2017. június 9., péntek

NAPI EGYPERCES: A FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.09.A pár nappal ezelőtti napi egypercesben – Egy ország, ahol “fortélyos félelem igazgat” – arról írtam, hogy hazánkban soha nem látott mértékű a korrupció, a Fidesz “kollégiumi brancsa” a politikai hatalmat gazdasági előnyök megszerzésére használja fel. A csúszópénz már a rendszer “természetes” velejárója, hiszen a narancssárga tagkönyv védettséget jelent. Mindezt még cinizmussal, bicskanyitogató, közszolgához méltatlan stílussal is párosul. Ha valaki tegnap figyelte az Audit kedvelő miniszter sajtóámítását, akkor láthatta, hogy az újságírók szemébe nevetve, gúnyos félmosollyal válaszol minden, számára nem tetsző kérdésre. Egy pillanatra esett ki a szerepéből, amikor az Államkincstár dolgozóinak esetleges sztrájkjáról kérdezték. “Helyükben jól meggondolnám a sztrájkot” válaszolta, nem is enyhén fenyegetően. Aki olvasta az előző írásomat, emlékezhet, arról írtam, hogy az országban fortélyos félelem uralkodik. Az állampárt - kisgömböcként – maga alá gyűrt mindent és mindenkit, menekülési útvonal nincs, hiszen élni kell mindenkinek valamiből.

Magyarország családi klánok kezébe került, egy szűk kör tart a markában minden politikai és gazdasági hatalmat. Ha megnézi valaki, melyik pártban ül a legtöbb olyan országgyűlési képviselő, akik 90′ óta tagja a parlamentnek, látni fogja, hogy a Fideszben. Az első szabad választások óta ott ül a bársonyszékben többek között: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos, Varga Mihály, Tagja volt a 90′ -es háznak Áder János , aki jelenleg a nem létező köztársaság elnöke, és Deutsch Tamás, aki a hanyatló nyugatot bomlasztja, Brüsszelben. Ők azok, akik zömének a magyar parlament volt az első “rendes” munkahelye. Az elmúlt 27 évben a mi adóforintjainkból élnek, így könnyen ellenőrizhető lehetne,hogy a jelenlegi életszínvonaluk összhangban van e a jövedelmükkel.

Magyar unikum: napjainkban Magyarország három legmagasabb közjogi méltósága a Bibó István Szakkollégium tagja volt, egy zárt férfi brancsba tartoztak egykoron. Ez magyarázat lehet sok mindenre, ami hazánkban történik. Egy sajátos hűbéri rendszer működik, tetején az “uralkodóval”, akinek ugyan – még? – nincs koronája, de szava a törvény. Ebben a struktúrában a kormány és a parlament szerepe formális, a tényleges döntések nem ott születnek. Egy ember akarata dönt fontos és kevésbé fontos kérdésekben...


3 DOLOG, AMI SIRALMAS KÉPET FEST A MAGYAR BÍRÓSÁGOK MŰKÖDÉSÉRŐL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.06.09.


Varacskosdisznózás, alsós tanárnő stílusú tiltások és Orbán embereivel feltöltött bíróságok. A közelmúltban három olyan hír is megjelent a sajtóban, ami enyhén szólva aggályos képet fest a magyar igazságszolgáltatási rendszer helyzetéről.
  • Újra megpróbálhatják kormányzati emberekkel felhígítani a bírói kart
Azok után, hogy a bírák is beismerték, nincs független bíróság Magyarországon, most még jobban elfajulhat a helyzet. Úgy tűnik most újra napirendre kerülhet a bíróságok felhígítása.
Az Alkotmánybíróság tavaly nyáron kaszálta el a kormány különbíróságról szóló ötletét, amely szerint kiszervezték volna a meglévő rendszerből a hatalom számára kiemelten fontos gazdasági, politikai ügyeket. Ráadásul az új szervezet vezetőségét részben nem bírákból, hanem a közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állították volna össze.
444 informátora szerint az OBH egy újabb tervezett átalakítással kapcsolatban összesen 200 új bíróval és 500 igazságügyi alkalmazottal számol. Ehhez számos új bíró kinevezésére lenne szükség. Az informátor szerint pedig ez felveti a gyanút, hogy Orbánék ismét a kormányzati szférából érkező bírákkal akarják feltölteni a közigazgatási bíróságokat. Nos, nem is kérdés, hogy egy ilyen összetételű különbíróság, hogyan döntene például abban, hogy Mészáros Lőrinc nyerte-e a közbeszerzést, vagy megvásárolhatja-e Andy Vajna a következő tévéjét vagy rádióját...

ITT A MODERN AUTORITER VEZETŐK KORA, ÉS KÖZÉP-EURÓPÁBAN ORBÁN VIKTOR DIKTÁLJA A TEMPÓT

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.06.08.


- Nagyon részletes tanulmányban elemzi a Freedom House a modern autoriter rezsimek felemelkedését, Kínától Oroszországig. 

- Magyarország hiába tűnik egy apró országnak, komoly szerep jutott nekünk a publikációban.

- Tényleg Orbán Viktor lenne Közép-Európa Putyinja? Ilyen kérdésekre is keresi a választ a tanulmány.

Nagyon alapos, több mint 60 oldalas tanulmányt publikált a Freedom House arról, hogy milyen kihívások leselkednek világszerte a demokráciákra. A tanulmány szerzője a Freedom House kutatási alelnöke, Arch Puddington, és nem sok jó hírrel tud szolgálni.

Puddington alapállítása, hogy azzal párhuzamosan, hogy a demokratikus államok sorának kell szembenéznie olyan belső fenyegetésekkel, mint a populista-nacionalista pártok előtörése, muszáj figyelmet fordítani a külső fenyegetésekre is: azokra, amiket a modern autoriter rezsimek felemelkedése jelent. Ezek jellegzetesen 21. századi képződmények, melyek új taktikák alkalmazásával nyomják el belföldi ellenfeleiket, és melyek egy alternatív modellt kínálva indultak támadásba a demokráciákkal szemben, a liberális világrend felforgatását és leváltását célul kitűzve.

A washingtoni székhelyű Freedom House számos mérőszám alapján több mint 40 éve méri az államok politikai és társadalmi állapotát a világban, és az utóbbi évtized nem sok örömre adott okot: a hanyatlás évtizedének is nevezett időszakban, 2006 és 2016 között több országban lehetett a politikai szabadságjogok csökkenését mérni, mint ahányban pozitív előrelépések történtek.

Voltak országok, ahol ez a visszaesés annyit jelentett, hogy már kialakult autoriter irányítású politikai rendszerben még tovább szűkültek a jogok, még keményebb lett a diktatúra.

Voltak viszont országok, ahol a demokratikus intézményeket kezdték el sorvasztani: ezekben az országokban rendszeresen tartanak választásokat, sokszor egész fair szabályokkal, de az állam, általában egy erős párt vagy vezető irányítása alatt, komoly energiákat fektet abba, hogy rendszerszinten gyengítse a politikai pluralizmust és hogy egy aszimmetrikus választási helyzetet alakítson ki. Az ellenzéki pártok gyengék, a sajtószabadságot megnyirbálják, az igazságszolgáltatás az irányító párt befolyása alá kerül.

Puddington példákat is hoz ezekre az országokra: elemzése szerint ilyen állam lett Magyarország, Bolivia, Ecuador, és ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor ilyen ország lesz Lengyelország is...

HSSDF, MEG A TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELET

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.06.09.


A Hungary State Special Debt Fundról van szó, magyarul a Magyar Állami Különleges Hitelalapról, pontosabban a letelepedési kötvényről. Mellesleg ennek a cégnek egyik képviselője hongkongi helikoptertúrát szervezett Habony Árpádnak.

Bevezetőnek az illetékesek és az olvasók számára legyen elég annyi, hogy a letelepedési kötvények többségét ez a, Kajmán-szigeteken bejegyzett cég árulja, az általa megbízott, Virgin-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Management Ltd pedig a hirdetéssel és az adminisztrációval foglalkozik. Ehhez a céghez kötődik az Avenue Garden Holding, amely megvette az Andrássy úti luxuslakásokat. Remélem már ennyi adat is elég ahhoz, hogy a törvényességi felügyeletet ellátó igazságügyi szervek érdeklődését felkeltsük! Ennek a fölöttébb gyanús céghelyzetnek nehogy már az egyházasdengelegi Mari néni, vagy a nagycsepelyi Jani bácsi nézzen utána.

Tisztelt ügyészség és illetékes törvényszékek!

Na már most, először is tisztázni kell, hogy magyar állami, vagy magántulajdon-e, a HSSDF és az általa megbízott cég. Aztán meg kell tudni, hogy mi okból vannak ezek a sejtelmes gazdasági képződmények a világ tőlünk távoli táján bejegyezve. Végül az Avenue Garden Holdingnak mi köze van ehhez az egészhez.

Mindehhez némi segítséget nyújthatnak az alábbiak:

Rogán Antal 2013-ban, még az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként nevezte meg a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) tulajdonosaként Boros Attila és Lian Wang (Lien Vang) mellett Simon Mut és Jonathan Chant (Csan).

A cégekkel kapcsolatos információk beszerzéséhez egyébként javaslom az Opten.hu és a Céginfo.hu szolgáltatásait igénybe venni. Arra azért felhívnám az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az ügyben jelentős konspiráció tapasztalható, mióta a Magyar Nemzet megírta, hogy Rogán Antalnak köze lehetett az egyik offshore céghez. De ez az illetékesek számára nem jelenthet akadályt.

Az elektronikus média bővelkedik adatforrásokban Borosról is, akiről azt is megszellőztette, hogy egyik kulcsfigurája ennek az egésznek, sőt még azt is pedzegette, hogy egy a Rogánhoz kötődő ügyvéd és maga Habony is szerepet játszik több más személy mellett a HSSDF történetben...

FORDUL A KOCKA, MÁR A BREXIT IS MEGBUKOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.06.09.


Mint kiderült Nigel Farange és mások révén a Brexit is az orosz beavatkozás és a Nugat ellen indított dezinformációs támadás és titkosszolgálati világháború eredménye volt, amire már a britek is ráeszméltek. Az eddig kényelmes többségben kormányzó konzervatívok nem vették észre, hogy fordul a világ vissza a normalitás irányába.

Elveszítette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott parlamenti választásokon, ezzel a Brexit tárgyalások is bizonytalanná váltak, a Brexit-ellenes mozgalom újra megerősödhet. Theresa May még nagyobb többséget akart szerezni, s azt is elveszítette ami volt. Nyilvánvaló, hogy ez választási vereség, még ha a többség megmarad, akkor is.

Rég nem látott erősödést produkált a baloldal, a Munkáspárt kevés híján akár kormányra is kerülhetett volna. A konzervatívok kisebbségi kormányzásra kényszerülhetnek a Munkáspárt lehetséges partnereivel szemben. Úgy néz ki, hogy a Brexit ellenfelei többségben lesznek, s így nem lesz könnyű a Brexitet levezényelni, bárki is váltsa May-t, akinek ezek után le kell mondania, mert a szándékait leszavazták...

NÁRCISZ KUTYA BEKÖLTÖZIK A MOLBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.06.09.


Attól tartok, megint nem értek valamit. Nem először, de legalább nem is utoljára. Az történt, hogy Semjén Zsolt – aki olyan megható szerelemmel tud pislogni Orbán Viktorra, mint senki más – mostanság jókat üzletel bolygószerte. Törpe atomerőműveket talál fel, gyárt és ad el, ráadásul ezt védett madarakra lövöldözgetve, fehér lovon is tudja.

Most éppen Horvátországra vetette jószághízlaló szemét és azt bírta ő nyilatkozni a horvát közszolgálati médiának, hogy a magyar fél hajlandó és kész eladni az INA-ban az üzleti részesedését, amennyiben megfelelő ajánlatot kap. Az én első meglepetésem nem is azzal függ össze, hogy Semjén Zsolt két áhítatba-zuhanás között hülyeségeket beszél, hanem azzal, hogy a teljes magyar sajtó és a magyar szakemberek nem kapták fel a fejüket erre a kijelentésre.

Ugyanis az én legjobb tudomásom szerint a MOL egyelőre még nem Orbán apuka magántulajdona, amit megvett volna közpénzből, majd tartós bérletbe odaadta Mészáros Lölönek, hogy az ott szállásolja el Nárcisz kutyát a továbbiakban.

A MOL egy nemzetközi részvénytársaság. Akkor is az, ha Orbán Viktor és üzleti érdekköre az ellopott magánnyugdíj-vagyonunk egy részét arra költötte, hogy részvénycsomagot vásároljon benne. Az a részvénycsomag nagyjából 10 százaléknyi szavazati arányra jogosítja a magyar kormányt. Nem hogy többségi tulajdonban, de döntési pozícióban sincs. Akkor sem, ha közben esetleg Hernádi Zsolt és Semjén Zsolt egybekeltek, csak erről elfelejtették értesíteni a közvéleményt.

A MOL-ban részvényeket birtokolnak különféle – jellemzően amerikai – nyugdíjalapok éppen úgy, mint külföldi, valamint belföldi magánszemélyek. Ebből eredően nem Orbán Viktor, nem Semjén Zsolt, de még csak nem is Hernádi Zsolt, pláne nem Nárcisz kutya dönt az eladásról, hanem a részvényesek. Nyilván nem kézfelemeléssel, hanem a megfelelő formában, képviselőkön keresztül, az igazgatótanácsban.

Abból az alapfeltevésből kiindulva, hogy Orbán Viktor és érdekköre, külön Semjén Zsolt még nem államosította a MOL-t, felmerül az a kézenfekvő, de az újságírókat valamely oknál fogva igencsak hidegen hagyó kérdés: milyen alapon tárgyal és milyen alapon nyilatkozik Semjén Zsolt az INA részvények eladásáról?

NEKED MINDEGY? NEKEM NEM! - A GYEREKEK NE ELSZENVEDŐI LEGYENEK AZ OKTATÁSNAK!

OFOE BLOG
Szerző: Niedermüller Anna/Gönczöl Enilő
2017.06.04.


Az AKG várhatóan 2018 őszén induló általános iskolája leginkább magabiztosságot, tájékozódási képességet, információszerzési és –szűrési képességet, valamint szociális intelligenciát és együttműködésre való képességet szeretne kialakítani leendő diákjaiban.

Terveik szerint az iskolában nem lesznek osztályok. Az évfolyamonkénti 48 diák 6 pedagógushoz tartozik majd. Úgy, hogy bár mindenki több gyereket tanít, közvetlenül 8 tanulóért lesz felelős. Nekik segít abban, hogy megtalálják saját tanulási útjaikat. Nem lesznek hagyományos osztálytermek sem. Az évfolyamok egy-egy „lakást” kapnak, amelyben lesz közös tér, konyha és kisebb kuckók is. S a berendezés lehetővé teszi, hogy az aktuális igények szerint időről időre át tudják majd alaktani a tereket. Nem lesz központi tanterv sem. Az iskolaalapítók nem tantárgyakban gondolkodnak, hanem témakörökben, témahetekben, játék alapú foglalkozásokban és projektekben. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne elszenvedői, hanem kíváncsiságuk által vezérelt aktív résztvevői legyenek az oktatásnak...

JEREMY CORBIN ÚJJÁÉLESZTETTE A BRIT MUNKÁSPÁRTOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.09.


Hét héttel ezelőtt, amikor a brit konzervatív miniszterelnök, Theresa May kiírta a választásokat, pártja 21 százalékponttal vezetett a felmérésekben, és mindenki elsöprő konzervatív győzelemre számított. A kormányfő maga is, elvégre ezért írta ki idő előtt a választásokat. Ehhez képest a tegnap megtartott forduló hatalmas beégést hozott May pártjának, amely elveszítette eddigi többségét a parlamentben. A baloldali Munkáspárt még baloldalibbnak tartott elnöke, Jeremy Corbyn viszont remekelt az elmúlt két hónapban, és lenyomott egy olyan dinamikus, inspiráló kampányt, amelynek eredményeként pártja 1997 óta, vagyis Tony Blair harmadik utas platformjának első győzelme óta a legtöbb szavazatot szerezte meg.

A reggeli összesítések alapján már tudjuk, mi lesz a sorsa a 650 egyéni választókerületből 643-nak. Ezen adatok alapján most már biztos, hogy a kormányzó Konzervatív Párt elbukta a parlamenti többségét, bár 311 képviselővel még így is övé a legnagyobb frakció, és az észak-ír unionisták támogatásával valószínűleg sikerül kormányon maradnia (bár a tegnapi nap után semmin nem lepődnénk meg). A Torykat egyébként az mentette meg a totális kudarctól, hogy Skóciában zuhant a Skót Nemzeti Párt, a konzervatívok viszont jobban teljesítettek ott, és ez az, ami ellensúlyozza az országos csökkenést.

De a tegnapi választásokat kétségkívül Jeremy Corbyn és a Munkáspárt nyerte meg, még akkor is, ha csak a második helyre érkeztek meg...

BENE KRISZTIÁN ÉS ÜGYVÉDJE RÁGALMAZ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2017.06.09.


Miközben már jelenlegi partnere, Noémi sem kíváncsi a lúgos orvos perére, Bene Krisztián és ügyvédje szintet lépett az arcátlan védekezésben a Kúrián: rágalmaznak.
Bene Krisztián és ügyvédje, Dr. Szekér Gyula, a Szekér Ügyvédi Iroda vezetője a nyomozást végző rendőröket okirat-hamisítással, az ügyészséget hamis bizonyíték felhasználással, az áldozat jelenlegi partnerét pedig a vádban szereplő bűncselekményre felbújtással rágalmazta meg  a harmadfokra benyújtott bírósági anyagukban.
A „lúgos orvos” néven elhíresült bűnügy krónikájáról írt megelőző cikkem folytatásában az eljárás elemein keresztül kívánom bemutatni, hogy mivel szembesül egy bántalmazott nő a kórháztól kezdve, a rendőrségen át a bírósági eljárások során, miért tart egy évszázados súlyú bűntény jogi kezelése négy évig, és milyen módszerekkel él egy elkövető jogvédője és környezete egy nő elleni erőszak büntetőtárgyalása során.
A volt barátnőjét 2013 tavaszán megtámadó, őt elkábító, majd áldozata nemi szervét maró lúggal leöntő gyermekorvos, kórházi főorvos Bene Krisztiánt, a bíróság első fokon négy évre, majd másodfokon az ellene felhozható vádakat kibővítve és súlyosbítva kilenc évet kapott, az orvosi hivatásától végleg eltiltva, akkor még mindig nem jogerősen.
Négy évig szabadlábon védekezett az évszázad bűntényével vádolt egykori orvos, míg áldozata rendőri védelem alatt állt
Az ügy harmadfokon, a Kúrián – korábbi nevén a Legfelsőbb Bíróságon – emelkedik csak jogerőre: 2017. június 13-án hirdetnek jogerős ítéletet, ugyanis a másodfokon módosult és több tétellel kibővült – felfegyverkezve elkövetett, életveszélyt okozó, maradandó roncsolást okozó támadás, kifosztás, fogvatartás – vádkörökben is joga van a vádlottnak kétszintű bírósági tárgyalásra. Ugyanakkor a Kúria az első- és másodfokon már bizonyítást nyert pontokban nem indít újabb bizonyítási eljárást, harmadfokon a Kúria kizárólag azt vizsgálja, hogy az addig szakszerűen benyújtott tényállások, bizonyítékok és szakértői vélemények alapján azokban a megfelelő jogi következtetést vonták-e le. Az ügyész ebben a fázisban korrigálhatja, módosíthatja a felhozott vádpontokban a javasolt ítéleti tételt, a védőügyvéd itt már kizárólag a javasolt ítélet és igazolt tényállások közti összefüggést és arányosságot támadhatja.
Ezt ne gondoljuk elégtelennek, különösen, hogy a kibővült vádpontok miatt adatott meg a vádlottnak a harmadfok lehetősége, és nyílt meg a másodfokú ítélet is, egyébként már másodfokon jogerős ítéletet szabtak volna ki Bene Krisztiánra: a kilenc év már jogerőre emelkedett volna márciusban, ha nem indítványoznak újabb vádpontokat...

DÖBBENETES VOLT HAZATELEPÜLNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Sándor
2017.06.09.


Sándor öt év Ausztria után költözött vissza Magyarországra, és ha azt mondom, meglepte a magyar valóság, akkor nem mondtam semmit. Mégsem vág neki még egyszer, a poszt végén azt is elárulja, miért.

„Régóta, 2013 óta készülök erre az írásra, volt, hogy feladtam, nem írom ki magamból, volt, hogy elkezdtem, aztán hagytam a fenébe. Miről akartam írni? Arról milyen volt hazatelepülni.

Igazából ezt egy szóval leírhatnám: DÖBBENETES. És ez a döbbenet mind a mai napig megvan. Mi van itt, mi lett itt?!! Nem intézem el egy szóval, kiírom magamból, mert szétfeszít, egyszerűen nem bírom.

Elöljáróban hozzáteszem, tisztában vagyok vele, ez az én meglátásom, tapasztalataim, történéseim az én szemszögemből, tehát szubjektív. Más emberek másképp élik meg, mást látnak, ám az is motivált, sokaktól hallok hasonló véleményt.

Honvágyam volt

Jöjjön maga a történet: több mint öt év ausztriai élet után települtem haza, hiába volt az anyagi jólét, honvágyam volt, a munkám jellege miatt alig jutottam haza (nekem kevés volt), a munkaadómmal volt egy sajnálatos konfliktusom, a magyar beosztottaim miatt természetesen (fúrtak), ez ugyan rendeződött, de már nem volt a régi a munkaviszony.

Közben megismertem egy csodálatos embert, akiben igazi társat reméltem, ez is húzott haza. A munkaadó azonban a történtek ellenére is ragaszkodott hozzám, annyira, hogy felajánlotta, menjek Magyarországra, és kihelyezi a munka egy részét oda, folytassam ott, amit eddig. Maradt az osztrák fizetés, és hazajöhettem.

Ki ne vállalta volna? Beleugrottam. Majdnem ráment az egészségem, Elhagytam a szakmám a végén, fél év kellett, amíg utána emberileg, pszichésen, fizikálisan újra hasonlítani kezdtem önmagamra..."

L. RITÓK NÓRA: ÉLELMISZERADOMÁNYOKKAL A GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLEN

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.06.09.


A mélyszegénységben sok minden hiányzik. Sok mindent nehezen visel a messziről érkező látogató, a ruha, cipő hiányát, a nyilvánvaló lakhatási szegénységet, de az élelem hiánya talán a legrosszabb.

A segítő szakma kétféle éhezésfogalmat használ, a kríziséhezést (vagy mennyiségi éhezést) és a minőségi éhezést. Előbbi a kutatások szerint 40-50 ezer gyereket érint Magyarországon, akikkel, ha nem is folyamatosan, de előfordul, hogy a hét végén, vagy a tanítási szünetekben nem jutnak élelemhez. Sok minden lehet a háttérben, a mi tapasztalatunk szerint ez leginkább az uzsora sújtotta családokban gyakori. A minőségi éhezésről (ami viszont egész országrészeket érint) akkor beszélünk, ha a gyerekek esznek ugyan, de fehérjéből, vitaminokból nem eleget, nem annyit, amennyi egy fejlődő szervezetnek kell, és, bár nincsenek lesoványodva, de visszamaradnak, értelmileg biztosan. Nem véletlen, hogy a szegregátumokban felülreprezentált a sajátos nevelési igényű gyerekek száma.

Mindkettőről vannak történeteim. A kríziséhezőről az a család jut most az eszembe, ahol, mikor megjelentem, reklámszatyorral a kezemben, a kisgyerekek őrült sivalkodásba kezdtek, az örömtől. Mert tudták, mi jön velem… nem először mentem hozzájuk. Nem volt jó érzés az örömüket látni. És nem vették le a szemüket a szatyorról, amíg ki nem öntöttem a tartalmát az egyetlen bútordarabra, az ágyra. És ahogy nekiestek a nápolyiszeleteknek…. azt nem lehet elfelejteni. Vagy azt a másikat sem, aki a kapott háztartási kekszet kis lábasba rakta, vizet öntött rá, és kanállal ette: „leves” -mondta nevetve, ezt „főzte” ötévesen, mert így, megpuhulva gyorsabban tudta enni. És többet ehetett meg így, mint a testvére. A sok hasonló torokszorító történet az Igazgyöngy körül már a múlté, bár folyamatosan bukkannak fel új esetek is. Az utóbbi években visszaszorítottuk ezt a kapcsolatrendszerünkben, de sok helyen, ahol nincs segítő civil szervezet, ma is élő probléma.

Segítenünk kell. Muszáj. Mert elgondolkozik az ember a minőségi éhezésen is, mikor azt látja, hogy egy hattagú család pénteken hat egész kenyeret vesz. Ami elfogy. Mert nincs más.

Az élelmiszeradomány alapvető a kríziskezelésben. „Túlélőcsomagokat” készítünk, amivel egy-egy hétvégén segítünk annak, akinek semmije sincs. Akiknél éhen maradnának a gyerekek.

A csomagok értéke 4-5 ezer Ft. Tartós élelmiszerek vannak benne, egy olaj, két száraztészta, cukor, liszt, és konzervek. Néha egy csomag leveskocka. Télen egy tea, citromlé. Vagy egy üveg lekvár. Egy-két zacskó keksz. Van, hogy egy-két tej is. Vagy egy zacskó rizs. Mikor mit tudunk adni. Ebből mindig kell, hogy legyen a raktárunkban. Mert bármikor kialakulhat olyan helyzet, hogy ezzel segítünk a legtöbbet. Sok kamatos pénzfelvételnek mentünk már így elébe, és sikerült megoldani egy-egy kilátástalannak tűnő helyzetet...A cikksorozat korábbi részei

L. Ritók Nóra: Adományozzunk iskolaszereket oda, ahol ez szeptemberben hiányozni fog!

L. Ritók Nóra: Háztartási gépek, mint adomány, avagy hogyan lesz igazi segítség az adományból?

L. Ritók Nóra: Hogyan adományozzunk? III. – Bútoradományok

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsünk a gyerekeken? – II. rész

L. Ritók Nóra: A gyerekek segítése – I. rész

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsek? – Hogyan adományozzunk III.

Hogyan adományozzunk II. – A ruhaadományok célbajuttatása

Hogyan adományozzunk? I. – Használt ruhák

Tanuljunk adományozni

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: A MEGSZAKÉRTETT TAIGETOSZ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.08.


Korábban sokaknál kivert egy-két biztosítékot az a törvény, amelyet prózai fennköltséggel „Taigetosz-törvénynek” kereszteltek el. Ennek egyik sarkalatos pontjavalószínűleg az, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BMTN) küzdő tanulók ne kaphassanak felmentést az osztályzás alól. Miközben néhány területen azt is lehetővé gondolták tenni, hogy gyógypedagógiai képesítés nélkül lehessen gyógypedagógiai segítségre szoruló gyermekeket tanítani.

Az utóbbival az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oldalán olvasható, még olvasható, tájékoztatás alapján a gyógypedagógusokat képzők nem fenntartás nélkül értenek egyet. A megjelölt aláírással közzétett tájékoztatásban világosan jelezve, hogy az okszerű ellátás egyfajta megtagadását jelenti, és a gyógypedagógus-hiány feloldására született látszatintézkedés:
A jelenleg gyógypedagógus-képzést végző karok és intézetek vezetőiként, legfontosabb aggályunk a csomag gyakorta elhangzó indoklásával kapcsolatos, amely a változtatások fő indokaként a jelentős gyógypedagógus-hiányt jelöli meg, így ezeket a változtatásokat mintegy a szakemberhiány enyhítésének érdekében kívánja megtenni. Ha a hiányt azonban a vezetői összefoglalóban megfogalmazott „gyógypedagógus-kényszer” fokozatos puhításával kívánjuk kezelni, akkor félő, hogy lesz következő népesség és lesznek következő területek, amelyeken a tanulók nem részesülnek majd optimális ellátásban”.

De általában, a BMTN-tanulók felmentés-megtagadása is megérne egy külön gondolatsort. Nem azért, mert a Tanítanék mozgalom demonstrációt tartott miatta. Pontosabban azért, hogy Áder ne írja alá a törvényt. Inkább amiatt érdemes emellett megállni egy kicsit, mert a felmentés elvben azt a célt szolgálta, hogy a többnyire külső körülmények okozta átmeneti problémában ne büntessék külön a gyermeket a rossz osztályzatok okozta kudarcélménnyel. Legalábbis ezt tudnám feltételezni a józan ész és a pedagógiai pszichológiából tudottak jegyében. Azon persze lehet akár évtizedekig elpolemizálgatni, az okos gondolatok látszatával, hogy egy jó iskolarendszerben ilyen probléma elő sem fordulna. Eközben az érintettek generáció nőhetnek fel, mehetnek tönkre, és válhatnak kudarcos, komplexusos felnőttekké. Esetleg öngyilkosok lesznek. De ugyebár ismert a mondás, hogy ahol faeszterga működik, ott forgács is van. S nehogy már az egyengondolatokra idomító iskolarendszerben ne hulljon a forgács, ha férges. Mert az iskolarendszer az egy pillanatnyi adottság. Miközben a jó iskolarendszerre vonatkozó polémia abban az írásban bukkan fel, amely szerint maga a szakma kérte volna a Taigetosz-törvényt. A nehézségekkel küzdőkkel kapcsolatban hivatkozik különben Mosányi Emőkére, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójára, aki szerint azért rossza felmentést, mert értékelhető osztályzatok híján a diákok később, a középiskola, illetve a főiskola, felé menetelve megszívják a felvételt. Mert a mentességet a felsőoktatásban már nem érvényesíthetik...

SUKORÓ: EBBŐL BAJ LESZ

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.06.09.


...Joghallgatóként azt tanultam, és igyekszem tartani is, hogy külső szemlélőként nem hasonlítgatunk ítéleteket.

Minden ügy más, és mindig egyedi körülmények mérlegelésével hoz döntést a bíróság. Nem is kezdem el szétszálazni a megállapított tényállást, két rövid megjegyzésem lenne csak. Egyfelől nyilvánvalóan büdösnek kellett lennie a telekcserének, ha Bajnai Gordon személyesen érezte fontosnak, hogy vizsgálatot kérjen az ügyben (tehát aki a feljelentő Schifferre haragszik, "osszon le" ebből egy részt ebből Bajnainak és Oszkó Péternek is). Másfelől pedig egy kísérleti szakaszban maradt, tényleges kárt nem okozó bűncselekményről beszélünk, azaz fontos látni, hogy nem csak a lopásra volt szándék az egyik traktusban, de erő és akarat annak megakadályozására is egy másikban. Utóbbi 2010 óta már nyomokban sem látszik.

No, de rátérve arra, mi a legnyomorultabb, és stratégiai szempontból a legijesztőbb: óriási baj lehet ebből. Ha egyfelől 2017-ben arra van akarata és infrastruktúrája azigazságszolgáltatásnak, hogy egy, Gyurcsány Ferencet is beidéző, az ítéletben név szerint említő, volt beosztottjait letöltendő szabadságvesztéssel sújtó eljárást lefolytasson, másfelől viszont teljesen vaknak és bénultnak tűnik hét év fideszes lopásai kapcsán... akkor itt baj lesz. Az emberek nem fogják elhinni, hogy a magyar bírók és ügyészek függetlenek a pártpolitikai befolyástól.

Mert persze, ennek már a "féloldalas" verziója is szörnyű, az is régóta rombol, mikor is azt látjuk, hogy Polt Péteren szinte egyetlen fideszes korrupciós ügy se jut át. De most példát adtak arra, hogy milyen az, amikor nem fideszes, hanem ellenzéki szereplő áll eljárás alatt. Megmutatták, hogy nem "úgy általában" lepusztult, magatehetetlen, vak és süket az igazságszolgáltatás jelentős része, hanem "véletlenül" pont csak a kormánypárti lopást nem veszik észre.

"Véletlenül" megint az jött ki, hogy 1, 2, 3, 4, 5. Persze, lehetséges. Lehet írni indoklásokat, hogy miért dobták vissza ezt a feljelentést, miért szüntették meg az eljárást, miért nem látták bizonyítottnak, veszélyesnek, egyértelműnek. De olyan véletlen nincs, hogy errefelé mindig vak vagyok, arrafelé viszont a szemem, mint a sasnak.

Óriási baj lehet ebből. A mögöttünk hagyott hét év kormányzati korrupcióját szemlélve ugyanis az emberek nehezen fogják elhinni, hogy van arra racionális és jogszerű magyarázat, hogy ha Gyurcsány Ferencet ebben az ügyben bíróság elé lehetett vinni, akkor Orbán Viktor miért nem tett még egyetlen ügyben sem tanúvallomást. Nem fogják elhinni, hogy Tátrai és Császy kísérlete letöltendő börtönbüntetést ér, de nem ütötte meg a "jogi ingerküszöböt" egyetlen fideszes kormányzati szereplő tevékenysége sem az elmúlt hét évben.

Nem mentegetek senkit. Hiszem és vallom, hogy a bűncselekmények elkövetőinek bűnhődnie kell. De azt nem hiszem (és a korrupciót már nem is tagadó, hanem büszkén megideologizáló fideszesek sem hiszik!), hogy utoljára 2008-ban, és utoljára ez a két ember károsította meg úgy a magyar államot, hogy az börtönt érdemel

NEMCSAK A KOCKÁN FORGÓ PÉNZRŐL VAN SZÓ, HANEM AZ ADÓFIZETŐK BIZALMÁRÓL IS - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.09.


Az amerikai szenátusban meghallgatták James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI volt igazgatóját, akit az előző hónapban váltott le Donald Trump elnök. Comey meghallgatásának talán leginkább hírértekű eleme az volt, hogy a korábbi főnyomozó elismerte: Trump nem adta neki kifejezett utasításba, hogy függessze fel az orosz kapcsolati háló felderítése érdekében a Michael Flynn – időközben lemondatott – nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó FBI-vizsgálatot.

De az elnök – kettőjük találkozóján - nyomatékkal dicsérte, jó embernek nevezte Flynnt, és Comey ezt a nyomozás felfüggesztésére irányuló utasításként értelmezte.

Ami a Magyarországgal kapcsolatos külföldi sajtóanyagokat illeti, a Washington Post az AP hírügynökség, a New York Times pedig az AP és a Reuters beszámolóját ismerteti arról, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap jelezte: a kormány kész figyelembe venni a Velencei Bizottság jogi aggályait a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ügyében, és annak megfelelően módosítja a parlament előtt lévő törvényjavaslatot.

Reuters tudósítása „nyilvánvaló visszavonulásnak” minősíti a kormány részéről a módosításra való készséget. Az AP nem von le ilyen következtetést, csupán ismerteti, hogy mely pontokban hajlandó változtatásra a kormányzat. Megjegyzi emellett: a tervek szerint változatlan maradna a törvényjavaslat egyik legvitatottabb pontja, az, hogy az érintett csoportoknak minden nyomtatott, illetve online kommunikációjukban utalniuk kellene a számukra külföldről juttatott finanszírozásra.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadásának három friss írása is kapcsolódik – közvetlenül vagy közvetve – Magyarországhoz.

Az egyikben Vera Jourovát, az igazságügyi kérdésekben illetékes cseh EU-biztost szólaltatja meg, aki a létrehozandó európai ügyészi hivatalban való részvételhez kötné a kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára. Az európai ügyészség gondolata mellett eddig húsz uniós tagállam kötelezte el magát – nincs köztük az uniós források jelentős kedvezményezettjének számító Magyarország, illetve Lengyelország. Az európai ügyészség kezdetben kifejezetten csak abban lenne illetékes, hogy nincsenek-e törvénytelenségek az uniós pénzalapok felhasználása körül. "Nemcsak a kockán forgó pénzről van szó, hanem az adófizetők bizalmáról is. Logikus, hogy az ügyészség felügyelete alá kellene tartoznia azoknak a tagországoknak, amelyek további jelentős pénzügyi támogatásokat szeretnének" - mondta az uniós biztos a Politicónak...

A FELSZABADÍTÓ MINISZOKNYA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.06.09.


Két évvel ezelőtt a tunéziai nők miniszoknyában tüntettek a világ elnyomott nőivel való szolidaritás kifejezésére. Azóta június 6 a miniszoknya világnapja.

A 20. század egyik legnagyobb vihart kavaró női viselete 2014. július 10-én ünnepelte 50. születésnapját, olyan korban, amely bővelkedett történelemformáló eseményekben. Már dúlt a vietnami háború, tömegek őrjöngtek a Beatlesért és a Rolling Stonesért, ember repült az űrbe és a nők először jutottak fogamzásgátló pirulához. E forradalmak közepette a II.világháború utáni baby boom generációjának fiataljai megpróbálták magukat megkülönböztetni az előttük járó nemzedéktől, és úgy gondolták, hogy ezt legradikálisabban testük megmutatásával tehetik – írja a Huffington Post.

A divat egy évtized alatt teljesen átalakította a nők ruhatárát. Az azóta nemesi rangra emelt (Dame) Mary Quant találmánya mellett még ugyanabban az évben az osztrák-amerikai Rudi Gernreich kitalálta a toplesst előnyben részesítő monokinit, néhány hónappal később a francia André Courréges a nadrágkosztümöt tette népszerűvé, Paco Rabane pedig a műanyag ruhákat.

Mary Quantet egy Saint-Tropez-ben látott modell ihlette meg. „A jó ízlés meghalt, a közönségesség számít” – ez volt a jelmondata wales-i divattervezőnőnek, aki úgy gondolta, hogy a fiatalok divatjának „arrogánsnak, agresszívnek és szexinek” kell lennie. Neki köszönhető a híres margaréta-motívum, és a fiús alkatú szupermodell, Twiggy sikere is, aki kora egyik (ellen)kulturális ikonja lett.

1964-65-ben Courréges volt az, aki a divatbemutatóival polgárjogot adott a mininek. Mary Quanté még sokkolt, Courréges-ét már jobban fogadták, bár a konzervatív Coco Chanel kifejezetten utálta, mert úgy vélekedett, hogy felfedi a nők szerinte legcsúnyább testrészét, a térdüket.

A miniszoknya egyébként már benne volt a levegőben. A 60-as évek elején végleg eltűntek a fűzők, a rövidebb haj lett a divat és a szoknyák évtizedek óta folyamatosan rövidültek. A 20-as években még a földet söpörték, gátolták a nők mozgását, egyben védték őket a férfiétvágytól. A rövidülő szoknyák nemcsak vonzóbbá tették a nőket, hanem praktikusabbak is voltak. A mini az alsóneműben is forradalmat hozott: nem lehetett vele harisnyatartót hordani, így terjedt el a harisnyanadrág.

Ugyanakkor a mini a női emancipációs robbanás előtt jelent meg, mintha ennek a forradalomnak az előhírnöke lett volna a valódi követelések előtt...

A MAGYAR STRÓMAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Csókás Máté
2017.06.09.


A stróman valóságos aranyember, amihez hozzáér az arannyá változik...

Hommage á Nagy Lajos

A stróman egy olyan pirospozsgás potentát, aki reggeli imádságul (mert hát vallásos ember!) még az ágyban halat, hideg sültet, dzsemet, tejszínes kávét, csipkés szalvétát, hófehér kenyeret és ezüst villát eszik, reggeli után meetingen fogadja a titkárt és a könyvelőt, aki ugyan a titkár szavaiból és a könyvelő kimutatásokból nem ért egy betűt sem, de azért all together leszidja mindkettőt. Aki a meeting után vagy vadászik, vagy hanyatt fekve ül a díványon, és ebédig elnézi a mennyezetet anélkül, hogy eközben csak egy felet is gondolna; akit ebédkor lenge escort lányok szolgálnak ki lábujjhegyen; aki erőlevest, előételt, sültet köretekkel, fagylaltot, sajtot, gyümölcsöt és badacsonyit ebédel különféle ékes fantázianeveken; aki ebéd után szemeskávét iszik cukor nélkül whiskyvel; aki ebéd után a szivarszobában kubait szí, és igen művelten társalog öt-hatig arról, hogy milyen szemetek azok a bankárok és brókerek; aki estefelé focizik vagy elhajtat a stadionig, esetleg újra vadászik, vagy meglepi valamelyik üzletfelét, majd aki este megint elölről kezdi az evést az előételnél.

A stróman tulajdona az úgynevezett vagyon. Ez áll sok-sok sajtótermékből, bankból, stadionból, befektetési alapból, ingatlanból, svájci bankszámlaszámból és mindemellett földből, melyet büdös árkok, ronda kerítések és szép fák vesznek körül, melyen búza és egyéb kukoricák teremnek (a szőlőt és a gyümölcsöst a stróman előzőleg már rég kivágatta), amelynek közepén díszlik a kastélyszerű tanya. (Mert a stróman egyébként mélyen puritán ember.) A kastélyszerű tanya húsz-harminc gyönyörű termével egy jóképű dombon ékeskedik, előtte az udvar terül el, azután a stadion következik, a stadion után a garázs és a fészerek állnak, végül mindezeken túl a panelházak szemtelenkednek.

A panelek lakója az úgynevezett panelproli. A panelprolik gazember parasztok, akik fizetett ellenségei a strómannak, akik rondák, büdösek és kövérek, mert egész nap látástól vakulásig dolgoznak és fészbúkoznak, meg mémeket gyártanak és azokon röhögnek, valamennyit agyon kellene ütni, és oda temetni azok mellé a szemét bankárok és brókerek mellé...

A KUTYÁT NEM ÉRDEKLI A MAGYAR FOCI, A KLUBOK MÉGIS NYERESÉGESEK, MERT ÖMLIK AZ ÁLLAMI EREDETŰ SZPONZORPÉNZ

444.HU
Szerző: haszanz
2017.06.08.- Megjelentek az elsőosztályú csapatok mérlegei, döbbentes számokkal.
- A szponzorok által kitömött Videoton 3,7 milliárd forintos, teljes tavalyi árbevételének egy százaléka sem folyik be jegyértékesítésből.

- Tállai András Mezőkövesdje hiába vesz fel sok milliárdot utánpótlásra a tao-pénzekből, egyetlen egy 21 év alatti játékos sem léptetett pályára ebben a szezonban.
- A magyar csapatok egy rakás pénzt kereshetnének a nemzetközi kupákban, de minek, ha az állami cégek és a közbeszerzések bajnokai így is tolják a klubokba a pénzt.
- Leisztinger Tamás megvásárolta a békességét azzal, hogy a Diósgyőr tulajdonosa lett, de rengeteget bukott rajta anyagilag.
- Nyilvánosak a magyar csapatok gazdasági adatai, csak a Fradi titkolózik, és félig az Újpest.

A magyar fociklubok pár éve nemzetközi szinten teljes súlytalanok voltak, de az értelmezhetetlen minőségű produkcióra is annyi pénzt szórtak el, hogy a többségük a csőd szélén táncolt vagy össze is omlott anyagilag.

Azért lett 2015 nyarán a 16 helyett 12 csapatos az NBI, mert egyszerre ment tönkre a Pécs, a Kecskemét és a Győr, nem kapott licenszet a Nyíregyháza, miközbe kiesett a szintén legagyásodott Dunaújváros és a Pápa. Olyan figurák működtettek klubokat, mint a 250 milliárd forintos kifizetetlen adósságot maga után hagyó quaestoros Tarsoly Csaba, a rézrudakat aranynak hazudó Bíró Péter vagy az Alexandrával a földbe álló Matyi Dezső...

CIVIL TÖRVÉNY: MÁR MEGINT A PÁVATÁNC - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.09.


- Comey nem olyan, mint Trump, neki fontosabb a tisztesség és az Alkotmány a vak hűségnél

- Orbán csak látszólag enged a civil szervezetek ügyében, de továbbra is azon van, hogy megszorongassa azokat

- Kovács Zoltán az NGO-król: Itt a vége, fuss el véle!

- Ugorhat a kohéziós támogatás, ha Közép-Európa nem vesz át menedékkérőket - mondta Juncker

- Schilling Árpád politikai okokból feketelistán van Magyarországon

- Továbbra is kérdéses, mi lesz a CEU-val, amely ellenség Orbán szemében

New York Times

Az újság vezércikke „Comey és az elnök összes hazugsága” címmel azt emeli ki, hogy az FBI menesztett vezetője olyan embernek bizonyult, aki többre becsüli a tisztességet és az Alkotmányt a vak hűségnél, nem úgy, mint Trump. Kettejük összecsapása ügyében azt érzékeltette, hogy itt az amerikai demokrácia alapját képező jogelvek ütköztek meg egy korrupt, csak a saját érdekeit néző politikussal, aki nem ismeri el ezeket az értékeket, és főleg nem védi azokat. Azt is egyértelművé tette, hogy nem bízik a Fehér Ház lakójának becsületességében. Hiszen az megpróbálta leállíttatni a vizsgálatot korábbi tanácsadója orosz kapcsolatainak ügyében. Viszont a legcsekélyebb jelét sem adta, hogy aggasztaná Moszkva beavatkozása. A Hírszerzési Bizottságban ugyanakkor megmutatkozott, amit Trump és kormánya veszélyes módon képtelen felfogni, hogy ti. vannak olyan közszolgák, mint Comey is, akik számára az ország szolgálata fontosabb az elnök dicsőségénél. Csak bízni lehet abban, hogy ezek az értékek, illetve akik őrzik azokat, szóval, hogy ők vezérlik majd a vizsgálatot az elkövetkező időszakban.

Washington Post


Az FBI volt igazgatójának vallomásából olyan elnök képe rajzolódik ki, aki visszaélt hatalmával. Így értékeli Comey meghallgatását a lap vezércikke. Mint rámutat, Trump és csapata még forgathatja így is, meg úgy is az elhangzottakat, de az állítások komolyak és zavarba ejtőek. Szintén zavaró, hogy az elnököt nemigen érdekelte a legfőbb gond, ti. hogy Oroszország megpróbálta megingatni az amerikai demokráciát. Ugyanakkor javarészt visszaütött, hogy az eseményen jó pár republikánus szenátor megpróbálta eljátszani Trump ügyvédjének szerepét. Comey viszont, akinek van tartása, egész idő alatt azt magyarázta, hogy az elnök eljárásmódja áttört egy gátat, amit pedig fenn kell tartani a Fehér Ház és a Szövetségi Nyomozó Iroda között. Úgy jellemezte a politikust, hogy annak nem hihet az igazságszolgáltatás, mint aki rendkívül felelőtlen, és akár még a közvéleménynek is hazudhat. Végül pedig arra emlékeztette a szenátorokat, hogy nem pártállás kérdése, hanem egész Amerika ügye, kivizsgálják és a válaszolnak-e az ellenséges orosz tevékenységre. Annál is inkább mert az oroszok csakis a saját érdekeikre vannak tekintettel és újra fel fognak bukkanni...

EXIT POLL: THERESA MAY PÁRTJA ELBUKTA AZ ALSÓHÁZI TÖBBSÉGÉT

INDEX
Szerző: IVAND EUROLOGUS
2017.06.09.


Theresa May miniszterelnök Konzervatív Pártja szerezheti meg a legtöbb mandátumot, de az exit poll és az eredmények beérkezésével párhuzamosan frissített előrejelzések szerint is elbukja eddigi abszolút többségét a brit alsóházban, ami nagy pofont jelentene az előrehozott választásokkal pont a szűk parlamenti többsége megerősítésére törekvő kormányfőnek. Az már biztos, hogy May csúnyán eltaktikázta magát, a toryk pedig biztos többség helyett könnyen kisebbségi kormányzásra is kényszerülhetnek.

A BBC/ITV/Sky közös exit pollja szerint az eddigi 331 helyett 314 mandátumot szerezhetnek a 650 fős alsóházban. Az exit poll alapján a legnagyobb ellenzéki párt, a Labour 266 képviselőre erősödhet, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 34 képviselőre eshet vissza, de így is a harmadik legnagyobb erő maradna, míg a Liberális Demokraták 14, a Plaid Cymru 3, a Zöldek pedig 1 képviselővel végezhetnek. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) ezúttal várhatóan egyetlen képviselői helyet sem szerez...

A MAI VÁLASZTÁSOKRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.06.08.


A HVG szerint óriási tétje van a mai választásoknak. 

Én választási plakátot nem nagyon láttam. Az igaz, hogy nagyon nagy a különbség a közvélemény-kutatások között, de ennek az oka módszertani jellegű. Vélelmezhető (persze itt biztosra nem lehet menni), hogy a fiatalok választási hajlandósága továbbra is alacsony lesz (szemben az idősekével, akiknek meg magas). A fiatalok a Labour mellett vannak többségükben, a nyugdíjasok a konzervatívokat támogatják. Theresa May miniszterelnök programja (ezt itt kiadják, és elég komolyan veszik) talán közelebb van a blairizmushoz, mint a thatcherizmushoz.

Mint azt fentebb megjegyeztem nagy a különbség a kutatások között. A YouGov valóban szoros eredményre számít, mivel két kutatásuk közül az adatbányászati módszereket felhasználó furcsa dolgokat jelzett. Emlékszem arra, hogy miket jeleztek az adatbányászati módszerek az amerikai választások idején (fölényes demokrata győzelmet). Én azt gondolom, hogy :

1. Hét százalék vagy annál nagyobb különbség lesz a két párt között a konzervatívok javára.

2 Aránylag nagy lesz a többsége May-nek a Parlamentben, jóval nagyobb, mint most, de úgy, hogy a Munkáspárt nagyjából akkora százalékát szerzi meg a szavazatoknak, amennyivel Tony Blair utoljára választást nyert.

Két párt tűnik el éppen, a UKIP és a LibDem. Utóbbi 2010 és 2015 között kormánypárt volt és súlyosan megsértette a legfontosabb választási ígéretét (a tandíjemeléssel kapcsolatban). A UKIP elérte a célját, karizmatikus vezetője Nigel Farage távozott, párt a felét sem fogja megszerezni a hajdani szavazatainak.

A Munkáspárt egyetlen esélye az, hogy a helyi kampányok esetleg jól sikerültek (az biztos, hogy valami történt, mert az óriási konzervatív előny egészen biztosan jelentősen csökkent az elmúlt egy hónapban) és sikerült meggyőzni az embereket, hogy az esélyesebb pártra szavazzanak a LibDem helyett, és, erről is beszélnek, egykori munkáspárti UKIP szavazókat tudnak átcsábítani. Ezért van valamennyi esély szorosabb eredményre...

MINDEGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.09.


Amikor Jómunkásember hírül vette, hogy a pápaszemest ezentúl úgy nevezheti bűnözőnek, hogy emiatt ő maga nem lesz az, a szabadságnak olyan bősége öntötte el, amivel egyszerűen nem tudott mit kezdeni, mert nem volt szokva hozzá egyáltalán, kiszaladt a lankák közé, a pitypangos rétre, hogy az égre írja fel olthatatlan örömét, fenyőfát mártott fortyogó szívébe, és a belőle tunkolt fekete aszfalttal karcolta a Nap alá az igazat, hogy R. A. bűnöző, és azt várta, megnyílnak az ég csatornái, lemossák az iszapot a barázdált arcú, vakkomondor elől a palánták alá bujdosó, mindent teleszülő asszonyi népek szemeiről, de semmi se történt, azt remélte, hogy a szélvihar fölkapja a traktoristák svájci sapkáját, a tornádó leporolja az agyukat, és kitisztítja a vájatokat, amelyekbe kék festék telepedett a plakátokról, és most sem hangzott el semmilyen ébresztő harsonaszó, befutott a kocsmába, hogy ott hirdesse az igét, elkiáltotta magát, hogy R A. bűnöző, és ránéztek a népek, szemük helyén bávatag fröccsös pohárral, amiben még habzott a szóda, és úgy bugyborékolt, elő, mintha sírnának, fülükből feles pohárkák kandikáltak elő, és nem hallották meg Jómunkásember zokogását, bambán vigyorogtak, a kannás bor kék tintaként folyt vissza ajkaikról, lecsöpögött az asztalra, ahol a molekulák őrült táncba kezdtek, és a koszos terítőre rajzolták, hogy Soros, Jómunkásember a templomba iramlott, hogy félreverje a harangot, de az a kurva kötél elszakadt, a bádogbános kilépett a gyóntatószékből és patája volt, kétágú nyelvével kérdezte, mi a bűnöd gyermekem, de a szenvedő hiába hajtogatta, R. A. a bűnöző, a kígyó kiszabott rá penitenciaként 666 miatyánkot, és patáival szteppelni kezdett, hogy csak úgy visszhangzott a tömjénszagú...

ITT OLVASHATÓ

NEM VAGYUNK KUBATOV KATONÁI - ÁLLÍTJA A KORMÁNYBARÁT SPORTEMBEREKET FOGLALKOZTATÓ CÉG TANÁCSADÓJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.06.08.


Teljesen törvényesen, a megbízójuk jogos érdekei alapján jártak el Tóth Csaba és társai a Patrol Group Kft. nevében idén április elején az V. kerületi Sas utcában, amikor önhatalommal átvették a Godunov éttermet – ezt mondta a cégnek tanácsadóként dolgozó Mikó István az Átlátszónak adott interjújában. Mikó szerint a „Kubatov katonái” vagy a „hatalom kopaszai” jelzőket az emberek előítéletessége ragasztotta a velük dolgozó biztonsági őrökre. A Ligetvédőkkel történt összecsapásról azt mondta, hogy ott egy területet védtek meg törvényesen a tüntetőktől, akikre úgy tekint, mint bűnelkövetőkre. Az Átlátszó első körben a kormányközeli kopaszok vezéreként elhíresült Tóth Csabától kért interjút, de ő elhárította a beszélgetést.

Előzmények