2021. március 10., szerda

NINCS KISKAPU, SOK BOLT LOPVA SEM MŰKÖDHE - UGROTT A VEVŐKNEK AZ ONLINE RENDELÉS DÍJMENTES ÁTVÉTELE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.10.


Némi zűrzavar alakult ki abban, hogy az amúgy zárásra kötelezett boltok működhetnek-e a webes rendelések átvételi pontjaiként. Az Azénpénzem.hu információi szerint néhányan (például virágbolt) kiírták, hogy az online rendelhető cuccok a helyszínen átvehetők. Hát ez egyáltalán nincs így.


Többen már első pillanattól úgy értelmezték a veszélyhelyzeti rendelkezéseket, hogy azok az üzletek, amelyek nem lehetnek nyitva a következő két hétben, átvételi pontként sem működhetnek. Mint a Blokkk.com megállapította: a 140 ezerből most csak 60 ezer lehet nyitva. (Megjegyezték, hogy a kiskereskedelmi üzletstatisztikában nincs benne minden árusító hely, például dohánybolt, lottózó, piacok.)

A 2021. március 8-tól indított boltzár a kereskedelemmel foglalkozó portál szerint keményebb a korábbinál, mivel kevesebb a kivétel (ezekről itt tájékozódhat), például bútoráruházak vagy szórakoztatóelektronikai, elektromos háztartási cikkeket árusító boltok nem nyithatnak ki. Kimondja a jogszabály azt is, hogy a kivételezett körön kívül eső boltoknak be is kell zárniuk. Szűkíti a vásárlási lehetőségeket az is, hogy a webáruházak átvevőpontjai sem működhetnek, tehát ki kell szállítani a megrendelt portékát...

MUSZÁJ RANGSOROLNI, KIT ENGEDNEK INTENZÍVRE

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, SZUROVECZ ILLÉS
2021.03.10.


- Minden eddiginél több koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra.

- Egyre fiatalabbak kerülnek be, egyre súlyosabb tünetekkel.

- A kisebb kórházak elkezdtek megtelni, rangsorolni kell, kit engednek intenzívre.

- Hamarosan a nagyobb, vidéki kórházakban is szorongatóvá válhat a helyzet.

- A hiányos adatszolgáltatás miatt továbbra sem látunk tisztán. Nem árulják el például, hány fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon.

„Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa” - mondta egy kisebb, vidéki kórházban dolgozó orvos, amikor a koronavírus-járvány újabb felfutásáról beszélgettünk vele.

Még le sem csengett igazán a második hullám, amikor megérkezett a harmadik, és eddig nem látott nyomást helyezett az egészségügyre. A szerdai adatok szerint 8348 covidos beteget ápolnak kórházban, ami néhány százzal meghaladja a decemberi csúcsot, és egyelőre inkább romlani, nem javulni látszik a helyzet. A hatvani kórház megtelt, közel áll ehhez a kiskunhalasi járványkórház is, a tatai kórház pedig két hétre bezárt, mert a szakorvosait Tatabányára irányították át, annyi ott a koronavírusos beteg...

EGYMÁS UTÁN TELNEK MEG A KÓRHÁZAK, MÉG NEM VOLT ENNYIRE ROSSZ A HELYZET

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2021.03.10.


Amióta Magyarországon is terjed a koronavírus, még soha nem volt ennyire rossz a helyzet. A kórházakból sorra érkeznek a hírek az intenzív osztályok megteléséről és a szakemberhiányról, az oltások körül még mindig nagy a káosz, a hirtelen bejelentett iskola- és óvodabezárások pedig ahhoz vezettek, hogy most vannak helyek, ahol a gyerekek 60-70 százaléka mégis bent van az intézményekben gyermekfelügyelet mellett.

Az elmúlt 24 órában 5653 új fertőzöttet azonosítottak és 179 beteg hunyt el. Jelenleg 8348 beteget ápolnak kórházban, 844-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek többnyire egyetértenek a kormánnyal abban, hogy ha az új korlátozások megteszik a hatásukat, akkor 3-4 hét múlva már kedvezőbb fertőzöttségi adatokat kell látnunk. Ugyanakkor a 24.hu által megkeresett virológusok szerint még ekkor sem lélegezhetünk fel, mivel

a halálozások száma a fertőzések csúcsa után 2-3 héttel éri el a maximumát.

Jelenleg még bőven benne vagyunk a harmadik hullám felfutásában, ahogy ezt a ma reggel közölt járványadatok is mutatják. Az egészségügyi intézmények óriási nyomás alatt állnak, amit súlyosbít az új egészségügyi jogviszony miatt felmondott orvosok és ápolók által okozott létszámhiány...

MÉG MINDIG TÖRTÉNELMÜNK LEGVESZEDELMESEBB PILLANATAIT ÉLJÜK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.03.10.


A mai világrend rosszul vizsgázik a járvány gazdasági kezelésében, katarzis helyett az elhasználó szisztémák jönnek vissza – figyelmeztet Lányi András filozófus. Ha az emberiség a 60-as években képes volt elkerülni a nukleáris világháborút, akkor most is képes lesz elkerülni a járvány és a természeti válság legrosszabb kimenetelét – mondja Bartus Gábor környezetgazdász. Világmegfejtő páros interjú pandémiáról, klímaváltozásról és a régi életünk visszavételéről a magyarországi rendkívüli intézkedések egyéves évfordulóján...

KÖZEL KÉTMILLIÁRD FORINTÉRT FEJLESZTHETI A TELKI FUTBALLPARADICSOMOT A MÉSZÁROS-GYEREKEK CÉGE

ORSZÁGSZERTE BLOG
- ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.03.10.


A telki edzőközpont további két darab élőfüves pályával, locsolótóval és atlétikai pályával bővül. A munkát a Gerecse-Plusz Kft. az eredetileg becsült árnál 350 millió forinttal drágábban végzi el. 2018-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség 2 milliárd forintra becsülte a bővítés két ütemét, azonban ez az összeg csak az első ütemre elég. A centrum a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos edzőközpontja, ahol a focistákat a négycsillagos Globall Sport & Wellness hotelben szállásolják el.


1,9 milliárd forintért fejlesztik a telki edzőközpontot – tették közzé kedden az uniós közbeszerzési közlönyben. A 24.hu február végén szúrta ki a nyertest az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzésben.

A közbeszerzést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) írta ki, a nyílt pályázatra összesen hét ajánlat érkezett be. Az ajánlatkérő az értékelési sorrendben legkedvezőbb és az azt követő ajánlattevő tekintetében végezte el a bírálatot. Öt ajánlat nem került elbírálásra, a maradék kettő közül pedig az olcsóbb nyert.

A legolcsóbb ajánlatot tevő Gerecse-Plusz Kft. a becsült árnál 350 millió forinttal drágábban, nettó 1,55 milliárd forint helyett nettó 1,9 milliárd forintért vállalta el a munkát.

A közbeszerzés azonban nem volt zökkenőmentes. Az előzetes vitarendezés során a pályázók nehezményezték, hogy a legalább egy darab 5 ezer köbméteres öntöző és csapadékvíz tározó tavat írnak elő, ez az előírás szerintük súlyos, versenykorlátozó megfogalmazást tartalmaz. Ezt az előírást később módosították legalább egy darab legalább 1500 köbméter térfogatú tóra/tározóra...

JOBB BUDAPESTEN ÉLNI, MINT BÉCSBEN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.03.10.Te hol élnél szívesebben, a magyar vagy az osztrák fővárosban? Pozsonyban vagy Rómában? Bukarestben vagy Berlinben? A válasz elsőre egyértelműnek tűnik. Másodikra már nem biztos.

Legalábbis ha az Európai Unió statisztikai hivatala (az egyszerűség kedvéért nevezzük így), az Eurostat adatait vesszük alapul, akkor egyáltalán nem biztos, hogy Berlin jobb, mint Bukarest. Vagy hogy Bécs jobb, mint Budapest. Egészen pontosan: nem jobb, hanem magasabb az életszínvonal.

A határátkelés egyik örök nagy kérdése (akad pár…) az, hogy rendben van a magasabb fizetés, csakhogy abból megélni is az adott országban, városban kell, márpedig egyáltalán nem mindegy, mennyit kell fizetni a lakhatásért, a rezsiért, a tömegközlekedésért és még sorolhatnánk.

Hogyan számolták ezt ki?

Az, hogy Budapest a 22-es lista 12. helyén található, több dolognak köszönhető. Mielőtt azonban ráfordulnánk erre, érdemes pár mondatot írni az Eurostat számolási módszeréről.

A szervezet nem euróban számol, hanem az úgynevezett PPS-ben. Ez a Purchasing Power Standard, ami nagyon leegyszerűsítve azt mutatja meg, valójában mennyit is ér az adott kereset egy adott városban.

Ez ugye sok mindentől függ, az ég és föld fizetések mellett nyilván teljesen már árakkal kell számolni a lista élén álló Luxemburgban, mint az utolsó helyezett Zágrábban.

A PPS amennyire lehet, mindezt egyensúlyba hozva megpróbál objektív képet adni arról, milyen is az életszínvonal az egyes városokban. Így fordulhat elő az, hogy Budapest megelőzi például Bécset, Madridot vagy Berlint (miközben lemarad Varsó vagy Pozsony mögött, Prágáról már nem is beszélve)...

NÉMET CSATATÉREN DŐLT EL A FIDESZ SORSA – EZÉRT ENGEDTÉK EL ORBÁN KEZÉT MÉG A BAJOROK IS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: Georg Paul Hefty
2021.03.08.


A kancellárjelöltségért folytatott küzdelemben Markus Söder bajor kormányfő számára fontos volt, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezetőre támaszkodhasson, aki most egy stratégiai kérdésben – a Fidesz néppárti frakciótagságának ügyében – rámenősnek bizonyult. Cserébe Weber így vélhetően nagyobb súllyal tudja európai szinten támogatni az eddig meglehetősen provinciális CSU-főnököt. Németországi vendégszerzőnk megmutatja, hogyan múlott az ottani pillanatnyi belpolitikai érdekeken a Fidesz kitessékelése az Európai Néppártból. Georg Paul Hefty szerint a KDNP maradása viszont kétszínűségre vall – minden szereplő részéről...

UNORTODOX GYÓGYMÓD

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.03.10.


Beteg az ország, megtámadta a szervezett bűnözés vírusa..
Hát, nem egy örömünnep, hiszen jelenlegi gyógyászai maguk a betegség előidézői, olyanok, mint amikor egy kórház összes dolgozója vírushordozó, kivéve a beteghordozót, mert az csomagolva szállítja a fertőzést.
Még szomorúbb, hogy a helyzet súlyosságával az érintettek tisztában sincsenek, fel sem képesek mérni, kinek - kiknek - kezébe került az ország.
A maffia szerencséjére az ő esetükben is megáll a népi bölcsesség: ki mint él, úgy ítél, és a nép ezt a helyzetet is besorolja az "ügyeskedés" kategóriájába, jóllehet ez már régen meghaladta ezt a szintet, hiszen lopás, csalás, rablás és megkockáztatom, talán még gyilkosság is szerepel a bűnlistán.
Józsi meg ezt úgy kezeli, hogy ő is elhozott egy tekercs drótot a műhelyből, a szerelő is okosba dolgozik neki, ha adót kell fizetnie, akkor azt a csecsemő elleni nemi erőszakkal sorolja egy kategóriába, pedig ő egy ártatlan báránya az Úrnak, még, ha a törvény a csínytevéseit különösen nagy értékre elkövetetteknek aposztrofálja is - ezekhez képest.

Mindenesetre ezt a társadalmat meg kell gyógyítani, a gyógyszer pedig a pénz, mert ebből ért a magyar ember, a többi meg politikai ködszurkálás, néphülyítés, szócséplés meg hazudozás, ilyenekkel meg a faluszéli kocsmák népe, a keményen dolgozó kisember nem foglalkozik, ha politikust lát köp egyet, ha kettőt lát, akkor kettőt.
Nem is lehet csodálni, hiszen ebben az országban sacc/kb. tízezer ember fontos, a többi meg rabszolga, vagy kísérleti fehéregér, ha elhullik, a kutya nem ugat utána, járulékos veszteség...
A keményen dolgozó - esetleg keményen munkanélküli - kisembert csak a pénz érdekli, és közülük csak néhányan képesek felérni ésszel, hogy a társadalom felszínen úszó, esetünkben barnás árnyalatú és igen büdös krémje az ő pénzét lopja, abból urizál, abból repül Dubaiba kikerülni a járványt, abból van a gyémántokkal kirakott karórája, kétszázhuszonhétezer forintos edzőcipője a saját lábára.
A nyugdíjminimum ebben az évben huszonnyolcezer ötszáz, az árvaellátási minimum huszonnégyezer kétszázötven forint, utóbbi tekintetében Kossuth Lajos, aki rossz nyelvek szerint átmeneti pénzzavarában lenyúlta az árvák pénzét, a kanyarban sincs Nemzetünk Fároszához, a Nemzetvezetőhöz képest...

REJTÉLYES FEHÉR PERMET BORÍTJA GARANCSIÉK TIHANYI KASTÉLYÁNAK PUSZTULÓ FÁIT

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2021.03.09.


Óriási sztorinak tűnő bejelentést dobott az olvasói levelesláda a napokban, volt benne Csányi, Garancsi, Tihany, főhercegi kastély, klórmésszel lefújt, a panoráma útjában álló jegenyefák. A helyszínen azonban kiderült: nem mind mész, ami fehérlik.


Oknyomozó riport! Tihanyban a József főherceg kastélyánál, ami jelenleg Garancsihoz és Csányihoz tartozik, hatalmas természet pusztítás zajlik

- írta olvasónk a napokban. Mint hozzátette, valaki úgy próbálja elpusztítani a parti jegenyefákat, hogy tetőtől talpig lefújta klórmésszel őket. Az okot is megtippelte: „nincs mese, kell nekik az új szállodához a panoráma”.

A feltevés saját tapasztaláson alapult, mert mint olvasónk írta, a tihanyi hajóállomásról jól látszik, hogy a telken álló, partmenti fák mintha deresek lennének, fehérlenek a mésztől. Hozzátette, hogy megnézte közelebbről is, és valóban mésszel vannak lefújva.

Mint a település honlapján írják, a mintegy két hektáros parkban álló gyönyörű épület 1924-25-ben épült, valamikor Habsburg József főherceg nyaralókastélya volt.

Az épület a rendszerváltásig pártüdülőként is funkcionált, később 2006-ban a CD Hungary cégcsoport, majd azon belül is a CDHT Hotel Projekt Kft birtokába került. A kft az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt Mol-vezér és Garancsi István újdonsült kaszinókirály tulajdonában van, írta február elején a Forbes.hu az előkészületekre kiírt pályázat megjelenése után. Így az is érthető, hogy a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel projektre a kormány összesen 11,5 milliárd forint támogatást ad. Az olvasói levélben emlegetett tulajdonosi háttér és beruházási terv eszerint stimmelt...

„NEM A LEZÁRÁS A LÉNYEG, HANEM HOGY A KORMÁNY NEM ADOTT MEGFELELŐ SEGÍTSÉGET” – VENDÉGLÁTÁS KARANTÉN IDEJÉN

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.03.10.


Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan már egy éve határozza meg a koronavírus mindennapjainkat – tavaly márciusban éppen annyira volt elképzelhetetlen az, hogy nyáron kisebb összejöveteleken végül részt vehetünk, mint amennyire most annak tűnik.

A vendéglátóipari egységek pedig vajmi kevés kormányzati segítséget kaptak, az elmúlt 12 hónapban többféle taktikát is alkalmazniuk kellett a túlélés érdekében. Például az is elkezdett házhoz szállítani, akinek eddig eszébe sem jutott (ezzel párhuzamosan a járvány legnépszerűbb munkájává nőtte ki magát a futárkodás). Késő tavasszal a bértámogatás és fogyasztói adományok, valamint a közterület-bérleti díjak elengedése miatt túlélő helyek egy rövid időre megnyithatták ugyan teraszaikat, a fesztiválok viszont elmaradtak, bár moziba járhattunk egy ideig.

Ősszel, – többek közt – az iskolaév indulásával ismét emelkedni kezdtek az esetszámok. Október végére a második hullám tagadhatatlanul a nyakunkra telepedett és újabb, minden eddiginél szigorúbb korlátozások léptek életbe. Ugyan a vakcinákat már elkezdték szállítani az országba, de kérdéses, mikor térhetünk vissza „megszokott életünkhöz”– már ha visszatérünk egyáltalán.

A vendéglátóipari egységekkel teletömött Erzsébetvárosnak, Budapest hetedik kerületének polgármestere nemrég azt nyilatkozta az ATV-ben:

a helyek 40 százaléka biztosan tönkrement a kerületben, a többiek is bajosan tudnak csak majd újranyitni.

De mi van azokkal, akik megpróbálnak túlélni, esetleg reménykedve várják a tavaszt és a nyarat? Mi történik akkor, ha végleg be kell zárniuk? Egy kocsma és egy kávézó-kocsma üzletvezetőivel, tulajdonosaival beszélgettünk a járvány hatásairól...

KÉT RÉSZRE SZAKADT AZ ORSZÁG, TÖBB MEGYÉBEN MINDEN KORÁBBINÁL SÚLYOSABB A FERTŐZÉSHELYZET

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.03.09.


- Kedden Budapesten, Komárom-Esztergom megyében és Pest megyében is megdőlt a napi új esetszám rekordja.

- Hat megyében rosszabb a helyzet az országosnál. Somogy, Komárom-Esztergom és Nógrád kimagaslik.

- Jelentős különbségek vannak: Somogyban ötször annyi fertőzöttet találtak kedden lakosságarányosan, mint Szolnok és Zala megyében.

Ahhoz képest, hogy hétfőn váratlanul beszakadt a magyar fertőzési görbe, kedden elmaradt az ilyenkor szokásos visszaesés, és kifejezetten sok új fertőzöttet (6494) jelentett az operatív törzs...

Hosszabb távon nézve, az elmúlt héten naponta átlagosan 5645 új fertőzöttet azonosítottak, ami megegyezik a második hullám decemberi csúcsával, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy jó irányba indulnánk. A harmadik hullám már biztosan súlyosabb a másodiknál...

A FELCSÚTI FOCIPARADICSOM NEM SZABÁLYOS KÖRÜLMÉNYEK KÖZT JUTOTT HOZZÁ EGYETLEN MUNKANAP ALATT HÁROMMILLIÁRD FORINT TAO-TÁMOGATÁSHOZ

444.HU
Szerző: JÁVOR BENCE
2021.03.10.


2020 márciusában a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyta, hogy Orbán Viktor felcsúti fociakadémiája összesen további 3,28 milliárd forint tao-támogatást használhasson fel a megelőző három évben – 2017, 2018, 2019 – benyújtott tao-programjára, nullára csökkentve azok fennmaradó önrészét.


3,28 milliárd forint annyi, mint Körmend városának éves költségvetése. Amikor ilyen összegekről van szó, minimális elvárás volna, hogy a Csányi Sándor vezette szövetség a szabályosság látszatára ügyelve intézze a dolgokat. Hogy legalább úgy tegyenek, mintha felelősen bánnának a pénzzel, tekintettel a sportág és a köz érdekeire. Az MLSZ eljárása ehhez képest egészen rendhagyó volt.

Főbb problémák a Felcsút intenzitásnövelő támogatásával:

- Az ország leggazdagabb sportszervezete egy olyan újfatja taózási lehetőséggel élhetett, amit kifejezetten a szegényebb csapatok esélyegyenlőségére hivatkozva iktattak törvénybe.

- Egyetlen nap alatt, hivatali ügymenetben hoztak végleges döntést olyan programmódosításokról, amelyekről elsőként az MLSZ Elnökségének kellett volna döntenie.

- A Felcsút szinte a teljes összeghez hozzájuthatott még azelőtt, hogy az MLSZ Elnöksége döntött volna a 2020 előtt kezdett beruházásokra jutó éves sportági tao-támogatási keret felosztásáról.

- A kérelmek jóváhagyását és a támogatás kiadását két minisztériumnak is törvényes feladata lett volna előzetesen véleményezni, amire a jelek szerint nem került sor.

A gyanúsan kaotikus történetről annak idején írtunk részletesen egy feltáró jellegű cikkben. Az MLSZ-szel folytatott adatkérési huzavona igen fontos tanulságairól viszont eddig még nem volt módunk beszámolni...

COVID-JÁRVÁNY: MI IS LESZ ITT KÉT HÉT MÚLVA?

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.03.10.


Két hét múlva érzékelhetjük a védelmi intézkedések hatását, akkor indulhat el lefelé a járványgörbe, a halálozások száma pedig négy-öt hét múlva érhet a csúcsra. Minél nagyobb az új variánsok aránya, annál rosszabb a helyzet, és nagyon kell figyelni arra, hogy az oltottak se vegyüljenek senkivel, mert abból óriási baj lehet.

Dühöng az új koronavírus Magyarországon, a napi új fertőzöttek száma közelíti a hétezer főt, március 8-án életbe léptek a szigorított védelmi intézkedések, egyelőre két hétre, azaz március 22-ig. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, Müller Cecília pedig arról beszélt, hogy a vírus exponenciális ütemben terjed. Nem túlzás azt mondani, a járvány jelenlegi szakaszában csupa rossz hír érkezik.

Ebben a helyzetben a kontaktszámok minimalizálása és a vakcinázás felpörgetése mindannyiunk elemi érdeke – előbbit szolgálják a korlátozások is. A 24.hu virológus szakemberek segítségét kérte abban, hogy:

- miért két hétre szólnak a szigorítások, mi lesz itt két hét múlva?

- Mi okozza a fertőzés soha nem látott ütemű terjedését?

- Miért mondhatjuk (két szempontból is), hogy ördögi körbe kerültünk, vagy ha jobban tetszik: versenyfutás kezdődött az idővel és a vírussal?
...

AZ ÁLLAM TELJESEN LEROHASZTOTTA BUDAPEST EGYIK LEGSZEBB HÁZÁT, MA MÁR PERBEN ÁLL A LAKÓKKAL

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.03.10.


Kevés dolog mutatja meg jobban, milyen rossz gazda tud lenni a magyar állam, és hogy milyen szinten leépült a hazai örökségvédelem, mint a Kodály körönd egyetlen állami tulajdonban maradt házának története. A világörökségi terület egyik legszebb épülete borzasztó állapotban van, a lépcsőházban patkányok rohangálnak, miközben a műemlék házak privatizációs tilalma miatt társasházzá sem tudott alakulni. A körönd többi házát lassanként helyrehozzák, miközben az Andrássy út 88–90. évtizedek óta csak pusztul, a kénytelen-kelletlen bérlői státuszban maradt lakók pedig már perben állnak a nemzeti vagyonkezelővel, amiért az hirtelen a többszörösére emelte a lakbérüket
.

Nemrég foglalkoztunk a Telexen a várbeli műemlék házak lakóinak ügyével: ők azok, akik a rendszerváltás utáni lakásprivatizáció idején nem vásárolhatták ki műemlék házban található korábbi tanácsi lakásaikat, kényszerből bérlők maradtak, és most összetűzésbe kerültek a lakbéremelésre készülő önkormányzattal.

A budai Vár annyiban sajátságos, hogy rengeteg ilyen lakás található ott, de maga a helyzet máskülönben nem egyedi. Más kerületek, illetve az állam tulajdonában is maradtak műemlék házak, amelyekben a lakásokra sajátjukként tekintő bérlők élnek, és ez a fajta lakói státusz gyakran rengeteg szívással jár. A vári lakásügyről szóló cikkünk után a Kodály körönd egyik házának lakói kerestek meg minket a saját kálváriájukkal. Van itt minden: évtizedek óta omladozni hagyott ház, amit még az önkormányzat sem vállalt magára, egyik pillanatról a másikra sokszorosára emelt lakbér, évek óta húzódó pereskedés a magyar állammal. Sőt, a bérlők egyre inkább arra gyanakszanak, hogy mindez nem véletlenül alakul így, hanem őket akarják „kifüstölni”, hogy aztán máshogy hasznosíthassák az épületet...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁNNAK KÜLÖNLEGES SZEREPE VAN EGY STRATÉGAHADBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.10.


Sokasodnak a jelek miszerint a magyar miniszterelnök szövetségese is kirohan az Európai Néppártból.


Civil Liberties Union for Europe

A Társaság az Európai Szabadságjogokért Magyarországot is azok közé az európai államok közé sorolja, ahol a kormány saját jogköre aránytalan kibővítésére használta a járványt, ezért alapjogok kerültek veszélybe. A nemzetközi szervezet 14 országban mérte fel az állapotokat és a magyar helyzet kapcsán öt területen lát igencsak aggasztó jeleket:

- A bíróságok függetlensége továbbra is veszélyben van, ezt mutatja, hogy milyen körülmények között nevezték ki az Országos Bírói Hivatal új elnökét.

- A kormány újabb lépéseket tett a korrupció álcázására. A nemzeti vagyon újabb részét vitte ki alapítványokba, sőt még az alaptörvényt is módosította. Ily módon hatalomváltás esetén nehéz lesz visszacsinálni ezeket a lépéseket, hacsak nem szerez kétharmadot a jelenlegi ellenzék.

- Központosították és korlátozták a fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatást, főként a független sajtó csak igen nehezen jut érdemi információhoz. Megfélemlítik azokat, akik felvilágosítást tudnának adni. Megtorlás jár a hírek kiszivárogtatásáért. Erősödött és szervezetté vált a kritikus média lejáratása. A nagyközönség nem értesülhet a Covid-19-cel összefüggő fejleményekről, de az oltási stratégia sem publikus. A médiahatóság ugyanakkor elfogult döntéseket hoz, lásd a Klubrádiót.

- A kormány nem tett eleget az Európai Bíróság határozatának, és változatlanul kötelezni kívánja az érintett civil szervezeteket, hogy tegyék közzé, ha külföldről kapnak támogatást.

- A tájékoztatás szigorítása bizalmatlanságot kelt a hatalom lépései iránt, beleértve a járvány kezelését, ami azután hátráltatja a válság leküzdését. Az idevágó példa a kínai vakcina engedélyezése az európai ügynökség megkerülésével.

Azon kívül a kormány továbbra is rendeletekkel irányít és ez több alapjogot érint, miközben egyes rendelkezések nem is a vírus elleni harcra vonatkoznak. Új jogrend jött létre, amelyben sokkal nehezebben lehet áttekinteni, mit is csinál a végrehajtó hatalom. Ugyanakkor továbbra is anyagi eszközökkel korlátozzák az ellenzék vezette települések mozgásterét, valamint igyekeznek elhallgattatni a kritikus hangokat.

Deutschlandfunk

Terézia Mora nem lát esélyt arra, hogy a magyar kormány visszalépjen a kultúrharctól, amelynek sajnálatos módon a gyerekek isszák meg a levét az iskolákban. A Sopronból elszármazott és Németországban élő író, Esterházy több könyvének avatott átültetője Tóth Krisztina mellett állt ki ily módon, miután az szóvá tette, hogy hatóságok ásatag, idejét múlt szemléletet sugárzó művekkel hígították fel a kötelező irodalmat.

Ezek után valóságos gyűlöletlavina indult meg ellene, még a közmédiában is. Ám Terézia Móra szerint ez megy évek óta: amikor valaki kivívja a hatalom nemtetszését, a közrádió és tévé ráengedi a vérebeit. Tóth Krisztina esetében ebbe beleértendő, hogy előnytelen fotókat közöltek róla és még azt is felrótták neki, hogy egy roma kislányt fogadott örökbe.

Ám a helyzet egyhamar aligha fog változni – mutat rá Terézia Mora, mert az embereknek édes mindegy, mit csinál a Fidesz. Ha nem izgatják meg a lepusztult egészségügy, vagy a korrupció miatt, akkor miért háborodnának fel azon, hogy mit oktatnak az iskolákban. Az ő régi magyar tanára ugyanakkor arra panaszkodik, hogy nem tudja, miként tanítson bizonyos könyveket, úgy, hogy az ne legyen agymosás a gyerekek számára. Ideértve Herczeg Ferenc senki által nem ismert összes művét és a nyíltan antiszemita Wass Albertet.

A lap hozzáteszi, hogy az Orbán-kormány nem sokra tartja a liberális Európa demokratikus alapértékeit. Keményen beleszól a tantervbe. A kortársi irodalom tabunak számít. Kertész Sorstalanságát kivette a kötelező kötetek közül.

Euronews

Nem sok jóra számít Orbán Viktor részéről a Néppárttal történt szakítás után a román liberálisok egyik EP-képviselője. Dragos Tudorache, aki volt bíró, majd dolgozott az EU-ban és az EBESZ-ben, legutóbb pedig Ciolos szakértői kormányában a belügyi tárcát vezette, úgy véli: senki se higgye, hogy a Fidesz túlságosan mellre szívná a fejleményt, vagy elszégyellné magát és új politikára váltana át.

Ehelyett fokozza a retorikát, még szégyentelenebbül azt fogja hangoztatni, hogy ő a kereszténység utolsó védelmezője. Ezen felül változatlanul magyar és európai közpénzből működteti a propaganda gépezetét. A jövőben is harsogni fog és telerakja plakátokkal az óriási hirdetőtáblákat, miszerint ő védi egész Európát a migránsoktól, a gonosz Sorostól és a tehetségtelen brüsszeli politikusoktól, akik egész idejüket annak kifundálásával töltik, miként árthatnának Orbán szavazóinak.

Ő az a vezető, aki nemigen bán meg bármit is, viszont mindent és mindenkit feláldoz, a saját népét is beleértve, a maga politikai céljaira. De vajon a magyarok megérdemlik-e, ami ezek után vár rájuk? Hiszen országuk elszigetelődött egy tekintélyelvű vezér alatt, aki a maga érdekeinek megfelelően fordítja ki a valóságot. Összekeveri a nemzet sorsát saját politikai túlélésével.

Mostanában Európa-ellenes stratégák egész hada dolgozik azon, hogy repedéseket találjon az EU-n és ebben különleges szerepet visz Orbán és pártja. Hogy ennyi ideig lehetett a Néppárt tagja, az sokat segített neki, hogy felépítse illiberális rendszerét, továbbá megossza az EU-t. Most pedig a mártírt alakítja. A válságokat is arra használta, hogy politikai előnyökhöz jusson.

De most már látni, milyen veszélyekkel jár az, ha Európai ilyen esetekben habozik közbeavatkozni. A tét a demokrácia jövője. A Fidesz továbbra is hatalmon van, Orbán pedig a szélsőségesekkel próbál szövetségre lépni, Európán kívül is. Szóval, egy lidércnyomásra kell felkészülni. Ily módon azonban nyugodtan lehet úgy tekinteni a magyar politikusra, mint aki akaratán kívül nagyon sokat tett az integrációért, hiszen megmutatta, miért van szükség az egységes földrészre, közös víziókkal.

Süddeutsche Zeitung

A német külügyminiszter az autokrata kínai és orosz rendszer elleni közös küzdelemre szólította fel az amerikai kormányzatot. Maas igen átfogó külpolitikai koncepciót vázolt a washingtoni Brookings Intézet új tanszékének avatóján – a válság miatt online. Azt hangsúlyozta, hogy Európának és az USÁ-nak szövetségben kell visszavernie Moszkva és Peking fenyegetéseit.

Együtt kell cselekedniük, amikor a két tekintélyuralmi rezsim próbálja aláásni a biztonságot, a jólétet, a demokráciát, az emberi, illetve nemzetközi jogokat. Jelezte, hogy Németország készen áll a transz-atlanti New Dealre. Rámutatott, hogy a vakcina diplomáciából rendszerek versengése lett. De sikerre kell vezetniük a járvány elleni nemzetközi megoldásoknak, mert különben azok kerekednek felül, akik szerint az autokráciák jobban meg tudnak vívni a bajokkal. Mint mondta, az összefogás döntő a demokrácia túlélése szempontjából.

Szavaira ráerősít, hogy az Európai Külügyi Szolgálat legújabb jelentése szerint Németország az orosz dezinformációs hadjárat első számú célpontja. Továbbá a Microsoft szerint kínai állami hackerek módszeresen kiaknázzák a nyugati rendszerek biztonsági hiányosságait, főleg az Egyesült Államokban. Védelmi megbízásokat teljesítő cégek, továbbá főiskolák és ügyvédi irodák számítógépes hálózatába hatolnak be.

Guardian

Utoljára a 2 világháború érintett ennyi embert, mint a mostani vírusválság, csak most az európaiak közös ellenség ellen csatáznak – állapítja meg Timothy Garton Ash. Az oxfordi történész professzor az boncolgatja, hogy az EU megerősödve, vagy netán meggyengülve kerül majd ki a bajból, ha alábbhagy a szolidaritás és napvilágra kerülnek a különféle hosszú távú következmények.

Mint írja, az unió idáig hatalmas sikerként könyvelheti el a válságkezelési alapot, ugyanakkor óriási pofon volt számára a vakcinák közös beszerzése. Magyarország és a másik három visegrádi állam orosz és kínai oltóanyagra ácsingózik, míg Ausztria és Dánia Izraellel közösen akarja megszervezni a gyártást. Személyes kudarc ez von der Leyen és az illetékes biztos számára.

Brüsszel inkompetensen járt el, részben, mert itt nemzeti hatáskörről van szó, részben pedig azért, mert nem ért a feladathoz. De persze a keze meg van kötve, hiszen 27-féle érdeket kell egyeztetnie, nem beszélve a három európai intézményről és a pártcsaládokról. De gyorsan kellett cselekedni, kockázatot kellett vállalni, az életet a bürokrácia elé kellett sorolni.

Ám jobb lett volna, ha Brüsszel csupán közvetít a kisebb országok érdekében, nehogy azokat eltapossák a nagyok a vakcinákért folyó tülekedésben. A tanulság, hogy a mandátumából hátralévő 3 évben az EU-nak arra kell összpontosítania, hogy mit tehet a polgárokért. Ennek első állomása, hogy a vakcina igazolások segítségével tegye lehetővé ismét a szabad utazásokat, mert az nagy vívmány. Azon felül szélsebesen, hatékonyan és bürokráciamentesen szét kell osztania a 750 milliárdos segélycsomagot.

Ekkora feladattal még nemigen került szembe az unió. Ezért a Nike mottóját kell követnie, miszerint: csak csináld!

Die Presse

Szaporodnak a jelek, hogy a szlovén miniszterelnök is szakítani kíván az Európai Néppárttal, azaz követi az elszigeteltségbe nagy barátját és példaképét, Orbán Viktort. Egy ljubljanai portál szerint már csak az a kérdés, hogy Jansa mikor fordít hátat a pártcsaládnak. Hiszen az utóbbi években megerősítette a Fidesszel mind a politikai, mind a gazdasági kapcsolatokat. A magyar párt holdudvarába tartozó üzletemberek bevásárolták magukat a szlovén médiába. Azon kívül Szlovénia kormányfője meglehetősen magára maradt az EPP-ben, amióta újra hatalomra került.

Főleg azzal játszotta el hitelét a kereszténydemokrata szövetségeseknél, hogy a twitteren rendszeresen kirohan újságírók, politikusok és bírálók ellen. Ezért már kivívta magának a Twito marsall gúnynevet. Nagyon úgy néz ki, hogy az elszabadult hadjárattal teljesen irányt vesztett. A kilépés, á la Magyarország, nem volna meglepetés, viszont vannak kockázatai. Hiszen az ország a 2. félévtől az EU soros elnöke lesz, egyben pedig nagy nyomásnak tenné ki a kisebbségi kabinetet. Az egyik koalíciós partner máris figyelmeztette Jansát: eszébe ne jusson otthagyni a Néppártot!

VESSZŐFUTÁS MEGTUDNI, RAJTA VAGY-E AZ OLTÁSI REGISZTRÁCIÓS LISTÁN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.10.


Napok óta tele van az internet a kaotikus oltási történetekkel, ám kevesebb szó esik arról, hogy milyen erőfeszítéseket kell annak tennie, aki két hónapja – annak rendje, s módja szerint – regisztrált a szükséges oldalon, de se kép, se hang a hivatalos „szervektől”, s ezért ha oltást akar, hát kénytelen lépni. A vesszőfutás lépései: 15+73 (!) sikertelen telefonhívás a háziorvosnak; 9 sikertelen hívás a regisztrációs felületen megadott szám(ok)ra; 3 hívás után hárítás egy másik hivatalos számon; e-mailes információkérésre automatikus egyenválasz. A kért információ sehol. Ám van bónusz: egy újabb – elvben lehetetlen – sikeres regisztráció.


„Köszönjük, hogy megkeresésével a Koronavírus Ügyfélszolgálatához fordult.

Válaszunkig szíves türelmét kérjük....Érdeklődni folyamatban lévő megkeresésével kapcsolatban a levél tárgyában szereplő azonosító számra .....való hivatkozással van lehetősége.” – Többnapos munkával ezt az egyetlen visszajelzést sikerült kapnom a hivatalos helyről a koronavírus ellenes oltás regisztrációmmal kapcsolatban. Itt a kör bezárult, várom az ígért információt, mégpedig a következőkre: „Hosszú hetekkel ezelőtt regisztráltam a Covid19 oltásra, semmi visszajelzést nem kaptam azóta sem. Az általában használt e-mail címemről ugyanakkor nem engedi, hogy regisztráljak, mondván, arról már történt regisztráció. Szeretném tudni, hogy regisztrációm célba ért-e vagy sem. És azt is szeretném tudni, hogy mikor? (Ugyanis egy másik címről pár perccel ezelőtt ismét regisztráltam – azaz engedte a regisztráció, úgyhogy vélelmezem, korábban nem rögzítette a rendszer, ami megmagyarázná, hogy miért maradtam eddig ki az oltásból)”...

MÉG EGY CSEPP A POHÁRBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.10.


Tatán mától nem lehet szakrendelésre menni, mert a fülészek, szülészek és mindenféle specialisták Covidot gyógyítanak Tatabányán. Bő egy hete, amikor nagyjából ötezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új munkaszerződését, ergo felmondott, az országos kórház-főigazgató csűrdöngölt a propaganda oldallá züllesztett koronavirus.gov.hu tudósítása szerint: „Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt. A betegellátás tehát biztosított.”

Jegyezzük meg, hogy Jenei Zoltánnak hívják ezt a csinovnyikot, aki még azt is kijelentette a magyar egészségügy Mohácsánál, hogy „ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is”. Ezt talán nem kellett volna, mert most itt állunk azzal, hogy Tatán nincs orvos, mert a tatabányai Szent Borbála Kórházban létszámhiány alakult ki, miután többen nem voltak hajlandóak a múlt hét eleji határidőig aláírni új szerződésüket. Tehát itt van Jenei elvtárs örömtánca, másfelől egy hét múlva a valóság, ami megint másképpen alakult, mint a Fidesz-álmok.

Ha orvos nincs, piócás ember még lehet, sőt, javasasszonyok és eret vágó borbélyok is előkerülhetnek a turulfosos magyar világban. Ezt a Jeneit, ha nem vetnénk meg, mert az arcát adja a gyalázathoz és egy fogaskerék a gépezetben, még sajnálhatnánk is, mert ő is csak áldozat. Orbán áldozata, aki embernek egyáltalán nincsenek víziói az őt körülvevő világról, ez most már teljesen bizonyos. Annyi ideája van, hogy váltakozó jelszavak mögé bújva lopja szét az országot, gyalulja le, rombol szét mindent, s aki ezt akár csak szóvá is teszi, ellenség. Ennyi Orbán műve, s hogy ez mit eredményez, az most jól látszik az egészségügyön, amely képtelen teljesíteni, mert romokban van.

Ahogyan az egész ország is. Ami most történik, csak látványos, és az adott pillanatban tragikus. Ezúttal épp az egészségügy összeomlását tapasztalja az ország. Korábban az oktatás, a kultúra elpusztítását kellett végignéznünk, előtte a szociális ellátás eltaposását, az öregek és az állam gondoskodására szoruló kisgyerekek életminőségét, kilátásait meghatározó dúlást. Szinte mindenkit megrövidítettek és megaláztak, munkást, tanárt, tűzoltót, nyugdíjast, egyetemistát, romákat, melegeket, más vallásúakat, ateistákat, nincs a társadalomnak olyan szelete, amelyik ne szenvedett volna helyrehozhatatlan vagy nehezen gyógyítható károkat, és mindenki hallgatott, amikor a másik volt soron...