2021. december 22., szerda

HÁROM KONFLIKTUSZÓNA, AHOL SÚLYOS HÁBORÚ ROBBANHAT KI 2022-BEN

PORTFOLIO / PODCAST
Szerző: PORTFOLIO
2021.12.22.


Bár a 2021-es évet is főként a koronavírus-járvány elleni küzdelem határozta meg, a világ több pontján feszült pattanásig a helyzet diplomáciai szempontból. Az orosz-ukrán határ mentén több ízben vontak össze nagyszámú orosz haderőt, ma pedig sokan úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin a 2022-es évet egyenesen Ukrajna megtámadásával kezdi. Ázsiában Kína borzolta a kedélyeket különböző, egyre látványosabb katonai villongásokkal Tajvannal szemben, amelyre már az Egyesült Államok is felkapta a fejét. A nukleáris fenyegetés sem múlt el, hiszen a világ nagyhatalmai majdnem egy egész éven keresztül próbálták újraéleszteni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást. Jelen állás szerint azonban van esély rá, hogy mégis atomfegyverhez jut a perzsa állam, amely az egész régiót destabilizálhatja. De vajon vezethetnek-e ezek problémák világméretű konfliktushoz? Többek közt ezekről beszélget a Portfolio podcastjában Orosz Márton és Huszák Dániel, valamint Palkovics Máté, a Portfolio elemzői
...

„KURZUSMŰVÉSZNEK LENNI? ANNÁL CIKIBB NINCS!” – HÁMORI MÁTÉ A ZENE ÉS A KARÁCSONY LÉNYEGÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.12.22.


A Danubia Zenekar művészeti vezetője, karmestere inkább folyton szokatlan projektekkel áll elő: Tarnazsadányban roma fiatalokkal játszanak együtt, máskor meg siketeknek szervez hangversenyeket. Utóbbi döbbentette rá: a zene lényege egyáltalán nem a hang. S hogy akkor mi? Vagy mi a karácsonyé? Erről is beszélgettünk.


Ennyire fél a kockázatvállalástól?

– Mennyire?

Siketeknek koncertet szervezni… Akárhogy játszhat a zenekara, úgyse hallja senki a hibákat.

– Azért a „senki” nem igaz: nemcsak siketeknek, halláskárosultaknak is játszunk ezeken az alkalmakon, ők pedig hallanak azért valamit a zenéből is. A siketeknek persze valóban mindegy, mit játszunk – de nekik sem mindegy, hogyan. És ez a legfontosabb. Az egész lényege. Amikor játszunk, létrejön az emberek között valamilyen különös flow, amelybe bele tudnak kapcsolódni azok is, akik egyébként nem hallanak. Leveszik a cipőjüket, odajönnek, megfogják a hangszereket… Szó szerint letapogatják, hogy a zene mit jelenthet azoknak, akik hallják. Megrendítő élmény.

Mi ebben a megrendítő?

– Az, hogy rávilágít: sokkal többről szól ez, mintsem csak hangokról.

Szóval a zene lényege nem a hang?

– Nem. A zene lényege az ember. Ahogy minden művészeté.

Valami nyugati mintát vettek át ezzel a kezdeményezéssel?

– Nem. A feleségem ötlete volt.

Ő nem hall?

– De. Elég jól. Ő is zenész. A kiindulópont az volt, hogy a Beethoven-évre gurítsunk valami extrát. Ezen kezdtünk gondolkodni. Ő dobta be aztán, hogy játsszunk koncerteket siketeknek. Hiszen Beethoven is szinte megsüketült, harmincéves korától exponenciálisan romlott a hallása.

Állítólag valamit ő azért hallott.

– Hogy milyen keveset, mutatja, hogy amikor a IX. szimfóniát bemutatták, ő vezényelt – de egy másodkarmestert is elhelyeztek mellé. Nem tudott ugyanis reagálni a zenekarra – követte a partitúrát, belül hallotta a zenét, azt viszont nem, mit játszik a zenekar. Amikor vastapsot kapott, azt sem. Nem is fordult meg. Úgy kellett odamenni hozzá és megfordítani. Szomorú történet. Ez volt tehát a kiindulópontunk, nem azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy hol lehet úgy játszani, hogy bármit elronthatunk, úgysem hallja senki.

Amikor a zenekar elé állt az ötlettel, azért kinevették?

– Persze. Elsőre furcsa volt – igaz, nem teljesen új az ötlet. Vakoknak rendeznek kiállítást például. De koncert nem volt még ilyen...

A KONZERVATÍV-KERESZTÉNY ANYAESZMÉNY TÁLCÁN KÍNÁLJA A NŐKNEK AZ AMERIKAI ÁLMOT, CSAK A KÖVETKEZMÉNYEKRŐL HALLGAT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2021.12.22.


Közel hatvan év késéssel került a hazai könyvesboltokba Betty Friedan feminista alapműve, A nőiesség kultusza, amely az 1960-as évek Amerikájában megalapozta a nőjogi mozgalom második hullámát. Ami ellen az éppen száz éve született Friedan még foggal-körömmel harcolt, azt ma a hazai politikusok némelyike elérendő célként igyekszik a nők előtt feltüntetni.


„Az utóbbi években gyakran gúnyolódtak a feminizmuson, (...) szánakozva beszéltek, kikacagták a régi, úttörő feministákat, akik kivívták a nők felsőoktatáshoz, munkavállaláshoz fűződő és szavazati jogát. Csak a péniszirigység szorongó áldozatai voltak, akik férfiak akartak lenni, halljuk róluk manapság. Miközben a női szabadságért és azért küzdöttek, hogy a férfiakkal egyenlően vehessenek részt a társadalmat érintő nagy feladatokban és döntésekben, megtagadták női természetüket, ami csakis a szexuális alárendeltségen, a férfi dominancia elfogadásán és az anyai gondoskodáson keresztül teljesedhet ki” – szólnak a mondatok, amelyeket akár Novák Katalin családügyi miniszternek, vagy Kövér László házelnöknek és számos további parlamenti képviselőnek is címezhettek volna...

A KORMÁNY HAZUGSÁGAIT LELEPLEZŐ, JOGELLENES INTÉZKEDÉSEK, KICSINYES BOSSZÚ

NE DOLGOZZ INGYEN!
Szerző: PDSZ
2021.12.22.


Szorgalmas két nap volt a december 20-a és a 21-e az EMMI életében: két hajmeresztő államtitkári nyilatkozat után egy értelmezhetetlen utasítás. Amikor már azt gondoltuk volna, más már nem jöhet, jött: kiadták a rendeletet. Mintha a józan ész 21-én végleg kiköltözött volna az EMMI épületéből…

2021. dec. 21-ének délutánján jelent meg a Magyar Közlönyben a 734/2021. (XII. 21.) Korm. rendelet, amely módosította a nemrégiben kihirdetett, a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 599/2021. (X. 28.) Korm. rendeletet.

Ebben három új elem van:

ÁDER JÁNOS TESTŐREIT IS MEGPEGAZUSOZTÁK, A FIDESZ-SZÉKHÁZBAN TÁRGYALTAK A VÁLLALKOZÓK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.12.20.


24.hu: Sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség a Kövér László kabinetfőnökét érintő ügyben


Nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás miatt abban az ügyben, amelynek fontos szereplője Veress László, aki Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a kabinetfőnöke – értesült a lap, ami november elején tárta fel, hogy a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány egyebek mellett külhoni magyaroknak szánt adományból vásárolt egy budai villalakást. Az ügy szálai Kövér László titkárságáig vezetnek. A II. kerületi budai villában található, 240 millió forintos lakást ugyanis Veress László családja használja.

Telex: Újabb ingatlanoktól szabadul meg a Belváros, összesen 1,3 milliárdos értékben

Több újabb V. kerületi önkormányzati ingatlan eladásáról döntött a kormánypárti többségű képviselő-testület csütörtökön – tudta meg a lap. December 16-ra ugyanis váratlanul rendkívüli testületi ülést hívott össze a fideszes belvárosi polgármester, hogy mintegy 1,3 milliárd forintnyi önkormányzati ingatlant még karácsony előtt áruba bocsáthasson, méghozzá úgy, hogy az eladások a megelőző heti rendes ülésen nem kerültek napirendre.

Hvg.hu: A Fidesz és az FTC székházában megjelenő vállalkozókkal folytatott tárgyalások miatt emelt vádat az ügyészség

Többször is tárgyaltak vállalkozók a Fidesz székházában és az FTC központjában abban bízva, hogy ha egy nagyobb összeggel támogatják a Ferencvárost, akkor fontos gazdasági ügyleteikben a számukra megfelelő döntések születnek – állítja a Fővárosi Főügyészség egy most is folyó bírósági eljárásban, amelynek az iratait Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra. A vádirat szerint Kubatov Gábor Fidesz-pártelnök titkára, Kindlovits Máté legalább öt alkalommal fogadott vállalkozókat a két említett helyen .

Direkt36: Áder János köztársasági elnök és családja legközelebbi testőreit is megcélozták a Pegasusszal

A Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták az izraeli Pegasus kémszoftverrel még 2019-ben. Az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált. Bizalmi viszonyát a köztársasági elnökkel jól mutatja, hogy már 1999-ben is szerepet vállalt Áder védelmében. A másik célpont Pomozi egyik korábbi legközelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját (a köznyelvben „kommandósokat”) akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert jellemzően a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte.

Mfor: 5,5 milliárdos OTP-hitelt vett fel a Csányi-Garancsi-Hernádi trió a tihanyi gigaprojekthez

A három milliárdos luxushotelt csinál az egykori pártüdülőből Tihanyban. A tulajdonukban lévő, a tihanyi projektért felelős CDHT Hotel Projekt Kft. a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztéseket célzó programjából két körben is kapott vissza nem térítendő támogatást, összesen 11,5 milliárd forintot. Az állami támogatás mellé ősszel 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt is felvettek. A hitelt az egyik közvetett tulajdonos, Csányi Sándor által vezetett hitelintézet, az OTP Bank biztosította a cég részére.

NOVÁK KATALIN, AKIBEN ORBÁN VIKTOR MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT MEGLÁTTA AZ ERŐT ÉS A KURÁZSIT

TELEX
Szerzők: TÓTH-SZENESI ATTILA, TÓTH GERGELY
2021.12.22.


Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdászként került először az Orbán-kormány látókörébe, és 2014-től ő lett a kormány egyre fontosabbá váló demográfiai politikájának fő képviselőjévé. 2017-től kezdve a Fidesz alelnöke, innentől kezdve már egyszerre volt a párt egyik vezető családpolitikusa, uniós bozótharcosa és Facebook-influenszere is.


2010-et írtunk. Novák Katalin akkor volt 32 éves, túl volt két diplomán, két év külügyminisztériumi referensi munkán és hét év gyesen, amit három gyermekével töltött odahaza. Ekkor nyerte el a Terézanyu Hangja különdíját egy keresetlenül őszinte írással:

„Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.”

És hogy mi volt ez a felelős beosztás, izgalmas terület? Miniszteri tanácsadóként folytatta karrierjét Martonyi János külügyminisztériumában komoly képzésekkel a háta a mögött. A szegedi érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen okleveles közgazdász diplomát szerzett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Párizs-Nanterre-i Egyetem közösségi és francia jogi képzésén.

A külügyből került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke lett. Az MTI híreibe 2013-ban került be először, amikor a frankofon kapcsolatokért felelős miniszteri biztos lett, ekkor még Veresné Novák Katalinként szerepelt...


NOVÁK KATALIN HOMOFÓBIAMINISZTER – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.12.22.


Erős szavakra késztette a Budapest Pride szervezőit Novák köztársasági elnöki jelölése


„Novák Katalin veszélyesen közel került olyan orosz oligarchákhoz, amerikai szélsőséges csoportokhoz és vallási fundamentalistákhoz, akik bármit képesek megtenni azért, hogy más országokban lobbizva érvényesítsék a politikai céljaikat” – állítja a Budapest Pride abban a sajtóközleményében, amit néhány órával Orbán bejelentése után adtak ki.

Még itt:

Donáth Anna: ma úgy derül ki, hogy ki lesz államunk elnöke, hogy Orbán Viktor bejelenti

Szerinte változtatni kell azon, hogy miképpen választjuk a magyar köztársaság elnökét.

A magyar kormány nem akarja betartani az Európai Bíróság ítéletét

Ezzel az európai botrányt jelentő lengyel receptet követik, de abban bíznak, hogy ők nem fognak uniós bírságot kapni.

Az új CDU-elnök keményen bírálta Orbánékat

Hiába vélekedik a magyar kormányhoz hasonlóan bizonyos kérdésekről, ez nem jelenti azt, hogy szemet hunyna Orbánék demokráciaellenes intézkedései felett.

A populisták csak azokban a válságokban brillíroznak, amelyeket maguk állítanak elő

A Covid okozta egészségügyi és gazdasági pánikhelyzetben a nemzetközi és belföldi együttműködés a kulcs, a populisták teret veszítenek.

Lemaradtunk a régióban, hiába a sikerpropaganda

Amennyiben ugyanis a térségbeli versenytársainkat nézzük, Magyarország 2020-ban két helyet visszacsúszott a riválisaihoz képest 1995 óta. Ez jelentős romlás, hiszen nagyjából tíz ország volt a 17 tagú mezőny fejlettebb részében az elmúlt negyedszázadban, és ezek sorrendjében már az egy-két pozíciós elmozdulás is jelentősnek számított, legalábbis két és fél évtized távlatában.

Tízmilliárdos Nébih-tendert nyert el a kormány kedvenc informatikai cége

A 4iG nyerte el a Nébih informatikai fejlesztésére kiírt közbeszerzési tenderét.

Népszavazás: késő esti közleményében magyarázkodik az NVI

A Mindenki Magyarországa Mozgalom kedden közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: az NVI folyamatosan és szándékosan nehezíti az egységes ellenzék aláírásgyűjtését a népszavazási kezdeményezéshez.

Újabb vízparti balatoni kemping helyére épülhetnek apartmanok

Balatonakalinak néhány évvel ezelőtt még három kempingje volt. A volt Strand-Holiday már évek óta nem üzemel szálláshelyként, helyén jelenleg is apartmanházak épülnek, a védett nádast pedig letarolták.

Lehet „kormányjobbágynak” nevezni Rákay Philipet

KORMÁNYJOBBÁGY, KORMÁNYJOBBÁGY, KORMÁNYJOBBÁGY, KORMÁNYJOBBÁGY, KORMÁNYJOBBÁGY, KORMÁNYJOBBÁGY.

A kínai internet nem alszik

Avagy hogyan válik egyre fojtogatóbbá a kínai propagandagépezet az interneten?

SZABAD SZEMMEL: A CEU VOLT REKTORA SZERINT VÉGE AZ EURÓPAI UNIÓNAK, HA NEM ÁLL KI A SAJÁT ÉRTÉKEI MELLETT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.22.


Ignatieff szerint az EU vagy a demokráciák közössége, vagy úgy lehet tekinteni, hogy nem is létezik. Lapszemle.

Bloomberg

Orbán Viktor a konzervatív értékek bajnokának számító Novák Katalint szemelte ki, hogy ő legyen az ország első női elnöke. A politikus arról nevezetes, hogy védi a kormány LMBT-ellenes politikáját, támogatja a nagyvonalú osztogatásokat a családok számára, elítéli a hagyományostól eltérő gender szerepeket, ugyanakkor egyetért azzal, hogy az egynemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket.

Úgy véli, hogy a nőknek meg kell elégedniük a nekik jutó hagyományos szerepkörrel, nem kell okvetlenül sikeresnek lenniük, és érjék be kevesebb bérrel, mint a férfiak. Kinevezése a Fidesz kétharmada folytán biztosra vehető, ugyanakkor jelzi, mi lesz a kampányban a Fidesz fő csapásiránya: a párt túl a példátlan költekezésen a bevett családi értékeket propagálja, viszont korlátozni igyekszik a nemi kisebbségek jogait, hogy minél több embert nyerjen meg magának a konzervatív oldalon.

Orbán, akit az EU azzal vádol, hogy lebontja a fékeket és ellensúlyokat, illetve a jogállamot, egy választási vereség esetére úgy igyekszik bebiztosítani befolyását, hogy sorra betonozza be híveit a kulcspozíciókba. Ilyen a javarészt protokolláris feladatokkal járó államfői tisztség is, de már elhelyezte a saját embereit a Legfelsőbb Bíróság, a médiahatóság, valamint az Atomenergia Hivatal élén is. A megbízatások sokszor 2030-ig szólnak.

A kormány ugyanakkor az Alkotmánybíróság állásfoglalását lobogtatja, amikor közli, mint pl. tegnap Orbán, hogy semmibe veszi az Európai Bíróság verdiktjét a magyar menedékpolitika ügyében.

FAZ

Az újság meglepetésnek tartja, hogy Orbán Novák Katalint jelöli Áder utódjául, bár az nem kétséges, hogy miért éppen őrá esett a választás. Az ellenzék azt akarta, hogy a döntés az új parlamentet illesse meg, ám a fennálló szabályok értelmében erre gyakorlatilag nincs mód. A Fidesznek meg nem érdeke, hogy megváltozassa a jogi kereteket.

Ha ő lesz a befutó, az nemzedékváltást jelent a kormánypárt köreiben. Hiszen jelenleg a hatalmat Orbán nemzedéke gyakorolja, általában olyanok, akik vele együtt tanultak az ELTE Jogi Karán, illetve a Fidesz alapítói közé tartoznak. A családügyi miniszter asszony fenntartás nélkül támogatja a párt nemzeti-konzervatív programját. Erre utal, hogy a bejelentés után tett nyilatkozatában az egész magyar nemzetet emlegette, ami a határon túli magyarokat is magába foglalja.

FAZ

Az Európai Bíróság újabb egyértelmű állásfoglalásban erősítette meg, hogy a közösségi jog abszolút elsőbbséget élvez a nemzeti szabályozással szemben. Ez egyben válasznak tekinthető arra is, hogy a lengyel Alkotmánybíróság a közelmúltban kétségbe vonta az uniós joganyag primátusát.

A mostani ügyet a román Legfelsőbb bíróság indította, mert véleményt kért a luxemburgi testülettől. Bukarestben ugyanis a bíróság több parlamenti képviselőt, illetve minisztert is elmarasztalt korrupció vádjával, ám a döntést az Alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva megsemmisítette. Hasonló eset történt Bihar megyében is. Így az érintett bírák tudni akarták, hogy akkor most mi a teendő.

Hiszen Románia kötelezte magát a korrupció elleni harcra, viszont rájuk büntetés vár, ha figyelmen kívül hagyják a saját taláros testületük ítéletét, ám az uniós előírások is kötik őket.

A válasz az, hogy nem szabad figyelembe venni, amit a román Alkotmánybíróság mond, mert akkor fennáll a veszély, hogy korrupciós esetek maradnak megtorlatlanul, annak meg az EU inná meg a levét. Hiszen a romániai felülvizsgálat következménye az lett, hogy elölről kellett kezdeni az eljárásokat, így azok a végtelenségig elhúzódtak. Az EUB nyomatékosan rámutat, hogy az uniós joganyag érvényességét még egy Alkotmánybíróság sem kérdőjelezheti meg.

Die Welt


A CEU volt rektora szerint vége az Európai Uniónak, ha nem áll ki a saját értékei mellett. Ignatieff a lapnak nyilatkozva rámutat, hogy az EU vagy a demokráciák közössége, vagy úgy lehet tekinteni, hogy nem is létezik. És ha nem sikerül érvényesítenie álláspontját Magyarország, valamint Lengyelország ellen, akkor egyszerűen össze fog omlani.

Hogy a Közép-Európai Egyetemet kipaterolták Budapestről, arra azt mondja, hogy szerencsére az iskola jól átvészelte a megpróbáltatásokat. Bécsben működik tovább, 120 országból vannak diákjai, a kutatás azonban tovább folyik a magyar fővárosban. És lehet, hogy Orbán megbukik tavasszal.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mit sem ér a külföldi kiállás az emberi jogok mellett, ha az adott országban nem elegendően mozdulnak meg a demokrácia helyreállítására. Ugyanakkor az olyanok bátorsága, mint Navalnij, vagy a belorusz Kolesznyikova egyértelműen szűkíti az ilyen rezsimek legitimitását, nem szabad lebecsülni az erkölcsi példák erejét!

Putyin ugyanakkor a Szovjetunió felbomlását a múlt század legnagyobb tragédiájaként igyekszik eladni és szétveri a Memorialt, azt a civil mozgalmat, amely a legtöbbet tette azért, hogy Oroszország szembenézzen a múltjával.

Az USÁ-ról úgy véli, hogy ott a felszín alatt polgárháború parázslik, de a demokrácia válsága nem Trumppal, hanem Kennedy elnök meggyilkolásával kezdődött. A koronaválság miatt elrendelt korlátozások viszont nem fenyegetik a szabadságot, sőt, csak erősítik, ha az adott ország kellő időben reagál a tudomány figyelmeztetéseire.

Deutsche Welle

Lehet, hogy Csehország szolgál példaként a magyarok számára, mármint hogy miként kell helyreállítani a jogállamot és a kiszámíthatóságot. Az új prágai kormány nem egykönnyen szerezte meg a hatalmat a sokat bírált Babissal szemben, de utóbbi már végleg történelemnek tekinthető. A győztes koalíció a hatalmi ágak szétválasztását, a pártok szabad versenyére épülő parlamenti demokráciát és az emberi, illetve polgárjogok betartását nyilvánította fő céljának, és itt nem egyáltalán nem közhelyekről van szó.

Merthogy a szövetség szerint Babis alatt súlyos károkat szenvedett a demokrácia. Továbbá jócskán megromlott a viszony más tagállamokkal, illetve Brüsszellel. Az öt párt a kabinet megalakulásával vette az első erőpróbát. De Szlovákia igazolja, milyen széleskörű összefogás szükséges az autokrácia és a korrupció következményeinek felszámolásához. Dzurinda, aki az autoriter Meciar után jött, az egykori, bebörtönzött ellenzékiektől kezdve a korábbi kommunistákig mindenkit egy zászló alá gyűjtött, mégis majdnem 8 évig tudott hatalmon maradni.

Ugyanezzel kísérletezik most a magyar ellenzék is. Egy cseh politológia professzor szerint azonban a magyaroknál sokkal keményebb a dió, mint Csehországban, mert nagyok az ideológiai különbségek a hat párt között. A legfőbb közös nevező az, hogy elég volt Orbánból. Így ha nyernek is, nem lesz könnyű kormányozni. A lecke persze fel van adva Prágában is, hiszen halmozódnak a válságok: egyre több a koronabeteg, az égbe szöknek az energiaárak, óriási az államháztartás hiánya, az infláció pedig a 10 % felé közelít.

FAZ

Választóvonalnak nevezi a konzervatív lap a labdarúgás történetében, hogy 35 perc után lefújták a német harmadligában a Duisburg-Osnabrück meccset, mert az egyik néző majomhuhogást hallatott, és emiatt a vendégek egyik játékosa sértve érezte magát. Ilyen provokációk szakmányban fordulnak elő, idáig minden különösebb következmény nélkül. Amikor a nyáron magyar szurkolók ugyanígy sértegették a vendégcsapatok érintett labdarúgóit, a mérkőzések folytatódtak. A következmény csupán annyi volt, hogy az MLSZ-t megbüntették és egy-két találkozót utána zárt kapuk mögött kellett lebonyolítani.

De az UEFA nem szállt szembe Orbánnal, akik azt közölte, hogy udvariatlan provokáció a magyarokkal szemben, ha külföldi játékosok a kezdő sípszó előtt letérdelnek a gyepen a fekete bőrűek egyenjogúsági mozgalmának támogatására.

Azon persze lehet meditálni, hogy mennyiben siker vagy természetes a bíró döntése Duisburgban – egy olyan társadalomban, amely sokszínűnek és nyíltnak tartja magát. Ám itt a labdarúgásról van szó, ahol a felelősök sokszor saját (kereskedelmi) érdekeikhez igazítják erkölcsi meggyőződésüket.

Mindkét csapat támogatta a megtámadott játékost, ami azért még mindig nem sűrűn történik meg. De az sem, hogy ezúttal a nézők mutatták meg, ki volt a tettes. A lelátókon pedig utána felhangzott a „Nácik, takarodjatok!” Vagyis a szurkolók egyértelműen kinyilvánították, hogy az elkövető túllépte a megengedett határt. A német szövetség pedig nyilatkozatban tisztázta: a rasszisták semmi keresnivalójuk a hazai stadionokban. Továbbá hogy a törvény teljes szigorával kell fellépni az ilyen javíthatatlan emberek ellen.

Der Standard

Paul Lendvai úgy ítéli meg, hogy Putyin fenyegetőzése nyomán egyre nagyobb a háború eshetősége Ukrajnában. De hogy azután az elnök képes lesz-e visszaállítani Moszkva uralmát Kijev, illetve Belarusz fölött, az attól függ, hogy a Nyugat mennyire tudja eltéríteni tervétől. Legújabban előterjesztett követelései nem arra utalnak, hogy kompromisszumban gondolkodik. Az orosz hegemóniát igyekszik helyreállítani az egykori Szovjetunió két volt kulcsköztársaságában. De el akarja érni azt is, hogy tartsák tiszteletben befolyási övezetét a kontinens keleti részén.

Az általa megfogalmazott „biztonsági garanciák” az ukránok önrendelkezési jogának megtagadását jelentik, ugyanakkor korlátoznák a kelet-európai NATO-tagok szuverenitását. Kérdés, hogy a nyomatékos nyugati figyelmeztetés képes-e elejét venni a válságnak. A meglebegtetett gazdasági szankciók sokat nem érnek. De hát a fejetlen afgán kivonulás, Biden otthoni hatalmas nehézségei és az EU megosztottsága alighanem felbátorítja Putyint. És ő mostanában minden eddiginél agresszívabb nacionalista stratégiát alkalmaz az egykori orosz nagyság visszaállítására. Hogy az általa bevetett politikai nyomás, netán katonai intervenció dugába dőljön, ahhoz a transz-atlanti szövetségnek hiteles elrettentéssel kell kirukkolnia.

International Business Times

Lengyelország tagadja, hogy politikai okokból vetne be bármiféle kémprogramot. A titkosszolgálatokért felelős tárca szóvivője azt közölte, hogy az ilyen ügyekben mindig is betartják az előírásokat, azaz megfigyeléseket csakis a főügyész, illetve a bíróság engedélye alapján végeznek. Azt azonban nem árulta el, igaz nem is cáfolta, hogy használták a Pegasust. Ugyanakkor az ilyen ügyekben eljáró kanadai laboratórium egyértelműen kimutatta a lehallgatás nyomait egy ellenzéki ügyvéd, illetve egy olyan ügyésznő okos telefonján, aki szembeszegült a PiS-kormány akaratával a legutóbbi választások előtt.

Wall Street Journal


A jobboldali újság vezércikke arra figyelmezteti a lengyel kormányt, hogy az maga teszi tönkre a saját nemzetközi sajtóját, amikor az újonnan elfogadott médiatörvénnyel nekimegy az amerikai Discovery kezében lévő független lengyel hírcsatornának. A PiS persze azt hiszi, hogy a külföldi bírálók igazságtalanul bánnak vele, ám igazából magának árt ezzel a legutóbbi húzással. Az ügy évek óta beárnyékolja a kétoldalú viszonyt, olyannyira, hogy még a Trump-adminisztráció is tiltakozott miatta.

Biden ügyetlenkedik, a State Departmentnek azonban teljesen igaza volt, amikor a jogszabály elfogadása után kifogást jelentett be. Lengyelország persze nem Belausz, sajtója még szabad és a szuverén országok eldönthetik, hogy ki ruházzon be náluk. Csakhogy nem állja meg a helyét az az érv, miszerint a szabályozás az olyan ellenséges hatalmak ellen irányul, mint Oroszország és Kína.

Hogy egy amerikai érdekeltséget vesz célba, az kétszeresen is sértő. Az USA – a sokat emlegetett NATO-formula miatt köteles harcolni, ha támadás éri a lengyelek biztonságát. Ezért Washingtonnak úgy kell kalibrálnia a reakcióját, hogy ne döntse be a viszonyt a legfontosabb kelet-európai szövetségesével.

Viszont ha Duda elnök megvétózná a Szejm határozatát, azzal fontos jelzést küldene, miközben Putyin fenyegeti a térséget. Mert minden eddiginél jobban ki kell hangsúlyozni, hogy Lengyelország élesen különbözik autokrata szomszédjaitól.

ELNÖKASSZONY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.12.22.


Orbán tegnap bejelentette, hogy Novák Katalint jelöli államfőnek. Ezen a jobb érzésű emberek elszörnyedtek, a politimókusok pedig megmagyarázták, hogy egyetlenünk emiatt nem aljas, hanem a végtelenségig okos. Lehangolóak ezek a politimókusok, akik a pragmatizmus szemszögéből tudnak helyeselni mindennek, megállapítva most is, hogy az államfőjelölés a választási kampány része, és Novákkal az ellenzék vitorlájából Orbán most kifogta a szelet. Az lehet, hogy ennek az egésznek ilyen olvasata is van, de aki politimókus ilyen szemszögből értelmezi csak a gyalázatot, az nekem ne szakértsen.

Mert ezzel a szakértéssel hozzájárul ő is – akárha Orbán – a köztársasági elnöki pozíció, poszt és méltóság kiüresítéséhez, életünk olyan játszótérré alacsonyításához, ahol az elsődleges szempont a történések értelmezésében, hogy a felcsúti megőrizheti-e a nyomorult hatalmát, és ezen kívül morális, jogi, intellektuális, és végül, de nem utolsó sorban érzelmi szempontok szerepet nem játszanak. Pedig a politimókus is tudhatná, hogy nagyrészt, sőt, döntő mértékben ez utóbbi a mérvadó, mert a rajongás is érzelem és az utálat is, sőt, az is tudvalévő, hogy Novák Katalin a többségből ez utóbbit váltja ki.

Pucoljon bármilyen ügyesen is ablakot. A pragmatikának annyit mi is engedünk, hogy Novák végül is nem oszt és nem szoroz, az államfői szerepet és tisztséget a jelenleginél jobban lejáratni már nem lehet, az rég elveszítette a méltóságát. Előtte az egyik a bazsarózsákkal foglalkozott, a másik tárogatózott, a harmadik pedig pecázik. Novák majd ablakot fog pucolni seggtörlővel, és innen már mindegy az, Orbán ezzel, hogy nőt jelölt a posztra, a genderezését tompítja, és azzal is ügyes volt, hogy Novák nevéhez nem köthető látványos botrány. Ha ennyi elég egy ilyen hivatalhoz, nincs miről szólni...