2021. május 9., vasárnap

MITŐL ÉLHETŐ EGY ELSZEGÉNYEDETT TELEPÜLÉS?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.05.09.


Az egész szegénység-probléma megoldásában általában a fizikai feltételek hiánya körül forog minden. A szociális érzékeny magánszemélyek adományokkal szeretnének enyhíteni a gondokon, cipő, ruha, bútor, háztartási gép, kályha, stb. tenné élhetőbbé a környezetet, és persze élelmiszer, télen tüzelő, gyógyszerek, hogy a mindennapok túlélhetők legyenek. No meg iskolaszer, digitális eszköz, internet, hogy az oktatásban ne hátránnyal induljanak. Maszkok, fertőtlenítőszerek, hogy a járvány kockázata csökkenjen.

Nyilván szükség van erre, a lakhatási szegénység alapból sok mindent meghatároz, de a mi tapasztalatunk az, hogy ez így, önmagában nem elég. Mert csak átmenetileg old meg egy-egy helyzetet, tesz elviselhetővé egy-egy napot, de a probléma újratermelődik, és egy idő után úgy néz ki, mintha feneketlen kútba öntenék a jószándékú emberek a támogatásukat. És ugyanez látszik az állami megoldásokkal is, pl. mikor új házakba költöztetik a lakhatási szegénységből a családokat. Mert sok esetben nem működik. Hiába lesznek jobbak a körülmények, nem lesz fenntartható a dolog.

11 éve, mikor a faluban elkezdtem, én is csak a fizikai hiányok enyhítésére törekedtem. Leginkább azért, mert elviselhetetlen volt látnom a gyerekeket mélyszegénységben. Bár, mondjuk ma is így kezdeném, mert bizony, idő és önzetlen segítség kellett ahhoz, hogy bizalom alakuljon ki, és ne a hatóságtól való félelem hassa át a viszonyunkat. És az is logikus volt, hogy így találok utat a családokhoz, a gyerekeken át, akiket az iskolában tanítok. Hamar kiderült azonban, hogy a családok egyenkénti támogatása feszültségeket szül. Folyamatosan jöttek a jelzések, kérdések, ki, miért, mikor és mit kapott, mire volt szüksége és mi volt hazugság (mások szerint), ki adta el, és kért újra. És elindult ezzel együtt az is, hogy egymást mószerolják be, és magukat helyezzék jobb pozícióba. Egyre feszültebb volt a helyzet. Világos volt, hogy valami elfogadott, közös szabályrendszer kellene, ami szerint segíthetünk.

Tulajdonképpen ez az első év volt az, mikor azt is megértettem, hogy egy szegregátum lakói nem alkotnak közösséget. Hogy itt másféle törvények irányítják a mindennapi életet, a hierarchia sajátos, a pénzen nyugszik, akinek “van”, annak hatalma van, attól függ és tart a többi, ő diktálja a szabályokat, kénye-kedve szerint. Egy szegregátumban pedig az, hogy valaki a “van neki” kategóriában erős, nos, az nem a legális zónához kötődik. Logikus lenne, hogy az ember megkeresi a hierarchiában meghatározó embereket, és velük egyeztet, merre tovább. De világosan látszott, hogy abból, úgy, nem lesz kiút. No meg ott van az is, hogy az elején nagyon hittem abban, hogy a jogkövető út lesz a helyes. Ma már nem vagyok olyan optimista. A jogkövető magatartás ugyanis ma már nem azt jelenti, mint régen. A feketezóna leválaszthatatlan a falvaktól, és a rendszer el is nézi, mert máshogy nem élhetők már ezek a települések. Ez így azonban olyan viszonyokat teremt, amiben nem kezelhető a mélyszegénység.

Azt is meg kellett értenem, hogy a konfliktusok is mások, és a feldolgozásuk módja is. Hogy nem ugyanazt értjük fogalmakon. Nagyon sokat tanultam azoktól az emberektől, akiket foglalkoztatni kezdtünk. Kezdtem átlátni ezt az egészet… és egyre rémültebb lettem. A szépen felépített stratégiánk logikus, tapasztalatokon alapuló tervezés volt, ami elé azonban újabb és újabb akadályok gördültek.

Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy egy élhető települést szeretnénk. Amihez kellenek infrastrukturális feltételek, de kell más is. Közös értékek melletti elköteleződés. Közösség. Amit fel kell építeni. Képessé kell tenni őket önmaguk megszervezésére. Közösségi érdekek, és nem önös, egyéni érdekek mentén. A két dolognak pedig párhuzamosan kell folynia, különben a szolgáltatások feltételeinek megteremtése nem fog fenntartható változást hozni. Akkor újra és újra leamortizálódik minden.

Mert a közösség értékrendje tesz igazán élhetővé egy települést. Ha vannak olyan íratlan szabályok, amelyek mentén lehet változásokat menedzselni.

Ezt nagyon egyszerű leírni, de a megvalósítás rettentő nehéz. Nehéz pl. közös élményeket szervezni ott, ahol addig folyamatosan egymást támadták. Minden apróságért. Sok közösségi foglalkozásunk volt kezdetben ami ordibálásba fulladt, mert valaki beszólt a másiknak, és korábbi sérelmeiket rögtön agresszív tálalásban hallhattuk meg. Sokat küzdöttünk és küzdünk ma is a pletykával, mikor valaki az elhangzottakat sokszor szándékoltan félreértette, és úgy vitt haza információkat, hogy abból hamar konfliktus lett. Ahogy megismertük egymást, tudtuk már, ki az, aki a békét, ki az, aki mindig a bajt keresi.

Ami nehéz még, az a nagycsaládok szerinti konfliktuskezelés. Mert ha valakinek baja van valakivel, vagy velünk, az nem áll meg egy személynél, ilyenkor elkezd működni valami “betyárbecsület”, összetartás, és átmenetileg sok tagot elveszthetünk a közösségből. Mert a nagycsaládokon belül is van hierarchia, ám ez nem jelenti azt, hogy nem ugranak egymásnak is, ha a helyzet úgy hozza. A legrosszabb, mikor a felnőttek konfliktusai után a gyerekeket sem engedik hozzánk, afféle bosszú ez a részükről, mert tudják, hogy nekünk a gyerekek a legfontosabbak. Az, hogy közben a saját gyerekükkel szúrnak ki, nem szempont.

A közösség lassan épül, sokan kapcsolódnak, aztán nem, aztán visszatérnek, majd megint úgy döntenek, hogy nem akarnak velünk haladni. Néha mi döntünk úgy, hogy fel kell függesszük a kapcsolatot, valamilyen olyan történés miatt, ami meg nekünk vállalhatatlan. Elköltöznek, visszatérnek. Ideköltöznek, próbálják érteni, mi az az Igazgyöngy. A héten vicces volt, mire kibogoztuk, hogy az egyikük még nem rakta össze, hogy a gyerekekkel foglalkozók is az Igazgyöngy részei, és boldogan közölte, hogy már kapcsolódott a másik alapítványhoz is. Kiderült, hogy ez a mi asszonyközösségi foglalkozásunkat jelenti.

Szóval, szerintünk egy falu akkor lesz élhető, ha abban közösség van. A közösségépítést azonban nem kezeli a rendszer. Valami miatt azt gondolják, ezek csak kulturális eseményeket jelentenek. Pedig ez nem korlátozódik erre, pláne a szegregátumokban nem.

A közösségben kellenek közös értékrendek. Van már nekünk efféle, ami ma is gyakori megerősítéssel, de már része az életünknek.… Pl.az egyik ilyen érték, a gyerek. Akik a szülőknek is és nekünk is a legfontosabbak. Sokat beszélünk erről velük, és sokat dolgozunk azon, hogy a gyerekek megfelelően fejlődjenek. Azt hiszem, az is közös érték lett, hogyan kommunikálunk egymással. Ez még mindig más nekik otthon, mint az összejöveteleken, de az is eredmény, hogy már itt más. Közös érték lett a “nem jár” a segítség, az kérhet, aki bekapcsolódik, akar, segít, hogy élhetőbb legyen a falu, legyen közösség.

Érték az elhatárolódás is. Furcsán hangozhat, de így van. Minden évben volt valami cirkusz, többnyire személyes sérelemből indult, vagy, mert megbolygattunk valamit, ami a feketezóna része, vagy valami rosszul értelmezett hatalmi vágyból, vagy egyszerűen csak a balhé kedvéért. És mindig voltak csatlakozók. Akik behúzták magukat a konfliktusba, és fel is húzták magukat a vállalhatatlan kommunikáció szintjére. Eleinte ezek az utcán zajlottak, vagy valamelyik közösségi terünkben, volt, hogy a rendőrséget is hívni kellett. Aztán áttevődött az online térbe, a facebookra, “élőzve”. Itt viszont nyoma marad mindennek, a videónak, kommenteknek, sőt, még az álprofiloknak is, ahogy próbálják álnéven, hátulról “menedzselni” a cirkuszt. Ez nehézség is, hiszen nem marad a közösségen belül, és segítség is, mert lementjük ezeket, bizonyítékká válnak és fontosak ahhoz, hogy a következmények felelősségét vállaló magatartás kialakuljon. Mert ez nagy hiány, és sok mindent meghatároz az életükben.

Tavaly volt az első ilyen facebookon (is) zajló betámadás, azt nagyon megszenvedtük, főleg én… de aztán helyreállt a béke. Akkor sokan bekapcsolódtak, és voltak, akik kívülről is gerjesztették. Az, ami nemrég volt, már csak egy családra korlátozódott. Ez is eredmény. A heti közösségi foglalkozáson pedig, mikor a kollégáim beszéltek róla, sokan elhatárolódtak az egésztől. Mert az is érték, hogy mit nem teszünk, mivel nem azonosulunk. Ha ebben egységes a viszonyulás.

Az igazi öröm az, mikor ötlet jön tőlük arra, hogy mit kellene csinálni, hogy jobb legyen az élet a faluban. Nem mi keressük, hogy merre tovább, hanem ők gondolkoznak rajta. Ez mutatja, hogy a helyzetbe hozás működik. Hogy képesek rá. Szeretném nagyon, hogy ez tömegesebb legyen… de nem lehet siettetni. Sajnos sok minden ellenünk dolgozik. De biztosan tudom, hogy közösség nélkül nem megy. És ehhez sokszor kompromisszumokat kell kötni. Nekünk is, és nekik is.

VILÁGTALÁLKOZÓ - KARIKÓ KATALIN ÉS ZORÁN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.05.08.A Világtalálkozó egy olyan rádióműsor, ahol mindig két teljesen eltérő értékrendű, habitusú embert ültetünk egy asztalhoz. Két olyan karaktert, akik nem biztos, hogy nélkülünk találkoztak volna. Nem vitaműsorra készülünk, hanem három ember jóízű beszélgetésére.

"BESZÉLTEM MINISZTERELNÖK-HELYETTES ÚRRAL, Ő A BARÁTOM" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | NEGYEDIK RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.08.Oknyomozó dokumentumfilm-sorozatunk utolsó részében részletesen bemutatjuk hogyan verte át Szepesi Zsolt az ukrajnai partnereit, illetve hogy azok milyen módon próbálták szervezni a honosítási eljárásokat. Átnézzük azt is, hogy a 2018-as választáson kik és hogyan szervezték a honosított (sok esetben magyar felmenőkkel nem rendelkező) állampolgárok magyarországi szavaztatását. A záró rész azt a dilemmát járja körül: beszélhetünk-e szabad választásokról olyankor, amikor bizonyos körzetekben a választás eredményét fiktív szavazók döntik el - és nem az érintett állampolgárok?
SZURKÁLÓDJUNK! COVID-VAKCINÁK

YOUTUBE
Szerző: Zállatorvos
2021.05.06.Szurkálódjunk!

COVID-19: MIRE MÉSZ A TESZTTEL? VÍRUSKIMUTATÁS (MEG EGYEBEK...)

YOUTUBE
Szerző: Zállatorvos
2020.06.14.Leszteltetheted magad, ha akarod. De milyen teszttel? És miért? És pontosan mit is tudsz meg az eredményből?

COVID-19: MIRE MÉSZ A TESZTTEL? ELLENANYAG-KIMUTATÁS

YOUTUBE
Szerző: Zállatorvos
2020.06.30.Leszteltetheted magad, ha akarod. De milyen teszttel? És miért? És pontosan mit is tudsz meg az eredményből?

SZOMBATHELY SEM KAP KOMPENZÁCIÓT, DEBRECENBEN MILLIÓKAT SZÓRTAK EL HIRDETÉSEKRE

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.05.09.


Debreciner.hu: 2,6 millió forintot költött Debrecen önkormányzata a Future of Debrecen Facebook-hirdetéseire


A Future of Debrecen mozgalom tagjai valamiféle környezetvédelmi tevékenységet szeretnének kifejteni; a projekt honlapjának kiadója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, felelős kiadója Papp László polgármester. A Debreciner a mozgalom hirdetéseivel kapcsolatban kiderítette, hogy az önkormányzat bruttó 3,87 millió forintra szerződött a Kreatív Tanácsadó Központtal, ebből bruttó 2,6 millió forintot digitális marketing tevékenységre, 1,27 milliót pedig microsite fejlesztésre. A saját honlappal nem bíró Kreatív Tanácsadó Központ ügyvezetője Tikász Ferenc, aki a berettyóújfalui Fidelitas korábbi elnöke.

Nyugat.hu: Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt

A kormány a napokban döntött a járvány miatti elvonások és az iparűzési adó csökkentése kompenzációjáról. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón bejelentette, hogy 23 milliárd forint támogatást nyújtanak 32, huszonötezer főnél népesebb településnek. Szombathely viszont nem szerepelt a támogatottak listáján. Nemény András, Szombathely polgármestere kijelentette, nagy csalódás a kormány döntése, amely miatt az útfelújítások és a rendezvények maradnak el, de a város működése biztosítva lesz, viszont nem tudják tartani a korábbi színvonalat.

SzabadPécs.hu: Új tulajdonos fejlesztheti a mecseki volt tüdőszanatóriumot


65 milliárd forintos ingatlancsomag szállt a PTE-re és a frissen létrehozott fenntartó alapítványra – írta meg a pécsi portál, amely szerint vannak olyan ingatlanok, amelyek korábban nem tartoztak az egyetem érdekeltségébe, most mégis hozzá, illetve az alapítványhoz kerültek. Az egyik ilyen az egykori tüdőszanatórium épülete, amellyel tíz éve – a kiürítése óta – semmi sem történt. Jelenleg a Janus Pannonius Múzeum raktározásra használja a keleti szárny alsó szintjét. Azt még nem tudni, hogy mi lesz az intézménnyel a tulajdonosváltás után, csak annyi derült ki, hogy az elmúlt években több koncepció is készült, ezek jobbára az egyetem gyógyító, egészségügyi oktatási és kutatási tevékenységére épülő új szolgáltatások és erőforrások létrehozására irányultak.

Gárdonyi Közlöny: Több, mint 600.000 forintért dolgozik a polgármester rokona az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőnek

Tóth István polgármestert rokona, Kovács-Tököli László az Agárdi Gyógy-és Termálfürdő Üzemeltetési vezetőjeként dolgozik, havi tiszteletdíja 622.000 forint. De nem ez az egyetlen városi tisztsége: Kovács a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának is a tagja. A cégben Gárdony Város Önkormányzatának 45,75 százalék részesedése van.

Balatontipp.hu: A kormány támogatja az éjszakai horgászatot, de a halak egészségére is vigyázni akar

A miniszterelnöki besorolás szerint a stadionok látogatói mellett a védett horgászok is egyenlőbbek a társadalom többi egyenlő tagjánál, derül ki egy a hétvégén kiadott kormányrendeletből, ami ennek a csoportnak az éjszakai kijárási tilalom idején is megadja a szabad mozgás lehetőségét – mutatott rá a portál. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező horgászok viszont csak napközben lehetnek császárok a Balaton-parton.

MÉSZÁROS LŐRINC TÖBB ÁLLAMI PÉNZT KAPOTT AZ EGRI HOTELJÜK FELÚJÍTÁSÁRA, MINT AZ EGRI ÖNKORMÁNYZAT A DRASZTIKUS ADÓELVONÁSOK UTÁN

EGRI ÜGYEK
Szerző: egriugyek.hu
2021.05.08.


Ahogy azt mi is közöltük, a járvány kitörése óta a kormány olyan elvonásokkal súlytotta az önkormányzatokat, amely az idei működést gyakorlatilag már az alapellátások terén is veszélyeztette. Gépjárműadó, parkolási bevételek, idegenforgalmi adó, az iparűzési adó fele – az ilyen jogcímen befolyó összegek többsége hiányzik az önkormányzati kasszákból. Erre találta ki a magyar kormány, hogy majd ők kompenzálnak, de a megyei jogú városokat egyedi elbírásál alapján; így kapott Eger most 825 millió forintot úgy, hogy a városvezetés 2-2,5 milliárd forintos kieséssel számolt, és 1,5 milliárd forintot kért volna az államtól. 

 

Érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi év végén az addigi bevételkieséseket több megyei jogú város kompenzálhatta azokkal a milliárdos támogatásokkal, amelyeket a kormánytól kaptak. De valamiért elsősorban a fideszes vezetésű megyeközpontok jártak jól, sorra címezték meg nekik a milliárdos segítséget. Egyebek közt Szolnok kapott 1,28 plusz 2,7 milliárd forintot, Székesfehérvár 1,38 milliárdot és 615 milliót, Nyíregyháza 1,38 milliár és 251 millió forintot és így folytathatnánk a sort tovább.

 

Négy ellenzéki város kapott még ekkor támogatást, de a nekik címzett összeg jelentősen kevesebb volt és csakis meghatározott célra használhatták fel. Így esett, hogy Eger 600 millió forintot kapott arra a koronavírus-járvány kellős közepén, hogy Nyitrai Zsolt egyik korábbi ígéretét megvalósítsák, nevezetesen egy panorámaliftet az egri várba.

 

A fentiekkel érdemes összevetni egy meglepő tényt, miszerint összesen 17,7 milliárd forintból újíthatja fel 14 vidéki szállodáját a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. A cég a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjában nyert vissza nem térítendő támogatást, és épp a napokban írtunk arról, hogy Mészárosék titkolják, hogy kikkel végeztetik a közpénzmilliárdokkal megtámogatott szállodafújításokat. Ebben a cikkünkben is szerepel az adat, hogy az üzletember érdekeltségi körébe tartozó Hunguest Hotels egyik ékköve az egri Hotel Flóra, amely felújítására 2,8 milliárd támogatás érkezett.

 

Tehát 2,8 milliárd forint állami pénz jut Mészáros egri szállodájára, miközben a járvány által súlytott egri önkormányzat és a helyiek a kiesett bevételek pótlására összesen 825 millió forintot érdemelt. (A tavaly év végén megítélt 600 milliót nem lehet ide számítani, mert az csakis a várhoz vezető panorámalifthez köthető beruházásokra költhető, hiszen Nyitrai Zsolt ezt szeretné). 

 

Az már csak hab a tortán, ha egy kicsit tágítjuk a kört, és megnézzük a fenti 17,7 milliárdból mennyi jut még Mészárosék más Heves megyei szállodáinak: 

 

– Hunguest Grandhotel Galya színvonalának emelése és wellness részleg jelentős fejlesztése, 1,03 milliárd forint;


– a LifeStyle Hotel Mátra ejlesztése, 819 millió forint;


– az egerszalóki Saliris Resort Szálloda fejlesztése és szolgálatatásainak bővítése, 994 millió forint.

 

A Hotel Flórával közösen a fenti lista összesen 5,7 milliárd forint ingyenpénzt jelent Orbán Viktor felcsúti jóbarátjának.

 

Elgondolkodtató mindez, de a mai Magyarországon ez már egyáltalán nem meglepő jelenség.


ITT OLVASHATÓ

ÉDESANYÁM, GYÖJJÖN GYORSAN, BULVÁROSODIK AZ ATV!

444.HU / PODCAST
Szerzők: Uj Péter, Botos Tamás, Bede Márton, Winkler Róbert
2021.05.09.A szokásosnál kurtább verzióban pótkasztolunk, mivel Winkler gumisműhelyben rekedt (a Harley-Davidson nem postásjamaha), Bedének meg dolga volt. Így alakult. Ott volt még Uj Péter és segített Botos Tamás is.

A tartalom felépülése:

00.00: Winklerné első Szputnyikja okosba’.


03.30: John Keegan alapműve az első világháborúról.

04.30: Élelmes hobbisportolók covid idején.

06.30: Új divattrend Anna Wintour támogatásával: Bede Királymackója. Pihenésként itt nézegethet kifogástalanul öltözött divatmajmokat.

09.00: Juggalók.

10.10. Gym suit? Jog suit! Itt egy szép, két évvel ezelőtti Gucci a mackó-haut cuture zsákutcájából.

17.00: Chippendale mackóalsók a MAFC-nál.

20.15: Megérkezünk a gombos farmer-problémához, a Reddit cipzáros 501-es alternatíva-fóruma pedig itt olvasható.

21.30: James Franco hajszál híján megakadályozza a Kennedy-gyilkosságot.

23.20: Új, saját fejlesztésű ZS kategóriás filmünk: Antiszemita varjak 2.

25.00: TGM bojkottja, illetve Rényi Pál Dániel az ATV elkormánybulvárosításáról 2018-ban.

29.00: Svéd szektás gyilkosságos dokuajánló: Pray, Obey, Kill.

31.00: 700-as klub.

38.39: Mi bajod Freddie Mercuryval?!

„MINTHA CSÓTÁNYOK LENNÉNK EGY ATOMHÁBORÚBAN” – EXKLUZÍV INTERJÚ PUTYIN LEGÚJABB ELLENSÉGÉVEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.05.07.


Amitől tartottak, bekövetkezett: az orosz kormány április 23-án külföldi ügynökké minősítette őket. Innentől az is azzá válhat, aki nyilatkozik nekik, a folytatást tehát nem csak a – már most jelentkező – pénzügyi nehézségek teszik lehetetlenné. Ők azonban kitartanak, olvasói támogatással időt nyertek, bár, hogy pontosan merre induljanak, nem tudják. Eddig ugyanis azt csináltak, amit jónak gondoltak. A visszacsatolás pedig az őket olvasó tízmilliós tömegtől érkezett. A putyini vezetés most jutott el oda, hogy az ellenzék módszeres ellehetetlenítése után a legnagyobb független médiumot, a Meduzát is kinyírja. Ivan Kolpakov főszerkesztő a Válasz Online-nak adott interjúban elmeséli, miért ítélhette úgy a Kreml, hogy a portál veszélyes a hatalomra, s mivel jár, ha eddig meglévő kormányzati kapcsolataikat elvesztik...

CIVILIZÁCIÓS TÖRÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.09.


Angela Merkel tegnap kiadott egy közleményt, mivelhogy május 8-a volt. Hetvenhat évvel ezelőtt ezen a napon ért véget Európában a háború, ami egyet jelentett a nácik, ha nem is a nácizmus legyőzésével, és a német nép azóta is néz szembe önmagával, mit is tett. Ebben a viszonylatban az én, mi, ők sajátságosan keveredik, a kollektív bűnösség és felelősség az egyénével, egy azóta is kibogozhatatlan gombolyag vagy halmaz, mert mindenki egy fogaskerék, ha a legkisebb is. Ez elől menekvés nincsen, ha a lelkiismeret szikrája él az emberben. Mára lassan viszont történelemmé szelídülve annyi maradt, hogy ilyen napokon emlékezve hívjuk fel a figyelmet a megismételhetetlenségre, ami bármikor előfordulhat.

Merkel azt mondta: “véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni”, és tegnap találkoztam olyan hozzászólással a hír alatt, amelyik bőszen komcsi-zsidózott, mint ahogyan nálunk futballmeccseken is indul a vonat, a belügyminiszter pedig nem ért a futballhoz. A németek elvégezték a múlttal való számvetést, voltaképp ezért tudnak az emberiség szemébe nézni. Mi azonban a saját magunkéba sem tudunk, itt az emberek minden nehézség nélkül alakulnak át nyilas keretlegényből ávóssá, kommunista párttitkárból kereszténydemokrata szentfazékká, liberálisból fasisztává. Magyarország barbaország kivizsgált és értékelt múlt nélkül, itt soha senki nem nézett szembe önmagával, itt mindenki partizán és ministráns egyszerre.

Varga Judit Portóban, az uniós csúcson, ahová a gazdájával genderezve buzizni mentek, valami bocskaiban, vagy mentében jelent meg, mert ő is a múlt nélküli bambaság állapotában leledzik, és nem tudja, hogy az öltözetével nem esztétikai, hanem etikai bajok vannak. Ahogyan nem tudja a bocskaiban parádézó Kövér sem például. Ezek belerongyolnak a történelembe, mert ez a ruházat nem az idilli és bukolikus Magyarországot, hanem a keresztény, úri Magyarországot idézi, s mindazt, ahová az vezetett, végül is Trianonnal, amit inkább Károlyi nyakába varrnának, és végül az indul a vonattal. Négyszázezer emberrel, amit a németek nyakába sóznak. Merkel mama csak emlékezzen, nekik ehhez közük nincs.

Dehogynem. Merkel még a soá okozta civilizációs törésről is beszélt, amit úgy-ahogy bekátyúztak pár generáció alatt onnan indulva, hogy Auschwitz után nem lehet verset írni, egészen a befogadó és nyitott társadalomig, ami ellen Orbán oly bőszen harcol. Merkelnek ez a két tegnapi gondolata az örök kötelességről és a civilizációs törésről mutatja nekünk, hogy Orbán hiába csókolgatja a kezét mint valami bugris, távolabb tőle nem is állhatna, ami az ő személyes nyomora. Ami viszont a mi tragédiánk, hogy Magyarország is olyan messzire került az Audin kívül Németországtól, amennyire csak lehet. Ha a civilizációs törést képpé formáljuk, akkor azt kapjuk, hogy most csörömpölnek az üvegek, ahogyan száguldunk az alagútban a végtelen sötét felé...