2021. július 27., kedd

A NEGYEDIK HULLÁM ÁRNYÉKÁBAN VAGYUNK: EZ VÁR RÁNK A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN - RUSVAI MIKLÓS VIROLÓGUS SZERINT ELKERÜLHETETLEN A NEGYEDIK HULLÁM.

168 ÓRA
Szerző: BÁNHIDI EMESE
2021.07.27.


Meredeken emelkednek a számok külföldön Franciaországban, Portugáliában, Horvátországban és Görögországban. És nincs ez másként nálunk se. De hogy ez már a negyedik hullám lenne-e, vagy csak a nyitás következménye, azt nehéz megmondani. Rusvai Miklós virológus azt mondja, amíg „csak” a fertőzöttek száma emelkedik, addig nincs baj.

„Nagyon fontos, hogy ne keverjük a fertőzöttek számának emelkedését, ami most nálunk is van, a betegek, a kórházban ápoltak és az elhunytak számának növekedésével. Tehát amíg „csak” a fertőzöttek száma növekszik, addig nincs nagy baj, az azt jelenti, hogy a vakcinák teljesítik azt a feladatot, amit elvárunk tőlük” – mondta Rusvai Miklós virológus.

A szakember kiemelte, hogy a delta-variáns a 18-24 évesek körében jelent meg. Szerinte ez azért van, mert ebben a korosztályban a legalacsonyabb az oltottsági arány. „Az, hogy most a fiatal felnőttek, illetve kicsit idősebb fiatalkorúak között van nagyobb esetszám, ez azt mutatja, hogy bennük már észlelhető a fertőzöttség megjelenése tünetekben is, és sajnos köztük olyan 50-60 százalék az átoltottság. A felnőttek között ez az arány magasabb, így most nem ők a »célcsoport« – tette hozzá.

Több szakember is megerősítette már, hogy a delta-variáns agresszívebb terjedése miatt a negyedik hullám elkerülhetetlen lesz, tehát biztos, hogy a fertőzöttek száma növekedni fog. Azt egyelőre nem tudni, milyen mértékű lesz, és hogy meddig fog tartani a negyedik hullám, de készülni kell rá – jelezte Rusvai Miklós...

ITT OLVASHATÓ

LAST MINUTE OLTÁSI ELJÁRÁS: VAKTÁBAN KELL VAKCINÁT RENDELNIÜK A HÁZIORVOSOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.07.27.


Több orvosnak már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, mi alapján kell választania.


Az utolsó pillanatra hagyja a kormányzat a háziorvosok és a lakosság tájékoztatását a harmadik oltás módjáról. Hétfő este, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok, az például, hogy ki, hol milyen vakcináért jelentkezhet. A humántárca hétfő este csak annyit közölt: egy szakmai grémium már kidolgozta az eljárásrendet, azt elküldtek az operatív törzsnek, és még a kormány elé kell terjeszteni. Azt nem közölték, hogy mi áll az oltási rendben és miért a kormány dönt egy szakmai protokollról. Több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania – értesült a Népszava. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg...

MAGYAR KUTATÓK SZERINT A ROSSZUL SZEDETT ANTIBIOTIKUMOK MIATT IS TERJEDNEK A REZISZTENS SZUPERBAKTÉRIUMOK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.07.26.


Az utóbbi években az antibiotikum-rezisztencia világszerte óriási népegészségügyi problémává nőtte ki magát: egyes szakértők szerint 2050-re többen halhatnak meg szuperkórokozók miatt, mint rákban. A Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a gyomorbetegségeket okozó Helicobacter pylori és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát vizsgálták.


A világ legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozójával fertőzött, több ezer fős betegpopuláció vizsgálatán keresztül epidemiológiai modellt állítottak fel a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a gyomorbetegségeket okozó Helicobacter pylori fertőzés és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatának vizsgálatára. A cél az volt, hogy megvizsgálják a rezisztens baktériumok terjedésének forrásait és azt, hogyan lehet csökkenteni a lakosság körében az antibiotikum-rezisztenciát és növelni az antibiotikumokkal való kezelések hatékonyságát.

Kutatási eredményeik szerint, amelyeket idén áprilisban publikáltak a Nature Communicationsben, azokban az esetekben, amikor a beteg antibiotikum-rezisztenciája nem vezethető vissza korábbi antibiotikumos terápiára, az állapot 98 százalékban már eleve rezisztens „szuperbaktériumokkal” való megfertőződésnek tudható be. Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem mutálódott baktériumok, hanem más személyek antibiotikummal való kezelése révén ellenállóvá vált kórokozók állnak a háttérben. Mivel az utóbbi években az antibiotikum-rezisztencia világszerte óriási népegészségügyi problémává nőtte ki magát, és egyes szakértők szerint 2050-re többen halhatnak meg szuperkórokozók miatt, mint rákban, az efféle kutatások elengedhetetlenek a probléma kezeléséhez...

A NEGYEDIK HULLÁM ÁRNYÉKÁBAN ÉPP CSAK LÁBADOZIK A MAGYAR SZÁLLODAIPAR

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.07.27.Döbbenetesen nagy veszteséget könyveltek el 2020-ban a legnagyobb hazai szállodaipari cégek. A 25 vezető vállalat között alig akadt olyan, amely valamit meg tudott őrizni korábbi profitjából, együttes veszteségük pedig a 40 milliárd forintot közelítette. A vállalatok között azonban elég komoly eltérések voltak, attól függően, hogy egy vagy több szállodát működtetnek, illetve hogy hoteljük a fővárosban vagy vidéken található-e. Budapesten teljes volt az összeomlás, az ország más pontjain azonban meg lehetett úszni kisebb visszaeséssel is. Az ágazati szereplők várakozásai szerint 2021 is kifejezetten gyenge lesz, a növekvő költségek miatt pedig a korábbi nyereség visszatérésére még éveket kell várni.

Elpárolgó százmilliárdok

Az ágazati adatok alapján eddig is egyértelmű volt, hogy a járvány és az annak nyomán hozott intézkedések teljesen megroppantották a turisztikai szektort. Tavaly voltak olyan hónapok, amikor a lezárások miatt lényegében a teljes szektor forgalma lenullázódott, az év egészében pedig kétharmadával kevesebb vendég volt a magyarországi hotelekben, mint 2019-ben. A bevétel visszaesése is hasonló mértékű volt: 2020-ban több mint 300 milliárd forint tűnt el a szállodapiacról...

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ OSZTRÁK ÁLLAMI DÍJAT KAPOTT

MAGYAR NARANCS
Szerző: MTI / MAGYAR NARANCS
2021.07.26.


„Minden könyve egy irodalmi csoda” – mondta az íróról az osztrák kulturális államtitkár.


Krasznahorkai László kapta idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést, a díjat hétfőn Salzburgban adta át az írónak Andrea Mayer osztrák művészeti és kulturális államtitkár.

Krasznhorkai minden könyve egy irodalmi csoda, az író egyedülálló és sajátos szellemiségű, átgondolt és utánozhatatlan művet alkotott - mondta az államtitkár a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem, a Mozarteum hangversenytermében tartott ceremónián...


"HA EZEK EGYSZER BUKNI FOGNAK..." - A FIDESZ-SZÉKHÁZNÁL TÜNTETETT AZ ELLENZÉK

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2021.07.26.


Hétfő délután a vártnál jóval többen, legalább ezren mentek el a Terror Háza elé, hogy onnan a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vonuljanak. A tüntetők zöme fiatal, huszonéves volt, ám jócskán akadt közöttük az idősebb korosztályból is. „Mondjunk nemet a megfigyelésre” címmel hirdetett tüntetést a Momentum és az LMP a Pegasus-botrány nyomán.

Nem akarok olyan országban élni, ahol ilyen megtörténhet – mondja egy fiatal lány arra a kérdésre, hogy miért jött ki a Momentum tüntetésére, amelyet a Pegasus-kémszoftverének valószínűsíthető magyarországi bevetése miatt szerveztek. Szerinte agyrém, hogy ma, több évtizeddel a rendszerváltozás után is tüntetni kell a törvénytelen lehallgatások ellen. - A Fidesz eddigi működését tekintve nem kérdéses, hogy „ezek akit csak tudnak, lehallgatnak” - tette hozzá.

„Addig nem szabad leállni, amíg be nem ismerik a disznóságot, és ki nem vizsgálják ezeket az ügyeket"

– fogalmazott a középkorú Imre. Szerinte most ezt kell sulykolni minden csatornán, mivel ez most több, mint a sima lopás. Azzal ugyanis úgy-ahogy együtt lehet élni, ám a lehallgatással és a megfélemlítéssel már egyáltalán nem. Egy idősebb hölgy, Molnár Ili is úgy véli: a Fidesz mindenre, így a teljes lehallgatásra is képes a hatalomért. Arra a kérdésre, hogy miért vannak kevesebben a korosztályából, úgy vélte: "sajnos a kortársai zömét mára meghülyítette a kormánypropaganda.” Szerinte most is az lesz, hogy a negatív híreket ingyenkrumpli osztogatással fogják elcsitítani...

RENDSZERVÁLTÁSKORI PÁRHUZAMOK URALTÁK A TÖMEGES MEGFIGYELÉS ELLENI ELLENZÉKI TÜNTETÉST

MÉRCE
Szerzők: BOGATIN BENCE, KISS SOMA ÁBRAHÁM ÉS BERNÁTH LACKÓ
2021.07.26.


Mintegy ezer fő vett részt az hatpárti ellenzéki szövetség és az Új Világ Néppárt által közösen szervezett demonstráción, amely során a tiltakozók a Terror Háza Múzeum elől az Andrássy úton a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak a Pegeasus-botrány során nyilvánosság elé tárt megfigyelések miatt. A beszédeknek nagyjából két visszatérő motívuma volt: többen a rendszerváltás előtti pártállami megfigyelést citálták a rendezvényre (már aki elég idős volt ehhez), valamint nem maradhatott ki az előválasztáson és a választáson való részvételre buzdítás sem.


A pártzászlókkal vonuló tüntetők előtt a Pegasus-botrány kitörése után a tüntetést kezdeményező Momentum tagjai mentek azzal a molinóval, amelyet nemrég ugyancsak a Fidesz Lendvai utcai székházánál feszítettek ki, és amelyen a „товарищи конец”, azaz az „Elvtársak, vége!” felirat volt olvasható. (A mondat az MDF egyik plakátjának jelmondata volt a rendszerváltás idején)...

VARGA JUDIT MONNYONLE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.27.


Szinte már tiszteletre méltó az a következetlenség, amivel most a Párbeszéd követeli Varga Judit lemondását a Pegasusos dolgok miatt, mondván, naponta ötször adott engedélyt lehallgatásra, most pedig halandzsázik és terel. Formailag a Párbeszédnek igaza van, és ez a megnyilvánulás minden más helyen értelmezhető volna, de ez itt Magyarország Orbán második királyságának tizenegyedik évében. Amit a Párbeszéd követel, az olyan, mintha nem illiberális fasizmusban élnénk, így viszont, hogy abban tengetjük magunkat, az a kósza érzés alakul ki az emberben, hogy a Párbeszéd nem ismeri kellőképpen az ellenfelet, amelyet le akar győzni.

Nem ismeri alaposan az ország állapotát, és demokratikus megoldásról ábrándozik ott, ahol demokrácia nincsen. Mert és ugyanis Varga Juditra visszatérve, hogy zord bűnös, az nem vitás, de a bűne nem az, hogy elrendelt volna bármely lehallgatást is, ő ugyanis végrehajt és parancsot teljesít, mint a kivégzőosztag katonája vagy a zsúptetőt felgyújtó katona. Varga Judit nem önálló entitás, saját gondolata nincs, akarata semennyi, döntési jogköre ugyancsak. Talán a vegetatív működése fölött van némi hatalma, vissza tudja tartani a pisit, ha nagyon kell. Szép dolog Varga Judit lemondását követelni, de teljesen értelmetlen. Ő nem mond le, őt majd elküldik, ha már nem kellően szolgalelkű.

Varga Judit ugyan bűnös, de a bűne eredendő, hanem onnan fakad, amikor először megfordult a fejében, hogy fideszes lesz, hiába védekezik majd később azzal, hogy fiatal volt és kellett a pénz. Léteznek az életben megbocsáthatatlan dolgok, s ha most jogában állna lemondani – de nem áll – azzal sem oldódna meg semmi. Ott tülekszik mögötte a következő Varga Judit, aki, ha lehet még elvetemültebb, még szervilisebb és még szolgalelkűbb, ami folyamat látszik is a Fidesz erkölcsi és szakmai erodálódásán, amit közkeletűen kontraszelekciónak nevezünk. Csak nézzünk rá például Németh Szilárdra, és máris egyértelmű a romlás, amit mutatni akarok...

MENNYIRE ÉRI MEG OLIMPIÁT RENDEZNI? - NEM CSAK A KÖLTSÉGEK NÖVEKEDÉSÉVEL KELL KALKULÁLNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.07.27.


Egyre többe kerülnek az olimpiák, így egyre kevésbé érheti meg a rendezésük. A helyszínt biztosító városok akár évtizedekig nyöghetik a terheket. Végigvettük a közelmúlt tapasztalatait.


Egy éves késéssel lobbanhatott fel múlt pénteken az olimpiai láng. Japánnak önmagában a halasztás 2,8 milliárd dollárjába kerül, de nem csak a világjárvány miatt nőhet meg jócskán a játékok ára a tervezettnél. Amikor 2013-ban Tokió elnyerte a rendezés jogát, a költségeket 7,3 milliárd dollárra tervezték. Ezt már 2019 decemberében módosították 12,6 milliárd dollárra. A japán Nemzeti Számvevőszék nem sokkal később 22 milliárd dollárral számolt, a Nikkei és Asahai pénzügyi lapok azonban már akkor 28 milliárd dollárra tették a számlát.

A huszadik század nagy részében az olimpiai játékok elfogadható terhet jelentettek a rendező városok számára – emelte ki a tanulmányában a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) nevű amerikai agytröszt. A versenyeket fejlett országokban tartották, amelyek nagyobb gazdaságuk és fejlettebb infrastruktúrájuk miatt el tudták viselni a költségeket. A szervezők pedig a televízió előtti korszakban nem is számítottak profitra. Az 1970-es évek azonban fordulópontot jelentettek, a játékok gyorsan növekedtek, a nyári olimpia résztvevőinek száma majdnem megduplázódott, az események száma pedig a harmadával nőtt az 1960-as évek alatt...

ÖTKARIKA-CSAPÁS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.07.23.


Manapság Magyarországon alapérték a cinizmus, attól már meg sem rezdül az ember. Vagy csak azt hiszi. Mert a vélt immunitás ellenére egyenesen beleborongtam abba, amit Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke volt szíves említeni a most kezdődő nyári játékok megrendezéséről: „A kockázat nulla.”

Máris javaslom őt Kásler Miklós-, Szijjártó Péter- vagy Varga Judit-díjra a nehéz kereszttel.

A Guardian című mértékadó brit lap így kommentált: „Félelmetes ötlet.” Amikor e cikket gépelem a laptopba, a dél-afrikai küldöttség három tagjáról derült ki Japánban, hogy koronavírusos. Az olimpiai futballtornára érkező játékosok közül Thabiso Monyane, az Orlando Pirates jobbhátvédje, valamint Kamohelo Mahlatsi, a Moroka Swallows támadó középpályása csatlakozott Mario Masha videóelemzőhöz, aki szintén pozitív mintát adott. A NOB-é a negatív minta. Orvosszakértők májusban közölték, hogy Tokióban száz alá kell esnie a napi fertőzési aránynak, hogy a város biztonságosan megrendezhesse az olimpiát. Egy hete 1300 új esetet jelentettek, január óta a legtöbbet.

Az Olimpiai Charta előírja: a NOB-nak szavatolnia kell a sportolók egészségét, és meg kell teremtenie a biztonságos sportolás lehetőségét.

Bachon kívül van olyan ember, aki szerint ez sikerült?

Újabban már a szervezők is elismerik, képtelenség teljesen távol tartani a vírust a játékoktól. Az olimpia nem nézettebb a futball-világbajnokságnál, de a résztvevők tekintetében sokkal nagyobb tömeget mozgat meg, mint a vb. A sportolók létszáma nagyjából 11 ezer, az edzők, bírák, riporterek, egyéb hivatalos személyek hada ennek a hétszeresét is elérheti. Városnyi ember érkezik egy országba, ahol a népesség kevesebb mint húsz százalékát oltották be (kétszer) eddig, s a 126 millió lakos harmadát kitevő hatvanöt éven felüliek még egyetlen injekciót sem kaptak. Az Asahi Simbun című, milliós példányszámban megjelenő japán lap az olimpia törlésére szólított fel, a közvélemény-kutatások szerint Japán polgárainak csaknem hetven százaléka ellenezte, hogy a játékokat megrendezzék.

Az ázsiai ország nem mondhatta fel a szerződést, mert ha egyoldalúan eláll az olimpia megtartásától, akkor a veszteségek nagyrészt a helyi szervezőbizottságra, azaz a rendező nemzetre hárulnak. A vendéglátói költségek pedig csillagászatiak. Amikor (2013-ban) a házigazdai tiszt a szokásos pályázat útján Tokióé lett, a felkelő nap hazája 7,3 milliárd dolláros kiadással kalkulált. Az összeg 2021-re csaknem a négyszeresére, 26 milliárdra nőtt; ehhez fogható ráfordítás még nem volt az olimpiák történetében. E páratlan mennyiségű summából öt és fél milliárd dollár származik szponzoroktól, a többi közpénz. Érthető, ha a Covidtól amúgy is rémült japánok egyáltalán nem lelkesednek az eseményért, amely nemcsak a veszedelem szempontjából lesz kivételes, hanem azért is, mert zárt kapuk mögött rendezik.

Hogy minek?
...

„NEM SÜTHETJÜK LE A SZEMÜNKET, A DROG ITT VAN VELÜNK” – VENDÉGÜNK SZABÓ GYŐZŐ ÉS ILLÉS GABI [HETIVÁLASZ 82]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.07.22.


Nincs gyógyult drogos. Ezt az addiktológia mondja. Én már 21 éve „szünetet” tartok – mondja műsorunkban Szabó Győző színművész. Illés Gabi producerrel együtt azért hívtuk meg, mert új filmjük, a Herendi Gábor rendezésében készült Toxikoma hamarosan a mozikba kerül. Miért van küldetéstudatuk, hogy ne csak a heroin és a kemény drogok, de minden függőség ellen küzdjenek? Miért nem jó „drogfilm” a Trainspotting? Ezekről is szó esik podcastadásunkban, a HetiVálaszban...

A POPULISTÁK LEGFONTOSABB TESTRÉSZE AZ ARC

 KLUBRÁDIÓ

Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.07.27.


Amerikában Orbán hivatkozási alap lett a populistáknál. A német sajtóban erősen tartja magát az a nézet, hogy Orbán Viktor egyszerűen gyáva, és nem merné az EU-tagságról megszavaztatni az embereket, mert kiderülhet, jobban akarják a tagságot, mint amennyire a homoszexualitást tiltó rendelkezésekhez ragaszkodnak.

Az Orbán Viktor által hangoztatott nézetek és gyakorlatok némelyike - néha pozitív, többnyire azonban negatív - hivatkozási pontként bekerült az amerikai mainstream közbeszédbe. Itt van például a hagyományos családi értékek kérdésköre: ennek szenteli legfrissebb véleménycikkét Paul Krugman, a New York Times hírneves publicistája. Megemlít egy bizonyos J. D. Vance nevű ohiói republikánus szenátorjelöltet, aki arról értekezett, hogy számos vezető demokrata párti politikusnak nincs gyereke.

Vance a „gyermektelen baloldalt” ostorozva dicsérte a magyar miniszterelnök politikáját, abból kiemelve és az amerikai politika elé példaként állítva a gyermekvállaló családok támogatását. Krugman érdekesnek tartja, hogy Vance éppen Magyarországot, illetve annak - mint fogalmaz - elnyomó autokrata kormányzatát méltatta, holott más európai országokban is erős születéspárti politika érvényesül.

Így például Franciaországban jelentős pénzügyi ösztönzést kapnak a gyermekvállalók, és a franciáknál az egyik legmagasabb a termékenységi ráta a fejlett világon belül. Krugman felidézi konzervatív szerzők - így például Gertrude Himmelfarb - azon elméleteit, miszerint a hagyományos családi struktúrák fellazulásával a társadalom bűnözésbe és káoszba süllyed. Ez azonban - hangsúlyozza - nem következett be.

Mint hozzáteszi, néhány európai társadalomban még az amerikainál is erősebben tapasztalható a hagyományos családmodell hanyatlása, és az említett Franciaországban a gyermekek több mint felét egyedülálló anyák hozzák világra a New York Times publicistájának adatai szerint.

„Amikor politikusok értékekről hablatyolnak, illetve mások személyes döntéseit támadják, az rendszerint annak a jele, hogy nem képesek vagy nem hajlandóak olyan politikát javasolni, ami valóban javít az élethelyzeteken” - üzeni Krugman az amerikai közélet szereplőinek.

„Orbán Viktornak tele a nadrágja” - írja Nikolaus Blome a Der Spiegelben közölt kommentárjának a címében. A szerző szerint Lengyelország és Magyarország néptribunjai gúnyolódnak az EU-n, de népeiket nem engedik szólni. Hiba volt-e az unió keleti kibővítése? - teszi fel a kérdést a német publicista.

Felidézi az új tagok csatlakozásának derűlátó éveit, majd megállapítja: Lengyelország és Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya annyira megváltoztatta a demokratikus intézményeket, hogy ma nem vennék fel újra az unióba ezt a két országot. Lengyelország nacionalista katolicizmusa és Magyarország népnemzeti populizmusa, tehát ami felbomlasztja a hatalommegosztást és a polgári jogokat, sajnálatos módon része lehet Európának, ám az Európai Unióban nincs semmi keresnivalója - írja Blome, és leszögezi: az Unió lényege a szerződésekhez való hűség és az igazságszolgáltatás függetlensége.

„Orbán Viktor nem bolond, hanem fél” - állítja a Der Spiegel kommentátora, és így folytatja: csakúgy, mint lengyel eszmetársa, önmagát a népakarat végrehajtójának tekinti, és ezt a népakaratot szükség esetén a jog fölé is helyezi. A homoszexuálisok elleni, középkori törvényét most népszavazásra akarja bocsátani, mert abból indul ki, hogy az alacsony részvételi arány mellett átmegy.

De mi lenne, ha Magyarország és Lengyelország népének megadnák azt a lehetőséget is, hogy szavazzon az EU-tagságról? Így saját fegyverükkel győznék le őket, hiszen ezt miként utasíthatná el a két vezetés, saját arcának elvesztése nélkül? Márpedig a populisták legfontosabb testrésze az arc.

Nikolaus Blome hangsúlyozza: senki nem akarja a lengyeleket és a magyarokat arra kényszeríteni, hogy tagok maradjanak a klubban, ha ők - miként kormányaik - nem akarják tartani magukat annak szabályaihoz. Ezt azonban előbb meg kell nézni: a magyarok többsége például talán fontosabbnak tartaná az EU-ban maradást, mint azt, hogy kiirtsák a tankönyvekből a homoszexualitást. „Ha a népakarat mindenek fölött áll, akkor hadd mondja ki a nép a végső szót az EU-ról” - szólítja meg a publicista a magyar miniszterelnököt, és felteszi neki a kérdést: „vagy fél a választól?”

És ha a nép az EU-ban akar maradni, akkor ne álljon többé ennek útjában - zárul a Der Spiegel kommentárja.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

OLTÁSBAN, ELFOGADÁSBAN KICSIT ELŐTTÜNK A NYUGATIAK - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

 444.HU

Szerző: BEDE MÁRTON
2021.07.27.


Jó reggelt! Szombatra lesz hűvösebb.

4 legfontosabb cikkünk most

- „Mással van a magyar lakosság nagy része elfoglalva” – tüntettek a Pegasus-ügy miatt

- Feljelentést tesz a kormány, amiért valaki élőben közvetítette, ahogy algoritmussal tölti ki a nemzeti konzultációkat

- Tőlünk nyugatra már magasabb az első oltottak aránya

- A világ tudósai most próbálják összerakni, mennyire becsülték alá a klímaváltozás extrém hatásait

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...


PEGASUS-TÜNTETÉS

TELEX
Szerző: MARJANOVIC MIRA, SIMOR DÁNIEL
2021.07.27.Megtartották az első tüntetést a Pegasus-botrány miatt. A legtöbb tüntető attól tart, hogy soha nem fog kiderülni az igazság, és volt, akit pont a kormány reakciója győzött meg az lehallgatási ügy valóságáról. A Lendvay utcai Fidesz-székház előtt megtartott tüntetést az ellenzéki összefogás pártjai vezették, amire alig néhány ezren voltak kíváncsiak.

A Pegasus-ügyről szóló cikkeinket, videóinkat ide kattintva böngészheti végig.

SZABAD SZEMMEL: BRÜSSZEL SEGÍTSÉGÉVEL NYERHETI MEG ORBÁN A JÖVŐ ÉVI VÁLASZTÁST? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.27.


A kormányfő többek között mereven ragaszkodik a számára oly kedves homofób törvényhez, amiért még az uniós helyreállítási alap Magyarországnak járó pénzét is hajlandó lenne feláldozni. Ezzel kiválóan tudja mozgósítani híveit, miközben magát a magyar értékek védelmezőjeként tudja feltüntetni.


FT

Orbán esélyt szimatol a maga számára a Brüsszellel kialakult LMBT-vitában. Azt reméli ugyanis, mozgósítani tudja híveit, ha úgy tünteti fel, hogy az ország az új keletű ellentétek miatt nem jut hozzá a gazdasági segítséghez. Saját magát pedig a magyar értékek védelmezőjének állítja be. Közben azonban szép csendben engedhet Brüsszelnek a korrupció ügyében, és megkaphatja a pénzt, miközben a látszat az, hogy szembeszállt az EU-val.

Megfigyelők szerint a politikus számára ily módon nagy lehetőség nyílt a választások előtt. Egyik jó ismerője névtelenül úgy nyilatkozott, hogy minél nagyobb a brüsszeli nyomás, Orbán annál inkább fel tudja tüzelni a saját táborát és jelenhet meg a magyar érdekek védelmezőjeként.

Ez a lehetőség nem szerepelt a tervei között, amikor előterjesztette a meleg- és transzellenes jogszabályt, de amikor látta, hogy az mekkora felháborodást vált ki az unióban, ráérzett a lehetőségre. És neki áll a zászló.

A Verisk Maplecroft brüsszeli kockázatelemző cég egyik szakértője azt várja, hogy a politikus beássa magát LMBT-ügyben, mert különben sokat ártana a saját szavahihetőségének. Ugyanakkor az EU még egyetlen tagját sem marasztalta el, amiért az visszalépett társadalmi kérdésekben. A pénz visszatartásának is az az oka inkább, hogy biztosítékokat akar: ne szivárogjon el az alapok egy része ilyen-olyan csatornákon. És erre valószínűleg hajlandó is Orbán.

Az viszont nem világos, hogy miből akarja fedezni a gazdaságélénkítést, amíg nem fut be az uniós támogatás. Ugyanakkor megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a miniszterelnök hazai politikai előnyök megszerzésére használja a feszültséget, ám közben égeti az európai partnerekhez vezető hidakat. Krekó Péter szerint Orbán megnyerheti a mostani csatát, de még a választásokat is, ám elveszti a külső támogatás javarészét és ily módon azt igazolja, milyen ingatag a helyzete.

Politico

A sokszínű magyar ellenzéknek hatalmas akadályokat kell vennie, hogy megbuktassa Orbánt, de a választás sorsdöntő lesz számára. A felmérések azt támasztják alá, hogy a hat pártnak van esélye véget vetni a kormányfő uralmának, ami egyébként az illiberális demokrácia bajnoka. Ám mivel sokféle erők fogtak össze, a szövetség kétélű kardnak bizonyulhat. A választási aritmetika alapján csakis közös erőfeszítéssel tudnak elég szavazót mozgósítani, hogy megküzdjenek a miniszterelnökkel. Egy ekkora koalíció azonban óhatatlanul azzal jár, hogy feszültségek és rivalizálások bukkannak a felszínre.

De a választásnak hatalmas a tétje mind Magyarország, mind Európa számára. Ha megint Orbán nyer, még nagyobb próbatétel elé kerül Budapest és a magyar-EU viszony is. A nacionalista Fidesz veresége viszont esélyt nyújtana a kapcsolatok rendezésére, de hogy miként, az bizonytalan, mert az ellenzéken belül igen sokrétűek a nézetek.

Tamás Gáspár Miklós azt mondja, az összefogást a kétségbeesés szülte, tagjai a legkülönfélébb véleményeket képviselik. Meg kell küzdeniük a hatalom propaganda gépezetével és üzeneteiket csak nagy nehezen tudják célba juttatni a hazai sajtóviszonyok közepette. De vezetőik abban bíznak, hogy a szavazók egyre jobban aggódnak a demokrácia állapota miatt. Emellett remélik, hogy sokan megcsömörlöttek a korrupciótól illetve a gazdasági gondoktól és ez mozgósítja a szavazókat. Ezért az egyik legfőbb feladat az lesz, hogy minél több embert beszéljenek rá: menjen el voksolni.

De nem könnyű a helyzet a Jobbik miatt sem, bár a párt igyekszik túljutni antiszemita és romaellenes múltján. Jakab Péter szerint ha valakit aggaszt a régi Jobbik, akkor most sokkal több oka van megrémülni a jelenlegi Fidesztől. Az ideológiai megosztottság mindenesetre megmutatkozott, amikor a párt megszavazta az LMBT-törvényt.

Kifelé a Fidesz igyekszik magabiztosságot árasztani, de közben azon dolgozik, hogy már most kicsinálja az ellenzéket. Próbálja lejáratni Karácsonyt és Jakabot, miközben az ellenzék arra panaszkodik, hogy hirdetéseinek még pénzzel sem tud helyet vásárolni. Ezért kénytelen erősen támaszkodni a közösségi médiára, illetve az utcai kampányra.

De ha sikerül is felülkerekednie, akkor utána további jelentős gátakkal kell megküzdenie, hogy rendesen tudjon kormányozni. Orbán ugyanis telerakta a saját híveivel az államapparátus kulcsposztjait és ezen csak kétharmaddal lehetne változtatni. Azon felül a kormány folyamatosan kiszervezi az állami vagyont.

Spiegel

A vendégkommentár szerzője először azt hitte, amikor meglátta Orbán Viktor egész oldalas hirdetését a múltkorában a Bild Zeitungban, hogy ez az ember megőrült, de azután rájött, hogy nem, csak be van rezelve. Mindenesetre a miniszterelnök és lengyel szellemi ikertestvére, Kaczynski már odáig jutott, hogy Brüsszel maga az ördög számukra. Úgy hogy nyugodtan lehet mondani: nagy-nagy melléfogás volt csaknem 20 éve a keleti nyitás.

Hosszan lehetne sorolni, milyen alapvető területeken bontakozott ki ellentét Budapest és Varsó, illetve az EU között, és hogy ezért mennyire hülyének nézi az uniót a két tagország. Mégis szinte elképzelhetetlen, hogy a szervezet leállítja a támogatást, amelynek eredményeként évente nettó 20 milliárd euró landol a két kormány számláján. Miközben azokban már oly mértékben leépítették a fékeket és ellensúlyokat, hogy manapság egyiküket sem fogadnák be új tagként az unióban.

Ám nincs helyük az integrációban, mivel a magyar völkisch populizmus és a lengyel nacionalista katolicizmus szorgosan vágja a fát a demokratikus intézmények alatt, szorítja vissza a polgári jogokat. A vállalt kötelezettségek teljesítése és a bíróságok függetlensége az az alap, amire az EU épül. Na, pont ennek a kettőnek rontott neki Orbán az említett hirdetésben, ami még tőle is meglehetősen váratlan húzás volt. Az illiberális demokrácia felkent híveként mindkettőt felelőssé teszi a nyugati rendszer kudarcáért.

Nem zavarta közben, hogy amit kifogásolt, azt ő vagy valamelyik korábbi magyar miniszterelnök mind-mind elfogadta. De alighanem azért vetemedett erre a lépésre, mert nagyon fél. Viszont – kérdezi az elemzés szerzője – mi lenne, ha a tervezett népszavazáson kikérnék a nép véleményét az uniós tagságról. A válasz aligha kétséges, a demagógok viszont nem mondhatnának nemet a tömegakaratra. Hacsak nem szeretnék elveszíteni az arcukat, márpedig számukra az a legfőbb testrész. Viszont ha a köz beint nekik, akkor Orbán szíveskedjen feladni az akadékoskodást és eltűnni az útból.

Die Welt

Magyarország hadat üzent Brüsszelnek, mondván, hogy jár neki a pénz az újjáépítési alapból. A Bizottság sorra hagyja jóvá a nemzeti terveket a 750 milliárdos forrás felhasználására, ám Budapest és Varsó kapcsán aggályai vannak. A hangulat kiélezett, mert az EU számára sokkal nagyobb a tét, mint pár milliárd. A magyar kormány esetében ily módon egyre távolabbinak tűnik az eshetőség, hogy egyhamar felveheti a 7,2 milliárd euró első részletét jelentő egymilliárdot. Brüsszel ugyanis garanciákat akar, hogy a támogatás ne juthasson illetéktelen zsebekbe.

A magyar ellenőrzési rendszer kapcsán igen nagyok a kételyek. Bírálók azt vetik a hatalom szemére, hogy az olyan rendszert hozott létre, amelyben egyes intézmények nem függetlenek, így elősegítik a korrupciót. Orbán azonban azt közölte, hogy nem minden körülmények között tart igényt a segítségre. Mert ha az ár az LMBT-törvény visszavonása, akkor inkább nem is kell.

Formálisan a segélycsomag és a magyar jogszabály nem függ össze, de az alapjogokat tartalmazó 2. paragrafus alapján fel lehet állítani ilyen összefüggést. Viszont be lehet vetni a jogállami mechanizmust is. A Bizottságra egyre keményebb nyomás nehezedik, hogy válaszoljon a magyar és a lengyel állam átalakítására. Merthogy az eddigi figyelmeztetések hiábavalónak bizonyultak.

De az európai közvélemény is mind kevésbé érti meg, miért kell támogatni két olyan országot, amely alapvetően szembemegy a közös értékekkel és jogi normákkal. Ez is szerepet játszhat abban, hogy a magyar és lengyel pénzügyi javaslat mindezidáig nem ment át Brüsszelben.

Le Monde

Válság robbant ki Magyarországgal és Lengyelországgal a gazdaságélénkítő alap felhasználása ügyében. A Bizottság biztosítékokat igényel a jogállam kapcsán a közösségi támogatás odaítélése fejében. Egy európai diplomata úgy fogalmazott, hogy vita támadt az LMBT-közösség ügyében, amire Brüsszel a bíróságok függetlenségére, illetve a korrupció elleni harcra hivatkozva próbál reagálni. De még ha sikerre is jut, sokan így is elégtelennek fogják tartani, amit el tud érni.

A vonatkozó magyar törvény arról győzte meg az EU-t, hogy jobb kivárni, annál is inkább mert a közvélemény és az Európai Parlament jelentős nyomást gyakorol rá. Közben Orbán bejelentette a népszavazást és süket fülekkel reagál a brüsszeli noszogatásra. Egy brüsszeli forrás közölte: az unió tudja, hogy a pénz fejében nem kényszeríthet ki svéd típusú demokráciát Magyarországon, marad a szerződésszegési eljárás. Ezzel együtt a jogszabály keményebb hangra hangolta a Bizottságot más témákkal kapcsolatban és ehhez jól jön neki újjáépítési alap.

Most azt sürgeti, hogy Magyarország adjon nagyobb függetlenséget az igazságszolgáltatásnak és lépjen fel hatékonyabban a közpénzek elsikkasztása ellen. Hasonlóak a követelések a lengyelekkel szemben is, bár náluk a korrupció nem olyan járványszerű, mint a magyaroknál. E pillanatban azonban nem látszik, hogy akár Budapest, akár Varsó hajlandó volna engedményekre. Pl. hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Egy diplomata úgy ítéli meg: ha még szeptemberben is fennáll a blokád, miközben már minden más kormány megkapta a zöld jelzést Brüsszeltől, akkor a labda a politikához kerül. Az állam- és kormányfők, főként Merkel és Macron mondják majd meg a tuttit, ami jó esetben néhány vaskos nyilatkozatot von magával, rossz esetben viszont súlyos válságot idéz elő.

FAZ

Válaszút elé került Európa és Lengyelország, mert ha Varsó még tovább rombolja a jogállamot, akkor nem maradhat az EU tagja, ám a kilépés történelmi szerencsétlenséget jelentene. A viszály régóta parázslott a demokrácia és a jog értelmezése ügyében, de most az a veszély fenyeget, hogy teljesen kicsúszik az ellenőrzés alól. Kacyinski folytatja az igazságszolgáltatás bedarálását, holott az Európai Bíróság már többször szólt, hogy ne tegye.

A Bizottság most pénzbüntetéssel fenyegetőzik, ám azt a PiS aligha fogadhatja el úgy, hogy ne érezze megadásnak. Egyik fél sem akar engedni, egyik sem nyerhet. Ily módon mindkettő nagyon rossz választás elé kerül, mert egyfelől az egyesült Európa nem tűrhet meg olyan tagot, amely nem ismeri el a jog uralmát. Ha a lengyelek körében elveszti a többség támogatását a demokrácia, akkor az országnak nincs jövője a szervezeten belül.

Másfelől ugyanakkor a kötelékeiről leszakadt, ide-oda hányódó Lengyelország geopolitikai rémálom volna Közép-Európa és az orosz befolyási övezet között. Megindulna érte a harc Moszkva és az EU aktuális vezető hatalma között. Ez a vetélkedés mindig is katasztrófához vezetett a történelem során. A Kreml ismét terjeszkedni igyekszik, és miért nem bukkanhatna fel Európában ismét egy agresszív, hatalomvágyó politikus.

Ha kitart a mostani irányvonal mellett, Lengyelország nem maradhat az unióban. Viszont szörnyű volna, ha kiválna. Még van esély, hogy a józan ész kerekedjen felül, de az idő egyre fogy.

Die Welt

A szász miniszterelnök hibának tartja, hogy a Bizottság fokozza a Magyarországra és Lengyelországra nehezedő nyomást. Kretschmer, akit a CDU színeiben választottak nemrégiben újjá, azt mondja, igen nehéz megtalálni a megfelelő mértéket a jelenlegi vitákban. Mert természetesen széleskörű támogatásra van szükségük azoknak a magyaroknak és lengyeleknek, akik liberális jogállamot akarnak. Az is rendben van, hogy az EU folytatja a tárgyszerű párbeszédet a demokrácia helyzetéről.

Ám sok mindenre csak a tagországok polgárai adhatják meg a választ. A kölcsönös vádaskodások csak kiélezik a viszályt, ezért ragaszkodni kell ahhoz, hogy ahol az európai jog sérül, ott közbe kell avatkozni. De egyébként a Nyugatnak abba kell hagynia a nevelési célzatú próbálkozásokat.

Die Presse

A vendégkommentár szerzője úgy ítéli meg, hogy az EU tévúton jár az egyik alapító atya Schuman elképzeléseihez képest, amikor igyekszik visszaszorítani a nemzetállamokat, mert azok nem adhatják fel a saját identitásukat. Egykoron azért léptek be, hogy megvédjék a saját szuverenitásukat, részben a közösség intézményeivel szemben, amint az Közép-Európával kialakult vita bizonyítja. A szerző, Hans Winkler, a Kleine Zeitung regionális lap bécsi irodájának volt vezetője, aki már többször kiállt az orbáni rendszer mellett, azt hangsúlyozza, hogy az uniónak nem lehet célja az uniformizálás, mert ily módon feleslegessé válnak a tagállamok.

Az integráció kezdetén elképzelhetetlen lett volna, hogy egyes tagokat kizárással fenyegessenek. Az ilyesfajta kezdeményezések mindig a Benelux-államoktól indulnak ki Magyarország és Lengyelország ellen. Az osztrák külügyminiszter a közösség szempontjából a lehető legnagyobb veszélynek tekinti az egyre mélyülő kelet-nyugati szakadékot.

Orbán Viktor már hozzászokott és belpolitikában a maga javára aknázza ki az ellene irányuló támadásokat. Mindig rugalmasan és engedékenyen reagál a végén. Csakhogy Brüsszel már ott tart, hogy az értékközösség nevében jogot formál a beavatkozásra a tagállami illetékességbe tartozó törvények ügyében is. De hogy ki határozza meg az „értékeket”, az nem világos. Hogy az EU teljesen elvesztette a mértéket, ezt tanúsítja a Budapesttel kirobbant LMBT-vita.

The Times

Az ír főváros tanácsa előtt van az a javaslat, amely egyrészt elítéli a magyar és a lengyel kormányt a melegek és transz neműek jogainak korlátozásáért, másrészt pedig az LMBT-emberek számára „szabad övezetté” nyilvánítja Dublint. Egyben előírná, hogy a szivárvány színű zászlót fel kell vonni a Városházára egy héten át, a jövő júniusban a Büszkeség havában.

Az alapot az Európai Parlament döntése adja, amely márciusban kimondta: az egész EU a szabadság zónájának számít a nemi kisebbségek tagjai számára, amivel arra válaszolt, hogy Magyarországon és Lengyelországban mind jobban megvonják ezeknek az embereknek a jogait, biztonságuk pedig veszélybe kerül. Az ír tervezet kiemeli, hogy a két országban hozott intézkedések diszkriminatívak és hatásukra elszaporodnak az erőszakcselekmények, fokozódik a türelmetlenség, egyre többször lehet gyűlöletbeszédet tapasztalni. Amint azt az EU Alapvető Jogok Ügynöksége is megállapította.

Arra is kitér, hogy Budapest és Varsó megszegi mind az unió idevágó rendelkezéseit, mind az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.