2022. december 15., csütörtök

NÉPSZAVA

NÉPSZAVA
Szerző: NÉPSZAVA
2022.12.15.


Közismert emberek személyes tárgyaiból jótékonysági árverést rendeznek most pénteken, kora este a Dankó utcában, az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület székhelyén.

„A folyamatos forráselvonások miatt működési képességünk határára jutottunk, több ezer ellátottunk sorsa forog kockán” – áll Iványi Gábor lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Az oktatási intézményeik után járó normatívából újabb 40 millió forintot tartottak vissza, a tanév kezdete óta így már 170 millió forintot vont el tőlük a magyar állam. Az oktatási államtitkárság hozzáállását jól szemlélteti – olvasható –, hogy nem járult hozzá a beregi térség többcélú intézményét évek óta kitűnően vezető igazgatójuk megbízásának meghosszabbításához sem.

„Tiltakozunk az önkény és rosszindulat ellen! Ugyanakkor meghallva a közoktatásban érintettek kérését, a fenntartó egyház nevében nyilatkozva oktatási intézményeinkkel és főiskolánkkal egyetértésben támogatólag csatlakozunk mindazokhoz, akik jogaikért és az oktatás szabadságáért küzdenek” – hangsúlyozza a közlemény.

A bajokat tetézi, hogy a tél beálltával, a drasztikusan megnövekedett rezsiköltségek és élelmiszerárak következtében kritikus helyzetbe kerültek az intézmények és több ezer ellátott.

Konyháikban naponta hatezer adag ételt biztosítanak zömében hátrányos helyzetű óvodásoknak, iskolásoknak és rászorulóknak, akiket sok esetben kizárólag az így osztott élelem óv meg az éhezéstől. Az elkötelezett munkatársak hosszú évek óta a létbizonytalanságtól fenyegetve, hősiesen végzik feladataikat.

„Mi lesz, ha nem tudunk élelmiszert biztosítani a rászorulóknak? Mi lesz, ha nem tudunk fizetést utalni munkatársainknak?” – kérdezi Iványi Gábor, aki szerint úgy tűnik, a magyar államra nem számíthatnak.

A karácsonyi adománygyűjtő rendezvényen, amely 18 órakor kezdődik a Dankó utcai központban, meleg itallal, zsíros kenyérrel és munkatársak, diákok, idősek által készített ajándékokkal várják az érdeklődőket.

A bajban olyan közismert személyiségek álltak Iványiék mellé, mint – többek között – Hernádi Judit, Kern András, Parti Nagy Lajos, Presser Gábor, Gundel Takács Gábor: ők személyes tárgyaikat ajánlották fel jótékonysági árverésre. A bevételt az intézmények működésére és az ellátottak megsegítésére fordítják.

TOVÁBBI KÖZPONTOSÍTÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, EGY SOR LABOR MEGSZŰNHET

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.12.15.


A kormány november végén fogadott el egy rendeletet, amely szerint 2023 márciusától központosítják a kórházi laborvizsgálatokat. Létrejön a nemzeti laborhálózat, amelyet egy, az OKFŐ alá tartozó cég felügyel. Több mint kétszáz labor szűnhet meg, a több tízmilliárdos közbeszerzéseket is központosítják. A kormány ettől hatékonyabb működést, magasabb színvonalat vár. Noha sok részlet még nem tisztázott, a szivárgó hírek alapján a szakma inkább aggódik.


Ősszel derült ki, hogy a kormány belevágott az egészségügyi rendszer teljes átalakításába. Tovább növelik a központosítást, államosítanák a szakrendelőket, megyénként csak egy kórház maradna, egyebek mellett átalakul a háziorvosi rendszer, praxisok szűnhetnek meg, a tartós ellátásra szorulók pedig kikerülnek az egészségügyi rendszerből; ennek részleteiről itt írtunk.

A kormány központosítaná a teljes kórházi laboratóriumi rendszert is. A Belügyminisztériumból származó előterjesztés szerint ugyanis jelenleg a laborok egymástól függetlenül, szigetszerűen működnek, ezért gazdálkodásuk pazarló, és ez jelentősen hozzájárul a kórházak eladósodásához is. A mostani rendszerben ráadásul – mivel különböző eszközöket használnak – az egyes laborok bizonyos vizsgálati eredményei nem hasonlíthatók össze, és visszakövetésük sem lehetséges. Ez pedig tovább növeli az indokolatlan vizsgálatokat és felesleges költségeket – érvel az előterjesztés...

AZ EU-ORSZÁGOK KÖZÜL CSAK BULGÁRIÁBAN ELÉGEDETLENEBBEK AZ EMBEREK AZ ÉLETÜKKEL, MINT MAGYARORSZÁGON

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.12.15.


Az európaiak összességében valamivel elégedetlenebbek voltak az életükkel 2021-ben, mint 2018-ban, derül ki az Eurostat friss adataiból. Nálunk hiába nem romlott a helyzet ebben a három évben, így is mi vagyunk a második legelégedetlenebb uniós tagország.


Hogyan változott az utóbbi években az élettel való elégedettség az Európai Unió tagállamaiban? Erre kereste a választ az Európai Bizottság egyik főigazgatósága, a luxemburgi székhelyű Eurostat egy lekérdezésen alapuló, egységes módszertan szerint elvégzett vizsgálatban, amelynek eredményeit szerdán tették közzé.

Ahogyan az az alábbi ábrán látható, Írországban, Franciaországban és Dániában csökkent a leginkább az élettel való elégedettség az elmúlt válságos évek hatására. Igaz, ezekben a tagállamokban eddig kifejezetten elégedettek voltak az emberek az életükkel, így volt honnan romlania...

IVÁNYI GÁBOR: ÉGETT AZ ARCUNK, HOGY A KORMÁNY PUTYINT TÁMOGATJA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.12.15.


Bár a saját sorsuk is hullámokkal teli, de mégis sikerül valódi keresztényként viselkedniük – s nem csak a templomból kijövet. Adománykonvojjal mentek Ukrajnába, légiriadó alatt érkeztek Kijevbe, pénteken a Dankó utcai központban tartanak kulturális árverést s a kormány minden keresztényietlen szándéka ellenére állnak, működnek s folytatják a munkájukat. Iványi Gáborral beszélgettünk.


Hirtelen tört ránk a hideg idő, s akár a Móra-regényekben, még a fűtés is a létfenntartás kiemelt eleme lett ismét Magyarországon. Miképpen tudja túlélni a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség a mára kialakult inflációs és energiaválságot?

Hívő emberként azt tudom mondani, hogy a Jóisten segítségével, aki a puszták népét minden zord körülmény és nehézség ellenére megtartotta. Esetünkben a manna legyen az a fogalom, amiben bízhatunk, s hogy valamit továbbra is ki fog találni. Az eddigi energiaárakkal is harcban voltunk, elmaradásaink voltak, most a drágább árakkal lesznek elmaradásaink. Annyi történt, hogy a NAV húsz ingatlanunkra jelzálogot tett. Természetesen tiltakozunk, újra és újra elmondjuk, hogy nem rajtunk múlik, hogy nem tudunk mindennek eleget tenni egyszerre. Amint ők sem tesznek eleget a nekünk járó támogatás folyósításával, ezért perelünk változatlanul, nem is állunk rosszul. Bár nekünk nincs kényszerítőeszközünk, nem tehetünk a NAV székházára jelzálogot...

TÖBB MINT EZER INTÉZMÉNYBEN JELENT MÁR MEG AZ ELLENÁLLÁS – TÉRKÉPEN AZ ÖSSZES ŐSZI ISKOLAI DEMONSTRÁCIÓ

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.12.15.


Az idei tanévben eddig – a december 8-i sztrájknappal együtt – 312 településen mintegy ezer oktatási intézményben jelent meg a tiltakozás hangja. Pénteken iskolaigazgatókkal egyeztet a kormány, de a szakszervezetek nem kaptak meghívót.

Előzmények: Nem fulladt ki az ellenállás, december 8-án, a tanár-szakszervezetek és civil csoportok által szervezett sztrájknapon az elérhető legteljesebb, nem hivatalos adatok szerint több iskolai dolgozó lépett sztrájkba és döntött a polgári elégedetlenség mellett, mint a tanárkirúgások előtti sztrájknapon.

Egy fontos részlet: Miután az egyházi fenntartású iskolák korábban külön demonstrációt szerveztek, a budapesti Piarista Gimnázium 18 tanára a katekizmusra hivatkozva buzdított polgári engedetlenségre. (Arról, hogy az egyházi iskolák kiállása miért különösen fontos, és hogy a magyar oktatási rendszerben miért van kitüntetett pozíciója az egyházi szektornak, itt írtunk részletesen.)

Következmények: A szombati kormányülésen jelen volt a köznevelési államtitkár mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, aki később a Népszavának megerősítette, hogy pénteken szakmai egyeztetés lesz a kormány képviselő szereplők és iskolaigazgatók között. Az egyeztetésről többet nemt tudni, de sajtóértesülések szerint tankerületenként tíz pedagógust várnak az igazgatók mellett – viszont a két nagy pedagógus szakszervezetet nem hívták meg.

December 12-én hétfőn megszületett az elvi megállapodás az EU és a Magyar kormány között, ez pedig, a kormány korábbi közlései alapján, megnyitja a lehetőséget egy 21 százalékos tanári béremelésre. A miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta: ha január 1-étől hozzáfér Magyarország a kohéziós pénzekhez, akkor január 1-től megvalósul ez a béremelés.

Konfliktus: A szakszervezetek eddig legalább 45 százalékos béremelést követeltek. A 21 százalékos béremelést pedig nevetséges ajánlatnak nevezte a PDSZ korábban.

Összesítés:
hol tart most a tanárok tiltakozási hulláma? December 8-án 366 köznevelési intézményben volt valamilyen akció – az országban összesen mintegy 5800 oktatási intézmény van –, és legalább

- 595 dolgozó polgári elégedetlenségi akcióba, és

- 4821 dolgozó sztrájkba lépett.

- Az állami oktatási szektor intézményeit nézve is 10 százalék alatti az érintett intézmények száma.

Ez ez adat azonban csalóka, ugyanis eltünteti az intézmények közötti különbségeket: ha az ország összes gimnáziumában leállna az oktatás, akkor is azt látnánk, hogy csak az összes közoktatási intézmény mintegy 15 százaléka lenne érintett.

Érdemes megnézni ezért az adatokat gimnáziumokra szűkítve is: mintegy 60 állami gimnáziumban sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek dolgozók december 8-án az országban, tehát az ilyen gimnáziumok durván közel egyötödében történt munkabeszüntetés vagy engedetlenségi akció. (Részletesebben elemeztük az adatokat itt.)

Térképen minden egyes intézmény, ahol megjelent az ellenállás hangja:...

MATOLCSY ÁDÁM BARÁTI KÖRE SEJLIK FEL EGY NEW YORK-I LUXUSAPARTMAN MEGVÁSÁRLÁSA MÖGÖTT

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, NÉMETH ZOLTÁN
2022.12.15.


- New York egyik vadonatúj luxusingatlanának új tulajdonosa lett nyáron.

- A vevő egy magyar cég.

- Az amerikai iratokban megtalálható részletek alapján Matolcsy Ádám Baráti Köre sejlik fel a háttérben.

A Crown Building Manhattan egyik ikonikus épülete. Nemrég befejeződött felújítása után New York legdrágább szállodája található benne. Nemcsak bérelni, vásárolni is lehet luxusapartmanokat az épületben. A legfényűzőbb a fellelhető papírok alapján magyar kézbe került: 14 milliárd forintért. A felbukkanó szereplők Matolcsy Ádám Baráti Köréhez köthetők.

A növekvő infláció, az emelkedő kamatlábak és a gazdaság lassulása ellenére a New York-i ingatlanpiac köszöni, jól tartja magát. Különösen igaz ez a luxusingatlanok piacára, ahol már tavaly is a pandémia előtti árakon vagy jóval fölötte keltek el az ingatlanok. Erre a piacra lépett be egy New Yorkban is figyelemreméltónak számító vásárlással egy rejtélyes magyar vevő.

A Realdeal online ingatlanmagazin számolt be júliusban arról, hogy egy tengerentúli vásárló 34,8 millió dollárt (14 milliárd forintot) fizetett egy 350 négyzetméteres luxusapartmanért az Aman New Yorkban.

A Manhattanben, az 5. sugárút és az 57. utca sarkán található ikonikus épület az aranykor pompáját és a sugárút időtlen eleganciáját, kifinomultságát és dinamizmusát ötvözi. Az 1921-ben elkészült, Art Deco stílusú épület eredetileg Hecksker Buildingként lett anyakönyvezve, kiskereskedelmi és irodaházként funkcionált, sokáig a legdrágább irodaháznak számított az USA-ban. Nevét 1983-ban változtatták esti „koronaszerű” díszkivilágítása után Crownra...

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - JÁMBOR ANDRÁS

TV 13
MŰSORVEZETŐK: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2022.12.14.A műsor vendége: JÁMBOR ANDRÁS.

MEGÉRTEM, HOGY FÉLSZ, DE EZ A RAGASZTÓJA ENNEK A ROHADT RENDSZERNEK – ÚJABB OKTATÁSI TILTAKOZÁS VOLT SZEGEDEN

TELEX
Szerző: MÓRA FERENC SÁNDOR
2022.12.15.


A címben idézett mondat azon a beszélgetésen hangzott el, amelyen szegedi szülők, tanárok, diákok és egyetemi hallgatók mondták el tapasztalataikat a hazai oktatási rendszer gondjairól, és az érdemi átalakítás lehetőségeiről. Az első szegedi nyílt közoktatási fórumot utcai tiltakozás és forgalomlassító akció előzte meg. Januárban folytatják.


Szerdán késő délután gyűltek össze mintegy háromszázan Szeged belvárosában – Dugonics András egykori szegedi piarista szerzetes, író, egyetemi tanár szobránál – azok a szülők, diákok, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók, akiknek elszántságát a fagyponthoz közelítő hőmérséklet sem hűtötte le. A szervezők az Egységes Szülői Front – Szeged, a VVL – Veritas Virtus Libertas, a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és az Egységes Diákfront – Szeged nevű Facebook-csoportok tagjai voltak. Első alkalommal csatlakozott az oktatási esélyegyenlőség javításán dolgozó szegedi Motiváció Műhely csapata is, amelynek tagjai egyénenként már részt vettek más megmozdulásokon, most a szervezetük is belépett a formálódó közösségbe.

A gyülekező és a program ismertetése után a sorokba rendeződött tiltakozók a Dugonics tér melletti körforgalom zebráin sétáltak át fáklyával és a táblákkal, amelyekre az oktatási tiltakozás jelmondatait, valamint a résztvevő iskolák nevét írták. Mivel a kereszteződés mind a négy be- és kivezető útjánál zebra van, a vonulók szabályosan keltek át körbe-körbe, ezzel megállították az összes járművet. A rendőrök egy ízben leállították a sort, átengedték a járműveket, köztük az autóbuszokat és villamosokat, így nagyobb torlódás nem alakult ki. Az egész nem tartott sokkal tovább negyedóránál, az autósok türelmesen viselték az akadályozást.

A tiltakozók ezután a Kárász utcára vonultak, menet közben a „Nincs tanár, nincs jövő”, „A csend nem rend” és hasonló skandálásokkal. A Széchenyi téren megálltak, rövid beszédet és verset hallgattak meg. Közösen elénekelték a Grundot, majd felsorakozva a tiltakozás jelképét, a körbe rajzolt felkiáltójelet formázták meg, közben sokan világítottak telefonnal vagy más eszközzel. A demonstráció ezután véget ért, a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a bő fél óra múlva kezdődő nyílt oktatási fórumhoz, amelyet a közelben lévő, Grand Cafe nevű kultúrkocsmában tartanak...


ÁRADNAK AZ ÁLHÍREK, A HAMIS INFORMÁCIÓK: ZÖLDI BLANKA, A LAKMUSZ.HU FŐSZERKESZTŐJE///F. P. 63. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.12.13.Az elmúlt néhány évben egyre gyakrabban lehet találkozni megannyi álhírrel, de a közbeszédben is rohamosan terjed az úgynevezett fake news. Az Egyesült Államokban 2017-ben az év szavának választották a "fake news" kifejezést. 

Miért hiszünk az álhíreknek, miért vagyunk fogékonyak rájuk? A jelenség felerősödésének egyik oka a technológiai fejlődés, az internet, továbbá az, hogy életünk részévé váltak a különböző közösségi média oldalak. Óriási az információs áradat, rengeteg hír érhető el az emberek számára, és minden önjelölt tartalomgyártóvá válhat, azaz az internet segítségével ma már bárki készíthet és megoszthat másokkal írásokat, hallomásokat, saját készítésű videókat. 

Az önmagában is alapkérdés, hogy miért hiszünk könnyebben az álhíreknek? Tudományos vizsgálatok sora arra az eredményre jutott, hogy mert egyszerű magyarázatokat adnak összetett dolgokra, valamint mert izgalmasak, kiszolgálják az emberek többségének felszínes érdeklődését, ráadásul mivel a legtöbben időszűkében vannak, nemigen néznek utána a valóságnak. 

Idén januárban - egy európai uniós pályázat eredményeképpen - megalakult Magyarországon egy szerkesztőség, a lakmusz.hu, ahol hat fiatal újságíró azzal foglalkozik, hogy megbízható, ellenőrzött információkat kínáljon az olvasóiknak. Figyelik, milyen állítások terjednek a nyilvánosságban, mit mondanak a politikusok és más közhatalommal bíró emberek, intézmények, vagy olyan közszereplők, akiknek a szava sokakhoz eljut, és a végére járnak annak, hogy milyen bizonyítékok vannak vagy nincsenek az ő állításaik mögött. 

Friderikusz Sándor e heti vendége Zöldi Blanka, a lakmusz.hu főszerkesztője.BELEREMEGHET AZ EURÓPAI PARLAMENT A VESZTEGETÉSI BOTRÁNYBA

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.12.15.


Az Európai Parlament (EP) eddigi legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki az idén megválasztott egyik alelnöke, Eva Kaili korrupciós gyanú miatti őrizetbe vételéből. A gyanú szerint a házkutatásokon előkerült, bőröndökben, táskákban talált, 1,5 millió eurónyi készpénz Katarból érkezhetett, az ország imidzsének javítására. Az ügy kirívó, de a vesztegetéssel elért befolyás rendszerszintű veszélyét jelzi. Az Európai Parlament reformokat ígér, ami a Katargate pozitív hozadéka lehet, ám az ügy muníciót adhat az EU-szkeptikus erőknek is.


Az évet az Európai Parlament egyik új alelnökeként indította, de egy korrupciós botrány őrizetbe vett főszereplőjeként fejezte be Eva Kaili, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól. A görög szocialista párt (PASZOK) EP-képviselője mellett pénteken legalább három másik embert őrizetbe vettek. A házkutatások során másfél millió euró (kb. 607 millió forint) készpénzt találtak, amire a tettenérés adott lehetőséget, miután más esetben a képviselői mentelmi jog védelmet nyújtott volna. Az ügy nemcsak mértéke és menete miatt kirívó, de messzemenő jogszabályi változásokat is okozhat...

FEJETLENSÉG AZ ERDÉLYI MAGYAR FELSŐOKTATÁSBAN: AZ ÁLLAMI KÉPZÉS KÁRÁRA ERŐSÖDIK A MAGYAR KORMÁNY TÁMOGATÁSÁVAL A SAPIENTIA

TRANSTELEX
Szerző: CSEKE PÉTER
2022.12.15.


Eltorzult az elmúlt húsz évben az erdélyi magyar felsőoktatási kínálat, aminek egyik legszembeszökőbb jele, hogy mára már három intézményben és helyszínen zajlik magyar szociológusképzés. A kolozsvári BBTE magyar tagozatának vezetői szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a Budapestről támogatott Sapientia az alapítók ígéreteit megszegve számos szakot megduplázott a romániai magyar adófizetők pénzéből is finanszírozott állami felsőoktatás kárára. Az alapítványi egyetem vezetői szerint az átfedések kérdése túldimenzionált, az állami intézmény magyar oktatói valójában a konkurenciától tartanak. Abban viszont a Transtelex által megkérdezett felek egyetértenek, hogy szükség lenne egy egységes erdélyi magyar felsőoktatás-fejlesztési stratégiára. Ennek kidolgozásába azonban az RMDSZ nem kíván beleszólni.


Nagyon fontos, hogy ne legyenek párhuzamos képzések a romániai magyar nyelvű felsőoktatásban, amit csak lehet, az állami egyetemeken kell megvalósítani – nyilatkozta egy október közepén megjelent interjúban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese. Kijelentésével Soós Anna megtörte a kolozsvári intézmény magyar oktatóinak húsz éve tartó hallgatását: a Sapientia EMTE létrehozása óta először fogalmazta meg a sajtóban azt az aggályukat, hogy az erdélyi magyar magánegyetemi szféra fejetlenül történő megerősítése az elmúlt évtizedek állami szférán belüli vívmányait kérdőjelezheti meg. Nyilatkozatának előzményeként október elsején Hankó Balázs, a budapesti Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára célként fogalmazta Kolozsváron, hogy a BBTE helyett a Sapientia EMTE váljon az erdélyi magyarság legfontosabb felsőoktatási intézményévé. Ezzel voltaképp felszínre került az erdélyi magyar felsőoktatás legnagyobb problémája: az összehangolt fejlesztési stratégia hiánya.

Pedig több mint húsz évvel ezelőtt, a Sapientia megalakításának 1999-es bejelentésekor az erdélyi magyar elitben még konszenzus volt arról, hogy ha nincs lehetőség egy önálló intézmény keretében megoldani a romániai magyar felsőoktatási képzést, akkor az állami és a magán felsőfokú intézmények képzési stratégiájának ki kell egészítenie egymást. A magyar állam támogatásával létrehozott alapítványi egyetem 2001 márciusában közölt megvalósíthatósági tanulmányának szerzői szerint konszenzus volt abban a korszakban arról is, hogy az erdélyi magyar felsőoktatást hálózatszerűen, tudatosan tervezve kell megszervezni, az egységes szakmai ellenőrzés lehetőségének biztosításával, és a Sapientia EMTE a romániai magyar társadalom szempontjából csak akkor lehet hatékony, ha elitképzést és a munkaerőpiac jövőbeli igényeit egyaránt kielégítő képzést folytat.

Több mint 21 évvel a tanulmány megjelenése után az erdélyi magyar felsőoktatás irányítói maguk is elismerik: mára már nemhogy konszenzus vagy együtt gondolkodás, de még intézményes párbeszéd sincs a romániai magyar egyetemi oktatás fejlesztési irányáról. A BBTE-n zajló állami, illetve a Sapientia által kínált alapítványi felsőfokú képzés nem kiegészítik, hanem jelentős arányban fedik egymást. Oktatási szakértők pedig már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy egységes stratégia hiányában az erdélyi magyar felsőoktatás „szétfejlődhet”, a magánegyetemi szféra az állami képzés kárára erősödik budapesti támogatással és az RMDSZ asszisztálásával, de semmilyen elmozdulás nem történt ebben az ügyben az utóbbi évtizedben...

A NÉMET KANCELLÁR MAGYARORSZÁGNAK ÜZENT AZ EGYSÉG HANGSÚLYOZÁSÁVAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.12.15.


Az Integritás Hatóság jogosítványa az elnök szerint széles körű, de közben a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy majd minden ugyanúgy megy tovább mint eddig, mert eljárni csak a hagyományos hatóságok tudnak, az új korrupcióellenes szervezet viszont nem. Szijjártó Péter külügyminiszter Katarban már a jövőről tárgyal, Oroszország viszont felülvizsgálhatja a magyarokkal kötött hosszútávú gázszerződést. Olaf Scholz Ukrajnával kapcsolatban egységről beszélt és Magyarországnak üzent. Nemzetközi lapszemle.

Miközben Bíró Ferenc, a most felállított antikorrupciós Integritás Hatóság vezetője azt állította a Reutersnek adott interjúban, hogy széleskörű felhatalmazást kapott, addig többen szóvá teszik, hogy arra nem terjed ki, hogy konkrétan eljárjon a korrupt személyekkel vagy vállalkozásokkal szemben. Ez a feladat továbbra is az állami hivataloké marad.

A Reuters szerint Orbán Viktor mindent elkövetett, hogy megkaphassa az uniós pénzeket, amelyek egy része Fidesz-közeli oligarchákhoz

Az antikorrupciós hatóság 150 embert vesz fel, mondta Bíró, ami szerinte garancia lesz arra, hogy minden korrupciós esetet jelentsenek az EU korrupcióellenes hatóságának, az OLAF-nak. A márciustól működő hatóság szerinte csak egy-másfél év múlva tud majd teljes üzemmódba kapcsolni. De a korrupciót teljes mértékben felszámolni irreális elvárás – jegyezte meg.

Szijjártó Péter Katarban arról állapodott meg, hogy a két kormány között tárgyalások kezdődnek cseppfolyósított gáz, LNG vásárlásáról. A szállítások előreláthatóan három éven belül megkezdődhetnek. A magyar külügyminiszter Dohában elmondta, Magyarország érdeke új források után nézni.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak úgy kellene kiterjesztenie a déli LNG termináljait, hogy hazánk is hozzájuthasson a katari gázhoz. A cikk emlékeztet, hogy Orbánék 15 éves gázszerződést kötöttek az oroszokkal évi 4,5 milliárd köbméter szállításáról.

pakisztáni IG portál szerint Oroszország revideálhatja a hosszútávú gázszerződését Magyarországgal az Unió által bejelentett gázárplafon miatt. A részletek egyelőre ismeretlenek.

Szintén gázárpalfonnal foglalkozik az URA orosz portál, miután Lengyelország nem ment bele a most alku alatt álló az ezer köbméterre tervezett 1,8 ezer eurós árplafonba. A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki szerint tovább kellene szigorítani az eddigi oroszellenes szankciókat, és még szélesebb körre kiterjeszteni.

A Novosztyi Ukraine a német kancellár kijelentéseit elemzi, miszerint kudarcot vall az, aki az Unió értékeit kétségbe vonja. Olaf Scholz azt is megerősítette, hogy Ukrajna támogatásában továbbra is egységesek lesznek az Unió tagországai, a cikk leginkább azért érdekes, mert a címben arról írnak, hogy Magyarország lépésire reagálva - tehát Scholz szavainak célpontját nehéz félreérteni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

„SAJTOT MÁR NEM VESZÜNK” – MIRE ELÉG A NYUGDÍJ 2022-BEN? (VIDEÓRIPORT)

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: BALOGH DÉNES, PETE LUCA
2022.12.15.


A nyugdíjasok majdnem fele még havi 140 ezer forintot sem kap, miközben az őket sújtó infláció októberben elérte a 21,9 százalékot – derül ki a hazánkban élő 2 millió nyugdíjasra vonatkozó KSH-adatokból. Megnéztük, hogy jelenleg mennyiből jön ki egy nagybevásárlás a legnagyobb hazai áruházakban, és nyugdíjasokat kérdeztünk arról, hogy miként boldogulnak 2022-ben Magyarországon.


A KSH statisztikája szerint jelenleg a közel 2 millió magyar nyugdíjas átlagosan havi 164 ezer forintot kap az államtól. De ha a nyugdíjsávokat megvizsgáljuk, akkor az derül ki, hogy valójában az idősek 60 százaléka 160 ezer forintot sem kap, a fele pedig még 140 ezer forintban sem részesül...

BALJÓS ÁRNYÉKOT VET AZ INFLÁCIÓ AZ IDEI KARÁCSONYRA

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.12.15.


Annak ellenére jobban várják világszerte az ünnepeket, hogy az idén kevesebbet tudnak rá költeni – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint 2022-ben az elszállt árak miatt a legnagyobb a szorongás a világon.

Míg 2021-ben, a covid miatti lezárások idején még leginkább attól féltek az emberek, hogy nem érkezik meg időben az online megrendelt csomagjuk, és egy csomó területen áruhiány lesz, idén az elszállt költségek miatt szoronganak, de közben már nagyon várják az ünnepeket, mert végre nem Zoomon keresztül kell karácsonyozni – olvasható a kutatás legfontosabb megállapításait összefoglaló részből. Hetedik hónapja vezeti az infláció miatti stresszelés az aggodalmak listáját: az emberek 42 százaléka az áremelkedéseket jelölte meg a szorongásuk első számú okának – derül ki a Mi aggasztja a világot című októberi Ipsos-kutatásból. Míg a magyaroknál idén januárban még csak 26 százalék jelölte meg az első helyen az inflációt, ez az arány novemberben már 51 százalék volt...

NA, ABBÓL LENNE IGAZÁN NAGY RAMAZÚRI...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.15.


Kultúra- és civilizációelméleti alapvetésként fogható fel Orbán minapi kijelentése, miszerint „szeretem, amikor kultúrák találkoznak és játszanak egymással azonos játékszabályok mellett”.
Nyilvánvalóan reformátusként ezért jár oly sűrűn katolikus templomba, önmagán reprezentálva kultúrák és vallási hagyományok találkozását, csak valaki értesítse őt, hogy a katolikus és a református templomban nem azonosak a „játékszabályok”, hanem meglehetősen eltérőek.
Továbbá, ha kilép a templom (bármely templom) szent teréből a szekuláris világba, ott is eltérőek a szabályok, miután a templomon kívül már nem vallását szabadon gyakorló hívő ő, hanem miniszterelnök, aki jobban tenné, ha válaszolna az újságírói kérdésre, ahelyett, hogy kigyúrt gorilláival odébb lökdösné az újságírót.
Amúgy Orbán egészen biztosan ismeri a középkori keresztény misztikusok tanításait, egyebek mellett azt, hogy az Isten házát elhagyó ember lélekkel töltekezett, s ezért onnan kijőve csak az igazat képes mondani, semmi egyebet. Nyilvánvalóan attól tartott Orbán, hogy beigazolódik a középkori keresztény misztikus tanítás, s az újságíró kérdésére az eddig megszokott gyakorlatától eltérően véletlenül valóban az igazat válaszolja.
Na, abból lenne igazán nagy ramazúri, s az eltérő kultúrák olyan találkozása, amit nem biztos, hogy kitörő lelkesedéssel fogadna a miniszterelnök.

VÉGLEGES, KIBÉKÍTHETETLEN ÉS FELOLDHATATLAN ELLENTÉT VAN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ ORBÁN-RENDSZER KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.12.14.


Nincs jelentősége a pávatáncnak, a cicaharcnak, a különféle kanyaroknak, az Európai Unió és az Orbán-rezsim viszonyának jövője egyértelműen megjósolható: nem lehet más, csak a szakítás. Azt az egy esetet kivéve, hogy Európában győz a szélsőjobboldal és fasizálódik az Európai Unió, mert akkor megteremtődik a harmónia és a béke Orbán fasiszta rendszerével. Ha ez nem történik meg, s a jelenlegi állás szerint erre nem sok esély van (köszönhetően Putyin népirtó háborújának, amely leleplezte a “keresztény” illiberalizmus valódi természetét), akkor a vége egyértelmű.

Ennek oka az, hogy a jogállamiságra épülő, az egyéni jogok elsőbbségét képviselő, a hatalmi ágak szétválasztását megkövetelő liberális demokratikus Európai Unió összeegyeztethetetlen az Orbán-rendszerrel. Immár végleges, kibékíthetetlen és feloldhatatlan ellentét van az Európai Unió és Orbán Viktor illiberális fasiszta állama között, s ez az ellentét előbb-utóbb végleges szakításhoz vezet. Ezt azért tartjuk fontosnak leszögezni, mert ebben a “húzd meg-ereszd meg” viszonyban most újra történt egy közös kompromisszum, miközben a lényeget tekintve semmi nem változott.

Még az sem képzelhető el, hogy az Európai Unión belül ez a két rendszer huzamosan és tartósan, az idők végezetéig békésen egymás mellett élhet, megteremtve valamiféle elfogadható egyensúlyt, mert a fasiszta rendszerek sajátossága, hogy az egyéni és közösségi jogok szűkülnek, a diktatúra egyre erősebb és szorosabb lesz. Az önkényuralmi rendszerek a kontrollt mindig erősíteni akarják és soha nem érzik biztonságban magukat. Ezért a diktatúra egyre nyíltabb lesz, az Európai Unió és Orbán fasiszta diktatúrája között az olló tovább nyílik, ahogy eddig is folyamatosan ez történt.

Mivel Orbán fasiszta rendszere önmagában képtelen megállni a saját lábán, ezért Orbán az Európai Unió (az általa mocskolt szabad, liberális és demokratikus világ) pénzére szorul, megpróbálja elrejteni rendszere lényegét, hogy pénzhez jusson. Ennek érdekében alakoskodik, képmutatúskodik, smúzol, ha kell, benyal, miközben a rendszere állandó konfliktusban van az Európai Unió alapértékeivel, működésével és országaival. Rendszere, természeténél fogva, terjeszkedni akar, ezért nem tud még belesimulni sem az EU szervezetébe, hanem támadni és akadályozni kénytelen.

Ez szükségszerűen vezet el a végleges szakításhoz, ha Magyarországon az Orbán-rendszer nem bukik meg, amire semmi esély nincs. Azért, mert demokratikus választáson leváltani nem lehet, mert demokratikus és szabad, egyenlő választások nincsenek. A rendszer ellenzéke ezért kizárólag a diktatúra legitimációjára képes, ezért ebben a formájában a létezése rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne. Az egyetlen haszna, hogy van jól fizető munkája az ellenzékhez tartozó munkavállalóknak, akiket a diktatúra eltart. A rendszeren kívüli ellenzék pedig nem létezik, forradalmi hangulat nincs.

Márpedig az Európai Unió türelme arra épül, hátha megbukik Orbán, szét lehet választani Orbánt és Magyarországot. De ezt nem lehet. Ezért a diktatúra elviselhető mértékéig türelmesek, várva a csodát. Mivel Orbán fasiszta diktatúrája szükségszerűen korrupt, miután kénytelen a gazdasági erőforrásokat átcsoportosítani az államhoz, onnan pedig csak kijelölt szereplőknek lehetőséget adni az érvényesülésre (ehhez jön az Orbán-család mérhetetlen kapzsisága, korruptsága és tolvaj természete), az Európai Unió és a magyar fasizmus konfrontációjának már van egy nyílt terepe.

Ehhez jönnek a jogállamiság valódi komponensei (az EU jelenleg a jogállamiságot az uniós források törvényes felhasználásával, valamint a korrupció felszámolásával azonosítja, rendkívül károsan és hibásan), mint a szabad választások, a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a média szabadsága, az önkormányzatiság, a civil társadalom szabadsága, az oktatás és a kutatás szabadsága, stb., ezeken a területeken pedig az Orbán-rezsim semmit nem engedhet, mert azok a rendszer lényegét érintik, amelyekről Orbán soha nem mond le...

KÜLFÖLDI JÓ GYAKORLATOK ALAPJÁN LÉPHETNE NAGYOT ELŐRE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

G7.HU
Szerző: Dr. HEGEDŰS ZSOLT
2022.12.15.


A sorozatban egészségügyi szakembereket kérdezünk arról, hogy mitől tudna jól együttműködni a magán- és közfinanszírozott ellátás.


Az állam feladata és felelőssége, hogy garantálja a társadalom számára a biztonságos és minőségi egészségügyi ellátást – az ország minden részére azonos standardok alapján. Ennek része a köz- és a magánellátás kellő egyensúlyának biztosítása, megfelelően szabályozott rendszer kialakításával.

Ez az egyensúly már nem jellemzi a magyar egészségügyet, a magánszektor térnyerését a sorozat korábbi cikkei pontosan leírták, az államigazgatás pedig mintha szándékosan elengedte volna a szabályozás és ellenőrzés lehetőségét. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tényként és lakossági igényként fogadja el a magánegészségügy létét, de annak közellátási, hiányt pótló jellegét, térfoglalásának nagyarányú növekedését nem.

Hogy ez a folyamat megálljon, egy tisztább, átláthatóbb, kiegészítő biztosításokat is támogató és integráló rendszert kellene bevezetni az európai jó gyakorlatokat is szem előtt tartva. A MOK számára fontos alapelv, hogy egy egészségügy van, amelynek szakmai, minőségbiztosítási elvei és ellenőrzési szabályai egységesek, hiszen a betegnek mindkét szférában (állami és magán) joga van a biztonságos, költséghatékony ellátáshoz és informáltsághoz.

Az állami egészségügyi intézeten belüli magánellátás – a hálapénzhez hasonlóan – torz motivációkat gerjeszt, így ameddig nincs megfelelő, független szakmai felügyelet, amely szigorúan és hatásosan ellenőrzi, hogy a betegérdekek ne szenvedjenek kárt, valamint hogy az állami ellátórendszer effektivitása megfelelő maradjon, addig

a két finanszírozási forma térben és időben való elválasztása a legetikusabb és célravezetőbb.

Magyarországon jelenleg a két finanszírozási forma közötti határok – ha például a brit egészségügyi rendszerrel vetjük össze – nem letisztultak és nem kellően szabályozottak, illetve, ha vannak is szabályok, azok ellenőrzése véletlenszerű, ehhez sem megfelelő hivatal, sem képzett személyzet nincs.

Jelenleg csak papíron működik megfelelően a rendszer, amelynek nem a betegek állnak a középpontjában, sokkal inkább a politikai kockázatértékelés. A betegközpontú ellátásban ugyanis az egyén egyedi egészségügyi szükségletei és a kívánt egészségügyi eredmények a hajtóerő az összes egészségügyi döntés és minőségmérés között. A betegek az egészségügyi szolgáltató partnerei, és a szolgáltatók nemcsak klinikai, hanem érzelmi, mentális, spirituális, pénzügyi és szociális szempontból is kezelik a betegeket. (Rossz a finanszírozási rendszer is, és elavult gyakorlatok mentén határozzák meg a prioritásokat az egészségügyi szakmapolitikában.)...

ÚJABB CSÚCS: 27 SZÁZALÉKRA NŐHET AZ INFLÁCIÓ DECEMBERBEN

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.15.


Decemberben akár 27 százalékra is rúghat a pénzromlás - véli a Kopint-Tárki. 2023-ra 19 százalékot és már csökkenő GDP-t jósolnak.


A Kopint-Tárki Zrt. idén a korábbi előrejelzéseinél némiképp nagyobb, 4,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedésre számít – mondta Palócz Éva, a cég vezérigazgatója az utolsó idei becslésüket bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. Ezzel a jó hírek véget is értek: a magyar gazdaság már a harmadik negyed évben lassul, ami a következő negyed években is folytatódhat. Ez azonban nem lesz túl mély: 2023-ra a Kopint-Tárki elemzői fél százalékos GDP-csökkenést várnak. A gazdaság tehát leginkább szinten marad.

A 2022 novemberi, 22,5 százalékos éves ütemmel a magyar áremelkedés Unió-szerte az első helyre lépett, megelőzve a korábbi éllovas balti országokat is. Mivel az EU-ban lecsengeni, vagy legalábbis megállni látszik az infláció, nálunk viszont még mindig nő, Magyarország elsősége 2023 első felében is fennmaradhat, ami akár az egész évet is jellemezheti. Az idei, 14,5 százalékos áremelkedés után 2023-ban a Kopint-Tárki 19 százalékot vár. Ennek oka jórészt a bázishatás: a háztartási energia egészen 2023 szeptemberéig, az üzemanyag pedig szinte az egész év folyamán, számottevően emeli az éves árindexet. A kereslet csökkenése ugyanakkor korlátot szabhat a termelők és kereskedők áremelési törekvéseinek. Így újabb energiaár-robbanásra sem számítanak.

A 12 havi infláció az üzemanyagár-korlátozás eltörlése miatt már idén decemberben eléri a 26,5-27 százalékot

– mondta Palócz Éva. De közel sem biztos, hogy ezen a ponton tetőzik az árhullám: 2023 hasonlóan magas vagy még magasabb árindexeket hozhat. Január hagyományosan az átárazások, áremelések időszaka. Nagy kérdés, a kereskedők "leszoknak-e" e szokásukról. Ezt megnehezítheti, hogy a kormány meghosszabbította az élelmiszerársapkák hatályát, ami fokozza a kereskedők veszteségeit. További áremelési nyomás az ágazaton a 60 milliárd forintos kiskereskedelmi különadó, ami csak áremelésekből teremthető elő. Mozgásterüket tompíthatja a lakossági fogyasztás visszaesése. E téren 2 százalékos csökkenést várnak, amit valószínűleg nem nagyon érez meg a kereskedelem...

HORN GÁBOR: AZ ORBÁN-KORMÁNY OLYAN, MINT A BOURBONOK, SEMMIT NEM FELEJT ÉS SEMMIT NEM TANUL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.15.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembenéznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Elsőnek a belpolitikában.


Magyarországon 2022-ben az április 3-i választás volt a legfontosabb belpolitikai történés, ami alapvetően meghatározza az életünket az elkövetkező jó néhány évben – véli Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője szerint a kormány azóta válságról válságra ugrándozva próbálja meg nagyon rossz színvonalon kezelni a felmerülő problémákat. Ez magyarázza, hogy a hatalom és Orbán Viktor is meglehetősen visszafogottan kezelte az újabb kétharmados győzelmet, hiszen részben ők maguk okozták a sajátosan nehéz helyzetet.

Miképpen lehet értékelni azt a hozzáállást, amellyel Orbán Viktor és rendszere az év kétségkívül legfontosabb belpolitikai eseményét, a választás eredményét kezelte?

– A parlamenti választás valóban alapvetően meghatározza az életünket a következő jó néhány évben. Ahhoz képest pedig, hogy a kormánytöbbség mekkora diadalt aratott, eléggé visszafogottan örvendeztek, amiből én arra következtetek, maguk sem számítottak ilyen mértékű, földindulás-szerű győzelemre. A győzelem pedig egyértelműen az orosz-ukrán háború kitörésére vezethető vissza, de nem kevésbé arra, ahogy az ellenzék ezt a helyzetet kezelte. No persze, ehhez hozzájárultak azok a hazugságok, amiket Orbánék óriási erőforrásokkal terjesztettek ez ügyben. Ám az biztos, hogy a visszafogott győzelem-kezelésnek nem a fantasztikus politikai szerénység vagy alázatosság volt az oka, hanem az a sajátosan nehéz helyzet, amit részben ők maguk okoztak, és amibe belekeveredett, és még most is keveredik az ország. Ez pedig április 3-án is már látszott. Hiszen Orbánék pontosan tudták, hogy a január végi, február elejei elképesztő mértékű szavazatvásárlási folyamatnak meglesznek a következményei, és meg is lettek. Mint ahogy már 2021 novemberétől fokozatosan látszott az infláció elszabadulása is, ami szintén az elhibázott gazdaságpolitika következménye volt. Ezt erősítette az osztogatás ’22 januárjában, februárjában, és ehhez kapcsolódott február 24-e után az Orbánt is meglepő háború. Bár nem nagyon tudni, hogy őt miért lepte meg, mert azért nálunk többet kellett tudnia, és a közönséges halandó is számított arra, hogy elkerülhetetlen lesz. Mindenesetre a kormány szerénysége mögött talán annak a belátása volt, hogy iszonytatóan nehéz évek jönnek...

SZÁRNYAKAT ADNAK A VÁGYAIKNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.15.


Nagy volt a mozgolódás Budapest, Doha, Brüsszel, Dubaj viszonylatokban két napja, amikor Orbán elröpült meccset nézni, az udvartartása pedig követte. Úgy mászkáltak a röpülők oda-vissza meg föl és alá, mint egy karambol után a biliárdgolyók a zöld asztalon. Mint utóbb kiderült, összesen négy gép vett részt a nagy jövésmenésben, majd’ össze nem koccantak ott fent a magasban nagy igyekezetükben, hogy a nagyvezírt és az udvartartását hurcolásszák, akik ettől bizonyára nagyon fontos embereknek érezték magukat, pedig csak a magyar adófizetők pénzét égették. Hadházy szerint egy fuvarral olyan harminc milliót.

Ilyesmire sosem sajnálták, most meg pláne, hogy úgy néz ki, jön valami apró az Uniótól. Töredéke annak, mint ami jöhetne, ha nem lopnának és nem röpködnék el a felét egy nap alatt, mégis akkora győzelmeik vannak, hogy a plafon leszakad a csűrdöngölésbe, ahogyan Szijjártó meg az összes többi bokázik. Mi is örültünk idehaza nagyon, mert valami csoda folytán, és azért, mert nyitás után nem sokkal mentünk a boltba, vagy más szerencsés együttállás miatt, kaptunk cukrot. Nem vagyunk mi olyan nagy cukrosok, csak a kávéba kell egy kiskanállal, mégis elfogy egyszer, mint az Unió pénze ezeknél.

Hogy a boltban volt cukor, és ettől az embernek önfeledt napja lett, mutatja, hogy teljesen más dimenziókban mozgunk, mint a csordákban röpködő nagyjaink, akik, lehet bár az ország akármekkora szarban, rázzák a rongyot kifulladásig, miközben nagy kegyesen bejelentik a nyugdíjak tizenöt százalékos emelését, aminek köze sincs az inflációhoz. A minimálbér is ennyivel megy följebb, ha Orbán bele nem böfög megint, mint ahogyan tán egy hete is, hogy járulékot csökkenteni nincs módja a hazának, mert szarban van. Így ugrott a nagyobb emelés, és esély sem mutatkozik arra, hogy a reálértéket megőrizze a fizu.

Ha adnának valamit a látszatra, akkor nem fényűznének, mint ezzel a sivatagi vihar hadművelettel, hogy egy egész flottát küldenek az arabokra, és van pofájuk munkának beállítani azt, hogy Orbán meccsre megy, a többi meg tódul utána. Itthon is mindig ez van, az oroszoknál volt a kremlinológia, hogy ki merre és milyen távol állt a Vörös Téren a főtitkár elvtárstól. Minálunk meccsiológia van, hogy a VIP páholyban hasonképp ki milyen közel lehet Orbánhoz, vagy netán egy zacskóból szotyizik vele. Ez lehet a bizalom legbelsőbb köre, ez netán még a kollégiumi szobatárs múltnál is többet ér.

Egyébként Hadházyn kívül már senkit nem érdekelnek ezek a röpködések. Ő egy bulldog szívósságával dokumentálja, rajzolja föl térképre a gépek útvonalát, mellékeli hozzá a költségeket. Néhány lap, mint kész anyagot lehozza ezeket, de botrány nem robban ki, annyit érnek ezek, mintha az volna a közlés, hogy Orbán egy pohár tejet ivott reggelire. Mindebből kitetszik, hogy társadalmunk ingerküszöbe mennyire kitolódott, a hajdan szimbólummá vált nokiás dobozba fért összesen annyi pénz, mint amennyibe egy-egy ilyen repülőút kerül, és mondom, ez immár senkit sem érdekel. Ide jutottunk...

ORBÁN ISMÉT BRÜSSZELEN GÚNYOLÓDOTT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.15.


Valójában öngólt lőtt

‘This is what the rule of law looks like in #Brussels.’ – írta a Twitteren, ami annyit jelent: “Így fest a jogállamiság Brüsszelben”. A fotó alatta a brüsszeli rendőrségtől származik, és a lefoglalt pénzt mutatja. Akkor most olvassuk újra az előző mondatot… Igen, így fest.

Mindeközben:

Katarból vásárolhat földgázt Magyarország

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy szerdán megkötötték a politikai megállapodást, amelynek alapján vállalatközi tárgyalások indulhatnak a katari földgáz esetleges jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között. Orbán közben átreptette magát Brüsszelbe.

A K-MONITOR pert nyert a Honvédség Travel ellen

Bő másfél év után másodfokon nyertek abban az perben, amelyet Orbán Viktor 2021 augusztusi, római útjának adataiért indítottunk, ahová családtagjai is elkísérték, ráadásul a miniszterelnök horvátországi nyaralását szakította meg a katolikus konferencián való részvételért, a honvédségi repülő pedig közvetlenül szállította Orbánékat oda és vissza a horvátországi üdülésre.

A korrupcióról meg:

Mostantól akár a családi ebéd közben is hitelesíthetik Mészáros Lőrinc vasúti projektjeit

Több olyan vasúti projekt műszaki megfelelőségét is Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt frissen megszerzett cége hitelesítette az elmúlt években, amelynek a kivitelezője a felcsúti milliárdos valamelyik vállalata vagy éppen Homlok érdekeltsége volt. (Korlátozott hozzáférésű tartalom.)

Két év alatt tönkrement a közfoglalkoztatási mintaprogramnak indult vágóhíd

A programra a 420 millió forintot költött a belügyminiszter.

A jogállamiság:

“Az Orbán-kormány olyan, mint a Bourbonok, semmit nem felejt és semmit nem tanul”

“… az elképesztően csalárd, ugyanakkor végtelenül cinikus kommunikációs gépezet – egyébként közpénzből – működik továbbra is, és az emberek nagy többségében, akik nem fogyasztanak tömegméretekben politikát, akik a plakátokról, az MTV híradóból, a helyi újságokból, a Kossuth Rádióból tájékozódnak, azok egy virtuális valóságban élnek. Ebben a virtuális valóságban a Fidesz győztes. Számukra fölkínálnak egy másik, nem létező Magyarországot, és ebben a nem létező valóságban a Fidesz, és különösen az ő vezérük – aki azon dolgozik, hogy megmentse őket – jól áll.”

Kis – vagy piti? – karácsony:

Kiderült, hogy nálunk miért nem tanár a Telekom karácsonyi reklámjának főszereplője

Egy tanár főszereplésével készült reklám túlságosan megosztó lett volna akkor, amikor ősz eleje óta tartanak a tanár-diák tiltakozások az országban. Mondtuk: biznisz iz biznisz… A kurázsi meg civil.

Jóba lenni jó, avagy csicskagyász az avaron

“Mindent tudni akarsz a jelen Magyarországáról? Nézd meg a Telekom karácsonyi reklámfilmjét!”

Amúgy:

Elhalasztották az EU27-ek a Magyarországnak járó uniós pénzeket is tartalmazó megállapodás véglegesítését

Kiderült az is: Gulyás Gergely állításával ellentétben az EU friss hitelfelvétellel segítheti Ukrajnát. Nappal, éjjel.

Kis Grófo lesz?:

Bazi nagy karácsonyi bulit rendez a NER ikonikus cége az MVM Dome-ban

A 4iG néhány év alatt letarolta a távközlési piacot, a legfontosabb tranzakcióikat a kormány rendre nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti.

A végére a poén (nem az):

Ki nem találná, miből ajándékozott el több mint 41 ezret Orbán Viktor az éjjel

Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium készleteiből… (Úgy tűnik, különleges vonzódása van a sapkákhoz.