2018. november 30., péntek

A TOPCSI AGA ESETE

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.11.30.


Kérem tisztelettel, ha hiszik, ha nem, haldokolni nem a legkellemesebb érzés. Akkor sem, ha sokadmagunkkal tesszük, a maradék valamirevaló magyar sajtó munkatársaiként, ráadásul körülzárva, egy katlanban, és közben azok, akik a vérünket kívánják, állandóan azt üvöltözik, hogy ők senkit sem bántanak, csak egyensúlyra törekszenek meg értéket közvetítenek.

Értéket, hogyne: tudják maguk, mennyibe kerül ez a médiaháború? Még ha nem is fizikailag állunk tűz alatt (ez kizárólag a Magyar Honvédség jelenlegi állapotával magyarázható), de természetesen milliárdok röpdösnek ki az ablakon az állami költségvetésből, kizárólag azzal a szent céllal, hogy homogenizálják a magyar sajtót, és amely részével ezt nem lehet megtenni, azt semmisítsék meg, bármi áron. Hogy mennyi lesz a számla a végén, még nem tudjuk, de a magyar nyomtatott sajtó üzemi nyereségének körülbelül a felét nyeli be a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, ami vállalkozásnak egész szépen hangzana, ha nem tudnánk, hogy a nyereségnek legalább az ötszörösét kell majd elköltse.

Szóval, ez a helyzet az értékekkel, de fájjon a deficit miatt a Liszkay feje – bár nem fog. Neki nem kötelessége nyereséges sajtót produkálni, az csak a kapitalizmusban van, nálunk már dicsőségesen zajlik az államosítás. Éljen a Párt!

Hanem az megjósolható, és ez úton fel is hívom minden, még független kolléga figyelmét rá, hogy a következő átok-gyilok hadjárat célpontja a hajléktalanok, a kulturális élet, a migránsok, Soros György és terjedelem híján itt nem sorolhatom fel, hogy ki mindenki után – mi leszünk. Mivel pedig már nem vagyunk sokan, talán száz ember, ha nevezheti jelen pillanatban magát Magyarországon független újságírónak (ez a becslés erősen optimista), készüljünk fel, hogy nagyon erős, koncentrált tűz jut majd ránk, egyenként is. Úgy kell majd védekeznünk, mint Dobónak Egerben: elsöprő túlerő ellen, ami szó szerint akár az életünkre is tör (bár esetünkben nem gyilkolnak meg, beérik azzal, ha éhen veszünk), esélytelenül, külső támogatás, felmentő sereg nélkül. De a művelt Nyugat majd nagyon szépeket misézik majd értünk.

Az első sortűz már el is dördült, egyelőre még célzás nélkül, amolyan erődemonstrációként, hogy tudjuk, mire számítsunk, Huth Gergely, a Pesti Srácok topcsi agája eresztette el. Hát lássuk, mit nem beszél ez az efendi!:

FŐJEGYZŐI HAJLÉK A ZSELIC VÖLGYÉBEN: FALUSI TURIZMUS VAGY VAGYONGYARAPÍTÁS FIDESZES MÓDRA?

ÁTLÁTSZÓ / UNIÓS TÁMOGATÁSOK
Szerző: Átlátszó
2018.11.30. 


Nemrég állt bíróság elé Mondok József, Izsák egykori polgármestere, aki a vád szerint 35 milliónyi fejlesztési támogatást használt fel saját céljaira. De rajta kívül több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót. Somogy megye főjegyzője a Zselicben vágott bele a falusi vendéglátásba, de a 20 millió forinttal megtámogatott projekt nem sok bevételt produkál. Igaz, ha minden jól megy, már csak két évig kell a vendéglátással bíbelődni.

Somogy megye főjegyzője 2015 óta dr. Sárhegyi Judit. Sárhegyi már 2006-ban, 26 évesen polgármester lett a Fidesz színeiben a Kaposvárhoz közeli, háromszáz lelkes kisközségben, Szentbalázson. Négy évvel később újrázott, de a második ciklusát már nem töltötte ki: 2013-tól Vörös Tamás megyei főjegyző mellett aljegyzősködött, majd Vörös nyugdíjazása után ő lett a somogyi közigazgatás feje. Persze a jól hangzó titulus egy nem túl jelentős pozíciót jelöl: épp a Fidesz fosztotta meg jogosítványai nagyobb részétől a megyei közgyűléseket.

Szentbalázs sem átlagos falu: itt volt a székhelye a Surján Rt.-nek, a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik gazdasági sikertörténetének, ami aztán persze nagy bukásban végződött. A cég, mely a rendszerváltás előtt termelőszövetkezetként működött, elsősorban a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezőjeként lett ismert, de az övék volt a közeli Cserénfán az az egyedülálló motocross-pálya, épített lelátóval, VIP páhollyal, amely négy világbajnoki futamnak is otthont adott ezekben az években – ilyenre azóta sem volt példa az országban.

Aztán jött a szokásos fekete leves a kilencvenes évek végén: a vezetők közül hármat huszonhét rendbeli csődbűntett miatt szabadságvesztésre ítélték, a cég romjain pedig az elhagyott, pusztuló crosspálya mellett néhány kisebb mezőgazdasági kft. maradt csupán. Ezek egyike a V és S Kft., a volt növénytermesztési ágazatvezető, Sárhegyi Ottó, Sárhegyi Judit édesapjának cége...

LISZKAY NYARALÓJÁBAN ÖSSZPONTOSUL A FIDESZES MÉDIA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS, ZOLTAI ÁKOS
2018.11.30.


Az újságírókkal még nem közölték, milyen változást hoz, hogy munkahelyüket a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozták.

Balatonföldváron, egy családi ház méretű nyaralóba jegyezték be a kormányzati médiaóriássá tett Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt. A Balaton partjától egy utcányira lévő, Bethlen Gábor utcai ingatlan annak a Liszkay Gábornak a tulajdonában áll 2007 óta, akit az alapítvány vezetésére kértek fel. A tervek szerint több száz médiatermék megjelentetéséért felelős alapítvány székhelye egy 2100 négyzetméteres telken fekszik egy nyaralóövezetben. Hiába csengettünk a név nélküli csengőn, nem találtunk otthon senkit. 

– Ebben az utcában nem nagyon van állandó lakos, Pestről járnak csak le nyáron – fogalmazott egy helybeli asszony. Arra a kérdésünkre, hogy az alapító papírokban szereplő 9-es szám alatt kik szoktak nyaralni, a nő azt mondta: szerinte egy fiatal házaspár az ikreikkel, de csak látásból ismeri őket. 

Amikor közöltük vele, hogy az ingatlan címére van bejegyezve az a gigantikus méretűre duzzadt Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, amelyben központosul a fideszes médiagólem, a hölgy csupán annyit felelt: - Mondanám, hogy meglepődtem, de ebben az országban és főleg Balatonföldváron minden megtörténhet és meg is történik. Az egyébként nem példátlan, hogy egy alapítvány olyan címre van bejelentve, ahol nem folyik érdemi munka. 

Az alapítvány kuratóriumának elnöke nem a kormánypárti médiacézár Liszkay Gábor, hanem Varga István ügyvéd. A kuratóriumban tag még Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, valamint Szánthó Miklós, a kabinethez közel álló Alapjogokért Központ igazgatója...

KÉTMILLIÓ FORINTOT KÉR TŐLÜNK A RÖGBISZÖVETSÉG, HOGY MEGMONDJA, MIRE KÖLTÖTT 454 MILLIÓ KÖZPÉNZT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.11.30.


1 972 666 forint költségtérítést kér a Magyar Rögbi Szövetség a 24.hu-tól azért, hogy kiadja, tételesen mire költötte azt a csaknem félmilliárd forint állami támogatást, amelyet a kormány 2016. decemberi határozatában ítélt meg a szervezetnek.

A határozat az Orbán-kormány egyik legkülönösebb sportfinanszírozási megoldása volt, mivel 4,2 milliárd forintot szórt ki a „2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési támogatásként”. Habár Budapest olimpiai pályázatát visszavonták, az Emberi Erőforrások Minisztériuma világossá tette, nem kéri vissza a támogatást, mert a szövetségek sportszakmai céljai attól nem változtak, hogy a jelentkezés elbukott.

Miután több, rengeteg közpénzzel támogatott sportszövetség gazdálkodásával kapcsolatban indult ügyészségi eljárás – például a csődközelben lévő bokszszövetség, valamint a nyomozással terhelt teniszszövetség költései miatt –, lapunk két olyan szövetséget is megkeresett adatigénylésével, amelyet két éve szépen megtámogatott az állam. Az íjászat és a rögbi ugyanis hazai beágyazottságához és társadalomra gyakorolt hatásához képest föltűnően sok pénzt kapott. Az íjászok 571+11, a rögbisek 454+25 millió forintnak örülhettek: mindkét szervezetnél a nagyobb tétel elköltéséről érdeklődtünk...

MÁR MILLIÁRDOKAT KIFIZETETT A FŐVÁROS A BEDŐLT E-JEGYRENDSZERRE

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.11.30.


Ehhez képest tegnap Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közleményében arról írt, hogy Budapestet anyagi kár nem érte.

“A Fővárost anyagi kár nem érte. A probléma hosszú időn át tartó elhallgatása miatt a főpolgármester a szükséges személyi döntéseket meghozza.” – áll Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes tegnapi közleményében, amelyet azzal kapcsolatban tett közzé, hogy a főváros e-jegyrendszer-projektje bedőlt. Nos, fénysebesség gyorsaságával derült ki, hogy ez bizony nem teljesen fedi a valóságot.

444.hu írása szerint ugyanis nagyjából 11 milliárd forintot már kifizetett Budapest a beruházásra.

Erről Gál Józsefnek, az LMP képviselőjének adatigénylésére adott fővárosi önkormányzati válaszból lehet tudni. Ebben a BKK részletes számokat ad a már kifizetett tételekről. E szerint a szerződés értékének közel felét, 19,4 millió eurót már ki is fizettek, ami körülbelül 6,3 milliárd forint. Ezen kívül a lap további 3,7 milliárd forintnyi olyan költséget talált, ami a projekt előkészítéséhez, ügyvédi munkához kapcsolódik, amit vélhetően szinte teljes egészében kifizettek már.

ELTŰNT A MAGYAR NEMZET TELJES ARCHÍVUMA

INDEX
Szerző: KB
2018.11.30.


Két nappal az után, hogy az Index megírta, a Simicska Lajos által a választás után megszüntetett Magyar Nemzet online archívumát még mindig ugyanannyian olvassák, mint a 637 millió forintnyi kormányreklámmal kitömött Magyar Hírlap Online-t, és egy nappal azután, hogy majdnem 500 újság önként és dalolva átadta magát a Fidesz központi médiairányító bizottságának,

KI TUDJA, MIÉRT, DE EGYSZER CSAK LEÁLLT A MAGYAR NEMZET ONLINE.

Persze elméletileg nem kizárható, hogy puszta technikai hibáról van szó. Mindenesetre a lap 2000-es évek eleje óta az mno.hu-n gyűjtött hírei jelenleg nem elérhetőek...

MUNKAIDŐSZABÁLYOK

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2018.11.30.


Az ország legrugalmasabb munkaidő-szervezési-rendszerét alkalmazza az Audi Hungaria Zrt. Az 52 hetes, azaz egyéves időtartamú úgynevezett elszámolási időszak bevezetésével eddig rajta kívül egyik nagy gyáripari szereplő sem próbálkozott. A rendszer, bár igen hatékony, borzasztóan bonyolult és több esetben a munkavállalók nemtetszését váltja ki: jelenleg párhuzamosan számos munkajogi eset zajlik a bíróságokon ebben az ügyben.

Drasztikusan csökkent a túlóra-kifizetések összege az Audinál az elszámolási időszak bevezetése óta, azaz 2012-től kezdve, amikor az új Munka Törvénykönyvének hatályba léptetésével lehetővé tették ennek a munkaidő-szervezési eljárásnak az alkalmazását. Ezt a munkáltató kollektív szerződés által tudta keresztülvinni, amit komoly alkudozások előztek meg (például emelt műszakpótlékok, kötelező hétvégék, heti maximum munkaidő és egyebek) - tudtuk meg Csalogány Györgytől, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) alelnökétől.

Miközben a többi nagy járműipari szereplő jellemzően a munkaidőkeret rendszerét alkalmazza a termelés ciklikusságát kiegyensúlyozó rugalmas munkaidő-szervezésre (amely elv egyesek szerint mára értelmét veszítette, hiszen a munkafolyamatok szakadatlanul tartanak a gyárakban), addig az Audi a jóval bonyolultabb, de hatékonyabb elszámolási időszakot működteti. Lapunk úgy tudja, hogy a győri cégen kívül még van néhány kisebb, német gyökerű járműalkatrész-gyártó is, amely ezt az eljárást bevezette, ám azok lényegében üzleti titokként kezelik modelljüket.

Az a munkáltató, aki elszámolási időszakot akar alkalmazni, nagyon komoly informatikai rendszerrel, illetve programmal, továbbá adatnyilvántartással kell rendelkezzen, hogy a munkaidőt valóban a jogszabályoknak megfelelően le tudja követni: például milyen időegyenleg mikor, hogyan keletkezett, mikor jár le és a dolgozók hogyan állnak ebben az egyenlegben. Az átlag Audi-munkatárs segítség nélkül gyakorlatilag ezt nem tudja lekövetni, ezért ebben sokat tud segíteni a szakszervezet, mivel az is az alkuhoz tartozott, hogy ellenőrzési jogot kapott a rendszerhez. Amikor erről a témáról beszélnek a vállalatnál, legalább egynapos előadásokat szoktak tartani, mert kérdések áradatát kell megválaszolni - magyarázta Csalogány...

A SZABAD FÖLD BESZÁNTÁSÁRA ÉS A VASÁRNAPI HÍREK FEJFÁJÁRA

MÉDIANAPLÓ
Szerző: ZÖLDI LÁSZLÓ
2018.11.30.


8.45: az imént jöttem föl a lépcsőházból, üres volt a postaláda. Hosszú az utca, és a kézbesítő bennünket rövidít meg. Nem tartja be a szerződést, miszerint a Magyar Posta reggel hétig eljuttatja az előfizetett újságokat. Például a Népszavát, amely bejelentette, bár nem részletezte az áremelést. Vajon mennyit kell holnaptól az utcán fizetni érte? Két éve 230 helyett 270 forint lett az ára, szombatonként 290. Az előfizetés negyedévenként 10 ezer forintba került, majd 12750-be. Ha most túl sokat emel a kiadóhivatal, érdemes-e még járatni a lapot?

Az áremelési közleményben az is olvasható, hogy „A Népszava az elmúlt két évben megkétszerezte a példányszámát.” Ez igaz. 2016 harmadik negyedévében, a Népszabadság megszüntetése előtt átlagosan 10646 példányban jelent meg, 2018 harmadik negyedévében 21125 példányban. Csakhogy Puch László, aki 1,1 milliárd forinttal tőkésítette föl a céget, 2016 végén kifejtette az ATV-ben, hogy „racionális működést és 30-35 ezer példányt” vár a Népszavától. Nos, egy napilap évente 317-szer jelenik meg, és ha csekély a példányszáma, naponta egymillió forint veszteséget könyvelhet el. A cég két hetilapja közül a 20 ezer példányos Vasárnapi Hírek veszteséges volt, a 80 ezres Szabad Föld szolidan nyereséges...

ÖRÜLJENEK, HOGY SZÜLTEM MÉG EGY MAGYART!

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2018.11.30.Miközben a kormány elsődleges célul tűzte ki, hogy több gyerek szülessen Magyarországon, elítéli azokat, aki egyedül vállalnak gyereket. Pedig társ nélkül felnevelni egy gyereket óriási áldozatokkal jár, és senki sem jókedvében jut el addig a nehéz döntésig, hogy egymagában is belevág. Hat ilyen anyával beszélgettünk.


"Amikor elolvastam Novák Katalin nyilatkozatát, háromszáz lett a vérnyomásom, és még most is olyan ideges vagyok, hogy majd’ felrobbanok. Hogy mondhat egy családpolitikáért felelős tótumfaktum olyat, hogy nincs jogom a gyerekemhez?!"

Ági már túl volt két vetélésen, amikor összejött a most kétéves kisfia apjával. Amikor azonban teherbe esett, a férfi úgy döntött, hogy megszakítja vele a kapcsolatot, ő nem akart gyereket.

Egy pillanatig nem volt kérdés, mit kell tennem, számomra az emberi élet védelme már magzati kortól érvényes. Mindenki másnak is azt mondanám ilyen helyzetben, ha valahogy elő tudja teremteni az anyagi hátteret, akkor vállalja apa nélkül is, és nevelje fel a gyerekét tisztességesen! Mert nem arról van szó, hogy ezzel kizárom a családból, hanem hogy életet adok"

– mondja Ági, aki azért sem érti a hatalom kommunikációját, mert a kormány egyfelől úton-útfélen azt a célt hangoztatja, hogy szülessen minél több gyerek, eközben pedig kritizálja azokat a szülőket, akik egyedül vállalnak gyereket.

Orbán Viktor már a nyáron leszögezte, hogy a NER szerint a „gyermeknek joga van anyához és apához”, ez az állítás kérdés formájában a legújabb, „a családok védelméről” szóló nemzeti konzultációban is szerepel, Novák Katalin családügyért felelős államtitkár pedig Baló György műsorában részletesebben is kibontotta a kormány álláspontját...


"...ÉS NEM IS KELL HOZZÁ A FIDESZ" - A SZAKSZERVEZETEK ÜGYESEN SZÉTVERIK ÖNMAGUKAT

HVG ONLINE 
Szerző: MENDREY LÁSZLÓ
2018.11.30.


Rájár a rúd a munkavállalói érdekképviseletekre. Nem elég, hogy a kormány látszategyeztetésekkel tudja le törvény által előírt egyeztetési kötelezettségét, tagságuk sem növekszik látványosan (ha egyáltalán). Az utóbbi időben mozgósító erejük sem olyan, hogy az bármilyen szempontból megfontolásra, meghátrálásra kényszerítené a döntéshozókat. Jó példa erre a november elején megtartott ún. cafeteria-tüntetés. Ennek a juttatásnak elvétele mind a munkáltatónak (aki adja), mind a munkavállalónak (aki kapja) hátrányos következményeket jelent, hiszen ezek mindkét félnek kedvező feltételekkel voltak adhatók. A kormány szándéka szerint ezeket a jövőben bérként kell kifizetni, ami többletkiadást jelent a munkavállalónak, s csökkentett juttatást biztosít a dolgozóknak. Aki jól jár, az – természetesen – a kormány és a költségvetés. A tüntetés hatására a kormány, cinikusan, a továbbra is adómentesen adható sportbelépők rendszerét kínálja, ami már túl van azon, amit arcpirítónak nevezhetünk.

A krónikus munkaerőhiány ellenére sem mutatkozik belátás a kormányzati oldalon, erről tanúskodik Szatmáry és Kósa képviselők önálló beadványa (így elkerülhető a kötelező egyeztetés), mely lehetővé tenné, hogy az évi túlórák számát akár négyszázra feltornázzák, ezek elszámolási idejét ugyanakkor pedig három évre tolnák ki. Hab a tortán a kormányzati magyarázkodás, miszerint a német multik örülnek a módosító javaslatnak (Szíjjártó Péter), illetve Kósa úr kijelentése, mely szerint a dolgozók szeretnének többet dolgozni, javaslatuk nyomán erősödnének érdekérvényesítő pozícióik… Rég nem tapasztaltuk ilyen arrogáns, pökhendi lenézését a szakszervezeteknek, a munkavállalóknak, s végső soron a választóknak. Annak érdekében, hogy mindezt gond nélkül megtehessék, alaposan megágyaztak a sztrájktörvénynek és a munka törvénykönyvének korábbi átalakításaival, s akkor még nem esett szó a gyülekezési törvény által felállított rendkívül korlátozó rendelkezéseiről.

Ez az „eljárásrend” jellemző mind a versenyszféra, mind pedig a közszféra esetében. Elég, ha felidézzük, mi a helyzet az egészségügyben, a köz és felsőoktatásban, a rendészeti és honvédelmi dolgozók körében, a vasútnál, a BKK-nál, a közalkalmazottaknál és a köztisztviselőknél. A felsorolás véletlenszerű, s távolról sem felel meg a teljesség igényének...

KIDERÜLT, KIK KÖTNEK NYUGDÍJBIZTOSÍTÁST - INDUL AZ ADÓJÓVÁÍRÁSI LÁZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.30.A nők általában előrelátóbbak a nyugdíjas évekkel kapcsolatban, ugyanis magasabb arányban kötnek nyugdíjbiztosítást, mint a férfiak. Jó lenne, ha minél fiatalabb korban elkezdenénk az öngondoskodást, a valóságban azonban a negyvenes-ötvenes években vágunk bele. Az adójóváírás nagy húzóerőt jelent.

Az év vége felé megugrik az öngondoskodási hajlandóságunk, és ebben döntő szerepet játszik az adójóváírás. Bár az ügyfelek egyre tudatosabbak, és maguktól is megfogalmazzák szándékukat a takarékoskodásra, a 20 százalékos, évi legfeljebb 130 ezer forintos adójóváírás a befizetések után (ami 650 ezer forint befizetésével maximalizálható) nagy húzóerőt jelent – mondta portálunknak Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője.

A biztosító a szerződéskötést követően úgynevezett üdvözlő hívással köszönti az ügyfeleket, és felméri, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást kapták-e. Ezekből a beszélgetésekből kiderül, hogy a szerződők a nyugdíjas éveik anyagi biztonsága érdekében igyekeznek megtakarítani. Ugyanakkor az adójóváírás ösztönző erejét jól mutatja, hogy az év végén, az adóoptimalizálás idején kötik a legtöbb nyugdíjbiztosítást, erre az időre esik az éves kötések közel 20 százaléka - hangsúlyozta Mester Péter...


MIT NÉZNEK ÉS OLVASNAK A HATÁRÁTKELŐK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.30.


Játékra szeretnélek invitálni ma titeket, aminek lényege, hogy megpróbáljuk megnézni, miként változnak (ha változnak egyáltalán) határátkelőként az ember médiafogyasztási szokásai. Honnan és milyen csatornákon tájékozódnak a külföldön élő (illetve az esetleg Magyarországon élő, de a határátkelés gondolatával foglalkozó, esetleg hazaköltözött) magyarok, vajon van-e eltérés az átlag magyar fogyasztótól?

Mindez onnan jutott eszembe, hogy a minap olvastam a Medián és a Mérték Médiaelemző Központ ebben a témában készült felmérését, amiből nagyon elgondolkodtató dolgok derültek ki.

Most csak egy pár érdekességet emelnék ki ebből. Ilyen az, hogy Magyarországon továbbra sem csökken a tévénézők és ami legalább ilyen meglepő volt számomra, nem nő az interneten híreket olvasók aránya.

A kereskedelmi tévék mindent visznek, viszont külföldi oldalakat gyakorlatilag elhanyagolható számú ember olvas. Utóbbi különösen érdekes, hiszen a 2 százalékos arány (ennyien akadtak a megkérdezettek között, akik rendszeresen olvasnak külföldi sajtóterméket, nyilván leginkább az interneten) egészen döbbenetesen alacsony.

Ami még inkább kemény, hogy a 30 év alattiak és a diplomások esetében is csak 5 százalék ez az arány és alkalmanként is csak 10 százalékot éri el az átlag, mondjuk a diplomások negyede azért alkalmanként legalább rápillant egy-egy külföldi oldalra.

Összességében tehát a magyar lakosság elenyésző hányada lát ki a határon túlra úgy, hogy azt nem valamelyik magyar sajtóorgánum tálalásában kapja, hanem eredeti forrásból.

Ami engem kifejezetten meglepett, hogy tízből hét ember még mindig a tévét használja rendszeres hírforrásként (tízből három a netet), ami konkrétan ugyanaz az arány, mint négy évvel ezelőtt.

Tízből négy ember valamelyik kereskedelmi tévét választaná, ha csak egyetlen hírforrásra támaszkodhatna. Kivételt a diplomások jelentenek, ott az online 39-25 arányban vezet a tévé előtt.

A napilapok mintha nem is lennének (egyetlen olyan sincs köztük, amit a magyarok akár 1 százaléka /!/ legalább hetente egyszer kézbe venne), és a rádiók hallgatottsága is csökken Magyarországon.

Ami engem illet, én tévét évek óta nem nézek, napilapot messziről láttam, de még régebb óta kezemben sem fogtam, tájékozódni a netről tájékozódom, átfutok egy-két magyar oldalt mindennap, de jellemzően külföldi sajtót fogyasztok.

Az alábbiakban kiválogattam pár kérdést (és választ) az eredeti felmérésben feltettek közül (a második kérdés kivétel, azt én tettem hozzá), ha van kedvetek játszani egyet, akkor válaszoljatok a kérdésekre.

Nyilván nem lesz semmilyen szempontból reprezentatív, ugyanakkor érdekesnek mindenképpen érdekes lesz reményeim szerint.

Akkor hajrá!

MIÉRT CSÚSZÓS A JÉG?

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2018.11.30.


Mindenki tudja kisgyerek kora óta, hogy a jéggel vigyázni kell, mert elég egy óvatlan mozdulat, és máris eltaknyol. Olyan hülyeséget meg pláne nem csinál senki általános iskolás korában, hogy a jégen focizik, mert ha esés közben bénán fejeli le a jeget, akkor nagyon fájni fog a bal metszőfoga. (Köszönöm, már jól vagyok.)
NA DE MÉGIS MITŐL CSÚSZIK A JÉG?

Először nézzük meg, hogy mitől nem.

A legnépszerűbb tévhit, hogy mivel a jég kevésbé sűrű, mint a folyékony víz, és ezért az olvadáspontja nagy nyomás alatt csökken, ahogy rálépünk, a testünk súlya alatt a felső rétege elolvad, és ezen a vízen csúszunk el. Az általunk kifejtett nyomás viszont valójában meg se közelíti azt, ami hatással lenne az olvadáspontra.

Egy másik elmélet szerint is a jég tetején található vízréteg a magyarázat, de a mozgásunk által gerjesztett súrlódás hője melegíti fel annyira a jeget, hogy az olvadásnak indul. Ennek viszont ellentmond, hogy a jégen nemcsak mozogni, de egy helyben álldogálni is nehéz a csúszásveszély miatt.

De még ha valamilyen módon valóban felolvasztanánk a jég felső részét, egy egyszerű vízréteg akkor se lenne elegendő ahhoz, hogy a jól ismert hatást előidézze. Kicsit csúszós lenne – mint ahogy a konyhakő is kicsit csúszós, ha víz ömlik rá –, de nem ennyire.

A megoldást valójában egészen sokáig nem tudták a kutatók sem, egy idén publikált tanulmány hozta csak el a megfejtést:

NEM EGY VÍZRÉTEG VAN A JÉG FELÜLETÉN, HANEM ELSZABADULT VÍZMOLEKULÁK.

A jégnek alapvetően szabályos kristályszerkezete van, amelyben minden vízmolekula három másikhoz kapcsolódik. A felszíni molekulák viszont csak két társukhoz tudnak kapcsolódni, ami olyan gyenge kapocs, hogy könnyen elmozdulhatnak és arrébb vándorolhatnak, hogy egy másik ponton kapcsolódjanak újra a kristályhoz...

ÍGY FÜGG ÖSSZE A "DUGNÁLAK!" A NEMI ERŐSZAKKAL

MÉRCE
Szerző: NÓGRÁDI W. NOÁ
2018.11.29.


A metoo-hullámot követően sokan bizonytalanodtak el – őszintén, vagy őszintétlenül – azzal kapcsolatban, hogy mégis mit nevezhetünk erőszaknak. Ugyanakkora súlyt kell-e tulajdonítani például a munkahelyi szexuális zaklatásnak, az úgynevezett randi-erőszaknak (amikor egy szexuális együttlét lehetőségét magában hordozó helyzet fokozatosan fordul kényszerítővé), és az ismert forgatókönyv szerint zajló, idegen férfi által elkövetett nemi erőszaknak? Egyáltalán mi közük van ezeknek egymáshoz?

Ezzel párhuzamosan a médiában és a közbeszédben összekavarodtak a fogalmak: sokan, köztük újságírók is, gyakran zaklatásnak tituláltak többek közt olyan durva erőszak-eseteket, mint a gyereklányok elleni incesztuózus (hozzátartozó felnőtt férfi által elkövetett) szexuális visszaélés, megerőszakolás. A zaklatás, a kevésbé durva vagy agresszív visszaélés-formák súlyának eltagadása és a lányok és nők elleni erőszak- és visszaélésformák teljes összemosása sem jó irány.

Ahogy viszont a metoo-történetek sokféleségéből is világosan kitűnt, akár nagyon különbözőnek tűnő esetek és helyzetek is mind összekapcsolódnak valahogy: nem véletlen, hogy a beszólásoktól a közel halálra verésig mindenféle történet megjelent a metoo-címke alatt. A kontinuum fogalma hasznos alapot nyújt ennek keretezésére...

KORMÁNYBIZNISZ: SCHMIDT MÁRIÁÉK IRODAHÁZÁBA KÖLTÖZTETIK AZ AGRÁRMINISZTÉRIUMOT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.11.30. 


Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot. A kormánytisztviselők már költöznek, ezentúl a Vigadó melletti „impozáns”, „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházba járhatnak dolgozni.

„Elnézést, hogy félbeszakítom, ne is mondja tovább, mert 100 százalékban bérbe lett adva a Vigadó Palota Irodaház. Sajnos ott már egyáltalán nincs kiadó helyünk, megtelt az egész” – így sajnálkozott az értékesítő kolléga, mikor a belváros szívében található ingatlanról kérdeztük. Nem árulta el, ki a szerencsés új bérlő, de megígérte, hogy ki fogják javítani a honlapon, hogy ott még „kiadó” ingatlanként szerepel. Készségesen ajánlgatta, hogy „nézzünk körül a BIF honlapján”, akad még szabad irodaházuk.

Szándékosan egyszerű érdeklődőként teszteltük a cég értékesítőjét, névtelen forrásból értesültünk ugyanis arról, hogy csendben egy felettébb pikáns megállapodás köttetett: a Vigadó Palota Irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. A milliárdos ingatlancég portfóliójába tartozó irodaházba pedig az eddig Kossuth téri székhelyén működő Agrárminisztérium költözik be. Ez azt jelenti, hogy

az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből...

ORBÁN ÉS CHUCK NORRIS ROMÁNCÁN RÖHÖG A VILÁG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.30.


- A bajor kormányfő nem olyan mint elődje, Seehofer, az összefogást ajánlja Európának a populista nacionalizmus helyett

- Temeti a magyar sajtószabadságot a nemzetköz sajtó

- Egy igazi férfibarátság kezdete - Orbán és Chuck Norris románcán röhög a világ.


FAZ

A bajor kormányfő arra figyelmeztet a jövő évi európai választás előtt, hogy a nacionalista, szélsőségesen populista erők miatt az EU nem tud válaszolni olyan, a polgárok számára alapvető kérdésekben, mint a globalizáció és a klímaváltozás. A következmény könnyen az lehet, hogy egy nap az uniót nem vennék komolyan a világban. Söder megjegyezte, hogy a földrésznek össze kell tartania, ha nem akar Amerika vagy Kína játékszere lenni. Persze sok mindent kell még javítani a szervezet munkájában, de úgy ítéli meg, hogy az utóbbi években Juncker vezérletével a Bizottság a megfelelő irányban halad. Merthogy a nagy dolgokat európai keretekben kell rendezni. Arra a kérdésre, hogy ehhez nem olyan nehéz partnerek kellenek, mint Magyarország és Olaszország, az interjúalany úgy válaszolt, hogy a kormányokról az egyes országok döntenek. Meg kell mondani egymásnak a véleményt, de a kölcsönös kioktatásnak semmi értelme. Ám a globális fenyegetések korában nincs alternatívája az összefogásnak, a nacionalizmus és a populizmus nem old meg semmit, csupán fenyegeti azt, amit Európa adott: a békét.

Söder arról is beszélt, hogy jó volna, ha megszűnne Németországban az állandó vita a menedékpolitikáról, mert a három szövetséges pártnak nem egymás ellenében kell meghatároznia magát, az emberek nem ezt akarják. Hangsúlyozta, hogy az ésszerű közös munka többet hozna a koalíció konyhájára, merthogy bizalmat teremt. Jelezte, hogy a CSU fokozottan hangsúlyozni kívánja konzervatív, liberális, szociális és környezetvédő gyökereit, de nyitott a párbeszédre. Úgy gondolja, hogy meg kell különböztetni az illegális migrációt attól, ha valaki már az országban van, illetve törvényesen érkezett oda. Utóbbiak számára meg kell mutatni, hogy a befogadó ország fontosnak tartja, és nem csupán megtűri őket. Hozzátette, hogy korábban a megosztás és a megbélyegzés volt jellemző ezen a területen.

A politikus úgy látja, hogy a migráció kérdésében egyensúlyt kell elérni az emberség és a rend között. Hiszen az utóbbi három évben nagyon sok ésszerű kezdeményezés megbukott, mert a helyét elméleti érvelés és ellenségeskedés vette át. Mint megjegyezte, a világszervezet migrációs szabályozása kapcsán látni, hogy a vita milyen könnyen megy át összeesküvés elméletek terjesztésébe. Ilyen esetekben sürgősen megoldással kell előállni, nem lehet azt halogatni.

Die Welt

Manfred Weber kijelentette, hogy az illegális bevándorlást minden erővel meg kell akadályozni. Az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje annak kapcsán mondta ezt, hogy egyre több ország utasítja el az ENSZ migrációs csomagját, amely nem volna kötelező, ám jogilag rendezné a területet. Főként olyan államok ágálnak ellene, mint Ausztria, Olaszország, Magyarország és az USA, ahol bevándorlás-ellenes alapon választottak kormányt. Németországban is erősödik a tiltakozás a megállapodás ellen, a jobboldali dezinformáció és uszítás folytán. Weber egy tévévitában védelmébe vette a tervezetet, kiemelve, hogy az egyáltalán nem érintené sem az érvényben lévő nemzeti, sem az európai szabályozást. A külső határok védelmét azonban elengedhetetlennek nevezte. A szélsőséges AfD képviselője ezzel szemben azt állította, hogy az egyezmény milliókat ösztökélne, hogy Németországban akarjanak letelepedni...

MAGYARORSZÁG, MÚLTIDŐBEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.11.29.


A szégyen közös, bár a felelősség nem egyforma. Valamilyen szinten azonban mind tehetünk arról, hogy olyan lett ez az ország, amit, ha nem a mienk lenne, messzire elkerülnénk.

A politikusok, az őket kiszolgáló lakájmédia: bűnösök. Különösen a közmédia azon sajtómunkásai, akik szakmányban hazudnak, hamisítanak, torzítanak. Eltüntetnek tüntetést, bármit, amiről azt hiszik, hogy veszélyes lehet rájuk nézve.

Bűnösök azok is, akik hittek az egymillió új munkahelyben, hittek a szabadságharcnak elnevezett ámokfutás ezernyi hazugságában. Abban, hogy senkit nem hagynak az út szélén. (Ha elfogyott Ön előtt az út, lépjen rá egy másikra.)

Hittek benne lojalitásból, vagy mert tényleg hinni akartak. Sokan egyszerűen butaságból. Mert elszoktak attól, hogy az agy nem azért van, hogy kitöltse a koponyát, hanem gondolkodásra is használható. De ez sem mentség, legföljebb magyarázat.

Még azoknak is van felelősségük, akik szóltak. Mert nem mondtuk elégszer, és nem a kellő hangerővel. És nem győződtünk meg arról, hogy a hangunk eljut-e azokhoz, akinek szántuk.

Talán nem is elég érthetően...

KÖTÖTTFOGÁS 17. - KÁLMÁN OLGA ÁTVETTE A MŰSORVEZETÉST

MAGYAR HANG 
Szerző: Magyar Hang
2018.11.28.


A Kötöttfogás 2018. november 28-i adása. Résztvevők: Konok Péter, Csintalan Sándor, Kálmán Olga és Pörzse Sándor. A műsorvezető ezúttal is Dévényi István! Témák: – Rabszolgatörvény – Mi lesz Ukrajnában? – Kálmán Olgát miniszterelnöknek? – az Idea felméréséről – Honnan tájékozódnak a magyarok? Kérjük, támogassa a műsort, hogy fennmaradhasson!


EGY VAGY EGGYEL TÖBB?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.11.30.


Egyetlen hiteles ellenzéki jelölt állítása a cél mindenütt, ez sarkallta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és más ismert közéleti személyiségeket új mozgalom indítására. A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítói úgy vélik, a 2014-es siófoki és a 2015-ös veszprémi választás mellett a Fidesz idei legyőzése Hódmezővásárhelyen, Balmazújvárosban és a fővárosi XV. kerületben egyaránt azt igazolják: az ellenzéki indulók számának leszorítása kulcskérdés. Az áprilisi parlamenti választáson elszenvedett ellenzéki vereség fő okának szintén a széles körű jelöltállítási koordináció elmaradását tartják.

Abban aligha van vita, hogy az egymást aprító ellenzéki szervezetek magatartásukkal a kormánypártot segítik. Nemcsak a szavazatok szétforgácsolása, hanem amiatt is, hogy komolyan vehetetlenné teszik a Fidesz leváltásával kapcsolatos fogadkozásokat. Amennyiben az igazi pártok eljátsszák a komolyságukat, a választók hitehagyottak maradnak, valamint több esély nyílik a kamupártoknak, legyenek azok a Fidesz által ringbe küldött szavazatfosztogatók vagy a zavarosban halászó kampánypénz-nyerészkedők. Az ellenzéki erőkoncentráció, az indulók számának redukálása tehát kétségtelenül fontos kérdés.

Ha azonban közelebbről szemügyre vesszük a mozgalom indulásáról hírt adó Facebook-posztban felsorolt példákat, valamint azokat a voksolásokat, amelyekben a mozgalom elnökségi tagjai érintettek voltak, akkor árnyaltabb képet kapunk a problémáról.

Veszprémben, a kétharmadot „lebontó” 2015-ös időközi képviselő-választáson Kész Zoltán 42 százalékos eredménnyel győzött, úgy, hogy a Jobbik és az LMP is állított jelöltet. 2018-ban Kész magasabb részvétel mellett két és fél ezer szavazattal többet szerzett, mint három évvel korábban, de ez most csak 32 százalékra volt elegendő. A Fidesz jelöltje abszolút többséget kapott, ahogyan 51 másik választókerületben is országszerte. Ez nem azon múlt, hogy ismét volt a mezőnyben jobbikos és LMP-s jelölt. Ahogyan volt Pécsett is 2018 áprilisában, mégis győzött Mellár Tamás. Nem nyert viszont a szintén mozgalomalapító Hadházy Ákos, akinek a javára tavasszal Szekszárdon visszalépett az MSZP. A Fidesz itt is 50 százalék feletti eredménnyel nyert. Siófokon 2014-ben a széles körű ellenzéki támogatottságú független polgármesterjelölt kiütötte a város fideszes kiskirályát. A 2018-as országgyűlési választáson a siófoki központú egyéni kerületben a mozgalomhoz csatlakozó Magyar György mellett indult az LMP és a Jobbik jelöltje is, de a Fidesz újfent 50 százalék fölé jutott.

Ami Hódmezővásárhely, Balmazújváros és a XV. kerület példáját illeti, valóban sokat nyomott a latban, hogy az ellenzéki pártok vagy egyöntetűen támogattak egy erős, történetesen egyik esetben sem pártjelöltet, vagy legalábbis nem indítottak rá saját embert. Csakhogy ugyanez történt a VIII. kerületben is, mégis simán nyert a kormánypárt.

Mindez nem cáfolja, hogy szükség van együttműködésre, ám az eredmények sokfélesége jelzi, rengeteg más tényező is szerepet játszik. Ilyenek a településen fennálló támogatottsági viszonyok, a Fidesz helyi állapota, a jelöltek ismertsége és tekintélye, a kampánymunka minősége. Fontos szerepe lehet az országos politikai légkörnek is...

KARÁCSONYI ADOMÁNYGYŰJTÉS - AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOTT CSOMAGOK NEM MINDIG ÉRNEK CÉLBA

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.11.29.Alapítványunknál már javában zajlik az ünnepi adománygyűjtés. Az adományozási kedv ilyenkor sokszorosára nő, azok is, akik év közben sosem, ilyenkor adományozók lesznek, keresik a lehetőséget, hogy az ünnep üzenetét eljuttassák oda is, ahol valamiben hiányt szenvednek.

Ilyenkor mindenki más lesz egy kicsit, sokkal fontosabb lesz örömöt szerezni, adni, átélni az érzést, mint az év többi napján, amikor a napi rohanásban nincs idő észrevenni a nélkülözőt, belegondolni gyereksorsokba. Legalább ilyenkor egy kicsit mindenki jobb, szolidárisabb akar lenni, csodálatosan előjön ez az érzés, a karácsony misztériuma.

Persze közben él, dolgozik, rohan mindenki, év végi zárások, megrendelések, munkahelyi hajtás, no meg ott a karácsonyi ajándékvásárlás a családnak, bevásárlás az ünnepi ebédhez, hiszen ilyenkor összegyűlünk, és szeretnénk mindent tökéletesnek tudni. Megyünk hát, sietve, de mindenhol tömeg van, ilyenkor megfogadjuk, hogy jövőre majd nem így csináljuk, és ebben az őrült tempóban kell még időt szorítani az adományozásra is.

Sokan választják a fővárosi nagy gyűjtéseket, ahová elviszik a tartós élelmiszert vagy a gyerekeknek szánt játékadományokat. Ez viszonylag egyszerű, kényelmes módja a karácsonyi adományozásnak. Mások szeretik tudni, kihez kerül az adományuk, civil szervezeteket keresnek meg, amelyekben megbíznak, vagy még tovább mennek, és rajtuk keresztül konkrét családokat, gyerekeket szeretnének megörvendeztetni. Ám az időfaktorral – éppen a sűrű teendők miatt – sokan nem számolnak. Az utolsó pillanatra hagyott karácsonyi adományok pedig nem mindig érnek célba, a legjobb szándék ellenére sem.

A karácsonyi adománygyűjtés helyszínei a nagyvárosok. Itt megvannak azok a színterek, amelyek helyet adhatnak az eseményeknek, itt vannak a cégek, melyek maguk is szerveznek a dolgozóik körében gyűjtéseket, és itt fordul meg a legtöbb ember; itt ki lehet hangosítani a gyűjtéseket, külön marketingje van a sikeres akcióknak.

Ám a szegénység zöme nem a nagyvárosokra esik, hanem a leszakadó térségek távoli kis falvaira, ahol nagy a csend, ami nem látható messziről, és ahol a karácsony többnyire ugyanolyan nap, mint a többi. Örömtelen, vágyakozó és kilátástalan.

Az út pedig, ahogy a nagyvárosokban gyűjtött karácsonyi adományok eljutnak a kis házakba, hosszú. Ám a bejárása kötelező, mert így teljesedik ki az érzés mindenkiben, így kerek a történet, az adomány eljut felajánlótól fogadóig, aztán visszacsatolva az öröm, amit kiváltott. Idő és pénz kell hozzá, szortírozás, csomagolás, raktározás, címlista, autók, benzin, szállítás, fotó és visszajelzés. Ez óriási munkát és megnövekedett költségeket jelent, még akkor is, ha ilyenkor az önkéntesek száma is megszaporodik körülöttünk.

Ám sokan ezt nem látják. Letudják annyival, hogy eljuttatják adományaikat a segítő szervezethez. Ami nem baj, hiszen ezt vállaltuk, ezért vagyunk – ha mindez időben vállalható. Minden évben kérjük, hogy az előre egyeztetett, sokszor családok szerint nevesített adományokat ne hagyják az utolsó pillanatra. Alapítványunknál a karácsonyhoz közeledve egyenletesen nő a postai vagy csomagküldős adományok érkezése, az utolsó percig. Aztán a két ünnep között is kapunk csomagot, azokét, akik lekésték már a kiszállítást, de a csomagküldő cég már felvette az adományokat.

Utána meg jönnek az ingerült levelek, célba ért-e az adomány, miért nem jeleztünk vissza?! Hova lett?! Mi pedig, akik minden évben, boldogan, de teljesen kimerülve, a saját családunk karácsonyát háttérbe szorítva fejezzük be az adventet az alapítványnál, nem bírjuk teljesíteni a későn kapkodók vágyát. Ezért ők ránk haragszanak, minket tesznek hibássá azért, mert nem tesszük még akkor is a dolgunkat, amikor már mindenki a családjára figyel. Nem értik, hogy a segítők is emberek.

Az adományok célba juttatása – az átkötő kapocs a két világ között – nehéz munka. Az adományozók, a rászoruló fogadók reakciói is rajtunk csapódnak le, és bizony, az elkeseredettségben nem mindig az öröm jön át. Érdekes feladat, hogy mindezt megpróbáljuk egyensúlyban tartani. Mert a karácsony üzenete ilyenkor át kell hasson mindannyiunkat. Adományozót, segítőt, megajándékozottat. Mert erről szól az egész. Félretenni a negatív dolgokat, a hibáztatást, hagyni, hogy hassanak a jó érzések. Ehhez pedig megértés és türelem kell. Mindannyiunktól.


KOSZ ÉS MOCSOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.30.


Hadházy Ákost nem engedték fórumozni tegnap a szombathelyi könyvtárban, mert nem tudták kitakarítani azt, koszos volt állítólag. Elromlott tán a porszívó, esetleg Rózsika, a takarító néni, netán a Rendszer. Nagy és kibogozhatatlan titkok ezek. Ilyenkor, amikor hírül veszi az ember a mocskot, habitus, filozófiai és vallási beállítódás, illetve a test pillanatnyi állapota – melyik bütyök lüktet, zúg-e épp a fül – alapján reagál.

Az én életem voltaképp szakmai ártalmakból kifolyólag permanens reakció, ezért most rágyújtok, fölnézek az égre picit, ami a plafon, kortyolok a kávéból – kizárólag cukor nélkül, petróleum-sűrűen a’la Florentino Ariza – és aztán vonyítok föl, mint a lábon lőtt anyafarkas, hogy nagyon fáj, meg ilyenek. Pedig az efféle dolgokat tiszta fejjel kell feldolgozni, bármennyire is mindennaposak és rutinná váltak szinte.

Orbán Viktor Mihály annak idején kijelentette egyrészt azt, hogy ellenzék nélkül is elboldogul, hogy ilyen ballasztra szüksége nincsen neki egyáltalán. Másrészt olyan is elhagyta a pörköltszaftos száját, hogy a haza nem lehet ellenzékben. Ennek a két kormányzási alapelvnek a folyománya volt, hogy Hadházy kiszorult a sötétbe és a hidegbe, mint valami illegalitásba vonult forradalmár, éppen úgy.

És tényleg, hovatovább, ilyen állapotban leledzik az annyit, s olykor okkal csesztetett ellenzék, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hogy gyere cipó, hamm, bekaplak. Hogy igazoljam ezt a sejtéses állításomat, tessenek csak belegondolni, mit művelt velük Lezsák két napja, hogy már szóhoz, végül székhez sem jutottak, legyalulta őket a friss Príma díjas irodalmilag és gyalázatosan.

A helyzet egyébként teljesen reménytelen, és még kilátástalan is, mivelhogy tudjuk, Hadházy mért nem léphetett be a könyvtárba. Mindenki tudja, az utolsó csecsszopó csecsemő is, az ilyen takarítós kifogások azonban csak rendkívül kínossá teszik a dolgot, s legfőképp a könyvtár igazgatója számára, aki akkor volt hülye, amikor egy ilyen rendezvényt befogadott. Tudnia kellett volna, hogy megcsörren az a telefon úgyis...

KIVETÍTÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2018.11.30.


... a dolog veszélyesebb egyszerű rossz viccnél. A kormány politikai filozófiájának középpontjában az a gondolat áll, hogy „nekünk van igazunk,mert mi győztünk, tehát a veszteseknek nincs igazuk, azaz nekik kuss”. Az ellenzéknek és híveinek mindig annyi megszólalási lehetőséget hagyunk meg – egyre kevesebbet –, hogy még érezhesse: létezik. Akkor nem megy ki százezrével az utcára, nem kezd komolyabb, nekünk veszélyesebb politikai szervezkedésbe, elvan a lelki egészségéhez szükséges szörnyülködéssel és felháborodással.

És tényleg. Szlovákiától Macedóniáig kormányok buknak, gazemberek kerülnek csávába. Magyarországon a bukásnak még az elméleti lehetősége sincs meg, senkinek sincs oka bukni, és nincs hova.

A kormány politikatudósnak, sőt „politikai gondolkodónak” (G. Fodor Gábor szakkifejezése) álcázott propagandistái a politikát harcnak látják, ahol a cél a dolog természetéből fakadóan az ellenerők legyőzése. Ez pedig Orbán Viktornak fényesen sikerült, nemzetközi mérce szerint páratlan hatásossággal, Orbán Viktor tehát sikeres, azaz nagy politikus. Csak az sikkad el, hogy a politika a jó kormányzásról is szól, annak pedig nincs sok jele. Nem csupán a szakpolitikai kártékonyságról van szó, nem csak a nemzetgazdaság esélyeinek tönkretételéről, a piac, a verseny, a humán tőke tudatos sorvasztásáról. (A visegrádi országok között egyedi jelenség, hogy a GDP növekedése rendszeresen kisebb a nettó uniós transzferek nemzeti jövedelemhez viszonyított százalékánál, csak 2017 volt kivétel.) Az, hogy a szabad nyilvánosságot módszeresen felszámolják, és dezinformációs parancsgazdasággal helyettesítik, a médiaszakmából nézve éppen elég kellemetlen. A mostani ötéves tervben kitűzött cél a Soros = Sátán és a migráció = Magyarországra leselkedő végveszély tételének belesulykolása dolgozó népünk minél nagyobb tömegeibe, és ez jól halad. De egyre aggasztóbb, mi jön utána.

A média gyarmatosítása nemcsak szakmailag kellemetlen, hanem az ország szempontjából sokkal rosszabb, mert a) levezénylői megakadályozzák a politikai informálódás szabadságát, b) olyan alapértékeket tüntetnek fel semmisnek, érdektelennek, mint a szabadság és a demokrácia. Előbb csak saját híveik között, aztán a lakosság elérhető részében. Vagyis egyre több politizálásra képes és hajlandó állampolgárt butítanak el, és aljasítanak le. Még mindig van, aki utcára vonul és tiltakozik például a CEU elüldözése miatt – de a kormánypárti propagandisták rémképeivel szemben mind kevesebbeket háborít fel a rendszer annyira, hogy másfajta rendszert követelnének, vagy akár el tudnának képzelni. És hogyha ez a mostani uralmi szerkezet – a 888.hu és társai által kifogásolt szóval: rezsim – valamilyen okból összeomlik, nem lesz, akinek használható terve volna egy szabad és fejlődő Magyarország felépítésére
.

ITT OLVASHATÓ

HASTA LA VISTA? - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.11.29.– Piros-sárga-kék zászlóerdőbe borított Erdély, a Facebook logójára erősen emlékeztető emlékmű. Eltérő, de mégis korrekt román és magyar történészi álláspontok, és egy nagy menetelés – Románia százéves

– Filmszakadás – Aki homályos érvek és érdeksérelmek mentén ítélkezik, az aligha viseli szívén a magyar mozi sorsát – filmes szakembereket kérdeztünk a Filmalap körüli botrányról

– Kovács Kokó István: Vállalnám az elnökséget, de… – Korábbi klasszis ökölvívónk a magyar amatőr boksz megújításának élére állna, ám határozott feltételei lennének. Interjú

– Márki-Zay: Nem látom, ki mögé sorakozhatnánk fel – A hódmezővásárhelyi polgármester szerint feltűnhet még új aspiráns a főpolgármesteri posztra

– Egymilliárdnál is többet bukott Nyíregyháza

– Mindent visznek a titokzatos őrzővédők – Még a Tombor–Rogán-érdekkörnek is meg kell alkudnia Pokorni kerületében

– Ideiglenes tűzszünet. Az EP-választásokig összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított 12–14 parlamenti mandátumra – jelentette ki a Magyar Hang tudósítójának Brüsszelben Csáky Pál felvidéki magyar politikus, aki a Fidesz néppárti frakciójának tagja. Interjú.

– Nyugdíjdilemmák. Avagy propaganda helyett a száraz tények – Simonovits András nyugdíjszakértő írása Hajrá, Magyarország! rovatunkban

– Boldizsár Ildikó akkor jött rá, hogy a mesének terápiás hatása van, amikor saját kisfi ának súlyos betegségéből egy mese segített a gyógyulásban. Módszerével ma már sokaknak segít. Erről is beszélgettünk vele – és arról, hogy alighanem az egész országra ráférne egy kiadós meseterápia. Interjú.

– Harminc éve hangzott el Grósz Károly MSZMP-főtitkár fehérterrort, káoszt, anarchiát vizionáló, fenyegető hangú beszéde a Sportcsarnokban. Mire készült az ország első embere? Ennek próbáltunk meg utánajárni.

– A gammahímet kell előhívnom magamból – Ötvös András Woody Allenről, a párkapcsolati kudarcokról és a színházi élet bizonytalanságáról. Interjú

– Ruanda: Népirtás után jön a gazdasági csoda?

– Ha fáj a fejem, kiengednek levegőzni – Gyerekek ezreinek nem jut szemüvegre, rajtuk segít a Gyermekétkeztetési Alapítvány

– Erdogan bonyolult játéka az orosz Sz–400-as rakétákkal – Washington nyomásgyakorlása ezúttal hatástalan a török elnökre

– Úton a közös haderő felé Európa – Egyre több ország ismeri fel a védelmi szuverenitás erősítésének fontosságát

– Templomrombolás Sztálin születésnapjára – Az egykori tabáni szerb ortodox székesegyház történetét bemutató kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban

– Repülő Terminátor – Titokban fejlesztik az emberi beavatkozás nélkül gyilkolni képes drónokat

– …a kéz felemelkedett és ökölbe szorult… – Frankenstein története még most is hatással van az emberekre, pedig épp idén kétszáz éves

– Ki ünnepli magyarként a Délvidék elcsatolását?– Publicisztika: Torkos Matild a rabszolgasorsról; Lukácsi katalin a társadalmi kiengesztelődésről; Ficsor Benedek a 888-as házmesterekről; Puzsér Róbert a Való Világról és a nemzedékéről; Rakusz Lajos arról, hogy az MTA-nak nemet kell mondania; Gazda Albert kínait főz; Dévényi István képzelt riportja egy nem fideszes kormánypárti szavazóról; Hegyi Zoltán folytatja a mindenes feljegyzéseit; Benedek Szabolcs újabb tárcával jelentkezik Az én hangom mélyebb sorozatában; Marabu a rabszolgatörvényről


És még sok izgalmas olvasmány!

Keresse a lapot november 30-tól, péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

5 ANGOL NYELVŰ KLASSZIKUS, AMIT INGYEN LE TUDSZ TÖLTENI

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog.hu
2018.11.29.Nemrég készítettünk egy összeállítást arról, hogy milyen magyar honlapokról lehet ingyenesen könyveket, cikkeket, kiadványokat letölteni. 

Most olyan oldalakat mutatunk, ahonnan angol nyelvű ekönyveket tudtok ingyen beszerezni, illetve ajánlunk öt olyan klasszikust, amivel szerintünk érdemes elkezdeni a nyelvgyakorlást:

1. L. Frank Baum: Dorothy and the Wizard of OZ

Frank Baum meseregényét akkor is érdemes kézbe venni, ha az ember már kívülről fújja Dorka és Toto történetét, mert mindig lehet benne olyan részleteket, utalásokat és szimbólumokat találni, amikre korábban nem figyeltünk fel. Az Oz, a nagy varázslótörténete sokkal régebbi, mint gondolnánk, először 1900-ban jelent meg, a filmváltozatát pedig 1939-ben mutatták be Judy Garland főszereplésével. Érdekes adalék, hogy az eredeti művet a szerző egyfajta közgazdasági tanmesének szánta, és az aranylázra reagált vele. Ha így értelmezzük a sztorit, akkor a sárga köves út az aranyat jelképezi, Oz neve az uncia (oz) megfelelője, a varázsló birodalma pedig a látszat világa, amely mögött nincs valós érték.

Töltsd le ITT.

2. Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray

Oscar Wilde klasszikus regényének főhőse, Dorian Gray megszállottan vágyik rá, hogy örökre szép és fiatal maradhasson. Még a lelkét is eladná érte, hogy ne kelljen kiszolgáltatottan várnia, ahogy az idő múlása megváltoztatja az arcát és a testét. Amikor egy barátja megfesti a portréját, irigykedve szemléli saját képét, amely örökre szép maradhat, legszívesebben cserélne vele. Érdekesség Dorian Gray történetével kapcsolatban, hogy megjelenésekor a viktoriánus olvasóközönség nem fogadta túl jól, mert vulgárisnak tartották. A könyv ezért csak erős cenzúra után jelenhetett meg, a szövegből így mindenfajta szexuális tartalmat kihúztak.

Töltsd le ITT.

...

EZ MEGINT OLYAN KIS EJNYEBEJNYE, AMIRE ORBÁN PONT ÍVESEN TOJIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.11.29.


...Okoskodtunk itt a szerkesztőségben és úgy döntöttünk, egy kicsit interaktívabbá tesszük a Szalonnát. Olyan jó hozzászólások születnek időnként a portálon, hogy bűn veszni hagyni őket. Ezért ha találunk valami fontos, okos, vicces, elgondolkodtató, vitaindító hozzászólást (vagy akár többet), azt itt össze fogjuk gyűjteni az utókor és az olvasók számára. Jó? Jó.

Kedves Jó Kormányom! Tessenek nekem adni egy kis kivándorlási, majd azt mondom migrációs segélyt és már itt sem vagyok! Viszem a beteg családtagomat, a kutyámat, a macskámat, a gyerek meg már úgyis ezer éve külföldön él. Ígérem, velem többé nem lesz gond, majd csöndesen eléldegélek a haldokló Nyugaton. Nem kell nekem nyugdíj, nem kell tüzelőtámogatás, nem kell Erzsébet utalvány, nem kell karácsonyi csomag, nem kell pénzt adni nekem választások előtt, nem kell ingyenpörkölt szintén választások előtt, nem kell autóval vinni szavazni, nem kell semmi. Hadd menjek innen a pusztulásomba! Tessenek már küldeni azt a kis pénzt, hisz úgyis annyit megtetszenek majd spórolni rajtam. Fogadom, hogy soha többé vissza se nézek! (Kitti)

Azt mondod, Sexpír? Azt mondom, Lear király. Azt mondod, hasonlóságot vélsz felfedezni? Azt mondom, én is. Annyi különbséggel, hogy a mi nagyon kis királyunknak négy lánya van. De végül is, jelen állás szerint tök mindegy, hogy három, vagy négy részre osztja majd az országot.
Azt mondod, Arany János? Azt mondom, Edward király.
Azt mondod, itt is látsz párhuzamot? Azt mondom, én is. Annyi különbséggel, hogy bárdot egyet se. Ami hármójukat összeköti, a mentális túlnyomás. És remélhetőleg a vég… (Aegean
)

Nagyon szép írás. Én is ezen filózok, hol a határa a lojalitásnak, összetartásnak, csak pénzért való munkának. Tudják, hogy bűntársak, de lapítanak. Ez semmi más, mint gyávaság. És sajnos jellemző. Eszembe jutott, más területen valaki bűnt követett el ellenem, nem kicsit, kollégáját megkérdeztem, mi a véleménye, a válasz történelmi: köti a betyárbecsület. Ez a fogalom már nagyon rég pusztítja a nemzet lelkét, de ahogy megszoktuk, ezt sem lehet kibeszélni. Ez a fogalom tartja össze a mai rendszert. Nincs javítás, kompromisszum, reform. Ennek nagy ára van, és még nagyobb lesz. (Lajos)
...