2023. május 2., kedd

MATOLCSY GYÖRGY, A NYUGDÍJGURU: KIS TÉVEDÉS, NAGY SZEMFÉNYVESZTÉS

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JIDIT
2023.05.02.


Súlyos problémák vannak a nyugdíjrendszerben, de egészen mások, mint amilyeneket az MNB elnöke kifogásolt a gyermeket nevelő anyák esetében – mondták lapunknak nyilatkozó szakértők.


Az új nyugdíjak „elszabadultak”, reálértékben évente tíz százalékot emelkednek az előző évi induló ellátásokhoz képest. Ez igazságtalan a régebben visszavonultakkal szemben, ahogy az is, hogy a jelenlegi infláció mellett csak egyszer kötelező az évközi emelés, pedig legalább háromhavonta kellene korrigálni az idősek pénzét. És ez csak néhány olyan probléma, amelyre gyors megoldás kellene. Ám az, amiről a jegybankelnök beszél, valójában szemfényvesztés, és csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a valódi bajokról. Így reagált Simonovits András nyugdíjszakértő arra, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Parlamentben egy azonnali kérdésre adott válaszában azt mondta: „Egyetért azzal, hogy nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a két gyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra.”...


MIÉRT ÜLTEK BE AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐK A PARLAMENTBE? - HUPPA-LAPSZEMLE

 HUPPA

Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.02.


Pénz, a Fidesz szembesítése és kisebb eredmények


Az elmúlt tizenhárom évben nem sok sikerélménye lehetett az ellenzéki képviselőknek a parlamentben…

Újabb 180 nappal meghosszabbodhat a veszélyhelyzet

Módosítják „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről” szóló törvényt, amivel lehetővé válik, hogy a kormány a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa.

A letartóztatása előtti nap kétszer is járt az Igazságügyi Minisztériumban Schadl György

Azt nem tudják, kinél. Hangsúlyozták: Varga Judit épp Miskolcon volt…

Varga Judit intézményesült hungarofóbiát, boszorkányüldözést vizionál Európa közepén

“Egyetlen cselekedetünk sem oroszbarát, ez csupán egy újabb hazug narratíva, ami a magyar kormány megdöntésére apelláló nemzetközi érdekeket szolgálja ki…”

Magyarországon a valóság ellen dúl a háború

A magyar kormány közeli médiabirodalom már 2022 előtt, hosszú évek óta a putyini propaganda folyamatos és kritikátlan terjesztője volt az országban. Ez pedig a támadás, de különösen az áprilisi országgyűlési választások után csak erősödött.

Beismerte az UItrahang és a Moszkvatér, hogy valótlanságokat állított a Media1 főszerkesztőjéről

A főszerkesztő lezártnak tekinti az ügyet, reméli, hogy az Ultrahang és a Hit Rádió a jövőben tisztességesebben jár majd el, mint az egy héttel ezelőtti adásával összefüggésben tette.

Budaházy: Közös győzelem volt, még a fideszeseknek is

A Mi Hazánk Mozgalom majálisán a résztvevők meg voltak őrülve a nemzeti szupersztárért, hosszú éljenezésekkel és szabadságozásokkal hálálták meg Budaházy rövid szereplését.

Novák Katalint dicsérte Budaházy György a szabadulóbuliján

Ló nélkül, „Hazafi vagyok, nem terrorista” feliratú pólóban lépett színpadra Budaházy György a Mi Hazánk Mozgalom majálisán az újbudai Bikás parkban.

„Ti vagytok a Nerencváros” – újpesti szurkolók üzentek a Fradi B-középnek

3-2-re nyerte a Ferencváros az Újpest ellen rendezett találkozót.

Milliárdos per lett Izraelben abból, hogy kihagyták a tiszteletbeli magyar konzult a magyar lélegeztetőgép-bizniszből

Nem ez az egyetlen érdekesség, amit az Átlátszónak szivárogtatott iratokból és egy tel-avivi bírósági keresetből kiderül a 2020-as járványügyi nagybevásárlás részleteiről…

Vége a búcsújárásnak a lombkoronasétánynál

Lezáratta a látványossághoz bevezető utat Nyírmártonfalva polgármestere.

Orbán a konfliktusok gerjesztéséből és rossz hírek terjesztéséből építkezik

A volt külügyminiszter és uniós biztos felrótta a kormánynak, hogy nem a valóságról tájékoztatja a közvéleményt. Kormányzati felelősség, hogy igyekezzen a helyzetet tisztázni és a valóságot továbbadni a közvéleménynek és nem ígérni sokkal jobbat vagy rosszabbat.

Így vesztette el Hitler a kapcsolatát a valósággal

“Ahogy egyik vereség követte a másikat, Hitler egyre inkább elszigetelte magát a német emberektől, beszüntette látogatásait a fronton, nem volt hajlandó felkeresni a városokat és beszélgetni az otthonaikból kibombázott civilekkel. Újfent azzal okolt meg mindent, hogy az első világháború óta, ami rossz csak történt a németekkel, annak „a nemzetközi globális zsidó összeesküvés” az oka…”

Amerikai hírszerzés: Fél év alatt 20 ezer orosz katona halt meg Bahmutnál

Az áldozatok egy része az orosz hadsereg tagja, de jelentős részük a Wagner-csoport fizetett katonája volt.

Oroszország vakon rohan az önpusztítás felé

Brutális számok leplezik le Vlagyimir Putyin légvárait.

Még itt: Szele Tamás: Állandó zavar az Erőben

’TÁNCKÖSZÖNCSE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.02.


Szabadulóbulit tartott Budaházy Gy., a nemzet dédelgetett terroristája május elsején, a valaha volt munka ünnepét használva fel erre. A nemzeti oldal közös győzelmének nevezte, hogy Novák álelnök megkegyelmezett neki, valószínűleg felsőbb utasításra.

Hogy Budaházy mit gondol, az az ő nyomora, a nemzeti oldalé viszont az, hogy a tudósítások szerint csókolgatták és ölelgették a rajongói, így egyben minősítve is a nemzeti oldalt. Az eddig a narratívában a Fideszé volt, vagy maga a Fidesz volt az, ilyképp kiderült, amit amúgy is tudtunk, hogy egy brancs ez, bármennyire is próbálják tagadni.

Eddig nem tudtuk, hogy Budaházynak rajongói volnának, vagy ha nem voltak, most már lettek, bár nem világos, mit ünnepelnek benne, hacsak nem az erőszakot. Savas bácsik, esernyős-kardos matrónák idolja lehet ő, akit Novák álelnök a szerencsétlen Ferencre hivatkozva engedett szabadon, meg sem engedve a szerencsétlen pápának, hogy tiltakozzon ellene vagy kikérje magának. A világ józanabb fele egyébként úgy értékelte a Szentatya látogatását, ahogy magunk is láttuk, hogy ez nem volt egyéb, mint Orbán hatalmi legitimációja és pár szavazat begyűjtése, mert a kampány örök és soha véget nem érő.

Budaházynak ezt a csűrdöngölést jelentette a munka valaha volt ünnepe, ami dátumot és napot mindenki világlátása és gusztusa szerint értelmezett az úr 2023. évében, Gyurcsány például úgy, hogy Orbán elvette a munka becsületét, ami azt tételezi, hogy valaha volt ilyenje neki. Idealista álláspont, de nem szállunk vitába vele, mert nem olyan időket élünk. Csak elképzeljük ezt az időt a múltnak megfelelően, hogy vonultak volna a dolgozók az emelvényen kalapjaikkal integető nagyjaink előtt, a sok kínai, thai és más vendégmunkások, hogy nagyjaink ott hasonlottak volna meg kalappal a kézben a lufik alatt.

De ez egyáltalán nem biztos. Ők lehet, hogy épp ezt akarják, ha akarnak egyáltalán valamit a lopáson kívül, amire újabb bizonyság, hogy Ferenc látogatása és a majális takarásában elindult Mészáros gigabankja, amit évtizedes, sziszifuszi munkával rakott össze neki a NER élcsapata. Valahol ez is munka, ők tehát ünnepelhettek volna, mégsem tették, mert drága nekik a virsli. Május elseje egyébként annak is a boldogsága volna, hogy csatlakoztunk az EU-hoz, de az akkori eufóriát mára a protkók csattogtatása váltotta fel. Már a pénz sem jön, mert ezt is elcseszték, és az ilyen Budaházy-féle nemzeti vonal menekülne is belőle.

Az EU-ban túl világos van, nem való az a nemzetieknek. A csatlakozás évfordulója ilyképp és ezért mintha nem is lett volna, kivéve a Momentumot. Ők egy EU-s zászlót tűztek ki a karmelitai kordonra bevéve és meghódítva azt, és még csak könnygázt sem kaptak a képükbe, tehát boldogok is lehettek volna, bár nem tudható, azok is voltak-e. Hadházy képviselő egyébként, aki a kordon elleni küzdelem vezéralakja, az ünnepi napokat arra használta fel, hogy számos építkezést felkeresve dokumentálta, azoknál nincsen kordon, azaz, a Karmelitánál sem kellene, és mégis van. Más lehet az ok, vonta le a következtetést.

A kérdés most már csak az, kinek és mit szeretne bizonyítani a nyilvánvalóval, mert nekünk nem szükséges, azoknak meg tök mindegy. Ők azt zárnak le, amit csak akarnak, mint ahogyan az elhíresült lombkoronasétány megálmodója is, Nyírmártonfalva polgármestere, aki az immár Európa-hírű műalkotáshoz tiltotta meg a bejárást azt híve, így majd nem röhögnek rajta, pedig fognak. Vagy ha nem, akkor az elborzadás miatt, bár már azon is túl vagyunk, illetve azok, akik egyáltalán hallottak róla. Nincsenek túl sokan, mert a NER tömegbázisához csak szűrt információk juthatnak el a sikerekről és pátoszokról.

Ilyen volt az is, hogy Novák álelnök sós stánglit sütött a pápának útravalóul saját kezűleg. Azzal a kézzel, amellyel annak idején seggtörlővel pucolt ablakot, ilyképp mindkét színdarab azt volt hivatott bizonyítani, hogy ő még mindig a nép egyszerű gyermeke. Gyalázatos színjáték ez, mint ma már ez egész életünk, ahol mindenki azzal foglalkozik, régen minden mennyivel jobb volt. És itt a kádári felvonulásokra emlékeznek, virslire meg sörre, a ’táncköszöncse dalra és az akkori hazugságokra. S hogy azt szebbnek látják, mint a mát, mindent el is mond a jelenről. Hogy egy Budaházyt ölelgetnek, az indokolja a kép sötétségét.

ROGÁN MEGTÖRTE A NÉMASÁGI FOGADALMÁT, KUBATOV AZONBAN CSENDBEN MARADT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.05.02.


Egy évvel ezelőtt, május 2-án alakult meg az új Országgyűlés a Fidesz negyedik kétharmados győzelme után. Rétvári Bence egy év alatt már több mint tizenhat órát beszélt a parlamentben, Rogán Antal megtörte az öt éves némaságát, Kubatov Gábor csendben maradt, Kövér Lászlótól pedig megtudhattuk, hogy a parlament nem egy romkocsma. Kétszer átírták az Alaptörvényt, egy nap alatt kinyírták a katát, megszüntették a MOK kötelező tagságát, de több mint hétezer napja nem döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról. Ott folytatódott Orbán illiberális színháza, ahol az előző ciklus végén abbahagyták.


„A választói felhatalmazás világos, a feladat emberes, a siker pedig emberfeletti erőfeszítést kíván” – mondta Áder János egy évvel ezelőtt, az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén. A Fidesz negyedik kétharmados győzelme után alig egy hónappal elkezdődött az új parlamenti ciklus, a képviselők Hadházy Ákos kivételével letették az esküt, a távozó köztársasági elnök pedig ismét Orbán Viktort javasolta miniszterelnöknek.

Az áprilisi választáson kényelmes parlamenti többséghez jutott a Fidesz-KDNP: 134 képviselőjük nyomogatja a gombokat, de a kormánypártokkal szavaz minden alkalommal Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, és a Mi Hazánk Mozgalom frakciója is több kormányzati előterjesztést támogatott az elmúlt egy évben. Nem kell így matekoznia Kocsis Mátééknak, ha valaki lebetegedne, akár két hiányzóval is el tudnak fogadni kétharmados törvényeket, amelyeket futószalagon gyárt a kormány.

Az elmúlt egy évben ott folytatódott Orbán illiberális színháza, ahol a választás előtt abbahagyták: hétről hétre összeült a parlament, ahol megszólalhat az ellenzék, de érdemi vita a legritkább esetben alakul ki. A kormány törvényjavaslatait csont nélkül megszavazzák a fideszes képviselők, az ellenzéki indítványok tárgysorozatba vételét pedig rendre már a bizottságokban elgáncsolják. Nem áll fel parlamenti vizsgálóbizottság, ha az ellenzék kezdeményezi, és a fideszes képviselők nem mennek el azokra a rendkívüli ülésekre, vitanapokra, amelyeket az ellenzék hív össze.

Pár héttel az Országgyűlés megalakulás után tizedszer is módosították a gránitszilárdságú Alaptörvényt: bevezették a háborús veszélyhelyzetet, amely lehetővé tette a kormánynak, hogy a járvány után az orosz-ukrán háborúra hivatkozva továbbra is rendeleti úton hozzon törvényeket.

Az Országgyűlést így valójában már csak kommunikációs eszközként és a demokrácia látszatának fenntartásához használják Orbánék.

A 2023-as költségvetést például decemberben rendeleti úton újraírta a kormány, de az év elején bevitték a parlamentbe, hogy március végén – negyedévvel a hatályba lépés után – a kormánypárti többség szentesítse azt.

A katát 27 óra alatt kinyírták, a svédek NATO-csatlakozását több mint 7000 órája halogatják
...


VESZTÜKET ÉRZIK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.05.02.


Adná az Úr, hogy igazuk legyen, éppen itt az ideje, hogy döngő léptekkel elhúzzanak a francba, történelmi léptékű politikai tettet hajtva ezzel végre: Megszabadítanák az országot a maffia mocskos, gennyes, ótvaros uralmától.
Ámen, mondhatnánk, ha beleélnénk magunkat az aktuális keneteskedésbe, melyet a Szentatya (leánykori nevén az ostoba, demens vénember) látogatása alkalmából produkál a magyar társadalom, mely amúgy durván ellene van minden nemzetközieskedésnek.
Természetes hát, hogy ájult nyálcsorgatással fogadja az internacionális katolikus egyház vezetőjét, ki eljött hozzánk meglátogatni magyarországi fióktelepét.
Magam egyébként nagyra becsülöm és felettébb kedvelem a pápát, amúgy is jól jön egy egyházi főméltóság abban az országban, melyben már a pap is hiánycikk, nem is szólva a hívekről, akik hitéletük megélését egyébként csak fékezett habzással produkálják.
Nem kell ezen csodálkozni, hiszen mi már a vérgőzös diktatúra esztendei alatt is tele voltunk pártonkívüli bolsevikokkal, de hát félre a kishitűséggel, látunk mi még magyar pápát!
Magyarember erősen vallásos a keresztvíz alatt, népszámláláskor, továbbá ha házasságkötése alkalmából arája szeretne királykisasszonynak öltözni.
A herdábbja még elparentálása alkalmából is, egyéb esetekben a maga módján vallásos, nevezetesen élete nehéz pillanataiban felemlegeti az Urat, esetlg még életvezetési tanácsokkal is ellátja, v. ö: az Isten ne... - vagy éppen ellenkezőleg.
De most nem ez a téma, hanem a megvadult maffia.

Két eset lehetséges: Vagy azt hiszik, hogy mindent megengedhetnek maguknak, vagy ellenkezőleg - aggódnak, de nagyon.
Hogy hiszik, mindent megengedhetnek maguknak - nem lenne csoda.
Egészen extrém dolgokat úszhattak meg, mert a nép közönyösen eltűrte, hogy szembeköpik, hogy hülyének nézik, pedig volt itt már emberhalál, puccskísérlet, gyujtogatás, robbantások, nyíltszíni rablás - mégse történt semmi.
Hát akkor most se fog.
Ezért indíthattak támadást a társadalom ellen, ezért mertek belemarni a pedagógusokba, ezért merik szétverni az egészségügyet, ezért szabadítják a nyugdíjasokra az inflációt, ezért merik szétverni a Postát.
Ezért mernek rendeleti kormányzással bohóctréfát csinálni a jogállamból, hiszen itt komoly társadalmi fellépés csak két esetben volt: Először, mikor háromszáz forint vizitdíjat kértek azoktól, akik megengedhették maguknak, és akik ma ilyen-olyan jogcímeken százszorosát fizetik ki.
Másik eset az internetadó elleni fellépés volt, ahol persze nem a tájékoztatás ellehetetlenítése volt az ok, hanem a pénztárca védelme.
Hogy közben eltűnt a nyomtatott sajtó, a baloldali és a liberális média - az nem zavart senkit, hogy az internet alapú rádió - melyhez nem kell frekvencia-engedély - a gépkocsikban a mai napig nem működik, az bölcs népünknek nem tűnik fel, de hát ezen már nem is csodálkozom, ez ellen akkor tiltakoznánk, ha eddig ingyen működött volna, és mától öt forintba kerülne...

REGGEL 4440 - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.05.02.Jó reggelt, ha valaki lemaradt volna róla, a hétvégén 10 évesek lettünk:

Most pedig a következő évtized első reggeli hírlevelében a hosszú hétvége fontosabb híreivel jelentkezünk.

PÁPALÁTOGATÁS

Mit mond a szegényekről és menekülőkről a pápa egy olyan országban, ahol a menedékkérők elleni rendszerszintű uszítás és a hajléktalanság kriminalizálása mindennapos? A pápa a szegényekre és a rászorulókra hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a hajléktalanokat. Ami nem cseng össze a kormány kommunikációjával. Ferenc pápa leghosszabban a jezsuitákkal beszélgetett.

Ferenc pápa vasárnapi útját élőben közvetítettük. A pápa jelenlétében, a Kossuth téren megszületett az Orbán-fotó, amiért a DK-sok imádkoztak. Ferenc pápa megemlítette a menekülteket és a békevágyat is a Kossuth téren. (Az Iránból elmenekülő Abouzar Soltanit és kisfiát 553 napig tartották bezárva a tranzitzónában, útközben közben vált hívő kereszténnyé, és nagyon hálás Magyarországnak, hogy itt élhet.)

A látogatásával a pápa megerősítette a kormányt és a magyar egyházat, de figyelmeztette is őket.

Ferenc pápa találkozott Kirill pátriárka bizalmi emberével is, megcsókolta Hilarion mellkeresztjét. A hazafelé tartó repülőútján viszont egy titkos ukrajnai békemisszióról beszélt.A pápa Karácsony Gergelyt is fogadta.

Az „A család, az család”-kampány elindítója szerint Orbán gúnyt űzött a pápából.
Orbán titkára átadott egy templomot Orbán szülőfalujában, és szerinte kamatosul megtérül az államnak az egyházaknak adott pénz.

A. I.

Max Tegmark arra kérte a szénsovinisztákat: mondják meg, hogy az AI milyen feladatokat nem lesz képes soha elvégezni. Az MIT fizikaprofesszora szerint az emberek ugyanolyan téves érvekkel bagatellizálják el a mesterséges intelligencia veszélyeit, mint a Don't Look Up című filmben a közelgő aszteroida fenyegetését.

Már bánja élete munkáját, otthagyta a Google-t Geoffrey Hinton veterán AI-szakértő, hogy nyíltan beszélhessen a kockázatokról. „A szokásos kifogással vigasztalom magam: ha én nem tettem volna, akkor valaki más megtette volna” – mondta a 75 éves fejlesztő New York Timesnak.

PUTYINIZMUS

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az oroszok kemény választ ígértek. Dmitrij Medvegyev szerint eleve ki kellene irtani a lengyel zsoldosokat, mint a büdös patkányokat, és meg kéne szakítani a diplomáciai kapcsolatot a lengyelekkel.


Szijjártó Péter szóvá tette Volodimir Zelenszkijnek, hogy a magyar emberek milyen rendkívül magas árat fizettek eddig a háborúért.

Stratégiai bombázókkal mért csapást Ukrajnára Oroszország. Tehervonatot robbantottak Oroszországban az ukrán határ közelében. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukránok ellentámadásba mentek át Bahmutban.

- Földbe ásott lyukba zárják az engedetlen orosz katonákat.

- Oroszországról nem lehet távolról, számítógép mögül tudósítani – mondta az újságíró, akit 20 év börtönre ítélnének kémkedés miatt.

- A cseh elnök még több lőszert küldene Ukrajnába.

- Leváltották a mariupoli mészárosként hírhedtté vált miniszterhelyettest.

- Az ukrán külügy nem zárja ki, hogy Kína legyen a béketeremtő a háborúban.

- Dél-Afrika megüzente Oroszországnak, hogy ha Putyin odamegy, le kell tartóztatniuk.
...