2021. február 28., vasárnap

A GYEREKEK 90%-A TALÁLKOZOTT MÁR ONLINE ZAKLATÁSSAL

KÖZÖSSÉGI MÉDIA MINDENKINEK
Szerző: SÁRINGER VIKTÓRIA
2021.02.27.


Biztonságban van gyermeked a neten?


A 16-24 év közöttiek átlagosan 34,3 órát töltenek az interneten hetente. Ha ezt lebontjuk napi adatokra, akkor is minden egyes nap majdnem 5 órát jelent. A fiatalok számára a cyberbullying egy valós, gyakori probléma. Az online megjelenésük a tinik számára épp annyira fontos, mint hogy hogyan jelennek meg a való életben. Ennek fényében nem is meglepő, hogy a fiatalok, akik netes zaklatás áldozatává válnak, sok esetben küzdenek az események alatt vagy után szorongással, depresszióval.

Hány éves kortól vágnak bele a mai gyerekek az internet használatba?

A gyerekek már egész fiatalon találkoznak a televíziós műsorokkal, tabletekkel, mobiltelefonokkal és az internettel, közösségi oldalakkal. Habár általános kritérium, hogy 13 év alatti nem regisztrálhat közösségi oldalra, ez könnyen megkerülhető, hiszen a kort mi magunk állítjuk be kedvünk szerint és semmiféle igazolásra nincs szükség, hogy kik is vagyunk valójában. Tehát bizony egy 8 éves gyerek is beregisztrálhat bármelyik oldalra, ha élelmes és magasabb kort állít be. És a mai gyerekeket nem kell félteni, már nagyon hamar online akarnak lenni.

A cyberbullying bizony elég gyakori

Egy szomorú adat, miszerint a közösségi médiában aktív gyerekek 90%-a már találkozott netes zaklatással és nem tett semmit. A 90% harmada már maga is volt a cyberbullying áldozata. Mára már elterjedt az a nézőpont, hogy az online csúfolódást el kell viselni. Sokan csak mosolyognak és vállat vonnak, nem mutatják, ki mekkora probléma is ez és hogyan hat rájuk. És éppen így hátat is fordítanak azoknak, akik szintén elszenvedik, nem állnak ki értük sem. A netes zaklatás komoly következményekkel járhat, ám ezzel kevesen vannak tisztában.

A barátságok tönkremennek és sok esetben a kiszivárgott fotók, videók miatt a gyermek hosszútávon érzékel negatív hatásokat. A jó hírén csorba eshet és akár még a felnőtt életére is kihathat ez, hiszen az internet nem felejt és ami egyszer felkerül a netre, az örökre ott is marad...

ALFÖLDI RÓBERT: MÉLYEN HÍVŐ, IGAZI KERESZTÉNY MAGYAR HONFITÁRSAIM, EZ ÍGY RENDBEN VAN?

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.02.28.


Hétvégén megjelent a Magyar Közlöny a határozat, amely értelmében most már csak akkor fogadhatnak örökbe gyereket jogi státuszukat tekintve egyedülálló szülők, ha azt a miniszter külön engedélyezi. Korábban az egyedülállók örökbefogadási lehetőségének segítségével nevelhettek gyereket homoszexuális párok is, amennyiben a gyermekvédelem hozzájárult. Mostantól erre a szakhatóságnak nincs lehetősége, ha egyedülálló jelentkezik gyermekért (akár meleg, akár simán csak egyedülálló), akkor Novák Katalin hagyhatja jóvá számára az örökbefogadást.

Ennek apropóján csatlakozott a szivárványcsaládok mellett kiálló kampányhoz Alföldi Róbert is. A színész-rendező szerint „most már a törvény rögzíti, hogy a kormány, azon belül is a családokért felelős tárca nélküli miniszter tudja engedélyezni és dönti el, hogy mi a szeretet, és hogy ki alkalmas arra, hogy szeressen, és azt is, hogy ki szerethet, segíthet, nevelhet olyan gyerekeket, akiknek nincs se családja, se szülője, se szeretet az életében”.

"Újra megkérdezem, mélyen hívő, igazi keresztény magyar honfitársaim, hogy ez így rendben van?"


– zárta posztját Alföldi.

Az örökbefogadási törvény és az Alaptörvény módosítása („az anya nő, az apa férfi”) nem a semmiből jön, az utóbbi időben látványosan sokasodnak a politikai balhék a szexuális kisebbségek kérdése körül. A nemzetközi trendekből és a legutóbbi lengyel választás tapasztalatából kiindulva lehet, hogy ez nem egy véletlenszerű fellángolás, hanem 2022 felvezetését látjuk, és ez lesz a kampány egyik központi témája. Ebben a cikkben ennek hátterét mutatjuk be.


PRIUS MAXIMUS

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.02.27.


Ha már tegnap foglalkoztunk a csepeli késes támadóval, folytassunk ma is, számoljunk be a fejleményekről, mert bizony vannak. Méghozzá egész érdekesek: kiderült ugyanis, hogy a támadó nem először művelt ilyesmit. Sőt: azzal kezdte, hogy újságírót harapott, aztán meg is akarta ölni.

Nem mondom, elég sok agresszív és rosszindulatú embert el kell viselni ebben a szakmában, az életveszélyes fenyegetéseket utóbbi időben már kilóra mérem, nem darabra, van olyan is, hogy személyesen támadnak a sajtómunkásra – de ritka eset, mikor meg is harapják, sőt, közlik, hogy rövidesen véget vetnek az életének. Illetve az ilyen közlés nem ritka, az a ritka, ha valaki személyesen, szemtől szembe teszi.

De vegyük a dolgokat az elejétől, hátha valakinek új a történet. Tegnapelőtt egy bizonyos Ó. Bence a 151-es buszon előbb összeszólalkozott egy hölggyel, abból az alkalomból, hogy az SZFE-s maszkot viselt, majd késsel le is vágta róla a maszkot. Eközben arcán megsebesítette a hölgyet, akit nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel szállítottak kórházba. Ó. Bence pedig elszaladt, mint Novák Előd a szivárványos zászlóval. Aztán elfogták, és kiadták róla a hivatalos közleményt, melyet tegnap be is mutattunk.

Az már újabb információ, hogy nem kell találgatnunk indokait: Ó. Bence kihallgatásán azzal indokolta tettét, hogy az általa bántalmazott hölgy olyan jelképet ábrázoló maszkot viselt, amivel nem szimpatizál. Tehát nem kell most már latolgatni, hogy belpolitikai őrülttel van-e dolgunk vagy maszkellenes őrülttel: kiderült a természete. És ha még csak ennyi derült volna ki. De több is, mert a Telex utánajárt.

Az úgy volt, még 2018-ban, hogy:

ITT OLVASHATÓ

MÜLLER CECÍLIA MEGSIMOGATTA ORBÁN VIKTOR BUKSIJÁT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.28.


Alig telt el néhány óra azóta, hogy Orbán Viktor közölte a magyar emberekkel, hogy beoltatta magát a kínai vakcinával, Müller Cecília már reagált is a Facebookon tett bejelentésre. Az országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: ő beszélte rá a miniszterelnököt az oltásra, ő mondta neki, hogy mutasson példát az embereknek, hogy minél többen oltassák be magukat, mert akkor végre véget vethetünk a pandémiának.


Jó tudni, hogy nem az van, amire gondolni szoktunk. Hogy Orbán Viktor nem hallgat senkire, megy a saját feje után, és hiába fizet egy rakat tanácsadót, mindez csak kirakat, mert valójában önfejű és befolyásolhatatlan. Amikor az operatív törzsre hivatkozik, vagy szakemberekre, az nem más, mint parasztvakítás, és ilyenkor azokhoz a tanulatlanokhoz szól, akik hisznek a mesékben, és be lehet nekik adni, hogy a Föld lapos, és egy hatalmas kígyó, egy teknős, valamint négy elefánt tartja a hátán. Most azonban megdőlt ez az össztársadalmi tévhit, mert kiderült, hogy Orbánnal lehet beszélni. Lám, Müller Cecíliának is sikerült, rávette Orbánt az oltásra, neki köszönhetjük tehát, hogy a nemzet miniszterelnökét már nemcsak a TEK, de a Sinopharm vakcinája is védi...

TÉNYLEG BALOS LIBERNYÁKOK VAGYUNK, HA NEM AKARJUK BEADATNI MAGUNKNAK A KÍNAI VAKCINÁT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.02.28.


Lassan minden magas tisztséget betöltő fideszes politikus megkapja a védőoltást, és többségük demonstratív módon a kínai vakcinát választja. Nem is lenne ezzel gond, hiszen saját akaratukból választották a Sinopharm-vakcinát, de az oltóanyag körüli vitáknak olyan politikai töltete van, ami messze túlmutat a közegészségügyi kérdéseken. Ezen túl a kormányzati járványkommunikáció belevisz egy kis migránsozást és nyugatellenességet a saját kampányába.

Olyan kormányzati sikerként könyvelik el a Fidesz kommunikációjában az orosz és a kínai vakcinamegállapodásokat, mintha ezáltal Magyarország minden járvánnyal kapcsolatos problémáját megoldotta volna ez a két szerződés. Közben persze azt harsogja a kormányhoz közeli médiabirodalom, hogy az Európai Unió járványkezelési stratégiája lassú és körülményes, bezzeg a mi ügyes kormányunk lecsapott az abszolút megbízható keleti gyártmányokra.

Úgy tűnik, a vakcinakommunikáció már nyomokban sem tartalmaz szakmaiságot, sokkal inkább tükrözi a kormány ideológiai irányultságát. Ennek lényege az, hogy a jobboldali sajtó az egekig magasztalja az orosz Szputnyikot és a kínai Sinopharmot, a nyugati gyártmányú vakcinákról pedig többnyire annyi mondanivalója van, hogy késik a szállításuk. Emellett a baloldali és liberális sajtó kérdőjeleket fogalmaz meg a két keleti gyártmányú oltóanyaggal kapcsolatban, a többi vakcina kapcsán pedig inkább pozitívan nyilatkozik, mint kritikusan.

Orbán Viktor személyes példájával igyekszik meggyőzni a magyarokat arról, hogy nincs mitől tartaniuk, ha a kínai vakcinát választják, ugyanakkor azt éri el, hogy a vele nem szimpatizálók véletlenül sem kérik majd a Sinopharmot...

MÉGIS MIT VÁRTOK TŐLEM? 2.

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.02.28.


Két hónapja posztoltam ezzel a címmel egy blogbejegyzést, akkor a konzervatív oldalhoz tartozó követőimnek feltéve ezt a kérdést, akik azt nehezményezték, hogy miért teszek ki olyan cikkeket az oldalamra, ami véleménynyilvánítás is egyben a rendszerről. Ezzel ugyanis szerintük mélyítem a társadalmi konfliktusokat. Miért nem tudok csendben “csak” segíteni, mert azt el tudják fogadni. Akkor próbáltam megértetni, miért nem megy.. egy darabig csend volt, aztán épp a múlt héten megint vitát gerjesztett ez, egy kommentelőnél, aki szerint lojálisabban kellene viszonyulnom a rendszerhez.

Ez is velem van, mindig, és az is, ami miatt most újra ezt a címet írom le. Ez is visszatérő téma, aki olvasta a könyvemet, épp egy ilyen cseteléssel indul, amiben lehord valaki mindennek, egy szó miatt, ami sértette. Most egy posztom kapcsán indult újra ez a vita. Indulatok csaptak össze, a kommentekben pedig már olyan szerepeket is kaptam, amelyek teljesen távol állnak a személyiségemtől, és a céljaimtól is.

Az alapkérdés pedig az, ami nemcsak most, nálam bukkant fel, hanem más segítő civil szervezeteknél is, hogy mi, nem cigányként a cigánykérdésben dolgozva nem jól csináljuk, hogy ez rólunk szól, és nem a cigányokról, és tulajdonképpen nemhogy nem segítjük, hanem gátoljuk a romák integrációját, erősítjük a kirekesztést, és akadálya vagyunk a roma önszerveződésnek is, mert kiszorítjuk őket. Miközben mi lennénk a legboldogabbak, ha látnánk olyan erőt, akár mellettünk, akár helyettünk, amely képes elmozdítani ezt az egész őrületet a mélypontról.

Amikor elkezdtem ezt az egészet, akkor fogalmaztam meg azt a mondatot, amit azóta is gyakran mondok: nem cigányként vagyok ebben az egészben jelen, és épp ezért nem tudhatom, milyen lehet roma identitással élni. És nem is mélyszegénységben szocializálódtam, és ezt a kettőt én úgy tekintem, mint speciális tudást, aminek nem én vagyok a birtokosa. Azt viszont én tudom behozni ebbe a csomagba, hogy a többségi társadalom milyen pontok mentén tudna befogadó lenni. És ebből a két tudásból lehet(ne) építeni azt az utat, amin elindulhatnánk.

Épp ezért mindig kellő alázattal viszonyultam a roma identitás kérdéshez. Ráadásul az én fő célom több, mint a roma kérdés: a gyerekszegénység ellen próbálok dolgozni. Szándékosan használom évek óta a generációs szegény kifejezést… mert ez nem roma specifikum, bár kétségtelen, hogy a generációs szegénységben élő családok zöme roma. Pont azért fogalmazok így, hogy ne etnicizáljam a problémát. Soha nem cigányoztam… nem én látok bele általánosítást. A baj sokkal inkább a szocializációval van, legalábbis én így látom. Azzal, amibe belenőnek a gyerekek.

Az elején nem is volt semmi gond.. azt hiszem. Haladtam szépen a probléma megértésében, egyre több terület vonódott be a munkánkba, egyre többet értettünk meg a társadalmi leszakadás kérdéséből. Tudósítottam róla, tudva, ha a nyilvánosság elé viszem, annak a következményeit vállalnom kell. Nem bántam a vitákat, mert közben, és azóta is rengeteg visszajelzés érkezett, amiből azt a következtetést vontam le, hogy sokan értik, megértik a probléma összetettségét.

Aztán, ahogy a gyűlölet a romák irányába egyre jobban erősödött, észrevettem magamon az öncenzúrázást, mert azt gondoltam, ha kihangosítok eseteket, jelenségeket, úgysem tudom megértetni a meggyőzhetetlenekkel, a szélsőségesen gondolkodókkal, hogy ebben mi a személyes felelősség, és mi a rendszerszintű, ezért jobb ha nem mesélek el pl. családon belüli erőszakot, lopást, családok közötti verekedéseket, stb.

Sokkal általánosabb megközelítésben próbáltam hát fogalmazni, hogy ne mélyítsem az elutasítást. Ráadásul az esetek, ha jobban megérti ezeket az ember, nem fekete-fehérek… és én az áldozati szerepet sem szeretem túltolni.

De ez is sértő, úgy tűnik. Most megkaptam az ebben a szerepben tetszelgő “fehér megmentő” jelzőt, amiben magamat építem, a népszerűségre törekszem, közben pedig lenézem őket, és erősítem a romák kirekesztését. Teszem mindezt felelőtlenül, a nyilvánosság előtt, kizárólag magamért.

Próbálom persze indulat nélkül, higgadtan fogadni ezt is, amennyire bírom. Kizárni magamból a sértettség érzését, amiben azért sikeres vagyok, a terep ebben megedzi az embert. Mégis a miatt írom ezt, amit, hogy érzékeltessem, nem olyan “szent” tetszelgés megélni ezt a munkát, mint akik most ezt gondolják rólam.

Mert nem írok, csak nagyon ritkán utalok rá, hogy mennyi olyan helyzet van a terepen, ami rémísztő. Hogy pl. néha fizikailag is veszélyben vagyunk. Hogy mennyire embertelen szituációkban próbálunk helytállni. Hogy hányszor jelentettek fel, fenyegettek meg, miközben épp azért dolgozunk, hogy a gyerekeiknek jobb legyen. Hosszan sorolhatnám az eseteket, de csak egyet írok le.

Ott voltam a gyöngyöspatai ügyhöz kapcsolódó tüntetésen is, azért az igazságtalanságért kiállva, ami ott történt. Ez különösen emlékezetes nekem, ma sem tudom, hogy bírtam elmondani a beszédem. Ekkortájt ugyanis kívülről sikerült úgy felhergelni a toldi romák egy részét ellenünk, hogy heteken át gyaláztak élő videókban főleg engem, meg az alapítványt is. Volt, (tanult romaként) aki a háttérből folyamatosan szította őket, posztolt is helyettük, ha nem tudtak, hogy mi tulajdonképpen rájuk szedjük össze a támogatásokat (meg ugye Sorosbérencek is vagyunk), amit nem adunk nekik oda, hanem ellopunk. Annyira rettenetes volt, hogy azt elmondani sem tudom. Gúnyoltak, fenyegettek, üvöltöztek…néha már annyira fájt, hogy késztetést éreztem, hogy kiposztoljak egy-egy videót…de elszégyelltem magam még a gondolattól is, mert tudtam, ha megteszem, még sokkal erősebb indulatokat gerjeszt a romák iránt. Lenyeltem hát ezt is, sőt, közben a tüntetésen a romák befogadásáról, az esélyadás fontosságáról, a bizalomról beszéltem. Miközben, ha akkor épp nem Pesten vagyok, lehet, hogy meglincselnek.

Úgy próbáltam túlélni, hogy arra gondoltam: ebben a közösségben, amiben dolgozunk, lesznek, akiket nem lehet rászedni, ellenünk hergelni. Romák tették, romákkal, ellenünk, segítők ellen, alaptalan vádakkal. Most eszembe is jut egy történet, mikor meglátogatott minket egy fővárosi roma érdekvédő…akkor már foglalkoztattunk romákat is. Mikor elment, az asszonyok azt mondták: “ne hívj többet ilyeneket ide. Azt mondta nekünk, minek dolgozunk nektek…gádzsóknak. Hogy ti csak kihasználtok minket. Ez nem segíteni akar, hanem összeugrasztani…”

Mert azt is látni kell, hogy ezek a vonalak is benne vannak ebben a történetben…

Ami most még bántó számomra, hogy a kiállásaimban, amelyeket a nyilvánosság előtt vállaltam, sosem kaptam megerősítést roma oldalról. Hol voltatok, mikor az egyházi iskolák szegregáló hatása miatt harcoltam? Évekig küzdöttem, írtam is róla folyamatosan… nem emlékszem egyetlen reakcióra sem roma vonalról. Persze ott is ült roma értelmiségi, minden megbeszélésen, a minisztériumból, de ő sem állt mellém, mikor hazugnak neveztek, csak ült, megfigyelőként. Az oktatási szegregáció azóta sem állt meg…én viszont feladtam. Mert egyedül voltam.

Máig isszuk a levét annak a majdnem sajtóperes ügynek, amikor egy cikkben egy politikus megnyilatkozását kifogásoltam, ami arról szólt, hogy nem kell integrálni, mert gondoljunk csak “a befőttre: 2-3 rossz szem az egész üveget elronthatja.” Ez is eléggé a nyilvánosság előtt zajlott…de nem emlékszem egyetlen észrevételre sem a romák felől. Vajon az a kommunikáció nem volt sértő? És persze annyi van még…amikor egy roma politikus azt írta egy cikkben, hogy nem a náciktól kell megvédeni a romákat, hanem tőlem…mert akkor épp a fogamzásgátlás fontosságáról írtam. Vagy ott volt egy “konzervatív” roma tanácsa, aki szerint az a baj, hogy “bevédem” a cigányokat, ő cigányként pontosan tudja, hogy ilyen érzelmi alapon, ahogy én teszem, nem lehet velük bánni, ebből nem értenek.

Persze van, amikor tudom, sértő voltam.… Pl. egy minisztériumban dolgozó roma értelmiségi magyarázta, mennyire zavarja őt, mint romát, hogy a települési problémák között ennyi bűnhöz kötődő dolgot hozunk be. Drog, prostitúció, betörések. Nyilván nem tudunk arról – mondta – pl. hogy a cigány lányok legféltettebb kincse a szüzessége. Nem bírtam, máig is szégyellem, hogy mennyire kiakadtam… de épp aznap azon dolgoztam, hogy segítsek egy roma lánynak, akit eladtak prostituáltnak… romák. És egyébként is, én csak a szakirodalomban találkoztam efféle “kincsként” kezeléssel.

Én szeretem azokat, akikkel és akikért dolgozunk. Nekem mindegy, hogy roma, vagy nem roma. Együtt siratom meg velük azokat, akiket eltemetünk, együtt örülünk a születéseknek, és támogatjuk mindenben a kisbabákat, hogy egészségesen fejlődjenek. De rengeteget harcolunk is. Nem a roma identitás miatt, nálunk ez el sem hangzik sosem, hanem azok miatt a túlélési stratégiák miatt, amelyek sosem fogják őket az integráció irányába vinni. A feketezóna, a bűnözés, a munkavállalói kompetenciák és az önfenntartási képességek hiánya, a tanult tehetetlenség, az eladósodás, a családon belüli erőszak, a kommunikáció, stb. mind olyan része ennek, amivel számolni kell, amiről beszélni kell. Akkor is, ha rossz szembesülni vele.

Nem vagyok jogvédő. Civil vagyok, aki szeretne változást a gyerekszegénység kérdésében. Roma, vagy nem, nekem teljesen mindegy. Számomra ez nem etnikai kérdés. Ha “csak” adományoznék, ha csak az áldozati szerepet hangsúlyoznám, feltehetően nem lenne velem baj. De mi fejlesztő segítségnyújtást végzünk, amiben elkerülhetetlen a problémák kezelése, elemzése, és megértetése is. Ettől viszont, úgy látszik, hamar ellenségkép kerül körém.

Persze el lehet marni minket a terepről… csak azt nem tudom, ki áll majd a helyünkre? Ki fogja akkor segíteni a családokat azokban a helyzetekben, amiben a rendszer nem fogja? Nem tolong itt senki a terepi munkáért…aminek a feltételeit is annak kell megteremteni, aki belevág.

Egyébként azt hiszem, egy sokkal komplexebb kérdés az, ami itt ez az egész előjött. Az, hogy nálunk nincs meg a problémákkal való szembenézés kultúrája. Talán ezt kellene megtanulni.

Mert megsértődik a regnáló hatalom (és meg is torol), ha szólunk, hogy nem jól működik a rendszer. Megsértődik a helyi intézményrendszer is, ha problémát jelzünk, és bosszút áll, többnyire azokon, akiken segíteni szeretnénk. Megsértődnek a helyi romák, mert “leszégyenítjük” őket. Sértő pl., ha megkérdezem, miféle roma identitásépítő program egy buli, amiben lerészegednek, a gyerekek is, és a végén olyan verekedés lesz, hogy a rendőrséget kell hívni. Megsértődnek az egyház és a híveik, ha az egyház szerepét firtatom az oktatási szegregációban. Megsértődik a minisztériumban dolgozó roma, hiszen ő tudja a tutit, kulturálisan kezelve a kérdést, én meg baromira nem tudom megérteni, hogy tudnak asszisztálni pl. a társadalmi kirekesztést erősítő oktatáspolitikához, romaként. Megsértődnek a jogvédők, ha a szegregátumok problémáiról írok, mert rossz színben tüntetem fel a romákat. Ha pedig korrupciót jelzek… na ebben sértődik meg csak igazán mindenki! Legutóbb is nekem kellett volna bocsánatot kérnem, pedig bizonyítani tudtam, hogy igazam volt.

Talán, ha ezen tudnánk változtatni. Ha meg tudnánk tanulni, hogy attól nem vagyunk kevesebbek, sikertelenebbek, ha azt is elmondjuk, mekkora a baj.

Szívesen tanulok persze mindenkitől, aki segíteni szeretne. Csak azt kérem, hogy egyenlő feltételekkel dolgozzunk. Mert a lelátogató (vagy le se jövő) megmondóemberekből, meg a szájkaratéból nem kérek. Csak energiát von el, de nem változtat semmin.

Számomra a bizalom a hitelességen alapul. És ez nekem úgy lenne hiteles, hogyha egy hasonló terepen (rengeteg van sajnos), fognátok hozzá ti, romák ehhez a munkához. És tanítsatok meg minket, engem úgy kommunikálni róla, hogy az ne legyen bántó. De nem messziről, mert az, hogy valaki roma, és hol született csak egy kicsi előny ehhez. Annyira gyorsan változik a problémahalmaz, a kihívások, hogy ez már nem elég. Ott kell lenni, minden nap, látni a gyorsan körvonalazódó túlélési stratégiákat. És segíteni a változásokat.

Megélni a tehetetlenséget, és írni is a megerőszakolt, majd prostituált gyereklányokról, az uzsora mélységeiről, arról, milyen érzés, mikor segítesz, és meglopnak, hogy mennyit küzdsz azért, hogy a családban maradjanak a gyerekek, majd az anyjuk egy hirtelen ötlettel maga viteti el mindegyiket, utána pedig rádordítják, hogy te vitetted el… hogy mennyi energiával sem sikerül megértetni, hogy a rühesség megszüntetéséhez minimális higiénai feltételek kellenek, és nem az orvost kell támadni, hogy “rossz” kenőcsöt ír fel, elvinni őket az orvoshoz, mert magától nem fog elmenni, megértetni, hogyha nem teszi a helyére a cserepet a háztetőn, akkor be fog ázni a ház, aztán tedd meg te, mert ő nem teszi, sőt utána kinevet, hogy jó kis “csicska” vagy. Keressétek meg ott a roma identitást, ahol azt sem tudja valaki, hogy romungró-e vagy oláh cigány. És mutassatok ott, ebben dolgozva nekünk példát a jó kommunikációra. Olyanra, ami helyben is és nyilvánosan is megállja a helyét.

Megkérdezhetném még, hogy a sikerekre miért nem reagáltok ilyen hevesen, mert arról is szoktam írni. Hogy miért beszéltek velünk, nem cigányokkal fölényeskedve, miközben azt olvassátok ránk, hogy mi nézzünk le titeket.

De én nem szeretném ezt a vitát folytatni. Úgy érzem, nem ez a dolgom. Ott pattog a labda, nálatok, a rendszerváltás óta. A roma érdekérvényesítésben a roma képviseletet a romáknak kell kidolgoznia. Mi csak támogathatjuk azzal, hogy a terepen próbálunk tanuláshoz segíteni minél több gyereket, aki majd dolgozhat benne, érte. Ha akar. Mert szerintem ez személyes döntés kérdése. Tényleg, vajon hányan véleményeztétek a roma stratégiát a társadalmi vitában decemberben? Ti, akikről szólna… Összefogást nem látni, elhatárolódást egymástól, és korrupciót sokkal inkább. Tisztelet persze a kivételeknek.

Szóval, biztos, hogy magunkba is kell nézni néha. Megnézni, mi, hol vagyunk ebben az egészben. Én megteszem, most is, e vita hatására is, mint már sokszor. És ha a helyzet bonyolultabb annál, mint gondoltuk, talán nem kellene egyből farkast kiállítani. Pláne nem úgy, hogy csak “beleállni” tudunk, de megoldást adni nem. Pláne nem ott, ahol csak bárányok vannak.

VÁLTOZIK AZ OLTÁSI TERV, KÉSŐBB ADJÁK A MÁSODIK PFIZERT ÉS ASTRAZENECÁT

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.02.28.


Sokkal több idő fog eltelni két oltás között. A cél, hogy az első védőoltást minél több embernek adják be, mert az is ad már egy alapvédettséget.


Az ATV megszerezte azt a Müller Cecília országos tiszti főorvos által aláírt körlevelet, amit a háziorvosoknak küldtek ki és ami alapján módosul a Pfizer- és az AstraZeneca által gyártott vakcinák beadásának protokollja.

A levél szerint a Pfizer által gyártott vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul, míg az AstraZeneca oltóanyagának az alkalmazása során az első és a második részoltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre módosul...

FEKETE-GYŐR: A KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN MÉSZÁROS LŐRINC NAPOKON BELÜL ELŐZETESBE KERÜLHET

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2021.02.28....Az első három napban az új kormány

- elindítaná a csatlakozást az európai ügyészséghez,

- megakadályozná, hogy a Fidesz káderei eltüntessék az elmúlt 12 év visszaéléseinek bizonyítékait,

- elzárná a Fidesz-holdudvar pénzcsapjait,

- leállítaná az állami hirdetéseket a médiában,

- ideiglenesen megtiltaná magánrepülők felszállását, hogy nehogy ezeken vigyék külföldre a lopott vagyont,

- és elindítaná „a felcsúti pert”, amiben a rendszer alapembereit vonnák felelősségre.

Az első 30 napban egyebek mellett

- leváltanák a politikailag kinevezett Fidesz-kádereket, hogy ne akadályozhassák az új rendszerváltást,

- és több intézkedéssel erősítenék a nyilvánosságot (nyilvánosságra hoznák az utóbbi évek vitatott kormánydöntéseit megalapozó, titkosított hatástanulmányokat, de nyilvános lenne a kormányülések napirendje is, a kormányüléseken pedig hangfelvétel készülne)

- és közmeghallgatásokat tartanának az elmúlt 12 év szimbolikus ügyeiről.

Az első 300 napban pedig

- újjászerveznék a közmédiát,

- 2 ciklusban limitálnák a miniszterelnökség időtartamát,

- megadóztatnák azokat, akik a Fidesz uralma alatt hatalmas vagyonra tettek szert,

- és előírnák, hogy mindenkinek tudnia kell pontosan igazolnia a vagyona eredetét.

CSIZMADIA ERVIN POLITOLÓGUS: JÖVŐRE NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL VÉGET ÉR A 2020 ÓTA TARTÓ KÉTHARMADOS KORSZAK

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2021.02.28.


Fórban van a hazai ellenzék – az egykori Blair vezette brit baloldalhoz képest mindenképpen. Így jövőre a magyar „nagypárt” is megszenvedheti az oppozíció megerősödését. Csizmadia Ervin politológus szerint a válaszokért olykor érdemes a múltba tekinteni.


A Fidesz–KDNP-kormány kifogyni látszik azokból a politikai lehetőségekből, amelyekkel a szavazótáborát bővíteni tudná, így a nagyvárosokban az ellenzéki erők megosztására, a kisebb településeken a szociálistranszfer-szavazók megtartására játszik (25 év alatti szja-kedvezmény, 13. havi nyugdíj és így tovább). Érdemi mozgástere van a kabinetnek, vagy a sarokból próbál kitörni? 

– Jövőre nagy valószínűséggel véget ér a 2020 óta tartó kétharmados korszak. Nem hinném, hogy ha a Fidesz nyer is, ezt a háromszor egymás után elért eredményt meg tudja ismételni. Mivel focirajongó és -értő nép vagyunk, ezért az olvasó érteni fogja: a perma­nens kétharmadok nem az égből pottyantak alá – minden párt olyan eredményt ér el, amit az ellenfelei megengednek neki. A 2010-es érthető földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelem után 2014-ben és 2018-ban már vastagon kellett hozzá az ellenzék is. Jövőre viszont – nagyon úgy tűnik – az ellenzék összedolgozva indul, és nagyon is okozhat meglepetést, akár győzhet is. A kormánynak persze van lehetősége még most is, hogy mindezt megakadályozza, de mivel az ellenzék tanult a saját kárán, ezért kiélezett küzdelem várható...

KARÁCSONY GERGELY: ADJÁK IDE A VAKCINÁT, MI BEOLTJUK BUDAPESTET!

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.02.28.


A főpolgármester pontokba szedte a kormánynak a járványügyi javaslatait és az elvárásait.


Tiszta, világos és őszinte beszédre, valamint együttműködésre lenne nagy szükség ebben a drámai helyzetben, amikor a koronavírus áldozatainak száma vasárnapra megközelítette a drámai 15 ezres számot – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester szerint a kormánynak sürgősen változtatnia kell a hozzáállásán, és fel is sorolt néhány konkrét dolgot, ami szerinte azonnali cselekvést kíván:

- Fel kell gyorsítani az oltási folyamatot,

- fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot,

- növelni kell a tesztkapacitást, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben,

- gyors és mindenfajta politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgoznia a vállalkozások számára,

- szükségesnek látszik az otthoni munkavégzés feltételeinek további könnyítése.

Karácsony Gergely javaslatait részletezve kifejtette: egészen elképesztő, hogy a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna vakcinából, amely sokkal nagyobb közbizalmat élvez, mint kínai.

„Hívják le a teljes keretet, ha eddig nem tették, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását. Alighanem készen áll erre a nagyvárosi önkormányzatok többsége is

– tette hozzá...

A REPUBLIKÁNUSOK KERÜLIK A SZAKADÁST, A PÁRT TRUMP ÉS A SZÉLSŐJOBB MARKÁBA KERÜLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.27.


Trump sikeresen zsarolta és fenyegette meg a republikánus párt vezetőit és szenátorait azzal, hogy új pártot alapít és/vagy ellenjelölteket indít velük szemben a szenátori választáson, de mindenképp szakítja a pártot, ha meg akarnak szabadulni tőle. Az Orlandóban zajló republikánus éves konferencián (Conservative Political Action Conference – CPAC) már az első napon eldőlt, hogy a republikánus párt a könnyebb utat választja, és megadja magát Trumpnak. Előtte már Mitch McConnell egy nyilatkozatban jelentette be, hogy a republikánus párt megadja magát Trumpnak.

McConnell a leglátványosabban mutatta be az érdekvezérelt, jellemtelen és gyáva politikus mintapéldányát, aki nyilvánosan köpi le magát, amikor azt követően, hogy Trumpot nevezte meg a Capitolium elleni támadás felelősének, néhány napja kijelentette: ha Trump a republikánus párt színeiben elindul 2024-ben az elnökjelöltségért, támogatni fogja. Arra az emberre mondta, akiről nem sokkal korábban kijelentette, hogy nemcsak erkölcsileg, de büntetőjogilag is felelős az amerikai történelemben az alkotmányos rend ellen elkövetett legnagyobb támadásért, és bírósági felelősségre vonását javasolta.

Hiába veszített el mindent Trump röpke négy év alatt, a Fehér Házat, a képviselőházat és a szenátust, a republikánus párt nem tud, most már nem is akar megszabadulni tőle, mert az összeesküvés-elméletek és a populista demagógia megerősítették a vezér-kultuszt, a republikánusok legalább fele trumpista lett, miután a párt négy éven át nem különböztette meg magát Trumptól és mindösszesen vezérelvű párt lett belőle, amely Trump (illetve a Trump-család) foglya lett, illetve a szélsőjobboldal játékszere.

Mivel Trump fanatikus hívei mítoszt gyártottak az amerikai történelem legrosszabb elnökéből, aki gyűlöletrendeleteken, jogfosztásokon és az ország végletes megosztásán kívül az alkotmányos rend illiberális gyengítésén, megdöntésén munkálkodott, ezért bármikor szétszakíthatná a republikánus pártot, ha nem azonosulnak vagy szembefordulnak vele. Ha új pártot alapít, elviszi a republikánusok felét, ha ellenjelölt híveket állít a republikánus képviselőjelöltekkel és szenátorjelöltekkel szemben, akkor a republikánusok sorsa megpecsételődött, mert a megosztott szavazatok mellett soha nem győzhetnek a demokraták ellen...


TÖRTÉNELMI FORDULAT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

YOUTUBE
Szerző: Kossuth Kiadó
2021.02.26.Frank Tibor és Ágh Attila beszélgetése.

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK A KAPITALISTA ÁTMENETNEK? | VITA KIRÁLY JÚLIÁVAL ÉS SEBŐK MIKLÓSSAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.02.25.Sebők Miklós 2019-ben jelentette meg "Paradigmák fogságában" című kötetét, amelyben a rendszerváltás pénzügyi vonatkozásait vizsgálta: kik vezényelték le a folyamatot, milyen meggyőződések és elvek vezették őket, mennyi mozgásterük és egyéni felelősségük volt a folyamat levezénylésében? Sebők vitapartnere Király Júlia közgazdász, az MNB korábbi alelnöke volt, aki éles kritikával illette a kötet legfontosabb megállapításait és magát Sebőköt is, mondván: tendenciózus és a tényszerűséget nélkülöző megállapításokkal él. A nyilvánosságban most először állnak ki egymással szemben!

FALUDY GYÖRGY (1910-2006) - AZ IRIGYKEDŐ UTÓKOR XXV.

NÉPSZAVA
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2021.02.27.


Kortársainkat nem választhatjuk meg, nem cserélhetjük le, de ha szerencsénk van, akkor akadnak köztük kivételes emberek is, akikért irigyelni fog minket az utókor. Egyetlen közös jellemzőjük: minden korban kevesen vannak. 

A rendszerváltás egyik legszimbolikusabb velejárója az volt, hogy egyszerre csak megjelent Magyarországon Faludy György, aki egyenesen az irodalomtörténelemből érkezett hozzánk: egyik napról a másikra láthatóvá lett egy ember, aki annak idején eltűnt innen azzal a világgal együtt, amely számunkra már az irodalmi legendák ködébe veszett mindörökre. 

Ha megláttuk őt az 1990-es évek Budapestjén, akkor olyan érzésünk volt, mintha vele együtt feltámadt volna Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső, és az ő alakja mögött mintha megpillantottuk volna az összes klasszikusokat. Ha Faludy György (pontosabban „Gyurka” vagy „Gyurka bácsi”, ahogyan a hozzá közel és távol állók nevezték) megjelent valahol, akkor nem csak őt láttuk testi valójában, hanem azt a korszakot is, amit képviselt. Az 1920-30-as évek Budapestjének levegőjét árasztotta, és ez a levegő nem áporodott volt, hanem friss és izgalmas. Nem lehetett betelni vele! 

Itt van egy ember köztünk, aki József Attilát csak mint Attilát emlegeti! Aki magától Einsteintől hallgatta a relativitáselméletet! Aki személyesen jelen volt, amikor a telefonbetyár Karinthy felültette Kosztolányit! Aki ott járt és kelt a számunkra már mesévé szivárványosodott Japán Kávéházban, és egy levegőt szívott Rejtő Jenővel! Aki amerikai katonaként harcolt a második világháborúban! Majd a recski lágerben raboskodott Sztálin haláláig! 

A Faludy-jelenség maga volt a csoda. Már az is csodálatos volt, hogy egyáltalán ismertük a hírét és a híres Villon-fordítását, úgy értem, mintha ismerte volna őt és a költészetét az egész ország már jóval azelőtt, hogy a nyolcvanas évek végén hazaköltözött. S micsoda diadalút volt a hazatérése! Nehéz ezt ma elmagyarázni, mert a Faludy-kultusz lényegét nehéz megérteni a kultikus költő személyes jelenléte nélkül – és most éppen azt próbálom elmakogni, hogy Faludy személyes jelenlétének a ténye önmagában volt varázslatos: úgy éreztük, mintha egy időutazót látnánk, aki a történelemből jött vissza. 

Különböző rendezvényeken többször láttam messziről, és 1995-ben ott voltam a Versek című gyűjteményes kötete egyik bemutatóján is. Szokása szerint sokat sztorizott. Elmesélte, hogy József Attila egyszer felgyújtotta a haját, hogy imponáljon egy nőnek, s elmondta, hogy miképpen zajlott a költő temetése 1937-ben Balatonszárszón. Volt egy remek anekdotája róla, hogy a József körút 53. szám alatti épület egyik első emeleti lakásában sokat időzött Karinthy Frigyessel és József Attilával, mert lakott ott egy irodalomrajongó nőgyógyász, aki a színvonalas társaságért cserébe éjszakákon át ingyen itatta őket. A földszinti kávéházba le se kellett menniük, mert az erkélyről csak leengedtek egy kosarat, a pincérek megpakolták piával, ők meg felhúzták a zsákmányt és megitták. Itt történt az a nevezetes eset, hogy Karinthy telefonon felhívta Kosztolányit, és elváltoztatott hangon rábeszélte egy író-olvasó találkozón való szereplésre – a poén (mindenki ismeri) az volt, hogy Kosztolányi a színpadon nyalja ki a Karinthy seggét. Amikor a kilencedik kerületben laktam, gyakran eljártam e ház előtt, és mindig megnéztem a számomra nevezetes erkélyt, megvan ma is – igaz, a kávéház helyén cukrászda működik...

DICSEKSZIK... TITKOLÓZIK... HALLGAT A KORMÁNY – FEBRUÁRI KRÓNIKA

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2021.02.28.


Fölöttébb tanulságos egyben vizsgálni több hét kormányzati kommunikációjának mintáit. Ha legalább tucatnyi ügynek megnézzük a tálalását, előbb-utóbb kirajzolódik egyfajta különös modell szerkezete. Dicsekszenek, titkolóznak és elhallgatnak. Első olvasatra talán nem is érthető pontosan, hogy éppen melyik ügyben melyik megoldást szeretik leginkább követni. Mélyebb elemzés esetén, azonban kiviláglanak e tarkaság nagyon is lényegre mutató összefüggései.


Dicsekszenek még meg nem oldott, legfeljebb csak beharangozott, de semmiképpen sem végbement döntésekkel. Dicsekszenek még el nem ért eredményekkel, még éppen alakuló folyamatok lényegtelen kezdőelemeivel… Előszeretettel hivatkoznak olyan nemzetközi összehasonlításokra, amelyek valódiságát az elsöprő többség soha nem lesz képes ellenőrizni.

Hallgatnak nagyon fontos szociális gondokról, működésképtelenné váló intézményekről, veszélyeztetett társadalmi csoportok folyamatosan romló helyzetéről. De épp így gyanúsan meggazdagodott híveik és kegyenceik megmagyarázhatatlan sikereiről. Hallgatnak a nagy-nagy ovációkkal elért sikerek tényleges áráról, és még inkább hallgatnak a nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi összehasonlítások kézenfekvő tanulságairól...

REGGELI VÍRUSJELENTÉS MEGJEGYZÉSEKKEL, 2021. FEBRUÁR 28. VASARNAP

FÜHÜ
Szerző: FÜHÜ
2021.02.28.


2020 eleje óta már több mint 113.799.097 embert fertőzött meg és 2.525.656 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus.

Magyarország (frissítjük)

Hazánkban 4.469 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 428.599 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 72 az elhunytak száma 14.974 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 92.497. Kórházban 5.482 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 524-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 33.353-an vannak.

Az elmúlt 24 órában a hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint összesen 27.814 mintát dolgoztak fel, melynek 17.79%-a mutatott pozitív eredményt.

A pozitivitási arány közelít a WHO ajánlásától, amely 5% feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány.

Eddig 677.682 fő kapott oltást, közülük 249.449 fő már a második oltását is megkapta...

BÚCSÚ A SZÍNMŰVÉSZETÍTŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ
2021.02.26.


2020 decemberében bementem a kihalt Vas utcai épületbe. A blokád véget ért, az utca néptelen, az egyetem épülete előtt senki emberfia. A járdán a kerékpártároló lehangolóan üres. A bejárat melletti emléktáblán még ott árválkodik egy apró „freeSZFE” matrica. A nagytakarításkor, amikor a hallgatók minden nyomát eltörölték, elfelejtették levenni. (Mostanra az is lekerült.) Az üvegajtó zárva, csengetnem kellett. Egy kigyúrt biztonsági őr nyitott ajtót. Korábban soha nem láttam. Köszönés helyett mordult egyet: „Kit keres?” Ha Kertész Imre állt volna a helyemben, azt mondta volna: „Ebben az emberben nincs szeretet.” Én is ezt éreztem. Meg azt, hogy itt már nem látnak szívesen.

Pedig egy nagyszerű közösség tagjaként sokáig tanítottam itt. Színészeket és rendezőket, filmrendezőket és operatőröket, forgatókönyvírókat és dramaturgokat, bábosokat és dokumentumfilmeseket. Közel két évtized után azonban, 2021 februárjában felmondtam az állásomat az SZFE-n. Ekkorra vállalhatatlan lett számomra ez az intézmény.

Mert vállalhatatlan, ahogyan nyáron az éjszaka leple alatt megszavazott törvény nyomán a minisztérium olyan kuratóriumot nevezett ki az egyetem fölé, amelynek tagjai eleve ellenségesen viszonyultak az intézményhez, s vezetője, Vidnyánszky egyfolytában alázta és gyalázta az egyetem oktatóit és diákjait.

Vállalhatatlan, hogy ez a kuratórium már a hivatalos életbelépése előtt olyan szervezeti és működési szabályzatot kényszerített az egyetemre, amely ellentétes az egyetemek Európában érvényes évszázados autonómiájával, majd ezt a szabályzatot azóta úgy szabja át folyamatosan, ahogyan az Alaptörvényt szokás.

Vállalhatatlan, hogy a kuratórium, miután a szenátust alapvető jogaitól megfosztotta, vezetőket nevez ki az egyetem élére, noha erre a felsőoktatási törvény szerint az egyetemi polgárság érdekeit képviselő szenátus lenne hivatott.

Vállalhatatlan, hogy a törvénytelenül kinevezett új vezetőség nem a rájuk bízott egyetemnek, hanem kizárólag a kuratóriumnak az érdekeit képviseli.

Vállalhatatlan, hogy a fővárosi törvényszék ítélete ellenére a kuratórium semmibe veszi a hónapokon át sztrájkolók követeléseit.

Vállalhatatlan, hogy a törvénybe ütköző lépéseket ideológiai körítéssel (kereszténység, nemzet) legalizálják.

Vállalhatatlan az a kisstílűség, amellyel az egyetem épületeiben lekapcsolták a netet és a villanyt, az ajtókon kicserélték a zárakat.

Vállalhatatlan, hogy a kancellár a jogkörét áthágva az oktatás ügyeiben hoz rendelkezéseket.

Vállalhatatlan, hogy az új vezetőség nem áll ki a saját egyeteme mellett, amikor a közmédiában minősíthetetlen hangnemben tájékoztatják a közönséget az egyetem helyzetéről.

Vállalhatatlan, hogy az egyetem új vezetői a szélsőjobboldali gyalázkodókkal szemben nem védik meg a hallgatókat és oktatókat, hanem ehelyett e gyalázkodásokat teszik ki az intézmény honlapjára, küldetési nyilatkozatként.

Vállalhatatlan, hogy a kollégiumba nem engedik be a kollégistákat, miközben egy szélsőjobboldali TV-t felkérnek, hogy a személyiségi jogokat semmibe véve ott forgasson, és a személyes holmikat a hallgatók megalázására használja fel.

Vállalhatatlan az a hangnem, amellyel a kancellár az egyetem oktatóiról és hallgatóiról sorozatosan nyilatkozik.

Vállalhatatlan, hogy az állítólagos „ideológiai” képzés semlegesítését a közszolgálati propagandamédia közismerten elfogult sajtómunkásaira bízzák.

Vállalhatatlan – hogy csak a saját szűkebb területemről szóljak –, hogy a kuratórium az elméleti képzés irányításával az egyetem 155 éves történetében először egy szakmán kívülit bízott meg. Olyan elődök nyomába léphetett, mint Gyulai Pál, Csiky Gergely, Alexander Bernát, Hevesi Sándor, Háy Gyula vagy Osztovits Levente. Még a legsötétebb Rákosi-korszakban is a szakma nagyjai tanították az elméletet. Az új vezető, miként a kancellár is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett, s küldetésének azt tekinti, hogy a hallgatók „kiemelkedő kommunikációs kompetenciával” rendelkezzenek. Feltehetően azt kívánja majd oktatni a leendő színészeknek és rendezőknek, amire a doktori disszertációjának a címe is utal: Közszolgálati média Európában – az állami feladatvállalás koncepciói a tájékoztatásban. „Progresszív humanizmus” az ideálja, közli egy írásában; ám hogy ez micsoda, azt a pogány Szophoklész, az istentelen Kleist, a szkeptikus Csehov vagy a hitetlen Beckett helyett Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök egy idézetével világította meg (hadd ne idézzem)...

ITT OLVASHATÓ 

AUGUSZTUSBAN INDUL AZ ELŐVÁLASZTÁS, A 18 ÉVEN ALULIAK IS SZAVAZHATNAK

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2021.02.28.


Közleményt adott ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd az előválasztásról. A pártok bejelentették, hogy mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás, ugyanis szeretnék, ha a tárgyalóasztal helyett a választók kezében lenne a döntés arról, hogy kiket tartanak alkalmasnak a Fidesz legyőzésére.

A közleményből az alábbiak derültek ki:

- Az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

- Az előválasztás több hetes folyamata (figyelemmel a koronavírus-járványra) augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket – így tehát az előválasztáson a 18 év alattiak is szavazhatnak...

ÉS AKKOR SÖTÉTBEN TAPOGATÓZUNK A PUSKÁS ARÉNA ALAGÚTJÁBAN - A HVG E HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.02.28.


Nehéz heteket ígér a kormány a járvány kapcsán; 97 ezren vesztették el az állásukat decemberről januárra; egyre több kormány készül a Facebook megrendszabályozására. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Március 1-jétől az egészségügyi dolgozók új szerződés szerint, más jogviszonyban dolgoznak tovább, már ha aláírják a szerződésüket. Több helyen a márciusi beosztások ellehetetlenülésével fenyegettek – például azért, mert az ügyeleti díjak és a pihenőidő kifizetése problémás -, végül a kórházi főigazgatóság vezetői azt ígérték, szeptember végéig átdolgozzák a problémás részeket.

Az egészségügy kapcsán furcsa hírek érkeztek a koronavírus-oltásokról is. Kiderült például, hogy az AstraZeneca vakcináját - vagy egy hamisítványt, a cég nevével visszaélve - milliós tételben árulják kormányoknak a feketepiacon. Az is felröppent, hogy a cég a vállalt 180 millió helyett 90 millió adagnál is kevesebb vakcinát tud majd leszállítani az EU számára, de közölték, hogy eleget akarnak tenni a szerződéses kötelezettségüknek. Eközben elkezdtek oltani Magyarországon a Sinopharm vakcinájával – Kína is hálás lehet, hogy itt engedélyezték ezt. Egy ideig úgy volt, hogy Izrael vakcinákat küld Magyarországra, de aztán visszakoztak. Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy eddig 550 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra, a jövő hónapban jöhet a következő szállítmány. Az is kiszivárgott, hogy 717 ezerrel kevesebb felnőtt szerepel a magyarországi oltási tervben, mint ahány 18 éven feletti él az országban, és azt is kiszámoltuk, hogy a kormány érthetetlenül keveset rendelt a Moderna vakcinájából: miközben megállás nélkül Brüsszelt szidja a Fidesz, mindössze 1,7 millió adag oltóanyagot rendeltek, pedig akár tízmillió adagra is bejelenthettük volna az igényünket, és a túlrendelésnek nincs kockázata...

TÍZMILLIÓKÉRT TESZTELTETIK ORBÁN KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉT

HÍRKLIKK
Szerző: Zutyu
2021.02.28.


Bár szakértők egy éve folyamatosan mondják, hogy kevés teszt készül, ezt a kormány mindig lesöpri. De ha saját magáról van szó, akkor a kabinet nem spórol a tesztekkel.


A koronavírus magyarországi elterjedése óta viták tárgya, hogy elegendő tesztet végeznek-e Magyarországon. Szakértők és ellenzéki megszólalók is keveslik az elkészült teszteket. De a WHO ajánlása alapján se állunk túl jól, mert a világszervezet ajánlása szerint akkor végez egy ország elegendő tesztet, ha a pozitívak aránya nem haladja meg az öt százalékot és meglehetősen ritka, hogy ezen belül maradna a pozitivitás.

Éppen ezért, a kormány honlapján szórványosan elérhető szerződéslista alapján megnéztük, mennyit költ a kormány, ha saját tagjairól, illetve tárcái munkatársairól van szó. Meg lehet állapítani, hogy ha magukról van szó, akkor nem takarékoskodnak a tesztekre költött pénzzel. Mondjuk, az például nem derül ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium mennyi pénzt költött PCR-tesztekre, mert csak a 2019-es szerződéslistáját tette közzé tavaly decemberben. Fura módon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – legalábbis a szerződéses listái alapján – nem költött dolgozói tesztelésére, pedig ehhez a tárcához tartozik papíron az egészségügy. Ugyancsak nem lelni a Belügyminisztérium szerződései közt tesztelésre vonatkozó tételt, és az agrártárcánál se leltünk ilyesmire...

EGY ÉVVEL A JÁRVÁNY MEGJELENÉSE UTÁN ELŐKERÜLTEK A FERTŐZÖTTEK TELEPÜLÉSSZINTŰ ADATAI VÉGRE

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2021.02.26.


Több hónapon át tartó adatigénylést és levelezést követően a K-monitor birtokába kerültek a magyar településszintű fertőzési adatok. A hozzánk is eljutott adatbázisból csináltunk néhány térképes ábrázolást, amivel így a korábbinál többet tudhatunk meg a járvány itthoni helyzetéről...

„ODA KELL FEJLESZTENI A NEMZETET, HOGY A LÖVÉS NEMZETI PASSIÓJA, SPORTJA LEGYEN!”

QUBIT
Szerző: TANGL BALÁZS
2021.02.27.


2017 júniusában a Klebelsberg Központ egy levélben arról érdeklődött az iskolaigazgatóknál, hogy van-e sportlőtér kialakítására alkalmas terület az általuk vezetett intézményekben. A kérdés már akkor is komoly vitát és kritikát váltott ki, azóta pedig a hazafias és honvédelmi nevelés gondolata egyre többször jelenik meg az Orbán-kormány elképzelései között. 2018 és 2020 között Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnökének a személyében a területnek külön kormánybiztosa is volt, aki hazafias és honvédelmi nevelést, valamint az azzal együtt járó beruházásokat felügyelte. Ennek fontos pillérei lennének a honvédelmi sportközpontok, amelyekből minden járásba, vagyis összesen 197 helyre terveznek építeni egyet. Igaz, a program lassan halad, és 2020-ig csak 16-ra biztosított forrást a kormány. Emellett az új Nemzeti Alaptanterv az állampolgári nevelés tantárgynál minden korábbinál jobban hangsúlyozza „a hazafias érzés kialakítását, az alapvető honvédelmi ismeretek elsajátítását”, ami „nem csak a fegyveres erők feladata, hanem minden magyar állampolgáré, ezért a honvédelem ügye a lehető legszélesebb nemzeti egységet képviseli.” Végül pedig 2020 végén elindult a Szemere Miklós Program is.

Az Orbán-kormány elképzelései nem újak, hiszen a hazafias és honvédelmi nevelés, sőt a katonai előképzés immár évszázados múltra tekint vissza. Szemere Miklós nevének a kiválasztása sem véletlen, hiszen a századfordulón a magyar katonai előképzés mindenekelőtt az ő kezdeményezésének köszönhetően indult meg, hogy aztán a „nagy háborút” követően a Horthy-kori leventeintézményben teljesedjen ki...

MINEK OLTASSAM BE MAGAM, HA ÚGYIS JÖNNEK A MUTÁNSOK? ITT A MEGOLDÁS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.02.25.


A harmadik hullámért felelős angol (B.1.1.7), a gyorsabban terjedő dél-afrikai (B.1.351), a „rejtélyes cseh” – éppen mire a tömeges oltásokkal sikert érhetnénk el, itt vannak a mutánsok, kész vakcináink pedig a közel egy évvel ezelőtti „vírusállapot” ellen jók. Ezzel új korszak kezdődik a védekezésben, a tudomány bekeményít: emberek tudatos megfertőzésével klinikai vizsgálat indul, jönnek a mixoltások és ráoltások. Sci-fi élőben. A Válasz Online bemutatja a vírusmutáns-határozót és a COVID elleni küzdelem új szakaszának hátterét.

Halál vagy himlő – ez elé a választás elé állítottak a XVIII. század végén Angliában siralomházban levő rabokat. A halálraítélteket arra kérték, vállalják a királyi család helyett, hogy kipróbálják a himlő elleni védekezés új módját. Nyolcan jelentkeztek a valaha hallott legvalószínűtlenebb ötlet megvalósítására: kicsit megbetegítik őket egy halálos kórokozóval, hogy így védjék ki a fertőzést. Lehet-e kicsit himlősnek lenni? – minden korábbi tapasztalat azt jelezte, hogy nem. A hóhérral szemben az orvostudomány mégis vonzóbbnak tűnt, és nyolcból hét elítéltnél működött is a módszer. Később magán a királyi családon is kipróbálták. Így terjedt el a himlő elleni vakcinálás Angliában.

Hasonló történik a következő hetekben, csak éppen nem halálraítélteket, hanem „ártatlan” önkénteseket fertőznek meg. S persze nem himlővel, de azért komoly betegséggel, a koronavírussal, amelyről előzetesen senki sem tudja, kinél okoz tünetmentes fertőzést és kinél fatális szövődményeket. Egyelőre hatásos gyógymód sincs ellene.

Korábban hasonló engedélyt csak fiatal és egészséges embereknek és rájuk veszélytelen kórokozónál (például influenzánál) adtak, fel sem vetődött, hogy bárkit életveszélybe sodorjanak a tudomány érdekében. Christopher Chiu, a londoni Imperial College kutatója most mégis megkezdheti a vizsgálatot.

A rendhagyó kísérlet azért kapott engedélyt, mert a koronavírus az utóbbi hónapokban megváltoztatta a viselkedését. Korábban is voltak mutánsai, minden vírusnak vannak, de ezek a változatok nem tértek el jelentősen egymástól, nem voltak fertőzőbbek, és akit az egyik vírusváltozat megbetegített, a másik változattal szemben is – legalább négy-hat hónapra – védettséget szerzett. Szeptember elején azonban brit tudósok Kentben azonosítottak egy olyan vírust, amelynek szerkezete több jellegzetes ponton is eltér a korábbiaktól. A hivatalosan B.1.1.7-nek nevezett variáns, amelyet felfedezésének helye alapján angol vírusnak neveznek, azóta bevette az egész világot. Sokkal gyorsabban terjed a korábbi változatoknál, Angliában vészesen le is terhelte az egészségügyi ellátórendszert.

A tudósok az elmúlt hónapokban megtanulták, hogy egy vírusról passzív szemlélőként sokkal kevesebbet tudhatunk meg, mint ha emberek megfertőzésével magunk idézzük elő a betegséget. Most erre készülnek, mert nem zárható ki, hogy egy ilyen kísérlet emberi életek ezreit mentheti meg. Pedig már úgy tűnt, hogy a „húzd meg, ereszd meg”-megoldással, vagyis hol szigorúbb, hol enyhébb járványügyi szabályokkal kihúzzuk a tömeges védőoltásokig. Az adatok egészen a brit variáns megjelenéséig úgy alakultak, ahogy a nagykönyvben megírták: két héttel a korlátozások bevezetése után már látszott az új fertőzések számának visszaesése, újabb két hét múlva a kórházi ápoltak száma is csökkenni kezdett, végül pedig a halálesetek is ritkábbak lettek.

Most minden megváltozott. A britek hiába zárták le az országukat, a kórházaik az év végén alig bírták a nyomást. A szlovákok hiába irtották ki a régi vírus nagy részét folyamatos országos teszteléssel, az új vírusvariánsok tarolnak náluk. Hiába esett át egy brazil város szinte teljes lakossága már korábban a fertőzésen, most megint járvány van náluk. Magyarországon is november óta van érvényben kijárási korlátozás, még a kávéházi teraszok is zárva tartanak három hónapja, az országnak mégis tíz olyan megyéje van, ahol a múlt héten 40 százaléknál nagyobb mértékben gyorsult a vírus terjedése az előző hét naphoz viszonyítva.

Egyszerre két járvány dúl tehát: a régi vírusvariánst, a járvány második hullámát Magyarországon is sikerült a kijárási korlátozással leszálló ágba kényszeríteni, de közben az angol verzió járványos tempóban terjed – fittyet hányva a kijárási korlátozásokra és az éttermi zárlatra.

A Nemzeti Népegészségügyi Intézet szakértői az angol mutánst már Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvízmintáiban is kimutatták, és közvetlenül 400 embernél tudták beazonosítani. Kilenc betegnél pedig a cseh változatot (dél-afrikai és brazil mutánst itthon még nem találtak)...

DRÁGÁBB A PFIZERNÉL, EZÉRT RENDELTÜNK A LEHETSÉGESNÉL KEVESEBB MODERNA-VAKCINÁT A KORMÁNY SZERINT

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.02.27.


A Moderna-vakcina drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei – ezzel indokolta a kormány az RTL-nek azt, miért nem vettek több Moderna-vakcinát. Mint írták:

„a Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlói feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának.”

A Telex csütörtökön arról írt, hogy Magyarország a számításaink szerint csak a felét kötötte le annak a mennyiségnek a Moderna vakcinájából, amelyre az uniós keretből lakosságarányosan lehetősége lett volna. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában a riporter kérdésére röviden reagált a felvetésre, amely szerinte szamárság, a válaszából azonban nem derült ki, hogy igaz-e vagy nem, és miért.

A Moderna-vakcinák kérdése a héten azzal vált aktuálissá, hogy kiderült: Izrael több más ország mellett Magyarországnak is adna ötezer Moderna-vakcinát, „a diplomáciai támogatásáért cserébe”. Összesen százezer adagot terveztek szétosztani olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”. Azért csak terveztek, mert az izraeli kormány terve hazai pályán feszültséget keltett, és végül leállították a programot, csak Honduras kapta meg a nekik küldött ötezres szállítmányt.

Az uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). Első körben tehát december közepén 160 millió adag volt fixen megvásárolható a 447,7 millió lakosú EU-ban. Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna. Mindez azért is különös, mert az összes többi uniós beszerzésű vakcinából nagy vonalakban a lehető legtöbbet kötöttük le, ahogy ezt a csütörtöki cikkben részletesebben le is írtuk...


SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI NÉPPÁRT ELSZIGETELI A MAGYAR KORMÁNYPÁRT TÖRVÉNYHOZÓIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.28.


Politico


Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, hogy elszigetelje a magyar kormánypárt törvényhozóit. A rendkívüli elnökségi ülésen jóváhagyott szabályozás értelmében a jövőben lehetséges lesz kollektíve, egy egész delegáció, és nem csupán egyes képviselők jogait felfüggeszteni. A döntést várhatóan jövő szerdán szentesítik, kétharmad kell hozzá. Ha ez megvan, akkor több kereszténydemokrata illetékes, illetve EP-honatya is bízik abban, hogy hamar megejtik a szavazást a 11 magyar törvényhozó sorsáról, bár időpontot még nem tűztek ki.

Ha sikerül venni mindkét akadályt, az jelentős állomás lesz a pártcsalád és a Fidesz kapcsolatában, amely már jó ideje viharos, tekintve, hogy magyar tisztségviselők az EPP vezetőit és politikáját támadják, azon kívül aggályos a magyar jogállam helyzete. Ám a két fél Strasbourgban idáig összetartott.

Christophe Hansen, a luxemburgi tagpárt tagja úgy nyilatkozott: jó úton járnak, hogy a fideszes képviselők ne gyakorolhassák jogaikat a csoporton belül. A magyarok persze megpróbálkozhatnak módosításokkal, de a javaslatot alighanem lesöprik az asztalról a többiek, így ezzel nem kísérletezne a helyükben – tette hozzá. Az utolsó csepp egyébként az volt a pohárban, amikor Deutsch Tamás Gestapo- és NKVD-módszerekkel vádolta meg Webert, a frakció első emberét. Sok képviselőnek ekkor lett végleg elege a magyar provokációkból.

Egyes pártok már korábban is nekifutottak, hogy kitegyék a Fideszt a Néppártból, vagy legalábbis ideiglenesen a frakcióból, de lepattantak a német uniópártokról.

Handelsblatt

A CDU egyik EP-képviselője biztosra veszi, hogy az EPP strasbourgi csoportjában hatályba lép a kollektív felfüggesztés intézménye, és hogy azt bevetik a Fidesz-küldöttség tagjai ellen. Daniel Caspary, aki a nagyobbik német kormánypárt delegációját vezeti, tanácsosnak tartaná, ha a pártcsalád vezetői sürgősen leülnének Orbán Viktorral, és tisztáznák vele, hogy akar-e egyáltalán még az EPP-ben maradni, és ha igen, akkor kész-e ennek megfelelően változtatni politikáján. Hozzáfűzte: ezt a gesztust a magyar félnek egy erős, baráti, kinyújtott kézként kellene értelmeznie.

A jelentés megjegyzi: értesülések szerint nagy többség támogatja a frakción belül, hogy a jövőben akár egy tagpárt összes képviselőjét ki lehessen rakni.

Politico

A portál már a tegnapi tanácskozás előtt biztosra vette, hogy jókora válság tört ki az Európai Néppártban, miután a frakcióelnökség ülését péntek délutánra tették, mert az időpont a brüsszeli gyakorlatban teljesen szokatlan. Ám egy nappal korábban több képviselő megmakacsolta magát, köztük németek is, mondván, hogy nem lehet tovább halogatni a döntést.

Az előzmény az a mulatságos fejlemény volt, hogy Trócsányi László egy előkészítő tanácskozáson azzal vádolta meg a Néppártot: az Európai Bíróság előtt kell felelnie, ha jóváhagyja az új szabályozást, mivel a lépés sérti a jogállami elveket. Amit a Fidesz eddig művelt a pártcsaládban, az sem volt éppen piskóta, és erre most csak rátett egy lapáttal.

Süddeutsche Zeitung

A Népszava egyik munkatársa szerint a magyar sajtó sokszínűsége ellen jelent újabb csapást, hogy a Posta a 2. félévtől beszünteti az újságok kézbesítését. A gazdasági nyomás a kritikus médiát sújtja. Az elhatározást hivatalosan azzal indokolták, hogy a szolgáltatás nem kifizetődő, ám bajba kerülnek azok a szerkesztőségek, amelyek nem állami apanázsból élnek, mert számukra óriási anyagi terhet jelent az intézkedés. A független orgánumoknak ugyanis nem jut a kormányzati hirdetésekből, így ők eleve igen nehéz helyzetben vannak, amit most csak tetéznek a terjesztés kiadásai.

Süddeutsche Zeitung

Valami bűzlik Ausztriában, mert már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a korrupcióra – írja a legolvasottabb német lap munkatársa, aki korábban a bécsi liberális Der Standard főszerkesztője volt. Hiszen az mégiscsak szokatlan, hogy az államügyészség házkutatást tart a konzervatív pénzügyminisztéernél, majd az igazságügyi tárca korábbi vezetőjénél, végül felfüggesztik a minisztérium legbefolyásosabb hivatalnokát. Továbbá mobiltelefonokat és laptopokat foglalnak le.

Hogy mi rejlik emögött? A korrupció, ami mögött a fontos személyes kapcsolatok mellett sok pénz húzódik meg és vesztegetésekben, illetve hivatali hatalommal való visszaélésekben nyilvánul meg. Működik a haveri kapitalizmus rendszere, főleg, amikor baj van. Mert jön egy adóvizsgálat, vagy a hatóságok hűtlen kezelés miatt szimatolnak. Vagy netán fontos gazdasági információra van szükség. Míg csak az igazságszolgáltatás bele nem köp a levesbe, mert teszi a dolgát.

Nagy fogásnak számít a kancellár igen jó barátja, Thomas Schmid, a Pénzügyminisztérium korábbi kabinetfőnöke, akinek a mobilján 323 ezer, igen érdekes SMS-t tudtak helyreállítani a nyomozók. Ezek után jelentek meg a pénzügyminiszter otthonában. Úgy hogy most a kormányfőtől lefelé mindenki azt kérdezi: ki lesz a következő?

Az Osztrák Néppárt minderre úgy reagál, hogy szétverné a korrupcióval foglalkozó ügyészséget, az oknyomozó újságírásra pedig szájkosarat rakna. A kormányfő támadásba ment át, ám a megfélemlítés aláássa a jogállamba vetett bizalmat. Ez a módszer idáig Magyarországon és Lengyelországban volt bevett. Ott bírákat helyzetek nyomás alá, sőt bocsátottak el, ha nem paríroztak.

De az ÖVP az Alkotmánybíróságot is célba vette, miután az eltörölt több kormányzati rendelkezést is. Ám azért van remény, mert az igazságügynél egy tisztviselő hét éven át szívósan kutakodott a tárca volt vezetőjének viselt dolgait illetően. És hiába fenyegették még a közvetlen főnökei is, ő csak ment előre, rendületlenül. A vége a lett, hogy Grassert – nem jogerősen – 8 évre ítélték. Szóval valami azért mozdul Ausztriában.

Euronews

12 évet kapott Észak-Macedóniában a titkos szolgálat volt főnöke abban a lehallgatási botrányban, amely 6 éve az akkori kormány bukásához vezetett. Mijalkov, aki az akkori miniszterelnök, Gruevszki unokatestvére irányította politikusok, újságírók és civil aktivisták megfigyelését, 10 éven át. A visszaéléseket a jelenlegi miniszterelnök leplezte le.

A perben hivatali hatalommal való visszaélés címén a korábbi belügyminiszter asszonyra 4 évet szabtak ki, amiért engedélyezte, hogy a lebukás után megsemmisítsék a lehallgató berendezéseket. Akik elhelyezték a poloskákat, azokra egyenként 15 évet szabtak ki, de távollétükben. A bíróság az indoklásban kimondta, hogy senki sem érinthetetlen, és ha a tisztségviselők ilyen szinten szegik meg a törvényt, akkor azzal az állam alapjait rombolják le.

Mint emlékezetes, Gruevszki, akinek egy másik ügyben meg kellett volna kezdenie kétéves szabadságvesztés letöltését, a magyar kormány segítségével Budapestre szökött és menedéket kapott.

Süddeutsche Zeitung

Az EU azt tervezi, hogy három hónapon belül működőképes lesz a vakcina igazolások digitális nyilvántartásának kontinentális rendszere, de azért addig még jó pár akadályt le kell gyűrni. Von der Leyen pont arra figyelmeztetett a döntést kimondó uniós csúcstalálkozó után, hogy igencsak iparkodni kell, ha eredményt akarnak felmutatni még a turistaszezon beindulása előtt.

Mindenesekre ha sikerül, az nagy könnyebbség lenne a beoltottaknak, illetve azoknak, akik a fertőzés folytán már védettnek számítanak, de azoknak az országoknak is, amelyek nagy mértékben az idegenforgalomból élnek, mint Spanyolország vagy Görögország.

Csak éppen nem lesz könnyű létrehozni az átfogó rendszert. Hiszen ahhoz az kell, hogy az orvosok feltölthessék az oltás, vagy a negatív teszt tényét és azt utána bárhol le lehessen hívni. Repülőtereken, szállodákban, a határokon, oltóközpontokban stb. Ehhez a nemzeti adatbankoknak kommunikálniuk kell egymással.

Ám az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen tervek csak igen nehézkesen jutnak előbbre. Nem csak technikai, hanem gazdasági és politikai okok miatt is. Pl. nem lehet tudni, hogy meddig nyújtanak immunitást az egyes szerek és hogy az oltás ellenére nem fertőznek-e mégis az érintettek.

Azon kívül mi van a Szputnyikkal? Magyarország soron kívül engedélyezte a forgalomba hozatalát, de az oroszok nem folyamodtak jóváhagyásért az illetékes európai hatósághoz. A magyarok azonban oltanak vele és akkor ezt fel kell majd tüntetni az adatbankban. Ám fogadják el a többiek, noha az EMA nem bólintott rá?

Der Standard

Orbán Viktor ugyan félreértésről beszélt, amikor a minap a Visegrádi Csoport fennállásának 30. évfordulóján átadta lengyel kollégájának II. Zsigmond Ágoston lengyel király díszes gyerekkori páncélját, jóllehet 82 éve ismeretes a tény, hogy a kincs nem kerülhetett volna Magyarországhoz a Monarchia felbomlása után. Hiába beszélt a miniszter Krakkóban arról, hogy nehéz volt eldönteni, kinek is jár a felszerelés. Hát, ami azt illeti, sem Magyarországnak, sem Lengyelországnak.

A gondot az okozta, hogy amikor Ausztria-Magyarország szétvált, a magyarok visszakövetelték a páncélt, mondván, hogy az II. Lajosé volt. Csakhogy azóta már régen bebizonyosodott, hogy ez tévedés, mert igazából egykor I. Ferdinánd császár készíttette Innsbruckban – valóban az akkor 13 éves II. Zsigmondnak, merthogy az a két család egyezsége folytán eljegyezte az osztrák uralkodó négy éves lányát. („Te csak házasodj, Ausztria, avagy a Habsburgok keleti politikája.)

Ám a lengyel kirány hamar kinőtte a felszerelést, a frigyből pedig nem született utód, ezért a páncél a feleség korai halála után visszatért az osztrák fegyvertárba. Ám amikor vagy négyszáz évvel később a leltár készült, az akkori szakemberek tévedésből úgy sorolták be, hogy az a Csele-patakos II. Lajos tulajdona volt. Ha ez nincs, még most is Bécsben van.