2016. május 12., csütörtök

TANTÁRGYÖSSZEVONÁS ORBÁNIAI MÓDRA

JEHU BLOGJA
Szerző: Jehu
2016.05.12.


Bizonyos tantárgyak összevonása nem új gondolat, és önmagában nem is rossz gondolat. De nincs semmi, amiből Orbániában a hatalom ne tudna és ne akarna marhaságot és/vagy gazemberkedést csinálni.

Azt mindenki belátja, hogy a világ, amelyben élünk, nem oszlik az iskolai tantárgyaknak megfelelő, egymástól elkülönülő részekre. Ezért egy komplex tantárgy bevezetése egyáltalán nem eleve elutasítandó, és nem is új elképzelés.
Vannak országok, amelyek régóta kísérleteznek ilyesmivel, és vannak, amelyek megkezdték a gyakorlatba való átültetését is.
ITT OLVASHATÓ

TROLL KISOKOS

MINDMEGHALUNK.COM
Szerző: Mariann Palankai
2016.05.12.Troll kisokos, avagy a tökéletes trollá válás 13 lépésben.


(13? Véletlen lenne? Nem hinném…)
Csoportunkat mostanában leginkább feszítő kérdés, hogy valódi, húsvér hülyéken röhögünk-e, vagy első osztályú trollok ültettek hintába minket? Illetve, hogyan lehetne egy ilyen csodás troll-karriert befutni, – méltán- , ácsingózva a mámorító élvezetre?
Előre bocsátanám, hogy olyan ez, mint a szerelem: ha állandóan azon parázol, igazi-e a románc, tönkreteszed a gyönyört. Szóval bölcsebb lenne hátradőlni és nagy kanállal enni, amit a Jóisten adott.

1.

A tökéletes Troll Facebook Profil paraméterei, férfi: beszerzel egy szürkés-hányás színvilágú, szintetikus, norvég-mintás pulcsit, nedves körömkefével kicsit megbolyhozod. Másnap reggel, első álmodból felkelve, kócosan, gyűrötten magadra öltöd, és a nappaliban, az első szembejövő családtagoddal lefotóztatod magad valami vitrinféleség előtt. De mindenképpen olyasmi Szomszédokat idéző enteriőrt választasz. A fotózás alatt vagy félhülyén, laza könnyedséggel mosolyogsz (ahogy Brad Pitt-től láttad az Ocean 12-ben), vagy igyekszel David Hasselhoffosan szúrósan és világfiasan nézni. Mindkettő garantált siker.

2.

Timeline kép egy orbitális, elcsépelt, futurisztikus közhely.

3.

Női változat: negyvenes, vidéki, nagyvárosi háziasszony félprofilból fotózva, általános iskolai földrajztanárnős törötthajvéges hajviselet, bávatag démoni nézés. A háttérben itt is befigyel az uminózus, nippes vitrin.

ITT OLVASHATÓ

KÓSÁÉK VELEJÁRÓJA AZ ERŐSZAK

MOST & ITT
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.12.

Kósa Lajos szerint az élsport velejárója az erőszak, a futballpályán sem viszi el a rendőr, ha valaki belerúg a másikba. Még akkor sem, ha az illető a földön fekszik.
A mondatot értelmezni nem tudjuk, és nem is akarjuk. Már felháborodni sincs kedvünk, mert unalmas és értelmetlen. Azt viszont megjegyeznénk, hogy úgy látszik: a Fidesz egyre hülyébbeket kénytelen csatasorba állítani.
Kósa Lajossal és társaival ellentétben ugyanis azt gondoljuk, hogy az élsportnak nem „velejárója" az erőszak, legföljebb beteges mellékhatása. Az élsport „velejárója", és lényege is egyben a tehetség, a szorgalom, a teljesítmény.
A sport erről szól. Ami nem erről szól, az nem sport. A politika világa persze nem sport, ott, ha nem is megengedett, de megszokott a sportszerűtlenség. Karaktergyilkosságért még tényleg nem vitt el senkit a rendőr.


A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2016.05.12.


Vannak napok, amikor úgy érezzük, jobb lett volna ágyban maradni. Vannak időszakok, amikor halmozódnak a rossz dolgok és úgy gondoljuk, ennél rosszabb már nem is lehetne. Pechsorozat? A véletlenek összjátéka, vagy minden összeesküdött ellenünk? Esetleg rajtunk is múlik?

"A baj nem jár egyedül." -  tartja a mondás, de ahelyett, hogy elkönyvelnénk magunkat szerencsétlen flótásnak, érdemes végiggondolni a jelenség pszichológiai oldalát és azt is, mit tehetünk ellene.
 
Az észlelés csapdája
 
Pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy a hangulatnak mind az észlelésre, mind az emlékezetre hatása van. Amikor rossz a hangulatunk, könnyebben vesszük észre a rossz dolgokat és még a múltból is felidéződhetnek negatív események. Amíg jókedvűen a napsütést látjuk, ha rossz a hangulatunk, akkor a dugót, és a pofátlanul betolakodó autóst. Az észlelésünket alapvetően befolyásolják a gondolataink és érzéseink, de ez a hatás visszafelé is működni kezd. Minél több rossz dolgot látok meg a környezetemben, annál mélyebbre süllyedek saját rosszkedvem mocsarában...
 

50+1 VILÁGBAJNOK GONDOLAT, AMI LEGYŐZHETETLENNÉ TESZ

HÉTKÖZNAPI HŐSNŐK BLOG
Szerző: Hétköznapi Hősnők
2016.05.12.


Tudtad, hogy az életed során magaddal beszélgetsz a legtöbbet?
 
És képzeld, a legnagyobb befolyásolást nem kívülről, rosszakaróktól és hitetlenektől, hanem pont saját magadtól kapod.
 
A jó hír ebben az, hogy ez nem csak a negatív agymenésekre, hanem a pozitív, támogató gondolatokra ugyanígy érvényes.
 
Mit szólnál hozzá, ha mától a saját leglelkesebb rajongód lennél?
Mintha lenne egy kis belső cheerleader-csapatod, aki állandóan Neked drukkol.

Mennyivel jobb lenne úgy dumálni magunkkal, hogy utána az elszántságtól gondolatban King-kong módjára dörömbölnénk a mellkasunkon, és spontán világmegváltó hangulatba kerülnénk, nem?

Íme a sok “úgysesikerül” kezdetű önmarcangoló monológ helyett egy rakás világbajnok mantra, amikre lecserélheted a benned nyekergő bizonytalanságot.

50 + 1 pozitív gondolat, ami legyőzhetetlenné tesz:  

VISSZA A NYOLCVANAS ÉVEKBE! - ÁLLÍTÓLAG EZZEL FOGUNK UTAZNI 30 ÉVIG

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.12.


Tegnap bemutatták az első újdonsült 3-as metrószerelvényt Moszkvában. Jé, ez fehér.
 
Az Index szúrta ki a Transzmasholding oldalán, hogy elkészült Oroszországban a 3-as metró első felújított, hatkocsis metrószerelvénye, és az átadóünnepségen részt vett Balla János nagykövet is. Első ránézésre ugyan nagyon pofásnak tűnik a kocsi orr-része, ám talán nem véletlen, hogy további képeket egyelőre nem töltöttek föl. Innen ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy ezek az eredetileg átlagosan több mint harmincéves kocsik oldalról teljesen olyanok, mint eddig, úgyhogy most az egyszer valóban a szó szerint értendő az „ugyanaz fehérben” szókapcsolat...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR: 5.TEHETSÉG ÉS LEHETŐSÉG

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.05.12.


A tehetség belső fejlődési vágyától hajtva rendkívüli erővel igényli az ingerben gazdag környezetet, amelyet a szokásosnál jobban ki tud használni fejlődése érdekében. Nem támogatásra, hanem fejlődési lehetőségekre van szüksége. Ezt pedig maga a tehetség jobban ismeri, mint bárki más. Ha megkapja a legfontosabbat, a fejlődéséhez szükséges szabadságot, fejlődni fog. Az atyáskodó szemlélet helyett, amely kijelöli a fejlődés útját, partnerként kell kezelni már a kisgyerekeket is.

A tehetséggondozásban is ideje meglépni azt a szemléletváltást, amit a pszichológia és
orvostudomány egyre jobban közelít: a diagnosztikus, gyógyító megközelítés helyett az emberi jogi aspektusokat érdemes előtérbe helyezni.

Az a megközelítés, amely szerint a tehetség szunnyad vagy rejtekezik, paternalista nézőpontot tükröz. Olybá tűnhet, mintha a tehetséget rá kellene venni, hogy fejlődjön, megjelenjen, mintha gyógyítani kellene, hogy fejlődésre képes legyen. Pedig a tehetségnek a lényege, hogy fejlődik, és ahogy lehet, megjelenik. A környezet felelősségének áthárítása, ha a tehetségre a szunnyadó vagy rejtekező jelzőt használjuk, miközben a környezet az, amely nem veszi észre, vagy a fejlődésében gátolja a tehetséget. A tehetségnek nem jellemzője vagy szándéka a szunnyadás vagy rejtekezés...

ITT OLVASHATÓ

GARANCSI ISTVÁN LETT ORBÁN ÚJ SIMICSKÁJA?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.05.12.


Garancsi István már az első Orbán-kormány idején közel került a tűzhöz. Sikeresen szakított magának egy jókora ingatlanvagyont. Később aztán a focin keresztül került közelebb Orbánhoz, akinek a fia a Garancsi által tulajdonolt Videotonnál kezdte pályafutását.

A kapcsolati tőke végül beérett: a 2010-es kormányváltás után Garancsi cégei soha nem látott módon kezdtek hasítani. Egyszerűen minden sikerült neki, amibe belefogott. Milliárdokat szakít az egyik legnagyobb mutyival, a Magyar Energetikai Társaság, MET-es offhsore gázbiznisszel, Giró-Szászéknak szállodát épít, de bevásárolta magát a plakátbizniszbe is.

Garancsi az építőiparban is feltűnt a Market Építő Zrt.-vel, például a Fradi-stadion és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnokának  építését és a Fidesz-székház felújításának jogát is elnyerte. Mióta pedig Simicska a Fidesz holdudvarában a párt ügyeinek finanszírozójából közellenséggé avanzsált, Garancsi hihetetlen gyorsasággal vette át a korábbi oligarcha helyét.

Legutóbb éppen a Kopaszi-gát melletti óriási terület került hozzá állami támogatással.

Mészáros Lőrinc után tehát már Garancsi István is pontosan tudja, honnan kell megközelíteni azt, akinek utána majd a szerencséjét köszönheti...

ITT OLVASHATÓ

ETTŐL DAGAD A SZÉLL KÁLMÁN TÉRI BRONZBUKSZA

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Szalai Anna
2016.05.12.


Esetenként négyszázszoros eltérés is mutatkozott a Széll Kálmán tér átépítését végző konzorcium számláján szereplő összeg és a teljesítést igazoló mérnök által jóváhagyott ár között. A Népszabadság igencsak meglepő tételekre bukkant az elszámolásokban. Majd 2,4 millió forintot fizettek például egy diszpécserasztal szétbontásáért.

Hat darab PC-monitor, billentyűzet és egér áttelepítése: 52 ezer forint. A Széll Kálmán tér átépítésére vállalkozó – a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. és a WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Zrt. alkotta – konzorcium legalábbis ennyiért végezte el ezt a kevéssé bonyolultnak tűnő feladatot. Alig kétszer ennyiért, 109 ezer forintért hat darab telefonkészüléket szereltek le – olvasta ki lapunk az Index által kiperelt és nyilvánosságra hozott számlákból. A diszpécserasztal lebontása a fentieknél is bonyolultabb dolognak bizonyult, így az ár is magasabb: 595 ezer forint. Ebben az összegben viszont még nincs benne az asztalba beépített berendezések leszerelésének költsége. Ezért további 1,767 millió forintot számoltak fel...

ITT OLVASHATÓ

NÉMI ERŐSZAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.12.


2010 óta a Kiss László-ügy a magyar társadalom első pozitív megnyilvánulása. Az első alkalom a morális megújulásra, az önbecsülés és az önérzet visszaszerzésére. Az emberek többsége elítélte a nemi erőszakot. Az össznemzeti felháborodás hosszú idő után állította újra igaz ügy mellé a magyarokat, és ez valóságos katarzist eredményezett. Embernek érezhették végre magukat.

Ebbe az érzésbe kellene belekapaszkodni, s megérteni, hogy az Orbán-rendszer 2010 óta ugyanazt az erőszakot követi el naponta a magyarok ellen, amit Kiss és társai tettek az uszodában a kiszolgáltatott, vézna, 18 éves lánnyal. Ugyanúgy kellene reagálni erre az erőszakra, ahogy Takáts Zsuzsanna megerőszakolására reagáltak. Ugyanaz a felháborodás morális megtisztulást eredményezne, és az erőszakolók ellen erőt adna, akik a végén vereséget szenvednének. Takáts Zsuzsa, a megerőszakolt vézna lány, 55 évvel később térdre kényszerítette az egész mocskos magyar maffiavilágot.
 
Orbán becsapta a magyarokat, ahogy becsapták a lányt, amikor becsalták a szobába. Erőfölényüket kihasználva leteperték, megalázták, megerőszakolták a népet. Befogták a száját, letépték a ruháját, lefogták a kezét és a lábát, erőszakot tettek rajta. Elvették a becsületét, a tisztességét, a jó hírét, a szabadságát. Élvezeti tárgyukká tették a népet. Megbecstelenítették és megfosztották emberi méltóságától. A mai Kiss Lászlót Orbán Viktornak hívják. Ő a fehérvári huszár, aki ezt a népet meghágta...

ITT OLVASHATÓ

NEM CSAK A PÉNZÜNKET, HANEM A JOGUNKAT ÉS A FELHÁBORODÁSUNKAT IS ELLOPJA A FIDESZ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.12.


Az MNB pártalapítványaiból eltüntetett 260 milliárd forint tökéletesen mutatja meg: itt nem csupán lopásról van szó, hanem hatalomról és politikáról, a közösség jelentésének újradefiniálásáról. És nem csupán arról van szó, hogy a fideszes vazallusokat tömik tele pénzzel, hanem arról is, hogy a közérdeket, a közbeleszólás jogát, és magát a közösség, a köz fogalmát is újradefiniálja a Fidesz.

Közhelyszámba megy, de fontos leszögezni, a Fidesz által ellopott pénz az új fideszes oligarchákhoz megy, akik utána lapot alapítanak (lásd. Vajna, Habony, vagy a trafiktörvényt író Continental Zrt.-t vezető Sánta János, aki a Magyar Idők egyik tulajdonosa), vagy a vazallusokat gazdagítja, és pozíciót biztosít (például Polt Péter legfőbb ügyész felesége az MNB alapítványainak felügyelőbizottsági tagja, lánya pedig a Quaestor-vezér titkárának barátnője volt, akit ki se hallgattak a Quaestor-ügyben), így aztán ebből a korrupcióból hozzák létre a közigazgatás és a média elnyomó intézményeit.

De van egy másik fontos olvasata is annak az elnyomó rendszernek, aminek kitűnő példája az MNB alapítványainak ügye. Ez pedig a közjó újradefiniálása, az állam feladatának újra meghatározása, és a demokrácia újraírása...

ITT OLVASHATÓ

A SZÁJUNKIG ÉR MÁR A SÁR - KISS-ÜGY A PEREMVIDÉKEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.12.


A Vasi Szemle főszerkesztője, a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány elnöke, többkötetes jóember, Gy. Ferenc (nem Gyurcsány) egészen különös módon működik már évek óta. Junckert kivégeztette volna egy városi hetilap hasábjain, a búkon elsősorban Trianont siratja nagy buzgalommal, valamint szidja az EU-t. Ebben kimerül a horizontja. Ő volt a helyi rendszerváltó, amikor már lehetett – akárha Orbán – a helyi pártszékház előtt mondott gyújtó beszédet.

Borzongtak a népek a gyönyörtől, ellenben Gy. Ferenc úgy maradt. A kommunistáknál tart még mindig, amely állapot ugyan beleillik a fősodorba, ámde ma már mosolyogtató egy valami. Olyan szűk a világ a szemében. A nemi erőszakról is csak ez jutott eszébe: „T. Zsuzsanna (a büntetését régesrég letöltött Kiss László „áldozata”) 28 évesen főmérnök lett (abban az időben ehhez pártvonalon is kiválóan kellett feküdni), azon kívül filozófia-esztétika szakon „tanári diplomát” szerzett – nyilvánvalóan a foxi-maxi egyetemen. Ezek ismeretében hogy is kételkedhetnénk a szavában?”

Ilyenkor az a manus, aki valahogyan megőrizte a józan eszét a körötte dúló lelki leépülések közepette, elég hülyén tud kinézni a fejéből. Ez volna például Rezeda, aki nem érti a hörgő emberek világát. Viszont egy dolgot észrevesz. Máshol is voltak barmok, mint például Aczél úr (elvtárs?), ám a környezetükben maradt annyi józanság és jóérzés, hogy azt mondták: eddig, és ne tovább! Így hullott ki A. E. a Népszabadságból, a második felvonás után meg a Klubrádióból is. Mert vannak dolgok, amik vállalhatatlanok...

...Engemet ez a degenerált főszerkesztő nem igazán érdekel. De, hogy senki nem látja ebben a rohadt városban, hogy ki osztja az észt, meg pláne milyet, és csönd van, amikor a szájunkat csapkodja a sár, amely lassan átbukik a fogazatunkon, az nem egy komilfó dolog. Ebbe fogunk beledögölni. Ezek vagy nem értik, mi folyik köröttük, vagy szarnak rá. Mindkettő folyománya ugyanaz: el vagyunk veszve, azt hiszem...

ITT OLVASHATÓ

NINCS OLYAN, HOGY SZABADON VÁLASZTOTT PROSTÍTÚCIÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Dés Fanni
2016.05.11.


2016. április 6-án a francia parlament a prostitúció szabályozására bevezette az úgynevezett „svéd modellt”, ezzel elismerve, hogy a prostitúció a nők elleni erőszak egy formája. A svéd modell a prostitúció abolicionista megközelítésén alapul, mely azt vallja, hogy a prostitúció, mint jelenség társadalmilag elfogadhatatlan, és a nők elnyomásának egy szélsőséges formája. Ennek megfelelően a svéd modell hosszútávon a prostitúció megszüntetését szeretné elérni, rövidtávon meg a kereslet visszaszorítása a cél.
 
Svédország volt az első ország, amely a prostitúció jogi szabályozásában is magáénak vallotta az abolicionista álláspontot: a svéd törvény a prostituáltakat használó férfiakat és a futtatókat bünteti.
 
Emellett komplex reintegrációs programokat kínál a prostituáltként dolgozó – többségében - nőknek.
Svédország, Norvégia és Izland után Franciaország a negyedik európai ország, amely a törvénykezésében is elismerte, hogy a prostitúció alapvetően a nők elnyomásán alapul, hogy a jelenség a patriarchális társadalom struktúráinak és a komplex társadalmi és gazdasági hátrányok férfiak általi kihasználásának az eredménye.
 
Azzal, hogy ezekben az országokban a prostitúció jelenségét fenntartó férfiakat büntetik – a futtatókat, akik a társadalmi elnyomáson és hátrányokon nyerészkednek, és a prostituáltakat használó klienseket, akik a saját kielégülésükre használják mindezeket – elismerik, hogy fontos, hogy amikor prostitúcióról beszélünk, nemi alapon beszéljünk róla, úgy, mint a férfielnyomás egyik szélsőséges termékéről. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének férfi, illetve az LMBTQI csoportokhoz tartozó emberek, akik a prostitúció áldozatai, azonban a számuk elenyésző a prostituáltként dolgozó nőkéhez képest. Ami még ennél is fontosabb, hogy a prostituáltakat használó kliensek szinte kizárólag férfiak...

ITT OLVASHATÓ

TOVÁBB HÚZÓDIK AZ ECLIPSE-ÜGY, AMELYHEZ PINTÉR SÁNDORNAK NINCS SEMMI KÖZE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.05.11.


Egyelőre nincs büntetőjogi felelőse annak, hogy több milliárd forintos adócsalás történt az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszernek szállító Eclipse Zrt-nél és a vele kapcsolatban álló cégeknél. Márciusban ítéletet hirdetett volna a Fővárosi Törvényszék – immár megismételt eljárásban –, de ez elmaradt. A 2013-as elsőfokú ítéletben bizonyítottság hiányában minden vádlottat felmentettek. A vádlottak sora nem teljes: köztük lenne a strómanként számon tartott volt MTK-s focista, Katzenbach Imre is, de neki évekkel ezelőtt nyoma veszett. Cikksorozatot indítunk eltűnt strómanokról, első rész...

ITT OLVASHATÓ

1294

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.05.11.


 
 
 
ITT OLVASHATÓ

KÓSÁÉK VELEJÁRÓJA AZ ERŐSZAK

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.11.


Kósa Lajos szerint az élsport velejárója az erőszak, a futballpályán sem viszi el a rendőr, ha valaki belerúg a másikba. Még akkor sem, ha az illető a földön fekszik.
 
A mondatot értelmezni nem tudjuk, és nem is akarjuk. Már felháborodni sincs kedvünk, mert unalmas és értelmetlen. Azt viszont megjegyeznénk, hogy úgy látszik: a Fidesz egyre hülyébbeket kénytelen csatasorba állítani.
 
Kósa Lajossal és társaival ellentétben ugyanis azt gondoljuk, hogy az élsportnak nem „velejárója" az erőszak, legföljebb beteges mellékhatása. Az élsport „velejárója", és lényege is egyben a tehetség, a szorgalom, a teljesítmény.
 
A sport erről szól. Ami nem erről szól, az nem sport. A politika világa persze nem sport, ott, ha nem is megengedett, de megszokott a sportszerűtlenség. Karaktergyilkosságért még tényleg nem vitt el senkit a rendőr.
 
Nem Kiss László története ez. Az ő története 55 évvel ezelőtt, az erőszakos nemi közösüléssel véget ért. Ez itt már a mi történetünk: hogy miképpen viszonyulunk egykor volt hősünk dicsőséges tetteihez.
 
Aki amúgy valóban érmeket szállított a magyar úszósportnak. Dicsőséget szerzett a hazának, igaz, nem saját maga, hanem az általa nevelt (?) versenyzői révén. Akik bizonyára sokat tudnak a sztáredző módszereiről. És talán lesznek olyanok is, akik még megszólalnak az ügyben. Ez is fontos, hogy árnyalódjék az igazság, de a dolognak nem ez a lényege...

ITT OLVASHATÓ

KÖLTSÉGVETÉS 2017: A VÁLASZTÁSRA ÁGYAZ ELŐ A FIDESZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.11.


Április végén nyilvánossá vált a 2017-es költségvetés tervezete. A betervezett számok alapján megállapítható, hogy az elmúlt évekhez képest a kormány nagyon bőkezűnek mutatkozik, mivel szinte mindenre kicsit többet szándékoznak költeni, mint az előző években. Néhány kulcságazatra pedig több 100 milliárd forintot különítenek el. 

A tények ismeretében nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a 2017-es költségvetés egy választási költségvetés, megágyazva a 2018-as országgyűlési választásnak. Az elmúlt hónap tüntetéseinek hatására például többet költenek majd egészségügyre és oktatásra, igaz ez nem jelenti azt, hogy sikerül is megoldani a problémákat. Arra viszont elegendő lehet, hogy elnémítsák a tüntetőket. 

A törvényjavaslatból viszont az is kiolvasható, hogy nem kerültünk közelebb a nullás költségvetéshez, ráadásul a stabilitási törvény egyik költségvetési szabályát is megsérti.

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY FERENC KELLEMETLEN IGAZSÁGA

MAGYAR NARANCS - POLITICAL ANIMAL BLOG
Szerző: Keszthelyi András
2016.05.11.


Gyurcsány Ferenc megint belecsapott a lecsóba. A volt miniszterelnök szokás szerint jobban lát a pályán, mint ellenzéki riválisai, és szokás szerint ki is mondja azt, amit lát. Felismerésének igazságából semmit sem von le az a tény, hogy napokkal később a biztonságos baloldali vezérmédium, a Népszabadság hasábjain volt kénytelen pontosítani állítását.

A Somogyi Hírlap szerkesztőségében tett kijelentését főként a kormányközeli média értelmezte úgy, hogy Gyurcsány szövetséget kötne a Jobbikkal. Ám nézzük, mit is mondott valójában: „De lehet, mindegy, mit mondunk majd, mert a tapasztalatok szerint az emberek – úgy Tapolcán, mint Salgótarjánban is – előbb balról jobbra, majd jobbról balra átszavaznak a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre. Bekövetkezhet tehát az, amire nem gondolt Orbán Viktor, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás. Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz–KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. Lehet, hogy nagyon fura véget ér majd a mai rendszer.”

Lett is nagy zúgás minden oldalon. A jobboldal reakcióit említettem, ám a demokratikus ellenzék Facebook-posztjai is izzottak, hiszen korábban az volt a kánon, hogy a Jobbikkal nem, nem, soha.  Pár nappal később jött a pontosítás a Népszabadságban, majd a DK nem hivatalos blogja is igyekezett csillapítani a kedélyeket. Mindenki megnyugodhat, az ördög patája továbbra is oda van rajzolva Vona Gábor cukiságkampánya mögé. Vagy mégsem?

ITT OLVASHATÓ

HATÁRON BELÜLI ERŐSZAK

V. NASZÁLY MÁRTA BLOGJA
Szerző: V. Naszály Márta
2016.05.11.


A jövő évi költségvetés kapcsán ismét felröppent a Déli pályaudvar bezárásának ügye. A Párbeszéd Magyarországért szerint a Délit nem kell se bezárni, se elsorvasztani, hanem színvonalas közösségi közlekedési fejlesztésekre és a pályaudvar környékének innovatív újragondolására van szükség.
 
Normális helyeken akkor fejlesztenek, ha felmerül egy probléma, amit így lehet megoldani. Ezután jól megalapozott szakmai és társadalmi egyeztetések során megtervezik, hogy mit is akarnak csinálni és hol, végül biztosítják rá a forrást. Mert tudják, hogy a fejlesztés, az nem építkezés, hanem a jövő megtervezése. De nem így Magyarországon! Itt először a pénz van meg és a hely – ebből is látszik, hogy az egyetlen kérdés, amelyre választ ad az elképzelés, hogy hol lehet még sok pénzt szakítani ingatlanspekulációval. A jövő pedig – na, ez az, amit mi, helyben lakók a legkevésbé sem látunk, csak sejtjük, hogy nem nekünk lesz jó, hanem egyes kormányközeli vállalkozóknak.

Merthogy jelenleg Magyarország államformája a korrupció...

ITT OLVASHATÓ

KÓSA: A NEMI ERŐSZAK = SPORTSZERŰTLENSÉG

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.11.


Kósa Lajos eddig sem az éles eszéről volt híres, és ugye tudjuk, a fideszkeresztények nőkhöz való hozzáállása is hagy némi kívánni valót maga után. De eddig csak az volt divatban, hogy a vakkomondoron átszédülő nőnemű arcát a korlátba verni nem halálos bűn. De ahogy az idő múlik Nerisztán morálja és erkölcsisége is "fejlődik", most már a nemi erőszak is szimpla sportszerűtlenség, ha élsportolók követik el.

Tecciktunni, mint egy keményebb becsúszás a fociban...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJ REND MORÁLIS ALAPJAI

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.05.12.


...Nem lehet egy életet a hatalom asztaláról lehulló morzsákra építeni. Márpedig az új rend morális alapjait ezek a morzsák jelentik, amelyet a feltétlen hűségért cserébe ígérnek. Dürrenmatt Nagy Romulusát parafrazeálva: amikor az államhatalom a morális alapok lerakásáról beszél, akkor ki akarja rabolni az országot. Ennyi fog történni, elvész húsz év. És jönnek az új lánczik, akik majd új rendek új alapjainak lerakását ígérik, és az ország ismételten képtelen lesz pofán vágni őket a szeneslapáttal...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY FEKETEKASSZÁI A NEMZETI BANK ALAPÍTVÁNYAI?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.11.


Egyre több jel mutat arra, hogy egy sajátos belső finanszírozási rendszer részeiként működtették azt a hat alapítványt, melyeket Matolcsy György jegybankelnök bábáskodásával hoztak létre. Olyan feketekasszába helyezték a közpénzeket, melyhez csak néhány kiválasztottnak volt hozzáférése. A próbálkozás lebukott, ám a felelősök vígan költhetik továbbra is azt a pénzt, melyet jórészt a forint gyengítéséből teremtett elő a jegybank.

Vajon ki találhatta ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank is lehet olyan kifizető hely, mint például az MTVA? Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, ahogy még nagyon sok mindenről nem lesz fogalmunk sokáig, ami most a kormány színfalai mögött játszódik le. Két dologban azonban jelentősen különbözik a hatalmat készséggel kiszolgáló közmédia, és a jegybank esete. Az MTVA-ba is rengeteg pénzt öntenek felülről, és az oldalcsatornákon jelentős összegeket csorgatnak át a kormányhoz közeli személyek és vállalkozásoknak, ám az a közel 80 milliárdos állami támogatás, amely közvetlenül érkezik a közszolga sajtómunkásokhoz elenyésző támogatás ahhoz képest, amennyit az MNB egy pillanat alatt elő tudott teremteni a devizahitelek forintosításából...

ITT OLVASHATÓ

HARASZTI MIKLÓS A VÁLASZTÁS BOJKOTTJA MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.05.11.


Az Amerikai Népszava 2011 óta hirdeti, hogy Orbán rendszer az alkotmányos rend megdöntésével jött létre, törvénytelen állapotot hozott létre, államellenes bűncselekmény miatt kell felelniük. Demokrata nem tehet mást csak bojkottálhat egy törvénytelen rendszert, ezt maga az Alkotmány nemcsak jogává, hanem kötelességévé tette minden magyar polgárnak.

A csaló választási rendszer, amely kétharmados többséget ad a Fideszek akkor is, ha nem kétharmad szavaz rá, az egyenlőtlen médiaviszonyok, az átrajzolt választókerületek, a határon túli szavazatok ellenőrizhetetlen és manipulatív felhasználása, valamint a törvény más egyenlőtlenséget okozó feltételei közepette az Amerikai Népszava mindig azt hirdette, hogy a választásokat bojkottálni kell. Aki nem bojkottálja, az Orbán rendszerét támogatja és betonozza be. Az ellenzéki pártok az állami finanszírozásért kollaborálnak Orbánnal és legitimáljék a rendszerét...

ITT OLVASHATÓ

TARTSD EL TE AZ ÉDESANYÁDAT, HOGY MATOLCSY MÉG TÖBBET LOPHASSON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.05.11.


Minden cikk-cakk és pálfordulás ellenére létezik a Fidesz elmúlt hat éves kormányzásában egy olyan állandó, amelyből soha, egy percig sem tért ki: a dolgozók és a szegények szívatása. Az alapelv mindig ugyanaz: a magyar polgárok közösségének (azaz a magyar államnak) nem feladata, hogy feltételeket teremtsen a fizetésből élők, a szegénység szélén táncolók, illetve a rászorulók boldogulásához. Épp ellenkezőleg, a Fidesz felfogása szerint az államnak a jog erejével kell fellépnie, hogy a rossz gazdasági környezet és egyenlőtlen társadalmi viszonyok által nehéz helyzetbe hozott emberek nyakába varrja sikertelenségük felelősségét, az állami erőforrásokat pedig adókedvezmények, stratégiai partneri szerződések vagy épp törvénybe foglalt korrupció által a már amúgy is tehetősek felé irányítsa. Most egy újabb állomásához érkezett ez a folyamat.

A napokban röppent fel a hír, hogy a Fidesz a Polgári Törvénykönyv módosítása révén kiszélesítené a „szülőtartás” intézményét, az Alaptörvényben is szereplő gondoskodás kötelességét, vagyis törvénybe foglalná, hogy mindenkinek kötelessége anyagilag eltartani rászoruló szüleit: ha a megélhetéshez nem elegendő a nyugdíja, akkor pótolja ki, ha állami vagy magánellátásban részesül az idős szülő, akkor a gyerek fizesse ki az ellátás költségeit...

ITT OLVASHATÓ

A KALEF

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.11.

 
Olvastam egy "elemzést" a Széll Kálmánról elnevezett Moszkva tér "átépítéséről". Van abban minden, hogy miért szép és miért nem szép, csak arról nincs szó, mi szükség volt elkölteni többmilliárd forintot arra, hogy lényegében minden változatlanul maradjon.
A megoldandó feladat a forgalmi rend megváltoztatása lett volna. Mindenekelőtt szólok, nem értek a városépítészethez. Közlekedés mérnöki képesítésem sincs, csak jártam a városban évtizedekig, lakhelyeim elhelyezkedésének okán leggyakrabban a Kalefon (ősbudaiak elnevezése a Széll Kálmán térről, akkor is Kalef volt, amikor Moszkva lett)...