2021. június 3., csütörtök

RÁADÁS: MEGHÍVTAK AZ X FACTORBA - MOTOVLOG

ZSÍROS DESZKA MOTOVLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka
2021.05.29.Több alkalommal meghívtak már az X Factorba, és más tv műsorokba. 
Ez a videó most erről fog szólni...

RÁADÁS: A II. VILÁGHÁBORÚ EURÓPÁBAN

YOUTUBE
Közreadó: Emperor Tigerstar
?A II világháború eseményei térképen, naponkénti bontásban...

RÁADÁS: EURÓPA TÖRTÉNETE

YOUTUBE
Szerző: COTTEREAU
2018.01.01.Az európai határok és népesség vátozása i.e. 400-tól napjainkig, évenkénti bontásban...

PASZT - FIATAL SZÍNHÁZI RENDEZŐK-SZÍNHÁZCSINÁLÓK

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.06.03.Mit gondolnak a frissen végzett vagy pár éve a pályán dolgozó színházrendezők-színházcsinálók a színházrendezés-színházcsinálás jelenéről? Milyen terveik, kilátásaik és lehetőségeik vannak a jövőre nézve? Milyen hatással volt alkotói indulásukra a járványhelyzet? Többek között ezekről beszélgetünk Sándor Dániel Mátéval, Gardenö Klaudávial, Dohy Balázzsal, Adorjáni Pannával és Nagy Péter Istvánnal

A 2021/22-es évadban ezzel az öt színházrendező, -csináló fiatallal tervezünk hosszú távú együttműködést, amelyben egy-egy bemutatójukat, projektjüket kísérjük végig. Célunk, hogy kerekasztal-beszélgetésekben biztosítsuk számukra a közös szakmai diskurzust az adott előadás/esemény kapcsán. Terveinkről bővebben a beszélgetésből tájékozódhattok.

ÁTSZAKADT A GÁT A LAKÁSHITELEKNÉL: MIT MŰVEL A MAGYAR LAKOSSÁG?

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2021.06.03.


A nominálisan történelmi rekordot hozó március után áprilisban még nagyobb volt a magyar lakosság lakáshitel-felvételi kedve: 108 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a háztartások, ebből 11 milliárd ment felújítási célra. Az MNB friss hitel- és betéti statisztikái szerint a személyi kölcsönök piaca is feltámadóban van, a vállalati hitelezés viszont még nem nyerte vissza járvány előtti formáját.

A jegybank Pénzügyi stabilitási jelentése is megjelent ma, fő üzeneteit itt foglaltuk össze:
Ma tette közzé a bankszektor áprilisi statisztikáit a jegybank, legalábbis ami a hitelek és a betétek piacát illeti. A lakáshitelek 108 milliárd forintos új kihelyezése 46%-kal múlta felül a tavaly áprilisit, amit az akkori első hullám miatt persze nem volt nehéz meghaladni, de ez a 108 milliárd így is új nominális történelmi csúcsot jelent. 2021 első négy hónapjában 8%-kal több lakáshitelt vettünk fel 2020 azonos időszakához képest.

AZ ERŐS MÁRCIUS-ÁPRILISI LAKÁSHITEL-STATISZTIKÁBAN NAGY SZEREPE LEHET ANNAK, HOGY A JANUÁR 1-JÉN ÉS FEBRUÁR 1-JÉN ELINDULÓ OTTHONTÁMOGATÁSOK 2020 VÉGÉN, 2021 ELEJÉN ELHALASZTOTT KERESLETET GENERÁLTAK, AMI TAVASSZAL JELENTKEZETT, AMINT AZT RÉSZBEN A LAKÁSTRANZAKCIÓK NÖVEKEDÉSE IS MUTATJA...

MEGÉRTENI A POKOL TERMÉSZETRAJZÁT - MAGYAR BÁLINT ÉS MADLOVICS BÁLINT KÖNYVÉRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: BOKROS LAJOS
2021.06.03.


Magyar Bálint és Madlovics Bálint monumentális műve minden kétséget kizáróan alapköve a jelenvaló nyomorúság megértésének, de még inkább az lesz, amikor a jövőből szemlélve a jelenvaló a múlt nehezen átlátható ködébe vész. Remélem, hogy eljön az idő, amikor unokáim értetlenül állnak majd a rejtély előtt: hogyan lehetett, hogy az oly ígéretesen induló szabadságelvű népuralom (liberális demokrácia) az elfajzás sodrában egyszerre a gazdaelvű önkényuralom (patronális autokrácia) formáját öltötte. Akkor majd kötelező iskolai olvasmány, netán alaptankönyv lesz a kitűnő szerzők itt tárgyalt könyve. Ennek érdekében már most jelzem, hogy hatalmas igény mutatkozik egy legfeljebb kétszáz oldalas, népszerű és mindenki által megérthető nyelven megírt változatra, amelyik aztán széles ismeretanyagával és kicsiszolt fogalomkészletével végleg beépül a hazai tudományos és hétköznapi közgondolkodásba.

Most azonban még nem tartunk itt. Megszületett az első, a tudományos kötet, amely rendkívüli igénnyel egyetemi tankönyvként használható. Ez felel meg a szerzők kifejezett szándékának. Jól mutatja ezt, ahogy a bevezetőben már jelzik, „hogyan készül, hogyan tekintsük és hogyan olvassuk”. Tankönyvhöz illő remek bevezetés, mind a tartalom lehatárolásában, mind a módszer bemutatásában...

TÓTA W.: MILYEN VOLT BÖSZMESÉGE? - GYURCSÁNY A FIDESZ UTOLSÓ REMÉNYSÉGE. VÉLEMÉNY.

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2021.06.03.


"Gyurcsány Ferenc krákogással irányítja Karácsony Gergelyt, akivel az előválasztást akarja megnyeretni, ezért is indította el ellene a saját feleségét."


Ezt a kormánypárti médiából tudjuk, a krákogást bizonyító videó egy álló napig vezető anyag volt az egész kuplerájban – amíg le nem nyomta a leleplezés, hogy Karácsony átbiciklizett a piroson. Ennek következtében ma valószínűleg sokan kételkednek abban is, hogy Gyurcsány Ferenc tizenöt éve mondott egy nagyívű beszédet, pedig az speciel igaz. Csak már nem túl érdekes.

Gyurcsány Ferenc abba a beszédbe végül belebukott, alászállt a poklokra, majd feltámadt, pártot alapított, programot írt, belement jobb és rosszabb kampányfogásokba, lakótelepre költözött, éhségsztrájkolt, chatbotot csinált, szövetségeket kötött, és kemény munkával elérte, hogy ma az ellenzéki tömb egyik szereplője legyen. A sok közül...

MINTAORSZÁGBÓL ORBÁN BÁBÁLLAMA – JANEZ JANŠA KORMÁNYFŐ LEMONDÁSÁT KÖVETELTÉK SZLOVÉNIÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.06.01.


Két komoly figyelmeztetést is kapott a szlovén kormány a múlt hétvégén, pénteken. A szlovén parlamentben második nekifutásra sem sikerült eltávolítani a nem kormánypárti házelnököt. Ljubljanában több tízezres tömeg követelt előrehozott választásokat. Az elmúlt hónapokban EU-s tisztségviselők tiltakoztak a szlovén kormány intézkedései ellen. A nyugat-balkáni ország június 1-től átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Mi történik a közép-európai régió országai között is korábban az európai felzárkózás egyik éllovasának számító Szlovéniában?


Előrehozott választásokat és Janez Janša szlovén kormányfő lemondását követelte több tízezer ember Szlovénia fővárosában, Ljubljanában, május 28-án, pénteken. A rendezők és egyes elfogult beszámolók szerint 40–50 ezer a helyi rendőrség szerint 15–20 ezer fős tömeg a kétmillió lakosú országban jelentős létszámnak számít. Az emberek a Prešeren téren gyülekeztek. Majd a tömeg a Celovška és a Tivolska utcák kereszteződéséig vonult. A környék autósforgalma néhány órára megállt.

A szervezők széles, nemzeti összefogást hirdettek. A demonstráción jelen voltak a legnagyobb ellenzéki pártok. A balközép, liberális Marjan Šarec Listája (LMŠ), a balközép Szociáldemokraták (SD) és a demokratikus szocialista Baloldal (Ľavica) szimpatizánsai és politikusain kívül jelen voltak a szlovéniai országos szakszervezetek, diákok, nyugdíjasok, környezetvédelmi szervezetek, akadémiai társaságok, zenészek, művészek, a társadalom marginalizált csoportjainak képviselői is.

Az eseményt végig felügyelte egy húsz tagból álló, független jogi megfigyelő csoport. Erre azért volt szükség, hogy rögzítsék a rendezvény során esetlegesen tapasztalt rendőri túlkapásokat, a kényszerítő eszközök túlzott alkalmazását és a rendőri intézkedések során felmerülő szelektív bánásmódot. Szlovéniában tavaly március óta folyamatosan tiltakoznak az új, illiberális kormány ellen. A rendőrség több alkalommal brutálisan lépett fel. A szlovén rendőrfőkapitány pénteki közleménye szerint több esetben előre be nem jelentett csoportosulást érzékeltek, de nem avatkoztak be. A demonstrációt több mint száz rendőr biztosította...

NEM BIZTOS, HOGY JÓ ÖTLET RÖVID ÚTON VÉGET VETNI A VAKCINAHÁBORÚNAK

QUBIT
Szerző: HASZONITS ANDRÁS
2021.06.03.


A súlyosbodó indiai járványhelyzet híreivel telt meg a hazai és a világsajtó május első hetétől, és arról is sokfelé írnak, hogy India és Dél-Afrika több fórumon indítványozza a koronavírus elleni vakcinák és a COVID-19 kezelésében hatásosnak vélt gyógyszerekkel kapcsolatos szellemi tulajdonjogok „visszavonását”, „hatályon kívül helyezését”, illetve a velük kapcsolatos üzleti titkok bizalmasságának feloldását. A hírek szerint a kérelmezők megkeresést intéztek Joe Biden amerikai elnökhöz, az Európai Unióhoz a május eleji portói értekezleten, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) aktuális ülésén a tagállamok vezetőihez, sőt még Ferenc pápához is. A beterjesztők hangsúlyozták, hogy a szellemi tulajdonjogok akadályozzák a világ népességének oltással történő ellátását és a megbetegedettek kezelését.

Biden május 5-én támogatásáról biztosította az indiai miniszterelnököt a „különleges helyzetek különleges intézkedésért kiáltanak” mottó szellemében. Egy nappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelezte, hogy Moszkva kész támogatni a koronavírus-vakcinák szabadalmának feloldását. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, hogy az unió kész megvitatni az Egyesült Államok által támogatott javaslatot a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztéséről, ugyanakkor a kulisszák mögött ismét megbomlani látszott az európai egység. Míg Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök támogatásáról biztosította az amerikai elnök kezdeményezését, addig Angela Merkel német kancellár a fő problémát inkább az ellátási láncok töretlenségének biztosításában látta. Emmanuel Macron francia államfő – hirtelen megváltoztatva korábbi álláspontját, miszerint inkább a technológiák átadása az akadályozó tényező a kérdésben, és nem a szabadalmi monopoljog – Portóban már azt mondta: „természetesen el kell érnünk, hogy ez az oltás köztulajdonná váljon”. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a portói találkozó második munkanapján jelezte, véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, azonban a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU továbbra is kész megvitatni.

Hírekkel alaposan el vagyunk látva, azonban a probléma megértéséhez és a rendelkezésre álló lehetőségek megismeréséhez egy tapodtat sem jutunk közelebb. Vizsgáljuk meg hát, miről is van itt szó egyáltalán, áttekintve a szellemi tulajdonvédelem vonatkozó rendelkezéseit...

MIT TITKOL A KORMÁNY A FUDAN EGYETEMRŐL?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.06.03.


2019 októberében, a Fidesz szempontjából vesztes önkormányzati választás éjszakáján azt mondta Orbán Viktor, hogy Budapesten semmi olyan nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak. Már akkor lehetett tudni, hogy mindez csak az ellenség megtévesztésére szolgál, és Orbán magasról tesz majd arra, amit akkor mondott. A miniszterelnök – nem először kormányfői regnálása óta – abban bízott, hogy az emberek memóriája véges, és a legtöbben már arra sem emlékeznek, ami egy nappal korábban történt. A Republikon Intézet legújabb elemzése szerint a magyarok mintegy kétharmada ellenzi, hogy Budapesten felépüljön a Fudan Egyetem. Még a fideszes szavazók 31 százaléka is ellenzi a tervezett beruházást.


Az ellenzéki szavazók 89 százaléka nem ért egyet a kínai egyetem ötletével, s a fideszes szavazók közül is minden harmadik rossznak tartja az elképzelést. A kormány mégis ragaszkodik a Fudanhoz. Ha pozitívan akarnánk értelmezni ezt a hihetetlen makacsságot, azt mondhatnánk, hogy Orbán és csapata nem keresi az olcsó népszerűséget, s akár még a népakarat ellenében is lenyomja a magyarok torkán, amit szeretne. Még az sem érdekli őket, hogy ezáltal csökken a támogatottságuk. Lehet az is, hogy bíznak a választások előtt osztogatott zsák krumpli varázserejében, a mozgósításban és a tájékoztatási monopóliumból adódó, összehasonlíthatatlan előnyben.

Észérv nemigen van a kínai egyetem mellett, csak azt tudjuk, hogy sokba kerül, hitelből épül, kínai cégek kínai alapanyagokból építik, s nekünk, magyaroknak, csupán annyi a dolgunk vele, hogy a felvett hitelt – jelen állás szerint mintegy 500 milliárd forintot – visszafizessük a kínaiaknak...

MATOLCSY GYÖRGY MOST AZT MONDJA, AMIT KORÁBBAN VARGA MIHÁLY, ÉS FORDÍTVA

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2021.06.01.


Nem volt abban semmi újdonság, hogy a jegybank elnöke pár hete nyilvánosan beszólt a pénzügyminiszternek, ezúttal a 2022-re tervezett költségvetési deficitet nevezve túlzottnak. Az már meglepőbb volt, hogy ezúttal nem egy cikkben, hanem az MNB közleményében, illetve a mindeddig nagyon lojális Költségvetési Tanács állásfoglalásában is kifejezésre juttatta álláspontját. Az pedig kifejezetten meghökkentő volt, hogy olyasmiért, az élénkítésért kritizálta a Pénzügyminisztériumot, amit visszatérő módon, még néhány hónappal korábban is épp ő maga követelt a költségvetési politikától. Tegyük hozzá, ezúttal alapvetően a jegybank elnökének volt igaza, még ha elegánsabb is lett volna ezt némi önkritikával kiegészíteni. Igaz, az MNB bejelentését a monetáris politika szigorításának szándékáról – így a kamatemelés lehetőségéről – közvetve akár önkritikának is tekinthetjük.

Varga és Matolcsy megközelítése hagyományosan eltér egymástól. Az előbbi szárazabb, a kormánypárti politikusok közül talán leginkább technokrata szemléletmódjával szemben Matolcsyt mindig is a víziók jellemezték. Varga a növekedés mellett többnyire nagyobb figyelmet szentelt az egyensúlynak, bár a kormány tagjaként visszatérő módon, főleg az egyes évek végén, végül utat engedett a költekezésnek. Matolcsy viszont jellemzően a kereslet élénkítésének híve volt. A magyar kormányok hajlama a költségvetési költekezésre mindig is erős volt, azt jellemzően csak a kényszerek korlátozták. A Fidesz-kormány már rögtön megalakulása után, 2010-ben a hiány növelhetőségét kérte az EU-tól, s ennek megtagadása fontos szerepet játszott a főleg Matolcsyhoz köthető „unortodox” magyar gazdaságpolitika kialakításában. A GDP-arányosan 3 százalék alatti hiány elérését a túlzottdeficit-eljárás, illetve ennek következtében az EU-transzferektől való elesés veszélye kényszerítette ki...

MENNYIT LEHET KERESNI IDÉN DIÁKMUNKÁVAL? - NŐTTEK AZ ÓRABÉREK, SOKAN KERESIK A FIATALOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.03.


A koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengésével, a fokozatos újranyitásnak köszönhetően ismét egyre több diák vállalhat munkát az újraéledő gazdaságban. Bár a nagy fesztiválok idén is elmaradnak, a vendéglátás és a turizmus is keresi már a fiatalokat. A minimálbér idén tovább emelkedett, így az órabérek is nőttek.


A nyár kezdetével beindul a diákmunka szezonja, bár egyre több diák dolgozik tanév közben is. A koronavírus-járvány és a vele járó lezárások miatt azonban sokan vesztették el állásukat. A MŰISZ Iskolaszövetkezet tagjai között végzett friss felmérés szerint a válaszadók közel fele (43 százalék) elveszítette a korábbi állását az utóbbi hónapokban, és 36 százalékuk tudta otthonról folytatni addigi vagy új munkáját.

A járvány miatti korlátozások enyhülésével a gazdasági élet szereplői is új lendületet vesznek, és ismét szükségük lesz a diákok munkájára. A MŰISZ Iskolaszövetkezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalkozások pénzügyeinek alakulása nem minden esetben kedvez az főállású munkaerő-állomány azonnali foglalkoztatásának. Éppen ezért a cégeknek segítség lehet a diákmunkások alkalmazása. Egyre több munkaadó ismeri fel, hogy főiskolai, egyetemi hallgatókkal a gyakornoki, projektszerű, időszakos pozíciók kényelmesen és gyorsan betölthetőek, de akár az átmeneti helyettesítések is gördülékenyen megoldhatók...

PÁR GONDOLAT ANTALLRÓL ÉS KISRŐL – AZ UTÓBBI KÖNYVÉT OLVASVA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: DEBRECZENI JÓZSEF
2021.05.28.


Kis János biográfiájából (Szabadságra ítélve) egy nagy erkölcsi tudatossággal megélt élet képe bontakozik ki az olvasó előtt. A beszélgetőpartnerei segítségével imponáló szellemi és morális nívón zajló emlékezés konstans eleme az önreflexió és az önkritika munkálkodása, ennek részeként az empátia, az egykori ellenfelek motívumait érteni akaró szándék (legalább utólag). Nagy odaadással olvastam végig kétszer is a könyvet (számos részletét háromszor, midőn végleg eldőlt, hogy írok róla), miközben az Arcanum digitális archívumából előhalásztam egy csomó korabeli szöveget. A Beszélő, a Népszabadság, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Magyar Fórum cikkeit, parlamenti beszédeket; előkerestem a kerekasztal-tárgyalások jegyzőkönyveinek kulcsfontosságú részleteit, de megnéztem régi videókat, köztük az 1990-es Antall–Kis-tévévitát, végül ismét kézbe vettem Bibó néhány ikonikus szövegét is. Újraéltem a demokratikus rendszerváltozás és az első parlamenti ciklus fölemelő és lesújtó mozzanatait, az MDF és az SZDSZ régi harcait, melyek után legvégül bekövetkezett az antidemokratikus rendszerváltozás.

Kis számára is ilyen összefüggésben adódik a legfőbb tanulság. „Igen, ebben látom a békés átmenet legnagyobb – a későbbi fejleményekre nézve döntő jelentőségű – kudarcát... a tárgyalásos útban benne rejlett a lehetőség, hogy a felek elismerjék egymást a demokratikus köztársaság társalapítóiként, aminek... óriási hosszú távú jelentősége lett volna. Az új demokrácia létrejötte esélyt adott a polarizáltság felszámolására, a tárgyalásos rendszerváltás növelhette volna ezt az esélyt... [Ám] a polarizáció kerekedett felül, ami aztán addig tartott, amíg a Fidesz alakjában meg nem jelent az a párt, amely a polarizációt a demokrácia felszámolásának tudatosan használt eszközévé tette.”

A múlt tanulságaiból adódik a jövő feladata: „...meggyőződésem, hogy addig nem lesz Magyarországon stabil demokrácia, amíg a politikában meghatározó szerepet játszó csoportok nem fogadják el egymást legitim versenytársnak és partnernek... A modernitáshoz és a zsidósághoz való viszony felemássága... a magyar társadalomfejlődés máig megoldatlan problémája... ezen... elzárkózással nem lehet segíteni; tehát addig kell keresni a párbeszédet azokkal, akikkel lehet, amíg... el nem jutunk oda, hogy a sokféle kulturális és világnézeti hátterű magyar állampolgárok politikai közösséget alkossanak... Ezért a népiekkel való próbálkozás kudarcából sem az következik szerintem, hogy bele se kellett volna vágni, hanem épp ellenkezőleg: hogy az Orbán-rezsim utáni időkre készülődő politikai erőknek is folytatniuk kell, minden erővel.” (Kiemelés: D. J.)...BÉRBŐL ÉL, A TIÉDBŐL - MIKET BESZÉL?! #13

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.06.02.Ezen a héten Orbán kivételesen két interjút is adott, az egyiket a Kossuth rádióban, majd egy másikat Londonban. Sőt még készített is egyet. A szokásos propaganda sulykolása mellett pár apróságot elfelejtett elmondani. Ezekről fogok beszélni én. Szó lesz a felelősségről, a nyugdíjpénzek eltapsolásáról, az ország eladósításáról, és a családi és haveri kör megmagyarázhatatlan gazdagodásáról...

ORBÁN VIKTOR MIATT TÉR VISSZA PALOTÁS JÁNOS A POLITIKÁBA

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2021.06.03.


Újabb rendszerváltó választásra van szükség a rendszerváltás egyik legnépszerűbb politikusa szerint.


Palotás János 1994 után szállt ki a politikából, most viszont újra indul az ellenzéki előválasztáson. A Blikknek azt mondta, muszáj beszállnia a ringbe, úgy érzi, „olyan mélyre süllyedt a magyar társadalompolitika”, hogy „rendszerváltó választásra van szükség”.

Annak idején az egypártrendszert kellett demokratikus többpártrendszerű nyíltabb társadalomba átvezetni,

és nem lát igazi különbséget az egykori MSZMP és a Fidesz mostani egypártrendszerűsége között. Ahogy akkor, most is néhány vezető dönt. Abban a választókerületben indul, ahol 1990-ben és most is egyéniben. Jelölését Pálinkás József Új Világ Néppártja támogatta, de nem kötődik egyetlen párthoz sem,

azért segítené az ellenzéket, mert szerinte az Orbán-kormány bűnszervezetként működik.

Abban nem biztos, hogy ő nyer az előválasztáson, de abban igen, hogy olyanokat is odavonzhat az előválasztásra, a választásra, akik egyébként nem mentek volna el szavazni...

„EGÉSZEN MÁS POLITIKÁT FOLYTATUNK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.06.03.


Azok méltóak a tiszteletre, akik képesek kompromisszumot kötni a hazáért – mondja Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki összefogásról.


Feltételezem, a Jobbiknál is készülnek felmérések. Mit mutatnak a számok: mennyi esélye van rá, hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást?


Jól állok, de nagyon fontos, hogy a népszerűségem növekedése a Jobbikot is magával húzza. Az a politikai közösség, amit vezetek, szintén mérhetően és jelentősen erősödött az elmúlt időszakban.

Milyen választói csoportokban?

Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében. Lényeges, hogy a méréseink szerint az erősödésünk nem más ellenzéki pártok rovására történik. Annak nem sok haszna lenne, ha ugyanazt a tortát szeletelnénk újra, a mi feladatunk az, hogy a torta méretét növeljük. Negyedév alatt sikerült 250 ezer új szavazót bevonzani a kormányváltók mögé. Mind a Fidesz, mind az ellenzék tábora meglehetősen stabil, de a kettő között van egy jelentős apatikus réteg. Az a politikai erő fogja megnyerni a választást, amelyik ezt a réteget meg tudja szólítani.

Kit tart legfőbb vetélytársának az ellenzéki jelöltek közül?

Szemléletváltást szeretnék meghonosítani: nem vetélytársakat látok bennük, hanem szövetségeseket. Az ellenzéki együttműködésnek az a legfőbb hozadéka, hogy nem legyőzni akarjuk a másikat, hanem kiegészíteni egymást.

Jó, akkor melyik szövetségese jelenti az ön számára a legkomolyabb kihívást az előválasztáson?

Mondjuk így: aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely. A fővárosban ő, a vidékiek körében viszont én vagyok népszerű. Bárhogyan alakul is az előválasztás eredménye, a Fideszt csak a szavazótáborainkat összeadva győzhetjük le. A Jobbik korábban civil miniszterelnök-jelöltben gondolkodott. Miért változtattak a terven? A tervezőasztalnál az ember a legoptimálisabb képletet akarja kidolgozni. Az én képletem az volt, hogy egy pártok fölött álló, integratív személy tudja leginkább becsatornázni az ellenzéki szavazókat a kormányváltó táborba. Csakhogy: amikor egy rezsimmel harcolunk, és nem feltétlenül demokratikus körülmények között kell megtalálnunk a győzelem receptjét, akkor nem könnyű rábírni valakit, hogy tegye kockára a civil karrierjét...

„MINDHÁRMAN MEG TUDJÁK VERNI ORBÁNT” - BRUCK GÁBOR KOMMUNIKÁCIÓS ÉS KAMPÁNYSZAKÉRTŐ AZ ELLENZÉK ESÉLYEIRŐL

MAGYAR NARANCS / INTERJÚ
Szerző: BUNDULA ISTVÁN
2021.06.02.


A gyurcsányozás lejárt lemez és már nem árt az ellenzéki együttműködésnek, a Jobbik stratégiája eddig nagyon jó, a bizonytalan szavazók döntő többsége végül Orbán ellen szavaz majd. Bruck Gábor beszél egyebek mellett az öregedő Orbánról is, aki szerinte elfogadta az őszödi beszéd igazságát.


Magyar Narancs: 1994-ben és 1998-ban Demszky Gábor kampányfőnöke, majd tanácsadója, 1999-ben az SZDSZ kommunikációs igazgatója volt, részt vett az uniós csatlakozásról döntő népszavazás kampányában. Dolgozik most az ellenzéknek?


Bruck Gábor: Kampánycsapatnak nem vagyok tagja, de hetente beszélgetek Dobrev Klárával. Élete legnagyobb feladata előtt áll, és hátha tud valamit használni abból, amit mondok. Úgy olvassanak, hogy nem vagyok teljesen független elemző.

MN: A felmérések szerint kicsi a különbség a két nagy lista között, akár a Fideszt, akár az ellenzéket hozzák ki népszerűbbnek. Kezdjük az ellenzékkel. A magyar belpolitika még soha nem produkált az elmúlt években történtekhez hasonlót: egy jelentékeny, ám igen heterogén társadalmi csoport érdemi kooperációra kényszerített egymástól eredetileg távol álló politikai erőket.

Bruck Gábor: Az együttműködés mint megvalósuló cselekedet a létező legerősebb kampányüzenet. Egyúttal rámutat egy Orbánnak rémisztő aránytalanságra: a küzdelem egyik térfelén egyetlen ember áll, Orbán. A másik oldalon pedig mindenki más, a teljes politikai spektrum. A hat párt együtt teszi elképzelhetővé és hihetővé, hogy Orbán legyőzhető. De a történetnek van egy másik szála is. Már egy ideje színre lépett az az ellenzéki szavazó, akinek minden ideológiai, kulturális és ízlésbeli különbségét felülírja az a vágy, hogy Orbán bukjon. Persze, maradt még feladat, mert a normális szavazó gondolkodása nem túl konzisztens. Tudja, hogy csak együtt lehet győzni, de eközben nyavalyog, hogy Gyurcsánnyal, a Jobbikkal vagy az MSZP-vel minek. Sajátos úton vagyunk, két évvel ezelőtt a saját rendezvénytermembe nem engedtem be Vona Gábort. Ma beengedném Jakab Pétert. Ehhez nemcsak a Jobbiknak, de nekem is változnom kellett...

NEM ERRŐL VOLT SZÓ – AZ ORBÁN-RENDSZER KONZERVATÍV KRITIKÁJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.06.03.


Az utóbbi időszak legfontosabb, legtöbbet idézett Orbán Viktor-interjúját a Postoj jelentette meg. A szlovák konzervatív médium később vitát kezdeményezett a magyar miniszterelnök politikájáról – és ebben a Válasz Online-nak is szerepet szánt. A főszerkesztő arra kérte lapunkat, írjuk meg az Orbán-rendszer konzervatív kritikáját – merthogy ők csak a kormányfőnkkel kapcsolatos klasszikus baloldali-liberális fenntartásokat ismerik a nyugati sajtóból. Megtettük. A Postoj most publikálta cikkünket szlovákul – mi pedig itt, magyarul. A lényeg: ha Orbán ellenzékben lenne, és a kormányon lévők azt tennék, amit most ő, épp vadul kommunistázna. És igaza lenne...

RADÓ PÉTER: A KÖZOKTATÁS BRUTÁLIS MINŐSÉGHANYATLÁSÁHOZ VEZET A PEDAGÓGUSHIÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.03.


Milyen jövő vár a magyar közoktatásra? Radó Péter oktatáskutató szerint ha minden így marad, a közoktatás szépen lassan tovább pusztul, és brutálisan nagy létszámú osztályokban képesítés nélküli pedagógusok fogják tanítani a gyerekeket. Pedig azt, hogy pedagógushiány lesz, a tanítók és tanárok korösszetétele alapján már 15 éve tudni lehetett. S, hogy megoldás-e az állami törekvés, az oktatás egyházi kézbe játszása? Semjén Zsolt szerint az egyházi iskolákra sokkal nagyobb az igény, és több az oda jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolákba. Radó Péter erre csak annyit mond: „Komoly kutatásokkal megalapozott szakértői véleményem az, hogy ez egy nettó hülyeség, és egy szó nem igaz belőle.”


Pedagógusnap még csak-csak lesz vasárnap, de pedagógusból egyre nagyobb a hiány. Tudjuk-e, hogy mekkora?

– Nem. Valójában azért nem tudjuk, hogy mekkora, mert a rendszer elrejti a valóságos hiányt: túldolgoztatják a pedagógusokat, brutálisan magasak az óraszámok, az igazgatók sokszor nem is merik jelenteni, ha eggyel kevesebb pedagógusuk van, mint kellene, mert attól tartanak – teljes joggal –, hogy a Klebelsberg Központ (KK), lánykori nevén a Klik egyszerűen megszünteti a státuszukat. Egy csomó hiányt elkönyvelnek, eltüntetnek helyettesítéssel, egyre gyakrabban vesznek föl pedagógust szakos végzettség nélkül. De a szakma elöregedése miatt egyre többen mennek nyugdíjba is, az alacsony fizetések és a szakmai autonómia erős korlátozása miatt a pálya mind kevésbé tűnik vonzó értelmiségi szakmának, az iskolák külső hivatali irányítása és politikai kontrollja, valamint a pedagógusok brutális mértékű túlterhelése miatt pedig rengeteg a pályaelhagyó. Nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora a pedagógushiány.

Azt nagyjából lehet tudni, hogy melyek azok a szakmai területek, melyek azok a települések, ahol legnagyobb a pedagógushiány, de ezek csak sejtések, és analitikus információn alapulnak...

Melyek ezek?
...

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ FORDULÁS AZ ORBÁN-RENDSZER BEBETONOZÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.02.


A totális identitásválságban létező parlamenti ellenzék az Orbán Viktor által összeállított és az általa kézzel vezérelt Alkotmánybírósághoz fordult, hogy segítsen Orbánnal szemben megmenteni a közvagyont. Miközben az Alkotmánybírósággal korábban ugyanaz történt, mint az alapítványokba szervezett egyetemekkel, a Fidesz kontrollja alá vonták őket. Ezért az eredményt borítékolni lehet, és az ellenzéki akciónak köszönhetően Orbán elmondhatja, hogy már az Alkotmánybíróság is törvényesített mindent.

Az ellenzék ezzel többet árt, mint használ, mert tovább erősíti azt a hamis látszatot, miszerint a NER jogállam és az egyetemek ellopása a közvagyonnal együtt törvényes. Az abszurd helyzet abból a tisztázatlan körülményből fakad, hogy az ellenzék a mai napig nem tudta eldönteni, hogy az Orbán-rendszer jogállam, amelyben törvényesen rabol az orbáni bűnszervezet és építi ki egyre jobban az önkényuralmi rendszert, vagy a NER alkotmányellenes és illegitim képződmény, amelyben csak formálisan léteznek a jogállami intézmények, de lényegüket tekintve nem azok...

DÖNTÖTT AZ EU BÍRÓSÁGA: ÉRVÉNYES A SARGENTINI-JELENTÉS

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2021.06.03.


Az Európai Unió Bírósága elutasította a kormány keresetét, folytatódhat a 7. cikkelyes eljárás a jogállami normák magyarországi megsértéséről.


A luxemburgi székhelyű bíróság mai ítéletében leszögezi, hogy nem állja meg a helyét a magyar kormány érvelése, amellyel az európai parlamenti állásfoglalás megsemmisítését kérte.

“Az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítására felszólító javaslatról szóló állásfoglalást” — népszerűbb nevén a Sargentini jelentést — 2018. szeptember 12-én fogadta el az Európai Parlament kétharmados többséggel. A határozat alapján még ugyanebben a hónapban elindult az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsban, amelynek a vége súlyos szankciók kiszabása lehet, ha a testület megállapítja, hogy fennáll a jogállam súlyos megsértésének veszélye Magyarországon. 

A folyamat azonban gyakorlatilag egyhelyben topog, mivel a tagállamok nem akarják döntésre vinni a dolgot. A miniszterek többször véleményt cseréltek és két meghallgatásra is sor került a magyarországi helyzetről, de a szavazásig, amely valószínűleg nem hozna egyértelmű eredményt, nem jutottak el. A következő meghallgatás előreláthatólag június 22-ikén lesz az Európa-ügyi miniszterek ülésén...

A GYURCSÁNYOZÁS KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT, TÖBB BETELEFONÁLÓ IS SZÁMONKÉRTE A KÖZMÉDIA MŰSORVEZETŐJÉT

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.06.03.


Az őszödi beszéd 15. évfordulója határozta meg a Kossuth rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának június 1-i adását, amelyben szokatlan módon több betelefonáló sem értett egyet az uralkodó narratívával.

Az alapvetően betelefonálókra épülő műsorban a vonal túloldalán általában idős emberek vannak, őket kérdezik a kormányzati narratívához igazított témákról. Néha azonban mindenki meglepetésére olyan emberek telefonálnak, akik nem értenek egyet az uralkodó állásponttal. Először ebben a cikkben foglalkoztunk a műsorral, később pedig ebben mutattuk be azt az esetet, amikor egy betelefonáló a sajtószabadságról próbált beszélni, de lenémították.

Most egy olvasói levél alapján ismét rendhagyó adásra bukkantunk. Június 1-jén Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 15. évfordulója köré szerveződött a műsor, bejátszották a beszéd legismertebb részleteit, és egy összefoglalóban a beszéd miatt kirobbant tüntetéseken sok esetben tapasztalható rendőri túlkapásokról is megemlékeztek...


LÉGY JÓ MINDHALÁLIG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.03.


Csütörtök van, tegnap meg szerda volt, tehát a hét harmadik napja, azaz innen nézvést már majdnem a fele, máshonnan pedig alig telt el belőle valami. Ehhöz képest megtudtuk, hogy a NER „krémje” közül ki dolgozott ügyesen, verte kenterbe a Zuckerberget, volt nála sokkal okosabb, szerette őtet a jóisten, ahogyan a gázszerelő delirálta az üzleti sikerek feltételeit annak idején. Nos, Rákay Philip közel négyszázmillió forintos hasznot termelt a cégével, Szijjártó-Nagy Szilvia (külügyminiszterné) cége közel háromszáz millió adózott eredmény produkált, Sarka Kata és Rogán Cecília egyik cégének nyeresége közelíti a hatszáz milliót.

Sokan vannak még, akikre másképpen süt a nap, szerdáig ezen a héten ennyi került nyilvánosságra azzal a különös jelenséggel, hogy a képződött nyereségből senki nem fejleszti a céget, hogy letarolja a világpiacot, hanem úgy szedik ki a pénzt, mintha nem lenne holnap. Ez, ami immár a saját számlán csücsül, tisztára van mosva, rá lehet fogni, hogy izzadságos, kétkezi munka eredménye. Zuckerberg azonban olyat tényleg nem tud, mint a Sarka-Rogán páros, akik elképesztő hatékonysággal dolgoznak. Olyat egészen ritkán lát a közgazdaságtan, hogy az árbevétel több mint nyolcvan százaléka profittá válik, de nekik ez is sikerült. Sarka Kata for president – vagy nem.

Mégsem velük foglalkozunk máma, mert ők csak hab a tortán, Várkonyi Andrea ugyanis mindent visz. Még ki sem bimbózott a szerelme igazán, de már fial, dönti a lóvét zsákszám. Hogy, hogynem, amikor randizgatni kezdett a gázszerelővel, akkor érezte múlhatatlan szükségét, hogy céget kell alapítania, mert másképpen élni tovább nem tud és nem is lehet. Vannak ilyen kényszerek az emberben, ha nem az éjjeliszekrényre kéri a pénzt. Nos, a menyasszony cége fennállása első négy hónapjában százhuszonhét milliós árbevétel mellett közel ötvenhárom millió adózott eredményt ért el, tehát ő is hatékony, mint a rosseb, tisztára Rogánné és a társa. Született pénzügyi zseni ez mind...

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG NEM VONHATJA KI MAGÁT AZ EU VIZSGÁLATOK ALÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEI LAJOS
2021.06.03.


Die Presse


Áll a bál, mert a Bizottság nem tett eleget az Európai Parlament által szabott tegnapelőtti határidőnek és a nyár vége előtt biztosan nem indul be a jogállami intézmény. Így súlyos válság alakult ki a két intézmény között. De az még nem biztos, hogy a strasbourgi intézmény jövő heti ülésén sikerül összehozni a többséget, mármint hogy az EP mulasztás vádjával az Európai Bíróság elé idézze az EU végrehajtó testületét. Ily módon viszont az fenyeget, hogy a két intézmény közti belvillongás áldozata lesz az utolsó eszköz, amely még megakadályozhatná, hogy bedarálják az igazságszolgáltatást és a közigazgatást pl. Magyarországon és Lengyelországban.

A Bizottság a színfalak mögött egyaránt ideges, illetve dühös a Parlament fenyegetőzése láttán. Úgy hogy az első számú szóvivő nem is akart a nyilvánosság előtt arról beszélni, miért nincs még mindig kész az új jogállami mechanizmus alkalmazásának kézikönyve, amikor a munka már hónapok óta folyik. A lap úgy értesült, hogy ha végre kidolgozzák az irányvonalakat, akkor a tervezetet eljuttatják a tagokhoz véleményezésre. Az pedig biztos eltart a nyár végéig, amíg mind a 27-en kialakítják álláspontjukat. Jourová már két napja azt közölte, hogy az új szankciórendszer csak a 2. félévben áll fel.

A késlekedés oka az a keserű kudarc, ami akkor érte a Bizottságot, amikor két éve, éppen a cseh alelnök vezérletével fel akarta vetetni Szaúd-Arábiát a nemzetközi adóparadicsomok listájára. Rijád azonban sikeresen lobbizott több tagországnál is, ezért kútba esett az elképzelés és Brüsszel most nem akar belefutni egy hasonló pofonba. Azaz nem szeretné, ha a Tanács – ezúttal is módszertani okokra hivatkozva – megint beleköpne a levesbe. Ennélfogva olyan jogi kereteket igyekszik létrehozni, amelyek kikezdhetetlenek.

Egyes országoknál a legfelső politikai köröket érinti a jogállamiság elleni támadás és az uniós támogatások körüli visszaélés. Csehországban a rendőrség éppen most vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást Babis miniszterelnök céges zászlóshajójának 2 millió eurós csalási ügyében. Prágában emellett ma bizalmi szavazás lesz a kormány ellen.

Ugyanakkor az Európai Parlament a jogállamiság és a szubvenciók összekapcsolása ügyében arra fizet rá, hogy nem kívánja megtorpedózni a következő hosszú távú költségvetést arra az esetre, ha nem alkalmaznak szankciókat a normasértő kormányok ellen. Inkább a Bizottsággal csörtézik, az viszont belemegy a küzdelembe, mert semmi kedve ütközni a sokkal erősebb Tanáccsal, tehát a tagországok képviselőivel. Azon kívül még ha az Európai Bíróság elé kerül is a mulasztásos törvénysértés vádja, az eljárás évekig tartana, és közben simán életbe lép az új mechanizmus.

NZZ

A lap szerint Magyarország és Lengyelország nem vonhatja ki magát a vizsgálatok alól, mert az EU-nak meg kell néznie, hogy a két ország mire fordítja az európai támogatásokat. Azaz a Fidesz és a PiS hiába nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, amely két napja alakult meg a szubvenciók körüli visszaélések leleplezésére, az e téren igen járatos és megingathatatlan erdélyi Codruta Kövesi irányításával. A Luxemburgban működő szervezettől 5 kormány maradt távol és a kommentár egyenesen problematikusnak nevezi, hogy köztük van Budapest és Varsó is.

Merthogy a lakossághoz viszonyítva éppen ez a két ország jut a legnagyobb anyagi segítséghez, így már csak emiatt is engedélyezniük kellene, hogy Brüsszel nyomon kövesse, mire mennek el a pénzek. Ám ezt egyikük sem látja be. Ily módon viszont nincs más választásuk azoknak, akik az európai adófizetők érdekeit védik, hogy mint hogy megvonják az előirányzott összegek egy részét azoktól, akik nem hajlandóak együttműködni.

A járványalapból hamarosan 750 milliárd eurós pénzeső hullik a tagállamokra, ám ha ennek egy része eltűnik, illetve politikusok, valamint minden hájjal megkent vállalkozók zsebre vágják, az igencsak árt az EU legitimitásának. 3 éve a szubvenciókból nagyjából 1,2 milliárdnak veszett nyoma, az Áfa-csalások kárértéke pedig évente 50 milliárd. De az új hatóság feladatai közé tartozik a pénzmosás a nemzetközi csalások elleni küzdelem is.

Hogy az új intézmény nem rossz, az kiderül abból, hogy a szlovén kormányfő bojkottálja a két delegált ügyész kinevezését, de ugyanezt bizonyítja a magyar és a lengyel távolmaradás is. Süket duma a magyar és a lengyel vezetés részéről, hogy óvni akarják országuk szuverenitását. Mert ha ahhoz elég önállóak, hogy egy vagon pénzt vegyenek fel a közösség jóvoltából, akkor nem ellenezhetik, hogy az EU a körmükre nézzen a felhasználás kapcsán. Főleg, miután mindkét tagnál repedezik a jogállam és kormányok igyekeznek egyeduralmat teremteni.

Az uniópárti ellenzék panaszkodik Bulgáriában és Romániában is. Ily módon az Európai Ügyészség révén jó esély van arra, hogy érvényt lehet szerezni az európai jognak. Azaz nagyon is időszerű, hogy a testület munkához lásson.

Spiegel

Egy bajor bíróság figyelmeztetésben részesített és 500 euró közhasznú bírság megfizetésére kötelezett egy apácát, amiért az egyházi menedéket nyújtott egy nigériai menekültnek, miután azt vissza akarták toloncolni Olaszországba, ám ott az a veszély fenyegette, hogy prostitúcióra kényszerítik. Az eljárást a német Bevándorlási Hivatal kezdeményezte a ferenciek oberzelli kolostorának emberi jogi illetékese ellen, aki a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy a legjobb tudása és lelkiismerete szerint járt el, mert segíteni kell, hogy az emberek ismét méltóságban élhessenek és ne legyenek szexrabszolgák. A würzburgi püspök teljesen egyetértett ezzel a véleménnyel.

Ezzel szemben a bíróság bizonyítottnak látta a nyílt jogsértést. A büntetésen kívül előírta, hogy a vádlottnak további 600 eurót kell lerónia, ha az eset két éven belül megismétlődik. A 38 éves nővér ellen egyébként egy másik ügyben is folyt eljárás, de azt az ügyészség kezdeményezésére ejtették, mivel a körülmények nem voltak egyértelműek. Bajorországban tavaly 27 per indult egyházi menedék miatt.

"A FIDESZ CÉLJA A ZAJKELTÉS AZ ONLINE TÉRBEN" | VENDÉGÜNK PETŐ PÉTER ÉS HAMMER FERENC

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.29.A kormánypárti propagandagépezet a 2019-es választási buktát követően hozta létre a Megafon Központot, melynek elsődleges feladata a kormánypárti influenszerek futtatása és a Fidesz kommunikációs üzeneteinek terjesztése a közösségi médiában. 

De vajon mennyire hatékony stratégia milliókkal megtolni például a korábban a Putnok Városi Televízió mikrofonállványaként dolgozó Filep Dávidot (A kopasz oszt)? 

Mai adásunkban Pető Péterrel, a 24.hu főszerkesztőjével és Hammer Ferenc médiakutatóval, a nemrégiben alapított Erősítő csapatának tagjával beszélgetünk.

KOMMENT 0602 BARKÁCSOLJUNK NYUGDÍJAT - A FELNEVELT GYERMEKEK SZÁMÁHOZ IGAZÍTANÁK A NYUGDÍJ ÖSSZEGÉT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.06.02.


Bajban van a nyugdíjrendszer, jöhetnek az ügyeletes megváltók, a maguk felettébb kreatív ötleteivel.
Most éppen tenyészprémium készül a nyugdíjból, ami felettébb dicséretes, minden nyúl támogatja.
Mert legfőbb kincsünk a gyermek, ezért is csináltunk a családi pótlékból alamizsnát.
Ezért gondoljuk mi, meg a Móricka azt, hogy a hetven év múlva kifizetésre kerülő nyugdíj ötven évvel első folyósítása előtt olyan afrodiziákum lesz, hogy a munkavállalók - leánykori nevükön a zemberek - a műszak után farokfelcsapva rohannak majd haza vagy a barátnőjükhöz nemzeni.
A kis jövevény buksiját simogatva merengenek el a majdani boldog nyugger-éveken, miközben tudják, hogy anyjuknak-apjuknak legfőképpen a lábaik egészségére kell figyelniük, ha előbb akarnak a kukához érni, mint a patkányok.
Szerintem nem kell a nyugdíjak megállapítása során semmit semmihez sem igazítani, tisztességes munkáért tisztességes fizetést kell adni, abból kell felhalmozni az időskorra valamilyen olyan értelmes formában, melyben nem a bankok híznak, csak megmarad a felhalmozott pénz értéke.
A nyugdíjakat kell majd hozzáigazítani a társadalom jövedelmi viszonyainak változásához, az inflációhoz, a bérek növekedéséhez, aztán meg nem kell kenetes pofával jótékonykodni, mert a nyuggerek - az én korosztályom is - aktív élete során legalább kétszer állította talpra ezt az országot, igaz, ennyi léhűtőt nem kellett eltartania luxus-színvonalon, mint manapság kell.
Szóval csak egyszerűen, vissza a svájci indexálást, a nyugdíj legyen nyugdíj, a családtámogatást, a családi pótlékot adjuk rászorultsági alapon, a gyermeknevelést támogassuk közvetlenül, étellel, tanszerrel, ruhával, ha kell tüzelővel, de ne keverjük össze-vissza a dolgokat.
Hogy valaki egy gyereket szül vagy hatot, az ne legyen becsület és dicsőség dolga, fogadjuk el azok döntését, akik a terheket viselni fogják és ne szóljunk bele a döntésükbe, mert a világ és benne az emberek sokfélék, sokféle indíttatással, tradícióval.
Viszont a nők számára legyen ingyenes a legkorszerűbb fogamzásgátlás is, és a megszületett gyermekek számára nyissuk ki a világot, ne legyen a sorsa már a fogantatás pillanatában egész életére meghatározott.
Szerintem...

AZ ÁLLAM 43 MILLIÁRDOS VESZTESÉGET VÁLLALT ÁT MÉSZÁROS LŐRINCTŐL A MÁTRAI ERŐMŰ MEGVÁSÁRLÁSÁVAL

G7.HU
Szerző: STUBNYA BEN CE
2021.06.01.


A 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt a Mátrai Erőmű Zrt. vesztesége – derül ki a cég nemrég közzétett beszámolójából.


A cég masszív vesztesége jelentős mértékben a kiadásainak növekedéséből származott. Árbevétele nem csökkent ugyanis jelentősen, 2020-ban 76,4 milliárd forint volt, ami csak kicsivel több mint egymilliárd forinttal kevesebb a 2019-es szintnél (77,6 milliárd forint), miközben ráadásul az egyéb bevételei több mint 5 milliárd forinttal 10,4 milliárd forintra nőttek.

A cég kiadásai közül az anyagjellegű (működéshez szükséges) és a személyi jellegű ráfordítások (tehát az alkalmazottak béreivel kapcsolatos kiadások – bérköltség, járulék, egyéb kifizetések) egy kicsit még csökkentek is, így nem ezek járultak hozzá a nagy veszteséghez.

A beszámoló alapján feltűnő viszont a cég egyéb kiadásainak megugrása: ebben a kategóriában a kiadások csaknem 39 milliárd forinttal 60,9 milliárd forintra nőttek. Ezen belül is két tétel megugrása járult hozzá a kiadások elszállásához (kisebb részben pedig a CO2-kvóták kevesebb mint 1 milliárd forintos pluszköltsége járult hozzá a veszteséghez).

A cég vagyontárgyainak egy részét újraértékelték, és ebből az derült ki, hogy a cég vagyona 25,6 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly. Egész konkrétan az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 7,5, a műszaki berendezések, gépek, járművek 17,6 milliárd forinttal érnek kevesebbet, mint amilyen értéken tavaly nyilvántartották őket.

A cég felülvizsgálta a bánya bezárásával és környezetvédelmi kötelezettségeivel együtt járó jövőbeli költségeit is, és több tételt is drágábbnak ítélt meg, amire 12 milliárd forintot tett félre*...

MIÉRT MÉSZÁROS LŐRINC KEGYEIBŐL TÁMOGATJÁK KÖZPÉNZZEL A SZEGÉNYEK NYARALÁSÁT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.02.


A Blikk szerint 3500 nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. Mészáros Lőrincnek lehet hálás a sok szegény ember, akik félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek. Olyan ez, mintha lenne egy végtelenül ügyes és tehetséges ember, aki a becsülettel megszerzett jövedelmét szegények nyaraltatására fordítja.

Csakhogy a helyzet nem ez, hanem Mészáros Lőrinc a korrupt közbeszerzéseken a “miniszterelnök” haverja jóvoltából, annak strómanjaként, közpénzek százmilliárdjait lopta el, és abból jótékonykodik, ami elvileg nem is lehetne az övé, és amiből az államnak kellene támogatnia a nehéz helyzetben levő emberek nyaraltatását. Már ha nekik éppen a nyaralás a legfontosabb, és nem tudnák annak árát hasznosabban felhasználni.

Amiből Mészáros “jótékonykodik”, az a köz pénze. Lopott pénz, amit azoktól vett el, akiknek annak egy kevés részét most nagylelkű kegyadományként visszaadja. De nem lenne Mészáros Lőrinc az, aki, ha ebbe a “jótékonykodásba” is nem csúszna bele a simlissége. A családok az általa megszerzett szállodában és kempingekben nyaralhatnak, nem ott, ahol akarnak. Nem más zsebébe teszi Mészáros a pénzt, hanem a sajátjába, mintegy 200 millió forintot, amit az adójából nyilván leírhat. Mészáros nagylelkűnek látszó gesztusa nem más, mint saját szálláshelyeinek feltöltése, a vendégéjszakák számának és saját bevételének növelése...

MINDEN IDŐK ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.03.


Jó reggelt! Még a tegnapinál is szebb idő lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

- Új oltást szeretnének azok, akiknél a Sinopharm nem indította be az antitesttermelést

- Minden idők ellenzéki összefogása buktathatja meg Netanjahut

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik....