2020. augusztus 17., hétfő

„OLYAN, HOGY EGÉSZSÉGÜGY, MÁR NINCS” – INTERJÚ LANTOS GABRIELLA EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSERREL

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2020.08.17.


Hogyan védekezett az állam a koronavírus-járvány ellen, és mire kell készülnie az egészségügynek a második hullám előtt? Lélegeztetőgépekről, ágyfelszabadításról, központosításról és arról beszélgettünk, miért vicc, hogy három miniszter is irányítja az egészségügyet.

Magyar Narancs: A koronavírus-járvány alatt több írása is megjelent a 24.hu-n, az egyikben így fogalmazott: a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán, konkrétan az iskolák bezárásakor értették meg százezrek – tanárok, egészségügyiek –, hogy „a magyar állam nincs többé”. Mit értett egészen pontosan ezalatt?

Lantos Gabriella: Azt, hogy az állam nem képes közszolgáltatásokat nyújtani úgy, ahogy azt az alaptörvényben saját maga számára előírja. Nem képes garantálni az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz, sőt nagyjából alig garantál ezekből valamit. Éles különbséget tesz a Coviddal fertőzöttek és egyéb betegek között, az előbbieket érthetetlen módon kedvezményezve. Ez mind azt mutatja, hogy nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyeket az állampolgárok jogosan elvárnak tőle egy 21. századi európai államban.

MN: Írásában párhuzamot von az oktatási és egészségügyi rendszer között és azt mondja, a központosítás nem működik. Ez most, a járványkezelés során jobban kiütközött, mint eddig?

LG: Ez a járvány egy nagy teljesítményű nagyító volt, amely tűpontosan mutatta meg, hogy melyik intézményrendszernek mi a problémája. Azt láttuk, hogy az eddig úgy-ahogy működtetett rendszer nem garantálható tovább, ha a természet beakaszt egy botot a fogaskerekek közé. Mert nincsenek meg azok az alapmechanizmusok, amelyek ezt a centralizált rendszert alulról életben tartanák, hanem vagy úgy megy, ahogy van, vagy nem megy sehogy.

MN: Ez a központosítás hibája?

LG: A központosítást egy nagyon pontosan felépített, a munkafolyamatokat szigorúan betartó állam esetleg képes működtetni, ahogy például a kínai állam teszi. Irtózatosan központosítanak, de az állami bürokráciának kétezer éves hagyományai vannak, így például az oktatásban tökéletesen le tudják vezényelni a modernizációt is. Ma ahelyett, hogy Angliába vagy Finnországba járnának a szakértők matematikatanítási módszertanokat tanulmányozni, inkább Kínába mennek, mert a módszerük pontos és hatékony. Ehhez viszont nagyon komoly munkát kell beletenni az államszervezet felépítésébe, ez pedig nálunk nem történt meg. Nálunk központosítás van, emellett az államszervezet trehány, hanyag és korrupt...


SZABADALMAT KAPOTT AZ ELSŐ KORONAVÍRUS-VAKCINA KÍNÁBAN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2020.08.17.


Elfogadták Kínában a CanSino Biologics nevű, oltásokat fejlesztő részvénytársaság szabadalmi kérelmét az Ad5-nCOV nevű, koronavírus elleni oltásjelöltre múlt kedden – adta hírül a Reuters.

Az állami People’s Daily nevű lap szerint ez az első koronavírus-oltás, amely szabadalmat kapott a kínai szellemi tulajdon hivatalától. Ez nem azt jelenti, hogy az oltóanyag megkapta a hatósági engedélyt és használható, hanem csak azt, hogy elismerték olyan találmánynak, amely megfelel szabadalmazható fejlesztések ismérveinek.

Szaúd-Arábiában a közelmúltban jelentették be, hogy megkezdték a fázis III. klinikai kísérleteket a kínai CanSino által fejlesztett oltóanyaggal. A vállalat Brazíliával, Chilével és Oroszországgal is tárgyal arról, hogy ezekben az országokban kezdhesse meg a tesztelést.

A CanSino részvényeinek árfolyama a hírre 14 százalékkal emelkedett a hongkongi tőzsdén, Sanghajban pedig 6,6 százalékos volt a növekedés.

A koronavírus elleni oltások piacán az utóbbi hetekben felgyorsultak az események: a múlt héten Oroszország hirdette ki magát a vakcinaverseny győztesének, ezt azonban a szigorú engedélyeztetési rendszer kicselezésével érte el, kiváltva ezzel az Egészségügyi Világszervezet és a nemzetközi tudományos közvélemény rosszallását is...

BELARUSZ JÖVŐJE: MI JÖHET LUKASENKO UTÁN?

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: PCBLOG / Istrate Dominik
2020.08.17.


A politikai instabilitás Belaruszban akkora méreteket öltött, hogy Moszkva a katonai beavatkozást is napirenden tartja. Lukasenko a tüntetőknek szánt látszatengedményekkel és orosz katonai segítséggel próbálná megtartani hatalmát, de erre egyre kevesebb az esélye. Az óriásira nőtt társadalmi elégedetlenség függvényében valószínűnek tekintjük, hogy Belarusz Örményország példáját követi egy óvatos, Moszkvától nem elrugaszkodó demokratizálási kísérlettel. Oroszország számára ez sem jó forgatókönyv, de a tüntetések katonai agresszióval való leverésével még többet veszítene.

Miután a belorusz rendvédelmi és belbiztonsági erők brutális módon leverték az augusztus 9-ei választási csalás ellen és a demokrácia mellett kiálló békés tüntetőket az Alekszandr Lukasenkoval szembeni társadalmi ellenállás –a legtöbb nemzetközi es elemzői várakozásra rácáfolva – hihetetlenül felerősödött. Lukasenko várakozása, hogy „gesztusokkal” (pl. politikai foglyok kiengedése) és fenyegetésekkel (az orosz fegyveres erők behívása) meg tudja fékezni az ellenállást, nem teljesült. Ezrek csatlakoztak az ellenzék által meghirdetett sztrájkhoz, köztük olyan intézményekben, ahol a hatalom erre a legkevésbé számított, a munkabeszüntetés egyre szélesebb körű; valamint ezres, illetve tízezres tömegekben folytatják a tiltakozást és a sztrájkokat országszerte. Minszkben augusztus 16-án a független helyi sajtó becslése szerint 200 ezren tüntettek, ami a független Belarusz történetének legnagyobb társadalmi megmozdulása. A rezsim a korábban hagyományos támogatói rétegei körében is érezhetően vesztett népszerűségéből és egyre inkább úgy tűnik, hogy az irányítás kicsúszott a karhatalom kezéből.

Ahogy korábban is jeleztük, Oroszország és a Nyugat Lukasenkohoz fűződő viszonyától, a társadalmi elégedetlenség valódi mértékétől és a belorusz államfőt támogató elit és azon belül a karhatalom képviselőinek jövőbeli lépéseitől függ az ország sorsa. Mindezek függvényében két lehetséges forgatókönyvet vázolunk fel Belarusz számára. ..

„ITTHON RETTEG A POLITIKAI ELIT” – AZ ELSŐKÉNT TÁVOZOTT INDEXES KOKAINRÓL, MAFFIÁRÓL ÉS A JÖVŐRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.08.17.


Elsőként távozott az Indextől, amelynek talán legismertebb arca volt, de eddig nem szólalt meg. Dezső András most a Válasz Online-nak elárulja, miért mondott fel, miért nem tart a távozókkal azok tervezett új projektjébe és azt is, felhagy-e az újságírással. Jelenleg ugyanis nem újságot – könyvet ír. Az elsőt lapunk is méltatta tavaly; abban az alvilággal foglalkozott, az újban, amelyen Lupa-szigeti otthonában épp gőzerővel dolgozik, a kokain hazai útját tárja fel. A szigeten, ahová csak motorcsónakkal lehet átjutni, megfejtettük a magyar mentalitást, ahogy a sajtóviszonyokat is, valamint azt, hogy a hazai titkosszolgálat megpróbálhatott-e beszervezni magyar újságírót a közelmúltban. Interjú:...

PDSZ: A MÁSODIK HULLÁM KÜSZÖBÉN A KORMÁNY MÉG MINDIG CSAK ÖTLETEL ÉS ÍGÉRGET AZ ISKOLAKEZDÉSSEL KAPCSOLATBAN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.08.17.


A kormányzati kommunikáción végignézve azt láthatjuk, a következő tanév előkészítése sokkal inkább hasonlít valamiféle szómágia vezérelt sámánisztikus rituáléhoz, mint átgondolt szakpolitikai döntések sorához – vélekedik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) friss blogbejegyzésében.

A szakszervezet szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) saját vállának veregetéséből, és nagy ívű ígéretekből most sincs hiány: az oktatásért felelős minisztérium továbbra is úgy tesz, mintha az általuk digitálisnak nevezett, valójában sokkal inkább ad hoc megoldásokkal operáló karanténoktatás sikertörténet lenne. Azonban – ahogy arról mi is számos alkalommal írtunk már – az elmúlt hónapokat több-kevesebb sikerrel átvészelő pedagógusok, szülők és diákok pontosan tudják, hogy erről szó sincs.

A tanév kormányzati szintű előkészítésének lényege valahogy így néz ki a PDSZ szerint egy mondatban:

„Úgy teszünk, mintha nem lenne baj, ha mégis lesz, akkor majd meglátjuk, hogyan tovább.”

Pedig a karanténoktatás eddig is komoly anyagi és egyéb áldozatokkal járt a tanárok és a diákok családjai számára egyaránt, miközben sok ezer ember megélhetése került veszélybe a koronavírus-jávány következtében – emlékeztet a PDSZ.

A szakszervezet álláspontja ezzel kapcsolatban nem változott:

a kormány feladata mindenekelőtt a magyar családok anyagi támogatása. Éppen ezért követeljük, hogy a járványügyi vészhelyzet idején egészséges gyerekével otthon maradó szülő legyen jogosult táppénzre, és kapjon kiegészítő juttatásokat is, például a vészhelyzet hónapjaira megduplázott családi pótlék formájában.

A gyermeket nevelő családok számára ingyenessé tett internet ötlete gesztusnak tetszetős, de megoldásnak édeskevés, ráadásul semmit nem segít ott, ahol esély sincs digitális eszközök beszerzésére, mert például még a napi háromszori étkezés is gondot okoz. Az ingyenes internettel nem sokat tud kezdeni az a gyerek, aki akkor eszik meleget, ha elhozza az iskolából az ingyen ebédet, és aki számára a távoktatás kimerül a postán kapott vagy személyesen átvett fénymásolt feladatlapok kitöltésében


– írják...

RENDKÍVÜLI EU-CSÚCS LESZ BELARUSZ ÜGYÉBEN – MAGYARORSZÁG A LENGYEL KISEBBSÉGÉRT AGGÓDIK

MAGYAR HANG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2020.08.17.Rendkívüli uniós csúcstalákozót hívott össze ezen a héten szerdán déli 12 órára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A videokonferenciának egyetlen napirendi pontja van: a belarusz helyzet elemzése. Az események felgyorsultak Brüsszelben, hiszen múlt pénteken a külügyminiszterek tanácsa még csak arról döntött, hogy a tagállamok nem fogadják el a fehérorosz választási eredményeket, követelik a politikai foglyok szabadon bocsátását és felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki célzott szankciókat azokkal szemben, akik felelőssé tehetők a választás elcsalásáért és a békés tüntetők elleni erőszakért.

Egy magas rangú uniós tisztviselőtől megtudtuk, a tagállamok célja, hogy világos üzenetet fogalmazzanak meg. Ez az üzenet a következő: „Belarusz népének joga van meghatározni jövőjét és szabadon választani vezetőit.” Várhatóan azt is kimondják majd az állam- és kormányfők, hogy a válságból az erőszak megszüntetése, az eszkaláció csökkentése révén, párbeszéd útján és külső beavatkozás nélkül vezethető ki az ország.

Közben az Európai Parlament öt képviselőcsoportja – az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a Megújuló Európa, a Zöldek és az Európai Konzervatívok és Reformerek, vagyis csak az EU-szkeptikus Identitás és Demokrácia nem csatlakozott – közös nyilatkozatot bocsátott ki. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy Belaruszban új, szabad választásokat kell kiírni, és független megfigyelők jelenlétében lebonyolítani...

EGYSÉGES VÉSZFORGATÓKÖNYV ALAPJÁN KEZDENEK AZ EGYETEMEK ÉS A FŐISKOLÁK SZEPTEMBERBEN

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.08.17.


Minden szinten óvintézkedéseket ajánlott az ITM-nek az operatív törzs. Az intézményeknek saját tervet kell készíteniük.

Egységes eljárásrendet dolgozott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a felsőoktatási intézmények számára – derült ki a tárca hétfői közleményéből. A tanévkezdésre való felkészülés fő célja a koronavírus terjedésének megelőzése, a felsőoktatásban dolgozók és a hallgatók védelme, a képzés folyamatosságának garantálása. 

Az operatív törzs ajánlásai alapján dolgozták ki a felsőoktatási intézmények látogatására vonatkozó javaslatokat és a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjét. Az egységes iránymutatás szerint minden felsőoktatási intézménynek a járványügyi készültséget kezelő, folyamatosan aktualizált és a fenntartóval is egyeztetett intézkedési tervvel kell rendelkeznie. Ezek legfőbb pontjai:

- a felsőoktatási intézmény épületeit, rendezvényeit, tanóráit kizárólag egészséges, koronavírusos megbetegedés tüneteit nem mutató emberek látogathatják,
- a tünetmentes dolgozók és hallgatók esetében is elengedhetetlen az egészségügyi szabályok - gyakori, szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés - maradéktalan betartása,
- A jelenléti tanórákat lehetőség szerint úgy kell megszervezni, hogy a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen, amennyiben ez nem lehetséges, kötelező a maszk viselése,
- a kollégiumokba, a diákotthonokba beköltözés előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, és testhőmérsékletet kell mérni, amit naponta el kell végezni, és a tüneteket mutató tanulókat azonnal el kell különíteni,

- a szobák beosztása során törekedni kell arra, hogy egy-egy kollégiumi szobában azonos csoportokban tanuló, azonos tantermi órákat látogató hallgatók lakjanak,
- biztosítsák az online beiratkozás lehetőségét, és alkalmazzák a tanévnyitók, egyéb rendezvények megtartására vonatkozó ajánlásokat...

„EZERNYI SZÉGYENFOLT”: TÉNYLEG TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁST IDÉZŐ TRIANON-EMLÉKMŰVET LEPLEZNEK LE AUGUSZTUS 20-ÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VALLÓ ANDOR
2020.08.14.


Vendégszerzőnk újabb példákkal igazolja, hogy a rossz emlékű 1913-as minta alapján sosemvolt magyar nevek sokaságát vésték gránitba az új, Országház melletti Trianon-mementóra, melyet jövő héten avatnak. A fájdalmas konklúzió szerint a mesterséges nevek százai anno „mintául szolgáltak csaknem valamennyi utódállamnak, amely részesült a történelmi Magyarország feldarabolásából: ezek még erősebben alkalmazták az elvet, hogy az államhatalom a kénye-kedve szerint átírhatja a területén a települések neveit”. Múltfeltáró esszé...

A PESTI UTAKBA KÓDOLVA VAN A STRESSZ ÉS A GYORSHAJTÁS

INDEX
Szerző: Index
2020.08.14.


Lezajlott az Indexen a fővárosi sebességcsökkentésről szóló társadalmi vita, de autós oldalról valahogy nem akartak megszólalni szakemberek. Ezért megkerestük az egyik legnagyobb autós portál vezetőjét, hogy megtudjuk, ebből a szemszögből hogyan látják a trendeket és lehetőségeket. Interjú Papp Tiborral, a Totalcar főszerkesztőjével.

A társadalmi vitában kerékpárosok, közlekedésmérnökök, várostervezők szólaltak meg, az autósokat valahogyan senki nem akarta képviselni. Vajon miért?

Pedig elég nagy volt a gombafelhő, amikor a főpolgármester ledobta az atombombát. Picit mindig félek attól, amikor egy ilyen általános rendelkezést lengetnek be, részletek nélkül. Szerintem az autósok azért elég rendesen felhördültek.

Nem budapesti találmány, hogy a nagyvárosok belső részein csillapítják a forgalmat. A felhördülés itt is annak szólt inkább, hogy a 70-es sebességhatárokat 50-re csökkentenék. Később az is kiderült, hogy nem általánosan, inkább differenciáltan.


Én a Totalcar főszerkesztőjeként biciklizek, motorozok, gyalogolok, de használom a közösségi közlekedést is, mint bárki más. Szerintem Budapesten egy jelentősebb sebességcsökkentés egy csomó területen agyonvágná a közlekedést. Az Üllői út bizonyos szakaszai például tulajdonképpen a sebességtúllépésre vannak építve...

Ezt hogyan értsem?

Ha megnézi, több helyen hiába van 60-as tábla, 70 km/órára vannak hangolva a lámpák. Mindenki 70-nel is megy, ettől működőképes bizonyos szakaszokon az út.

De kell oda ekkora sebesség, legalábbis a belső részeken?

Nyilvánvalóan nem. Arról van szó, hogy ezeknek az utaknak van egy átbocsátóképességük, és nem lehet ezt ettől elszakítva kezelni. Az, hogy az egyik lámpánál mi van, befolyásolja az összes többi közeli csomópont közlekedését. Látszik, hogy érzékenyek ezek az összefüggések, és az is, hogy próbálják hangolgatni. Az senkinek sem lehet az érdeke, hogy ne haladjon a forgalom, mert az autók akkor a legszennyezőbbek, ha állnak a dugóban...

RÁADÁS: AZ INFORMÁCIÓS KOR GENERÁCIÓI

OFOE BLOG
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2020.Az infokommunikációs kor generációi

A JOGÁLLAMISÁG MAGYAR BAJNOKA NEM ÍTÉLI EL A VÁLASZTÁSI CSALÁST ÉS AZ ERŐSZAKOT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.14.


Orbán Viktor a jogállamiság bajnokaként szégyenítette meg Brüsszelt, oktatva az uniós nyugati országokat arra, hogy akik nem tartják be a jogállamiságot, azokat nem büntetni kell, hanem kizárni. Az EU nagyvonalúságára és felszínes hozzállására jellemző, hogy nem fogták szaván Orbánt azonnal és nem röpítették ki az EU-ból. Azt azonban mindenki tudhatta, hogy nem kell sokat várni, s orbán megmutatja nap mint nap, hogy mennyire fontos neki a jogállamiság. Ez Magyarországon maga a létállapot, de az uniós döntésekben is könnyen szaván fogható. Most például Magyarország az egyetlen tagország, amely nem támogatja a fehéroroszok elleni szankciókat.

Lukasenka Orbán nagy barátja, mint az összes posztkommunista fasiszta diktátor, amilyen ő maga is. A stílusbeli különbségek az Oroszországtól való távolságból fakadnak, de szinte elhanyagolhatók. Szabad válastzások egyik országban sincsenek. A két diktatúra közötti különbség az, hogy Lukasenka nem fárastzja magát azzal, hogy alkotmányellene störvényeket gyártson, amelyekkel látszólag törvényes látszatot ad minden diktatórikus intézkedésnek. Lukasenko elintézi gumibottal. Nem pazarolja a pénzt drága propagandára. Minek meggyőzni az embereket, ha fejbe ios lehet verni őket? Bunkósbottal is lehet pénzt rabolni, nem kell hozzá közbeszerzést játszani.

Orbán legalább őszinte, mert nem tagadja, mit gondol a demokratikus választásokról, és az elnyomással szembeni erőszakos fellépésről. A legteljesebb mértékben kiáll Lukasanka elcsalt választása mellett, amelyen megint 80 százalékos győzelmet aratott, ahogy Orbánnak a mindenkori kétharmad van beállítva. Pontosan csak annyi, hogy a parlamentnek semmiféle szerepe ne legyen, mert azt szavaztat meg, amit akar. Orbán a legmélyebben egyetért azzal, hogy akik nem fogadják el az elcsalt választás végeredményét, és nem veszik tudomásul, hogy a keresztény nemzeti identitást egyedül a diktatúra képviseli, azok külföldi ügynökök, nemzetellenes csőcselék, rendbontók, akiket félholtra kell verni.

Az Európai Unió vezetői most újra láthatják, mit ért Orbán jogállamiság alatt. A jog az, amit a diktátor megad. Mivel istenkirályként uralkodik, eleve elrendelés alapján, ő maga a nemzet megtestesülése, ezért a jogot ő osztja. Ez a jogállam orbáni értelmezése. Ezzel a felfogással pedig még mindig az Európai Unió tagja, az Unió pénzeli a diktatúráját, és azon dolgozik, hogy ilyen legyen az egész Európai Unió. Közönséges bűnözőt védelmez, aki lop, csal hazudik, és szétveri saját népét. Ezt Orbán nem ítéli el, mert egyetért vele. Ebben az esetben vajon mire számíthatnak, miben reménykedhetnek a magyarok?
...

„EGYRE INKÁBB SZERETNÉM MAGAMAT KEVÉSBÉ A VICCES, JÓPOFA HAJÓS ANDRÁSNAK LÁTTATNI”

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2020.08.17.  Beindult a sokak szerint 
  legszerethetőbb tévés sorozat, a 
  Dalfutár negyedik szériája – ami már rég
  a YouTube-ra költözött. Ezt az alkotók 
  azonban egyáltalán nem bánják, 
  hatalmas szabadságot ad számukra az 
  önállósodás. Amikor leültünk a két 
  producerrel beszélgetni, kiderült, hogy 
  Hajós András már nem is akar 
  mindenáron vicces lenni, és társával, 
  Jeli Andrással igazi producerekké 
  váltak. Szerencsére azért ezt sem 
  veszik annyira komolyan, 
  csak amennyire kell.


Bólints címmel már látható a Dalfutár negyedik évadának első szerzeménye, hétfőn pedig már megismerhetjük a második csapatot is. A Hajós András és Jeli András által kifejlesztett műsorban egy zeneszerzőt, egy szövegírót, egy producert és egy énekest hoznak össze, hogy alkossanak meg közösen egy dalt. Ami igazán izgalmassá teszi a zenés, szórakoztató dokurealityt az az, hogy a legkülönbözőbb világokban mozgó, egymást általában nem is ismerő zenészeknek kell együttműködniük, hogy megszülessen a közös szerzemény. (A Bólints zenéjét például Karácsony János, szövegét Egyedi Péter írta, amit aztán az Antares együttes „producált meg”, és Hegyi Dóra énekelt fel.)...

PÁRTKATONÁK URALMA – KIK ÉS MIÉRT CIRKUSZOLNAK A TISZTELT HÁZBAN?

168 ÓRA
Szerző: SEBES GYÖRGY
2020.08.17.... Magyarország európai helyéről beszélgettünk két szakemberrel. Egyikük sem volt soha parlamenti képviselő, de – mint miniszterek is – vettek már részt az Országgyűlés munkájában. Mindketten jól ismerik az Európai Unió működését. Balázs Péter közgazdász és diplomata, volt külügyminiszter és uniós biztos, Forgács Imre jogász, volt igazságügyi és rendészeti miniszter. Finoman szólva egyikük sem tartotta megnyugtatónak a magyar parlament működését.

„Már egy évtizede az jellemző, hogy a kormányoldalon mindenki uniszónóban énekel, vagyis ugyanazt a nótát fújja, és egyetlen karmester intésének engedelmeskedik” – fogalmazott Balázs Péter. Utalt rá, hogy a világban sokféle parlamenti munka látható, van, ahol még verekednek is a képviselők, olyat azonban, ahol a kormányoldal tömbszerűen szabotálja a fontos üléseket, nem nagyon tud említeni. Ez persze nem most kezdődött, 


2010 óta megfigyelhető, hogy nálunk a végrehajtó hatalom „táncoltatja” a parlamentet.

Magyarországon ugyanis könnyű kézzel át lehetett írni a választási törvényt, az Alkotmányt nemcsak torzóvá alakították, hanem szinte évente méretre is szabják. Nem működnek a fékek és ellensúlyok, s még a harmadik hatalmi ág, az igazságszolgáltatás is a kormányfő füttyszavára tevékenykedik. Ő jelöli ki a köztársasági elnököt is, miközben Balázs Péter szerint egy ilyen fiatal demokráciának az is jót tenne, ha ugyanaz a személy csak két ciklusban tölthetné be a kormányfői tisztséget. Orbán Viktor viszont már az ötödik választási győzelmére készül.

Forgács Imre azzal jellemezte a helyzetet, hogy a mai magyar Országgyűlés már csak paródiája az 1990-ben megszületett demokratikus parlamentnek. A volt külügyminiszterhez hasonlóan az elmúlt harminc év politikatörténetében ő is egyedülállónak nevezte a Fidesz–KDNP frakciójának súlytalanságát és politikai jelentéktelenségét. „Ezek a képviselők még azt is lelkesen megszavaznák, hogy a Főnök által előterjesztett törvényjavaslat szerint a Felcsút futballcsapatának kell megnyernie a nemzeti bajnokságot” – mondta. A civilizált Európában az sem fordulhat elő, hogy a kormánypártok az ellenzék elhallgattatására törnek, az ellenzéki képviselők kérdéseire egyszerűen nem válaszolnak, vagy a házelnök hatalommániás házmesterként gyakorolja magas tisztségét...


A LIBERALIZMUS KAPITALISTA TÁRSADALOM NÉLKÜL CSAK EGY KISEBBSÉG BELÜGYE

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.08.16.


...Magyarországon ma azok képviselik a szabadság ügyét az etnicizáló legitimációjú rablógazdálkodással szemben, akik végső soron ugyanúgy -- tudatlanságból ("forradalmi tudásból"), divatból vagy személyes érdekből -- ellenségüknek tekintik a kapitalizmust, mindössze a legalizált lopást képzelik el másképp, ti. "civilizáltan". (Legalizált lopásnak nevezem a magángazdaságban megtermelt nyereség elvonását azon a közösségi szükségleten felül, amit piaci alapon nem lehetne hatékonyabban, legalább hasonló közhaszon mellett kielégíteni. Ehhez a szinthez állandó, strukturált adócsökkentéssel lehet -- folyamatosan közelítve -- eljutni, de ilyen trend harminc éve nem létezik Magyarországon.)

Nem véletlen, hogy a szabadságnak nincs kultúrája Magyarországon, annak azonban nem kéne szükségszerűnek lennie, hogy ne is törekedjünk rá legelőször kellő elméleti belátással. De mégis ez a helyzet (nem törekszünk), és ennek megfelelően a szabadság ügyének nem tesz jót, hogy a hazai baloldali értelmiség tudja a magáénak (habár ezt se nagyon hangoztatja). A szabadság így egy tényleg kicsiny kisebbség belügye marad a maga kevéssé reflektált formájában is, és a többség a szabadságra vonatkozó minden megszólalást a kisebbség politikai terrorjaként (műszóval: racionalista konstruktivizmusként) él meg. Ám mivel a kisebbség nem tudja, hogy a társadalmi méretű szabadsághoz a kapitalizmus propagálása elengedhetetlen, nem látszik, hogyan tudna kitörni a zárványból, nincs tudniillik, ami kézzelfoghatóan mutathatná a tömegeknek a szabadság eredményeit.

Amíg a kapitalizmus értékeiről nincsen konszenzus a rendszerváltásra törekvő közvéleményben, addig nem lehet komolyan venni a szabadság ügyét sem ebben az országban (nincsen hordozója és operatív közege) és semmi sem fog javulni a szabadság siralmas kulturális állapotában.

EGYKÉK EZERMILLIÁRDOKÉRT – KÉSÉSBEN A DRÁGÁN VETT BABYBOOM

NÉPSZAVA
Szerzők: M. László Ferenc, Kósa András, Papp Zsolt
2020.08.17.


Ezermilliárdokat költ a kormány a születésszám növelésére, de évekig késett a fordulat. Idén elindult valami, ám távolról sem biztos, hogy kitartó trendről beszélhetünk.

A kisbabáknak kedvük támad megszületni” – jelentette ki büszkén Orbán Viktor 2013 februárjában, amikor az előző év kormányzati tevékenységét értékelte. Ám az akkori miniszterelnöki jövendölés nem jött be: 2013-ban 1600-zal esett születésszám, és a következő hat évben sem sikerült elrugaszkodni, elérni az elmúlt 20 év csúcsát, a 99,8 ezres számot. 

Az Orbán-kabinetnek nemcsak azért volt kínos ez, mert a fent említett magas születésszám 2006-ra, a Gyurcsány-kormány időszakára esett, hanem azért is, mert az elmúlt 10 évben a NER legfőbb célkitűzése a magyarság fogyásának megállítása volt. Tény, hogy Orbánék nem sajnálják a pénzt, évről évre emelik a családok támogatását. Járvány ide, gazdasági válság oda, ezen 2020-2021-ben sem változtatnak: számításaink szerint jövőre 31 milliárddal költenek többet, mint idén. A miniszterelnök 2013-as bejelentésekor már túl voltak többek között a családi adókedvezmény bevezetésén és a gyes reformján. Aztán – látva, hogy ez nem elég – minden évben bővítették a családtámogatási programot, 2015-2016-ban pedig úgy vélték, megtalálták a csodamegoldást. Éppen öt évvel ezelőtt nevezték át a szocpolt családi otthonteremtési kedvezményre (csok), majd kihirdették: aki három gyermeket vállal maximum tíz éves határidővel, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 milliós kedvezményes hitelt kaphat. Ez szíven találta a magyarokat – főleg, hogy azóta is bővítik a kedvezményezettek körét, növelik az összeget –, akik a nyugati modelltől eltérően nem szeretnek bérleményben lakni, saját tulajdonú lakásra vágynak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkkal azt közölte: öt év alatt 145 ezer család élt a csok lehetőségével. Idén júniusig mintegy 17 ezer szerződést kötöttek, az elmúlt években pedig 25 és 30 ezer között mozgott a szerződéskötések száma...

KIS HOLLAND BIZARR

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Vera
2020.08.17.


Edzeni sokféleképpen és sok helyen lehet, speciel nekem a temető körülbelül utoljára jutna eszembe ilyen szempontból, de hát nem is vagyok holland. Ugyanis mint Vera posztjából kiderül, Hollandiában ez is lehetséges, miként az is, hogy televarázsolják falfestményekkel az utcákat.

„Edzés a temetőben? Kissé furán hangzik, de Hollandiában ezt is meg lehet tenni. Sőt, várják azok jelentkezését akik épp ott szeretnének kalóriát égetni. A program Eindhovenben található, ingyenes és garantáltan kalóriaégető.

Az akció meghirdetői szerint az emberek több ezer forintnak megfelelő összeget hagynak ott az edzőtermekben ahelyett, hogy hozzájuk mennének ugyanazt a célt elérni.

Ezért még fizetniük sem kellene és még ingyen kávét is kapnak hozzá. Konkrétan egy eindhoven-i temető rendben tartására keresnek önkénteseket, azaz embereket kapálni, gyomlálni.

Jogos és logikus, nem?

Korábban erre a feladatra olyan „elítélteket” kaptak akikre a bíróságon büntetésképp munkavégzést róttak ki. Most viszont a koronára hivatkozva ezt sem lehet, a temetőkerteknek meg szüksége volna a karbantartásra.

Úgyhogy akinek lapos a pénztárcája de tréningezni/ fogyni szeretne vagy épp csak „felebaráti” segítségből mehet edzeni… a temetőbe. Kapálni...

EGY HEKTÓ ELÉG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.08.14.


Mostantól az Európai Unió valamennyi polgára adómentesen főzheti és fogyaszthatja pálinkáját, és ezt a kontinens korábban elnyomott, jogfosztott népei egyes-egyedül a magyarok vezetőjének köszönhetik. A jó hírt az MTI adta közre, forrása pedig a kormányzó urunk által vívott pálinka-szabadságharc rendkívüli és meghatalmazott haditudósítója, Tállai András. Heroikus küzdelmünk tíz évig tartott, mint a trójai háború, avval a különbséggel, hogy most nem egy öregedő némber hazafuvarozása volt a cél, hanem a szabad pálinkafőzésre vonatkozó ősi és elidegeníthetetlen jogunk újbóli érvényre juttatása, aminek híján végképp szarul éreznénk magunkat Európában, különféle idegen népek karéjába beszorítva mi, magyar emberek. Kormányzó urunk azért küzdött egy álló évtizeden át, hogy ezt a züllött, deprimáló, méltatlan környezetet valahogy mégis képesek legyünk elviselni. Hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, sőt a pálinka hungarikummá szentelése is. Ezt megint csak Tállai András haditudósító mondta bő négy évvel ezelőtt Mezőkövesden, az országos pálinkaverseny és országos pálinkakóstoló megnyitóján, de valószínűleg azt követően, hogy felelőssége teljes tudatában végigízlelgette az egész felhozatalt. Különben nehéz volna elképzelni, mért kellett az alcsúti fejedelemnek hatalmas harcot vívnia annak érdekében, hogy tetszése szerinti törvényt hozzon, köztestületet állítson fel, vagy hungarikummá nyilvánítsa a Golf-áramlatot, a sarki fényt vagy bármi mást, ami az eszébe jut. Ha viszont megfelelő mennyiségű tömény hungarikumot veszünk magunkhoz, minden azonnal világos lesz, mint a nap. Évente és személyenként egy hektó pálinka elég, ennyi az, amennyit immár adómentesen lefőzhetünk, utána gond egy szál se. Hibbant kormányzat nincsen, csak kevés alkohol...


SZÁNTÓ T. GÁBOR: AZ ELHALLGATOTT TRAUMÁK RONCSOLNAK, EMIATT A NEMZEDÉKEK KONFLIKTUSBA KERÜLNEK EGYMÁSSAL

KÖNYVESMAGAZIN.HU
Szerző: RÁTKAI ZSÓFI
2020.04.18.


Írhat egy író szimfóniát? Úgy tűnik, igen, hiszen Szántó T. Gábor legújabb regénye, az Európa szimfónia nemcsak címében, de négy részre tagolódó szerkezetében is a zeneművet idézi. A regény az 1945-1976 közötti időszakban játszódik Kolozsvárott, majd később Berlinben, egy román káder apa és egy magyar anya fiának, Andrásnak a történetét meséli el, aki a zene segítségével talál menekülési útvonalat Nyugatra. Itt egyúttal megismeri a szimfónia szerzőjét, a nyugat-berlini karnagyot, akinek vezényletével a múltba is betekintést nyer. A regény szerzőjével családi titkokról, megtévesztett értelmiségi ifjúságról, és arról beszélgettünk, hogy a történelem ismétlései vajon sorsszerűek-e vagy egy mintázat részei, amit mindig újraír, újra átél a következő nemzedék.
Hazatérés című novellájából film készült 1945 címmel. Hogy élte meg a film sikerét? Megvalósult, amit papírra vetett?


Tudomásul kell venni, hogy a film egy másik médium, mint az irodalom. Nem száz százalékig ugyanaz jelenik meg a vásznon, mint amit leírtál, még akkor sem, ha a forgatókönyvírásban is közreműködik az ember. Végig benne voltam a folyamatban, és elégedett voltam azzal, ami megszületett...


ITT OLVASHATÓ

MÁRIS RETTEGNEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.08.17.


Igen erős írás jelent meg nemrégiben a Magyar Hírlap nevű nemtudom miben. Ez a weblap leginkább MTI híreket posztol 0-24 órában, most mégis egy vélemény cikk-szerű dolog jelent meg rajta. A szerző kissé kacifántosabb módon, de lényegében arra kéri az ellenzék képviselőit, hogy inkább tűnjenek el a közélet környékéről és hagyják a nagyokat, a Fideszt kormányozni, hiszen ők már bizonyították, hogy erre képesek. A cikk azután jelent meg – lehet persze, hogy véletlen – hogy az ellenzéki pártok bejelentették, mind a 106 választókerületben közös jelöltet indítanak a 2022-es választásokon. Ez – amennyiben sikerül megvalósítani – azt jelenti, hogy a Fidesz 2010 óta először kerül nehéz helyzetbe és első alkalommal lesz kénytelen arra, hogy megvédje magát. A pálya persze elképesztő módon nekik lejt, mivel úgy változtatták meg a játékszabályokat, hogy csak és kizárólag ők nyerhessenek, ettől függetlenül még érdekes lehet a parlamenti választás.

Az emberek többsége évek óta könyörög azért, hogy legyen már végre összefogás, hiszen a felszalámizott ellenzék képtelen még csak meg is szorongatni az állampártot. Évekig nem törődtek ezekkel a hangokkal az ellenzéki oldalon, egészen a tavalyi önkormányzati választásokig, amikor a korábbiakkal ellentétben még akár sikernek is nevezhető eredményt értek el. Ugyan vidéken továbbra is elképesztő Fidesz uralom van, de Budapestet elveszítette Orbán. Ez egy hatalmas fricska volt, amely miatt a mai napig dühös a vezér. Nem véletlen az, hogy bünteti az ellenzéki vezetésű városokat, mióta csak teheti, és ezen szokását egészen biztosan folytatni is fogja még egy darabig. De térjünk inkább vissza a cikkíró gondolatmenetéhez, aki írását következőképpen kezdi:...

LEGYEN NEMZETI TÉVÉSULI!?

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2020.08.15.


Négy éve működik az M5 közszolgálati csatorna, és négy éve nem tudni, miért.

Hivatalos profilja természetesen van: ez lenne a MTVA oktatási-ismeretterjesztő-kulturális csatornája. És való igaz, oktatási, ismeretterjesztő, kulturális műsorokat sugároz és készít. Csak nem világos, hogy önálló csatornaként kinek, minek. Mi szükség van rá a döntően szintén kulturális profilú Duna és Duna World mellett? 

A kérdés már csak azért is jogosnak tűnik, mert a három csatorna előszeretettel veszi át egymás műsorait. A Duna – döntően magyar és kelet-európai – filmjei is gyakran pottyannak át útitársaihoz. A tévéműsor semmit nem árul el abból, melyik adás hol készült. Vagy talán hatékonyabb a kulturális tűzokádás, ha egy pápaszemes háromfejű sárkányból jön? Aligha, hiszen úgy tűnik, az M5 jelenleg az „ugorjuk át” csatornák listáján van. 

Itt akar a kormány eredményesen megvívni egy kis keresztény-nemzeti kultúrharcot? Ha igen, jó ez a próbálkozás? Ne feledjük, valamikor a Duna is hasonló céllal indult, de idővel erősen „elvilágiasodott”. Ami nem ártott a népszerűségének, és így a konzervatív szellemiség, a nemzeti hagyományok, a határokon túli magyar kultúra képviseletének sem. Az M3 archív anyagai pedig világossá tették, hogy nem kell félni a „komcsi” felhangoktól sem, mert az egykori Magyar Televízió ontotta a hazafias történelmi tévéjátékokat, és a nemzeti kultúrát felfedeztető ismeretterjesztő műsorokat...
ITT OLVASHATÓ

A MI PÉNZÜNKET AZ Ő ZSEBÜKNEK KIALAKÍTOTT ALAPÍTVÁNYOKBA TESZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Mikes Mirtill
2020.08.16.


...A lényeg; a zsebesek sunyi módon, barátságot vagy véletlent színlelve, a testi érintkezést kihasználva észrevétlenül ürítik ki az áldozataik zsebeit és az eltulajdonított értékeket a banda tagjai kézről kézre adva tüntetik el a málé szájtátik elől. Gondolom vagy legalább is remélem, az eltulajdonítási eljárás módszertani elve tiszta: Valamit kimozdítani a stabilitásból és a migráns muszlim tudós, Kaja Ibrahim nevével fémjelzett és szabadalmaztatott sokmozgásos, liberálisnak induló külső beavatkozás sorozattal materiális keresztény értékké alakítani. (állítólag a kisebbik kormányzó párt nem tartja kizártnak a tudós szentté avatását, ha Toncsi bácsitól vette a letelepedési kötvényt és az Erzsébet utalványának mindhárom zsebét a pártkasszába ürítette, de ha fű alatt jött, a Vakondi alagúton, akkor sztornó, mert Gyurcsány…).

Vegyük úgy, hogy idáig megvan kendnek. Most jön a nehezebb, de még mindig érthető, amit kend egyszer már értett. Tudja, amikor belép a népmesei elem a piros pettyes ülepűnél és az adóforintunk elveszíti közpénz jellegét. Ez is megvan? Akkor most mégse a kiteljesedésről írnék, mert elfelejtem a nagy hírt: a keleti nyitás kulcslyuka, a szeretett szomszéd, Lukasenka magyaros győzelmet aratott. Szó szerint elsöprőt. Egy nőt Litvániáig söpört, mert ujjat húzott vele, a demokrácia eddig kb. 6 ezer híve meg a hűvösön vészeli át a meleg napokat.

Szóval visszatérve a magyar népmesére, hol volt, hol nem volt, volt egyszer, de tényleg volt egy rahedli felhalmozott népvagyon. Nemzeti! Tudja abban az időben, ami az udvari történészek szerint az az idő nem volt. Viszont szavahihető régi öregek tanúsítják. Orvosilag is. Ízületi fájdalmak, gerincsérv, visszér, szilikózis és társai hitelesítik, hogy vagyonos ország voltunk. Közvagyonos. Gyárak, állami gazdaságok, szövetkezetek majd tízmillió tulajdonossal. Meg focizni tudó magyar focisták. De tényleg. Ahogy telt múlt az idő, a tulajdonosok többsége növelte a felhalmozást (pl. a focisták csempészett orkán kabáttal és nejlonharisnyával is), a mohóbb diktátorok egyike – másika, ki kevesebbet, ki többet csipegetett belőle. Ha a többség észrevette a torkoskodást, akkor volt ám enyje-bejnye. De akkor mindenki konfekcióban járt. Egyforma zsebbel, ha érti, mire gondolok?

Ahol nagyobb volt a dudor a zakón, akkor tudta a diktátorkodó nép, hogy gebines, benzinkutas vagy lángossütő az illető és nem MSZMP titkár, ezért nyugodtan szidhatták közösen a kommunistákat. És most a kis nyikhaj, a KISZ ajánlással ingyen diplomát szerzett hirtelen keresztény értelmiség még meg se volt szaporulata ragozza azok múltját, akiknek naponta legalább egyszer kijárna a kézcsók, amiért kivakarták amnéziás eleiket abból a nyomorúságból ahová a papok által megszentelt labanc csizmák ezer év alatt taposták. Mert bizony hozzájuk képest Habsburg Ottó ma Lenin fiúnak számít a szociális érzékenysége miatt.

Hoppá! Most azt hisz kend, hogy én. De nem. Hanem én csak egymás után tudom leírni azt, amit egyszerre beszéltek ott a sorban, és ettől olyan se füle, se farka, amit írok. Nem tudom miként kell ezt a leírást jól csinálni, de kend ráér kibogarászni, hogy mi hogy van/volt, nem görcsölök sokat rajta, mert lecsót kell csinálni. Meló, dőzsi van, ütök rá tojást is, kell az erő!

Ja. Mármint a zsebesek? A szakrendelő előtti sorban eddig jutott a konzultáció. A gyógyszertár előtt újra összeverődött a sor, de a cukrosok miatt radikalizálódott az eszmecsere. Éhesek és emiatt agresszívebbek voltak. Még inkább egymás szavába vágtak. Ahogy én kiokumuláltam a szózivatarból: Ma már csak az úri szabók által varrott zsebeket tömik. Egymásnak. A miénkből. De már az is kevés ezeknek a sáskáknak. A mi pénzünket az ő zsebüknek kialakított alapítványokba teszik, és ettől a mozdulatsortól az illiberális ipari méretű zsebtolvajlás volumenét tekintve túlszárnyalja a banánköztársaságokét. Ez abból is látszik, hogy a banán ára fele az alma árának. Kend szerint is, vagy csak alulról látszik így?

Bütyökfalva, 2020. augusztus 15.

SZERELEM EZ, NEM VITÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.08.16.


...A munka és a tanulás a kulcsa mindennek! Hogy ezek közül melyikhez van bármi köze is Mészárosnak, azt nem tudom, mivel nem pont arról híres, hogy oxfordi diákoknak tartana diplomaosztó beszédeket, a fiatalságot ellátva nagyszerűbbnél nagyszerűbb tippekkel. Mészáros nem egy zseni, azt hiszem, ezt mindenki belátja, hiszen ha az lenne, nem gyűlne meg a baja alapvető összetett mondatokkal sem. Ettől függetlenül a tanulatlanság még nem feltétlenül kizáró ok, ha azt nézzük, hogy a jó üzletemberek sem feltétlenül az iskolázottságukról híresek. Legalábbis nem a szó legszorosabb értelmében, hiszen Simicska Lajos sem egy buta ember, de ahhoz, amit csinált, kétségtelenül értett. Hogy mennyire volt legális amit tett, az már egy más kérdés, de nem hiszem, hogy egy szinten van a Fidesz volt és jelenlegi oligarchája. Pontosabban strómanjával.

Mészáros csak a név Orbán személyes vagyonához, nem több ő, mint egy bábu, aki majd elviszi a balhét, ha esetleg arra lesz szükség. Nyilván ezért Mészárosnak bőven csurran-cseppen egy kis pénz, de senki se gondolja azt, hogy ő a vagyon valódi birtokosa. Ő mégis úgy tesz, mintha az lenne, talán már maga is elhitte ezt a mérhetetlen hazugságot, hiszen elégszer elismételte a kormányzati felületeken. Csak hát mi lesz ezzel a nagyszerű üzletemberrel, ha leáldoz az Orbán-kormánynak? Mi lesz ezzel a zsenivel, ha a piacról kell majd megélni és nem Orbán kegyéből? Mi lesz, ha valódi döntéseket kell valaha is meghoznia, amely ténylegesen is befolyásolja majd üzletei létét? Mészáros nem vállalt soha és nem is fog vállalni a jövőben sem kockázatot, hiszen nem ő az, aki meghozza a valódi döntéseket. A cégeit egy teljes csapat irányítja, mint ahogy ezeket a döntéseket is szakemberek hozzák meg. Neki ehhez semmilyen valódi köze nincs. Ezt ő maga is ímmel-ámmal, de beismeri, noha nyilván másra gondolt az alábbi idézetnél, mint arra, ami az emberek többségének eszébe jut azt olvasva.

"Szerencsésnek is kell lenni, illetve hát az nem rossz, ha az embernek van olyan társa, majd az életében vagy összejön egy olyan társ, akivel ezeket az akadályokat közösen tudják venni."

Itt ő nyilván a feleségére célzott, csak hát mindenki tudja, hogy ez a társ nem más, mint Orbán Viktor. Neki köszönhet mindent, hiszen a közpénzek odaítélése nem feleségétől, hanem Orbántól függ. Ez már egy családdá alakult, ami igencsak hasonlít a Maffia-családokhoz, amelyek Olaszországban és később a nyugaton is hódítottak. Ez sem más, csak épp máshogy hívjuk. Mészáros Lőrinc tehát nyilvánosan is köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, amiért eljuttatta őt oda, ahol most jár. Az emberek többsége azonban nem győzi kivárni ennek a végét, hiszen mint ahogy Simicska esetében, úgy itt sem várható happy end. A kérdés már csak az, hogy Mészáros külföldre távozik még időben, vagy az ország valamelyik rácsokkal díszített épületegyüttesébe. Mindez csak attól függ, hogy meddig kell még várnunk a rendszerváltásra.

BEÜTÖTT A VÁLSÁG: NAGYOT UGROTT HIRTELEN MAGYARORSZÁG ADÓSSÁGA

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2020.08.17.


Az első negyedév végén tapasztalt 66,8 százalékról június végére a GDP 71,9 százalékára emelkedett az államháztartás bruttó konszolidált adóssága – derül ki az MNB hétfő reggel publikált előzetes pénzügyi számláiból. A mostaninál magasabb adósságot utoljára 2018 harmadik negyedévében láttunk, vagyis a válság máris két év izzadságos adósságcsökkentését tette semmissé. És ezzel még nincs vége, 
az év végére tovább emelkedhet a ráta.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévével záruló egy évben a GDP -4,9 százalékát tette ki (-2277 milliárd forintot) – olvasható a jegybank jelentésében. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévével záruló egy évben a GDP 5,8 százaléka volt (2669 milliárd forint).

A legnagyobb figyelem persze a GDP-arányos államadósságot övezi a jelentésben, ez az Eximbank nélkül 70,2%-ra, azzal együtt pedig 71,9%-ra emelkedett. Mi évek óta következetesen utóbbival számolunk, hiszen az Eurostat ezt a módszertant tekinti megfelelőnek...

„A KORLÁTLAN HATALOM ELŐBB-UTÓBB VISSZARÚG” – MOHÁCSI JÁNOS KAPOSVÁRRÓL ÉS A SZÍNMŰVÉSZETIRŐL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.08.17.


A legendás kaposvári társulat rendezője volt, majd az ottani egyetem tanára lett. Őt is Vidnyánszky Attila rúgta ki annak idején a Kaposvári Egyetem Színházi Tanszékéről. Van-e párhuzam aközött, ami Kaposváron és ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt? Van-e még esély jó kompromisszumokra, vagy a kultúrharc újabb áldozata lesz az SZFE? Ezeket is megkérdeztük Mohácsi Jánostól, akit idén Radnóti Miklós Antirasszista Díjjal tüntettek ki.

Meglepte, hogy Vidnyánszky Attilát nevezték ki az SZFE kuratóriumának elnökévé?

Nem lepett meg, mert attól kezdve, hogy az SZFE demokratikusan megválasztott rektorát, Upor Lászlót nem nevezték ki, várható volt, hogy ez fog történni. Gondoltam, hogy nem állnak meg félúton, és folytatni fogják a színművészeti elfoglalását.

Csakhogy Vidnyánszky párhuzamosan a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese is. Összefér ez a kettő? Nem etikátlan?

És ha etikátlan, akkor mi van? Majd kitalálnak erre is valamilyen magyarázatot vagy megoldást. De az az igazság, hogy én nem nagyon foglalkozom már ezzel. Félretolom. Szolidáris vagyok az SZFE-vel, voltam tüntetni, de nem ez határozza meg a hétköznapjaimat...

ORBÁNRÓL AZT FELTÉTELEZIK, SEGÍT MAJD LUKASENKÁNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.08.17.


Lukasenka lobbistájaként Orbán megrövidítheti a Minszk elleni szankciós listát Brüsszelben. Leslie Mandoki magyar vonatkozású új albumáról közölt kritikát az egyik neves zenei magazin. Szent Istvánról Los Angelesben. Ellenzéki összefogás Orbán Illiberlizmusa ellen. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

A moszkvai Argumenti Nigyéli (A hét argumetumai) beszámol arról, hogy Magyarország feltehetően megrövidíti, esetleg módosítja azt a névlistát, amely alapján uniós szankciókat vezetnek be belorusz személyek ellen – tekintve uniós utazásukat és külföldi bankszámláik befagyasztását. A brit Guardian is megírta, hogy ugyan Magyarország 26 másik tagállammal együtt beleegyezett a szankciók kivetésébe, ugyanakkor – mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) belarusz elnök lobbistájaként tartják nyilván az Unióban, nem kizárt, hogy a most összeállítás alatt lévő listát megnyirbálja majd Magyarország.

A Something Else zenei magazin – amely amerikai, angol és a világ számos tájáról gyűjtött be szerzőket, és amit a New York Times-tól kezdve a Jazz Timesig számos helyen idéznek – Leslie Mandoki új albumát, a Mandoki Soulmates, Mandoki Lelkitársai-t mutatja be. Az album – noha külföldi zenészekkel készült – alcímében hirdeti: Hungarian Pictures – Magyar Képek. A kritika kiemeli a műfaji sokszínűséget – szól itt a funky, a blues, a jazz, brit jazzrock, ballada zongorán elmesélve, és Mandoky lánya, Júlia pedig a smooth jazz és a pop rock műfajában ad elő, énekel. A dalok szövege alapján úgy tűnik, Mandoki politizál – egyik dala a Fridays for Future – mintha a Németországból indult klímavédelmi mozgalom indulója szeretne lenni, foglalkozik bolygónk égető gondjaival a szegénységtől kezdve az erőszakig. Az album német kiadásban jelent meg. Ott már egyébként tavaly ősszel bemutatták. Magyar vonatkozása ott a legerősebb, ahol Bartókot és Kodályt, a tradicionális magyar népzenét idézi.

A Los Angeles-i Angelus katolikus kiadvány ’A nap szentje” rovatban rövid cikkben ismerteti – feltehetően az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnephez is időzítve – István király életét és a kereszténység felvételének magyarországi történetét. De közvetlen apropója a vasárnap megjelent cikknek Szent István augusztus 15-i halálának a napja 1038-ban.

Az Israel Defense – Izrael védelme portál David Cornstein amerikai nagykövet szavait idézve számol be a magyar kormány eddigi legnagyobb, mintegy 300 milliárd forintos amerikai katonai beszerzéséről, illetve az arra vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásáról. A cikk kontextusba helyezve ír arról, hogy ez is része annak a folyamatnak, amelynek során kelet-európai országok évek óta fokozatosan növelik katonai kiadásukat és korszerűsítik hadseregüket. Idézik Orbán Viktort, aki erre 2015-ben tett is ígéretet, és annak megfelelően szán egyre több pénzt a NATO kötelékén belül, ami 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát. A 2021-es költségvetés szerint 778 milliárd forintot tervezett be a katonai büdzsébe a magyar kormány.

Az EURACTIV beszámol a magyar ellenzék által aláírt szándéknyilatkozatról, amely szerint közösen indulnak Orbánnal szemben a 2022-es választásokon. A cikk úgy fogalmaz, hogy a hat ellenzéki párt a nacionalista Orbánt azzal vádolja, hogy Magyarországot önkényuralmi rendszerbe süllyeszti, eltávolítja az európai értékrendtől. Az Orbán-kreálta illiberalizmus miatt az ország állandó összetűzésbe kerül az Unióval. Amennyiben az ellenzék képes lesz a szavazók felét megszólítani, úgy közös indulásukkal Orbán sebezhetővé válik – véli a lap.

EGY ÉVVEL AZ ÁTADÁS UTÁN IS DRÁGULHAT A 14 MILLIÁRDOS SZEGEDI STADION EGY VÍZVEZETÉK MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.08.17.


A Szent Gellért Fórum termálfűtésének felesleges vizét egy 2,6 kilométeres vezeték segítségével vezetnék el a béketelepi csatornába. Ehhez át kell fúrni a kétszer két sávos 5-ös út alatt. A közbeszerzési eljárást a napokban írták ki, árat azonban nem határoztak meg. Így egyelőre nem tudni, mennyivel nő az amúgy sem olcsó stadion kivitelezési költsége. 

“Vállalkozási szerződés a Szent Gellért Fórum fűtési célú termálkútjához kapcsolódó lefűtött termálvíz eldobó vízvezetékének építésére” – erről jelent meg közbeszerzés a napokban. A szegedi püspöki stadiont termálvízzel tervezték fűteni, de mint megírtuk, az átadás után kiderült, hogy az eredetileg tervezett rendszer alulméretezett.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által felhúzott 8 ezer fős stadiont a kormánykedvenc Market Zrt. építette, az eredeti szerződés szerint nettó 9,4 milliárd forintért. De ez a pénz nem volt elég, a szerződést többször módosították, utoljára 13,4 milliárd forintra...