2018. november 16., péntek

KÁLMÁN OLGA: SZÁMTALAN JOBBOLDALI ÉRTÉK VAN, AMELYET ÉN IS MAGAMÉNAK VALLOK

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2018.11.16.


– Rákérdezett már Németh Kristófnál, hogy miért is szelfizget Kálmán Olgával?
– Beszéltem vele a történteket követően. Már nem a szelfizgetésünk után, hanem amikor valaki volt olyan kedves, hogy dühösen meg is emlékezzen a találkozónkról. Kristóf nem hatalmazott fel arra, hogy elmondjam, miről volt szó, de talán nem haragszik meg annyi magánbeszélgetés kiteregetéséért, hogy ő is nagyon felháborodott a Magyar Idők cikkén.

– Mit várhatunk? Nem is áll majd sorba többet Németh Szilárd pincepörköltjéért Kötcsén?
– Ilyenről nem volt szó, ahogy soha az életben nem is beszéltünk Németh Kristóffal politikáról. A fenti is egy nagyon jó hangulatú találkozó volt, ezer éve ismerjük egymást. Furcsa, hogy vannak emberek, akik számára elképzelhetetlen, amikor politikailag köztudottan mást gondolók egymással jó viszonyt ápolnak. Németh Kristóf és köztem soha fel nem merült, mit gondolunk a közéletről. Ettől még nagyon tiszteljük egymás munkáját.

De meg kell mondjam, a cikkíró által említett Alföldi Róberttel sem beszéltem még soha politikáról. Keserédes sírva nevetéssel fogadott írások az ilyenek. Sok embert ismerek azok közül, akik mostanában előszeretettel kritizálnak balos vagy balosnak vélt újságírókat, művészeket, nem igazán értem, miért teszik, pontosabban miért ilyen stílusban teszik. Jeszenszky Zsolttal például együtt dolgoztunk még a Rádió Bridge-nél, és nagyon jó volt a munkaviszony, évekig tartottuk is a kapcsolatot iWiW-en. Nem értem, mi történt nagyon sok emberrel...

SZÉL BERNADETT A MOMENTUM TÜNTETÉSÉN,: ORBÁN VIKTOR FÉL AZ OKTATÁSTÓL, A TUDOMÁNYTÓ, ÉS ATTÓL, HOGY AZ EMBEREK MEGSZERVEZIK MAGUKAT

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.11.16.


Péntek este az Egyetem téren Szél Bernadett is felszólalt a Momentum CEU-ért szervezett tüntetésén, két-háromszáz ember előtt. Az LMP-ből nemrég kilépett politikus arról beszélt, hogy az elnyomó hatalom nem a stúdióbeszélgetésektől vagy a parlamenti felszólalásoktól fél, hanem az utcától, vagyis azoktól az emberektől, akik kiállnak magukért és egymásért, valamint hisznek a szabad oktatásban. 

A Gruevszki-ügyre utalva megemlítette azt is, hogy miközben a CEU-t folyamatosan arra figyelmeztetik, hogy senki sem állhat a törvények felett, addig politikusbűnözőket bújtatnak. Szél Bernadett szerint a kormánynak nem Soros György miatt van baja az egyetemmel, hanem azért, mert olyan embereket nevel, akik kész válaszok visszaböfögése helyett utcára mennek, ha kell...

GULYÁS MÁRTON: KETTÉSZAKÍTOTT ORSZÁG

MÉRCE
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2018.11.16.


A Verzió Filmfesztiválon mutatták be Papp Gábor Zsigmond legújabb dokumentumfilmjét. Az eredetileg háromszor 50 perces alkotást a rendező a fesztivál igényeinek megfelelően 90 percbe sűrítette, így került kétszer (teltházas) közönség elé. A film ékes példázata volt annak a problematikának, amit Bagi Zsolt pár hete a Mércén az „értelmiség” szerepével kapcsolatban fogalmazott meg, érdemes újraolvasni.

Már a címválasztással jelzi az alkotó, hogy itt a legklasszikusabb ellenzéki öngyarmatosítás legújabb példázatával lesz dolgunk: „Kettévált ország”! Mintha lenne itt egy ország, ami ‘egy’ lehetne valaha, holott a legnyilvánvalóbb, hogy politikai értelemben (!) a rendszerváltás utáni időszaknak kevés kártékonyabb hazugsága volt annál, mint hogy ez az elképzelt, imaginárius „EGY” (mint érdek) létezik, vagy létezhetne. A „kiegyezés-vágy”, a „nemzeti megbékélés” tisztázatlan és ködös fogalmai (és lehetne még sorolni ilyeneket) kizárólag az elitek igényeiről vettek tudomást, és számukra kínáltak érvényesülési lehetőséget.

A munkájukat vesztettek, a munkájukból éppen, hogy megélők, és így tovább – tehát úgy általában a nép, mint olyan, nem megbékélni, és nem is kiegyezni szeretett volna, hanem megélni, de a politika és így a közbeszéd a rendszerváltás után erről hallgatott.
Így maradt a pszeudo-politizálás, az érdekek elfedése és elhazudása: ezt tanították ‘89 után a társadalomnak, tessék, ez a politika!

Ennek a meggyőződésnek a – bizonyosan jó szándéktól vezérelt, de ettől még kártékony – hajszolása tette központi témává azokat a jobb esetben identitás-kérdéseket, rosszabb esetben kulturális, esztétikai referenciákat (Kuruc vagy labanc? Libsi vagy bibsi? Náci vagy buzi?) amelyekkel az elitcsoportok anyagi javakért és erőforrásokért történő vetekedését elfedni, a nyilvánosságot pedig rabul ejteni lehetett. Így végül valóban megvalósult a kétosztatúság – az elitek kreációjaként, amivel uralhatták a nyilvánosságot és kiüresíthették a politikát. Az oligarchikus csoportok pedig az államkasszát.

2018-ban a (megismétlem) nyilvánvalóan jó szándéktól vezérelt Papp Gábor Zsigmond elérkezettnek látta az időt, hogy a 2000-es évek klasszikus szerencsétlenkedésének (Mi ment félre, rendszerváltó barátaim?) újabb mozgóképes emléket állítson. 20 megszólalóval dolgozik a mester – közülük összesen ketten nők. Így valóban igen hamar ketté is választódik az ország: a születésükkel elnyert nemük okán szabadon véleményt formáló férfiakra, és az ugyanezen eljárásrend (megszületés) folyományaként a véleményformálástól elzárt nőkre...

MAGYARORSZÁGON CSAK BŰNÖZŐKET LÁTNAK SZÍVESEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.16.


Orbán Viktor ezúttal is bizonyította, hogy Magyarország nem jogállam. Menedéket ad egy elítélt bűnözőnek, aki az igazságszolgáltatás elől elmenekül. Orbán nem ad menedékjogot életveszélyben levő menekültek számára, de oltalmába veszi a jogerősen elítélt Gruevszki volt macedón miniszterelnököt. Orbán már most úgy viselkedik, mint azok a diktatúrák, amelyek menedéket adnak a jogállamok törvényes felelősségre vonása elől menekülő politikusoknak, diktátoroknak. Egyszer Orbán és családja is hasonló menedéket keres majd valamelyik diktatúrában.

Még az is kérdés, hogyan tudott Gruevszki megszökni Macedóniából, hogyan jutott Budapestre, és milyen szerepe volt ebben a magyar hatóságoknak, külügynek, titkosszolgálatnak. Nem kizárt, hogy Orbán segítséget nyújtott még abban is, hogy Gruevszki-t kiszöktessék az országából.

Abban éppenséggel semmi csoda nincs, hogy Orbán a hozzá hasonló nacionalista korrupt politikusok mentsvára, amellyel újabb üzenetet küldött Putyinnak és az európai szélsőjobboldalnak, amely ért ebből az üzenetből. Orbán közvetve üzent a demokratikus Európának is, csak a demokratikus Európa nem ért az üzenetből. Ez az üzenet az, hogy Magyarország nem jogállam, fittyet hány a nemzetközi jogra, európai normákra, és Magyarországon nemcsak a menedékkérelmeket, de mindent az ország korlátlan ura, diktátora dönt el. Független intézmények nincsenek, a törvény semmit nem számít, és a szolidaritást sem ismeri. Sem Európával, sem a demokratikus közösséggel szemben...

"ENGEDNÉK A PÁRIZSIAK, HOGY ÜLDÖZZÉK A SORBONNE-T?" - TÜNTETTEK A CEU-ÉRT, BUDAPESTEN MEGTELT AZ EGYETEM TÉR

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.11.16.


Ha a CEU-s oktatók és diákok nem lesznek Magyarországon, akkor ez egy szegényebb ország lesz.

A kezdésre, péntek este hét órára szinte teljesen megtelt az Egyetem tér azon a tüntetésen amelyet a Momentum Mozgalom hirdetett meg a CEU melletti kiállás jegyében. Több száz tüntető azt követelik, hogy az Orbán-kormány írja alá végre azt a kétoldalú megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy a Soros György alapította egyetem továbbra is Budapesten működhessen. A kabinet annak ellenére nem hajlandó szignálni a New York Állammal kötendő megállapodást, hogy a CEU már régóta megfelel a felsőoktatási törvény tavalyi módosításában, a hírhedt lex CEU-ban szereplő feltételnek, hogy külföldi egyetemként az anyaországában – jelen esetben az Egyesült Államokban – is képzést kell folytatnia. Ehhez a CEU a New York-i Bard College-dzsal működik együtt.

A CEU december 1-ig adott időt az Orbán-kormánynak a megállapodás aláírására, ami híján Bécsbe kell költöznie. Az első tüntetést október 26-án rendezték a megállapodás aláírásának a követelésével, Fekete-Győr András Momentum-elnök azon jelentette be, hogy ma tartják a következőt...

MAGYARORSZÁG: MEDDIG MÉG A REMÉNYTELENSÉG?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.11.16.


Sajátos (magyaros) összefüggést látok a politikánk, azaz a közösségi képességeink történelmi távlatokba helyezhető konstans terméketlensége és az időről-időre bekövetkező lázadások (forradalmak) között. E kettő nem okvetlenül feltételezi egymást, hiszen forradalmak másutt is voltak, de a köztes időszakok közösségi gyakorlata rendre ijesztő inkompetenciát mutat, aminek kulcsa a kisebb-nagyobb - fenntarthatóan termékeny - korrekcióra való képtelenség, majd összességében a rossz választások rendszerszerűsége. Aztán meg a bumm, ami persze hősi mozzanatként - szabadságszeretetként - van előadva, pedig csak a tehetetlenség kisülése. A bummok inkább a tehetetlenség, mint a produktív képességek megnyilvánulásai: ilyennek mutatják őket visszamenőleg a következő normatív időszakok, amelyeknek rendszeresen éppen a bummokat kiváltó okokat nem sikerül orvosolniuk (függetlenség, modernizáció, nemzet, szolidaritás, liberális demokrácia hiánya), amelyek mára egyetlen reménytelen masszává álltak össze...

A DEUTSCHE WELLE ÖSSZERAKTA A PONTOS MENETRENDET, HOGYAN UTAZOTT GRUEVSZKI

INDEX
Szerző: RA
2018.11.16.


Egy macedón személyi és magyar diplomataautók tették lehetővé Gruevszkinek, hogy „mint egy kémfilmben", három balkáni országon átutazzon, és Budapestre érkezzen, írja a német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadása.

A cikkben van néhány momentum, ami már Magyarországon is megjelent, mindenesetre a cikk szerint
- Gruevszki november 11-én 19.10-kor belépett Albániából Montenegróba a személyijével Bozaj átkelőnél. Itt két magyar diplomata a podgoricai (montenegrói főváros) követségről már várta.
- Egy Volkswagen Jettával utaztak Podgoricába, ahol a nagykövethelyettes már várta, és egy további személlyel együtt átültek egy másik autóba, és Dobrakovo felé vették az irányt.
- A dobrakovói átkelőnél este 10-kor beléptek Szerbiába, és átadták Gruevszkit újabb magyar diplomatáknak, akik Belgrádból ezért jöttek.
- A találkozó és a „fogolyátadás" Gostunban, a Lux motelben volt...

HONT: PÁVATÁNC A SZAKADÉK SZÉLÉN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2018.11.16.


Orbán Viktor a Soros vezette, nemzetközi, bevándorláspárti erők zsoldjába lépett.

Nekünk tényleg semmi se jó.

Amikor Magyarország kiadta az azeri baltás Ramil Safarovot, az volt a baj, ha most nem adja ki a macedón tolvaj Nikola Gruevszkit, az lesz a baj.

Most már jó lenne, ha a sorosista fake news gyárak eldöntenék, hogy mit is akarnak.

Egyébként tényleg nem volna baj. A hír-, de inkább kattintásversenyben újabb és újabb információk röppenek föl, és érkeznek meg az olvasóközönséghez sokszor anélkül, hogy szigorúbb csekkoláson átestek volna. Ami csak azért probléma (hiszen a helyesbítésük többnyire rövid időn belül megtörténik), mert alkalmat adnak a pártszolgálati propagandamédiának, hogy a kisebb-nagyobb tévedésekbe, mellényúlásokba kapaszkodjon bele, és féknyúzozzon egy hatalmasat, a közcsevej pedig ismételten részletkérdések és kölcsönös hazugozások mocsarába süllyedjen. Pedig nem kell ahhoz sem Airbus, sem utaslista, hogy pontosan tudjuk: a Család sajátjaként tekint a magyar állam minden szervére és intézményére, az állam által kezelt, de az Európai Unió által folyósított összegekről nem is beszélve. Ez csak az Unió illetékeseit lepi meg, itthon régóta mindenki tényként könyvelte el. Ahogy az is untig elég, amit a Gruevszki-ügyben bizonyíthatóan tudunk, és amire ezekből egyértelműen következtetni lehet.

Mert mit is tudunk?

Először is azt – mivel maga, a kormány ismerte el –, hogy a hazájában hivatali visszaélés miatt elítélt volt, macedón kormányfő Magyarországon tartózkodik. Azt is tudjuk, hogy mikor az ítélet jogerőre emelkedett, Gruevszki útlevelét bevonták, tehát csak illegálisan léphette át a magyar határt (is). Vagyis, ha mindezt a magyar kormány tudtán kívül tette, akkor Orbán Viktor hazudik, hiszen a fölhúzott kerítés lófaszt véd, nem Európát. Ebben az esetben ennyit ér a kormány szinte egyedüli büszkesége: nemhogy egy migránshorda, de egyetlen ember ki tudja játszani a pompázatos határzárat. (Ahogy az utóbbi idők legjobb kommentje fogalmazott: kész szerencse, hogy László Petra nem rúgta föl a macedón politikust.)

Amennyiben azonban a kormány tudtával engedték be az országba a bukott miniszterelnököt, úgy a kormány embertelen (ez persze szintén nem újdonság), mivel a távolról érkező – akár gazdasági okokból, akár háború elől menekülő – menedékkérőknek még csak hasonló körülményeket sem biztosít, mint egy korrupt milliárdosnak. Szimbolikus, hogy Gruevszki érkezése ugyanazon a héten történt, amelyiken nem engedték be az ENSZ-küldöttséget a tranzitzónákba, mely grémium szakértői azt vizsgálták volna, hogy miként érvényesülnek a fogva tartott menedékkérők jogai.

Orbán Viktor tehát ismét hazudik, amikor hányaveti módon azzal igyekszik elütni Gruevszki itt tartózkodást feszegető riporteri érdeklődést, hogy ez egy „jogi kérdés”, és lehet a jogászokhoz fordulni. Nem, ez politika és értékválasztás kérdése. Értékválasztás annyiban (ami megint csak nem hat a reveláció erejével), hogy nyilván ami itt épült, az nem régivágású kereszténydemokrácia, hanem új típusú kleptokrácia, amely a hasonszőrűeket fogadja tárt karokkal. Politika pedig annyiban, hogy a mostani eset tökéletesen illeszkedik abba a sorba, amelyben valamennyi szövetségesünkkel – legalább egyszer – szembefordultunk, és Orbán Viktor pillanatnyi érdekei és politikai túlélése érdekében föláldozzuk hazánk távlati céljait...

EGYEM MEG A KICSI SZÍVÉT A DRÁGA MINISZTER ÚRNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.11.16.


...Pártkatonák ülnek a legtöbb önkormányzat élén és gond nélkül zsarolják, terrorizálják azokat az embereket, akik nem képesek kitörni a tájékozatlanságból, tanulatlanságból és a létbizonytalanságból. A közmunka az egyik legjobb eszköz ezeknek az embereknek a kiszolgáltatott helyzetben tartására. Ki is találta ki ezt a remek közmunka-rendszert? Mussolini? Aha. Orbán ügyes tanítvány.

Pártkatonák védik a főnökük rendszerét és seggét. Ők azok, akik mindent végrehajtanak, sőt, elébe mennek az utasításnak és önjáró darálóként irtanak mindent, amiről úgy hiszik, nem tetszene a gazdának. Mindegy, hogy a megélhetéssel kell zsarolni vagy le kell tiltani bizonyos művészek fellépését, ők megteszik. Megtesznek mindent és még azon is túllépnek. Lihegve, önként, boldogan.

Pártkatonák olvassák a hazugságokat a tévékamerák előtt, pártkatonák tartják a mikrofont a fideszes szájak elé, pártkatonák gyártják a lejárató mocskot és a hazugságokat a portálokon, pártkatonák írják a közvéleménykutatási adatok hazug adatait, pártkatonák gyengítik a civil szervezetek működőképességét, pártkatonák rombolják az oktatás szabadságát és minőségét, pártkatonák fekszenek keresztbe a közjót szolgáló javaslatoknak és törvényjavaslatoknak, pártkatonák hazudják bele a társadalom arcába, hogy minden a legnagyobb rendben van az egészségügyben. Pártkatonák működnek közre a közvagyon szétrablásában, pártkatonák segítik a közpénz és az uniós források ellopását, pártkatonák nyújtják be a törvényjavaslatokat és pártkatonák nyomkodják a szavazógombokat.

Pártkatonák nyüzsögnek a minisztériumokban, az államtitkárságokon, az adóhatóságnál és egyéb hatóságoknál, pártkatonák hunynak szemet a fideszes bűncselekmények felett és pártkatonák igyekeznek tönkretenni, bemocskolni, megvádolni, lejáratni, elpusztítani mindenkit, akiről úgy gondolják, hogy árthat a hatalmon lévőknek.

Pártkatonák tartják életben és működtetik ezt az egész mocskos rezsimet. Tetszik vagy sem, még csak hivatalosan fideszesnek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki pártkatona legyen. Elég félrenézni, elég arra hivatkozni, hogy ő csak a munkáját végzi, ha ő nem, más megcsinálná. Elég azzal takarózni, hogy parancsra cselekedett. Pártkatonák ugranak az ember torkának, ha esetleg elégedetlenkedni mer, netán nem ért egyet Orbán aktuális hazugságaival. Pártkatonák hozzák a törvényeket (néhány nagyon tiszteletreméltó kivételtől eltekintve) pártkatonák hajtják végre a legmocskosabb, legaljasabb utasításokat is és pártkatonák nem nyomoznak akkor, amikor nyomozni kellene.

Igen, Trócsányi egy a pártkatonák végtelen sorában és lehet nyugodtan megsértődni, attól még semmi nem fog változni. De nincs gond, majd a propagandagépezetet elvtelenül toló pártkatonák megvédik, írnak ötezer cikket arról, hogy az ellenzéki média hazudik és tovább folyik a pártkatonák dübörgő menetelése. Akár Trócsányi sértett nyüszítésével aláfestve is. Ilyen ország lettünk. Nem hinném, hogy a pártkatonákat virággal és kedves dalocskákkal meg lehetne győzni arról, hogy micsoda kártékony görények. De nem baj. Máskor is voltak pártkatonák, akik bármit végrehajtottak, akik feljelentették a szomszédot, de még a tulajdon családtagjaikat is. Aztán amikor bukott a rezsim, pontosan ők voltak azok, akik egy perc alatt köpönyeget cseréltek és ők voltak azok, akik a leghangosabban követelték a tegnapi bálványuk fejét. Ugyanis a pártkatona soha nem boldog. Éppen olyan elnyomott féreg, mint akiket ő próbál elnyomni, megalázni, eltaposni. És a pártkatona tudja is, hogy ő egy féreg, egy olyan cseléd, akit a gazdája semmibe nem vesz. A pártkatona gyűlöli ezt az érzést és ha bukni látja a gazdáját, ő fog legelőször ellene fordulni. Ez így volt, mióta világ a világ és így lesz most is. Minél több most a pátkatona, annál nagyobb tömeg fog összeverődni akkor, amikor omlani kezd a homokvár. És nem megtámasztani mennek azt a várat. Gondoltam, szólok időben.

ÉLETVESZÉLYES OLASZOK, DÜHÖS BRITEK, GÚNYT ŰZŐ ORBÁN - HETI LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: Huppa.hu
2018.11.16.
ReliefWeb: Példátlan lépés

Az ENSZ emberjogi szakértői példátlan lépéssel felfüggesztették magyarországi látogatásukat, miután nem engedték be őket a tompai és röszkei „tranzitövezetekbe”.

Elina Steinerte és Sètondji Roland Adjovi, az ENSZ önkényes letartóztatás elleni munkacsoportjának két tagja kijelentette: kétségtelen, ahogy a menekültek „tranzitövezetekben” történő fogva tartása a nemzetközi jog értelmében kimeríti a szabadságtól való önkényes megfosztás tényállását. A munkabizottság a helyzetről több hiteles beszámolót kapott, amelyek a munkacsoport látogatását kérték. A küldöttséget Magyarország hívta meg, hogy a szakértők meggyőződjenek arról, mi valósult meg 2013-ban tett ajánlásaikból. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szakértői által tett látogatások szabályozása szerint a fogadó országnak biztosítania kell az „akadálytalan bejutást”, továbbá a vizsgálat szabadságát, ezen belül a fogvatartottakkal való bizalmas és ellenőrizetlen érintkezést.

A szakértők sajnálatukat fejezték ki, hogy a magyar kormány nem tartotta tiszteletben ezeket az előírásokat, és ezért a munkacsoport nem tudott eleget tenni megbízatásának. Remélik, hogy a magyar kormány kész lesz a konstruktív párbeszédre, hogy lehetővé tegye a küldöttség számára a látogatás folytatását, továbbá hogy közösen biztosítékokat dolgozzanak ki az önkényes fogva tartás elleni védelemre.

Deutsche Welle: Orbán gúny űz az EU-val

Magyarországgal kapcsolatban a világsajtóban még pénteken is vezető hír Nikola Gruevski Magyarországra érkezése.

”A magyar miniszterelnök gúnyt űz az EU értékeiből azzal, hogy védelmébe vesz egy jogerősen elítélt bűnözőt, és ki kellene adnia Gruevskit a macedóniai hatóságoknak”– írta a sok nyelven sugárzó német közszolgálati adó macedón szerkesztőségének vezetője kommentárjában. A menekültek befogadásától évek óta elzárkózó Orbán Viktor végre nem csak beengedett menekültet, hanem a jelek szerint személyes szerepet is vállalt az érkezése megszervezésében, és ezzel megkerülte saját sokat vitatott, vonatkozó jogszabályait. Tekintélyelvű kormányzási stílusa sok ellenséget szerzett Gruevskinek, amikor miniszterelnök volt, de barátokat is hozott: például Orbán Viktort, akivel közös céljuk az illiberális állam kiépítése – és közös ellenségük Soros György.

Macedóniában nagy a csalódottság, tüntetések is voltak a kormány épületénél. Gruevski sokak számára annak a korrupt rezsimnek a jelképe, amely a kicsi országban az eddigi legnagyobb válságot okozta. „Nem kizárt, hogy a mostani kormány alkut kötött Gruevskivel – Macedóniában sokan így vélik –, de szökésének fő oka alighanem a macedóniai hatóságok hozzá nem értése” – írta a szerző. Ismertette, hogy milyen lehetőségek közül választhat Orbán Viktor az ügyben, és megállapította: nagyon sok függ attól, milyen álláspontra helyezkedik az EU Bizottsága és az Európai Néppárt, amely utóbbinak tagja mind Orbán, mind Gruevski pártja. Akárhogyan is: Orbán kormányzása igazi karakterét mutatja meg a világnak azzal, hogy egy Gruevski kaliberű elítélt bűnözőt a védelmébe vesz, és ezzel gúnyt űz minden elvből és értékből, amelyet az EU magáénak vall. Brüsszelnek és a tagállamoknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak.

Orbán legutóbbi lépése nem csak azt mutatja, hogy sikeresen viszi előre korrupción nyugvó, tekintélyelvű modelljét, hanem azt is, hogy sikere már rég túlnyúlik Magyarország határain: modelljét exportálja a térség országaiba azzal, hogy támogatja azokat, amelyek követik példáját...

KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSI ÜGYBEN MERÜLT FEL A HATÁRKERÍTÉST MILLIÁRDOKÉRT ÜZEMELTETŐ CÉG NEVE

ÁTLÁTSZÓ / UNIÓS TÁMOGATÁSOK
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.11.16.


A Békés Megyei Főügyészség 2013-as vádirata szerint a most milliárdokért határkerítést építő és üzemeltető Metalcom Zrt. egy költségvetési csalási ügyben valótlan tartalmú számlákat állított ki három állami és európai uniós finanszírozású távközlési projekttel kapcsolatban. A cég vezetőit mégsem vádolták meg – Polt Péter legfőbb ügyész 2014-ben homályos tartalmú válaszban hárította el a miértre vonatkozó országgyűlési képviselői kérdést.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a fideszes kötődésű metALCOM Zrt. öt éven át 6,5 milliárd forintért üzemeltetheti a határkerítést, illetve, hogy a cég már a déli határzár megépítésével is nagyot kaszált, mert az ott elvégzett munkákkal nagyjából 18 milliárd forintot kerestek.

A metALCOM – amely a cégnevét az elmúlt években többféle írásmóddal használta – tulajdonosa és vezérigazgatója fideszes kötődésű politikus: Bozó Zoltán 2014-ben a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltjeként indult a szentesi önkormányzati választásokon, azonban alulmaradt baloldali vetélytársával szemben. A metALCOM Zrt.-ben Bozó Zoltánon kívül részvényes még Mendelényi Dániel, aki 2011-ben magyar–kínai kormánybiztos volt, majd utazó nagykövet lett.

Bozó Zoltán a választási kudarc ellenére igazán szerencsésnek érezheti magát, és nem csak a metALCOM által elnyert milliárdos nagyságrendű állami megbízások miatt. Hanem azért is, mert bár a cég érintettje volt egy jelentős értékre elkövetett csalás (a Btk. változása miatt jelenleg költségvetési csalás) miatt lefolytatott büntetőeljárásnak, a társaság illetékesei megúszták a felelősségre vonást.

A Békés Megyei Főügyészség vádirata

Az Átlátszó birtokában lévő vádiratot a Békés Megyei Főügyészég 2013. június 12-én nyújtotta be а Gyulai Törvényszékhez. A négy, fiktív számlákat leigazoló, illetve azokat állami és uniós támogatások lehívásához felhasználó vádlott három projekt révén 155 millió forintos kárt okozott az Európai Uniónak, és 107,2 millió forintos kárt a magyar államnak...

NEM A NAGYKÖVET DÖNTÖTT GRUEVSZKI KIMENEKÍTÉSÉRŐL

SZTÁRKLIKK
Szerző: NVZS
2018.11.16.


”Színtiszta illegális embercsempészetre kényszerítette rá a magyar kormány a diplomáciát, mert ugyan elvben egy nagykövet maga rendelkezik a gépkocsijának a használatáról, de Gruevszkit felső utasítás nélkül nem szállíthatta volna országhatárokon át. Arról nem szólva, hogy ha nincs leszervezve az egész menekülési útvonal, akkor mi oka lett volna az akciónak” – állítja Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai elemző. Nagyon komoly politikai döntés volt a korrupció miatt jogerősen elítélt macedón politikus kimenekítése, s jogi formába öntve ugyan, de az lesz az ügy kimenetele is.

„Az albániai magyar nagykövet gépkocsijának a használata Gruevszki kimenekítéséhez nem annyira jogi, mint inkább politikai kérdés” – reagált a Sztárklikk megkeresésére Szent-Iványi István. Azt kérdeztük tőle, hogyan történhetett a diplomáciai mentességet élvező, magyar felségterületnek számító, „zászlós” magyar nagyköveti autó használata egy ilyen ügyben, ilyen célra. A volt nagykövet emlékeztetett arra, hogy elvben a nagykövet rendelkezik a kocsi mozgása és afelett, hogy ki ül bele; az autóval átmehet egyik országból a másikba. Ám ez esetben egy jogerősen elítélt, börtönbüntetése elől menekülő embernek biztosította ezt a lehetőséget, olyannak, akiről köztudott volt, hogy az útlevelét is bevonták.

Ilyen jelentőségű ügyekben egy nagykövet önmaga nem dönthet, s „bár információim nincsenek erről, de abban biztos vagyok, hogy a tiranai magyar nagykövet utasításra cselekedett”. A határon pedig könnyen át tudta vinni a menekülőt a nagyköveti kocsi, hiszen a CD-s rendszámú járműveknek a határátkelőkön külön sávot biztosítanak, s jószerivel az útlevélellenőrzést is megússzák...

ARANYÉLET: A LEGSZÉGYENTELENEBB GAGYIBA FULLADT AZ HBO NAGY REMÉNYEKKEL INDULÓ SOROZATA

444
Szerző: SARKADI ZSOLT
2018.11.15.


2015 novemberében lelkendezve írtam az Aranyélet első évadáról, és ezt azóta sem bántam meg, minden hibája ellenére szerethető és jó volt a kezdés, ráadásul a jövőre nézve is szép reményekkel kecsegtetett, úgy tűnt, sok van még az alkotógárdában, a szereplőkben és a történetben is. A második évadra azonban valami eltört, az addig többnyire az életszagúsága és magyaros realizmusa miatt dicsért sorozatban ekkor már gépkarabélyokkal rohangáltak a VIII. kerületben a cigányok, a szereplők terrorcselekményeknek beillő leszámolásokból dumálták ki magukat, de közben börtönbe kellett menniük, amiért meg akartak vesztegetni egy prostituáltat.

A második évad vége egy kicsit még így is ígéretes volt, új szövetségek formálódtak, a két legjobban megírt karakter, Attila és Márk közé pedig komoly éket vert Hollós Endre halála.

Innen indult idén a harmadik évad, és ha esetleg bárki az én, első évadról 3 éve megírt posztom miatt kezdte el nézni, attól ezúton elnézést kérek. Ebben már tényleg semmi nem maradt, amiért az első évadot még őszintén szeretni lehetett. Rosszul és lelketlenül van megírva, mintha már a készítőket sem érdekelte volna más, mint hogy minél több termékmegjelenítést sikerüljön betenni a sorozatba, a nézettséget meg majd biztosítják a termékmegjelenítések közé rakott, bugyutábbnál bugyutább, értelmetlenül villogó akciójelenek, amikhez képest néha még a Schwarzenegger-féle Kommandó is dokumentaristának tűnik.

Ez a legfőbb baj az Aranyélet 3. évadával: lenézi a saját közönségét.

Az alkotók nemhogy azzal nem erőlködtek, hogy értelmes, ne adj' isten tanító vagy lélekemelő sorozatot hozzanak létre, de még csak a minőségi szórakoztatás elérésére sem. Ebben az évadban már nem az a cél, mint az elsőben, azaz hogy a Miklósi-család kalandjain keresztül a sorozat bemutassa a magyar mindennapokat, és elgondolkodtassa a nézőket a tisztességről. Itt megfordul a viszony: a Miklósi-család valóságtól teljesen elrugaszkodott, hülyén megírt, értelmetlen kalandjai lettek a cél, az itthoni politikai és társadalmi valóság néhány momentumának megjelenítése pedig a parasztvakítás egyik eszközévé hitványodott...

BESZÉLGETÉS A CÉDRUSSAL . POPPER PÉTER FÁJÁNÁL - SPITZ & DEUTSCH ÚJ ROVATA POPPER CÉDRUSÁVAL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spitz and Deutsch
2018.11.16.


Két évvel ezelőtt írni kezdtem egy naplóféle, aztán félretettem. Most, hogy közeledik Popper Péter születésnapja - november 19-én lenne 85 éves - valahogy természetes lett, hogy tovább írjuk…

Elmúlt nyolc év, a Popper cédrusa délceg fává cseperedett.

Még mindig kamasz korú a közel tizenöt méteres magasságával - de minden jel arra mutat, hogy egyszer majd , sok év múlva tényleg a dombok és a rá vigyázó két óriás ciprus fejére nő.

Szemmel láthatóan szeret itt lenni: jó helyre került.

Körül ölelik a hegyek, a völgy fele meg nyitott az út, akár a tengerig is…meg persze azon túlra…az idő és a tér hatarain átsuhanva messze, messze.

Gyakran lejárok hozzá, hogy beszélgessünk egy kicsit.

Kívülről nézve persze egyáltalán nem tűnik úgy, hogy beszélgetünk; de én mar megtanultam szavakká formálni a mozgásait, ahogy hajlong a pici szélben, az ágak suhogását, a fények és az árnyékok játékát.

Etruria… a hosszú árnyékok, a mindent átható életszeretet és a meg nem fejtett titkok földje…

(Azt is lehetne persze mondani, hogy ilyenkor gondolatban Péterrel beszélgetek és nem kellene belekeverni a Cédrust, de így az egész sokkal hétköznapibb lenne és azt gyanítom, hogy Péternek is inkább tetszene az ősi tájban, egy örökzöld tűlevelű közvetítésével folytatott belső dialógus ötlete.)

El szoktam mondani az újságokat, az eseményeket, amik foglalkoztatnak, vagy kihoznak a sodromból.

Jól megértjük egymást, hiszen -a közös múlt és a sok személyes élményen túl- a foglalkozásunk is összeköt, hiszen én is pszichológus szemmel nézem és próbálom megérteni az embereket és a világot, amelyben élünk
...

ITT OLVASHATÓ

GRUEVSZKI-ÜGY: EGYRE JOBBAN BELEGABALYODIK SAJÁT ÁLLÍTÁSAIBA A MAGYAR KORMÁNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.11.16.


Mindenki mélyen hallgat arról, hogy jutott Magyarországra, és miért nincs a tranzitzónában Nicola Gruevszki, miközben szépen szivárognak az albán rendőrségi források.

A tiranai magyar nagykövetség autóján menekült Albániából Montenegróba Nikola Gruevszki, a hazájában hivatali visszaélésért jogerősen elítélt és négy másik korrupciós ügyben is vádlott volt miniszterelnök – derült ki az albán rendőrség tegnap esti közleményéből. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján még azt állította, hogy a magyar kormánynak semmi köze nem volt ahhoz, hogy a volt macedón miniszterelnök elhagyta a hazáját. Arról azonban a folyamatban lévő menedékjogi eljárásra hivatkozva nem nyilatkozott, hogy a magyar hatóságoknak volt-e szerepe a kedden Magyarországra érkezett Gruevszki Magyarországra való utazásában. Az albán rendőrségi közlések szerint mindenesetre kimutatható a magyar szerepvállalás is: a volt macedón kormányfő ugyanis a november 11-én kora este lépte át a magyar nagykövetség autójával a Hani i Hotit-i határállomást, ahol a személyi igazolványával igazolta magát. Az albán rendőrség azért nem tartóztatta fel Gruevszkit, mert az ellene kiadott nemzetközi elfogató parancs csak 13-án érkezett meg hozzájuk. A tiranai rendőrség közzétette a magyar nagykövetség autójának a rendszámát is. Csütörtök estig a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium nem reagált arra a felvetésre, hogy a magyar diplomaták segítették-e a hazájában jogerősen elítélt, köztörvényes bűnözővé lett volt miniszterelnök menekülését. Ha a magyar állam valóban segítette az utazást, az lerombolná az Orbán-kormány korábbi állítását, miszerint Magyarország nem kíván Macedónia belügyeibe beavatkozni. 

Közben egyértelmű üzenetet kapott az Orbán-kormány az Egyesült Államoktól. Az amerikai kormányzat a lapunknak is eljuttatott közleményben leszögezte: a hivatali visszaélésért elítélt Nikola Gruevszkinek, Macedónia korábbi miniszterelnökének hazájában, a bíróság előtt van a helye. Mint írták, Gruevszkit – hiába kért menedékjogot Magyarországon – otthonában alapos és átlátható bírósági eljárásban ítélték el, ráadásul további négy köztörvényes bűncselekményben is vádat emeltek ellene. - Úgy gondoljuk Macedóniának joga van ezeket az eljárásokat lefolytatni - írta az amerikai külügyminisztérium. A közleményt nem sokkal azután adták ki, hogy Macedónia bejelentette: kérvényezni fogják Gruevszki kiadatását Magyarországtól.

Forrásaink szerint a szokatlanul kemény hangú közlemény azt jelzi: az USA rossz szemmel nézi, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként elkönyvelt Gruevszki az EU- és NATO-tag Magyarországra menekült. Az elmúlt napok történéseit emiatt az amerikai-orosz szembenállás egyik fontos eseményeként értékelik...

POLGÁRI, NEMZETI, KERESZTÉNYI, JOBBOLDALI ÉRTÉK-E KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐKET MEGMENTENI A BÖRTÖNTŐL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.11.16.


Jó reggelt, drága olvasók! Nem tudom, mi van itt úgy látom, a nemzetközi helyzet fokozódik a NER-ben. Az, hogy Gulyás Gergely sztárjogász és jobb sorsra érdemes humánerőforrás (=megélhetésileg kancelláriaizé) az unortodox módon szerény képességű Matolcsy famíliához köthető Origo fércműveire hivatkozik a kormányinfó nevű nemzeti szemfényvesztési hadművelet során (mert soha nem lehet elég hülyének nézni a hülye magyarokat jeligére), majdnem olyan jó, mint Fluor Tomival és a Wellhello-val felavatni a Mol-Vidi-stadiont. Remélem, a Fidesz seggéből kultúrharcoló összes kultúrharcos már püföli a billentyűzetet és a korábban az MSZP nyakába varrt Fluor Tomi által képviselt kultúrmocskot gyalázva követeli fejeknek porba hullását. Mi történik itt, elvtársak? Mit kereshet ez a NER-kritikus balliberális szimpatizáns, az Erdogan szultánt szardarabnak tituláló ember a doktorminiszterelnök kedvenc csapata stadionavatóján?

És ez még hagyján. De azzal mi a fenét kezdjek, hogy az elvetélt felcsúti kocafocista a magaskultúra javára mondott le a Magyarország-Észtország (2-0) Nemzetek Ligája mérkőzésről? Így történt pedig. Orbán Lévai Anikóstul (változatlanul cuki az a befőttesgumival összekötözött hajkorona) a milánói Scalában tekintette meg Kurtág György világhírű zeneszerző Fin de partie című operájának ősbemutatóját, és megint okot talált magának a büszkeségre. Ezzel különösebb bajom nincs nekem, az alábbi röffentéssel annál inkább:

Míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

A helyzet az, hogy jelen állás szerint baromira nem a géniuszaink mondják el a világnak, hogy kik vagyunk, hanem egy elvetemült, hatalommániás bagázs hurcolja szanaszét jóhírünket a világban. Az a helyzet, hogy a világ nem a valóban értéket teremtő őstehetségeink alkotásai alapján ítélnek meg bennünket, hanem egy velejéig korrupt diktátorkezdemény jut eszükbe rólunk. Aki immár kilencedik éve abból él, hogy a világot ekézi, mert meggyőződése, hogy mimagyarok többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle. A büszke magyarságunk jelen állás szerint arról szól – szerintem változatlanul minden oldalról ütni kéne ezt a témát legalább azoknak, aki nem a NER fizetési listájára van rákötve -, hogy egy köztörvényes bűnözőt, egy korrupt, elítélt politikusból szökevénnyé avanzsált balkáni trógert speciális bánásmódban részesítünk, miután magyar diplomataautóval furikázzuk innen oda. Miközben az ENSZ szakértői nem tudnak bemenni az istenverte magyar tranzitzónába, ahova minden joguk meglenne bejutni, ennek a Soros-fóbiás erkölcsi hulladéknak biztonsági okokból VIP-ellátás jár Magyarországon.

Majdnem mindennek a legalja, hogy az elvetélt kocafocista és sufnijgogász, főállásban a nyilvánosság elől futva menekülő miniszterelnök arra az egyszerű kérdésre, hogy egy macedón bűnöző érkezett illegálisan az országba, miért nem a tranzitzónában van jelenleg, annyit bír kinyögni egy nyakkendőrángatás és egy szájszéltapogatás közepette:

"Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz!"...

TAGADOTT-FELEJTETT KÖZTÁRSASÁG I. - FEJEZETEK A KULTÚRPOLITIKÁBÓL


MÉRCE
Szerző: LIPUSZ BALÁZS
2018.11.15.


Magyarország – pontosabban az ország területén élő emberek, az ország népe – elfeledkezett a demokráciáról, a köztársaságról. A jogállamiságról, a joggyakorlásról, párbeszédről, megértésről, szolidaritásról. Így történhet meg, hogy ebben az országban az állam egyben a kormány és a párt, és semmibe veszik a demokratikus és emberi értékeket, szembehelyezkednek velük; vegzálnak egyes csoportokat, például hajléktalanokat, tudósokat, gyermekteleneket, más vallásúakat, vallástalanokat, minket, a népet.


Kényükre-kedvükre kampányolnak, szabják a választási törvényt, az alkotmányt/alaptörvényt.

Egy államrendszer megismeréséhez jó irányt ad az önmaga által a tömegek irányába teremtett-mutatott legitimációs színfal, az emlékezet-, és kultúrpolitika vizsgálata. Minden rendszer rendelkezik múlttal, és ahhoz való viszonyulással, nemzeti ünnepek, emléknapok, megemlékezések, szobrok, szavak szintjén. Ezek adják az állam, a politikai elit önmeghatározását, és az azt legitimáló-megszavazó emberek, a nép csirizét. Tehát ahhoz, hogy megértsük a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, a Fidesz kormányzását, meg kell vizsgálnunk hogyan teremtik meg hatalmuk, az állam(rend) alapját, hátterét, múltját. És ezáltal hogyan befolyásolják az államhoz, más államokhoz és végső soron egymáshoz és más országok népéhez való hozzáállásunkat.

A megértéshez vezető utat mi sem bizonyítja jobban, mint Orbán Viktor szavai egy szoboravatáson, melyek szerint:

egy köztéri szobor felállítása mindig önmagán túl mutató értelmet hordoz. […] Ha egy szobor ledöntése sokszor egy korszak végét jelzi, akkor egy szobor felállítása gyakran egy másik kezdetét. […]”...

EZ MOST A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉS - IDE TESZIK A PÉNZÜKET A MEGTAKARÍTÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.16.


Októberben 19 milliárd forint friss tőkét hoztak a megtakarítók a befektetési alapokba, a különböző kategóriákon belül azonban vegyes a kép. Bár a pénzpiaci alapok teljesítménye továbbra sem javult, mínusz nulla körüli hozamokat láthatunk, mégis ide érkezett a legtöbb pénz. Az ingatlanalapok népszerűsége nem csökkent.

Októberben felemásan teljesítettek a hazai állampapírok. A három évnél rövidebb lejáratú papírok hozama 10-15 bázisponttal csökkent a piacon tapasztalható likviditásbőség és a devizaswapokban foglalt mélyen negatív forinthozamok miatt. Ezzel szemben a három éven túli lejáratok hozama emelkedett, a görbe hosszú végén 10-25 bázisponttal – áll az OTP Alapkezelő legfrissebb portfoliójelentésében. Az infláció egyre magasabbra kúszik, a legfrissebb adat 3,8 százalékos 12 havi inflációt mutat, ami már közelíti a jegybank 3±1 százalékos sávjának tetejét. A jegybank azonban továbbra is kitart a tartósan laza monetáris politika mellett, amivel a hitelességét veszélyeztetheti a befektetők szemében. Ez tükröződik az egyre meredekebbé váló hozamgörbében. Az MNB októberben sem változtatott a monetáris kondíciókon. A forint árfolyama szűk sávban, 322-326 között mozgott az euróval szemben.

Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéin jelentősebb korrekciót tapasztalhattunk. Ehhez képest a BÉT igen jól teljesített, hiszen itt csak stagnálást láthattunk. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint...

KERESZTÜL AMERIKÁN: JOHN WAYNE NYOMÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.16.


Nem adjuk fel Amerika átszelését, azaz folytatódik Zoliék kalandja. Jórészt még mindig Arizonában, és annyit ígérhetek, hogy egészen káprázatos helyekre látogatunk el – már megint. Az amerikaiak egyik legendás filmszínészének neve sem véletlenül merül fel a címben… (A korábbi részek az elindulásról, a Vadnyugat eléréséről és persze Arizonáról szóltak, a linkekre kattintva olvashatjátok el őket, ami erősen ajánlott…)...

A REPÜLŐTÉR MŰKÖDÉSE IS SEGÍTI A FOSZTOGATÁST

INDEX
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2018.11.16.


„Abnormális, hogy a budapesti repülőtéren gyakorlatilag nem ellenőrzik a távozó dolgozókat” – magyarázta az Indexnek a csomagfosztogatás egyik legfőbb okát egy forrásunk. A férfi vezető beosztásban dolgozik a Liszt Ferenc repülőtéren, így felülről ismeri a rendszert.

Engem öt év alatt egyszer sem ellenőriztek kifelé jövet. A teherautók átvizsgálás nélkül hagyhatják el a repülőtér területét. Menj ki a dolgozói kijárathoz, a D portához műszakváltáskor, magad is láthatod, ahogy jönnek ki a rakodók. Elvileg meglepetésszerűen ellenőriznek, de a valóságban szinte soha nem történik ilyen. Pedig ez a munka a Budapest Airport feladata lenne

– mondta forrásunk, aki neve elhallgatását kérte. A férfi szavai mindenesetre egybevágnak az előző cikkünkben megszólaló rakodómunkáséval. De a repülőtér vezetése is elismerte, hogy a kifelé tartó munkások ellenőrzése nem prioritása a biztonsági feladataiknak.

A repülőtér biztonsági rendszere a repülésvédelem logikájára épül fel

– fogalmazott az Indexnek Müller Tibor, a Budapest Airport biztonsági igazgatójának helyettese. „Elsődleges feladatunk, hogy a repülés biztonságát fenntartsuk.” A biztonságifőnök-helyettes is elmondta, hogy a dolgozókat, a szigorúan őrzött biztonsági területet elhagyó személyeket szúrópróbaszerűen vizsgálják át...

HARRACH STÍLUSA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.16.


Itt van nekünk ez a Harrach Péter elvtárs, és mi is lenne velünk, ha nem lenne. Oda volna a mosoly, a móka és a kacagás, így viszont, hogy társunk a küzdelemben, velünk van a vidámság. Most is, midőn sajtótájékozott, hogy lelkének gyümölcseit közkinccsé tegye, és a sorosista médiatúlsúly megkérdezte tőle, mit szól az általuk is ki-, és pórázon tartott Ripost nevű nyomdaipari termék gyalázatához, amellyel a hajléktalan polgártársak ellen uszított, az volt a válasza, hogy “Mindenkinek megvan a maga stílusa, ez nem a mi stílusunk”.

Ez a rövidke kijelentés több elmélkedést is generál az emberben. Egyrészt, feltűnik, hogy nem küldi el ezt a Ripostot a kurvaannyába – vagy más, cizelláltabb, egyházfis módon -, másrészt a többes szám első személy használata, amely vagy a pártjára utal, vagy pedig királyi szóhasználatban saját magára. Mindkettőnek megvan a maga bukéja, és meg is vizsgáljuk, hogy ne szenvedjünk hiányt az örömökben. Ahogyan maga Harrach elvtárs sem, miként az ábrázata is mutatja, mert fejtetőre kell állítani a képét, hogy előjöjjön a bűvös mosolya, mint Örkénynél a groteszk.

Ajkainak erről a fittyedéséről ugyan nem tehet, vethetnék a szememre, én pedig azt mondanám, dehogynem. Ez hosszú évek, sőt, évtizedek kitartó munkájának eredménye, edzésé és gyakorlásé, ahogyan örült az életnek, és végül úgy is maradt. Emiatt én nem bántom őt, mert nincs is jogom, de mondhatnánk, hogy az arcára van írva az emlékezetes pörformansz, amikor erre az állításra: “A gyermekek egy része nem azért megy be reggeli nélkül az iskolába, mert a szülők nem tudják neki előkészíteni, vagy csomagolni, hanem egyszerűen nem éhes”, az volt a válasza: “Gondolom, ez életforma kérdése.” – Mint emlékezhetünk...


ITT OLVASHATÓ

EURÁZSIA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.11.16.


Mostantól Eurázsiát építünk, jelentette be múlt hét pénteken a miniszter­elnök, némiképp váratlanul. Fél éve még „a lélekben és kultúrában törté­nelmi sorsközösséget alkotó Közép-Európát” terveztük tető alá hozni, az is szép feladatnak látszott, Eurázsia építésének új ideája viszont min­dent elhomályosít. Függetlenül attól, hogy ez a gondolat valójában se nem új, se nem magyar, hanem használt és orosz. Ötletgazdája Putyin, első ma­gyar követője pedig a még szélsőjobbos korszakát élő Vona Gá­bor, aki egy orosz netes orgánumnak adott 2014-es interjúban vallotta be, hogy immár ő is eurázsiainak érzi magát, s közben nyilván szemér­mesen pis­logott.

Persze miniszterelnökünk nem úgy eurázsiai, mint Vona volt egyko­ron, hanem mint Nagy Sándor vagy Dzsingisz kán, csak nekik nem jött össze. Ő majd megoldja. Birodalom, amely a Dél-kínai-tengertől az Atlan­ti-óceánig ér, lelki-szellemi erőközpontja a felcsúti stadion, ütere a transz­eurázsiai méretre nyújtott kisvasút leend.

Építésének zászlaját a kínai és kelet-közép-európai orszá­gok jegy­bank­elnökeinek találkozóján bontotta ki, rámutatva, hogy Ma­gyarország és Kína hetven évvel ezelőtt létesített egymással diplomáciai kapcsolatot. „Ez ha nem is világrekord, de előre rangsorol bennünket azon országok sorában, amelyek nem tegnap kezdték fölismerni, hogy Kínának egyszer még lesz világgazdasági és világtörténelmi jelentősége” – mondta nyilván rezzenetlen arccal, mint mindig, amikor olyan földren­gető hülyeségekkel hozakodik elő, hogy abba Árpád apánk lova is belepi­rul.

Negyvenkilenc október elsején Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Nép­köztársaságot, október negyedikén az összes magyar lap megírta, hogy a Szovjetunió nagykövetet küld az új Kínába, másnap Kállai Gyula külügy­miniszter már a Szabad Nép címoldalán jelentette be, hogy a Kínai Nép­köztársaság kormányát Kína egyetlen kormányának ismerjük el. Ugyan­ekkor Csehszlovákia, Lengyelország és Románia is felvette Kínával a dip­lomáciai kapcsolatot. Vagyis Moszkva intett, a csatlósok pedig ugrottak, bár meglehet, hogy Moszkvának nem is kellett intenie. Ezt amúgy min­denki tudja, aki balszerencséjére a világnak ebben a zugában született, Orbán hallgatóságát pedig a volt csatlósországok és Kína bankszakembe­rei alkották. Nekik mondta, hogy Kína eljövendő világgazda­sági jelentősé­gét mi már akkor, negyvenkilenc őszén felismertük, és e fel­ismerés jegyé­ben iparkodtunk eljárni. Nem félt, hogy kiröhögik. Persze félni máskor se szokott, ilyen ember, a kérdés csupán az, hogy mért csi­nálja. Mért beszél nyilván­val­ó zagyvaságokat, kiket akar meggyőzni velük és miről. „Tiszte­lettel köszöntöm Önöket itt, a Budai Várban, ami a ma­gyar nemzetnek az ősi szellemi és politikai központja. Láthatjuk, hogy az elődeinknek meg­volt a magukhoz való esze. Olyan helyre építették meg az évszázadokon keresztül a legfontosabb gondolatok és döntések meg­születésének hely­színét, ahonnan nemcsak nyugatra, hanem keletre is lehet látni.” Voltak a magyar retorika történetének egészen kiváló szóno­kai, Apponyi, Deák, Kos­suth, Wesselényi és mások, de a retorikai poszt­modernnek csupán egyetlen kiemelkedő reprezentánsa ismert, Orbán Viktor. Még egy ha­son­ló, ha van isten, a jövőben se születik.

Matolcsy Györgyöt ebben a beszédében többször is kormányzó úr­ként emlegeti...

FORTÉLYOS FÉLELMEK - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: MAGYAR HANG
2018.11.15.


A Magyar Hang 27. száma jelenik meg november 16-án, pénteken. Még több tartalommal, változatlan áron! Ízelítő!

– Kálmán Olga: Nagyon rossz lehet a lakájmédia munkásainak, hogy ők nem élhetik meg, milyen szabadon dolgozni. Interjú

– A polgármestereket kihagyták a fizetésemelésből

– Halálra ítélik a nyugdíjas szövetkezeteket

– Az állam nem foglalkozik az egészségügyi szakdolgozók gondjaival – összeomolhat a rendszer

– Egészségügy 2018 – és ami várható. Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár esszéje Hajrá, Magyarország! rovatunkban

– „Vitte mindenki a fát, a Flóri is” – Csak három kisvaszari ül a vádlottak padján, pedig egy egész utca hordta szét a házat

– Hármas évfordulóhoz érkezett idén a Nemzeti Színház. Ám valószínűleg egyiket sem ülik meg, hiszen nem lehet rájuk különösebben büszke a teátrum

– Magyar közpénzen hízik Mészáros Lőrinc horvát klubja

– Fradiváros: aki NER, az nyer – 25–30 milliárd forintba fog kerülni, de a pénz olyan, mint Columbo felesége

– Kíméletlen számokkal szembesíti a jövősokkos Magyarországot a Társadalmi Riport 2018

– Trump és Putyin elvitte a párizsi show-t – Újabb kémbotrány akadályozza az Oroszország és a Nyugat közeledését

– Egyre sürgetőbb a magyar összefogás a Felvidéken

– A Jurassic Parkból ismert Velociraptorok és rokonaik tüdeje jóval hatékonyabb volt, mint ma élő hüllő rokonaik légzőrendszere

– Lefejezett természetvédelem – Csak nem újabb földekre, vadászházakra, erdőre van szükség a NER-lovagok számára?

– David Foster Wallace két évtizede megírta, mivé válik a világ – napjaink egyik legfontosabb regénye a Végtelen tréfa magyarul is olvasható

– Szamosi Zsófia a Mindenki révén részt vett már Oscar-díjas produkcióban, és úgy tűnik, a szülői élet kihívásaival szembesítő Egy napot is a szívükbe zárták a kritikusok. Az anyaság mindennapjairól, a családok évéről és a nemzetközi lehetőségekről is kérdeztük őt. Interjú

– A gyengéket pedig erő övezi – A budai Vár elfeledett zsidónegyede

– Publicisztika: Torkos Matild az Alkotmánybíróság rokkantakat érintő döntéséről; Dévényi István a Magyar Telekom legújabb reklámfilmje miatti felháborodásról; Szerető Szabolcs a kormányzati uszításról; Balogh Roland az Egyesült Államok megosztottságáról; Reichert János a legújabb nemzeti konzultáció bojkottjáról; Csizmadia Ervin a hatalomról; Puzsér Róbert a közösségi gyűlöletről; Gazda Albert a lisztről; Hegyi Zoltán folytatja a mindenes feljegyzéseit

– Szenczi Tóth Károly tárcája

– Kritika Lars von Trier új filmjéről, Stephen King 1981-ben álnéven kiadott kisregényéről,

És még sok izgalmas olvasmány!

ALBÁN LAPOK: GRUEVSZKI MAGYAR DIPLOMATAAUTÓVAL JUTOTT ÁT MONTENEGRÓBA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.11.15.


Vasárnap 19:11-kor a tiranai magyar nagykövetség autójával jutott át Albániából Montenegróba a volt macedón államfő, Nikola Gruevszki – írja a Shekulli albán lapra hivatkozva a 444.hu. A portál azt írja, a közúti nyilvántartórendszer adatai alapján még a gépkocsi rendszámát is tudni véli, a 444.hu ezért a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult, választ azonban még nem kaptak.

A Balkan Insight pedig azt írja, az albán rendőrség megerősítette az információt, és közölte, hogy Gruevszki utasként egy magyar diplomataautóban a saját irataival hagyta el az országot, még azelőtt, hogy az Interpol november 13-án kiadta a körözést.

Mint ma megírtuk, a macedón Kanal 5 televíziós csatorna információi szerint Gruevszki csak azért kért menedékjogot Magyarországon, hogy időt nyerjen, mielőtt eldönti, hol akar tartózkodni hosszú távon. A csatorna forrásai szerint Gruevszki jelenleg két lehetséges úti cél között hezitál: az egyik Törökország, a másik pedig Oroszország.

A Kanal 5 információi szerint a volt macedón államfő szombaton reggel autóval hagyta el az országát, az első megállója egy belgrádi luxusszálloda volt, majd ugyanezzel a járművel folytatta útját Budapestre – írja a 24.hu.

Gulyás Gergely legújabb állítása szerint a kétéves börtönbüntetés elől menekülő Gruevszki egy magyar nagykövetségen kért menedékjogot, de hogy melyiken, azt a szóvivő nem árulta el. Szerb lapértesülés szerint a tiranai nagykövetségről lehet szó...

A MAGYAR KORMÁNY TUDTA, HOGY JÖN GRUEVSZKI (ORBÁN A SAJÁT JÖVŐJÉVEL SZEMBESÜL?) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.16.


- Orbán vizsgázik, hogy meddig megy el az EU provokálásában, de az is lehet, hogy húzza majd az időt, és arra játszik, hogy magától lecsengjen a volt macedón kormányfő ügye. Ugyancsak elképzelhető, hogy a macedón politikus egérutat kap, és így pl. Moszkvába teszi át a székhelyét 

- Elképzelhető, hogy Magyarország nem kap szerepet a németek által szorgalmazott új európai Kelet-politikában

- A magyar illiberális demokrácia megregulázásának kudarca azt mutatja, hogy az EU nem nézheti tétlenül az olasz költségvetési ámokfutást, ám közben Ausztria rendszerváltást hajt végre, a polgári rendet fokozatosan megrendül

Die Presse

A magyar hatóságok tudtak arról, hogy Macedónia egykori első számú vezetője kereket akar oldani, de az továbbra is rejtély, miként tudott útlevél nélkül Magyarországra belépni Orbán szövetségese. Mindenesetre Gulyás Gergely azt ígérte, hogy a politikus a menedékeljárás lezárultáig nem hagyhatja el az országot, erről gondoskodnak, bár itt hónapokról is szó lehet. Egyébiránt a magyar kormány közleménye arra utal, hogy Gruevszki elvileg nemigen számíthat a menedékjogra, hiába fűzi jó viszony a magyar miniszterelnökhöz. Először is nem politikai üldözött, másodszor biztonságosnak tekintett 3. államon át érkezett. Az ugyanakkor nem áll meg, amit Gulyás mondott, hogy ti. a politikus a személyi igazolványával utazott, miután Macedónia nem EU-tag, azaz a határátlépéshez útlevél kell. Közben Szófiában cáfolták a hírt, hogy bolgár úti okmánya van. Bulgária minden macedóniai szlávot bolgár nemzetiségűnek tekint.

New York Times

Aki a háború és erőszak elől menekül, azt Magyarország nem szívesen látja, a volt macedón kormányfő mégis a magyar hatóságoktól kért menedéket, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia. Pedig Orbán Viktor élen jár abban, hogy alattomos veszélynek tekintsék a migránsokat, akiket szerinte a leghelyesebb szögesdróttal és őrizetes központokkal féken tartani. De épp ezért furcsa a Gruevszki-ügy. A magyar kormány 24 órás hallgatás után beismerte, hogy a politikus valóban menedékért folyamodott, bár nem sok részletet árult el. Orbán Viktor évek óta küzd Brüsszellel, mert egy sor kérdésben megszegte a közösségi normákat, egyidejűleg igyekszik erősíteni a kapcsolatokat Moszkvával, illetve próbál szövetségeseket találni az EU keleti és déli határa mentén.

Hegedűs István, az Európa Társaság elnöke azt mondja, ez a hintapolitika nem tarthat örökké, egy idő után választásra kényszerülsz. A szakember nem lenne meglepve, ha a volt macedón kormányfő eltűnne Budapestről és Oroszországban, vagy másutt bukkanna fel, ahol nehéz elérni a kiadatását. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt hangsúlyozza, hogy teljesen életszerűtlen a feltételezés, mármint hogy Gruevszki a magyar vezetés tudta nélkül érkezett volna Magyarországra. Ugyanakkor nincs semmiféle bizonyíték annak alátámasztására, amit a Fidesz szóvivője mondott, hogy ti. Sorosnak bármi szerepe volna a politikus elleni jogi eljárásban. Viszont az amerikai segítséggel életre hívott ügyészség Szkopjéban bizonyította a tárgyalás során, hogy a korábbi miniszterelnök maffia eszközökkel irányította országát. Azt nem tudni, miként hagyta el Macedóniát, de albán sajtóértesülés szerint a tiranai magyar nagykövetség kocsiján jutott el Montenegróba. Az megint csak nem világos, onnan hogyan jött tovább Magyarországra...