2018. február 3., szombat

FELADNI? SOHA!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.02.03.


Az értelmiségi, középosztálybeli, ellenzéki közbeszédet újra eluralta a Fidesz győzhetetlenségéről szóló beszéd: mindenki más-más menekülési útvonalat keres, hogy megindokolja magának, miért nem vívja meg azt a politikai csatát most vagy a távoli jövőben. Pedig ez elkerülhetetlen az ország jobbá tételéhez.

Sokan gondolják azt, hogy a mindent legyőző propaganda, a megszállt állam, a bezsebelt milliárdok, az oligarchák által uralt sajtó, a politikai rendszer irányítása mellett nincs is értelme nekigyürkőzni a Fidesznek. Pedig a helyzet az, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor ő fog besétálni az életünkbe, ahogy most is teszi, az egészségügyben, az oktatásban, vagy a mindennapi mentális állapotukban, az ország közvéleményének tébolyba hajszolásával. Sőt ami még rosszabb, ha nem gyűrközünk neki, akkor az esélyét is elveszítjük, hogy egy jobb országban éljünk.

A problémát nem lehet kikerülni, csak szembeszállni vele. A helyzet pedig az, hogy a választási kampány végével, április 8-án se lesz vége. Sőt, okkal hihetjük azt, hogy a következő négy év konszolidációja nem a társadalmi párbeszédről, hanem a rendszer még durvább megszilárdításáról fog szólni. Még rosszabb lesz.

Hiába akarják sokan azt érezni, hogy április 8. után kibújhatunk majd a levegőre, valójában az április 8-ig tartó időszak a valódi levegő, ha még számít nekünk a közösség, Magyarország. Pontosan április 8-án minden leadott szavazat, minden a Fidesztől elvett mandátum fog egy kicsit több levegőt juttatni nekünk a következő négy évben, és esélyt valami jobbra a távolban.

Kicsit úgy érzem, hogy amikor a társadalom április 8-ra, a választásokra gondol, mintha elfelejtette volna, mi is a végső célja a magyarok közösségének, mi lehet a célja egyáltalán a politizálásnak.

Mintha mindannyian elfelejtettük volna, hogy lehet olyan országban élni, ahol a nép szava többet nyom a latban, mint az oligarcháké, ahol a közösség, és az ő megbízott politikusai, nem szolgáltatják ki a magyar munkaerőt, mint emberi erőforrást a külföldi cégeknek, hanem együtt harcolnak ki tisztességes megélhetést, jobb munkakörülményeket, magasabb bért, több pihenőidőt mindannyiunknak, ahol a magyar állam nem bünteti a szegénységet, hanem olyan oktatási rendszert hoz létre, amely minél több gyereknek adja meg a lehetőséget az előrelépésre, hogy kiművelt emberfő váljon belőle. Ahol az egészségügyi rendszer nem számok, kórtermek, gyógyszerköltések, átlagjavítások összessége, hanem a boldog, egészséges, és minél hosszabb életet lehetővé tévő rendszer, minden egyes magyar állampolgár számára. Egy új Magyarországon.

Mert ez a cél (és még sok minden más), és valójában ezek a célok nem lehetetlenek és nem elérhetetlenek. Ezektől a céloktól pedig messzebb kerülünk, ha a Fidesz egyedül parlamenti többséget szerez, vagy ne adj’ isten, kétharmadot, de közelebb kerülünk hozzá, minél demokratikusabb lesz a közélet, minél inkább érvényesül a kritika, és ezáltal minél inkább rá van kényszerítve a mindenkori kormány, hogy szolgája legyen a népnek, és az ő érdekeit kelljen kiszolgálnia, az oligarchák helyett. Minden szavazat, és minden mandátum ehhez visz közelebb április 8-án.

Persze, ha veszít a Fidesz akkor sem jön el az új Magyarország. Akkor csupán több lehetőségünk lesz arra, hogy a szerintem helyes irányba induljunk el. Több esély lesz a saját életünkbe, és a saját jövönkbe való beleszólásra...

GYARMATI ANDREA: A VÍZI MAJMOCSKÁKTÓL SZÁRMAZUNK MI, EMBEREK - AKI NEM TUD ÍRNI, OLVASNI ÉS ÚSZNI, AZ ANALFABÉTA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.02.03.


Csendes vasárnap délután. Épp elhelyezkedem jó kényelmesen a fotelban olvasáshoz, amikor megszólal a telefon. Természetesen beteg, és most azonnal lenne jó, ha jönnék.

Tűnhet akár hencegésnek is, hogy ennyi idősen még mindig szükség van rám, de 

éppen most nem érzek nagy elhivatottságot a pálya iránt.

Vasárnap délután van, szívesen pihennék, pakolgatnám a dolgaimat, de menni kell. Ez egy ilyen foglalkozás, és zömében jó, hogy ilyen, még akkor is, ha ma nem vagyok boldog attól, hogy átöltöz, kocsihoz le, beszáll, átautóz, vizsgál, döntést hoz és hazaautózik. Persze, amikor elindulok, már jobb a helyzet.

Bekapcsolom a rádiót, Klasszik, szép zenék és kellő, ám nem túl sok információ. Mint ez a mostani is, amiről azonnal úgy érzem, érdemes továbbgondolni és írni róla.

Beszámoló a Golden Globe díjátadásról, ahol tarol A víz érintése című mozi. Persze, hogy esélyes sok kategóriában az Oscarra is.

Gurulok a beteg felé, és elábrándozom a víz érintéséről.


Arról, mit is jelent és jelentett nekem, a családomnak a víz, és mit is jelent egyáltalán nekünk, embereknek.

Igen, a víz. Nézzük először általában, miről is van szó.

A víz két hidrogén- és egy oxigénatomból felépülő kémiai vegyület, vagyis dihidrogén-monoxid. Latin elnevezése aqua. Kémiai képlete H2O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony anyag. Olvadáspontja 0 ºC, forrásfontja 100ºC-on van. Víznek szobahőmérsékleten, folyékony állapotában hívjuk, szilárd halmazállapota jég, légnemű halmazállapotban gőznek nevezzük. Amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is...

FELCSÚTON TÉNYLEG ÚGY ÉRZIK, RÁJUK MÁR A TÖRVÉNYEK SEM VONATKOZNAK - A PUSKÁS AKADÉMIA FITYISZT MUTATOTT A KÚRIA ÍTÉLETÉNEK - A RENDŐRSÉG VAJON MIT LÉP?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR KRISZTIÁN
2018.02.03. 


Hosszas huzavona után a Kúria is arra kötelezte a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy adja ki az összes dokumentumot, amellyel igazolja, hogy mire költötték a klubhoz befolyó tao-pénzeket. Azért került a Kúria elé az ügy, mert a DK 2015-ös adatigénylésére nem volt hajlandó válaszolni az Orbán Viktor által alapított akadémia, hiszen szerintük nem közpénz az, amely a társasági-adókedvezmény jóvoltából befolyt hozzájuk. Akkor sem változtattak az álláspontjukon, amikor először a Székesfehérvári Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla is úgy határozott, hogy márpedig ki kel adniuk az elszámolásokat.

A Kúria november közepén hozott ítélete azt jelentette, hogy nincs tovább, a Mészáros Lőrinc által vezetett akadémiának nyilvánosságra kell hoznia azt, hogy a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban beérkezett tao-forrásokat mire és hogyan költötték el. A döntés ellen már nem volt lehetőség fellebbezni, az ítélet írásos változatának kézhez vétele után 15 napjuk lett volna arra, hogy átadjanak mindent a Demokratikus Koalíciónak.

Mint megtudtuk: a Kúria a napokban arról tájékoztatta a DK ügyvédjét, hogy a Puskás Akadémia jogi képviselője január 5-én vette át az írásos ítéletet, így január 20-a lett volna az utolsó dátum, hogy kiadjanak minden dokumentumot. Azzal, hogy ezt nem tették meg, vállalták, hogy törvényt sértenek, amely annak fényében, hogy az ország miniszterelnöke aktív szerepet vállal az akadémia életében – olykor mintha a sajátjának is érezné –, különösen furcsa.

„Mivel az akadémia ügyvédje nem válaszol semmilyen megkeresésünkre, a napokban megkérdeztük a Kúriától, hogy Mészáros Lőrincék mikor kapták kézhez a levelet. Ekkor derült ki, hogy már január 5-én az akadémia ügyvédjénél ott volt az írásos ítélet” – tudtuk meg Földi Judittól. A DK elnökségi tagja azt a magyarnarancs.hu-nak már korábban elmondta, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól januárban írásban kérték, hogy indítsák újra azt az eljárást, amelyet a párt ügyvédje azért kezdeményezett, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a másodfokú ítélet után sem adta át az adatokat. Ekkor a nyomozást azért függesztette fel a rendőrség, mert Mészáros Lőrincék a Kúriához fordultak. „Néhány napja érdeklődtünk a rendőrségen, hogyan áll a nyomozás, kérjünk-e külön végrehajtást a Puskás Akadémia ellen. Egészen addig készségesek voltak velünk, amíg ki nem derült, milyen ügy felől érdeklődünk, ezt követően a kapitányság munkatársa hangnemet váltott, és azt közölte, majd akkor válaszolnak, ha írásban kérdezünk” – mondta Földi Judit..
.

HÉTVÉGI MOZIAJNLAT: .45 - A BOSSZÚ ÍZE / AMERIKAI FILMDRÁMA


YOUTUBE
Szerző: GARY LENNON
2006


Big Al és Kat profi bűnöző páros, akárcsak nagy elődjük, Bonnie és Clyde. A fegyverekkel és droggal kereskedő férfi azonban nemcsak az üzleteiben erőszakos, hanem a szerelmével is. Kat egyre kevésbé tudja elviselni társa brutalitását és lassan megfogalmazódik benne egy terv, hogyan szabadulhatna meg tőle. A film bűnöző párosát a világhírű modell/színésznő, Milla Jovovich és Angus Macfadyen játssza. Big Al barátjának és egyben riválisának szerepében Stephen Dorff látható.

A MUNKAERŐPIACI SZEMLÉLETŰ (KOMPETENCIA ALAPÚ) KÖZOKTATÁS HÁTRÁNYAI

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.02.03.


Eszembe se jut védeni a végtelenül kártékony rezsimet, amelynek egyetlen célja van a közoktatással: hogy a mai "elit" szélesgábori-bayeri-némethszilárdi-balogi-gulyásgergelyi-jurákkatai vonulatához méltó, silány, megvehető, biztos, ami biztos, tahó embereket neveljen a magyar gyerekekből. Más kérdés, hogy az oktatási intézményrendszer még ellenáll, ha többre nem is képes. De a liberális oldal kompetencia-mantrázását nem tartom a magyar közoktatás eötvösi-klasszicista-européer hagyományaihoz méltó útnak. Egyrészt sose venném ki a közoktatás fókuszából a humánum kiválóságát, másrészt a munkaerőpiaci versenyképességet -- amire a kompetencia alapú oktatás céljai redukálhatók -- félrevezető mércének tartom a közoktatásban.

A munkaerőpiaci szemléletű (szellemiségű) közoktatás nem tévesztendő össze még a piaci szemléletűvel sem, amely adott esetben vállalkozói, tulajdonosi, versengő-kooperatív, erkölcsi megközelítésű (efelé húztak korábban a nyugati oktatási rendszerek, míg mára őket is bedarálta a munkaerőpiaci, instrumentalista, megrendelői közeg, amely a munkaerő gyors tanulását, flexibilitását, munkabírását, egy bizonyos határon belüli problémamegoldó képességeit követeli meg). De a piaci szemlélet sem tükrözi azt a magyar tradíciót, amely az eötvösi(-klebelsbergi) szemléletet annyira közelítette annak idején az angol public schoolok és a XVI. századtól fejlődő német altsprachliches Gymnasiumok -- illetve általában az elitképzés -- éthoszához, amelyben az ember erkölcsi kiművelése legalább olyan fontos cél volt (ha nem fontosabb), mint az "életben való boldogulásának" elősegítése. Ez a magyar tradíció a magyar történelem egyik legpozitívabb tradíciója és összhangban van a liberális nevelésnek ("liberal arts", vö. univ. Greats) azzal az éthoszával, amely a kapitalizmust is ebben a liberális-polgári közegben tartja egyedül működtethetőnek -- magyarán felkészített arra, hogy valódi elit (ne pedig a mai disznófalka) vezesse országunk politikai, gazdasági és kulturális életét. (Közbevetőleg, még a Nagy Tradíciónak sem sikerült elég jól a felkészítés, mit várjunk akkor a mai személyzet újratermelésétől!)...

"MAGYARORSZÁG NEM A KILAKOLTATOTT EMBEREK ORSZÁGA" - ELINDULT A KILAKOLTATÁS-ELLENES KAMPÁNYUNK

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.03.


A Város Mindenkié (AVM) kampányt indított azért, hogy életbe lépjen két olyan törvénymódosítás, amely biztosítja, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében. Javaslatunk lényege, hogy kilakoltatáskor a helyi önkormányzatok vállaljanak felelősséget a gyerekes családok elhelyezéséért, ezzel garantálva, hogy egyetlen gyereket nem szakítanak el kizárólag azért a családjától, mert nincs megoldva a lakhatása. A kampányindító akción a csoport egy 40 méteres molinót feszített ki a Parlament elé, amelyen egy Orbán Viktor idézet volt olvasható: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. Az akción egy aktivista, egy érintett édesanya és egy szociálpolitikus mondott beszédet arról, miért van szükség erre a törvényi változásra.

Idén a kormány április 30-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Ez álságos és elégtelen megoldás, főleg amikor a lakhatási válság olyan súlyos, hogy – ahogyan az ombudsman is megállapította legutóbbi jelentésében – rendszeresen előfordul, hogy gyerekek azért kerülnek ki a családjukból, mert a szüleik lakhatása nem megfelelően megoldott. Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki, ezért ez rendszeresen meg is történik. Ilyenkor a családok gyakran szétszakadnak, és a gyerekek nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban kényszerülnek élni.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy május 1-től tovább folytatódjon az a bevett gyakorlat, mely szerint gyerekes családokat akár önkormányzati lakásokból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltathatnak. Ahogy a törvényhozás korábban röpke egy hét alatt elfogadta a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, úgy még a választások előtt bevezetheti a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát is...

"NEM VOLTAM OTT APÁM HALÁLOS ÁGYÁNÁL"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.03.


A határátkelés egyik legnehezebb része az, hogy az ember lemarad sok fontos eseményről: születésről, családi ünnepekről, vagy éppen a legszomorúbb pillanatokról. Sokan írták már azt, hogy ezt a legnehezebb feldolgozni – ma is egy ilyen történet következik.

„Nem voltam elég gyors. Ez volt az első olyan telefon, amely után 12 év külföldi életet követően kivándorlónak éreztem magam” - kezdi történetét az ír Robert, aki már úton volt hazafelé édesapja halálos ágyához… de nem ért oda.

„Az utolsó héten minden egyes alkalommal, amikor megszólalt a telefonom, vagy üzenetem érkezett, meg kellett acéloznom magam, mielőtt felvettem vagy megnéztem volna; talán éppen ez a hívás lesz AZ.

Édesapám már hosszú ideje betegeskedett, de az elmúlt napokban már nem sikerült úgy összeszednie magát a kórházban, mint azt reméltük. Az édesapám haldoklik, a neki jósolt 6-12 hónap már elrepült és csak órákban mérik a neki hátralévő időt, maximum 48, de inkább csak 24 maradt.

A WH Smith előtt állok, amikor a testvérem telefonál. Felveszem, de mielőtt bármit mondan, már tudom. Tudom, hogy elkéstem. Az elmúlt órák eszeveszett rohanása, az összes feszültség furcsa módon eltűnik: a hazatérés sürgető érzése elszáll.

Elment. Én pedig nem értem oda. Az értesítésben nem az szerepel majd, hogy „szerető családja körében”. Nem voltam elég gyors. És még ha oda is értem volna a halála előtti pillanatokban, már az is késő lett volna. Aki ő volt, az már rég elment” - írja Robert.

„Furcsa, de ez az a pillanat, amikor 12 külföldön töltött évet követően először igazán és mélyen kivándorlónak érzem magam. Még a hat, Írországtól több ezer kilométerre és több időzónára Kanadában töltött év alatt sem éreztem magam annyira távolinak, mint ebben a pillanatban a glasgowi repülőtéren” - teszi hozzá...

HOL RONTOTTUK EL AZ INTERNETET, ÉS MIÉRT NEM LESZ SOHA TÖKÉLETES?

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.02.03.


Ki gondolná, hogy épp a Google működik a legetikusabban a techcégek közül? Vagy hogy a Microsoft jóval felelősebben áll saját felhasználóihoz, mint az Apple? A 2017-es Corporate Accountability Index, a vállalatok elszámoltathatósági rangsora 22 techóriást és telekommunikációs céget értékelt 35 változó alapján, így állt össze a legfrissebb, tavaly márciusban publikált lista, ahol az internetes cégek közül a Google lett az első (65 ponttal), majd a Microsoft (62), a Yahoo (58) és a Facebook (53) következett. (Hozzátéve, hogy a Facebook pontszámát a vállalatirányítás húzta fel, Zuckerbegék a véleményszabadságot és a magánszféra védelmét illetően rosszabbul szerepeltek, mint a listán őket követő dél-koreai Kakao és a Twitter.)

A lista amerikai ötletgazdája, a Global Voices alapítója, a CPJ újságíróvédelmi szervezet igazgatótanácsának tagja, Rebecca MacKinnon a héten Budapesten járt, és a CEU-n válaszolt Andrew Byrne, a Financial Times régiós tudósítójának kérdéseire. A beszélgetés résztvevőit elsősorban egy kérdéskör érdekelte: míg kezdetben az internet a demokrácia végső eszközének tűnt, a decentralizáltság, az alulról jövő kezdeményezések, a civil önszerveződés globális keltetőjének, a kultúra közvetítőjének, ma egyre gyakrabban a manipuláció, a gyűlöletbeszéd eszközeként, konkrétan a demokráciát veszélyeztető globális hálózatként tűnik fel. Mi ment félre, és hogyan lehet megjavítani?

Az internet csak annyira lesz tökéletes, mint az ember:...

MI LETT VOLNA, HA?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.02.03.


„Magyarországon lenne gazdasági növekedés az uniós források nélkül is, persze a mértéke kérdéses.” Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondta pár napja egy konferencián, s azóta több médiumban is megismételte állítását. Nagy eredménynek tartja, hogy miközben 2010-ben még a beruházások 98 százaléka függött az uniós forrásoktól, mára ez az arány 50 százalékra esett úgy, hogy közben évről évre több beruházás valósult meg.

Valójában nem mondott újat Csepreghy, csupán a főnökét idézte. Orbán Viktor már tavaly nyáron Tusványoson, majd decemberben egyik szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt az uniós hozzájárulás kapcsán, hogy „semmi olyan nem történik, amiért hálásnak kellene lennünk”, hiszen a rendszer kölcsönös érdekeken nyugszik, mi befizetünk, ők kifizetnek. A miniszterelnök szerint Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdasága elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz.

Kár, hogy ez nem igaz.

Még akkor is, ha az uniós támogatások ellopása a NER része, a korrupció melegágya, ha hatástanulmányok bizonyítják, hogy egyetlen magyar kormány sem tudta hatékonyan felhasználni a forrásokat, s az ország versenyképessége közel sem javult annyival, mint amennyit a beáramló támogatások lehetővé tettek volna, a közösségi pénzek nélkül Magyarország messze nem ott tartana, ahol tart.

Hogy Orbán Viktor gazdasági szempontból biztonságban érezheti magát, abban nagy szerepe van annak a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 25 ezer milliárd forintnak, amelyet 2007 és 2020 között kapott és kap Magyarország az uniótól. Ha a kormányfő és az államtitkára olvasnák a magyar költségvetéseket, akkor látnák, hogy 2007 és 2013 között a Magyarország által befizetett és az EU-tól kapott pénzek egyenlege 8088,9 milliárd forint volt, 2014 és 2020 között pedig az előzetes számítások szerint 7080 milliárd forint lesz. Az egy főre jutó közösségi támogatásban jelenleg Magyarország áll az első helyen az uniós tagállamok között.

Persze nem kell hálásnak lenni, ha az kínos a magyar miniszterelnök számára, de azért azt is túlzó állítani, hogy nem is lenne miért...

A KÉTEZRES HONFOGLALÓK

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.02.03.Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy Micimackó, mint minden medve, szereti a mézet. Szakmai körökben pedig az az általános nézet ismert, hogy levertség, depresszió nyomott kedély esetén, ha már semmi sem segít, belenézünk az MTI Országos Sajtószolgálatának közleményeibe és kikeressük a Honfoglalás 2000 szösszeneteit.

A hatás garantált.

Miután kifetrengtük magunkat a földön a röhögéstől, nekiállunk és megírjuk, hogy más is élvezhesse, ugyanis a honi olvasóközönség körében még nem járványos a mazochizmus, és maguktól nem keresnek rá erre a kiváló humoristákat tömörítő egyesületre, melynek célja a bejegyzés szerint „kulturális, közéleti és egészségügyi tevékenység folytatása, az emberi jogok védelme.” A hangulatjavító hatásuk kiváló, a kreativitásukat pedig a teljes magyar politikai paletta megirigyelhetné, mondjuk a Kétfarkú Kutya Pártot kivéve, mert ők azért sokkal jobbak, csak ők nem gondolják komolyan. Illetve, a hülyéskedést halálosan komolyan gondolják, szemben a kétezres honfoglalókkal, akik viszont a hülyeséget találják komoly dolognak.

De elég a tömjénfüstből, lássuk, mivel rukkolt ki tegnap a fékezhetetlen agyvelejű egyesület!


KÖDÖS BREXIT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: FORGÁCS IMRE
2018.02.02.


Nagy-Britannia köztudottan az első tagállam, amelynek polgárai elhatározták, hogy kilépnek az Európai Unióból. Vagy mégsem? A Business Insider 2018 januárjában készült felmérése szerint a brexitisták kisebbségbe szorultak, a választók 56 százaléka már a bennmaradást támogatná. Az elemzők azonban – a nyilvánvaló brit veszteségek ellenére – egyelőre nem tartják valószínűnek az újabb népszavazást. A számok persze makacs dolgok, s a gazdasági előrejelzések egybehangzóak: a kilépési döntés ostobaságát ma már a ködös Albionban is sokan látják.

Azt senki nem tudja megmondani, hogy a – lassan csörgedező – tárgyalások hogyan végződnek, bár az uniós alapszerződésben rögzített határidő egyre inkább sürget. Az Egyesült Királyság tagsága 2019 márciusában akkor is megszűnik, ha az Unióval a kilépési feltételekről nem sikerül megállapodnia. Márpedig több tekintélyes elemzőcég szerint a „no deal” London számára valóságos katasztrófát jelent. Ebben az esetben ugyanis a gazdaság tartós lassulása elkerülhetetlennek látszik. 2029-ben például a GDP értéke már 5 százalékkal maradna el attól a szinttől, amit – uniós tagságukat megtartva – elérhetnének. Nem sokkal jobb az a forgatókönyv sem, amely szerint a kormány ugyan megállapodik Brüsszellel, de változatlanul ragaszkodik az egységes piacból és a vámunióból való kilépéshez (hard Brexit). A London School of Economics előrejelzése szerint ennél a változatnál a briteknek még évekig a GDP csökkenésével kell számolniuk.

Rosszkedvünk nyara

„York napsütése rosszkedvünk telét / Tündöklő nyárrá változtatta át” Mint tudjuk, ezekkel a szavakkal lép színre Shakespeare III. Richárdja, ám a The Economist egyik elemző cikkében a tél helyett nyár szerepel. A hetilap ezzel arra utal, hogy a brit választók láthatóan már belefáradtak a nyaranta ismétlődő szavazásokba. 2014-ben a skótok arról döntöttek, hogy tagjai maradnak az Egyesült Királyságnak. A felelőtlen David Cameron a 2015-ös kampányban ígérte meg az uniós népszavazást, ami végül is a 2016-os Brexit-döntéshez vezetett. Egy évvel később Theresa May nem kevésbé dilettáns módon ragaszkodott az előrehozott választásokhoz, annak ellenére, hogy a közvélemény növekvő apátiája már ekkor is látszott. A miniszterelnöknek – uniós tárgyalási pozícióját is gyengítve – sikerült a konzervatív parlamenti többséget felszámolnia.

A kampányokat követni is alig képes brit átlagszavazó csak találgatja, hogy mi lehet az évek óta tartó „rosszkedvének” oka. Keveset tud a neoliberális gazdasági modellről, amelyet elsőként Ronald Reagan és Margaret Thatcher alkalmazott. A piaci fundamentalisták az „emberarcú” kapitalizmus felszámolását már a 80-as években megkezdték. A gazdagok adóterhei azóta is csökkennek, s a pénzpiacok teljes körű liberalizációja újabb pusztító válságot okozott. Nagy-Britanniában az ipartalanítás éveiben például két számjegyűvé vált a munkanélküliség, és egész országrészekből tűntek el a feldolgozóipari ágazatok. Az ezredforduló táján a helyzet valamelyest javult, ám az egykori kékgalléros munkavállalók többsége már „fehér furgonos emberként”, a szolgáltató szektorban dolgozott.

A 2008-ban kitört pénzpiaci válság Nagy-Britanniát is sebezhetővé tette, miután London a világ egyik pénzügyi központja: gazdagsága nem kis részben a City szolgáltatásaira épül. A bankárok „termelik” a főváros önálló exportjának felét, s teljesítményük az ország GDP-jét 8 százalékkal növeli. Az átlagfizetések Kelet-Európából nézve irigylésre méltóan magasak, ám a munkabérek reálértéke 6 év alatt mégis 10 százalékkal csökkent. Így 2016 nyarán a brexitistáknak nem volt nehéz dolguk, miután a szavazók nagy része évek óta a közösségi média hamis híreit olvassa. Sokan elhitték azt a hazugságot, hogy a gazdaság szárnyalását – az uniós munkavállalók mellett – a „mohó” brüsszeli költségvetés akadályozza...

MILYEN AZ IDEÁLIS JELÖLT?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár / ZÁVECZ TIBOR
2018.02.02.


- Számít-e a választáson, hogy ki a jelölt?

- Nem árt ha szimpatikus, de fontosabb, hogy a preferált párt indítsa
- Az LMP-szavazóknál, és részben a jobbikosoknál alacsonyabb szintű pártkötődést mutatnak az adatok

Az ideális parlamenti képviselő középkorú, de mindegy, hogy férfi vagy nő, helyi lakos vagy sem, régóta politizál vagy mostanában kezdte. Az első szabad választáson, 1990-ben még jobban figyelembe vették a jelöltek személyiségjegyeit, most már az indulók párthovatartozása fontosabb a jelölt karakterénél, de az persze lényeges, hogy szimpatikus legyen – ezek a legérdekesebb eredményei annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet a Ténygyár és a ZRI Závecz Research végzett 2018 január második felében. A felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló, 1000 fős mintán készült, telefonos adatfelvételi módszerrel. A mostani adatokat összehasonlítjuk a Magyar Közvélemény-kutató Intézetben 1990 elején készült hasonló témájú kutatás eredményeivel.

A választók kétharmada nem veszi figyelembe döntésénél a képviselőjelölt nemét, 25 százalék szívesebben voksol férfira, 7 százalék nőre. 1990-ben is az volt a domináns vélemény, hogy mindegy a választáson indulók nemi hovatartozása (57%-nál), ugyanakkor a férfi jelöltek iránt a mostaninál nagyobb bizalommal voltak: 40 százalék preferálta őket, a nőket mindössze 3 százalék.

A rendszerváltáskor és most is a középkorú jelöltek voltak vonzóak a választók számára: 67 illetve 56 százalék ilyen képviselőt látna szívesen. A fiatal és az idős politikusok preferálása lényegében nem változott, 13 és 11 százalék illetve 3 és 1 százalék említette őket. Az életkor tehát fontos szempont maradt, de a rendszerváltás óta 17-ről 32 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem nézik mennyi idősek a jelöltek...

A FIDESZ VEZETŐI AKKOR NYUGODTAK, HA SEMMIT SEM TUDNAK AZ ORSZÁGRÓL, MELYET IRÁNYÍTANAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.02.02.A Fidesz végképp elszakadt a valóságtól, a párt vezetőinek már fogalmuk sincs arról, valójában milyen országot irányítanak, a magyar társadalom problémáiról pedig nem is akarnak tudni semmit. Lényegében így vázolhatjuk fel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nyolcéves teljesítményét a kormány szempontjából. Ellenségkép építésben azonban nagyot alkotott Orbán Viktor kormánya, hiszen lassan az ENSZ-szel is harcban állunk. Hogy lesznek-e olyan vezetői az országnak belátható időn belül, akik valós megoldásokat kínálnak valós problémákra? Április 8-án kiderül.

Ha az ENSZ nem úgy táncol, ahogy mi akarjuk, akár abból a szervezetből is kiléphetünk. Kis túlzással ez a lényege Orbán Viktor legújabb péntek reggeli rádiós igehirdetésének. Miután a kormány beleszaladt egy kiadós pofonba azáltal, hogy a harcos migránsozás közben fű alatt menedékkérők ezreinek adott oltalmat, most kemény akar lenni a kormányfő, mint a Rolling Stones. Az ENSZ migrációs csomagja kapcsán ugyanis úgy hűtötte a kedélyeket, hogy közben azért belengette, az Egyesült Nemzetek Szervezete is lehet Soros-bérenc szervezet. Annyit ugyanis előrebocsátott a kormányfő, hogy nem fogunk elfogadni olyan határozatot, ami ellentétes az érdekeinkkel. Kérdés, hogy kire gondolt: önmagára vagy az országra?

A kormányfő azért dobott néhány lapáttal ismét a tűzre, mert kezdett kihunyni migránsok elleni gyűlölet parazsa a kormánypárti szavazók lelkében, miután kiderült, hogy az ország mégis oltalmába néhány ezer menekültet. A fideszes szavazók zavarodottságát jelzi, hogy az eset nyilvánosságra kerülése óta csökkent a kormánypárt népszerűsége, ugyanakkor rendkívül kompakt szavazóbázisuk tagjai közül sokan a voksolástól való távolmaradást fontolgatják. Hiába, mégsem lehet egy olyan pártra szavazni egy talpig becsületes jobboldali választónak, amelyik megengedi, hogy kiszolgáltatott emberek ezrein segítsen a kormánya!...


KARÁCSONY-JELENSÉG

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.02.02.


Amikor egy új arc jelenik meg a politikában, mindig az a kérdés adódik, hogy vajon miként fog helytállni az ott megszokott késhegyre menő harcban és milyen perspektíva állhat előtte. Karácsony Gergely esetében is ez az alapvető kérdés, amire ma még nem persze nem tudunk kielégítő választ adni, mégis azt állíthatjuk, hogy eddig jó repülőrajtot vett. A fiatal politikus mindenképpen egy különálló jelenségként definiálható, különösen az után, hogy a saját pártját, a Párbeszéd Magyarországért pártját beáldozva és az eszmeiségét hátrahagyva beállt az MSZP soraiba és e két pártnak lett a közös miniszterelnök-jelöltje.


Tulajdonképpen mindkét párt egyfajta menekülési stratégiaként választotta azt az opciót, hogy egy középpárt és egy törpepárt sorsát összekössék. Az MSZP éppen a korábbi kormányfő-jelöltjének az elvesztése után került abba a helyzetbe, hogy rohamosan csökkent a támogatottsága és mellé még nem volt miniszterelnök-jelöltje sem, aki összefogta volna a választásra való felkészülésüket. A Párbeszéd éppen ellentétes állapotban volt, létezett ugyan kormányfő-jelöltjük, de nem volt elég szavazójuk arra, hogy tényleges eséllyel indulhassak a parlamentbe jutás reményében. Adott tehát a 8-10%-os MSZP és az 1%-os Párbeszéd, amelyek bizonyos tekintetben egymásra voltak utalva. Ez a kényszer vezetett/vezethetett arra, hogy összefogjanak és közös pártlistán próbálkozzanak átlépni a 10%-os küszöbön.


Ma még úgy néz ki, hogy mindkét párt jól járt az összebútorozással, ezt a kezdeti megállapítást azonban sok dolog árnyalni fogja. Az első az, hogy az MSZP mennyit fog nyerni azon, hogy egy baloldali konkurens pártot a hátán visz be a parlamentbe. Hiszen az nyilvánvaló, hogy a Párbeszéd a választások után ismét a saját pártján belül a külön utas politikáját fogja megvalósítani, ha azt akarja, hogy ne jusson a történelem süllyesztőjébe. A Párbeszéd ugyanis korábban az LMP párt része volt, amelyikből azért vált ki, mert önálló politikát akart folytatni. Ez azonban nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna, hiszen az 1%-os pártok sorát tudták csak növelni, tehát azt az átütő erőt, ami szükséges lenne a politikai céljainak a megvalósítására, nem sikerült elérni. Ha megmaradnak törpepártnak, akkor legfeljebb egy szatellit pártként élhetik le a politikai jövőjüket. Ez pedig mindig azt fogja jelenteni, hogy saját politikája sohasem lesz, ami végeredményben annullálni fogja az LMP-ből történt kilépésük jogosságát. Ez utóbbi párt ugyanis ma új erőre kapott és ha a Párbeszéd nem vált volna ki onnan, akkor Karácsony Gergelynek is szebb reményeket nyújthatott volna a jövő...


EGY MAGYAR SZABÓLEGÉNY MERÉNYLETE FERENC JÓZSEF CSÁSZÁR ELLEN - A BÉCSI VOTIVKIRCHE ELŐTÖRTÉNETE

INDEX - ÉLMÉNY NEKTEK BLOG
Szerző: Kaiser Smarni
2018.02.02.


Ferenc Józsefet hosszú életében hét merénylet is érte. Az elsőt egy magyar szabólegény, Libényi János követte el Bécsben, amikor egy óvatlan pillanatban nyakon szúrta a császárt. Így akart bosszút állni az 1849 utáni magyarországi megtorlásokért. Az eseményt botránykrónika övezte, Bécsben azt suttogták, a császár elszerette Libényi csodaszép nővérét. Őfelsége megmenekülése iránti hálából épült fel a Votivkirche, Bécs egyik legszebb bazilikája, pontosan ott, ahol a merénylet történt. 

A leírások rendre megemlítik, hogy a császárvárosba látogatók a templomot gyakran tévesztik össze Bécs legismertebb dómjával, a Szent István székesegyházzal. Ám míg a gótikus Stephansdom építését a 12. században kezdték meg, a neogót stílusban épült Votivkirche, a Fogadalmi templom 1879-ben került felszentelésre. A templomot valóban arra a helyre építették, ahol a csákvári születésű Libényi János a sikertelen merényletet Ferenc József ellen elkövette, éppen 165 évvel ezelőtt, 1853. február 18-án.

Libényi János Fejér megyéből származott, korábban egy katonaszabó segédjeként dolgozott Aradon, majd Budán, 1851-ben ment Bécsbe. Alig volt 22 éves, mikor a merényletet elkövette.

Ferenc Józsefnek nagy szerencséje volt, nem csak azért, mert testőrei azon nyomban lefogták Libényit, hanem a zubbonya is megvédte. A kés ugyanis megcsúszott a zubbony kemény gallérján...

KÖSZÖNET ISTEN (FÉL)KEGYELMÉBŐL LETT MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK!

VÁROSI KURÍR 
Szerző: ROSTA ÁGNES
2018.02.02.


Ezekkel a megszólításokkal és a köszönetekkel mindig bajba vagyok. De nézze el nekem hiszen idős kisnyugdíjas nem tud ám olyan szépen fogalmazni mint Önök. Szóval megjött a nyugdíj tegnap. Jött hozzá korrekció is és prémium is. Igaz ez utóbbihoz Önnek semmi köze mert ezt még a Bajnai kormány “kegyelméből” jár nekünk. Ja Önök ezt elfelejtették kommunikálni. 

Mindegy a pénzt nagy trükközésekkel de megkaptuk.

Nyilatkozta, fontosak vagyunk, amit meg is értenék így, választások előtt. De ha fontosnak tartja a szavazatainkat, akkor miért csap be?


Mert kérem mi nagyon csúnyán át lettünk verve, azt hiszem a focipályák környékén így fogalmaznak. 2016 novemberében, miután nagyon fel lettünk háborodva az elsőnek megszavazott 0,9-s nyugdíjemelés hallatán, Önök gyorsan szépítettek és adtak előlegbe 1,6 %-t, mondván 2,6 járna ugyan, de nyugodjunk meg, az 1 % majd ez év novemberében egy összegben, visszamenőleg jár, és mi meg is kapjuk.
Már akkor kételkedtünk. Nem véletlenül.

Elkezdték variálni, magyarázni, de maradt az 1 % pár napig. Majd szépen ment a csökkentés. Nem ragozom, kaptunk 0,8 %-t. Tudja ez hatalmas összeg azoknak, akiknek mondjuk 100 ezer a havi nyugdíja! Pontosan 800 forint, ezt szépen megszorozták 12 hónappal, amit én értek, így első látásra nem derül ki a turpisság, az majd jövő hónapban derül ki, mikor ugyan annyi nyugdíjat kapunk, mint januártól októberig...

PÉNZT ÉS ÉLETET

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.01.29.


- Szervusz testvérem!

- Meg tudnád mondani az embereknek a teherautóban, hogy fejezzék be a dörömbölést, mert a sofőrnek meg kellene állnia tankolni. A sofőr megnézi, hogy adhatna vizet az embereknek. Azt mondja, fél kinyitni a hátsó ajtót, mert azonnal ki fognak ugrálni.
-Nem, nem, nem! Elő nem fordulhat, hogy kinyitja az ajtót! Ha kinyitja, mindenki ki fog ugrálni.
- De hogyan adjon akkor vizet nekik?
- Nem tud vizet adni nekik. Mondd meg neki, hogy csak menjen tovább. És ha meghalnak, tegye ki őket valahol Németországban, az erdőben.

Dermesztő párbeszéd. Másfél nappal később egy autópálya-karbantartó értesítette a rendőrséget, hogy Parndorf közelében áll egy teherautó, amelyből folyadék csöpög és rettenetes bűz árad. A kiérkező rendőrök a hűtőkamionban 71 holttestet találtak, köztük négy gyermekét, a legkisebb közülük egy 10 hónapos csecsemőé volt.

A magyar hatóságok akkor már napok óta lehallgatták az embercsempész banda beszélgetéseit. Ám mire a beszélgetéseket lefordították és közbeléptek volna, már késő volt...

VASS CSEPP: MÉSZÁROS PÁLINKAFŐZDÉT VETT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.03.


Bodrogkeresztúri pálinkafőzdét vett a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Búzakalász 66 Felcsút Kft. Az új szerzeményt hozzácsapják a tavaly óta Mészáros-érdekeltség Dereszla borászathoz.

A miskolci Vass család érdekeltsége volt január közepéig a 2014-ben alapított, bodrogkeresztúri Vass Csep Pálinkafőző Kft. A desztillált szeszes ital gyártásával foglalkozó. 3 millió forint törzstőkéjű cég 2016-ban 19 milliós árbevétel mellett 7,6 millió forint eredménnyel gazdálkodott.

Most vevő került rá, nem is akárki. A Mészáros-család érdekeltségében álló Búzakalász 66 Felcsút Kft. vette át Vassék üzletrészeit, s lett a szeszfőzde egyetlen tulajdonosa – derült ki a friss Cégközlönyből...

CSAK NEHOGY PÉNZT KAPJANAK A HŐS UTCA LAKÓI, MERT AKKOR HAJLÉKTALANOK LESZNEK

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS

2018.02.03.


- Kőbánya decemberben milliárdokat kapott arra, hogy felszámolja Budapest legdurvább gettóját, a Hős utcát.

- A több száz hátrányos helyzetű ember lakta környék leginkább a droghasználatról híres, pedig tele van gyerekes családokkal is, akiket ugyanúgy nehéz helyzetbe hoz a bűnözés.
- Kiderült, hogy az önkormányzatnak még fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá a telep felszámolásához, 
de nem is lesz egyszerű dolga.
- Szakemberek szerint az sem mindegy, hogyan csinálják: cserelakásra alapból nem mindenki jogosult, pénzt adni a legrosszabb döntés lenne, a lakók többsége pedig simán keresztbe tehet az egész felszámolásnak.

„Az épületek annyira tropák, hogy az hihetetlen. Nemrég volt egy gyulladás, amely azután lett, hogy az ELMŰ kijött és ellenőrzött egy vezetéket, amiben zárlat keletkezett, a lakó órájából kidőlt a láng, és felgyulladt a lakás. Ez bármelyikünkkel megtörténhet.”

Váradi Péter tíz éve lakik a családjával a hírhedt Hős utcai telepen, és furcsa kettősséget érez a lakóhelye iránt. Szereti a lakását, a szomszédainak megadja a tiszteletet, de a gyerekeit máshová viszi le játszani, a múltkor pedig arra jött rá, hogy míg ő meg a felesége összenéztek akkor, amikor a közelben pisztolylövést lehetett hallani, a gyerekeknek ez már fel sem tűnt.

Azt mondta, ő már készül arra, hogy a kőbányai önkormányzat elbontsa a két társasházból álló gettót. A nullás adósságú lakásbérlete miatt pedig cserelakásban reménykedik. Egy ugyanekkora, ugyanilyen állapotban lévő öröklakást szeretnék, se többet, se kevesebbet” - mondta.

Egyelőre azonban fogalma sincs, mit fog kapni, az önkormányzattól ugyanis Váradi szerint semmilyen információt nem kapnak arra nézve, hogyan és mikor fog megtörténni a hányattatott sorsú társasházak lebontása.

A Hős utcai telepfelszámolás akkor került belátható közelségbe, miután 2017 decemberének utolsó napján kormányhatározat jelent meg arról, hogy Kőbánya 2,1 milliárd forintot kap a telep rendezésére. Ez pont ugyanannyi, mint amennyiről Kovács Róbert polgármester korábban azt mondta, ennyire lenne szüksége az önkormányzatnak a telep felszámolásához. A polgármester ezután a Magyar Nemzetnek szűkszavúan elmondta, hogy Kőbánya már évek óta készül a telep lebontására, amelynek során nekik az önkormányzati lakásokban élőkről kell gondoskodniuk, cserelakás-ajánlatot viszont csak az együttműködő lakosok kapnak. A magánkézben lévő lakások kiváltásáról pedig egyenként fognak leülni a lakókkal egyeztetni...

BŰZ VAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2018.02.02.


Bele lehet-e hányni a jogrendszerbe?

Tájékozatlanságról árulkodó kérdés. Igen, mi sem természetesebb ennél, akár egymás után többször is, gondoljunk csak például a lex Borkaira, a lex Szapáryra, ezek társaira vagy akár a civiltörvény 1.0-ra is. Tapasztalati példák igazolják, akár többször is megtehetik ezt a zászlósurak kastélyaik, stadionjaik teraszairól, legfeljebb alant lesz eléggé büdös. Meg lehet-e tenni ezt következmények nélkül? Noha ettől a jogrendszer a látszat szerint formálisan nem omlik rögtön össze, az ilyen cselekedetek pusztító következményekkel járnak a szabadságra és a jogra, valamint legalábbis hosszabb távon magukra a tettesekre nézve is. De a végső válasz, habár ez talán meglepő, inkább nem, mint igen. Különösen azokban a belehányós esetekben áll a feje tetejére a világ, amikor a lexek a jogrendszer alapjait kezdik ki. Ugyanoda juthat a jog és az állam ilyenkor, mint ahova eljutott a demokratikus-centralista-szoctörvényesség idején.

Suhog a korbács

Most éppen mint korbács suhog és pattog felettünk a Stop Soros törvénytervezet, amely a társadalmunk alapszövetét romboló rémszöveg. Mert mit képzeltek el itt a NER-es rosszemberek? Az Orbán-huszárok elvitatják, hogy a polgároknak és civil szervezeteiknek politikai jogaik lennének, hogy akárhogy is részt vehetnének a közéletben, ezzel pedig csak kétszázötven éves európai jogfejlődés értelmét tagadják meg. Szándékuk szerint visszabombáznának minket kábé a harmincéves háború idejébe. Ha elfogadják, mindenkinek joga és kötelessége lesz gyűlölni a hazájukból elüldözötteket és azok közül is mindenkit, akik enni adnak az éhes gyerekeknek, ha a gyerek bőre barna. Montesquieu, aki éppen az akkori és a mi időnk között élt, az ehhez hasonló ügyekről így vélekedett: „Nincs kegyetlenebb zsarnokság, mint az, amelyik a törvényesség látszatával, a jog színeiben cselekszik. Amely éppen az áldozatokat megmenteni hivatott jog eszközével végez áldozataival.” Igaz, ő, mielőtt még 1755-ben elhalálozott, legjobb napjaiban olyasmiben bízott, hogy boldogabb emberiséget hagy maga után, mint amilyet itt talált, és nagyon szerencsés is volt annyiban, hogy nemhogy a náci és a kommunista, de a még a jakobinus vircsaftot sem élte meg, így azt sem tudhatta, mit tettek a joggal és a jog ellenében ezek a rossz emlékű diktatúrák. De a mi tapasztalataink csak megerősítenek abban, amit ő is gondolt, hogy az érvényes jog mindig morális igazolásra szorul...

INDULHAT IS AZ EMBERVADÁSZAT

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONOK PÉTER
2018.02.02.


"Nyilvánosságra hozta a Jobbik azoknak a településeknek a listáját, ahol bevándorlók, menekültek vagy oltalmazotti státuszban lévők élnek.... 'Nemcsak ezt van joguk tudni a magyar embereknek, hanem azt is, hogy ezek a migránsok miből élnek, hogy dolgoznak-e és hogy szabadon mozoghatnak-e. Már csak azért is, mert tudjuk, hogy igen sok bűncselekmény derült ki nemrégiben, amit migránsok követtek el Magyarországon' - mondta el Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője." (Hírtv)

Nos, akik "technikai koalícióról", meg "taktikai szavazásról" beszéltek: itt a válasz.

Ha a Fidesznek meglesz a kétharmada, a nácik (akiket taktikai módon, mintegy technikailag alaposan felturbóztok) lojális ellenzék lesznek (mint ahogy eddig is azok voltak, ha leszámítjuk a nagyhangú showműsort).

Ha nem lesz meg a Fidesznek a kétharmada, akkor lesz Fidesz-Jobbik koalíció, és a Jobbik nem adja magát ingyen. Majd úgy hívják a belügyminisztert (és a miniszterelnök-helyettest), hogy Vona Gábor. És indulhat is az embervadászat. 

Remek perspekívák, komolyan. Talán nem ártana kicsit elgondolkozni rajtuk.

ANNE APPLEBAUM: ORBÁN VIKTOR A POPULISTA INTERNACIONÁLÉ BÜSZKESÉGE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.02.03.


Orbán Viktor modern egypártrendszert épít – állítja Anne Applebaum. A Pulitzer-díjas történész szerint a magyar politikai válságát mutatja, hogy komoly emberek is elhiszik az összeesküvés-elméleteket, amelyeket Soros György köré font a hatalom. Applebaum a CEU-n tartott előadást megelőzően adott interjút a HVG-nek.

hvg.hu: Jóslata szerint az Európai Unió és a NATO könnyen a megszűnés határára sodródhat, ha pár tagországban a populista erők nyerik a választásokat. Mennyire fontos az áprilisi magyar voksolás?

Anne Applebaum: A Brexit-pártiak győzelme és Trump megválasztása után rendkívül bizonytalanná vált a helyzet, de a francia és német választásokkal az EU-ra leselkedő közvetlen veszély elmúlt. Az áprilisi választások Magyarország és a szomszédjai miatt fontosak. Ezeknek az országoknak a következő években el kell majd dönteniük, hogy az unió tagjai akarnak-e maradni. Számos kelet-európai országban próbálnak tőkét kovácsolni az euroszkeptikus álláspontból, és ennek nem lehet más a vége, mint hogy önszántukból távoznak, vagy kirakják őket a közösségből.

Nem tudom, hogy ez az EU szempontjából egzisztenciális kérdés lenne, de Magyarország számára az.

hvg.hu: Mennyire fontos Orbán Viktor az ön által „populista internacionálénak” nevezett nemzetközi politikai irányzat számára?

A. A.: Orbán más utat futott be, mint ennek a mozgalomnak a prominensei. A liberális fősodorból érkezik a konzervatív pártcsalád érintésével. Őt inkább hibrid politikusnak látom, aki kölcsön vett populista technikákat, és azok előnyét tapasztalva sodródik a szélre. Az ő rendkívülisége inkább abban rejlik, hogy hatalmon van, és miniszterelnökként képviseli ezeket a nézeteket. Ezért néznek rá fel Lengyelországból, talán Ausztriából is...

KARÁCSONY GERGELY SZERINT MÉG CSODA IS TÖRTÉNHET A VÁLASZTÁSOKON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.03.


- A visegrádi államok már arról álmodnak, hogy az EU ne szóljon bele a dolgaiba, de Babis éppen azt bizonygatja Brüsszelnek, hogy ő ebben nincs benne

- Bulgária nem tudja, Oettinger és Lázár honnan szedték, hogy Szófia növelné hozzájárulását a közös költségvetéshez
- A populizmus legalább annyira esély, mint veszély, ha a hagyományos politika átveszi a másik oldal hasznosítható ötleteit, mert hogy törődni kell az emberek gondjaival, az nem kétséges

Süddeutsche Zeitung

Karácsony Gergely szerint ami Magyarországon van, az nem diktatúra, de nem is liberális, európai demokrácia, viszont aki győzni akar Orbán Viktor ellen, annak támadnia kell. A szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a lapnak adott interjúban egymás után olvasta a hatalom fejére annak bűneit: így azt, hogy a kormányfő kemény kézzel irányít, ő a felelős a mindenütt jelenlévő korrupcióért, de azért is, hogy egy páran hihetetlen módon meggazdagodnak a hatalom környékén. A politikus azonban még az igazságtalan választási rendszer ellenére is hisz abban, hogy meg lehet verni a Fideszt, bár ezt a közvélemény kutatások nem támasztják alá. Jelen állás szerint a fiatal demokraták megszerezhetik akár a kétharmadot is.

A kihívó a második sorból, ellenszélben rajtol. Az előzmény az volt, hogy a szocialisták kicsinálták Botka Lászlót, éspedig úgy, hogy annak hívei úgy vélték: Orbán személyesen szította a párton belüli puccsot, hogy megossza a baloldalt. Az MSZP ezek után annyira kétségbe volt esve, hogy Karácsonyt választotta jelöltjének. Neki voltaképpen nincs esélye, mégis megpróbálja kiaknázni a lehetőséget. Számára már az is siker volna, ha fel tudná tartóztatni a szocialisták bukását. Egyben vissza akarja vezetni az országot a Nyugat felé. Ám pontosan tudja, hogy egyedül nem megy semmire. Mint mondja, meg kell nyernie szövetségesként mindenkit, aki változást szeretne. Az emberek 50 %-a elégedetlen, őket kell egyesíteni. Csakhogy az ellenzéken belül a Jobbik a legerősebb, de vele, mutat rá a miniszterelnök-jelölt, a demokratikus tábor nem közösködik. Ily módon viszont utóbbi csupán a szavazatok egyharmadára számíthat. Ám a politikus reményt merít abból, hogy a jogosultak másik egyharmada még nem döntött. És szerinte még a csoda is bekövetkezhet, mert a magyarok megújulást akarnak.

Die Presse


Megy a kötélhúzás a kevesebb EU-sürgető Visegrádi Csoport, illetve Berlin, Párizs, a Bizottság és az Európai Parlament között, amely határozottan elutasítja a négyek szándékát. Sokáig úgy tűnt, hogy a volt szocialista országok csupán a menedékkérők elosztását ellenzik, ám kiderült, hogy ennél többet akarnak. Nyugati jobboldali körök támogatásával olyan nemzetek Európáját képzelnek el, amely többé nem tudna beleszólni a tagállamok politikájába. Ez pont 180 fokban ellentétes azzal, amit Macron és Merkel hirdet. Orbán eheti bécsi mosolyoffenzívájától függetlenül egyre jobban kirajzolódik a négyek viszálya Brüsszellel és Strasbourggal.

Közben az osztrák konzervatívok EP-frakcióvezetője a keleti fejlemények láttán megfelelő szankciós mechanizmust szorgalmaz az unió részéről. Karas szerint nem csupán azt kell megakadályozni, hogy a visegrádiak befolyásolják a sajtót, a civil szervezeteket és az igazságszolgáltatást, hanem azt is, hogy alááshassák az európai demokráciát. A múlt heti V4-es csúcson ugyanis a részvevők amellett szálltak síkra, hogy a legfőbb kérdésekben csakis az állam- és kormányfők dönthessenek. Ott ugyanis az egyhangúság elve érvényesül, vagyis minden tagországnak vétójoga van. De a négyek korlátoznák az Európai Parlemnt jogkörét is, vagyis, ahogy egy német politikus rámutatott: mindenről a tagállamok vezetői határoznának, az EP ellenőrzése nélkül...

STOP, SOROS! - A MÉDIATÉRBEN EGY HADIHAJÓ ÁLL SZEMBEN EGY PAPÍRCSÓNAKKAL - PÁROS INTERÚ KARSAI DÁNIELLEL ÉS SIMON ANDRÁSSAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.02.03.


Egyelőre nincs hatékony eszközünk a napirendképző kommunikációval szemben. De az önálló média el tudja dönteni, hogy mit tesz közzé, mivel foglalkozik, és milyen terjedelemben – mondja Simon András, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, kommunikációs szakember, az ATV műsorvezetője a Stop, Soros! törvénytervezet kapcsán. Karsai Dániel alkotmányjogi és emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, aki több civil szervezetet is képviselt, úgy véli, arról kellene beszélni, hogy a jogszabálynak valójában mi a célja. A tervezetet silány jogalkotási produktumnak tartja, amely nem felel meg a normavilágosság elvének, sérti az egyesülési jogot, a politikai szólásszabadságot és a diszkrimináció tilalmát.

A kormány Stop, Soros!-ra keresztelt javaslata adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatásában részt vevő szervezeteket, 25 százalékos illetéket szabna ki a külföldről érkező támogatásokra, illetve bevezetné az idegenrendészeti távoltartást. A tervezet megfelel a szakmaiság követelményének?

Karsai Dániel: Ennek a törvénytervezetnek van száma, elnevezése, részletes és általános indoklása, szerepelnek benne paragrafusok. De legalább hússzor el kell olvasni, mire megérti az ember. Olvastam olyan mérvadó véleményt, hogy a szöveget szándékoltan írták ennyire ködösre, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak, de lehessen úgy alkalmazni, ahogy ők akarják. Silány jogalkotási produktumnak tartom. Persze veszélyes, ha törvény lesz belőle, de a szöveg nyilvánosságra hozatala most csak politikai aktus, a választási kampány része. Ez a törvény semmilyen alkotmányossági próbát nem állhat ki. Az Eötvös Károly Intézet írt róla egy tanulmányt, az Átlátszón is elemezték, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt kell csinálni. Elfogyott a türelmem, hogy triviális dolgokról vitatkozzunk.

Miért?

K. D.: Mert úgy tűnik, mintha lenne Soros-terv vagy migránsveszély, abban a formájában, ahogy a kormány tálalja. A jogszabály nem felel meg a normavilágosság elvének, sérti az egyesülési jogot, a politikai szólásszabadságot, a diszkrimináció tilalmát, és még sorolhatnám.

Az újságíró, még ha propagandának tartja is, nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabályt. Hírértéke van, közölnie kell.

Simon András: A politikai kommunikációnak az a célja, hogy minél több embert az általa képviselt világlátás, értékrend mögé sorakoztasson fel. Ehhez alakítja ki kommunikációs eszközrendszerét, amiben a kampánynak, a botránynak, a propagandának vagy a manipulációnak kitüntetett szerepe van. A propaganda rosszul cseng, de értéksemleges. Propagandán azt értjük, amikor a kommunikációnak nevezett sokcsatornás eszközrendszer minden csatornáján ugyanazt az üzenetet közvetítik egy adott cél elérése érdekében. Ezt hívjuk papagájkommandónak a hétköznapi beszédben. A manipuláció már veszélyesebb, mert torzítja a valóságot. A Stop, Soros! a napirendképző kommunikációba illik: politikai aktorok megtervezik, hogy mit adnak a médiának, az miről beszéljen...