2022. szeptember 19., hétfő

NORBI BRÜSSZEL ELLEN, ÁRSTOP MARAD, ORBÁNT KITÜNTETTÉK, RÖSZKEI CSATA

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.09.18.Norbi Brüsszel ellen, árstop marad, Orbánt kitüntették, röszkei csata...


BÖDŐCS: HAJDÚ BALÁZS PARÓDIA

BÖDŐCS VIDEÓ
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2022.09.18.Bödőcs: Hajdú Balázs paródia...


ELEMZÉS – MENNYIRE ERŐS PÓKHÁLÓT SZŐTT BRÜSSZEL ORBÁN VIKTOR KÖRÉ?

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2022.09.19.


Orbán Viktor politikai kommunikációját gyakran jellemzik harcias, militarista kifejezések, egyik kedvenc szófordulata például az, hogy „csapataink harcban állnak”. A magyar miniszterelnök tizenkét éve tulajdonképpen szüntelen küzdelmet folytat az ellen, amit ő és kommunikációs csapata leegyszerűsítően Brüsszelnek nevez. Váltakozó eredménnyel, mégis az a benyomás alakult ki szinte mindenkiben, hogy a magyar vezető előbb-utóbb mindig elérte célját, amelyet annak idején saját maga az illiberális demokrácia építésében jelölt meg.

A bizottság vasárnapi javaslata a Magyarország ellen indított eljárás folytatásáról az eddigi legnagyobb visszavonulás, amit a magyar kormány a tizenkét éve tartó háborúban végrehajtani kényszerül. Brüsszel szempontjából pedig az eddigi legnagyobb siker abban az évtizedes erőfeszítésben, amely a magyar jogállamiság helyreállítására irányul. Azt csak a jövő fogja eldönteni, hogy tényleges és fenntartható fordulatról vagy csak egy kérészéletű epizódról van szó...

...A magyar kormány tizenhét vállalása

1. Az uniós források végrehajtásával kapcsolatos jogsértések és szabálytalanságok megelőzésének, feltárásának és kijavításának megerősítése az újonnan létrehozott Integritás Hatóság révén;

2. a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása;

3. a korrupcióellenes keret erősítése;

4. az uniós támogatás közérdekű vagyonkezelő alapítványok általi felhasználása átláthatóságának biztosítása;
5. a közhatalom gyakorlásával vagy a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén alkalmazandó külön eljárás bevezetése;

6. az audit- és ellenőrzési mechanizmusok megerősítése az uniós támogatás megfelelő felhasználásának biztosítása érdekében;

7. az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentése;

8. a nemzeti költségvetésből finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentése;

9. jelentéstételi eszköz kialakítása az egyetlen ajánlattal lezárt közbeszerzési eljárások ellenőrzésére és bejelentésére;

10. az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer fejlesztése az átláthatóság fokozásáért;

11. a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer kidolgozása;

12. cselekvési terv elfogadása a közbeszerzési verseny szintjének fokozása érdekében;

13. a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó, a közbeszerzési gyakorlatokról szóló képzés;

14. támogatási rendszer kialakítása a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzésben való részvétele költségeinek megtérítésére;

15. az Arachne – a bizottság kockázatértékelési eszköze – alkalmazása;

16. az OLAF-fal való együttműködés megerősítése;

17. jogszabály elfogadása a közkiadások fokozott átláthatóságának biztosítása érdekében.

A KIVÉREZTETETT MAGYAR FALVAK AZ ENERGIAVÁLSÁGBAN NEM TUDNAK SEGÍTENI SEM MAGUKON, SEM A LAKOSAIKON

G7.HU
Szerző: MOHAI DOMINIK
2022.09.19.


„Nincs olyan önkormányzat jelenleg, amely nincs pánikban. Aki nem kapott még számlát, azért, aki kapott, az pedig azért. Az infláció és a rezsiáremelkedés hatása sokkoló” – mondta a G7-nek Köves Mihály, a Békés megyei Doboz független polgármestere. Már az augusztusi gáz- és áramszámlák is négy-ötszörös emelkedést mutattak, Köves Mihály szerint jövőre pedig akár 15-20-szoros áremelkedés is lehet. A polgármester szerint lényegében mindegy, hogy a szorzó 20-as vagy 120-as, ezt önerőből lehetetlen kigazdálkodni.

A sokszorosára nővő rezsiárak miatt már a kötelező feladatellátás is gondot okoz. A 4000 lakosú nagyközség önkormányzatának kell fenntartania a polgármesteri hivatalt, a helyi egészségházat, a gondozási központot, a település közétkeztetőjét, a bölcsődét és az óvodát.

Néhány intézményben lenne lehetőség a 18 fokos állami szabályozáshoz hasonlóan korlátozni a fűtést, azonban az óvodában és a bölcsődében ezt nem lehet meglépni, mert a jogszabályok szerint szünetet kell elrendelni, ha két nap egymás után a hőmérséklet nem éri el a 20 fokot.

Gulyás Gergely a szombati korményinfón többek között azt mondta, a kormány foglalkozik az önkormányzatok rezsi miatti finanszírozási nehézségeivel és a iskolák illetve oktatási intézmények fűtési szabályaival, de a konkrét döntésekre-szabályokra még várni kell.

Dobozon mindenesetre cikkünk írásakor még arra készültek, hogy a közművelődési intézményt be fogják zárni, és olyan helyre teszik az ott működő foglalkoztató csoportokat, ahol vegyes tüzelésű kazánnal lehet fűteni. Az önkormányzati alkalmazottak közül a nyugdíjba vonulókat nem fogják helyettesíteni, illetve a határozott idejű szerződések meghosszabbítása is kérdéses.

"Összességében az látszik, hogy az eddig megszokott, évi 40-70 millió forint feladatellátásra fordítandó kiegészítés összege megugorhat 100 millió forinttal is, gyakorlatilag triplájára emelve a falu működésének összköltségét. A 2020-22 közötti időszak június 30-ig 60 millió forint mínuszt okozott. Ebben benne van a gépjárműadó 40 százalékának elvonása, az iparűzési adó csökkentése és a Covid körül kialakuló költségnövekedés is. Nem létező tartalékokat kellene felélnie Doboznak"


– mondta Köves Mihály...

ARATÓ, BODNÁR, VARJU – ITT VAN DOBREV KLÁRA ÁRNYÉKKORMÁNYA

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.09.19.


Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára, miután vasárnap hosszasan beszélt arról, hogy miért van erre szükség pár hónappal a Fidesz negyedik kétharmados győzelme után. Molnár Csaba lesz az árnyék-miniszterelnök helyettese, Kálmán Olga a szóvivő. Gyurcsány Ferenc nem kapott pozíciót.


„A megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor. Amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani” – fogalmazott Dobrev vasárnapi programadónak nevezett beszédében, miután a DK elnöksége pénteken felkérte, hogy alakítson árnyékkormányt.

Dobrev szerinte csak akkor lesz ebben az országban béke, és akkor lesz jövője az európai Magyarországnak, ha „Orbán Viktor kormánya megbukik”. Ezt nevezte árnyékkormánya legfontosabb feladatának. Hazafias, európai politikát, baloldali alternatívát szeretnének kínálni a választóknak.

A hétfői sajtótájékoztatót elkezdték élőben közvetíteni a DK Facebook-oldalán, ám alig pár perc után megszakadt az adás. „A kormányzás politikai tevékenység” – mondta Dobrev a felvezetésben, ami még követhető volt online. Szerinte a kormányzás nem csak szakmai döntések sorozata, hanem értékvezérelt döntések sorozata, és az árnyékkormány ezért politikusokból áll.

A DK politikusa azt az elvet követte, hogy az árnyékkormány választott képviselőkből, politikusokból áll, és azt is elártula, hogy példaképnek a brit parlamentarizmust, a brit árnyékkormányt tekinti.

Méretes árnyékkormányt képzelt el Dobrev, 15 árnyékminisztert nevezett meg a sajtótájékoztatón a Magyar Hang tudósítása szerint. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc nem kapott pozíciót.

Az árnyékkormány tagjai:Molnár Csaba: árnyék-kancelláriaminiszter, az árnyék-miniszterelnök helyettese;

Arató Gergely: kormányprogramért felelős árnyékminiszter;
Mustó Géza: árnyék-belügyminiszter;
Rónai Sándor: árnyék-külügyminiszter;
Bodnár Zoltán: árnyék-pénzügyminiszter;
Dávid Ferenc: gazdasági árnyékminiszter;
Kordás László: bér- és munkaügyi árnyékminiszter;
Gy. Németh Erzsébet: szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter;
Komáromi Zoltán: egészségügyi árnyékminiszter;
Barkóczi Balázs: oktatási és kulturális árnyékminiszter;
Varju László: energia- és rezsiügyi árnyékminiszter;
Oláh Lajos: környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter;
Vadai Ágnes: honvédelmi árnyékminiszter;
Benedek Szilveszter: mezőgazdasági árnyékminiszter;
Szaniszló Sándor: önkormányzati árnyékminiszter.

Szitka Péter kazincbarcikai polgármestert a vidéki önkormányzato
kért felelős főtanácsadónak kérte fel Dobrev, az árnyékkormány szóvivője pedig Kálmán Olga lesz...


DONÁTH ANNA: A KORMÁNY MEG FOGJA KAPNI AZ UNIÓS PÉNZEKET, NEM FOG MEGRENDÜLNI A NER

NÉPSZAVA
Szerző. P. L.
2022.09.19.


Véleményezték az ellenzéki európai parlamenti képviselők az Európai Bizottság döntését. A Momentum korábbi elnöke igyekezett eloszlatni azokat az illúziókat, melyek szerint a brüsszeli testülettől kell várni a NER megdöntését.


Illúzióoszlató Facebook-bejegyzéssel jelentkezett a momentumos Donáth Anna annak vonatkozásában, hogy - amint arról lapunk is beszámolt - az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, nagyjából 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatás megvonását javasolja Magyarországtól, amennyiben az Orbán-kormány november 19-ig nem teljesíti a Brüsszelnek tett ígéreteit a korrupció letörésére a jogállamisági eljárás keretében...

AZ ÜGY SZOLGÁLATA

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.09.19.


A héten egy eseményen voltam, ahol, bár úgy tűnt, mindannyian egyetértünk az oktatási rendszer tarthatatlanságában, valaki mégis olyan mondatokat mondott, ami a hallgatóságból értetlenséget, sőt dühöt váltott ki. Szerintem is szerencsétlen mondatok voltak, mégis, sajnáltam az illetőt, mert biztosan érzem, nem akart rosszat, még, ha abból a pozícióból is, amiben van, jogosan várhatnánk tőle harciasabb kiállást.

Hazafele sokat gondolkodtam azon, vajon mi a helyes képviselete ma valamilyen társadalmi szempontból fontos ügynek? A támadástól a teljes megalkuvásig széles a skála. A nyomásgyakorlás azonban korántsem olyan egyszerű, főleg, ha könnyen kerülhet az ellehetetlenülés szélére az ember. Hol a határ, ami még érzékelhető? Meddig lehet elmenni a kompromisszumkészséggel, hogy az ember még a tükörbe tudjon nézni?

Nemrég egy civil szervezet vezetője, Heindl Péter került olyan helyzetbe, hogy politikai véleménynyilvánítása miatt veszélybe került annak a programnak egy komoly állami támogatása, ami egy egész településnek ad segítséget. Péter kilépett a programból, hogy ne veszélyeztessen a jelenléte, de a politikai szerepvállalását nem adja fel. A története emblematikus és elgondolkodtató. És persze jól illeszkedik ahhoz a sok egyéni történethez, mikor valaki kritikát fogalmazott meg a rendszerben dolgozva, és elbocsátották az állásából. Vagy, hogy ne menjünk messzebb, itt van Dezsőfi György felmentése a polgári engedetlenségért, ami a pedagógusok tömegeit késztette szimpátiatüntetésre. (Bár nem kritikus tömeget, sajnos.)

Egyéni sorsok, egyéni hősök. Vajon jól szolgálják azokat az ügyeket, amelyekért kiálltak?

Biztosan. Azt gondolom, hogy mindenki személyisége, pozíciója és élethelyzete szerint hoz meg egy döntést. Szükségesek a támadások és a tárgyalások is. Nyilván az lenne a normális, ha tárgyalással változna a helyzet, de most ettől egyre távolabb kerülünk, ebben a “vagy velem, vagy ellenem” álláspontra poralizált helyzetben.

Az elsővel nincs senkinek baja, elfogadják, sőt, fontos is azoknak az erőt adó példa, akik valami miatt félnek, és inkább a háttérből drukkolnak a változásokért. De szerintem ez sem magától alakult így, egy válasz lett ez a romló közállapotokra, arra a kommunikációra, amit a döntéshozói szint tett általánossá, a titkosításokra, a bizalmat aláásó intézkedésekre, a kritikai hangok elhallgattatására, a karaktergyilkosságok mesteri művelésére, a manipuláció intézményesülésére.

Amikor egy jelzésre, hogy valami nem stimmel, és nem mindenki úgy látja, mint a döntéshozók, szóval mikor erre durva kommunikációjú válasz érkezik, ahelyett, hogy önrefeltív lenne, az újabb jelzés már kevésbé udvarias lesz, és ez gyorsan alakul harcvonallá, amiben sajnos legtöbb esetben már az ügy sem fontos, sokkal inkább a másik erkölcsi megsemmisítése, megalázása, legyűrése.

Mégis, kell ez is. Még, ha sokszor úgy alakul, hogy a végére a hősök támogatottsága alábbhagy, végül egyedül maradnak. Kiürül a nyomásgyakorlás, és felteheti önmagának a kérdést: megérte? Az, hogy erre igen-e válasz, az mindig a jövő függvénye. De nem hihetjük azt, hogy értelmetlen. mert minden hat, ez a fajta kiállás is.

Ami bánt ebben a radikalizálódó harcban, az, hogy a másik út, a tárgyalásoké, sokak szemében kollaborációnak minősül. A mérlegelés helyét a megítélés veszi át, és elvárás lesz a teljes elhatárolódás, elutasítás. Mert “ezekkel” minden megalkuvásnak minősül.

Én is mennyi ilyet kaptam már! Miért fogadom el az állami támogatást az iskolára, mikor úgy sem elég? Miért engedtem a felkérésnek, hogy Tolddal bekerüljünk a Felzárkózó Települések programjába? Miért engedem be az állami pénzek felhasználásnak ellenőreit? (Ma is lesz egy ilyen…) Miért írom le nyilvánsan, hogy sikerrel estünk át rajta, sőt, úgy éreztem, el is gondolkodtatta őket, és erről infókat vihetnek be a minisztériumba? Miért segítjük az állami rendszer működését az együttműködéseinkkel, kiszolgálva annak diszfunkcionalitását?

Elvárások sora fogalmazódik meg, miközben mindez lehetetlen… hiszen a társadalmi leszakadás ügyéért dolgozva nem lehet elzárkózni attól a rendszertől, amiben ez az egész kialakult, és amin változtatni kell, hogy az esélyteremtés értelmet nyerjen. Az első pillanattól megfogalmaztam, hogy nem egy civil zárványt akarok, ami majd szakirodalmi lábjegyzetként marad meg egy darabig, mint sok ilyen civil kezdeményezés, hanem hatni akarok a rendszerre. Úgy, hogy közben mi is benne vagyunk… de másképp, mint az állami intézmények. Kicsit kívülről és kicsit belülről is. Együttműködve a helyi intézményrendszerrel, együtt dolgozva, és közben hatni rájuk is. Ez a fajta együttműködés is nyomásgyakorlással indult, és sok-sok év kitartó munkája van a mögött, hogy mostmár helyileg legalább működik.

Szóval, sokakban az fogalmazódik meg, hogy bármilyen együttműködés legalizálja a rendszert, ami ellen harcolunk, mert harcolnunk kell, hiszen nyilvánvalóan nem vesznek tudomást a mi céljainkról, sőt ott akadályoznak minket, ahol tudnak. De az elzárkózással a rendszerre való ráhatás lehetősége is elvész. Ha pl. nem vagyunk részesei az oktatási rendszernek, még kevesebb érintkezési felületünk lesz, és minimalizálódik a hatások egy irányba fésülésének a lehetősége is.

A helyi együttműködésekkel talán még elfogadóbbak a rendszerrel elégedtelenek, de a döntéshozói szinttel már nem. Mondjuk, a tárgyalások útját én is kipróbáltam, és el is engedtem. Pedig hittem benne egy darabig.. De miután több szinten megtapasztaltam, hogy mindez csak egy színjáték, kiszálltam belőle. No, és persze nagy kérdés nekem, hogy aki még mindig benne van, miért teszi? Persze tudom a választ: ha ő is feláll, a helyére még rosszabb jön, no meg mindenkinek a saját túlélése, intézménye, civil szervezete a fontos, ha a megalkuvás az ára annak, hogy tovább működhessen, megalkuszik. Csendben marad, és háttéralkuk rendszerében asszisztál annak működéséhez. A lelkiismeretét pedig azzal nyugtatja, hogy nem tehetett mást. És biztosan van olyan, mikor ez igaz is. De vajon elítélhető-e érte?

Nem egyszerű dolog ez… ha kicsit is belegondolunk.

Én együttműködéspárti vagyok, de csak nyilvánosan. Szerintem, amit nyilvánosan fel tud vállalni az ember, azt alaposan megfontolja. Persze, ha van egy belső iránytűje, ami nem fordul 180 fokot… Sok nehéz pillanatom volt már nekem is. Mert a nyomásgyakorlás elég széles repertoárját megtapasztalhattam már. Kétoldalú ugyanis ez, nemcsak mi akarunk nyomást gyakorolni a rendszert irányítókra, hanem ők is ránk. Megmutatták nekem is a határokat, elég világosan. Addig elmegyek mindig, de megfontolt vagyok, és indulatból sosem kockáztatok. Ami nálam visszatartó erő, az a munkatársak, no meg a támogatott családok, gyerekek iránt érzett felelősség. Mert ők most élnek… és őket nem lehet semmisnek venni addig, amíg nem változik a helyzet. És ez is szempont, amit közelről nézve nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezért is van, hogy a mérlegelések, morális tipródások jó pár éve állandósult részei lettek az életemnek.

Mindig az ügy képviselete van a szemem előtt. Ezért dolgozom, dolgozunk mindannyian a kollégáimmal. Nem tudom, mi van előttünk. Lehet, eljöhet, hogy változtatni kell a stratégiámon. De az Igazgyöngy iránytűje nem változik. Stabilan áll, és mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon.

A társadalmi leszakadás ügyét viszont egyre nehezebb képviselni, azt hiszem, ebben egyetérthetünk.

MÁCSAI PÁL: ISZONYATOSAN SOK GYILKOLÁSI KEDV VAN BENNÜNK

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: Fábián Tamás, Lengyel-Szabó Péter, Szilágyi Máté
2022.09.18.Ritkán szólal meg közéleti kérdésekben, mert félti a színészetét. Nem optimista a FreeSZFE jövőjével kapcsolatban, a független színházak helyzetét pedig szerinte egy másik kultúrpolitika tudná megoldani. Ma már máshogy szavazná el a Dicsőséges nagyurak című verset, de azt gondolja, hogy akkor így kellett elmondani. „Az a vers komolyan lett véve.” Interjú Mácsai Pállal, akivel az HBO-ról, politika és művészet kapcsolatáról, saját színpadi szorongásáról, valamint a magyarok boldogtalanságáról is beszélgettünk.

(*A videó elején Mácsai Pál arra a kérdésre is válaszol, hogy hogyan érinti, hogy a Besúgó című sorozat lekerült az HBO Maxról, és 6:20-nál így fogalmaz: „rosszul érint, nagyon sajnálom, és azt is, hogy általában az HBO megszűnik, nagyon nagyra tartottam”. Ahogy a szövegkörnyezetből kitűnik, itt természetesen az HBO Max megszűnésére céloz, nem az HBO-éra.)...

ÁTADNÁK A TUDÁSUKAT, HOGY MÁS IS FELEMELKEDHESSEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.19.


Van, hogy nincs más kapaszkodó, mint az irodalom. Hogyan is írta József Attila Kései sirató című versében? „A gyereknek kél káromkodni kedve”. Talán megbocsátják, ha a magyar közoktatás mai helyzetét látva, József Attila után szabadon azt mondjuk: az embernek káromkodni kél kedve. Ebben a cikkben azokat a személyes vallomásokat osztjuk meg önökkel, amelyeket pedagógusok tettek a Facebookon arról, miért is vállalták az ellenállást, mi ellen tiltakoznak. Talán így lassan eljut a társadalom tudatáig, hogy nem (csak) a pedagógusok vannak bajban, hanem mi mindannyian. Köszönhető ez a Fidesz 12 éves, mindent letaroló centralizálásának és annak, hogy az esélyegyenlőtlenséget erőszakkal beültették a közoktatásba. Az eredmény? Magyarország ma a világ fejlődésével ellentétesen halad, és inkább visszafejlődik...

MIRE ALAPUL AZ EP ÁLLÁSFOGLALÁSA A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNYURALOMRÓL? ELOLVASTUK, HOGY NEKED NE KELLJEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: M.TÓTH BALÁZS
2022.09.19.


Szeptember 15-én, csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament képviselőinek 74%-os támogatásával, 21 % ellenében, 5 % tartózkodása mellett elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint Magyarország nem demokrácia, hanem választási önkényuralom. A posttruth és a fakenews világában tények létezéséről és azokról szóló hiteles tudósítások lehetőségéről is viták folynak. Ahhoz, hogy legalább esélyünk legyen értelmes párbeszédre arról, hogy az európai parlamenti képviselők helyes döntést hoztak-e, minimálisan tudnunk kell, hogy milyen tényeket rögzítettek az állásfoglalásukban. Hiszen azok alapján vonták le lesújtó következtetésüket, és ha premisszájuk téves, akkor a konklúziójuk eleve nem lehet helyes. Ebben a cikkben pusztán az állásfoglalásból megismerhető tényeket ismertetjük, az azokból levonható következtetéseket az olvasókra hagyjuk, ahogy annak megítélését is, hogy a magyar valóságot reálisan tükrözi-e a jelentés, vagy sem. 75 pontban az Európai Parlament állásfoglalásáról, amely szerint Magyarország nem demokrácia, hanem választási önkényuralom...

NÉHÁNY HÓNAP ALATT 53 INGATLANT KAPTAK AZ EGYHÁZAK TELJESEN INGYEN

RTL.HU
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2022.09.19.


Felpörgette 2022-ben az állam az egyházak ingatlanhoz juttatását: az idén átadott ingatlanok összértéke több mint hárommilliárd forint volt – tudta meg az rtl.hu. A kormány döntésén múlik, hogy folytatódik-e az átadási hullám, 113 ingatlan esetében ugyanis már megkezdődött az „előkészítési eljárás”. Az egyházak a korábbi években elsősorban hitéleti, oktatási vagy kulturális céllal jutottak hozzá az ingatlanokhoz, ám az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklásnál előtérbe kerültek a szociális és gyermekvédelmi feladatok. Ez is azt mutatja, hogy az Orbán-kormány továbbra is gyakran szervezi ki az ezekben a szektorokban jelentkező feladatait a felekezeteknek.


Az elmúlt évtizedet tekintve egyre nagyobb tempóban jutnak teljesen ingyen ingatlanokhoz az egyházak – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) adataiból.

Az Orbán-kormány tizenkét éve alatt ugyanis a felekezetek összesen 171 esetben kaptak térítésmentesen épületeket és telkeket, ebből azonban 53 ingatlan tulajdonjogát az idei évben szerezték meg.

Az átadott vagyon nyilvántartási értéke is figyelemreméltó. A 2010 óta eltelt időszakban legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, ebből a 2022-es évre 3,1 milliárd forint jutott. A kedvezményezettek általában a nagy egyházak vagy a hozzájuk tartozó vallási irányzatok, azonban ritkábban kisebb felekezetek is kapnak egy-egy épületet...

TÉNYLEG BÚCSÚT MONDHATUNK 3000 MILLIÁRD FORINTNAK? MINDEN, AMIT AZ UNIÓS FENYEGETÉSRŐL TUDNI KELL

HVG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2022.09.19.


A kormányoldal győzelemről beszélt, a forint pedig erősödni kezdett, miután az Európai Bizottság vasárnap bejelentette: a hétéves uniós költségvetésben Magyarország számára biztosított összegek egyharmadának elvonására tett javaslatot a tagállamoknak. Mi is történt és mi is történik a következő hónapokban? Miért veregeti meg mindkét oldal a vállát? 

A jogállamisági eljárással kapcsolatos kérdésekre kerestük a választ.

Ki lehet játszani a most tett vállalásokat?

Tényleg elvettek tőlünk 3000 milliárd forintot?

Egyelőre nem. A döntés egészen pontosan így hangzik: a Bizottság javasolja „a kötelezettségvállalások 65%-ának felfüggesztését három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében”. Vagyis a brüsszeli testület javaslatot tett, ezt a pénzügyminiszterek tanácsának kell minősített többséggel jóváhagynia (ez az uniós népesség 65 százalékát képviselő, szám szerint az uniós tagországok 55 százalékát kitevő arány). A döntés azonban nem azonnal fog megszületni, a Tanácsnak egy hónapja lesz rá, amely két hónappal meghosszabbítható, addig pedig a Bizottság folyamatosan tájékoztatja a szakminisztereket a vállalások teljesítéséről...

„LE KELLETT VOLNA FEJELNIE?” – NAVRACSICS TIBOR AZ ORBÁN–PUTYIN-VISZONYRÓL ÉS AZ EU-PÉNZEKRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.09.19.


Nem számít, hogyan kokainista gazemberezi brüsszeli tárgyalópartnereit minisztertársa, Lázár János, a biztosok erre csak megvonják a vállukat – mondja Navracsics Tibor. Az EU-pénzek hazahozataláért is felelős területfejlesztési miniszter sikerként utal elmúlt három hónapos tevékenységére, s állítja: az Európai Bizottság tegnapi bejelentésének legfontosabb üzenete, hogy ha a kormány teljesíti a feltételeket, Magyarország mégiscsak hozzájuthat az EU-s milliárdokhoz. Navracsics a Válasz Online-nak azt is elárulja: szerepet játszik a hiúság abban, hogy ismét kormánytag lett, miután korábban nyíltan kritizálta a Fideszt, de becsületbeli ügynek is érzi szerepvállalását. A kormányzati putyinizmust nem bírálja, sőt azt állítja, hogy Magyarország nem lóg ki a sorból. Interjú...

SZEPESHÁZI PÉTER: AZ EU BÍRÓSÁG KIMONDTA, HOGY MINDEN DEVIZA ALAPÚ HITELT FORINT ALAPÚ HITELNEK KELL TEKINTENI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.09.19.


A Luxemburgi Bíróság napokban hozott ítélete új alapokra helyezi a devizahitelesek ügyét. Igaz, hogy egy lengyelországi eset kapcsán hozták meg a négy pontból álló döntést, mivel azonban ezt az EU Bírósága tette, így minden tagállamra, köztük Magyarországra is vonatkozik. Ha a magyar kormány jogkövető, akkor a deviza alapú hitelesek perei is leegyszerűsödnek, könnyebben és gyorsabban a végükre lehet járni és bizony igen sokszor előfordulhat, hogy nem a bankok javára fognak dönteni a bíróságok. Hogy mit is jelent mindez, arról Szepesházi Pétert, devizahiteles jogvédőt, ügyvédet kérdeztük...

„A COVID KISMISKA VOLT AHHOZ KÉPEST, AMI MOST VÁR RÁNK” - A FENNMARADT KÖNYVKIADÓK IS ELLEHETETLENÜLNEK A KATA SZIGORÍTÁSA ÉS AZ INFLÁCIÓ MIATT

NÉPSZAVA
Szerző: P. SZABÓ DÉNES
2022.09.19.


A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szigorítása a könyvkiadók helyzetét is megnehezíti, de a papír áremelkedése és a fokozódó infláció is bajt okozhat ősszel.


Míg korábban Magyarországon nagyjából harminc minőségi könyvkiadó létezett, mára csak tíz-tizenöt működik, amelyek nagy része lassan ellehetetlenül. Nem tudom, hogy ezt a válságot ki és hogyan éli túl – mondta lapunknak Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója a könyvpiac várható helyzete kapcsán. A kiadó-szerkesztő szerint a kata szigorítása és az infláció miatt egyszerűen nem lehet előre tervezni, a gazdasági életet felforgató orosz-ukrán háborúnak a végét pedig nem lehet megjósolni...

LEHETNÉNEK ALACSONYABB GÁZ- ÉS ÁRAMÁRAINK, HA TANULNÁNK AZ EZÜSTBOTRÁNYBÓL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.09.19.


A vezetékes földgáz „fiatal” árucikk, és a földgáz mint tőzsdei, befektetési termék még fiatalabb. Ami őrületet az elmúlt egy évben láttunk az árában, az nagyrészt a piac kudarca, amelyre természetesen a háború alatt az oroszok is szívesen rátettek néhány lapáttal. Ha a pénzügyi befektetők helyett a fizikai energiakereskedők dominálnák a gáz és az áram piacát, nem lenne ekkora a baj.


Másról sem szólnak a hírek mostanában, mint arról, hogy a közeljövőben milyen lezárásokkal, korlátozásokkal, akár recesszióval fenyeget Európában az energiaválság. Az energia, elsősorban a gáz és az áram eszelős (8-10-szeres) áremelkedését pedig leginkább azon mérjük, hogy folyton emelkedik a piaci (értsd tőzsdei) energiaár.

- De vajon elgondolkodtunk-e már azon, hogy az olaj miért nem drágul ennyire?

- Vagy azon, hogy mit nevezünk egyáltalán tőzsdei árnak, és az hogyan alakul ki?

- És egyáltalán mi mozgatja azt a virtuális elszámolóárat, amely sajnos visszahat a mindennapjainkra, mert a tőzsdei árból kereskedelmi és végfogyasztói ár lesz?

Megdöbbentő, de igaz, a nagyon magas áraknak mi magunk, a nyugat-európai piaci mechanizmusok lelkes hívei is megágyaztunk...


EZEK AZ ÁLLAMI TŰZIFA BESZERZÉSÉNEK BUKTATÓI - ITT MEGNÉZHETI AZ ÖSSZES RÉSZLETET, ELÉRHETŐSÉGET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.09.19.


Az ígérethez képest némi csúszással ugyan, de az agrárminiszter meghirdette a kormány tűzifaprogramját. A fáról már korábban gondoskodók számára a mennyiség, mindenkinek pedig a darabolási és szállítási költség lehet problémás. Az sem mellékes, hogy 
nem lehet csak úgy, bárkinek bárhonnan hatósági áras fát venni.

Jövő szerdától – jelentette be a kancelláriaminiszter a Kormányinfón még szeptember elején – az erdőgazdaságoktól is lehet tűzifát venni. Gulyás Gergely akkor azt mondta: háztartásonként 10 köbméter fát mindenki be tud majd hatósági áron szerezni. Mostanra kiderült, némi csúszással ugyan, ez valóban így van, de csak azoknak, akik korábban még nem vettek fát.

Az agrárminiszter által már kihirdetett feltételek szerint ugyanis a háztartásonként hatósági áron vehető 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Azok tehát, akik igyekeztek már korábban gondoskodni téli tüzelőjükről, most rosszul járnak – vagy nem. Utóbbi attól függ, mennyiért tudtak fához jutni.

Az állam nem bíbelődött a szárazság fogalmával...

FELZÁRKÓZÁSUNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.09.16.


A magyarok régi álma, hogy úgy éljenek, mint a fejlett világ lakói, és ilyenkor valahogy sohasem az „egészségesen fejlődő” Keletre gondolnak, hanem a „halódó Nyugat” lebeg a szemük előtt. Sokan a rendszerváltást is azért igenelték, mert azt remélték, hogy Magyarországból is hamarosan Ausztria lehet. Aztán nem így történt. De most Orbán Viktor megígérte, hogy 2030-ban Magyarország lesz a legvonzóbb ország Európában, ahol jó élni, tanulni, dolgozni. Ehhez persze gyors felzárkózásra lenne szükség.


Kihez is?

Utolérendőnek a legkézenfekvőbben Ausztria mutatkozott, majd Németország lett a cél, az utóbbi években azonban bejött a kormány kommunikációjába az európai átlaghoz történő felzárkózás. Minthogy a felzárkózás során az egy főre eső bruttó hazai terméket (vásárlóerő-paritáson) tekintik mércének, és az unió átlaga mintegy húsz százalékkal alacsonyabb a németénél, az előbbi könnyebben elérhető. Nem mellékesen: az Egyesült Királyság kilépése az unióból – mivel viszonylag nagy súlyú és fejlettségű ország került ki – csökkentette az átlagot. Ilyen hatása lesz annak is, ha a szegényebb balkáni államok a közösség tagjai lesznek. Vagyis a cél akkor is közeledik hozzánk, ha a mi teljesítményünk nem javul. Meg akkor is, ha a magyar népességfogyás gyorsabb lesz az unióbelinél – erre a kifejlesztett idegengyűlöletünk esélyt ad –, lévén hogy a GDP-t az ország lélekszámára vetítik.

Korábban az volt Orbánék teóriája, hogy gyors felzárkózásunkhoz a német gazdaság dinamikáját 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütemre van szükség. Nagy Márton, Orbán stratégiai tanácsadója és vezető gazdasági minisztere azonban ez év májusában emelte a tétet. Szerinte a magyar gazdaság képes 3,5 százalékponttal is nagyobb növekedésre az unió átlagánál, és ezzel a dinamikával 2030-ra elérhetjük az uniós átlagot. Az újra kormányzati tényezővé avanzsált Lázár János ugyanekkor 2030-ra Ausztria teljesítményének elérését helyezte kilátásba. (Lehet, hogy az egykor a bécsi Favoritenstrassén készített kisfilmje lebegett a szeme előtt?)

Mit mutatnak a számok?


AZT HIRDETIK MAGUKRÓL, HOGY NEM IDEGESEK: NYUGODTAK, KIMÉRTEK, MEGFONTOLTAK, PEDIG EGYÁLTALÁN NEM KÖNNYŰ A HÓHÉROK ÉS ÍTÉLETVÉGREHAJTÓK ÉLETE

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.18.


Most éppen azt olvasom, hogy Palkovics László, ugyanaz, aki egy guillotine-ban megbúvó racionalitással, egy 424-es gőzmozdony empátiájával és egy buldózer szenzitivitásával nyírta ki az MTA-t, s ugyanaz, aki elzavarta a meteorológusokat, mert nem a Párt és a Kormány rendelte időjárást prognosztizálták, most büszkén dicsekedve azt mondta, hogy „én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek.”
A hóhérok azt hirdetik magukról, hogy nem idegesek: nyugodtak, kimértek, megfontoltak. Valamikor a hetvenes évek végén a hóhérokról szóló remek, nagy forrásanyagra hivatkozó francia nyelvű mentalitástörténeti tanulmányban olvastam ezt, miként így írnak a visszaemlékezések Bogár János ítéletvégrehajtóról is, aki mások mellett Szálasi Ferencet, Rajk Lászlót és Nagy Imrét végezte ki (állítólag minden kivégzés előtt elmondta, hogy „nem én, hanem a Törvény!”) és hasonlóképpen emlékeztek meg Bogár segédeiről, Csúcs Mátyásról és Fülöp Istvánról. Igaz, ahogy a francia mentalitástörténeti munkából kiderült, Bogárról és segédeiről is úgy hírlik, hogy a hóhérok egy idő után mind szenvedélybetegek lettek vagy idegösszeroppanást kaptak.
Szóval egyáltalán nem könnyű a hóhérok és ítéletvégrehajtók élete.
Palkovics büszke nyugalmáról egyébként egy mondat jut eszembe Camus L’Étranger (korábbi magyar fordításában a Közöny, új magyar fordításban Az idegen) c. regényéből: „…ha a szív üressége, azon a fokon, amelyen ennél az embernél találhatjuk, valóságos örvény lesz, s ebbe a társadalom is belebukhat.” (Ford. Gyergyai Albert)
Egyébként az én könyvtáramban a regény 1970-es, első magyar kiadása van meg, két másik Camus-regénnyel egy kötetben. A második regény A pestis. A harmadik A bukás.
Legyen így!

IMMÁR HIVATALOS: ORBÁNÉKNAK KÖSZÖNHETŐEN VESZÉLYBE KERÜLT 3600 MILLIÁRD FORINTNYI UNIÓS TÁMOGATÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.18.


„Nem mondhatjuk ki, hogy Magyarország megfelelően védené az uniós költségvetést” – közölte az Európai Unió költségvetési biztosa. Johannes Hahn hozzátette, emiatt a testület intézkedéseket javasol az Európai Unió Tanácsának: függesszék fel a kohéziós programban a kötelezettségvállalások 65 százalékát. A magyar jogállamisági eljárása ügyében született bizottsági javaslat indítványozza azt is, hogy a tanács várjon a döntéssel 1+2 hónapig, időt hagyva arra, hogy Magyarország már konkrét lépéseket is fel tudjon mutatni, nem csak ígéreteket. A kormánynak november 19-ig kell tájékoztatnia a fejleményekről az uniót, a bizottság annak fényében értékeli majd újra a helyzetet.

Ahogy azt várni lehetett, az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy függesszék fel a környezetvédelmi, közlekedési és területfejlesztési operatív programok 65 százalékát. Ez – mint Johannes Hahn költségvetési biztos a testület döntését ismertető sajtótájékoztatóján mondta – 7,5 milliárd eurót jelent (mai árfolyamon mintegy 3600 milliárd). Hogy érzékeltesse mekkora összegről van szó: ez több, mint amennyi a helyreállítási alapból Magyarország számára elvben rendelkezésre áll.

Hahn a tájékoztatón egy ponton egy kérdésre válaszolva be is ismerte: valóban „a pénzügyi nyomás hoz csak hatást, sajnos ez van”. De – tette hozzá – ez volt a szándék akkor, amikor az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta a rendeletet, hogy legyen plusz erőteljes eszköz a jogállamisági hiányosságok elleni fellépésre...

SZAKÉRTŐK A PORONDON

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.09.18.


Vannak emberek, akik előtt leveszem a kalapomat, mert a teljesítményt akkor is tisztelni kell, ha nem áll mögötte képesség. Illetve áll, csak nem olyan képesség, ami a produkcióhoz kéne. Végső soron csodálatos, ha valaki átugratja az oroszlánt a tüzes karikán, sok munkája lehet benne neki is, az oroszlánnak is, de az se semmi, amikor elhiteti velem, hogy az oroszlán ugrott!

Főleg, ha se oroszlán, se karika, se cirkusz nincs a közelben. Hát ilyen cirkusz nélküli artista Nógrádi György, aki abból él, hogy bemeséli nekünk az attrakciót, aztán mikor kiderül, hogy az ellenkezője sem történt meg, bemeséli az ellenkezőjét is. Mármint annak, akivel ezt meg lehet tenni.

Most éppen kissé zsong a közvélemény, ugyanis az Index szemlézte ma a tegnap esti megszólalását a Hír TV-ben, melynek azt a címet adták, hogy:

„Nógrádi György: Nem biztos, hogy az ukránok megállnak az orosz határnál”

Nofene, mondja erre az olvasó, és a legtöbbjük nem olvas tovább. Vagy azért, mert nem olvas Nógrádit egyáltalán, vagy azért, mert nem ezt várta tőle, nem ezt akarja látni. Mondjuk a tények rendszerint makacsul figyelmen kívül hagyják a kedves olvasók kívánságait, engem például a tegnapi írásom alapján – mint mindig, ha az ukrajnai háborúról írok és öt-tízezernél többen látják – százak küldtek el durvább vagy finomabb kifejezésekkel az anyámba, neveztek hazugnak és bérencnek, állapították meg a hivatkozásokkal ellátott írásból, hogy „ezt nekem nincs honnan tudnom” és fenyegettek ezzel-azzal. Az ebben a szép, hogy az írás végébe én beleírtam, hogy ezek lesznek a reakció az olvasók egy részétől, és lám: ezek is voltak. Vagy nem olvastak odáig, vagy képtelenek másként viselkedni, érvelni, ezt tanulták, egyéb eszközük nincs.

Most Nógrádi kapta azt, amit én tegnap: sűrű anyázásokat a centrumtól jobbra elterülő politikai térből. Pedig hát ha címnél tovább olvassák, még inkább felháborodhattak volna:

„Az orosz vezetésnek van néhány napja, hogy a szükséges intézkedéseket megtegye, mivel kevés az élő ereje és a technikája rendkívül le van maradva – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint a mai nyugati technika sokkal jobb, mint az orosz, de ettől még bármi megtörténhet, az eljövendő egy-két hét új helyzetet teremthet.”

Mi történt ezzel az emberrel, elrabolták és Pfizer-oltásokkal sorosista ügynökké változtatták? Nyugalom, nem, mert folytatja:

„A kérdés itt az, hogy az oroszok felvállalják-e, hogy olyan eszközöket vessenek be Ukrajnában, amelyek méltó ellenfelei lesznek az amerikai fegyvereknek.”

Ez már a régi Nógrádi, elővette a makacs legendát, mely szerint „az oroszok előbb leamortizálták az ócskavasat, aztán jönnek a csodafegyverekkel”. Hát kérem: és a katonáikat is leamortizálták? Van náluk olyan, hogy felesleges, lemészárolni való katonai állomány? Mert akkor is voltak veszteségeik, méghozzá komolyak, ha az ukrán fél a háború elején ezekről irreális számokat közölt (manapság már jóval pontosabban számolnak, de már senki sem hisz egyik oldal veszteséglistáinak sem)...

ITT OLVASHATÓ

SCHOBERT SÁMÁN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.19.


Aureliano Buendia – akiből később ezredes és aranyműves lett – például felsírt az anyaméhben, aztán nyitott szemmel született, és Marquez szerint olyan átható tekintettel, amely a jóslatok lehetőségét hordozta magában, például egy fazék forró leves asztalról való lezuhanását minden előzmény nélkül. A zseni kolumbiai olyan elemi erővel mesél nekünk időről és életről, hogy új stílust és módszert teremtett a világirodalomban, amit jobb híján neveztek el mágikus realizmusnak, ami a mese és valóság, álom és ébrenlét mezsgyéjén mozog olyan új univerzumot teremtve, amitől az embernek tátva marad a szája.

Pintér Sándor, a rendőrmúltú egészségügyi szakember és ítéletvégrehajtó nemrégiben rendeletet alkotott arról, hogy a magyar nők csak akkor végeztethetik el az abortuszt, ha előtte meghallgatják a magzati szívhangot, ami rendelet alávalóságáról már értekeztünk. Életbe is lépett már minden előzmény, egyeztetés és lacafaca nélkül, Pintér azt mondta, legyen rendelet és lett rendelet, ami módszer a szállásponthu reklámjára hajaz, amikor kávéfőző és minden lesz a szállodában pusztán a kimondás által, hogy legyen. Mert iszonytató erejük van a szavaknak, amiről Vejnemöjnen kolléga tudna mesélni sokat.

Ám, amióta kétségbe vonódott népünk és nemzetünk finnugor eredete, már a finnek eposzával sem foglalkozik senki, igaz, Marquezzel sem sokat. Ilyen bávatag bambaságban leledzik népünk és nemzetünk, erkölcsében és gondolatiságában hozzá igazodva az egyetlen zsinórmértékhez immár, ami nem egyéb, mint Orbán Viktor zsírtól tocsogó böfögése koviubival vegyesen. Ha valaki fennköltebb akar lenni ennél, akkor olyan utazásokra indul téren és időn kívül, mint amilyet tegnap Csák miniszter delirálása kapcsán megmutattam, s ami azt a kérdést veti fel az emberben, hogy a tébolyda ketrecének melyik felében él.

Mindezeken túl azonban az is igaz, hogy soha nem vezet jóra, ha az ember okosabbnak akar látszani, mint amilyen valójában, nagy valószínűséggel ezért nem halljuk beszélni soha Rogán propagandaminisztert, mert egyből kiderülne minden. A hallgatag indiánok is mindig milyen titokzatosan bölcsnek tűnnek, de sekélyességükről akár Winnetou is tudna mesélni, akinek megadatott az a szerencse, hogy szót válthatott velük, viszont soha nem árulja el, miről beszéltek, mert úriember. De az ember itt nekilát indázni, csapong ide-oda, holott elbeszélésének határozott célja van, hogy rendet tegyen a gondolat nélküli világban.

Olyan korban élünk, amikor a bávatagok a bátor hülyéktől tanulhatnak. Ha nem is kedves, de mindig tanulságokkal teli, amikor egy eseményről, történésről, aljasságról celebek nyilvánulnak meg, akik elfelejtik, hogy létezésük lényege és egyetlen bizonyítéka az, hogy visszatükrözzék az áldott nap sugárát, ennél többre törekedniük istenkísértés. De a médiamunkások is bűnösök, akik megszólaltatják őket, így csúszunk egyre lejjebb a pokolba vezető spirálison, hacsak nem vagyunk máris ott egészen és visszavonhatatlanul. Olykor-olykor ez a benyomása az embernek, de ez egyéni szociális probléma...

A VALÓSÁG TORZKÉPE ÉS AZ ELLENZÉK ÁRNYÉKA - A 444 NÉGY KÜLÖN IS OLVASÁSRA AJÁNLOTT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.09.19.


Jó reggelt, jobb időt!