2021. április 6., kedd

NEM A JOBBIKOT KELL LEVÁLTANI, HANEM A FIDESZT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.04.06.


Jön föl a Jobbik, mint a talajvíz – ezt írtam sok évvel ezelőtt, az azóta a Népszabadsággal együtt bezárt Nolblogon. Arról a Jobbikról írtam ezt, amelyik a Fidesszel párban, egymást kiegészítve, kirekesztő és náci volt. Ezzel a Jobbikkal egyébként a Fidesznek akkoriban semmi baja nem volt, Orbán Viktor derék, nemzeti érzelmű ifjaknak nevezte őket 2003-ban, és sok sikert kívánt további politikai pályájukhoz.


Nekem az a Jobbik nem tetszett, óvtam tőlük és szövetségesüktől, a Fidesztől Magyarországot. Mindezt azért kellett elmondanom, mert azt látom, hogy tanult barátaim a Facebookon, és ahol csak tehetik, ki vannak akadva azon, hogy a magát demokratikusnak nevező ellenzék a Jobbikkal is összefogott a Fidesz leváltása érdekében.

Hozzávetőlegesen egy évvel a választás előtt érdemes tisztázni, hogy mit is kezdjünk a Jobbikkal. Lehet, sok ismerősöm meg fog bántódni azon, amit most írok, míg mások – remélem, ők vannak többen – egyetértenek velem...

ÁTMENETILEG A SPIRIT FM SZÓL MAJD A KLUBRÁDIÓ MEGÜRESEDETT FREKVENCIÁJÁN

MEDIA1
Szerző: media1.hu
2021.04.06.


A Médiatanács arról is határozott, hogy a Rádió 1 üzemeltetője, a Radio Plus Kft. megkapja a Music FM egykori frekvenciáját.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa múlt hét keddi ülésén úgy határozott, hogy május 3. és október 29. között, ideiglenesen kereskedelmi rádiós szerződést köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel, amely Spirit FM néven eddig a Budapest-Belváros 87,6 MHz-en hallható szolgáltatását sugározza majd a Budapest 92,9 MHz-es frekvencián. Ezt a frekvenciát a Klubrádió használta február 14-ig, azóta kihasználatlanul áll, és jelenleg pereskedés tárgyát képezi.

Az egyesület maga is pályázott a frekvenciára, de a pályázatból kizárták. Miután az FM-frekvencia a Klubrádió adásának lekapcsolása miatt üres maradt, úgy határoztak, ideiglenes használatra vonatkozó kérelmet nyújtanak be. A hatályos szabályok alapján a médiaszolgáltató az eddigi, Budapest-Belváros FM 87,6 MHz frekvencia közösségi használatáról lemondott, így nincs akadálya a grémium szerint, hogy birtokba vegye átmeneti időre a frekvenciát. (A Spirit FM az ATV csoporthoz tartozik.)...


MÁR ÁPRILIS VÉGÉRE BEOLTHATNAK MINDEN REGISZTRÁLTAT, DE MI LESZ UTÁNA?

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2021.04.05.


Becslések szerint akár április végére megkaphatja minden regisztrált az első oltást Magyarországon. A kormány adatai szerint eddig 3,8 millióan regisztráltak az oltásra. Közülük várhatóan szerdára 2,5 millión megkaphatják az első dózist.

A jelenlegi adatok szerint több mint 4,3 millió vakcina van az országban, és további adagok érkeznek. Már most is több oltóanyag van az országban, mint amennyien eddig regisztráltak, előfordulhat az is, hogy lesz bőven vakcina, de nem lesz kit oltani vele.

A szakértők szerint nem alakul ki a nyájimmunitás sem, ha nem lesz több oltásra jelentkező – derül ki az RTL Klub Híradójából...


„EGY EGÉSZ NEMZEDÉK A ZENÉBEN ISMERT MAGÁRA” – INTERJÚ BRÓDY JÁNOSSAL

BEATKORSZAK.BLOG.HU
Szerző: beatkorSzaki
2021.04.05.


Hetvenöt éves a magyar dal apja. Bródy Jánossal megörökölt nyakkendőről, a hazai rocktörténet origójáról, klubok előtt kígyózó végtelen sorokról, hajnalig tartó szalagavató bálokról, sörben és virsliben rendezett gázsikról, és a szólókarrierje beindulásáról is beszélgettünk.


A hatvanas években mit szólt a család, hogy a mérnöknek tanuló csemetéjük zenél, koncertezik? Próbálták lebeszélni róla, vagy múló hobbinak tűnt nekik? Önben volt kétely akkoriban, vagy később, hogy megéri-e a zenélésre időt, energiát szánni?

Zeneszerető családban nőttem fel, tanultam zongorázni, de sokáig csak hobbinak tűnt a zenélgetés. 1964-ben már az Illés zenekar tagjaként kezdtem a való világra való felkészülést a Műegyetem Villamosmérnöki Karán. Abban állapodtam meg a szüleimmel, hogy amíg jó jegyeket hozok az egyetemen, nem szólnak bele az időbeosztásomba. Apám inkább biztatott, az első gitáromat is tőle kaptam, anyukám kicsit aggódott, hogy rossz társaságba keveredek, de betartottuk a megegyezést és csak a diplomám megszerzése után, 1970-ben döntöttem úgy, hogy nem a mérnöki pályát választom. Ennek ellenére még sokáig úgy gondoltam, hogy ha a zenekarral rosszul alakulnak a dolgok, akkor elmegyek hangmérnöknek...

REGGELI VÍRUSJELENTÉS MEGJEGYZÉSEKKEL, 2021. ÁPRILIS 06. KEDD

FÜHÜ
Szerző: FÜHÜ
2021.04.06.


2020 eleje óta már több mint 130.787.851 embert fertőzött meg és 2.846.497 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus.
Magyarország (frissítjük)


Hazánkban 1.890 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 691.743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 170 az elhunytak száma 22.098 főre emelkedett. Az elhunytak napi száma új rekordot jelent.

Az utóbbi napokhoz képest csökkenés az új fertőzések számában csupán annak köszönhető, hogy kevesebb tesztet végeztek el!

Valójában az új fertőzések száma Magyarországon nagyon lassan mutat csökkenő trendet, ezért az folytonos ígéretekkel szemben a bevezetett korlátozások fenntartása szükségszerű lenne. A kórházak telítődtek, ezért nem is csoda ha a Magyar Orvosi Kamara és szakértő virológusok is inkább szigorításokat szorgalmaztak a járvány letöréséhez, mintsem a közhangulatnak engedve a korlátozások enyhítését.

Az aktív fertőzöttek száma 251.077. Folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma. Kórházban 12.007 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1.440-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban lévők száma folyamatosan növekszik, jelenleg 44.172-en vannak karanténban.

Az elmúlt 24 órában 11.194 tesztet végeztek, tízezerrel kevesebbet, mint az előző napon ezért csökkenhetett az új esetek száma.

A feldolgozott minták 16,90%-a mutatott pozitív eredményt ami március 7-én volt utoljára ilyen alacsony.

Mivel az egészségügyi rendszerünk túlterheltté vált, a nyomonkövetési képességünk egyértelműen nulla, ezért egyértelműen a kormány felelőssége az elhunytak kiemelkedően magas aránya! A halálozási statisztikák Magyarországon olyannyira kiugróan rosszak, hogy előkelő helyen vagyunk a lakosságarányosan legtöbb elhunytat számláló világranglistán. Csak regisztráljuk a járvány terjedését, de nem lokalizáljuk a gócpontokat, így a járvány szabadon terjed...


TÖBB MILLIÁRD NŐ ÉL IDŐSZEGÉNYSÉGBEN A FÖLDÖN

QUBIT
Szerző: ZORIGT BURTEJIN
2021.04.06.


Lassan túlvagyunk azon a felfogáson, hogy a nők szeretetből végzik el a háztartással, gyerekneveléssel és gondoskodással járó temérdek fizetetlen munka oroszlánrészét. Mára ezek az erőfeszítések is mérhetővé váltak, de a paradigmaváltás még messze van. Április első keddje a láthatatlan munka nemzetközi napja.


Minden év április első keddje a láthatatlan munka nemzetközi napja. Láthatatlan munkának azt nevezzük, amelyet a társadalom bizonyos tagjai háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a család vagy a közösség érdekében végeznek fizetés nélkül. A kutatások szerint ezeknek a munkáknak a jelentős része Magyarországon és máshol is a nőkre hárul, és a járvány miatt bevezetett intézkedések csak fokozták ezt a terhet (lásd ezt, illetve ezt a kutatást).

A koronavírus-járvány talán láthatóbbá teszi ezt a munkát, hiszen sokan kénytelenek szembesülni a háztartási, gyereknevelési és egyéb gondoskodási munkákkal járó feladatok intenzitásával és a rájuk fordított idő mennyiségével. A fizikai házimunkán túl egyébként jellemzően a nők felelősek az úgynevezett érzelmi vagy kognitív munkákért is. Ilyen feladat például kitalálni, hogy mit kell vásárolni, vagy éppen a gyerekek, rokonok és barátok születésnapjainak észben tartása, illetve a rokonokkal való kapcsolattartás. Ebben a cikkben azt mutatom be, hogy a láthatatlan munka hogyan vált mérhetőbb fogalommá, és ez milyen következményeket vont maga után...


MAGYARORSZÁG KISZERVEZÉSE

24.HU
Szerző: SCHIFFER ANDRÁS
2021.04.06.


A korábbi országgyűlési képviselő véleménycikkében azt írja: Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi. Ezzel garantálja, hogy kormányváltás esetén az új kormánynak olyan mélyállami párhuzamos kormánnyal kell osztozkodnia, amelyet ő irányít...

KÍNAI HITELBŐL KÉSZÜL A MAGYAR FELSŐOKTATÁS ÓRIÁSBERUHÁZÁSA. A KORMÁNY MÁR ODA IS ÍGÉRTE EGY KÍNAI CÉGNEK

444.HU / DIREKT36
Szerző: PANYI SZABOLCS
2021.04.06.


A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését – derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból.

Az erről szóló minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. A dokumentumok szerint a kínai kivitelezőnek attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást. A kormányzati dokumentumok szerint ugyanis „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”...

SZERBIÁBAN SEM TERMEL ANTITESTET A KÍNAI VAKCINA, AZ ORBÁNI PROPAGANDA PEDIG OLTÁSELLENESNEK NEVEZI, AKI EZT KRITIZÁLJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.04.


Nem tudunk róla, hogy Magyarországon bárki is ellenőrizné a kínai vakcina hatékonyságát, hogy a kínai vakcinával beoltott 500 ezer magyar embernél elindult-e a védelmet jelentő antitestek termelése, vagy nem. Ezért senki nem tudja, hogy a méregdrágán vásárolt, a vásárláskor a tesztelés harmadik fázisán még át sem esett, európai engedéllyel nem rendelkező, és a magyar szabályokat is kormányrendelettel megkerülő engedélyezési eljárás után a kínai vakcina használ-e bármit. Szerbiában, ahol elkezdték ellenőrizni, ugyanazt állapították meg, amit az Egyesült Arab Emírségekben, hogy sokaknál nem indul be semmi.

Már maga a kínai gyártó is vizsgálja, hogy egy harmadik vakcinát is be kell adni, de azt még soha senki nem próbálta ki, hogy a harmadik kínai oltás használ-e. Nem lehet tudni, hogy a harmadik oltás segít-e bármit a helyzeten. Az eddigi információk alapján Magyarország illetékeseinek kötelessége lenne megvizsgálni, hogy a kínai vakcinával beoltott magyar emberekben termel-e antitestet a kínai vakcina, van-e bármilyen hatása és nyújt-e bármilyen védelmet. Ha lapítanak, nehogy kiderüljön bármi, akkor cinkosok, és kockáztatják több százezer magyar ember életét, akik azt hiszik, hogy az oltásuk védelmet nyújt...

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁTALAKÍTÁS VESZTESEI AZ ÁLLAMI ELLÁTÁSBAN REKEDT BETEGEK LEHETNEK

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2021.04.06.


A koronavírus-járvány késztette lépésre a kormányt az egészségügyi rendszer átalakítása felé. Leegyszerűsítve: ha nincs járvány, nincs orvosi béremelés sem - vélekedett a Portfolio-nak adott interjújában Sinkó Eszter. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egészségügyi közgazdásza szerint a rendszer több zavar közepette működött, ez pedig a magánegészségügy felé terelte a betegeket, ahol a legnagyobb cégek a bővülésre fogadtak és fogadnak ma is. A szakember szerint mindezt nem alaptalanul teszik: az az állítása ugyanis, hogy a pandémia idején végrehajtott egészségügyi átalakításoknak a betegek lesznek a vesztesei, a magánellátók viszont egyértelműen nyertesek. Arról is beszélgettünk, hogy miért van a rendszerbe kódolva a kórházak újbóli eladósodása, miért jelentek meg az ellátórendszer esetében a központosítási törekvések, hogy a járvány lecsengése után miért lehetetlenülhet el több osztály, egészségügyi intézmény és miért fog majd növekedni a sorbanállás a közellátásban. Arra számít, hogy a magánegészségügyi szereplők egyre inkább helyettesítői lesznek az állami ellátásnak, nem csak kiegészítői...

ORBÁN KÖTÉLTÁNCOT JÁR - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.04.06.Miközben a koronavírus minden korábbi negatív rekordot megdöntve szedi áldozatait, Orbán Viktor ahelyett, hogy lezárná az országot, lazításokra készül. Mindezt azért teszi, hogy a gazdaságot működésben tartsa. A Reuters szerint a miniszterelnök most mégis halasztani kényszerülhet az egészségügy túlterheltsége miatt. A svájci Neue Zürcher Zeitung arról cikkez, hogy a magyar politika egyenlőtlensége miatt inkább háború, mint tisztességes verseny.


Az egy év múlva választások elébe néző Orbán Viktor miniszterelnök kötéltáncot jár a koronavírus-járvány minden korábbinál halálosabb fellángolásának visszafogását célzó lezárások és a gazdaság újranyitása között, ez utóbbi ugyanis ahhoz szükséges, hogy elkerüljék a mély recesszió második évét. Így értelmezi a Reuters azt a budapesti bejelentést, hogy napokon belül megkezdik a korlátozások feloldását, amint a 10 milliós ország legalább negyede megkapja az első oltást.

A londoni székhelyű hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarország rekordszámú halálesetről számolt be a múlt héten, és orvosok szerint a kórházak kapacitásukhoz képest túlterheltek. Ez a Reuters szerint azt jelenti, hogy a kormány a nyitás elhalasztására kényszerülhet.

Lakosságarányosan hetek óta Magyarországon van a világon a legtöbb elhalálozás, annak ellenére, hogy a kormányzat már a magyarok több mint egyötödének a beoltásáról gondoskodott, Európa egyik leggyorsabb oltási programja keretében, a népesség lélekszámához képest az egyik legmagasabb oltóanyag-beszerzési rátának köszönhetően – írja a hírügynökség. A nyitási program elemeinek ismertetéséhez hozzáfűzi: az orvosi és a pedagógusszervezetek szigorúbb szabályokat javasolnak, míg az üzleti világ szerveződései a fokozatos nyitás érdekében lobbiznak.

Árharc várható a légitársaságok között a feloldást követően

A bécsi Der Standard interjút közölt Váradi Józseffel, a WizzAir fapados légitársaság főnökével. Ebből fogyasztói szempontból az a legfontosabb információ, hogy Váradi szerint a nyáron nem a megnövekvő kereslet árnövelő hatására kell számítani, hanem éppen ellenkezőleg, óriási árharc tör majd ki a légitársaságok között, példátlanul olcsón fognak kínálni repülőjegyeket, mert mindegyik légitársaság pénzt akar keresni, ezért teljes kapacitását beveti. Később aztán konszolidálódik és racionálisabbá válik a piac. A WizzAir most kapacitása töredékén üzemel. A megmaradt turizmus vagy a tengerpartot vagy a vidéki tájat célozza meg, senki nem akar nagyvárosokat látogatni. Az emberek nem akarnak tömeget, hanem friss levegőre vágynak. Ez az év veszteséges lesz, jövőre már normálisabb üzletmenet várható.

A magyar politika inkább háború, mint tisztességes verseny

A svájci Neue Zürcher Zeitung a magyar önkormányzatok helyzetéről, a világjárvány időszakában tapasztalható fejlesztési nehézségekről és próbálkozásokról közölt riportot két, erősen eltérő, debreceni, illetve gödi helyszínnel. Az országos politikai kontextusról a szerző azt írja, hogy Orbán Viktor a parlamentben kétharmados többséggel rendelkezik, egy alapítvány révén csaknem az összes fontos média fölött ellenőrzést gyakorol, és egy csoport hozzá hű vállalkozó nyeri el rendszeresen az állami megrendelések és az uniós támogatások nagy részét. Ezzel szemben az ellenzék kevés dolgot tud felmutatni, 2010 óta minden választást elvesztett – egyetlen fontos kivétellel: másfél évvel ezelőtt megszerezte Budapesten a főpolgármesteri hivatalt, valamint egyes regionális központokban is áttörést ért el. A cikk kiemelt megállapítása: a politikát sok magyar inkább háborúnak, mint tisztességes mérkőzésnek tekinti.

Élesedik a küzdelem az olcsó munkaerőért

Debrecen egyébként a Handelsblattot is megihlette: a német gazdasági napilap helyszíni riportot közölt az elektromos autók előállítását előkészítő ottani BMW-beruházásról. Az írás kiemelt gondolata: élesedik a küzdelem az olcsó munkaerőért.

Vitatható kijelentései miatt szorul a Hertha kapusedzője


Végül pedig egy kis lapszemle a lapszemléről. Petry Zsolt, aki hat éve a Bundesligában játszó Hertha kapusedzője, interjút adott a Magyar Nemzetnek, és abban bírálta Gulácsi Péternek, a lipcsei RB Leipzig kapusának a szivárványcsaládok melletti kiállását, értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Gulácsi miért szólal meg úgymond a homoszexuálisok, transzvesztiták és egyéb nemi identitásúak ügyében. A német dpa hírügynökség jelentése alapján a Der Spiegel hírmagazin azt írja: Petry a homoszexualitással és a bevándorlással kapcsolatos megkérdőjelezhető kijelentéseivel irritáló hatást keltett. A lap idézi az edző azon állítását, miszerint Európa keresztény kontinens, és ő most morális süllyedést tapasztal. Petry azzal vádolja a liberálisokat: „ha nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy”. Mint a Der Spiegel írja, a közösségi médiában nagyon sok bírálat jelent meg Petry címére. Szurkolók felszólították a Herthát és Arne Friedrich sportigazgatót, hogy foglaljon állást, ez azonban még nem történt meg. A Hertha először Petry Zsolttal beszéli meg a témát – olvasható a dpa kérdésére adott válaszban.

A „KÓRHÁZI KAMERÁZÁS” MEGENGEDÉSÉNÉL SOKKAL EGYSZERŰBBEN IS SEGÍTHETNÉ A KORMÁNY A SAJTÓT, HA AKARNÁ

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.04.05.


„Nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat vagy álhíreket gyártsunk”


Ezt még szerda esti, rezignált hangvételben adott M1-es interjújában mondta Orbán Viktor miniszterelnök, utalva arra nyílt levélre, amelyben 28 független szerkesztőség – köztük a Mérce – kérte a kormányt a transzparens járványügyi tájékoztatásra.

A helyszíni riportkészítés valóban sok nehézségbe ütközhet „békeidőben” is, amelyeket sok esetben nem könnyű feloldani: betegjogok, a kórházi dolgozók hozzájárulása, stb. Ugyanakkor mindezekkel a nehézségekkel együtt egy normális nyilvánosságnak az is a része lenne, hogy legalább az elvi lehetősége nyitott legyen ezeknek a riportoknak, és a központi kormányzat ne álljon az útjába az ilyen típusú, hiteles, elsőkézből történő tájékoztatásnak akár a kórházakban, akár az oltópontokon...

ÚJABB FÖLD KERÜL LÁZÁR JÁNOS BIRTOKÁBA A BATIDAI VADÁSZKASTÉLYNÁL, 23 HEKTÁRRA KÖTÖTT SZERZŐDÉST

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: KATUS ESZTER, SEGESVÁRI CSABA
2021.04.06.


57 millió forintért venne földet Lázár János közvetlenül a részben már tulajdonában álló batidai vadászkastély mellett egy nemrég kifüggesztett földvásárlási hirdetmény szerint. A fideszes politikus ehhez a Takarékbank Zrt.-től kérne kölcsön 45,8 millió forintot, ami a vételár 90 százaléka. A vásárlással a vadászház körüli területek többsége a Lázár-család kezébe kerül. Az eladó gyermekeinek – áfacsalás miatt hírhedtté vált – cégével korábban már üzletelt a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, de a szálak egészen Portik Tamásig vezetnek...

ÍGY VÁLASSZANAK BANKSZÁMLÁT A KÖZÉPISKOLÁSOK! - INGYENES BANKKÁRTYÁK MÁR 14 ÉVES KORTÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.06.


A normál bankszámláktól eltérő árazással, akár teljesen díjmentesen kínálnak a bankok diákszámlát bankkártyával a fiataloknak. Több pénzintézet már 14 éves kortól is nyújtja a szolgáltatást, a kisebbeknek viszont meglehetősen szűkös a választék. Az ajánlatok bombázók, mutatjuk, mit kell mérlegelni a választáskor.


Kitüntetett helyzetben vannak a diákok, a bankok egy része ugyanis ingyenes bankszámlát kínál nekik bankkártyástul, de még a drágábbak is csak havi pár száz forintot számolnak fel – írtuk meg korábban, bemutatva a 18 éven felülieknek kínált termékeket. A fiatalabb korosztályt is tárt karral várják a pénzintézetek, a kínálat azonban valamivel szűkösebb.

14 éves kortól kifejezetten diákoknak kínált bankszámlát és bankkártyát a Budapest Banktól, az Erste Banktól, a K&H-tól, az OTP Banktól és az Unicredittől lehet igényelni. (Az MKB-nak van egy szűkebb kör, csak a középfokú szakképzésben tanulók számára kínált számlacsomagja.) Ezek a számlák aztán az egyetemista évek végéig is elkísérhetik a diákokat. (A számlák díjait itt szedtük jól áttekinthetően táblázatba.) A kiskorú diákoknak szülői segítségre is szükség van a számla megnyitásához. Az első lépéseket pedig a bankszámla és a bankkártya, valamint a kapcsolódó szolgáltatások megfelelő és biztonságos használatához érdemes együtt megtenni.

A választáshoz azt is végig kell gondolni, hogy mire fogja használni a diák a bankszámlát, a kedvező díjak ugyanis meglehetősen nagyra dagadhatnak, ha valaki nem tudatosan használja azt. A kondíciós listák itt is hosszúak, egy-egy rosszul használt szolgáltatás végül brutálisan megdrágíthatja a szolgáltatást...

JÓ VICC VOLT A VOLTSWAGEN, DE A VALÓSÁGBAN A VOLKSTESLA ELÉRÉSE A NÉMETEK CÉLJA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.04.06.


Egy hete az egész világsajtón végigsöpört a hír, hogy a világ második legnagyobb autógyártó cége, a német Volkswagen az elektromos meghajtás melletti elköteleződését hangsúlyozva a Voltswagen márkanévre vált át az Egyesült Államokban. A cég még aznap közleményben jelezte, hogy a névváltásról szóló bejelentés áprilisi tréfa volt.

Ez a történet dióhéjban viszonylag jól foglalja össze a Volkswagen körüli eseményeket az elmúlt hónapokból. Egyrészt kifejezetten a vicceskedés és a visszavont közlemény, – illetve az, hogy két nappal április 1. előtt publikálják az április elsejei tréfájukat – jól mutatja azt, hogy mennyire megváltozott az egyébként magát mindig komoly, nagy presztízsű cégként pozicionáló cég kommunikációja.

Másrészt pedig az a tény is túlmutat önmagán, hogy a névváltoztatás hírére a Volkswagen részvényeinek* értéke az amerikai tőzsdén 13 százalékkal nőtt, és a cáfolat bejelentése ellenére is 9 százalékos erősödéssel zárta a napot...

TÉNYLEG FELPÖRGŐ KULTÚRHARCOT HOZOTT BIDEN ELNÖKSÉGE, ÉS EZT MI SEM ÚSSZUK MEG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.04.06.


Ha Joe Biden költözik a Fehér Házba, beindul a genderlobbi, aztán lőttek a nyugati kultúrának – nemcsak az amerikai jobboldal riogatott ezzel, mifelénk is emiatt szorítottak sokan Donald Trumpnak. Elsőre úgy tűnik, igazuk lett: naponta jönnek a hírek a „woke” abszurditásokról. A felszín mögé nézve azonban árnyaltabb a kép: a kultúrharc valóban felpörgött, de nem csak Biden miatt. Pillanatnyilag éppen az amerikai jobboldal fújja minél nagyobbra a csekélyebb jelentőségű ügyek lufiját is. Mindez pedig ránk is hatással van: az őrületet egyrészt mi is importáljuk, amivel viszont a magyar kormánykörök legitimálják saját fejlesztésű véleményterrorjukat. Konkrét áldozatai itthon egyelőre utóbbinak vannak...

ALAPÍTVÁNYBA HURCOLT EGYETEMEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.06.


Újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait nyújtotta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlés elé az 2021. március 31-én. Egyet ebben a formában hoznak létre, és az Eszterházy Károly Egyetem is átkerül az Egri Főegyházmegye fenntartásába. Az ITM szerint a törvénycsomag Magyarország stratégiai céljainak elérését, versenyképességének erősítését, gazdaságának fenntartható növekedését szolgálja. Az ellenzék szerint azonban az egyetemek modellváltása csak tulajdonos-váltás, az államot megtestesítő kormány saját embereinek kezébe, a szó szoros értelmében tulajdonába ad felsőoktatási intézményeket. Van, aki szerint ez nem más, mint zsarolás, bicskanyitogatóan gátlástalan, erkölcstelen, aljas dolog. A kormány egyébként a felsőoktatás átalakításáról szóló javaslat mellett, a húsvéti hosszú hétvége előtt egyébként 31 javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé. Ezek többsége a közvagyon átruházásáról szól.


Az ITM honlapján jelent meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait 2021. március 31-én.: „A szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően, újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás. A már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken – külföldi példák alapján – megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésre, a történelmi hagyományoknak megfelelően, az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem.

Az ITM közleményében szerepel az is, hogy: „A felsőoktatás minőségi átalakítását szolgálja, hogy 2021. szeptember 1-jétől teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe. A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és három-öt éves finanszírozási szerződéseket köt. A modellváltás nyomán, ugyanakkor az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.”...


„RENGETEG EMBER HALT MEG, AKINEK NEM KELLETT VOLNA MEGHALNIA”

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2021.04.06.


A korlátozások fenntartását és az oltási kampányt kombinálni kell, ekkor lehet eredményes a járvány elleni védekezés - mondta lapunknak Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnöke.


magyarnarancs.hu: Orbán Viktor türelmetlen. Nemsokára „újraindítaná” az országot, mondván, az egyedüli megoldás a járvány ellen az oltás.

Balkányi László: Kizárt dolog, hogy egy járványtannal foglalkozó szakember ezt az alapvetően hibás gondolatmenetet adta volna elő a miniszterelnöknek. De fogadjuk el, hogy van ez az állítás, és nézzük meg a tartalmát: lényegében azt mondja Orbán Viktor, hogy az oltásokkal lehet a járványt leállítani, a korlátozó intézkedésekkel, például karanténnal, távolságtartással nem. Ez az állítás tényszerűen nem áll meg, hiszen több országot ismerünk, ahol kizárólag ilyen intézkedésekkel megállítható volt a járvány: Tajvan és Új-Zéland példái ezt mutatják. De hamar megérthető az is, hogy az állítás maga is alapvetően téves logikán alapszik...


SURÁNYI GYÖRGY: A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS EGY BÁBSZÍNHÁZ

NÉPSZAVA
Szerző: P. Zs.
2021.04.06.


Ennek következtében fordulhatott elő 2020-ban, hogy a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül, a költségvetési törvényben engedélyezett egy százalékkal szemben végül nyolc százalékos GDP arányos hiányt hozott össze.

A kelet-közép európai országok gazdasági felzárkózása a 2004-es uniós csatlakozást követően gyors ütemű volt, ám a társadalmi fejlődés nem minden országban tartott ezzel lépést. Az intézmények terén – az egészségügyben, oktatásban, nyugdíjrendszerben, költségvetési fegyelemben – is tapasztalható volt egyfajta minőségi javulás a csatlakozott 11 új tagállam esetében, de ez elmaradt a gazdasági felzárkózás minőségétől – mondta Székely P. István Az EU-tagság megkönnyíti-e a felzárkózást? című hatszáz oldalas tanulmánykötet szerzője-szerkesztője a könyv online bemutatóján. Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának főtanácsadója szerint, amennyiben a EU-11-ek nem változtatnak az intézményeik minőségén, akkor ez a jövőbeni felzárkózást is lassíthatja. Az EU tagság önmagában nem gátolja az intézményi fejlettség minőségének romlását, ha erre az országok nem figyelnek, akkor a felzárkózás vissza is fordulhat – mondta a közgazdász Székely P. István...

KÖRKÉP A NARANCSTÓL A BURGONYÁIG – MIÉRT ÉREZZÜK AZT, HOGY NAGYON MEGDRÁGULTAK AZ ÉLELMISZEREK?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.04.06.


A legfrissebb hivatalos élelmiszer-inflációs adat szerint egy év alatt csak 3,4 százalékkal drágult egy átlagos élelmiszerkosár. Sokan azonban ennél érdemben nagyobb inflációt észlelnek. A Roksh kiszállító cég segítségével kétezer termék több tízezer bolti adatának elemzésével próbáltunk utánajárni a kérdésnek.


Ha a hivatalos adatokat követjük, van ugyan érdemi élelmiszer-drágulás, a Baltikumban, illetve a visegrádi országokban az átlagos infláció feletti is ez a drágulás, de a számok egyáltalán nem riasztók. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (februári) számai alapján Magyarországon 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt az élelmiszerek. A hivatalos magyarázatok a rossz időjárást, az állatállományt sújtó betegségeket és a deviza (a mi esetünkben a forint) gyengülését nevezik meg fő oknak.

Ám amikor erről a hétköznapokban beszélgetünk, akár csak a szerkesztőségben levelezünk, kiderül, hogy szinte mindenki úgy észleli, az általa preferált termékek (legyen az olaj, rukkola, cottage cheese vagy éppen alma) mintha sokkal jobban drágultak volna...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN KÖTÉLTÁNCOT JÁR - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.06.


Reuters


Magyarország részleges nyitásra készül, mivel már 2,5 millió felé tart a beoltottak száma és Orbán Viktor ezt a határértéket szabta feltételül a járványellenes intézkedések egy részének visszavonásához. A kikötés várhatóan holnap vagy holnapután teljesül. A miniszterelnök jövőre választással néz szembe és jelenleg kötéltáncot jár, mert egyrészt meg kell szelídítenie a Covid-19 eddigi legvégzetesebb hullámát, illetve ezzel párhuzamosan talpra kellene állítania a gazdaságot, nehogy újabb visszaesés következzen be – két éven belül immár a második.

Az ország rekordszámú áldozatot jelentett a múlt héten és orvosok szerint a kórházak már átlépték terhelhetőségük felső határát, ami arra utalt, hogy a kormány esetleg kénytelen lesz elhalasztani a könnyítéseket. Az amerikai Johns Hopkins egyetem világstatisztikája szerint a magyar adatok hetek óta a legrosszabbak, ha azt nézzük, hogy egy lakosra vetítve hány halottat követel a ragály.

A hatalom elismeri: az egészségügyi ellátó rendszer óriási nyomásnak van kitéve, noha közben sikerrel zajlik az oltási kampány, miután – megint csak népességarányosan - rekord számban sikerült vakcinát szerezni külföldről. Ugyanakkor az orvosok és tanárok szakszervezetei szigorúbb intézkedéseket sürgetnek, a cégek ezzel szemben az óvatos nyitás mellett vannak.

Frankfurter Rundschau

A CDU elnöke, egyben Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányfője keményebb zárlatot követel erre a hónapra. Laschet azt mondja, hogy Németország most éli át a járvány legsúlyosabb szakaszát, ami ellen csak közös erővel lehet fellépni. Ideértve, hogy két-három héten át oltsanak gőzerővel, teszteljenek, kutassák a betegség terjedésének útját a konkrét esetekben és korlátozzák az emberi érintkezéseket.

Mint mondta, csak a teljes eszköztár bevetésével lehet megtörni az egyre erősebb 3. hullámot, miután tovább emelkedett azoknak a száma, akiket intenzív osztályon kell kezelni. A németek jelenleg 4100 ilyen betegnél tartanak, a politikus mégis riadót fújt, éspedig azzal, hogy ha nem történik semmi, akkor sokkal rosszabbra fordul a helyzet.

Szerinte még egyszer neki kell veselkedni, azaz ő maga el tudja képzelni saját tartományában az éjszakai kijárási tilalmat, mellesleg egyes körzetekben az már érvényben is van. Ezen felül több távmunka kell, továbbá maradjanak zárva a vendéglátóhelyek, valamint az iskolák. Ha ezen túlvannak, tette hozzá, akkor a jövő hónaptól vagy júniustól új időszámítás kezdődhet. De nagyon fontos, hogy változatlanul oltsák be az embereket, illetve hetente kétszer kötelezően teszteljék őket.

Politico

Megadta az engedélyt a további lazításhoz a brit kormányfő, így a jövő hétfőtől fogadhatnak vendéget a kiülős kocsmák és éttermek, valamint a konditermek, fodrászok, illetve a nem alapvető üzletek is. Johnson szerint ezt az teszi lehetővé, hogy az ország sikeresen vizsgázott négy területen is: lényegesen esett az új betegek száma, enyhült az egészségügyre nehezedő nyomás, jól haladnak az oltásokkal és nem zavartak be a vírus új mutánsai.

Egyben köszönetet mondott a briteknek a húsvéti ünnepek alatt tanúsított fegyelmezettségét, ám egyúttal arra figyelmeztetett, hogy legyenek továbbra is igen óvatosak, azon kívül adassák be maguknak az ellenanyagot. Azzal érvelt, hogy ébernek kell lenni, mert látnivaló, mit művel a fertőzés más országokban.

Ehhez a tiszti főorvos azt tette hozzá, hogy a Covid-19 belátható időn belül továbbra is súlyos gondokat fog okozni. Ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz a külföldi utazásokkal. Jelenleg akár 5 ezer fontos büntetéssel sújthatják azokat, akik alapos indok nélkül mennek más országba. Az elképzelés az, hogy május 17. után három kategóriába osztják a lehetséges célállamokat, de további részletek még nem ismeretesek.

Mint ahogy az sem világos, milyen formában vezetik be az oltási igazolásokat. Johnson kizárta annak a lehetőséget, hogy csak ilyen papír felmutatásával lehessen belépni a boltokba vagy a pubok kerthelyiségeibe. Egyben bejelentette, hogy most péntektől bárki hetente kétszer igénybe vehet gyorstesztet.

FT

Megemeli képzeletbeli kalapját a vezércikk a brazil tábornokok előtt, akik az alkotmányt fontosabbnak tartják az elnök minden ígéreténél és ily módon nagy lökést adtak a demokráciának. Mint emlékezetes, a menesztett védelmi miniszter, valamint a három haderőnem parancsnokai közös nyilatkozatban szögezték le, hogy hűek kívánnak maradni esküjükhöz, azaz nem szegik meg az alaptörvényt, bármennyire szeretné őket rávenni arra a nehéz helyzetbe került Bolsonaro.

A szélsőjobbos politikus, aki meleg szavakkal szokta emlegetni a jó húsz éven át tartó katonai diktatúrát, egyébként maga is egykori százados, részben azért van bajban, mert teljesen félrekezelte a járványt, részben illetve mivel az elkövetett törvényszegések miatt alkotmányos vádemelési eljárás fenyegeti a törvényhozás részéről. Nyíltan segítséget is kért a fegyveres erőktől, ám azok nem álltak kötélnek, pedig alighanem nem kis kedvezményeket utasítottak el ily módon.

Igen bölcsen az alkotmány mellett döntöttek, azaz megtagadták a hűséget az ország kiszámíthatatlan és zavaros fejű elnökével szemben. Előzőleg a Legfelsőbb Bíróság visszautasította, hogy Bolsonaro különleges jogkört kaphasson, illetve hogy megtámadja a korlátozásokat, amelyet egyes tartományokban vezettek be a járvány miatt. A Kongresszus pedig arra figyelmeztette az államfőt, hogy ne feszítse tovább a húrt, mert különben felelősségre vonás vár rá.

Persze még sok minden balul üthet ki: Bolsonaro megpróbálkozhat azzal, hogy felfüggeszti az alkotmányt és a hadsereg támogatásával rendeleti úton kormányoz. Az ország igencsak megosztott a szélsőjobb és a hagyományos baloldal között, ezért az sem kizárt, hogy az elnök rohamot vezényel a parlament ellen, ha veszít a jövő évi választáson. Ahogyan az Washingtonban történt Vízkeresztkor.

Lehet persze, hogy túlzottak ezek a félelmek, de a politikus már sokszor bizonyította, hogy nemigen érdekli a demokrácia, vagy mások élete. Így nő az esélye, hogy hazardírozásba kezd. Ebben a lázas légkörben igen fontos a katonaság, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás kiállása.

Die Welt

Németországban nem vették jó néven azt a nyilatkozatot, amelyet Petry Zsolt a Hertha kapusedzőjeként a Magyar Nemzetnek adott, és amelyben támadta Gulácsy Pétert, miután az nemrégiben kiállt a melegek jogai mellett. Az 54 éves mester azt közölte: nem tudja megérteni, hogy a Lipcse kapuvédője miként támogathatja az egyneműek házasságát. Petry, aki kisebb-nagyobb megszakításokkal 6 éve dolgozik a berlini klubnál, arról is beszélt, hogy nem világos számára, Európa miként süllyedhetett ilyen mélyre a bevándorlás kapcsán. Miközben egy keresztény kontinensről van szó.

A szakvezető, aki magát konzervatívnak tartja, megjegyezte, hogy a liberálisok felfújják az ellenvéleményeket. Ha nem támogatod a bevándorlást, hiszen rettenetes, mennyi bűnöző árasztotta el a kontinenst, akkor rögtön azt vágják a képedbe, hogy rasszista vagy.

Véleménye azonnal éles reakciókat váltott ki a német közösségi médiában. Szurkolók azt követelik, hogy a Hertha foglaljon állást. A válasz egyelőre annyi, hogy hamarosan tisztázzák a kérdést az edzővel.

IDŐSZÁMÍTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.06.


Van egy fekete karkötőm. Nem kincstári darab, csupán egy fekete gumi vagy műanyag karika, még az is lehet, hogy gyakorlati célra készült, de nem tudom mire. Tömítés, akármi, annyira értéktelen vacak, hogyha az utcán hömbölögne a flaszteron, még belerúgni sem volna érdemes, nemhogy lehajolni érte. Úgy nagyjából harminc éve van meg, valami züllött éjszakán kaptam egy ismeretlen alaktól, de nem tudom miért. Talán örök barátság pecsétjéül és zálogául, holott a nevét sem tudom, viszont az arcára világosan emlékszem, de azóta sem láttam. Nem az ő emlékére viselem, hanem csak. Ugyanolyan lenne az életem, ha nem lenne rajtam, mint amikor rajtam van.

De nem mindig. Hogy korosulok, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hülye szokásaim vannak, amelyek közül az egyik a karkötő felöltése május elsején, és ünnepélyes fiókba zárása szeptember végén, amikor ugyan még nyílnak a völgyben, etc., de már hó takará, és a többi. Boldogult úrfikoromban viseltem egyszerre nyolc-tíz karéket is, mint valami afrikai törzsfőnök lánya, vénségemre maradt ez az egy, de csak az általam nyárnak ítélt időszakban. Másképpen szemlélve, ha a karkötő rajtam van, akkor nem töröm ki a nyakamat az utcán, s nem azért, mert varázsereje volna, hanem, mert akkor viselem, amikor nagy bizonyossággal nincsenek befagyott tócsák az utakon.

November elsején gyújtom meg a barlangomban az első mécsest, de nem a halottak miatt, mert ők mindig velem vannak reggel délben és este is, de legfőképpen éjszaka. A mécses énnálam november elsejétől február végéig ég kitartóan, ezek az én teleim, legyen odakint akármilyen idő is. Hogy tél van, az mutatja, ég a mécses, hogy viszont nyár, azt a karkötő a karomon, de ebből is kitetszik, három hónap minden évben kiesik a naptáramból, ezek a köztes idők. Mindez a sok feleslegesség azért jutott az eszembe éppen ma, mert hajnalban a boltba menvén hullott a hó. Holott emberi számítás, a karkötő és a mécsesek iránymutatása szerint nem szabadott volna hullnia.

És ez nem az öregség nyüszítése bennem, hogy mért ver minket az Isten, hát sose lesz már tavasz, hanem annak a nyugtázása, kizökkent az idő, ennek nem így kellene lennie, hogy valami baj van itt. Egy karkötős és két mécseses idő óta van velünk a járvány, de mintha öröktől fogva itt volna, és soha nem akarna véget érni. Engem nem igazán zökkentett ki. Ugyanúgy a barlangból – akárha J. A. a hosszú esőt – szemlélem a kajla világot, konszenzusok, ünneplési vagy szomorkodási kényszerek nem zavarnak, a magánynak megvannak a határozott előnyei. Ha hajnalban a boltoskisasszony rám mosolyog, már szép napom van, elvagyok vele szürkületig...

BIZONYOS SZEMPONTBÓL A FIDESZ ÉS A TELEX UGYANAZT CSINÁLJA

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, FÁBIÁN TAMÁS
2021.04.06.


- A Fidesz-közeli befektetők sajnos nem vették meg a fél magyar sajtót, a közéleti kiadványok terén még mindig baloldali, liberális túlsúlyt érzékel.

- Orbán Viktor erejét mutatja, hogy a kérésére jobboldali üzletemberek médiumokat vásároltak; ugyanebben a logikában a Telexnek is az az ereje, hogy az olvasói finanszírozzák a működését.

- Spéder Zoltán a barátja, de az ellene irányuló kormányzati támadássorozatot városi legendának tartja.

- A magyar állam több mint ezer évig életképes volt az Európai Unión kívül, Orbán álláspontja viszont az, hogy Magyarország az EU tagja marad.

- Mészáros Lőrincről is elhiszi, hogy tisztességesen gazdagodott.

- Orbán Viktornak valószínűleg azért nincs megtakarítása, mert öt gyereke van és két háza, tehát van mire költenie.

- Hadházy Ákos egy pszichopata, Jakab Péter pedig panelprolinak akar látszani.

- Egyszer lesz Orbán utáni Fidesz is, az pedig már nem lesz ugyanaz.

- Nagyinterjú a Fidesz egyik alapítójával és a párt EP-delegációjának vezetőjével, Deutsch Tamással...