2022. február 17., csütörtök

„NEM FOGJUK ELFOGADNI AZT A PUSZTÍTÁST, AMIT ITT CSINÁLNAK”

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.hu
2022.02.16.Szerdán hajnalban a Greenpeace aktivistái demonstrációba kezdtek a fertőrákosi parthoz vezető úton. Ott, ahol a Fertő part beruházás bejárata van. A biztonsági őrök bódéjánál építettek fel két rögtönzött állványt és leültek az úttestre. A tüntetésen részt vett Udvaros Dorottya is, aki régóta követi a Fertő tó ügyét.

DR. VINNAI GYŐZŐ, AZ ÉRTELMISÉG ÁRULÁSÁNAK IKONJA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.02.17.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2-es választókerületének fideszes országgyűlési képviselője Dr. Vinnai Győző. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország második legszegényebb körzete lenne, ha Nógrád nem előzné be. Kifejezetten alacsony az egy főre jutó GDP és a munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta. Azt gondolhatnánk, hogy aki itt bevállalja a helyiek képviseletét az bátor és harcos politikus lehet csak. Vinnai Győző jelenleg a harmadik ciklusát tölti a Parlamentben. Azonban arról híresült el, hogy a választókerületét érintő kérdésben soha nem szólalt ott fel. Bezzeg a védő és vádbeszédei, amiket a kínai Fundan egyetemért vagy Schmidt Máriáért vállalt be! Főszerepet vállalt akkor is, amikor a NER úgy döntött, hogy az egyetemeket alapítványi kiszervezésben magukhoz kötik.

UKRÁN, OROSZ, TÖRÖK: ERDOĞAN A JÁTSZMÁBAN - TARIK DEMIRKAN A KLUBRÁDIÓBAN (2022.02.16.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Riporter: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.02.16.A 2022. február 16-i Reggeli Személyben Szénási Sándor beszélgetőtársa Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője volt. Az ukrán-orosz konfliktusnak sokkal több szereplője van, mint hinnénk. Nemcsak Ukrajna és Oroszország, az USA vagy Nyugat-Európa államai, de Törökország is. Erdogan 3 napja tárgyalt Kijevben, és korábban is drónokat adott el Ukrajnának. De erős a török-orosz együttműködés is. Közben pedig a Törökország egy NATO-tagország. Hogy fér ez így össze? 

DE MI EZ A TRANSINDEX, AHOL POLITIKAI OKOKBÓL FELMONDTAK AZ ERDÉLYI MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK?

TELEX
Szerző: Transtelex
2022.02.17.


Miből lett a Transindex?


A kolozsvári filozófia szakból, ahova az induló csapat egy jó része járt, Nyírő András médiaszakemberből, aki akkor, 1999 áprilisában még az Internetto, aztán már az Index első embereként pátyolgatta a projektet. Erdélyi írók kultuszműveiből, talán főként Karácsony Benőből, akinek keserédes derűjét azóta is nagyon szeretjük. A Magyar Narancs akkori frissességéből – egy ideig volt rá ingyen előfizetésünk. De leginkább abból, hogy akartunk magunknak egy saját bejáratú kis rezervátumot a romániai magyar őserdőben.

A Transindex 23 évvel ezelőtt indult, egyféle szerény startup voltunk, igaz, ezt a szót akkor még nem ismertük. Amikor 1999-ben elstartoltunk, a romániai internetes penetráció fél százalék alatt volt.

Ami az infrastruktúrát illeti, volt egy 486-os és egy Pentium 100-as számítógépünk. Mindkettőt az egyik szerkesztőnk doktori ösztöndíjából szereztük be, használtan. Az első vadiúj gépünket 2003-ban kaptuk Kovács Kálmántól, aki SZDSZ-es informatikai miniszter volt, és egyben az egyetlen magas rangú magyarországi politikus, aki valaha eljött hozzánk látogatóba a szerkesztőségbe. Ráadásul akkor, amikor még a kolozsvári Monostor lakónegyed egyik tömbházlakásában volt a szerkesztőségünk. (Ez elég fontos részlet: akkoriban a kolozsvári Monostor amolyan favelahangulatú környék volt.) Az internetet a szemközti tömbházsor internetkávézójából kaptuk úgy, hogy az ablakokon, az út felett lógattuk át a szél irányába befeszülő netkábelt. Amikor megállt a lépcsőházunk előtt a három fekete, miniszteri BMW, az utcában az ablakok megteltek kíváncsiskodókkal. Miniszteri tárgyalóasztalunk nem volt, egy kartondobozt takartunk le egy kendővel, ezen szolgáltuk fel a fagyit a miniszternek. Kovács jó fej volt, megette a fagyit, amivel megkínáltuk, és nevetett egyet azon, hogy

a vécélehúzónk egy kiszuperált egér.

A Transindex mindig is markánsan más volt, mint a megszokott romániai magyar médiaintézmények. Miben is? Nagyon tudatosan próbáltunk mindig is szembe menni a teljes közéletet megbénító romániai magyar taburendszerrel. Jellemzően kipécéztünk magunknak egy-egy aktuális tabutémát, és arra „rácuppantunk”, hogy kibeszéljük. Véleményeket ütköztettünk, kerekasztalokat szerveztünk, meghívtuk a politikusokat, hogy válaszoljanak az internetezők kérdéseire.

Disputa éd erdélyi tabuk...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN

VAN, AKI NAGYOT NYER AZ ÜZEMANYAGÁRSTOPON, DE AZ NEM A MAGYAR LAKOSSÁG

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.02.17.


Bár a kormány – politikai megfontolásból – elsősorban a lakosság számára akarta olcsóbbá tenni a tankolást az üzemanyagárak befagyasztásával, mostanra már látszik, hogy nem a magyar háztartások a legnagyobb haszonélvezői az intézkedésnek. Már decemberben is látványosan megugrott a benzinkutak gázolaj-értékesítése a forgalmasabb tranzitútvonalakon, ami arra utal, hogy a Magyarországon áthaladó kamionok gyakrabban tankolnak nálunk mint korábban. Az árstop így a nagy nemzetközi fuvarozócégek költségeit is jelentősen csökkenti. A multik nyereségét pedig sokszor hazai vállalkozások fizetik meg.

Nem csak a szomszéd jön át tankolni

A hét elején a környező országok közül Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában is 30-70 forinttal többet kellett fizetni az üzemanyagért, mint a hazai kutakon. Ez már akkora különbség, hogy családi autóval is megéri akár 10-20 kilométert autózni, így nem csoda, hogy több ágazati szereplő is azt mondta a G7-nek:

"úgy virágzik az üzemanyag-turizmus, mint talán még soha".

Normál esetben ez kedvező is lehetne a benzinkutasoknak, ha mostanra nem alakult volna ki olyan helyzet, hogy a hatósági ár miatt sok esetben drágábban kapják az üzemanyagot, mint amennyiért eladhatják. Így ez a többletforgalom sokaknak inkább teher, amely csak a veszteséget növeli...

„EZ EGY MÁS DEMOKRÁCIALOGIKA” – MRÁZ ÁGOSTON A FIDESZRŐL, ELLENZÉKRŐL, KAMPÁNYRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.02.17.


A választások után jelentős átalakuláson mehet át a mostani ellenzék az elemző szerint, a Fidesz politikájában pedig már nincs meglepetés. Úgy véli, azért nincs egy nagy, központi eleme a Fidesz kampányának, mert az ismét kétpólusúvá vált politikai térben a kormánypárt külön célozza az egyes rétegeket, bízva abban, hogy megnyeri a bizonytalanokat – akiken a választás kimenetele múlhat. Interjú Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont intézet vezetőjével...

ENNÉL MÁR NEM LEHET JOBBAN MEGNYOMORÍTANI A TANÁROKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOHUS PÉTER
2022.02.17.


A diktatúra nagyon vicces, de keserű a humora ezért ezt abba kell vele hagyatni: számos iskolában kezdtek polgári engedetlenségbe a tanárok a kormány hozzáállása miatt, amivel gyakorlatilag megakadályoznák, hogy a tanárok sztrájkolhassanak. Volt olyan iskola, ahol egyetlen tanár vállalta fel. Vele beszélgettek a reggeli gyorsban arról, hogy miről szól a diktatúra, hogyan lehet Kisfejű Nagyfejű Zordonbordonellen küzdeni.

Simkó Edit tanár. Az országos ismertséget az hozta meg neki, hogy az iskolájában egyedüliként állt fel, hogy tiltakozzon a kormányzat pedagógusokat megnyomorító és megalázó bánásmódja ellen. Simkó ugyanakkor ezt nem egy bátor kiállásnak tekinti, bár volt benne kiállás, de inkább úgy fogalmazott, hogy fölemelte a fejét, és állampolgárként tette a dolgát. "Jó érzés volt, felszabadító" - mondta.

Lázár Ervinre hivatkozva felhozta Kisfejű Nagyfejű Zordonbordont, aki tiltja a nevetést, tiltja a bukfencezést, és akkor el kell kezdeni bukfencezni, és nevetni ezen az egészen, mondta. "A diktatúra előbb utóbb groteszkbe fordul, ami nevetséges". Amikor a sztrájkkal kapcsolatos, a tanárokra szabott rendeletet meghozták a járványra hivatkozva, Simkó Editet elfogta a nevetés, hogy ennyire hülyének már nem nézhetik őket, és egyszerűen megtette: olyan mintha levegőt vett volna, nem pedig valami hőstettként tekint az akciójára.

Mit adott segítséget a kormány? - tették fel a kérdést, amire Simkó Edit azt a példát hozta fel, hogy két éve, egyik napról a másikra bejelentették a kötelező online oktatást, ami úgy nézett ki, hogy az egyik reggel Orbán Viktor bejelentette, hogy fizetést sem kapnak, ha online-ra kell menni. Nem egyebet kaptak, mint szigorítást, mondta.

Megemlítette azt is, hogy a krétát kellett használniuk, "ami porokra omlott naponta többször, mert annyira rossz volt a rendszer fejlesztése". Ugyanakkor humorosnak nevezte, hogy a jelenléti íveket kézzel aláírva kellett leadniuk. "Vagy amikor nyáron egymás vállát veregették az Emmi-ben", és megírták a tanároknak, hogy milyen sokat tettek az érdekükben. Például létrehoztak egy honlapot, ahova a tanárok beküldhették a fejlesztett tananyagaikat, amit mind saját maguk fejlesztettek ingyen és bérmentve: azok, akik nagyon ügyesek voltak, kaptak egy oklevelet, mondta.

Szerinte a tanároknak már nincs mit veszíteniük: egyetlen dolgot említett, ha eltiltanák a hobbijától, a munkájától. "Pénzt mit vesznek el?" Szerinte anyagi értelemben ennél jobban már nem lehet megnyomorítani a tanárokat. "Lehet, hogy ez is a kormány célja volt: ugyanis korábban a pedagógusok azért reklamáltak, hogy régebben a bérük vetítési alapja a minimálbér volt, és szerették volna, ha visszakötik hozzá, "ami sikerült, csak nem pont úgy, ahogy képzelték, mert most már ők is minimálbért keresnek".

"A diktatúra nagyon vicces, de keserű a humora ezért ezt abba kell vele hagyatni. Állampolgárnak kell lenni, nem hősnek. A sztrájkjoggal nem csak a pedagógusok joga sérül, az ugyanis egy alapjog, mindenkinek jár" - mondta Simkó Edit.

"Több Lázár Ervin, több Örkény, több József Attila, nem kell félni, csinálni kell". Önmagáról azt mondta, pici porszem, de úgy látja, hogy a pedagógusok közül egyre többen csatlakoznak, és hasonlóan gondolkodnak a tiltakozókkal. Amikor Facebook posztját megírta arról, hogy polgári engedetlenséget választja, "felhívták a kölcseysek, szentlászlósok, illyésesek, és mondták, hogy ők is ott vannak, ne izguljon". Szerinte alakul az összefogás, és a két szakszervezet is vállt vállnak vetve dolgozik. "Ez mindenképpen pozitív", és szerinte a szülők is belátják, nem velük kell veszekedni, mert az állammal vannak szerződésben, hogy a gyermekeik jó oktatást kapjanak: és sokszor nem ők tehetnek róla, hogy nem tudnak megfelelni a feladatnak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ZSIGÓ JENŐ: A MAGYARORSZÁGI GONDOLKODÁSMÓD MINDENKORI ÉS URALKODÓ ELEME A CIGÁNYOK KIIRTÁSA

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2022.02.17.


Zsigó Jenő szociológus, népművelő, a Cigány Ház – Romano Kher igazgatója, a Roma Parlament Egyesület alapítója és elnöke 2012-től – amikor a Cigány Házat és a Roma Parlament Tavaszmező utcai épületét elvették az egyesülettől – ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt. Pár napja azonban a Szabad Európa interjút készített vele, amelyben a rendszerváltás utáni roma képviselet meghatározó tagja a cigányság helyzetéről, a magyarországi roma kisebbséggel szembeni évszázados előítéletekről és a rendszerváltás utáni roma érdekérvényesítés nehézségeiről beszélt.

„Ha az utóbbi 80-100 évet tekintjük és végignézzük a történelmi nyomait a cigányokról való gondolkodásmódnak, akkor folyamatosan uralkodó és mindig visszatérő elem a cigányok kiirtása”,

mondta el Zsigó Jenő a többségi társadalom rasszizmusának gyökereiről szólva. Meglátása szerint ez már így volt azelőtt is, hogy a fasiszta rezsim hatalomra került volna Magyarországon. Felelevenítette azokat a parlamenti beszédeket, amelyekben a szónokok a cigányok kiirtására utalnak, vagy éppen azt követelik, hogy a „vándorló”, „népvándorló” romákat kényszermunkahelyekre tereljék. Zsigó szerint ezek a megközelítések, s az ezekből származó beidegződések, „hangulatok” máig velünk élnek és uralkodóak...

AZ USA FELADHATJA UKRAJNÁT? - AZ OROSZ MÉDIUMOKAT IS ELLEPIK AZ UKRAJNAI HELYZETTEL ÖSSZEFÜGGŐ TALÁLGATÁSOK.

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2022.02.17.


Meglepő vízióval állt elő Ukrajna jövőbeli sorsáról Mihail Hazin oroszországi közgazdász, publicista, televíziós és rádióműsorok készítője, szereplője, korábban az orosz elnöki hivatal munkatársa. Az Ekonomika Szevodnja gazdasági újság február 16-ai száma ismerteti nyilatkozatát arról, hogy

az Egyesült Államok magára hagyja Ukrajnát, de úgy, hogy ott a különböző fegyveres csoportok révén az afganisztánihoz hasonló tűzfészek jöjjön létre.

Ha egyetlen hatalmi centrum alakulna ki Kijevben, a fegyvereknek az egymással szemben álló erők számára juttatásával teremtenének instabil helyzetet. Mára ugyanis világossá vált, hogy a 2014 februárjában amerikai protektorátussá tett Ukrajna képtelen saját lábra állni. Viszont az USA – az Egyesült Államok lakosságát is sújtó válság közepette – nem akarja és nem is képes finanszírozni a tőle távoli országot. Az viszont érdeke, hogy a káosz melegágyát teremtse meg Oroszország határán és Európa keleti részén, mert ezzel kárt okozhat a globális versenytársaknak – Moszkvának és az EU-nak is.

Hazin
hipotézisének ennél is meglepőbb része, hogy szerinte Washington másutt is káoszt próbál majd teremteni – a balti államokban, Romániában és Bulgáriában –, hogy megnehezítsék Oroszország számára a rend helyreállítását. Ráadásul Moszkvának ezt megszállás nélkül kell elérnie, hiszen ehhez nem lenne ereje, és az oroszországi lakosság ellenállását is maga után vonná.

A közgazdász szerint az USA a lassú „átrendezésre” a Csendes-óceáni térség felé fordulás, mindenekelőtt a Kínával való küzdelem miatt kényszerül, és a folyamat vége a NATO elsorvasztása lesz. Washington a jövőben az Egyesült Államok–Nagy-Britannia–Kanada–Ausztrália külön katonai szövetségének megerősítésére fordítja erőforrásait és energiáit. Mindenesetre Ukrajna többszörösen is alkalmasnak látszik arra, hogy az amerikai geopolitikai stratégiaváltáshoz hivatkozási alap legyen...

NEM CSAK AZ ELLENZÉK KEZEL BENNÜNKET CSALÓKKÉNT, HANEM AZ ORBÁN-KORMÁNY IS – ERDÉLYBEN IS DÚL A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2022.02.17.


Van, aki rémálomként éli meg a magyarországi parlamenti választás kampányát, van, aki a nemzeti összetartozás bizonyítékaként várja a nagy napot. A médiában azonban nyoma sincs a sokszínűségnek.

2018-ban is szavaztam a magyarországi választáson, az idén is fogok. Hálás vagyok azért, hogy magyar állampolgár lehettem, azért, hogy a magyar állam végre ugyanolyan magyarnak tekint engem is, mint azokat, akiknek ősei szerencsésebbek voltak és soha nem kényszerültek más állam fennhatósága alá – fogalmazott egy csíkszeredai fiatalember.

Múlt heti erdélyi körutam során sokakkal nyílt lehetőségem beszélgetni arról, hogyan viszonyulnak ők az egyszerűsített honosítással járó levélszavazáshoz, miért regisztráltak a választásra, miért voksolnak vagy épp miért nem. Olyannal nem sikerült személyesen találkoznom ezúttal, akik még a 2014-es választás előtt kérték felvételüket a névjegyzékbe, „amikor még nem ment házhoz a regisztráció”, de nyilván, szép számmal vannak ilyenek is, hiszen a nyolc évvel ezelőtti választáson is már 193 793 külhoni magyar szerepelt a levélszavazásra jogosultak névjegyzékében. 2018-ra majdnem megduplázódott, idénre akár háromszorosát is elérheti a regisztráltak száma. Én nem azért akartam magyar állampolgár lenni, hogy szavazhassak, nekem ez pusztán érzelmi kérdés volt, de amikor az állampolgársági eskü letételekor felajánlották a lehetőséget és megkaptam a regisztrációs csomagot, éltem a lehetőséggel. A családom minden tagja egyszerre kapta az állampolgárságot, közülünk senki sem utasította vissza a regisztrációt, és mindnyájan szavaztunk is. Bár nem beszéltünk erről még a családban, szerintem ők is fognak voksolni a most következő választáson is – mondta a székely fiatal...

MATEMATIKAI MODELLEL BIZONYÍTOTTÁK: JÖVŐBENI KORONAVÍRUS-VARIÁNSOK KIJÁTSZHATJÁK AZ IMMUNRENDSZERT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.02.17.


Már létező és jövőbeli covidvírus-variánsokról mutatta ki egy matematikai modell, hogy potenciálisan alkalmasak arra, hogy megkerüljék a szervezet immunrendszerét, ami miatt rendkívül nehézzé válhat ellenük a védekezés – jelentette a PLOS Computational Biology szaklapban frissen publikált tanulmányában egy spanyol kutatócsoport. A tudósok az eredeti wuhani SARS-CoV-2 vírusvariáns tüskefehérjéjének szerkezeti variánsait, úgynevezett epitópjait vetették össze az emberi szervezetben a T-sejtes immunválaszt kiváltó HLA-antigének lehetséges genetikai variánsaival. Arra jutottak, hogy a több mint ezer létező SARS-CoV-2 epitóp mintegy 90 százaléka kompatibilis az emberi szervezet HLA-antigénjeivel. A maradék 10 százalék azonban olyan szerkezeti változásokat takar a vírus tüskefehérjéjében, amely alkalmassá teheti a kórokozót arra, hogy elkerülje a szervezet védelmi vonalát.

Hogy jobban lehessen érteni, mit is vizsgáltak az adatbiológusok, fontos tudni, hogy a HLA-molekulák funkciója a sejtek belsejében az, hogy magukhoz kössék a sejten belül megjelenő – idegen eredetű, vagy a sejt belsejében, például karcinogén folyamatok következtében keletkező – antigéneket, azokat bemutassák az immunrendszer T-sejtjeinek, amelyek sikeresen beindítják az immunválaszt. Ha a HLA-rendszer nem, vagy rosszul működik, a T-sejtek figyelmét elkerülhetik az idegen antigének, de az is előfordulhat, hogy a túl buzgó bemutatás miatt a T-sejtek a szervezet saját sejtjei ellen fordulnak...

ÚGY ZÁRKÓZTAK FEL A MAGYAR BÉREK, HOGY A MULTIKNAK ALIG KERÜL TÖBBE A MAGYAR DOLGOZÓ

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.02.17.


Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.


A sorozat előző bérekkel foglalkozó részében azt mutattuk be, hogy bár jelentős bérfelzárkózás láthattunk 2005 és 2020 között a kelet-közép-európai régióban, ennek tempója Magyarországon volt a legvisszafogottabb. Abban a cikkben a béreket vásárlóerő-egységben, a helyi valuták torzítását kiszűrve mutattuk be.

De mi a helyzet akkor, ha a bérek alakulását euróban nézzük? Ahogy az alábbi ábrán látszik, abban így sincs eltérés, hogy Magyarország a 2000-es évek közepétől a visegrádi négyektől folyamatosan leszakadva a mezőny végére került (vagy ott maradt). Románia azonban euróban számolva is jelentős bérfelzárkózása ellenére sem előzte meg hazánkat.

A felzárkózás trendje látványosabb, ha a 2002-höz viszonyított közel két évtizedes változást egyben ábrázoljuk. Az osztrák bérek euróban számolva is sokkal lassabban növekedtek a V4-es tempónál ebben az időszakban, Magyarország viszont 2002-es viszonyítási ponttal kifejezetten jól teljesített. Egy átlagosan kereső gyermektelen egyedülálló esetében például az euróban mért nettó jövedelem növekedése Magyarországon volt a legmagasabb. Más kérdés, hogy egy kétkeresős, kétgyerekes család esetében a szinte pontosan ugyanakkora növekedés már csak harmadik helyre volt elég ezen az időtávon. Ez utóbbi a 2010-es évek második felének családosok számára kedvező adóváltozásai fényében némileg meglepő eredmény...

TGM A TRANSTELEXRŐL: MAGYARORSZÁGNAK IS SZÜKSÉGE VAN MÁSIK PERSPEKTÍVÁRA, KÜLÖNÖSEN A KÓROS ELBUTULÁS MOSTANI FÁZISÁBAN

TELEX
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2022.02.17.


A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, ahol nem a hatalom diktál, és ami mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe!


Azért örülünk, hogy megint lesz független internetes újság Erdélyben – Transindex után Transtelex – , mert ott is, mint mindenütt, pluralizmusra, vitára, változatosságra, elevenségre van szükség.

Nem azért, hogy valami változzék abban a magyarországi választási harcban, amelynek az erkölcsi, értelmi, ízlésbeli színvonala már nem lehet alacsonyabb, és amelynek a szabadságtartalma zéró.

Éppen ezért az elfogulatlan, éles kritika értékesebb, mint valaha.

Nem lenne jó, ha a romániai magyar fiatal értelmiség csak budapesti, bukaresti és nyugati forrásokból tájékozódnék: elő kell állítania a saját információit és értelmezéseit. Ez szükséges a függetlenségéhez és ahhoz, hogy ne legyen szellemileg az Alföld (bár megosztott és gyűlölködő, non-transzilván) provinciája.

Tudjuk, milyen hasznos, hogy az amúgy is regionális német kultúra három országban él. Az osztrák irodalom nélkül a mai német beszéd sokkal rosszabb és kezdetlegesebb lenne.

Magyarországnak is szüksége van másik perspektívára, különösen a kóros elbutulás mostani fázisában. Hátha Romániából, Szerbiából, Szlovákiából is megszólalnak szabad, eredeti hangok, amelyek ha a régiónkat nem is, de a magyar elméket megmenthetik a tudatlan kliséktől és a gépies indulatoktól. Hátha segít végre valaki.


NYUGDÍJ IS LEHET AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSBŐL - A JÁRVÁNY MIATT TUDATOSABB LETT A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.02.17.


A lakosság kétharmada szerint az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetésre, de mindössze 20 százalék takarít meg a nyugdíjas évekre. A pandémia miatt kissé javult az öngondoskodási hajlandóság, az adó-visszatérítések egy része pedig tovább javíthat a helyzeten. Sokan ugyanis félretesznek belőle, így nyugdíj-kiegészítés is lehet a jövőben – derült ki egy tegnapi háttérbeszélgetésen.


Tartani lehetett attól, hogy a lakosság egyébként sem túl magas öngondoskodási hajlandóságát 2021-ben visszaveti a bejelentett szja-visszatérítés, hiszen a szokásos év végi megtakarítási hajrát a gyerekesek többségének nem volt érdemes kihasználnia. (A visszakapott adóból már nem lehet adójóváírást érvényesíteni.) Ez azonban nem így történt – derült ki az OTP Bank, a Groupama Biztosító és az OTP Nyugdíjpénztár szakértőinek közös háttérbeszélgetésén

Mint Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, tavaly több mint 16 ezer új tag csatlakozott, a 249 ezer pénztártag pedig több mint 28 milliárd forintnyi befizetéssel növelte nyugdíjcélú megtakarításait, amivel év végére sikerült elérni a 353 milliárd forintos vagyont. A vártnál kedvezőbben alakultak az eseti befizetések is, a 2020-as 5,7 milliárd forintról 2021-ben 6,6 milliárd forintra nőttek.

Az Azénpénzem.hu kérdésére, hogy az adó-visszatérítés miért okozta a befizetés csökkenését, Nagy Csaba elmondta: a pénztártagok jelentős része már közel áll a nyugdíjkorhatárhoz, így ők már nem részesülhettek a gyerekesek adó-visszatérítésében (erről részletesen itt írtunk). Számukra tehát ez nem volt visszatartó erő...

SOK-SOK BODÓNÉ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.02.11.


Csütörtökönként megjelenik a miniszterelnökséget vezető miniszter, és az alkalomra rendszeresített időkeretben semmibe veszi a vele szemben ülő húsz-harminc újságírót. A tájékoztatás többnyire határidőkre, határnapokra és igazgatási kérdésekre terjed ki, ha pedig ezen túlmenőn is van kérdés, például miért nem helyezik előzetesbe az utóbbi idők egyik legnagyobb botrányhősét, a bűncselekménnyel is megvádolt Völner államtitkárt, akkor a tájékoztató miniszter a legfőbb ügyészre bök, mondván, ő már vázolta a jogi helyzetet, miszerint a törvény szerint nem kell Völnert előzetesbe küldeni. Hogy mindez az állampolgári igazságérzetet miként érinti, miért van, hogy ez az igazságérzet most már tartósan és erősen szembemegy a kormányközel magas hivatalnokaival kapcsolatos megszokottan elnéző eljárással, az nem érdekes. Ilyen kérdést nem is érdemes föltenni, mert ha válaszolna, nem lenne benne köszönet. Ez az ember negyvenegy éves, és már négy éve vezet félre heti rendszerességgel egy egész országot. Vagy úgy, hogy nem válaszol, vagy úgy, hogy nem a kérdésre válaszol. Mint Bodóné, aki mindig másról beszél, amikor a bor árát kérik tőle. Ilyen Bodónékkal teli a kormány, meg úgy általában a kabinet és környéke. (Ez ügyben ugyanezt teszi az igazságügy Bodónéja, aki most már szóba sem áll a tájékoztatni próbáló újságírókkal, hanem egy hónapos közleményt emleget.)

Pedig a kormány és a kormánypárt tele van büntetőjogilag igencsak releváns ügyekkel. Az ember belelapoz az újságba, csak találomra: Nem árulja el a végrehajtói kar, mennyiért adták el az irodaházukat Rogán Antal kabinetfőnökének.

Vagy: A kabinetfőnökről januárban jelent meg, hogy Schadl György, a végrehajtói kar elnöke kapcsolatai segítségével sikeres egyetemi vizsgákat intézett neki Pécsen.

Nagy Ádám nemcsak kabinetfőnöke Rogánnak, hanem legkisebb fiának keresztapja is. Családja ingatlanokon keresztül is kötődik a miniszterhez. Nagy jelenleg is tagja a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felügyelőbizottságának és az Antenna Hungária igazgatóságának, 2016-tól 2019-ig pedig a Hungaroring Zrt. igazgatóságában ült.

Figyelem, ez csak a kormány második, harmadik vonala, de itt is vagyonok cserélnek gazdát, diplomák intéződnek, nyilvánvalóan igen értékes emberek között. A fölső szinten üzlet- és szállodaláncok, országrészek, hegygerincek, itt már folyók, tavak és a tavak medrei. Hogy közben az egész országból egy gigantikus kirakodóvásár lesz, ahol csak megbízható és lojális emberek kerülnek helyzetbe, az láthatóan nem számít. A miniszterelnök ugyan teli szájjal magyarázza saját szerepét a nemzeti sorskérdések sikeres megoldásában, de közben az egész országot a saját cuccosai hálózzák be, kötőeleme nyilvánvalóan a korrupció meg az elvtelen kapcsolatrendszer. Ezt a vircsaftot épp az a miniszterelnök működteti, aki kormányra kerülésekor nagy hangon kiabálta, hogy a korrupcióban zéró toleranciát hirdet, vége a pofátlan végkielégítéseknek, pártjának egyik alelnöke pedig azt mondta, aki lop, annak levágják a kezét. Amikor ezekre valaki rákérdez, az összes kormányzati Bodóné ugyanazt válaszolja: korrupció mindenhol van. Hogy valamikor épp ennek megszüntetésére esküdtek föl, azzal itt már nem törődik senki. Hogy például a rendszerszintű korrupció megszüntetése valóban nemzeti sorskérdés, azt nem is értenék, anyanyelvismeretük gazdagodásuk arányában idővel szelektálódott...ÁLLAMI PÉNZINJEKCIÓT KAPNAK EGYHÁZI KÓRHÁZAK, A KORMÁNY TÁMOGATJA A TERMÉSZETES FOGAMZÁSSEGÍTŐ TEVÉKENYSÉGET

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2022.02.17.


Három kórház kap csaknem 20 milliárd forintot idén és jövőre.


Az Orbán-kormány azért ad pénzt egyházi fenntartású egészségügyi intézményeknek, mert fontosnak tartja a szakellátások fejlesztését, a betegbiztonság, betegelégedettség növelését, az ellátási színvonal emelését, a könnyebb hozzáférést a szolgáltatásokhoz.

A Magyar közlönyben megjelent friss határozat szerint a kabinet ezzel indokolta, hogy támogatja a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház gyógyító eszközparkjának ütemezett bővítését, amire összesen

7 660 000 000 forint központi költségvetési támogatást biztosít.

A Betegápoló Irgalmasrend még idén megkaphat 4 milliárd forintot, a maradék 3 660 000 000 forintot a jövő évi költségvetésben különítik el. A kormány

"a természetes fogamzássegítő tevékenység finanszírozásának kiegészítése érdekében"


külön többletforrást, 70 millió forintot biztosít a Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Családi Centrumának.

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a fejlesztéseihez idén 2 200 000 000 forint többletforrást kaphat, jövőre pedig erre már 8 960 458 000 forintot biztosítanak.

A kormány 685 000 000 forint többletforrást biztosít a Budapesti Szent Ferenc Kórház fejlesztésihez is.

SZERINTEM ITT MOST A KORMÁNY A POLGÁRI ENGEDETLEN, MERT A SAJÁT TÖRVÉNYÉT NEM TARTJA TISZTELETBEN

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.hu
2022.02.17.Az Illyés Gyula Gimnázium a harmadik a héten, ahol a tanárok megtagadták a munkát, hogy a kormány pénteki sztrájkellenes rendelete ellen tiltakozzanak. Ebben az áll, hogy az intézményeknek a sztrájk alatt osztályonként gyermekfelügyeletet kell biztosítaniuk, és az órák felét minden tárgyból meg kell tartani. A 68 fős tantestület 48 tagja vett részt az akcióban. Egy másik budapesti iskolában egyfős ellenállást hirdetett egy tanár. Hétfőn a Kőbányai Szent László 
Gimnázium tizenkét tanára tagadta meg a munkát, kedden pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium húsz tanára tett így.

DURVAORSZÁG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2022.02.15.


Durvaország nem a sarki csellengőkről, kekszmunkásokról, "gurmolás tíz rugó, sompoly dumival tizenöt"-ről szól, hanem ezekről a risszantós kis pubikról, akik Orbán csoffadt kis pönytyöre előtt térgyepelnek. Túl fogom tolni a narratívát, csak meg ne találjon a Barászka Poróka, mint a Háy Jánost. Metafora szerkesztő úr, metafora, mondaná az Író, de már rég nem Írónak való vidék Durvaország.

Egy nagy szart bűnhődte meg - morogta a sörébe a Kölcsey Franci, - egy nagy szart. Nem így néz ki egy megbűnhődött ország, nem csippenti ennyire súlyba a gazsulát minden rosszarcú slampecnak. Egyáltalán, hogy "még kér a Nép", ja, repetát is, mert oly boldog rajta a szőr.

Mindenki durva akar lenni Durvaországban, mert tolni a basszert mégiscsak macerás. Lassan durvul el a magyar, először csak egyfelől van és másfelől, mintha kollektíve lett volna törökgábor Csonka-Magyarország jele a nagycsopiban, aztán jön a "piacról él az ember", de a vége az mindig sompoly dumival.

Van aki trafikért durva, van aki középhegységért. Aki nem herélt együtt kecskét a Népatyával annak ritkán jut jachtkikötő Alsó-Tongán, de az egészen kicsi szappanért is le kell hajolni.

Nem elég tehetségtelen, gátlástalan baromnak látszani... de elég. És hát ami ketyeg, rézsutos és kompót mellett tartják a stelázsin az ritkán kopoltyú. Ezt mondjuk még én sem értem, de ez nem is volt szempont.

Egy idő után a durvaság lesz a difótveljú. Eleve úgy festik fel a sávot, előre van a hátra, nyomják a néptorkon lefelé, mint tepertős libába a szemescsumpit. És megfelelni jó, főleg nem ingyen. Van egy pont, amikor mindent meg lehet magyarázni, és van amikor már semmit sem kell megmagyarázni.

Kutya nehéz úgy eldurvulni, hogy az embert meg se akarják toszni- mondaná ezt is az Író, de már nem mondja, mert nem mondanak itt már semmit.

AZ ÁLLÁSUKAT KOCKÁZTATJÁK, HOGY TÜKÖRBE TUDJANAK NÉZNI

444.HU
Szerző: SZÁSZ ZSÓFI
2022.02.15.


Húsz tanár tagadta meg a munkát kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Így tiltakoznak a kormány múlt pénteki rendelete ellen, amely gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy sztrájkolhassanak a pedagógusok. Tegnap a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára hirdetett hasonló polgári engedetlenségi akciót, szerdán pedig a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum követi a példájukat, ott negyvenegy tanár fogja letenni egy napra a munkát.

A polgári engedetlenség kockázatos lépés, a résztvevők az állásukat is kockáztatják vele. Ők mégis úgy érezték, nincs más választásuk. Három kérdést tettünk fel a Kölcsey tiltakozó pedagógusainak: miért választották ezt a szakmát, mi vitte rá őket, hogy részt vegyenek egy akcióban, ami az állásukba is kerülhet, és mi a tervük, ha valóban kirúgás lesz a retorzió...

„NEMCSAK ELŰZTEK, MEG IS ZSAROLTAK” – MIÉRT IZRAELNEK SZERZETT DICSŐSÉGET A LEGJOBB MAGYAR SÍZŐ? [HETIVÁLASZ 111]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.02.17.


A rövidpályás gyorskorcsolyások érmei mellett a pekingi téli olimpia magyar szenzációja a 23 éves Szőllős Barnabás volt, aki az alpesi sízők összetett számában szerzett 6. helyet – Izraelnek. Évekkel ezelőtt ugyanis addig mérgesedett az elnökváltások közt bukdácsoló hazai szövetség és Szőllősék saját útját járó családi egyesületének viszonya, hogy az edző édesapa mindhárom, síelőnek nevelt gyerekével országot váltott. A világra szóló eredmény után egyvalami biztos: magyar színekben már nem látjuk őket versenyezni. Miért nem? Mi vezetett az országváltáshoz, és van-e különbség az izraeli sí- meg a jamaikai bobsport nemzetközi ereje között? A szerdai utolsó versenyszám után HetiVálasz podcastunkba Pekingből bejelentkezve ezekre is válaszolt apa és fia: Szőllős Péter és Szőllős Barnabás. Aki kérdez: Bódis András és Vörös Szabolcs.
..

Részletek a műsorból:


Mi vezetett ahhoz, hogy országot kelljen váltaniuk?

Szőllős Péter: „Az alapvető konfliktust az okozta, hogy elhatároztuk az »osztrák utat«: először Benjámin fiamat, majd Barnabást is felvették a muraui síiskolába, mert jobban bíztunk a saját tudásunkban, az osztrák iskolában és versenyrendszerben, mint a magyarban. Természetesen sikeresebbek is voltak. Nem a pénz számított, de azért szúrta szemünket, hogy a Magyar Sí Szövetség 400 millió forintos költségvetéséből aprópénzeket sem kapnak meg a serdülők. Úgy éreztem, ki kell állni a többiekért is, és elkezdtük feszegetni azt a kérdést, hogy »hol a pénz?« (…) Annyit mondtak, hogy »majd betekinthettek a számokba«. (…) Nem erős szó, hogy elűztek minket, és meg is zsaroltak: nemcsak, hogy két évre eltiltották a gyerekeket (egy nem megfelelő orvosi igazolás miatt – a szerk.), hanem azt mondták, fogjuk be a szánkat, és akkor elengednek mindenféle retorzió nélkül. (…) Megyünk előre, de nem tudunk úgy tenni, mintha mi sem történt volna.”...

AZ ÁPRILISI VÁLASZTÁS ELŐTT KOMOLY SZANKCIÓKAT LÉPTETNÉNEK HATÁLYBA ORBÁN ÉS TÁRSAI ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.02.17.


„Az Egyesült Államoknak meg kellene fontolnia, hogy a Magnitsky törvény alapján léptessen életbe szankciókat a magyar rezsim ellen, mégpedig az április 3-i választások előtt – ahogy azt tette 2021-ben Bulgária esetében” – ezt tweetelte ki az éterbe Hegedűs Dániel politológus, a German Marshall Fund munkatársa. Ezzel reagált olyan nemzetközi szervezet közleményére, amely amerikai, európai uniós és brit korrupció-ellen küzdő politikusokat tömörít. Ők felszólították az Európai Bizottságot és az USA kormányát arra, „hogy megfelelő szankciókat vessenek be azon magyarországi személyek ellen, akiket hitelesen vádolnak súlyos korrupcióval és a közjavak eltulajdonításával”. Az idehaza kevés figyelmet kapott közlemény Orbán mellett – ha nem is név szerint, de – egyértelműen utal Mészáros Lőrincre és Tiborcz Istvánra. Akiknek a feje felett már évek óta ott lebeg az esetleges Magnitsky-szankciók réme.


Kevés figyelmet kapott Magyarországon az a pár nappal ezelőtti hír, miszerint egy európai parlamenti képviselőkből, amerikai és brit törvényhozókból a közelmúltban megalakult nemzetközi szervezet kemény közleményt fogalmazott meg Orbán Viktor és haverjai ellen. A magát Kleptokrácia Elleni Parlamentek-Közi Szövetségnek (Inter-Parliamentary Alliance against Kleptocracy, IPAK) nevező szervezet közleményéről a Hírklikk is beszámolt, mégpedig a Politico Brussels Playbook hírlevele alapján. A közlemény aláírói között van például Daniel Freund európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament korrupcióellenes csoportközi csoportjának társelnöke és Tom Malinowski, a külföldi korrupció és kleptokrácia elleni egyesült államokbeli választmány társelnöke. A szövegét – annak nyilvánosságra hozatala előtt – szerezte meg az amerikai portál.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy több uniós tagállamban a szisztematikus korrupció lehetővé teszi és táplálja a jogállamiságot fenyegető veszélyeket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök antidemokratikus lépései és kinyilatkozásai számos ponton összekötődnek családtagjainak és más haverjainak a rendszerszintű korrupciójával” – áll a közleményben, amely példaként hozza fel Orbán veje, Tiborcz István 40 millió Elios-projektjét, és azt, hogy a kormányfő gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc „megkérdőjelezhető módon vált Magyarország leggazdagabb emberévé, miközben volt, hogy cégének a részvényei – a folyamatos kormányzati megrendeléseknek köszönhetően – a világ legjobban teljesítő papírjai között voltak”...

ÁLLAMFŐ - FŐHET A FEJÜNK...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.02.14.


A Márki-Zay Baráti Kör bejelentette, hogy megszületett a hatpárti döntés, az ellenzék közös államfő-jelöltje Róna Péter lesz.
Remek.
Államfő ugyan nem lesz soha, de arra kiválóan alkalmas, hogy ismét feszültséget gerjesszen az együttműködésben résztvevő szervezetek tagsága között.
Leszögezném, személyében semmi bajom Róna Péterrel, talán az zavar kicsit, hogy hiúbb az általam tolerálni vélhetőnél.
Úgy tűnik, talán sikeresnek mondható szakmai pályafutását akarja megkoronázni egy politikai stallum betöltésével, mindezt úgy, hogy az első nekifutása sikertelen volt.
Most mégis belement ebbe a kívülről kicsit piszkosnak tűnő játszmába, mely talán méltatlan is hozzá.
Na ja, de persze a hiúság...
Végtére is csak fajsúlyos ember jelölhető egy ilyen posztra, lásd a Fidesz jelöltjét, hát megtalálták.
Reménykedem abban, hogy a fülébe nem kell egy MZP2022 vésetű fülbevalót akasztania...
És hát milyen jól kommunikálható ez az oxfordi vendégkutatóság, maga a Vezér is Oxfordból élt jó néhány évig, miután néhány hónapot ott töltött Soros ösztöndíjával.
Bizonyára hamarabb is hazatért volna, csak előtte még meg akarta találni a mosdót, de szerencséje volt, bár nem találta, de utána jobbról fű-fa-virág azt énekelte, hogy Vezérük Oxfordban tanult...
De persze az összevetésért azért elnézést kell kérnem Róna Pétertől...

A KORMÁNY IS TÁMOGATJA, HOGY ÁZSIAI VENDÉGMUNKÁSOK ENYHÍTSÉK A MUNKAERŐHIÁNYT

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.02.17.


Bár a koronavírus-járvány miatt megtorpant a Magyarországra érkező külföldi munkavállalók és bevándorlók száma, számuk összességében az utóbbi években elképesztő ütemben emelkedik, és közben a Magyarországon dolgozó vendégmunkások összetétele is gyorsan változik. Úgy tűnik, hogy a „migránspropaganda” csak látszat, kommunikációs mutatvány. A kormány valójában beszállt az ázsiai munkaerőért zajló globális versenybe, amit legjobban talán az mutat, hogy egy tavaly szeptemberben hatályba lépett rendelettel nagy számú távol-keleti munkások érkezését ösztönzi.

A kékgalléros munkaerőpiacon munkásokat közvetítő cégektől és munkaadóktól több helyről azt hallottuk az utóbbi időben, hogy egyre több indiai, vietnámi és Fülöp-szigeteki munkás érkezik Magyarországra. Annak jártunk utána, mi történik ezen a területen, és kiolvashatók-e a hivatalos adatokból a fenti feltevések az országba jövő vendégmunkások összetételének változásáról.

Egyre többen

A témában az elmúlt években a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közölt évi összegzéseket, ezek alapján 2015 és 2020 között a Magyarországon munkát vállaló külföldiek száma jelentősen nőtt: a 2015-ös és 2016-os majdnem 17 ezres adat 2019-re megközelítette a 70 ezret, majd 2020-ra bő 36 ezerre mérséklődött, de ebben már benne lehet a koronavírus hatása.

Külföldi állampolgár két módon dolgozhat Magyarországon: igényelhet munkavállalási engedélyt, de bizonyos esetekben enélkül is munkába állhat: ekkor a foglalkoztató köteles bejelenti a munkavállaló alapadatait.

Az utóbbi lehetőség a szabad munkaerőpiac jegyében az EU-n belüliről jövő munkavállalóknak adott, de nem csak nekik. A magyar kormány bizonyos kiemelt területeken és hiányszakmákban a nem uniós országból – ezt hívják harmadik országnak a szakzsargonban – is engedélyezi az egyszerűsített munkavállalást. Egyes nem EU-s szomszédos országok, konkrétan ukrán és szerb munkavállalók esetében 2017-től, a könnyítést az ukránokra vonatkozó vízmukötelezettség eltörlése is megtámogatta*.

Az egyszerűsítés több dolgot jelent: része például, hogy idénymunkánál eleve nem kell munkavállalási engedély, hiányszakmákban történő szerb és ukrán vendégmunkás foglalkoztatásához pedig nem kell munkaerőpiaci vizsgálat. Tehát a helyi kormányhivatalnak nem kell igazolnia, hogy az adott munkára nincs magyar álláskereső. Ráadásul ha az alap engedélymentes 90 nap lejár, és a kiemelt foglalkoztató továbbra is foglalkoztatja a munkavállalót, könnyített eljárásban kaphat olyan tartózkodási engedélyt, ami két évig munkaviszony létesítésére is feljogosít...

KÉRLEK, FEKÜDJ HASRA VELEM SZEMBEN! KÚSSZ FELÉM, MINT EGY KATONA!

QUBIT
Szerzők: BALÁZS ZSUZSANNA, KENDE ÁGNES
2022.02.17.


„Kérlek, állj velem szembe a kötél mögé, zárd össze a lábaidat, kezedet tedd csípőre! Ugord át páros lábbal a kötelet, majd ugorj vissza páros lábbal hátrafelé! Ismételd a páros lábbal ugrálást oda-vissza annyiszor ahány éves vagy! Hangosan számold az ugrásaidat!”
– többek között ezt a feladatot kell elvégezniük azoknak az 5-6 éves gyerekeknek, akik be szeretnék nyújtani portfóliójukat a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának. A gyerekeknek összesen 11 hasonló feladatot kell megoldaniuk, valamint A feledékeny kisoroszlán címmel egy mesét is ki kell találniuk. A szülők dolga, hogy mindezt videóra vegyék, majd a vágatlan videót egy összesen 8 elemet, köztük szülői motivációs levelet, rajzokat, családi fotókat és dokumentumokat tartalmazó portfólió részeként eljuttassák az iskolának.

A magyarországi általános iskolákba a hatályos jogszabályok értelmében tilos felvételiztetni a gyerekeket, és a portfólió elkészítését természetesen nem is hívják felvételinek: beadása, ahogy az iskola weboldalán írja, önkéntes, és az intézménynek az a célja vele, hogy „minél árnyaltabb képet kapjunk a felvételhez szükséges adottságokról, képességekről, motivációról”. A Qubit által megkérdezett szülők, tanárok és oktatási szakértők ugyanakkor arról számolnak be, hogy sok magyar általános iskola – nem konkrétan a városligeti kéttannyelvű – gyaníthatóan mégis arra használja az ilyen tájékozódást, hogy előre kiszűrje a potenciálisan problémás gyerekeket, akikkel a tanároknak később meggyűlhet a bajuk. Vagyis, a szó hétköznapi értelmében, mégiscsak felvételiztetnek...

ITT VAN A HELY, AHOL GYŐZNI KELL AZ ORBÁN-KORMÁNY LEVÁLTÁSÁHOZ, DE A SZOMSZÉDBAN AZ IVÓKÚTBÓL IS A FIDESZES JELÖLT FOLYIK

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.02.17.


A megyeszékhely és Tapolca környéke összefogással behúzható, a balatonfüredi és pápai körzetben csak a csoda segítene – nagyjából ez a képlet az ellenzék számára Veszprém megyében. A körzeteket bemutató sorozatunk újabb része.

A múlt alapján nyugodtan várhatnák a kormánypártok az április 3-i parlamenti választás napját Veszprém megyében: a jelenlegi ellenzéki összefogás pártjainak a rendszerváltás óta nem sok babér termett errefelé, leszámítva persze az 1994-es nagy szocialista feltámadást.

Az első szabad választáson, 1990-ben az MDF tarolta le a megyét, s adta a T. Háznak a taxisblokád alatt a parlamenti ablakból integető Horváth Balázs belügyminisztert, vagy Pusztai Erzsébet egészségpolitikust, akit amúgy manapság már az ellenzék soraiban lehet megtalálni. Már a Fidesszel párban az MDF-esek 1998-ban ismét mindent vittek, és a „fiatal demokraták” azóta is uralmuk alatt tudják a megyét, csak éppen a fórumos ballasztot kereszténydemokratára cserélték. A 2002-es, országosan szűk Fidesz-bukta Veszprémen nem múlott, és négy évvel később is csak a két egykori szocialista városban, Ajkán és Pápán csábultak el a szavazók Gyurcsány Ferenc irányába, hogy aztán 2010-től terített betli legyen az ellenzék számára a Balaton északi partja és a Bakony vidéke. Legalábbis a hagyományos, négyévenkénti választások során, ugyanis az időközi voksolásokon kétszer is komoly maflást kapott a Fidesz-KDNP, s vélhetően éppen ezek azok a momentumok, melyekbe áprilisban kapaszkodhat az ellenzéki összefogás...

ERŐSÖDÖTT AZ UNIÓS EGYSÉG, MAGYARORSZÁG EGYRE JOBBAN ELSZIGETELŐDIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.02.17.


Ha ki akarná léptetni az országot Orbán az Európai Unióból, akkor saját szavazóbázisát hagyná cserben – írja a Deutsche Welle, ugyanakkor évértékelő beszédében a magyar kormányfő ismét az EU ellen tüzelte a hangulatot. Mondatai legalábbis spekulációra adtak okot. Mérföldkőnek nevezi a New York Times az EU bíróság döntését, ami Orbánnak a legnehezebb időszakban jött, erős ellenzéke van, ugyanakkor az EU- vezetői óvatosak, nehogy megvádolják őket, hogy be akarnak avatkozni a magyar választásba.


Orbán Viktor nem az a típus, aki hagyja a sötétben tapogatózni azokat, akiknek üzenni akar – írja a Deutsche Welle szerkesztőségi cikkében. A lap azzal az ellentmondással foglalkozik, hogy miközben Orbán állandó szapulja a brüsszeli vezetést és az egész rendszert a Szovjetunióéhoz hasonlítja, aközben pedig minduntalan elismétli, hogy Magyarország helye az Unióban. Ha nem akarja a Huxitot, akkor miért kelt ki ismét dörgedelmesen a közösség ellen? Miért lett ez megint kampánya témája? És miért ismételgeti azt szinte a kezdetektől fogva, hogy van élet az Unión kívül is?

Tavaly nyáron beindult a Huxit gépezet, amikor Kövér László úgy fogalmazott, hogy ha ma kellene szavazni uniós tagságunkról, akkor nemmel voksolna. A Magyar Nemzet és egyéb fórumok vitték a témát, végül megint kiderült, hogy még Orbán saját szavazói is uniópártiak, 4/5-ük nemet mond a Huxitra. Ez a forgatókönyv tehát nem jött be.

Orbánnak szüksége van az Unióra, hogy Közép-, valamint Délkelet-Európát begyűrve, régiós hatalommá emelje az országot. Ehhez a forrásokra szüksége van. Ingatlanokba és médiakonglomerátumokba fektet a térségben, jelen van Romániában, Szerbiában, Ukrajnában, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában, a kilépéssel pedig Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót sem vihetné be a hátán az Unióba, hogy antidemokratikus rendszerükkel épp őt erősítsék. Az elemzés végkövetkeztetése szerint, Orbán nem kilépni akar, hanem úgy átalakítani az Európai Uniót, hogy ne legyen jogi és pénzügyi következménye annak, ha nem tartja magát az uniós alapértékekhez.

Tehát amikor kampánynyitó beszédében az Uniót fenyegeti és a Huxitot lengeti be, akkor nincs abban semmi ellentmondás, csak logika.

Sokba fog még kerülni ez a jogállami küzdelem Magyarországnak és Lengyelországnak is – véli a Tagesschau, hisz 2020-ban Lengyelország 12 milliárd eurót, Magyarország ötöt kapott. Ráadásul a koronavírus-féle újjáépítési alapot még egyikük sem kapta meg, mert az erre kidogozott program nem felelt meg az uniós elvárásoknak. A tegnapi elítélő határozat ellenére egy ideje még keményebben lép fel a két kormányfő az Unióval szemben. Miközben az ellenkezőjére számíthatnánk. Ellenben az Európai Tanácsban meglesz a két országot elítélő, a szankciókat szorgalmazó többség. Hisz a jogállami mechanizmus alkalmazásához nem kell egyhangú szavazat. Márpedig, hogy csak a legnagyobbakat említsük, Németország, Franciaország, Spanyolország támogatja a pénzügyi támogatások megvonását. No, de ez jópár hónapot igénye vesz még – írja a Tagesschau.

Varga Judit kijelentései nem felelnek meg a valóságnak, amikor azt állítja, hogy a „gyermekvédelmi törvény” miatt ítélte el a magyar kormányt az Unió – értelmezi a történteket a Der Standard.

A New York Times nemcsak mérföldkőnek nevezte a szerdai döntést, hanem azt is állítja, hogy új korszak kezdődött Brüsszelben, az Európai Bizottság kezébe mind jogi, mind politikai értelemben új fegyver került széles értelmezési jogkörrel. Soha nem látott egység alakult ki a tagállamok között ennek a kérdésnek a megítélésében, ami egyben azt is jelenti, tovább durvul a két ország elszigetelődése az Európai Unióban. A verdikt Orbán számára a lehető legkritikusabb időpontban jött, amikor erős ellenzékkel néz farkasszemet.

Daniel Freund német európai parlamenti képviselő attól tart, hogy az Európai Bizottság azért igyekszik tompítani a bírósági döntés élét, nehogy az a vád érje, beavatkozik a magyar választási kampányba. Pedig kötelessége minél előbb megkezdeni a jogi eljárást, hisz így is hónapokba telik, mire bármi történik. Ellenkező esetben Orbán Viktor eléri, amit elve akart, húzni az időt minél tovább, hogy addig pénzügyi következmények nélkül megnyeri a választást.

Magyarország készen áll több tízezer ukrán menekült befogadására – írta meg Gulyás Gergely bejelentését az orosz Lenta portál. Igaz, hozzátette, hogy elsődlegesen azt szeretné, ha nem törne ki az orosz-ukrán-háború. Hasonlóképpen tenne Lengyelország is, azonban a brit külügyminiszter úgy fogalmazott legutóbb, mivel a kérdés nem aktuális, hisz jelenleg nincs háború, egyelőre nem akarnak foglalkozni a potenciális ukrán menekültek ügyével. RBK-Ukrajna azonban ezt kiegészíti azzal, hogy Orbán évértékelőjében, pontosabban kampánynyitó beszédében már jelezte, gazdasági visszaesést hoz, ha ellepik az országot az ukrán menekültek.

A JOGÁLLAMISÁG HIÁNYÁNAK ÉKES BIZONYÍTÉKÁVAL SZOLGÁLT A NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.17.


„Kultúrállamban az országos népszavazás névjegyzékébe való felvételről szóló hivatali értesítő nem szolgálhat kampányeszközként a népszavazást kezdeményező kérdései mellett” – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Megjegyezte, azt a jelenlegi köztársasági elnök sem merte megtenni, hogy az országgyűlési választást és az országos népszavazást egy napra egy jogi aktus keretében tűzze ki: két különálló határozatot hozott a két különböző ügyben. Ugyanakkor a Nemzeti Választási Iroda mintegy nyolc millió levélben arról értesítette a választópolgárokat, hogy egy névjegyzékben szerepelnek, és egy politikai akarat szerint kell szavazniuk. Ez a jogállamiság hiányának ékes bizonyítéka.


Mi az országos népszavazás lényege?

– Az, hogy az országgyűlés egy meghatározott kérdésben saját döntési jogosultságát átruházza a választópolgárokra. Az országgyűlés döntési jogosultságát az alkotmány (alaptörvény) vagy törvény határozza meg. Az országgyűlés hatáskörébe nem tartozó kérdésekben nem lehet országos népszavazást tartani. Az országos népszavazás másik alapvető formája az, hogy a választópolgárok visszaveszik az országgyűlés hatásköréből egy meghatározott kérdésben a döntési jogot, és maguk a választópolgárok kívánnak dönteni az országgyűlés helyett...

BUDAPEST OSTROMA UTÁN, FEL A VÁRBA

VISZONT.HU
Szerző: DÉSI JÁNOS
2022.02.13.


1945. február 13-án Buda is felszabadult. Mindez Lévai Jenőnek azt jelentette, hogy élete egy újabb durva – valószínűleg a legdurvább – megpróbáltatását is túlélte.

Persze az I. világháború csatái is rémisztőek voltak, és az öt év hadifogság, majd a szökés Szibériából Budapestig szintén tartogatott életveszélyes kalandokat. Ráadásul Lévai később sem ugrott el a veszélyek elől. Mint az akkori egyik legjelentősebb sajtótermék, Az Est munkatársa, meglehetősen hamar írt Hitler és a magyar szélsőjobb kapcsolatairól és már elég korán sajtóvitába keveredett Endre Lászlóval, aki később a zsidók halálba deportálását intézte. A „sajtóvita” termesztésen nem írja le mindazt, ami valójában történt. Endre László gödöllői szolgabíróként, majd Pest megye alispánjaként már igen korán egészen durva akciókat vezetett a zsidók ellen – olyanokat, amelyek még a maga korában is törvénytelennek számítottak, még ha a hatalom elnézően asszisztált is hozzá. De létezett még a sajtószabadságból valami. Lévai leleplező cikksorozatai után hosszú évekig járt a bíróságra, míg végül minden pörét megnyerte Endre Lászlóval szemben. Bár, mint megjegyezte, akkor, amikor újságírókat gyilkoltak Budapesten, mindez nem volt gyerekjáték.

Hamarosan megfosztják sikeres lapjaitól, később munkaszolgálatban próbálják elveszejteni, hogy aztán 1944-ben Endre László elérkezettnek lássa az időt, hogy bosszút álljon egykori vitapartnerén. Lévai ezt is túlélte – egy ideig egy kriptában húzta meg magát, majd a nemzetközi gettóban, a mai Újlipótvárosban. De ezekről a kalandokról máskor.

Mikor Pestet feladták a németek, január 18-án elsők között ér a pesti gettóhoz, hogy tudósítson a felszabadításáról – később erről könyvet ír, amely néhány éve újra megjelent.

Aztán elérkezettnek látta az időt, hogy jelentkezzen a szovjet csapatoknál. Kétségtelen ellenálló múltját színesítette, hogy egyik könyvét, amely az oroszországbéli hadifogság történetéről szólt, s amely igen sok kiadást megért, mint szovjetellenes művet tiltólistára tettek. Akadt tehát mit ellensúlyoznia is. Lévainak Szibériában volt öt éve arra, hogy jól megtanuljon oroszul. Ez a tudás és egy eldugott igazolvány, amely szerint vörösgárdista volt, most felettébb jól jött. Arról meg nyilván bölcsen hallgatott, amivel 1941-ben igaz magyarságát akarta bizonygatni, hogy ő a „bolsevikik által statáriálisan halálraítélt” volt, még 1920-ban, Szibériában.

Ma már nehéz kideríteni pontosan, hogyan sikerült villámgyorsan jó kapcsolatba kerülnie a Vörös Hadsereg képviselőivel. Később úgy mesélte, hogy csak besétált egy szovjet parancsnokságra, és megmutatta az igazolványát. Az tény, hogy pillanatok alatt bejárhatta például az éppen csak hogy felszabaduló Budapestet egy orosz gárdatiszttel.

Lévai az orosz katonákkal, ahogy ő fogalmazott „engedélyt kapott arra”, hogy 1945. február 12-én a végső ostrom előtt álló Budára átmenjen. Így valóban elsőként írhatta le az ostromot, a németek és a velük szövetséges magyarok legyőzését, s mindazt az elképesztő pusztítást, amivel a háború járt. Elsőként járt tudósítóként a Budai Vár alatti óvóhelyen berendezett szükségkórházban, s beszámolt az ott tapasztalt infernális állapotokról is.

Lévai úgy idézte fel később, hogy 1945. január elejétől néhány hónapon át, egészen április 4-ig egy különleges szovjet kommandónál teljesített önkéntes szolgálatot. Lehet, hogy így volt, ám naplója, amit pár éve rendeztem sajtó alá ( “Csak ember kezébe ne essek én” ), s ami életében sosem jelent meg, meglehetősen részletesen beszámol mindarról, ami 1945. január 24-ig történt vele, és ebben még csak utalás sincs ilyesmire. Tehát a sokszor emlegetett kapcsolatfelvétel legkorábban január 25-én – vagy az után – jöhetett létre.

A „különleges kommandó” parancsnoka Oreszt Rovinszkij Malcev gárda-főhadnagy volt.

„Katonai teendőin túl a Tolbuchin marsall vezette 3. Ukrán Hadsereg történelmi jelentőségű győzelmes előrenyomulását a Dontól a Dunáig – című könyvében írta meg. Ugyanakkor ez a kiváló író az átélt harci epizódokról – a Novoje Vremja haditudósítójaként is rendszeresen beszámolt. Harctéren írott novellái könyv alakban is megjelentek. Számunkra legérdekesebb az a kötet, amely Венгерские рассказы (Magyar történetek) címen jelent meg, díszítve kommandónk egy másik tagjának, Lobacsev hadnagynak remek rajzaival...

MEGFÚJTA A HARCI KÜRTÖT ORBÁN BALATONFÜREDEN – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.02.17.


Gyurcsány, baloldal, meleglobbi

“Munkára szólította a képviselőket, jelezve: a trehányságot és nemtörődömséget senkinek sem nézik el.” Több sem kell a szabadcsapatnak…

Ide sietett Varga Judit a kormányinfóról a „hivatalos teendői ellátására”

A NER-es elitképző „Milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket” elnevezésű rendezvényére.

Szijjártó Péter Nobel-békedíjat adna Donald Trumpnak

Az esetleges találkozóról azóta nem derült ki újabb fejlemény.

Nagy csendben érkezik Budapestre Orbán nemzetközi harcostársa

Csütörtökön nagy médiacsend által övezve látogat Magyarországra a leginkább botrányokról elhíresült Jair Bolsonaro.

Bolsonaro Moszkvában vendégeskedett, meg is állapodott Putyinnal a többpólusú világrendről

Putyin több mint két órán át tárgyalt oltásszkeptikus, populista brazil hivatali partnerével. Ehhez képest mutatjuk az asztalt:

Orbánt és a lengyeleket éltette a bolgár EP-képviselő a jogállamisági vitában – majd karlendítéssel távozott

Mindent elmondtunk…

Győzelemre segíthetnék az ellenzéket a kivándorolt magyarok, ha nem kellene órákat utazniuk a szavazáshoz

Velük ellentétben a határon túli magyarok – azok az állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük – levélben szavazhatnak, és nem kell távoli helyekre elzarándokolniuk.

Erdélyi fiatalok gyűjtik a támogatói aláírásokat Kecskeméten

Információik szerint napi 10 ezer forintos fizetést kapnak ezért, és a homokbányai önkormányzati munkásszállón laknak.

Szerbiában is április 3-án lesz a választás

Aleksandar Vucic számára a fő dilemmát most az jelenti, hogy a köztársasági elnöki székben folytassa, vagy inkább miniszterelnök legyen az elkövetkező években.

Mészáros Lőrinc öccse 838 milliós közbeszerzést nyert

Mészáros János 2020-ban már több százmilliós osztalékot vett ki a cégeiből.

Igazi csapdákat állított Budapesten Orbán-kormány, nincs belőlük menekvés

Több ezer milliárd forintnyi megkezdett fővárosi fejlesztés marad a következő kabinetre.

2,3 milliárdot kapott az MTÜ egy olyan imázsfilmre, amelynek nem található nyoma

Hadházy három hónapja próbálja elérni, hogy megnézhesse a produkciót, mely „Magyarország és a Kárpát-medence értékeit mutatja be”.

Tízezer dollárt kapott a Regőczi Alapítvány a torontói magyaroktól

Az adományt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át szerdán Balla Sándortól, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökétől Budapesten, a Sándor-palotában. Ez a Balla Sándor az a Balla Sándor, aki elnyerte a kanadai magyar kereskedőházra kiírt egymilliárdos tendert.

Téves döntés hozott a magyar gyógyszerhatóság

Oly mértékben megsértették a vonatkozó jogszabályokat, ami a döntés érdemére is kihatott és a bírósági eljárásban sem volt orvosolható.

Durvaország

Túl fogom tolni a narratívát, csak meg ne találjon a Barászka Poróka, mint a Háy Jánost. Metafora szerkesztő úr, metafora, mondaná az Író, de már rég nem Írónak való vidék Durvaország.