhasználással potom 54 millióból kijött.

Erről jut eszünkbe, a budapesti János kórház patológiáján kilenc hónapja nem működnek a hűtők. November óta hetente többször 20 kilométert tesznek meg a holttestekkel Észak-Buda és Angyalföld között, így az elhunytak utolsó útja kissé hosszabbra sikerül a megszokottnál és a végtisztesség megadása is némileg elnyúlik. Hála az égnek, a boncteremben sincs szükség szőnyegre.

De félre a búval! Vigadjunk és örüljünk a Kék társalgó megszépülésének! Persze a gyönyörű szőnyeg akkor lenne igazán hasznos, ha a teljes parlamenti bagázs felülhetne rá és egy szélesre tárt ablakon keresztül kirepítené őket az univerzumba úgy, ahogy vannak...

A MAGYAR, AKI VÁRAT ÉPÍT SPANYOLORSZÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / OTOTT ATTILA
2018.07.28.


A 44 éves Otott Attila gondolt egy nagyot és feladva gyakorlatilag mindent egy spanyolországi faluba költözött, ahol a helyi várromból akar valami egészen nagyszerűt varázsolni. Történetét a spanyol sajtó is felkapta, úgyhogy itt is megérdemel egy posztot.

Attila boldogtalan volt. Még 2005-ben végezte el az egyetemet, aztán hajón dolgozott, majd egy brüsszeli hotelben dolgozott, de volt taxis is. Viszont meglehetősen unta a (szerinte túlzottan) kiszámítható életet, nem találta a helyét.

Őt évvel ezelőtt úgy döntött, sok más emberhez hasonlóan ő is a Camino de Santiago legyaloglása alatt próbálja meg újragondolni az életét és kitűzni új célokat.

Az El Camino alatt ért el a leóni Vega de Valcarce nevű faluba. A településen mindössze 621 ember él, viszont itt található a Sarracín kastély (inkább vár), pontosabban annak a romjai.

Az épület alapjait még a X. században rakták le, aztán a XIV. században építették rá a várat, amiből mára nem sok maradt (csakúgy, mint az azt használó templomosokból).

Amikor Attila meglátta, rögtön tudta, hogy megtalálta a célját, ami nem más, mint a vár helyrehozatala, hogy az aztán menedékként és spirituális központként szolgáljon a hozzá hasonló zarándokoknak.

"A falusiak összeismertettek Fidel Ramón Pérez építésszel, aki a faluban született, és ugyanúgy odavan a várért, mint ahogy én. A Fidellel való találkozás úgy történt, hogy telefonon nagy nehezen elértem a polgármesteri hivatalt, ahol megdöbbenésemre közölték, hogy már van itt valaki, aki a vár megszállottja” – mesélte még bő két éve a Magyar Nemzetnek.

„Egy tolmáccsal való rövid beszélgetés után és egy levélváltást követően azonnal repülőjegyet vettem. Anélkül, hogy egyetlen szót is tudtunk volna mondani a másik nyelvén, rögtön éreztük, hogy testvérek lettünk Fidellel és ez az erős kapocs ma is megvan. Több nyelvből összekombinált mondatokkal, mutogatással tökéletesen értjük egymást” – tette hozzá Attila.

Persze a dolog nem ment olyan könnyen, mint azt esetleg képzelhetjük, hiszen csak tavaly szánta rá magát, hogy végleg feladjon mindent, eladja a budapesti lakását és minden erejét és idejét a zarándokúttól 800 méterre fekvő vár felújításának szentelje...

A KDNP NEM ADJA FEL A VASÁRNAPI BOLTZÁR ÖTLETÉT

VÁROSI KURÍR / KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Városi Kurír
2018.07.27.


Erős interjút adott Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető a Magyar Hírlapnak: a meleg családok szembemennek a természetes és normális élet követelményével, a kormány tulajdonképp Ferenc pápa szavait követi migrációs ügyben, és a vasárnapi boltzár szolidáris megoldására is van remény. Szerinte előbb-utóbb rábólint a magyar társadalom.

Harrach szerint a meleg család nem a természetes és normális élet része.

„Ki kell tartanunk a természetes és a normális élet követelménye mellett”

– mondta Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról, mit gondol Novák Katalin szavairól, aki azt mondta korábban, „vannak fenyegető jelek, amelyek próbálják megbontani a család szentségét”, illetve megtorpan a logika, amikor meleg párok örökbefogadási jogairól van szó. Harrach szavaiból tehát az következik, hogy a meleg család nem a természetes és normális élet része. (Arról már kaptunk egy képet, hogy a kormány elképzelései és a valóság családügyben sem feltétlen azonos.)
2017 első feléhez képest csökkent a szülési kedv

Harrach örvendezve szól arról, a teljes termékenységi arányszám 1,2-ről 1,5-re nőtt, azaz nagyobb a szülési kedv – igaz, épp csütörtökön jöttek ki a friss adatok, hogy 2017 első feléhez képest csökkent a szülési kedv, és az arányszám is visszaesett 1,44-ről 1,42-re.

A tömeges migráció nem emberi jogi kérdés, a jelenségnek előkészítői és végrehajtói is vannak, a főszerepet pedig „nyilvánvalóan” Soros György játssza, mondja fel a kormányzati mantrát Harrach. Ferenc pápát a „liberális médiumok” egyoldalúan idézik, nem számolnak be a nekik nem tetsző megnyilatkozásairól. Aztán maga is – biztos, ami biztos – így tesz: bár a pápa nem említi az „önvédelem felelősségét”, szavait úgy lehet értelmezni, a „valóban üldözöttek iránt van felelősségünk” – ezt Harrach úgy értelmezi, helyben kell segíteni – elsősorban az üldözött keresztényeknek. Hát, erről a pápa bizonyosan nem beszélt.

Harrach most is elmondta, a parlament emelni fog az otthonápolási díjakon, amelyek jelenlegi mértéke, illetve az otthonápolás munkának el nem ismerése nagy port vert fel. „Méltányos, a lehetőségeket is figyelembe vevő” emelés lesz, ígérte a politikus...

MEGINT CSAVART EGYET A JÓL BEVÁLT RECEPTEN ORBÁN VIKTOR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.07.27.


Az ENSZ a „népvándorlás szabályozására” készül és a liberális „egyetemeken, médián, bíróságokon” keresztül gyakorolna nyomást az egyes országokra - jelentette ki a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor kormányfő, aki új dimenziókban folytatja menekültellenes politikáját.

Sokan nem gondolták volna, de tény: a 2015-ös Charlie Hebdo merénylet óta a Fidesz politikájának középpontjába állított menekült-, és bevándorlóellenesség több mint három évvel később is működik. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a kormánypárt állandóan új dimenziót adjon a témának: ilyen volt a menekültek szándékos „állomásoztatása” a Keleti Pályaudvarnál, a kerítésépítés, majd a „migránsbarát civil szervezetek” elleni kampány. A jelek szerint most ismét sikerült a Fidesz kommunikátorainak egy új dimenziót találni, amivel akkor is napirenden lehet tartani a kérdést, ha praktikusan a magyar választó már nem sokat érzékel – az egyébként kétségtelenül még meg nem oldott – válságból.

Ez lett az ENSZ-ben zajló tárgyalássorozat a migrációval kapcsolatban. Bár ennek a lényege mindössze annyi, hogy minden tagállam vállalja, megadja azokat a jogokat a menekülteknek, amiket a különböző nemzetközi egyezmények egyébként is garantálnának, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elhangzott szokásos reggeli rádióinterjújában már azt állította: az esetleges ENSZ-döntés a „népvándorlás szabályozásának zsinórmértékéről” szól majd, ezért nem akarunk benne részt venni. Figyelemre méltó volt, hogy a miniszterelnök egyből egy újabb szintre is helyezte a témát: azt elismerte ugyan, hogy a Világszervezet határozatai semmiben nem kötik az egyes tagállamokat (erre oldalakon át sorolhatnánk a példákat), de szerinte a „puha hatalom alapvetően liberális eszközein, így a médián, az egyetemeken és a bíróságokon” keresztül megpróbálhatja kikényszeríteni a bevándorlóbarát-politika érvényesülését...

KÁSLER MIKLÓS CÁÉLJAI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.27.


Az Origo interjút közölt az EMMI friss vezetőjével, Kásler Miklóssal, aki úgy tűnik több évtizedes problémákat tervez 4 év alatt megoldani. Nem elég azonban, hogy a hálapénz intézményét meg fogja szüntetni – mintha hallottuk volna ezt már korábban is – azt is elmondta, hogy a magyar egészségügy minimum az európai középmezőnyhöz tartozik, de vannak olyan aspektusai, ahol bizony több Nyugat-európai országot is sikerül beelőzni. Kásler szerint utódainkban az idők végezetéig élünk tovább. Na de ne rohanjunk ennyire előre a dolgokkal, lássuk mik a tervei az EMMI újdonsült miniszterének arra, hogy rendbe tegye az egészségügyet, az oktatási rendszert, valamint népességfogyást növekedéssé változtassa.

"Segíteni a családokat abban, hogy előrébb tudjanak lépni, több pénzzel tudjanak gazdálkodni, könnyebben tudjanak gyermeket nevelni és vállalni."

Ezzel pedig nem más Kásler célja, mint hogy 2030-ra – úgy látszik ez valami fideszes csodaszám lehet, ugyanis Lázár János ekkorra várja a hazai falvak és városok osztrák színvonalúvá válását – a gyermekszületési rátánk elérje a 2,1-et, ami az EMMI minisztere szerint a nemzeti fennmaradás kulcsa. És igen, valóban hozott olyan döntéseket az Orbán-kormány amely egyes családoknak segítséget nyújtott abban, hogy még több gyereket vállalhassanak, azonban ezek nagy általánosságban pont azok, akik-e segítség nélkül is bőven megtehették volna ezt.

A szegényebb sorsú és valóban segítségre szoruló családok már valahogy kimaradtak ebből a nagy Fidesz-féle programból. Mint ahogy az idősek és betegek is az út szélére lettek rugdosva, mert az ő sorsuk már nem fontos a hatalom számára. Miközben a nemzeti burzsoázia virágzik, a szegények még szegényebbek lettek. A Kásler által is említett 2,1-es gyermekszületési ráta addig álom marad, ameddig nem képesek felfogni azt, hogy ennek eléréséhez bizony a kevésbé tehetős, sokszor rászoruló családokat is meg kell segíteni. Nem elég csak azokon “segíteni” akik egyébként sem szorultak volna rá erre a gesztusra, ők ugyanis nem a többség, hanem a kisebbség...

AZ ALGORITMUS AZ ÚJ FŐNÖKÖD - INTERJÚ A HAKNIGAZDASÁGRÓL

MÉRCE
Szerző: B. SIMON KRISZTIÁN
2018.07.27.


A gig economy, azaz a szolgáltató szektorban végzett, applikációkkal koordinált alkalmi munka (a kevés magyar nyelvű szöveg „haknigazdaságként” hivatkozik rá) ökoszisztémája a munkások mindennapjait a művészekéhez teszi hasonlóvá. Legalábbis annyiban mindenképp, hogy minden megbízásuk (hasonlatosan egy koncerthez vagy fellépéshez – innen a gig/hakni elnevezés) csak egyszeri alkalomra szól, bárminemű hosszabb távú elköteleződés nélkül – írja friss könyvében Jeremias Prassl, Oxfordon tanító jogászprofesszor. Egyesek számára ez a munka új realitását jelenti, egyfajta új lehetőséget a technológia uralta társadalomban való érvényesülésre. Mások számára viszont inkább a visszatérést jelképezi ahhoz az egykori kiszolgáltatott helyzethez, amin a munkajog csak átmenetileg tudott javítani.

B. Simon Krisztián: Hogyan definiálná a „gig economy”-t?

Jeremias Prassl: A gig economy minden olyan munkát magába foglal, amit online applikációk közvetítésével végzünk. Ezek szolgáltatói olyan cégek, amelyek különféle szervizeket fednek le, kezdve a pizzakiszállítástól a tömegközlekedésig. Többféle definíció is létezik, de ezek két dologban megegyeznek: egyrészt a platformok szoftverek segítségével kötik össze a munkásokat a fogyasztók tömegével, másrészt okos algoritmusokat használnak arra, hogy ezeket a szolgáltatásokat nyújtsák, illetve javítsák – ilyenek például az értékelési mechanizmusok és az automatizált fizetési módok.

A munka rövidtávú jellege hasonló egy olyan építőmunkás esetéhez, akit csak pár napra alkalmaznak egy-egy munka elvégzésére. Az ő munkája miért nem tartozik akkor a haknigazdaság kategóriája alá?

Ez egy fontos kérdés, hiszen nem gondolom, hogy a gig economy egy speciális jelenség lenne a munkaerőpiacon. Azok a kihívások, amelyek elé állít minket, tulajdonképpen példái mindazoknak a trendeknek, amelyeket az utóbbi években a munkaerőpiacon észleltünk: azaz eltolódunk a nyitott végű, határozatlan idejű munkavállalástól, ahol csak egy munkáltatónk volt, akár egy életen át is. Ennek ellenére a példát nem sorolnám be a haknimunkák alá, mivel itt az építőmunkás nem egy modern, app-alapú technológiára támaszkodik – még ha a kihívásai sokszor ugyanazok is, mint a haknigazdaságban dolgozóknak.

Mikor vált láthatóvá ez a fajta elmozdulás a hosszútávú munkaviszonytól?

Szociológusok, közgazdászok és jogászok már legalább három-négy évtizede foglalkoznak a szélesebb körű trenddel. Persze a gig economy, amely az applikációkkal és az online platformokkal változtatja az összképet, ennél sokkal újabb. Nem hiszem, hogy egy évtizednél hosszabb múltra tekintene vissza. Az Uber vagy a Deliveroo a legjobb példái az effajta technológiával dolgozó cégeknek...

HIÁBA VOLT A TÖBB SZÁZ MILLIÓS UNIÓS TÁMOGATÁS, NEM KÉSZÜLT EL A VILLÁNYKÖVESDI MEDIHOTEL SEM

ÁTLÁTSZÓ / UNIÓS TÁMOGATÁSOK
Szerző: Átlátszó
2018.07.26.


Lázár János volt kancelláriaminisztert emlegetik a helyiek a felépült, de egyelőre zárva tartó villánykövesdi gyógyászati hotel mögött álló személyként. Az építtető cégtől üzlettársak révén el lehet jutni a politikusig, de bizonyíték az érdekeltségre nincsen, és sajtófőnöke is határozottan cáfolja a szóbeszédet. Bárhogyan is áll a dolog, a beruházó cég gondjai miatt az ígért munkahelyek sem valósultak meg. Az egészségügyi-turisztikai szolgáltatást nyújtó Medihotel szállodák uniós és állami támogatásokkal segített építését máshol sem kíséri szerencse hazánkban.

Szinte láthatatlanul bújik meg az erdőben a villánykövesdi, négycsillagos Dél-Dunántúli Medihotel, amely a pihenni vágyók számára igazán vonzó lehetne, ha működne. De nem áll nyitva a szálloda ajtaja a vendégek előtt, sőt, mozgásnak nyoma sincs a környéken már évek óta.

Az eredetileg 24 szobásra tervezett „Hotel 135 medical wellness szálloda”, más néven a Dél-dunántúli Medihotel**** kiemelkedően magas színvonalú egészségügyi-turisztikai szolgáltatásokat, programcsomagokat kínált volna az egészségfejlesztő és egészség-stabilizáló kezelés-sorozatra érkező 18-80 év közötti szerb, horvát, osztrák, német, valamint magyar pácienseknek.

A koncepció az volt, hogy a vendégek várólista nélkül részesüljenek magas minőségű ellátásban, de kedvezőbb áron, mint saját országukban. A wellness szálló 27 új munkahely teremtését ígérte.

Minderre a DDOP 2.1.1/H-12 „Egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia régiókban” elnevezésű pályázati kiírás keretében 70 százalékos támogatottsággal 782 736 500 forint uniós és állami pénzt nyert a Geone Építőipari Kft., a gyógyszálló azonban nem készült el.

Felszámolják a cégeket, tetemes lehet az alvállalkozók kára


A legelőként bejegyzett egyhektáros villánykövesdi terület Kovács László, a Geone Kft. ügyvezetője 2016 augusztusában vette meg. 2017 júliusában a földet 46 millió forintos jelzáloggal terhelte meg a Bohemian Financing Zrt.

Az Opten céginformációs rendszerben található adatok is alátámasztják, hogy gond van a vállalkozással. A Geone Építőipari Kft. ugyanis felszámolás alatt áll. A cég ellen az egyik hitelező 2017 februárjában nyújtott be kérelmet a fizetésképtelenség megállapítására és a felszámolás elrendelésére. Mondván, a kft. a 442 734 forintos lejárt, nem vitatott tartozását a fizetési felszólítás ellenére sem teljesítette. Ez ellen a Geone fellebbezett, mondván, fizetésképtelensége átmeneti, majd azért, mert közben törlesztette tarozását a hitelező felé. A cég jelenleg is a jogerős bírósági döntésre vár...