2019. július 9., kedd

MI A KÜLÖNBSÉG KÁDÁR ÉS ORBÁN KÖZÖTT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.07.09.


Feltehetnénk a kérdést úgy is, mi a hasonlóság Kádár és Orbán között, a válasz pedig nagyon egyszerű: semmi. Az viszont már furcsa, hogy ez a volt kommunista diktátorra, a most harminc éve elhunyt Kádár Jánosra nézve hízelgő. Kádár halálának évfordulója alkalmat kínál arra, hogy Magyarország legutóbbi diktátorával vessük össze az ország új teljhatalmú önkényurát. Orbánra nézve lesújtó az összevetés, még akkor is, ha Kádár Jánost az 1956-os megtorlás, valamint Nagy Imre és társai halála miatt súlyos felelősség terheli. Orbánról ugyanis még nem lehet tudni, hogyan végzi, ha egyszer lesz valódi ellenzéke.

A két karakter összevetése azért is érdekes, mert az életvitelt és a mentalitást tekintve az ateista Kádár János százszor keresztényibb ember volt, mint a névleges kereszténység nevében kormányzó Orbán. A hitetlen Kádár jobban hitt abban az eszmében, legyen az bármekkora tévedés, mint Orbán a kereszténységben, amelynek megcsúfolása Orbán minden cselekedete. De Kádár egyenlőség eszméjében is több volt a keresztényi elem, a bibliai felfogás, mint Orbán keresztény-nemzeti ideológiájában, amelynek lényege a tekintélyelvűség, a kivételezés, a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés és embertelenség.

Ne felejtsük azt sem, hogy Kádár egész életében az ellen harcolt, amit most Orbán képvisel. Nála jobban senki nem utálta a horthyzmust, talán csak e sorok szerzője, pedig a horthista csendőrség Csermanek Jánost kínozta, nem e sorok szerzőjét. Viszont a nácikkal való szövetségre nincs mentség, a holokausztra nincs mentség, a magyar fiatalok Don-kanyarba küldésére nincs mentség, az antiszmitizmusra nincs mentség, a Népszava újságíróinak meggyilkolására nincs mentség, a kereszténység nevében elkövetett embertelenségre, fasizmusra, gyilkolásra, tömegek elszegényítésére, a csendőrökre nincs mentség.

Önmagában az a tény, hogy a gyűlölt Orbán-rendszer mintája a horthyzmus és annak hazug keresztényfasiszta ideológiája, elégséges ahhoz, hogy e sorok írója szívéből utálja Horthyt, akit háborús bűnökért fel kellett volna akasztani, és ez pontosan kifejezi mind az ideológiát, mind a rendszert, amit ma Orbán restaurál. Ezért e sorok írója már csak ennek okán is, ha választania kellene, ezerszer inkább Kádár Jánost választaná, mint Orbán Viktort. Az alábbiakban ezt bővebben is megindokolom, de jegyezzünk meg annyit, hogy Kádár orosz hadsereg által megszállt országban vezetett egy diktatúrát, Orbán viszont szabad országból, ellenséges haderő nélkül épített egy diktatúrát, és ült a magyar nép nyakára.
..

KÉPZELT (?) BESZÉLGETÉS, AVAGY EU VS. OV

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: GOITEIN VERA
2019.07.09.


– Kézcsókom, Ursula asszony, na ide figyeljen. Ugye tudja, hogy kisnagysádot nem fogják ám csak úgy az Európai Bizottság élére választani, ha aztat én jóvá nem hagyom?

– De kérem, Herr…

– Csak ne szóljon közbe, akármilyen derék, hétgyermekes családanya is, attól még csak asszony, én meg nem tűröm, pardon, szóval jobb szeretem, ha az asszonynak kuss a… pardon, szóval, ha végighallgatná, hogy –

– Na de Herr…

– Mondja meg őszintén! Tiszteli–e ön a magyarokat? Respektálja–e ön kellőképp a mimagyarok népnemzetét?!

– Kérem, Herr… Orbán, ugye?

– Mégis ki a kacifántos sátánfattya lenne? Nézze, Ursula –

– Nézze, Herr Orbán, gondolom, az Európai Bizottság vezetőjét keresi. Én Ursula von der Leyen asszony titkára vagyok… Kapcsoljam a hívását?

– De rögtön!

– Guten Morgen, Herr Orban. Itt Ursula von der Leyen. Előre is köszönöm a gratulációt. Továbbá előre szólok, hogy az Európai Uniós tagságnak a következő feltételei vonatkoznak Magyarországra is: a demokrácia elveinek érvényesülése, gazdasági ügyek átláthatósága, uniós pénzek jogszerű és közjót szolgáló felhasználása és azzal való maradéktalan elszámolás, európai értékrend, szabad és tiszta választások, társadalmi felzárkóztatás, valamint a tárgyalóasztal mellett kezet zsebre nem teszünk, diplomáciai vacsorákon nem böfögünk és nem szellentünk, késsel-villával eszünk, humanitárius alapelveknek eleget teszünk, a sajtó szabadságát… Halló? Halló! Herr Orbán?

(a másik vonalon) – Te, Tónikám, közöld már le a mimagyaroknak, hogy győztünk, az Ursula megesküdött, hogy feltétlenül tiszteli nagy nemzetünket. Hajrámagyarország, hajrámagyarok!

HŐGUTA UTÁN, HŐGUTA ELŐTT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.07.09.


A hőség itt már mindenkinek az agyára ment, ha nem jön ez a kis enyhülés, meglehet, az ország lakosságának túlnyomó többsége már visszaugrott volna a pálmára és kókusszal dobálná a migráncsokat, hiányukban a buzikat, a zsidókat és a cigányokat - persze tetszőleges sorrendben.
De a demokráciáról vallott felfogás olyan neves embereket is kókusz-szüretelésre késztetne, mint például a nemzetközi hírű ellenzéki rádió drága-jó műsorvezetőjét, aki lassan már nem látja a nyakkendőjét sem könnyben úszó szemétől.
A könnyeket az a meghatottság csalhatta a szemébe, melyet saját mérhetetlen sportszerűsége és demokratizmusa folytán érzett, mikor egy hallgatója felvetette, hogy - véleménye szerint - Orbán manifeszt elmebeteg, ami aztán vagy igaz, vagy nem, amit elbírálni valóban az elmegyógyászok dolga lenne, de nem teszik.
Így aztán soha nem derülhet ki, hogy nevezett államférfi valóban azért harapja le a bögre fülét, mert az felettébb ízletes falat, vagy azért, mert mentálisan deviáns, ami nem nagy baj, csak kezelni kellene...
A neves műsorvezető nehezményezte, hogy beszélgetőpartnere sommás ítéletet fogalmazott meg, hiszen a minősítést nem maga a páciens fogalmazta meg (fekete, cigány, zsidó, szociopata az, aki annak vallja magát, ugye...), és diagnózisnak se mondható, hiszen nem szakember állapította meg.
Ő csak egy laikus, aki besokallt az országot elborító stadionok rögeszmés építésétől, a neves államférfi téveseszméjétől, miszerint ő személyesen Magyarország, l'etat cest moi, ahogy a művelt piréz mondja, ugye.
És a mérhetetlen és mértéktelen tolvajlásoktól, melyeket ma már nem is titkol, hülye hívei egy részének még a morzsákból se pottyantva, cserébe viszont gyűlölködhet mértéktelenül és szabadon.

Ha beül valaki egy autóbuszba, akkor van némi esélye arra, hogy a buszt vezetésre alkalmas ember vezeti - még ekkor is lehet persze gond, de az esély a PÁV vizsga letételével valamelyest csökken.
Viszont annak, aki az ország gigabuszát vezeti, még jogosítvány se kell, neki elég kinyilatkoztatni, szakérteni, bölcs pofákat vágni.
Az út stadionok és rokonai pénzhegyei, szállodái, kikötői között vezet, az út szélén az árokban néhány ezer nyomorult teteme, és egy-két gyanús hulla, akik a létrájuk után szaladgáltak a forgalomban, vagy megöngyilkolták magukat itt-ott - rendőrautóban például.
Vagy infarktust, esetleg rákot kaptak, szívroham érte őket tulajdonuk kizsarolt elvesztésének másnapján, vagy árokba rohantak a kihalt úton...
A Gigatörpe mindenhez ért, mindenben ő az illetékes.
Képzettsége alapján legfeljebb jogi előadó lehetne valamelyik strómanja egyik vállalatának valamelyik osztályán, de ő bátran dönt ezermilliárdokról, az ország sorsáról, gyermekeid jövőjéről - egyszemélyben.
Ha valaki kártékony volt az országra, hát - azt hiszem - neki nincs párja.
Ő a gyűlölet megszállottja, a megosztottság apostola, maga az erkölcsi nihilizmus.
Ha valaki ezt szóvá teszi, akkor - ha már helyeselni nem mer - legalább hallgasson, ne végezze el azt a piszkos munkát, amit a pockosnak és tolvaj bandájának kellene elvégezni.
Ez nem sportszerűség, nem korrektség, ez maga a szervilizmus...

"NEM TUDOM SAJNÁLNI ORBÁN RÁHELT ÉS A MAFFIAFŐNÖK TÖBBI HARÁCSOLÓ HOZZÁTARTOZÓJÁT"

HÍRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.07.09.A minap Budapest egyik legszebb utcáján sétáltam az unokám óvodája felé, és éppen azt számolgattam, hogy hogyan gazdálkodom ki a tönkrement sebességváltó javításának árát. Néhány lépéssel az óvoda előtt egy hatalmas 500-as Mercedes álldogált a szerviz úton, éppen az előtt a palota előtt, amit a miniszterelnök veje néhány éve szerzett meg fillérekért, és amelyet lenyűgöző gyorsasággal és körültekintéssel hoztak rendbe és cicomáztak fel az elmúlt évben.

Akkoriban többször is érdeklődtem az ott dolgozóktól, hogy kié ez a palota, és milyen célt fog szolgálni, de a munkások, mint akik némasági fogadalmat tettek, soha nem válaszoltak kérdésemre.

A Mercedeshez érve először csak azt láttam, hogy ketten ülnek benne, aztán kiderült, hogy a kormány alá besüllyedve, mintha valamit a földön keresne Tiborcz István ül, mellette pedig, arcát kezével eltakarni igyekezve, hogy senki ne láthassa, Orbán Ráhel. Jól láthatóan halál idegesek voltak, és rémültek, hogy valaki felismeri őket...


NYAKUNKON A FIDESZ KULTURÁLIS FORRADALMA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.07.09.


Egyre több jel mutat arra, hogy az őszi önkormányzati választások után új fokozatba kapcsol a Fidesz 2010-ben indított fülkeforradalma. Orbán Viktor felül akarja írni a gránitszilárdságú alaptörvényt, végképp le akar számolni a kulturális és tudományos élet még ellenálló csoportjaival, valamint meg akarja regulázni a független sajtó még működő műhelyeit. Mindehhez szüksége lesz a társadalom egyes csoportjai, különösen a fiatalok támogatására, hiszen már a miniszterelnök is látja, hogy pártja elöregszik, az új generáció pedig egyszerűen nem érti az ő maoista szemléletét.

A kormányzati médiakolhozba integrált megyei napilapokban meglehetősen bizarr hír jelent meg a napokban. Az írás arról szól, hogy pályázatot írtak ki "polgári értékeket valló egyetemistáknak." A Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány által kiírt tender nem csak úgy általában támogatja a fideszes diákokat, hanem konkrét cselekvést vár el az öt hónapon át folyósítandó havi 60 ezer forint nettó fejében: Az állampártot támogató véleménycikkeket, bejegyzéseket, publikációkat kell megjelentetniük, valamint kapacitálniuk, győzködniük kell közösségük tagjait arra, hogy a Fideszt támogassák.

Egy ilyen hír elolvasása után valaki vagy arra gondol, hogy áprilisi tréfa áldozata, (de persze nem, mert júliust írunk) vagy azonnal levonja azt a következtetést, hogy lehúzhatjuk a budin azt a 30 évet, melyet Orbán Viktor főszereplésével épp most ünnepelnek a könnyűzenei fesztiválokon azok, akik nagy pénzt szakítanak a Fidesz elvtelen kiszolgálásával. A rendszerváltás tehát éppen 30 évet élt, innentől jöhetnek újra az ifjúgárdisták, a fiatalok fesztiváljait pedig a Fidelitas úgy fogja felügyelni, ahogy a szocializmus idején a KISZ tette ezt...

VÁLASZTÁSI ESÉLYEK ÉS FÉLELMEK

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.07.09.


Alig nyár közepe van, de jóformán már a körmünkre égnek az önkormányzati választások. Gondolok itt leginkább az ellenzék dolgára, mert a narancsos csapat alighanem előbbre tart, bár ezt még nem sokat reklámozzák a nyilvánosság előtt. Egyelőre formálódik a furcsa ellenzéki egység, amelyet voltaképp elsősorban a Fidesz kovácsolt. Mert a kormányzó politikai rablóbanda győzte meg a habitusában, gondolkodásában, politikai véleményében oly sokféle oppozíciót, hogy választási csapatot alkotva kell és lehet legyőzniük a Fideszt, különben mi, tízmillióan (plusz a határon túli honfitársaink) előbb utóbb rajtavesztünk.

A helyhatósági választás minden bizonnyal az első lépés a Fidesz kibillentéséhez a végrehajtó hatalomból. A politikai helyzetelemzés ehhez immár jó ideje készen van, olvasgassunk néhány mondatot:

„A hatalom a végzete felé masírozik”, a hatalmon lévők felelőssége pedig nem fog kiesni az emlékezetből. „Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, a mi hazánkat sem. Nem lehet büntetlenül éllovasból sereghajtóvá silányítani. Nem lehet büntetlenül elfecsérelni azt, amit az emberek áldozatból, verejtékből és gürcölésből felépítettek (…) Önmagát ítéli el a nép, ha felmenti bűnös vezetőit!
” - Orbán Viktor, 2007 március...

ADÓZÁS ÉS PIAC

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ECSENYI ÁRON
2019.07.05.A közel hasonló lakosságszámú Magyarország és Hongkong 45 évvel ezelőtt ugyanolyan fejlett volt, ám mára háromszoros a különbség Hongkong javára. Az egyik leglényegesebb vonás, amiben eltérünk távol-keleti versenytársunktól, hogy Hongkong a világ legszabadabb piaca, minimális adókkal, míg Magyarország a 4. legadóztatottabb OECD-ország – ahol a bevétel 52 százaléka az állam zsebébe kerül. Míg Hongkongban piaci alapon válik valaki igazán gazdaggá, itthon még mindig az állami közbeszerzések dominálnak. A történelem eltérően díjazta a két országot, masszív megerősítést adva a startup finanszírozásaival elhíresült Paul Grahamnek, aki szerint a fejlődés szükséges feltétele, hogy nem próbálunk meg a piaccal szembefordulva egyenlőséget erőltetni a társadalomra.

A libertárius közgazdászok szerint a fejlődés egyik legnagyobb gátja, ha a vagyonszerzés erőszakkal történik. Ilyen erőszak többek között maga az adóztatás is. Ez az ideológia részben tükrözi a hazai szavazók álláspontját; a magyarok inkább támogatnának olyan politikai erőt, amely nagyobb piaci szabadságot adna a kezükbe. Például sokan ellenzik a kötelező nyugdíjbiztosítást és az adókból fenntartott állami szolgáltatásokat, a 27 százalékos áfát vagy az 58 féle adónem létét. Az emberek nagy része, ha tehetné, az állam adókkal történő kötelező finanszírozása helyett inkább maga döntené el, mely szolgáltatásokat fizetné biztosítások formájában.

Hogy eddig Magyarországon egyik kormány- és ellenzéki párt sem foglalkozott kiemelten ezzel a témával, annak az az oka, hogy a mindenkori politikai klientúra erősen államelvű és szocialista. A rendszerváltás valódi értelemben szabadságot csak a politikai szférában hozott: az állam továbbra is rendkívüli mértékben határozza meg a gazdaságot. A mindenkori kormánynak és így a jelenlegi pártoknak érdekükben áll nem pedzegetni az ezzel kapcsolatos problémákat, mivel így tudják fenntartani a hatalmukat biztosító intézményeket, és tenderekkel kedvezni a hozzájuk lojális tőkéseknek. Emellett a rendszer remek lehetőséget kínál a szavazatvásárlásra is: ilyen például a csok hiteligényléshez kötött sokmilliós állami kamattámogatása vagy az ekkor igénybe vehető áfatámogatás; a feltételeket rendszerint csak a tehetősebbek tudják teljesíteni, így a finanszírozásukat azok a szegények állják, akik befizetik ugyan az adót, de a támogatásra már nem jogosultak. Azt már mondanunk sem kell, hogy a multicégek milyen kedvezményeket kapnak azért, hogy idejöjjenek emelni a foglalkoztatást.

A hazai politikában uralkodó adózáspárti fősodor rendszerint azzal áll elő, hogy nem fog ilyen eszközökhöz folyamodni, de az adórendszert akkor is tartsuk fenn. Abból az alapvetően baloldali ideológiából táplálkozik, hogy a piac „cserbenhagyja a szegényeket”, „egyenlőtlenségeket teremt”, ezért – az amúgy biztosításokkal is működtethető szolgáltatások helyett – adókból fenntartott állami intézményekre van szükség, amelyek képesek változtatni ezen. Szerintük ugyanis igazságosabb és hatékonyabb kényszeríteni az embereket a köztévé, egészségügy, sport, nyugdíj és közlekedésfejlesztés szolgáltatásainak fizetésére, mintsem rájuk bízni, hogy mit akarnak finanszírozni. Ha ezek a rendszerek történetesen mégsem működnek igazságosan vagy hatékonyan, az kizárólag annak tudható be, hogy nem megfelelő emberek irányítják őket – hangzik a válasz. S persze „véletlenül” mindig rossz emberek kerülnek hatalomra, akik a személyes érdekeik alapján hoznak döntéseket.

Ezzel szemben a libertáriusok úgy vélik, hogy egy társadalom akkor morális, ha a nagyobb önrendelkezésre mindig lehetőség van ahelyett, hogy az állam döntené el, mely piactól von el és melyiket támogatja. Ez nem jelenti azt, hogy a libertáriusok nem szeretnék, hogy legyen oktatás, egészségügy vagy éppen segélyezés: éppen azt szeretnék, hogy ezek korrupt politikusok és intézmények közbenjárása nélkül, sokkal jobb minőségben, az emberek igényeinek megfelelően álljanak rendelkezésre.

Új politikai törésvonalat kell húzni arra a tapasztalatra alapozva, amit a rendszerváltás óta eltelt 30 év folyamatos, a nagy állam mítoszából táplálkozó kudarcok nyújtottak. Folyamatos korrupció, hivatali visszaélések, a vállalkozásokat nehezítő állami jogszabályok.

Hazai mutatóink alapján biztosan állíthatjuk, hogy az erős állami kontroll alatt kisebb a vagyoni egyenlőtlenség, de nagyobb a szegénység is. A központosítást hallgatólagosan támogatandóan Piketty 2013-ban írta meg a vagyoni egyenlőtlenségről szóló, A tőke a 21. században című könyvét, de miközben arra nagy gonddal ügyelt, hogy közölje az erről szóló statisztikákat, elkerülte a figyelmét Graham 2005-ös cikke, mely szerint a vagyoni egyenlőtlenség korlátozása növeli a szegénységet...MOSTANTÓL MÉG INKÁBB ORBÁN KÖREI ELLENŐRIZHETIK A VÁLASZTÁSI INFORMATIKAI RENDSZERT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.07.09.


A 2018. április 8-i újabb fideszes kétharmad után írtunk arról, hogy a Nemzeti Választási Iroda – ami sosem tudott megnyugtató választ adni arra, miért omlott össze a rendszer a parlamenti választás napján – olyan cégekkel szerződött, amik között döbbenetes összefonódások vannak: volt, aki saját magát ellenőrizte, más pedig egyik fontos cégből ült át a másikba, miközben a kapcsolódási pontokban többek között egykori BM-esek, KDNP-s képviselők, a fidesz.hu üzemeltetője és két Tiborcz-cég vezetője is felbukkant.

Később az is kiderült, hogy az egyik kulcsfontosságú, a Nemzeti Választási Rendszert 2010 óta üzemeltető cég, az Idomsoft egyes tagjai nem csak a Belügyminisztériumhoz, hanem a Fideszhez is köthetők: a cég két későbbi alkalmazottja is feltűnt Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán a Fidesz 2010-es eredményváróján: az egyikük Arató Dávid, aki 2015 óta az Idomsoft vezérigazgatója, a másikuk Karlócai Balázs, aki 2015 és 2017 között volt a cég szolgáltatási igazgatója. Sem a cég, sem Orbán sajtófőnöke nem válaszolt érdemben ezzel kapcsolatban, Karlócai is csak annyit árult el, hogy: „Az említett 2010-es eredményváróban magánszemélyként, önkéntesként vettem részt.”...

FONTOSAK A KÜLHONI MAGYAROK, MÁR AZOK, AKIK A SEGÍTSÉGÉRT CSERÉBE ORBÁNRA SZAVAZNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.07.09.


Menczer Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén beszédet tartott, ahol elmondta, a magyar külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás, jogaik és érdekeik védelme, illetve képviselete. Ez eddig még rendben is lenne, azután, hogy ezeket már végrehajtották a magyarországi magyarokkal kapcsolatban is. Nehéz azonban ilyet feltételezni, amikor emberek millió maradtak valós képviselet nélkül. Arról már nem is beszélve, hogy van a jó és a rossz külhoni magyar. Vannak az Erdélyben, illetve Kárpátalján élők, akiket a kormány a tenyerén hordoz (már amennyiben a Fideszre szavaznak) és vannak azok, akik külföldön próbálnak szerencsét, mivel elegük van a hazai helyzetből. Utóbbiakkal ott szúr ki a kormány, ahol csak tud, megnehezítve már azt is, hogy egyáltalán gond nélkül szavazhassanak a külképviseleteken. 

De Menczer emellett szót ejtett arról is, hogy mindenképpen jobb a határon túli magyar közösségeknek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival. És ebben mennyire igaza is van! Kár azonban, hogy ilyenről nem beszélhetünk, sem Románia, sem pedig Ukrajna esetében. Szijjártó Péter a feszültség szításában igen tehetséges, de a problémák megoldásában már kevésbé...

„A TAIGETOSZRÓL TASZÍTJÁK LE A GYEREKEKET A KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁVAL”

HÍRKLIKK
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2019.07.09.


Az alsó tagozatos oktatás szétverését, az iskolai elvárásoknak még nem megfelelő fejlettségű gyerekek megbélyegzését, elkülönítését fogja előidézni a hatéves korhoz kötött kötelező beiskoláztatás – mondta a Hírklikknek Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke.

- Mi lesz a következménye annak, ha hatéveseket kötelezően iskolába kell adnia a szülőknek?

- Röviden azt tudom mondani, a gyereket naptári adatként fogják kezelni: ha augusztus 31-ig születtél, szeptembertől iskolába fogsz menni. Az oktatás színvonala az alsó tagozatban minden bizonnyal zuhanni fog, mivel nincsenek felkészülve az eltérő fejlettségű gyerekek tömeges kezelésére. A gyermekpszichológia számára ma már evidencia, hogy hatéves korban a gyerekek érettségében két év korkülönbség lehet. Ez teljesen normális, elfogadott. Az iskolai elvárásoknak még nem megfelelő gyerekeket stigmatizálni fogják, sajátos nevelésű igényű csoportokba fogják őket helyezni. Ami a megbélyegzett gyerekeknek olyan lesz, mintha a Taigetoszról taszítanák le őket. Ha valóban bevezetik az intézkedést, azzal szétverik az alsó tagozatos oktatást...

MÉSZÁROS LŐRINC ÉS JOBBKEZE CÉGE, A 4IG MEGVÁSÁROLJA A T-SYSTEMST

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.07.09.


A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt. eladásával kapcsolatos főbb pontokról

– írja a két cég közös közleményében a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Lényegében a T-Systems átvilágítása van hátra, az idei évben ténylegesen a Mészáros Lőrinchez, illetve közeli üzlettársához, Jászai Gellérthez tartozó 4iG-hez kerülhet a német telekommunikációs óriás magyarországi hálózati üzletága.

A megállapodás nem érinti a T-Systems lakossági, kis- és középvállalati egységeit, a 4iG a nagyvállalati, közigazgatási és intézményi ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatások értékesítésére teszi rá a kezét.

A cél egy partnerségi viszony kialakítása a két oldal között, ugyanis az értékesítést a jövőben is a T-Systems értékesítheti a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben, igaz, már Mészáros-Jászai tulajdonként...

ÚJABB MILLIÁRDOS KISVASÚT-FEJLESZTÉSEKRE KÉSZÜL AZ ORBÁN-KORMÁNY

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.07.09.


Tényleg meghosszabbíthatják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, ahogy azt Orbán Viktor megmondta, de számos más vonalat is felújítanának az elkövetkező két évben összesen több mint 12 milliárd forintból - derül ki a birtokunkba került kormányzati előterjesztésből. Ha rábólintanak a még titkos anyagra, akkor nemcsak a fejlesztés II. üteme indul el, még tovább terveznek, például egy hegyi kisvasutat Salgótarjánba, hogy "átélhetővé tegye a bányászatot", de felvetik egy saját kisvasút járműcsalád ötletét is. A javaslatban arra is hivatkoznak, hogy 1,5 millió utas vonatozik így, ez a családok kedvelt, aktív kikapcsolódása, és kidolgozzák, hogy a jövőben Széchenyi-kártyával is fizethessenek az utasok.

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – jelentette ki a felcsúti kisvasutat ért támadásokra reagálva Orbán Viktor még 2015-ben, a miniszterelnök mondata azóta a NER erőből folytatott, jusztis-politikájának emblematikus idézete lett.

Csakhogy nemsokára mindez valósággá válhat egy birtokunkba került kormányzati javaslat alapján, pontosan ebbe a két irányba, az említett településekig. Az így Bicske-Lovasberény közt járó kisvasút ráadásul csak egy vonal a nagyszabású tervek közül, ugyanis a lapunk által megszerzett javaslat a „turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének II. üteméről” szól, amit a kormány az elkövetkező 2 évben, összesen több mint 12 milliárd forintnyi közpénzt belepumpálva valósítana meg.

A teljesen friss, júniusban készült anyagban is utalnak az előzményekre: a fejlesztés I. üteméről szóló kormányhatározatot még 2017-ben fogadta el a kormány, amely ennek megvalósítására 10 milliárd forintot adott. Viszont még számos hazai kisvasútvonal van, amely nem jutott fejlesztési forráshoz az első ütemben, ezért szükséges a folytatása...

SZABAD SZEMMEL: HA BUKIK MERKEL JELÖLTJÉNEK MOSOLYOFFENZÍVÁJA, ORBÁN ÉS BARÁTAI FONTOS POSZTOKAT SZAKÍTHATNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.09.


Financial Times: Von der Leyen nem akar az illiberálisok embere lenni

A lap valószínűnek tartja, hogy a Merkel kancellár által előrántott Urusla von der Leyen össze tudja szedni a többséget, és így az Európai Bizottság elnöke lehet. Feladata azonban nem könnyű a korábbinál széttöredezettebb törvényhozásban, ahol a képviselők még a sebeiket nyalogatják, mivel egyes államok felrúgták a csúcsjelölti-rendszert. A szocialisták azért mérgesek, mert több mint 30 órányi tárgyalás után meghiúsultak emberük, Frans Timmermans álmai, a zöldek pedig azon akadtak ki, hogy hoppon maradtak a vezető tisztségek elosztásánál. Ha a Haladó Szövetség nem áll be a német politikus mögé, akkor létrejöhet alternatív többség, benne a magyar, lengyel és olasz euroszkeptikus, illetve konzervatív-nacionalista pártokkal. Elemzők két változatból indulnak ki: összeáll a három nagy frakció, az 395 voksot jelentene a szükséges 376-hoz képest. De még az is lehet, hogy így is csupán 380 szavazat jön össze, tartózkodások, távolmaradások miatt. A másik megoldás, hogy von der Leyent támogatja az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja, benne a PiS-szel. Várható, hogy a Matteo Salvini-féle olasz Liga is felsorakozik mögé, ami már mesés számú képviselőt jelentene. Többet annál a 422-nél, mint amennyit Jean-Claude Juncker szerzett 5 éve. Ám mivel Orbán Viktor már közölte, hogy elfogadja von der Leyent, az alighanem szeretné elkerülni a vádat, hogy az illiberális, EU-ellenes kormányok segítségére szorul. De ha mégis azok bizonyulnak a döntő erőnek, akkor cserében valószínűleg fontos posztokat követelnek maguknak. Ennélfogva a kiszemelt politikus reméli, hogy sikerül elkerülnie az alternatív többséget.

Der Standard:
Paul Lendvai úgy látja, szerencsés fordulatot hozhat a demokratikus EU számára, ha két erős nő vezetné a Bizottságot, illetve az Európai Központi Bankot. Hogy Urusla von der Leyen miként került a képbe, arról összeesküvés elméletek terjednek. Manfred Weber és a cinizmusban felülmúlhatatlan orbáni propaganda gépezet azt állítja, hogy Emmanuel Macron francia elnök és a magyar kormányfő varázsolta elő a kalapból a német politikust. Az elemzés emlékeztet arra, hogy a hír kapcsán a Süddeutsche Zeitung vezércikke arra figyelmeztetett: igen kellemetlen következményei volnának, ha tényleg összejátszott a narcisztikus francia elnök és a reakciós magyar nacionalista. A szerző utal arra, hogy a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus. Nem szerepel az alapszerződésekben, és nem az nyer a végén, aki a legtöbb voksot kapta a polgároktól, hanem akinek többsége van az EP-ben. Emellett idézi, hogy Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, hogy a politikus és a Fidesz sok milliárdos anyagi támogatást zsebeljen be. A miniszterelnök azért fordult pártfogója ellen, mert meg akarta bosszulni, hogy az hangosan kiállt a magyar kormánypárt felfüggesztése mellett. Frans Timmermans pedig azon bukott el, noha egy időben Angela Merkel és Macron is őt szerette volna, hogy a jogállamot védelmezte, ám ezért az összes közép-európai állam, valamint Matteo Salvini Olaszországa sem kért belőle.

MONDHATOD, HIÁBA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.07.09.


Tóth Bertalannak már jó. Ő az az MSZP-s bácsi, aki fideszes gázlopásnak nevezte a MET nevű cég 2011-15 közötti machinációit. A cég beperelte a bácsit, a Kúria most pedig kimondta, a lopás szó használata nem volt alaptalan. Ezért jó most Tóth Bertalannak, örülhet, mint kismajom a kunkori farkának, s ezzel párhuzamosan ki is törölheti a seggét az ítélettel. Mert minden ilyennek akkor lenne haszna, ha nem csak az lenne a következmény, hogy nevén lehetne nevezni a dolgokat, hanem, ha a lesújtó névvel illetetteknek lenne valami kellemetlensége abból, ha mindenki tudja róluk, hogy lopnak.

Ilyen veszély azonban nem fenyegeti őket egyáltalán. Rogánról is lehet mondani, hogy bűnöző. Ez a Fidesz Harry Potterjét eleinte zavarta, rúgkapált, perelt, ám miután a bíróság megállapította, hogy lehet őt is a nevén nevezni “bűnöző”, szinte megkönnyebbült, felsóhajtott, és a teher leválván róla akadályok nélkül, gátak, s ami lényegesebb, következmények nélkül éli tovább a bűnözők unalmas hétköznapjait, és még jól is érzi magát. Régebben a szavaknak iszonytató hatalma volt. Gondoljunk csak bele Vejnemöjnen csudálatos képességeire, midőn beleénekelte az ellent a földbe, vagy szó szerint kifordította versével sarkaiból a világot.

Ilyen hősök máma már nincsenek. A szavak mit sem érnek, elkopott a jelentésük vagy új értelmet nyertek, gyorsabban, mint azt a nyelv – amely élő organizmus – szerves fejlődése indokolná. Ma már nem azt jelenti a nemzet, mit egy évtizede, sem a család, sem a szegénység. És számolatlanul lehetne sorolni a hangalakokat, amelyek kifakultak, elvesztek vagy máshová kerültek a szótárban a Párt érdekeinek megfelelően. Viszont ez nem etimológia óra, hanem kurvaanyázás, és az afölött való átkozódó búslakodás, hogy minden egész eltörött és nincs értelme semminek sem. Fölösleges néven nevezni akármit is...

HIDEG, CÉLTUDATOS, BECSVÁGYÓ – NAGYOT FOGNAK CSALÓDNI A VISEGRÁDIAK URSULA VON DER LEYENBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HELTAI ANDRÁS
2019.07.09.


Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus, védelmi miniszter korábban kis híján Németország államfője lett. Most az Európai Bizottság elnökévé választhatja az Európai Parlament. Az európai egység továbbépítésének híve a nemzetállamok rovására, és látványosan kiáll a menekültekért, a befogadásért.

Ursula von der Leyen apja közgazdászként dolgozott az Európai Gazdasági Közösségnél. Hét gyermekének egyike, Ursula így Brüsszelben született 1958-ban, és 13 éves koráig ott is élt. A lány utóbb archeológiát, majd három évig közgazdaságtant tanult, hogy azután elvégezze az orvosi egyetemet. Sok évvel később azzal vádolták, hogy csalt a diplomamunkájánál, de az egyetem vizsgálata felmentette azzal, hogy „koppintásai” nem voltak sem szándékosak, sem lényegesek.

A szakvizsgáig el nem jutó nőgyógyász csak rövid ideig, segédorvosként praktizált, mert családot alapított, és jöttek a gyerekek. A férj, Heiko von der Leyen professzor szintén orvos, jelentős kutatási eredményeit vállalkozóként hasznosította az egészségiparban. A gyorsan növekvő família 1992 és 1996 között Kaliforniában élt, a férj a Stanford Egyetemen dolgozott. Feleségének politikai karrierje így csak viszonylag későn, 44 éves korában kezdődött. Először szűkebb hazájának tartományi kormányában lett a szociális ügyek minisztere, majd sikere láttán beválasztották a Kereszténydemokrata Párt, a CDU elnökségébe...
ITT OLVASHATÓ

SZINTET LÉPHET A 7. CIKKELYES ELJÁRÁS - MINDJÁRT A KORMÁNYT FAGGATJÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.07.09.


Szeptemberben hallgatják meg Magyarországot a 7. cikkelyes eljárás keretében az uniós tagállamok európai ügyekért felelős minisztereiből álló Általános Ügyek Tanácsában – tudta meg a Népszava.

A tavaly ősz óta tartó folyamatban a tárcavezetők eddig csak rövid véleménycseréket folytattak magyar partnereikkel az eljárást kezdeményező európai parlamenti jelentésben foglalt kritikus megállapításokról. 

A meghallgatás a strukturált párbeszéd új, fontos állomását jelenti, amelynek során a budapesti kormány képviselőinek tényszerű információkat és válaszokat kell adniuk a jogállam és a demokratikus értékek magyarországi tiszteletben tartására vonatkozó kérdésekre. 

z EU július 1-jén hivatalba lépett soros finn elnöksége kiemelten kíván foglalkozni a jogállamiság kérdéseivel, és komoly előrehaladást szeretne elérni a 7. cikkelyes eljárásban. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a finnek már a jövő heti tanácsülés napirendjére tűznék a meghallgatást. A halasztás oka, hogy előbb egyeztetni kívánnak a folyamatot kezdeményező EP illetékeseivel. Mivel a képviselő.testület a napokban állt fel, idő kell a konzultáció megszervezésére – tájékoztatták lapunkat EU diplomaták.