2017. november 16., csütörtök

A ZSIBBADTRA HÜLYÍTETT DRÁGA ORSZÁG ÚGYSEM ÉRTI, MI EBBEN AZ AGGÁLYOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.11.16.


Nyilván annál nagyobb jelzésértékre nincs szüksége egyetlen Tállai Andrásnak, egyetlen Hollik Istvánnak, egyetlen magát elemzőnek nevező, parancsra bármit és bárminek az ellenkezőjét hazudni képes szalagmunkásnak sem, mint hogy a miniszterek elnöke gratulál ahhoz, hogy a magyarországi adóhatóság elnöke odatelefonál a MOL-hoz (jó, nem ő, hanem a munkatársa), hogy túl drága itt a benzin MatyófalvánMezőkövesden, jó lenne csökkenteni.

Erről az odatelefonálós sztoriról már mindenki bőven elmondta-leírta, amit tudni érdemes. Nem kellenek ide törvények, szabályok, jogállam pláne nem. Intézd el magadnak, baszki! Ha nem tudod elintézni, szólj Tállainak, és örülj, hogy occsóbb lett a benzin. Hát a miniszterelnö kúr is megmondta, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok Magyarok! Ki az a baromarc, aki nem örül annak, hogy valami olcsóbb, mint drága? Maximum a kretén ellenzék, a debil libsi köcsögök. Nyilván.

Ennek az egésznek (újabb kórtörténeti mélypont) a legnagyobb tanulsága megint ugyanaz, mint a többi hasonló ordenáréságnak: a butaságot, tájékozatlanságot meglovagolva beleállnak. Miért is ne tennék? Az általuk zsibbadtra hülyített drágaország, ez a nagyon magyar Magyarország úgysem érti, mi ebben az aggályos.

Persze azt se nagyon értené, ha Tállai elvtárs holnap neki – egységsugarú pénzért hazudónak – szólna oda, hogy a dél-borsodi zsákfaluban üzemeltetett boltjában drága az oldalas. Meg a felvágott, meg az olaj és a csirkefarhát, úgyhogy lesz szíves holnaptól csökkenteni az árakat. De ha Tállai elvt..méltóságos úr mondta, akkor ez biztos így van jól, gondolkodni, értelmezni meg olcsó bolsevik trükk...

1,6 MILLIÁRDÉRT VESZ JÁRMŰVEKET MÉSZÁROS LŐRINC TESTVÉRÉTŐL A GYSEV

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.11.16.


Az Agro-Felcsút Kft. a MÁV egyik leányvállalata elől vitte el a megbízást, amit kiad egy francia cégnek alvállalkozásba.

A magyar állam többségi tulajdonában lévő GYSEV Zrt. márciusban tett közzé felhívással induló tárgyalásos eljárást vasúti karbantartó és szerelő járművek beszerzésére. A tender eredménye november 16-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben:

Az Agro-Felcsút Kft. nettó 5,5 millió euróért (1,65 milliárd forint) szállít öt darab járművet (1 db vasúti felsővezeték-szerelő jármű, 1 db univerzális jármű, 3 db vasúti pótkocsi) a GYSEV-nek, ami előzetesen jóval olcsóbbra, nettó 4,25 millió euróra (1,2 milliárd forint) becsülte a beszerzés értékét.

Az Agro-Felcsút tulajdonosa Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János, aki 2010 végén alapította a céget, amelynek fő tevékenységi köre a gépjárműalkatrész-kiskereskedelem. A vállalkozás árbevétele évről-évre nő, a 2015-ös 855 millió forint tavaly majdnem duplájára, 1,6 milliárd forintra emelkedett.

Májusban számoltunk be róla, hogy a Magyar Közút Zrt. 770 millióért vett sószórókat az Agro-Felcsút Kft.-től, korábban pedig a 444 tette közzé, hogy az Agro-Felcsút Kft. 8 millió forintért szállított szerszámokat a Várkert Bazárt üzemeltető állami cégnek, a 24.hu pedig azt írta meg, hogy a MÁV 35 millió forintért vett abroncsköpenyeket az Agro-Felcsúttól. A cégnek nincs honlapja, így egyéb referenciamunkáiról nem tudunk...

AZ ELLENZÉK IS KERESNÉ A NYUGDÍJASOK KEGYEIT

ZOOM.HU
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2017.11.16.


A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálta, mennyibe kerülne a különböző pártok ígérete, és hány embernek jelentene segítséget a legkisebb nyugdíjak emelése.

A választási kampány osztogatási része még igazán el sem kezdődött, de az már látszik, hogy ennek egyik legfontosabb eleme az lehet, ki-mit ajánl a legkisebb nyugdíjak ügyében. Az ellenzéki pártok ígéretei 1 és 4,5 milliárd forint közötti összegben növelnék a nyugdíjkassza kiadási oldalát. Amennyiben a kormány megfogadná azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a minimálbér nettó értékét kössék a legkisebb nyugdíj összegét is, az akár 90 milliárdba is kerülhetne a költségvetésnek – derül ki a Policy Agenda elemzéséből, amelyet a Zoom.hu számára készítettek.

Ellenzéki ígéretek:


ÓRIÁSIT SZÍV, AKI MA ÉPÍTKEZÉSRE ADJA A FEJÉT

ABZÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2017.11.16.


Az építőiparban óriási a szakemberhiány, hónapokat kell várni a kőművesekre, de ha el is kezdik a munkálatokat, folyamatosak a fennakadások. A vállalkozók nem találnak munkaerőt, mert nem tudnak versenyezni a külföldi fizetésekkel. Az OKJ-s képzések is pocsékak. Az egésznek az alján pedig ott vannak a megrendelők, akiknek maguknak is szakemberré kell válniuk, ha fel akarják újítani a házukat. A szakértő szerint 15 évig még nem is fog változni semmi.

Az építőiparnak szinte minden szegmensén baj van, hiába van rengeteg munka és magasabb fizetés, mindenki a szakképzett emberek hiányát nyögi. Az utóbbi időben fellendült az iparág, ezért most még jobban megérezzük azt, hogy nincsenek szakemberek, de nem csak a megrendelők, hanem a vállalkozók is cipelik ezt a terhet. Aki ennek ellenére mégis úgy dönt, hogy a szakmában szeretne dolgozni, és elvégez egy tanfolyamot, az elavult eszközök és tanítási módszerek miatt úgy kerül be az iparba, hogy még egy kéményt sem tud önállóan felépíteni.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László szerint azért állt elő ez a helyzet, mert 2008 és 2013 között 80 ezer foglalkoztatott nem kellett az iparágnak, annyira nem voltak beruházások. Ráadásul akkoriban népszerű sem volt a szakma (bár még most se kifejezetten az), mert egy szakmunkás csak az átlagbér 70 százalékát kereshette meg nehéz fizikai munkával. Most viszont folyamatosak az állami megrendelések, kell a munkaerő, de nincs, mert nagyjából 20-25 ezer magyar építőipari szakmunkás külföldön dolgozik. Koji László szerint őket haza sem lehet csábítani, mert Magyarországon nem tudnak annyit – körülbelül nettó 300 ezer forintot – keresni, mint kint...

HOGYAN NEVELJÜK GYERMEKEINKET ÖNBIZALOMRA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.11.16.


...A bizalom viszonylag stabil adottság, évek során épül fel a gyermekben annak függvényében, hogy mit kap kívülről és mivé lesz önmaga. Egy önmagában bízó gyermek ismeri a korlátait és a pillanatot, amikor segítséget kell kérnie egy adott feladat elvégzésére, amelyre egyedül képtelen lenne. Ahogy múlik az idő, nő az önbizalma. De mit tegyünk, ha a gyerek nem bízik önmagában? Semmi sem végleges, annál is inkább, mivel a serdülő korban minden megkérdőjeleződik – magyarázza a pszichológus.

Fontos a gyermek bátorítása („Jól csinálod, büszke vagyok rád”), de ez nem elég. Az kell, hogy a gyermek is elégedett legyen a munkájával. Ehhez az is kell, hogy olyan feladatokkal bízzuk meg, amelyeket képes elvégezni és hagyjuk olyan problematikus helyzetbe kerülni, amelynek megoldásához gondolkodnia kell. Az önbizalmat a gyakorlati siker erősíti. Hagyni kell a gyereket kísérletezni. Ha elhibázza, nem történik tragédia. Jó, ha megtapasztalja, hogy a kudarcok is részei az életnek. Utána azonban segíteni kell abban, hogy helyesen dolgozza fel, ne süllyedjen bele abba a gondolatba, hogy neki nem sikerül semmi...

AZ INTERNET NEM FELEJT: SOHA NEM GYŰLÖLTE MÉG ENNYI MAGYAR AZ IDEGENEKET

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.11.16.


– Mari néni, maga idegenellenes?

– Jaj, dehogy vagyok én ideges kedveském.

– Nem azt kérdeztük Mari néni. Hanem hogy mi a véleménye az idegenekről?

– Nem szeretem őket.

– Mi a baja velük, Mari néni?

– Nincs nekem velük bajom.

– Akkor miért nem szereti őket?

– Elveszik a munkámat.

– Mi a foglalkozása, Mari néni?

– Nincs nekem foglalkozásom. Nem is volt soha. Odahaza teszek, veszek, amióta az eszemet tudom.

– És most az idegenek tesznek, vesznek a Mari néni házában? Így veszik el a Mari néni munkáját?

– Hát azt én meg honnét tudjam, hogy veszik el! Tessék erről őket kérdezni, ők tudják.

– És még, mi a baj velük Mari néni?

– Nem tisztelik a kultúrámat.

– Ez meg mit jelent, Mari néni?

– Nem tudom. Az az öltönyös ember mondta a tévében.

– Milyen öltönyös ember, Mari néni?

– Faszom ismeri ezeket az öltönymárkákat! Honnét tudjam, milyen öltöny volt rajta?

– Nem az öltöny márkáját kérdeztük, Mari néni. Hanem, hogy ki volt az az ember a tévében?

– Valamilyen Viktor.

– Orbán?

– Nem Orbán. Mondom, hogy Viktor! Lehet, hogy Lajos.

– Kósa?

– Azt nem tudom, hogy kicsoda. Pedig én mindenkit ismerek a faluban. Még a postást is, pedig az csak ritkán jár, hogy a fene esne belé.

– Térjünk vissza az idegenekhez, Mari néni!

– Térjen vissza hozzájuk a rosseb. Akkor lássam megint őket, amikor a hátam közepét.

– Megint? Mari néni, maga már látott idegeneket?

– Ufókat? Hát hogyne láttam volna! Tavaly legalább hatszor elraboltak.

– Mari néni, magát nem Pataky Attilának hívják?

– Na, végre, hogy kitaláltátok! Akarjátok, hogy énekeljek valamit? Igen? Akkor lássam a kezeket! A kezeket! Minden kezet látni akarok! Na, már majdnem jó. Most már kezdhetjük. A KÖR KÖZEPÉN ÁLLOK…

A KORMÁNY ÉPP MOST KEBELEZI BE A BÍRÓSÁGOKAT IS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.16....Most pedig lássuk, miként akarja kesztyűbábbá tenni az Orbán-kormány a bíróságokat:

1, kitalálták a közigazgatási bíróságok rendszerét, amelyben közszolgák döntötték volna el, ki élhet a gyülekezési jogával, vagy milyen adatok ismerhetőek meg,

2, amikor ezt elkaszálta az Alkotmánybíróság, nekiálltak a közigazgatási perrendtartást hegesztgetni, majd gyorsan kitalálták, hogy a bíróságoknak – Szájerné közreműködésével – legalább 200 új bírót kell munkába állítaniuk,

3, megemelték a bírói pályázatokon a közigazgatási gyakorlatért adható pontszámot,

4, november elejétől pedig megfelezték a kinevezésekről határozó bírói tanács által adható pontszámokat.

Ha nem megy szemből, majd sikerül kerülőutakon.

Sikerült. Az új gyakorlat eredménye: kormányhivatalnokok minden gond nélkül ülhetnek át a bírói pulpitusra. Olyan emberek, akik korábban azért kapták a kinevezésüket, mert az Orbán-kormány bízott bennük. Az volt a munkájuk, hogy az Orbán-kormány által hozott jogszabályokat az Orbán-kormánynak tetsző módon betartassák. Ezentúl pedig az lesz a dolguk, hogy az Orbán-kormánynak tetsző módon ítélkezzenek. Ezek az emberek, bármennyire is alkalmasak lehetnek szakmailag bírónak, etikailag, politikailag teljes mértékben alkalmatlanok. Csak azt a feladatot képesek végrehajtani, amit az Orbán-kormány nekik adott.


TANÓRÁRÓL HÍVTÁK KI, HOGY FELMONDJANAK NEKI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2017.11.16.


Trenddé vált az öregségi korhatárt elérő tanárok közalkalmazotti jogviszonyának azonnali megszüntetése.

Volt olyan ügyfelem, akit tanóráról hívott ki az intézményvezető, hogy közölje vele: hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, ezért már nem taníthat tovább, sőt már rég nem dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással meg is szüntették közalkalmazotti jogviszonyát - mesélte lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje. Nyitrai Károly szerint ez nemcsak jogilag vet fel aggályokat, de méltatlan is egy 30-40 évet a pályán dolgozó pedagógussal szemben.

A konkrét ügy még 2016 januárjában történt; mint utólag kiderült, az érintett pedagógus már 2015 őszén elérte a nyugdíjkorhatárt, ám erről sem az intézményvezetés, sem az iskolafenntartó nem tájékoztatta, ahogyan nyugdíjazásának és esetleges továbbfoglalkoztatásának szükségességéről sem. Miután kihívták óráról és az orra alá nyomták a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésről szóló nyilatkozatot, azt is megemlítették neki, ha nem írja alá azonnal, arra a hónapra járó fizetését sem kapja meg.

Az üggyel kapcsolatban Nyitrai Károly ügyvédi levelet küldött az akkor még Klebelsberg Intézményfenntartó Központ néven futó állami iskolafenntartónak. Válaszra sem méltatták. Az idős pedagógus végül nem akart bírósághoz fordulni. Egyik nap még tanított, másnap mehetett a nyugdíjazását intézni. A PDSZ ügyvédje szerint a tankerületekben egyre elterjedtebb gyakorlat az öregségi korhatárt elért tanárok jogviszonyának azonnali, automatikus megszüntetése, pedig a közalkalmazotti törvény szerint azt csak felmentéssel lehetne megszüntetni...

ÍGY SZÚRHATÓ EL AZ ÜNNEPI AJÁNDÉKOZÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.16.


A Magyar Posta már jelezte: felkészült az ünnepi rohamra. Ezt a kijelentést azonban a csomagfeladás nemrégiben bejelentett korlátozása határozottan gyengítheti. Az ajándékot a neten rendelőknek már most érdemes végiggondolniuk, biztosan megérkezik-e a cucc az ünnepek előtt.

Egyre népszerűbb a netes rendelés; várakozások szerint az idei karácsonyi forgalom ismét rekordot hozhat. Tavaly sokan lesték az ünnepek előtti napokban egyre kétségbeesetten, hol járhat a szeretteiknek karácsonyi ajándékként megrendelt meglepetés. Arról, hogy mit tehetünk, ha nem érkezik meg időben az ajándék, itt írtunk részletesebben, a lényeg azonban az, hogy a csúszás, az idegeskedés mindenki ünnepét tönkre teheti.

Érdemes tehát már eleve körültekintően vásárolni (az adóhatóság összeállított egy netvásárlási kisokost, amit itt nézhet meg). A posta szerint egyébként a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, tehát aki onnan akar meglepetést rendelni, már most késésben van. Pontosabban: jórészt a jó szerencsére bízza magát. Az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét alatt, a hazai online kereskedőktől pedig néhány nap alatt megérkezhet a csomag, így ezen a téren még nincs aggodalomra ok. Legalábbis elvben...

MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGOK DILEMMÁJA: MARADNI VAGY VISSZA AZ ÁLLAMI RENDSZERBE?

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: bankmonitor.hu
2017.11.16.


A magánnyugdíjpénztárakban kicsivel több, mint 57 ezer tag van, számukra viszont folyamatosan ott lebeg a kérdés, hogy mit tegyenek: fizessék a tagi adományt és maradjanak, vagy lépjenek vissza az állami rendszerbe és vegyék fel a reálhozamukat? Mutatjuk a számokat.Mivel jár a tagság fenntartása?

Mindenekelőtt el kell fogadni, hogy a jogszabályok szerint a tagi befizetésekből levonható költség (2,5%) a pénztártagok által jelenleg fizetett alacsony tagdíjak mellett nem elégséges a magánnyugdíjpénztárak működésének fenntárásához. Ezért is várják el a pénztárak, hogy működési célú adományt fizessenek be a tagok, aminek mértéke pénztártól függően 5000-12 000 forint között mozog évente.

A jegybank egyébként megköveteli azt is, hogy a tagok rendszeresen fizessék a tagdíjat (évente 2400-12 000 Ft-ot), hiszen ha havi szinten a tagok kevesebb mint 70%-a fizeti csak be a tagdíjat, akkor egy idő után végelszámolásra kerül a pénztár (ezért is várnak el mindössze minimális tagdíjat, hogy meglegyen a kellő nagyságú befizetés). A piacon megmaradó 4 pénztárnál (Budapest, Horizont, MKB, Szövetség) ez megvan, így a működés a tagi aktivitáshoz kötötten jelenleg biztosítva van.

A magánnyugdíjpénztári számla egyenlegét csak úgy lehet növelni, ha a tag saját befizetést teljesít, a járulékok ugyanis az államhoz folynak be teljes egészében. Korábban a járulékokból 8% jóváírásra került az egyéni számlákon, 2010 októbere óta a pénztárak már nem jogosultak erre. Ráadásul attól még, hogy valaki befizet a pénztárába, attól még nem lesz jogosult a 20%-os adó-visszatérítésre, mint amilyen az önkéntes nyugdíjpénztáraknál elérhető.

A pénztárak befektetései nagyon hasonlóak ahhoz, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, azonban van egy fontos különbség. A rendszer évekkel ezelőtti átalakításakor szigorúbb feltételeket határoztak meg a magánnyugdíjpénztáraknál, ahol a befektetésre felszámítható költségek a vagyon 0,2%-ban maximalizáltak (az önkéntes pénztáraknál a felső korlát 0,8%, de a valós költségterhelés 0,5%-on van).

Ilyen formában a potenciálisan elérhető hozamból több maradhat a pénztártagok számláján. Egyelőre úgy tűnik, hogy a költségplafon is jótékonyan hatott a befektetésekre (2012 májusa és 2017 októbere között az átlagos éves hozam 10-11% volt a növekedési portfólióknál), a nagy kérdés, hogy ha a részvénypiacok nem fognak ilyen jól teljesíteni, és felértékelődik a befektetések aktív kiválasztása, akkor ilyen költségek mellett is képesek lesznek tartani a jó formát a pénztárak...

AZ EGÉSZSÉG, AZ EMBER, MINT PIACI ÁRU! - REKVIEM AZ EMMI ELŐRELÁTHATÓ JÖVŐJÉÉRT

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.16.


Az egészségnek nincs piaci értéke, nem un. „eladható termék”, de van ára, a humántőke használati értékének helyreállításával összefüggő költség, a gyógyítás vagy rehabilitáció árával fejezhető ki. Tehát olyan piaci árunak tekinthető, aminek ára a gyógyítás költségével jellemezhető, illetve használati értékének karbantartási költségével számítható a munkabér és járulékai.

A humántőke befektetések költségelemzése és elmélete alapján nem az a kérdés, hogy mennyi pénz van az egészségmegóvás és rehabilitálás, mint a társadalom humántőke vagyona használati értékének megőrzésére, rehabilitálására, hanem az, hogy erre a társadalmi-gazdasági szempontból egyaránt meghatározó „vagyon tömegre” mekkora fedezet szükséges a gazdasági vagyonvesztés megakadályozására illetve minimalizálására. Ez természetesen gazdasági s egyúttal „sui generis” etikai kérdés is: nevezetesen arról kell dönteni a közösség számára elfogadható módon, hogy mekkora mértékű az a humántőke vagyon vesztés ami a közfelfogás szempontjából minimálisnak, elfogadhatónak tekinthető. Mi történik, amikor a közösség nem rendelkezik megfelelő eszközökkel egy elfogadott, elfogadható vagyonvesztési mérték megakadályozására? Ez mindenképpen a természeti katasztrófa kategóriájába tartozik, amivel szemben a közösség kiszolgáltatott, védekezési készséggel nem rendelkezik...

EZ A HAZASZERETET? ÉS EBBEN TE BIZTOS VAGY?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: BALASKÓ TÍMEA
2017.11.16.


Ha így folytatódik, ezek közönséges lelki zsarolással maradnak hatalmon. Mert ha nem rájuk szavazol, nem vagy magyar, nem vagy a nemzet része, sőt, nem is szereted hazádat!

De mi is az, hogy hazaszeretet?

A hazaszeretet nem kitűzött kokárda, nem béklyó, nem is kötelesség, hanem az otthon érzete, a feltétel nélküli szeretet otthonossága egy hazában. A hazád által szeretve lenni érzete.

A hazaszeretet az arra a szeretetre és gondoskodásra adott válasz, amit a hazád nyújt azzal, hogy ízeket ad a szádba, nyelvet ad a gondolataidhoz, (fel)nevel, elfogad, munkára nevel, dolgot ad a kezedbe, eltart, segít, hogy kitarts a bajban, és ha kell, igazságosan képviseli az érdekeidet.

Ezekkel mind „ő” tartozik neked a politikán, a politikusokon ketesztül, és nem fordítva. Amiért te cserébe otthon, vagy a világban bárhol, bármikor büszkén, és a legjobb tudásod szerint képviselheted. A hazádat.

Látom, csodálkozol. Miért? Mi a hazaszeretet? A kötelesség?...

A GYERMEKPROSTITUÁLTAK MINDIG ÁLDOZATOK, DE MAGYARORSZÁGON A HATÓSÁGOK CSAK FOKOZZÁK GYÖTRELMÜKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ONÓDY-MOLNÁR DÓRA
2017.11.16.


A gyermekkorú prostituált nem elkövető, hanem áldozat – szögezi le Székely László alapjogi biztos készülő jelentésében. És bár ez evidenciának tűnik, az ombudsmani vizsgálat megerősítette azt, amit a gyerekjogokkal foglalkozó szakemberek már régóta mondanak: a hatóságok és a gyerekvédelem sokszor elkövetőként azonosítja a gyerekprostituáltakat.

Nem vagyunk meglepve, hogy

egy olyan, magát „családbarátnak" nevező kormánynak, amely elhatárolódik attól, hogy a nők és gyerekek elleni erőszak hatékonyabb kezelésére életre hívott isztambuli egyezményt ratifikálja, mindössze főosztályvezetői szinten képviseltette magát az év egyik legfontosabb, gyerekekkel foglalkozó szakmai konferenciáján.

Igaz, a téma nem a legjobb helyzetű családok idealisztikus világa volt – a konferencia a legkiszolgáltatottabb gyerekek helyzetével, az őket érintő ügyekkel, mint például a gyerekprostitúcióval, a mélyszegénységgel, a gyámhivatali túlkapásokkal, illetve a fogyatékos gyerekek halmozott problémáival foglalkozott. Csupa-csupa olyan üggyel, amely azokat a gyerekeket érinti, akik nem tartoznak a kormány által preferált társadalmi helyzetű családokhoz. Annak egyébként, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által rendezett mai konferencia viszonylag mérsékelt sajtóérdeklődés mellett zajlott, oka lehetett az is, hogy az ombudsmani hivatal csak szakmai berkekben hirdette meg a tanácskozást.

Lápossy Attila, a hivatal munkatársa a gyerekjogok védelme kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a problémákat mindenekelőtt azonosítani kell. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy nehéz úgy azonosítani a gondokat, hogy a minisztériumok propagandisztikus jelentéseket tesznek közzé. Az elhallgatás viszont akadályozza a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban élők, így a gyerekek fokozott védelmét. Lápossy Attila a sajátos nevelésű igényű gyerekek, a súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók oktatási hozzáférésének elégtelenségéről szóló jelentés kapcsán azt mondta: az óvodától az iskoláig súlyos jogsértéseket szenvednek el az érintett gyerekek és családjaik. A rendszer feltárt hiányosságaihoz elsősorban egyéni panaszokon keresztül jutott el az ABJH.

– Olyan gyerekekről van szó, akiknek a befogadó fejlesztése nagyon fontos – mondta, rávilágítva arra, hogy ez

a befogadás sokszor elmarad, gyakran azért is, mert sem a többségi szülők, sem a pedagógusok nem támogatók
.

– Abban, hogy a társadalom mennyire elfogadó, nagy szerepe van annak, mivel, illetve kivel találkoznak a gyerekek az iskolában – tette hozzá. Nos, Magyarországon sem a fogyatékossággal, sem a mélyszegénységben élő gyerekekkel nem találkoznak a többségi gyerekek. Az ilyen típusú oktatási rendszerekből kerülnek ki a legsúlyosabban előítéletes felnőttek. Az ombudsman a jelentésében kifogásolja, hogy régóta cipelt hiányosságok vannak a pedagógus- és szakemberképzésben, emellett a kormányzat figyelmét arra is felhívja, hogy nincsenek adatok. (A kutatások hiánya, az adatok eltitkolása vélhetően része a kormánystratégiának: csak annyi a rendelkezésre álló adat, amennyit nagy nehezen muszáj előállítaniuk az intézményeknek az uniós, illetve az OECD-tagság kötelező adatszolgáltatása okán. Nincsenek olyan társadalomtudományi kutatások, amelyek egy-egy kormányintézkedést előkészítenének, illetve egy már meghozott intézkedést monitoroznának.) A fogyatékos gyerekeket érintő súlyos jogsértések kapcsán Lápossy Attila hangsúlyozta: egy jogszabály nem csupán dekoráció, a jog érvényesülését ki kell kényszeríteni. E helyütt muszáj megjegyeznünk: a nehéz helyzetben lévő csoportok jogainak érvényesüléséért fellépő jogvédő szervezeteket bélyegzi meg a kormány a civiltörvény hatályba léptetésével. A jogvédelem ma Magyarországon Soros-bérenc tevékenység...

A SZÍNHÁZI RENDEZÉSRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.15.


Azért akartam rendező lenni, mert a keresztanyám azt mondta, hogy a színház- és filmrendezők a világ legokosabb, legműveltebb emberei, mert egy rendezőnek egyszerűen mindent kell tudni. Valahol már említettem, a keresztanyámat Bajor Gizinek hívták, és mivel sajnálatosan tisztában vagyok a ténnyel, miszerint ma már a fene sem tudja, ki volt ő, annyit meg kell jegyeznem, hogy a 20. század (sokan úgy vélekedtek, minden idők) legnagyobb színésznője, az akkor még létezett és nevének megfelelő tekintélyt sugárzó Nemzeti Színház tagja.

Ez azért szép feladat, nem? Nem a legegyszerűbben elérhető cél a legműveltebbnek lenni, aki egyszerűen mindent tud. Mindenesetre nekiveselkedtem. És még mindig nem adtam fel, bár már jóideje sejtem (és ahogy múlik az idő, mind bizonyosabban tudom), hogy a dolog reménytelen. Minthogy minél több ismeretre teszek szert, annál világosabban látom, milyen szánalmas és kilátástalan magamat okosnak és műveltnek gondolni. De mondom, nem adom fel.
Már csak azért sem, mert a szakma már rég feladta. Sőt, valószínűleg el sem jutott hozzájuk, milyennek kellene lenniük. Az hosszú, érdektelen és nem is ide tartozik, miért menekültem el végül a rendezői pályáról (rádiórendező is csak azért lettem, mert a Rádió főrendezője több kollégájával együtt úgy döntött, ne dumáljak én bele folyton az ő dolgukba - mint dramaturgjuk -, hanem csináljam meg magam). Mindenesetre nekem már a kortársaim is gyanúsak voltak. Hogy nekik talán senki nem szólt, miszerint az ő foglalkozásukkal kötelező, de legalábbis illik nagyon olvasottnak és tájékozottnak lenni. 
Hogy egy színdarab kapcsán majd sokmindent fognak kérdezni tőlük, és egy színésznek nem lehet azt válaszolni, nem tudom. Mellébeszélni meg különösen nem lehet, azt a színész azonnal észreveszi, és a még meg sem szerzett tekintély örökre a lehetetlenség homályába süllyed. Aztán ahogy múlt az idő, mind kellemetlenebb dolgokat vettem észre, olyan tudatlanságból fakadó hibákat, amiket a mi mestereink soha nem követtek volna el. Vajon Nádasdy Kálmán látta ezt? És ha igen, mit szólt? Vissza lehet venni egy diplomát?...

MÉG NEM KÉSZÜLÖK HALNI, DE NEM HINNÉM, HOGY AZT ÉN MEGÉLEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.11.16.


...Nem lehet rossz egy olyan országban élni, ahol nem uszít az aktuális kormány – tudom honnan indult az ország, de most most van és nem a múlt – és az emberek képesek elfogadni azt, hogy nem vagyunk egyformák. Nem kellett hozzá méregdrága nemzeti konzultáció, nem hívogatta őket telefonon a helyi Szijjártó Péter, hogy ugye, drága honfitársaim, milyen rémesek a buzik? Teljesen önként szavaztak (levélben) és kinyilvánították, hogy milyen országban akarnak élni.

Olyanban, ahol mindenki élheti a maga életét és nem annak alapján ítélnek meg másokat, hogy azok a mások történetesen a saját nemükhöz vonzódnak. Na és akkor mi van? Semmi. Nem kötelező, nem erény, nem bűn. Senkit nem zavar. Legyen normális, becsületes ember és kész.

Nem pánikolnak tőle, hogy a heteroszexuálisok elkapják, mint egy fertőzést. Nem óbégatnak, hogy mennyire gyalázatos dolog. Úgy gondolják (nagyon helyesen), hogy nem ezen múlik valaki emberi minősége és úgy is gondolják, hogy ez nem oszthatja meg a társadalmat. Elférnek egymástól és tolerálják egymást.

Ehhez képest szörnyű egy, a kereszténységére és az ezeréves múltjára büszke országban naponta nézni, hallgatni, olvasni azt a kútsötét uszítást, ami a mindennapjaink része lett. A legmagasabb beosztású politikusoktól a legutolsó propagandafirkászig napi szinten felbugyogó gyűlölet minden és mindenki ellen, aki, ami nem simul bele a NER rothadó szövetébe. A nők – pláne a prostik – érdekében megszólaló nőkfeminácik. Ezt ma olvastam a 888-on, konkrétan Papp Réka Kingáról nyilatkozott meg ilyen módon az egyik – nem éppen szellemi és szakmai nagyságáról ismert – íródeák. Napi téma a halálos kórt hordozó gender, a hagyományos családmodell megvédése (bármi legyen is az), a keresztényi értékek melletti kiállás (pláne bármi legyen is az), de főleg mindenki sárba tiprása, aki nem felel meg a néhány agyament, kőagyú, önmagában és talán szexuális beállítottságában is bizonytalan nagyhangú elvárásainak.

Nem hiszem, hogy Ausztráliában több meleg ember élne, mint bárhol máshol. Az ezer százalék, hogy arányait tekintve nagyságrendileg alig nyom valamit a latban az ő szavazatuk. Tehát a nem meleg emberek szavaztak ilyen nagy arányban úgy, hogy azonos jogok illessék meg a polgárokat, szexuális beállítottságuktól függetlenül.

Nem tudom, hogy a magyar társadalom mikor fog eljutni erre a szintre, ha eljut egyáltalán. Még nem készülök halni, de nem hinném, hogy azt én megérem. Pedig örömmel kipróbálnám az életet egy befogadó, toleráns, normális országban. Jó lehet.


AKARJA-E ÖN, HOGY "MÉSZÁROS LŐRINC" A FIDESZ SEGÍTSÉGÉVEL FÉLMILLIÓ FORINTOT VEGYEN KI AZ ÖN ZSEBÉBŐL 2018-BAN?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.16.


A kérdésnek -- ha utánaszámolunk -- valamivel nagyobb a realitása, mint a szegedi fideszes kampánynak, amely ilyen ötlettel fordul a szegediekhez és gyűjt majd aláírásokat a város közterein: "Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?" Botka -- akit az MSZP kicsinált, ami nem csoda, hiszen a saját kormányfőjelöltje volt, és 2006 óta az MSZP tudvalevőleg önmaga kicsinálásáról szól -- mára visszavonult szűkebb szegedi pátriájába, de elég sokszor hangsúlyozta az utóbbi évben, hogy a világért se bontaná a le a kerítést. Mi sem természetesebb ezek után, hogy a Fidesz az illegális migráció és a kötelező betelepítési kvóta támogatásával vádolja teljesen légből kapottan -- mondhatnám, a választókat hülyének nézve, de hát ha a választók nem tartják magukat hülyének, és kivált nem tartják hülyének magukat azok, akik a Fidesz helyi erőinek fenti kérdését egyáltalán megfontolják, akkor a Fidesznek sem kell hülyének tartania őket (már).

"Akarja-e, hogy a Fidesz Putyin segítségével eladósítsa Önt, az Ön gyermekeit és azok gyermekeit a jelenlegi és jövőbeni fizetéseik 80%-a erejéig?" Jó kérdés? Jó, mert van igazságmagja és épp csak egy picit túloz.

"Akarja-e Ön, hogy Orbán Viktor rokonai felvásárolják az Ön utcáját és végül kiforgassák Önt is a vagyonából?" A mai állás szerint ez már meredekebb kérdés, de apró igazságmagocska még így is van benne, konkrétan annyi, hogy Orbán Viktor és környezete a fizetéseiken túl szervezett módon nagy tételben közpénzen gyarapodik, aminek jobb helye lenne a polgárok zsebében. Mari néni és Pista bácsi 300 vagy 3000 ezer forinttal kevesebbet tud költeni a heti piacon -- attól függően, hogy mennyi az eredeti jövedelmük --, mert Orbánéknak jobban megy. Ezen kívül a jogrend romokban. A szcéna készen áll jószerivel bármire...

"ORBÁN BANDÁJA"

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.11.16.


Bízom abban, hogy a Népszava tudósítása pontos. Ha igen, akkor – tudomásom szerint – első ízben hangzott el az Európai Parlament ülésén felelős politikus szájából: Orbán bandája. Ez a pontos kifejezés!

November 15-én az EP nagy többséggel fogadta el a lengyel fejleményekre reagáló többpárti indítványt. Szégyenünkre – micsoda botrány! – egy Semjén Zsolt nevű alak reagálhatott a magyar „kormány” nevében.

Bár az EP ezúttal Lengyelországgal foglalkozott, történelminek nevezhető mondat hangzott el Orbániáról is:

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője azt mondta: Lengyelország ahelyett, hogy Európa vezető országa lenne, „lefokozta magát Orbán bandájának és az illiberális társadalmaknak a szintjére”.

Őszintén remélem, hogy ez szó szerint így hangzott el – szeretem a pontos kifejezéseket… Bár máshol ezt az „Orbán bandájának” fordulatot nem találtam, Halmai Katalinról elhiszem, hogy pontosan idézte, Verhofstadtról pedig, hogy ezt mondta. Kicsit korábban arról írt, hogy „újabb álhírkampányt indítottak az úgynevezett Soros-terv ellen”, és ezen kampány „antiszemita felhangokat mutat, hazugságokkal van tele, és méltatlan egy demokratikus európai országhoz”...

EGY ELSZALASZTOTT PILLANAT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.11.16.


Egy a sokból? Nem, inkább rettenetesen kevés az olyan pillanat, amikor a politika a társadalom kezében van. Fukarul mérjük ezeket az alkalmakat, ráadásul rosszul is sáfárkodunk velük.

Amikor a Közös Ország Mozgalom (KOM) tető alá hozta a választási törvényjavaslatot, amit az ellenzéki pártok (kivéve a Jobbik) alá is írtak, majd benyújtottak – na, az egy ilyen pillanat volt. Nem utánlövése egy történetnek, nem a kormány tematizációs mezőjébe tartozó cselekvés, hanem önálló kezdeményezés volt, és mint ilyen, reménykeltő. Egészen e hét hétfőjéig – amikor is az Igazságügyi Bizottság lesöpörte az asztalról ezt a javaslatot.
Őszintén? Szerintem ember nincs, aki ezen meglepődött. Azon viszont már annál inkább meglepődtem, hogy ezek után nem történt semmi.

A NER ugyanis épp amiatt működőképes, hogy megszüntette az állampolgári cselekvés lehetőségét, kivette a politikát a társadalom kezéből. A kezdeményezések (és itt a NOlimpiától a Római-parti népszavazásig sok minden juthat eszünkbe csak a közelmúltból) megmutatták, hogy a Fidesz-KDNP pont attól tudja fenntartani az eredményes és hatékony kormányzás látszatát, hogy ezeket a cselekvéseket is leuralja, azaz úgy hitelteleníti el a társadalmi kezdeményezéseket, hogy egyetlen vállvonással áthúzza azok lényegét. Népszavazni akar Budapest az olimpiáról? Ráadásul úgy, hogy a többség borítékolhatóan nemet mond rá? Hát akkor nem lesz olimpia. Ennyi...

A MOMENTUM ÉS A NÉP AJKÁN - TARDOS JÁNOS TUDÓSÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: TARDOS JÁNOS
2017.11.16.


Pár napja még én sem hittem volna, de tegnap este mégis elmentem tudósítani Ajkára, ahol a helyi alter Rakéta presszóban a Momentum tartott lakossági fórumot. A történethez tartozik, hogy magam nem vagyok valami híres és országosan ismert Momentum-rajongó, viszont több ifjabb barátom is szerepet vállalt a mozgalomban; mondjuk úgy, hogy rajtuk keresztül szimpatizálok velük, országos vezetőjüktől függetlenül.

A Rakéta festői helyen, az Újélet utca 8. alatt található, másképp mondva egy lakótelep szélén, de ha nagyon akarja az ember, éppen oda lehet találni. Nem egy Népstadion, ezért éppen nem is újítják fel, de nekünk éppen elég nagy és éppen elég romos volt, ahogy a helyszínre érve ez ki is derült. A haveromon – aki veszprémi elnök – és rajtam kívül kivonult a helyi tévé is, illetve abból mindjárt kettő is, hogy ránkcáfoljon, akik már nemigen hiszünk a sajtó pluralizmusában. (Mondjuk egyik sem volt kormánypárti.)

Voltak momentumosok is, ami normális egy ilyen rendezvényen, és egy pár nem-újságíró érdeklődő, de nem mind viseltünk kitűzőt, ezért a további szociológiai összetétel nem volt egészen világos. A játékgépek és a csocsóasztalok elől végül tizennégyen szívtuk el a levegőt, még facebookos live stream is volt, nem néztem utána, de nyilván nagy tömegek érdeklődése közepette.

Az előadó, Dukán András Ferenc, rendkívül szimpatikus tanárember – ha jól értettem –, az országos elnökség tagja, egy sajátosan ajkai problémáról, a légminőségről, más néven szmogról beszélt. Nem elég ugyanis, hogy nemrég kiöntött a vörösiszap, de Ajkán van egy hőerőmű is, amely durván szennyezi a levegőt, és hiába a szocialista polgármester minden igyekezete, a város nem bírja rászorítani, hogy kiszűrjék a levegőbe kerülő pernyét. Pedig a cég marhára nyereséges, és a beruházás a profit töredékébe, olyan százmillióba kerülne.

Ez persze jelentős helyi probléma, és rögtön jelzem, hogy tegnap este sem oldották meg. Dukán és a hozzászólók is higgadt fejjel, okos általánosságokat mondva beszéltek róla, de hát egyikünk sem környezetvédelmi szakember. Mindenesetre ami engem illet, ezen a téren este 7-kor már jóval képzettebb voltam, mint mondjuk kora délután. Bár jelen tudásommal sem ütöm még meg az országos érdeklődés küszöbét.

Valami másban is okosodtam kicsit. A szakmai eszmecsere után ugyanis szóba került – személyesen én kérdeztem meg –, hogy miként állnak most éppen a Fidesz megdöntésével, fog-e menni egyedül és a többi. Megjegyzem, az esten jelen volt és aktívan részt vett a beszélgetésben Molnár Tibor, az Együtt (vagy Együtt-PM?, ezt mindig keverem) helyi képviselőjelöltje, amúgy szintén középiskolai tanár, hát csak jobb lenne neki is a Parlamentben.

Kérdésemre Dukán válaszolt, aki, bár még csak idén augusztus óta a Momentum országos elnökségének tagja, máris meggyőzően képes érvelni e gyakorlatilag védhetetlen álláspont mellett (márminthogy miért egyedül, senkivel sem közösen)...

BOKROS LAJOS: A FIÚK LOPNAK

HUPPA BLOG
Szerző: BOKROS LAJOS
2017.11.15.


A fiúk lopnak,

erre jött rá az Európai Bizottság. Nos, mi ezt már igen régóta tudjuk. Gyanítom, hogy Brüsszel is régóta tudja, csak hát jogállamban (ilyen az Európai Unió, nem Magyarország), a hivatalok malmai lassan őrölnek.

Össze kell szedni a bizonyítékokat, alaposan fel kell készülni az ellenőrzésre.

Na, most az EU elkészült. Budapestre küld egy hadseregnyi ellenőrt, hogy évekre visszamenően megvizsgáljanak csaknem minden, legalább részben a “hanyatló nyugat” adófizetőinek pénzéből fedezett projektet, közbeszerzési eljárást.

A Fidesz önkényuralom megszokott pökhendi módján igyekszik lekicsinyelni ezt a lépést. Pedig ezúttal jeges kéz markolt a szívükbe. Egyre fokozódik a rémület.

A Fidesznek eddig jól kimódolt terve volt a hatalom és a pénz együttes kisajátítására. Loptak reggel, délben és este, minden hullámhosszon. De ezt nem lehetett kideríteni, feltárni, mert megszüntették a tisztakezű és független ügyészséget és a sajtószabadságot. Erre pontosan azért volt szükség, hogy a Fidesz-bűnszövetkezet garázdálkodásaira sohase derülhessen fény.

Hát, most baj van, fiúk. Arra nem gondoltatok, hogy az általatok papírtigrisnek tekintett EU egyszer megelégeli sorozatos lopásaitokat, hazudozásaitokat? A magyar népnek be tudtátok fogni a száját, de Európának nem. (MIért nem léptetek ki az EU-ból?)

Még egy baj van. Az EU pénze nélkül a Fidesz-hatalom egyetlen napig sem életképes...

MEGDICSÉRTE A SZÉLSŐJOBBOS TÜNTETŐKET A LENGYEL KORMÁNY - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.16.


Szombat óta nem tér napirendre a nemzetközi sajtó a Varsóban 60 ezresre duzzadt szélsőjobbos tüntetés felett.A The Atlantic elemzése aggasztónak tartja, hogy a lengyel kormány ahelyett, hogy elhatárolódott volna, igazi hazafiaknak nevezte résztvevőket.


A The Atlantic amerikai folyóirat már-már a '30-as évekre emlékeztető, fasisztoid vonásokat mutató politika jeleit véli felfedezni abban az összefogásban, amelyben részt vett a lengyel szélsőjobb épp úgy, mint a magyar, a szlovák, az osztrák, a német és a francia. S mint kiderült: még az amerikai Richard Spencert, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető alt-right mozgalom népszerű vezetőjét is meghívták beszédet tartani. Aki végül nem ment el.

Ellenben aggasztónak tartja az elemzés, hogy a lengyel kormány ahelyett, hogy elhatárolódott volna, igazi hazafiaknak nevezte a tömegtüntetésen résztvevőket. Lengyelországgal az élen, az ő vezetésével Európában kezd összeállni egy olyan unióellenes szövetség, amely a nemzeti önrendelkezés jogát mindennél fontosabbnak tartja, összeköti őket a migráns-, a muszlim- és cigányellenesség, valamint az erőszak, s mindez komoly veszélyt jelenthet az eddig egységes európai közösség jövőjére nézve – ezt már Krekó Péter, a Political Capital elemzője nyilatkozta a The Atlantic folyóiratnak.

A magyar belügyekbe való beavatkozásként értékelte Szijjártó Péter az amerikai kormány 700 ezer dolláros médiapályázatát, amellyel Washington a független vidéki médiát kívánja segíteni – számol be a Washington Post, de számos amerikai médium átvette az AP jelentését, mint például a floridai Tampa Bay News.

Sokkolónak és egy szövetségestől merőben szokatlan lépésnek nevezte a külügyminiszter, amit Magyarország nem tenne meg hasonló helyzetben. Ezért elvárja másoktól is cserében, hogy tartózkodjon ilyen cselekedetektől. Az APhírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy az elmúlt hetekben másodszor fordult elő, hogy behívatta a washingtoni diplomácia első budapesti emberét, David Kostelancik ügyvivőt a magyar kormány. Ám emlékeztet Orbán szavaira is, aki kormányzása kezdetén bejelentette, hogy a médiát, az energia- és a bankszektort, valamint a kiskereskedelmet magyar kézbe kívánja adni. Ebből a négy területből hármat teljesített: forrást és előnyt biztosítva az összes vidéki lapot felvásárolták Orbán körei. Egyedül az élelmiszer kereskedelemben tartják még magukat az osztrákok, a franciák és a németek...

A KÖZSZOLGÁLATISÁG PARÓDIÁJA

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉK BLOG
Szerző: URBÁN ÁGNES
2017.11.16.


Magyarország közszolgálati médiaszolgáltatója nem az információszabadság elkötelezett híve. A Duna Médiaszolgáltató csak költségtérítés ellenében volt hajlandó megadni nekünk a műsorgyártásra és műsorbeszerzésre vonatkozó szerződések listáját, és még a NAIH felszólítása ellenére is ragaszkodott a korábban megállapított összeghez. Ráadásul vannak más problémák is a Duna körül. Urbán Ágnes írása.

A közszolgálati média ügyeivel meglehetősen sokat foglalkoztunk az elmúlt időszakban, a sajátos szervezeti felépítéstől kezdve a sportjogokon át a szerződéses adatbázis utólagos szerkesztéséig több blog-bejegyzés készült. Ezek az írások főleg az MTVA-t érintették, hiszen ott áll rendelkezésre a jelentős költségvetési forrás, de a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. sem érdektelen számunkra. A médiatörvény ezt definiálja közszolgálati médiaszolgáltatóként, még ha a közvélemény jelentős része azt is gondolja, hogy Magyarországon az MTVA tölti be ezt a szerepet. Ezért még júniusban adatigénylést adtunk be, kíváncsiak voltunk a Duna Médiaszolgáltató 2016 évi műsorbeszerzésre, illetve műsorgyártásra irányuló szerződéseinek szerződő feleire, keltére, tárgyára és értékére.

Meglepetésünkre a Duna nem adta ki ezt a listát, hanem határidő-hosszabbítást kértek és egyben 8.200 forint költségtérítésre tartottak igényt. Ezt azzal indokolták, hogy az adatigény teljesítése a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, konkrétan 7 munkaórát vesz igénybe. Meglepőnek tűnt az érvelés, hiszen egy közszolgálati médiaszolgáltatónál kell lennie olyan listának, amely az adott évre vonatkozó műsorbeszerzésre, illetve műsorkészítésre vonatkozó szerződéseket összegzi. Magukat a szerződéseket nem kértük ki, tehát nem volt szükség anonimizálásra, szkennelésre...

MEGHALT EKECS GÉZA, A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ SZERKESZTŐJE


NEMZETI KÖNYVTÁR BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2017.11.16.


November 13-án Münchenben elhunyt Ekecs Géza (1927–2017) , a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője, a Teenager Party Cseke Lászlója – tudtuk meg Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától.

A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora, az 1959 májusában induló Teenager party volt, melyet Cseke László szerkesztett. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest, vagy a Rolling Stonest.

Elekes István, a népszerű Autórádió műsor szerkesztője, egykori „szabadeurópás” kollégája és barátja idén tavasszal még a 90. születésnapján köszöntötte a kiváló rádióst. Vele együtt emlékezünk.

Elekes István: A Cseke

Kitalált név, melyhez csak egy jellegzetes hang tartozik. A hidegháború idején szinte minden magyar ismerte „a Csekét”, miközben 30 éven át (1959–1989) senki sem látta. Milliók hallgatták műsorát, a rock-pop-beat korszak fiataljai rajongtak érte...

EZ A MÉRHETETLEN IDIOTIZMUS MÉG VILÁGSZINTEN IS KIMAGASLÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.15.


...A nem létező magyar foci oltárán soha nem látott mennyiségű közpénzt éget el az ország vezetése, miközben városok és falvak, kórházak és iskolák kerülnek csődközeli helyzetbe. Olyan feladatokra csoportosít át a kormány milliárdokat, melyek az átlagember számára teljese mértékben jelentéktelenek/haszontalanok. Adót nem azért fizetünk, hogy azt zsebpénzként használva, a mindenkori magyar kormány arra szórja el, amire csak akarja. Az államkasszából az elmúlt években több száz milliárd forint folyt ki úgy, hogy soha megtérülni már nem fog. Amíg egy normális, modern, európai vezetés az adófizetők pénzén azok életét segítő intézkedéseket hoz, addig a magyar „demokrcia” helytartója, Orbán Viktor több tucat értelmetlen stadion felépítésére ad ki parancsot.

Miközben sorra döglünk idehaza, addig a magyar kormány Afrikában épít keresztény iskolákat tucatszámra, vagy épp kórházakat és atomerőművet Ázsiában. Nekünk iskolák, kórházak és valós, a köz érdekeit szolgáló intézkedések helyett maradnak a hatalmas stadionok, melyek örökké arra fognak emlékeztetni, hogy mi ezt hagytuk.

Hagytuk hogy hülyének nézzenek.

Hagytuk, hogy a mi pénzünket magánvagyonként használva meggazdagodjanak.

Hagytuk, hogy felettünk uralkodva, tegyenek velünk azt, amit csak akarnak.

Hagytuk, hogy társadalmunkat lezüllesztve, egymásnak ugrasszanak bennünket határon innen és határon túl.

Hagytuk, hogy elvegyék gyermekeink jelenét és jövőjét, miközben mi kussoltunk.

Hagytuk, mert könnyebb volt csendben maradni és beletörődni sorsunkba, mondván, máshol sincs kolbászból a kerítés. De, kedves barátaim, máshol igenis jobb a helyzet. Elég volt a gyáva beletörődésből.

EGY DIKTÁTOR SORSA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.11.15.


Robert Mugabe esete mutatja legjobban, hogy teljhatalmú vezért gyakran nem a “hivatalos” ellenzék és nem is hivatásos forradalmárók kergetik el vagy alázzák meg, hanem sajátnak vélt emberei. A zimbabwei elnök 37 éve uralja az elszegényedett afrikai országát, a hetvenes évek végén sikeres gerillaharcot folytatott az akkori Rhodesia nevű állam fehér kisebbségének uralma ellen. Ma viszont a 93 éves elnök ellen fordultak azok az úgynevezett “háborús veteránok” akik eddig hatalomban tartották őt és a Zanu-PF nevű pártját. Mugabe autoriter hatalma azért ingadozik, mert dinasztiát próbált kiépíteni az által, hogy 52 éves feleségének – Grace Mugabe-nek – akarta átadni hatalmát a jövő évi választás után. Egyik legrégebbi szövetségesét, Emerson Mnangagwa-t azért távolította el alelnöki posztjáról Mugabe a múlt héten, mert elnöki ambíciókat dédelgetett, feleségével szemben.

Végül a hadsereg egy eddig erőszak nélküli puccsot hajtott végre a kormány ellen. Mugabe elnököt házi őrizetbe vették és azzal indokolták a fellépést, hogy a Mugabe körülötti korrupt politikusokat számoltatják el. A valóság az, hogy a korrupció mellett az elszámolás alá kerülő politikusok általában Grace Mugabe szövetségesei voltak...

ORBÁN MEGSZÁLLJA AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.15.


Nem várja meg Orbán a háromnegyedes győzelemmel kecsegtető 2018-as választást sem, hanem elfoglalja és megszállja az igazságszolgáltatást. Nem kell aggódnia sem, mert a salátatörvények nagymesterei mindig elrejtik a szándékot, és nem dobolják ki, hogy most számolják fel az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Ahogy a 444.hu emlékeztetett rá, tavaly nyáron még azzal próbálkoztak a csavaros magyar észjárás legjobbjai, hogy különbíróságokat hoznak létre a nekik fontos politikai ügyekre, s kétféle bíróság működött volna: a hatalom szempontjából érdektelen bűnügyek és polgári perek maradtak volna a szakmailag független bíráknál, míg a nekik fontos ügyeket általuk kiválasztott bírók elé utalták volna. Ez még Lengyelországban is megbukott volna.

Ezért most a bírói kinevezések pontrendszerét változtatják meg. Eddig legtöbb pont azért járt, ha valaki a bírósági szamárlétrán jutott előre és szakmai kinevezett. Közigazgatásból ejtőernyőztetett pártkatonák azért sem tudtak bejutni, mert a belső szakmai bírói tanácsok tagjai lepontozhatták a kívülről érkezőket. Most minden megfordul, a szakmai karrierért is alacsonyabb pont jár, a bírói tanácsok pontjait is csökkentették, az ejtőernyősök pedig, akik szakmai tapasztalat, karrier és előélet nélkül lennének bírók, felpontozódnak.

Ilyen egyszerű beküldeni a fideszes katonákat a bíróságokba, elfoglalni a bíróságokat, és a politikai megrendeléseknek megfelelő döntéseket hozni. Látszólag minden törvényes, még az EU-t is meg tudnák győzni ezek a bűnözők, hogy ez a körnél is szabályosabb, miközben a harmadik hatalmi ág függetlenségének a felszámolását jelenti...

A NÉMET MUNKAVÁLLALÁS SÖTÉT OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Juli
2017.11.16.


Sokan vágnak bele felelőtlenséggel kevert vakmerőséggel a határátkelésbe (bár remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem tájékozódnak előzetesen), nyelvtudás és/vagy megfelelő információk híján. Pedig nem árt tudni, hogy a munkavállalás külföldön sem feltétlenül diadalmenet. A következő posztot Juli küldte Németországból.

„2012 májusától dolgozom egy németországi cégnek, mint HR-munkatárs. Az ingázók közé tartoztam sokáig, mivel Németország és Magyarország között elég sokat utaztam. A cégnek volt Magyarországon is kihelyezett irodája. 2015 tavaszán költöztem végleg ki Németországba, egy cégváltást követően.

Sok blog, bejegyzés, cikk született arról, miért is megy valaki el abból az országból, ahol született. Ezek többsége tartalmazza a valóságot, de a helyzet ennél jóval összetettebb.

Csak úgy érdemes véleményt formálni, ha az embernek megvan a tapasztalata, de mindezt tudja kívülállóként kezelni. Hozzáteszem, még a felmerülő kérdések előtt, azért élek itt, mert összességében a megélhetés jobb, a környezet tiszta. Ennyi és nem több.

Akkor jöjjön, ahogy én látom, feketén és fehéren a munkaadói oldalról, magánemberként.

Különböző oldalakon, csoportokban olvastam emberek véleményét. Csendes szemlélője voltam. Azok, akik több évtizede mentek el az anyaországukból, jóval nagyobb előnyben vannak azokhoz képest, akik pár éve vagy csak akár egy évtizede is mentek külföldre.

Akkor képzeljük el ezt a rövid képzeletbeli beszélgetést, amit fonetikusan írok le (hasonló esettel találkoztam): Ohj, én leni it már regen, hogy is mondani end suldigun bite naa, hogyis fan? Jaa, áhzó elnézést. Én felejteni sok, elni itten 37 efe, kefeset beselni magyar... stb. Kérdezem én, mi ez már?? Írni tud, csak beszélni nem? Érdekes..."

TÚLVILÁGRA VÁRVA: A MAGYAR ÚJBAL LEHETŐSÉGEI

MÉRCE
Szerző: TÓTH OLIVÉR ISTVÁN
2017.11.15.


A magyar baloldal összeomlása a centrális erőtér összeomlását is jelenti. A marxista baloldalnak válaszolnia kell arra a kérdésre, hogyan viszonyul a baloldal forradalmi hagyományához. A marxizmust lényegét tekintve demokratikus mozgalomként értelmezőkkel szemben azt állítom, hogy a marxizmus igazi lényege a forradalmi emancipáció. Bemutatom, hogy a kivárás – (waiting for the afterlife) – szerintem miért nem egy autentikus viszonyulás.

I’m bad luck baby, you know

Úgy vélem, a jelenlegi magyar baloldal egyik elterjedt álláspontja a marxizmus szocializmusként és nem kommunizmusként való értelmezése: bár tagadhatatlan és szerencsétlen tény, hogy Marx társszerzője volt egy Kommunista kiáltvány című műnek, de valójában szocialista volt. A szocialista értelmezés szerint bár Marx elutasította a szociáldemokráciát – azaz a kapitalizmus megszelídítését– de a marxizmus üzenete a demokrácia üzenete, és szerintük Marx elutasította a hatalom erőszakos megragadását, a proletárdiktatúrát, a termelési viszonyok erőszakos megváltoztatását, egyszóval mindazokat a dolgokat, amelyek a bolsevik kísérlet keretében a sajnálatos oroszországi eseményekhez vezettek. Szerintük ezeknek valójában semmi közük Marxhoz és a marxizmushoz, aki ennek ellenkezőjét állítja, az aggasztó szellemi állapotban van és a baloldal végromlását akarja. A szocialista értelmezés szerint Marx valójában a demokratikus és parlamentáris eszközök híve volt, és ezeken keresztül törekedett a munkások életkörülményeinek apró lépésekben történő javítására. Nem csoda, hogy szocialista értelmezés képviselői minden, a marxizmust a bolsevik kísérlettel kapcsolatba hozó kijelentést igaztalan vádaskodásnak tekintenek, hiszen feltételezik, hogy ahhoz, hogy ma valaki marxista legyen, el kell utasítani a népirtó rendszerekkel való közösségvállalást...

FARKAS FLÓRIÁN: A SIKEREIM FÁJNAK AZ ELLENZÉKNEK, EZÉRT TÁMADNAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2017.11.15.


Semmilyen büntetőeljárás nincs ellenem. Aki mást állít, az hazudik. Ez az ellenzék szánalmas vesszőparipája, csakhogy egyetlen hivatalos szerv sem támasztotta alá – jelentette ki fennhéjázóan a Lungo Drom ismét megválasztott elnöke.

A közelmúltban, titokban megtartott Lungo Drom nagygyűlésen – ahová állítólag pár ezer forintért toborozták a résztvevőket – Balog emberminiszter szuperlatívuszokban beszélt Farkas Flóriánról.

Balogh szerint Farkas az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy „botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.

Csak harsányan röhöghetünk azon, hogy hangsúlyozta: szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert „tiszta kézzel lehet csak részt venni” a roma politikában. Kiemelte : akit viszont alaptalanul vádolnak, azt megvédik.

A magát kereszténynek mondó kormány tagja szerint sokkal jobb ma a romák helyzete, mint 2010-ben volt, a problémák sokkal kisebbek. Volt bőr a képén a lelkész úrnak olyat állítani, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Nemrégen hajdúhadházai romákkal találkoztam, áradt belőlük a panasz. Többnyire nyomdafestéket nem tűrő szavakkal fejezték ki, mit is gondolnak Orbánról és a Fideszről...

LEBOMBÁZOTT HÁZAK KÖZÖTT ISKOLÁBA JÁRNI

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2017.11.15.


Hiába roppantották meg az Iszlám Állam hatalmát Szíria keleti felén, és hiába próbálnak erőn felől segíteni a nemzetközi segélyszervezetek, a hat éve tartó polgárháború árnyékában iskolázatlan generációk nőnek fel.

A szíriai iskolák egyharmada megsérült, vagy megsemmisült: a harcok kezdete óta több mint 4000 támadás ért oktatási intézményeket.

Az 5,8 millió öt és tizenhét év közti iskoláskorú 32 százaléka, 1,75 millió gyermek maradt ki az oktatásból az országban.

A szomszédos országokban tartózkodó szíriai menekültek közt 536 ezer fiatal nem jut megfelelő oktatáshoz.

A felmérések szerint ilyen körülmények között a 12-14 éves szíriai gyerekek 50,3 százaléka nem tud elolvasni és megérteni egy rövid történetet, 59 százaléka pedig a másodikos szintű matekpéldával nem tud megbirkózni...