2017. május 8., hétfő

HA NEM IS ZÁRTÁK KI ORBÁNÉKAT A NÉPPÁRTBÓL, IGENCSAK BEFENYÍTETTÉK ŐKET BRÜSSZELBEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.05.08.


Amit a Néppárt megtehetett, megtett, hogy jobb belátásra bírja miniszterelnökünket a lex CEU miatt: egyes sajtóértesülések szerint zárt ajtók mögött keményen nekimentek a magyar miniszterelnöknek, illetve, amire eddig alig volt példa, a Fidesz európai pártcsaládja már nyíltan is kritizálta a magyar kormány politikáját, így adva politikai nyomatékot az ügyben indított kötelezettségszegési eljárásnak.
Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő szerintamikor Orbán nagy bajba kerül az Európai Bizottságnál és a Bizottság lépésekkel fenyeget, ahogy ezt most is tette, visszavonul. Véleménye szerint Orbán a CEU-ügyben is így fog tenni.
Április legvégén a lex CEU-ról, a civil szervezetek megbélyegzéséről és a Brüsszel-ellenes kampányról kellett számot adnia Orbán Viktornak az Európai Parlamentben. A magyar miniszterelnök volt annyira bátor, hogy beleállt a vitába, érvelése azonban nem különbözött a Fidesz kommunikációs paneljétől. Orbán szerint senki sem akarja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet, miközben köztudott, hogy a lex CEU lényege az egyetem ellehetetlenítése. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési-eljárást indított Magyarország ellen (már sokadjára). 
A miniszterelnök nemcsak nem mondott igazat az Európai Parlamentben, hanem kihasználta a lehetőséget, hogy sorosozzon egy kiadósat is, ismét megfeledkezve arról, hogy két évtizeddel ezelőtt még ki volt a mostani kormánypárti politikusok legbőkezűbb támogatója. A helyzet annyiban más most, mint korábban, hogy Orbánt most nemcsak a patás ördögnek kikiáltott liberális értelmiség, hanem konzervatív gondolkodók sora és saját pártcsaládja, az Európai Néppárt is nyíltan kritizálta, amire idáig alig volt példa...

BE LEHET SZEDNI A PLAKÁTOKAT: ORBÁNT ÁLLÍTJÁK MEG, NEM BRÜSSZELT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.08.


Macron győzelmével eldőlni látszik Európa sorsa. Új reményt ad arra, hogy a szabadságnak és a jogállamiságnak nincs alternatívája. A nacionalista populizmus, a kirekesztés, gyűlölet, a hazugság még nem tudja olyan mértékben álcázni magát, hogy ne látszana ki az ördög pofázmánya az illiberalizmus kopott gúnyája alól.

Európa Németországban is nagy demokrata győzelmet vár a szélsőjobboldallal szemben. Az Orbán-féle fasiszták fenyegetésének remélhetően vége. Orbán teljesen “el van szállva”, még most sem érzi, hogy lelepleződött minden eddigi hazugsága, az irányvonal, amit képvisel, a világ szeme előtt megbukott. Bebizonyosodott, hogy szélsőjobboldali és orosz propaganda áll a liberális demokráciák halálának hirdetése mögött. Minden szavuk hazugság.

Orbán nem érzékeli, hogy ez mit jelent. Olyan pökhendi és provokatív üzenettel köszöntötte Emmanuel Macron megválasztását, amelyre remélhetően méltó választ kap. Nem feltétlenül szavakban, hanem a vele való bánásmódban. Macron határozottan elutasítja az Orbán-féle fasisztákkal szembeni elnéző és halogató uniós magatartást. Ehhez képest Orbán kihívóan nagyképű üzenetet küldött Macronnak, bizonyítva, hogy totális szereptévesztésben él.

“Várakozással tekintek együttműködésünk elé, és bízom benne, hogy a jövőben alkalmunk lesz kétoldalú kapcsolataink fejlesztésére, az Európa jövőjével kapcsolatos elképzeléseink megvitatására” – írta az új francia köztársasági elnöknek Orbán Viktor, adta hírül a kormány szócsöve, az MTI. Önmagában az, hogy ilyen állami propagandacsatorna lehet a kormány kezében, kifejezi, milyen “elképzelései” vannak Orbánnak Európa jövőjéről.

Orbán üzenete azt sugallja, mintha a francia köztársasági elnökkel egy szinten álló európai vezetők párbeszédéről lehetne szó, ahol a NER szarosgatyás disznópásztora alternatívát jelent Európának. A franciák, előtte a hollandok és az osztrákok, s remélhetőleg hamarosan a németek is, erre a kétféle koncepcióra szavaztak. Orbán “Európa jövőjével kapcsolatos elképzelései” ellen szavaztak, hallani sem akarnak róla...

MOST ÉPPEN A HETEDIK BŐRNÉL TART

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.08.


Orbán Viktor harcot hirdet. Megint. Századszor. Milliárdos költségen megkérdezik a társadalmat, akarunk-e olyan idegen embereket eltartani, akik talán bűnözők és dolgozni sem akarnak, csak a híresen nagyvonalú magyar szociális hálóba kapaszkodva szeretnének élősködni a nyakunkon? Akarjuk-e megvédeni a rezsicsökkentést? Megállítani Brüsszelt? Kell ez a demagóg áltársadalmi álpárbeszéd, mert a szélsőjobbról is szeretne a kormány visszacsábítani szavazókat, közben pedig a még meglévő szavazóbázist is meg szeretné erősíteni. A nacionalista eszmék erre mindig tökéletesen alkalmasnak tűnnek, hiszen a kormánypárti keménymag jóformán már csak a múlt rendszerben szocializálódott idős emberekből áll. Ők azok a hívek, akik Orbánban látják a megváltást, a vezetőt, az erős védelmezőt, az egykori fiatal önmagukat és talán egy kicsit az unokájukat. Egyáltalán nem minden korosabb ember hívő, de a hívők közül sokan ilyenek.

Őket már nem érinti sem az oktatás helyzete, sem a munkaerőpiac anomáliái. Nekik nem kell külföldre menniük a megélhetés reményében, sem megalázó munkát végezni egy kevés alamizsnáért. Minden hónapban megkapják a nyugdíjukat, ami – ha kevés is, – de biztos pénz. Ráadásul ezek azok az idős emberek, akik szeretnének abban a hitben masírozni a békemeneten, hogy ők irányítják önnön sorsukat, az ország és a teljes társadalom sorsát. Vezérek, egyenként és tömegben. Ők csak jót akarnak.

A kormány támogatói között szép számmal akadnak külföldön élő, külföldön született, honosított magyarok. Ők nem tapasztalják a bőrükön a valóságot, a hozzájuk eljutó propaganda és a különféle címeken nekik juttatott anyaországi támogatások elég meggyőzőek ahhoz, hogy az Orbán-kormány híveivé szegődjenek. Ők is csak jót akarnak. Értelmiségi nincs sem a kormányban, sem körülötte. Elüldözték, vagy saját elhatározásából elfordult mindenki, aki képes átlátni és értékelni azt, ahová tart a kormány, az ország.

Már csak a markukat tartó megélhetési hívek, a Keresztény Egyház és a volt MSZMP tagok (komoly átfedésekkel) támasztják a rogyadozó épületet. Dilettáns, de a végtelenségig mohó politikai nyikhajok vették át a szakpolitikusok helyét. Ők még csak nem is Orbánban hisznek, hanem a megszerezhető vagyonban, a megkaparintható hatalomban. Önjáró kiskirályok hatalmas étvággyal, minden erkölcsi fedezet, pláne gátlás nélkül.

Az ellenzéki pártok nem találják a helyüket, civakodnak egymással, önmagukkal, időnként látszat-támadásokat indítanak a kormány ellen. Valójában őket is a pártérdekek és a személyes ambíciók hajtják, semmi más.

Közben a társadalom menekül. A fiatalok, de már a középkorúak is igyekeznek más országban megélhetést, megbecsülést találni. Többnyire sikerrel. Mennek a frissdiplomások, a szakmával rendelkezők, a nyelveket beszélők, a dolgozni és élni akarók. Családok, akik nem akarják azt, hogy Balog Zoltán döntésén múljon: hol tanulhat majd a gyermekük. Családok, akik egyszerűen csak normális, biztonságos, emberi életre vágynak, amiért megdolgoznak.

Más fiatalok és kevésbé fiatalok országon belül emigrálnak. Visszahúzódnak a közélettől, igyekeznek falat emelni családjuk és a politika közé. Akár úgy, hogy tanyára költözve, lehetőleg minél inkább önellátásra rendezkednek be, így függetlenedve mindattól, ami szinte elkerülhetetlenül érint mindenkit...

TAKONY ÉS VÉR - ÍGY NÉZ KI A DEMOKRÁCIA BAYER ZSOLT SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.08.


„Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.” Igen, ezt javasolta nagy felbuzdulásában Bayer Zsolt, a lánglelkű lovagkeresztes lovag, amikor felhergelte magát azon, hogy civilek egy csoportja, hogy tiltakozzon a civil törvény ellen, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésén táblákat magasba tartva, némán tiltakozott.

Lehetne persze erre az is a válasz, hogy „Elmész te a bús picsába, Zsolt, nem te mondod meg, hogy mi merre hány méter ebben az országban! Üdvözlettel, stb.” De azt jó, ha tudjuk, hogy Bayer Zsolt ez esetben valahol a nép egyszerű gyermeke és a kormány püspökfalatjába szorosan beékelt szócső között félúton helyezkedik el. És ez fontos.

Az ugyanis, amit Bayer művel, egyenes következménye mindannak, amit a Fidesz-KDNP kormányzása alatt beleplántált a társadalom fejébe. És még csak nem is most kezdődött, de mindenképpen most ért el egy határvonalhoz.

Hogy ma valaki azt meri mondani, hogy némán, békésen, méltóságteljesen tiltakozó civileket (hogy mást ne mondjak, többségében nőket, a parlament bizottságának túlnyomó férfitöbbségével szemben) taknyukon és vérükön kellett volna kicibálni a bizottság üléséről, az alapból kimeríti az uszítás fogalmát, megcsúfolása a demokráciának, a szabad véleménynyilvánítás jogának...

MÉSZÁROS LŐRINC GYEREKEINEK CÉGE EGY ÉV ALATT MEGHÁROMSZOROZTA BEVÉTELEIT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.05.08.


A felcsúti polgármester gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. 2016-os árbevétele 3,2 milliárd forint lett, ami 273,5 %-os növekedés a 2015-ös 1,1 milliárdhoz képest.

Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapította meg a Fejér-BÁ.L. Zrt.-t. A cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt, és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el, ami hat hónap alatt nagyon szép teljesítmény.

A Fejér-BÁ.L. Zrt. 2017. április végén közzétette 2016-os mérlegét, amelyben további csodálatos sikerek láthatók.

A cég 2016-os nettó árbevétele 3,2 milliárd forint lett, ami közel háromszorosa az előző évinek. A 2016-os adózott eredmény 319 millió forint, ez 4,8-szorosa a 2015-ösnek. Osztalékot nem vettek fel a részvényesek...

A beszámolóból kiderül az is, hogy a Fejér-BÁ.L. Zrt.-nek 2016-ban 118 fő fizikai munkát, és 28 szellemi munkát végző alkalmazottja volt. A fizikai munkát végzők havi átlagbére bruttó 225 ezer forint, a szellemi munkát végzőké bruttó 383 ezer forint volt...

GYŐZELEMITTAS EURÓPA-PÁRTIAK KONTRA VESZTES POPULISTÁK, KÖZTÜK MAGYARORSZÁG - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.08.


...Timothy Garton Ash, az Oxfordon is tanító történész, aki a Time magazin szerint a világ 100 befolyásos embere között van, közel sem ilyen optimista. Szerinte Macron győzelmével időt nyertek csupán, sikerült valóban megmenekülni a legrosszabbtól, de a Franciaország és az Unió előtt álló reformokat azonban végig is kell vinni. A The Guardianban írt véleménycikkében azt írja, nem kapott Európa szívinfarktust, úgyhogy emelhetjük poharunkat. Természetesen ebből a cikkből sem maradhatott ki Magyarország, amit szintén a populista és anti-liberális Lengyelországgal említ egy lapon a szerző.

Európában a birodalmi hangulat erősödik – gondolatmenet köré írta publicisztikáját Robert D. Kaplan, akit a világ 100 legnagyobb gondolkodójaként tart nyilván a Foreign Policy top 100-as listája. A New York Timesbanmegjelent írásában sorra veszi az egykori birodalmakat, köztük a Habsburgot, az Osztrák-Magyar Monarchiát, másrészt az uniós erőteret, illetve az orosz befolyás térségbeli növekedését – vagy pénzügyi vagy maffia vonalon. Magyarország is ez utóbbi kapcsán került a cikkbe, ahol a CEU-val történteket ilyen jellegű orosz kontextusba kell helyezni. Magyarország kormányát egyébként neo-autoriternek minősíti. Kaplan az Európai Unió jellemzésekor – mint írja - szándékosan használja az birodalmi jelzőt, ahol nemzetek feletti egység képe körvonalazódik. Ezt a cikk címe is egyértelműsíti: A szükséges birodalom. S kifejezetten pozitív jelentésben használja az uniós birodalmi kifejezést. Mert mint ahogy az ottomán birodalomtól való szabadulás is inspirálta Jugoszlávia szétesését, úgy Európa volt bizánci és ottomán területeinek az Európai Unióra van nagy szükségük, amelyik stabilizálhatja a Balkánt. És nem mellékes a mostani francia választás eredménye sem, amely meghatározza az Unió jövőjét és benne a térségét is.

Az AP hírügynökség beszámolóját a szombati budapesti tüntetésről az ABC kilences csatornájától kezdve mérvadó lapokig számos médium, így a Washington Post és a New York Times is átvette. Három pontban összegzik a magyar kormány álláspontját az Állítsuk meg Brüsszelt kampányból ismertek alapján: miszerint az Unió fel akarja emelni Magyarországon az adókat és az energiaárakat, sőt migránsokat akar betelepíteni. Az újságírónőt ért inzultus kapcsán mérleget von: a média nagy része, de különösen az állami média, a kormány-propaganda eszköze lett, tulajdonosként pedig elérte, hogy mind az elektronikus, mind a digitális média többsége megkérdőjelezhetetlen támogatója a kormánynak, mert kontroll alatt tartja őket.

Gorka Sebestyén továbbra is kitart amellett, hogy semmi köze a magyar szélsőjobbhoz, és a vitézi rendhez sem – ezt az Izraelről rendezett new york-i konferencián a Jerusalem Post kérdésére válaszolva mondta el, s amit a new york-i zsidó The Algemeiner lap ismertetett. Nem antiszemita, és nincs kapcsolata egyetlen náci-párti szerveződéssel sem, sőt eddigi életét a totalitárius ideológia elleni küzdelemnek szentelte - fogalmazott. Azt, hogy távozna a Fehér Házból, hamis hírnek nevezte, s úgy fogalmazott, „amíg az elnöknek hasznára leszek, addig maradok”.

MACRON MERT ÉS NYERT, ÍGY AZ EURÓPA-ORBÁN MECCS ÁLLÁSA: 3:0 - EGYELŐRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.08.


A franciák megóvták Európát a legrosszabbtól, de a reformokat nem lehet halogatni az unióban sem, ha nem akarják, hogy a következő francia elnököt Le Pennek hívják. Ezzel együtt most egy időre megrendítő ütést kaptak az EU-ellenes populisták. Utóbbiak a kontinens keleti felén törhetik a fejüket, hogy miként tartsák vissza a távozni kívánó külföldi tőkét, illetve találjanak új befektetőket, akiknek nem fűlik a foguk a sajátságos politikai rendszerhez. Orbán ettől még Macedóniában a hasonszőrű Gruevszki alá adja a lovat. 

Washington Post

A lap úgy értékeli, hogy Macron nagyarányú győzelme megsemmisítő módon szembesítette a valósággal a szélsőjobbos erőket, amelyet be akarják dönteni Európát. A Brexit és Trump sikere ellenére most valószínűleg évekig nem jutnak hatalomra. A szélsőséges jelöltek felsültek Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is. A németeknél a felmérések szerint összeomlott az euroszkeptikus AfD. A kudarc annak ellenére következett be e pártok számára, hogy nézeteik ellenére karnyújtásnyi távolságra kerültek a kormányzástól. Most a földrész számára az a kérdés, hogy Macron képes lesz-e megújítani a kapcsolatokat Németországgal. De azért azt is látni, hogy a választóknak tele van a hócipőjük a hagyományos politikával és annak vezetőivel. Ám ott még nem tartanak, hogy a szélsőjobbot segítsék uralomra.

Egy szakértő azt mondja, ilyen az, amikor nem a menekültválság szerepel a hírek élén és a jobboldali populisták önmagukat lövik ki. Mert nem olyan könnyű szétszakítani az EU-t a nacionalizmussal. Magyarországon és Lengyelországban ugyan ilyen vezetők vannak nyeregben, de Le Pennel ellentétben egyikük sem jelent létveszélyt az unió számára. Ebben a helyzetben a szélsőjobboldal számára Ausztriában a legjobbak a kilátások, ahol legkésőbb jövőre választásokat kell tartani és az FPÖ igen jól áll a közvélemény kutatásokban. Németországban az AfD leszerepelt tegnap Schleswig-Holsteinben. Merkel szóvivője úgy értékelte a francia eredményt, hogy az egyértelmű kiállás volt Európa mellett. De azért az összefogás hívei elismerik, hogy Macron sikere csak átmeneti fellélegzést engedélyez, mert hogy az EU-ellenes erők tovább erősödnek Franciaországban. És ha az új elnök nem képes gyorsan beindítani a gazdaságot, és azzal együtt az európai fellendülést, akkor felmerül, hogy Brüsszel segíti, vagynem sokkal inkább megkeseríti-e az emberek életét? Macron számára pedig ott a feladat, hogy a jövő hónapban működőképes kormánytöbbséget kell szereznie...

ORBÁN NEM ÚSZHATJA MEG

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: ATV
2017.05.08.


Pintér Sándornak kellene lépnie, de az orosz ügyek ismeretében különös jelentősége van annak, hogy Orbán Viktor eddig nem esett át a "C típusú" átvilágításon. Mindenképpen indokolt, hogy ez megtörténjen, ezt kezdeményezni kell - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bárándy Gergely.

Azok, akik így visszaélnek a hivatásukkal, azoknak a lehető leghamarabb el kell tűnniük a hatalomból - fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egonnak Bárándy Gergely.

A magyar demokrácia történetében eddig nem fordult elő, hogy valakit az alkotmányos joga gyakorlásában erőszakkal akadályozzanak meg. Olyan se volt, hogy az ilyen ügyet eltussolja az igazságszolgáltatás - állítja a politikus.

Emlékeztetett arra: megnézte a választási bizottság a videót, és megállapították, hogy senki nem akadályozta meg Nyakó Istvánt a joga gyakorlása közben. Az elejétől látszott, hogy el akarják tussolni az ügyet. Bárándy szerint először a nyomozó hatóság azt mondta, nem tudta megállapítani, hogy kik a kopaszok. Addigra a lapokban megjelentek a cikkek a nevekről. A szocialista képviselő kiemelte: biztos nem az eljáró főhadnagy állította le a nyomozást. Akik ezeket az ügyeket vizsgálják, rendőrök, azok nem ostobák. Nem kell ahhoz információ, elég a józan ész, hogy ezt az ügyet fentről, vagy a rendőrség, vagy az ügyészség vagy a politika állította le. A rendőrségnek nem volt érdeke beégni...

LE PENT VÁLASZTÁSON ÁLLÍTOTTÁK MEG, DE ORBÁNT CSAK ELZAVARNI LEHET

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.08.


A francia elnökválasztás eredménye vereség Orbánnak, aki elvesztette esélyét, hogy támogatást szerezzen EU-ellenes, nacionalista politikájához.

Emmanuel Macron lesz május 15-től Franciaország köztársasági elnöke. Olyan szavazati aránnyal, (66-34) nyert a balliberális politikus a választás második fordulójában a szélső jobboldali Marine Le Pen ellen, amilyet Orbán Viktor pártja a legjobb korszakában sem tudott az urnáknál elérni, és egyre kisebb az esélye, hogy a felcsúti fenomén valaha is képes lesz a magyarok szavazatainak kétharmadát begyűjteni, maga vagy a pártja számár, mégpedig annak ellenére sem, hogy Magyarországon – szemben Franciaországgal – semmilyen feltétele sem adott egy szabad és demokratikus, az ellenzéknek a kormánypárttal azonos esélyt adó választásnak.

A 2018-ban tartandó magyar parlamenti választás körülményei nem felelnek meg az európai normáknak, a ma érvényes választási törvény és a választási szabályok a hatalmon lévő párt, a Fidesz számára igazságtalan előnyöket biztosítanak, kizárva annak lehetőségét, hogy a választók valódi alternatívákkal megismerkedve dönthessenek arról, kiket juttassanak a parlamentbe. A magyarok nem szavazhatnak és nem választhatnak szab
adon, mint a franciák vasárnap.

Ausztria, Hollandia után most Franciaországban maradt el az Orbán Viktor által megjósolt és remélt fordulat, vagyis a liberális demokratikus rendszert nem sikerült egy jobboldali illiberálisra cserélni. Az Európai Unió egyik meghatározó országa EU- és piacgazdaság párti marad, a hagyományos liberális demokrata értékek egyidejű megőrzésével. Emmanuel Macron az erős és a nemzetállamok közös érdekei mentén kormányzott, tovább intézményesített egységben működő, szükség esetén kétsebességessé alakított Európa híveként, jelentősen meg fogja erősíteni az eurózónát és az EU-t vezető német-francia tengelyt, amely ugyancsak szilárdulni és stabilizálódni fog a közelgő német választások eredményeképpen, amelyen az esélyes indulók között nincs olyan erő, amely ne Németország eddigi EU-párti politikájának folytatása, még inkább erősítése mellett tenné le a voksát.

A május 7-i vasárnap nagy vereséget hozott Orbán Viktor számára, aki minden esélyét elveszítette arra, hogy jelentős támogatást szerezzen EU-ellenes, szélsőjobbos, demagóg, illiberális és nacionalista politikájához a kontinens mérvadó országaiban, ezúttal Franciaországban. Az EU-val szembeni magyar politika és Orbán nemzetközi szerepvállalása, mindenek előtt Oroszországgal és Törökországgal kapcsolatban, valamint fellépése a magyar demokráciával szemben, minden eddiginél keményebb bírálatban fog részesülni Brüsszel és vezető ereje a német-francia szövetség által...


ORBÁN ÁTVILÁGÍTÁSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.07....Akárhonnan is nézegetjük ezt a dolgot, mindenhonnan és minden megvilágításban siralmas képet kapunk, pedig Nagyurunk a maga testi valójában egy Adonisz az ő golyóálló mellényében, hiszen csak meg kell nézni legutóbbi médiaszereplését, melyben a kisgeci a nagygéci nénivel társalgott.
Nekem legjobban az tetszett, mikor felrikkantott a disznók láttán, hiába az ember legjobban a sajátjai társaságában érzi magát...Mégis, azt hiszem, hogy a magyar miniszterelnökkel szemben illik egy kicsivel magasabb követelményt támasztani, mint az átlagemberrel szemben illene, például nem lenne baj, ha olyan valaki töltené be a posztot, akinek nem mondhatja senki, hogy márpedig ha nem tudod a dolgod, hát ott fogsz a sitten papás-mamást játszani (papa leszopja a mamát...) hátralevő életedben, és hidd, hogy lesz, aki kihívást fog látni abban, hogy egy miniszterelnök szopja, míg csak be nem horpad a homloka.
Az emberek hálátlanok, az árokparti Rambók nem fogják díjazni a teljes foglalkoztatottságot, nem csettintenek majd elismerően a szomszéd zárkában szobalányi feladatokat ellátó Lőrinc barát gyarapodása láttán, mert addigra Nagyuramék már szegények lesznek, mint a templomi segédegér és a Tiborc(z?)oknak ezer okuk lesz a panaszra...
Tulajdonképpen ez ennek az ügynek a veszélye is.
Régebben a vesztenivaló is kevesebb volt, tán egy kőbányányi, de ma már egy fél ország, és ez csak személyesen az ő vesztenivalója, mert a vagyon az övé, és csak a kockázaton osztozik a strómanokkal.
Ha ő bukik, és egy tökös vezetés jön, akkor vele bukik a birodalma is, ehhez pedig csak a felhatalmazásunk kell, na meg egy alkalmas váltógarnitúra, politikai strómanjai nélkül.Ma már a politikai élet is úgy néz ki, mint a gazdaság, a pártok fele az övé, csak mások neve alatt üzemelnek, ezért aztán kézzel-lábbal ragaszkodnia kell a hatalomhoz, hiszen egy bukás maga a halál - és még jó eset, ha csak átvitt értelemben.

De, ha már az átvilágításról esett szó, akkor én nem hagynám ki a lehetőséget, hogy kezdeményezzem: a képviselői stallumok elfoglalásának legyen előfeltétele egy egészségügyi alkalmassági vizsgálat is, a kormány és legfőképpen a miniszterelnök és a közjogi méltóságok tekintetében a pszichiátriai és pszichológiai alkalmasság vizsgálatával egybekötve.
A vizsgálatot pedig végezzék a szakma nemzetközileg ismert legjobbjai, kerül, amibe kerül.
Mégiscsak röhej, hogy a buszvezető, aki mögött ötven ember ül, pályaalkalmassági vizsgálatra kötelezett, az az ember, aki mögött tízmillióan ülünk kiszolgáltatottan, köztudottan pszichiátriai eset, egy ország röhög rajta, amikor a népnyelv szerint évente többször is generáljavításra megy Grazba, és gyógyszerei mellékhatásaként a nyelvét lengeti.
Igenis, jogunk van tudni annak az embernek az egészségi alkalmasságáról, akire rábíztuk a jövőnket, a gyermekeink, unokáink jövőjét.
Még egy egészséges ember is lehet becstelen, lehet tehetségtelen, lehet lusta, lehet buta, de azt azért megérdemelnénk, hogy olyan ne kerülhessen a miniszterelnöki székbe, aki szociopata, pszichopata, vagy kleptomániás.

Minden elismerésem Demeter Mártáé, ha sikerül keresztülvinnie az átvilágítást.
És ha sikerül a miniszterelnököt a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állítani, akkor Gyurcsány Ferencé is, hiszen ő - ha a miniszterelnök megjelenik a parlamenti bizottság előtt - szintén ott lesz, és ígérete szerint bizonyítékokkal fog előhozakodni.
Nagy baj, hogy az ország nem érdeklődik a téma iránt, hiszen ez a jövőnk szempontjából messze fontosabb, mint akár a CEU kérdése is, - ha ezt megoldaná az ország, a CEU ügye automatikusan megoldódna.

Reménykedjünk, hátha egyszer győz majd a józan ész ebben az országban..


BÓDOTTÁ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.08.


Zakatol a mindent maga alá gyűrő happy a Kárpátok alatt, hogy talpaink is egymásra lépnek, és most, hogy Bözsi néni is megkapta a maga csokrát a jótevőtől két disznósimogatás közben, május első vasárnapján az édesanyák tudhatták meg, hogy a világ, amelyben élni szerencséjük adatik, a lehetők legjobbika, mert Pártunk annyi gondoskodással önti nyakon őket, hogy szinte fulladoznak az örömöktől, ahogyan a csulát törölgetik a képükről.

Miközben azt tudhatjuk meg az ünnepi Befehlből, hogy a baloldal a narancsszabadság előtt módszeresen irtotta a népet, de legfőképp a zsenge asszonyokat, mert akkoriban „a megszorítások célpontjai a gyermekes családok és az édesanyák voltak”, míg ellenben most Pártunk, akárcsak Uljanov csak érettük ééél…, annyi pénzt, szolgáltatást, törődést, figyelmet kapnak, hogy alig is tudnak választani közülük.

Ebből fakadhat az az anakronizmus, hogy mintegy ötvenezer kölök éhezik a mézeskalács házikóban, ami azért történhet bizonyára, mert aki őket a világ színére bocsátotta méhiből, az mindennek nevezhető, csak anyának nem. Nem tartja oda a valagát az urának szaporodási céllal minden maligános estén, nem jár misére foltos mackónadrágban, és nem klopfol vasárnaponként karajt.

Aki elvált, özvegy vagy lányanya, annak helye nincs a munkaalapú társadalomban, mert a szent családban nem tudja megfelelően közvetíteni a nemi szerepeket a kölkének, aki amellett, hogy éhezik, fölcseperedve minimum szipus, kokós – a piás rendben van – buzi lesz, rosszabb esetben bölcsész. Ideális körülmények között kamasz közmunkás, akit az életkori sajátosságokat figyelembe véve kényszerítéssel, gátláskiválással, fenyegetéssel buzdítanak a Párt imádatára...

TÖRTÉNELMI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.07.


...bármiket írtak is össze az évszázadok során, változatlanul nem minősítek embert a születési adottságai alapján, még akkor sem, ha az illető egyéb tulajdonságaival kétségessé teszi az emberi fajhoz való tartozását. Tegnap este Hitler és a Gonosz apostolai (elég ostoba) címmel ment egy nagyon jó dokumentumfilm, amiben többször feltűnt egy Heinrich Himmler nevű. Mondtak róla mindenféléket, de én nem tudtam figyelni, mert ezt a fizimiskát látva kialakult bennem a teljes bizonyosság, miért is érzek az érthetőnél erősebb undort, midőn a magyar kormányszóvivő arcát kell néznem. A szemüveg, az arcszőrzet, a fejszőrzet hiánya, a mozgás - bizonyára véletlen hasonlóságok. Nem tételezek föl tudatos törekvést arra, hogy a hasonlóság ennyire nyilvánvaló legyen. Bár nehezen vagyok képes elhessenteni a kérdést: ha az illető lát egy Himmler képet és utána a tükörbe néz, miért nem követ el mindent, hogy villámgyorsan megszabaduljon a leírt külsődleges jegyektől?

Még egyszer mondom, a "fiziognómiai" hasonlóságokról nem tehet. De a többi a saját döntése. Ennek kapcsán nyomban felmerül az a kérdés is, mekkora lehet a távolság a következetes, éveken át elkövetett aljasságok sorozata, azaz a jellemtelenség, a népnek a súlyos hazugságokkal való hülyítése és a népirtásba torkolló rasszizmus között. Lehet, hogy csak a történelmi helyzet különbözősége adja a butaságnak, a gerinctelenségnek, a gyűlöletnek ezt a lágyabb megnyilvánulási formáját?

A diktatúrák természetrajzi leírása minden esetben ugyanolyan, a diktátorok talpnyalói is egyformák. A szándékaikban nincs eltérés, a politikai és gazdasági lehetőségek lehetnek korlátozók. De egy figura, akinek a tömegek által ráruházott lehetőségei által hatalmában áll dönteni, hogy egy falu gyerekeinek enni ad vagy sportcsarnokot építtet a határban, az egyértelműen csak egy nyavalyás tömeggyilkos, az auschwitzi gázkamrákban volt kivégzésektől csak a halottak mennyisége és a gyilkosság módja különbözteti meg. Az elmebeteg tombolás ugyanolyan.
Hitler fel akarta építtetni Germániát, Speert, az udvari építészt bízta meg a feladat elvégzésével. Több százezer berlinit kellett volna kitelepíteni, házakat lebontani, hogy elkészüljön például a Szent Péter templomnál tízszer nagyobb kupola.
Itt uszoda épül százmilliárdnál nagyobb összegért meg majd gigantikus stadion a régi helyén - minden arról szól, hogy a test uralma valósuljon meg a szellem fölött, Magyarország ikonja egy futballista, akiről mind több objektumot neveznek el. Kicsiben és csököttben pontosan ugyanaz történik, ami Hitler és Sztálin uralkodása alatt történt. Egy kicsi és csökött elmebeteg öli halomra egy ország maradék kultúráját, a gyerekeket, az iskolázatlan felnőtteket, és mi közelről nézzük és Európa majdnem ugyanolyan közelről azon vitatkozik, ez a primitív hordóhasú vajon antiszemita-e.
Na ennek a szóvivőjéről van szó. Hogy tartsuk szándék nélküli véletlennek a Himmlerhez való szembetűnő hasonlóságot?

AZ A MIÉNK, AMIT MEGESZÜNK!?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.05.08.


Ki tudja, hány alkalommal hallottam ezt a felületesen még igaznak is hangzó állítást. Ha meggondolom, már jóval korábban is visszás, ellentmondásos érzések kerítettek hatalmukba tőle, most végre megértettem, mi volt a bajom vele.

Éppen csak álldogáltam a pihenő szélén, a többiek pedig úgymond tízóraiztak. Engedtek a friss fehér kenyér és a kicsit folyós házi libazsír csábításának, miközben a kis helyiséget belengte a savanyú káposztának a kibontott műanyag vödröcskéből kiszabadult szaga. Tisztán hallottam a racionalitásom magabiztos hangját, hogy most és itt simán kibírom megingás nélkül, hiszen a reggeli banánnal és a kávéval általában nyugodtan kitartok délig, ilyenkor még nem is szoktam éhes lenni, és akárhonnan szemlélem, egyáltalán semmi szükségem extra bevitt kalóriákra.

Mondjuk, a nagy munkahelyi közös evészetek nem is feltétlenül az éhségről szólnak, ezeknek a nálunk régebben kifejezetten gyakori, mostanság már sokkal ritkábban előálló alkalmaknak jóval erősebb a közösségi együttlét jellege, ráadásul valódi sodrásuk, lendületük van, ami nagyon erősen tud hatni rám. Szívemből szóló szavakkal: „Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek.”[i]

Mindenesetre itt még azt gondoltam, hogy ezt az alkalmat meg lehet úszni evés nélkül– csak úgy itt maradok és álldogálok, ha kedvemre való a beszélgetés, akkor majd bekapcsolódok, de nem fontos, hogy most engedjek az étel tagadhatatlan vonzásának. A magamat nyugtató okosságok ellenére már nyilvánvalóan éreztem a megbotlás közelségét, amikor elhangzott a következő mondat a szintén középkorú és szintén hízásba hajló[ii] kolléganőm szájából:

Együnk! Úgyis, mi örömünk marad…

És akkor, ott megvilágosodásom támadt. Na, nem olyan nagy. Nem mintha lenne mértékegysége a megvilágosodásnak, legalábbis én nem tudom, mi az, ha volna is. Viszont végre megértettem, hogy mi taszított annyira a címbeli gondolatban, és miért derengett fel bennem az, hogy most ettől nem lelkesen enni, hanem inkább tiltakozni kellene. Nem, nem az evés ellen kéne tiltakozni, hanem ezt a mostani életemet lekicsinylő, degradáló feltételezést kellene kikérni magamnak...

MÉDIA-MOCSÁR-TAPOSÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.07.A Fidesz konzultációt népszerűsítő népgyűlésén történtek keltette örvények nem látszanak elsimulni. Ez sok szempontból rendben van. Akkor is, ha nem ebből fog valószínűleg kialakulni az a szökőár, ami a hazai sajtóetika különböző irányokból összecsinált mocsarát tisztára fogja mosni. De annak, aki a rések felett szeretne eltűnődni, nem kell ilyen messzire elkalandoznia.

Mert a történtek utózöngéi önmagukban is hordoznak pár furcsa reakciót. Mint például azt, amelyik szerint a történtek szempontjából releváns Szabó László, a telefont törlő Fidesz-katona fizetése. A helyzet azonban az, hogy valójában ez gyakorlatilag teljesen független a történtekről. Lehet azon vitatkozni, hogy azért a munkáért, amit végez, megérdemel-e fizetést egyáltalán. De aligha értelmezhető a fizetési listán szereplő összeg a sajtó munkatársával szembeni eljárást illetően. Hacsak nem munkaköri kötelessége az újságírókkal szembeni erőszak kinyilvánítása. Az adott újságíróval kapcsolatos személyes véleményétől függetlenül.

Amely személyes véleménynyilvánításban kétségtelenül Németh Szilárd vitte el a pálmát. A bányászbéka feneke alól. Akkor, amikor a fórumon történtek kapcsán azt nyilatkozta, hogy az egészet abból a nézőpontból kell vizsgálni, hogy az az újságíró, aki a Fidesz egyik fórumát dokumentálja, az Soros ügynöke. Azt mondván, hogy a „Soros által fenntartott médiabirodalom embereit ugyanúgy, mint a Soros által fenntartott álcivileket sem tartom civileknek, úgy nem tartom őket valódi újságíróknak, inkább provokálni szoktak és ügynöki tevékenységet folytatnak, ez az összefoglaló véleményem erről a történetről”. Amelyből két kulcsinformációt érdemes kiemelni. Az egyik az, hogy Németh Szilárd szerint az a szervezet, illetve személy, amelyik, illetve aki, nem tág pofával mosolyogva nyalja a kormányzati seggeket, az Soros-ügynök. Akkor is, ha erre a szerepre Orbán sokkal alkalmasabbjelöltnek tűnhetne. A másik kiemelendő kulcsinformáció sokkal súlyosabb. Nem Németh elmeállapotával, hanem a kormánypolitikával kapcsolatban. Azt jelenti ugyanis, hogy azzal szemben, aki nem lép egyszerre Orbánnal, bármilyen eljárás, a fizikai erőszak is megengedett...


25 ÉVE VÁRTAK ARRA, HOGY NE KELLJEN A FOLYOSÓRA KIMENNIÜK VÉCÉZNI, AZTÁN JÖTTEK A FIDESZESEK ÉS BEKÖLTÖZTEK

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.05.04.Vannak családok, akik 25 éve várnak arra, hogy ne kelljen a folyosóra kimenniük vécézni.”
Sok család még ma, 2017-ben is erre vár, viszont az elmúlt években a kerületi képviselők, rokonaik és barátaik, sőt a hivatal bizonyos alkalmazottai is maguknak illetve egymásnak segítettek, hogy a frissen felújított önkormányzati lakásokba költözhessenek illetve azok kiadási jogát megszerezzék, más esetben nagy haszonnal továbbadják. Erre a jól hangzó piaci alapú lakásbérlési rendszer adott nekik lehetőséget. A rendszer lényege az volna, hogy főként kerületi lakosoknak, akik nem rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal, a piaci árnak megfelelő bérleti díjért cserébe lehetőségük legyen kibérelni az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat, a kerületnek pedig ebből jövedelme származzon.

A rehabilitációnak köszönhetően a IX. kerületben számos jó állapotú lakás állt üresen, ugyanis a felújítás előtt ezekből a rossz állapotú bérházakból a szegény lakosokat kiköltöztették. A frissen felújított ingatlanokra 2010-től lehetett szociális vagy piaci alapon pályázni. Első körben úgy zajlott a bérlés, hogy az önkormányzat a honlapjának valamelyik zugában közzétett egy felhívást, hogy pályázni lehet lakások bérleti jogára. Az ő kérvényeiket legtöbbször a polgármester Bácskai János saját hatáskörben bírálta el: személyesen döntött arról, hogy ki juthat hozzá a kerület legjobb lakásaihoz. Ez volt a piaci alapon bérelhető lakások behúzásának első időszaka
...

5 LÉPÉS, AHOGY ORBÁN KINYÍRJA A SAJTÓSZABADSÁGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.07.1, A közmédia totális megszállása – kétségtelen, hogy minden kormány igyekezett saját akaratát érvényesíteni az elbaltázott magyar közszolgálati médiában, de olyan totális megszállásra még nem volt példa, amit a Fidesz hajtott végre az elmúlt években.

2, Médiumok felvásárlása – kell-e erről többet mondani, mint a körömszakadtáig cáfolt, majd néhány hónap után egyértelművé vált Mészáros Lőrinc féle médiafelvásárlás. Ma már a Fidesz sajtóbirodalma ott tart, hogy a vidéki nyomtatott napilapok kizárólag a Habony-művek diktálta cikkeket jelentethetik meg.

3, A reklámpiac befolyásolása – Magyarországon a legnagyobb hirdető az állam, amely adóforintok milliárdjait teríti szét teljesen feleslegesen. A Fidesz kizárólag saját médiáját tömi ki a mi pénzükkel – hisz a zugfirkászok lapjai a piacról képtelenek lennének megélni.

4, Reklámadó és társaik – a még életben lévő lapok, amelyek igyekeznek a valódi piacról megélni, olyan terheket kapnak a nyakukba jövőre a megemelt reklámadóval, hogy szinte biztos megtizedelődik a kormánytól független nyilvánosság. Ha ez nem lenne elég, időről időre felbukkannak tervek a piaci hirdetések korlátozására.

5, A hatalomnak nem tetsző médiumokat egyszerűen levegőnek nézik – a nem nyilatkozunk háború a G-nap után kezdődött, ma pedig totálissá vált. Már az Indexszel sem hajlandó szóba a korrupt hatalom, nehogy kínos kérdésekre kelljen válaszolni.

Így válik a magyar nyilvánosság a putyini alternatív tények és az orbáni lázálmok kontroll nélküli mocsarává – amiből nagyon nehéz lesz valaha is kilábalni.

ORBÁN VIKTOR NEM FOG NYUGDÍJAT EMELNI

IFL GAZADASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert 
2017.05.07.

...Kifejezetten káros, ha a nyugdíjak emelését a nyugdíjas társadalom egy konkrét személyhez köti, aki jelen esetben Orbán Viktor. Ugyanis:
- Orbán Viktor nem a saját zsebéből fizet nyugdíjat, hanem a társadalmi kasszából

- Orbán Viktor nem emel nyugdíjat, mivel ezt az Országgyűlés és a törvény határozza meg

- Teljességgel felelőtlen és megtévesztő kijelentés, hiszen ez alapján joggal feltételezhetjük, hogy vannak olyan kevésbé informált nyugdíjasok, akik Orbán Viktorral azonosítják a nyugdíjemelést és emiatt szavaznak rá. Minimum sérül véleményem szerint az EU egyik alapszabálya, a transzparencia elve, ugyanis ezen kijelentések birtokában nincsen lehetősége Bözsi néninek megismernie a magyar nyugdíjellátás valódi jellegét és folyamatait.

Mélységesen felháborít, hogy a magyar miniszterelnök ilyen felelőtlen kijelentéseket tesz. Itt nem zsebpénzről van szó és nem egyedi döntésről egy demokratikus alapokon nyugvó EU tagállam esetében.

ÖT JELE ANNAK, HOGY A FIDESZ BRUTÁLIS VÁLASZTÁSI KAMPÁNYT IGYEKSZIK RÁNK ERŐLTETNI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.07.Ha valaki még hitt abban, hogy valaha is konszolidálható lesz a Nemzeti Együttműködés Rendszere, az idén tavasszal kénytelen volt felhagyni ezzel az illúzióval. Jól látszik, hogy a Fidesz a félelemkeltő, megosztó, brutális kampányban hisz, így már a pávatánc sem rángathatja vissza a kormánypártot a higgadt politikai erőtérbe. Szerintük mindenki Soros György köpönyegéből bújt elő, akik megkérdőjelezik a Fidesz dominanciáját, és akik szóvá teszik a demokrácia elsorvasztását, illetve a korrupció burjánzását. Ne legyenek kétségeink, ha győz a Fidesz 2018-ban, mindenkit letarolnak, akire ráfogják, hogy külföldi érdekeket szolgálnak. Kivéve persze, ha orosz érdekek kiszolgálói.

1. A Fidesz kommunikációja kifejezetten provokatívvá vált az utóbbi hónapokban. Falusi kocsmák szintjére süllyedtek a politikai ellenfelek pocskondiázásában, a távgyógyászok magabiztosságával állítják a legképtelenebb vádakat mindenkiről, aki még ellent mer mondani nekik. Olyan összeesküvés-elméletet tettek meg kommunikációjuk hivatkozási pontjává (Soros György minden gonoszság eredője), melyet erősen illuminált vendégek szoktak egymással megvitatni a bélapátfalvi kocsmák homályában. Jól látszik, hogy a normális érvelések, a kiegyensúlyozott viták ideje már rég lejárt Orbán Viktor értékrendjében, statáriális eljárásban igyekszik kiiktatni mindenkit, aki másként gondolkodik a világról, mint ő.

2. Ugyanez a tendencia játszódik le nemzetközi színtéren. Az Orbán-kormány provokálja az Európai Unió különböző szerveit, például szinte követeli, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson ellene a menekültekkel való embertelen bánásmód miatt. A néppárti frakció arcába vágja a lex CEU-t, a kormánnyal kritikus civileket pedig legszívesebben kikötözve közszemlére tennék Brüsszel főterén, hogy így jár mindenki, aki nem a kormány híve Magyarországon. Úgy hecceli az unió politikusait, ahogy eddig csak itthon tette ezt a saját ellenzékével, így már egészen biztos, hogy a kampány a Brüsszel ellen folytatott szabadságharc jegyében telik majd el. Ez azért jelent fordulatot, mert eddig az volt a jellemző Orbán taktikájára, hogy itthon szapulta Brüsszelt, kint viszont megengedőbb volt, a Fidesz képviselői pedig megszavazták azokat a jogszabályokat az Európai Parlamentben, ami ellen itthon nemzeti konzultációt és plakátkampányt indítanak...


MOCSKOS IDŐK, MOCSKOS HÉTKÖZNAPOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: ÁMON KATA
2017.05.07.A kezdetek óta látszik, hogy a Fidesz-KDNP kormány rendszerének központi eleme a nyilvános megalázás és kinyírás eszköze. Vagyis az olyan hatalmi eszközök alkalmazása, amelyeknek a célja az ember egzisztenciájának, gyakorlatilag az addigi életének tönkretétele. A nyilvános megalázás azért is hatékony módszer, mert egyből létrehozza az attól való félelem rendszerét. Évek óta nézzük, ez a rendszer hogyan aláz meg embereket, akiknek nincs hol lakniuk, akiknek nincs hol dolgozniuk, akik szegények, akik bármiben is nyilvánosan ellent mernek mondani a kormány kommunikációjának, és persze azokat is, akik csak rosszkor voltak rossz helyen, vagy ismertek olyanokat, akik rosszkor voltak rossz helyen.

Mindez az állami gépezet teljes, közvetlen ellenőrzés alá vonásával indult. A kinyírás a rendszer központi eleme lett, és utolért mindenkit, aki az államnak dolgozott, és valamiért az előző kormánnyal azonosították – akár azért, mert az előző kormány alatt kapta az állását, akár pusztán azért, mert ellenzéki pártok szimpatizánsának tartották. Különösen vidéken volt ez hatásos stratégia, ahol a kinyírás könnyebb volt és a lehetőségek szűkössége miatt nagyobb is volt a tétje. Rokonok arról meséltek családi összejöveteleken, hogy az emberek állami hivatalokban az egyszerű folyosói beszélgetésektől is félni kezdtek, mert a tény, hogy valaki szóba állt egy ellenzékiként azonosított munkatárssal, már gyanút kelthetett. Ahogy egyre jobban darálta be az állami gépezet és a központosítás az intézményeket (pl. a korábban önkormányzatok által irányított iskolákat, a korábban teljesen szabadon működő egyetemeket, az azóta megszűnt magánnyugdíj-pénztárakat stb.), úgy kerültek egyre többen a megalázástól, kinyírástól rettegők körébe – és azokéba, akikkel ez valóban meg is történt.


Akik elveszítették a munkájukat, akiket szándékosan jóval alacsonyabb állásba „küldtek”, akiket kényszernyugdíjaztak, akiket úgy ellehetetlenítettek, hogy esélyük sincs újra érdemi munkát kapni.
A hétköznapi kinyírások rendszere mellett a nyilvános megalázás rendszere is egyre teljesebbé vált: először az ellenzéki médiát sikerült összezsugorítani különböző adminisztratív lépésekkel, pl. az aránytalanul magas reklámadóval, a rádiófrekvenciák állami osztogatásával, és az ellenzéki média különböző üzleti körökön át történő kivásárlásával, majd kormánypártivá alakításával vagy megszüntetésével. Azután következett az állami propagandagépezet kiterjesztése a közmédián túl az állami támogatásból fenntartott, az állami kommunikáció kritikátlan sulykolásából élő internetes oldalak, lapok és „újságírói” kör kiépítésével. Itt nem pusztán mennyiségi kérdésről van szó, hanem egy olyan rendszer létrejöttéről, amelyben bárkiről és bármilyen társadalmi csoportról napok alatt a kormány által tudatosan kreált ellenségképet közvetíteni lehetett az országnak. Migránsok, Soros-bérencek, genderisták – a téma változó, a módszer ugyanaz: gúnyolódás, a tények elferdítése, alá nem támasztott érvek ismételgetése, vagyis puszta vádaskodás, a témák teljesen
 egyoldalú, az érintetteket teljesen ignoráló, sőt, emberszámba sem vevő bemutatása...

ITT OLVASHATÓ

NEM AZ EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSTŐL KELL TARTANUNK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.06....Orbán stratégiája nem túl bonyolult, és alighanem ugyanez már legalább öt éve.Jó neki a magországok erősebb integrálódása önállóan hagyott periférikus rendszerekkel, ahogy jó neki a nacionalizmusok erősödése és "a nemzetek Európája" is. A CEU-ügy ennek megfelelően a lényeget tekintve érdektelen számára, mert ha marad a CEU, ha nem, semmi súlya ennek az ügynek a lényegi stratégiája szempontjából -- egyedül annak volt valami jelentősége, hogy az egyetem védelme -- ha csak rövid ideig is -- nagy tömegeket mozgatott meg. A stratégia amúgy nyilván a saját hatalmon maradását szolgálja, ami viszont így is, úgy is, a civil szervezetekre, az ellenzéki pártokra és a demokrácia megmaradt intézményeire gyakorolt nyomás további erősödésével fog járni.

Amíg nem lesznek kint százezrek az utcákon szerte az országban folyamatosan, addig -- ebben a választási rendszerben -- marad az orbánizmus. Nem az EU-ból való kilépéstől kell tartanunk, hanem az EU-tagság belpolitikai normáinak teljes erodálódásától.


EZ ORBÁN MAGYARORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.06....Akkor rakjuk össze a kockákat. Amelyekből egyébként több száz oldalas szociológiai tanulmányra is futná, és talán még mindig maradna mondanivaló. Arról eddig is pontos képem volt, hogy mennyire lenézi az alattvalóit ez a súlyosan frusztrált ember. Ám ha van gyomorforgató, tapintatlan, lájkvadász görény megnyilvánulása ennek a zsírosra hízott, korrupt miniszterelnöknek (igen, van neki nem kevés), ha van megalázó, nézhetetlenül kellemetlen jelenet, amibe kívülállóként is beleborzong az ember, akkor ez az.

Nyilván nem azoknak kínos, akik összefércelték, akik bármit összefércelnek, hanem mindenki másnak, akiből a jóérzés még nem veszett ki nyomtalanul. Ez Magyarország három és fél percben. A nagyember unott pofával, látványosan leszarva Bözsi néni összkomfortos nyomorúságát (nem, nem egészen mélyszegénység ez), a propagandavideó kedvéért végigfeszengi azt a húsz percet, amiből utána össze lehet vagdosni egy hatásvadász, néphülyítő internetes tartalmat. Amin lehetőleg nem krákog, nem a zsebében matat, nem csapdos a nyelvével és nem piszkálja az orrát megvetően.

Közben látványosan megfeszül, hogy úgy tűnjön: érdekli az idős hölgy lelkesedése, és a négy éve eltett uborkája. Pedig. És még az eső is csepereg, fasznak kellett idejönni a világ végére – gondolja magában, miközben Bözsi néninek minden bizonnyal élete csúcspontja ez a fél óra...


KORMÁNYPÁRTI MORÁLDEFICIT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2017.05.07. 


...A felvételek körüli csatározást most elengedve, egy másik kérdéskör sokkal érdekesebb lehetne. A sajtó képviselőjére és a fórum szervezőire hagyva, hogy a képek és rángatások ügyét tisztázzák egymás között. Van egy pontja ugyanis a történetnek, ami nem kevésbé kérdéses. Ez pedig maga a fórum. A fórum, amelyen egyáltalán azért törhetett ki a malőr, mert a sajtó számára zártkörűnek titulálták. Ráadásul arról sincs hír, hogy a fórumot követően a szervezők, és résztvevők kötetlen sajtótájékoztatót szerveztek volna. Miközben a „fórum” maga ugyebár azt jelenti, hogy azon az emberek megjelennek és fórumot, közös pampogást tartanak. Azt, amikor az emberek megjelennek és meghallgatják az ügyeletes észosztó magányos szólamait, majd hazamennek, azt nem fórumnak, közgyűlésnek hívják, hanem beszédhallgatásnak. De ezt a szálat is hanyagolnám. Mert lehet, hogy ízlés kérdése, hogy ki mit tart a fórumokról. Az ugyanis még ennél is érdekesebb, hogy 444 tudósítása alapján „Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató azt mondta, 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat”, és ennek egyik állomása volt az ominózusan rángatós buli.

Márpedig egy rendezvény vagy nyilvános, és akkor a sajtó számára is megközelíthető kell, hogy legyen, vagy nem nyilvános. A „sajtó számára zártkörű” rendezvény nem nyilvános fórum. Akkor sem, ha a nemzeti konzultációról szól. Legfeljebb azt jelzi, hogy az adott Fidesz-szervezet szerint a nemzeti konzultációról szóló bárminemű megnyilatkozás meghallgatására csak az arra kijelölt élharcosok méltók. Azok, akiket nem zavar ha a nemzeti konzultáció keretében sorosoznak a díszleten. Azok, akik nem kérdeznek, mindig időben érkeznek, időben tapsolnak, és időben, a párt jelszavaival megerősötten, távoznak. Csak csendben, és halkan. Miközben az sem teljesen világos, hogy a sokak számára „Jóskaként” ismert, Budai Ciszterci Szent Imre, gimnáziumban tartott, kerületi rendezvény miért lehet bárki számára zártkörű. Egyáltalán. Nem egy esküvő, hanem egy kerületi fórum. Ráadásul egy olyan fórum, amin miniszterek, azaz közpénzből fizetett közszolgák is beszédet mondanak. Ők ugyanis a köz számára töltik be a tisztségüket. Mindenki számára. Azok számára is, akik nem értenek velük egyet. Ellenkező esetben ugyanis nem az adóforintokból, hanem a párt adakozásaiból legyenek kedvesek megélni. Addig azonban a közösség bármely tagját érintő megnyilatkozásaik nem lehetnek titkosak. Nem jogilag, hanem morálisan.

S az utóbbira nem mentség annak a megerősítése sem, hogy a kormány közelében a morál egy nem létező kategória.

DRÁGA FELEBARÁTOM, MISI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.07....Drága felebarátom, Misi! Ha eltekintek a gazdasági adatokkal kapcsolatos melldöngető hazugságaidtól (nem könnyű), amelyeket most nincs kedvem részletezni, valójában egyet kell értenem veled. Az utóbbi 30 évben még soha nem volt ekkora nagy kihívás magyarnak lenni. A szépséghibája ennek a történetnek az, hogy kormány még soha nem üldözte ennyire nyilvánvalóan az ellenségnek kikiáltott polgárait, civiljeit. Még soha nem hangzott el ennyire sok valótlan és alaptalan vád azokkal kapcsolatban (nem, nem rólatok van szó), akik nem asszisztálnak szótlanul a kormánypárt lánctalpas szabadrablásához.

Magyarországon, akárcsak a fenséges külhoni magyarok körében, vagy a diaszpórában, vagy ezek egymáshoz való viszonyában egy dekagramm összefogás nincs. A Fidesz hét éve azzal van elfoglalva, hogy háború legyen, hogy egymás ellen forduljanak a magyarok. Ez az ország nem ketté, huszonketté van szakítva a kormányprogrammá avanzsált uszításnak köszönhetően. A napi hergelésbe belegárgyult kormány teljesen elveszítette a realitásérzékét és már csak a saját híveivel kommunikál. Nem tegnap óta hivatalos csapásirány, hogy hazaáruló gyökér mindenki, aki nem a Fidesz szekerét tolja.

Azt értem, hogy nincs már vállalható figura, aki egy ilyen konferenciához adhatná a nevét, de merő szánalom, amikor már közepes tehetségű nemzetgazdasági miniszternek kell a nemzeti összetartozásról fantáziálnia, hátha neki még valaki elhiszi. Egy olyan eseményen, amit egy magyar közpénzből létrehozott alapítvány rendez és nem sajtónyilvános, ott nem kell újabb bizonyíték arra, hogy Magyarország barátai csak azok lehetnek, akik Orbán Viktorra szavaznak.

Misi kolléga, te szebb időket megélt gazdasági csoda! Neked is mondom, mint az összes többi idiótának: magyarnak lenni nem kiváltság, nem dicsőség, nem érdem, egyszerűen egy állapot. Ha ebben az országban még lesz valaha élet a NER-en kívül, ahol nem a kritikátlan strómanokkal és seggnyalókkal való összetartozás és együttharácsolás fogja jelenteni a nemzeti egységet, ahol a magyarok egy részének üldözését a magyarok másik fele nem tűri szó nélkül, akkor majd elmondhatjuk, hogy szerencsések vagyunk. Esetleg.

Addig bátorság csak és kizárólag ahhoz kell, hogy a következetlen hazudozásaitokat és népnyúzó szabadrablásotokat túléljük, és szembeszálljunk vele minden eszközzel, amit még nem csavartatok ki a kezünkből. Addig is leszarom, hogy mi soha nem leszünk barátok.


ORBÁN SÚLYOS AMNÉZIÁBAN SZENVED

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2017.05.07....Ugyancsak ezen a plakáton Simicska Lajos is látható, neki Vona Gábor a bábfigurája, fideszes mantra szerint a csicskája. Orbán G. Viktor ezek szerint elfelejtette volna, hogy Simicska egészen a G napig, negyed századon át a Fidesz zavaros pénzügyeit intéző, a párt mögötti háttérhatalmat megtestesítő oligarcha volt? Kihullott volna az agyából, hogy a volt szobatárs gyarapította – persze a sajátja mellett – a párt s akkori legfőbb barátja, Orbán G. Viktor vagyonát? Vagy csak ezzel is hülyének néz mindenkit?

Nagygécen aztán Orbán G. Viktor megint megfeledkezett a történelmi tényekről, azt válaszolva Bözsi néninek, hogy Gyurcsány tényleg elvette a 13. havi nyugdíjat. Miközben valójában a Bajnai kormány vette el, kényszerből és elvileg ideiglenesen, a világgazdasági válság miatt. Ám a Centrális Erőtér hét éven át – miközben az ország állítólag kurva jól teljesít – elfelejtette visszaadni. Ja, az is a feledés homályába vész, hogy a 13. havi nyugdíjat eredetileg a szocik vezették be és a Fidesz akkor ezt felelőtlen, szociális demagógiának, az idős szavazók megvásárlásának minősítette. Később pedig Orbánék megígérték a 13. havi nyugdíj visszaadását, sőt a 14. havi osztogatását is, persze erre sem emlékszik már senki.

Orbán G. Viktor ezek szerint semmiképpen nem alkalmas az ország lakosságát kiszolgáló szolgák (latin eredetű szóval: a miniszterek) vezetésére. Vagy azért, mert súlyos beteg, vagy azért, mert totál hülyének nézi a népet, amelyet pedig szolgálnia kellene.


TGM: PESTI SRÁCOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.05.07.A Momentum Mozgalom – a MoMo – sikerre van ítélve. Mélyen be van ágyazva a korszellembe.

Ezt már az égvilágon semmit se jelentő neve is mutatja. Könnyen megjegyezhető, a külföldi sajtónak se kell lefordítania: angolul ugyan a „momentum” szó egészen mást jelent, mint magyarul, ám ez tökéletesen mindegy, hiszen márkajelzés, mint a Príma vagy a Pull & Bear; a többi „fiatal párt” reklámneve – Jobbik, Párbeszéd, Együtt – se jelent sokat, de nem konnotál lendületet és jelenidejűséget, amit a MoMo marketingszemléletű alapítói sokkal ügyesebben eltaláltak. A terminus ugyanakkor kellően semleges, a reménybeli választó mindenféléket beleképzelhet, rávetíthet. Momentán.

Vannak még ilyesfajta pártok másutt is Kelet-Európában, a romániai USR kicsit jobbra áll magyarországi rokonától, a lengyelországi Razem jócskán balra: de az ottani politikai kultúra jellegének megfelelően politikailag explicitebbek, elkötelezettebbek, ám a nemzedéki vonások ott is erősek.

A politikában a generációs karakter nem új dolog: a Giovine Italia mozgalmat 1831-ben alapította Marseille-ben Giuseppe Mazzini; a Junges Deutschlandot, a Vormärz – az 1848-hoz vezető szabadelvű mozgalom – irodalmi megfelelőjét 1835-ben tiltotta be a német szövetségi gyűlés. (Az „ifjúság” képzete a német romantika óta a teremtő képzelet és a változás fogalmaival társult, ennek a gyökere persze „a gyermeki ártatlanság” keresztyén hipotézise. „Ifjúság”: új kezdet, újrakezdés, újdonság, haladás, fordulat.) De a magyarországi „megelőző ellenforradalom”, majd a fehérterror és a fajvédelem leghíresebb lapját (1913-1944) is Új Nemzedéknek nevezték (szerkesztője, Milotay István, történelmünk egyik legjelentősebb publicistája, Adolf Hitlertől kapta meg a Sasrendet később).

A legismertebb magyarországi nemzedéki párt a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) nevű politikai alakulat volt, amely – szemben a legendákkal – a legnagyobb lelkesedést és reménységet váltotta ki a rendszerváltás szélesebb liberális táborában, előbb a demokratikus ellenzékben (disszidencia, „másként gondolkodók”), majd az SZDSZ-ben. Ugyanezen az érzelmi alapon: a fiatalok velünk vannak, de majd jobban csinálják. Nagyon jól emlékszem arra az ötletre, hogy a két párt egyesüljön, és Orbán Viktor legyen a vezetője. Ez aztán elhalt, az egész magyarhoni szabadelvűséggel együtt.

De az ifjúság iránti politikai gyöngédség soha nem lanyhult. Ez mély és szilárd európai hagyomány, amely nem is pusztán politikai: a jövőbe vetett bizalom, reménykedés egyik szemléleti alapformája – alapító metafora. (A másik az „új világ” kapcsolódó metaforája, amelynek szintén újszövetségi az eredete: új ég, új föld, új Jeruzsálem.)

A megfiatalodott, megújhodott világ megjavult, boldogabb világot jelent az európai metaforológiában: használata a teológiától a reklámiparig egyetemes, mindig és mindenütt használható...