2021. október 4., hétfő

HA MOST NEM ZÁRKÓZUNK FEL A VILÁGHOZ DIGITALIZÁCIÓ TERÉN, VÉGZETESSÉ VÁLIK A LEMARADÁSUNK

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.10.04.


A magyar hálózati infrastruktúra fejlett, de a kis- és középvállalatok digitalizációja, a technológiák integráltsága és a digitális közigazgatás terén sereghajtók vagyunk. Ha felgyorsíthatjuk a digitalizáció folyamatát, a következő generáció nem versenyhátrányból indul, és biztosabb jövőképet adhatunk neki.


Digitalizáció. Az elmúlt években annyiszor, annyiféle kontextusban hallhattuk ezt a szót, hogy már nem is tudjuk, legfeljebb sejtjük az értelmét. Valami olyasmit ír körül, hogy a kertkapuba is wifit kell vezetni; hogy a falusi kisközért is Facebook-eventet szervez a leárazott konzerv kiárusítására; a digitális kompetencia meg nyilván az, hogy a közértes néninél nem készpénzzel fizetünk, hanem kétlépcsősen hitelesített Paypass-kártyával. A digitalizáció a szebb, gépesített jövő ígérete; a hiánya írástudatlanság, lemaradás, Mucsa.

Szerencsére vannak ennél konkrétabb definíciók is. A digitális fejlettség mérésére használt uniós index, a DESI (Digital Economy and Society Index) 2020-as jelentése alapján Magyarország – a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét tekintve – ma az uniós mezőny utolsó harmadába tartozik. A DESI 5 különböző dimenzióban vizsgálja a digitalizáció mértékét:...

FENYŐ D. GYÖRGY: KATASZTROFÁLIS ÁLLAPOT URALKODIK A MAGYARTANÍTÁSBAN, AMELY ARRA IS KOMOLY HATÁSSAL LEHET, MEGSZERETIK-E A FIATALOK AZ OLVASÁST

NÉPSZAVA
Szerző: CSEPREGY EVELYN
2021.10.04.


Homofób törvény, mint fölemelt ostor, a korábbiaknál is rosszabb tankönyvek, túlterhelt tanterv, bebetonozott érettségi. Ez jellemzi most a magyartanítást a Magyartanárok Egyesületének alelnöke szerint
.

Útikalauz a vershez című könyve huszonöt magyar írás elemzésén át visz közelebb a költészethez. Miért tartotta fontosnak, hogy szülessen egy ilyen kiadvány? 
Az irodalomban kevés az ismeretterjesztő mű, bizonytalan, hogy mi az irodalmi ismeretterjesztés. Míg a fizika vagy a kémia területén az ismeretterjesztésnek világos a létjogosultsága, mert élesen elválik, mi a tudomány és mi az ismeretterjesztés, addig az irodalomban ez kevéssé különül el. Irodalmi tényről ritkán lehet fényképet készíteni vagy érdekességeket mondani, és amiről lehet (egy eseményről vagy egy életrajzról), az periférikus az irodalom lényegéhez, a művekhez képest. Érdekelheti az olvasót, hogy milyen kocsin utazott Petőfi vagy hol élt Csokonai, de ahhoz képest, hogy ők költők voltak, ezek nem lényegesek. Ezért nehéz az irodalmi ismeretterjesztés, különösen az ifjúságnak szóló. 

A kötetben izgalmas választások vannak, például Várady Szabolcs merész limerikje, vagy Varró Dániel ha szívemen a félelem című, futballt és költészetet összekötő műve. Elsődleges szempont volt, hogy eltérjen az ismert költők, versek vonalától? 
A kötetben csak magyar versek szerepelnek, mert a lírában a nyelvnek kitüntetett szerepe van. Fontosnak tartottam, hogy kortárs versek is legyenek benne, és nem akartam leválasztani a kortársakat a klasszikusokról: nem úgy van, hogy voltak az unalmas régiek, és vannak az izgalmas kortársak, de nem is úgy, hogy voltak a régiek, akik még tudtak írni, és a kortársak, akiknek a munkája mulandó. Az irodalom és az egész kultúra egyetlen szerves folyamat, amelyben a régiek inspirálják a maiakat, a maiak újraértelmezik a régieket. Arra is igyekeztem figyelni, hogy a közelmúlt jelentős költői – Petri György, Orbán Ottó, Tandori Dezső, Fodor Ákos – szintén szerepeljenek benne, mert kiváló költők, de még nem kanonizálódtak úgy, mint Petőfi vagy Csokonai. Szempontom volt az is, hogy megmutassam, hányféle lehet a vers, hogy nem egyetlen költészeteszmény lehet érvényes, és hogy az irodalom végtelenül gazdag, sok mindenről és sokféleképpen szólhat...

„A JOBBIKOSOK NEM ÁRULÓK, CSAK JAKAB ÁLLT ÖSSZE DOBREVVEL” – EXKLUZÍV INTERJÚ MÁRKI-ZAY PÉTERREL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.10.04.


A héten eldől, hogy Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter lesz-e Dobrev Klára kihívója az előválasztás második fordulójában, az első forduló meglepetésembere viszont mindenképpen a harmadik helyet megcsípő Márki-Zay. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje akár hármas indulás esetén is esélyes lett volna második körben – ha ezt a lehetőséget össze nem töri Jakab Péter Jobbik-elnök, aki váratlanul Dobrev Klára mögé állt a hét végén. Márki-Zay a Válasz Online-nak elárulja: hiába hívta Jakabot, az egyszerűen nem vette fel neki a telefont. A Hódmezővásárhely polgármesteri székét is betöltő jelölt hétvégéjének minden perce ki volt számolva – lapunk szombat este tudott interjút készíteni vele, amikor lazításképpen biciklizni ment egy órára. Politikatörténeti pillanatfelvétel következik az előválasztási kampány legfeszültebb pillanataiból...

MA ÖSSZEÜLT A JOBBIK ELNÖKSÉGE, HOGY MEGVITASSA, KIT TÁMOGATNAK AZ ELŐVÁLASZTÁS MÁSODIK FORDULÓJÁBAN

FACEBOOK
Szerző: JAKAB PÉTER
2021.10.04.


Ma összeült a Jobbik elnöksége, hogy megvitassuk, kit támogatunk az előválasztás második fordulójában. A döntés megszületett: benneteket, választókat!

Továbbra is tartjuk magunkat az előválasztás és az összefogás szellemiségéhez: akit Ti megneveztek közös miniszterelnök-jelöltnek, azt fogjuk teljes mellszélességgel támogatni, a döntésetekben pedig nem kívánunk benneteket befolyásolni. Ne azért szavazzatok valakire, mert én azt mondom, hanem azért, mert őt tartjátok a legjobb, legfelkészültebb, legalázatosabb jelöltnek.

Egyben arra kérjük a miniszterelnök-jelölteket: ne egymással szemben határozzák meg magukat, ne a másikat támadják, mert azzal a másik szavazótáborát is támadják. Ne széthúzzanak, hanem őrizzék meg azt az összefogást, amit oly sokan építettünk az elmúlt években. A győzelemhez mindenkire szükség van, vigyázzunk hát egymásra. Ez a Jobbik elvárása, ez a választók elvárása.

ELLENZÉKI CHICKEN GAME: AZ UTOLSÓ PILLANATBAN MÁRKI-ZAY RÁNTANÁ FÉLRE A KORMÁNYT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.10.04.


Karácsony Gergely az Európa Hajón tartott kampánrendezvénye után Márki-Zay Péter is szervezett egy naggyűlést, ahol többek között Karácsonynak és a DK-szavazóknak is üzent. Az ellenzéki előválasztáson a 3. helyen végzett hódmezővásárhelyi polgármester kizártnak nevezte, hogy a második fordulóban három miniszterelnök-jelölt legyen, hogy semmiképp ne Dobrev Klára legyen a közös jelölt. Azt mondta, bár szerinte neki van nagyobb esélye a Fidesz ellen, ha Karácsony ezt nem látja be, ő fog visszalépni a budapesti főpolgármester javára.


Vasárnap, egy héttel az ellenzéki előválasztás második fordukója előtt a budapesti Fővám térre szervezett gyűlést a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ugyanezen a napon ez már a második hasonló rendezvény volt, délelőtt ugyanis Karácsony Gergely is tartott egy kampányeseményt az Európa Hajón...

NAGY TUDOMÁNYOS VIDEÓ - BIOKÉMIZIKA (BIOLÓGIA+KÉMIA+FIZIKA)

YOUTUBE
Szerző: Anzselika Habpatron
2021.09.24.Sziasztok! Kinek hogy megy a természettudomány, vagy másnéven a biokémizika?👩🏼‍🔬 Nekem a kémia a kedvencem. Az olyan mint a főzés, csak lehet, hogy ez a végén felrobban.👩🏼‍🍳💥 Meg az a jó benne, hogy azzal is beszélgethetsz róla, akivel nincs meg köztetek a kémia. Ha meg megvan az már biológia.💚 A fizika, az meg olyan, hogy így testekkel meg hatásokkal foglalkozik. De úgy, mint egy szappanopera. Ha mondjuk Huanita dühös és becsapja az ajtót, de ezen Mikhael felháborodik, akkor a fizika az ajtóról szólt.❤️🚪 Ezeket a tudományokat a legegyszerűbben kísérletekkel lehet elmagyarázni. A mai részben erre teszek egy kísérletet, illetve nem egyet.😊 Jó szórakozást! Anzselika

SCHMITT PÁL PLAGIZÁLT - NER100 #6

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.04.Schmitt Pál 2010-ben lett köztársasági elnök. 2012-ben derült ki, hogy a doktori disszertációjának 95 százaléka más munkák átvétele. A társadalmi nyomás hatására Schmitt még abban az évben lemondott.

EGY VÉGTELENÜL HÁLÁS NYUGDÍJAS LEVELE MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.10.04.


Mélyen Tisztelt Miniszterelnök úr! Azt hiszem, nemcsak a magam, de minden magyar nyugdíjas nevében beszélek, amikor nem rejtem véka alá a véleményem: szíven ütött az a gesztus, ahogyan méltóztatott bejelenteni a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, valamint azt, hogy harcolni tetszik azért, hogy jövő év elején, még a választás előtt, megkaphassuk a 13. havi nyugdíj teljes összegét. Ami azt illeti, én már most nagyon hálás vagyok. Magam és társaim nevében. Teljes szívemből, felállva, ütemesen.


Tudom, Ön sem fiatalember, megette már a kenyerünk javát. Én még emlékszem arra, amikor – a mostaninál sokkal fiatalabban – volt kedves azt mondani, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. De ne gondolja, hogy most ezért írok, és az egykori suttyóságukat akarom számon kérni Önökön. Épp ellenkezőleg: azt szeretném megkérdezni, van-e arra lehetőség, hogy hálám jeléül már most, októberben, a Fideszre szavazzak?

Mi, nyugdíjasok, ugyan nem vagyunk hülyék, hiába néznek bennünket annak, de a mi fejünk sem káptalan. És félő, hogy jövő év áprilisáig – várhatóan akkor lesz az országgyűlési választás – ez a mostani apró kis szívesség kimegy majd a fejünkből. Ezt pedig nem szeretnénk...

SÖTÉT ADATOK ÉRKEZNEK A MAGYAR ÖNGYILKOSSÁGOK ALAKULÁSÁRÓL

G7.HU
Szerzők: PÁLOS MÁTÉ, HAJDU MIKLÓS
2021.10.04.


Szeptember elején egy 16 éves vajai, május közepén egy 13 éves gávavencsellői fiú lett öngyilkos. A két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, egymástól alig 50 kilométerre lévő, körülbelül háromezres lélekszámú településen történt esettel hetekig foglalkozott az országos sajtó, a szülők kétségbeesett nyilatkozataiból szűkös jövőbeli életlehetőségek, az átlagnál intenzívebb belső érzelmi élet rajzolódott ki. A tragédiák a viták homlokterébe állították a bullying, a kortársi bántalmazás különböző formáit, és ezen keresztül a pszichológusi-pszichiátriai ellátórendszer hiányosságait.

Szintén szeptemberben közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az éves öngyilkossági adatokat: 2020-ban jelentősen többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben, ezzel évtizedek óta tartó csökkenő trend tört meg. A koronavírus-járvány és a karantén hosszú távú hatásáról, a társadalomban zajló folyamatokról a korcsoportos, területi, hónapra lebontott adatokból tudnak majd többet a szakemberek, de a különböző adatokat egymás mellé téve most is meglehetősen aggasztó kép rajzolódik ki...

BARTUS LÁSZLÓ: A 70 ÉVES IVÁNYI GÁBOR KÖNNYEI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.04.


Az Isten pedig sírni fog, egész testét rázza majd a sírás, hogy mindig hűséges, bölcs szolgája az ő képét és hasonlatosságát hordozta ebben a világban. Nemcsak külsőleg, hanem belsőleg. Akinek szeretete minden vétket elfedez. Iványi Gábor soha nem úgy tekintett senkire, ahogyan az emberek.


Meghatódni, elérzékenyülni sokszor láttam, sírni csak egyszer. Igazi férfisírás volt, amely reszkette, egész testét megrázta. Mélyről felszakadó sírás. Moldova György ült mellette, aki éppen anyagot gyűjtött a róla szóló könyvéhez. Beszélgettek, majd elragadta a sírás, amilyet még életemben nem láttam.

Iványi Gábornak sok oka lett volna az életben, hogy sírjon. Soha nem tette. Soha nem sírt azért, amiért mások sírnának. Sok igazságtalanság, bántalom, méltánytalanság érte, sok nehézségen ment át, és nem szűntek a megpróbáltatásai most sem, amikor 7o. születésnapját ünnepli. De ezek miatt soha nem sírt.

Iványi Gábor a próbákat mindig kiállta. Soha nem alkudott meg semmivel és senkivel. Soha nem adta meg magát. Iványi Gáborba mindenki bicskája beletörött. Orbáné is beletörött. Nem hátrált meg, nem adta fel, nem mondott le semmiről és senkiről. Nem is fog. Őt csak elpusztítani lehet, legyőzni soha.

Most sem ezek miatt sírt. Elmesélt egy történetet. Volt egy kutyája. Okos és bölcs eb, aki mindig tartotta magát, megőrizte a méltóságát. Nem volt hízelkedő típus, nem dörgölőzött senkihez. Megöregedett, már sokat szenvedett, nem volt más megoldás, el kellett altatni.

Iványi Gábor megrendült szívvel, kedves és öreg jóbarátját betette az autóba. A kutyán látszott, hogy tudja, hova mennek, és ez az utolsó útja. A fájdalomtól eltorzult tekintetéből is sugárzott a hála, hogy vége lesz a szenvedéseinek.

Iványi Gábor sok embert eltemetett, mint lelkész, hozzászokott az elmúlás tényéhez és gondolatához. De ez a mozdulat, ahogy szeretett kutyáját, kedves jó barátját a kocsiba tette, mélyen megrázta. Ahogy ment az úton, felidéződtek a közös emlékek. Valahogy kapcsolatba akart kerülni a kutyával, amely nézte.

Hátranyúlt egyik kezével, hogy megsimogassa, megérintse, hogy az érintésen keresztül kifejezze, amit érez. Hogy mennyire hálás, mennyire köszöni, és mennyire együttérez vele. Az öreg bölcs barát soha nem nyalta meg senki kezét. Az övét sem. Most előre hajolt a halálos beteg kutya, s először megnyalta a kezét.

Ekkor zokogott fel Iványi Gábor, amikor ezt mesélte. Szívből, egyre inkább rángatta a sírás, és csak sírt, sírt, vigasztalhatatlanul, egész élete minden fájdalma, keserűsége, szívének minden szeretete benne volt ebben a sírásban. Majd megszólalt.

“Ha eljön az idő – mondta -, akkor majd én is megnyalom az Isten kezét.” S ekkor újra felszakadt belőle a sírás. Olyannak látta magát, mint saját kutyáját, aki soha nem nyalogatta senki kezét. Még az Isten kezét sem. De amikor majd ő is így lesz, mint egykori barátja, akkor majd megnyalja az Isten kezét.

Hálát ad minden jóért, megadja magát neki, megnyugszik, hogy soha többé nem kell senkivel harcolni. Iványi Gábor megnyalja az Isten kezét. Odasimul a gazdájához, öreg barátjához hasonlóan, aki az utolsó útján kifejezte a szeretetét, amit mindig is érzett.

Iványi Gábor csak nehezen nyugodott meg. Látszott, hogy valami nagyon mélyről szakadt fel benne. Az Isten, aki méltóvá és alkalmassá tette a sok szenvedésre, elviselhetetlen terhek viselésére, aki megverte az emberek és az igazság szeretetével, ami küzdelmessé tette egész életét a gonosz világban, kinyújtja majd felé a kezét, és ő életében először megnyalja. Az első kéz lesz, amit Iványi Gábor megnyal.

Az Isten pedig sírni fog, egész testét rázza majd a sírás, hogy mindig hűséges, bölcs szolgája az ő képét és hasonlatosságát hordozta ebben a világban. Nemcsak külsőleg, hanem belsőleg. Akinek szeretete minden vétket elfedez. Iványi Gábor soha nem úgy tekintett senkire, ahogyan az emberek.

Ahogyan ő vezet egy intézményt, úgy nem lehet intézményt vezetni. Iványi Gábor mindent eltűr, elnéz és megbocsát. Be lehet csapni, amit ő észrevesz, de nem torolja meg, nem bünteti meg, hanem engedi, hogy hétszer is becsapják. S ő még mindig jó marad.

Erre a lelkületre, szellemiségre, krisztusi természetre épült az Oltalom Alapítvány. Ez tartotta meg, ez az, ami élteti, annak ellenére, hogy egy válságmenedzser az egészet halálra ítélné. De Iványi Gábor nem. Őt a racionalizáció, a gazdasági konszolidáció soha nem érintette meg, mert soha nem mondott le senkiről.

Ha így lehet, akkor legyen. Ha így nem lehet, akkor ne legyen. De van, mert ő elviszi a hátán. Az Oltalom Alapítvány is kezd hasonlítani az öreg és bölcs kutyára, de Iványi Gábor kitart, semmiből nem enged. Ha nem lesz tető, akkor az utcán, ha nem lesz szék, akkor a földön ülve. Nagy távlatok vannak még előtte.

Ilyen az Isten is. Milyen bajban lennénk, ha nem ilyen lenne. Iványi Gábor soha nem hibáztatott senkit azért, amiért hajléktalan, elesett, rászoruló, alkoholista vagy drogos lett. Soha nem ítélt meg senkit. Nem vak, ő is látja, de ő az embert és a méltóságát, a szenvedését és a kiszolgáltatottságát veszi észre.

Iványi Gábornál mindig van mentség. Nem tud más lenni. És most már nem is akar. Nem érdekli más, csak az, hogy amikor őt beteszik az autóba, az Isten kinyújtsa felé a kezét, és ő megnyalhassa. Nem lehet megszámlálni a sok embert, akit megmentett, akinek enni, inni adott, akit befogadott, akit megvédett.

Megszámlálhatatlan azok száma, akikhez Isten szeretetével fordult, és embernek érezhették magukat, amikor már elveszítették minden emberi méltóságukat. Iványi Gábor emléktáblát készít a névtelenül elhunyt és senki által nem keresett hajléktalanoknak. Róluk is maradjon emlék itt a földön. Emberek.

Amíg Iványi Gábor köztünk van, láthatjuk az Isten jóságát, irántunk való szeretetét és természetét. Ma 7o éves az ember, aki leginkább hasonlít Krisztusra. Ő a legszegényebb, holott a leggazdagabb, ő hordozza a legnagyobb terheket, holott más hordozza helyette. Ő a legüldözöttebb, de nincs benne semmi félelem...

FLECK ZOLTÁN

TV13
Szerző: TV13
2021.09.30.A US NEWS AND WORLD REPORT minden évben felméri, hogy melyek a legjobb, legélhetőbb országok a világon. Ezt a rangsort most Kanada vezeti, Magyarország a 48. Megelőz minket Oroszország, Mexikó, Vietnám, Egyiptom, de még Törökország is. Kenya csak 5 hellyel áll mögöttünk. Sokak szerint ennek egyik oka, az alaptörvény. Kedvenc történelmi példám a Szovjetunió 1936-os alkotmánya, aminek szerkesztését maga Sztálin vezette, és szerte a világon úgy ünnepelték, mint a jog diadalát. Tele volt tömve mindenféle jogokkal, még vallásszabadság és sajtószabadság, gyülekezési szabadság is volt benne. Aztán mi lett belőle? Megnézhette magát, aki erre hivatkozva mondjuk tüntetést szervezett… Fleck Zoltán politológussal erről váltunk szót a MAGÁNBESZÉLGETÉSBEN.

ORBÁN SZERINT BRÜSSZEL HÁTBA SZÚRTA ŐT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.10.04.


Amerikában csodálkoznak, hogy az Európai Unió legalább bünteti a magyar kormányt az antidemokratikus intézkedések miatt, míg az amerikai konzervatívok dicsérik és piedesztálra emelik. Pence ráadásul Budapestről üzente az amerikai alkotmánybíróságnak, hogy reméli, az abortuszt tiltó törvényeknek zöld utat ad, aminek egyre több szövetségi államban szereznek érvényt, és ami ellen óriási tüntetés volt Washingtonban a hétvégén. Orbán védi az orosz, a kínai és az amerikai érdekeket is, csak valahogy az EU-val mindig baja. 

Uniós érdekekkel megy szembe a brüsszeli elit, amikor ellenzi a magyar kormány orosz és kínai kapcsolatait – ismertette az orosz TASZSZ hírügynökség Orbánnak a cseh Parlamentni Listy portálnak adott interjúját. A magyar kormányfő szerint hibázik az Unió, amikor szemellenzős politikát folytat irányukba, illetve amerikai szemmel akarja látni és megítélni a világot. Ezzel elveszti keleti piacait.

Csak azért, mert az Egyesült Államok a legnagyobb riválisának Kínát tartja, Európa nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki az óriási piaci lehetőségeket Kínával való kereskedelemben. Orbán szerint Európának stratégiai szempontból szuverénnek kellene lennie, amihez saját katonai erővel kellene rendelkeznie és saját kereskedelmi politikával – összegezi a TASZSZ az interjút, amelyben Orbán kioktatja Brüsszelt.

A TASZSZ egy másik tudósításban foglalta össze a magyar kormányfő legfrissebb migrációs álláspontját. Orbán úgy fogalmazott, hogy Brüsszel hátba szúrta őt, pedig neki köszönheti, hogy a menekülthullámmal szemben biztosította Európa biztonságát. Leszögezte, nem változik menekültpolitikája a jövőben sem, nem enged be illegális menekülteket Magyarországra.

Az amerikaiak saját jogon döntöttek úgy, hogy kivonulnak Afganisztánból, és a következményeket nekünk kell állni. Elindult a menekülthullám és hamarosan itt lesz a határainknál is. Itt ismét úgy fogalmazott, Brüsszel a saját elitjének a foglya lett. Novemberben elfogadhatja mégis az Európai Bizottság a magyar és a lengyel Covid-féle felzárkózási programjának költségvetését, de újabb feltételeket szabhat – írja hétvégi cikkében a Reuters uniós forrásra hivatkozva.

19 ország már kapja a forrásokat hónapok óta, miközben a magyar 2600 milliárd forintnyi és a lengyelek háromszor ennyi összege továbbra is várat magára. Az év végén illetve 2022 elején várható az Európai Bíróság döntése a magyar és a lengyel kormány által benyújtott keresetéről, amelyben a jogállami mechanizmus értelmezési keretét követelték még márciusban, noha annak hatálya már januárban életbe lépett.

Az Európai Bizottság azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a bírósági döntést megvárja, mielőtt szankcionálná a renitens országokat. Azonban az Európai Parlament ennél sokkal gyorsabb intézkedést követel, és jelek szerint hajlik erre a bizottság is, akár az elkövetkező hetekben. Márpedig a jövő évi választásokra készülve a magyar kormánynak, de a lengyelnek is szüksége van az egyre jobban apadó büdzsé feltöltésére.

A Huffington Post ezúttal Trump volt alelnökét, a demográfiai világcsúcsra hazánkba érkezett Mike Pence-t veszi tolla hegyére, mert ez is annak a jele, hogy a republikánus párt az autoriter Orbán illiberalizmusát tekinti egyre inkább modellértékűnek, követendő példának. Pence ráadásul Budapestről üzente az amerikai alkotmánybíróságnak, hogy reméli, az abortuszt tiltó törvényeknek zöld utat ad, aminek egyre több szövetségi államban szereznek érvényt, és ami ellen óriási tüntetés volt Washingtonban a hétvégén.

A cikk megjegyzi, az Európai unió legalább bünteti a magyar kormányt az antidemokratikus intézkedések miatt, az amerikai konzervatívok ezzel szemben dicsérik és piedesztálra emelik.

Ugyan még az Északi Áramlat 2 nem lépett működésbe, a Kreml viszont máris szorít Európán és engergiafegyverét bevetve támadás alá vette Európát – írja az amerikai Atlantic Council folyóirat legfrissebb elemzésében. A gáz ára azóta is rekordokat dönt, az elmúlt 1 évben 600%-kal emelkedett.

A jelenséget az elemzés a 70-es években végbement amerikai olajár-robbanáshoz hasonlítja, amit – ahogy akkor – most is politikai érdekek mozgatják a gáz árát. Hiába kötött Ukrajna 2019-ben 5 évre szóló szerződést a Gazprommal megállapodva előzetesen a gázmennyiségről, az utóbbi időben Moszkva rendre megakadályozza Kijev gázaukcióit. És minden egyes lépésnél emelik az árakat is.

A Kreml ugyanakkor azt ígéri, hogy az Északi Áramlat 2 –vel fogják kiegyensúlyozni az árakat. Mi ez, ha nem Európa zsarolása? – teszi fel a kérdést a szerző, aki nem más az amerikai folyóiratban, mint az ukrán gáztranzit üzemeltetőjének vezérigazgatója Szergej Makogon. Aki állítja, hogy az Európai Unió erőssége a jogállamiság megkövetelése, és a gázpiacok működésében is – értve ezen minden uniós gázvezetéseket – Brüsszelnek követelnie kell az egységes jogszabályozást.

Amiben Ukrajna eddig is a jövőben is partner lesz. Európa védelmi politikájának része kell legyen a gázármanipuláció felszámolása. A cikk ezzel a jogállamiság újabb aspektusát felvetve az Unión belüli konfliktusok további kiéleződésére figyelmeztet.

ITT HALLGATHATÓ MEG

BETETT A KORMÁNY AZ ÖNGONDOSKODÁSNAK AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSSEL - NEM LESZ MIBŐL ÉLNI A KEDVEZMÉNYEKKEL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.10.04.


Megcsappanhat az év végi befizetési hajrá az önkéntes nyugdíjpénztárakba és a nyugdíjbiztosításokra. A kormány által meghirdetett adó-visszatérítéssel ugyanis a gyerekesek döntő többségének nem marad befizetett személyi jövedelemadója, így nem lesz miből visszaigényelni a kedvezményt.Retteghet a kormánypárt a jövő évi választások elvesztésétől, hiszen soha nem látott pénzszórásba kezdett a nyugdíjasoknak belengetett teljes 13. havi nyugdíjjal és a 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal, valamint a gyerekeseknek járó 600 milliárd forintnyi adó-visszatérítéssel.

Az adó-visszatérítés feltételei már megjelentek, és korábban mi is számoltunk, hogy kinek mennyi pénz jár vissza. A fejenként legfeljebb 809 ezer forint a gyerekeseknek járó családi adókedvezmény érvényesítése után megmaradó adóból érvényesíthető. A mediánbér azonban mindössze bruttó 335 ezer (ennek éves adója 605 ezer forint) forint volt júniusban, ami azt az összeget jelenti, ami körül a legtöbb fizetés szóródik. Vagyis a döntő többség személyi jövedelemadója a maximumnál jóval kevesebb, a családi adókedvezmény után (ennek mértékéről itt írtunk) pedig a gyerekszámtól függően maradhat még adó, amit februárban visszakap. Az „átlagmagyarnak” tehát a végén nem marad befizetet szja-ja 2021-re...

EGY A HÁROMSZÁZBÓL – CSENDBEN TÍZMILLIÁRDOKAT KÖLTENEK A GETTÓFALVAK FELEMELÉSÉRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.09.29.


Váratlan felfedezést tettünk: Magyarországnak van egy huszadik vidéki megyéje is – amely ráadásul folyton növekszik. Jelenleg csak kicsit népesebb Komárom-Esztergom megyénél, de kétszer annyi gyerek születik ott, mint Tatabánya környékén. Minden negyedik lakás komfort nélküli, minden negyedik ember munkanélküli, és minden nyolcadik sosem fejezte be az általános iskolát. A legtöbb ott élő cigány. Amikor pedig az odalátogatók megkérdezték az iskolában a gyerekektől, mik akarnak lenni, ha nagyok lesznek, a válasz az volt: prostituált. Valójában persze nincs huszadik vidéki megye, de az ország 300 legszegényebb falvának lakossága összeadva éppen egy megyényi embert adna ki. E gettófalvakban két éve példátlan program folyik: nyomortalanítás sok milliárd forintból. Kevesen hallottak róla, pedig ez a valaha volt legbőkezűbb szociális program. Csak éppen nincs a kirakatban. Nem viselné el a közvélemény. Figyelem, kapaszkodjanak, különleges útra indulunk...

MOST DÖBBENNEK RÁ AZ ISKOLÁKBAN, MI MINDENT NEM TANULTAK MEG A GYEREKEK AZ ONLINE OKTATÁSBAN

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.10.04.


A magyar oktatási rendszer egyik sarokköve, hogy a diák azért dolgozik, hogy elkerülje a büntetést, ez egyáltalán nem érvényesült a pandémia idején. A magyar szülők, ha tehetik, képességgé transzformálják a pénzüket, a közoktatásban uralkodó egyenlőtlenség a koronavírus-járványban tovább növekedett – hangzott el a CEU Határtalan tudás idei első beszélgetésén.


Az elit kiszállt, és a magántanulást választotta, a diákok 20-28 százaléka, vagyis a legalacsonyabb jövedelmű családok gyermekei egész egyszerűen eltűntek a rendszerből, a diákok és tanárok zöme pedig olyan helyzettel találta szembe magát, mint amikor a diák érettségi után egy augusztusi délutánon összefut a fürdőgatyát viselő egykori tanárával a strandon. Hirtelen senki nem tudta, hogyan viselkedjen, a gyerek pedig először látta meg a tanár mögött a sebezhető embert. Ez a három törés érte a koronavírus-járvány alatt az iskolarendszert, amelyet – ahogy szinte mindenhol, úgy Magyarországon is – valójában a tankötelezettség tart össze. Ez volt az esszenciája Setényi János oktatáskutató előadásának, amelyet a CEU péntek esti rendezvénye, a Határtalan tudás idei első, offline beszélgetésén tartott meg.

Mellette Kende Ágnes szociológus és oktatáskutató, a CEU oktatója, a Qubit szerzője beszélt arról, hogy a magyar oktatási rendszer mennyire nem tudja kompenzálni a gyerekek társadalmi helyzetből adódó különbségeket. Példaként hozta fel, hogy ha valaki a társadalom felső rétegébe tartozik, akkor 42,5 százalékkal kevesebb a valószínűsége, hogy rosszul fog teljesíteni matematikából. A két oktatáskutató mellett Kiss László, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan élte meg a távoktatást, és milyennek látja az oktatás jövőjét...

DEBRECENBE MEGÉRKEZETT A MIKULÁS, MÁR MOST 28 MILLIÁRDOT KAPNAK A KORMÁNYTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.10.04.


Miközben a kormány egyelőre január elsejéig meghosszabbítja a veszélyhelyzet fenntartását és az ezzel járó megszorításokat, Debrecenbe már megérkezett a Mikulás. Bármi is lesz a tavaszi választások eredménye, Kósa Lajos városa már borítékolhatja az összeget.


Karácsony Gergely már tavaly májusban figyelmeztetett, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat a költségvetési megszorító javaslatával.

Amint akkor fogalmazott, a kormány elveszi a gazdasági válsággal szembeni védekező képességét azoknak a településeknek, amelyek „a legközelebb vannak az emberekhez”. Már 2020. májusi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mintegy 43 milliárdot vont el a kormány az önkormányzatoktól szolidaritási hozzájárulás címén. Ehhez járult az egy hónappal azelőtt bejelentett gépjárműadó elvonása, ami további 35 milliárdos kiesést jelentett az érintett önkormányzatoknak...


ROGÁN ANTAL ÉS MÉSZÁROS LŐRINC BIZALMASAINAK TITKOS KÜLFÖLDI ÜZLETEIRE IS FÉNY DERÜL A LEGÚJABB OFFSHORE-KISZIVÁRGÁSBAN

TELEX
Szerző: DIREKT36
2021.10.03.Éjszakába nyúlt egy parlamenti ülésnap 2016 május végén: az offshore cégek elleni fellépésről vitáztak a magyar képviselők.

Az apropót a nem sokkal korábban kiszivárgott Panama-iratok adták, amelyek addig soha nem látott részletességgel tárták fel, hogyan rejtik el vagyonukat különböző egzotikus országokban a világ vezető politikusai, nagyvállalkozók, hírességek és bűnözők.

A kormány képviselői különösen kemény szavakat használtak, és igyekeztek úgy beállítani, mintha a probléma csak a baloldali ellenzéket érintené. „Amikor 2010-ben a jelenlegi kormány hivatalba lépett, virágzott az offshore biznisz Magyarországon. (...) Az ellenzékre eddig sem számíthattunk és nem számíthatunk az offshore elleni küzdelemben. Ez azért van így, mert az ellenzék mind a mai napig tele van offshore-ügyekkel” – mondta a vitaindító beszédében Dömötör Csaba, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik államtitkára.

Míg Dömötör a kormány offshore-ellenes intézkedéseit taglalta, nyolcezer kilométerrel távolabb, a Brit-Virgin-Szigeteken egy offshore szolgáltatásokra szakosodott cég épp az utolsó simításokat végezte egy befolyásos kormányközeli ügyvéd, Kertész Balázs karibi cégvásárlásával kapcsolatban.

A Rogán Antal jobbkezeként elhíresült Kertész Balázs 2016. május 9-én vásárolta meg a Nanga Group Ltd. összes részvényét (amelyeket az iratok szerint 50 ezer dolláros, vagyis akkori árfolyamon 13,85 millió forintos értéken tartottak nyilván), és ekkor nevezték ki a cég egyedüli igazgatójának is. A brit-Virgin-szigeteki offshore szolgáltató cég májusban végezte el az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, majd június 2-án postázta Kertésznek az ezekről szóló 821 dolláros (230 ezer forintos) számlát. A cím Kertész akkori, a Parlamenthez közeli Aulich utcában található irodája volt, ahol korábban Rogán Antal és Habony Árpád is rendszeresen találkozott Kertésszel...AZ EMBEREK AKKOR KEDVELIK MEG A DEMOKRÁCIÁT, HA JÓL IS JÁRNAK VELE

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.10.03.


Globális léptékben a demokrácia visszaszorulóban van az elmúlt 15 évben a Freedom House, egy amerikai központú nonprofit civil szervezet jelentései alapján. Magyarország 1990-ben még „szabad” országnak számított a szervezet besorolása szerint, tavaly viszont már csak a „részlegesen szabad” országok közé tartozott. De például az Egyesült Államokban is romlott a demokrácia állapota 2020-ban a szervezet idén közzétett értékelése alapján.

Az a gondolat, hogy a demokrácia fennmaradásához a demokrácia védelmére van szükség, legalább olyan idős, mint maga a demokrácia. Az ilyesfajta törekvések – retorikai szinten legalábbis – mostanában is aktuálisak. Az amerikai elnök, Joe Biden nemrég például az infrastrukturális és költségvetési reformjai kapcsán azt mondta:

"Be kell bizonyítanunk, hogy a demokráciánk még mindig működik. Hogy a kormány képes eredményeket elérni az emberek javát szolgálva. Az első 100 együtt töltött napban azért dolgoztunk, hogy visszaállítsuk az emberek hitét abban, hogy a demokrácia a javukat szolgálja."

Egy friss, több mint 110 országra kiterjedő kutatás azt bizonyította be, hogy ez nemcsak egy filozófiai tétel, hanem az adatok is alátámasztják ezt az összefüggést. Daron Acemoglu, az amerikai MIT kutatójának és szerzőtársainak tanulmányából az derül ki, hogy azok az emberek, akik hosszabb ideig élnek működő demokráciákban, jobban támogatják a demokratikus intézményeket. Ilyen értelemben a sikeres demokráciák kitermelik a saját támogatottságukat – azonban nagyon fontos kitétel, hogy sikeresnek kell lenniük.

Ez alatt a gazdasági növekedés, a béke, a politikai stabilitás és az alapvető közjavak biztosítását kell érteni.

A kutatók szerint a jelenséget többféleképpen is tesztelték, és minden esetben erős statisztikai összefüggéseket kaptak. Például összevetették a hasonló korcsoportba tartozó, de más országban élő és a demokráciát eltérő mértékben megtapasztaló emberek véleményeit, és az ugyanabban az országban élő, de más korcsoportba tartozó emberekét, illetve ugyanazokét a korcsoportokét eltérő időszakokban...

AZ EGYSZERŰ TÖBBSÉGŰ KORMÁNY JOGI MOZGÁSTERE

NÉPSZAVA
Szerző: SZURDAY KINGA
2021.10.03.


Az elmúlt időszakban az alkotmány- és közjogi gondolkodás középpontjába került a 2022. évi választást követő alkotmányossági helyzetről való gondolkodás. Ennek előzménye Vörös Imre „Államcsínytevők?” című 2012-es elemzése, ez azonban akkor nem kapott kellő figyelmet sem a szakmában, sem a médiában. A témára való odafigyelést szintén Vörös Imrének, a Civil Bázis csoport felkérésére 2021. március 13-án tartott előadása, illetve az ez alapján kiadott állásfoglalás gyorsította fel. Ezt követően több szerző foglalkozott a kérdéskörrel, pl. Bárándy Péter, Lengyel László, Vörös Imre, Fleck Zoltán „Demokráciát és jogállamiságot!, vagy Fleck Zoltán „Demokráciát!” című cikke. 

Azonban többen kételyeiket fejezték ki a javaslat, főleg időbeli megvalósíthatósága, illetve alkotmányossága tekintetében. E körben említést és némi reagálást igényelnek egyebek között Kis János „Az önkény alkotmányáról: Ha győz az ellenzék”; Arató András és Halmai Gábor „A magyar név megint szép lesz? Egy új alkotmány kidolgozásának lehetséges stratégiája” és Rózsa Péter György – Szentpéteri Nagy Richard „Az alkotmányozás útjai - Kiutak az Alaptörvényből” című írásai. E cikkek többnyire alkotmányelméleti, illetve társadalompolitikai megközelítésből foglalkoznak a témával. Én azonban – lévén nem elméleti, hanem gyakorlati közjogász – az egyes javaslatokat illető aggályokat egyrészt tételes jogi vonatkozásuk, másrészt a megvalósítás időbeli és technikai módja és azok következménye szempontjából szeretném elsősorban bemutatni, bár nem lehet elmenni bizonyos elméleti szempontok mellett sem...

A BEÉPÜLÉS DILEMMÁI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.10.03.


Furcsa kérdést tettek fel nekem a múlt héten, amin azóta is töröm a fejem. Megnézve az Igazgyöngy munkáját valaki azt kérdezte tőlem: és miért nem veszik át ezt állami szinten? Mi ennek az akadálya? Egyáltalán tudják? És kértem már tőlük?

Nos, ez azért nem egyszerű. Nyilván tudják, hiszen a határaimat azért már többször is meghúzták, és elég sok konfliktusos helyzetbe kerültünk az utóbbi években a nyilvánosság elé tárt problémafelvállalás miatt. Persze sosem volt egyszerű ezt az ügyet képviselni, egyetlen kormány alatt sem, támogatott sosem volt ez a munka, de tűrt igen, most azonban vigyázni kell ezzel is. Hogy nehogy jöjjön a harmadik “t”. A tiltott kategória fenyegető léte minket is, mint a legtöbb szegénység ellen küzdő szervezetet egy újabb “t” betűs kategóriába kényszerít, ez pedig a túlélésé. Leginkább a gyerekek és családok iránt érzett felelősség miatt, akik számítanak ránk, bíznak bennünk, akikkel elkezdtünk egy másfajta életstratégiát felépíteni. És ami eredményes csak hosszú távon lehet. No meg az ügy miatt is. Amit nem engedhetünk tovább a szőnyeg alá söpörni, amire megoldást kell találni végre, hogy a társadalmi leszakadás mérséklődhessen.

Hogy kértem-e? Nem, soha… és szerintem nem is ez az útja. Vagy igen? Akkor inkább azt mondom, ez nem az én utam. A hosszú évek során végzett munkában sosem volt részemről nyomulás, kérés, egyetlen területen sem. Emlékszem, még a bankcsőd idején, mikor a sajtó már tele volt azzal, hogy a mi takarékszövetkezeti számlavezetésünk miatt hogyan tűnt el egy pillanat alatt minden pénzünk, “nagyon magas” szintről jött egy telefon: “Minek magának ez a “médiasztárság”? Miért nem hozzám fordul, ha bajban van?”- kérdezte az illető. De nekem ez nem megy…nekem sosem voltak ilyen dolgaim, azt hiszem, nem is vagyok alkalmas az effélére, kínszenvedés nekem minden, amit nem lehetett a nyilvánosság előtt is felvállalni. Csak akkor teszem ezt, ha pontosan tudom, még nagyobb baj lehet belőle, ha elmondom, és ezeken is annyit moralizálok… Nem akarok titkos megbeszéléseket, háttéralkukat, amiben függőségbe kerülhetek, és amiben később olyan dolgokat kell megtennem, ami ellentétes az értékrendemmel. Egyszerűen az átlátható és tiszta működés híve vagyok, még akkor is, ha most nem ez az elfogadott “norma”.

Azt azért látom, másnál, hogy ha megvannak ezek a “közvetlen” kapcsolatok, akkor ott működik a dolog, akkor is, ha szakmailag megkérdőjelezhető. Hiszen látok érthetetlen dolgokat így támogatni, a rendszer részévé tenni, ami csupán azon alapul, hogy ki, mennyire rendelkezik efféle kapcsolatokkal.

És van még egy dolog. Amin szintén el kell gondolkozni. Hogy milyen történetek vannak a rendszerszintűvé tett, alapjaiban egyébként jó elgondolások mögött? Mondjuk, hogy csak a Nemzeti Alaptanterv, vagy a pedagógus életpályamodell témáját hozzam elő. Miért lesz más belőle, mint ahogy azt az első kidolgozók megálmodták? Miért formálódik át a rendszerben, és nem abba az irányba, mint ahogy azt az alapgondolatot felvetők remélték?

Szerintem valahol itt csúsznak el a dolgok, a rendszerszintűvé tételen. No meg, van itt még valami. Ha egy program beépül, tegyük fel, még működik is, kormányváltáskor megy minden a kukába, az újratervezések sajátja nálunk, hogy szakítani kell az előzővel. Hogy erre is mondjak egy példát, ott volt a kompetencia alapú oktatás, tele olyan zseniális elemekkel, amelyektől végre várhattunk volna valami tényleges pedagógiai paradigmaváltást. Voltak már ebben modellintézmények, tananyagok, módszertani tudásmegosztási rendszer, ám ennek ma nyoma sincs. Hiszen az utána következő kormány más hangsúlyokat képzelt az oktatásról, így ez is feledésbe merült. Vagy, az előzőben különféle programokkal küzdöttek a szegregált oktatás ellen, váltáskor viszont az oktatási szegregáció szabad utat kapott.

Talán itt a baj. A folyamatos újratervezésben. Abban, hogy attól függ a szakmai megítélése az adott programnak, hogy melyik kormány vezette be. Vagyis, melyik párthoz kötődő kormány. Az átpolitizálódás az oka, amiben mára a szakmai szempontokat kiszorította a hatalom mindenekfelettisége. Az, hogy akik döntenek, ők a saját megtapasztalásaik, értékrendjük szerint szervezik a rendszer működését, bár esetenként számítanak ugyan szakemberekre, ám ezeket nem a szakmaiság szerint kategorizálják, hanem a szerint, hogy velük vannak-e vagy ellenük. Azokat hívják partnernek a szakmából, akik nem kérdőjelezik meg az ő személyes álláspontjukat valamiről. Akik pedig ellentmondanak, nos, ők a “nem mértékadó szakmai körök” kategóriájába kerülnek. Először. Később pedig a másik oldalhoz sorolódnak, és ellenséggé válnak számukra. Minél inkább jelzik az egyet nem értésüket, annál inkább.

Nem egyszer tapasztaltam meg, hogy pl. a felzárkózásról alkotott vélemény, majd intézkedések abból az indoklásból fakadtak, hogy pl. valaki, aki most döntési helyzetben van, gyerekkorában kis faluban élt, vagy pályakezdőként egy rövid időszakot olyan iskolában, vagy más munkahelyen töltött, ahol kapcsolatba került a generációs szegénységben élő társadalmi csoporttal. Ez, a hatalommal átitatott érzéssel, ami sajnos az önreflexiót kizárja, ezen alapulva építi fel a problémamegoldást. A saját elgondolása szerint. Hiszen ő tudja. És az általa megszólított szakértők pedig elsősorban neki akarnak megfelelni, ők buzgón bólogatnak…igen. Ő tudja, ő érti. És asszisztálnak egy olyan képhez, ami már rég nincs meg. Mert a valóság már rég más. A probléma társadalmi beágyazottsága nagyon gyorsan változik. A lelkiismeretüket pedig azzal nyugtatják, hogyha elmennének, a helyükre olyan ülne, aki még ennyit sem mérsékelne a rossz döntésekből. És ebben valószínűleg igazuk is van.

Ami még ehhez kapcsolódik, az, hogy nagyon sok innovatív elem, másként tervezés pályázati projektekhez kötődik. Ezek pedig csak addig élnek, amíg az elszámolást lezárják, utána, mindegy, milyen anyagok születtek, milyen akkreditált képzések, kutatások, módszertani leírások, stb. Ezek csak a pályázatnak szóltak, és nem a problémamegoldásnak. A pályázat indikátorainak, és nem a rendszerbe való beépülésnek, a működés javításának. A beszámolók lózungjai ezt pontosan mutatják. Így lesz egy pár iskolán kívüli foglalkozásból a “tanulási képességeket nagyban fejlesztő, a tanulási motivációt alapjaiban megváltoztató” program, vagy öt közösségi foglalkozás után “alapvető attitűd-váltás a családok életében”, esetleg így lesznek alkalmasak alapkészség-hiányos emberek pár foglalkozás után a “munkaerőpiaci sikeres szereplésre”. Hatékonyságmérés nélkül persze, mert az sehol sem része a programnak.

Miközben pontosan tudja mindenki, hogy ez létezhetetlen. De le kell írni a pályázatokban, hiszen ez volt a cél, erre jött a pénz, ott van az indikátorkényszer, minden pályázat sikerre van ítélve. Aztán vége. Utána, ha elszámoltak vele, már a kutyát sem érdekli. A pályázatok legfontosabb szereplői a beszámolót és az elszámolásokat elkészítő menedzsment.

Oktatási vonalról talán emlékeznek sokan a felsőoktatás és a tanártovábbképzés számára éveken át fejlesztett tananyagokra, melyek az integrációt támogatták (volna). Vagy az Oktatási Hivatal feladatbankjaira, vagy azokra a nyomtatásban is megjelent módszertani segédanyagokra, melyek egy minisztériumi háttérintézmény megszűnésével feltehetően a szemétbe kerültek. Vagy a bázisintézményekre, az “Iskolatáska” elnevezésű minősített jó gyakorlat-gyűjteményre. Hosszan lehetne folytatni a sort. A szellemi pazarlás ordító listája lenne.

Az Igazgyöngy képzéseit legalább öt ilyen pályázati programban akkreditálták, de a pályázatok után egyetlen egy sem volt elérhető többé.

A beépülésnek én csak a politikamentes szakmai útjait látom járhatónak. A helyi intézményrendszeren, az egyetemeken, a szakmai hálózatokon át. Talán egyszer elérünk majd így egy kritikus tömeget. Talán. Vagy leszünk mi is egy szakirodalmi lábjegyzet.

Azt hiszem, a jó gyakorlatok rendszerbe való beépülése “felülről” támogatva Magyarországon kudarcra van ítélve. Egészen addig, amíg a döntéshozói pozícióba került pártok nem tudnak kormányokon átívelő szemlélettel gondolkodni. Amíg a hatalomhoz nem társul a társadalmi leszakadás mérséklésének valós politikai szándéka. Amíg a hatalomnak asszisztálás az adminisztrációban és a kommunikációban igazolja a döntések hatékonyságát, még akkor is, ha ezek semmilyen változást nem hoztak.

Amíg a pártpolitikában felolvad a szakpolitika. Amíg a hatalomvágy erősebb lesz, mint a felelősség.

SZABAD SZEMMEL: AZ AMERIKAI KONZERVATÍVOK IMÁDATÁNAK TÁRGYA JELENLEG ORBÁN VIKTOR - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.04.


Al Cardenes, az Amerikai Konzervatív Szövetség korábbi vezetője döbbenten áll a rajongás láttán, mert úgy véli, nem Orbán az, akit követni kellene. Lapszemle.


Spiegel

Szinte a teljes német politikai vezetés felállva, dübörgő tapssal fogadta Halléban a Német Egység Napján a távozó kancellár beszédét, amelyben Merkel arra figyelmeztetett, hogy jogállam győzelme korántsem tekinthető véglegesnek és mintha túl természetesnek vennénk a demokratikus vívmányokat. Merkel hangsúlyozta, hogy a demokrácia nem magától értetődő, nap mint nap meg kell küzdeni érte.

A politikus, aki életének első 35 évét az NDK-ban élte le, emlékeztetett arra, hogy a szabadság nem egyszerűen beesett az ajtón, ki kellett vívni. De a harc más irányban is eldőlhetett volna. Ám akkoriban az emberek hatalmas bátorságot mutattak. A kormányfő méltatta az egykori, kelet-európai demokratikus mozgalmak jelentőségét, azt, hogy mekkora segítséget jelentettek a német újraegyesülés számára.

Jó 20 perces felszólalásában kiemelte, hogy napjainkban egyre több támadás éri az olyan értékeket, mint a sajtószabadság. A nyilvánosságban sokszor lehet tetten érni, amint demagógok dezinformációval nyugtalanságot és gyűlöletet keltenek, minden gátlás és szégyenérzet nélkül. Nem egyszerűen arról van szó, hogy embereket rágalmaznak meg csupán a külsejük, a származásuk vagy a hitük miatt, a célpont a demokrácia. Így most a demokratikus összefogás vizsgázik.

Arra is kitért, hogy mind durvább a nyilvános viták hangja, radikalizálódás tapasztalható, ám ez nem csupán az áldozatok ügye. Az ilyen jelenségeket kollektívan kell visszaverni. Merthogy a verbális kirohanások túlságosan is gyorsan átcsapnak erőszakba.

Huffington Post

A választási kudarc nyomán az amerikai konzervatívok jelenleg Orbán Viktorba vetik a reményeiket, ő új keletű imádatuk tárgya. Tucker Carlson és politikai vitaműsora egy hétre elzarándokolt Budapestre, Biden felszólalt a napokban tartott demográfiai csúcskonferencián, amely arra szolgál a magyar kormányfő számára, hogy elutasítsa a bevándorlást és utódok világra hozatalára ösztökélje a magyar családokat. De a republikánusok odaadásának a jele az is, hogy a jövő tavasszal Magyarország látja vendégül a Konzervatív Politikai Akció Értekezletet.

Mindezt úgy, hogy Magyarország, amely egykor a szovjet birodalom része volt, tér vissza a tekintélyelvűséghez, Orbán pedig nem győzi ostorozni a migrációt, a szabad sajtót és a nemi kisebbségeket. Úgy hogy a Human Rights Watch szerint az ország már csupán részlegesen tekinthető szabadnak.

Al Cardenes, az Amerikai Konzervatív Szövetség korábbi vezetője döbbenten áll a rajongás láttán, mert úgy véli, nem Orbán az, akit követni kellene az általa vallott értékek alapján. De hát már Trump is odavolt a magyar politikusért, még a Fehér Házban is vendégül látta.

Heather Conley, aki az európai ügyekért felel a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű elemző intézetnél, azt mondja: nem kérdés, hogy mutatkoznak átfedések az orbánizmus és a Köztársasági Párt politikája között, miután mindkettő a hitre és a hagyományos értékekre hivatkozva mozgósít és söpri be a politikai előnyöket. A baj csak az, hogy közben egyre vonzóbb a magyar rendszer, annak minden demokráciaellenessége dacára.

Ugyanakkor az emberi jogok és a demokrácia támogatói igencsak nehezményezik, hogy Orbán ellenőrzése alá igyekszik vonni a bíróságokat, elhallgattatja a független médiát, támadja az egyetemeket és leszólja a bevándorlókat, valamint az LMBT-közösséget.

Napjainkban a republikánusok, szövetségeseik, valamint az őket támogató sajtó számára minden út az orbáni Magyarországra vezet – véli Ruth Ben-Ghiat. A new yorki egyetem történész professzora úgy látja, hogy az amerikai jobboldal erősen tart a tekintélyelvűség felé, próbálja lerombolni a demokráciát, és közben partnerré teszi az Egyesült Államokat más tekintélyuralmi rezsimek számára.

Neue Zürcher Zeitung: Kislexikon a Pandora-papírokhoz


35 állam- és kormányfő, 330 más politikus és számtalan celeb (Pep Guardiola, Shakira, Claudia Schiffer, stb, stb.) neve szerepel abban a leleplezésben, amelyet az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Hálózata tett közzé, tucatnyi szerkesztőség, köztük a New York Times, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung és a Le Monde közreműködésével a legújabb pénzügyi off-shore botrányról. Nagyon úgy néz ki, hogy az érintettek milliárdos vagyonokat rejtettek el a nemzeti adóhatóságok elől – igen diszkrét szolgáltatásokat kínáló cégek segítségével.

Honnan származnak a papírok?


Összesen csaknem 12 millió dokumentum szivárgott ki, ezek adattartalma 3 terabyte-nyi, ami a nagyságát tekintve példátlan. Hogy ki adta ki ezeket a nemzetközi sajtónak, azt nem tudni, a munkában közreműködő szerkesztőségeek a források védelme érdekében nem árulnak el semmi közelebbit. A módszer lényege azonban mindig az volt, hogy tehetős emberek, illetve vállalkozások postaláda cégek bevonásával különféle adóparadicsomokban – pl. Cipruson, Hong Kongban, Panamában, a Seychelles-szigeteken és Belizen 14 e célra szakosodott társaság segítségével tüntették el a vagyon nyomát. A legújabb iratok ideiek, a legrégebbieket a 70-es években állították ki.

Kik vannak benne?


Királyok, elnökök és több autokrata is. A legnagyobb név jelenleg a cseh kormányfő, akinek ennél rosszabbkor nem is jöhetett volna az ügy, hiszen péntek-szombaton választás lesz országában. Babis több lépcsőben 15 millióért kastélyt vett Franciaországban, de úgy tudni, hogy ezt odahaza elfelejtette feltüntetni az adóbevallásában. Ő mindenesetre tagadja, hogy bármi turpisságot követett volna el.

Putyin több bizalmasa is, akiknél feltűnő, hogy civil foglalkozásuk alapján, pl. hentes és mészárosként aligha lehetne ennyi pénzük. De hogy az elnöknek is köze van a visszaélésékhez, az egyelőre nem bizonyosodott be.

Felbukkan az iratokban az azeri autokrata, Alijev több családtagjának és jó emberének a neve. Továbbá az ukrán és a ciprusi elnök, a jordán uralkodó, aki titkokban 100 millió dollárért vett ingatlanokat az USÁ-ban és Nagy-Britanniában. A Blair-család 38 ingatlant vásárolt, amikor a férj 14 éve megvált a miniszterelnöki tisztségtől, az egyik ügylet azonban postaládacégen keresztül zajlott, ami 312 ezer fontos illeték megtakarítást hozott nekik.

Miért fontosak az ilyen ügyek?


A legutóbbi nagy leleplezést öt éve a Panama-papírok jelentették, akkor egy sor ország azt ígérte, hogy megszigorítja a szabályozást. Látjuk, hogy ez sok helyütt is mennyire sikerült. Továbbá az is egyértelmű, hogy jó pár politikus annak idején kirohant az adóelkerülési trükkök ellen, ám ez nem akadályozta meg őket abban, hogy ugyanezt a módszert alkalmazzák. Lásd Zelenszkijt.

Törvénytelen postaládacéget működtetni?

Nem, ha a tulajdonos nyilatkozik róla az adóhatóságnak és befizeti a szükséges adót. A mostani esetben feltételezni lehet, hogy egy csomó ügyen semmi suskus nem történt. A problémák ott kezdődnek, ha ez nem így van. Hiszen gazdagék nem ritkán fordulnak szakértőkhöz, hogy megtalálják a lyukakat a nemzetközi adódzsungelben. De olyanok is akadnak, akik azért titkolják a tulajdont, nehogy megzsarolják őket vagy elrabolják valamelyik családtagjukat. Ám a képbe egyre-másra kerülnek be bűnözők, akik ily módon csalnak adót vagy mosnak tisztára pénzt. Pl. drogbárók és fegyverkereskedők.

Milyen hatással jártak az eddigi botrányok?


Túl sokan idáig nem vesztettek rajta az ilyen üzelmeken, mert nehéz nyomon követni a milliók nyomát az illegális csatornákon. Hogy a Pandora-papírok esetében legális vagy éppen törvénytelen ügyekről van-e szó, azt a bíróságoknak kell megállapítaniuk. De az adófizetők szemszögéből a helyzet egyértelmű: olyan összegeket kérnek számon a delikvenseken, amelyek az államkasszát illetnék meg.

Mindenesetre a botrány kirobbantói azt ígérik: folyt. köv.

A KÉTFEJŰ BORJÚ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.10.02.


Márky-Zay megtermékenyítette Karácsony Gergelyt.
A nász hangos sikoltozások nélkül teljesült be, az ara nem is tudja hirtelen, hogy büszkén lengesse-e a lepedőt, vagy szégyenkezzen igénytelensége és erkölcseinek ingatagsága miatt, de már elszánta magát, nem hátrálhat, hiszen a szülőszobában ott toporog az összes vájtszemű politikacsináló, meg kellett szülni hát a kisdedet.
Így jött hát világra - világ csúfjára - a magyar politika kétfejű borja.
Négy lába van, négy füle, két farka, de akármilyen jóindulattal, akárhonnan is szemléljük torzszülött.
Ha pártot alapítanának - ami nem kizárt, hiszen a Momentum is megtalálta a maga szponzorát -, akkor annak a Kétfarkú Ökör Párt lehetne a neve.
Irritáló tandem, mert azt nem gondolnám róluk, hogy buták lennének, de egyre inkább arra jutok, hogy megrendelésre működik a dolog.
Azt talán nem hinném, hogy a furcsa pár mindkét tagja megrendelésre dolgozna, de hát a jelenlegi helyzetben azt se tartom nagyra, aki ilyen könnyen megvezethető - a párban szántó két ökör közül is csak az egyik a Bimbó, a másik a Rendes...
Ne is beszéljünk hát ezentúl konkrét szereplőkről, legyen ez fikció, melyben két kitalált személy szerepel, Bimbó és Rendes.

Amit ezek ketten csinálnak, az egyetlen embernek hasznos, egy harmadiknak, akit szintén nevezzünk fiktív néven, legyen ő a Csüngőhasú Soros-ösztöndíjas.
Ő lehet ennek az attrakciónak a nyertese, aztán majd vagy kifizeti alkalmi munkását, vagy megsütögeti tűzön, mint az ominózus aranyhalat, mely már teljesítette a kívánságát.
Bimbó azt állítja, hogy az ellenzéknek Dobrevvel van a legkisebb esélye a győzelemre, mígbezzeg ő maga a gőzmozdony, aki mögé mindenki felsorakozik.
Ennek kissé ellentmond az előválasztás során mutatott teljesítménye, de spongyát reá, viszont érdemes ezen a Gyurcsány-dolgon kissé elspekulálgatni.
Régi barátom tegnap azt találta mondani, hogy Gyurcsány púp Dobrev hátán.
Most mit mondjak, szerintem a púp kimondottan esztétikus, emellett felettébb hasznos, hiszen ínséges időkben biztosítja a megfelelő állóképességet, emellett kapaszkodni is lehet bele.
Az őszödi beszéd óta kérdezgetem mindenkitől, aki gyurcsányozgat, hogy tulajdonképpen mi baja van a politikussal, de érdemi választ ezidáig még senkitől se kaptam...

ITT OLVASHATÓ
Amit akkor mondott, azt jól mondta, az idő is ezt igazolta, emellett ez az Ómagyar Mária-siralom ma már csak azokat érdekli, akik politikai tőkét akarnak kovácsolni belőle, de az meg egy olyan társaság, ha rájuk gondolok is kiütéseket kapok tőlük...