2017. március 1., szerda

AZ ERKÖLCSI GYŐZELEM A TIÉTEK LESZ! KENJÉTEK A HAJATOKRA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.01.


Drága honfitársaim, fülkeforradalmárok, Erzsébet-utalványosok, megmentett devizahitelesek, migránshordáktól megvédett fociszurkolók! Testvéreim az Unió elleni harcban!

Most néztem a naptárra és a rohadt életbe, mindjárt választás van. Sőt, még van választás, nem sikerült kiküszöbölni! Tragédia ez, honfitársaim. És tragédia, hogy a szellemi agytrösztünk szarik a választásokra, mert beteg és ez jobban érdekli, az ő magyar hangja, az Ismeretlen Ibizai Szipogány meg saját erőből egyszerű, mint a faék. Itt állunk nyakig a szarban, de meg kell nyernünk a választást! Meg kell nyernünk! Győzelem, vagy száz év börtön.

Barátaim! Figyeljetek rám, nézzetek mélyen a zavaros szemembe! Ilyen kormánya soha nem volt és soha nem is lesz ennek a vihartépte, ezer irányból támadott, fokhagymás lángosba tekert országnak. Ez a kormány családbarát. Gondoljatok csak a Tiborcz, Mészáros, Orbán, Rogán, Szijjártó, L. Simon, Garancsi, Simicska, Pintér, Matolcsy, Schmitt, Shmidt, Deutsch, Farkas családra! Hát nem kurvajól élünk? De! Visszafizettük a devizahitelt jó áron. Senkit nem hagytunk az út szélén. Meg lehet élni havi 47 500 forintból. Ingyen zabálnak a kölykeitek az iskolában. Ingyen kapják a tankönyveket. Rezsicsökkentés! Rezsicsökkentés! Rezsicsökkentés!

Harcosok! Katonák! Forradalmárok! Ez a harc lesz a végső! Ha megint kormányra kerülünk, vagyis maradunk, eltöröljük a francba a választásokat. Mert – figyelj, paraszt! – nem demokratikus! Bizonyhétszentség! Mi felépítjük a saját demokráciánkat. Itt az lesz, amit én mondok, ha mind beledöglötök, akkor is.

Polgárok! Vidékiek! Testvéreim! Budapestet beletapossuk a földbe! Rohadék árulók, nem szavaznak rám, kinyírták az olimpiát. Ott rohadjanak meg a füstölő metrójukkal együtt, ahol vannak. A felcsúti kisvasutat felvezetjük a Várba és kész. Nekem a vidék a mindenem. Én vidéki vagyok, az is maradok. Nekem kell a vidék! Az egész. Meg a rokonságomnak. Erdők, földek, kastélyok, minden. Üveghíd, űrállomás, életnagyságú játékvonat, stadionok! Minden, minden kell és mindent meg is kapok.

Alattvalók! Senkit nem hagyunk az út szélén! Beletaposunk mindenkit az árokba, a sárba, a szarba! Kétpofára szidjuk a bankokat a devizahitelek miatt, amit mi vezettünk be annakidején, és amiből Matolcsy cimbora olyan nyereséget ért el, hogy a csodájára járok azóta is. Hát hol van még ilyen Európában, mondjátok meg! Sehol! Sehol nincs olyan barom nép, amelyik rommá adósítja magát azért, hogy a jegybank milliárdos nyereséget érjen el, amit aztán szétfolyathat alapítványokba, műkincseket és ingatlanokat vehet rajta. És ti még örültök is ennek, tapsikoltok és büszkék vagytok! Még a híd alól is éljeneztek, a bokorból, a kartondobozokból összetákolt vityillóitokból...

VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.03.01.


A Die Zeit című hamburgi hetilap kifejezetten Magyarországról közöl elemzést, Amikor a demokráciából diktatúra lesz címmel. A szerző szerint mindaz, ami Lengyelországban vagy Magyarországon történik - és ami rövidesen talán Hollandiában és Franciaországban is fenyeget - aláássa a közösség alapjait, és az európai békerendszert, amelyet a második világháború után a szabadságra, a biztonságra, valamint a jogra építettek.

A "Trumpok, Orbánok és Kaczynskikkorszakában" a választási győzelmet és a parlamenti többséget átértelmezik "abszolút hatalmi igénnyé, amelynek minden - még a jog is - alárendelődik" - írja a Zeit szerzője, és hozzáteszi: az "Orbánok és Kaczynskik" éppen úgy mint Trump, úgy érzik, hogy élharcosai és vezetői egy széles népi mozgalomnak, amely a régi elitek, a hagyományos intézmények és a kulturális változás ellenlép fel. Úgy látják, hogy "háborúban állnak a régi liberális renddel", és számukra a kritikus sajtó, a multilaterális intézmények és a döntéseikkel szembeszegülő bírák "ellenségek". Az Egyesült Államokban a fékek és ellensúlyok rendszere sikeresen védekezik a Fehér Ház "frontális támadásaival" szemben. Magyarországon és Lengyelországban azonban, ezekben a "fiatal demokráciákban" a hagyományos védelmi és ellenőrző mechanizmusok "túl gyengék", az uniónak pedig nincs sem ereje, sem, akarata, sem jogi eszköze a folyamatok feltartóztatására – olvasható a hetilap internetes oldalán megjelent írásban...

BOTKA LÁSZLÓ LENNE A BALOLDAL ÚJ MEGMENTŐJE? - NEM LESZ KÖNNYŰ DOLGA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.01.


A jelenlegi Fideszre szabott választási rendszer elvben rákényszeríti a „demokratikus ellenzéki” oldalt a teljes összefogásra, azonban Botkáék beláthatták, hogy a választópolgárok körében rendkívül elutasított Gyurcsány Ferenc jelenleg több szavazatot visz, mint hoz, így kénytelenek valamilyen másik stratégia mentén nekivágni a 2018-as választásnak. Egy új, markánsan balos programmal, a DK-tól való távolságtartással, illetve intenzívebb kampánnyal kívánnak megerősödni, valamint egy „gyurcsánytalan” alternatívát felmutatni az országnak, és a többi ellenzéki pártnak.


Hogy áll az MSZP?

A legfrissebb, Publicus Intézet által közölt felmérés alapján a Fidesz támogatottsága csökkent 4 százalékkal a kvóta-népszavazási kampány óta, míg az MSZP megelőzte a Jobbikot. Bár hibahatáron belül van a mérés, megállapíthatjuk, hogy Botka előretörésével a korábbi kormánypárt megőrizte szavazóbázisát (jelenleg 13 százalékon állnak a teljes népesség körében). Tehát jelenleg megállapítható, hogy a Jobbik és az MSZP szavazótábora majdnem ugyanakkora, azaz éles küzdelem várható a két párt között, hogy ki is legyen a Fidesz valódi kihívója 2018-ban...

ORBÁN CSAK MONDJA SÜLETLENSÉGEKET ÉS A HAZUGSÁGOKAT

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.02.28.


Nem tehetek róla, de én még mindig képes vagyok elcsodálkozni azon, hogy mekkora baromságokat tud az ország miniszterelnöke mondani, és hogy emiatt nem röhög rajta egy egész ország.

Itt van mindjárt ez a "munkaalapú társadalom", amit ő fel szeretne építeni. Én úgy tanultam, hogy amióta emberi társadalom létezik, az mindig is a munkán alapult. Mi több már a társadalomfejlődés kezdetén a gyűjtögető, halászó, vadászó közösségek létezésének is a munka volt az alapja. Soha nem létezett és nem is fog létezni olyan társadalom, amely ne a munkán alapulna.

Aztán hajtogatja a "segély alapú társadalom", mint ősellenség mantráját. Csakhogy ilyen viszont soha nem létezett az emberiség történetében. Hiszen segélyt csak ott lehet nyújtani a rászorulóknak, ahol ennek gazdasági alapjait munkával megteremtik azok, akik képesek munkavégzésre.

Olyan társadalmi rétegek persze vannak, amelyek nem munkából élnek, hanem örökletes előjogaikból, örökölt vagyonukból vagy történetesen egy-egy kegyúr - nálunk pl. a miniszterelnök - jóindulatából. Ez elsősorban a feudalisztikus társadalmakra jellemző. Segély alapú társadalom természetesen nincsen, csak társadalmi szolidaritás van ott, ahol a társadalom felelősnek érzi magát azokért, akik valamilyen ok miatt kiszorultak a munkaerőpiacról és nem képesek saját maguk és családjuk számára biztosítani az emberhez méltó létfeltételeket, a gyermekeik számára pedig a nyomorból való kitörés esélyeit...

MAGYARORSZÁG NAGYON GYENGÉN TELJESÍT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.03.01.


Az Európai Unió hétfőn közölte a régiók versenyképességi statisztikáit. Utoljára három éve készült hasonló felmérés.

A versenyképességet így definiálták: egy régiónak azon képessége, hogy vonzó és fenntartható környezetet biztosítson cégeknek, az ott élőknek és az ott dolgozóknak. Vagyis azt pontozták, hogy mennyire jó az adott régióban élni és vállalkozni.

Az EU-ban 263 régió van, Magyarországon belül 7.

A legfontosabb Magyarországra vonatkozó tanulságok:
Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, bár Közép-Magyarország (Budapest és környéke) elég közel van hozzá.

2013 óta mind a 7 magyar régió rontott a helyezésén, és Észak-Magyarország különösen sokat rontott, és így rákerült a lecsúszó régiók listájára is, az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként.

Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország konkrétan az utolsó előtti egész Európában.

Nagyon rossz pontokat kapott Magyarország az alapfokú oktatására és az állami intézmények hatékonyságára is...

ELSZÁLLÓ MEGAPROJEKTEK: LASSABBAN, MAGASABBRA, DRÁGÁBBAN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.03.01.


Évtizedek óta átverik a közvéleményt a megaprojektek tervezői és a politikusok, amikor alacsony árat és gyors munkát ígérnek. A magyar nagyberuházások ebben már biztosan beérték a nyugati szintet.

Elszáll a költségvetés, csúszik a határidő, és a helyzet soha nem javul - a megaberuházások vastörvényét Bent Flyvbjerg dán közgazdász, az Oxford University Said Business School programmenedzsment tanszékének professzora írta le. Az ő nevéhez fűződik a "megaprojekt-paradoxon"-nak nevezett jelenség is: miközben egyre nagyobb az igény a nagyberuházásokra, a teljesítmény felháborítóan gyenge. Ráadásul ez mit sem változott az elmúlt 70 évben.

Flyvbjerg kutatásai szerint 10-ből 9 megaprojekt kifut a büdzséből. Az 50 százalékos költségnövekedés általánosnak mondható, de az ennél nagyobb különbségek sem ritkák. A másik oldalon gyakran fele annyi bevétel sem keletkezik, mint amennyi az eredeti várakozás...

NÉMA LÁZADÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Németh Péter
2017.03.01.


A Mindenki olyan, mint a hagyma. Nem, nem büdös, mint ahogy azt a Szamár kérdezi a Shrekben, de az már igaz, hogy ha meglátod, sírva fakadsz. A lényeg most itt nem is ez, hanem ahogy azt Shrek mondja az ogrékról: több rétegű. A frissen Oscar-díjat nyert produkció is több rétegű; ki mit akar meglátni, kihallani belőle. Pedig a történet maga rendkívül egyszerű - és ha akarom, könnyekig megható -: egy győzelemre törekvő kórusban a karvezető csak azokat engedi énekelni, akiknek jó a hangjuk, de nem zárja ki a hamisakat sem a csapatból, nekik tátogniuk kell. A legszebb hangú kislány, rájőve a turpisságra, arra tudniillik, hogy újdonsült barátnője valójában nem énekel, lázadást szervez, néma lázadást. A versenyen a tanárnő beintésére az egész csapat tátogni kezd, s csak akkor váltanak igazi énekhangra, amikor a tanárnő dühödten kirohan a színpadról.

A történet - ismétlem - ha akarom, ilyen egyszerű, néhány mondattal leírható; és mégis olyan, mint a hagyma. Mert szól a barátságról, az összetartozásról, a - tanár szempontjából - a verseny mindenhatóságáról, a manipulációról, de ha akarom, arról is, hogy a pokolba - a győzelembe - vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Hisz a karvezető sem kizárni akarja a rosszabb énekeseket a közösségből, ellenkezőleg - még ha az igazgató jóindulatát keresve is -: csapattagként kezeli őket.

De a Mindenki - lám, egy újabb rétege a hagymának - üzen a mai magyarországi politikának is. Természetesen nem direktben, hisz a huszonöt perc egyetlen politikai utalást sem tartalmaz. Nem bukkannak fel benne csúnya emberek - a negatív szereplőként lefestett tanárnő sem egy ránézésre ellenszenves típusú arc -, a gyerekek között sincs egy Geréb, de még egy Németh Szilárd-féle karakter sem. Szóval ez a réteg, lehetséges, csak az én fejemben létezik, Deák Kristóf rendező Arany Jánossal mondaná, hogy "gondolta a fene". Lehetséges, írom, pedig tudom, hogy nem. Tudom, hogy Deák Kristóf nem naiv alkotóként vitte szalagra a történetet - még ha nincs is már szalag -, tudom, hogy pontosan építette fel a maga hagymáját, és bízta rám, a nézőre, mit, melyik réteget akarom lefejteni belőle, illetve mennyire akarom látni egyben az egészet, hogy a végén sírhassak tőle...

MIRŐL SZÓL VALÓJÁBAN A MINDENKI?

MANDINER BLOG
Szerző: Bakó Bea
2017.03.01.


...Az alapellentmondás, amiről a Mindenki szól, már a film első jelenetében elhangzik: „Elég híresek vagyunk, versenyekre járunk, sorra nyerjük a díjakat” – mondja az igazgató az anyukának, majd a következő mondatban hozzáteszi: „Mindenkit szívesen látunk a kórusban, ez az egyik alapelvem”. A fehér köpenyes, ránézésre kémiatanárnak kinéző igazgató sem lehet persze annyira laikus a zenéhez, hogy elhiggye: létezik egyszerre siker és egyenlősdi, és az ő iskolájában minden önként jelentkezőnek Isten adta tehetsége van az énekléshez. De nem is kell ezzel foglalkoznia, míg végrehajtója, Erika néni sorra szállítja az iskolának a kórusdíjakat.

Az elmúlt napokban parttalan viták folytak arról, hogy mennyire gonosz a Mindenki „főgonosza”, Erika néni: az énektanárnő a siker reményében titokban arra utasítja a tehetségtelenebb kórustagokat, hogy valójában ne énekeljenek, csak tátikázzanak. Mikor pedig kiderül a turpisság, azzal érvel: ő mindenkinek jót tesz ezzel, hiszen így a tátikázók is részesülhetnek a többiek sikeréből, mehetnek velük versenyekre és utazni. A pro-Erika néni tábor elfogadja ezt az érvet, és még arra is hivatkozik, hogy a tanárnő kénytelen ilyen trükkökhöz folyamodni, hiszen az igazgató előírja, hogy mindenkit felvegyenek a kórusba. A kontra tábor szerint viszont Erika néni megnyomorítja a gyerekek lelkét és elveszi tőlük a zene örömét.

A kilencvenes években játszódó történet ezen kétfajta ellentétes értelmezése most, 2017-ben fájdalmasan rámutat arra, hogy mennyire a (poszt)szocializmusban élünk még mindig, és arra is, hogy ilyen hozzáállással nehéz lesz felzárkóznunk „A Nyugathoz”. Hiszen a pro-Erika néni tábor eszerint gyakorlatilag teljesen rendben lévőnek találja, hogy a teljesítő kevesek vigyék el a hátukon a többi nem teljesítőket. Ez színtiszta kommunizmus: te csak tátikázz, majd eltart az állam más balekok munkájából. Ugyanennyire hamis viszont a kontra-Erika néni érvelés is, ami leginkább a progresszív kortárs liberalizmus safe space-irányzatát juttatja eszünkbe: mindenki abban tehetséges, amiben úgy érzi, és ha elmondod neki, hogy nem úgy van, azzal beletrappolsz a lelki világába és verbális agressziót (vagy mit) követsz el.

Ez még akkor is nonszensz, ha gyerekekről van szó: a gyerekek ugyanis nem hülyék, és nagyon is szükségük van arra, hogy elkényeztetés helyett értelmes önkritikára neveljék őket. Senki nem lesz attól lelki sérült, ha 8-10 éves korában a szülei vagy a tanárai – normális és konstruktív hangnemben persze – értésére adják, hogy az iskolai kórus helyett valószínűleg nagyobb dicsőség vár rá a táncegyüttesben, a színjátszó körben vagy épp a focicsapatban. (Vagy netán az énekléshez ragaszkodó botfülűeknek is lehet csinálni egy műkedvelő kórust, amelyik nem jár versenyekre.)

Attól viszont egy egész társadalom lesz lelki sérült, ha gyerekkorában mindenki azt hallgatja, hogy „Pistikém te vagy a legszebb, legügyesebb és legokosabb az egész osztályban! Te egyszerre tökéletesen táncolsz, énekelsz és focizol!” Ugyanis az ilyen Pistikékből lesznek azok a felnőttek, akik az összes problémájukért másokat hibáztatnak – a szomszédot, a főnököt, az államot, Amerikát, Oroszországot, vagy épp Soros Györgyöt –, és eszükbe se jut azon elgondolkozni, hogy nekik maguknak mit kéne másképp csinálniuk. Közben azért továbbra is elvárják az államtól (és persze az azt alkotó, kárhoztatott szomszédtól meg főnöktől), hogy kihúzza őket a szarból és megoldja a problémáikat. Magyarországon sajnos még mindig elég gyakran van olyan érzése az embernek, hogy sokmillió ilyen elkényeztetett Pistike országában él, akik képtelenek valódi teljesítményt nyújtani, másoktól viszont – a saját kényelmük érdekében – ezt egyenesen elvárják...

TEGYÜK A SZÍVÜNKRE A KEZÜNKET: HIÁBA KAPOTT OSCART, NEM IGAZÁN JÓ FILM A MINDENKI

444.hu
Szerző: anarki
2017.02.28....Az alapötlet: mihez kezd a kórusvezető énektanárnő azokkal a gyerekekkel, akik szerinte nem tudnak énekelni? A bonyadalom: hogyan reagálnak a gyerekek, úgy is mint kórustagok, és főleg mint közösség, a tanárnő módszerére? Szűken értelmezve alapvető pedagógus-szakmai kérdés, tágabban véve kifejezetten elgondolkodtató morális dilemma. Ezt a dilemmát rest kifejteni a forgatókönyv, és ezt a restséget hivatott pótolni az, hogy majd csavarunk egyet a végén, és a poéntól összeáll az egész. Rossz hír: nem áll össze semmi, mert nincs miből.

A Mindenki karakterei kemény, minimum 6H-s s ceruzával megrajzolt figurák: sablonosak, részlettelenek, mélység bennük annyi, mint pocsolyában az iskolaudvaron; az igazgató olyan igazgatós, a gyerekek olyan gyerekesek, a csoki olyan csokis, a hangvillát a füléhez tartó tanárnő olyan hangvillát a füléhez tartó tanárnős, és meg is volnánk. Közösségnek pedig, amire tulajdonképpen a film címe is utal, a Mindenkiben nyoma sincs, mármint azon kívül, hogy a szünetben a gyerekek amúgy gyerekmódra egymással játszanak az udvaron, mert hogy kivel játsszanak, ugye.

Ennek a vázlatos-sematikus (lásd: lusta) hozzáállásnak köszönhető, hogy például a konfliktus középpontjában álló énektanárnőről még annyi sem derül ki, hogy most akkor ő gonosz, vagy csak paraszt, vagy talán csak a végletekig teljesítményorientált, illetve egyszerűen szakmailag inkompetens, aki rossz módszerekhez nyúl – esetleg ahhoz is hülye, hogy meg tudja különböztetni a dalos pacsirtát a károgó varjútól. Mint ahogy az sem derül ki, hogy a mindvégig tátogásra ítélt gyerekek a végére csodával határos módon mégis megtanultak énekelni, vagy a záró bodzavirág alatt is tátogtak tovább, nehogy rontsák az összhangzást...

ITT OLVASHATÓ

AHOGY MINDENKI

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.02.28.Mivel a “Mindenki” című kisfilmről óhatatlanul mindenki a saját köznevelési frusztrációira gondol (ebben a tekintetben a film legerősebb, egyben legcsalfább eleme éppen a címe, amit az Oscaron persze nem is díjazhattak), én is újra felidézek egyet a saját múltam sötét kútjából. Eléggé lidérces amúgy, ahogy magánmúltjaink a közmúltba olvadnak, és az időben lineárisan távolodó közelmúltunk fogalmilag-érzésileg egyre közelebbivé válik, az egyszervolt-holnemvolt mágikus realizmusára a kétszerlett másnapos józansága hullik.

Nincs ebben a történetben lázadás, még tanulság sincs benne. A történeteknek többnyire nincs tanulságuk. Hiszen a tanulság afféle következmény, ok-okozati párlat, ami értelmét veszti egy ciklikus, önmaga farkába harapó időben, a mindenkori hatalom kéjes önfellációjának társadalmi pornódíszletei között. Csak történetek vannak, amik önmagukról szólnak.


ITT OLVASHATÓ

BEFOGADÁS, AMI ÖRÖK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.02.28.


Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet... Sokan szeretnék megteremteni a családi harmóniát, de előfordul, hogy ez sokáig csak álom marad, mert nem jön el a várva-várt gyermekáldás. Ilyenkor következnek a hasznos praktikák, tanácsok, egészségügyi szűrések, vizsgálatok, kezelések… Ha ezek sem segítenek, akkor merülhet fel az örökbefogadás lehetősége.

Ma már nyíltabban beszélünk erről a témáról, kevésbé számít tabunak az évtizedekkel ezelőtti véleményekhez képest. Még a sztárok is büszkén vállalják, ha adoptáltak. A köztudatba is egyre több információ szivárog be, és sűrűbben hallunk olyan kifejezéseket, amiket régebben csak az egészségügyben illetve a gyermekotthonokban, vagy alapítványoknál használtak. Ennek ellenére még sok fogalom összemosódik, tévhitek is megjelennek. Ezeket érdemes tisztázni, így még többet tudhatunk meg erről a különleges családi formáról.

Az örökbefogadás egy életre szóló döntés, szemben a helyettes szülőséggel (maximum 6 hónap), vagy a nevelőszülői formával (ez akár felnőtt korig is tarthat, de a vér szerinti szülők végig rendelkeznek szülői jogaikkal). Örökbefogadás esetén a gyermek teljes mértékben olyan státuszba kerül, mintha vér szerinti utód lenne. Az eredeti rokonsággal meg is szűnhet a kapcsolat, de a gyermeknek természetesen joga van tudni a gyökereiről. Jogilag és érzelmileg teljes értékű család alakul az adoptálással. Mégis számos olyan speciális kérdés felmerül, ami egy vér szerinti gyermekkel nem kerül elő, mert "magától" kialakul. Ilyen például a korai kötődés, ami már a várandósság alatt elkezdődik, az anyuka és a baba teljes szimbiózisban hangolódnak egymásra...

PÁNIKOLNI NEM KELL, ÉSZNÉL LENNI IGEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.01.


Egyre nagyobb a bizonytalanság az Egyesült Királyság és főleg az ott élő uniós állampolgárok helyzete kapcsán, aminek az egyik következménye, hogy terjednek a hírek, melyek aztán hol igaznak bizonyulnak, hol kiderül róluk, hogy csupán arra jók, hogy rémisztgessék a már ott élő európaiakat, köztük a magyarokat is. Van azonban egy olyan joghézag, ami akár veszélyes is lehet, ha nem figyelnek oda a szigetországban élő magyarok (és más uniós tagállamok polgárai), úgyhogy arra gondoltam, erősen közszolgálati jelleggel ma erről írnék.

A helyzet úgy áll, hogy az Európai Unió tagállamaiból érkezett állampolgárok bizonyos megfelelések esetén állandó tartózkodásra jogosultak, ami alighanem elegendő lesz majd a Brexit után is a maradásra.

(Csupán zárójelben jegyezném meg, hogy a Daily Telegraph értesülése szerint Theresa May brit miniszterelnök már attól a márciusi naptól fogva korlátozhatja egyes Európai Uniós polgárok belépését Nagy-Britanniába, amikor hivatalosan is bejelenti, hogy országa megkezdi az Európai Unióból történő kilépési tárgyalásokat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az újonnan érkezőknek például vízumért kellene folyamodniuk és korlátoznák a szociális segélyekhez való hozzáférésüket is.

A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a bejelentés dátuma előtt érkezett EU-migránsok jogait tiszteletben tartják, ha az Európai Unió más országaiban élő brit állampolgárok jogai sem csorbulnak. Minderről részletesebben itt olvashattok.)

Na, szóval alaphelyzetben nincs is semmi gond, ám akadnak olyan speciális élethelyzetek, amikor már lehet. Némileg zavaros ugyanis a szabályozás, melynek értelmében az uniós tagállamokból érkezők és családtagjaik használhatják ugyan a közegészségügyet (NHS), de a Belügyminisztérium szerint ez nem jelenti azt, hogy teljeskörű betegbiztosítással is rendelkeznének – hívta fel a figyelmet a Freemovement.org jogásza.

Egy konkrét eset került eddig bíróság elé, és ott a Belügyminisztérium nyert, azaz a döntés értelmében az NHS nem számít teljeskörű betegbiztosításnak. Azaz (és itt jön a lényeg) mindazoknak, akik uniós állampolgárként élnek az Egyesült Királyságban, nem elegendő az NHS-jogosultság ahhoz, hogy maradhassanak az országban...

MOMENTUMOK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.01.


Alaposan felrázta a hazai és méltán állíthatjuk, hogy a külföldi közvéleményt is a Momentum Mozgalom népszavazási aláírásgyűjtése és annak sikeres abszolválása. Talán kevesen gondolták azt, hogy több mint 266 ezer aláírást sikerül majd összegyűjteniük, amivel hirtelen megfontolásra kényszerítette a kormányt. Végül is ma úgy áll a helyzet, hogy lemondják az olimpiai kandidálást, aminek én személy szerint örülök. 

Megfutamodásnak tekinthetjük-e ezt, vagy sem a Fidesz részéről? Szerintem nem, hanem a realitások hideg értékelésének és a Fidesz által eddig is követett és bevált módszerének alkalmazásaként. Korábban is volt olyan intézkedése, törvénytervezete, amelyet a hazai közvélemény erős ellenszenve kísért. Ezek közé tartozott a netadó bevezetésének a terve, amely egy százezres tömegtüntetést váltott ki. Hasonló dolog történt a boltzárral kapcsolatban is, de itt már a népszavazás kiírásának a valóságos réme fenyegetett. Mindkét esetben a kormány inkább meghátrált, engedett a közvélemény, és/vagy az ellenzék követelésének. Ez szerintem két okból volt helyes döntés a részükről. Egyrészt később elmondhatták azt, hogy hallgatnak a nép szavára, és azt a legmesszebbmenőkig igyekeznek figyelembe venni. Másrészt kifogták a szelet a tüntető tömeg és az ellenzék vitorlájából, s így azok nem tudtak teljes győzelmi tort ülni. De ha jobban megfigyeljük, ezek a problémák alapjaiban nem érintik a hatalom főbb politikai céljainak a megvalósítását, hiszen ezek csupán egy-egy részproblémára adott hatalmi választ jelentette. Talán ezt mondhatták: „legyen most igazatok, de a lényegi kérdésekben úgysem fogunk engedni.” Ebben is van némi igazság, merthogy, mint ahogyan azt korábban is jeleztem, a hatalomnak kell a politikai céljait megvalósítani, nem pedig a partvonal mellől bekiabálók ezernyi óhaja szerint cselekedni...

EZ TOTÁL BETEG!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.03.01.


Szóval ez a Space-központ és az üveghíd azért már rendesen sokkolt. Ez már olyan volt majdnem, mint egy homloklebeny műtét orron át, merőkanállal.
Főleg az ára 5 500 000 000 birodalmi forint.

Ebből 2750 háztartás kaphatna a háza tetejére ingyé napelemeket. Tokkal - vonóval, totális rezsicsökkentésként. Senki nem lázad, senki nem hisztizik, csak pár blogger röhög és anyázik kínjában.

...és tudjátok sehol egy politikus, aki elordítaná magát, hogy most már elég!

Azt is leírom, hogy minden Fidesz szimpatizáns, szavazó rohadjon meg cipőben, mert aki ezt az elmebeteget ráeresztette az országra, az bizony megérdemli. A legszarabb, pedig a totális tehetetlenség, mert én leírom, hogy baromi dühös vagyok, ti meg bólogattok, de semmi nem történik az égvilágon.

És tényleg ba...a meg, ott van a Népstadion, vagy Nemzeti, vagy a franc tudja milyen stadion, mert nem számít. 190 milliárd! Egy ülőhely árából 5 házra mehetne napelem. Paksot már nem írom, pedig azt is kiszámoltam már...

MIT ADTAK NEKÜNK AZ EURÓPAIAK?

ALAPBLOG
Szerző: CITADELLA
2017.02.28.


...A németek (európaiak) beszednek adóban 100 eurót, amit nekünk adnak. Ebből ellopunk 20-at, az megy offshore-ba. 20-at kiosztanak közvetlen támogatásként, abból vesz a lakosság magyar államkötvényt, ingatlant, befektetési alapot. 30-ért foglalkoztatunk magyar vállalkozókat, akiknek a nyeresége mondjuk 10, a munkabérek kitesznek 10-et, az adók 10-et, ami a magyar államhoz folyik be. És 30-ért veszünk német (európai) gépeket, amiből 10 adóként visszafolyik a német költségvetésbe, 10 megy a vállalkozó profitjába, 10 meg munkabérként kifizetésre kerül Németországban. Tehát a német költségvetés elkölt 100-at, visszakap 10-et, és 20-ból támogatják a saját iparukat, nettóban legjobb esetben is 70 mínuszban vannak. Magyarországon lesz egy csomó új gép, amivel később termelni fogunk, nőnek az állami adók, nőnek a bérek, a vállalkozói profitok, és még az alkotmányos költségekre is jut egy csomó.

Szóval a sztorinak a vége az, hogy pont ott tartunk, mint eddig: a Marshall-segély óta ilyen pénzosztás nem volt Európában, Magyarország történelmében meg ekkora külső, viszonzatlan tőkebeáramlásra még soha nem került sor, és az EU-s pénzek tartják életben lassan 10 éve a gazdaságot, azok nélkül mind a gazdasági növekedés, mind a megtakarítások, mind az államadósság teljesen más pályán lenne. Ez tehát nem egy óriási ütőkártya, hanem egy marhaság.

HÍD A LOPÁS VILÁGÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.02.28.


Feloszlatta magát a Híd a Munka Világába nevű foglalkoztatási szövetkezet. Ezt az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott szervezetet a hasonló nevű program lebonyolítására találták ki. A Híd a Munka Világába program eredeti célkitűzése az volt, hogy segítse a magyarországi cigányság felzárkóztatását, s mind több cigányember számára szerezzen munkát.

A szép elképzelések, valamint a valóság köszönőviszonyban sincsenek egymással. A szervezet 200 millió forintért vett irodaházat a budai Gellérthegy utcában, 26 milliót költött irodák felújítására, irodabútorokat vett bruttó 31 millióért, informatikai eszközöket bruttó 21 millióért. Béreltek 10 gépkocsit fél évre, darabonként közel 3 millió forintért. Továbbá két tanulmányt írtak összesen 50 millióért.

A romák számára elfelejtettek munkahelyeket szerezni.

Ez a korábban Farkas Flórián miniszteri biztos által vezetett szervezet és program minden mással foglalkozott, csak azzal nem, ami hivatalosan a dolga lett volna. Mindemellett még jelentős, mint 1,6 milliárd forintos kiadással sem tudott elszámolni, így ezt a pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) visszakövetelte.

Miután a pénzt Farkas Flórián és társai elköltötték (lásd, mint fenn), nem tudták visszafizetni. Szerencsére a kormány segített, az 1,6 milliárd forintból mintegy 1.3 milliárd forintot visszafizetett az Emmi nevű minisztériumnak...

MIÉRT ÉS MEDDIG TŰRIK MÉG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.28.


A fideszes retorikának – a kormányszinten űzött uszító, gyűlöletkeltő szándékú végtelenített papagájkodásnak – nincs Európában párja.

Most csak egyetlen mondattal foglalkozom:

A kormányszóvivő szerint a Soros György által finanszírozott nemzetközi szervezetek feljelentése alapján baloldali és liberális politikusok támadták Magyarországot a bevándorláspolitikája miatt hétfőn az Európai Parlamentben (EP).

  1. Az EP illetékes bizottságában nem csupán Orbánia bevándorláspolitikája volt a téma, hanem például a sajtó helyzete, a civilszervezetek elleni kormányzati támadások, az emberi jogok megsértései stb.
  2. A „kormány” nyitott a vitás kérdések megbeszélésére, bár például az emberjogi fölvetéseket már rendesen megtárgyalták – ezt a hazugságot ismételgeti Trócsányi és az egész papagájkórus is.
  3. Visszatérő sajátossága a „kormány” hadovájának, hogy „följelentésről” beszél – mintha nem volna teljesen világos a helyzet az elfogulatlan érdeklődő számára, minden „följelentés” nélkül is…
  4. Ebben a kontextusban a följelentés valami besúgáshoz hasonló dolog: idegen érdekek kiszolgálóihoz, háttérhatalmak ügynökeihez, spekulánsok bérenceihez illő dolog… Egyetlen ilyen mondat tökéletesen igazol minden „vádaskodást”..!
  5. A fideszes uszítás szerint elég valamiről azt mondani, hogy liberálisok, baloldaliak műve: ezzel mindent megmondtak, a fölvetett problémákról nem is kell beszélniük… Ez azt jelenti, hogy a „kormánynak” nincs szava gondolkodó emberekhez: csak klienseihez, vazallusaihoz és olyanokhoz, akiket a bűnbakképző ocsmány handabanda már teljesen elkábított; olyanokhoz, akikből a gyűlölködés feltételes reflexét néhány visszatérő hívószó kiváltja.
  6. A hívószók hálózatában a kifejezések egymást értelmezik, egymást kölcsönösen fölidézik: följelentés, idegen érdekek kiszolgálói, háttérhatalmak, homályos pénzügyi körök, bérencek, migránssimogatók, brüsszeliták, nagy testű vízi ragadozó, Soros… E kifejezések kizárólag a Fidesz kreálta „valóságra” vonatkoztathatók – a tények szempontjából tökéletesen irracionálisak.
  7. Minden bűnbakképző, uszító duma irracionális, torz, hamis, hamisító. Amikor kormányszinten űzött uszításról, bűnbakképzésről beszélünk – évek óta „csúcsra járatják”: bárhová nézünk, hazug, uszító plakátokat látunk; a „közmédiából” és a kereskedelmi tévékből elképesztő mennyiségben öntik ránk a „társadalmi hirdetéseket”, ömlik a dezinformáció; a hazug sikerpropaganda hozzátartozik a gyűlöletkeltéshez: a migráncsozással, bérencezéssel stb. együtt azt üzeni, hogy „külső és belső ellenségeink” irigylik óriási sikereinket, veszélyeztetik azokat, sőt, létünkben fenyegetnek bennünket –, számításba kell vennünk a magyar történelem ama negatív tradícióit, amelyeket ez a propaganda teljes tudatossággal idéz föl.
  8. A hívószók fentebb említett hálózata gyakorlatilag megegyezik a múlt század 30-as, 50-es éveinek a mai hataloméhoz részben hasonlítható céllal és hatással használt szókészletével, azaz – a kor megkövetelte, de azért az egyatábor számára kellően áttetsző kódolással – egyszerre mutatja a kereszténykedő, soviniszta, rasszista-antiszemita, idegengyűlölő szélsőjobboldali és az osztályárulózó, impirilistázó, rothadónyugatozó sztálinista-rákosista propaganda sajátosságait.
  9. Hosszú évek óta műveli a „kormány” a fentebb felületesen, de – véleményem szerint – a tényeknek megfelelően jellemzett propagandát. Rothasztja ezzel nem csupán Magyarországot, hanem az Európai Uniót is. S teszi mindezt részben a magyar emberek pénzéből (kihívó arcátlansággal magáncéljaikra – hatalmuk maximalizálására – használva közpénzek százmilliárdjait), részben az EU adta támogatásból.
Nem tudni, mikor lesz elég ész, erő és akarat Magyarországon ahhoz, hogy a mai iszonyú rezsimet meg lehessen buktatni. Gyengék vagyunk minden tekintetben: erkölcsileg, intellektuálisan egyaránt.

De a Néppártban, az EU-ban sincs meg – hiába minden tapasztalat? – a képesség, a szándék a fenyegető veszély fölismerésére, az ellene való hatékony föllépésre..?


ELMONDHATATLAN SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, HOGY EHHEZ AZ ALJASSÁGHOZ MÁR A GYEREKEKET IS FELHASZNÁLJÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.28.


Felnőtt: Na, kik vagytok?

Gyerek1: Én vagyok a migráns.

Gyerek2: Én a rendőr.

Felnőtt: Hova kíséred a migránst?

Gyerek2: Börtönbe.

Felnőtt: Valamit mondotok-e magatokról?

Gyerek1: Igen. Szíriából jöttem, nagy utat megtettem, ha befogadnak, én jól megfizetem. Úgy hallottam, erre székely népek laknak, vendégszeretők ők s könnyen szállást adnak.

Felnőtt: Na, erre mit szól a rendőr?

Gyerek2: Rendőr vagyok a javából, szólj csak nekem ha bárhol tolvajt látsz vagy migránsot, elkapom én, meglátod. Az éjjel is dolgoztam, egy migránsot elkaptam, fegyverét elkoboztam, s szinte meg es pofoztam. (…) csoda hogy meg nem fulladt. Ilyen bolond világot, hát aztán még ki látott? No, de gondolom ezér’ a főnököm megdicsér. S hátha még az es lehet, fizetésemen emel.

Gyerek1: Mi vagyunk a migránsok, a tévébe a sztárok. Újságba’ es ottvagyunk, Merkelnek bébokszolunk.

Gyerek2: Mi ez a csúnya beszéd, te szemtelen fehérnép? Nem szégyelled magadat? Fogd bé hát a szájadat.

Gyerek1: Nem megyünk mi Németbe’, mert a mocsok Merkelke a sok jót megígérte, de nem teljesítette.

Gyerek2: Hát ez nem ért magyarul, talán mondjam arabul. Fogja már bé a száját, s szedje gyorsan a lábát.

Gyerek1: Kérem, jó rendőr uram, engedd szabadon utam, mert az egész családom itt bujkál a határon.

Gyerek2: Egyáltalán nem lehet, gyorsan börtönbe veled. Én becsületes vagyok, az államnak dolgozok.

Gyerek1: Mit szól az euróhoz? Beszéljük meg ezt itt most. Engedjen el bennünket, s mehet nyaralni egyet.

Gyerek2: Jól van akkor, menjenek, csak menjenek el innen. Ennyi euróér’ ki bolond ne engedné?

Ez itt nem más, mint aminek sejteni lehet: egy zenés-verses kiselőadás, a főszerepben két általános iskolás kisdiákkal, akik a farsangi mulatságra készültek ezzel a remekművel. Bevallom, mióta elindítottuk az oldalt, nem volt még egyetlen olyan téma sem (bár jut minden napra számolatlanul), ami ennyire megviselt volna.

A 3 perces, kínrímektől üvöltő keserves videót rejtélyes okoknál fogva nem sikerült beágyaznom – IDE kattintva megtekinthető, mindenkinek ajánlom, vegyen annyi erőt magán, hogy megnézze -, de a leiratát mindenképpen fontosnak tartottam megörökíteni. Az, hogy örökérvényű tanulságokat hordoz, nem kifejezés arra, amit itt láthatunk. Az kevés, hogy a hideg kirázott ettől a soha véget érni nem akaró 3 perctől, hogy a szörnyű és borzasztó jelzők kivételével semmi értelmeset nem tudtam gondolni erről. Pedig fontos, hogy gondolkodjunk erről és helyezzük kontextusba ezt a migránsos gyalázatot.

Történt mindez Romániában, Székelyföldön, Hargita megyében, a Székelyudvarhelytől 11 km-re fekvő Oroszhegy nevű, egy kicsivel több, mint 1800 lelket számláló faluban. A földrajzi elhelyezés tisztázása azért fontos, mert Erdélyben és különösképpen Székelyföldön nincs élő ember, aki találkozott volna migránssal. De olyan se sűrűn van, aki a román rendőrséget pozitív jelzők kíséretében tartja számon, és büszke lenne arra, hogy a román államot szolgálja. Itt és most ez is megtörtént, nem repedtek darabokra a tudatok: magasztos percek voltak ezek a jelenlévő, harsányan nyerítő felnőtteknek.

Történelmi pillanata ez az emberiség erkölcsi, intellektuális pusztulásának, amelynek – ebben a huzatos és butaságtól bűzös Kárpát-medencében – az Orbán Viktor nevével fémjelzett magyar kormány minden emberi jóérzést, racionalitást pofán rúgó idegengyűlölő kampánya teremtett keretet. Az első gyümölcsöket le lehet szüretelni, jó étvágyat kívánok magunknak...

A BENNÜNK REJLŐ FOSTER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.01.


Michael Douglas az Összeomlásban – mint William Foster – az autópálya dugójában állva, s mert zavarták a hülye legyek meg a dudálás, egyszer csak bekattant, kiszállt a gépjárműből, hogy gyalog érje el célját, ami a lánya születésnapja volt.

Zarándokútja során romba döntötte fél Los Angelest, kinyírt néhány manust, hogy megnézhesse a családi videót, majd annak rendje és módja szerint lelőtték. Alapmű ez a film az emberi lélek sötét titkairól, ha még nem volt meg, tessenek megtekinteni. Mi ugyan Magyarország vagyunk, de nekünk is van Fosterünk. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.

Egy névtelen magyarszentmiklósi közmunkásból egyszer csak előbukkant a vadállat még az őszön. Vele sem volt semmi baj addig, de valami miatt megtagadta a munkát, a polgármestertől kapott utasítást, aztán elgyalogolt a kultúrba, ott lemondásra szólította fel a falu első emberét, pofán vágta, és megtépte a ruházatát.

Senki nem érti azóta sem a megborulás okát és indokát. Ám mielőtt még erre keresnénk a magyarázatot, somolyogjunk jót azon, hogy az ügyészség vádat emelt ellene, és a közmunkásra közérdekű munka kiszabását kérte büntetésként. Ez is mutatja, milyen abszurd világban élünk, ahol minden előfordulhat, az is, hogy hirtelen-váratlan elmegy az ember esze...

ÜLJ LE VIKTOR! ELÉGTELEN!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.28.


Orbánnak, ki tudja hányadszor, elgurultak a csapágygolyók a fejében. Látszólag. Mert az utóbbi idők egyik legvilágosabb beszédét tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Budapesten rendezett gazdasági évnyitóján. Önmagához képest. Igazi üzenetbeszédet tartott.

Hogy elfelejtette volna, honnan jött? Ezzel sem lenne, és nincs is egyedül. Meg aztán ezt sem igazán. De ennyire kár lenne előre rohanni a beszédben. Illetve abban, ami közhírré vált belőle. Amely híranyagban igazi vezérszólammá vált az etnikai vonulat. Ami teljesen világos: Orbán immár vállaltan ráhajtott a Jobbik középre húzódásával leszakadó szélsőjobboldali választókra. Mert valószínűleg ráébredt: a saját törzsválasztóinak egy része is lemorzsolódhat, ha valakik veszik a fáradtságot és konkrét adatok, konkrét gazdasági ötletek mentén kezdik tematizálni a választási felkészülést. Márpedig a korrupció, a pártsógori komaság rendszerének adatai veszélyesek lehetnek. Ahogy valószínűleg az ügynökakták kérdése sem lenne minden kínos következményektől mentes. Így teljesen érthető, ha Orbán, a korábbi homályos utalások, az áthallásokkal való manipulációk után, és helyett, immár nyíltan a rasszisták pártjára állt. Ez az a kérdés, ami mentén, hitelvi alapon lehet majd megközelíteni a választásokat. Nem kellenek tények. Annyira nem, hogy a tények egyenesen gátolnák ezt a fajta retorikát. De a történelemből ismert tény: Hitler sem a kétméteres, kékszemű és szőke mutánsok díszpéldánya volt. A Kárpát-medencében pedig egyenesen idiotizmusnak a rasszista megközelítés. Bármilyen irányból.

Alkalmasint a gazdasági növekedés, illetve a humán erőforrások kezelésének megközelítésében kifejezetten baromság. Annyira, hogy legfeljebb az igazolja: olyan is lehet miniszterelnök, aki már a középiskolai órákon is zsebhokival lehetett elfoglalva. Mert a tananyaggal biztosan nem. Az egyik oldalon azt állítani, hogy: „a túl nagy keveredés bajjal jár”, míg a másikon azt emlegetni, hogy az ő falusi tisztasága a mérce, mást nem igazán jelenthet ugyanis. Az 1970-1980-as évek középiskoláiban még faluhelyen is hallania kellett volna a hibrid vetőmagokról, és ezzel kapcsolatban a heterózis-hatásról. Miközben a másik oldalon, immár történelemből, az uralkodóházak, és
 a falusi elitek beltenyésztéses leromlásáról. Úgyhogy: Ülj Viktor! Elégtelen! Közismeretből...

BAYER ZSOLT ÉS A KIREKESZTŐ NEMZET ÜGYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.02.28.


Ezekben a napokban, a lassan gigantikussá dagadó olimpiai hercehurca utáni légüres térben úgy tűnik, a Fidesznek és holdudvarának megint sikerült olyan nemzetet teremtenie, amely kirekesztésről, gyűlölködésről és elhatárolódásról szól.

Nem is lenne igazán elvesztett meccs ez az egész, olimpiás-népszavazásos ügy a Fidesz számára, ha Bayer Zsolt nem énekli meg a hősi eposzok hangvételében a dolgot. Persze, hebegett-habogott Kósa Lajos, hisztériázott Kocsis Máté, fenyegetőzött a pénzek vidékre szórásával Lázár János, de Bayer mutatta meg igazán, hogyan kell a tragikus hős pózába merevedni.
„Jó lett volna egy nemzeti ügy. Ugyanis nem volt nemzeti ügyünk, csak a Jóisten tudja, mióta nem. Talán a trianoni fájdalom volt ilyen utoljára, bár abba is nagyon hamar belepiszkítottak a kommunisták” – zeng a bús dalnok.

És helyben is vagyunk megint. Kié a nemzet?

Hagyjuk is most azt a részét, hogy mennyire álságos, hazug, manipulatív dolog Trianon és a 2024-es budapesti olimpia között párhuzamot vonni, pláne behozni suttyomban a kommunistázást is, csak hogy mindenki értse, honnan fújnak a szelek.

De azt azért ne felejtsük el, mondjanak most bármit a Fidesz körüli zavarodott okoskodók: a nemzet a nemzeté. Azoké, akik alkotják. Közösség, ami enmagunkból áll, Bayerből ugyanúgy, ahogy a folyton vasárnap délután falat fúró szomszédból is. Meg az aláírásgyűjtőkből, akik egy hónapon át aluljárókban fáztak, míg összegyűlt az a fájdalmas 266 ezer, meg még 151 darab aláírás – és persze magukból az aláírókból is.

Sőt. Nemzeti üggyé az olimpiát épp ezek az emberek tették, mindazok, akik gyűjtöttek, és azok, akik aláírtak. Azok, akik hisznek még egy demokratikus talapzaton nyugvó Magyarországban. Akik elhitték, hogy a kormányzati gőg ellenében nekik is lehet szavuk, akik dönteni akartak az olimpiáról (mindegy, hogy hogyan).

Lehet ugyan játszani ezt a kirekesztősdit, lehet a világ összes fájdalmának könnyét belezokogni a virtuális térbe, eláraszthatja Bayer fájdalmának izzadtságszaga a Magyar Idők hasábjait, ettől még tény marad: ma ebben az országban az emberek tekintették a nemzet ügyének az olimpiát..
.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN NAGYDOLGOZIK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.28.


Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Parragh László MKIK-elnök részvételével zajlott kedden a Gazdasági Évnyitó.
Megvilágosodtunk végre, ami nem is csoda, ha a minőségi előadók névsorát szemügyre vesszük, csupa-csupa nemzetközi szaktekintély.
Persze könnyű nekik, hiszen a miniszterelnök irányt mutat, miként hajdan Ceaușescu tette, nekik pedig csak végig kell menni a fényesre nyalt csapáson, alátámasztva a miniszterelnöki bölcsességeket, melyek száma végtelen.
Bár a hála nem politikai kategória, mindahányan jól tudják, hogy nincs a világon még egy olyan államszervezet, melyben ők hasonló pozíciót kaphatnának, ezért hát elemi érdekük, hogy a gazdaállat jól érezze magát, ők pedig zavartalanul élvezhessék az életet.

Hogy a szolgák miről csacsogtak, az szinte mindegy is, a lényeg a kormányfői kinyilatkoztatás volt.
Az étteremben sem érdekel senkit, hogy mi a véleménye a kuktáknak az étolaj minőségéről, a séf véleménye érdekes a libáról, hiszen ő írja alá a fizetési jegyzéket, tehát véleménye sokkal fontosabb még a zavaró tényezőt képező vendégek véleményénél is.
De aggodalomra semmi ok, egybehangzó véleményük szerint a magyar gazdaság teljesen rendben van, már majdnem puma.
A miniszterelnök persze kissé óvatosabban fogalmaz, szerinte a helyzet nem jó, a helyzet biztató, a mostani állapotot el is lehet rontani.
A prognózistól kivert a hideg veríték, merthogy ezidáig látható volt, hogy a magyar gazdaság egy olyan autóbusz-roncsra hasonlít, mely lefelé rohan egy lejtőn, de a sofőr még berreg és tekergeti a kormányt, erre most kiderül, hogy a kormány olyan, mint a hajdani körhintán a kisautóban - tekergetheted, de minek?
Miután magyar gazdaság gyakorlatilag nem létezik, ez az egész arra emlékeztet, mint amikor a halott ágya felett konzíliumra gyűlik össze a főorvosi stáb, és optimista nyilatkozatokat ad ki - a néhai Lajos bácsi kicsit büdös ugyan, de van még remény, majd adunk neki nagy feladatokat és felpattan, mint a rugós-krampusz a dobozból...

OLYAN LEGOLANDRE AD TÁMOGATÁST A KORMÁNY, AMELYET NEM IS TERVEZNEK MEGÉPÍTENI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.03.01.


Aranyáron írták a tanulmányokat az Iparkamarának; megtartaná a kormány a tao-támogatások átláthatatlan rendszerét; vádat emeltek a Samsung vezetői ellen a Dél-Korea elnökének juttatott kenőpénzek miatt.

Ezekről ne maradj le!

Szép summát fizetett az állam Bánki Erik testvérének ingatlanjáért (Átlátszó)

Még lovat is vett a Samsung vezetősége a dél-koreai elnöki bizalmas lányának (Index)

Meghökkentő közbeszerzések a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Szép summát fizetett az állam Bánki Erik testvérének ingatlanjáért
A Baranya Megyei Munkaügyi Központ húsz éve bérel egy pécsi ingatlant egy cégtől, amely korábban Bánki Erik, a Fidesz helyi meghatározó arcáé volt, de azóta is a családban maradt. Már a szerződés megkötésekor gyanús volt, hogy a megyében jellemző szocialisták és fideszesek közötti alkuk része lehetett a bérbeadás. Most az állam 613 millióért vette meg az ingatlant, amelyet ‘99-ben még 76,6 milliós értéken apportáltak Bánkiék egy következő cégbe. (Átlátszó)

Még lovat is vett a Samsung vezetősége a dél-koreai elnöki bizalmas lányának

Megtörtént a vádemelés a Samsung január elején letartóztatott alelnöke, illetve további négy vezető ellen. Az alelnök elismerte, hogy 5 milliárd forint összegű adományt juttattak Csve Szunsil, az elnök bizalmasának alapítványának, de azt tagadja, hogy ezért a kormány támogatását várták volna, hogy felvásárolhassák vetélytársukat. A vád szerint összesen 10 milliárd forintnyi kenőpénz folyt a cégtől az államfő felé. (Index)

Meghökkentő közbeszerzések a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál
Nemrég független szereplők világították át az MKIK-t és súlyos visszaéléseket tártak fel. A szakképzési programok alakítására, megismertetésére elnyert uniós pénzekből olyan tanulmányokat fizettek, amelyeknek végső ára félmillió forintot is kitett oldalanként. A gyerekek buszoztatásával pedig olyan céget bíztak meg jóval a piaci ár felett, amelyik csak a szerződés megkötése után vette fel a személyszállítást a tevékenységi körébe. (Átlátszó)

Olyan projektre kapott pénzt Nyíregyháza, amelyről még nem is tárgyalt

Nyíregyháza polgármestere lelkesen hirdette a közösségi médiában, hogy a városban Legoland épül. Ilyen élményközpontból Európában eddig csak négy van, óriási turisztikai vonzerő lenne a megépítése. A kormány most adott 9,5 milliárd forint támogatást a projektre, csakhogy közben a Legolandek működtetését kizárólagosan gyakorló Merlin Entertainment jelezte, hogy nem tervez újabb központot nyitni Nyíregyházán. (Privátbankár)
Ha van még két perced:

Megtartaná a kormány a tao-támogatások jelenlegi rendszerét, így az uniós engedély meghosszabbítását kérték. 2015-ben 107 milliárdnyi adóforint vált átláthatatlan sporttámogatássá. (444)

Seszták Miklós szülővárosában, a folyamatosan épülő Kisvárdá
n most az atlétikai centrumot fejlesztik 408 millióból. A kivitelező a több, milliárdos közbeszerzést is elvivő Nyírépszer Kft.(Átlátszó)

A román alkotmánybíróság szerint túllépte a hatáskörét a korrupció ellenes ügyészség, amikor az országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendeletet ügyében vizsgálódott. (Jogifórum)

Így árazza be a piac a korrupciót: néhány nap alatt 50%-kal nőtt a Konzum Nyrt. részvényeinek értéke, miután kiderült Mészáros Lőrinc bevásárolta magát.(Hír TV, HVG)

Simicskának áll a zászló az oszlopháborúban: másodfokon is kimondta a bíróság, hogy a főváros jogtalanul bontotta fel a Mahírrel korábban 25 évre kötött szerződést. (Index)

Nem lesz budapesti olimpia 2024-ben, így felmerül a kérdés, hova csoportosítják a forrásokat. A kormány még januárban úgy döntött, hogy több sportlétesítmény olimpia nélkül is megépül. (Index)

Sátoraljaújhelyen 2,5 milliárdból építenének egy 700 méteres függő üveghidat
, amely a világon a leghosszabb lenne. Reméljük olyan nyeri majd a közbeszerzést, aki érti a dolgát. (Vastagbőr)

Húsz éve tört ki a bankpánik, a félig állami félig magánkézben lévő Postabank körül. Nem tudni, hogyan terjedtek el hírek, de nem volt alaptalanok, ugyanis nagy hiány volt a banknál. (Index)

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.01.


New York Times/Reuters

Az unió Alapjogi Ügynökségének vezetője aggasztónak tartja, hogy alapvető emberi jogok, illetve a védelmükre szolgáló intézmények kerültek nyomás alá, miután az elmúlt két évben több mint másfélmillió menekült érkezett Európába. A beözönlő tömeg miatt sok helyütt felerősödtek a migránsellenes, szélsőjobbos pártok, és megugrott a gyűlölet-bűncselekmények száma. Michael O’Flaherty megjegyezte, hogy a fejlett nyugaton legalább két évtizede ne volt ilyen súlyos az emberi jogok helyzete, akkora veszély fenyegeti az említett intézményeket. A félreértések elkerülése végett hozzátette, hogy itt olyan vezetőkről van szó, akik igyekeznek lejáratni a jogokat és nekimennek a testületeknek, pl. a bíróságoknak, amelyek szavatolják a jogokat. A jelentés hozzáteszi, hogy a Bizottság és civil szervezetek Magyarországot és Lengyelországot vádolják az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének aláaknázásával. Az EU-ban ezen felül több más kormány is megszigorította a határőrizetet, illetve a menedékjogot, hogy a menekültek lehetőleg ne tudjanak belépni, illetve ott maradni. A szakember szerint az európai hatóságok, valamint a sajtó dolga, hogy megmagyarázzák a közvéleménynek: a legtöbb migráns jó okkal van itt. Azon kívül fel kell lépniük a gyűlöletbeszéd, illetve a gyűlöletből elkövetett bűntettek ellen.

New York Times/Washington Post/Yahoo/Reuters


Miután Magyarország hozzákezdett a 2. kerítés felállításához, a hírügynökség a határ túloldalán megszólaltatott egy fiatal pakisztánit, aki egyszer már megpróbált bejutni magyar területre, de pórul járt. A rendőrök ugyanis megverték a csoport tagjait, kutyákat uszítottak rájuk, közben pedig jól szórakoztak, majd szelfiket készítettek az áldozatokkal. A 22 éves férfi úgy gondolja, hogy az újabb határzár még jobban megnehezíti azok helyzetét, akik az erőszak és a szegénység elől menekülnek. Szerbiában jelenleg kb. 7 ezren várják, hogy eljussanak Nyugat- Európába. A jobboldali magyar kormány elutasította a migránspolitikáját ért bírálatokat, beleértve a műszaki akadályt, valamint azt is, hogy a jövőben bezárnák az összes menedékkérőt. A megkérdezett pakisztáni erre azt mondja, úgy kezelik őket, mint az állatokat, pedig ők is emberek...

EGY, AKI MINDENT VISZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Singing Jungle
2017.02.28. ...Mi lesz, ha egy szép napon valami történik a metróval? Az a nap nem lesz szép. Csukjátok be a szemeteket, felejtsétek el az olimpiát egy pillanatra, csak a 3-as metrót lássátok. Nézzétek az álmos, fáradt tekintetű honfitársaitokat, ahogy mint a heringek a konzervdobozban, a metró kocsikban összezsúfolódva haladnak munkahelyük felé. Hirtelen valami történik. Nem tudni mi, de a szerelvény kigyullad, majd kisiklik. Több száz ember rémült sikolya visszhangzik a metróalagútban, s jön egy, aki mindent visz. Nem nézi ki a fideszes, MSZP-s, Jobbikos, vagy újabban Momentumos, csak megy előre, könyörtelen lengeti kaszáját. Érdekli is őt a pártállás, a kor, a nem, a szexuális beállítottság, hogy budapesti, vagy vidéki? Nem. Viszi, amiért jött. Akit nem visz el a halál, azt a fáradt, elcsigázott, végletekig kihasznált tűzoltók, rendőrök és mentősök viszik el Budapest valamelyik lepukkant, penészes, baktériumoktól hemzsegő, omladozó kórházába. Egy olyanba, ahol kimerült orvosok, ápolónők, ápolók próbálják megmenteni az életüket, miközben azt hallgatják a hozzátartozóktól, hogy „nem is akarnak mindent megtenni”.

Ezután pedig elindul a felelősök keresése, az ujjal mutogatás. Kiderül, hogy a balesetet a metrókocsik állapota okozta. A karbantartásért felelős vezetőt és jó néhány melóst bíróság elé citálnak, koncként odadobják a közvéleménynek, majd hozzáteszik, ez nem történt volna, ha nincs a „ballibsi, álomgyilkos, a momentumot megragadó SZDSZ-szellem”. Megy majd a kenegetés, hogy melyik kormány felelőssége is lett volna a metró felújítása.

Ti, fideszesek mit tennétek? Kiválogatnátok a halottaitokat, mert ők az igaz, nemzeti halottak, a többi pedig megérdemelte a pusztulást? Sértő még a gondolat is, de én leírtam. Az egészben az a furcsa, hogy vannak köztetek értelmes emberek is. A fanyalgók kedvéért mondom: van értelmes fideszes. Olvasok olyan hozzászólást is a Facebookon, aki mértékletességre, higgadtságra, sőt párbeszédre buzdít, de aztán hagyja, hogy a csőcselék magával rántsa. Leírom másképp: van értelmes ellenzéki. Olvasok olyan hozzászólást is a Facebookon, aki mértékletességre, higgadtságra, sőt párbeszédre buzdít, de aztán hagyja, hogy a csőcselék magával rántsa.

A 90-es évek óta morálisan és erkölcsileg is zuhanunk lefelé. A Fidesz ezt a zuhanást használta ki és egymás ellen fordította az embereket. Nemzeti jelképeket sajátított ki, jelszavakat, ellenségeket alkotott és elérte, hogy az emberek leköpjék egymást. A lelkiismeret halovány szikrája sem villan bennük, mikor fontos, életekben mérhető döntéseket kell meghozniuk. Lázár apu megbünteti a rakoncátlan budapesti kölköket és nem ad pénzt metróra, mert a büdös kölkei megölték Orbán papa olimpiai álmát. Gyáván, gerinctelenül letagadják a saját szavaikat, mert a sok büdös kölök népszavazni akart, és nem nemzeti konzultálni.

Kedves fideszesek,

mit ér nektek egy sehonnai, bitang ember? Egy olyan, aki 2 km-es körben, kordonnal elzárt területen mer beszédet mondani? Egy olyan aki pénzmegvonással fenyeget? Egy olyan, aki a várba költözik, de a pokolba való lenne? Egy olyan, aki „igaz keresztényként” gyereket ront meg? Mit ér egy olyan „őszinte” ember aki mindent 70 évre titkosít? Mit ér nektek a kuszaszemű „szívtipró”? Mit ér nektek a kórházak, biztonságos tömegközlekedés helyett stadion, uszoda, olimpia? Mit ér nektek egy hanyatló vidék? Egy pusztuló falu, egy éhező gyermek? Ne… Ne pénzösszeget mondjatok. Emberéletben számoljatok, mert ez a való világ, ahol már senki sem gondolkozik, ezért csak egy lesz aki mindent, és mindenkit visz