2020. július 27., hétfő

„EGYSZER CSAK AZT LÁTTAM, HOGY FEL-LE MOZOG A FEJE A LÁBAM KÖZÖTT” [18+]

AZONNALI.HU
Szerző: GALAVITS PATRIK
2020.07.27.A pedagógiai érzék teljes hiánya, a gyerekek „fogyó eszközként” kezelése, mindennapos lelki terror gyakran fizikai fenyítéssel egybekötve – és szexuális zaklatás. Ez derült ki a Magyar Táncművészeti Főiskola (ma Magyar Táncművészeti Egyetem) egykori balettintézetis növendékeinek Azonnalinak elmondott beszámolóiból. A legtöbben legalább két évtizeddel a velük történtek után vállalták, hogy beszélnek az őket ért bántalmazásokról, amelyeket korábbi rajongott balettsztároktól szenvedtek el. Felnőtt tartalom.

KULIN FERENC: ÚJHUNGARISTA NEMZETI RADIKALIZMUS JELENT MEG A MAGYAR NEMZETBEN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2020.07.27.


Hermann Róbert és Ablonczy Balázs mellett egy újabb jelentős konzervatív értelmiségi, Kulin Ferenc emelte fel szavát a Szakács Árpádék által a Magyar Nemzet néven megjelenő lapban közzétett véleményekkel szemben. Az MDF egykori alelnöke az Országút kéthetilap legutóbbi számába írt háromoldalas cikket, már a lead-del erősen nyitva: „Trianon traumája nyomán némely jobboldali véleményvezér az utóbbi hónapokban éles támadást intézett számos magyar történész ellen. Érvelésükkel nemcsak azt bizonyítják, mennyire nincsenek tisztában az ok-okozati összefüggésekkel, környezetük politikai gondolkodásával és realitásaival, hanem azt is, hogy semmibe veszik a magyar rendszerváltozást elindító szellemi folyamatokat.”

Mint beszámoltunk róla, a napilap hasábjain a publicista ezúttal Romsics Ignác történészt támadta be. Szakácsnak az nem tetszett, hogy a történész szerint a „meseszerű és felelősségáthárító magyarázatok” közé tartozik, hogy Trianont a magyar szabadkőműves páholyok ármánykodásaira kéne visszavezetnünk. Szakács válaszában egy szabadkőművesként működő kortárs román állatorvost emlegetett, illetve Raffay Ernő munkásságára hívta fel a figyelmet. Figyelmen kívül hagyva, ami Csunderlik Péter Galilei kör-monográfiájából is kiderült: hogy a magyar szabadkőművesek között többen is hangosan felszólaltak a területi integritásunk mellett. Ugyanezt írta meg hosszabban a Válasz Online is, történeti forrásokra hivatkozva...

"ÓRIÁSI LÉPÉS AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK FELÉ" - INTERJÚ DOBREV KLÁRÁVAL

NÉPSZAVA
Szerző: BODA ANDRÁS, KÓSA ANDRÁS
2020.07.27.


Egyre biztosabb vagyok abban, hogy a kormányfőtől el fogják venni az EU-pénzek szétosztásának jogát – véli Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.
Sikerült elérnünk minden célunkat - így értékelt a magyar kormányfő a múlt heti EU-csúcs után. Ön szerint viszont Orbán Viktor ismét hatalmas vereséget szenvedett. Olyan, mintha nem ugyanarról a találkozóról beszélnének.  Pedig a helyzet napról napra világosabb: pénzügyi és politikai szempontból is Orbán drámai kudarcáról van szó. Több pénzt is ki lehetett volna járni? Mindenki számított az uniós költségvetés visszavágásra, nagyjából két százalékkal lett kisebb a keret. Magyarország viszont ennél nagyobb arányban vesztett, soha nem kapott olyan kevés pénzt, mint amennyi a következő ciklusban érkezik. Folyóáron számítva 2007-ben 29 milliárd eurót, az előző ciklusban 23 milliárdot kaptunk, most pedig 20 milliárdról beszélünk. A kudarc hátterében a miniszterelnök rossz szövetségi politikája és tárgyalási stratégiája áll. Az elmúlt években lehetett tudni, hogy kevesebb jut felzárkóztatásra, mert a kohéziós pénzeket átcsoportosítják. Az erről szóló vitában a kormánynak nagyon intenzíven jelen kellett volna lennie, meg kellett volna próbálnia visszafordítani ezt folyamatot a magyar érdekeknek megfelelően, de ezt nem tudta megtenni, kudarcot vallott. A felzárkóztatási támogatásokat 24-25 százalékkal vágták meg, ehhez képest Magyarország esetében végül 15 százalékra mérsékelték a csökkentést. Ez nem elég eredmény? Ez nem a kormány érdeme. Általános elv volt, hogy a szegényebb országoktól kevesebbet vonjanak el. Ráadásul tényleg annak kellene most örülnünk, hogy azért vonnak el tőlük kevesebbet, mert a magyar lakosság jelentős része még mindig az uniós átlag 50 százaléka alatt él? Ez inkább dráma. Egyébként ezzel együtt lett 20 milliárdos a keret, e nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés az előző ciklushoz képest. Elemzők szerint a támogatásból és hitelből álló mentőcsomag miatt Magyarország nem panaszkodhat, a GDP 7 százalékát kaphatja. Inkább onnan közelíteném meg ennek az összegnek a megítélését, hogy a kohéziós pénzeknek 7,5 százalékát kapja Magyarország, míg a mentőcsomagnak csupán a 2,5 százaléka jut nekünk...

AZ ORBÁN-RENDSZERBEN MINDENT HAMISÍTVÁNYRA CSERÉLNEK, MIÉRT AZ INDEX LENNE MÁS?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.27.


Az Orbán-rendszer lényege a hamisítás. Ugyanazzal a technikával hamisítanak meg mindent, ahogyan a valódi kereszténységet – a konstantinuszi fordulat után – névleges hamisítványra cserélték. A nevet és a külső formát megtartották, a belső tartalmát kibelezték, az ellenkezőjére kicserélték. Ez volt a világtörténelem legnagyobb csalása, és nem véletlen, hogy a hamis “keresztény” frazeológiára épülő ideológiai állam ugyanazzal a technikával hozza létre a demokráciának látszó diktatúrát, az orbáni fasiszta rendszert, mint a katolicizmus (majd az állammal összefonódó protestáns és neoprotestáns felekezetek és gyülekezetek) az álkereszténységet.

Az Orbán-rendszer lényege a demokrácia hamisítása. Kívülről demokrácia, belülről fasiszta diktatúra. Ezért azt kellene megértenie Magyarországon mindenkinek, hogy a rendszer addig él, amíg ezt a hamis látsztatot képes fenntartani. Ha ez a hamis látszat, ami a lényegét jelenti, megszűnik, magától összeomlik. Ezért a rendszer legnagyobb támogatói, szilárd bástyái azok, akik ezt a hamis látszatot legitimálják. Azok a diktatúra fenntartói, akik segítenek álcázni a valóságot. Ők adnak legitimációt ennek a hazugságnak. A parlamenti ellenzék és azok az újságok (és újságírók), amelyek úgy tesznek, úgy működnek, mintha ez egy demokrácia lenne.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ez nem “hibrid-rendszer”, mint azt a rendszert sunyi módon támogató, okoskodó politológusok kitalálták, hogy behízelegjék magukat a rendszernek. Az Orbán-rendszerben nem keverednek a demokratikus és diktatórikus elemek, mert a tényleges hatalom egyetlen ember kezében összpontosul, a demokratikusnak látszó elemek csupán a díszlet és a hamisítvány részei. Az Alkotmánybíróság, a parlament, a köztársasági elnöki hivatal, stb., mind a lényegétől megfosztott, és az ellenkezőjére cserélt díszlet. Ahol még megtalálhatók a szabadság és függetlenség kicsi szigetei, azokat még nem sikerült teljesen elfoglalni, de ez csak idő kérdése. Ezek nem a rendszer részei.

Az Orbán-rendszer demokráciának és jogállamnak hazudja magát, miközben a kormányzó hatalomnak nincsenek valódi fékei, ellensúlyai, és a törvények felett áll. A hamis látszat fenntartásában különbözik az orbáni fasizmus a klasszikus fasiszta diktatúráktól, de a lényege ugyanaz. A rendszer egyesével számolja fel a jogállamiság és a demokrácia maradékait. Megszüntet mindent, ami azonos önmagával, és annak hamisítványát állítja a helyébe. Minden olyanná válik, mint maga a rendszer: mást mutat kifelé, mint ami belül van. Megmaradnak a kirakatok, a díszletek, de ami belül van, azt ellenkezőjére cserélik. Így születnek a kamu ellenzéki pártok, a kamu civilszervezetek, a kamu ellenzéki sajtó, stb...

SETÉT JENŐ: NEM LEHET MINDENKIBŐL CARAMEL. DE ÉN PÉLDÁUL JÓ VAGYOK SZOCIÁLIS MUNKÁBAN. EZÉRT CSINÁLOM EZT

24.HU
Szerző: CSERI PÉTER
2020.07.27.


Nem hiszem, hogy a roma értelmiségiek, közéleti szereplők sorsszerűen hajlamosabbak lennének önként eldobni maguktól az életet – nyilatkozta a 24.hu-nak Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, akit Bogdán László öngyilkossága után arról kérdeztünk, van-e külön terhe annak, ha valakit kisebbségi politikusként érnek súlyos bírálatok, olykor rágalmak, mocskolódások. Az Idetartozunk Egyesület vezetője attól tart, hogy – épp a váratlansága és látszólagos megmagyarázhatatlansága okán – a cserdi polgármester halálával kapcsolatban mindenféle megalapozatlan összeesküvés-elméletek, legendák születnek majd.

Idén januárban – mások mellett – együtt kapott Raoul Wallenberg-díjat Bogdán Lászlóval. Utána találkozott még vele?

Nem voltunk személyes kapcsolatban, a januári díjátadón ismerkedtünk össze. Sem előtte, sem utána nem találkoztunk.

Van ennek bármilyen különleges oka?

Nincs, egyszerűen így alakult az életünk.

De azért követte, amit ő Cserdiben létrehozott?

Persze. Mindig is azt gondoltam róla, hogy nagy szükség van olyan típusú vezetőkre, mint ő. Akik romaként lettek sikeres polgármesterek.

Az országos szintű közéleti megnyilvánulásait is figyelte?

Igen, és több esetben sem értettem egyet vele.

Nem emlékszem, hogy nyilvánosan bírálta volna Bogdán Lászlót.

Nem is emlékezhet, mert soha nem tettem ilyet. Sokkal fontosabbnak tartottam, hogy ő egy sikeres roma településvezető, semmint elméleti vitákba bonyolódjak vele a nyilvánosság előtt...

FLUOR, A SVÁJCI BICSKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2020.07.27.


A propagandamédia már túl van az Index bedarálása fölött érzett boldogság nagy részén, bár bizonyára elő fognak még törni az öröm hangjai, hiszen nagy dolog ez egy ország (jó, nem az ország, de a kormány és pártmédia) életében, amikor a legnagyobb hírportált is sikerül semlegesíteni, így talán csend lesz. Már nem kell attól tartani, hogy milliók értesülnek Orbán Viktor képmutató bejelentkezéséről a Balaton partjáról és kiderül: a veje úszómedencés luxusüdülőjében van a drága ember, nem egy kempingben verte fel a sátrát. Jó, a kemping csak vicc volt persze, be sem férnének oda a testőrök, csak a nyűg lenne, sokkal célszerűbb egy szálloda emeletét lefoglalni az erősen őrzött csodacsatárnak. De legpöpecebb kétségtelenül a vejkó új szerzeménye, az egyhektáros birtok. A tulajdoni lap szerint ez egy szántóföld mezőgazdasági épületekkel, de szerencsére nem az, hanem egy luxusnyaraló több épülettel, úszómedencével és mindennel, ami nélkül a csúti faluvégéről indult világmegváltó nem tud kellő és főként méltó módon pihenni.

Na, erről például már nem ír az Index, a császár nyugodtan nyaralhat. Most ő megérdemelt pihenését tölti, és hálát ad az égnek, amiért milliárdos rokonai és barátai időnként kölcsönadják neki különféle vagyontárgyaikat (hajót, repülőt, nyaralót), mert bizony a saját fizetéséből erre nem nagyon telne...

ANDOR LÁSZLÓ: SZÁZ ÓRA BRÜSSZELBEN – AZ EURÓPAI TANÁCS TÖRTÉNELMI MEGÁLLAPODÁSÁRÓL

MÉRCE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2020.07.27.


Az Európai Tanács a keleti bővítés óta nem tartott olyan hosszú ülést, mint most, 2020 júliusában. A száz órára nyújtott csúcstalálkozó okkal kapott nagy figyelmet: lényegében itt dőlt el, tud-e a közösség új eszközöket előállítani a koronavírus által recesszióba döntött kontinens mihamarabbi fellendülése érdekében.

Az állam és kormányfők már februárban is megpróbáltak elfogadni egy hosszú távú költségvetést (angol rövidítéssel MFF, erről itt írtam korábban). Az akkor nem sikerült, és a COVID-19 válság miatt a képlet sokkal bonyolultabb lett. Nem egyszerűen egy szokványos hétéves ciklus volt most a tét, hanem a mellé helyezett rendkívüli csomag, amelynek a gazdasági helyreállításhoz szükséges fiskális ösztönzés a feladata. A hegyek négynapos vajúdásából komoly eredmények születtek, bár nem kevés járulékos veszteséggel, a négy intenzív nap történetéből pedig sok minden kiolvasható a pénzügyeken túlmenően is.

Közgazdasági paradigmaváltás

Ami a legfontosabb: összességében olyan EU-költségvetés született, amely megdönt számos korábbi tabut, és közelebb vezet az EU (mint monetáris unió) életképességéhez. Az alapvető probléma az volt, hogy a ‘90-es évek elején egy fiskális szolidaritás nélküli valutauniót álmodtak meg, amely a növekedési időszakokban csak-csak működik, gazdasági visszaesés esetén viszont a szétesés kockázatával néz szembe. Ezt éltük át 2011-12-ben, és ez a veszély a COVID-19 következtében megint előállt.

Hogy miért igényel rendkívüli eszközöket a mostani recesszió, érdemes átismételni. A világjárvány kezelése, mivel a koronavírusra pillanatnyilag nincs hatékony oltóanyag, csakis az emberek közötti kényszerű távolságtartással, a mobilitás jelentős fékezésével, illetőleg a gazdaság egy jelentős részének leállásával volt lehetséges. A kényszerű recesszió mindenhol bekövetkezett, ám nem egyforma következményekkel. A vírus által jobban sújtott országok a leállást jobban megszenvedik, egy valutaunión belül pedig a pénzügyileg érzékenyebbek számára további kockázatok következnek. Egy szó mint száz: a monetáris unió felbomlása egy ilyen helyzetben közös finanszírozással, valamint a tagok közötti (nyílt vagy burkolt) transzferekkel előzhető meg.

A közös finanszírozás a 2012-13-as időszakban az Európai Központi Bank vezényletével történt meg, ez a megoldás azonban eljutott a határig: fiskális innovációra volt szükség mindenképp.

Kevesen számítottak rá, de a német nagykoalíció feladta korábbi makacs ellenkezését a közös kötvénykibocsátással szemben. Májusban Merkel odaállt Macron mellé, és ezzel irányt szabtak az Európai Bizottság által kidolgozott 750 milliárd eurós helyreállítási csomagnak, és lehetővé tették a rendkívüli csomag júliusi sikerét is. Valójában persze sikerről majd akkor lehet beszélni, ha ez a csomag tényleg kifejti hatását, és sem a beépített fékek, sem a későbbi külső nyomások nem hatástalanítják. Beépített fékből van bőven, például a Bizottságra ruházott kontrollfunkciók formájában. Még lényegesebb azonban, hogy a helyreállítási programmal előre megtett lépések után az EU ne tegyen két lépést hátra a fiskális szigor túl korai erőltetésével. Ehhez a valutaunió, ill. pontosabban a Stabilitási és Növekedési Paktum fiskális szabályainak felülvizsgálatát le kell folytatni, és olyan új kereteket kell kialakítani, amelyek segítségével a közösség segíti, nem pedig bünteti a válságok idején szükséges, anticiklikus beavatkozásokat...

NYELVTANULÁSI TRÜKKÖK (NEM CSAK) NAGYSZÜLŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő /  MÁTÉ ZITA
2020.07.27.


A határátkelés egyik nagy vesztesei a nagyszülők, hiszen az esetek döntő többségében ők maradnak Magyarországon, míg a gyerekek külföldre költöznek. Még nehezebb a helyzet, ha az unokák esetleg nem vagy csak kevéssé beszélnek magyarul (mondjuk egy vegyesházasság esetében), de még ha családon belül nincs is gond a közös nyelvvel, külföldre utazva nem árt, ha az ember beszél legalább egy idegen nyelvet. Milyen kihívásokkal néz szembe az, ki 60 fölött kezd nyelvet tanulni? A szakember, Máté Zita hét jótanácsa...ITT A MÁSODIK KOMOLY INTŐ JEL, HOGY MÉGIS MEGVÁGHATJÁK AZ EU-PÉNZEKET MAGYARORSZÁGNAK

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2020.07.27.


Az Európai Bizottság elnöke után a hétvégén az Európai Tanács elnöke is olyan jelzést küldött egy interjúban, amely szerint mégiscsak erős jogállamisági fegyvert kapna a kezébe „Brüsszel” ahhoz, hogy a problémásnak ítélt tagállamok EU-pénzeit 2021-től visszatartsák, vagy megvágják. Ez gyökeresen más kimenetelt jelentene, mint amit a magyar és a lengyel kormányfő a maratoni EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón mondott, igaz még nincs végső döntés, az csak az ősszel várható, ami így minden bizonnyal forrónak ígérkezik...

OLYAN MÓDSZERREL PRÓBÁLKOZIK ORBÁN, AMIBEN NINCS SEMMI ÚJ, ÉS AZ INDEX ESETÉBEN NEM IS HATÉKONY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.07.26.


Kis túlzással azt állíthatjuk, hogy az Indexet azért ejtette foglyul az Orbán-rezsim, mert a saját kommunikációs gépezete csődöt mondott. Ha ugyanis a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) beváltotta volna a hozzá fűzött reményeket, nem kellett volna elfoglalnia a kormánynak azt az internetes hírportált, amely ugyan kritikus volt vele szemben, ám kínosan ügyelt arra, hogy a függetlenségét egyik politikai oldalról se roppantsák meg. Ha az a kormány célja, hogy az Indexen keresztül új szavazókat vonzzon magához a Fidesz, akkor nagyon rossz úton jár, ha viszont az, hogy provokálja az ellenzéki érzelmű szavazókat, akkor ennél hatásosabb módszert nem is találhatott volna.

Régóta dúl az a vita politikai elemzők, újságírók, kommunikációs szakemberek köreiben, hogy mennyire lehet a sajtón keresztül befolyásolni a különböző szavazótáborokat, illetve érdemben alakítható-e a választói aktivitás a médián keresztül. Senki se vitatja, hogy komoly hatása van az emberek politikáról alkotott képére az, ahogy a rádiókból, újságokból, internetes portálokon, tévécsatornákon keresztül eljutnak hozzájuk azok az információk, melyek alapján véleményt alkotnak a közéletről, illetve az azt alakító személyekről. Más kérdés, hogy a szavazópolgárok többsége eleve szelektál e médiatermékek között, mivel korábban kialakult politikai nézeteihez igazítja saját információs környezetét.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a sajtón keresztül érdemben nem igazán lehet befolyásolni olyan emberek pártszimpátiáját, közélethez való viszonyát, esetleg világnézetét, akik elkötelezték már magukat a kormány mellett, illetve azzal szemben foglalnak állást. Volt olyan példa Magyarországon, hogy egy ellenséges hangvételűnek tartott sajtóorgánum megszerzésével próbálták úgymond „átvezetni” az addig zömében ellenzéki olvasókat a kormányoldalra, ám ez - főként az Origó példáján lemérve – meglehetősen kis hatékonysággal működött. Amikor pedig bezáratnak egy ellenzéki újságot - ahogy azt a Népszabadsággal tette a Fidesz -, egyszerűen fogják magukat az olvasók, és keresnek maguknak egy másik kritikus hangvételű lapot. Persze, ezt csak addig tehetik, amíg vannak ilyenek...

TISZTESSÉGESNEK LÁTSZANI ÉS LENNI - DÉSI JÁNOS JEGYZETE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.07.27.


Dési János személyes hangvételű jegyzetében búcsúzik Kósáné Kovács Magdától, aki a mai napon távozott közülünk örökre.

Ma elvesztettünk egy kitűnő embert, aki politikusként sajnos már régóta nincs velünk. Kósáné Kovács Magdát. Most a politikusról fogok beszélni. Mert az csak a mi ügyünk, hogy vagy negyven éve már ott ültem a konyhájukban és bizonyos zsíros kenyereket fogyasztottam. És sok mindent élveztem ott náluk, de történetünk szempontjából most elég csak felidézni annyit, hogy akkor tapasztaltam először, attól hogy valaki viszonylag jelentős politikai tisztséget visel, még lehet tök normális, komolyan vehet egy gimnazista gyereket is, összetettebb dolgokat is képes egyszerűen elmagyarázni és még repetát is lehet nála kérni.

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején már újságíróként-politikusként találkoztunk. S továbbra is gyakran példálóztam vele, hogy igenis lehet tisztességesnek, normálisnak maradni és nem igaz, hogy a „politikus” a minden rossz szinonimája kell hogy legyen.

Okos volt, kemény és határozott. És rengeteget lehetett tőle tanulni. Most csak két példát mondok.

Egyszer egy portréműsorban beszélgettem vele és a műsor vége felé megkérdeztem, mennyi ideje marad az unokáira. Elnevette magát, és csak annyit jegyzet meg, van egy feltétele, hogy erre válaszoljon. - Mi az a feltétel? – kérdeztem, mit tehettem volna mást. Hogy csak akkor ad választ erre, ha megígérem, a következő öt férfi interjúalanytól is megkérdem ugyanezt. Fontos lecke volt nekem. Megkérdeztem a következőket, és bár ez majdnem mindegy, ráadásul nagyon jó válaszokat is kaptam.

Máskor meg a Nap tévében a „Kereszttűz” című műsorban kellett kérdezgetnem. Mielőtt bementünk a stúdióba, vettem észre a hajnali hírek között, hogy valamelyik párttársa éppen egy kisebb árulást követett el. Magda még, úgy látszik, nem olvasta a hírt, így aztán én egy csinos kis kínos csapdába tudtam behúzni.

Mert ugyan tréfásan „anyánk”-nak szólítottam és pusztítottam a kenyerét, azt azért tudtam, ha egy ilyen műsort elvállaltunk, akkor nem barátkozni akarunk, hanem tisztes újságíró-politikus csatát vívni a nyilvánosság előtt.

Remek képzavarral élve a csapda jól sült el – a szerkesztő elégedetten veregette a hátamat kifelé jövet. Akkoriban még nem bánták a tévében, ha egy kormánypárti politikusnak lehetett pár kellemetlen percet okozni. Én nem voltam felhőtlenül boldog, mert nagylelkűség ide-oda, azért mégiscsak. Szokták mondani, hogy egy jó poénért az anyját is eladja, de utána azért gyorsan elóvakodtam a stúdió környékéről is.

Pár óra múlva a szerkesztőségben egy futár keresett, kezében egy jókora fagyitorta, s mellékelve az akkor a parlamenti többséget adó MSZP akkori ügyvezetőjének kis levelét: köszöni a kérdést ezzel a tortával is, lecke volt neki, hogy mennyire fel kell készülni, ráadásul – most legalább kiderült országnak-világnak, hogy ki kivel van.

Azóta persze, ha minden szóbahozott árulásért tortát kaptam volna, már én is csak gurulni lennék képes. Mindegy is. Ő nem árulta el elveit, azt, hogy politikusként az elesetteket kell képviselnie. Nem gyűjtött vagyont, élt tovább a körúti gangos-körfolyosós házban – ahol a konyha mélyén megismertem.

Politikusként már régen nincs velünk, hiszen efféle politikusok mára nagyrészt teljesen kikoptak, kikoptatták őket, a politikából. Személye mától hiányzik, közéleti tevékenysége hosszú évek óta.

A MINISZTER, AKI A LELKIISMERETÉT KÖVETVE LEMONDOTT

AZONNALI.HU
Szerző: HEGYI GYULA
2020.07.27.


Kósáné Kovács Magda amikor falakba ütközött, önként, lelkiismeretét követve lemondott miniszteri tisztségéről, amit azóta sem sokan tettek meg.

79 éves korában elhunyt Kósáné Kovács Magda pedagógus, szakszervezeti vezető, MSZP-s, majd DK-s politikus, aki a Bokros-csomag elfogadásáig, 1994 és 1995 között munkaügyi miniszter volt
.

Kósáné, ahogy hivatalosan nevezték, és Magda, ahogy nagyon széles körben mindenki ismerte, a rendszerváltás egyik karakteres politikusa volt. Nem női kvótán lett politikus, az érett Kádár-rendszerben és a fiatal demokráciában végigjárta a politikussá válás grádicsait. Magyar-francia szakos tanárként kezdte, Petőfi-kutatónak is készült, akadémiai intézetnek külsőzött. Aztán előbb a tanítás mellett, majd ahelyett párt- és szakszervezeti funkcionárius lett belőle. Sok ilyen élet volt, és a legtöbbje ki is fulladt az államszocializmus bukásával.

Őt nem törte meg a „bukás”, elfogadta a fordulatot, és politikusi pályája a demokráciában teljesedett ki. Jelentős része volt az MSZP megalakulásában, parlamenti, majd kormánypártként való elfogadtatásában. Az Antall-kormány idején igazi parlamenti debattőr lett, a Horn-kabinetben pedig munkaügyi miniszterként próbált érvényesíteni valamit a rendszerváltozás szociális ígéreteiből.

Amikor falakba ütközött, önként, lelkiismeretét követve lemondott miniszteri tisztségéről, amit azóta sem sokan tettek meg.

Az MSZP 1998-as veresége után jórészt ő rázta egybe a széthullani készülő pártot, és juttatta el odáig, hogy 2002-ben legyőzhesse Orbán Viktort. Pályája lemenő ágát is ő maga tervezte meg. 2004-ben az Európai Parlament képviselője lett. Bár biztos befutó hellyel kapacitálták a folytatásra, 2009-ben nem indult újra az EP-választásokon. Utolsó, még aktív éveiben a fiatal politikusjelöltek képzésével foglalkozott, és átlépett Gyurcsány Ferenc pártjába.

Én a rendszerváltó Magyar Hírlap újságírójaként találkoztam vele először. Akkor még szakszervezeti vezető volt, és a művelődési házaik megmentéséről szerette volna meggyőzni rajtam keresztül az akkori csúcsliberális lap olvasóit. Egy funkcihoz mentem be és egy értelmes, rokonszenves asszonytól jöttem ki, aki

pontosan értette, hogy a letűnő rendszerből csak annak szociális és kulturális értékeit szabad megőrizni.

Nem ő tehet róla, hogy végül pontosan fordítva történt, ezek az értékek tűntek el és a diktatórikus szellem szivárgott vissza. Ellenzéki képviselőként fiatal újságírókat gyűjtött maga mellé, nem a hivatalában, hanem laza sörözések formájában. Miniszterként kemény volt és határozott, de Horn Gyula akaratába az ő bicskája is beletört...

LIKVIDÁLNI AZ ELLENFELET

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2020.07.27.


Valahogy a világhírű V4NA Hírügynökségnek nevezett, Habony Árpád tulajdonában (közelében, bal zsebében) – nagy valószínűséggel közpénzből – vegetáló üzemegység nem az igazi, amióta a gipszfaragót haza rendelte a gazdája. Mármint Londonból, mert az ügynökség ott van, de azért szerencsére a magyar pártsajtónak van lehetősége (és pénze, mivel elég komoly összegeket kóstálnak a nagyon megbízható hírek) hozzájutni a mindenkit izgalomban tartó információkhoz...A VÁLTOZÁSOK ŐREI – A NEVELÉST NEM VÁLTJA KI A GUMIBOTTAL FELSZERELT SMASSZER

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.07.27.A törvénnyel más baj is van. Egy kicsit kételkedünk abban is, hogy a frissen összetrombitált őrség a legkiválóbb magyar férfiakból toborzódik. Nem bízunk maradéktalanul a jól felkészült, tettrekész őrök karizmatikus erejében. Ha a választás rosszul sül el, a diákőri munka új bajok, az iskolai agressziónál sokkal súlyosabb konfliktusok forrása lesz.

Megérkezett az őrség. Ősztől 491 helyszínen, 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben iskolaőrök veszik fel a zubbonyos őrszolgálatot. A döntést a járvány árnyékában szavazta meg az Országgyűlés. A Kásler-féle Emmi ősztől a remélt vírusmentes új tanévben máris bevezeti. A viharos gyorsasággal szervezendő tanőrség rendőri felügyelet mellett működik, már toborozzák is az izmos, macskamozgású diákőröket, elvetvén egy újabb rend magjait. Az iskolaőrök minden lényeges kényszerítő eszközzel, a problémamentes földrevitel minden kellékével (gumibottal, gázspray-vel, csuklóbilinccsel) rendelkeznek, lőfegyverük nem lehet.

A törvény főleg a vidéki lakosság körében népszerű, igaz, lesznek őrök a legkeményebb pesti kerületekben, a Ferenc- és a Józsefvárosban is. Az őrség felállítását több száz intézményvezető kérelmezte. Az iskolaőri fizetés nem túl busás, az állás szerény, de stabil, a munka körültekintést követel (figyelem: a fojtófogással vigyázni kell!), de változatos és érdekes. Mégiscsak emberek között van az ember. A pedagógus-szakszervezetek morogtak (nem pedagógushoz méltó eljárás), az autista tanulók képviselői méltányosságért folyamodtak...


FIDESZES URAI VANNAK A MAGYAR SPORTSZÖVETSÉGEKNEK!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.07.27.


Miután Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője 3.5 milliárdos hiányt halmozott fel a Magyar Teniszszövetség élén, az elnökséggel együtt lemondott tisztségéről. Pedig a sportág kiemelt támogatást kapott, három éve már évi 4 milliárdos volt a büdzsé. A szövetség visszás gazdálkodása miatt, 2018-ban feljelentés is született, de vizsgálódott a NAV is, mert a gyanú szerint, offshore-hátterű cégekhez került állami pénz. A rendőrségi nyomozás eredménye mindeddig nem ismert, viszont a távozó Szűcs Lajos utódjáról már napok óta egyeztet a Fidesz. A friss hírek szerint, Lázár János, az Orbán-kormány korábbi kancelláriaminisztere az egyetlen jelölt, akit ma megválaszthatnak a teniszszövetség élére.

2010-es hatalomra kerülése után, az Orbán-kormány azonnal milliárdokat öntött a sportba. Az első években 100-150 milliárd vándorolt a korábban veszteséges sportszövetségekhez. Később, adó formájában évente már több száz milliárdot engedett át a kormány a látványsportra, a kiemelt sportágak is bőségesen kaptak állami támogatást. Később szinte korlátlanul és ellenőrizetlenül ömlöttek a milliárdok a sportra. És persze ahol a pénz, ott rövidesen megjelentek a fideszes politikusok is...

A FEKETEPIAC IS BELEREMEGETT, DE SOKAKNAK ÍGY IS HATALMAS ÜZLET A VILÁGJÁRVÁNY

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2020.07.27.


A koronavírus olyan erős hatást gyakorolt a mindennapokra, hogy még a feketepiacot is megrázta. Az eddig legkelendőbbnek tartott áruk forgalma jelentősen visszaeshet, ha nem esett vissza már most, a gyógyszert és a vérplazmát viszont aranyáron mérik. Még akkor is, ha ezekre az árukra sokszor semmilyen garanciát nem adnak.

Unalomig ismételt állítás, hogy a koronavírus-járvány a feje tetejére állított mindent, és a világ többé nem lesz ugyanolyan, mint régen. Utóbbi kijelentés talán túlzás, de az biztos, hogy hosszú időt vehet igénybe, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba, és ehhez elengedhetetlen a gazdaság talpra állása. A pandémia ugyanakkor nemcsak a hagyományos piacokat sokkolta, de a feketekereskedelmet is megrengette.
Árnyékgazdaság

A feketepiaci szereplők motivációja az, hogy az áruforgalmat mindenfajta adófizetés és hatósági ellenőrzések nélkül bonyolíthassák le, így több pénzt szerezzenek, mint amennyihez legális úton juthatnának. A profitmaximalizálás mellett sokan egyszerűen pénzmosásra használják a feketepiacot. A lebukás elkerülése érdekében a készpénzes fizetés számít bevettnek, hogy a bankoknál ne maradjon nyoma a nagyobb pénzmozgásoknak, újabban pedig a kriptovalutás fizetés is egyre népszerűbb fizetési forma, egy márciusi adat szerint olyannyira, hogy a bitcoinos tranzakciók 46 százaléka a feketepiacon megy végbe.

A feketepiac kínálatában emellett megtalálhatóak illegális áruk is, amelyeket, értelemszerűen, máshol nem lehet értékesíteni. A koronavírus-járvány ezeket a területeket is érintette, a következmények hatásait pedig most kezdjük megismerni, ahogy arra a Vision of Humanity elemzése is rámutatott...

EGYETEMI SZINTEN FOGNAK HAZUDNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.07.27.


Igazán jó hír: szeptembertől elindul a közszolgálati újságíró képzés a. Közszolgálati Egyetemen. Mint írják: átfogó tanulmányok keretében sajátíthatják el a hallgatók a közszolgálati írás, szerkesztés lényegét, sőt a jelöltek még gyakorlati képzést is kapnak az állami médiában.

Igazán jó a hír, mondom gúnyosan, mert már most pontosan lehet tudni, hogy milyen lesz az oktatás, kik juthatnak majd katedrához, és kik lesznek majd a kiválasztottak. A Fidesz-kormány sajátos közszolgálatiság-értelmezést már megismerhettük az elmúlt tí év alatt, de ha netán kétségeink támadnának, eligazítást adhat nekünk Belénessy Csaba, aki éppen most lett a kormánypárti media tartalomfejlesztő tanácsadója. Arról a Belénessyről beszélünk, aki ugyan még a Fidesz előtti érában vezető szerepet játszhatott a Magyar Távirati Irodában, utána azonban – 2010-et követően – döntő módon jeleskedett abban, hogy a távirati iroda elveszítse közszolgálati jellegét. Mára az MTI már nyomokban sem emlékeztet egy valódi nemzeti hírügynökségre, munkatársai, ha van is, vagy netán volt fogalmuk az újságírás lényegéről, régen elvesztették azt; el kellett felejteniük mindent, amit erről tanultak, vagy gyakoroltak - korábban.

Nos, ez a Belénessy Csaba, aki különben nem tartozik a szakma legszélsőségesebb szereplői közé a közszolgálatiságról nyilatkozva a következőket mondta: “Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóikkal”
...

NÉMETH SÁNDOR ELÍTÉLI A HIT GYÜLEKEZETE ÁLLAMMAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁSÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.26.


Konkordátumnak is nevezhetjük azt a megállapodást, amit Németh Sándor vezető lelkész a Hit Gyülekezete nevében kötött az Orbán-kormánnyal, amelyet Semjén Zsolt képvselt, és ő írta alá az állam nevében a dokumentumot. Funkcióját tekintve ez megfelel a Vatikán különféle államokkal kötött konkordátumának, amely rendezi az egyház és az állam összefonódásának részleteit. Ezek kitérnek arra, hogy az egyház milyen állami feladatok végzésével tud terjeszkedni a világi emberek között, és az állam milyen területeken engedi meg az egyháznak, hogy visszaéljen az emberek kiszolgáltatott helyzetével. Emellett szabályozza azt is, hogy az állam ezt mennyi pénzzel támogatja.

Nem kell mondani, hogy cserébe az egyház visszaélve a lelkek fölötti uralmával, az állami eszközökkel való terjeszkedésért és a pénzért cserébe az egyház a politikai hatalom támogatóivá teszi a híveket, ő maga pedig az államhatalom ideológiai támasza lesz. Minden hazugsággal és mellébeszéléssel szemben, amelyeket Semjén ezúttal is előadott az aláírás alkalmával, az Orbán-rezsim ugyanolyan alapon nyújtja a pénzügyi támogatásait, mint a középkori állam a katolikus egyháznak, az ideológiai és politikai támogatásért cserébe. Legjobb példa erre, hogy Iványi Gábor végezhet bármilyen közhasznú tevékenységet, nem kap támogatást, mert nem támogatja az Orbán-rendszert, mint Németh Sándor.

Bartus László Fesz lesz című könyve részletesen bemutatja, hogy Németh Sándor mit hirdetett az egyház és az állam összefonódásáról, az egyházi iskolákról, az állami pénzekkel “átvállalt” állami feladatokról. Bemutatja az okot és a folyamatot is, hogyan lett a liberális SZDSZ-alapítóból antiliberális Fidesz-támogató, hogyan állt be a katolikus egyház mellé és fonódott össze az állammal. A könyv részletesen idézi Németh Sándor ezzel kapcsolatos álláspontját. Mivel egy kerestzény vezető lelkész elvei szilárdak, mivel azok alapja a változhatatlan Biblia, arról tudunk beszámolni, hogy Németh Sándor mélységesen elítéli a Hit Gyülekezete és az Orbán-kormány közötti megállapodást.

Az Új Exodus című gyülekezeti teológiai folyóirat 2001. júliusi számában például ezt írta: “A tényleges kereszténység legjobb helyzete az államtól független státus. Így az illegalitás, üldözés közepette is – mint ahogy ez a történelem során többször is beigazolódott – hatékonyan képes Isten Igéjét hirdetni és terjeszkedni.” Németh Sándor szerint a keresztény egyház normális esetben illegalitásban és üldözések közepette él, mert a világi állam a sátán uralma alatt van. Ettől kizárólag a liberális állam képes megvédeni, amely szétválasztja a kettőt, ezért az állam sem üldözni, sem korrumpálni és felhasználni nem tudja az egyházat. De még az üldözés is az evangélium terjedését segíti...

TÁVOZIK A SZERKESZTŐSÉG, KI ÍRJA MOST AZ INDEXET?

INDEX / SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY
Szerző: Index
2020.07.27.


Miután július 22-én a tulajdonost képviselő igazgatósági elnök, Bodolai László menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt, pénteken az Index.hu szinte teljes szerkesztősége bejelentette távozási szándékát. Azóta számos kérdést kapunk olvasóinktól arról: hogyhogy frissül még az oldal, ki írja az Indexet most?

Az Index.hu tartalmát a következő napokban/hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Ennek egyszerű oka van: a munkaviszonyunk megszüntetése egy jogszabályok által szabályozott folyamat. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez.

Ezt azt jelenti, hogy a szerkesztőség egy részének a felmondási idő alatt még dolgoznia kell, így a lapunkban a legfontosabb aktuális hírek továbbra is megjelennek.

EMELLETT A KÖVETKEZŐ HETEKBEN, MÍG A JELENLEGI MUNKATÁRSAINKKAL KÉSZÍTJÜK AZ ÚJSÁGOT, VEZETŐ ANYAGAINKBAN FELIDÉZZÜK, MELYEK VOLTAK AZ ELMÚLT TÖBB MINT KÉT ÉVTIZED LEGJELENTŐSEBB, LEGNAGYOBB SÚLYÚ VAGY NEKÜNK LEGFONTOSABB ANYAGAI.

AKÁRMI IS LESZ A VÉGE, AZ INDEXESEK OKOSAN LÉPTEK

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.07.27.


...Mindez az Index-ügy kapcsán jutott eszembe, mert ennek az ügynek egyszerre két elviselhetetlen része is van: az egyik kétségkívül az a tragédia, ami a magyar nyilvánosság zászlóshajójával, milliók napi olvasmányával, a magyar kapitalizmus kevés valódi sikertörténetének egyikével, s a mögötte álló mintegy 90 szakemberrel történik, a másik viszont az álnaiv (cinikus), emberi együttérzésre képtelen, minden morális érzéket nélkülöző kommentárok áradása, ami részben a politikai trollok tömeges mozgósításának, részben az örök Besserwissereknek köszönhető, akik fáradhatatlanul próbálják kimagyarázni a kimagyarázhatatlant, összezavarni a teljesen egyszerűt, elterelni a szót mellékes dolgokra. Pedig annyira nem bonyolult ügy ez, és igazán nem mondható, hogy derült égből villámcsapásszerűen érte volna a nyilvánosságot Dull főszerkesztő kirúgása, a szerkesztőség kollektív felmondása, és hogy mindezek mögött a NER évtizedes kitartó erőfeszítései vannak.

A NER és a média közötti kapcsolat is könnyen átlátható. A Simicska-média sorsa 2014 és 2018 után, a megyei lapok, a közmédia, az Origo, a Népszabadság története is közismertek. Lehetett persze úgy élni az elmúlt tíz évben, hogy mindezek az információk gondosan elkerülték a politikával amúgy foglalkozó ember figyelmét, de biztosan nem lehetett könnyű és kifejezetten meg kellett érte dolgozni. És persze nyilván sokat segít az empátia és a morális iránytű hiánya is abban, hogy valaki ezt a maga módján ennyire egyszerű helyzetet félremagyarázni próbálja.

Nem is akarok sok szót vesztegetni a nyilvánvalóra. Akit a háttér érdekel és tisztességes helyzetelemzést akarnak olvasni, találnak bőven olvasnivalót a Mércén, a 444-en. Én személy szerint a Diétás Magyar Múzsa Nem jó, nem is tragikus című írását is nagyon találónak tartom. Mindössze két kérdésre szeretnék röviden kitérni, mert őszintén szólva ezek nyomasztanak a leginkább. Az egyik az, hogy racionális lépés volt-e az indexesek részéről a kollektív felmondás, vagy csak egy emberileg érthető, üres heroikus gesztus? A másik pedig, hogy ez volt-e a legjobb választható megoldás?

MACSKA-EGÉR HARC: KIPROVOKÁLT BELHÁBORÚ MIATT ÁLLT FEL AZ INDEX-SZERKESZTŐSÉG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ISTVÁN
2020.07.27.


Sem a kirúgott főszerkesztő, sem a tulajdonos képviselője nem akarta elveszejteni az Indexet, egyikük sem játszott a hirtelen robbanásra. Hogy ez mégis bekövetkezett, végső soron nem ezen a két emberen múlt. Az ország legolvasottabb lapjának sorsa minimum egy szinttel feljebb dőlt el...

Július 22., délelőtt 10 óra, Budapest, Móricz Zsigmond körtér. A Válasz Online szerkesztősége épp kezdené szokásos heti témaértekezletét egy kávézóban, ám napirend előtt felvetődik egy több munkatársunkhoz eljutott pletyka. Arról mégpedig, hogy Sztankóczy András – ekkor még kollégánk – az Index főszerkesztője lehet. Nevezettről mind úgy hisszük, hogy külföldön tartózkodik, mégis befut fél 11-kor, föltesszük hát neki a kérdést: igaz-e, amit városszerte pletykálnak már. „Nem tudom.” Tehát nem „nem”. Ez hideg zuhanyként éri a szerkesztőség tagjait, jó órán keresztül érvelünk, miért lenne elképesztő hiba, ha az Indexhez szegődne. A vita hevében derül ki, hogy tulajdonképpen már el is vállalt ott egy pozíciót: az igazgatótanács tagja lesz. Azaz: ekkor már az is. Mély döbbenet. Sztankóczy fél 12 körül távozik az értekezletről (ezzel váratlanul, de visszavonhatatlanul lapunktól is), nekünk pedig – sejtve, hogy a hír még aznap nyilvános lesz – arra marad időnk csupán, hogy közleményt fogalmazzunk, tisztázva, hogy semmi közünk Sztankóczy döntéséhez, mely lapunk működését semmiben nem befolyásolja. 12:15-kor, mire rövid közleményünk elkészül, már kint is van a 444-en, hogy Sztankóczy igazgatósági tag. Meg persze kint van a lényeg is. Az, amit addig mi sem tudtunk. Hogy ugyanis kirúgták az Index főszerkesztőjét.

Dull Szabolcs menesztése
be is indítja a láncreakciót, amely aztán két nap alatt, múlt péntek délre elsodorja az Indexet abban a formájában, ahogy mindenki ismerte. Csütörtökön hiába próbált egyezkedni a szerkesztőséggel a Dull Szabolcsot leváltó, a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai László (valamint a vezérigazgatóvá ütött Szombathy Pál és a friss igazgatósági tag Sztankóczy), megalázó és durva másfél óra után sem sikerült dűlőre jutniuk, péntek délután jóformán a teljes szerkesztőség otthagyta a lapot...

HIÁBA VETIK BE AZ ÚJABB CSODAFEGYVERT A KÁPÉ ELLEN? - A FIDESZ ALATT HÁROMSZOROSÁRA NŐTT A FORGALOMBAN LEVŐ BANKJEGY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.27.


Tavaly a szuperállampapírtól várták, jövőre pedig az elektronikus fizetés elfogadásának kötelezővé tételétől várják a magyarországi kápé látványos csökkenését. Nehéz persze komolynak venni a szándékot, amikor maga a kormány tesz keresztbe.

Június végére már megközelítette a hétezermilliárd(!) forintot a forgalomban levő készpénz értéke. Egy év alatt nagyobb a növekedés, mint a szuperállampapír megjelenése előtt, pedig annak egyik célja a készpénzállomány csökkentése volt. Most mintha újabb „csodatévő” tényezőben reménykedne a kormány. Jövőre az online pénztárgépet használóknak kötelező elfogadniuk a kártyás fizetést.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta, hogy jövőre a közértek, az edzőtermek, az autószervizek és az ázsiai éttermek sem utasíthatják vissza a készpénz nélkül érkezőket. Több százezerrel nőhet az elektronikus fizetést elfogadó kereskedők száma. Tállai szerint nagyjából 60 ezer vállalkozás egyelőre nem felel meg a feltételeknek, de nagy felkészülésre náluk sincs szükség.

Az idén elindult azonnali fizetési rendszer valóban jócskán megkönnyíti a készpénzmentesség terjedését. A Giro – mint bejelentette – jövőre létrehoz egy új egységes mobilfizetési alkalmazást. Szerintük ugyanis a nemzetközi példák azt mutatják, hogy az azonnali fizetési rendszerek bevezetése után akkor változik meg igazán a fogyasztók pénzügyi magatartása, és kezdik el új élethelyzetekben is használni ezt a csatornát, ha rendelkezésükre áll egy kényelmes, egyszerűen használható és széles körben elterjedt mobiltelefonos fizetési applikáció. A bankokkal már megkezdték erről az egyeztetést...

TÖBB SZÁZEZER MAGYAR VAN A MILLIOMOSKLUBBAN, AHOVA 400 EZRES FIZETÉSSEL TE IS BEKERÜLHETSZ

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2020.07.27.


Egyre több magyarból válik prémium banki ügyfél, a Portfolio Prémium Banki felmérése alapján nem okozott különösebb fennakadást a koronavírus-válság. Egyre nehezebb viszont bekerülni a milliomosklubba: egyre több a limitemelés a szolgáltatóknál, a „tagsághoz” havi szinten már legalább 400 ezres fizetés kell. A szolgáltatók adatközléséből kiderül, hogy továbbra is az OTP a legnagyobb prémium banki szolgáltató Magyarországon kezelt vagyont tekintve, ügyfelekből viszont a K&H gyűjtött a legtöbbet fél év alatt...

A Portfolio prémium banki piacra kiterjedő, féléves gyakoriságú felmérésének célja, hogy a hazai nagybankokat és prémium szolgáltatókat megszólaltatva bemutassa az egyik legdinamikusabb növekedést mutató lakossági szegmens fontosabb jellemzőit. Az idei féléves felmérésünkben a hazai prémium szolgáltatók többsége képviseltette magát, cikkünkben csak azok a szolgáltatók vannak név szerint feltüntetve, amelyek az ügyfélszámlák számáról és/vagy a kezelt vagyonról adatokat szolgáltattak.
Megállíthatatlan a prémium banki vagyon

Egyre több pénzt kezelnek a hazai prémium banki szolgáltatók, az adatokat közlő intézmények június végén 3250 milliárd forintot kezeltek, ami tavaly december végéhez képest több mint 5%-os bővülés, egy év alatt pedig több mint 13%.

MINDEZ AZT IS MUTATJA, HOGY A PRIVÁTBANKI VAGYONHOZ HASONLÓAN A PRÉMIUM BANKI IS ÜTÉSÁLLÓNAK BIZONYULT A KORONAVÍRUS-VÁLSÁGGAL SZEMBEN, SŐT, MÉG TALÁN JOBBAN IS.

Az adatokat szolgáltatók közül
- továbbra is az OTP kezeli a legnagyobb prémium vagyont 980 milliárd forinttal, ami több mint 4%-os féléves és közel 9%-os bővülés egy év alatt,

- ezt követi a második helyen az Erste, ahol a prémium és a World szegmensben összesen 977 milliárdot kezeltek június végén, ami féléves szinten közel 9%-os, éves viszonylatban közel 19%-os vagyongyarapodás,
- a harmadik helyre pedig a Raiffeisen került 590 milliárddal, ahol 9%-os féléves, és több mint 17%-os éves vagyonnövekedést láthatunk.

A legnagyobb féléves vagyonnövekedést az alacsony bázisnak is köszönhetően az SPB mutatta fel több mint 13%-kal, itt 7 milliárdról 8 milliárdra ugrott a kezelt vagyon fél év alatt. Az SPB-t követően a Raiffeisen és az Erste közel 9%-os vagyonbővülése volt a második és harmadik legnagyobb a sorban...

A HÁTTÉRBEN A KISGAZDÁK VOLTAK – CSAK LEGENDA, HOGY A NÉMETEK KÉRÉSÉRE CSINÁLTÁK KI A MAGYAR NAGYÜZEMI MEZŐGAZDASÁGOT?

168 ÓRA
Szerző: RÓZSA PÉTER
2020.07.27. 


Lapunk június 17-i számában jelent meg dr. Gazdag László cikke a magyar mezőgazdaság rendszerváltás utáni hanyatlásáról. Ebben az volt olvasható, hogy amikor 1990-ben Antall József a német kancellárhoz látogatott, Helmut Kohl állítólag arra kérte, hogy számolja fel a nagyüzemeket a mezőgazdaságban, ezen belül építsük le az amúgy is túltermeléssel küszködő állattenyésztést, és álljunk át a növénytermesztési alapanyag-termelésre. Magyarul: legyünk a nyugati államok puszta növénytermesztési nyersanyag-beszállítói. Bármilyen durva beavatkozásnak látszik is, annak tükrében, hogy Magyarországon valóban sikerült a korábban eredményes, világszínvonalú, integrált termelési rendszerben működő nagygazdaságokat felszámolni, még igaz is lehet, hogy volt ilyen német kérés. Akkori bonni nagykövetünket, Horváth Istvánt – aki előkészítette Horn Gyula, illetve Németh Miklós németországi tárgyalásait, és minden találkozón, tehát az említett megbeszélésen is személyesen részt vett – arról kérdeztük: volt-e ilyen nyomás a kormányon Kohl részéről.

Találkozott a németországi tárgyalásokon akár szóban, akár írásban, hasonlóan konkrét, a gazdaságunkat érintő kéréssel, javaslattal?

Az egész tárgyalássorozatot én készítettem elő, beleértve a tematikát is, és a megbeszélések mindig ennek szellemében folytak. Ott semmiféle, a magyar mezőgazdaságot érintő kérdés nem volt napirenden. Több szempontból sem lehetett. Először is Kohl annál sokkal tapintatosabb politikus volt, mint hogy bármilyen nyomást gyakoroljon a magyar tárgyalófelekre. Ugyanakkor a rendszerváltás és a német egyesítés olyan hatalmas történelmi fordulópont volt a világpolitikában, hogy a kapcsolatok kiépítését egy ilyen alkalommal nem lehetett felaprózni bizonyos gazdasági ágazatok ügyeire. Aki ezt állítja, az biztosan nem volt ott a bonni tárgyalásokon. Később, a már Budapesten megtartott Antall–Kohl-találkozón ugyan nem voltam jelen, de aki a német politikát ismeri, tudhatja, hogy a kancellár soha nem tett volna ilyen brutálisan és ilyen konkrétan ajánlatot bármely részkérdésben. Aki ezt sugallta, az szeretné utólag Kohlnak és Antallnak a szájába adni, hogy ez történt. Kétségtelen viszont, hogy abban az időszakban voltak Magyarországon olyan politikai erők – elsősorban a kisgazdapártra utalok –, amelyek nagyon érdekeltek voltak abban, hogy szétverjék a nagyüzemi gazdaságokat, és egy apró, kis gazdaságokból álló rendszert hozzanak létre.

Tehát nem a politikai vezetés, hanem különböző lobbik érdeke lehetett az agrárium feldarabolása és újraosztása?

Elsősorban az osztrákok jelentkeztek be, akik a tiszta föld megvásárlásában voltak érdekeltek, de a tiszta földet nem árutermelés céljára hozták volna létre, hanem a korszerű mezőgazdasági gazdálkodás érdekében, mert hiszen Ausztriában a használható földterület lényegesen kisebb, mint Magyarországon. Főleg a határ menti területeken voltak érdekeltek, hogy ott korszerű mezőgazdasági termelést létrehozva, tulajdonképpen kiterjesszék a termelési lehetőségeiket Ausztria határain túlra...

A TÍZMILLIÁRDOS ÜZLET MÉSZÁROS ÉS CSÁNYI ÁRNYÉKÁBAN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.07.27.


"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."

Ez az Einstein idézet fogadja a látogatókat a távvezeték-építésekre és kapcsolódó munkákra szakosodott Forest-Vill Kft. honlapján. A vállalat egyik alapítója, Barna Zsolt mintha csak a Nobel-díjas fizikus szavait próbálta volna bizonyítani az elmúlt években. A bankár Csányi Sándor közvetlen helyetteseként egyfajta összekötő szerepben dolgozott Mészáros Lőrincnek is, akivel személyesen is jóban van, miközben a háttérben saját tízmilliárdos bizniszét, a Forrest-Villt gründolta.

Múlt héten azonban kiderült, hogy erre a helyzetre nem biztos, hogy igaz Einstein megállapítása, Barna Zsolt ugyanis hirtelen távozott az OTP-nél betöltött, nagy hatalmat biztosító szerepéből.

Csodálatos előrelátás a rezsicsökkentés után


Maga a Forest-Vill kifejezetten fiatal, alig ötéves vállalkozás, de az alapításának volt előzménye. A cég egyik alapító tulajdonosa Adorján István ugyanis már a kilencvenes évek közepe óta a szakmában dolgozott, saját vállalata, az Adorján-Bau Kft. több mint két és fél évtizede épít áramszolgáltatóknak, referenciái alapján elsősorban az ELMŰ-Émásznak.

Az üzletember 2015 végén azonban valamiért úgy érezte, hogy – az eddiginél láthatóan komplexebb munkákra – új céget kell alapítania, méghozzá a bankárvilágban akkor már jól ismert, évekig a pénzügyi felügyeletnél, majd 2010-től az OTP-nél dolgozó Barna Zsolttal közösen. A szakmában járatos, kicsit előre tekintő szakembereknek ekkor már elég egyértelmű lehetett, hogy az ágazatban komoly átalakulás lesz. Ahhoz azonban már tényleg elég jól kellett ismerni az iparágat, hogy valaki rájöjjön:

ennek a folyamatnak a végén milliárdos állami megrendelések lesznek
...

VILÁGJÁRVÁNY: VAN-E ÖSSZEFÜGGÉS A TESZTEK SZÁMA ÉS A FERTŐZÖTTEK SZÁMA KÖZÖTT?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2020.07.27.


A környező országokban újraindulni látszik a koronavírus, viszont Magyarországot még nem érte el a második hullám. A régió többi országával ellentétben a tesztelések száma se emelkedett itthon látványos módon. Jogos lehet a felvetés, hogy a stagnáló szűrés miatt nincsen jelentős növekvés a fertőzöttek számában. Cikkünkben erre próbálunk választ találni...

MŰVÉSZKEDÉS A SZÁMOKKAL A JÁRVÁNY ÁRNYÉKÁBAN

NÉPSZAVA 
Szerzők: HOMPOLA KRISZTINA, TÖLGYESI GÁBOR
2020.07.27.


A koronavírus-járvány egyik legnagyobb - többek között pénzügyi - vesztese a kulturális élet. Közös érdekképviselet nincs, az állami támogatási rendszer pedig nem látható át könnyen.

Információink szerint még nem született döntés, a kormány szerdai ülésén határoz arról, hogy augusztus 15. után lehet-e 500 fő fölötti zenés-táncos rendezvényeket tartani. A Népszavának név nélkül nyilatkozó kormányközeli politikusok szerint még mindig nagy a bizonytalanság, a kormánypolitikusok hivatalos nyilatkozatai inkább a korlátozások fenntartását vetítik előre. A popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős kormánybiztos Demeter Szilárd szerint a beltéri rendezvények esetleges 200 fős limitje - ami szintén felmerült - az egész kulturális életet hazavágná. A kulturális mentőcsomagokról szóló hírekben röpködnek milliárdok, 1 milliárd forintot már kiosztottak. Ez részben átfedésben van azzal az 5,1 milliárdos "a koronavírus világjárvány kulturális, művészeti szférát érintő hatásának enyhítéséről szóló" csomaggal, amelyről júniusban született kormányhatározat. Emellett Demeter Szilárd, a popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős kormánybiztos is 5 milliárdos tervezettel állt elő, amelyről még nem született döntés. Az egyre kétségbeesett helyzetben lévő művészek képtelenek a közös érdekképviseletre, a politikusok pedig vérmérsékletüktől függően adnak objektív információkat vagy tesznek hangulatkeltő kijelentéseket. ..

NEM AZ A KÉRDÉS, KI KEZDTE EZT A MOCSKOS VISELKEDÉST, HANEM AZ, HOGY KI FEJEZI

KOLOZSVÁRI SZALONNA /  VENDÉG
Szerző: ROPOLYI PÉTER
2020.07.26.


...Tegnap írtam az Indexnek. Nem ömlengtem, nem dicsértem őket rommá, inkább csak olyan tényeket közöltem, amit szerintem ők maguk is tudnak. Leírtam nekik, hogy jómagam minek látom az Indexet. Egy hatalmas kőkocka, ami egy omladozó oszlop tartóköve. Ennek a kőnek az eltávolításával talán az utolsó olyan oszlop dől el, ami tartja a szólásszabadság megtépázott szobrát. Nem egerésztem sokat a levélben. Megírtam nekik, hogy semmi esélyt nem látok arra, hogy bárki is kiálljon mellettük, mert néhány ezer emberen kívül senkit nem érdekel a dolog. Nem akarják, nem tudják átlátni, hogy ez az esemény mit is jelent. Visszautalhatnék a szokásos érveimre, hogy mindenki félt ezt-azt – család, vagyon, munkahely –, miközben észre sem veszi, hogy a munkahelyét bármikor, egy tollvonással megszüntethetik, hogy ugyanezzel a tollvonással vagyontalanná, földönfutóvá tehetik. Mikor ez megtörténik, akkor mindenki csak tátog, mint hal a parton. Az Index ellehetetlenítése, az újságírók elüldözése már nem intő jel, vagy figyelmeztetés. Következmény. A nemtörődömség, a többség „leszarom” viselkedésének következménye. Orbánék történelemhamisításának egy mérföldköve. Rátették a zsebhokitól maszatos kis kezüket az ország legnagyobb, független portáljára. Idő kérdése, hogy mikor tűnnek el a régi cikkek, mikor éri „baleset” az adatbázist. Persze, mindez nem számít. A szaráradat finom meleg, csak vitetjük magunkat vele.

Tegnap olvastam egy véleményt egy Index olvasótól. „Orbán Viktor a történelem sarokköve lehetett volna”. Igazat adok neki. Az lehetett volna, de nem sarokkő akart lenni, hanem uralkodó, harcos, hős, a nép megmentője. Mindent elkövetett, hogy ilyennek láttassa saját magát. Most is ezt kommunikálja. Ő bizony legyőzte a liberális, sorosista, bevándorlópárti rohadékokat az Unióban. Mindezt csak azért, mert ő volt katona. Csak nem a hadsereget promotálja itt? Egy ekkora hadvezérrel, és egy még nagyobb Németh Szilárddal mit veszíthetünk? Ezt ugyan nagyon sokan nem veszik be, de nem is kell. Ez nem nekünk szól. Ez a jövőnek szól. A baráti, államilag jól fizetett archívumokban lesz csak fellelhető, és csak a jövőben nyer igazi értelmet. Ez egy üzenet azon felnövekvő nemzedéknek, akik most az általuk írt (hamisított), történelem, irodalom, és egyéb könyvekből tanulnak. TE, aki azt mondanád a gyermekednek, hogy ez nem igaz, nettó hazugság, nem szólsz egy szót sem, mert a gyermeked kap egyest, talán még azt is megéred, hogy „politikailag megbízhatatlan” leszel. Mint régen. A Fidesz kommunikáció a jelen egyik nagy bűvésztrükkje, de a jövő kulcsa. Annyiszor mondtam, hogy nem siránkozni kell a múlton, hanem tanulni belőle. Orbán Viktor tanult belőle. Megtanulta, hogy hogyan, s miképp kell és lehet hosszútávra berendezkedni...