2020. november 24., kedd

RÁADÁS: GORBACSOV TITKAIT OSZTJA MEG EGY KÖNYVBEN SZEMÉLYES ISMERŐSE, ZOLCER JÁNOS

EURONEWS
Szerző: GÁBOR ÁCS
2020.10.10.


Nehezen éli meg a néhány hónap múlva 90 éves Mihail Gorbacsov, hogy miközben a világ Nobel-békedíjjal jutalmazta a hidegháború lezárásához vezető erőfeszítéseit, hazájában sokan megvetik, és mind a mai napig a Szovjetunió szétverését vetik a szemére. Csak egy teát kért egy belföldi repülőjáraton nem is olyan régen, és egy idősödő utaskísérő dühösen ripakodott rá, hogy nem szolgálja ki, mert ő verte szét a Szovjetuniót. A kerek születésnap közeledtével írt könyvet a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről Zolcer János.

Televíziós producerként találkozott számtalanszor Gorbacsovval, két évtizedre nyúlik vissza személyes viszonyuk. A munkakapcsolatból baráti ismerettség lett, a hivatalos programokon túl elvitte szülőfalujába, Privolnojébe és a dácsájába is. Zolcer János a koronavírus-járvány alatt keletkezett szabad időt használta ki arra, hogy megírja mindazt, amit a világ legnagyobb hatalmának egykori vezetőjéről húsz év alatt megtudott.

Gorbacsov megdöbbent egy nyugati atombunker láttán

Gorbacsovval több százszor találkozott Zolcer János. Bush elnöknél három hetet töltöttek együtt az Egyesült Államokban, és elkísérhette Németországba Helmut Kohlhoz, Izraelben Simon Pereszhez. A politikus is meglátogatta lakásán a kötet szerzőjét, Budapesten és Münchenben is.

„Én a München melletti Grünwaldban laktam, és ott vettem egy házat, ami Erzsébet királynő tulajdona volt, és amiben a kanadai konzul lakott. Ennek a háznak a pincéjében volt egy atombiztos bunker, amibe csak egy zsilipkamrán keresztül lehetett lejutni. Amikor Gorbacsov nálam járt, ezt az atombunkert látva szembesült azzal, hogy a nyugati világ mennyire félt a Szovjetuniótól. Nagyon megdöbbent azt látva, hogy a bunker kialakítása többe került, mint a fölötte lévő hatalmas villa.”

Bush: intézd el, hogy hallgasson!

Magánemberként végtelenül egyszerűnek, kedvesnek, türelmesnek és bölcsnek ismerte meg a Szovjetunió egykori vezetőjét Zolcer. Személyiségének persze volt árnyoldala is, de ezek a kedvező tulajdonságok segítették abban, hogy refomrjait végig tudja vinni.

„Még a mai napig is nagyon jókat lehet vele beszélgetni, bár hogyha a fonákságokról kérdez, Gorbacsovnak egyik kellemetlen szokása, hogy nagyon hosszan szeret beszélni. Egyszer, amikor Bush elnökkel ültünk a tengerparti házában, egy idő után Bush diszkréten félrehívott, és azt mondta: János, ha most nem intézed el, hogy Gorbacsov ne fél óra hosszan kérdezzen, és néha hallgasson is, akkor én nem csinálom tovább!”

A volt szovjet elnök titkairól is szól a most megjelent könyv. Kiderül például, hogy Mihail Gorbacsov annyira becsülte az ételt, hogy a halnak még a szemét is megette. Ezt először akkor vette észre Zolcer, amikor együtt mentek a politikus szülőfalujába, és kocsonyát ettek. Az egyszerű sorból származó politikus elmesélte, hogy ő is megtapasztalta, hogy mekkora éhínségeket vészeltek át az emberek.

Genscher: toljon ki az amerikaiakkal!

Szárazul hangzik a történelmi tény, hogy Gorbacsov reformjai a hidegháború végéhez vezettek, de Zolcer János szerint nagyon is életszerű háttere van annak, hogy ez így történt. Túl azon, hogy származása miatt soha nem szakadt el a valóságtól, nyitott maradt a jó javaslatokra.

A nyugat-német külügyminiszter, Hans Dietrich Genscher azt mondta egyszer Gorbacsovnak, hogy toljon ki az amerikaiakkal, és hagyja őket ellenségkép nélkül. A szovjet vezető ezt komolyan vette, odaállt Reagan és Bush elé is, és azt mondta, hogy Moszkva nem akar háborúzni, és a leszerelés mellett érvelt. Az amerikai politikában valóban zavart keltett a hidegháború vége, hiszen az ellenségkép elhomályosulásával már kevésbé volt indokolható a hatalmas védelmi kiadás vagy az erős CIA működtetése.”
...

VÉGKÉPP KÖZÖS LISTÁRA KÉNYSZERÍTI AZ ELLENZÉKET A FIDESZ–VOLNER-KOALÍCIÓ

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2020.11.24.


Ahogy beszámoltunk róla, a Fidesz-KDNP kedden támogatta az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit a parlamenti választáson. E szerint csak az a párt állíthatna listát, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – minimum 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. (Eddig ehhez elég volt 27 egyéni jelölt, a Fidesz javaslata ezt 50-re emelte volna, kilenc megyében.)

Hogy a korábban a Jobbik frakcióvezetőjeként működő, majd a Mi Hazánkkal kacérkodó, végül az önmagáról elnevezett pártot megalapító Volner alakulata ezt meg tudja-e majd ugrani, vagy a javaslattal a szélsőjobboldali politikus magát is száműzi a választáson indulók közül, azt még nem tudni, az viszont valószínű, hogy az indítvány végképp közös listára kényszeríti az ellenzéki pártokat.

Nehéz azt gondolni, hogy Volner hirtelen ötlete egyszer csak megtetszett a bizottságban ülő kormánypártiaknak – az ellenzék már az indítvány benyújtásakor is arra számított, hogy azon még alakítani fog a kormányoldal. Mindennek ellenére a törvényjavaslat parlamenti vitájában a fideszes Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem akadályozza, a KDNP-s Vejkey Imre pedig azt, „hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak.

Hát, most már aligha tehetik...

ORBÁN MOST KEZDI ELADÓSÍTANI AZ ORSZÁGOT, ELINDULT ÉS CSŐD FELÉ TART A NER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.23.


Orbán szilárd elvei ellenére elkezdett kölcsönökből élni, ami azt jelenti, hogy hitelfelvétel nélkül már csődbe menne a rezsim. Mindenki ismeri Orbán álláspontját a hitelekről, amit többször, sőt gyakran kifejtett. Ennek lényege, hogy a hitelek elindítanak egy eladósodási spirált, amiből nem lehet kijönni, és csődbe döntik azországot. Ezért volt első dolga az adósrabszolgaság elleni szabadságharc, és minden pénzt összeszedett, még az emberek nyugdíj-pénztári megtakarításait is ellopta, hogy kifizesse a hiteleket. Ennek kétségkívül volt gazdasági haszna, de az ország visszasüllyedt ugyanoda, mert a hitelfizetés helyett a pénzt ellopták, másrészt a korrupcióra és a protekcionizmusra épülő gazdaság nem működik.

Ezért sokkal nagyobb figyelmet érdemel a tény, hogy Orbán több évtizedre eladósította az országot (mivel övé az ország, így önmagát, de a pénzt a népnek kell visszafizetnie), mint amekkora figyelmet kap a tény, hogy Orbán felvett egy 2,5 milliárdos euróhitelt. Mint mondta, a 800-900 milliárdnyi forint hitel felét tíz évre, felét harminc évre vette fel. Vannak olyan gazdaságpolitikusok, akik nem félnek a hitelektől, hétköznapi dolog számukra a hitelfelvétel, ami a működés szerves része. Orbán azonban megrögzött hitelellenes, aki soha nem venne fel hitelt, ha nem szorul rá. Ennek a rászorultságnak is esetében olyannak kell lennie, hogy ne legyen más megoldás, mint a hitel. Ez viszont azt jelenti, hogy bajban van.

Mivel nem látszik, hogy ezt a hitelt egy olyan fejlesztésre vagy beruházásra vette fel, amely a hitelt és kamatait többszörösen megtermeli, várhatóan a hiteltörlesztés jelentősen megtermeli a költségvetést, lelassítja a növekedést, és elindul egy gyorsuló, lefelé vezető spirál. Ez a hitelfelvétel, a több évtizedre való eladósodás súlyos figyelmeztetés, hatalmas felkiáltójel, hogy az Orbán-rezsim a csőd szélén áll, különben Orbán soha nem vett volna fel hitelt. Ő maga mondta el azt számos alkalommal, hogy ez a csőd, az elszegényedés, a nyomor biztos útja. A hitel ugyanis nem a megélhetésre való, mert akkor az még nagyobb bajt okoz, hanem biztosan megtérülő befektetésekre, amelyek hamar kitermelik a hitelt és a hitel árát. Ilyenről azonban nem tudunk.

A kötvénykibocsátással szerzett pénz részben a járvány okozta károkat enyhítheti, másrészt garancia lehet arra az esetre, ha a jogállamiság hiánya miatt nem jönnek az EU-s pénzek. Jelezhette ezzel azt is, hogy nem szorul rá a hirtelen pénzre, ezért nem kényszerül kompromisszumra a jogállamiságról szóló vitában. De a találgatások mellett száz szónak is egy a vége: ha az ország valóban stabil anyagi helyzetben lenne, akkor Orbán soha nem nyúlna hitel után, hanem mindent saját erőből oldana meg. Egész politikai pályafutása a hitelek és az eladósodás utálatára épült, ezzel támadta mindig a szoci kormányokat, akik nagyon szerettek hitelből élni. Most már ő is rákényszerült. Korábban a válságkezelést sem hitelből akarta finanszírozni, már az is annak számít. Elérte a NER-t a pénzhiány...

PAUL LENDVAI: ORBÁN TAKTIKAILAG MÉG VISSZAVONULHAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.24.


„Alapvető változást is észlelhetünk: Soros ide, Soros oda, a nemzetközi sajtóban sokkal többet írtak az utóbbi időkben a magyar helyzetről, a kleptokráciáról, a különböző oligarchákról, a visszaélésekről, az Orbán-családról… Ma már sokkal rosszabb a magyar imázs, annak ellenére, hogy a kormány sok pénzt költ külföldön propagandára. Vagyis egy sokkal nehezebb és veszélyesebb helyzet állt elő, amit Orbán eredendően rosszul mérlegelt. De taktikailag még mindig visszavonulhat” – Így nyilatkozott Paul Lendvai Ausztriában élő író a Hírklikknek a nemzetközileg nagy vihart kavart vétó ügyében. Azt is elmondta: lehetséges, hogy Orbánt elhagyta a szerencséje és az újabb pókerjátszmája vereséget hoz számára. Lendvai szerint, egy esetleges kompromisszum esetén, nagyon nehéz lesz – mindkét fél számára – arcvesztés nélkül kijönni ebből a játszmából.


Ön, aki nagyon jól ismeri és a könyvében is elemzi Orbán Viktor hatalomtechnikai képességeit, most sem lepődött meg a vétóján?

– De, meglepett. És egyben arra is rámutatott a lépése, hogy az Európai Unió határozott kiállása a jogállami elvek mellett, közelről érinti őt. Konkrétan arra gondolok, hogy kellemetlen lenne számára, ha az eddigi, és a jövőbeni EU-s pénzek elosztását, elköltését szigorúan vizsgálnák Magyarországon. Tulajdonképpen azzal, hogy már eddig is távol tartotta az országot az európai ügyészség intézményétől, világossá tette, hogy veszélyesnek tartja az új megállapodást, és ennek elhárítása érdekében hajlandó pókerezni...


EZ JUT ESZÉBE A CSALÁDBARÁT MAGYAR KORMÁNYNAK A GYERMEKJOGOKRÓL - BRÜSSZEL, SOROS ÉS A JOGI KISKAPUK. DE LEGINKÁBB SEMMI.

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: kkerenyi
2020.11.24.


November 20-a 1989 óta a Gyermekjogok Világnapja:
ezen a napon fogadta el az ENSZ közgyűlése a Gyermekjogi Egyezményt (UN Convention on the Rights of the Child). Magyarország 1990-ben csatlakozott az aláírók köréhez, és 1991-ben ennek szellemében született a ma is érvényben lévő gyermekvédelmi törvény. Az egyezmény jóval több, mint egy szimbolikus gesztus: betartási kötelezettséget is ró az aláíró államokra. Éppen ezért különösen kínos, hogy a magát kereszténynek és családbarátnak tartó magyar kormány egyszerűen megfeledkezett erről a fontos dátumról.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki gyakran és szívesen hivatkozik arra, hogy a gyermekek az ország jövője, és előszeretettel fotózkodik óvodásokkal kampányidőszakban, a jeles napot a futballeredmények ismertetésével és könnyed, jóleső sorosozással kezdte egy rádióinterjúban. A világjárvány kapcsán azt is megemlítette, hogy a politikai érdekek helyett az emberi életek számítanak. Ehhez képest bármilyen, oktatást, gyermekjólétet, családpolitikát érintő megnyilatkozást mellőzött azon a napon, amikor nemzetközi szervezetek világszerte igyekeztek felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatott helyzetére...

ITT OLVASHATÓ

KERTÉSZ ÁKOS: SUSOGÓ JUHARLEVELEK

AMERIKAI NÉPSZAV ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2020.11.23.


I.

Esztétikai közhely: a boldogság nem ábrázolható, csak ha veszélyeztetett. Hogy valaki reggel boldog, este boldog, másnap is boldog, harmadnap is boldog, az maga a dögunalom. Kanadáról ezért nehéz írni. Mióta a lábunkat Kanada földjére tettük, csak jó történt velünk.

Bárhonnan nézve Kanada a béke szigete. A tolerancia, a megértés, az elnézés, a barátság és a szeretet földje.

Ezek itt színvakok, nem látják a bőr színét. Itt nincs fekete meg fehér meg sárga, meg kreol – csak ember van. Aki itt él, az kanadai és kész.

Ülök még egy kicsit a reggeli tornám után a szobabiciklin, kibámulok az ablakon. Nyolc éve vagyok Kanadában. Valamivel több mint egy éve vagyok kanadai állampolgár. Ez a hazám.

Ezen belül a szűkebb hazám Québec. Québec Kanada második legnépesebb tartománya Ontario után. Ez az egyetlen, ahol túlnyomórészt francia nyelvű a lakosság.

Apám kimondottan frankofón volt. Jól beszélt franciául, imádta a francia nyelv pontosságát, a szellem könnyedségét, derűjét, a társadalom demokratizmusát. Itt minden nő, az utcaseprőtől, a márkinőig Madame; ezzel jött haza párizsi útjairól. Ebben a szellemben minden hölgynek, a rikkancstól a grófnőig ‒ tanított engem ‒ kezicsókolom jár Magyarországon. Franciák között mindig érzem korán eltávozott apám szellemét...

DONALD TRUMP BRUTÁLISAN ELADÓSODOTT – HOGY KERÜLHETI EL AZ ANYAGI KATASZTRÓFÁT?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2020.11.24.


Hatalmas adósságot halmoztak fel Donald Trump cégei az elmúlt évek alatt, emellett minden jel arra mutat, hogy az elnök újraválasztási kampányának költségvetése is jelentős mínuszba fordult, az elhúzódó jogi csatározás miatt pedig folyamatosan nő a tartozásuk mértéke. Trump milliárdos, de vagyonának nagy része egy évek óta veszteséget termelő ingatlanbirodalomban hever, melyet nem lehet egyik pillanatról a másikra likvidálni. Pedig valamilyen megoldást ki kell majd találnia, hogy gyorsan pénzhez jusson, hiszen 1,1 milliárd dolláros vállalati adósságából mintegy 400 millió dollárt pár éven belül vissza kell törlesztenie. A januárban leköszönő elnöknek állítólag van már néhány új üzleti ötlete, de hosszabb távon nehezeítheti a helyzetét, hogy egy régi, bizalmas üzleti partnere, a Deutsche Bank szakítani akar vele...

„CSAK ÁLLTAM ÉS NEM HITTEM A SZEMEMNEK”

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.11.24.


Egészen csodás kalandokkal folytatódtak Nikiék amerikai kalandjai, akik ezúttal a texasi Big Bend Nemzeti Parkhoz érkeztek meg. Kanyonok, sivatagok és hegyek várták őket, némi puma- és medveveszéllyel fűszerezve...

BÉKÁK A MOCSÁRBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2020.11.20.


...Nem először utalok arra, hogy a 2016‑ban elfogadott és máig érvényben lévő Fokozatváltás a felsőoktatásban című középtávú stratégia, amely szándéka szerint 2030-ig határozta (volna) meg a fejlesztés irányvonalait, és amelyet Palkovics (akkor még) államtitkár gondozott, sem magánosításról, sem alapítványi egyetemekről nem szólt. Ezek az ötletek tavaly öltöttek testet, amikor először a vagyonkezelő alapítványokról szavaztattak meg egy törvényt az engedelmes képviselőkkel, akik ekkor még aligha gondolhatták, hogy egy más országokban megszokott konstrukció itt az állami vagyon magánosításának az eszközéül szolgál a közérdek címkéje alatt.2 Majd idén tavasztól kezdve sorban löködték be a hol készséges, hol tiltakozó, hol beletörődő egyetemeket az egyforma Prokrusztész-ágyakba fölösleges végtagjaik gyanánt mindenekelőtt a közalkalmazotti jogviszonyokat lenyiszálva.3

A mondabeli görög szörnyeteg az éjszakai nyugodalmon kívül semmit sem ígért vendégeinek, ám a felsőoktatás hazai felelősei versenyképességet, támogatásnövelést, kevésbé bürokratikus működést helyeztek kilátásba áldozataiknak, akiket – a külön kasztot képező iparművészeti és állatorvosi egyetemeken kívül – meg se kérdeztek, vagy ha igen, meg se hallgattak a döntéshozók. Azt is szóba hoztam már, hogy a külföldi mintaként (vagy inkább csak ötletként?) szolgáló alapítványi intézmények egyrészt olyan szakterületeken létesülnek, amelyeken várható a törzstőkéhez való hozzájárulás a képzésirányokban érdekelt cégektől, sőt ezek gyakorlatilag is megvalósulnak, másrészt az autonómiájukat ott hiánytalanul megőrző egyetemeknek közvetlen beleszólásuk van az itteni kuratóriumoknak megfelelő testületek tagságának összeállításába.

Hazánkban egyelőre nyomát sem látni, még csak homályos szándéknyilvánítások formájában sem, hogy azok a nagy ipari vállalatok, amelyek a szóba jöhető alapítványi egyetemek székhelyén telepedtek meg, mint Győrben az Audi vagy Kecskeméten a Mercedes, kívánják-e kiegészíteni az érintett alapítványok vagyonát. Más esetekben, mint Sopron vagy Miskolc, viszont fogalmam sincs, honnan várnak ilyen támogatást a kuratóriumok. Aligha számíthatnak a soproni elnök, Csányi Sándor bankjának a nagyvonalúságára, a miskolci igazságügy-miniszter elnök pedig csupán a jogszabályokat tudná a javukra hajlítani, de abból pénzt nem látnak. Tudjuk persze, hogy a törvényben rögzített formula szerint majd az állammal szerződéseket kötnek a képzések támogatására, de ez a közmondásos kutya vacsoráját idézi fel bennem.

Erős a gyanúm ugyanis (de ne legyen igazam), hogy ez az egész alapítványi játszadozás az emberek sorsával két célt szolgál. Az egyik kezdettől fogva világos volt: a közalkalmazottiság már Lázár János által megígért felszámolása kiszolgáltatott helyzetbe taszítja az oktatókat és más dolgozókat, ami az akadémiai szabadság elvének megcsúfolása, és könnyen oda vezethet, hogy a bármely okból szót emelő oktatót rövid úton elbocsáthatják, s ezzel a temető csendjét honosítják meg az egyetem egyik alapfeladata, a kritikus gondolkodás elsajátíttatása helyén, visszaidézve egy csaknem elfeledett világot.

A másik cél a csökkenő diáklétszám miatt zsarolható intézmények szakkínálatának visszafogása, ezzel a képzések változatosságának és vertikumának csökkentése.4 Ezt hívtam kezdettől fogva Parragh-tervnek, a saját választott szakmájában sikertelen, de politikai vonalon karriert csináló kereskedelmi és ipari kamarai elnök oktatásellenes hozzáállása miatt. És ha megnézzük az átalakított vagy arra esélyes intézményeket, szinte kivétel nélkül egyharmadnyival kevesebb diák jelentkezett hozzájuk, mint tavaly, amikor az idei 91 ezerhez képest jó húszezerrel többen tanultak volna tovább felsőfokon. Arra számítok tehát, hogy amikor beindulnak a tárgyalások a finanszírozási szerződésekről, akkor újabb csapdák nyílnak előttük, és vagy önként beléjük sétálnak és az előírt szakokat szüntetik meg, vagy vállalják, hogy a csökkentett támogatásból maguk gazdálkodják ki a leépítéseket...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ) 

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ORBÁN KELEPCÉBE LAVÍROZTA MAGÁT, A VÉTÓJA CSŐDBE VIHETI AZ ORSZÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.11.24.


Hazugság, hogy Magyarország évekig nélkülözni tudja az uniós pénzt, Orbán bejelentése hamis, félrevezeti az országot! – nyilatkozta a Hírklikknek Bodnár Zoltán. A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint, a brüsszeli pénz nélkül már csődbe ment volna az ország. Orbán belengetett vétója a jogállamisági mechanizmus érvényesítését leállítani nem tudja. Felfüggeszthetik a támogatások kifizetését azokra a programokra, amelyeket Orbán a nemzeti költségvetés terhére megelőlegezett a strómanoknak, és NER-oligarcháknak.


A kormány felvett 2.5 milliárd eurót, azaz 900 milliárd forintot. Olyan látszat keletkezett, hogy a kabinet így teremti meg a vétó feltételeit, mintha nem is lenne szükség az unió pénzére. Valóban ez történik?

– Az ország finanszírozhatóságával kapcsolatos orbáni kommunikáció minden elemében hamis és félrevezető. Az említett hitelfelvétel természetesen nem az elmúlt hetekben, hanem még tavasszal kezdődött, akkor bocsátották ki az első devizakötvényt. Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy hitelt felvenni öngyilkosság. Matolcsy György pedig arról beszélt, hogy devizahitelt felvenni kifejezetten tilos...


IDŐSEKRŐL AZ IDŐSEK NÉLKÜL

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.11.24.


Újra bevezetik az idősávos vásárlást a 65 év felettieknek. Erről csak kirakattestületével egyeztetett a kormány. A nagy szervezetek több intézkedést vártak.


A Facebook közönsége előtt írta alá Orbán Viktor kormányfő tegnap azt a kormányrendeletet, amit állítása szerint az Idősek Tanácsa hétfő reggel megtartott ülésének javaslatára fogalmaztak meg az idősek vásárlási idősávjának újbóli bevezetéséről. Nem sokkal korábban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy MTI hírrel ágyazott meg a bejelentésnek, mondván, a testület tagjai kérik az idősávot, de azt is, hogy bármikor vásárolhassanak. Így döntöttek arról, hogy a 65 év fölöttiek bármikor vásárolhatnak, de hétköznapokon délelőtt 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap pedig reggel 8 és 10 óra között csak ők tartózkodhatnak az üzletekben, a fiatalabbak nem. A gyors reagálású kormány illúziójához asszisztáló 12 fős kirakattestület, az Idősek Tanácsa a valóságban készen kaphatta a rendelet szövegét, hogy bólintson rá, legalábbis így gondolják a körből kirekesztett szervezetek vezetői. Az ország egyik legnagyobb idősügyi szervezetével, az ezer klubot és 120 ezer tagot összefogó Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetségével nem egyeztetett a kormány. 

A szervezet vezetője szomorúnak nevezte, hogy a miniszterelnök szűk körű tanácsadó csapatának mindössze ennyi jutott eszébe, miközben a koronavírus elsősorban az idősek körében szedi az áldozatait. Hegyesiné Orsós Éva szerint biztos, hogy sokaknak megnyugtató lehet, ha van egy védettebbnek hitt idősáv a vásárlásra, de az „Életet az éveknek” országos klubhálózat tagjai ennél sokkal komolyabb segítséget várnának a kormánytól. Rengetegen panaszkodnak például arra, hogy az állami egészségügy a járvány miatt nem képes megfelelően foglalkozni a nem Covidos betegekkel, egyre többen szorulnának magánellátásra, de nem tudják megfizetni. A magánegészségügy bevonásának módján kellene a kormánynak gondolkodnia – tolmácsolta a valódi tagsággal rendelkező idősszervezetek kérését az elnök, azzal kiegészítve, hogy hasonlóan égető szükség lenne ingyenes immunerősítő vitaminokra, mert a rezsi és a gyógyszerek, élelem megvásárlása után a nyugdíjasok töredékének marad ezekre pénze. Ők épp most szerveznek adománygyűjtést, hogy a tagságot országszerte elláthassák a vitaminokkal, a Béres Alapítvány pedig 8 millió forint értékben oszt szét ebben a körben Béres cseppeket. Orsós Éva alapvetőnek tartaná azt is, hogy a kormány ne kifossza, hanem támogassa az önkormányzatokat, hogy bővíteni tudják a házigondozó szolgálatukat, amire nagy szüksége lenne sok idős embernek...

RÁADÁS: HÁTTAL EURÓPÁNAK - A KULTÚRA, AZ OKTATÁS, A TUDOMÁNY ÉS A MÉDIA LEÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON 2010-2019

MAGÁNKIADÁS
Szerzők: BAJOMI IVÁN, BOZÓKI ANDRÁS, CSÁKI JUDIT, ENYEDI ZSOLT, FÁBIÁN ISTVÁN, GÁBOR GYÖRGY, GÁCS ANNA, GALICZA PÉTER, GYÁNI GÁBOR, HARIS ANDREA, HELLER MÁRIA, JÁSZAY TAMÁS, KENESEI ISTVÁN, KLANICZAY GÁBOR, KRUSOVSZKY DÉNES, KUBÍNYI KATA, KULCSÁR VALÉRIA, LŐVEI PÁL, MÁTÉ ANDRÁS, MÉLYI JÓZSEF, NAGY GERGELY, PÁSZTOR ERZSÉBET, POLYÁK GÁBOR, RADÓ PÉTER, RÉNYI ÁGNES, RÉNYI ANDRÁS, SIRATÓ ILDIKÓ, TŐKEI ÉVA, VÁRADI ANDRÁS, VÁSÁRHELYI MÁRIA
Budapest, 2020.


Az alábbi jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozo Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán‐rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén. 

A jelentés megírását az indokolta, hogy az egymást követő Orbán‐kormányok nemcsak a jogállamiság és a polikai, szociális jogok tekintetében, hanem az i tárgyalt kulturális területeken is szisztemakusan szembemennek az Európai Unió alapelveivel, értékeivel és normáival, azokat tudatosan megszegik. Magyarországon folyamatosan sérülnek olyan fontos európai értékek, mint az emberi méltóság védelme, a széleskörű hozzáférés biztosítása az oktatáshoz és a kultúrához, a társadalmi mobilitás feltételeinek megteremtése, a hátrányos társadalmi csoportok integrációja, a kulturális sokszínűség, a tudományos és művészi autonómia, a kulturális örökség védelme, a kiegyensúlyozo tájékozódáshoz fűződő jog, illetve a szakpolikákban olyan demokrakus normák, mint a társadalmi párbeszéd biztosítása, az átláthatóság vagy a szubszidiaritás. 

Az Orbán‐rendszer kulturális, oktatási, tudomány‐ és médiapolikai tevékenységének bemutatásával olyan területekről adunk hírt, amelyekről a nemzetközi közvélemény csak szórványosan értesülhete. Jelentésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzéből, az EU intézményeinek pénzügyi és polikai támogatásával egy olyan autokrakus rendszer épült ki és szilárdult meg Magyarországon, amely egyfelől aggasztó méretű demokrakus deficitet és súlyos társadalmi problémákat generál, másfelől helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra egész területén. 

A jelentés készítői az érinte területeken dolgozó vezető kutatók, oktatók, elismert szakemberek, akik közö van több akadémikus, egyetemi tanár, tanszékvezető, illetve volt kulturális miniszter is. A vállalkozást az Oktatói Hálózat kezdeményezte és fogta össze...ANGOLUL LETÖLTHETŐ INNEN (PDF)

A GAZDAGOKAT IS FULLASZTJA AZ ENERGIASZEGÉNYSÉG - MINDEN ÖTÖDIK CSALÁDTÓL JÖHET A FŰTÉSBŰZ, DE AZT MINDENKI SZAGOLJA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.24.


Az elmúlt évtizedben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint jelentősen javult Európa levegőminősége. Ilyen kedvező változásról Magyarországon aligha lehet beszélni. Szakértők szerint nálunk nagy gond, hogy húsz százalék rosszul és sokat fűt.


Európában jelentősen javult és csökkent a szennyezéssel összefüggő halálesetek száma, a légszennyezettség azonban még így is mintegy 400 ezer korai halálesethez vezet a kontinensen - közölte az EEA legfrissebb, 2018-as adataira hivatkozva az Európai Bizottság az MTI beszámolója szerint. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kiemelték: az előzetes adatok részletesebb értékelése megerősíti, hogy egyes légszennyező anyagok mennyisége akár 60 százalékkal is csökkent a kijárási korlátozások következtében.

A Légszennyezés.hu tegnapi adatai viszont azt mutatják, hogy nekünk nem sok okunk lehet az örömre. A tőlük étvett, szerkesztett térképen meglehetősen sok fekete pont sorakozik, ami már a „veszélyes” tartományt jelenti. A légszennyező anyagoknak való hosszú távú kitettség – írta a már említett jelentés – szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségeket okoz, amelyeket a koronavírus-fertőzött betegeknél a halálozás kockázati tényezőiként azonosítottak.

Ha tiszta levegőt szeretnénk, megfizethető energiára van szükség – hívta fel a figyelmet (már nem először) a Habitat for Humanity Magyarország. Nemrégiben egy animációs videóban ismertették az energiaszegénységet. Mint megállapították: a magyarországi légszennyezettség legfőbb oka a sok rossz energiahatékonyságú épület, és a nem megfelelő tüzelőanyagok használata...

„AZ ÁLLAMI GONDOZÁSNÁL MINDEN JOBB”

MAGYAR HANG
Szerző: GRIMM BALÁZS
2020.11.24.


Rögtön a rendkívüli jogrend bevezetése után a kormány a járvánnyal egyáltalán nem összefüggő két törvényjavaslatot nyújtott be a múlt héten. Az alaptörvénybe emelik, hogy az „anya nő, az apa férfi”, és módosítják a Polgári törvénykönyvet, így gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi adoptálás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. Ettől csak külön miniszteri engedéllyel lehet eltérni. Utánajártunk, mit szólnak ehhez az örökbefogadással foglalkozó szervezetek...

ELADTÁK AZ INDEXET, TÁVOZIK A FŐSZERKESZTŐ

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2020.11.23.Az Indamedia Network Zrt. megveszi az Index.hu-t kiadó cég részvényeit az azokat eddig birtokló alapítványtól, így a lap betagozódik az Indamedia-csoportba – írja a Kreatív az Indamedia közleménye alapján.

A változások részeként

távozik Szombathy Pál főszerkesztő-vezérigazgató és Sztankóczy András vezető szerkesztő is, a közlemény szerint közös megegyezéssel.

A cég kinevezett vezérigazgatója az a Starcz Ákos lesz, aki az Indamedia-csoporthoz tartozó Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa. Utóbbi ügynökség múlt héten olvadt be az Indamediába, Starcz ekkor az igazgatóságba is bekerült. Szombathy másik megüresedett pozíciója azonban egyelőre betöltetlen marad, azaz az Index.hu nem kap új főszerkesztőt.

Az Indamedia közleménye szerint azért vették meg a lapot a Magyar Fejlődésért Alapítványtól, mert az új tulajdonos “kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését”...


NEMCSAK A VAKCINA HATÁSOSSÁGA FONTOS, HANEM AZ IS, HÁNY EMBERT OLTANAK MAJD BE VELE

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2020.11.24.


Hiába „csak” 70 százalékos az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának hatásossága, ettől még tökéletes fegyver lehet a járvány elleni harcban. Könnyű szállíthatósága és viszonylag alacsony ára pedig még előnyt is jelenthet. De pontosan mit takar, hogy egy vakcina hány százalékban hatásos, és milyen eredményekkel sikerült legyőzni korábban olyan járványokat, mint a himlő vagy a gyermekbénulás? Mindent elmagyarázunk, amit az eddigi oltóanyagokról tudni kell...

ELHAGYJÁK A VÁLLALKOZÓK PARRAGH KAMARÁJÁT, DE A NAV-VÉGREHAJTÁST NEM ÚSSZÁK MEG

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.11.24.


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökeként magabiztosan szokta képviselni a vállalkozások állítólagos érdekeit, ha a szakoktatás vagy a felsőoktatás kérdéséről van szó, legújabban pedig az önkormányzatok gazdálkodását lehetetlenítené el azzal az ötlettel, hogy ne fizessenek a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzési adót (hipa) két éven át.

A Fidesz-kormányzat aktuális terveinek és ötleteinek véleményezésénél rendszeresen a vállalkozói oldalt képviselni hivatott kamarák valójában elég gyenge legitimációval rendelkeznek. A Parragh-éra alatt jelentősen csökkent a kamarák tagdíjbevétele és tagsága, a KSH legutóbbi adata szerint tavaly az 1,8 millió hazai vállalkozásból 18 604 tagjuk volt. A vállalkozások egy százaléka döbbenetesen alacsony szám, de ha kizárólag a gazdasági társaságokat vesszük figyelembe*, azoknak is csak 3,7 százaléka tag.

Érdemes megjegyezni, hogy nem egy kamaráról van szó, ugyanis megyénként egy-egy* területi kereskedelmi és iparkamara működik, míg az országos Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a területi kamarák a tagjai. Így amikor tagságról és bevételekről írunk, az egyes területi kamarák összességéről van szó.

Parragh László 2000 óta vezeti az MKIK-t, de a tagságról csak 2007-ig visszamenőleg sikerült adatot találnunk. Onnantól kezdve tavalyig 40 százalékkal, 31 ezerről 19 ezer alá esett a taglétszám, vagyis a jelek szerint egyre kevesebben tartják hasznosnak a tagságot az elvileg őket képviselő szervezetben...


HARMINC ÉVIG FIZETHETJÜK A NEMZETKÖZI TŐKÉNEK ORBÁN ÖNCÉLÚ TAKTIKÁZÁSÁT AZ UNIÓVAL SZEMBEN

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.11.24.


Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt években – vagy bátran mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedben – hangosan tiltakozott a nemzetközi hitelek felvétele ellen, rendszeresen hangoztatva, hogy abból jó nem sülhet ki, sőt, adósrabszolgasorba juttatná az országot, az elmúlt hónapok válságos időszakában láthatóan megenyhült e tekintetben.

Olyannyira, hogy a Kossuth rádió péntek reggeli, 180 perc című műsorában elmondta, Magyarország a nemzetközi pénzpiacokon jutott 2,5 milliárd eurónyi hitelhez, felerészt tíz, felerészt harmincéves futamidőre.

Ez annak fényében némiképp visszásnak tűnhet, hogy a miniszterelnök korábban épp az Európai Unió koronavírus-válság miatt tervezett, újraindító csomagjában foglalt közös, szintén harmincéves futamidejű hitelt kritizálta erősen, épp azért, mert ezzel hosszú távra köteleznék el magukat a tagországok, ráadásul közösen.

A 2021-től kezdődő hétéves, 1074 milliárd eurós költségvetési ciklus mellett 750 milliárd euró lenne a nemzetközi hitelből finanszírozott gazdasági mentőcsomag, ebből 390 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd pedig a tagállamoknak nyújtott hitel vagy garancia, ami a gazdasági helyzetük és a válságtól való érintettségük alapján oszlana el EU államai között, azonban a finanszírozására felvett nemzetközi hitelt az országok közösen törlesztenék. Az egyes tagállamok hozzájárulásának mértéke a közös költségbe befizetett összegek arányának felelne meg, a tagállamok tehát olyan arányban járulnának hozzá a törlesztéshez, ahogy az EU költségvetéséhez...

MA IS VELE REPÜLÜNK – A 85 ÉVES TÖRŐCSIK MARI 8,5 LEGJOBB FILMJE

24.HU
Szerző: KRÁNICZ BENCE
2020.11.23.


Törőcsik Mari nélkül elmondhatatlan a magyar színház és a magyar film története. Ám amíg színpadi szerepei megmaradnak azoknak, akik látták őt játszani az elmúlt több mint hatvan évben, filmes alakításait bármikor újranézhetjük. Ezzel a lehetőséggel éltünk most, és születésnapi cikkünkben kiválasztottuk nyolc és fél kedvencünket, vagyis nyolc nagy- és egy kisjátékfilmet. Törőcsik Mari november 23-án lett 85 éves. E hónapban jelentette be, hogy végleg visszavonul...

KORONAVÍRUSOS BETEGEKET GYÓGYÍTÓ ORVOS INDÍT CIKKSOROZATOT AZ ÁTLÁTSZÓN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2020.11.23.


Cikksorozatommal a laikus közönséghez szeretném közelebb hozni az intenzív terápia szakmai világát. Célom, hogy a COVID-19 betegek ellátásának bemutatásán keresztül valós és hiteles képet kaphassanak az olvasók arról, hogy valójában mi folyik egy kórház falain belül, hiszen Olaszországgal vagy Nagy-Britanniával szemben hazánkban ezek a videó felvételek és riportok hiányoznak a nyitott tájékoztatáshoz. Elkerülhetetlen, hogy saját véleményeket is fognak tartalmazni az írások, melyek segítenek majd árnyalni a szigorúan szakmai képet. A cikksorozat első részében a koronavírusos betegek ellátásában kulcsfontosságú intenzív terápia megszületését tekintjük át...

„DRÁGA, NE PRÓBÁLKOZZON, MERT FOGY A TÜRELMEM” – ORBÁN APJÁT KÉRDEZTÜK AZ ÁLLAMI MEGBÍZÁSAIRÓL

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2020.11.24.


November első keddjén, a kora délelőtti órákban fordultunk be a gánti dolomitbánya melletti parkolóba.

A portán elmondtuk, hogy a bányacég tulajdonosával szeretnénk beszélni. Alig telt el egy perc, mire kinyílt a porta melletti ajtó: fekete pulóverben, az arcán sebészi maszkkal és a homlokára tolt szemüveggel lépett ki elénk idősebb Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja.

Már több mint három éve foglalkozunk idősebb Orbán cégének állami munkáival. Azért mentünk Gántra, hogy személyesen kérdezzük őt a megbízásairól – miután korábbi e-mailjeink és telefonhívásaink sorra megválaszolatlanok maradtak.

Orbán Viktor korábban kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban. Az elmúlt években azonban cikksorozatban mutattuk be, hogy a Dolomit Kft. látványos felívelése (és évi milliárdos nyeresége) többek közt annak köszönhető, hogy a cég közpénzből finanszírozott építkezésekhez szállít építőanyagokat.

Ezzel kapcsolatban legutóbb közel százezer oldalnyi projektdokumentumot pereltünk ki, amelyek alapján már megírtuk, hogy Orbán apjának cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez...

SZABAD SZEMMEL: AZ EU-NAK VAN ELÉG ESZKÖZE, HOGY LYUKRA FUTTASSA ORBÁNT ÉS KACZYNSKIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.24.


Washington Post


A New York Times után egy nappal a másik nagy amerikai lap is vezércikkben sürgeti, hogy az EU semmiképpen ne hátráljon meg a magyar-lengyel vétófenyegetés láttán. A szerkesztőségi állásfoglalás úgy fogalmaz, hogy míg az Egyesült Államok Trump demokrácia-ellenes támadása köti le, addig Európa a saját bajával néz farkasszemet. Ez utóbbi is hatalmas jelentőségű a világ demokráciája szempontjából. Az unió évek óta zavarban van, mert nem képes megfékezni a két tagországot, amely a nacionalista-populista kormány irányításával szilárdan tart a tekintélyuralom felé. Most pedig azzal fenyeget, hogy megakadályozza a létfontosságú finanszírozást nem csak a maguk, hanem a többiek számára is, amikor beütött a ragály.

A holtpont csak súlyosbíthatja a gazdasági válságot. De ha sikeres lesz a zsarolás, az végzetes hatást gyakorol a földrész demokratikus elkötelezettségére. Kerül, amibe kerül, Európa nem adhatja be a derekát. A gond abból ered, hogy Budapest és Varsó megpróbálja megfosztani függetlenségétől az igazságszolgáltatást, kiiktatni az ellenzéki sajtót és a magyarok esetében korrupt módon Orbán családja és vazallusai felé terelni az uniós pénzeket. Egyik ország sem hajlandó menekülteket befogadni, ugyanakkor célba vette az LMBT-közösséget.

A 7-es paragrafus alapján zajló eljárás méregfogát ugyan ki tudta húzni a két kormány, de a költségvetési blokád már keményebb dió számukra. Hiszen a segítség a magyar GDP 5 százalékát teszi ki. De ha nincs új büdzsé, akkor januártól az eddigi megy tovább, miközben életbe lép a jogállami feltételrendszer.

Ez pedig kellő eszközt adhat az EU kezébe, élen a németekkel. Orbán azt állítja, hogy nyitott a megállapodásra. Ez remek, feltéve, hogy van olyan mechanizmus, amivel Brüsszel megbüntetheti azokat a tagokat, amelyek elveszik a bíróságok önállóságát és elhallgattatják a médiát.

Ha az európai demokraták kerekednek felül, az jó volna a következő amerikai vezetésnek is. A legelső az volna, hogy szavatolni kellene a szabad választásokat és a jogállamot mind az USA-ban, mind az öreg földrészen. A jelek szerint a tengerentúlon a demokrácia hívei visszaverik Trump támadását, az európaiaknak követniük kell a példát.

FAZ

Úgy néz ki, hogy a piacok kompromisszumra számítanak a jogállami paláver kapcsán, ezért nincsenek nagy ugrándozások a forint és a zloty árfolyamában. Elemzők azonban azt mondják, hogy várjuk ki a végét, mert az egyeztetések kudarccal is végződhetnek. Mindenesetre jelenleg úgy áll, hogy a tőke- és devizapiacot nem izgatja az ellentét. A Commerzbank egyik elemzője azt monda, hogy Magyarország és Lengyelország túszul ejti a járvány sújtotta Európát, de a vége úgyis az lesz, hogy megállapodnak. Tipikusan az utolsó pillanatban.

Viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyugati adófizetők nem nézik jó szemmel, amikor az ő pénzükből illiberális rezsimeket finanszíroznak. Ez pedig meghúzza a közös költségvetési politika határait. De ebbe a korlátba beleütközik azután az euró is, mert annak zavartalan működéséhez az kellene, hogy ne mutasson demokratikus hiányosságokat a gazdasági unió.

A Raiffeisen International egyik elemzője ugyanakkor rövidtávon negatív reakciókat vár, ha nem sikerül dűlőre jutni. Akkor ugyanis elmarad a mentőcsomagtól vár gazdasági lökés, ami éppen a közép- és kelet-európai államok fizetőeszközeire hathat kellemetlenül.

FAZ

A piaci reakciók azt tanúsítják, hogy az üzleti világ szerint hamar véget ér az egész cirkusz a jogállam körül, és elül a fülsiketítő mennydörgés. Ám a konzervatív lap kommentárja rámutat, hogy a viszály feltárta, milyen lényegi különbség van a „zsarolók” és az értékközösség nagy része között. Ennek pedig igenis reálgazdasági következményei lehetnek, amit a jogbiztonságot igénylő piacok immár nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Die Welt

A konzervatív lap elemzője úgy ítéli, hogy ha Magyarország és Lengyelország nem tesz eleget a közös szabályoknak, akkor nem a zsebpénzüket kellene megrövidíteni, hanem azonnal ki kellene tenni őket az ajtó elé. Ezt azonban az EU nem meri megtenni. A szerkesztőségben általános a vélemény, hogy a két kormány zsarolja Brüsszelt, foglyul ejtette azt. De a szerző szerint fordítva áll a dolog, mert az igyekszik kicsikarni, hogy Budapest és Varsó állítsa helyre a jogállamot. A kisebbségekkel szembeni magyar és lengyel bánásmód, a bírói állások betöltése és az abortusz korlátozása különösen német földön számít botrányosnak.

Már nem sok maradt abból a tekintélyből, amit a két partner a rendszerváltás után élvezett Németországban. A hála a németeknél sem politikai kategória. Az unió azonban érdekközösség és a büntetés helyett meg kell szabadulni azoktól a tagoktól, amelyek nem tekintik magukra nézve kötelezőnek az egységes játékszabályokat. Ahogyan azt a 7-es paragrafus tartalmazza. Erre azonban nem lehet számítani. Az ember nem vágja maga alatt a fát.

Die Zeit

Az EU-nak nem szabad belemennie a támogatási programok újratárgyalásába, nem tehet engedményeket a költségvetésről szóló vitában, viszont saját fegyverüket fordíthatja a magyarok és a lengyelek ellen. Így értékeli a helyzetet Lucas Guttenberg, a berlini Jacques Delors Központtól, illetve Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács varsói irodájának igazgatója. Szerintük ahhoz, hogy kikeveredjen a válságból, az uniónak meg kell őriznie nyugalmát. Nem szabad, hogy hagyja magát tovább zsarolni. Van elég eszköze, hogy lyukra futtassa a fenyegetőző Orbánt és Kaczynskit.

De az eredeti jogállamisági javaslat már jócskán felpuhult és a két ország számára nagy pénzeket irányoztak elő az újjáépítési programból, pedig a gazdaságuk viszonylag jól vészelte át a ragályt. Emellett tény, hogy a két kormány megszavazta a júliusi csúcstalálkozó határozatait, benne azzal, hogy új mechanizmus lesz a demokratikus előírások betartására. Bár az igaz, hogy a részletek még nem voltak meg pontosan. Viszont a két országtól eltérően látja a dolgot az EP és jó pár tagállam is, ennek eredménye volt a klasszikus kompromisszum, amitől egyik fél sem boldog.

Ám az nem kétséges, hogy az EU-ban általános a vélemény: csak olyan kormányok kaphatnak pénzt, amelyeknél független az igazságszolgáltatás és működnek a korrupcióellenes szervek. Ezt támogatja még Szlovákia és Románia is. Ugyanakkor a magyar és a lengyel fél azt akarja beadni saját lakosságának, hogy a hosszú távú blokád nem kerül nekik semmibe, sőt még haszonnal is jár. Veszedelmesen téves a következtetés.

Ezért most az kellene, hogy az unió fagyassza be a párbeszédet a segítségről. Ily módon jelezné a két ország lakosságának, hogy igen ára van kormányuk eljárásának. Magyarország és Lengyelország éppen azon van, hogy mindenki mást maga ellen fordítson. Orbán és a PiS túl magasra kapaszkodott a fán. Lehet nekik segíteni, hogy lejjebb tudjanak evickélni, és megőrizzék az arcukat. Ám semmiféle engedményt nem szabad nekik adni. Meglesz a jogállami mechanizmus és ezt ők is pontosan tudják.

És itt kell a német elnökségnek, illetve az Európai Parlamentnek a sarkára állnia, kijelentve, hogy mivel az év végén kifutnak az eddigi támogatások, addig senki sem lát egyetlen centet az új alapokból, amíg nincs egyezség az összes vitás kérdésben. Vagyis visszafelé sülne el, amit a magyarok és a lengyelek jelenleg mondanak. Ez persze hatalmas veszteségekkel járna, de a többség közép távon ki tudna keveredni a bajból. Ám hogy a magyar és a lengyel vezetésnek a legsúlyosabb válság kellős közepén fontosabb a belpolitikai melldöngetés, mint az európai összefogás, az mélyen beleeszi magát a közös tudatba.

Die Zeit

Orbán Viktor antidemokrata, aki nem az ország, hanem a saját érdekeit képviseli, trójai faló az unióban, de nem szabad, hogy Brüsszel meghajoljon az akarata előtt. Így reagál hat magyar ellenzéki EP-képviselő arra a cikkre, amelyben a lap szemleírója pár napja felvetette, hogy a súlyos gondok miatt a német elnökség fújjon visszavonulót, még ha ez egyelőre győzelemként hatna a magyar miniszterelnök szempontjából.

Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István hangsúlyozza, hogy Orbán ravasz és erőszakos zsarnok, aki hatalmát és a brüsszeli pénzeket saját családja és a klientúra zsebének teleöntésére használja fel. Ám akit meg kell fékezni, mert különben könnyen széteshet az EU. Hiszen leépíti a demokráciát és lábbal tipor a közös értékeken. Mindenre képes, hogy megőrizze uralmát.

Ő maga nem azonos az ország polgáraival, ne tévesszen meg senkit a Fidesz kétharmados többsége. A választások sem nem szabadok, sem nem tisztességesek. A nagy többség nem támogatja Orbán EU-ellenes álláspontját. A miniszterelnök bebizonyította az utóbbi 10 évben, hogy csakis az erő nyelvén ért, az érvek leperegnek róla. Hihetetlen demagógiájában a Varsói Szerződéshez hasonlította az uniót, ám közben a keleti autokratákat képviseli Európában. Olyan diktátorok társaságát keresi, mint Lukasenko.

A magyar lakosság azonban azt várja, hogy Brüsszel megálljt parancsoljon neki. Ez a földrésznek is elemi érdeke. Mert a saját hitelét kockáztatja, ha behódol a zsarnoknak. Az nem lehet, hogy az EU – több százmillió európai akaratával ellentétben – tovább finanszírozza Orbán rendszerét. Ám ha igen, akkor ez olyan hiba, amely simán a szervezet végét jelentheti.

FT

Korrupció rohasztja Európa keleti perifériáját, azaz a földrésznek nem csupán a bajban lévő magyar és lengyel demokráciával kell megküzdenie – írja a kommentár. Az USA és az EU is harcol a jogállam megvédésére, és Amerika helyzete nehezebb, mert ott az elnök igyekszik aláásni a politikai rendszert. Ideát viszont a fenyegetés többnyire a szélekről indul ki. A reflektorfényben a magyar és a lengyel kormány van, mert nem akarják, hogy a demokratikus normák betartásától függjenek a brüsszeli támogatások.

Ám baj van másutt, is, mert a legutóbbi korrupciós botrányok, illetve jogállami ellentmondások rávilágítanak, hogy nincs túl jó állapotban a demokrácia a bolgároknál, románoknál, szlovákoknál, horvátoknál, továbbá Máltán és Cipruson sem. Márpedig ők az uniós tagok nagyjából egyharmadát teszik ki. Budapest és Varsó azért kap megkülönböztetett érdeklődést, mert náluk ideológiai elem is felmerül a vitában. Orbán élvezi, hogy leckét adhat a többieknek az illiberális demokráciából. Olyan törvények születtek Budapesten és Varsóban, amelyek aláássák az igazságszolgáltatás szuverenitását.

Másutt inkább a megszokott mederben zajlik a korrupció, álcázva, a liberalizmus ostorozása nélkül. A botrányok kevesebb figyelmet váltanak ki külföldön. De odahaza tömegtüntetéseket, politikai bizonytalanságot eredményeztek. Ám ne jöjjön senki sem azzal, hogy az EU egésze szempontjából nem sokat számít a vesztegetés és az erőszak olyan kis országokban, mint Málta és Ciprus. De azért a franciáknál éppen bíróság előtt áll a volt elnök, Sárközy, befolyással való visszaélés miatt. A Transparency International szerint az olaszoknál az urambátyán-rendszer súlyosabb, mint Máltán és Cipruson. A korrupció az egész uniónak árt, bárhol is üsse fel a fejét.

Brüsszelnek ugyanakkor kevés az eszköze az ilyen esetek, illetve a jogállam megsértésének felgöngyölítésére. Az euroszkeptikus erők kapva kapnak az alkalmon és azt állítják, hogy rothad maga az EU. De ha még fel is oszlatnák a szervezetet, például Bulgáriában csak még rosszabbra fordulna a korrupció. De az tény, hogy szép számmal akad olyan tagállam, amely ilyen problémákkal küszködik. Amikor a csúcstalálkozókon „családi fénykép” készül, jó pár olyan nagybácsi és unokatestvér mosolyog a kamerába, akinek vaj van a fején.

Neue Kronen Zeitung

A lap szerint kiveri a biztosítékot, hogy Kovács Zoltán a nácikat emlegette, miután a ZDF német közszolgálati tévé élesen kifigurázta Orbán Viktort. A szóvivő egészen azt írta a blogján, hogy a németek egyszer már felsőbbrendűnek érezték magukat és mindenki mást lenéztek, de az nem sült el valami jól. Az előzmény az volt, hogy a televízió népszerű szatirikus műsora a hét végén a költségvetési vita kapcsán ’füles gulyásként és annak lengyel gengszterkollégájaként’ emlegette a magyar miniszterelnököt és Kaczynskit, akik zsarolni próbálják az EU-t. Ezért a műsor azt javasolta, hogy a 25-ök alakítsanak új uniót a hülye magyarok és lengyelek nélkül. Ily módon megspórolnának maguknak évente 17 milliárd eurót.

Mindez nagy felháborodást váltott ki magyar kormánykörökben, Kovács tombolt. Szerinte itt egy vörös vonal sérült egy uniós tagállam demokratikusan megválasztott vezetésével szemben. Szerinte a szerkesztő elhallgatta, hogy a nyári uniós csúcson szó sem volt a támogatások és a jogállamiság összekapcsolásáról. Ezért vétózott Magyarország. Az újság megjegyzi azonban, hogy az államtitkár meg azt nem közölte, hogy a többiek vitatják a legfelső szinten elfogadott megállapodás magyar értelmezését.

A KLÚNI A SOROS BARÁTTYA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.24.


Bajban van a doktorminisztrelnök úr, mert a Ross doki bántja őtet. Ross doki nem akárki, érette a nők állva pisáltak harminc (húsz) éve hozzávetőleg, ha rabszolga lett volna, mint Isaura, gyűjtést indítottak volna a kiszabadítására. De nem az volt, hanem az álmok férfija, összegyűrt kispárnákba szuszogott álmok titkolt gőze, amíg a Lajos a túloldalon pálinkától bűzösen böfögött. Az ilyen emlékeket nehéz démonizálni, ha alanya bántja a doktorminiszterelnök urat. Ez nem kommunista, nem egy Gyurcsányi, ez a tóparti villájában Martinit szopogatva küldi el melegebb éghajlatra a magyarok istenét. Ezen nem lehet fogást találni, így végső kétségbe esésünkben mondjuk azt, a Klúni a Soros baráttya.

Nem egy acélos vád, főleg, ha nem is áll meg. Az ilyet megengedőleg dedónak nevezzük, s ha ennyi telik a milliárdos propagandagépezettől, akkor nagy a baj. Még az sem jutott az eszükbe, hogy ez még magyarul sem tud, mint az ilyen egyszer már érv volt. Így szinte látjuk a kék plakátokat megint, rajta a felirat, ne engedjük, hogy Clooney nevessen a végén, a képen meg Ross doki mosolyog bugyinedvedzően. Ilyenkor hasonlik meg a krumplizabáló szavazótábor, és nem nem érti a dolgot. Nem is az a dolga, hanem a szavazás, de erről most épp ennyi elég is. A gépezet viszont most azért van bajban és nyüszít hülyeségeket, mert nem foghatja a dolgot arra, Ross doki bántja a magyarokat.

Mert és ugyanis doktorminiszterelnök úr szó-, és név szerint, betűhíven lett megnevezve és pellengérre állítva, mint az emberiség veszedelme. S mivel nincs adat arról, hogy ez a Klúni az oviban húzgálta volna valakinek a copfját, és a filmjei sem kamuvideók, meg ikrei is vannak, ergo családbarát, mint a kormány, marad ez, hogy a Soros baráttya. Ez a kommunikáció kétségbe esése, maga a rúgkapa, s ha nem a NER produkálná, sajnálná is az ember a szánalmassága miatt, így azonban csak kiköp. Az egész nyüves világ a Soros barátja ezekben a napokban, szűkül a mozgástér, és egyre erősebb a visítás. Ilyen nagyágyúkkal, mint Novák és Varga elvtársnők...