2020. január 1., szerda

RÁADÁS: 30Y - FISHING ON ORFÜ (2015)

YOUTUBE
Szerző: 30Y / BECK ZOLI
2015.


0:00 Felhő
3:07 Egy perccel tovább
7:24 Teremtős
11:43 Disszidálok
15:00 Ül és vár
18:40 Városember
24:13 Ünnepel mind aki él
27:40 Szívemhez szorítom
32:13 Pécsi tánctanár
37:30 Bogozd ki
40:51 Öltöztetnéd megint
44:00 Egypár
46:30 Ahogy elképzeltem
49:42 Defender
54:30 Sötét van

ITT NÉZHETŐ MEG


30Y - Fishing on Orfű 2016 (Teljes koncert)
30Y - Fishing on Orfű 2017 (Teljes koncert)
30Y - Fishing on Orfű 2018 (Teljes koncert)

RÁADÁS: KISPÁL ÉS A BORZ - FISHING ON ORFŰ 2010

YOUTUBE
Szerző: KISPÁL ÉS A BORZ
2010.00:00. Kapcsolj le mindent
03:35 Ha ez a vég
06:45 De szeretnék
11:25 Nem fáj
13:45 Presszó rock
18:00 Van-e nálatok alkohol
23:45 I like Gemenc
27:55 Lefekszem a hóba
30:25 Kicsi csillag
33:35 Kicsit hadd
37:20 Emese
40:04 Zsákmányállat
44:40 Többiektől
48:00 Szívrablás
52:20 A következő buszon
56:59 Etetés 1:01:40 Autók a tenger felé 1:05:10 Szőkített nő 1:09:00 Még egyszer (előtte Popcorn)
1:18:40 Húsrágó, hídverő
1:21:40 Ha az életben

ITT NÉZHETŐ MEG


Kispál és a Borz - Fishing on Orfű 2014 (A teljes koncert)

RÁADÁS: PALYA BEA - SZABADON

YOUTUBE
Szerző: PALYA BEA
2014.01.10.


  Szabadon...
  
  ITT NÉZHEŐ MEG

AZ ILLIBERALIZMUS VERESÉGET SZENVEDETT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN - CSAK MAGYARORSZÁGON VERT GYÖKERET A KERESZTÉNYFASIZMUS, AMELY MÓDSZERESEN ELPUSZTÍT MINDENT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.01.


A magyarok 2010 és 2013 között elkövetett mulasztásai miatt az illiberális keresztényfasizmus egyedül Magyarországon tudott megkapaszkodni, az évszázad első évtizedében nem tudta átvenni a hatalmat a világ felett. Pedig jogosak volt az ezzel kapcsolatos félelmek. Emlékezzünk, milyen rettegéssel kellett várni egy időben minden demokratikus választást Nyugat-Európában, mert fennállt annak veszélye, hogy a szélsőjobboldal átveszi a hatalmat az európai demokráciákban is. Ha ez megtörtént volna, még az sem azzal lett volna egyenlő, hogy azonnal az Orbán-féle, demokráciának álcázott fasiszta diktatúra jön létre. Ezt bizonyítja, hogy amikor az olasz fasiszták kormányra kerültek, őket még demokratikusan meg lehetett buktatni, és az ország alkotmányos demokráciája nem omlott össze.

Orbán rendszere is megbukott volna már, ha két feltétel teljesül: 1. Ha 2010 és 2014 között a valamennyire demokratikus ellenzék és/vagy a magyar nép ragaszkodik az alkotmányossághoz, és nem engedi meg leépíteni a hatalmi ágak szétválasztásának rendszerét, nem engedi kivégezni a szabad sajtót és megakadályozza, hogy Orbán demokratikusan leválthatatlan legyen. 2. A második feltétel, hogy az ellenzék pártjai közül legalább egyetlen párt kitart a jogállami felfogás mellett, miszerint Orbán Viktor és bűntársai 2010 után államcsínyt követett el, megdöntötte az alkotmányos rendet, és nem legitimálja a rendszert. Ha maradt volna egyetlen elvszerű párt, amely nem korrumpálódik, és amely megmarad az igazság útján, amelyhez a rendszer ellenfelei csatlakozhattak volna. Ám a kettő közül egyik feltétel sem teljesült.

Ezért az orosz Ivan Iljin-féle keresztényfasizmus egyetlen országban jött létre a legtisztább formában, és az még csak nem is Oroszország, hanem Magyarország. Magyarország volt a leggyengébb láncszem, ahol a feltételek adottak voltak ehhez: az országnak több mint egyharmada elkötelezett és nyílt fajgyűlölő antiszemita, politikai értelemben az antiszemiták aránya a 60-70 százalék közé tehető. Az illiberalizmus pedig antiszemita rendszer, a keresztényfasizmus a zsidónak minősített társadalmi szabadságot, az egyéni jogokat, a jogállamiságot és törvényuralmat kérdőjelezi meg. Emellett a Horthy-rendszerben ennek a hagyományai megteremtődtek, amivel a magyar nép soha nem számolt le. Ezen kívül pedig a vezér szerepét betöltő fasiszta apa-figura, a paternalizmus a legprimitívebb formában itt maradt fenn.

Ehhez társul az egyéni boldogulás, a szabadrablás és a jólét iránti mindennél erősebb vágy, amely a legteljesebb mértékben felülírja azokat a szellemi javakat, értékeket, eszméket és demokratikus normákat, amelyek nélkül ez az átmeneti boldogulás és jólét bukásra van ítélve. Diktatúrában nincs jólét csak egy szűk rétegnek. A fasiszta állam megvonja a szociális juttatásokat, kiéhezteti az oktatást, egészségügyet, tartózkodik ezért a polgárok túlzott megadóztatásától, és engedi az üzletet azoknak, akik nem ellenfelei a rendszernek, mindezt megtámogatja az uniós pénzekkel. Ez pedig azt a hamis hatást és érzést kelti, hogy “soha nem éltünk ilyen jól”. Ezek a rétegek haszonélvezői és kedvezményezettjei a fasiszta rendszernek és ezért nagy támogatói is lesznek. Nem érdekli őket, hogy ez hosszú távon romba dönti az egész társadalmat. Ha ez bekövetkezik, akkor lázonganak majd, megfeledkezve arról, hogy ez volt az ára annak, hogy olyan jól érezték magukat a diktatúrában...

AZ ELMÚLT EGY ÉV 2.

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2020.01.01.


Megint elmúlt egy év Orbán kormányzásával Magyarországon. Azt természetesen mindenki maga dönti el, hogy jobb vagy rosszabb lett az élete ebben a 365 napban. A mi – szubjektív – összeállításunk nem a reményt tükrözi. De hát erről írtunk mi. Tallóztunk az írásokban. Emlékezzünk együtt!

ORBÁNNAL ILLUSZTRÁLJA A DEMOKRÁCIÁT LEBONTÓ, FASISZTOID DIKTÁTOROKRÓL SZÓLÓ ÍRÁSÁT A VILÁG EGYIK VEZETŐ LAPJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.01.


A The Times szerint ugyanakkor Magyarországon némi külső megrázkódtatás vagy belső válság hatására megkérdőjeleződhet a rendszer legitimitása.
Orbán Viktor fényképét mellékelte a brit The Times első számú illusztrációként ahhoz a cikkhez, amely arról szól, hogy izmaikat mutogatják az erős emberek, miközben világszerte megrendül a demokráciába vetett hit. Az autokraták az eltelt évtizedben alaposan kiaknázták a gazdasági stagnálást, az általános elégedetlenséget és a közösségi médiát, hogy aláássák a nyugati liberalizmus alapjait. Jönnek fel a kemény fiúk, visszaesőben a jogállam, a populista hullám egyre terjed. Az évezred kezdetétől jó volt ez a 10 év volt a diktátoroknak. A magyar miniszterelnök azzal büszkélkedik, hogy létrehozza az illiberális demokráciát. Putyin egyre kevésbé tűri meg az övétől eltérő véleményeket. Látszólag szilárd demokráciák, például Törökország, Brazília és az USA megadta magát olyan vezetőknek, akik le akarják bontani a demokratikus intézményeket. 


A legújabb felmérés alapján Yascha Mounk, a Johns Hopkins Egyetem politológusa arra jutott, hogy Nyugaton egyre kevesebben bíznak a demokráciában, mégpedig három ok miatt: 

1. megrekedt a gazdaság, csökken az életszínvonal, 

2. sokan fel vannak háborodva, mert úgy gondolják, hogy életmódjuk gyakorlásában gátolják őket a migránsok, a melegek és mások, 

3. az erős emberek a közösségi médián keresztül sokkal könnyebben képesek megszerezni a tömegek támogatását, illetve meg tudják kerülni a hagyományos intézményeket...
Következésképpen nem kevesen úgy érzik, hogy magukra hagyták őket, lenézik őket a politikusok, és a gyerekeiknek rosszabbul megy majd a soruk, mint nekik... 

ITT OLVASHATÓ 

MIÉRT NEM TART A MAGYAR ELLENZÉK AMOLYAN TED-ELŐADÁSOKAT?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.31.


Tegyük fel, a magyar ellenzék jobb része -- és vele a demokratikus-liberális gondolat, a piacgazdaság, a teljesítményelvűség stb. -- a hagyományosan képességhiányos magyar politikai kultúra áldozatának tekinthető; nem tud érvényesülni, mert közegünk inkább kedvez az etno-nacionalista populizmusnak, az államelvűségnek és a felelősséghárító ellenségkeresésnek, röviden az össznépi hülyeségnek. Ez egy szép feltevés, noha az igazság kedvéért szögezzük le gyorsan, hogy nem igaz: a magyar ellenzék kicsiny, jobb része is valamennyire osztozik az általános képességhiányban és erősíti azt -- már csak azért is, amit itt lejjebb hiányolok a munkásságából. (A Momentum tagsága közben nyilván nem az a minőség, mint a szoci párté vagy a dk-é, a Párbeszédé is jobb ez utóbbiaknál stb.)

Tehát ahhoz képest, hogy az ellenzéki jobb minőségű része magát is jobb minőségűnek tartja (hiszen nem jött volna létre különben), nagyon érdekes, hogy nem tesz semmit a választói kompetencia erősítése érdekében, ezzel bővítendő annak a minőségnek a piacát, amelyet (az ellenzék jobb minőségű része) hite szerint képvisel. Az ellenzék nem teszi témává a demokráciát és a demokratikus döntéshozatal tárgyává tehető összes közpolitikai, közjogi stb. kérdést. Nem tudja megmutatni, miért jó, izgalmas, produktív a demokrácia, ha rendesen működik, azaz nem tud -- és szellem láthatóan igénye sincs ilyesmire -- kedvet csinálni a demokráciához. Márpedig, mivel olyan kicsi a nyilvánossága, ezt a munkát már az előző (legalább az önkormányzati) választások másnapján el kellett volna kezdeni az ismeretterjesztés és a participáció követeinek kiválasztásával és a legalkalmasabb struktúra megkeresésével.

A legalkalmasabb, legkézenfekvőbb módja az ilyen népszerűsítésnek és közegformálásnak a viták mellett könnyed előadások (előadássorozat) megszervezése szerte az országban, videóra véve, külön csatornát létrehozva rá stb. Sokak előtt ismertek a már Magyaországon is folyó TED-előadások, amiket bármilyen, így a politikai témáknak is lehetne szentelni és történik is ez a világban nagyon sok helyen. A TED a Technology, Entertainment, Design rövidítése, ahonnan elindultak a témák, de azóta jelentősen kibővültek ezek gyakorlatilag minden diszciplina és érdeklődési terület irányában...

A KORRUPCIÓ ÉS AZ INTÉZMÉNYESÍTETT CINIZMUS NEM TART ÖRÖKKÉ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: -palosm-
2020.01.01.


Előbb-utóbb eljön az igazság órája — A Mikrofilm házimozi-ajánlata a CirkoFilm online tékájából: A kairói eset.

2011, Kairó, napokkal járunk a több száz halottat követelő Tahrír téri tüntetéssorozat előtt: a közigazgatás minden szintjét teljes természetességgel szövi át a korrupció, az internet akadozik, a tévé rossz, az utcán tapintani lehet a feszültséget.

A főhősünk, Noredin nyomozó is a romlott rendszer része, jó szolgálatainak köszönhetően, na meg annak, hogy a rendőrfőnök a nagybátyja, ezredesi előléptetés vár rá. Csakhogy a Hiltonban rejtélyesen meggyilkolt bárénekesnő — akinek holtteste fölött Noredin kollégái mangót rendelnek a szobaszerviztől — vagy túlságosan emlékezteti láncdohányos, kiégett, esténként magányosan sörözgető nyomozónkat a balesetben meghalt feleségére, vagy Noredin éppen most érti meg életében először a beteg apja által szajkózott mondatot, "a méltóságot nem lehet megvásárolni, fiam". Vagy csak egyszerűen meghozott egy döntést: nem érdekli többé, mi jó, mi rossz, de nem lesz ugyanúgy bűnös, mint eddig.

Ha nem is szolgáltathat igazságot, de bukása közben eljuthat a saját igazságáig.

Úgyhogy Noredin a bűntény felgöngyölítése során elkezd a rendszer ellen dolgozni — ugyanúgy elfogadja a kenőpénzeket, de amikor föntről arra kérik, nem áll le a nyomozással. Hanem feltesz rá mindent...

HUMORBAN OLDOTT KESERŰSÉG – BÁSTI JULI FILMEKRŐL, SZÍNÉSZETRŐL, INDULATOKRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2020.01.01.


Nemrég mutatták be a Seveled című romantikus komédiát. Básti Juli az egyik főszereplő, akinek ezerféle arcát megismerhette már a közönség filmeken és színházban is. Műfaji stigmákról, női helyzetről és öregedésről is beszélgettünk vele.

Impozáns a Seveled stáblistája, a szakma krémje szerepel rajta. Ennyire ellenállhatatlan volt a forgatókönyv, hogy a legnagyobbak közül is többen igent mondtak rá?

– Engem azonnal megfogott. Az is igaz azonban, hogy a régi időkhöz képest szűkültek a filmes szereplési lehetőségek, még ha Andy Vajna idején történt is komoly előrelépés, és újra egyre több színvonalas alkotás készül. De elég rosszul állunk ezen a téren még így is. Hol van ez a hetvenes-nyolcvanas évek dömpingjétől?

Akkor is elvállalta volna, ha nem tetszik a forgatókönyv?

– Biztosan nem, de ez fel sem merült. Elolvastam és jónak találtam a történetet. Láttam Orosz Dénes korábbi filmjeit, tetszettek azok is. Az anya, Emma szerepét kifejezetten rám írta Dénes. Tenki Rékának és Mészáros Bélának is nagyon örültem, remek színészek, kiváló partnerek, és szerepel a filmben több olyan régi kollégám is, akikkel szívesen dolgoztam együtt újra...


GERGELY ÁGNES: BACSÓ PÉTER SOK EMBERT ELVÁGOTT AKKORIBAN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2020.01.01.Mostanra elértem azt, hogy a prózámban is őszinte tudok lenni – erről beszélt lapunknak adott interjújában Gergely Ágnes. Az idén 86 éves költőnőnek ezúttal verseskötete jött ki, a Még egyszer Firenzébe bemutatóját november 12-én tartották. Családja története mellett kérdeztük az őt visszautasító Bacsó Péterről és arról is, menedéket nyújtottak-e a világirodalmi fordítások.

Új verseskötete most jelenik Még egyszer Firenzébe címmel, és egyébként is főleg költőként ismerhettük. De írt regényeket, memoárt is, olyanokat, mint a Két szimpla a Kedvesben, A tolmács és a Stációk. Korábban viszont említette, hogy a regényeivel nem volt teljesen elégedett, nem érezte elég őszintének őket. Versben könnyebben jön az őszinteség?

– Feltétlenül jobban. Mostanra, azt hiszem, elértem azt, hogy a prózámban is tudok őszinte lenni. Amit nem úgy értek, hogy túlságosan kitárulkozó. Hanem egyenes. Az a legfontosabb. Semmi görbe gondolat.

Prózát írva lefoglalja az embert, hogy a valós ihletésű dolgokat is fikcióvá kerekítse?

– Nem, én nem bánom, ha valóságos marad. Nekem olyan szép és érdekes életem volt – bocsánat a múlt időért, de hát a nagy része mögöttem van –, annyi érdekes történt velem, tragikus és jó is, hogy nyugodtan beszélhetek róla. Akár egyes szám első személyben is. Azért írok, mert kaptam Istentől vagy a sorstól ezt a tehetséget, és valamit kezdeni kell vele. Azt hiszem, ezzel nagyjából mindenki így van.

Mondta már azt is, hogy a munkával szerez jogot a túlélésre. Írni fog addig, ameddig csak teheti?

– Hát, Örkény István is írt a halálos ágyán is még. Ez az optimális cél.

Új kötetének nyitánya az Első versem címet viseli, és az első versszak 1946-ra, a második-harmadik pedig 2017 novemberre datálódik. „Ha egyszer már a puskatussal / a férfit fejbe vágták / hát dobják le a Tajgetoszról / az özvegyet s az árvát”. Felteszem, édesapjára utal, akit elhurcoltak Mauthausenbe.

– Valóban. És hogy egy 12 éves gyereknek ilyen gondolatai legyenek! Úgy bámultam, amikor megtaláltam ezt a verset. Valahol rejtőzött. A gondolat felnőttes, eléggé tragikus. Amikor még nem tudtam, csak sejtettem, hogy apám nem fog a háborúból visszajönni, akkor már éreztem: vele minden elveszett. Én nagyon apás voltam. Anyámat is rajongásig szerettem, de valahogy apám természetét örököltem. Szüleimnek gyönyörű házassága volt. Rövid, persze hát a háború elvitte a nagy részét. Egyetlen konfliktus volt köztük: apám a Dunántúlért rajongott, anyám az Alföldért. Úgyhogy folyton úton voltunk, egyszer Endrődön, máskor Zalaegerszegen. Apám a Zalai Hírlap felelős szerkesztőjeként dolgozott. Rendkívül szerette egész Zala megyét. Minden vasárnap a hatalmas lapáttenyerébe fogta az én kis gyerekkezemet, és mentünk. Valahova elvonatoztunk, onnan lestük a zalai dombvidéket. De én az Alföldön érzem otthon magam elsősorban. Ott születtem Endrődön, biztos ez is számít, nagyon kedves falu. Több jóbarátom él ott ma is, tanárok, könyvtárosok. Nagyon szeretek hazamenni. Nekem csak az apai családom értelmiségi, az anyai nagyapám, Fenákel Fábián suszter volt. Nagymamának meg akadt egy kis földbirtoka. Nem nagy, harminckét hold. Ezt viszont az unokaöccsei elkártyázták. Ezen én nagyon jót nevettem később, mert eszembe jutott, hogy ha nem kártyázzák el, én kulák lettem volna a Rákosi-rendszerben...

5+1 EMLÉKEZETES PARLAMENTI PILLANAT 2019-BŐL

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM, TÓTH CSABA TIBOR ÉS PÓSFAI ORSI
2019.12.31.


Bár a 2018-as szintet talán nem ütötte meg, azért 2019-ben is szolgált meglehetősen érdekes pillanatokkal a magyar Országgyűlés és az abban ülésező politikuscsoport. A jobbikos Jakab Péter különböző magánakcióitól Kövér László lankadatlan figyelméig, amivel a Ház tiszteletét őrizte az ellenzéktől, egészen Hadházy Ákos egy bizonyos állat bizonyos testrészét megidéző táblájáig – nem szenvedtünk idén sem hiányt a parlamenti izgalmakból.

Összeállítottunk 5+1 ilyen pillanatot, ami méltó és kevésbé méltó emléket állít ennek az elmúlt egy évnek. Ezzel a videóval kívánunk boldog új évet minden kedves nézőnknek és olvasónknak!
...

EGYMÁSNAK ELLENTMONDÓ RENDELETEK JÖTTEK KI A FÜGGETLEN SZÍNHÁZAK SORSÁRÓL

INDEX
Szerző: M.M., -KB-
2019.12.31.


A kormány a szilveszteri készülődés leple alatt kihirdette a Magyar Közlönyben a kultúrtörvényként elhíresült, a teljes színházi szakma felháborodását kiváltó törvény végrehajtási rendeletét. Ez csak azért érdekes, mert a törvény átesett néhány módosításon a korábbi verzióhoz képest, ami két dolgot eredményezett.

1. A színházaknak juttatott állami támogatásokról szóló részből kikerült az a két szó, hogy "és működés". Ez azt jelentené, hogy a jövőben a színházak működési támogatásra nem pályázhatnának, csak projektmegvalósításra. Ez a terv szerepelt a színházi törvény első, a kormány által soha el nem ismert tervezetében is, de a hivatalosan közzétett előterjesztésből a teljes független színházi szcénát ellehetetlenítő passzus már hiányzott.
2. Jelen formájában a törvény és a rendelet ellentmond egymásnak. Ilyenkor általában a magasabb szintű jogszabály a mérvadó, de a módosult rendeletre hivatkozva mégis meg lehet próbálni elhajtani a működési támogatásra pályázó színházakat. A kialakult helyzet finoman szólva is egy abszurd drámához hasonlít jelen állapotában, nehéz pontosan megmondani, hogy mi a cél a jogi ellentmondásokkal...

SZERETTEM VOLNA...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2019.12.31.


… írni az év utolsó napjára egy nyílt levelet a nagyoknak, Magyarország mai vezetőinek, különös tekintettel a Vezér elvtársra. Olyan sokan megtették már. Igaz, nem tudom, mennyi értelme volt. Kaptak-e választ, változott-e valami a levelek után, javult-e a befogadóképesség a címzett részéről. Nem tudom. Amit tudok, az az, hogy tetszik a 2020, mint szám, van […]

Nem tudom. Amit tudok, az az, hogy tetszik a 2020, mint szám, van benne valami megkapó. Kerek, korrekt, jónak tűnő. Talán egy jobb és boldogabb év lesz, mint az utóbbi sok – az országnak is, a világnak is, és talán nekem is.

Arról írtam volna abban a levélben, hogy milyen nagy reményekkel éltem meg a múlt század kilencvenes éveit. Sokkal korábban érzékeltem és tudtam, hogy nagy és reményteljes változásokra van kilátás, mert Apám mellett élve részese lehettem sok nagyszerű eseménynek. Apámat Horn Gyulának hívták.

A Nagy Imre újratemetésén elhangzott Orbán Viktor beszéd, amely „kiforgatta” az országot az addigi mindenéből, olyan dolgokról szólt, amelyek mellett teljes mellszélességgel ki tudtam állni. Nem engedünk sem 1848, sem 1956 szelleméből – mondta az ifjú harcos. (Én nem is engedhetek ’56-ból, mert akkor születtem. Támadás érte a kórházat, amelyben világra jöttem Budapesten, de túléltem, mint látjátok.)

1998 óta eltelt sok év, demokratikus és kevésbé demokratikus választások után jöttek különböző kormányok. És minden maradt a „régiben”. Haverok, barátok – az összes rendszerben előnyt élvezők. Természetesen az éppen hatalmon lévő vezető a saját „köreit” részesíti előnyben. Érthető. Én is szívesebben bízok fontos munkákat ismerősökre, szakmai presztízzsel rendelkezőkre, mint ismeretlenekre. Minden politikus ezt teszi. Mindig, mindenhol. A kapcsolatok sötét oldaláról – ki kiről mit tud, és ezt mire használja, stb. – most nem akarok beszélni.

Arról is szerettem volna írni abban a levélben, mekkora változás ment végbe az elmúlt évtizedekben Orbán Viktorban és a pártjában. Az „őszintén” szabadságot, egymás meghallgatását és szóhoz jutásának követelését felváltotta a harminc éves pártelnökség okozta vakság – a feltétlen engedelmesség, hűség megkövetelése és az „az legyen, amit én akarok”. És amit akar, az ma már sem nem a szabadság, sem nem az Európához való tartozás – amit többek között Apám és társai értek el sok évtizedes nemzetközi politikai tevékenység révén. Ma egyetlen cél maradt: sok pénzre szert tenni, és ezzel a sok-sok pénzzel hatalmon maradni. Bármilyen eszközök felhasználásával – a média bekebelezése, az ellenzék elnémítása, ellehetetlenítése, a magyar és külföldi értelmiség, a másképp gondolkodók lejáratása, az ország gazdasági letarolása és a nemzeti vagyon átjátszása családtagok és barátok kezébe...

ÍGY SZILVESZTEREZTEK A MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.01.


Miközben még próbáljuk ízlelgetni, hogy immár 2020-at írunk, szaladjunk körbe a nagyvilágban és nézzük meg, hol és hogyan ünnepelték a magyarok az újévet! Akadt olyan, ahol izgalmasan kezdődött az új év, hiszen kigyulladt a szomszéd kerti háza, volt, aki munkával, mások repüléssel köszöntötték 2020-at, míg akadt, aki örömmel várta a tűzijátékot, más viszont úgy érezte, a világ legzajosabb tűzijátékát kénytelen elviselni.

A nyitókép a portugáliai Lisszabonban készült, ahol a jelek szerint elég nagy bulival és tűzijátékkal köszöntötték 2020-at...

A KÓRHÁZ ÉJSZAKAI MŰSZAKJÁBÓL EGYENESEN NAPSZÁMBA MENT A NŐVÉR, 2019 HÉTKÖZNAPI ROMA HŐSE

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2019.12.31.


Már egyeztettük Sztojka Edinával gyulai találkozónk időpontját, ám pár perc múlva újra csörgött a telefonom. A gyulai ápolónő visszahívott, és felajánlotta, hogy ejtsük meg a beszélgetést telefonon, ezért ne utazzak olyan sokat. Segíteni akart, megkönnyíteni a dolgomat.

Sztojka Edina pontosan ezért, a segítségnyújtásért nyerte el április 8-án a Roma Sajtóközpont által adományozott Aranypánt díjat, amelyet az esztendő hétköznapi roma hősének ítélnek oda. Idén harmincezren szavaztak, a nemzetközi roma napon szervezett gálán elhangzottak szerint pedig a voksok elsöprő többségét ő kapta.

– Készül majd cikk a többi nevezettel is? – első kérdése zavarba hoz, de egyrészt ő maga válaszol is rá („Kéne, nagyon is kéne”), másrészt beszélgetésünk jelentős részében meg is indokolja, hogy szerinte miért lenne ez fontos. A továbbiakban pedig természetesen a segítségnyújtás témáját jártuk körül, hiszen Edina a Békés Megyei Központi Kórház hospice osztályán dolgozik...

70+1 ÉV A MAGYAR TUDOMÁNYBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2019.12.19.


Lezárult az MTA kutatóhálózatának elvétele, legalábbis jogilag, bár utójátékok még láthatók lesznek az Alkotmánybíróságon, esetleg az Európai Bíróságon is. Ebben az írásban a magyarországi tudományszervezés és ­menedzsment állapotáról adok rövid áttekintést: az előzmények ismertetése után a 2010 utáni, azaz a Fidesz‑kormányok alatti változásokat, majd nagyobb részletességgel a 2018. áprilisi választások utáni helyzetet foglalom össze...BEST OF 2019 – AZ ELMÚLT ÉV LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI ÉS BLOGPOSZTJAI AZ ÁTLÁTSZÓN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.12.31.


Idén is összeállítottuk toplistánkat az elmúlt év legnépszerűbb anyagaiból: a legolvasottabb tényfeltáró cikkünk arról szólt, hogyan szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az Elios-ügy felderítését, a legnézettebb videóriport Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés balatoni birtokát, a legnépszerűbb blogposzt pedig szintén Tiborcz 50 milliós, német rendszámos terepjáróját mutatta meg. Köszönjük az egész éves figyelmet!

Az elmúlt évben is folytattuk a kormányközelben meggazdagodott üzletemberek eltitkolt vagyongyarapodásának bemutatását: drónfelvételeket készítettünk Tiborcz István frissen vásárolt egyhektáros, úszómedencés balatoni birtokáról, megmutattuk 50 milliós, német rendszámos Mercedes terepjáróját, tényfeltáró cikksorozatban dolgoztuk fel, hogyan belezte ki az UNESCO tiltakozása ellenére a milliárdos miniszterelnöki vő ingatlancége a világörökségi védettségű műemlék Mahart-házat.

De megtaláltuk Matolcsy Ádám impresszív Porsche-gyűjteményét, a szexbotrányba keveredett volt győri polgármester által használt magánrepülőgépet, és a magyar légierő szigorúan titkos luxusrepülőit is.

Drónfelvételeken mutattuk meg az Orbán-család hatvanpusztai építkezését, az eltitkolt sokorópátkai Borkai-birtokot, Kocsis István korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt egykori MVM-vezér egy szakszervezettől privatizált leányfalusi villáját, az Orbán Ráhel által inspiráltnak mondott óriásberuházás miatt lerombolásra ítélt Fertő-tavi cölöpházakat, és a Mészáros Lőrinchez került Mátrai Erőmű szerves anyagokkal elszennyezett technológiai víztározóját.

Videók TOP5
...

ELTÉKOZOLT FIATAL MUNKAERŐ: EURÓPÁBAN NÁLUNK A LEGMAGASABB A NEM TANULÓ ÉS NEM IS DOLGOZÓK ARÁNYA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.01.01.


Nem fest derűs képet az idei Munkaerőpiaci tükör a fiatalok helyzetéről. A foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok ugyan az utóbbi években folyamatosan javulnak, de azzal nem dicsekszik a kormány, hogy Magyarországon a korai iskolaelhagyók aránya sokkal magasabb az uniós átlagnál, 2018-ban a 18-24 éves korosztályban az EU országok 10,6 százalékos átlagához képest 12 és fél százalék volt. Ezen belül a magyar lányok közül sokkal többen maradnak ki az iskolából, mint máshol. Az általános uniós csökkenéssel szemben ráadásul nálunk 2015 óta nőtt a korai iskolaelhagyók aránya, tehát egyre távolabb kerülünk a 2020-ra kitűzött 10 százalékos közösségi céltól. Ha pedig kitágítjuk az életkori határokat, akkor kiderül, hogy a nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok aránya a 15-29 éves korosztályban Európában nálunk a legmagasabb. A gazdasági válság idején jobb volt a helyzet, mert többen tanultak, a fiatalok 67-68 százaléka, a fellendülés azonban kiszívta az iskolapadokból a fiatalokat, s ma már csak a korosztály 60-61 százaléka jár valamilyen iskolába. Ez az arány 7 százalékkal marad le az uniós átlagtól, a cseh mutatónál 10 százalékkal alacsonyabb. 

A legfiatalabb munkavállalók, vagyis a 15-18 évesek munkanélkülisége a rendszerváltozás után fokozatosan csökkent, amiben komoly szerepe volt a tankötelezettség 18 évre emelésének. A korhatár újbóli 16 évre csökkentése aztán 2012-től a korábbinál sokkal rosszabb helyzetet eredményezett. A hátrányos térségben élő 17 éves nem tanuló és nem is dolgozó roma fiúk aránya 2016-ra a törvénymódosítás előttinek duplájára emelkedett. Az erről szóló tanulmány állítja, 2011-ben a „legrosszabb lakónegyednek” nevezett térségben, vagyis gettóban vagy szegregált telepen élő 17 éves roma fiú esélye arra, hogy ne tanuljon és ne is dolgozzon, 14,8 százalék volt, 2016-ra azonban ez az arány 38,7 százalékra emelkedett. Vagyis tízből négy fiatal élete teljesen kilátástalan lett, pedig az iskolába járás épp ezekben a körzetekben esett vissza a legnagyobb mértékben. 

A 2011-es népszámlálás és a 2016. évi Mikrocenzus adatainak összevetése azt mutatta, hogy a nem roma kamaszfiúk közül is többen hagyták ott az iskolát a korhatár csökkentése után, mint korábban, a nappalin tanuló 17 éves diákok 4-7 százaléka. Ennél a romák körében sokkal drasztikusabb a leszakadás: a lányok 14 százalékkal, míg a fiúk 27 százalékkal lettek kevesebben az iskolapadokban, sőt ebben a csoportban már 16 évesen megkezdődött az iskolaelhagyás. 

A kötetből az is kiderül, a változó piaci elvárásokhoz az tud alkalmazkodni, aki olyan készségekre, ismeretekre tett szert, amelyek alapján könnyen tud váltani akár különböző foglalkozások között is. Az egyik tanulmány rávilágít, hogy azokban az országokban, ahol az oktatáspolitika az általános ismeretek megszerzésére helyezi a hangsúlyt, könnyebb az alkalmazkodás a munkaerőpiac változó igényeihez. Ahol azonban inkább a szakmaspecifikus ismeretek átadását tartja fontosnak az iskolai oktatás, ott később kisebb lesz a mobilitás. Mondani sem kell, hazánk ez utóbbi megoldást választotta, aminek eredményeként a magyar fiatalok tudása nem alkalmas a szakmák közti átjárásra. Ezzel magyarázható, hogy 2018-ban a 16-35 éves korosztálynak csak valamivel több mint 3 százaléka változtatott foglalkozást, ami nemzetközi összehasonlításban elképesztően kicsi arány...

2019: AZ ÉV, AMIKOR MEGINT SOK DOLOGRÓL ELFELEJTKEZTÜNK

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.12.31.


Így utólag, október 13-a felől nézve persze, van oka az ellenzéknek az örömre, és sokan, sokfelé fellélegeztek, hogy a kormány szorítása az önkormányzati választási győzelmek után mégis felenged valamelyest. Ami persze sok szempontból igaz. Viszont ne felejtsük el azt sem, hogy ebben az évben is jócskán akadtak ügyek, amelyek önmagukon is túlmutatva beszélnek arról, mennyi minden nem jól történik manapság mifelénk. Hogy ezekkel tud-e (és egyáltalán: akar-e) bárki érdemben kezdeni valamit, az idén ősz óta nagy kérdés. Talán 2020-ban választ is kapunk rá.

Addig is lássuk, melyek voltak azok az ügyek, amelyek egész egyszerűen elsikkadtak, pedig nagyon is kellett volna velük rendszerszinten foglalkozni...

EZEK VOLTAK 2019 LEGJOBB FILMJEI

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.12.31.


Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem 2019 volt a mozizás történelmének legerősebb éve, de azért idén bőven is akadtak olyan filmek, amikért lelkesedtünk. Éves toplistánkra ezúttal magyar film egyáltalán nem fért fel, de olyan Oscar-esélyesnek tartott nagymenők is kiszorultak a tízből, mint Martin Scorsese epikus gengszterfilmje, Az ír, amitől korántsem ájultunk el annyira, mint sokan. Került a listára viszont egy másik Netflix-dráma, unortodox képregényfilm, dél-koreai szocio-thriller és Tarantino régi Hollywoodnak írt szerelmeslevele is...

BÚCSÚ AZ ABCÚGTÓL

ABCUG.HU
Szerző: TÓTH SÁRA
2019.12.31.


Ez az utolsó cikk, ami az Abcúgon megjelenik, a rövid búcsúsorok után elolvashatja a szívünkhöz legközelebb álló anyagokat. Az Abcúg volt és jelenlegi munkatársai kiválasztottak egy-egy saját cikket, amelyre a legszívesebben emlékeznek az abcúgos munkájukból.

Öt éve alapította Richard Field üzletember az Abcúgot, hogy mentőövet dobjon azoknak az újságíróknak, akik távozni kényszerültek a kormányközelivé váló Origótól, és lehetőséget adjon nekik, hogy őszintén, korlátozás nélkül írjanak arról, hogy mi történik az országban. Lehetővé tette, hogy eljussunk az ország legeldugottabb, legszegényebb szegletébe is, és írjunk az ott élők elképzelhetetlenül nehéz életéről. Az volt a küldetésünk, hogy olyan helyeket, olyan embereket, olyan társadalmi csoportokat mutassunk be, akikről és amikről a magyar sajtóban méltánytalanul kevés szó esett. Szétszakított családokat, ápolási díjon tengődő szülőket, az iskolában elkülönített roma gyerekeket, munkához, lakáshoz nem jutó mozgássérülteket. és még sorolhatnám.

Talán az Abcúg is segített abban, hogy mostanra más újságokban is egyre gyakrabban készülnek szocioriportok, egyre több cikk születik hátrányos helyzetű emberekről, csoportokról. És talán abban is részünk van, hogy felkutattuk azokat a szakértőket, civileket, akikkel értelmesen lehet beszélni Magyarország rettenetes megosztottságáról, szegénységéről, a társadalmi igazságtalanságokról. Az Abcúg ezzel teljesítette az eredeti küldetését, ezért december utolsó napján befejezzük a munkát. Az Abcúg egy sikertörténet, rengeteg örömünket leltük az amúgy lelkileg sokszor nagyon megterhelő munkában.

Ha elolvasná az ajánlott cikkeket, kattintson a címekben elhelyezett linkekre!

BÖDŐCS SZILVESZTERI VIDEÓJÁBAN ÁDER DURVÁN BENYOM IBIZÁN

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2019.12.31.  Kijött a humorista legújabb videója. A 
  téma: Ibiza, az oroszok és egy nem   
  szomjas Áder János.

  Új videót töltött fel YouTube-csatornájára 

  szilveszter napján Bödőcs Tibor humorista, 
  aki ezúttal Áder János köztársasági elnököt 
  igyekszik kifigurázni. A történet szerint Áder 
  Ibizára utazik, hogy a környezetvédelem 
  ügyében tárgyaljon, de a beszélgetés 
  kemény iszogatásba, majd kokainozásba 
  megy át...

ÍGY VÁLTOZIK AZ ÉLET JANUÁR 1-TŐL

INDEX
Szerző: ZÁBORSZKY EDE
2020.01.01.


...Ha, ha és ha

- Ha éves autópályamatricával autózik, akkor ne felejtse el megváltani, ugyanis az éves és megyei autópályamatricák érvényessége egybeesik a naptári évvel. A matricát akár online, vagy mobilalkalmazáson keresztül is meg tudja váltani.

- Ha esetleg ismerősei próbára teszik, hogy mennyire van képben a magyar kormány személyi állományával, és a kormányszóvivő személye a kérdés, akkor NE vágja rá, hogy Hollik István! Ugyanis mától Szalay-Bobrovniczky Alexandra a kormányszóvivő.

- Ha ön négy gyermek boldog édesanyja, akkor eszébe se jusson személyi jövedelemadót fizetnie, ugyanis 2020. január 1-én lép életbe a legalább 4 gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

- Ha ön még hisz a kézzel írott levelekben, akkor készüljön fel, ugyanis változik a Bizonyos levelek olcsóbbak, mások pedig drágábbak lesznek, így megy ez.
- Ha ön szívesen kísérti meg a szerencsét, és ikszeli be a milliókat ígérő számokat, akkor van egy rossz hírünk: 250-ről 300 forintra emelkedik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.
- Ha ön autóval jár vécére is, de akkor is, ha csak szökő évente ül a volán mögé, itt egy tökfelesleges info: Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. Ebből, ha minden igaz, semmit nem fog észrevenni.
- Ha ön éppen két állás között van, ahogy az amerikai mondaná, akkor van egy jó hírünk: januártól startol az álláskeresők díjmentes utazása.
Pénzügyek
- A kisvállalati adó (kiva) kulcsa 2020. január 1-jétől 12%-ra csökken. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás ÁFA-szintje a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken
- Talán nem érint tömegeket, de fontos változás, hogy a reklámadó 2020. január 1-jétől 2022. december 31-ig felfüggesztésre kerül.

- 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mint adózási forma.
- Január 1-től minden szállásadó elvileg online jelenti a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, legalább is kötelezett erre, hívja fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Ez az úgynevezett NTAK rendszer.
- Januárban ismét növelni fogja a kormány a nyugdíjakat az inflációval arányosan, hogy megőrizzék a reálértéküket. Egy 2,8 százalékos emelést követően az átlagnyugdíj összege 134 154 forintra emelkedik január 1-től. A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 év lesz.
- 8 százalékkal emelkedik aminimálbér 2020-ban bruttó 161 ezer forintra, a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresetűek érdemi többségét adó bérminimum pedig bruttó 210,6 ezer forintra nő.
Drágul a cigaretta! A jövedéki adó mértéke a cigarettára az év elejétől az év közepéig 20 500 forint lesz ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka, de legalább 33 500 forint ezer darabonként. A vágott dohány esetén pedig 20 100 forint kilogrammonként...