2018. augusztus 22., szerda

MEGHALT SZÉKHELYI JÓZSEF

INDEX / KULTÚRA
Szerző: MDOR
2018.08.22.


Meghalt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója. A hírt a Bálint Ház Facebook-oldala közölte, majd utána többen is elkezdték búcsúztatni a Facebookon. A halálhírt a színész családjából is megerősítették az ATV-nek

Színházi munkái mellett rengeteg tévéfilmben és tévésorozatban játszott, és sokat szinkronizált is. Jászai-díja után 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét kapta meg. Régóta küzdött a tüdőrákkal, de munkáját a kezelések alatt sem adta fel. Azt mondta erről, hogy az a figura, akit alakít a színpadon, nem tüdőrákos.

De ebből semmi nem látszódhat rajtam a színházban, hiszen Mr. Green nem volt rákos. Én még az a generáció vagyok, melynek tagjai nem mondanak le előadást. Néhány évtizede egy rosszul sikerült teniszezés után az összes szerepemet hátsóig érő gipszben játszottam, akkor is játszottam minden este.

Székhelyi József 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután a kecskeméti Katona József Színházban játszott, ahonnan 1979-ben átszerződött a budapesti Nemzeti Színházba. 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.


Színpadi szerepei mellett közel száz filmben, tévéfilmben játszott, többek között a Végre hétfő, a Szabad lélegzet, a Ki látott engem?, a Csak semmi pánik, a Házasság szabadnappal, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Látástól vakulásig és a Napos oldal című filmekben. Egyik legismertebb munkája mégis egy rajzfilmsorozathoz, A Simpson családhoz kapcsolódik, amiben ő volt Homer Simpson magyar hangja...

AMIKOR AZ EGÉSZ ROHADALOM ÖSSZEDŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.08.22.Azon töprengek jó ideje, hogy mivel fogják indokolni a mostani tetteiket azok, akik a normalitást és az emberséget simán felülírva, lihegve teljesítik az elvárásokat. Nézem a videón az Iványi Gáborral egyezkedő börtönőr-asszonyt (vagy nem tudom mi a megnevezése annak, aki a röszkei tranzitzóna kapujában szobrozik és őszintén szólva nem is igazán érdekel) és tudom, hogy nála például a parancsra tettem lesz a megfejtés. Sokaknál az lesz. De mégis ott ordít az ellentét. Iványinak nem lett volna egyszerűbb behódolni? Ha megteszi, nem küzdene anyagi gondokkal az általa vezetett szervezet (nem az egyház, hanem a hajléktalanszállókat, idősotthonokat, iskolákat, óvodákat működtető alapítvány), lenne pénz, paripa, fegyver. Ha valamikor, akkor az ő esetében akár még indokolható is lett volna a megalkuvás, hiszen nem önmagáért, nem a közvetlen szeretteiért tette volna, hanem azért, hogy sokezer rászoruló ellátása ne kerüljön veszélybe. Mégsem tette. Neki nem kell magyarázkodnia sem most, sem később.

Nem azt várom (várnám) attól a nőtől ott a kapuban, hogy beengedje Iványit. Még azt is megértem, hogy nem teheti engedély nélkül. De azt talán várhatom emberként, hogy azt mondja: nem engedhetem be uram, de a csomagot átveszem és eljuttatom azoknak, akiknek szánta. Gondolom, hogy ez sem fér bele a parancsba és valószínűleg következményei lettek volna egy ilyen válasznak. De az már döntés kérdése, hogy valaki vállalja-e a következményeket. Sokan nem vállalják.

Mások egyenesen versengnek azért, hogy ott toporogjanak, ahol bizonyítani kell a hűséget. Oké, ez most van. De mi lesz, ha ennek vége? Mert egyszer vége lesz. Egyszer mindennek vége van. És amikor ez bekövetkezik, akkor mindannyian ott fogunk állni csupaszon és védtelenül. Semmink nem marad, csak az, ami igazán számít. Mindegy, hogy ezt becsületnek, emberségnek, vagy bármi egyébnek nevezzük. Fellengzősen hangzik, bárhogyan is keresem a helyes kifejezést. Máshogyan fogalmazok: ha ennek vége, ott lesz-e a kezünkben az a zacskó kenyérrel és hallal, vagy csak a telefon, amin keresztül eddig jöttek a parancsok és hirtelen süket csend lett a vonal másik végén?

Tudom. A szabály az szabály, a törvény pedig törvény. Nem is olyan régen az vétett a törvények ellen, aki nem jelentette fel a szomszédját a véleménye miatt, vagy disznóvágás miatt, esetleg azért, mert nem megengedett rádióadót hallgatott, netán a hatalom ellen lázadt. Kicsit előtte meg az, aki elbújtatta azokat, akiket a halálba akartak hurcolni. Az volt a törvénytisztelő állampolgár, aki átadta a gyilkosaiknak az áldozatot. Mégis voltak, akik szembe mertek szállni az embertelen törvénnyel. És voltak, akik nem mertek szembeszállni, de nem-szembeszállni sem mertek. Vagy nem akartak. Ők csak nem néztek oda. És voltak olyanok, akik lihegve túlteljesítették az elvárásokat. Sőt, igyekeztek elébe menni, kitalálni, mit vár a hatalom és sokszorosan kielégíteni azt.

Most ugyanez történik. És amikor ez az egész rohadalom összedől Orbánostul, Mészáros Lőrincestül, NER-estül, akkor nem marad más, mint a romok és az az egyszerű kérdés, hogy ki tudott ember maradni és ki nem. Lesznek, akik a bíróság előtt fognak számot adni a működésükről – a kialakult rendszer sajátossága, hogy bizony itt már apák és fiúk, feleségek és lányok is vádlottak padján fognak ülni – és lesznek, akik jogilag nem, de erkölcsileg feltétlenül felelősségre vonhatóak. Ez az, ami szinte minden esetben el szokott maradni az ilyen tisztító viharok után. Ezért ülhetnek a kormányokban és a parlamentben olyanok, akik az előző rendszerben aktívan szolgálták az akkori diktatúrát, most a mostanit szolgálják. Ezért írhattak ugyanazok az újságírók dicsőítő cikkeket az előző diktátorról és írnak most a mostaniról. És ugyanők fognak egymást taposva tolongani az új rendszer (mert rendszert kell váltani) vezetése körül akkor, amikor a jelenlegi bálvány ledől.

Ha ismét megússzák, ha újra odaengedjük őket, ahol soha nem lett volna keresnivalójuk, ha ismét újságírók, politikusok, vezető tisztségviselők lehetnek, akkor kár is erőlködni, mert nemhogy rendszert, semmit nem fogunk váltani. Ugyanazokból a trágyadarabokból megint csak trágyarakást lehet építeni, iskolát, játszóteret, gyárat, utat nem. A pitiáner seggnyalóktól az elvtelen törtetőkig meg kell ezektől szabadulni. Ne írjanak újságot, ne vezessenek intézményt, ne szóljanak bele a politikába. Életükben először végezzenek valami hasznos munkát ott, ahol nem árthatnak másoknak. Ahol csak a szorgalmukon és tehetségükön múlik, hogy mire viszik. Önerőből, bőven szórt közpénz, politikai hátszél, kapcsolatrendszer nélkül. Alkalmazottként, vállalkozóként, közmunkásként.

Ha vége ennek az egésznek, nem szabad megelégedni a jogi felelősségrevonással. Amit soha nem tett meg ez a társadalom, most elkerülhetetlen lesz. Meg kell történnie az erkölcsi felelősségrevonásnak is. Meg kell nézni, hogy akkor, amikor az emberség azt követelte, kinek volt a kezében kenyér és hal és kinek volt a kezében kő, hogy megdobja vele a másikat. Parancsra, gyávaságból, vagy önként, boldogan. Ha ezt nem tesszük meg, ugyanoda fogunk jutni, ahonnan most szabadulnánk. Akkor kár erőlködni.


A FAL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.08.22.


Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné.

Ha netán nem olvasták Örkény Budapest című egypercesét, sürgősen pótolják. Erről a lenti képről annak az utolsó mondata jutott eszembe. Ez itt a berlini fal 1963-ban, a szárítókötél egyik vége a szögesdrót tartóhoz van kötve. Ha már ott van. Milyen praktikus.

A világtörténelem egyik legfelháborítóbb, legaljasabb "létesítménye", akciója, tette vagy a fene tudja, minek nevezzem, szerintem a berlini fal volt. Akkor is az lett volna, ha keletnémet funkcionáriusok saját magukat zárják be, dehát - lehet, nem mindenki tudja - voltaképpen Nyugat-Berlint falazták körbe, úgyhogy nemcsak
 felháborító és aljas, hanem groteszk is. A közönséget zárták ki a kívánatos ketrecből.
Most voltam először Berlinben, remélem, nem utoljára. Elképesztő város. Majd még visszatérek rá, de nem bírom elfelejteni a Potsdamer Platz látványát. Hihetetlen építészeti csoda. Most. 1961-től '89-ig eddig lehetett menni, ott kezdődött Kelet-Berlin.
Nem tudtam, miért foglalkoztat ez engem közel 30 évvel a fal lebontása után. Semmi nyoma. Az Alexander Platz felé menet a régi kelet-berlini főutca, a Hársakalja (Unter den Linden) kicsit más ugyan, de nem vészes a különbség, elsősorban talán azért, mert sok az új épület, még több az építkezés. A repülőtérre menet már látszik a szocializmus iszonyatos pusztítása, egyelőre rendbe hozhatatlan az egymás szájába épített kunyhók sorozata, de ha őket nem zavarja, engem sem.
Akkor mi?
Tegnap jöttem rá, amikor megérkeztünk a kisebbik fiamhoz.
A csúti briganti, ez a nyavalyás tróger, nyolc év alatt felépítette a berlini falat Európa és Magyarország között. A kettészakított családok messziről integetnek egymásnak, ahogyan annak idején a kelet-berlini nagymama ágaskodott az ablaknál, hogy láthassa a túloldalon a fal fölé emelt unokáját. Most még van skype, most még nem lőnek le, ha átmegyek a falon, de azt hiszem, ez csak idő kérdése. Nem is hosszú időé. Egy diktatúra nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen engedményt tegyen, figyeljék meg, hogyan szorul a hurok a nyakunkon, nem részletezem, tudják nélkülem is, miképp szünteti meg a dagadt futballista az élet és a szabadság különféle lehetőségeit. Be fog zárni minket, és ugyanazt fogja mondani... fogja? Már mondja, legalább három éve. Hogy ő megvéd minket. A migránsoktól, a hanyatló nyugattól, a fasisztáktól. A szövegváltozatok nem számítanak.
Az egyetlen különbség, hogy ebbe a kalitkába senki nem akar bejönni. Már most sem.
Még azért várunk, ugye?

ELNÖKSÉGE LEGFORRÓBB PERCEIT ÉLI DONALD TRUMP

INDEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2018.08.22.


Bár túl van már egy Kim Dzsongunnal való találkozón, két szíriai megtorló támadáson, talán mégis augusztus 21. volt Donald Trump elnökségének eddigi leghúzósabb napja. Ráadásul kivételes módon az események menetét és tempóját nem ő maga diktálta, hanem mint egy sorozat évadzárójában, egy sor egymástól többé-kevésbé függetlenül bonyolódó cselekményszálban bukkant fel minikonklúzió. És ezek összessége magasabb szintre emelt izgalmakkal kecsegtet a következő szezonra – esetünkben a következő napokra, hetekre.

A CNN beszámolója alapján teljesen váratlanul érte a sajtót az, hogy egy napon tesz vallomást Trump személyes ügyvédje (és egyben elintézőembere), Michael Cohen és volt kampányfőnöke, Paul Manafort. A rendkívüli helyzet érzetére csak ráerősített az, hogy az FBI a kampánypénzekkel való visszaélés vádjával letartóztatta Trump egyik első képviselőházi támogatóját, Duncan Hunter kaliforniai republikánus képviselőt és feleségét.

És mindeközben az elnök hazai pályán, Nyugat-Virginiában vett részt egy kampányeseményen, ahol a hálaadásnapi pulykától a NATO-ból való esetleges kilépésig mindenről összevissza fecsegett, de kínosan kerülte azt, hogy szóba hozzon bármit is, amivel tele volt az amerikai média (és nem csak a Trumppal nem szimpatizáló orgánumok).

De lássuk, mi is történt:...

TRUMP NYAKÁN SZORUL A HUROK, HA COHEN UTÁN MANAFORT IS VÁDALKUT KÖT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.22.Michael Cohen, Trump ügyvédje és kijáró embere, a várakozásoknak megfelelően vádalkut kötött Robert Mueller különleges ügyésszel, miután egyértelmű volt: az ellene felhozott vádpontok alapján vádat emelnek ellene és sok év börtönre ítélik. Cohen legalább húsz éve mindent tud Trumpról, ezért ez a lépés megpecsételheti Trump sorsát. Már be is jelentette, hogy a kampánypénzekből lefizetett prostituáltak elhallgattatására Trump utasította, ami bűncselekmény. Trumpot máris bűncselekménnyel vádolta meg.

Mueller ügyész sorban vadássza le a Trump köré beépített orosz kémeket, akik közül több ember már vádalkut kötött, hogy évtizedes büntetéseket megússzon. Közülük legnagyobb hal Paul Manafort, akinek orosz kapcsolatai és kötődései teljesen nyilvánosak, le is kellett a kampány közben mondani a kampányfőnöki posztról, de ő az, aki még tartja magát, harcol az ügyészség ellen, hátha vádalku nélkül megússza.

Manafort szinte egyidőben került ugyanabba a helyzetbe, mint Cohen, de ő nem maga vallotta magát bűnösnek, hanem 18 vádpontból tízben bűnösnek találta az esküdtszék, és még a többi is lebeg a feje felett, mert azokban csak nem jutottak megegyezésre, nem azt jelenti, hogy felmentették volna. Ezért ezekben a vádpontokban is bűnösnek találhatja még egy másik esküdtszék. De a jelenlegi helyzet szerint is kinéz neki minimum tíz év börtön.

Fontos látni, hogy Manaforttal szemben talán soha nem indult volna semmilyen vizsgálat, ha nem része az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásának. Manafort egyértelműen az oroszok embereként és az oroszok megbízásából került be kampányfőnökként Trump csapatába. Ezért kulcsember az erre irányuló nyomozásban. A többi orosz kém viszonylag hamar és könnyen beadta a derekát, de Manafort tartja magát, nem sikerült még megtörni, hogy tegyen őszinte feltáró vallomást, és működjön együtt az amerikai ügyészséggel.

Ennek oka az lehet, hogy Manafort olyan kulcsfigura, aki mindent tud az oroszok és Trump kapcsolatáról, és a választás során kialakított együttműködésről, mivel vélhetően ő volt az összekötő, irányító ember. Ezért, ha vádalkut kötne és beszélne, az biztosan Trump bukását és az orosz beavatkozás lelepleződését eredményezné. Kiderülne Putyin szerepe a világban és az oroszok Nyugat ellen indított háborúja lelepleződne. És elveszítenék a Fehér Házat.

Ezért Manafort esetében nagy titkosszolgálati csata is lehet a háttérben, az oroszok nyilván fenyegetik és mindenfélét ígérgetnek is neki. Az amerikaiaknak egyelőre az a feladatuk, hogy Manafortot olyan súlyos ügyekben találják bűnösnek, ami már neki is sok, és kész arra, hogy átgondolja, hogyan jár jobban. Ekkor kell felajánlani neki azt, hogy megvédik őt és a családját, ha beszél. Az oroszok ugyanis megmérgezik az “árulókat”, mint tudjuk...


MI EZ AZ IMBECILLIS RAJONGÁS SZENT ISTVÁN KÖRÜL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.08.22.


... a mindenkori kormányok szeretnék azt kimondatni a nagy királlyal, amit ők szeretnének látni maguk körül. Szent István legitimációs forrása volt már minden eszement politikának (természetesen a másik oldali funkcival, Marx-szal egyetemben), mit neki egy enpluszegyedik ilyen? Momentán éppen Szent István országát szeretnék helyreállítani, és ezt a szívességet Orbán Viktor, Rogán Antal. L. Simon László és Békés Márton fogják megtenni nekünk, esetleg még Vajna Timi, ha megszorulnak. Győztes csapat. Ennek érdekében kultúrharcot hirdetnek, kereszteket lógatnak ki a parlamentből és tönkreteszik a magyar oktatást (exempli gratia).

Nekem mindegy, én pont tisztában vagyok azzal, hogy a magyar népnek (korr. Szent István népének) VV Aurelió és egy focimeccs között erre van igénye, ezért nem kapálózóm. Akarom mondani, ez nem pontos így: magyar nép inkább a kínálathoz igazítja az igényeit. Szent István igazán belefér a sorba, semmi sem fog változni tőle, a lopás lopás marad, a pelenka pelenka, a nyomor nyomor. És amennyire a magyar népet ismerem, pont annyira fogja körbe rajongani Szent Istvánt, amennyire kell: amennyire az állami szertartásokon és láthatóan szükség lesz rá. De hogy komolyan hinné, hogy Szent Istvánnak bármi köze lenne a mához, nos, arra ne számítson senki. Miért? Mert nincs. A magyar nép semmi különös, de nem is hülye. (De a mienk. Vö. konzervativizmus.) Ezt az apró különbséget a semmi különös és a hülye között rendszeres benézik az eleink.

Nincs kérem tehát itt semmiféle imbecillis rajongás, amit a címben feltételeztem, hanem csak a túlélés van. A gazemberek újabb hordájának túlélése. Rutinunk van benne. Nekünk, konzervatívoknak meg marad a kettős problémánk: hogy egy, nem bírjuk levakarni magunkról az etnicizmust; kettő, nincs valódi élő hagyományunk, amelynek relevanciája lenne a szívekben és a politikában is. Jön helyette az egymilliópicikrisztus nemzeti szentkirálykultusszal. Már csak a kakasos nyalóka hiányzik, mint annak idején a pécsi vásárban volt, csak mert valakiknek megint úgy tetszik, hogy a magyarság a hülyeségről ismerszik meg.

A KREML-BARÁT PROPAGANDA JELLEMZŐI ÉS LEKÜZDÉSÉNEK JELLEMZŐI KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPÁBAN

ÁTLÁTSZÓ PC BLOG
Szerző: PC BLOG / TÖLGYESI BEATRIX
2018.08.22.


A propaganda és a dezinformáció elleni sikeres küzdelem kulcsa a hosszú távú stratégiák és rövid távú megoldások, illetve az állami és civil szereplők részvételének kombinációja. A különböző háttérrel és megközelítésekkel rendelkező független szereplők széles körére van szükség a dezinformáció elleni küzdelemben, és miközben ezek összehangolása elengedhetetlen, a teljes központosítást inkább kerülni kell, ugyanis egy lazán összefüggő csoportosulást nehezebb megsemmisíteni. Hosszú távon a kormányoknak támogatniuk kell az állami intézmények stratégiai kommunikációs képességeit, figyelmet kell fordítaniuk a lakosság médiajártasságára, és foglalkozniuk kell azokkal a társadalmi problémákkal és törésvonalakkal, amelyeket a propagandisták kihasználnak. TÖLGYESI BEATRIX, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza, az információs hadviselés kutatójának írása. 

Az orosz információs befolyás szakértői vitatták meg, milyen témákra koncentrál, és milyen eszközöket használ a Kreml-propaganda Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Ukrajnában, Moldovában és a Dnyeszter-melléken. Az ellenlépések és azok hatékonysága is terítékre került azon a 2018. május 23-24-ei brnói konferencián, amelyet a helyi Nesehnutí civil szervezet rendezett. A Nesehnutí tevékenysége széles területet ölel fel, a társadalmi kérdéseken kívül környezetvédelmi ügyekkel is foglalkozik. The Initiative Way nevű projektjük kelet-európai, elsősorban ukrajnai és dél-kaukázusi aktivistákat és újságírókat támogat az emberi jogok, a környezetvédelem, a fogyatékosok, a kisebbségek jogai és az állatjogok területén.

A konferencia szakértői egyetértettek abban, hogy a Kreml-barát propaganda a különböző országok eltérő narratívája ellenére is jól felismerhető: a dezinformációs, gyakran áttekinthetetlen tulajdoni háttérrel és anonim szerzőkkel működő honlapokról, a közösségi médiában terjesztett álhírekről vagy az azokat terjesztő trollokról. Egyes országokban viszont hatékony ellenintézkedésekre került sor, mind az állami szektor, mind a civil szervezetek, újságírók, tudósok, sőt, olykor még magánszemélyek részéről is.

A csehországi helyzetet bemutató cikk szerint az országban körülbelül ötven platform működik, amely Kreml-közeli narratívákat terjeszt.[1] A 2016-os nemzetbiztonsági audit ajánlása alapján felállították a belügyminisztérium mellett működő Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Központot.[2] Az állami szférán kívül a civil szervezetek, az újságírók és az akadémiai szektor is kiveszi a részét a dezinformáció elleni küzdelemből: a civil szervezetek és a think-tankek a kutatás, az oktatás és a propagandával kapcsolatos ismeretterjesztés terén aktívak; az újságírók a figyelemfelhíváson kívül oknyomozó projekteket is folytattak, gyakran szólaltak fel a témában, míg a tudományos szféra elsősorban a propaganda és a manipulációs technikák elméleti hátterével foglalkozik.[3]

A szlovák tapasztalatról beszámoló írás arra hívja fel a figyelmet, hogy a korrupció és a jogbiztonság hiánya miatti elégedetlenség (egy felmérés szerint minden negyedik szlovák szerint a parlamentáris demokrácia eltörlése és a diktatúra megteremtése lenne a megoldás [!]) kedvező feltételeket teremt a szélsőséges pártoknak, akiknek szavazói jobban bíznak az „alternatív” médiában, mint a hagyományosban.[4] Az állami vezetés megosztott az Oroszországhoz és az orosz propagandához való viszony tekintetében.[5] A szlovák titkosszolgálaton (SIS) belül a Nemzetbiztonsági Elemzési Központ (NBAC) felelős többek között az internetes fenyegetésekért, illetve más nemzetbiztonsági intézmények is foglalkoznak a hibrid fenyegetésekkel, de ezek nem szolgáltatnak információt a nagyközönség számára. A kormány saját stratégiát készít a hibrid fenyegetések leküzdéséről, de kritikusai szerint az nem tartalmaz konkrét óvintézkedéseket.[6] Így a privát kezdeményezéseknek nagy szerep jut a dezinformáció elleni harcban: Ján Benčík blogger szélsőségeseket, álhírterjesztőket és Ukrajnában harcoló zsoldosokat leplezett le; Ján Urbančík, egy hirdetésekkel foglalkozó cég vezetője létrehozta a Konšpirátori.sk rendszert, amelynek célja, hogy a gyanús oldalak ne juthassanak pénzhez hirdetések révén; egy ismeretlen programozó létrehozta a Blbec.online-t, amely mintegy 800 Facebook-oldalt monitorozva listázza a szélsőségeseket, az összeesküvéselmélet-terjesztőket, a Putyin-rajongókat és a csalókat. Sok hasonló oldal működik a Facebookon is, amelyeket önkéntesek működtetnek, és több ezren olvasnak.[7]

A lengyelországi helyzetet bemutató írás szerint az oroszbarát propaganda jelenleg négy fő téma köré szerveződik: Lengyelország zsidók általi leigázása, az Egyesült Államok terve, hogy háborút szítson Lengyelország és Oroszország között, a lengyeleket fenyegető ukrán veszély, az EU állítólagos támadása a katolikus Lengyelország ellen. Ez a propaganda a hazafias, antikommunista, katolikus, nemzeti-demokrata (endek) és nacionalista szavazókra, illetve a posztkommunistákra fókuszál.[8] Az országban nagyjából 50-70 orosz propagandát terjesztő honlap működik, de a Youtube-videók hatékonyabb eszközei ennek. A korrupt elittel szembeni bizalmatlanság miatt népszerűek az összeesküvés-elméletek.[9] Az internetes trollok valószínűleg egy maroknyi „hasznos idiótára” korlátozódnak, akik a nacionalista és a libertárius jobboldal köréből kerülnek ki; a botok száma kisebb, mint a balti államokban, mert ezt a funkciót betölti a már említett csoport. Az orosz trollokat az akadémiai környezetben verbuválják, oroszbarát tudósok segítségével.[10] A politikusok óvakodnak attól, hogy fellépjenek az orosz propaganda fő üzenetei ellen, mert bár Oroszország nem népszerű, a narratívák sokszor azok. Ezért néhány magánszemély és újságíró próbálja betölteni ezt a feladatot.[11]

RÁADÁS1: KÖTÖTTFOGÁS #2 - 2018. AUGUSZTUS 15.

YOUTUBE
Szerző: Kötöttfogás
2018.08.15.A Hír TV legnézettebb műsora, a Szabadfogás alkotói a televízióból történő kirúgásuk után az Interneten folytatják a műsort, Kötöttfogás néven. 

Az e heti adás (33. hét, S01E02) témái: ● Kövér a Kurultájon ● Ellenzék: folytatódó zűrzavar ●Gender ● Dübörög a gazdaság 

Akik ezen a héten is leültek vitatkozni: Konok Péter, Csintalan Sándor, Herczeg Zoltán, Gulyás Balázs és Pityinger 'Dopeman" László. Műsorvezető: Dévényi István. 

RÁADÁS2: AUTÓSZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN - LAGERMAX 2.

ST22LACIKA VIDEÓBLOGJA
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2018.08.22.Videótartalom
00:00-- Intro 00:30-- Indulás a telepről -Hűtő a fülkében? Adnak útvonalat? 02:09-- Éjszakai munka van? Vasárnap esti indulás? 03:01-- Kamion hány éves? -Mi alapján engednek ki?Merre megyünk? 04:00-- A fák komoly gondot okoznak... -méretek, túlméret, stb... 06:00-- Ellenőrizgetnek a rendőrök? 08:08-- Hogy látod, mi a rossz a mai kamionozásban? - Ez az első munkahelyed? Hogy kerültél ide? -lassan 30 éve itt vagy? -kergetjük az időt! 15:10-- Keletre jártok? Én nem voltam Moszkvában, én nem vagyok kamionos... -Románia... 16:58-- 1. lerakó. Fót. Mi a teendő? 18:47-- Lerakodás 20:11-- Útban a 2.ra. Kerülgetjük a fákat... 22:48-- Ezért alacsony ez a szerelvény 23:36-- Érkezés, és fa kerülgetés 24:51-- Lerakodás 27:00-- Remélem tetszett a 2 videó. 27:49-- Feri üzenete azoknak, akik ezt szeretnék csinálni

(Előzmény: Autószállítás kamionnal - Lagermax 1.)

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS3: AKUSZTIK KONCERT: REPUBLIC (M2 PETŐFI TV 2018.03.26.)


YOUTUBE
Szerző: M2 PETŐFI TV / REPUBLIC
2018.


Az 1990-ben alakult Republic magyar rockegyüttes az elmúlt 28 év anyagaiból válogatva családias akusztikus koncertet adott az A38 hajó színpadán. Olyan kultikus dalok is felcsendültek, mint a Szállj el kismadár, a 16 tonna fekete szén, vagy a Szeretni valakit valamiért –zenész vendégekkel is kiegészült a csapat: Pribojszky Mátyás szájharmonikán játszott, Bagossy Norbert és Kozma Zsombor a Bagossy Brothers Company-ből pedig énekkel és tangóharmonikával szállt be egy-egy dalba. Az egyórás koncert során a Republic egykori énekeséről, Cipőről is megemlékezett a zenekar, melynek jelenlegi énekese, Boros Csaba az együttes basszusgitárosa és a Petőfi Rádió műsorvezetője. Az Akusztik című műsor hétfőnként 22.40-kor az M2 Petőfi TV-ben.

TÚL AZ ÜNNEPEN ÉS A JÓZAN ÉSZ HATÁRÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.08.21.


Szerintem az ünnepek nem a világ nagy kérdéseinek eldöntésére valók, hanem arra, hogy együtt örüljünk annak, hogy két fülünk van, mégsem vagyunk fazekak, ellenben mint nemzet még létezünk, ellentétben a longobárdokkal, akik hajdan komolyabb világpolitikai tényezők voltak, mint maga Orbán Viktor.
Mifelénk viszont az ünnep harcra való, mindenkinek ott kell harcolnia, ahová a nemzet állította, kinek az Adrián, a szigetén, kinek meg az árokparton, a közmunka közben, a háziasszonynak fakanállal kezében - a sors és a Fidesz rendelése szerint.
Azért az ünnep csak ünnep, ilyenkor ünnepelni kell - mikor-mit.
Augusztus 20. eleinte egyházi ünnep volt, államalapító Szent István királyunk ünnepe, aki idegen csapatok élén, kötésig vérben gázolva, rokonait is irtva hozta létre a magyar államot, melyhez az engedélyt és a koronát a pápától kapta.

A tényt azonnal közzé is tette a korabeli médiában, a nagybácsi felnégyelt testének egy-egy darabját a korabeli erősségek kapujára szegeztette - szép látvány lehetett, melyből mindenki megtudhatta, hogy a szeretetet hirdető egyház megkezdte áldásos tevékenységét hazánkban.
Az idők változtak, a szentek neve napját az emberek lelkesen ünnepelték - addig se kellett robotolni, aztán jöttek a komcsik, és az ünnepből az Új Kenyér Ünnepét, majd a Magyar Népköztársaság Alkotmányának ünnepét kreálták.
Ma az újságírók nagy része a hatalomhoz való hűségéért kap felületet a néphülyítésre, a szakmaiság bolsevista ármány, így aztán olvasni se igen tudnak, de buzgón írkálják, hogy augusztus 20. a Magyar Népköztársaság ünnepe volt.
Nem volt - az Alkotmány ünnepe volt, merthogy akkortájt még volt alkotmány, ami egy olyan törvény, melynek rendelkezéseivel szemben semmiféle más törvény nem állhat, még fülkeforradalmi jelleggel sem, mert az maga az államcsíny, mégha a csínytevők ezt legalább olyan gondosan titkolják is, mint nagyüzemi tolvajlásaikat...

LEHET, NEM FEHÉR A BŐRÜNK, DE EMBEREK VAGYUNK MI IS

INDEX
Szerző: HUSZTI ISTVÁN, NYILAS GERGELY, SZŐKE BARNA
2018.08.22.


Bosznia-Hercegovinában, a horvát határ közelében lévő Bihácson nagyjából ezer menekült, köztük sok gyerek várja egy, a délszláv háborúban elpusztult kollégium romjai között, hogy valahogyan bejusson az unióba. Egyelőre az EU-ból csak a horvát rendőrök durvaságát ismerik. Van, aki 10 000 eurót költött, míg ideért, visszafordulni senki sem akar.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÜGYVÉDEI A HAMIS TANÚZÁSTÓL FÉLTIK A NOTÓRIUS HAZUDOZÓT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.21.


Hosszú ideje húzódik Trump meghallgatása, úgy alkudoznak Robert Mueller különleges ügyésszel Trump ügyvédei, mint a kofák a piacon. Feltételül akarják szabni, miről kérdez és miről nem. Nevetséges az egész, és végre Trump kikotyogta, ami eddig is világos volt, miért ez a görcsös félelem.

Trump meghallgatása azért kockázatos, mert beteges hazudozó. Az egész élete egy nagy hazugság, mindene hamis és hazug, és olyannyira hozzászokott a hamiskodáshoz, hogy az ártatlan helyzetekben is hazudik. Olyan esetekben is, amikor nem is kellene. Az oroszokkal való kapcsolat és az orosz beavatkozás ügyében ráadásul kell is, és már annyi mindent (is) hazudott, hogy mindenképp ellentmondásokba keveredne.

Az ügy azért véresen komoly, mert a twitteren előadott, amerikai elnökhöz, de még egy üzletemberhez is méltatlan naponkénti hazudozásai, rágalmazásai “ártalmatlanok”, jogi következményei legalábbis nincsenek. Ha Mueller különleges ügyész meghallgatásán teszi ugyanezt, annak büntetőjogi következményei vannak, azért börtön jár. Ez ok arra, hogy az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt elinduljon az alkalmatlanná nyilvánítási eljárás.

Az ügy érdekessége az, hogy Trump olyan, mint egy rossz 5 éves gyerek, aki ha bajba kerül, azonnal hazudik. S itt nagy bajban van, és van is miért hazudni. Ugyanakkor Trump diagnosztizálható elmebeteg, amelynek egyik része a notórius hazudozás, amely elégséges ok lenne önmagában is ahhoz, hogy alkalmatlanná nyilvánítsák. Ez azonban csak egy ilyen meghallgatás alkalmával derülhet ki, mert elmeorvosi vizsgálatnak mégsem vethetik alá.

Trumpnak most megmondták az ügyvédei, miután szokásához híven hőzöngött, hogy képes irányítani egy ilyen meghallgatást Muellerrel szemben, mitől tartanak. Attól tartanak, hogy a hazudozást nem lehet megakadályozni, és ez önmaga elég lesz ahhoz, hogy Trump ellen vádat emeljenek. Noha nyilvánvaló az érintettsége és a bűnössége az orosz ügyben is. Mi sem mond ennél többet, minthogy Trump kész felmondani az orosz szankciókat, és a koreai diktátorral, akivel szerelembe estek, újra találkozni akar, felértékelve a diktátor személyét...

EGY ÁTLAGFIZETÉS HARMADÁT MEGESZI AZ ISKOLAKEZDÉS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.08.22.


A szülők legalább 60 ezer forinttal számolnak. A tankönyvek az első 9 évfolyamban ingyenesek, de a szakmai egyesület szerint ennek megvannak az árnyoldalai is.

Bár a tanszerek nem drágultak különösképpen, több szülő is úgy számol, hogy legalább 60 ezer forint szükséges az első osztály megkezdéséhez – hangzott el az ATV híradójában. Az utánpótlás is legalább 15-20 ezerre forintra jön ki gyerekenként. A tankönyvekért 9. osztályig egyáltalán nem kell fizetni, harmadiktól viszont ez könyvtári könyveket jelent.

A visszajelzések alapján a szülők többsége úgy látja, hogy a kölcsön tankönyvrendszer hátráltatja a gyerekeket a tanulásban. Nagyon sokszor előfordul, hogy a kölcsöntankönyv, amit a gyerek kap, az már rossz állapotú” 
– mondta Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Ezért vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, mégis megveszik a könyveket, ez pedig plusz 15-20 ezer forintot jelent legalább egy évben. A mindenkire vonatkozó ingyenes tankönyveket tavaly vezette be a kormány. Az erre szánt költségvetés viszont a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint pazarlás.

Ez az 5-6 milliárd kidobott pénz akkor hasznosulna az oktatás számára, ha ezt az iskolák kapnák, mert ez azt jelenti, hogy átlagosan egy intézményre körülbelül 1 millió forint jutna. Ha ezt az iskolák valóban arra fordíthatnák, amik nekik szükséges

– közölte Romankovics András, a TANOSZ alelnöke. A jelenlegi intézkedések az egyesület alelnöke szerint oda vezetnek, hogy csak egy nagyon szűk állami tankönyv választék áll majd rendelkezésre.

LÉPFENE, HIMLŐ, SZÉN-DIOXID: HA FELOLVAD A PERMAFROSZT, NEKÜNK ANNYI

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.08.21.


A globális felmelegedés a sarkvidéken sokkal látványosabb eredményeket produkál, mint a Föld többi részén. Az örök fagy birodalma csaknem száz évvel korábban kezdett el felolvadni, mint amire a klímakutatók eddig számítottak, a helyi lakosok pedig már a saját bőrükön is érzik a klímaváltozás hatását. A sarkvidéken a téli átlaghőmérséklet általában -20 Celsius fok környékén mozog, idén azonban meglepően enyhe tél köszöntött be északon: volt olyan nap, amikor alig csökkent fagypont alá a hőmérséklet. 

A NASA mérései szerint a sarkvidéken nem szokatlanok a melegebb telek, de itt már a -10 fok is enyhének számít, a fagypont környéki hőmérséklet pedig már valóságos kánikula, ráadásul a melegebb téli időszakok az elmúlt harminc évben sűrűbben fordulnak elő, és egyre tovább tartanak. Ez nem csak azt jelenti, hogy a sarkkörön túl a tél közepén már beköszöntött a bikiniszezon, hanem azt is, hogy a jég ott is elkezd olvadni, ahol eddig az örök fagy uralkodott, a mélyéből pedig olyan dolgok kerülnek elő, amelyek közül még a bubópestis a legkevésbé ijesztő: egyre több szén-dioxid és metán kerül a Föld légkörébe, ami tovább gyorsítja a globális felmelegedést, emiatt pedig az olvadás is gyorsul.
Mirelit lépfene

Hétköznapi körülmények között a permafroszt felső fél méteres rétege nyaranta megolvad, de a klímaváltozás hatására ennél jóval mélyebben olvad fel a talaj. Bár az egész világon érezhetjük a globális felmelegedés hatását, a sarkkörön túl háromszor olyan gyorsan melegszik a környezet, mint máshol. A fagyos talaj ideális környezetet biztosít a mikrobáknak és a vírusoknak, így Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem biológusa szerint könnyen lehet, hogy a felengedő rétegekből emberre is veszélyes kórokozók kerülhetnek elő – mint ahogy az meg is történt Oroszországban. A huszadik század elején több mint egymillió rénszarvas pusztult el lépfenében, az olvadás következtében pedig tavalyelőtt felszínre is került közülük jó néhány, a tetemek pedig még mindig fertőzőek voltak: a kórnak egy tizenkét éves szibériai fiú esett áldozatul, húsz embert pedig kórházi kezelésre szorult, de a kutatók attól tartanak, hogy a jég az anthraxon túl is tartogat még meglepetéseket.

Legyen szó akár emberről, akár állatról, a tartósan fagyott talajba csak sekély sírokat lehet vájni – így pedig az olvadással elég hamar felszínre kerül, amit eltemettek. Van is minek előkerülnie: Szibériában a fekete himlő ugyanúgy pusztított, mint a lépfene vagy a bubópestis, Alaszkában pedig a spanyolnáthát okozó vírus került elő a fagyott talajból. Szibériában 2016-ban már fertőzött is a pestis: egy tízéves gyereket szállítottak kórházba, miután egy mormota nyúzása közben elkapta a betegséget (bár arról nem lehet tudni, hogy a mormota vajon a permafroszt olvadása miatt fertőződött-e meg, vagy sem). Összesen tizenheten fertőződtek meg, de már ez is elég volt ahhoz, hogy kisebbfajta pánik törjön ki, és összesen tizenötezer adag vakcinát szállítottak a Kos-Agacsi járásba, ahol az eset történt. Nem biztos, hogy az így előkerülő kórokozók képesek fertőzni: az Alaszkában feltárt influenzavírusból például már csak DNS-töredékek maradtak, így önmagában nem okozhatott betegséget (bár a kutatók ez alapján megállapították, hogy egy különösen fertőző vírustörzsről volt szó), de mint a szibériai lépfene esete is mutatja, nem lehetetlen, hogy akár 75 év után is előkerüljön valami fertőző a jég alól...

KÁLMÁN OLGA KITÁLAL - LEJÁRT A SZILENCIUM

VÁROSI KURÍR
Szerző: M. EMIL
2018.08.22.


Kálmán Olga volt az első áldozata a Hír TV NEResítésének. Eddig tartotta a szerződésben vállalt kötelezettségét, nem beszélt a történtekről. Ma azonban lejárt a “csendrendelet”, így elárult ezt-azt.

Folytatja!

Az RTL Klub reggeli adásának vendége volt a tv-s, aki remek formában van, kicsit olyan érzése van az embernek, mint amikor egy szakítást követően jön a smink, fodrász, új ruha és kezdődhet az újragondolt folytatás.

“A szakításig eltelt másfél-két hónap sokkal nehezebb volt…Véletlenül sem akarok poénkodni, de komolyan úgy éreztem magam, mint a karmester a Titanicon…

Azt nem kérdezte meg egyik műsorvezető és a vendégek sem, hogy miért nem állt fel, ha ennyire rosszul érezte magát.

Annyira friss még a dolog. Nem estem kétségbe, ettől függetlenül lehet, hogy lesz ilyen időszak… nincsenek elvonási tüneteim, ha valaki 25 éven keresztül mutatja magát színpadon, képernyőn minden este… és nekem amióta Marci fiúnk megvan adatott meg az, hogy heti 4, illetve 5 napot dolgozzak. Előtte mindig heti 7-et. …”

Megtudhattuk, hogy a közösségi oldala baromi népszerű, követőből cirka 20.000-et tudott összeszedni, de posztjait százezrek látták.

Hogy mihez kezd most, arról annyit mondott:

Az augusztus a letisztulás ideje, én azért a politikától nyilván nem tudok elszakadni. Hogy ezt most milyen formában, a digitális térben, televízióstúdióban, az majd dőljön el úgy szeptembertől.”

Az is kiderült a beszélgetésből, hogy bár Olgát elküldték, a férje, aki rendező – és szintén a Hír Tv munkatársa – maradt a csatornánál.

Sok mindenről beszélt még az ex műsorvezető, ha kíváncsi kattintson a videóra és ….


ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

MÉRHETETLEN KÁR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.22.


Jó reggelt mindenkinek, talán szerda van, de ez egyáltalán nem biztos és pláne nem fontos! Főleg mert én tényleg csak egy kis ideig nem figyeltem oda, és megint híresek lettünk. Vagy valami. Én egy árva szót nem fogok erről a köpedelemről szólni, nem is szükséges. Igen, közkívánatra összeizzadták egy magyarázatot, csak egyszer lenne így ötösöm a lottón, amennyire szánalmasan és kiszámíthatóan működik a propaganda. Még akkor is, ha a Konok Péterre hajazó ideológiai előfutárokig és egy Vlagyimir Iljics Uljanov nevű elmebetegig kellett ezúttal visszatekerni a történelem kerekét, hogy a mezei – éppen elbizonytalanodó – rajongó el tudja helyezni a térképen azokat az embertestben újjászületett férgeket, akikhez Gyurcsány Pelenka Gate Ferenc és az ő sajtója meg annak a sajtónak az egyik fekálialelkű olvasója hasonlít. Idézek a tutitból, sőt még a linket is iderakom:
Orbán Ráhel a férjével és közös kisbabájukkal Horvátországban szaros pelenkát dobtak az út szélérre. Ez, ugye, „tény”. Mármint… a Nyugati fény nevű szarkupac szerint. Amely szkriptális trágyadombnak egyik fekálialelkű olvasójuk küldte meg a „hírt”, méghozzá képekkel egyetemben. A képeken… a képeken azt látjuk, hogy Orbán Ráhel megy, kezében a pelenkával. Pont. Aztán Orbán Ráhel jön, kezében nincs pelenka. Pont. Végül a pelenka az út szélén. Pont.
A történet sajnálatosan még ennél is cifrább. Ugyanis mindez külföldön történt. S a képekkel megtámogatott lejárató cikk, ami bozóttűzként járta be a DK-s aljanép oldalait, villámgyorsasággal jutott vissza Horvátországba. Az ottani lapok pedig vezető hírben közölték a történteket. Minden információjukat egy magyar szennylapból véve. Egy manipulált, pártszimpatizánsi fotósorozatra alapozva. Mert az emberek (nem a horvátok, nem a magyarok, hanem mindenki) már csak ilyenek. A jó, a szép, a nemes, a tiszta nem kell nekik. Csak a mocsok, csak a szenny.
És vajon hogyan fogadja ezt az egyszerű horvát ember, akinek fogalma sincs az itteni belpolitikai viszonyokról? Ahogyan én is fogadnám fordított esetben. Mélységesen fel lennék háborodva. No, így is fel vagyok. Csak nem ezért az álszemetelésért. Hanem azért a mérhetetlen kárért, amit ezzel nekünk, magyaroknak okozott egy idióta mocskos aljadék libsi. 
Az a helyzet, hogy ezen az ökölbe szorult, karakterre fizetett elsikálózsenin csak röhögni lehet, ezt javaslom mindenkinek. Még akkor is, ha abban, amit ír, tökéletesen benne foglaltatik egy nemzetnek nem feltétlenül nevezhető nép minden tragédiája. A felelősséget soha semmiért nem vállaló, szellemi tohonyaságból ki nem látszó, de az örökös ellenségkereséstől és annak menetrend szerinti megtalálásától megrészegült kis nemzet nagy tragédiája. Ja, és ízlelgessük a szókapcsolatot: lejárató cikk. Istenem, de gyönyörűen szól: az egyik lejáratástól a másik lejáratásig élő napos oldal picsog azon, hogy lejáratás esete forog fenn. Egyszerűen tö-ké-le-tes!
Akkor nézzük az egyebeket:...

SOK HÍRES KÖZGAZDÁSZ POLITIKAI ROBBANÁSTÓL TART, HA NEM ADÓZTATJUK MEG JOBBAN A GAZDAGOKAT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.08.21.


Minél többen vegyenek részt a jólét megteremtésében, de a növekedés eredményéből is lehetőleg mindenki részesüljön, ne csak a vagyonosok, kiváltságosok, azaz zárni kell a jövedelmi és vagyoni ollót – sürgetik a világ vezető közgazdászai, sőt már a nemzetközi szervezetek is. Farkas Zoltán írásának első része.

Fausti alkut kötöttek a kapitalizmus és a szocialista tervgazdaság hátrányait egyaránt tisztán látó közgazdászok; az előbbire voksoltak, mert könyörtelen tulajdonságai ellenére méltányolták a kapitalizmus dinamikáját, megújulási képességét, és abban reménykedtek, hogy „cserébe majd elhozza azt a világot, amiről a korábbi korok még csak nem is álmodhattak”. Ebben az eljövendő világban ismeretlen lesz az embereket kizsigerelő munka, az erőszak és az igazságtalanság, ám oda csak a kapitalizmus vezethet el. Nagyjából így jellemezte a közgazdasági konszenzust két brit tudós, apa és fia, Robert és Edward Skidelsky a közelmúltban megjelent, Mennyi az elég? című könyvében.

"Ideje volna új szerződést kötni az ördöggel, mert a társadalmi igazságosságért megéri némi hatékonysági áldozatot hozni"

– pedzegeti számos kiváló elme. Thomas Piketty, Dani Rodrik, Joseph Stiglitz, Angus Deaton, Anthony Atkinson egyaránt a túlzott egyenlőtlenséget bírálva állt elő azokat mérséklő javaslataival. A hangsúlyváltás már a világgazdaság menetét meghatározó nemzetközi szervezetekre is átterjedt. Több elemzésükkel szinte a politikai baloldalra kormányozták át magukat, egy olyan korban, amikor a fejlett világban a fővonalat a konzervativizmus jelenti, és annak legerősebb alternatíváját sok országban a feltörekvő populista pártok képezik. Ezek a tudósok és a globális gazdasági rend őrzői a populista, radikális pártok megerősödését összefüggésbe hozzák azzal, hogy tágra nyílt a jövedelmi és a vagyoni olló, ami már-már politikai robbanással fenyeget.

Bizonyos egyenlőtlenségek elkerülhetetlenek, de a túlzott jövedelmi és vagyoni különbségek kikezdik a társadalom összetartó erejét, ami élezi a politikai ellentéteket, gazdasági értelemben pedig visszafogja a növekedést – állapítják meg szinte kánonban. A felismerést követő egyik gyógymódot az állami újraelosztás megváltoztatásában látják, a másikat pedig a befogadásban: a kirekesztés elutasításában, az oktatás, a képzés, az egészségügyi ellátás kiterjesztésében. Mert aki képzettebb, annak több esélye van a boldogulásra, jólétre, és statisztikailag kimutathatóan hosszabb ideig marad egészséges, munkaképes. A beruházás az oktatásba, az egészségügybe középtávon csökkenti az egyenlőtlenségeket – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap tavaly októberi, Pénzügyi monitor című kiadványa...

HARARI LECKÉJE A JÖVŐBŐL: MIRE TANÍTSUK A GYEREKEINKET?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.08.20.


- Yuval Noah Harari a Sapiens és Homo Deus című, magyarul is megjelent sikerkönyvek tudós szerzője új művében a 21. század 21 leckéjét szedte össze

- Mit üzen Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg és – állítólag – Orbán Viktor kedvenc szerzője a fiataloknak, a tanároknak és a kormányoknak?
- A hónap végén megjelenő új Harari-könyvnek a jövő oktatásával foglalkozó fejezetét a Wired magazin közölte szerkesztett formában, az alábbi írás ennek a magyar fordítása

Csak a változás állandó

Az emberiség példátlan forradalmak korát éli, minden ismert történetünk omladozik, és egyelőre még nem bukkantak fel azok, amelyekkel helyettesíthetnénk őket. Hogyan készíthetnénk fel magunkat és gyermekeinket a példátlan átalakulások és radikális bizonytalanságok világára? Egy ma született csecsemő 2050-re lesz harmincvalahány éves. Ha minden jól alakul, ez a csecsemő még 2100 körül is itt lesz, és talán a 22. század aktív állampolgárává válik. Mit kellene neki tanítanunk ahhoz, hogy segítsük túlélni és kiteljesedni 2050-ben vagy akár a 22. században? Milyen típusú készségekre, ismeretekre lesz szüksége ahhoz, hogy állást találjon, megértse, mi zajlik körülötte, és kiismerje magát az élet labirintusában?

Szerencsétlenségünkre – mivel senki sem tudhatja, hogyan fog kinézni a világ 2050-ben, hogy 2100-ról ne is beszéljünk – nem ismerjük a biztos válaszokat. Természetesen az ember sohasem volt képes pontosan megjósolni a jövőt. Manapság azonban ez a kihívás még nehezebb, mint valaha, mert amint a technológia lehetővé teszi testek, agyak és elmék tervezését, többé semmiben sem lehetünk biztosak – még a korábban változatlannak vagy örökkévalónak tűnő dolgok tekintetében sem.

Egy évezreddel ezelőtt, 1018-ban rengeteg dolog volt, amit az emberek nem tudtak a jövőről, ennek ellenére biztosak voltak benne, hogy az emberi társadalom alapvonásai nem fognak megváltozni. Ha Kínában éltél volna 1018-ban, akkor azt tudtad volna, hogy 1050-re talán összeomlik a Szung-birodalom, hogy a kitajok észak felől fognak betörni, és hogy a pestisjárványok milliók életét fogják elvenni. Ugyanakkor biztos lehettél abban, hogy az emberek többsége még 1050-ben is farmer vagy takács lesz, az uralkodók még mindig az emberekre lesznek utalva hadseregeik és közigazgatásuk feltöltéséhez, a férfi még mindig uralkodni fog a nő fölött, a várható élettartam még mindig 40 év körül lesz, és az emberi test mit sem változik. Így 1018-ban a szegény kínai szülők arra készítették fel gyermekeiket, hogyan kell rizst ültetni vagy selymet szőni, míg a jobb módú szülők arra tanították a fiúkat, hogyan kell konfuciánus klasszikusokat olvasni, hogyan kell kalligrafikusan írni és lóháton harcolni – a lányokat pedig arra, hogyan kell szerény és engedelmes feleséggé válni. Nyilvánvaló volt, hogy ezekre a készségekre, ismeretekre 1050-ben is szükség lesz...

BÜNTETLENÜL NEM LEHET EZT CSINÁLNI - ÍRTA SZÉL BERNADETT BÚCSÚZÓUL AZ LMP TAGJAINAK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.08.21.


Három és fél oldalas, a jelenlegi pártstruktúrát és a párt gyakorlati döntéshozó fórumait is bíráló levélben mondott búcsút az LMP tagjainak – egyben tisztségeinek – Szél Bernadett, az LMP eddigi társelnöke. A hvg.hu birtokába jutott levélben a frakció vezetéséről is leköszönő politikus szervezeti megújulást ajánl az LMP-nek, ő maga azonban – mint írta – egyelőre a háttérben marad. A történtek felelőseit ugyanakkor pontosan körülírta.

Nem lehet így kampányt lezárni, ezzel a helyzettel én nem tudok azonosulni és mivel befolyásom nincs és nem is lehet az etikai bizottság felett, tiltakozásomat azzal tudom kifejezni, ha lemondok az általam viselt vezetői pozíciókról és ezt én most meg is teszem

– írta kedden az LMP-tagok zárt Facebook-csoportjában közzétett, hvg.hu-hoz is eljutott levelében a társelnöki és a frakcióvezetői posztról való lemondását magyarázva Szél Bernadett. A párt eddigi társelnöke a nyilvánosság előtt nem beszélt még a távozásáról, lemondása hírét egyelőre csak a Borsod24.com szellőztette meg, Szél pedig csak annyit írt a saját Facebook-oldalára, hogy a Magyar Hangnak adott interjújából hamarosan kiderülnek a részletek - azóta az ATV is bejelentette, hogy az Egyenes Beszédben lesz vendég Szél. (Akinek levelében közben ez áll: "megtöröm azt az eltörlésre méltó hagyományt, hogy társelnökök nyilvános interjúkon keresztül, az érthetőnél is nagyobb sokkot okozva a közösségnek mondanak le, Nem Index-24.hu stb. interjúra ébredtetek...")

A hvg.hu birtokába került, sorköz nélkül is majdnem három és fél oldalas írásban lemondása közvetlen okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus. (Az etikai bizottság egymás után hozott, nem egyszer abszurd döntéseivel a párt ellenzéki összefogásra hajló vezetőit, képviselőjelöltjeit büntette: Szélt például három évre eltiltották attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon, de társelnöki posztját közben megtarthatta. A párt egykori XVIII. kerületi jelöltjét, Kassai Dánielt kizárták a pártból, mert visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára (aki így egyébként nyert), de különböző módon megbüntették a többi visszalépett jelöltet is. A koordinációpárti korábbi társelnököt, Hadházy Ákost pedig ugyan nem zárták ki a pártból, csak eltiltották tisztségeiről, ő viszont a döntések szellemisége miatt magától lépett ki, végül az abszurd tiltásokat osztogató etikai bizottság elnöke, Moldován László sem úszta meg büntetés nélkül, amiért szivárogtatott Hadházy és a párt korábbi országos titkára, Sallai R. Benedek áprilisi, tettlegességig fajuló összecsapásáról.):

Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez

– érvel a levelében indulatosan Szél Bernadett, egyértelművé téve, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást...

CSAK TÍZ NAP KELLETT A SZÍRIAI DIKTÁTOR PÉNZEMBERÉNEK, HOGY MAGYAR PAPÍROKAT SZEREZZEN

DIREKT36
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2018.08.21.


Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere, Atiya Khoury 2014-ben vásárolt magyar letelepedési kötvényt, ezáltal szabadon tartózkodhatott és üzletelhetett Magyarországon és az EU-ban. A 444 és a Direkt36 még márciusban írta meg, hogy Khoury részt vett a Rogán Antal által kezdeményezett, számos korrupciós és biztonsági kockázatot felvető kötvényprogramban, amit a cikk megjelenése a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) is elismert.

A BMH akkor azt is közölte, hogy Khoury 2017-ben letelepedési engedélyt is kapott a magyar államtól, annak ellenére, hogy 2016 nyara óta szerepelt az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szankciós listáján. Az amerikaiak szerint Khoury a szír rendszer támogatására mozgatott készpénzt Oroszország, Libanon és Szíria között és emberi jogi jogsértések miatt is felelősség terhelheti.

Demeter Márta LMP-s képviselő júliusban emiatt feljelentést tett. Szerinte ugyanis a BMH törvényt sért azzal, ha nem vizsgálja felül és nem vonja vissza Khoury letelepedési engedélyét. A képviselő feljelentése nyomán az ügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig augusztus 1-jén nyomozást indított az ügyben, amit azonban két hét alatt megszüntettek bűncselekmény hiányában. Demeter azt mondta a Direkt36-nak, a határozat ellen panaszt fog beadni az ügyészségre.

Tíz nap elég volt a tartózkodási engedélyhez


Az eljárás megszüntetéséről szóló NNI-s határozatból több érdekes részlet is kiderül arról, hogy hogyan jutott magyar papírokhoz Khoury. Az NNI azt írja, hogy a férfi valóban szerepel az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szankciós listáján, emiatt amerikai vagyonát befagyasztották, és amerikai cégek vagy állampolgárok nem üzletelhetnek vele. A határozat idézi, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szerint Khoury pénzügyi támogatást nyújt a szír kormányzatnak, beleértve a szír jegybankot is. Az NNI szerint azonban Khrouy az amerikain kívül nem szerepel más országok vagy nemzetközi szervezetek – például az EU vagy az ENSZ – tiltólistáján, és a vele szemben fennálló amerikai pénzügyi intézkedések „nem jelentenek kizáró okot a magyar nemzeti letelepedési engedély megszerzésére, illetve visszavonására”.

Sőt, ha a szankciós listán való szereplést kizáró oknak is tekintenék, a BMH akkor sem követne el törvénysértést azzal, hogy letelepedési engedélyét nem vonja vissza. Az NNI szerint ugyanis a kötvényprogramot szabályozó törvény csak néhány esetekben kötelezi a BMH-t arra, hogy visszavonja a korábban kiadott letelepedési engedélyt, például, ha a külföldi állampolgár hamis adatokat szolgáltatott, vagy ha kiutasítják az országból. Khoury ügyében ilyen tényezőket nem tárt fel a nyomozás.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a törvény nem kötelezi, csak felhatalmazza a BMH-t az engedély visszavonására, például, ha „az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek olyan jelentősen megváltoznak, hogy ez az engedély kiadását már kizárná”. Az NNI szerint Khoury esetében ez a kategória „merülhet fel, hiszen a feljelentő vélelmezett álláspontja szerint” a szankciós listán való szereplés a „jelentős körülmény”. Az NNI viszont megjegyzi, hogy a törvény „szóhasználatából az következik, hogy a BMH-nak mérlegelési jogköre van” ilyen esetben, így nem követ el jogsértést, ha nem vonja vissza az engedélyt...

ELSŐ SORBÓL IZGULHATTA VÉGIG ÁDER JÁNOS BESZÉDÉT ZAID NAFFA NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.08.21.


Az RTL Klub szerkesztői szúrták ki, hogy Áder János ünnepi beszédét az első sorból izgulhatta végig egy két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat. 

A Jordánia által Orbán Viktor kérésére tiszteletbeli konzulnak jelölt Zaid Naffa 2017 októberében bukott meg a nemzetbiztonsági átvilágításon, azok után, hogy magyar állampolgárság után folyamodott.

Zaid Naffa a 80-as évek vége óta mozog Magyarországon a családjával, közel harminc éve él itt, voltak turisztikai üzletei, de olyan aranycsempészési ügye is, ami miatt kiutasítása is felmerült.

Az utóbbi években ő volt a keleti nyitás egyik kulcsembere, a sokáig terrorizmus pénzelése miatt keresett Ghaith Pharaon kijáróembereként is ismert volt, tárgyalt Tiborcz Istvánnal is, és olyan szorosan együttműködött a külüggyel, hogy Szijjártó Péter hivatala többek közt tőle bérelte a nagykövetség épületét is...

'68 MEGY A SÜLLYESZTŐBE? - PÓK ATTILA: A KÉT PÓLUSBAN VALÓ GONDOLKODÁS MEGSZŰNŐBEN VAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2018.08.22.


A hatvanas évek még a politikában is az együttműködésről szóltak, a mai világ inkább a törésekről, a szétesésről. Ennyiben talán igaza van a magyar kormányfőnek, aki azt mondta, vége van ennek a hatásában máig érő több évtizednek. Mit utált az egyház és a jobboldal mindig is 1968-ban? Jó, hogy a kor a végét járja? Pók Attila történészt kérdeztük.

Egy éve volt egy kiállítás a londoni Victoria and Albert Museumban, amelyből kiderült, hogy 1968, Prága, Párizs, a Swinging London lehettek csúcspontok, de valójában egy több évtizedes korszakról beszélhetünk. De milyen korszak volt ez? Egy lazuló diktatúrában mit vett belőle észre tinédzserként?

– 1950-ben születtem, 1968-ban érettségiztem, ugyanebben az évben kezdtem egyetemre járni, így igencsak a ’68-as generáció tagjának érzem magam. Olyan kétpólusú kor emberének, amelyben azon, hogy Nyugat, nem az IBM-et, a GE-t, a nagy nemzetközi vállalatokat értettük, nem is Adenauert, De Gaulle-t, Nixont, sőt még csak nem is Kennedyt, hanem sokkal inkább olyan neveket, mint Polanski, Hemingway, Sartre, Simone de Beauvoir, Pasolini, Amerigo Tot, Adorno tanítványai, a Frankfurti Iskola, Marcuse, Fellini, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Laurence Olivier, Kerouac, Salinger Zabhegyezője, Steinbeck, Stanley Kubrick, különösen a Mechanikus narancs, azt, hogy Paszternak Doktor Zsivágója Nobel-díjat kapott, az olyan híres musicaleket, mint a Hair, a West Side Story, vagy David Ojsztrahot és Leonard Bernsteint.

Nyugat és Kelet fiataljai között lényeges különbség volt az, hogy ezeket az új kultúrjavakat az egyik fél készen kapta, a másiknak viszont meg kellett küzdenie azzal, hogy nehezen beszerezhetők vagy épp tiltott dolgok voltak. De rengeteg azonosság is akadt.

– Nyugaton is, itthon is nagy divat volt visszanyúlni a „valódi”, nem leninista és főként nem sztálinista Marxhoz. Sokszor idéztük Marxnak azt a mondását, miszerint ő „nem marxista”. És igyekeztünk megérteni Lukácsot és Gramscit. Bár hódolattal adóztunk a Nyugat kultúrájának, Che Guevara is éppúgy imponált nekünk, újra felfedeztük Rosa Luxemburgot, és tüntetéseket szerveztünk a görögországi diktatúra, valamint a Vietnamban harcoló amerikai imperialisták ellen.

Vagyis a hivatalos Amerika ellenség volt, de az európai Nyugat nem?

– Ez nem ilyen egyszerű. A korai antisztálinista és reformkommunista ellenállás kevés figyelmet fordított arra, hogy különbséget tegyen Nyugat-Európa és az Egyesült Államok között. Számos képviselőjük kereste Nyugaton a szellemi ösztönzést, mivel a hivatalos marxista–leninista–sztálinista Új Hit, ahogyan Czesław Miłosz nevezte ezt az ideológiát, nem kínált elegendő tápot ezeknek az igényeknek. Az ötvenes és hatvanas években számos reformkommunista szemében, csakúgy, mint a hetvenes és a nyolcvanas évek másként gondolkodói számára, az Amerika vezette Nyugat nem a magántulajdonra épülő társadalmi és politikai berendezkedés egyik lehetséges modelljét jelentette, hanem izgalmas szellemi ingerek pezsgő forrását.

Mégis, egyszerre folyt kétfrontos harc a sztálini szocializmus és a kapitalizmus valóban rút tulajdonságai ellen. Kulturálisan a Nyugat volt a minta, politikailag viszont nem egészen.

– Az 1968-as események hatása alatt kezdtük azt hinni, hogy a modern világ valódi törésvonalai nem is annyira Kelet és Nyugat között húzódnak, mint inkább a különböző nemzedékek, Észak és Dél, vagy általánosabban, a hatalom birtokosai és a hatalomból kiszorultak között. Mi, a „hatvannyolcas értelmiségiek nemzedéke”, őszintén hittünk abban, hogy „mire hatvannégy évesek leszünk”, megteremtjük az „új világot”. Igen egyszerűnek látszott a ma szinte megválaszolhatatlan kérdés, hogy merre van előre, sőt, van-e egyáltalán előre. Azok, akik akkoriban hittek a szocializmus megvalósíthatóságában, reformok bevezetésében látták az előre vezető utat. Egy korlátozott, tervezett politikai pluralizmust álmodtak meg, ahol megmaradnak a szociális ellátások értékei, de létezik gazdasági hatékonyság is...


ITT OLVASHATÓ