2020. november 7., szombat

BIDEN TUDJA, HOGY ORBÁNNAL SZEMBEN ÁLL A FELVILÁGOSULT NYUGAT FENNMARADÁSÁÉRT FOLYTATOTT HARCBAN

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.11.07.


„Súlyos hiba, tipikus orbáni hazárdjáték volt, hogy Orbán Viktor nyilvánvalóvá tette, hogy Biden ellen szurkol...jobb ha Magyarország most megkapaszkodik... ” – mondta portálunknak Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet, akivel Joe Biden győzelmének az ismeretében arról beszélgettünk, hogy mi várható most az amerikai bel- és külpolitikában, különös tekintettel az amerikai-magyar kapcsolatokra. Az évek óta az amerikai fővárosban élő egyetemi oktató, kutató szerint Biden Amerikája megint koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. „Biden Trumpnál sokkal jobban megérti, hogy a demokratikus felvilágosult nyugat fennmaradása a tét, és ebben egyértelműen szemben áll Orbánnal”. Az USA ismét koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. Sokkal keményebb Amerikával állnak majd Orbánék szemben, mint korábban, az Obama-elnökség idején. Biden is az USA-vezetésével képzeli el a világot, de ő jobban fog támaszkodni a szövetségeseire, miközben többet is kér tőlük.


Ön meglepődött az eredményen?

Hát mit mondjak, nem volt könnyű szülés, de ez véglegesnek tekinthető. Hétfőn Trump még 500 ezer szavazattal vezetett Pennsylvaniában. Én korábban sem hittem a közvéleménykutatási eredményeknek, ugyanis nem felejtettem el a négy évvel történteket, amikor is Hillary Clinton végig vezetett republikánus ellenfelével szemben, aki az utolsó pillanatban fordított. Akkor én Trump győzelmét jósoltam. Ezúttal nem jósoltam. Arizona és Georgia, ha végleg Bidené a győzelem, szenzációszámba megy. Ezért végig nagy volt az izgalom, s vonatkozik ez a szenátus összetételére is, ami viszont úgy tűnik, nem a demokraták áttörését hozta. A végeredmény elképesztően szoros.

Mi az, ami elsőként az eszébe jut most?

Nem lett igazuknak azoknak akik az amerikai demokráciát eltemették, akik szinte kárörömmel, egyfajta felsőbbrendűséggel nézték Amerika vergődését Európából. Azonban Trump nem szenvedett hatalmas vereséget, és fordítva: a demokrata győzelem sem elsöprő, amin el lehet gondolkodni. Azonban le lehet szögezni, hogy annak ellenére, hogy az amerikai társadalom megosztott, az amerikai demokrácia egészséges. A választások fegyelmezettebben és rendezettebben zajlottak, mint azt sokan várták. Én azért tartok attól, hogy elszabadulnak az indulatok, Trump nem fog csendben távozni. Majd meglátjuk Trump jogi utóvéd harcait, de a demokrácia intézményei kétségtelenül kiállták a próbát. Előre jelzi Biden stílusát, hogy megtiltott a kampánycsapatnak bármilyen kárörvendő, negatív hangvételű, Trump személye ellen irányuló nyilatkozatot. Még valami nagyon fontos: az új fiú a flaszteron a latin közösség. Megkerülhetetlen és meghatározó tényező lett...

NYERT BIDEN, Ő AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK 46. ELNÖKE

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.11.07.


Cikkünk frissül.

Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot – írja a CNN. Joe Bident, a Demokrata Párt jelöltjét Delaware-i otthonában érte a hír, hogy Pennsylvaniában is nyert, így

az Egyesült Államok 46. elnöke lesz.

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő államban a hírcsatorna összesítése szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatását bírja a CNN szerint, mig a hivatalban lévő elnök, Donald Trump 213 elektor támogatását bírja.

A hivatalban lévő elnökkel rendre szembehelyezkedő CNN összesítése szerint még négy államban nem biztos a választás kimenetele. Ezek közül háromban szintén Biden áll az élen. Nevadában a voksok 93 százalékát számolták már meg, és Biden mintegy 32 ezer vokssal, 1,8 százalékponttal vezet. A szomszédos Arizonában mintegy 20 ezer szavazat Biden előnye, ami 0,6 százalékpontos különbség. A délkeleti Georgiában a legkisebb az elnök demokrata párti kihívójának előnye. Ott a voksok 99 százalékát számolták már össze, és Bidenre mindössze hétezerrel voksoltak többen, mint Trumpra. Észak-Karolinában Donald Trump vezet, mintegy 76 ezer szavazattal.

Ha minden államban ennek megfelelően alakul a végeredmény, akkor Joe Biden 306 elektori vokssal arathat győzelmet...

JOE BIDEN MEGNYERTE AZ ELNÖKVÁLASZTÁST

444.HU
Szerző: akiraly
2020.11.07.


Ifj. Joseph R. Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje megnyerte Pennsylvaniát, ezzel az elnökválasztást is. Az állam húsz elektorával együtt már 273 elektort tudhat maga mögött, többet, mint amennyire minimálisan szüksége volna a győzelemhez, vagyis ezzel a csak Joe-ként emlegetett, veterán demokrata politikus lett az Egyesült Államok 46. elnöke. Egyben 78 évével az amerikai történelem eddigi legidősebb hivatalba lépő államfője is.

Hogy Joe Biden hogyan jutott idáig, és mit várhatunk tőle, arról Magyari Péter cikkében olvashatnak.

Ha azt vesszük, hogy a választások előtt a közvélemény-kutatások Biden fölényes győzelmét vetítették előre, a végeredmény nem meglepetés. Fölényes győzelemről azonban szó sem volt, az amerikai történelem egyik legkiélezettebb választási küzdelmét nyerte meg.

Bár azt már biztosan állíthatjuk, hogy Biden megnyerte a választást, annak a végeredménye még nem ismert. Még mindig számolják a szavazatokat négy államban, Arizonában, Észak-Karolinában, Georgiában és Nevadában, és mind a négy helyen olyan szoros a verseny, hogy egyelőre nem lehet győztest hirdetni. Bármelyikük is nyerjen ezekben, az immár csak statisztikai adat, az elnöki poszt sorsát nem befolyásolja. Bár Biden legitimitását nagyban növelné, ha még tudna szerezni elektori szavazatokat.

Hogy mennyire volt kiélezett a verseny, azt jól jelzik a szavazatszámlálás napjaiban írt összefoglaló elemzéseink címei is:
Egyre halványabbak Joe Biden győzelmi esélyei” – okoskodtunk pár órával később, amikor Donald Trump még közel hétszázezer szavazat előnnyel vezetett Pennsylvaniában, és úgy tűnt, hogy Wisconsinban és Michiganben is nyerni fog.

Biden karnyújtásnyira a győzelemtől” – fél nappal később úgy tűnt, Biden Arizonában is magabiztosan vezet.

Bidennek még van mozgástere, Trump már csak akkor nyerhet, ha tarol” – csütörtök hajnalban már nyilvánvaló volt, hogy Arizonában és Georgiában pár ezer szavazaton múlhat a választás, és Trumpnak még mindig 190 ezer szavazatnyi előnye volt Pennsylvaniában.

Igazi hullámvasút volt tehát az elmúlt három éjszaka...

BIDEN MEGNYERTE, DE A HARC FOLYTATÓDIK

MAGYAR NEMZET
Szerző: Magyar Nemzet
2020.11.07.


Több nagy amerikai hírcsatorna, köztük a demokratákhoz közeli CNN, valamit a republikánusokhoz húzó Fox News számításai is megerősítették, hogy Joe Biden demokrata jelölt nyert Pennsylvaniában. Mivel az állam húsz elektori helyet ad, ez egyben azt jelenti, hogy bármi is történjék a többi, még számoló államban, Joe Biden már biztosan összegyűjtötte, sőt hárommal meg is haladta a megválasztásához szükséges 270 elektori szavazatot. Ráadásul az adatok jelenlegi állása szerint nyerésre áll Nevadában (hat elektor) és Georgiában (16 elektor) is.

Ez alapján kijelenthető, hogy Joe Biden nyert, ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

...Kérdés azonban, hogy Donald Trump hajlandó lesz-e beletörődni a vereségbe? Alig egy órával a pennsylvaniai eredmények bejelentése előtt az amerikai elnök Twitteren még arról írt, hogy valójában ő győzött, méghozzá sokkal.

I WON THIS ELECTION, BY A LOT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020


A republikánus jelölt közleményben figyelmeztetett rá, hogy a „verseny még korántsem lefutott”, Joe Biden pedig hibát követ el, ha hamisan a győztes szerepében pózol.

Azt ígérte, hétfőn elindul a jogi csata azért, hogy jogszerű győztest hirdethessenek.

„Az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem”
– írta. Egyúttal azzal vádolják Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel” – ígérte...

ELŐSZÖR LESZ NŐ AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ALELNÖKE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.11.07.


Joe Biden megválasztásával az is eldőlt, hogy az Egyesült Államok következő alelnöke Kamala Harris lesz. Harris megválasztása több szempontból is történelmi: először lesz női alelnöke az országnak, ahogy személyében először lesz fekete, illetve dél-ázsiai származású alelnöke is.

Harris 2016-ban került be a szenátusba, előtte ügyészként dolgozott Kaliforniában. Elindult az elnökjelöltségért is, az egyik vitán 2019 nyarán kifejezetten keményen támadta Bident is, ugyanakkor a végső jelöltségre nem volt esélye.


Az 55 éves Harris bevándorló szülők gyereke, anyja Indiában, apja pedig Jamaicán született. Szülei válása után Harrist hindu anyja, a rákkutatóként és jogvédőkén tevékenykedő Shyamala Gopalan Harris nevelte.

Harris a Howard University hallgatója volt, majd az University of Californián szerezte meg jogi diplomáját, utána közszolgaként helyezkedett el. 2003-ban már San Francisco körzeti ügyésze volt, majd első nőként és első feketeként választották meg Kalifornia legfőbb ügyészi posztjára. Ekkor már a Demokrata Párt feltörekvő tehetségei között tartották számon. Két ügyészi ciklus után 2017-ben lett szenátor. Politikusi pályája során főleg a későbbi bíró, Brett Kavanaugh, illetve William Barr meghallgatásán mutatott kemény kérdéseivel szerzett magának hírnevet.

A Demokrata Párt progresszívabb, balra húzóbb tábora nem nézte jó szemmel, hogy Harris ügyészségi múltját, még ha Harris magát progresszív ügyésznek is nevezte egyszer. Miután alelnökjelölt lett, kampányeseményeken többször is változtatást sürgetett a rendőrség működésében, és többször beszélt arról, hogy a rendszerszintű rasszizmus felszámolására van szükség az igazságszolgáltatásban...

JOE BIDEN NYERT!

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.11.07.


Az Egyesült Államok 46. elnöke Joe Biden. Három, fordulatokban gazdag napig tartott a feszültség. Utoljára 1992-ben történt meg, hogy hivatalban lévő elnök (George Bush) nem tudott újrázni. Biden felhatalmazása óriási: soha ennyien még nem szavaztak elnökjelöltre. Bel- és külpolitikában is nagy változások várhatók, a stílusról és a hangnemről nem is szólva. Simonyi András, portálunknak adott interjújában azt vetítette előre, hogy Biden is az USA vezetésével képzeli el a világot, de ő jobban fog támaszkodni a szövetségeseire, miközben többet is kér tőlük. Az USA ismét koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. „Magyarország jobb ha megkapaszkodik, mivel Biden Trumpnál sokkal jobban megérti, hogy a demokratikus, felvilágosult nyugat fennmaradása a tét, és ebben egyértelműen szembenáll Orbánnal”. A Simonyival készített interjút hamarosan teljes terjedelmében közöljük.


A CNN jelentése szerint, Biden elvitte Pennsylvaniát, azzal 20 elektori szavazatot, s ezzel 273 elektorral a háta mögött lett új elnök.

Az USA következő elnöke az eddigi legidősebbként kezdi meg terminusát: Biden beiktatása előtt már betölti a 78. életévét. Vérprofi politikus, egész életét a politikában töltötte. Pennsylvaniában született, 1942. november 20.-án. 1972-től kezdve több mint három évtizeden keresztül Delaware állam szenátoraként, a kongresszus felsőházában tevékenykedett, hatszor választották újra. 2009-től két terminuson keresztül Barack Obama alelnöke volt. Családi tragédiákkal kísért élete során, harmadszor indult elnökválasztáson, ezek szerint nála is működik a „három a magyar igazság”.

Nem semmi elnökválasztás eredménye derült ki most, három nappal a választás után. És még ez sem végleges eredmény, hiszen van olyan csatatér állam, ahol egyelőre nincs eredmény. Ám az igen faramuci amerikai választási rendszer miatt, az a jelölt, aki elnyer 270 elektort, az az elnök a következő négy évre. S Biden most elérte a bűvös számot...

FÜLKE: HOSSZÚ AZ ÚT MÉG AZ ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN - AZ ELEKTOROK AZNAP SZAVAZNAK. ADDIG MEHET A POLITIKAI PURPARLÉ

FÜLKE / HVG
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2020.11.07.


Nem szerepelt le az amerikai választási rendszer, a közvélemény-kutató cégek viszont megbuktak az Egyesült Államokban, mert nem találtak módszert arra, hogyan mérjék valósan a választási hajlandóságot.

Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja, melyben Nagy Gáborral, a HVG újságírójával 

a többi közt arról beszélgetünk szombat délben, hogy

- okozhat-e még meglepetést Donald Trump,

- miért ilyen szoros a verseny az elnökjelöltek között,

- és hová vezethetnek a tüntetések az Egyesült Államokban.

A CNN NEM VÁR TOVÁBB: BIDEN AZ ELNÖK

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2020.11.07.


Pennsylvaniában Trump már nem tudja behozni a hátrányát, akkor pedig a többi billegő állam meg már nem is érdekes.

A CNN magyar idő szerint szombaton fél 6-kor bejelentette, hogy Joseph R. Biden Jr. lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Ugyanekkor a BBC is hasonló következtetésre jutott. Biden később beszédben fordul a nemzethez.

MOST MÁR BIZTOSAN BIDEN NYERI A VÁLASZTÁST, TRUMPNAK MENNIE KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.07.


A szavazatok összeszámlálásának vége előtt Joe Biden vezet négy csatatér államban, és már biztosra vehető, hogy ő lesz az Egyesült Államok törvényesen megválasztott következő elnöke. Vezet Nevadában és Arizonában, megfordult az eredmény Georgiában és Pennsylvániában is, ahol hatalmas hátrányt dolgozott le, mert először a személyesen leadott szavazatokat számlálták össze, amivel Trump biztatására elsősorban a republikánusok éltek, s a legvégén került sor a levélszavazatok összeszámlálására, amelyben megjelentek a Bident támogató szavazók voksai. A tendencia alapján kizártnak mondható, hogy az eredmény megforduljon, és bár egyes államokban kis különbséggel nyerhet, összességében Biden nagy fölénnyel nyeri a választást. Soha ennyien még nem szavaztak amerikai elnökre, amiben megnyilvánul a Trump elleni közutálat, hogy Amerika nagyobb része meg akar szabadulni tőle.

Az amerikai gyakorlat szerint ilyen állásnál a vesztes fél már elismeri a versségét és gratulál a győztesnek, de Trump soha semmit nem tisztelt és nem tartott be az amerikai demokrácia írott és íratlan szabályaiból. A választás eredményét sem fogadja el, és minden bizonyíték nélkül emleget csalást. Azzal próbálja felülírni 160 millió amerikai akaratát, hogy az általa kultúrharcosokkal feldúsított republikánus többségű legfelsőbb bíróság a jogtól, a tényektől és az igazságtól neki kedvező elfogult elvi döntést hoz, amivel negligálhatják sok millió ember szavazatát. Mindent elmond, hogy Trump a szavazatszámlálás leállítását követelte ott, ahol a szavazatok számlálása Bidennek kedvezett, s a “minden szavazatot meg kell számolni” elvet hirdette ott, ahol az neki kedvezett. Mint az óvodában a gyerekek.

Trump nem hajlandó elhagyni a Fehér Házat, és ha sikertelenek lesznek a választási eredmény felülírására irányuló kísérletek, nem tudjuk, hogyan lehet majd távozásra bírni, hogy csomagolja össze a holmiját, és költözzön vissza New Yorkba, ahol mindennél nagyobb közutálat övezi, mert ott ismerik a legjobban, és New York az ország legszínesebb, ezért legtoleránsabb városa. Nem lehet tudni, hogyan lehet majd elérni, hogy menjen ki az ajtón, de az beláthatatlan következményekkel járna, ha a legfelsőbb bíróságon egy szektás vallási fanatikus nővel kialakított többséggel a fundamentalista, szélsőjobboldali vallásos irányzat dönthetne az amerikai nép akaratával szemben. Méghozzá úgy, hogy nem történt egyetlen bizonyított csalás sem, csupán utólag törvénytelenné nyilvánítanának egy olyan szavazási lehetőséget, amely a szavazáskor törvényes volt és a szavazókat is – mindkét párt tudtával és beleegyezésével – így tájékoztatták. Csak azért, mert a győztes támogatói a levélszavazást vették igénybe többségükben. Mindez súlyos beavatkozás lenne Pennsylvánia állam jogaiba is, amely kétszáz éve meghatározza más államokhoz hasonlóan a saját szabályait...

A KÖRNYÉKEN MÁR ÖT ORSZÁG ZÁRTA BE AZ ISKOLÁKAT LEGALÁBB RÉSZLEGESEN, MAGYARORSZÁG TOVÁBB ZAKATOL

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2020.11.06.A közép-kelet-európai régióban mindenhol meredeken emelkedik az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, a járványgörbe az összes környező országban régen túl van a tavaszi első hullám maximumán.

A WHO ajánlása szerint akkor tesztelnek eleget egy ország egészségügyi hatóságai, ha 5 százalék alatt marad a pozitív tesztek aránya: ezt hét országban teljesítik, köztük Szlovákiában, ahol múlt hétvégén két nap alatt az ország felnőtt lakosságának kétharmada esett át mintavételen. Magyarországon a ráta jelenleg 8,27 százalékos...

A PÁRBESZÉD SZERINT ÖNERŐ NÉLKÜLI LAKÁSFELÚJÍTÁSI PROGRAMRA LENNE SZÜKSÉG A KORMÁNY TERVE HELYETT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.11.06.


A Fidesz lakáspolitikája semmilyen megoldást nem nyújt az évi több, mint 3000 kilakoltatással szemben, a 300 000 nyomortelepen élő számára, és annak a több, mint 3 millió embernek, akik felújításra szoruló lakásban kénytelenek élni – így kommentálta a Párbeszéd a kormány otthonteremtési akciótervét azt követően, hogy a parlamenti pártok csütörtökön vitáztak róla az Országházban. A párt a kormány tervezett intézkedéseire reagálva közzétette saját hétpontos, lakhatási válságra vonatkozó javaslatcsomagját is:

  1. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen eljárásának tilalma. A lakásvesztés, hajléktalanná válás megelőzése, lakásmegtartás támogatása, egyebek között az adósságkezelési szolgáltatás kötelezettségének visszaépítése a szociális törvénybe.
  1. Bérlakásépítés. Tömegek jelentkeznek és várnak bérlakásra, a mindössze 1,5%-os szociális bérlakás szektor bővítése kell, állami és önkormányzati programokkal legalább 100 ezer új bérlakást kell építeni. Emellett bővíteni kell a kollégiumi férőhelyeket is, minimum 25 ezer új helyre van szükség.
  1. Szociális és önkormányzati lakásügynökségekre van szükség. A párt szerint be lehet vonni a magáningatlanokat a lakáskiadásba, ami biztonság a kiadónak és megfizethető lahatás a bérlőnek, és minden beruházást kötelezni kell bérlakás hányad létrehozására.
  1. Lakbérplafon bevezetése. Szabályozni kell a rövidtávú lakáskiadást.
  1. Elsőként lakhatás! programok indítása. A hajléktalan embereknek nem szállóra, hanem lakásra van szüksége. Ez egy olyan társadalmi befektetés, ami hamar megtérül, hiszen így a szociális és egészségügyi ellátórendszerek igénybevétele helyett a társadalom produktív tagjává válhatnak az emberek.
  1. Teleprehabilitáció. Nem a telepeket kell önmagukban felszámolni, hanem egy komplex program, munkaügyi, oktatási, szociális, gondoskodási program, amelyre 300 000 embernek van szüksége.
  1. Önerő nélküli lakásfelújítási program. 3 millió ember él olyan lakásokban, házakban amik nem megfelelőek. Ezek felújításra szorulnak, nem egészségesek, komfort nélküliek. Egyszerre kell segíteni a magyarok életkörülményeit és a klímasemlegességi elveket...

A VESZÉLYHELYZETRE HIVATKOZVA SEMMISÍTTETNÉ MEG AZ NVI A TATAI NÉPSZAVAZÁSHOZ ÖSSZEGYŰJTÖTT ALÁÍRÁSOKAT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.11.07.


Mivel az Országgyűlésnek még meg kell szavaznia az újabb rendkívüli jogrendről szóló törvényt, a kormány addig is hozott néhány átmeneti, a járvány elleni védekezést célzó rendelkezést. A tegnapi napon lépett hatályba például az a – csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent – kormányrendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így tegnap óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen október közepén indult népszavazási aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását (ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be). A tatai civilek ezért tegnap be is zárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást, az azonban őket is meglepetésként (vagy inkább derült égből villámcsapásként) érte, amit ezután tudtak meg: Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette, külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI...

HALÁSZ JUDIT: AZ ÉRTELMISÉG NE HAGYJA MAGÁT A HATALOMGYAKORLÁS SZINTJÉRE ZÜLLESZTENI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.07.


„Én nem hiszem, hogy amit most a hallgatók tesznek a színművészetin, az politika lenne. Pont ez benne a szép, ez benne a gyönyörű. Az nem politika… Ők egyszerűen szeretnék elérni, hogy tanulhassanak és alkothassanak. És azzal akarnak tárgyalni, akit képesnek tekintenek helyzetük megoldására, és nem azzal, akivel képtelenek lennének szót érteni, mert másról beszélnének, mint amiről kellene. Ismétlem: ez nem politika, ez maga a szakma” – így fogalmazott a Hírklikknek Halász Judit, Kossuth és Jászai-díjas színésznő, a Vígszínház művésze. Azt is elmondta, hogy az utóbbi tizenöt évben nemigen kap megfelelő szerepeket, de a dalai továbbra is élnek. Jorge Semprunt idézve hangsúlyozta: az értelmiségi, a művészember ne hagyja magát a hatalomgyakorlás szintjére zülleszteni. Vidnyánszky nevét nem említette…


A pályája során volt-e még ilyen nehéz időszaka, mint ez a mostani?

– Egyáltalán nem volt. Talán az életem kezdetén, amikor még tartott a háború, de akkor még nagyon kicsi voltam, alig emlékszem valamire...

OROSZ RULETT VAKCINÁVAL – TÁGAN ÉRTELMEZIK A „RENDKÍVÜLI HELYZET” FOGALMÁT

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.11.07.


Névtelenséget kérő EU források lapunkkal közölték: mostanáig egyetlen tagállam sem jelezte, hogy élni kíván a kivételes eljárás lehetőségével
.

Rendkívüli helyzetekben egy európai uniós tagállam ideiglenesen forgalomba hozhat az EU-ban nem engedélyezett gyógyszert vagy vakcinát, a döntéséért azonban teljes mértékben viselnie kell a felelősséget – válaszolta Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője arra a kérdésünkre, hogy Magyarország egyedül, az illetékes európai uniós hatóság beleegyezése nélkül engedélyt adhat-e a Covid19 vírus ellen kifejlesztett orosz vagy kínai oltóanyag használatára. 

A vonatkozó uniós irányelv meglehetősen tágan értelmezi a „rendkívüli helyzet” fogalmát, így akár a jelenlegi járvány is beletartozhat. Névtelenséget kérő EU források mindenesetre hangsúlyozták lapunknak, hogy mostanáig egyetlen tagállam sem jelezte, hogy élni kíván a kivételes eljárás lehetőségével. Szakértői szintű megbeszéléseken is inkább óvatosságra intenek a résztvevők, amikor szóba kerül a szabályoktól való eltérés. 

Stefan de Keersmaecker felhívta a figyelmet, hogy – a rendkívüli helyzeteket kivéve – az európai uniós törvények szerint egyetlen gyógyszer vagy vakcina sem kerülhet az egységes piacra alapos vizsgálat és értékelés nélkül. Az oltóanyagot a biztonságosság, a minőség és a hatásosság alapján kell osztályozni, és közösségi szinten ezt a munkát az Európai Gyógyszerügynökség (EGYÜ) végzi. A vakcina biztonságossága alapvető fontosságú, az európai polgároknak bízniuk kell abban, hogy egy minden szempontból megfelelően átvizsgált és minősített készítménnyel oltatják be magukat. Ennek pedig az a legjobb módja, ha az oltóanyagot az EGYÜ engedélyezi – mondta lapunknak a szóvivő...

JOE BIDEN: EGYÉRTELMŰ TÖBBSÉGGEL NYERJÜK MEG EZT A VÁLASZTÁST

HVG ONLINE
Szerző: MTI / hvg.hu
2020.11.07.A demokraták nyerésre álló elnökjelöltje szerint a járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást.


A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást – jelentette ki Joe Biden péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében.

A demokraták elnökjelöltje – aki az eddigi eredmények szerint várhatóan az Egyesült Államok 46. elnöke lesz – azt mondta: „még nem jelentjük be a végleges győzelmet”, de a demokraták nyerik meg a választást. Felsorolta, hogy Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában győzelemre áll.

"Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást”

– jelentette ki, hozzáfűzve: arra számít, hogy háromszáz elektor támogatását fogja elnyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy minden egyes szavazatot megszámolnak, egyben nyugalmat és türelmet kért a választóktól...

SZABAD SZEMMEL - CSAK EZUTÁN KÖVETKEZIK BIDEN LEGNAGYOBB VIZSGÁJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.07.


FT


A vezércikk szerint Biden számára ezután következik a legnagyobb vizsga, mert a háború óta még egyetlen amerikai elnök sem vett át egy ilyen súlyos bajban lévő nemzetet. Miközben egyre ártalmasabb és veszedelmesebb, hogy Trump megpróbálja fejre állítani a választást. Ok nélkül feltüzelte a saját híveit és bemocskolta a földkerekség legfontosabb hivatalát.

Az egyik nagy baj a demokrata politikus számára, hogy elődje legalább két és fél hónapig még hivatalban marad és ez idő alatt felperzselheti a földet. Jogi próbálkozásai aligha vezetnek eredményre, de akadályozhatják a tisztánlátást és gerjesztik az elégedetlenséget.

A koronavírus továbbra is amerikaiak sorával végez, a gazdaság minden eddiginél nagyobb segítségre szorul – éppen a járvány miatt. És még ha meg is lesz az ellenanyag, a beadás megszervezése javarészt a központi kormányzatra hárul.

Eközben Biden egy pár államban csupán csekély többséget tud felmutatni. Hogy a Szenátusban miként alakulnak az erőviszonyok, az még nem világos. A demokraták fölénye ugyanakkor csökkent a Képviselőházban. Az elnöknek be kell vetnie minden rutinját, bár ebből a szempontból szerencsés, hogy alkatának, előéletének köszönhetően jobban egyesíteni tudja a nemzetet, mint pártja. De azzal ő sem tud mit kezdeni, hogy a két nagy politikai erő közt évtizedekre nyúlik vissza a bizalmatlanság.

A külpolitikában már nagyobb lesz a mozgástere. Várhatóan visszatér a WHO-ba és a Párizsi klímaegyezményhez. Felújíthatja az Iránnal kötött nukleáris szerződést is. Ugyanakkor el kell határolnia magát az autokratáktól, viszont sokkal szorosabb kapcsolatot kell kialakítania a régi barátokkal, mint az EU és annak demokratikus tagjai.

Az ugyanakkor nem megy, hogy Kínával fennmaradjon a jelenlegi ellenségeskedés, mert az sokba kerül a két országnak, de a világnak is. Mindenképpen el kell kerülni az ún. 2. hidegháborút. Ha valóban Biden győz, az történelmi jelentőségű, mert megtöri a jobbközép hanyatlásának irányzatát. De amit idáig elért, az kismiska ahhoz képest, ami most vár rá.

Economist

A kommentár önmagában nagy eredménynek tartja, hogy a jelek szerint felsült Trump, mert az olyan nacionalista populisták, mint ő, valamint Orbán és Duda, általában nyerni szoktak az egymást követő választásokon. Nem véletlen, hogy Biden kampánya pont arra helyezte a hangsúlyt: meg kell szabadulni az elnöktől. És nem nagy különbséggel ugyan, de a lakosság nagyobbik része vevő is volt a gondolatra.

A lap ugyanakkor egyelőre megjósolhatatlannak nevezi, hogy mennyire lesz tartós Trump hatása saját pártjára, bár az kétségtelen, hogy teljesen átformálta a republikánusokat. A baj ott kezdődik, hogy nemigen lehet meghatározni, miben is áll a populizmusa. De az biztos, hogy a bezárkózás, a kegyúri rendszer, nacionalista retorika, hatásvadász tekintélyelvűség, vállalati adócsökkentés és személyi kultusz elegye. Mindez főleg továbbra is nagyban meghatározza a pártot, ha a támogatói lépnek az örökébe.

Mindent egybevéve azonban feltételezhető, hogy öröksége nem szól hosszú időre. Ugyanakkor az ország megosztottsága folytán, ha nincs teljesen szabad keze az új vezetésnek, az a holtpont és az elégedetlenség biztos receptje. Amerika pontosan efelé tart, így nemigen van mit ünnepelni, elnökváltás ide vagy oda.

Die Zeit

A trumpizmus akkor is marad, ha a névadó kénytelen lesz távozni a Fehér Házból – jósolja az elemzés. Hiszen az elnök sokkolóan sikeresnek bizonyult a választáson, hat a nacionalizmusa. És ráadásul a republikánusok veszik a lapot, hogy melyik módszer válik be. Hiába mocskolta be az elnök a jó erkölcsöt és a tisztességet, okozott komoly károkat a demokratikus intézményeknek és tette kockára rengeteg amerikai életét a járvány során. Mégis minden elődjénél több voksot tud felmutatni.

Ebben az első számú tényező, hogy bejött a nacionalizmusa. Az az érvelése, hogy a munkahelyeket csak úgy lehet megtartani, ha nem engednek be idegeneket az országba. És hogy Kína állásokat vesz el, továbbá, hogy az európaiak gazdagok, de a biztonságukat az USÁ-val fizettetik meg. Egy másik ok, hogy a várakozásoktól eltérően nem a gazdaság, hanem a Covid-19 lett a fő kampánytéma.

Trump baloldali, illetve szocialista elemekkel spékelte meg politikáját, miközben nem győzött riogatni a Biden-féle „szoci rémálommal”. Az efféle keveréket más nacionalisták is alkalmazzák. Orbán, Salvini és Le Pen is ezt a fura, jobboldali keynesianizmust testesíti meg. Egyébiránt a magyaroknál, franciáknál, lengyeleknél is megfigyelhető a város és vidék ellentéte. Faluhelyen és kisvárosokban virágzik a nacionalizmus és a konzervativizmus. Így a trumpizmus Amerikában is tovább él majd a vidéken.

Bidennek, már ha ő a befutó, leginkább Trump örökségével kell majd viaskodnia, ezért aligha tud belekezdeni új korszakba. Ellenfelei pedig követik, hogy mi a jó nekik, ezért 4 év múlva vagy Trumpot indítják, vagy olyasvalakit, aki zsigerileg azonosul az általa képviselt irányvonallal.

Le Monde

Az európai zöldek strasbourgi parlamenti csoportjának elnöke, a belga Philippe Lamberts úgy gondolja, hogy igen hatékony eszközhöz jut az EU az új jogállami mechanizmussal, ám ebben nem okvetlenül ért vele egyet párttársa, a német Daniel Freund. Ő ugyanis arra figyelmeztet, hogy a magyarok, a lengyelek, csehek, szlovákok és a többi kormány, amely megszegi a demokratikus játékszabályokat, még egymással összefogva sem tudják meghiúsítani az eljárás beindítását. Ám ha egy nagy állam, mondjuk, Olaszország, adott esetben Salvinival az élén, tartózkodik, akkor már bőven elakadhat a folyamat.

A lap ugyanakkor kétli, hogy komolyan kell venni a magyar és a lengyel vétófenyegetést, hiszen mindkét országnak úgy kell az uniós támogatás, mint egy falat kenyér. Magyarországnak pl. az eddigiek szerint 5 milliárd euró esik le a gazdasági újjáépítési csomagból, ez nagyjából annyi, amennyit évente költ az infrastruktúra fejlesztésére – jegyzi meg Daniel Freund.

Hogy azután Budapest és Varsó eljut-e a kilátásba helyezett blokkolásig, az ügyben megoszlanak a vélemények. Egy uniós diplomata úgy véli, hogy ez lutri. Ugyanakkor Brüsszelben semmi kétség nincs afelől, hogy az Európai Bíróságon köt ki, ha bármelyik tagország ellen bevetik az új fegyvert. Úgy hogy nem foghat mellé sem a Bizottság, sem a Tanács.

Euractiv

A portál úgy értékeli, hogy tipikus brüsszeli kompromisszum született a tagállamok kormányai, illetve az Európai Parlament között a jogállami feltételek ügyében. Egyelőre azonban nehéz megmondani, milyen szankciókra számíthatnak azok a tagok, amelyek megsértik a közös alapelveket. Mindenesetre az EP-t már régóta zavarta, hogy egy helyben topog Magyarország és Lengyelország ellen a 7-es paragrafus alapján indított eljárás. Ezért a képviselők úgy ítélték meg, hogy a mentőterv kínálja a legjobb esélyt akaratuk érvényesítésére.

Nem ritka az ilyesmi az uniós mindennapokban: sokszor előfordult már, hogy váratlan lehetőség segítségével bírtak jobb belátásra más európai intézményeket. Mi több, ez már a kezdetek óta fémjelzi a Parlamentet. Így az most nem túl erős eszközhöz jutott, de mostantól legalább tudni lehet, hogy milyen esetekben lehet kezdeményezni megtorló intézkedéseket.

Jelen helyzetben ennél többet nem is lehetett volna elérni. Ugyanis megtépázta volna az EP hírnevét, ha lefékezi a segélyek folyósítását a ragály sújtotta államoknak. Az írás ugyanakkor nem sok hajlandóságot lát a régi demokráciák oldalán, hogy igazi párbeszédbe fogjanak a jogállami gondokról és elmagyarázzák saját polgáraiknak, hogy miért kell okvetlenül fellépni azok ellen. És amíg ez így marad, addig hiába próbálkoznak a strasbourgi törvényhozók, a vita sehová sem vezet.

Handelsblatt

A német üzleti körök újságja mérföldkőnek tartja a jogállami megállapodást, és úgy gondolja, hogy hiába jelentett be ellenállást Orbán Viktor, jelenleg sokat nem tud ugrálni. Hiszen hosszú időn át pénzkiadó automatának tekintette az EU-t: tett a közös értékekre, a brüsszeli milliárdok mégis szinte automatikusan érkeztek Budapestre. Ám ennek vége, mert a Bizottság immár szabad utat kapott, hogy szankciókat rendeljen el, ha a Tanács megszavazza azokat.

A feltételek világosak, és most először sikerült tető alá hozni, hogy a közösség anyagi eszközökkel védje meg és kényszerítse ki az európai normákat a tekintélyelvű országokban, lásd a magyarokat, lengyeleket és szlovénokat. Idáig Brüsszel kénytelen volt tétlenül szemlélni, hogy Orbán és Kaczynski miként nyirbálta meg a bíróságok függetlenségét, korlátozta a sajtószabadságot, helyezett nyomás alá iskolákat, egyetemeket és kulturális intézményeket. De az EU-nak akkor sem volt sok lehetősége cselekedni, amikor azt látta, hogy hogy Budapest és Varsó csupán tessék-lássék módon léptek fel az uniós pénzek lenyúlása ellen.

A 7-es paragrafus nem sokat izgatta a két kormányt, de a jobboldali populistáknak mindig is maguk felé hajlott a kezük. Ám a magyar miniszterelnök is pontosan tudja, hogy ha nem megy bele a kompromisszumba, akkor elakadt a több mint ezer milliárd euró értékű uniós költségvetés jóváhagyása. Márpedig a tervezet egyik legfőbb kedvezményezettje éppen Magyarország, amelynek a gazdasági válság miatt legalább annyira kell a nagyvonalú támogatás, mint más kormányoknak.

NZZ

Az Európai Parlament a polgárok érdekeinek képviselőjeként jelenik meg és a pénz nyelvén beszél, miután keresztül tudta nyomni a jogállami feltételrendszert. Márpedig ez hatalmas ugrás afelé, hogy Európában a jog uralkodjon. Mert ha valahol nincs jogállam, az az ország nem részesülhet szubvenciókban. Ily módon az EP átállította a váltókat a jogközösség felé.

Hogy az EU értékközösség, azt a cikk nem állítja biztosan, az viszont kétségtelen, mutat rá, hogy a szolidaritás működik. Ám az adófizető nyugati polgároknak biztosaknak kell lenniük abban, hogy a pénzüket tisztességesen használják fel a célországokban. Pontosan ezért jön most létre az új mechanizmus.

Ugyanakkor cseppet sem biztos, hogy Magyarország vagy Lengyelország valóban megpróbál keresztbe feküdni, és blokkolni a hőn áhított segélycsomag folyósítását. Nagy pillanat ez a Parlament számára, amely ily módon az alapszerződések és az adóeurók védelmezőjeként jelenik meg. Egyben nagy esély a jogállam számára. Mert ha valóban lesz belőle valami, akkor vége annak, hogy a tagok kedvükre válogassanak a belépéskor vállalt kötelezettségekből. Ahogy azt egynémely kormány csinálja.

Die Presse

Budapest és Varsó belengette a vétót, csak éppen a ragály miatt mindkettőre erős nyomás nehezedik, és nehezen tudja nélkülözni az uniós milliárdokat. A jogállami mechanizmus éppen a két, tekintélyelvű-nacionalista kormányt célozza meg, ezért számítani lehetett rá, hogy a két miniszterelnök ágálni fog ellene. Igazából azonban nincs rá módjuk, mert a jóváhagyáshoz elég a kétharmad, nincs szükség egyhangú döntésre. Viszont az ő beleegyezésük nélkül nem megy át a hétéves költségvetés tervezete, és a hozzákapcsolt, 750 milliárd eurós gazdasági csomag.

Ám úgy áll, hogy tavasszal még több hitele volt a fenyegetőzésnek, mert a Covid-19 nemigen sújtotta Közép-Európát. A második hullám azonban egyre több megbetegedést okoz, egyre több kerülnek kórházba, nő a halottak száma. Ily módon a brüsszeli támogatás sokkal fontosabb, mint idáig. Hozzáértő számítások szerint Magyarország a következő hét évben 1,07 milliárd eurót vehet kézhez a két kalapból. Ez az éves GDP egynegyedének felel meg.

Time

Az amerikai politikai magazin általában nemigen foglalkozik Magyarországgal, most mégis hosszú riportban taglalja, megmentheti-e Karácsony Gergely a tekintélyelvűség felé masírozó rendszert. Az újságírónak az a benyomása a budapesti látogatás után, hogy a főpolgármester a jelek szerint felveszi a kesztyűt. Erre utal október 23-i beszéde, amelynek kulcseleme az volt, hogy az erős vezető képes egyesíteni az embereket, és nem osztja meg őket. A szövetségesek pedig eleve úgy gondolják, hogy a politikus csak azért szabadkozik, mivel nem szeretné hónapokon át kitenni sem a fővárost, sem magát Orbán vitriolos támadásainak.

A cikk a helyzet megértetéséhez felsorolja, hogy a miniszterelnök illiberális államot épít. Bírákat és köztisztviselőket neveznek ki a politikai hűség alapján, a médiából a kormány szócsöve lett, ugyanakkor a civil társadalmat az anyagi támogatás megvonásával kiéheztetik.

Ám beütött a járvány. Orbán tavasszal elérte, hogy a Parlament megkerülésével, rendeleti úton irányíthasson. A nyár elején elvileg visszaadta ezt a jogát, de persze továbbra is keményen kézben tartja az ellenőrzést. Az ellenzéki pártok egymással marakodnak, az EU pedig fogatlannak bizonyult. A kormányfő pofátlanul átlépett a sajtószabadságot és a bírói önállóságot szavatoló európai jogon. Ám az utcán már mutatkoznak annak a jelei, hogy hatalma túlvan a zeniten.

Karácsony az önkormányzati választásokon megverte Orbán egyik legbefolyásosabb szövetségesét, Tarlós Istvánt, ami testre mért ütéssel ért fel az ország ura számára. Azóta a városvezető azon van, hogy olyan ellenzéket kovácsoljon össze, amely képes legyőzni a Fideszt. Mint mondja, most igazi esély kínálkozik, olyan, amire 10 éve nem volt példa. De lehet, hogy 2022 lesz az utolsó ilyen eshetőség – jegyzi meg. Mert ha marad a miniszterelnök, akkor végképp kiüresíti a demokratikus intézményeket.

Ránézésre a politikus nem olyan alkat, aki képes megvívni a késpárbajt Európa első számú erős emberével. Szereti a jazzt, szokott biciklizni és nyilatkozataiban kerüli a szélsőséges elemeket. A győzelemhez azt tartja a legszükségesebbnek, hogy létrejöjjön az ellenzéki egység. Utána már meg lehet nyerni az ingadozó szavazókat középről. De nem szabad, hogy a választás Orbánról szóljon, inkább az egészségügyet, a gazdaság újjáélesztését kell középpontba állítani. A vetélytárs nevét még csak meg sem szabad említeni.

Lehet, hogy ebben az EU segít, mert Karácsony úgy ítéli meg, hogy a dolgok a mély gazdasági válság folytán fordulóponthoz érkeztek. És jó volna, ha az európai támogatások felét közvetlenül az önkormányzatok kapnák meg. Akkor ugyanis végre visszafelé sülne el, hogy Orbán évek óta a saját szövetségeseinek juttatja ezeket a pénzeket. A recesszió mélyülésével az emberek rákérdezhetnek: az hogy van, hogy egyesek ilyen mértékben megszedték magukat az utóbbi évtizedben?

A pangást még Orbán sem tudja elhárítani a ragály miatt, és ezúttal az idegeneket sem lehet okolni a bajokért. Hiszen egy igazi válságot kell orvosolnia – mutat rá Karácsony.

De ezzel együtt sem lesz könnyű kiütni a vetélytársat a nyeregből. Kiderül ez vidéken, mert a kisváros-Magyarország megmentőjének tekinti Orbánt a sötét külső erőkkel szemben. Olyannak, aki előmozdítja a konzervatív értékeket. Jól jött neki ehhez a keményen migránsellenes politika. Ugyanakkor a Covid-19 is ráerősít a nacionalista érzelmekre, mert mint Bicske Fidesz-párti polgármestere mondta, a járvány egyenesen következett a migrációs válságból.

Reuters

Transznemű esküvő volt Magyarországon, ahol egyre erősebb a melegellenesség. A pár Polgárdiban kelt egybe. Mindketten férfinak születtek, és korábbi életükből összesen hét gyerekük van. A nacionalista Orbán-kormány, élén a miniszterelnökkel, egyre ellenségesebben viszonyul az LMBT-közösséghez. A mostani menyegzőt azonban éppen az tette lehetővé, hogy a hatalom betiltotta transzneműség bejegyzését. Ily módon a kérő papírjaiban az áll, hogy ő férfi, míg választottját hivatalosan már nőként tartják nyilván.

Jogvédő csoportok szerint Orbán és a KDNP az utóbbi két évben nyomul a melegek ellen. Dudits Luca a Háttér csoporttól azt mondja, hogy a kampány igazából már 10 éve zajlik, ám ez ellentmond az európai normáknak, valamint az emberi jogoknak. Semjén Zsolt éppen az esküvő előtti napon indított újabb homofób támadást, amikor felvetette, hogy foglalják bele az alaptörvénybe a gender propaganda tilalmát.

AZ NEM AZ ALAGÚT VÉGE, HANEM A VONAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.11.07.


Napsugaras szép reggelt! Szombat van, és ha ez önmagában nem lenne elég, Orbán Viktor már látják az alagút végét. Nem én felejtettem el a ragozás szabályait, hanem. Korán reggel a miniszterek elnöke eltrappolt a rádiójába, hogy válaszoljon magának a saját kéréseire, amit előre küldött, hogy a riporter is tudja, mit kérdezzen spontán. Jó, bevallom, én viccelődöm csak, nem így szokott történni. A riporter maga állítja össze az ütős kérdéseket, Orbán Viktor először azért izgul, hogy azon a héten vajon kap-e meghívást a rádióba, aztán meg azért izgul, hogy milyen kérdésekkel próbálja meg sarokba szorítani a mikrofonállvány. Beszélek hülyeségeket én is. Nem mikrofonállvány természetesen, hanem a kőkemény újságíró. Na, így.

Szóval ő már látják az alagút végét. És majd 90 nap múlva lesz vakcina, már csak addig kell kihúzni valahogy, és túl is vagyunk a nehezén. Azt nem mondta, csak én gondolom, hogy amennyire strapabíró fickó, a hátán elviszi addig az országot. És akkor majd ott, az alagút végén esetleg kiderül, hogy az nem a vége, ami látszik, az meg nem a kinti fény. Azt csak úgy, a magam esze szerint teszem hozzá, hogy amennyiben három hónapon belül kifejlesztik is a vakcinát, azt hogyan állítják elő tömegesen? Mert azt tudjuk, hogy az influenza elleni védőoltást tojásokon tenyésztik és hat hónap (nem hat nap!) szükséges ahhoz, hogy felhasználható legyen. A Covid elleni vakcinát is le kell valahogy gyártani tömegesen, kötve hiszem, hogy annak gyorsabb az előállítása. Ha ez így van, akkor Orbán vagy téved, vagy hazudik. Három hónap múlva is pont akkora szarban leszünk, mint most. És ez az optimista verzió, ha csak akkora lesz a baj, mint most, mert az azt jelentené, hogy sikerül a jelenlegi szinten megtorpantani a járványt. Szakértők szerint alamuszi dolog a koronavírus, akkor sem fertőz kevésbé, ha ötször magasabb bírságot kell fizetnie azoknak, akik nem tartják be a maszkviselés szabályait, valamint reggel öt óra és éjfél között éppen annyira fertőző, mint éjfél és öt között. Tehát ezek az intézkedések érdemben aligha lassítják. Marad a csodavárás...

ÚJ FELVILÁGOSODÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.07.


Ha majd egyszer, amikor ez az egész rossz álom véget ér, amiben jelenleg csatakosan forgolódunk, fel kell tenni a kérdést csak úgy magunknak okozóiról, és nem Orbánra kell mutatnunk tanulságképp. Egy diktátor, egy diktatúra sem működhet a kiszolgáló, végrehajtó személyzet nélkül, a párttagok, miniszterek, csinovnyikok, rendőrök és katonák is személyiségből vannak állítólag. S habár determinisztikus világban élünk, minden embernek van szabad akarata, így ő dönti el, gazember lesz-e, a gonoszt szolgálja vagy nem. Mindenkinek megvan az indoka is, ha elaljasul.

Pénz, a jobb élet, a család érdekei, egészen ritkán őszinte eszmék, amelyek azonban ingatagok. A rosszat nem lehet vég nélkül józan logikával igazolni, az őszintébbek megcsömörlenek, a gyengék maradnak lesütött szemmel, de élvezve a kiváltságokat, később majd parancsra hivatkoznak, mintha azt nem lehetne megtagadni. Mégis ettől várnak feloldozást és megbocsátást, de már itt is fellelhető az a hamis indok, hogy valami náluknál hatalmasabbnak engedelmeskednek, amivel bevallják a gyengeségüket. Mindenképpen vesztesek tehát, és az életük iszonyú lesz.

És vannak azok, akiknek semmi kézzel fogható hasznuk nincs az önfeladásból, illetve hiszik csak, hogy van. A rajongók sokasága, akik faragnak maguknak egy képet, és azt imádják, függetlenül annak tartalmától. Semmi közük a valósághoz, rocksztárként istenítik a diktátort, aki nélkül az élet értelmetlen, kezet csókolnak neki a tömegben, a nevét skandálják, fröccsöntött szobrokat vásárolnak róla. Nekik mindegy, idoljuk mit tesz vagy mond, minden és annak az ellenkezője is igaz és helyes, ha ő teszi és mondja. Csak szóljon hozzájuk, akárha próféta. Ők a vallásos, fanatikus rajongók.

Bizonyos körön felül általában ilyet nem találhatni. Az elnyomó apparátus felső szintjein hideg és rideg számítások vannak, jól megfogható, pénzben kifejezhető szolgálat. Az ily módon uralkodó osztály a vallásos sokasággal keveredni nem szokott, sőt, segít annak manipulálásában, minél inkább rajonganak azok, annál könnyebb neki. A diktátor szolgálása annál kifizetődőbb és egyszerűbb. A felsőbb szinten érdekviszonyok vannak, ahová jéghideg számítással lehet bekerülni, érzelmek ott már szerepet játszani nem szoktak, mindenki tudja a másikról, mekkora gazember, és egymásért hallgatnak...