2019. február 25., hétfő

RÁADÁS: NINCS MESE


YOUTUBE
Szerző: BECK ZOLTÁN, ERDŐS VIRÁG
2013


egyszer volt hol nem volt 
volt egyszer de már nincs
se a kert se a kút
se a zsák se a kincs
se a kard se a hős
se a csúf se a nős
se igaz se szegény
se vigasz se remény
se hegy se hegytető
se hegyhengergető
se Kanga se Füles
se bamba se ügyes
se muris marabú
se akit mar a bú
se vidám temető
se igaz szerető
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
se gebébb se gidább
se vitéz se vidám
se tré se takaros
se VIP se fapados
se dia se fotó
se Dorka se Totó
se sárga gyalogút
se fény se alagút
se panda se grizzly
se élő se disney
se dobryy dedushka
se nyúl se jézuska
se cukros bácsika
se varázs pálcika
se veled se velem
se örök szerelem
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt volt
egyszer volt
se jó se szép halál
se hálás griffmadár
se Béd se Baracska
se jófej halacska
se elég eleség
se dicső vereség
gyerekem gyereked
se nekem se neked
se most se semmikor
se védett férfikor
se üzi se teló
se fizu se meló
se óriás se mini
se szakma se gimi
egyedem begyedem
se ingyen egyetem
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
se Ilók se Mihók
se rókák se rigók
se Háti se Balu
se kóser se kamu
se kár se kárhozat
se vágott változat
se fele királyság
se hülye kívánság
se Ózd se Kolontár
se Kohn se Kolompár
se család se haza
se galád se fasza
se vége se hossza
se tárca se glossza
se semmi malacság
se szólás szabadság
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
se bajok
se gondok
se nacis vakondok
se bú se vigaszság
se magyar igazság
se híre se hamva
se pogi se manna
se szíved se szavad
se bártor se szabad
egyszer volt de már nincs
se a zsák se a kincs
se ásó se kapa
se anya se apa
se bársony takaró
se bögre kakaó
föle se leve se
se puszi se mese
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt
egyszer volt30Y - Kulisszák mögött az A38 hajón

A38 - Beck Zoli (30Y) szerzői est

30Y - Fishing on Orfű 2017 (Teljes koncert)


30Y - Fishing on Orfű 2016 (Teljes koncert)

30Y - Fishing on Orfű 2015 (Teljes koncert)

Beck Zoltán (30Y) Arckép

MAGYARORSZÁGON AZ HATNA, HA BEBÖRTÖNÖZNÉNEK TÍZ ORVOSBÁRÓT ÉS TÍZ NÉNIT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.02.25.


Az egészségügy helyzetén jelentősen ront, hogy évente 70-80 milliárd forint hálapénz tűnik el jórészt az orvosbárók zsebében, másik 150-180 milliárd pedig a lakásrendelőkben. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint amíg nincs súlyos, elrettentő szankció, a rendszer virágozni fog. Interjú.

Egyre látványosabban használja a lakosság a magánegészségügyi intézmények szolgáltatásait. Mikor történt a fordulat?

– A fordulatot a 2008-as, leginkább a vizitdíjról ismert szociális népszavazáshoz tudom kötni. Addig is létezett magánegészségügy, hiszen a felső középosztály már a hatvanas években is járt magánnőgyógyászhoz, magánfogorvoshoz, voltak házhoz kijáró gyerekorvosok. De az, hogy sokan kardiológiára, ultrahangra, laborvizsgálatra is magánorvoshoz járnak, az utóbbi tíz év fejleménye.

Mit üzent az a népszavazás, ami ennyire hatni tudott?

– Arra a korábban ki nem mondott szövetségre, amely megköttetett az orvosbárók és az őket finanszírozó alsó középosztály, elsősorban a nyugdíjasok között, a politika ráütötte a pecsétet. Ezzel egyértelművé tette, hogy ez marad az a modell, ahogy nálunk az egészségügy szerveződik. Vagyis az orvosbárók sokkal befolyásosabb szereplők, mint az orvostársadalom jelentősebb hányadát kitevő, hálapénzhez alig jutó középkáderek, a járulékfizetők pedig úgy tartják el az állami egészségügyet, hogy maguk nem vagy csak alig veszik igénybe a szolgáltatásait. A népszavazás megmutatta, hogy a rendszerváltozás óta túl sok idő telt el, ezért a kétezres években nem lehetett megváltoztatni az egészségügyi ellátórendszert úgy, ahogy, mondjuk, a nyugdíjrendszerbe a kilencvenes évek közepén sikerült betenni az azóta szinte teljesen letarolt magánnyugdíjelemet. Mindennek az lett a következménye, hogy az ellátórendszer középkáderei belátták, itt soha nem lesz még olyan egészségügyi rendszer sem, amilyen Szlovákiában vagy Csehországban van, ezért elindultak külföldre. És belátta a fiatal-középkorú járulékfizető középosztály is, hogy ha nem lesz országos változás, akkor neki magának kell változtatnia: befizeti ugyan az elkerülhetetlen járulékokat, de a magánszektorhoz fordul a saját egészségügyi ellátásért, és csak akkor megy állami intézménybe, ha nagyon súlyos beteg, és a magánintézményekben már nem tudják ellátni...

MERT MI NEM VAGYUNK SZEGÉNYEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Flóra
2019.02.25.Kedves Szalonna!

Az utóbbi két évben gyerekgyógyászokkal dolgoztam és nagyon sok időt tölöttem Budapest néhány gyerekosztályán. Írni még mindig nem annyira szeretek, de ezt most több okból is fontosnak tartottam. Felnőtt szemszögből csak dühvel és cinizmussal lehetett volna megírni mindazt, amit láttam – legalábbis én valószínűleg csak így tudtam volna – ezért megírtam másként. Ez az én tiszteletadásom az orvosok és nővérek előtt. Amiről írok, az elmúlt két évben előttem történt, mindegyik orvos, nővér és gyerek valós személy – a gyerekek nevét természetesen megváltoztattam
.

Kivették a mandulámat. Már régebben ki kellet volna, de orrfülgégész kevés van, és az a kevés sem ért rá nyáron. Anya és Apa így is a vérét adta értem. Elektív műtét, mondták, s ha őket megcsapolják az én javamra, biztosan sorra kerülök. A vérüket nem én kaptam, Apa nekem nem is adhatna – megnyugtattak, azért még az ő lánya vagyok, kiköpött – de valamiért ez így jó. A véradóban pont olyan zöld a csempe, mint a menzán, és bár csak őket csapolták meg, én is kaptam nápolyit. Mindenki kedves volt és mosolygott, pedig nem lehet könnyű vámpírnak lenni egész álló nap úgy, hogy még az ablakot sem lehet rendesen becsukni és a lepedőt is vadászni kell. Aznap szerintem nem találtak egyet sem, mert senkin sem az volt.

Már nagy vagyok, ezért nem maradt itt velem senki. Dolgoznak, és a kormányablakban ferde szemmel néznének rájuk. Egyszer voltam már bent, de csak ablak volt, kormány nem. Sokan ültek egy nagy teremben kényelmetlen, zöld puffokon és türelmetlenkedtek, de senki sem nézett ferdén. Mami azt mondja, egy kisvárosban ezt is meg kell becsülni, és legalább helyben van. Apa mondjuk hétvégente eljár Pestre, mert ügyesen burkol, de Mami azt is mondta, erről nem beszélünk. Ha Anya is itt maradt volna velem, a túloldali szobákért, ahol van nagy ágy is és zuhanyzó, fizetni kell. Mi nem vagyunk szegények, de megbeszéltük, hogy én már nagy vagyok, és a nővérek figyelnek rám.

Egyedül vagyok, mert a többi szobában vagy kicsik vannak, vagy fiúk, vagy ha nem kicsik és nem fiúk, akkor vagy hányak, vagy taknyosak, és az nekem most nem lenne jó. A szerda mandulás nap, futószalagon, mert az orrfülgégész csak akkor ér rá. Az hittem, ő olyan, mint Superman, mert hónapok óta rá vártunk, de amikor sorban ültünk a kicsikkel a folyosón, egészen hétköznapinak tűnt. Őszes a halántéka és őzikebarna, nevetős a szeme, de csak az egyiket láttam, a másikon kerek tükör volt, elég félelmetes. Lehet, hogy mégis ő Superman, csak zöldben. Rutinműtét, mondták, én voltam az utolsó, mert én már nagy vagyok. Leszíjaztak, hiába mondtam, hogy nyugton maradok. Aztán számoltam, és utána olyan volt, mintha repülnék. Az ágyban ébredtem, a torkom nagyon fájt és tű volt a karomban, de Anyával megbeszéltük, a nővéreknek rengeteg dolguk van és nem zavarom őket, ha nem muszáj.

Esténként csend van, fekszem a sötétben és őket hallgatom. Kórházban lenni nem jó, de sok új szót tanultam. Nem tudom biztosan, mi az az eksze, de itt majdnem mindenkinek van. Ez biztos ilyen kórházi dolog, mert a rózsaszín nővér azt mondta, nem is lehet ép ésszel kibírni valaki mellet, aki mindig 12 órát dolgozik, hol éjjel, hol nappal. Először azt gondoltam, ez olyan, mint a hexensussz, ami Apának is van, a burkolástól, de az is lehet, hogy inkább ilyen spúr fogmanó, aki csak elviszi a fogat, de nem hagy helyett pénzt. Anya szerint a garasoskodó szebb szó, de Mami sváblány, és olyan dolgokat is mond, amit csak mi értünk. Néha átjönnek mások is a koráról. Az is a túloldalon van, a pittyegős ajtó mögött. Ott mindenki zöldben jár, még a lábukon is zöld zacskó van, és pici batyukat hurcolnak nagyon óvatosan és gondterhelten. A mikiegeres nővér azt mondta, ott olyan babák vannak, akikre nagyon, de nagyon kell vigyázni, mert korán kibújtak...


NAGY BAJBA KERÜLHET AZ EURÓPAI NÉPPÁRT A FIDESZ HAZÁRDJÁTÉKA MIATT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.02.25.


Tehetetlen óriásnak tűnik az európai kereszténydemokrata pártokat tömörítő EPP, mivel képtelen eldönteni, hogy megtűr-e a sorai között az olyan populista politikai erőket, mint például a Fidesz. A magyar kormánypárt néhány napja sokadik alkalommal szegte meg azt az ígéretét, hogy elfogadja a jobbközép politizálás kereteit, vagyis kicsinyes politikai haszonszerzés céljából nem kezd szélsőséges, uszító kampányokba. Ehelyett lényegében saját pártcsaládja vezető politikusának homlokára rajzolt célkeresztet, ami lényegében azt jelenti, hogy a néppárt ellen kampányol a Fidesz az EP választás előtt.

Jean-Claude Juncker arcképe tűnik fel Soros György jól megszokott vigyorgó arcmása mellett a magyar kormány legújabb „tájékoztató kampányának” plakátjain. Ez az Orbán-kormány durva, burkoltan rasszista indíttatású, sokszor nem is túlságosan burkoltan antiszemita sorosozós kampányai közül is a legszélsőségesebb. Egyszerre folytatja ugyanis a zsidó nagytőke befolyását példázó magyar származású milliárdos démonizálását, ugyanakkor az Európai Bizottság néppárti elnökének személyével azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a kereszténydemokraták és a migránsokat simogató liberális demokraták egy tőből fakadnak.

Persze, Marika néni Taktaharkányban az egészből csak annyit ért, hogy el kell zavarni ezeket, mert útjában vannak a mi Viktorunknak, ám ha azt is figyelembe vennék, hogy a luxemburgi Jean-Claude Juncker nem egyszerűen az Európai Unió legfőbb vezetője, hanem jelenleg a legbefolyásosabb néppárti politikus is, akkor talán kicsit más lenne a plakátkampány fekvése. Márpedig a kereszténydemokrata pártcsalád tagjai nem Taktaharkányból nézik a világ folyását, ezért rendesen ki is borultak Orbán elképesztő húzásán...

FOLYTON MAGYARÁZKODNOM KELL, HOGY NEM VAGYOK PROPAGANDISTA

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS, NEUBEGER ESZTER
2019.02.21.


Jó fizetés és politikai elhivatottság – leginkább ez motiválja a kormánypárti médiában dolgozó fiatalokat. Legalábbis azokat, akik hisznek a Fidesz politikájában; számukra teljesen természetes, hogy az újságíró kiszolgálja a kormány érdekeit. A kevésbé elkötelezettek próbálják korrekten végezni a munkájukat, már amennyire a politikai elvárások ezt megengedik. Viszont nekik is meg kell küzdeniük azzal, hogy a másik oldal következetesen propagandistának nevezi a kormánypárti újságírókat, egy lapon említve őket a lejárató cikkek íróival. Négy fiatal újságíró mesélte el az Abcúgnak, hogyan néz ki belülről a fideszes média.

Eddig is sok mindent lehetett tudni a kormánypárti média működéséről: mennyi pénz áramlik állami hirdetések formájában a kormányközeli újságokhoz, hogyan irányítják központilag a propaganda anyagok előállítását, hogyan közvetíti a kormány üzeneteit a bulvársajtó.

Arról azonban kevés információnk van, hogy mi motiválja azokat a fiatalokat, akik a fideszes sajtóban dolgoznak. Cikkünkben négy újságíróval beszélgettünk, akik a kormánypárti médiában dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan tekintenek a saját munkájukra, illetve hogyan élik meg, hogy a kormánnyal szemben kritikus újságok rendszeresen propagandistaként hivatkoznak rájuk. (Kérésükre interjúalanyaink álnéven szerepelnek cikkünkben.)

- Petra konzervatív családból jött, régóta Fidesz-szimpatizáns, aktív tagja a Fidelitas egyik budapesti csoportjának. Az egyik kormánypárti online újságnál készített fiataloknak szóló anyagokat.
- Kata tanulmányai miatt kezdett el érdeklődni a politikai újságírás iránt, több éves szakmai gyakorlattal került az egyik kormánypárti újsághoz. Nem tartja magát propagandistának, igyekszik korrekten végezni a munkáját.
- Izabella számára egy egyetemi blogtól vezetett az út egy kormánypárti nyomtatott lap szerkesztőségébe. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ne egy jobboldali újságnak írjon.
- Gabi a körülmények ellenére valódi újságírást szeretne művelni a propaganda-csatornává silányult munkahelyén. Kérdés, hogy meddig bírja a folyamatos politikai nyomást...

ORBÁN KELETIES KAPITALIZMUSA TÁVOLRÓL SINCS BUKÁSRA ÍTÉLVE

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2019.02.24.


1976-ban a brit népesség alsó fele az ország vagyonának 12%-át birtokolta, 2003-ra ugyanez az arány 1%-ra csökkent. Ma a felső tíz százaléknál koncentrálódó vagyon az alsó tíz százalékának a százszorosa. A hazai vagyoni egyenlőtlenség ezzel szemben -- noha erősödik -- még mindig a fejlett államok átlaga alatt van. Magyarországon három tényező: a vagyoni egyenlőtlenség, a szegénység (az alacsony medián jövedelem) és az alacsony társadalmi mobilitás kombinációja az, ami aggasztó. Férfiasan (konzervatívként) meg kell vallani azonban, hogy könnyen lehet, hogy a mai alacsony képzettségű rétegeket, a társadalmi kirekesztés áldozatait és/vagy a tartósan versenyképtelen munkavállalókat a globális gazdasági és technológiai változások egyszerűen leírják a jövőben, a társadalmaknak nem érdemes beléjük fektetni (oktatni, magas színvonalú egészségügyi és szociális ellátásba részesíteni őket); a sorsuk a közmunka és/vagy a remélhetőleg majd folyamatosan növekvő feltétel nélküli alapjövedelem lesz. Ez a borús szcenárió semmivel sem kevésbé valószínű, mint egy sokkal optimistább piacpárti nézet. Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy tudja, melyikre van nagyobb esély. 

Ilyen körülmények között Orbán keleties, autoriter, elitista kapitalizmusa (a tőke erőszakos reallokációja) se strukturálisan, se politikailag nem tudható le akként, hogy bukásra van ítélve. A tőke hasznosulása (termelékenysége) a Nyugaton csak lassan nő (az utóbbi tíz évben egyenesen drámai lassúsággal, ha egyáltalán), a nyugati gazdaságok erejét a tőke és a technológia még mindig lényegesen magasabb -- emellett egyre kevesebb kézben való -- koncentrációja okozza, de mind a termelékenységben, mind a tőkekoncentrációban csökken Magyarország hátránya és perspektivikusan (a hazai digitalizáció és robotizáció erősödésével, azaz olyan változásokkal, amelyek nem annyira kötődnek helyi kulturális kompetenciákhoz vagy készségekhez, hanem ezeket inkább felülírják) ez a hátrány jó eséllyel tovább csökkenthető. Azaz Magyarország a reálgazdaságban a legtöbb szempontból felzárkózik...

ÁTRAGASZTOTTA A FIDESZ LEGÚJABB PLAKÁTJAIT A MOMENTUM

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.02.25.A párt korábban bejelentette, ellenkampányt indítanak. Juncker és Soros helyett Orbánt, Mészárost és Rogánt teszik plakátra. De előtte – vasárnapról hétfőre virradóan – átragasztották a Fidesz plakátjait.

Valóságkampánynak nevezi a Momentum Mozgalom saját, közösségi finanszírozású plakátkampányát – ezt írtuk a múlt héten, a Momentum szerint „képzelt ellenségek helyett a valódi problémákról kellene beszélnünk”.

A következő problémákra hívják fel a figyelmet:

- Több mint 400 körzetben nincs háziorvos,
- Több mint 4000 tanár hiányzik az iskolákból,
- Minden hatodik magyar gyerek külföldön születik,
- Orbán Viktor a leggazdagabb magyar, írják, amivel arra utal a Momentum, hogy     
  Mészáros  Lőrinc a leggazdagabb magyar.

Az ellenkampányra még csak gyűjtik a pénzt, a párt aktivistái „már hétvégén sem tétlenkedtek” – ahogy a párt közleményében áll. Vasárnap éjszaka a már meglévő Fidesz-plakátokat matricázták át országszerte. Többek között Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, és Szolnokon is...

MÚLT, JELEN GYÖNYÖRŰ PAPÍRON - INTERJÚ UNGVÁRY TAMÁSSAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FRISS RÓBERT
2019.02.25.


Emlékezni, őrtüzeket gyújtani kötelesség, a politika eszmékből is áll, nem csak mondatokból - a 89 éves Ungvári Tamással beszélgettünk.

Ami először is ide hozott: hamarosan a boltokba kerül egy magyar nyelvű válogatás Löw Immánuel rabbi műveiből

Löw Immánuel Kossuth tábori rabbijának a fia volt. Világhírű vallástörténész, nyelvész és botanikus, 90 esztendős korában, 1945-ben esett áldozatául a holocaustnak. Azóta egy-két kis füzeten kívül csak néhány szakcikk jelent meg róla, nem volt válogatott magyar kötete. Az emlékezetének megőrzésére szerveződött alapítvány válogatott műveinek kiadásával eleveníti fel hatalmas teljesítményét. A vállalkozás első kötete március elején kerül a könyvesboltokba. 

Az ön, a Löw alapítvány gondozásában… 

…amit én szerveztem egy és egy negyedéve működik. 

Mit mond nekünk ma Löw? 

Először is emlékezni kötelesség, ami nem lehet csak üres szó. Másrészt lehetetlen, hogy van egy magyar tudós, a legtöbbet idézett tudós a szakmájában, itthon pedig nyoma sincs. 

Nem akarnék napi politikába belemenni, de a tudósokat ez a rendszer mintha nem szeretné. 

Nem az a dolga, hogy bárkit szeressen. Ezzel szemben egyéni kis őrtüzeket kell gyújtani, ez a vállalkozás is az. Dönthettünk volna Szerb Antal, vagy Nagy Lajos mellett is, lassan már senkit nem ismernek, az emlékezet fekete lyuk lett, ami mindent és mindenkit magába szív. Én meg azt gondolom, hogy amíg élek, addig az a dolgom, hogy a feledés ellen akár egyszemélyes partizánháborút vívjak. Löw a zsidó asszimiláció legnagyobb híve volt, már csak ezért is fontos, hogy munkásságának nyoma legyen. 

Két éve hatalmas monográfiát jelentetett meg a felvilágosodásról. Abban idézi Goebbelst, aki Hitler hatalomátvételekor azt mondta: ezennel a felvilágosodást kitöröltük a történelemből.Nem akarom az Orbán-rendszert a Harmadik Birodalomhoz hasonlítani, de miért van az, hogy az autoriter magyar kormányfő is megtagadja a felvilágosodást? A nemzetállam és a felvilágosodás együtt született meg, de ölik egymást, mint Káin és Ábel

A nemzetállam fojtogatja a felvilágosodást, a felvilágosodás kritizálja a nemzetállamot. 

Testvérgyilkosok? 

Igen, a mi hazánk és az ő hazájuk megkülönböztetése az orgiáját üli. Hol van itt a szabadság, egyenlőség, testvériség? 

Nem lehet kibékíteni őket? 

Nehéz, mert egyívásúak, ugyanabban a pillanatban születtek, vértestvérek. Ezzel együtt: szörnyű látni ezt az állapotot.. 

Megélni a káoszt, amikor minden széthullik. Vállalkozhat-e ma bárki is arra, hogy a világ totalitását leírja? 

Ha nem is vállalkozhat rá, de hozzá tud tenni valamit az egészhez. Komolyság kell hozzá, mert a történelem élő valami, amihez föl kell nőni. Másrészt soha nem volt tisztességes felvilágosodás Magyarországon. Jászi Oszkárt kiűzték, Károlyi Mihályt leverték. Mit akarunk? Nagy erővel neki kellene látni ennek a munkának. 

Azt írja a történész John Lukacs valahol, hogy az emberek már unják a francia forradalmat. 

Nincs igaza, nem lehet unni. A francia forradalom nem ért véget, most kezdtük, alig több mint kétszáz éve. 

Most kezdtük, de a világ meg tönkremegy. 

Ami a mai társadalomból hiányzik, az a polgári tempó. Nekem nem tetszik, hogy az utcán azt kiabálják, hogy vesszen x, y, mert ez nem polgári tempó. Akárhogyan gyűlölöm is x-et, vagy y-ont, nem üvölthetem, hogy vesszen, hogy takarodjon, még ha igazam van, akkor sem. Egy társadalmi közösséget igenis összetart a szokás és a modor. Ha ezt a bordázatot a társadalom kimetszi magából, nem jut előbbre. Nekem az sem tetszik, hogy valakinek az arcába nyomnak egy magnót, vagy egy telefont...

PATRICK LIN: A ROBOTAUTÓKTÓL NEM LESZ TÖBB SZABADIDŐNK, INKÁBB MÉG TÖBBET DOLGOZUNK MAJD

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.02.25.


A politika, a piac, a nép vagy egyetlen programozó dönt majd arról, mit tegyen egy önvezető autó, ha baleset fenyeget? Miért nem feltétlenül jó a kevesebb közúti baleset gazdasági és egészségügyi szempontból? Mi lesz a kamionsofőrökkel? Aki válaszol: Patrick Lin filozófus, robotetikus.

Az önvezető autók kronológiájában mostanában jutottunk el arra a pontra, hogy a gyártás és a tesztelés után lassan el kell kezdeni törvényekkel szabályozni, milyen keretek között járhatják az utakat. Ez a technológiai kérdéseken felül számos erkölcsi problémát is felvet. Sofőr hiányában ki a felelős egy közúti balesetért? Ha választani kell, egy terhes nőt szállító autóba vagy egy bicikliző kamaszfiúba ütközzön az autó? És mihez kezdjünk a szabadidőnkkel, ha egy kétórás utazás során már nem a vezetésre kell koncentrálni?

Erről beszélt a Qubitnek Patrick Lin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen (Cal Poly) működő Erkölcs + Fejlődő Tudományok (Ethics + Emerging Sciences) intézetének igazgatója, a Cal Poly és a Stanford Egyetem filozófiaprofesszora, aki több könyvet írt a technológiai erkölcsről és a robotetikáról.

Qubit: Kinek kell meghozni az önvezető járművek morális döntéseit: a programozóknak, a cégeknek vagy a kormányoknak? Sikerült már ebben konszenzusra jutnia a tudománynak?

Patrick Lin: Jelen állás szerint a termékfejlesztés a cégek feladata, amik a piaci viszonyokra reagálnak. Néha, mint például a gyógyszerek, járművek vagy más potenciálisan veszélyes termékek esetében, külső szabályozókat is bevonnak a folyamatba, akik a közvéleményt képviselik. Ez a felosztás korrektnek tűnik. Minden iparág kétségbeesetten várja a szabályozók útmutatását, mivel a kockázat óriási lehet, és biztosra akarnak menni, hogy megvan minden engedély, ami csökkentheti a felelősségüket.

De a szakértelem is számít. Például, ha egy házat építesz, kíváncsi lehetsz profi építészek és mérnökök tanácsára. Miért lenne ez másképp az etikai kérdések esetében? Nem titok, hogy a filozófusok körében még mindig vannak viták a „helyes” etikai elméletről, de erre a gyakorlati etikában nincs is szükségünk – elég, ha különböző etikai elméletek módszereit használjuk arra, hogy felvázoljuk a lehetőségeket. Az, hogy egy önvezető járművet hogyan programozzanak, végső soron politikai döntés, amihez szükséges a közvélemény beleegyezése is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a népnek mindig igaza van, de az emberek meghatározó szereplői a folyamatnak, és ha valamivel nem értenek egyet, vagy meg sem kérdezik őket, akkor az ipar kudarcra van ítélve.

Elképzelhető, hogy a különböző önvezető járművek más-más etikai alapelvek szerint működnek majd? Lesz olyan univerzális alapelv, amely mindegyikre vonatkozik, vagy ez versenyjogi problémákat szülne?

Úgy tűnik, hogy megvan a helyük a különböző megközelítéseknek. Végül is most sem várjuk el, hogy minden autónak ugyanolyan legyen a gyorsulása, a maximális sebessége, vagy más olyan tulajdonsága, ami veszélyesebbé teheti az adott autót. Nem követelünk egyforma sebességkorlátozást a világ különböző pontjain, de még arra sincs univerzális szabvány, hogy az út melyik oldalán vezessenek az emberek. Egy önvezető sportautónak például lehetnek agresszívabb beállításai a meghatározott etikai határokon belül. A tárgyalt erkölcsi alapelvek közül többre amúgy sincs objektív válasz.

De van itt valami az univerzális alapelvvel kapcsolatban. Gondoljunk bele, milyen zavaros lenne, ha például különböző országokban különböző jelzőtáblákkal találkoznánk. Ezért jött létre a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény és más nemzetközi megállapodások. Legyenek szabványai az önvezető autózásnak? Erről még folynak viták. Ennek lennének előnyei a hatékonyságot, a kommunikációt és a különböző önvezető járművek együttműködését tekintve, de magában rejti azt a veszélyt is, hogy túl korán állítanánk fel egy szabványt. Ezen a ponton még elfogadható a „Virágozzék száz virág!” elve, megfelelő felügyelet mellett, az etikai szakértőket is ideértve...

AZ OROSZ HADSEREGBEN 2013-IG NEM HASZNÁLTAK ZOKNIT

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: -KG-
2019.02.25.Volt egy létfontosságú ruhadarab, hivatalos felszerelés az orosz hadseregben, ami a 17. századtól kezdve egészen 2013-ig szolgálatban állt. Ott volt a hétéves háborúban 1756-63 között, a napóleoni háborúkban is (1799-1815), ahogy a krími háborúban a 19. század közepén, és a két világháborúban. És ott volt még 2013-ban is, amikor végre kikerült a leltárból - ez az eszköz nem más, mint a kapcarongy, vagy ahogy az oroszok hívják, portyanki.

A nyári használatra pamut, a télire flanel anyagból készült fehér négyzet több mint három évszázadot túlélt, először Nagy Péter cár idején került az orosz katonák lábára (egyébként a holland hadseregtől lesték el a használatát). A végső csatáját pedig 2013-ban bukta el a zoknival szemben. Az ok egyszerű: praktikusabb és egyszerűbb lett zoknit viselni a kapcarongy helyett, és bár az előny nem a 21. században jelent meg hirtelen a zokni javára, az orosz hadsereg vezetői ekkor látták be, hogy végleg eljárt az idő fölötte.

Pedig eleinte nagy előnye volt a kapcarongynak, hogy a zokninál jóval olcsóbb volt az előállítása, könnyebben és gyorsabban lehetett mind mosni, mind szárítani, és megfelelő felhelyezés esetén a célnak is jobban megfelelt. Az amúgy is túlterhelt orosz gyáraknak megspórolták a zoknik tömeges előállítását, a katonák pedig a hadszíntéren más anyaggal is pótolhatták, ha rögtönözniük kellett...


NEM MINDENKIÉ, CSAK A FIDESZESEKÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.25.


Hello Tourist! Jó reggelt, Vietnam! Izé, Egyiptomban hány óra van ilyenkor? Egy órával több, mint Budapesten? Mindegy is, Mária országa, riadó, hétfő van! Hát nem megint? De. Bár lassan elfogy a február is, vannak dolgok, amelyek atombiztosan ugyanúgy működnek akármilyen évszakot írunk is. Jó reggelt kívánok mindenkinek az állami ingyentízmilliók ígéretével zsibbasztott, demográfiai fordulatra készülő keresztény szaporodás országában, ahol azért nem indítanak bérlakásprogramot, mert nem találják a szegényeket, ahol stadionokat nyitnak halomra, miközben gyermekotthonokat zárnak be, ahol a korrupciót a cinizmus és a hazudozás emeli köbre és ahol a rezzenéstelen pofával hazudozást, az aljasságot és az erkölcsi nemzethalált a kormányzó hatalom valamint a sakálmédiája frigye emelte követendő példává.

Számomra a hétvége egyik legsúlyosabb történése – bár szerintem még egy halk ejnyebejnyét sem sikerült kiváltania a kéményen nyálat csorgató kisemberek széles tömegeiből – az Origo nevű bűzölgő mocsár megmozdulása volt. Az alábbi, szombat éjjelre (23:21) időzített, majd azzal a lendülettel el is tüntetett úgynevezett helyreigazítás tökéletesen megmutatja, hol tartunk:

2018.02.17.-én megjelent „Kiderült, hogy miért ilyen agresszív a nőverő Juhász Péter” című cikkünkben valótlanul állítottuk Juhász Péterről, hogy megverte, begyógyszerezte, majd a lakásában fogva tartotta előző élettársát, és valótlanul állítottuk, hogy Juhász Péter személyisége agresszívvá torzult.

Vagyis az történt, hogy tavaly, az áprilisi fülkeforradalom hajnalán, a Fidesz ellenségeinek mindenáron lejáratása nevű fedőakció keretében a magánéletébe sáros gumicsizmával belerondítva, a magánéletéről szóló ordas disznóságok teregetésével meghurcoltak és bűnözőnek állítottak be egy embert. Juhász Péter pártja azóta eltűnt a süllyesztőben, Juhász Péter kivonult a politikából és egy év késéssel, egy holdvilágos téli szombat éjszakán, amikor senki nem látta, a megrendelésre gyalázkodó, mindenféle morális gátat levetkőzött médiajanicsárok beismerték, hogy hazudtak, de hogy véletlenül se jusson el a hír a fogyatékosnak nézett olvasóikhoz, le is marták a beismerő vallomást. Egy ember életét derékba törték, a valódi bűnözők a helyükön maradtak, éljen a kétharmad, csakafidesz...

A SOROSOZÁS A FIDESZ ÁLTAL LENÉZETT BUNKÓKNAK SZÓL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.25.


...A Professzorok Batthyány Körének elnöke szerint nem baj, ha hazudunk az embereknek, a fő, hogy ezt egy jó cél érdekében tegyük. Azt pedig, hogy melyik cél jó, és melyik, nem, nálunk jobban nem tudja senki. A legjobb cél az, hogy a Fideszt ameddig csak lehet, hatalomban tartsuk: engedjük, hogy szétlopja az országot, leharcolja az egészségügyet, lebutítsa az oktatást.

Ezért kell minél több tanulatlan embert minél fiatalabb korukban kirugdalni az iskolapadokból, hogy olyan emberek tömegei alkossák Magyarországot, akik nem tudnak rendesen gondolkodni, és ezért mindent el lehet velük hitetni. Az ilyen embereket könnyű megijeszteni, és az az ember, aki fél, védelemért fordul azokhoz, akik azt ígérik neki, hogy meg fogják védeni.

Nem baj tehát, hogy a sorosozás mögötti állítások valótlanok, ez egy politikai marketing termék, inkább örüljenek az egyszerű emberek, hogy olyan rendes magyar emberek hazudnak nekik, mint amilyenek például mi magunk is vagyunk, élünkön egy olyan örök és megbonthatatlan vezetővel, aki saját bevallása szerint még sohasem hazudott az embereknek.

AUF WIEDERSEHEN, GOODBYE!

MAGYAR HANG
Szerző: DÉVÉNYI ISTVÁN
2019.02.24.


...A kisvárosi iskolákban kevés a nyelvtanár, általános gyakorlat, hogy a nyelvi órákon nincs csoportbontás, s 30 fős osztályokban próbálkoznak az oktatással. Az egyik pedagógus válaszolóm kiemelte azt is, hogy jelentős a különbség a gimnáziumi és szakgimnáziumi oktatás között természetesen az utóbbi hátrányára, vagyis egy szakgimnáziumban tanuló diáknak sokkal nehezebb megszereznie a felvételihez szükséges középfokú nyelvvizsgát. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy egy jó vidéki gimiben a szorgalmas gyerkőcök, akik ráadásul otthonról is megkapják a támogatást, négy év alatt két nyelvvizsgát is összehoznak.

És itt jön, amit félregondoltam, vagyis hogy a kötelező nyelvvizsga a szegénysorról, a telepről érkező fiatalok előtt zárja majd el végleg a kitörés, felemelkedés lehetőségét. Nos, ezen már rég túl vagyunk.

A hátrányos helyzetű diákok alacsony jövedelmű családokból, elégtelen lakókörnyezetből érkeznek, szüleik legmagasabb iskolai végzettsége 8 általános. Ez így pontokba szedve száraz és hivataloskodó, a mögöttes valóság pediglen, hogy ezek a gyerekek már óvodás korukra súlyos hátrányba kerülnek, mert – idézek egy másik pedagógust – nem ismerik az angol wc-t, nem tudják megnyitni a csapot, mert 8-an, 10-en laknak egy szobában, „ahol minden, érted, MINDEN ott történik”, és nincs még egy csendes sarok sem, ahova visszahúzódhatnának picit rajzolgatni, színezgetni, már ha lenne egyáltalán színes ceruzájuk”.

S ez a hátrány az általános iskola első osztályára csak növekszik, hiába igyekeznek az óvónők, dadusok, mert „ők nem játszottak barkochbát, ország-várost, nem számolták meg a nem létező fürdőszoba nem létező csempéit, és odahaza nem énekelt nekik, velük senki, nem hallottak a szüleiktől egy verset vagy egy mesét”.

Ezeknél a gyerekeknél már az siker, ha a közoktatási rendszerben egyáltalán szakmát tudnak szerezni, és nem szállnak ki 16 évesen a „közfogiban” pénzt keresni. Mert nem látják értelmét a tanulásnak sem ők, sem a szüleik, nincs minta, nincs követendő példa, semmi sincs. Náluk az számít eredménynek, ha a nyolcadik osztály végére értőn olvasnak, elboldogulnak a négy alapvető művelettel, és ismernek pár angol vagy német szót.

Innen tehát már eddig is, eztán is, így is, úgy is kvázi lehetetlen küldetés a főiskola, egyetem. Beszélgetőtársaim szerint a nyelvvizsga kötelezővé tétele – bár Magyarországon a társadalmi kategóriák finoman fogalmazva is képlékenyek – az alsó-középosztálybéli gyerekeket sújthatja leginkább. Röviden: ezekben a családokban van igény a tanulásra, taníttatásra, pontosan látják, hogy merre lenne a kivezető út, ám olyannyira szűkösek a rendelkezésre álló javaik, hogy szembenézve a nehézségekkel inkább elengedik a továbbtanulás ábrándját, ábránd alatt értve az utazást, szállást, ételt, ruhát, taneszközöket, mindazt, amit a felsőoktatásban töltött esztendők jelentenek...

PARKOLÓ ÓRÁK ÉS MÁS HUNCUTSÁGOK - LIGETBEN ÉS LIGETEN TÚL ... AVAGY HOVA TŰNT 360 MILLIÓ FORINT?

VÁROSLIGET BARÁTAI
Szerző: GARAY KLÁRA
2019.02.03.


Tanmese a villanykörtéről mindazoknak, akik tudni akarják a zuglói parkolási rendszer veszteségének okát. De csakis azoknak, akik tényleg tudni akarják és nem elég nekik az a szájbarágás, hogy "ezek lopnak"...

MAY: A JÖVŐ HÉTEN MÉGSEM SZAVAZ A PARLAMENT A BREXITRŐL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.02.24.


Theresa May vasárnap közölte, hogy az eddigi tervvel szemben mégsem jövő szerdán szavaz a brit parlament a Brexit módjáról. Ez az a szavazás egyébként, amit november óta tologatnak, és januárban már egyszer megpróbálkoztak vele, de akkor a kormány és az EU által kötött alkut úgy leszavazták, mint 1924 óta egyetlen kormányjavaslatot sem. Szerdán May meg akarta próbálni másodszorra áterőltetni.

A szavazás előzményeiről, és a február 27-re kiírt, végső döntésnek szánt határozat tétjéről itt írtunk részletesen.

Azóta a kormányzó konzervatívok ha lehet még jobban összevesztek azon, hogy ha nem sikerül a kilépésről szóló alkut elfogadtatni, akkor el kell-e halasztani a március 29-re kitűzött kilépést. Az ellenzéki Munkáspártból pedig több képviselő is kilépett, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy új népszavazást tartsanak a Brexitről.

A mostani halogatás azokat a konzervatívokat hozza nehéz helyzetbe, akik azt tervezték, hogy megbuktatják a saját kormányukat, ha nem sikerül alkut elfogadni az EU-val. Ugyanis minél kevesebb idejük marad valamilyen vészmegoldásra, annál kisebb az esélye, hogy meg tudják szervezni a kormányellenes puccsot, hiszen igen sok ellenzéki képviselő segítsége is kellene a sikerükhöz...

BOLDOG BUDAPEST TIZENEGY ÉV MÚLVA

KLUBRÁDIÓ / UTCAFRONT
Szerző: Klubrádió / RÓZSA PÉTER, ÁRVA BRIGITTA
2019.02.24.


Az Utcafront témái és szereplői:

– A modern építészet örökségéről, Sylvester Ádámmal beszélgettünk

– Kelecsényi Kristóf az Andrássy úti híres és régóta üresen álló Balettintézet – eredetileg a Magyar Királyi Államvasutak nyugdíjpénztári épületét járta körbe

– 50 éve épült az Intercontinental a Dunakorzón, erről Torma Tamás emlékezett meg

– Budapest 2030-ban – avagy a Boldog Budapest című fórum újabb szerzője, Gauder Péter

– Álmodni bármit lehet, Csóka Attila Róbert egy ilyen álomtervről mesélt

– Meghalt Alessandro Menini a világ egyik leghíresebb építész-designere. Ő a hollandiai Groningen múzeum tervezője, amelyről Kozár Alexandra beszélt...

JOBB VILÁG A FELMINŐSÍTETT MAGYARORSZÁG? - JÓ HITELEZŐ A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.25.


A kormányzat régi várakozása teljesült, azzal, hogy a múlt héten két nemzetközi hitelminősítő is javította Magyarország hitelbesorolását. Sokan hiszik, hogy a felminősítés azt jelenti, mi, akik itt élünk, egyre jobban fogjuk érezni magunkat. Ez azonban korántsem biztos, hogy így van.

A Standard&Poor és a Fitch egyaránt BBB-re emelte az eddigi BBB mínuszról az országot. A magyar gazdaságnak végre sikerült visszakapaszkodnia arra a szintre, ahol akkor állt, amikor Bajnai Gordon átadta a kormányrudat Orbán Viktornak. A Fitchnél így éppen félúton járunk az eddigi legrosszabb – 2012 és 2016 közötti - BB+ és a - 2000-2015 közötti - legjobb, A- értékelés között (az S&P-nél voltunk BB minősítésűek is, náluk tehát épp meghaladjuk középszintünket).

A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a maga szempontjából indokoltan örömmel üdvözölte a két rating cég döntését, amit reményeik szerint májusban, a következő tervezett felülvizsgálatkor a Moody's is követni fog. A felminősítés egyértelműen a pénzpiac bizalmának a megnyilvánulása, de nemcsak a gazdaság általános helyzete, hanem a politikai akarat – és a kormányzat lehetőségei (magyarul: mit képes lenyomni a lakosság torkán) – iránt is...

AUSZTRÁLIA OLCSÓ(BB) LUXUSBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.25.


A blog rendszeres olvasói talán még emlékeznek Tódira, aki nagyjából két évvel ezelőtt írt blogot a greenwichi lakásfelújítás érdekességeiről. Nos, párjával azóta is Londonban élnek és dolgoznak, és miután véget ért a lakásfelújítás valamivel több pénzük (és idejük) maradt utazni. Nekik voltaképpen a határátkelés tette lehetővé az utazgatást, nem csak az anyagiak miatt, de azért is, mert Londonból kiindulva sokkal több lehetőség érhető el. Például Ausztrália

Ausztráliába egy kivételes akciónak köszönhetően nem mindennapi körülmények között sikerült elrepülni. Tudom, hogy ez és még pár út, amiről írni fogok, még angol ismerőseink szerint is a luxus kategóriába tartoznak, hát még Magyarországról nézve!

Még úgy is, hogy a repjegyekre akkor csaptunk le, mikor nagyon nyomott áron kínálták őket és sok helyen ismerősöknek hála nem kellett hotelt fizetni. Nem polgárpukkasztásnak szánom őket és magunkat akarom fényezni, hanem azt akarom megmutatni, hogy van olyan hely, ahol tisztességes munkával is el lehet ezt érni.

Meg annyi történetet lehet olvasni/hallani emberekről, akik pincérként, gyári munkásként, sofőrként vagy éppen takarítóként dolgoznak külhonban, hogy egy kicsit szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy nem csak mosogatni jöttek ki magyarok Londonba.

És nem csak hátizsákkal, meg hostelben aludva lehet bejárni a világot, el lehet erre a szintre is jutni (na nem mintha mi megengedhetnénk ezt minden útnál) Nem gyorsan, nem könnyen és nem ingyen, de el lehet. Mi a párommal még csak nem is vagyunk a legjobban fizetett szektorok vezető beosztású emberei, csak beosztottak.

A lehetőség

A Qatar Airways 2017-ben ünnepelte megalapításának 20. évfordulóját és ennek örömére október-november tájékán megszórta a piacot olcsósított business jegyekkel.

Mi párommal azonnal nézegetni kezdtük, hova lenne érdemes utazni, aztán rövid hezitálás után azt mondtam, lépjük meg most Ausztráliát, hiszen még egyszer ilyen olcsó business class jegy nem lesz, csak maximum a 25. évfordulón, közelebbi úticélra meg felesleges ellőni a lehetőséget.

Na persze minden relatív, azért az „olcsó” business class jegy is két és félszer annyiba került, mint az economy, szóval mindketten sírtunk, mikor kifizettem a jegyeket. Mármint én és a hitelkártyám, a párom csak örült, mint majom a farkának.

További probléma volt, hogy a Qatar hülye lett volna leárazni a londoni járatokat, ezért oslói indulást kellett választani, így a költségekhez hozzájött egy British Airways-jegy és egy éjszaka az oslói repülőtéren...

VIKTOR, AZ OKOS LÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2019.02.22.A Mátyás királyról szóló mesék közül egyik legismertebb az okos lány története. Emlékszünk: az okos lány hozott is meg nem is ajándékot a királynak. No, éppen ilyen a családvédelmi program keretében közzé tett intézkedések sora. Orbán Viktor hét intézkedést jelentett be, amelyeknek az a legfőbb céljuk, hogy hazánkban több gyerek szülessen. A hét intézkedés: a 2019 nyara után megszületett gyerekek esetében az anyáknak adott kamatmentes kölcsön, sőt több gyerek születése esetén támogatás; a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége; felvett jelzáloghitelek átvállalása gyermekek születésétől függően növekvő mértékben; a CSOK melletti kedvezményes kölcsönök mértékének felemelése, sőt kiterjesztése a használt lakásokra is; nagycsaládok autóvásárlásának támogatása; bölcsődeiférőhely-bővítés; nagyszülőkre kiterjesztett gyed. Ha alaposan megvizsgáljuk a hét intézkedést: kiderül, hogy közöttük három egyáltalán nem új, legfeljebb a korábbiak módosítása, ismétlése (bölcsődei férőhely, CSOK‑os hitel, szja-mentesség); a másik négyből háromnak pedig alapvetően minimum kettős célja van: a születendő gyerekek számának növelése mellett a fogyasztás és a lakossági lakáspiac fellendítése, amit a 2022‑ig folytatandó választási kampány új alapjainak a megteremtése (a migránsozás helyett) egészít ki.

A kommunikációs tér elfoglalása

Orbán azzal, hogy egy másik népmeséből: a „hetet egy csapásra!” történetből is merített, azt a hatást érte el, mintha valami nagyon nagy fordulatot hajtott volna végre a népesedéspolitikában vagy a családtámogatásban, mert a három régi és négy új intézkedés csomagban történő tálalása azt a látszatot kelti, hogy csomagjellegüknél fogva alkalmasak a világot sarkaiból kifordítani. Ügyes az is, hogy az intézkedések törvénybe vagy kormányrendeletbe fogalmazásuk előtt is felkeltik a közfigyelmet, és elveszik a kommunikációs teret olyan kérdések elől, mint az Orbán veje, Tiborcz István által menedzselt és az unió csalásellenes ügynöksége által vizsgált közvilágítási ügyek, amelyekben a kormány kapitulált: még sem kér ezekhez uniós forrást, csak hogy el lehessen kerülni a vő elleni büntetőeljárást. Orbán bejelentései elveszik olyan kérdések elől a médiateret, mint a Magyar Tudományos Akadémia, az akadémiai kutatóintézetek bedarálása, a kutatás szabadságának megsemmisítése mellett az egyetemi autonómia szétdúlása, hiszen mit számít, ha néhány száz tojásfejű értelmiségi vagy egyetemen lébecölő gyerek sorsa nehezebb lesz, ha ingyen pénzt lehet költeni, ráadásul jó célokra. Azzal, hogy törvények és rendeletek megjelenése előtt lehet a családvédelmi programról szónokolni (akarsz róla beszélni?), érvényesül Orbánnak a kormánytagok számára adott tanácsa, miszerint minden forintot legalább kétszer kell elkölteni: egyszer szóban, majd egyszer a valóságban, de legalább ennyire fontos az emberek emlékezetébe történő bevésés is.


LIGETVÉDŐK PERE: A BIZTONSÁGI CÉG VEZETŐJE SZERINT IS ELSZAKADT A KOPASZOK CÉRNÁJA A LIGETBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2019.02.25.


Két és fél évvel ezelőtt távolította el a Ligetből a rendőrség biztonsági „verőemberek” segítségével azokat a civileket, akik a volt Kertem területén tiltakoztak a ligeti fakivágások ellen. A 2016. július 6-án zajló események kapcsán az ügyészség kilenc ember ellen emelt vádat csoportos garázdaság vétsége miatt. A közel két éve folyó perben most került sor a tanúk meghallgatására:...

PÁNIK ÉS TUDATLANSÁG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: TAMÁS PÁL
2019.02.24.


...magyar kutatás egésze pontosan ott áll, ahol az ország is az európai modernitási rangsorokban. Az utolsó években nem indult nagy pénzeket mozgató új kormányprogram, amely kudarcot vallott volna. Ilyenkor ugyanis mindenütt okokat keresnek, amelyeket felelősként fel lehet mutatni, de ilyesmiről most nem volt szó.

Az MTA pontosan tudta, hogy helyzetét a 90-es évek óta egyfajta paktum, az akkori akadémiai elnök, Kosáry Domokos és Antall József miniszterelnök megállapodása rögzítette, s politikailag óvatos centrista volt - a váltakozó elnökökkel is.

Szó sincs arról, hogy a Roosevelt (Széchenyi) térről éles nyelvű függetlenek támadták volna a kormányzatot. Orbán csaknem minden évben meglátogatta a közgyűlést és rendszeresen ajándékot is vitt. Amikor az egyetemekről pénz vontak ki, az Akadémiáról nem. A kormánynak láthatóan tetszettek az ott első sorba tolt konzervatív urak. Az új, MTA körüli pánik véletlenszerű, nagyobbrészt vezetői, kormányzati tájékozatlanságból származik. Az akadémiai kutatóhálózat egy meghatározó metszetben a magyar tudomány többi részénél folyamatosan jobban teljesít. A magyar tudományban mindenütt vannak kiváló emberek, de szervezetként az európai kutatási pályázatokon az akadémiai intézetek messze a legsikeresebbek. Ehhez persze sok minden kell, itt nincsenek véletlenek. Ismert nevek, jó külföldi kapcsolatok, hadra fogható “legénység”, a célra összerakott bürokrácia. A megszerezhető pénz néhány évente valamit változik, de a teljesítmény egésze nagyságrendjében adott. Ami igazán probléma, hogy a jelenlegi nemzetközi első vonal mögött nincsen az országban hasonlóan sikerképes második, harmadik vonal. Néhány éve egy európai bizottságban ezt vizsgáltuk is. A friss innovációs miniszter rossz gazdaként egyszerűen a legjobban tejelő teheneinek esik neki, anélkül, hogy fogalma lenne arról, mit szeretne: már az istállóban sajtot, vagy esetleg nem is tejtermékeket?
A magyar kutatások szerkezeti alapproblémája nem az akadémiai intézetek környékén, hanem máshol van: a vállalati kutatások hiányában. Az innovációs miniszter ipari ember, de az ő járműipari tapasztalata nem általánosítható. A klasszikus alapbölcsesség e téren azt mondja, hogy akkor van a kutatásban, a tudományban valamilyen egyensúly, ha minden állami egy forintra (dollárra, euróra) kétszer annyi ipari, vállalati pénz jut. Az állami virtuális egyharmadot a mindenkori költségvetés beteszi, de ehhez nálunk a 90-es évek óta nem adódnak hozzá a vállalati források. Mindenki tudja, hogy ez nincs jól, s hogy a vállalatokat rá kellene venni kicsivel több áldozatvállalásra a saját jövőjük érdekében. S valamit, töredékekben javult is a helyzet. De alapjában a 90-es évek óta egy-két vállalatot, vagy részágazatot leszámítva nincs átrendeződés...

TIBA ISTVÁN: NEM RÁSZORULTSÁGI ALAPON AD LAKÁST AZ ÖNKORMÁNYZAT, INKÁBB KAPJON EGY FOCISTA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.02.25.


Elmagyarázta Balmazújváros képviselője, hogy miért futballistákat költöztettek be az önkormányzati bérlakásokba.

Nem csak a kiesés elől menekül az NB II-ben a tavaly még első osztályú Balmazújváros, a klubot az anyagi összeomlás is fenyegeti. A csapat tavaly kiesett az NB I-ből, a városban pedig ugyanekkor választást tartottak, mert az előző polgármestert elítélték vesztegetésért. Az új, független városvezető úgy döntött, hogy nem tud annyi pénzt adni a focira, mint amennyit a klub kér – a csapatot működtető cég januárban a szokásos 50 helyett 374 millió forint működési támogatást kért az önkormányzattól. Az is kiderült, hogy több játékos önkormányzati bérlakásban élt, őket az év elején költöztették ki onnan.

Tiba István, a város fideszes parlamenti képviselője, aki egyben a helyi fociegyesület elnöke is, a profi klubot működtető vállalkozásnál pedig a fideszes többségű képviselő-testület delegáltja, most az Indexnek magyarázta, mi lehetett a baj. Mint mondta: senki nem készült fel arra, hogy a csapat tavaly kiesik az NB I-ből, ezért nem készült alternatív üzleti terv a másodosztályra sem. A csapat kiesése az utolsó fordulóban dőlt el, „semmi nem indokolta, hogy kiesésre készüljünk” – mondta. Arra a felvetésre, hogy ha a fordulók nagyjából felében kieső helyen álltak, lehetett sejteni, hogy nem biztos a bennmaradás, azt válaszolta: volt, amikor a 12 csapatból nyolcadikok voltak, ráadásul ha az utolsó meccs 93. percében megadnak nekik egy lesgólt, akkor bentmaradnak...

KÓSA RÉGI EMBERE KERES KÓSA ÚJ KORCSOLYACSARNOKÁN

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.02.24.


1,4 milliárd forintot fizetnek a 43 milliárdosra tervezett Nemzeti Korcsolyázó Központ műszaki ellenőri és mérnöki tanácsadói feladatainak elvégzéséért. Az egyik haszonhonhúzó vállalkozás Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnökének korábbi munkatársáé.

- Pacza József legalább 10 éven át dolgozott együtt Kósa Lajossal a debreceni önkormányzatban, bizalmi pozícióban.
- Újabb milliárdos lépéssel haladt előre a Kósa Lajos által menedzselt Nemzeti Korcsolyázóközpont kivitelezése: 1,4 milliárd forintot visz el csak a műszaki ellenőrzés és mérnöki tanácsadás.
- A nyertes cég alvállakozóként alkalmazza Pacza József cégét.

Csendes, visszahúzódó ember, nem barátkozó típus – ezekkel a szavakkal írták le a debreceni önkormányzat ügyeire rálátó forrásaink Pacza Józsefet, aki városfejlesztési osztályvezetőként hosszú éveken át felelt a Kósa Lajos vezette debreceni önkormányzat műszaki beruházásainak ellenőrzéséért. A műszaki ellenőrök felelőssége óriási: többek között ők igazolják, hogy egy beruházás bekerülési és kivitelezési költségei reálisak, ők ügyelnek arra, hogy túlárazás még véletlenül se forduljon elő. Pacza József és egykori főnöke, Kósa Lajos útjai ismét keresztezték egymást, ezúttal azonban nem Hajdú-Bihar megyében, hanem a fővárosban, a Millenáris Velodromnál, illetve a Kisstadionnál. Itt épül ugyanis az előzetes becslések szerint 43 milliárd forintos Nemzeti Korcsolyázóközpont.

A Kósa Lajos által menedzselt megaberuházás milliárdos léptekkel halad. A fideszes politikus a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is, ő vezette a tervpályázatokat elbíráló bizottságot, és még 2017 decemberében jelentette be, hogy a Bord Építészstúdió fogja megtervezni a központot. Néhány hónap múlva az is kiderült, hogy az óriásprojektből csak a tervezés 2,3 milliárd forintba kerül...

ÉJSZAKAI ÁLLATOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.02.25.


...Az ember éjszaka úgy nagy általánosságban alszik, ezen kívül vagy iszik, vagy dolgozik. Mindkét tevékenység idegen a természetétől, amit az is mutat, ha nem a futószalag mellett áll, vagy a kocsma pultját támasztja, akkor mindent félelmetesnek érzékel, s valljuk meg, oka is van rá. Szemben a denevérrel, aki csak a cirpelést füleli, az ember éjszaka hajlamos arra, hogy tilosban járjon, megcsalja a feleségét, megölje annak szeretőjét vagy bankokat raboljon ki. Ilyeneket tesz az ember az éj leple alatt, ha meg fideszes, akkor más ocsmányságokat is sunyiban.

Ha Origo az ember, akkor az éji homályban tesz közzé helyreigazításokat, mint most is. A Juhász Péterről szóló hazugságait kellett bíróságilag bevallani, amit pontosan 23:21-kor meg is tett, de, mire elütötte az éjfélt, már nem is volt látható. Az origós ember is éjszakai állatfajta tehát, mint a bankrabló vagy a gyilkos, sunyiban jár. De, míg egy denevérnek vagy makinak elnézi az ember, hogy éjszaka tevékenykedjen, ezeknek nehezen. S mégis az a sajátos helyzet állt elő, hogy, míg mondjuk a denevértől sikítozik és undorodik Ádám kései utódja, ezek az origók állítólag morálisan felsőbbrendűek.

Szép kilátások, ha az amúgy is elfuserált emberi faj erkölcsi evolúciója afelé halad, hogy hazudik, ennek következményeit nem vállalja, és fél az emberek szemébe nézni. Bár a fideszcsürhe, az ilyen, mert egyre inkább éjszaka tevékenykedik. Ekkor visz el szobrokat vagy állít helyettük másikat, éjjel irtja a fákat, és még pirkadat előtt szállítja dutyiba a neki nem tetsző fajtársait. Tehát meg kell követnem a makikat és denevéreket, hogy velük találtam meg az alkalmat a fideszcsürhe állatfajként való bemutatására. A csótánnyal kellett volna példálóznom. Ez is ilyen fideszes, de, ami a baj, annyira sikeres, hogy a dinók előtt is itt volt, és még ki tudja, meddig marad. Szép kilátások, mondhatni.