2022. június 29., szerda

FLECK ZOLTÁN AZ ORBÁN-REZSIMRŐL: ÍGY ÉPÜLTEK FEL A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK IS

MÉLYVÍZ / KLIKKTV
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.28.


J
elenünk és az elkövetkező időszak meghatározó témája, hogy milyen rendszer alakul ki most Magyarországon. Az Orbán-féle rezsim kiépített egy rendszert az elmúlt 12 évben – kérdés, miként folytathatja. Ezekre a kérdésekre kereste a választ Fleck Zoltán jogszociológus segítségével Bolgár György a Klikk TV TÍZ című műsorában.

A jogszociológus véleménye szerint, amiben élünk, az egy klasszikus pártállam, ahol formálisan léteznek ellenzéki pártok, formálisan léteznek alkotmányos intézmények. „Mind a kettő igaz volt a kádárizmusra is. Így épültek fel a kommunista diktatúrák is.”

A legutóbbi választás előtt még az volt a hit, hogy ezt a pártállamot szét lehet szedni, le lehet győzni.

„Azokból a tendenciákból, amik a választás előtt látszódtak, úgy tűnt – ez a választás lesz az utolsó olyan, amikor azt mondhatjuk, még van esély választásokat nyerni és legyőzni az Orbán-rendszert. Ezt kimondva, kimondatlanul a politikai ellenzék is így gondolt s talán a nem kormánypárti választók is.” Ez a súlyos vereség tisztán bizonyította, hogy lehetetlen választásokon ezt a rendszert megváltoztatni vagy leváltani.

VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS: ERŐS HATALMI HARC DÚL A FERENCVÁROSI TESTÜLETBEN

MÉLYVÍZ / KLIKKTV
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.27.


A kérdés az, hogy megoldódik-e végre a ferencvárosi önkormányzat lapja körüli helyzet? Feltehetően igen, mivel van rá esély, hogy visszakerül a 9 című magazin menesztett főszerkesztője. Többek között erről is beszélt Vágvölgyi B. András Sebes György vendégeként a Klikk TV csütörtöki Mélyvíz című adásában.

„Derült égből villámcsapásként ért, hogy május 27-én az akkori ügyvezető Hagymási Zoltántól kaptam egy felmondólevelet, amit nem tudtam mire vélni.

Arra a felvetésre, hogy ki állt a döntés és Hagymási Zoltán háta mögött, a volt főszerkesztő válaszában jelezte, „nem tudok elvonatkoztatni az előző napi testületi üléstől, ahol egy fideszes képviselő arról beszélt, hogy az újságnak mindenféle problémái vannak, papírár emelkedés stb.(...) De azt is lehetett tudni, hogy nagyon szoros kapcsolatokat ápol a szocialista frakcióval is.”

„Egy erős hatalmi harc dúl a polgármester asszony és a különböző ellenzéki frakciók között, amit sajnálatosnak tartok.”

A végkimenetel Vágvölgyi B. szerint egy „többlépcsős történet. Elfogadott egy indítványt a képviselőtestület azzal kapcsolatban, hogy tartalomfejlesztési igazgató leszek a ferencvárosi médiacégnél. Ezt én azzal fogadtam el, hogy megtarthatom a 9 magazin főszerkesztői pozícióját.”

RÁADÁS (KÖNYVAJÁNLÓ) - PERINTTFALVI RITA - AMIRE NINCS BOCSÁNAT - SZEXUÁLIS RAGADOZÓK AZ EGYHÁZBAN

KALLIGRAM KIADÓ
Szerző: PERINTFALVI RITA
2021.


FELDMÁR ANDRÁS ELŐSZAVA


A szégyen kellemetlen tudatállapot, amibe könnyű betévedni, és amiből nagyon nehéz kiszabadulni. Halálos csapda. A szégyenből nincs kiút, egyedül vagyok, sötét, rideg, félelmetes, bujkálok, menekülök, azt kívánom, hogy a föld nyeljen el, a halál megkönnyebbülést hozna. Rólam szól, arról, hogy rossz vagyok, hogy jobb lett volna, ha meg sem születek. A bűntudat érezteti velem, hogy rosszat tettem, hogy hibáztam, de nem kell szenvednem tőle, hiszen amikor eldöntöm, hogy abbahagyom, hogy többet ezt nem teszem, abban a pillanatban jobban érezhetem magam. Azért, mert loptam, nem lettem tolvaj. Gonosz az, aki szabad akaratát arra használja, hogy kárt okozzon és ártson, hogy bántson, ahelyett, hogy szeressen, segítsen vagy védjen. Nehezen felfogható, hogy gyakran a bántalmazott szégyelli magát és a bántalmazónak még bűntudata sincs. Egy római legendában Lukrécia megöli magát, miután férje távolléte alatt sógora brutálisan megerőszakolja őt. Bár ártatlan, mégis ő szégyelli magát, nem a sógor. A trauma az, amikor engem foglyul ejtenek és kínoznak. Amikor úgy érzem, hogy nem tudok menekülni és el kell tűrnöm olyan „élményeket”, amiket nem én választottam. Egy személytelen földrengést könnyebb elviselni, bár trauma, mint azt a személyes árulást, amikor az, akitől függök és akit szeretek, engem használ, ahelyett, hogy védene.

Perintfalvi Rita ebben a könyvben bátran kiáll a bántalmazottakért. Megszólalhatnak végre szégyen nélkül azok, akiket nem csak bántottak, hanem elnémítottak, kiközösítettek, mélyen megsértettek. Itt nem gyógyulásról van szó, itt nincs betegség. Itt árulás, aljas kihasználás, tárgyiasítás, igazságtalanság, a szeretet nélküli hatalom kegyetlensége fortyog. Aki rosszul bánik a másikkal, az nem beteg. Az nem őrült. Az rossz. Vannak gyengéd őrültek. És vannak gonosz emberek, akiknek gonoszkodását nem lehet magyarázni a gyerekkorukkal, a genetikával, a pszichiátriával, egyszerűen azt élik meg izgalmasnak, amikor bántanak, kínoznak valakit, és úgy vélik, tudják, hogy amit tesznek, nem lesz soha megtorolva; megússzák baj nélkül. Több áldozat is leírta nekem azt a villanást, csillanást a bántalmazó szemében, ami ennek a kéjét jelezte. Szerintem másodlagos, hogy ezek a bűnök a szexuális arénában játszódnak le. Ami fontos, az a hatalom, a kényszer, az engedelmesség, az uralom. Anyám nem egyszer mondta nekem, hogy ha nem engedelmeskedem, akkor nem szeretem őt. Azt követelte, hogy mi ketten legyünk egyek és az az egy, az legyen ő. Összekeverte a vágyat, a birtoklást, az éhséget – a szeretettel. Minden titok a hatalom kezére játszik. Ez a könyv a szeretet jegyében fogant meg, szerintem arra jó, hogy megszüntessen minden titkot, minden erőszakot, minden szégyent és traumát, mielőtt megtörténne. Tegyük lehetetlenné az efféle bántalmazást. Vigyázzunk magunkra és egymásra, ne tanítsuk gyermekeinket engedelmességre, ne söpörjük szőnyeg alá egy katasztrófa jeleit.

ISMÉT MEGINDULTAK A MAGYAROK KÜLFÖLDRE

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2022.06.28.


Ismét 100 ezer felé kúszott az átmenetileg külföldön munkát vállaló magyarok száma a magyar statisztikai hivatal adatai szerint, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent a Covid-járvány legnehezebb időszakához képest.

„Nyolc szájba vágott hónapot töltöttünk Magyarországon. Nyolc hosszú reménytelen hónapot. Közben jöttek a nagy szavak, nemzeti készültség, majd vészhelyzet, a megvédjük az országot, megvédjük a magyarokat, szájkarate és kardoskodás, de semmi érdembeli nem történt, csupán tolták le a torkunkon az ostobaságokat, a propagandát, a nyunyókát.

Értelmetlen nagy szavak, háborús retorika közben lehúzások és átverések, ahogy azt már totálisan megszokhatta mindenki. Talán túlzottan is megszokhattuk. Világszinten sem volt ez nagyon másként. Az országok nagy és okos vezetői hirtelen nem tudtak hova nyúlni. Az általuk ismert gondolkodás és módszerek semmire nem vezettek.”

Az idézet Péter idén áprilisban a Határátkelőn megjelent posztjából származik és azért hoztuk most ide, mert alighanem egy elég jellemző élethelyzetet mutatott be a külföldön dolgozó, de aztán a járvány miatt hosszabb-rövidebb időre Magyarországon ragadt határátkelők köréből.

Akik a Központi Statsztikai Hivatal adatai szerint idén tavasszal ismét nekiindultak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatos az emelkedés a számukban, olyannyira, hogy májusban már 101 ezer olyan magyar volt, aki (amellett, hogy megtartotta magyar lakcímét) külföldön dolgozik.

Mint a Portfolio megjegyzi, ez a szám még mindig nem éri el a járvány előttit, de már jelentősen magasabb, mint a legrosszabb hónapokban mért 70-80 ezer fő. A lap szerint a három havi mozgóátlag is emelkedik, március és május között például 96 ezer magyar dolgozott külföldön, ami 18 ezres emelkedés éves szinten.

Nyilván ebben benne van az is, hogy a nyár az idénymunkák egyik csúcspontja mondjuk a kiemelt célországnak számító Ausztriában. (Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben az ingázók számáról beszélünk, tehát nem vesszük figyelembe a tartósan külföldön élőket.)...

MAGYARORSZÁGON IS KÉZ A KÉZBEN JÁR A COVID-SZKEPTICIZMUS ÉS AZ OROSZBARÁTSÁG

TELEX
Szerzők: KREKÓ PÉTER, MOLNÁR CSABA
2022.06.29.


Aki hajlamos a Covid és az oltások mögött is a háttérhatalom manipulációit látni, az inkább hisz az orosz dezinformációban is. A magyar társadalomban jelentős támogatottságnak örvendenek az Ukrajna elleni orosz agresszióról szóló leggyakoribb álhírek és összeesküvés-elméletek – például, hogy a háborút nem Oroszország, hanem Ukrajna és Amerika indította, vagy hogy az ukrán vezetés náci. A Fidesz és a Mi Hazánk szavazói közel azonos mértékben hisznek a Moszkva-barát konteókban, az ellenzéki szavazók jóval kevésbé.


Több cikk megjelent már magyar médiában is arról, hogy a Covid-világjárvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek terjesztői – hazánkban például Gődény György, illetve a Mi Hazánk Mozgalom – a háború kitörése után villámgyorsan váltak az Ukrajnát, illetve a Nyugatot agresszorként ábrázoló és Oroszországot áldozatnak láttató dezinformáció fő terjesztőjévé. Több külföldi felmérés is kimutatott már hasonló jelenséget (például ez Kanadában) – a mi kutatásunk az első ugyanakkor, amely kimutatja ezt a kapcsolatot Magyarországon, a választók szintjén is.

A magyar helyzet annyiban speciális, hogy a kormány és a kormánybarát média a nyugati átlaghoz képest sokkal-sokkal oroszbarátabb, de egyben szigorúan oltáspárti. Ennek elméletben a felvázolt összefüggés ellen kellene hatnia, vagy legalábbis összezavarnia a kormánypárti tábort...


EURÓPAI ENERGIAVÁLSÁG: HA OROSZORSZÁG ELZÁRJA A GÁZCSAPOT, A BRITEK IS ELZÁRHATJÁK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.06.29.


Egyre reálisabb forgatókönyv az, hogy Oroszország teljesen leállítja az Európába irányuló gázexportot, ennek pedig komoly következményei lehetnek az európai gazdaságra nézve. A Financial Times információi alapján az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy egy vészhelyzeti terv keretében leállítja a gázszállításokat Európa felé, ha súlyos hiány lép fel. Szakértők szerint európai összefogásra lenne szükség a gázválság kezeléséhez, egyelőre azonban különutas megoldások körvonalazódnak...


NEM AZ UKRÁNOKON MÚLIK, DE KILÁTÁSTALAN, HOGY NYUGAT FELÉ ELSZÁLLÍTSÁK AZ ÖSSZES GABONÁJUKAT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.06.29.


Az ukrajnai háború elképesztő kihívás nemcsak az ukrán, de az egész európai logisztikai rendszer számára. Nagy visszhangot kapott a nemzetközi és a hazai sajtóban is, hogy az idei aratás befejezéséig, tehát nagyjából a nyár végéig 20 millió tonna gabonát kellene Ukrajnából elszállítani az orosz tengeri blokád ellenére, hiszen egyrészt szükség van rá a világban, másrészt kell a hely a raktárakban a frissen betakarított terményeknek.


Önmagában ez a szám nehezen értelmezhető, de a nagyságrendet érzékelteti az alábbi grafikon, amely áruszállítási módonként mutatja, hogy az uniós tagállamok egymás között mennyi gabonát szállítottak 2021-ben, és mennyit importáltak az EU-n kívülről. Összesen 88 millió tonna gabona érkezett az uniós tagállamokba, ehhez képest is tekintélyes mennyiség a 20 millió tonna, amit néhány hónap alatt kellene elszállítani Ukrajnából. Látható, hogy az EU-n belüli szállítási mennyiségek a teljes volumen kicsit több mint felét tették ki...

ISPÁNOK KORA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.06.29.


...A főispáni tisztség visszaállítási terve amúgy nem nagy ügy, de azt világosan mutatja, hogy nem kell a világnak változnia, elég, ha az ember maga romlik. A kis hazugságok inkább módszertanilag és kommunikációs szempontból fontosak, azt jelzik, miként lehet ezeket lenyomni akár tömegek torkán is úgy, hogy jóformán észre sem veszik. Bevezetés a nagyobb hazugságokba. 

Lássunk is egy korántsem teljes, de föltétlenül szomorú taxációt, kiknek hazudott a miniszterelnök az elmúlt ciklusok során!

Például a diákoknak: ingyenes lesz a felsőoktatás – nem lett.

A pedagógusoknak: lesz pedagógusi pályamodell – nem lett.

A szakszervezeteknek: szociális kérdéseket érintő törvények előtt kikéri a véleményüket – egyszer sem kérte.

Magán-nyugdíjpénztári tagoknak: csak átmenetileg veszik el a pénzüket – végleg elvették.

A bankoknak: átmeneti lesz a banki különadó – végleges lett. (Ez 2011‑es ügy, nem a mostani.)

A rendvédelmi dolgozóknak: rendezik a bérüket – nem rendezték.

Megszűnik a korrupció: „Aki először belenyúl a kasszába, le lesz vágva a keze” – ehhez képest mára Európa három legkorruptabb országa között vagyunk, volt idő, amikor az adóhatóság elnöke be sem utazhatott az Egyesült Államokba.

Csökken az államadósság – csökkent, aztán mint a fürgegyík farka, visszanőtt, és még nagyobb lett.

Magyarországnak semmi keresnivalója Keleten, mondta 2007-ben, 2008‑ban és 2009-ben a későbbi kormányfő. Aztán 2011 óta máshol se keresgél, csak az oroszoknál és még keletebbre.

Megbízható partnere leszünk az Európai Uniónak – nem vagyunk megbízható partnerek, egyre inkább Európa szemete leszünk a folytonos politikai kétszínűséggel.

Csökkentjük az állami kiadásokat – nem csökkent, az elmúlt tizenkét év alatt többszörösére hízott az apparátus, a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok száma háromszorosa a korábbinak.

Megszűnik a kivételezés, átlátható lesz a pályázati rendszer – nem lett átlátható, a gazdálkodókat letakarították a földekről, sikerült a legsunyibb pályázati rendszert kialakítani.

Átlátható lesz minden – titkosítva lett szinte minden a trafikoktól Paksig: a legutóbbi kormányzati ciklusban, kevesebb mint három év alatt, 72 titkos, úgynevezett 3000-es kormányhatározatot hozott az Orbán-kormány – számolt be a 168.hu. Ennyit az átláthatóságról.

A most induló kormányzati ciklus első szemfényvesztő akciója a megszorítás nélküli megszorítás. A választási győzelmét túlbiztosító kormányfő saját levében fő: az adakozás oda vezetett, hogy az amúgy is létező infláció még nagyobb lett, de minthogy megszorítani csak baloldali és liberális kormányok szoktak, most megint jönnek a már föntebb vázolt hazugsági példatár ismert elemei...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

MINDANNYIAN MEGFIZETJÜK A KORMÁNY SZABADSÁGHARCÁT - JÖHET A 13 SZÁZALÉK KÖZELI ÉVES INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.29.


Tizenkét éve május 29-én a frissen megalakult Fidesz-kormány 5,25 százalékos alapkamattal vette át a stafétát. Mától 7,75 százalékos az irányadó kamat. Egy euró akkor 273,3 forintba került, a kamatdöntés napján ez 400,7 forintra rúgott. Sok mindenre lehet mutogatni, de az nem tagadható, hogy a mostani rossz helyzethez vastagon hozzájárult kormányunk gazdaságpolitikája.


Minden várakozást messze meghaladó mértékben döntött tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamat emeléséről. A testület 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A brutális lépést az elemzők igyekeztek magyarázni, de az Azénpénzem.hu véleménye szerint ez igen kevéssé sikerült.

Az Equilor elemzője, Varga Zoltán arról beszélt, hogy az MNB döntése nem példa nélküli. Mint elmondta: az Egyesült Államokban már két hete jelentős, 75 bázispontos módosítást jelentettek be, az Európai Központi Bank pedig, amely utoljára 11 éve növelt kamatot, a következő hónapban dönthet ugyanígy. Nem árt tudni, hogy a Fed jókora lépése után az amerikai alapkamat 1,75 százalék lett. Az EKB pedig bejelentette azt az emelést, amivel vélhetően a pozitív tartományba kerül az eurozónában a kamat...

A FIGYELEM KIZSÁKMÁNYOLÁSA ZAJLIK, EGYRE PROFIBB GÉPEZETTEL – GULD ÁDÁM MÉDIAKUTATÓ Z GENERÁCIÓRÓL ÉS POLITIKÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.06.29.


Megjelent egy tudatos, önmérsékletet tükröző viselkedésforma a médiatartalmak őrületes túlfogyasztásával szemben, de csupán szűk réteg kiváltsága – mondja Guld Ádám médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem docense. A Z generáció médiahasználata című, nemrég megjelent könyv szerzője szerint az 1995 és 2010 között született nemzedék számos problémával küzd a koncentrációhiánytól az elmagányosodásig, de nem osztja a mindig népszerű közhelyet, hogy a mai fiatalok rosszabbak lennének. Viszont a médiahasználati szokásaikat idővel az idősebbek is átveszik, ezért fontosnak tartotta, hogy egy könyvben foglalja össze, amit tudni kell róla a sharentingtől a pornóinfluencerekig, a testképtorzító közösségi médiától a nomofóbiáig. A kutatót a fiatalok közéleti aktivitásáról is kérdeztük...

GAZDASÁGI CSODA: SARKA KATA ÉS ROGÁN-GAÁL CECÍLIA MILLIÁRDOS PROFITBÁNYÁJA MÉG A HOLDRÓL IS LÁTSZIK

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2022.06.29.


Brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el egy kis budai cég 2021-ben. Ez az jelenti, hogy 100 forintnyi bevételből 85-öt zsebre tudtak tenni a celebtulajdonosok, ami a hazai médiapiacon igazi kuriózum. Megmutatjuk, hogy a Sarka Kata-Rogán-Gaál Cecília páros által jegyzett bulvárkiadó sikere miért lóg ki minden épeszű piaci magyarázatból. Médiaszakmai értelemben is szolgálnak unikummal: oldalukon még a főszerkesztő 
nevét sem közlik.

A Naphegy tetején fut az apró és csendes Derék utca, ebben áll az az irodaház, amely otthont ad Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília (Rogán Antal miniszter korábbi felesége) médiavállalkozásának, a twn.hu nevű bulvároldalt üzemeltető Top News Hungary Kft.-nek.

A bejáratnál kihelyezett tábla szerint a cég a háromszintes ingatlan első emeleti stúdiójába rendezkedett be, a femcafe.hu-t kiadó Netrise Hungary Kft. szomszédságában (amely Sarka Kata párjának, Bessenyei Istvánnak a tulajdona, sőt a két cégnek ugyanaz az ügyvezetője, Sudár-Horváth Lívia), miközben a földszinti stúdióban a Sarka-Rogán páros igen jól teljesítő reklámcége, a Nakama Partners tölti mindennapjait...


„MEGY A MESTERKEDÉS: EGYETLEN NAGY ELLENZÉKI PÁRT LEGYEN” – VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS KIRÚGÁSA HÁTTERÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.06.28.


A Nagy Imre-újratemetés sajtófőnöke volt 1989-ben, a Magyar Narancs alapítójaként és főszerkesztőjeként pedig a rendszerváltós évek meghatározó alakja, aki aztán filmrendezőként és íróként is észrevétette magát. Két éve újjávarázsolta Ferencváros önkormányzati lapját – amelynek éléről az ellenzéki testület nemrég kipenderítette. Vágvölgyi B. András szerint mindez nem róla szól, sokkal inkább a független polgármester Baranyi Krisztina elleni támadás, mégpedig a „legyetek mindannyian Gyurcsányok”-mottó jegyében. A veterán újságíróval a konkrét ügyön túl átbeszéltünk minden elképzelhetőt a liberális értelmiség mulasztásaitól az európai baloldal Putyinnal kapcsolatos hibáiig. Önkritikát sem nélkülöző interjú következik...

„RENGETEG TELEFON ÉRKEZIK BETEGEKTŐL LÉGÚTI PANASZOKKAL, A COVID-TESZT KÖZEL AZ ESETEK FELÉBEN IGAZOLTA IS A FERTŐZÉST”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.06.29.


A háziorvosok azt tapasztalják, újra nő a fertőzöttek száma, egy laborban pedig 5-ről 13,5 százalékra nőtt a pozitív tesztek aránya.


Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint június közepén csaknem ötezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma, a lapunk által megkérdezett szakembereknek ezzel ellentétes tapasztalatai vannak.

– A múlt hét elejétől rengeteg telefon érkezik a betegektől, akiknek légúti panaszaik vannak – mondta a Népszavának Darvai László ostorosi háziorvos. – A Covid-teszt pedig közel az esetek felében igazolta is a fertőzést.

A Covid-fertőzöttek száma nyolc tíz napja kezdett nőni. Főként gyerekek, fiatal felnőttek körében terjed most a vírus.

A Heves megyein kívül egy Dunakanyarban valamint egy Borsodban praktizáló háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be, ráadásul egy magánlabor adatai is arról tanúskodnak: újra nő a fertőzöttek száma...

… AHOGY EGY MAI MAGYAR KORMÁNYTÉNYEZŐ A LEGÓCSKÁBB SZTEREOTÍPIÁKKAL KERETEZI GONDOLATTALANSÁGÁT ÉS TAHÓSÁGÁT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.06.27.


Az ember derűs érdeklődéssel figyeli a vitázó feleket, a magyar kormány tagjait és a Ryanair légitársaság vezetőjét, akik immár 180 km/sec sebességgel idiótázzák le egymást. Nincs ezzel semmi baj, részben tömegdemokratizálódott és popularizálódott a közbeszéd, részben az egymást idiótázó felek közül nagy valószínűséggel az egyik félnek igaza lehet, annak, aki nem idióta, de még nem tudni pontosan, melyikük nem az, ezt még csak sejteni lehet. Az "idióta" szóval amúgy sincs semmi baj, benne van az már rég a filozófiában és a szépirodalomban: a korai kereszténység már használta a docta ignorantia (tudós tudatlanság) fogalmát, Nicolaus Cusanus, a XV. századi filozófus, teológus és természettudós könyvet írt Idiota de sapientia (Az együgyű a bölcsességről) címmel, Svejk „hivatalos hülyének” mondta magát, s Hašek művében elhangzik, hogy „terhelt idióta vagyok, banális barom, agyalágyult paralitikus… hülye, elvetélt kretén.” Dosztojevszkij ezen a címen regényt írt (Идиот), Esterházynál is sűrűn előfordult, például a Bevezetés a szépirodalomba c. művében, és hosszan sorolhatnám.
Most azonban a mi fiúnk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szintet lépett, s túlszárnyalva a nagy elődöket, filozófusokat és szépírókat, már nem az idióta szóval operál, hanem egyenesen azt állítja az ír légitársaság vezetőjéről, hogy „ha valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőttkorban is nyoma marad.”
Vagyis, ha valaki ír, az azzal jár, hogy már kiskorában rabja lesz az alkohol okozta szenvedélybetegségnek, nem gyerekszobában, hanem egy ír kocsmában, a söntéspult alatt cseperedik fel, felnőtté válásáig garantáltan hülyére issza magát, az agya leépül, összezsugorodik, s idő előtt demenssé válik.
Hát így.
Bizonyára pontosan úgy, ahogy a magyar ember magától értetődő módon válik hülyévé az oly kedvelt és népszerű házi pálinkáktól, vagy a zsíros ételek okozta érrendszeri problémáktól, szélütéstől. Ugyebár, Gulyás Gergely? Vagy ahogy az angolok belebutulnak az unalomba a délutáni teázgatások és az időjárásról szóló érdektelen csevegések során. Aztán vannak a béka- és csigaevő franciák, akik mosakodás helyett parfümöt használnak, nacionalisták és perverzek, továbbá a macska- és tésztazabáló olaszok, hát azok is mind hülyék, ráadásul folytonosan csalnak, lopnak, átvernek, hadonásznak, mindenhonnan elkésnek, megállás nélkül csajoznak és jártukban-keltükben Rossini és Verdi bel cantóit éneklik, aztán a zsidóknak pénz csörgedezik az ereikben, már hogyne hülyülnének ebbe bele, mindenhol pénzt szimatolnak, csak rájuk kell nézni, az orrukra, nemde, Gulyás Gergely, aztán ott vannak a humortalanságba belehülyülő németek, akik röhögés helyett sört isznak és kolbászt esznek, miközben napestig az autójukat sikálják (legrövidebb út a teljes elhülyüléshez), a lusta és folyton késelő spanyolokról nem is beszélve, vagy a kábítószereket már az anyatejjel magukba szívó hollandok, akik felnőtt korukra hülyékké lesznek, s azért nincs függöny az ablakaikon, hogy a rendőr idejében megláthassa, amint egy bedrogozott, teljesen hülye holland félhülyére veri otthon a feleségét és így tovább, pont úgy, ahogy egy mai magyar kormánytényező a legócskább sztereotípiákkal keretezi gondolattalanságát és tahóságát. Aztán ugyanez a kormánytényező fogja magát és elmegy a kötcsei „polgári piknikre”, ahol tajt hülyére zabálja magát a zsíros pacallal.
Épp úgy, mint minden más magyar.
Nemdebár, Gulyás Gergely?

AZ ELŐZMÉNYEK UTÁN CSODA, HOGY VOLT, AKI ELMENT SZAVAZNI AZ ELLENZÉKRE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.06.29.


„Semmi meglepő nincs a hétvégi időközi választások eredményében, némileg sarkítva, inkább meglepőnek mondanám, hogy egyáltalán volt, aki elment szavazni az ellenzékre, ez – az előzmények és az adott körülmények között – maga a csoda” – értékelt portálunknak Szentpéteri Nagy Richard. Az ország tényleg egy Abszurdisztánná vált, sőt, még ott is őrültségnek számító dolgok történnek – fejtegette az alkotmányjogász, politológus, aki arra is kitért, hogy mi a különbség az egykori Kádár-rendszer és a jelenlegi Orbán-rezsim között. Szerinte egyébként az Orbán-uralom is véget ér majd egyszer, bár tény, hogy sokkal tovább tart, mint korábban gondoltuk, s arra kell készülnünk, hogy „a bukása előtti utolsó napig romlani fog a helyzet”...

A MAGYAR GAZDASÁG ÉS A KÜLÖNADÓK: INKÁBB BRIT GYARMATOSÍTÓK LEGYÜNK, NE SPANYOLOK!

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.06.29.


Védjük a lakossági árakat a valóságtól, és vegyünk el onnan, ahol van forrás. Mintha mindenki elfelejtette volna, hogy a hetvenes évek piactól elzárt kenyér-, benzin- és sörárai hiányjelenségekhez és a rendszer gazdasági összeomlásához vezettek. A lakosság többsége szerint örömteli, ha nem a lakosság közvetlenül szenvedi el a megszorításokat, míg a kormány biztosan tudja, hogy a kormány nem csak extranyereségeket adóztat, de ezzel a kommunikációval jobban eladható az intézkedéssorozat. De mi történik, ha az új különadók rendszerét a társadalom hosszabb távú érdekei mentén vizsgáljuk?


Az elmúlt hetekben élénk vita alakult ki a hazai különadókról. A történetben mindenki pozícióból beszél, így elég nehéz objektív képet alkotni, ráadásul magyar sajátosságként a hazai beszélgetőpartnerek nem Michael O’Leary Ryanair-vezér nyíltságával vagy gorombaságával beszélnek, hanem csak a háttérben merik elmondani a véleményüket. Az viszont így is látszik, hogy az adók új rendszere a szakemberek szerint nagyon nagy kockázatokat rejt...

HOLODA ATTILA: A MAGYAR KORMÁNY „JÓTÉKONYSÁGA” ARRÓL SZÓL, HOGY MÁSRA HÁRÍTJA A VESZTESÉGET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.06.29.


A MOL-nak nem áll érdekében, hogy benzinhiányt idézzen elő, a vállalatnak az az érdeke, hogy ő is piaci áron értékesítsen – nyilatkozta a Hírklikknek Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint az üzemanyaghiány miatt a MOL-t a legegyszerűbb kárhoztatni, de senki nem örülne annak, ha folyamatosan arra kényszerítenék, hogy veszteségesen működjön. Márpedig a magyar kormánynak az összes eddigi „jótékony” intézkedése arról szólt, hogy valaki másra hárította át a veszteséget. Ők még soha semmilyen veszteséget nem voltak hajlandóak elviselni.


A MOL-nak érdekében áll, hogy benzinhiányt idézzen elő?

– Az biztos, hogy nem áll érdekében. A MOL érdeke az, hogy piaci áron értékesítsen. Azt gondolom, hogy a kormány részéről azt várják el a MOL-tól, hogy álljon ki, és nyugtassa meg az embereket: „semmi gond, tudjuk kezelni, ez csak logisztikai probléma”. Ezzel együtt mégis csak egy vállalatról van szó, amelyik nem örül annak, hogy neki egy hatósági áron kell értékesíteni. Ráadásul vannak – elsősorban export területen – olyan ügyfelei, amelyeket nyilván ilyenkor elsődleges prioritással szolgál ki, és nem a magyarországi ellátás megoldása lesz a fő problémája. A MOL ugyanis azt kapta feladatul, hogy egész térséget lásson el üzemanyaggal, nem azt, hogy minden egyes benzinkutat mindig „fullra” töltsön fel...

RÖPKÖDNEK A RAKÉTÁK, SZÁLLNAK EL AZ ÁRAK - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.06.29.

KASTÉLYT ÉS VÁRROMOT IS VETT SZLOVÁKIÁBAN A SZÍJJÁRTÓ EMBEREIVEL KITÖMÖTT ALAPÍTVÁNY

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.06.27.


Bethlenfalva, Késmárk, Lőcse, Nagykövesd, Trencsén: ezeken a felvidéki településeken szerzett meg újabb ingatlanokat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata. Így már 24 olyan épületről tudunk, amit a Magyar Állam által létrehozott alapítvány a Trianon előtt Magyarországhoz tartozó területeken vásárolt.


2020 júniusában Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEÉÖMA) létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Szijjártó Péter (Fidesz) külügyminiszter adott elő a képviselőknek. 2021 februárjában megszületett az alapítvány alapító okirata, és 2021 márciusában bejegyezte a bíróság.

A kormány az alapítványnak indulásként két állami vállalatot, a Manevi Zrt.-t (100 db törzsrészvény) és a Comitatus-Energia Zrt.-t (8700 db törzsrészvény) ajándékozott. A Fővárosi Törvényszék bejegyző végzésében szerepel, hogy az állam összesen 15,8 milliárd forintnyi vagyont ajándékozott az alapítványnak. Ebből 600 millió készpénz, a többi részvény: a két (korábban állami) cég értéke.

A KEÉÖMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki egyben a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, valamint frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos. A kuratórium tagjai: Kiss-Parciu Péter (Regionális és Határ Menti Gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a külügyben), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára), valamint Jákli Gergely (az Eximbank vezérigazgatója) és Virág Zsolt (a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa)...

MEDDIG ÉR A GONDOSKODÓ ÁLLAM TAKARÓJA?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.06.26.


A tizenkét év kormányzás alatt meglehetősen kiismerhetővé vált a Fidesz kommunikációs stratégiája, úgyhogy a kormánypárt híveinek többsége is tisztában van azzal, miért épp most dobott be régi-új közigazgatási elnevezéseket az Orbán-adminisztráció. Nem is kérdés, hogy gumicsontot rágunk, amikor arról értekezünk, van-e értelme a megyéket vármegyékre cserélni, illetve mi változik azáltal, hogy az eddigi kormánymegbízottakat főispánoknak hívják majd. Az igazi kérdés inkább az, hogy milyen intézkedéseknek alapoz meg az archaizáló politizálás? Az biztos, hogy komoly gazdasági és társadalmi problémák árnyai kezdenek kirajzolódni a horizonton.


Ha egy kamut el akarsz adni, bízd a sajtóra, az majd eladja helyetted. Lényegében ezt az irányvonalat viszi tizenkét éve Orbán Viktor és csipetcsapata, és az ő szempontjukból szinte mindegy, hogy a kormánypárti vagy az ellenzéki sajtó csinál hírverést az ötletelésnek, hiszen az a lényeg, hogy beszéljenek a bedobott témákról. Ennek egyik haszna, hogy nem valós problémákról folyik a diskurzus, a másik pedig az, hogy az ötletszerűen bedobott témákat meg lehet szondáztatni a lakossággal.

Ez utóbbiból következik, hogy egyáltalán nem biztos a megyék átnevezése, illetve hogy újra főispánok járkálnak majd köztünk peckesen, kacagányban. A társadalmi szondáztatás a Fidesz régi eszköze arra, hogy kipuhatolja, milyen irányban érdemes elindulnia egy-egy nehéz politikai helyzetben. Ami a mostani szituációt illeti, igencsak van kormányzati szándék a figyelem elterelésére, hiszen komoly társadalmi feszültségek és gazdasági nehézségek körvonalazódnak a láthatáron...