2021. április 9., péntek

SZABADSAJTÓ KLUB - PETRYBŐL ORBÁN KAPUSEDZŐJE LESZ?

NEMZETI1TV
Szerző: SZABADSAJTÓ KLUB
2021.04.09.Témáink:
- Kínai kommunista egyetem magyar pénzből - A foci-EB miatt nyitunk? Az életekkel játszik a kormány? - Gulácsi vs. Petry vs. Hertha - „Kérdésekkel provokált az újságíró”
Az adásból az is kiderül, hogy fog-e együtt felönteni a garatra a Duna-parton Tóta W. Árpád és Stumpf András. Tóta még azt is elárulja, hogy ő igenis szokott kint aludni az erdőben. Arra is fény derül, hogy Tompos Ádám mit nevez „Gulyás Gergely-sóhajtásnak”. Gulyás Balázs műsorvezető elárulja, hogy amióta fut a Szabadsajtó Klub mit tanult a többiektől. Stumpf András ismét talált témát - ezúttal Petry Zsolt ügyét - , hogy hajba kapjon Tóta W. Árpáddal. Jó adás lett, tartsanak velünk ezen a héten is!

NAPI TÉMA: A KÖZVAGYONT APRÓHIRDETÉSBEN A NETEN ÁRULNI, NA AZ AZ IGAZI POFÁTLANSÁG

NEMZETI1TV
Szerző: nemzeti1tv / PARA-KOVÁCS IMRE
2021.04.07.Odáig fajult a kormány által indított kampány, hogy halállal fenyegetik az ellenzéki képviselőket. Mennyire biztonságos 2,5 millió beoltott után nyitni? Vendégeink Pál Gábor, a Jobbik szentendrei önkormányzati képviselője és Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász.

MESSZE NINCS VÉGE: MÉG KÉT HÉT LEHET HÁTRA A JÁRVÁNY CSÚCSPONTJÁIG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.09.


Csökkenés után ismét lehet egy kisebb kiugrás a halálos áldozatok már megismert bostoni koronavírus-modellezésében: a tényadatokkal frissítetten, rendszeresen karbantartott prognózis az elmúlt hetekben ugyan mérsékelte a korábbi rémisztő halálozási számait, ám közben fokozatosan kitolta a járvány várható csúcspontjának dátumát, most pedig egy újabb felfelé történő kiugrást sem zár ki a lefelé tartó trendvonalhoz képest. Konkrétan: a legrosszabb szcenárió szerint április 25-e táján még mindig csaknem 300 áldozatot követelhet Magyarországon a koronavírus-járvány.


A Bill Gates által is támogatott amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakembereinek prognózisa jelentősen javult az elmúlt hónapban, aminek az oka – miként a magyarországi helyzet elemzésében rámutatnak – a felgyorsult oltási program pozitív hatása. Elemzésükben ezt egyébként számszerűsítik is: eddig 4100 ember halálát mentette meg az oltakozás. Arra számítanak, hogy július 1-jével 6,3 millió magyar lesz már beoltva. Mondjuk, ez jócskán alatta marad annak, amit Orbán Viktor mai „interjújában” mondott, nevezetesen, hogy már június 1-jéig 7 millió ember lesz beoltva. Az orbáni szám megvalósulásához persze az kell – s ezt ő is elismerte –, hogy az emberek regisztráljanak az oltásra, merthogy vakcinával már lassan Dunát lehet rekeszteni.

Mindenesetre ami az elhunytak számát illeti: míg március elején – ahogy a Hírklikk részletesen megírta – arra számítottak, hogy a járvány csúcspontján (amit akkor még április 3.-ára modelleztek) a helyzet legkedvezőbb alakulása esetén 443, a legkedvezőtlenebb szcenárió szerint 560 ember hunyhat el koronavírus következtében Magyarországon. Most, egy hónappal később, már jóval kevesebb halálos áldozattal számolnak, ugyanakkor csaknem két héttel kitolták a pandémia várható csúcspontját: a modelljük szerint április 16.-án lesz csúcspont, amikor is 298 lehet a napi elhunytak száma. (A hivatalos – mai magyar – adatok szerint az elmúlt egy napban 285 ember hunyt el koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.)...

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - FALUS FERENC (2021 04 07)

TV13
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2021.04.07.Dr. Falus Ferenccel beszélget Bánó András és Bolgár György. 

ELSZÁLLT AZ INFLÁCIÓ ÉS HIÁNY - AZ ÁRROBBANÁS MÉG CSAK MOST JÖN

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.04.09.


Beindult az infláció, márciusban már 3,7 százalékkal nőttek az árak. Eközben a kormány újabb durva hiányadatot közölt.


Nőtt az infláció márciusban, már 3,7 százalék volt az éves áremelkedési ütem az előző havi 3,1 százalékkal szemben. Mind az elemzők, mind a jegybank figyelmeztet arra, hogy március-június között megugrik az árindex, májusban akár öt százalék feletti növekedés sem zárható ki. A nagy kérdés, hogy átmeneti lesz- e az árak csökkenése, vagy folytatódik a második félévben is. Az MNB korábban jelezte, ha tartósnak tűnik az áremelkedés, akkor lépni fog, ez pedig azt jelentené, hogy a monetáris kondíciókon a kamatokon emelni kell, ami az újrainduló vállalkozásoknak, de a lakossági hiteleseknek is a lehető legrosszabbkor jönne. 

Azért van jó hír is a márciusi adattal kapcsolatban, mégpedig az, hogy megállt az élelmiszerek vágtató éremelkedése, az élemiszerárindex a harmadik hónapban már csak 2,7 százalék volt, vagyis egy százalékponttal elmaradt az átlagos inflációtól. Azért itt is ellentétes folyamatok zajlottak, mert míg a KSH szerint étolaj 21,3, a liszt 8,2, a cukor 7,6, a rizs 6,8, a munkahelyi étkezés 6,6, a tojásé 6,4 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, addig a sertéshús ára 7,8, a sajté 1,9 százalékkal csökkent a tavaly márciusi árakhoz képest. Mivel az élelmiszerárak átlag alatt emelkedtek, a nyugdíjas fogyasztó kosár áremelkedése is elmaradt az inflációtól: márciusban ez utóbbi 3,4 százalék volt...

TELTHÁZAS MECCSEKET RENDEZNE BUDAPEST A FOCI-EB-N

TELEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2021.04.09.


Cikkünk frissül


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken jelentette be, hogy az idénre halasztott Európa-bajnokság rendező városai mennyi nézőt terveznek beengedni a június 11-én kezdődő sorozatra. Jelen állás szerint nyolc ország jelentett be konkrét számokat a kapacitásra vonatkozóan, ebből Budapest az egyetlen, ami a tervek szerint szigorú követelmények mellett ugyan, de teltházzal tervez.

A tagszövetségeknek, így az MLSZ-nek is legkésőbb szerdán kellett leadniuk, milyen kapacitással működhet a rendező stadion. A román sportminiszter, a csíkszeredai Novák Károly Eduárd már korábban elárulta, hogy a bukaresti 55 ezres stadionban legfeljebb 13 ezer néző mehet be a meccsekre. Péntek délutánra az UEFA közleménye szerint összesen nyolc rendező erősítette meg, hogy az előzetes járványügyi becslésekre alapozva hány embert engednek majd be a stadionokba. Hogy az eddigi adatok alapján mire lehet majd számítani, azt az alábbi felsorolásban szedtük össze:

Amsterdam (Hollandia) – Johan Cruyff Arena (25-33 százalék)

Baku (Azerbajdzsán) – Olympic Stadium (50 százalék)

Bilbao (Spanyolország) – San Mames

Bukarest (Románia) – Arena Nationala (25-33 százalék)

Budapest (Magyarország) – Puskás Aréna (100 százalék)

Koppenhága (Dánia) – Parken Stadium (25-33 százalék)

Dublin (Írország) – Aviva Stadium

Glasgow (Skócia) – Hampden Park (25-33 százalék)

London (Anglia) – Wembley Stadium (25 százalék)

München (Németország) – Allianz Arena

Róma (Olaszország) – Stadio Olimpico (itt lesz a nyitómeccs június 11-én)

Szentpétervár (Oroszország) – Krestovsky Stadium (50 százalék)

A közlemény alapján Oroszország és Magyarország tűnik a legoptimistábbnak – Szentpétervár esetében 50 százalékot erősítettek meg, ám ez a szám április végéig még növekedhet, Budapesten pedig már most az a cél, hogy teltház előtt rendezzék a meccseket. Bakuban ugyancsak 50 százalékos kapacitásra lehet számítani, ám itt ez a szám fixnek tűnik, és minden vendégszurkolónak negatív tesztet kell majd bemutatnia, hogy beléphessen Azerbajdzsánba...


AZ M1 PROVOKATÍV KÉRDEZÉSSEL VÁDOL EGY OSZTRÁK ÚJSÁGÍRÓT, SIMONKA GYÖRGYÖT MEGINT KIHALLGATTÁK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.04.09.


444: Simonka Györgyöt újabb bűncselekmény miatt hallgatták ki


Újabb bűncselekmény miatt hallgatták ki gyanúsítottként Simonka Györgyöt. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint miután Simonka György – gyanúsítotti kihallgatása előtt – tudomást szerzett a szervezetten elkövetett bűncselekmények kapcsán indított büntetőeljárásról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, valamit az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.

Hvg.hu: Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében

Kihallgatta a rendőrség csütörtök este Czeglédy Csabát az egyik olyan ügyben, amely Borkai Zsolt adriai hajóútja miatt indult – tudta meg a lap. “Sajnos, nem én vagyok az ördög ügyvédje, büszke lennék rá, ha én lennék” – a birtokunkba került kihallgatási jegyzőkönyv szerint ezt mondta a rendőröknek a meggyanúsított politikus. A hvg.hu birtokába került jegyzőkönyv szerint a nyomozók közölték Czeglédyvel, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg “Az ördög ügyvédje” nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankszámlájával fizették.

444: Tiborcz üzlettársának cége 5 milliárdért újíthatja fel a geszti Tisza-kastélyt

Nettó 4,9 milliárd forintos ajánlattal a győri West Hungária Bau (WHB) Építőipari Kft. és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. kettőse nyerte el a geszti Tisza-kastély rekonstrukciójára kiírt közbeszerzést az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint. Az összegben nincs benne a 10 százalékos tartalékkeret. A WHB tulajdonosa a győri milliárdos Paár Attila, aki Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként is ismert.

Napi.hu: EU-s helyett hazai forrásból épül tovább az M6-os autópálya

A Bóly és Ivándárda közötti 20 kilométeres autópálya szakasz kivitelezését tavaly decemberben nyerte el a STRABAG Építő Kft., együtt a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.-vel. A kivitelezés költsége 90 milliárd 456 millió forint volt. Eredetileg az európai uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) projektjei között szerepelt az autópálya építése, most azonban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közzétette, hogy hazai forrásból fizetik a projektet. Indoklást nem közölt a NIF.

Telex: „Kérdésekkel provokálta” a Fidesz EP-képviselőit egy osztrák újságíró, rögtön forgattak is róla egy lejárató anyagot az M1-en


A maga kategóriájában fantasztikus riporttal jelentkezett az évi 120 milliárd forintból fenntartott közmédia zászlóshajójának híradója szerdán: a 3,5 perces anyagot arról forgatták, hogy egy osztrák újságíró kérdéseket merészelt feltenni a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán-Salvini-Morawiecki találkozóval kapcsolatban. A riport főhőse Franziska Tschinderle, az egyik legolvasottabb osztrák politikai hetilap, a Profil munkatársa, aki a riport után azt nyilatkozta, hogy “nem fogjuk abbahagyni”.

PETRY-ÜGY: BAGOLY MONDJA VERÉBNEK?

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2021.04.09.


... az alábbi összeállításunkból – amely az elmúlt néhány esztendő történéseiből önkényesen kiragadott példákat tartalmaz – kiderül, a véleménynyilvánítás szabadsága nálunk sem mindig érvényesül, és aki meggondolatlanul fejti ki az álláspontját, gyakran munkajogi és egyéb következményekre számíthat. Elég lehet akár egy Facebook-bejegyzés megosztása, és valaki máris búcsúzhat az állásától. Akkor most mit kérünk számon a németeken? Ja, hogy más szemében a szálkát is meglátjuk, a magunkéban pedig a gerendát sem vesszük észre?

március 25.

A napirend előtti felszólalások voltak soron az országgyűlésben, amikor Dömötör Csaba, a fidesz parlamenti államtitkára sokadszorra oltásellenességgel vádolta a baloldalt. A DK-s Vadai Ágnes eközben bekiabált. Normális demokráciákban ez nem szokatlan ellenzéki reakció, de a házelnök Vadait kétmilliós bírsággal sújtotta. Nyilván a véleménynyilvánítás szabadságának nagyobb dicsőségére. Mellesleg külföldön az ilyen megnyilvánulást nem büntetik, hanem a házelnök rendreutasíthatja – esetleg kivezetteti – a renitens képviselőt, és arra a napra legfeljebb megvonhatja a tiszteletdíját.

március 21.

Hrutka Jánost, a népszerű szakkommentátort és korábbi válogatott labdarúgót rövid úton eltávolították a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Spiler TV-től, mert kiállt a magyar labdarúgó-válogatott és az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter mellett, aki néhány hete csatlakozott a magyar kormány kirekesztő álláspontját kritizáló, a szivárványcsaládokkal szolidaritást vállaló „A család az család” kampány mellett.

február 2.

A Magyar Ateista Társaság blogján 2018-ban amellett érvelt a főpolgármesteri hivatal már a Tarlós-éra után alkalmazott környezetvédelmi szakértője, hogy ne lehessen megkeresztelni a gyermekeket, mert az „jogi szempontból illegitim”. A korábbi bejegyzése valamiért csak most került az érdeklődés középpontjába, de ez az állásába került.

december 23.

Pap Balázs 13 éve dolgozott ügyészként, szakmai munkáját szinte minden évben szakmai elismerésben részesítették, majd jött a 2018-as választás kampányidőszaka, amikor megosztott három politikai tartalmú posztot a Facebook-oldalán. A választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene, és annak végén az a döntés született, hogy menesztik. Ám a jogerős verdikt szerint vissza kellett venni, amellett a hétmillió forintnyi elmaradt illetmény, ruhapénz és cafeteria, illetve az első- és másodfokú ítélet között eltelt időben kiesett mintegy 4 milliós jövedelem megfizetése mellett kétmilliós sérelemdíj is járt neki. (A magyar bíróságok ilyen bátrak?)

december 13.

Beperli a siófoki kórházat Horváth Mónika. Ő az a nővér, aki a térség fideszes országgyűlési képviselőjének Facebook-posztját kommentálta a saját oldalán, mégpedig olyan módon, ami az azonnali hatályú elbocsátást közlő kórházi illetékesek szerint „ebben a politikai helyzetben megengedhetetlen”. A kifogásolt bejegyzés ez volt: „remélem, nem prosztatabántalmak miatt vág ilyen fájdalmas képet, mert a kórház urológiáján nem biztos, hogy kíméletesen bánnának a valagával, most, hogy (kórház)bezárásokról szólnak a hírek...”. A nővért azonnali hatállyal elbocsátották.

december 7.

Kirúgták a sajtóban rendre nemzetközi jogászként megszólaló Lattmann Tamást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE). Egy korábbi Facebook-poszt volt a döntés alapja, amelyben Lattmann az Alapjogokért Központ női munkatársaira tett valóban kevésbé szerencsés megjegyzést. Az érintett később azt mondta, hogy – szemben az egyetem állításával – nincs szó szexista megnyilvánulásról, jogsértőnek tartja az eljárást és bíróságra megy. „Az Alapjogokért Központ az a hely, ahol még az alapszakos diplomájukat sem megszerzett ’elemzők’ osztják az okosságot a propagandamédiában. Igaz, legalább csinosak. Vajon milyen funkcióik vannak még?” – ez volt a kifogásolt kiírás.

január 18.

„Tisztelt Munkatársak! Felhívom a figyelmeteket arra, hogy a finanszírozásunk az ME-ből (vélhetően a Miniszterelnökségre gondolt) jön” – írta Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia, az Antall József Tudásközpont igazgatója egy zárt Facebook-csoportban. S hogy mindenki értse, mire gondol: „Nem szeretnék a munkatársaktól olyan posztokat, like-t, amely az olympiát (sic!) támadja”. Tartotta is a szavát, mert legalább egy embert kirúgott a Momentum olimpiaellenes népszavazásának lájkolása miatt. Az érintett azóta 5,6 milliós kártérítést nyert munkaügyi perben.

december 16.

„A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak” – nyilatkozta Kovács Ákos. A Magyar Telekom Csoport erre úgy reagált: a cég „elkötelezett abban, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt azonos munkafeltételeket és karrierlehetőséget biztosítson és minden körülmények között fenntartsa a vállalaton belüli nemi egyenjogúságot”, ezért szerződést bontott az énekessel. A kormányzati reakció: minden mobilnet-előfizetői szerződést felmondtak a Magyar Telekommal.

május 8.

Facebookon történő véleménynyilvánítás miatt vált méltatlanná egy tűzoltó a hivatásos szolgálatra. A Hajdú-Bihar megyei főtörzsőrmester ellen azért indult méltatlansági eljárás, mert a közösségi oldalon lévő profiljában állítólag a katasztrófavédelem lejáratására alkalmas bejegyzések jelentek meg.

Hát, hirtelenjében ennyi jutott eszünkbe, bár a sor valószínűleg még folytatható lenne. A véleménynyilvánítás szabadsága persze szent és sérthetetlen, de az emberi méltóság is tiszteletben tartandó. Lehet, hogy azzal járunk a legjobban, ha mindenki befogja a száját, mert abból nem lehet bajunk? Bár vérmérséklet kérdése, ki meddig képes hallgatni...

LEHETNEK NÉZŐK A BUDAPESTI EB-MECCSEKEN

PORTFOLIO
Szerző: MTI
2021.04.09.


Az idei Európa-bajnokság mérkőzéseit nézők előtt rendezik meg - jelentette be az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Az UEFA erre vonatkozó közleményét a magyar szövetség (MLSZ) a honlapján ismertette pénteken, egyúttal arról számolt be: Budapest célja, hogy a Puskás Arénában sorra kerülő három csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

Az UEFA köszönetét fejezte ki a tagszövetségeknek, valamint a nemzeti és helyi hatóságoknak, amelyek szorosan együttműködnek vele a szurkolók biztonságos visszatérése érdekében. Az európai szövetség az egészségügyi világszervezettel, a WHO-val is együttműködik annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a koronavírus-világjárvány jelentette kockázatokat.

Amint az az mlsz.hu oldalon szintén olvasható, nyolc rendező város már megerősítette, hogy a járványhelyzet, valamint a helyi átoltottság előrelátható júniusi-júliusi alakulása alapján stadionja várhatóan mekkora kapacitással fogadhat szurkolókat.

Az UEFA közleménye szerint München, Róma, Bilbao és Dublin április 19-ig haladékot kapott arra, hogy közölje a nézők beengedésére vonatkozó elképzelését annak érdekében, hogy rendező maradhasson...

ÁPRILIS VÉGÉN NYITHATNAK A KERTHELYISÉGEK? - PADLÓN A TURIZMUS ÉS A VENDÉGLÁTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.09.


A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások padlóra küldték tavaly a turizmust és a vendéglátást. A lezárások még idén is tartanak, a szektor túléléséhez pedig fontos lenne a nyitás. A kamara javaslata segítene, ha a védettséggel rendelkezők korlátozások nélkül használhatnák a szolgáltatásokat. A lakosság megosztott, a kormány mérlegel. Április végére felcsillant a nyitás reménye.


Tavaly közel 60 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében, a vendéglátóipar pedig bevételeinek 32 százalékát veszítette el. A külföldi vendégek 77 százalékkal, a belföldiek 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, amelyek az év jelentős részében nem is fogadhattak vendégeket. A tavaszi és az év végi lezárások idején 90 százalék körüli volt a bevételek elmaradása, a belföldi vendégek pedig mindössze a nyári hónapokban töltöttek annyi vendégéjszakát a szálláshelyeken, mint 2019-ben.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén az első két hónapban 90 százalékkal csökkent a szálláshelyek bruttó árbevétele 2020. január-februárhoz képest. Mindez a tavaly november óta tartó lezárások következménye. Márciusra már további esés csak kis mértékben várható, hiszen tavaly éppen márciusban kezdődtek a járvány elleni korlátozások. Ez azonban azt jelenti majd, hogy a két évvel ezelőtti bevételi szint nagyjából 10 százaléka érkezik ebbe a szektorba idén az első negyedévben, és várhatóan még áprilisban is...

ELÉRHETŐ-E A KORMÁNY OLTÁSI CÉLJA A KIESETT KELETI VAKCINÁK NÉLKÜL?

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.04.09.


...Az operatív törzs adatai, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatbázisa, valamint a vakcinagyártók közleményei alapján a mostanáig beérkezett közel 4,8 millió adagból több mint 3,8 milliót használtak fel, így jelenleg elvileg – ha nem ment kárba érdemi mennyiség – 970 ezer vakcina van raktáron az országban. Ennek az oltási dinamika és a két adag közötti időre vonatkozó előírások alapján több mint elegendőnek kell lennie az április végéig esedékes második körös oltásokra, tehát óvatosan számolunk, ha azt feltételezzük, hogy a mától beérkező szállítmányok mind mehetnek első körös oltásra.*

Mit tudunk ezekről a szállítmányokról? A Sinopharmnál a következő releváns szerződéses határidő május 15., addig kell leszállítani 400 ezer adagot. (Majd június 15-ig további 3,5 milliót.) Természetesen nem lehet kizárni, hogy még áprilisban is érkezik belőle, de ezzel nem számoltam. (A már itt lévő, még fel nem használt kínai vakcinák nagy részét a második körös oltásra tették félre.)

A Szputnyik V gyártója továbbra is késésben van: a hiányzó mintegy félmillió adagot március 23-ig kellett volna leszállítania. Az utolsó 400 ezer adagnak pedig április 22-ig kellene megérkeznie a szerződés szerint. A korábbi hektikus szállítások miatt nehéz kérdés, hogy ebből mennyi érkezik majd meg, bár Szijjártó Péter azt ígérte, hogy az oltás első dózisából még hiányzó 200 ezer adag megérkezik áprilisban, a hiányzó második dózisok „időtáblázatának az összerakása zajlik”. (A Szputnyik V az egyetlen idehaza alkalmazott olyan oltás, ahol eltérő az első és a második dózis tartalma. A jelenleg is késésben lévő közel félmillió adag mind második dózisú.)...

AMI AZ ORBÁN-INTERJÚBÓL KIMARADT

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.04.09.


...Orbán Viktor például azt mondta, hogy „most, hogy már az idős magyarokat beoltottuk, tehát 90 százalék környékén van a 65 év fölöttiek beoltása, ami azért nyomasztott engem, megmondom őszintén. Én az elejétől fogva bíztam abban, hogy ezt meg tudjuk oldani, ezt a logisztikai feladatot is meg tudjuk oldani”.

A riporter minden bizonnyal nem akarta megakasztani a kormányfőt, hogy ez így nem igaz. Szépen alakul az oltottak száma, de itt a regisztrált idősek 90 százalékáról lehet szó. Múlt szerdai adatok szerint 1,5 millió 65 év feletti regisztrált oltásra. Ez - a KSH adatai szerint - nagyjából a 70 százaléka lehet az összes 65 év felettinek.

A hivatalos magyar kormányzati koronavírus-oldalon - több más fontos információhoz hasonlóan - arról sincs adat, hogy korosztályonként hány embert oltottak be eddig. Lehetne, mert az európai adatszolgáltatásban Magyarország is részt vesz. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ honlapján lévő adatok szerint Magyarországon

- a 80 év felettieknek a 63,8 százalékát
- a 70-79 évesek 72,1 százalékát
- a 60-69 évesek 55,8 százalékát
- az 50-59 évesek 34 százalékát
- a 25-49 évesek 14,5 százalékát oltották be.

Elég sok országról nincs adat. Ahonnan van, ott a 80 felettiek beoltásában arányaiban jobban áll Írország, Izland, Málta, Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Portugália, Belgium, Luxemburg, Ausztria, Csehország és Olaszország is.

A 70-79 éveseknél csak Izland és Luxemburg előzi meg Magyarországot, Finnország és Málta áll közel hasonlóan. A 60-69 éves korosztályban és a fiatalabbaknál is messze nálunk kapták meg arányaiban a legtöbb oltást.

Vagyis valóban nem állunk rosszul, de ez nem jelenti azt, hogy az összes idős 90 százaléka megkapta már a vakcinának legalább az első adagját, ahogy Orbán állította. De ha a miniszterelnök ezt mondja, akkor ez már végigpörög a rendszeren. Pár órával Orbán után az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője is azt közölte, hogy az idősek közel 90 százaléka már részesült védőoltásban...

PRŐHLE GERGELY: ORBÁN VIKTOR PRÓBÁLJA EGYESÍTENI PANNÓNIÁT ÉS HUNNIÁT

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2021.04.09.


Hol a helyünk? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Prőhle Gergely korábbi berlini nagykövettel. A különböző Orbán-kormányokban államtitkári és helyettes államtitkári tisztséget betöltő diplomata a Fideszen belül is zajló kultúrharc egyik áldozata volt: menesztették a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, helyét Demeter Szilárd vette át. Nagyinterjú a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatójával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetőjével...

MEGLEPETÉS: ORBÁN NEM MEGY EL BICSKÉIG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.09.


„A liberális politika ma Európában elnyomó politika. Aki nem ért egyet, elnyomják vagy megbüntetik. Itt most ez történt. Az elvi kérdéseken túl, ami fontos, hogy egy magyar emberről van szó. Magyarország azért harcol, hogy komoly, erős és sikeres ország legyen: törvényeket tart be, elismer, felismer. Egyetlen magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk” – ezt válaszolta Orbán Viktor a péntek reggeli rádiós interjújában a tizenhét éve Németországban élő volt válogatott kapus, kirúgásáig edzőként dolgozó Petry Zsolt ügyére. Látszólag egy lépéssel visszalépett Gulyás Gergely Németországot minősítő megjegyzéséhez képest; a kancellária minisztere a náci Németország és a mai között húzott párhuzamot. Orbán csak annyit mondott: ő nem minősíti Németországot, az minősít bennünket. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtette ki, de nagyjából sejthetjük.

A Kossuth Rádió alkalmazottja arról nem kérdezte a miniszterelnököt, hogy mit gondol az általuk márciusban kitüntetett szegedi egyetemi tanár, Gulyás László rasszista nézeteiről; ez a téma, úgy látszik, nem érte el a jobboldali média ingerküszöbét. De jobb, ha úgy fogalmazunk: erről nem lehetett kérdezni a kormányfőt. Ami abból a szempontból bíztató, hogy ezzel kapcsolatban még nem találták meg azt a megfelelő választ, amivel a baloldalra lehetne hárítani a felelősséget.

Mint például az oltásellenességgel, vagy a migráns-támogatással. És, ha már itt tartok: a miniszterelnöknek – nagy bravúrt bemutatva – sikerült összekötnie a migráns-ügyet a vakcina-beszerzéssel: mi építettünk elsőként kerítést Európában, és mi voltunk elég bátrak ahhoz, hogy keleti vakcinákat is vásároljunk. (Hogy mennyiért, az ugye nyilván nem került szóba…) Nem kis lelemény ez, nem lennék meglepve, ha innen kezdve, ez lenne a kormányzati retorika egyik legfontosabb eleme...

AZ ÉS 2021/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.09.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Így is, úgy is szégyen

A múlt heti cikkemben volt egy pontatlanság. Azt írtam, hogy Zeman cseh köztársasági elnök, akit közismerten szoros kapcsolatok fűznek Moszkvához, „talán” kínai befolyás alatt is áll (A V4 meg a vírus, ÉS, 2021/13., ápr. 1.). Felhívták rá a figyelmemet, hogy ez a „talán” inkább biztos, legalábbis abban az értelemben, hogy amióta Zeman mint államfő 2014-ben először látogatott a távol-keleti országba, ügybuzgó híve a kínai kapcsolatok fejlesztésének. Pontosabban: Miloš Zeman és Petr Kellner utazott együtt Pekingbe; de hogy valójában ki kísért el kit, az megállapíthatatlan. Tizenhét és fél milliárd dolláros vagyonával Kellner volt a posztkommunista Közép-Európa messze leggazdagabb embere, a magyar oligarchák és strómanok a cipőfűzőjét nem köthették meg. Az volt, amíg két hete meg nem halt Alaszkában, helisíbalesetben.

Vagyonának számottevő részét egy holland székhelyű gyorskölcsöncég, a Home Credit képezte, amely behálózta Kínát – ez pedig nem történhetett volna meg az ottani kommunista párt jóváhagyása nélkül. Úgyhogy a 2010-es évek derekán a feladat egyszerű volt: keríteni kellett egy hatalommal bíró cseh tisztségviselőt, aki hajlandó politikai árat – képletesen: politikai védelmi pénzt – fizetni a cseh állam nevében, Kellner cégének szolgálatában...

Hegyi Iván: Ich bin ein Berliner

Kenesei István: „Viszem a bankot, viszem a pálmát”

Bodor Péter: Szigorúan ellenőrzött egyetemek

Kovács Zoltán: Hangzavart!

Huszár Ágnes: A nőkről járvány idején


2021. március 8-án Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán köszöntötte „azokat a nőket, akik mernek valódi nők lenni”. A megkülönböztetés, hangsúlyozta a miniszter, „különösen fontos egy olyan világban, ahol bárki szabadon választhat a majdnem százféle nem között” (24.hu)...

Berend T. Iván: A nagy játszma

Dobozi István: Orosz gyilkos és kínai gonosztevő

Tverdota György: A Számvetéstől az Editig

avagy hogyan gyártsunk remekműből selejtet

Gerő András: Nemzeti önkritika

Földvári Zsuzsa: „Családtagok”
Meddig marad az osztrák koalíció?

Elkobozni politikusi mobiltelefonokat, meneszteni beépített funkcionáriusokat, szüntelenül tájékoztatni a közvéleményt. Ezekkel a módszerekkel próbálja ledolgozni kormánykoalíciós hátrányát a demokráciát védelmező, támadásba lendült osztrák zöld párt...

Pankovits József: Száz év

F E U I L L E T O N

Darida Veronika: A gondolatok színpada
(Ludwig Wittgenstein színháza)

I N T E R J Ú

Kácsor Zsolt: Pilinszky „Jancsi” bújócskája
Interjú Marno Jánossal

V I S S Z H A N G 

Szűcs R. Gábor: Az euró mint közellenség

Valcsicsák Imre: A kincsről

P Á R A T L A N

Lázár György: KÉT LÁBBAL

(avar): PAPÍRTIGRIS

Durst György: FONTOSSÁGI SORRENDEK

ivi: KÜLÖNBSÉG

Nagy Gerzson: ÉLELMISZEREK

Róna György: NAGY MAGYAR ABSZURD

-skó: RITKA NAGY PÉNTEK

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.19.


K R I T I K A

Zelei Dávid: Határátlépés vagy integráció?

Csordás László: Bezárkózás vagy határátlépés? Tanulmányok, esszék, kritikák. Napkút Kiadó, Bu­da­pest, 2020, 236 oldal, 2490 Ft

Ez a „kint is vagyok, bent is vagyok” állapot az, ami Csordás mindkét eddig megjelent kötetét jellemzi: minden megilletődöttség nélkül rendezi egymás mellé a kárpátaljai irodalom közelmúltját, kedvenc erdélyi szerzőit és a magyar irodalom olyan, egymással ritkán egy platformra kerülő alakjait, mint Krusovszky Dénes és Oláh András. Nem arról van szó persze, hogy Csordás határtalanul kalandozna a tágan vett magyar irodalomban (ahhoz túl erős a határtudata) – inkább arról, hogy bizonyos határvonalak, amelyeket idehaza kevesen ugranak át (népi – [poszt]posztmodern), kívülről könnyebben átléphetőek...

Csepeli György: Ex libris

Volker Ullrich: Nyolc májusi nap
Pelle János: Vérvád, hisztéria, népítélet
Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok
Konok Tamás: Emlékkövek

ÉS-KVARTETT – Jászberényi Sándor A varjúkirály című novelláskötetéről

Károlyi Csaba Deczki Saroltával, Szolláth Dáviddal és Visy Beatrixszel beszélgetett 2021. március 31-én Zoomon. A felvételt a jövő héttől meg lehet nézni YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regényéről lesz szó...

Kőrösi Boglárka: A régészet lassú temetése

György Péter: Fotográfusok és festők

Változó szerepek

(Kik vagyunk, Fotográfiák képzőművészekről, Műcsarnok, szeptember 26-ig. Kurátor: Bán András. A kiállítás jelenleg, ingyen, egy virtuális sétán tekinthető meg. http://mucsarnok.hu/panoramafoto/kik_vagyunk/. Ennél jóval részletesebb, az egyes fotográfiák megtekintését is lehetővé tévő online látogatás pár héten belül elérhető lesz.)...

Báron György: Nyolc dühös ember

(A chicagói 7-ek tárgyalása. Amerikai–angol–indiai film. Forgatókönyvíró-rendező: Aaron Sorkin. Forgalmazza a Netflix.)

A chicagói hetek (vagy nyolcak) peréről több mozgókép született, most Aaron Sorkin készítette el a legújabb verziót, amelyet hat Oscar-díjra jelöltek. Ennél több nominációt csak az Orson Welles elleni vádakat felmelegítő pletykafilm, a Mank kapott (ÉS, 2020/50., dec. 17.), aminél A chicagói 7-ek tárgyalása fényévekkel jobb. Nem pusztán azért, mert nem beszél hülyeségeket – ennyi egy Oscar-várományostól okkal elvárható –, hanem mert tisztes iparosmunka, ami ebben a mezőnyben nem kevés. Visszakanyarodás a jó öreg hollywoodi mozihoz, s annak kedvelt szubzsáneréhez, a tárgyalótermi történethez...

Végső Zoltán: Hát így

(Minka – szerzői kiadás, Sinistra Records, 2021)

A Minkát csak úgy, egy meghallgatás alapján, háttérzeneként senki nem fogja megszeretni, mert kihívásokat támaszt a hallgatóval szemben. Összetett rétegek, elvágólagosan abbamaradó számok, a kapaszkodók elvesztése, furcsa hangok és csak valahol a távolban felsejlő találkozási pontok jellemzik a dalokat. Azonban, ha megtaláltuk az elmélyedés egyénre szabott módját, kitárul a Minka lebegő univerzuma, és felismerjük a művészet iránt tanúsított alázatnak ezt a XXI. századi, különös formáját...

Herczog Noémi: Sosem egyedül


(Schiller: Don Carlos, r.: Nagy Péter István, Radnóti Színház – eSzínház)

A naiv hősök rendezője ezúttal Nagy Péter István, ő maga is fiatal alkotó, a Don Carlos pedig első munkája a (virtuális) Radnótiban. Szépen kivitelezett debüt, még ha a freeSZFE generáció polgári dicséreteként is olvasható előadás elmarad az említett mozgalom színházi radikalitásától. (Ma éppen a freeSZFE akciói hatnak-hatottak olyan frissítően és felrázóan, mint a polgári „aktivista” színház a maga korában.) Igényes válasz viszont a Carlos a pandémia és a polgári színház (tehát a magyar fősodor) problémájára. De nem úgy, mint ahogyan azt több helyütt olvastam, hogy önálló online műfajt teremtene. Egész egyszerűen követi azt az – egyébként nemzetközi – gyakorlatot, hogy a színház online közvetítése vágott változatban élvezhetőbb...

Fáy Miklós: Mindig van egy evangélista

(Bach: János-passió – közvetítés Oxfordból, a Sheldonian Theaterből – DG Stage, április 2.)

Nem tudom, mennyire csábító a lehetőség, hogy az ember nekiálljon különbségeket tenni, végignézni egy pályát egyetlen mű tükrében, ilyen volt, ilyen is volt, most ilyen, de valószínűleg sok értelme nem is volna. Mondjuk nagy okosan kijelenthetnénk, hogy Gardiner meglepő módon gyorsult valamennyit az idők során, lendületesebben csörgedezik a nagy nyitókórus most, mint harmincöt éve, de mi van, ha májusban majd kevésbé lendületes lesz, vagy nem csörgedezik? Az Oxfordból, a Sheldonian Theaterből közvetített előadás amúgy sem mindennapi, hiszen egyfelől nincs közönség, ami óhatatlanul is változtathat az előadáson. A tér kong, ez elbizonytalaníthatja az előadót, hogy vajon nem unalmas-e, nem lesz-e vontatott az interpretáció...

Csengery Kristóf: Mások hangján

(Elgar-hegedűművek. Decca)

Hogy Elgar iránt manapság élénk az érdeklődés a brit zeneéletben, mutatja, hogy a Hegedűversenyből a közelmúltban két felvétel is napvilágot látott, szinte egyszerre: Renaud Capuçon az egykori ősbemutató zenekarával, a Londoni Szimfonikusokkal, Simon Rattle vezényletével vette fel (Erato), Nicola Benedetti pedig a Londoni Filharmonikusokkal – a karmester ezen a lemezen Vladimir Jurowski (Decca). E sorok az utóbbi CD-ről szólnak: tekintettel arra, hogy ennek szólistája a kevésbé ismert, erre indokoltabb felhívni a figyelmet...

Siba Antal: Most akkor nyitunk

(Nyilatkozatok válság idején)

A sok összevissza beszéd és eltérő vélemény nyilván természetes velejárója a járványügyi állapotoknak, de talán, ha a kormány és emberei ennél egyszerűbb helyzetekben mindig őszintén szóltak volna, most könnyebben kezelnék a COVID-os állapotokat. Megszokta, hogy válságkezelése szinte kizárólag saját kezűleg generálta feszültségekre terjed. Ő kreál ügyeket, ellenséget a pálinkafőzéstől a szülők neméig. Most aztán szembe találta magát egy valóságos veszéllyel.

I R O D A L O M

Tóth Réka Ágnes: Bambusz

Tóth Réka Ágnes: Fréz

Tóth Réka Ágnes: Alabástrom

Kálmán Gábor: Augusztus volt

Kálmán Gábor: Februárban

Benedek Szabolcs: Tegyük fel


Szóval, tegyük fel, hogy kitör a járvány, a vírus hatalmába keríti a világot, és ez nem is történik annyira régen, menjünk vissza az időben bő negyedszázadot. A kilencvenes évek közepén vagyunk. Akkortájt abban a boldogan naiv hitben ringatóztunk, hogy ez itt a történelem vége, mostantól sima és egyenes út visz az egyetemes boldogság felé – dacára annak, hogy például Közép-Európában egymást követik a gazdasági mentőcsomagok, és még szerencsések is lehetünk, amiért ennyivel megússzuk, miközben tőlünk délre dörögnek a fegyverek. Az Egyesült Államok a hidegháború győzteseként kihívó nélküli abszolút bajnok, Oroszország egyelőre azon tűnődik, mit kezdjen magával, az európai egység szervezés alatt, Kína felkészül. Egyébként meg van Cherry Coke, a Guns N’ Roses és Michael Jackson lép fel a Népstadionban, Madonna a sokadik csúcson, buszos társasutakkal lehet a spanyol meg a török Riviérára menni...

Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell

(A szívnek parancsolni)

Ekkor Szindróma következett, ő azonban nem hozott semmit, hanem csak intett, hogy hajoljak közelebb, aztán még közelebb és még közelebb, és én tudtam, az a szándéka, hogy elárulja, megsúgja nekem, miért ciccegett.

Mert nehéz a szívnek parancsolni, Plutárkosz.

De mivel nem értettem, amint hogy nem is érthettem, mire céloz, kénytelen voltam visszakérdezni, hogy ugyan miféle szívre gondol?

Ő azonban bosszúsan legyintett, mint akit sért ez a már-már ostobasággal határos értetlenség, enyhén előrehajolt a villanymeghajtású kerekesszékében, és tagoltan és kicsit hangosabban, mintha csak hallássérült vagy pedig külföldi lennék, elismételte ugyanazt. Végignéztem a soron, láttam, hogy megszámlálhatatlanul sokan várakoznak, de Szindróma, aki elfogta a pillantásomat, megint csak legyintett, mintha nemcsak neki, hanem valamiféle abszolút szempontból nézvést is teljességgel mindegy lenne, hányan állnak mögötte.

Kávai Katalin: Hitek és aranyak

Az öreg úgy tett, mintha nem hallana jól. Megvárta, hogy a néni hangja hisztérikusan fisztulázzon, csak akkor volt hajlandó újabb cigit tenni a csodás borostyánszipkájába. A szomszédok néha elkaptak a liftnél vagy a bejáratnál, és negédes mosollyal kérdezgettek idős rokonaim hogyléte felől. Aztán valahogy mindig a zsidó aranyaknál lyukadtak ki, de addigra felért a negyedikre a vasráccsal záródó tükrös lift. Az a városi legenda járta az Almássy téren, hogy Ráhel néninek kilószámra van aranya, mert az Ecserin használtruha-kereskedést üzemeltetett fiatal korától, ami még a szülei ipara volt, és megszedte magát a válság éveiben. Lisztet, zsírt, bort cserélt pult alatt aranyra. Faluról hozta fel az élelmiszert, ráadásul katonai teherautóval.

Fenyvesi Orsolya: Nyaralás

Három éve voltunk együtt, amikor nyaralni mentünk a 19. századba. Természetesen a második felébe, egyikünknek sem hiányzott a stressz. Az utat az apám fizette.

A gond ott kezdődött, hogy amikor felébredtünk, ott volt egy család. Nem a mi családunk, szerencsére, és tán nem is az őseink, de kétségkívül apa, anya, gyerekek, nagybácsi, és az ő érkezéseik és indulásaik. Azt a kevés személyes holmit, amire, úgy gondoltuk, szükségünk lehet, egy IKEA-s zacskóban hoztuk magunkkal. Most pedig magyarázkodhattunk a műanyag miatt. Eszünkbe se jutott, hogy eszükbe se jut majd a jövőről faggatózni

MOST AKKOR BIZTONSÁGOS VAGY SEM ASTRAZENECÁVAL OLTANI?

168 ÓRA
Szerző: BLOOMBERG
2021.04.09.


A kor alapján várhatóan korlátozásokat vezetnek be több országban is. Abban ugyanakkor minden szakértő egyetért, hogy több előnye van a vakcinának, mint kockázata.


Az elmúlt hetekben számos európai ország felfüggesztette az AstraZeneca használatát, mert kételyek merültek fel a szer biztonságosságával kapcsolatban: rendkívül ritkán vérrögök képződtek az ezzel a vakcinával oltottak szervezetében.

Az Egyesült Királyságban korábban még mások voltak a tapasztalatok, de már a brit hatóságok is arról beszélnek, lehetséges, hogy az AstraZeneca okozhatja a vérrögöket, különösen a fiatalok körében. Az országban a 30 éven aluliaknak már nem is ajánlják ezt az oltást. Az EU-s hatóságok inkább a tagállamokra hagyják a döntést az AstraZenecával kapcsolatban. Viszont abban minden szakértő egyetért, hogy a vakcina előnyei így is jelentősebbek, mint a kockázatok. Ebben a cikkben Sam Fazeli, a Bloomberg egészségügyi és gyógyszerészeti szakújságírója válaszolt kérdésekre az AstraZenecával kapcsolatban..
..

MAGYAR NARANCS 33. ÉVF. 14. SZÁM

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2021.04.07.


TARTALOM

A SZERK.
A csodatotem

A Hertha nevű berlini focicsapat kedden kirúgta magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot. Az esetről kiadott közleményük hangsúlyozza, hogy a döntésnek nem sportszakmai okai vannak, hanem világnézetiek.

A SZERK.
A mézesmadzag

2018. november 14-én az Alkotmánybíróság megsemmisítette a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény bizonyos részeit.

PUBLICISZTIKA

KARSAI DÁNIEL
Csendrendelet
Miért rossz a Kúria ítélete a Tóta W.-ügyben?

Két éve Tóta W. Árpád, a HVG publicistája egy írásában a nagy közérdeklődést kiváltó Elios-ügy­ben pár keresetlen kifejezésre ragadtatta magát. Mint ismeretes, ez az eset a miniszterelnök vejéhez köthető korrupciós botrány, amelynek lényegi eleme volt uniós pénzek állítólagos lenyúlása is.

EGOTRIP

Várhegyi Éva: Ekotrip
Hullarablás

Első világháborús filmekben láthatunk gyomorforgató jeleneteket, amikor a csatatér túlélői megfosztják a harcban elesett társaikat ruházatuktól, felszerelésüktől.

Sajó László: Öt és feles
Töltés

Menjünk újra kocsmába, amíg másképp nem lehet. Rég volt, de igaz, nem virtuális valóság, mint ez itt. K. Dezső emlékeiből él.

KÜLPOL

A FIDESZ ÉS A NÉMET PÁRTALAPÍTVÁNYOK
Hogyan olajozzák a Fidesz kapcsolatait a német pártalapítványok?

A Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerében fontos szerepet töltenek be a német pártalapítványok, de kérdés, hogy az Európai Néppártból távozás után miként alakul majd ez a viszony.

SZÉLSŐJOBBOLDALI NYOMULÁS ROMÁNIÁBAN
A magyarok ellen fordult a vírustagadó román párt

Találékonyan köti össze az arab-, zsidó-, német- és magyar­ellenességet a román szélsőjobb a járványintézkedések elleni tiltakozással.

BELPOL

FIDESZ-KÖZELI „CIVILEK” MAGUKNAK OSZTOTTAK UNIÓS FORRÁSOKAT
Fidesz-közeli „civilek” maguknak osztottak uniós forrásokat

Siófokon „ellenzéki civilek” tárták fel, hogy „fideszes civilekhez” jutott a vonatkozó uniós forrás majd’ fele. Történetünk Balaton-parti, de a jelenség minden bizonnyal országos.

INTERAKTÍV

ÁLHÍRHÁLÓZATOK MAGYARORSZÁGON
"A Fidesz kiépített egy álhírapparátust, amelyet szükség esetén bevethet"

Lejáratókampányok, összeesküvés-elméletek, állami szintre emelt dezinformáció, az orosz titkosszolgálat magyar híroldala – elmerültünk a hazai fake news univerzum bugyraiban.

KIÁLLÍTÁS

LMBTQI-mozgalmak a kommunizmusban - kordokumentumok tükrében
Előbújó dokumentumok

„[D]okumentumokból összeálló kiáltvány” – jellemzi a kiállítást a bevezető szöveg, és ezt a megfogalmazást éppoly könnyű és indokolt első pillantásra rokonszenvesnek, mint másodjára aztán némiképp problematikusnak találnunk.

RÁDIÓ
Szingliádák
Podcast az egyedülállókról

„Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet, a fiúk, a lányok nyakában fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno.”

TÉVÉSMACI
Kandúr és perec

Amikor Sztupa és Troché felkavarták kicsinyt a golyóstolltó állóvizét, nem kellett nagyon megerőltetni magukat,

Egy hét tudomány 2021/14.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/14.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/14.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SORKÖZ

A 100 ÉVES ŠVEJK
Talán bölcs bohóc, talán ravasz szolga - Švejk 100 éves

Švejket mindenki ismeri, de pontosan senki se tudja, hogy kicsoda. Hašek 100 éve kezdte kiadni azokat a kocsmákban terjesztett szórakoztató füzeteket, amelyek a halála után nemzetközi karriert futottak be.

KÖNYV
Az utolsó szalmaszálig
Bertók László: Együtt forog

E kötettel a kiadó a költő 85. születésnapjára, tavaly decemberre készült, de Bertók László szeptember 14-én elhunyt, az ünnepi kötetből így posztumusz megjelenés lett.

KÖNYV
Tolkien világai
Középfölde helyszíneinek ihletői

1911-ben Tolkien Svájcban tett kirándulást, és ha az időmérő szerkezetek nyűgözik le, a tündék talán Omega karórát viselnek, de a 19 éves angol fiatalember a távoli hegyek képével nem bírt betelni.

KÖNYV
99 magyar vers – Simon Márton válogatásában

A Helikon Kiadó zsebkönyvsorozata Weöres Sándor Füves könyvének újrakiadásával eljutott a 100. kötetig, de előtte még, a 99. helyen egy rendhagyó antológiát hoztak ki.

ZENE

INTERJÚ
„Kicsi lett a világ”
Berecz Mihály zongorista

Keresett előadó, elsősorban kottahű, mégis lendületes, energikus előadását dicsérik a kritikusok. A fiatal művésszel a hegedűs múltjáról, a feltöltődés szükségességéről és a hazaköltözéséről beszélgettünk.

INTERJÚ
Együttesben lett énekesnő Ónodi Eszter
Ónodi Eszter, Kirschner Péter

Új oldaláról ismerhettük meg a Katona József Színház művészét: elfogadta a Müller Péter Sziámi AndFriendsből, illetve Bródy János zenekarából ismert Kirschner Péter felkérését, hogy készítsenek egy közös dalt.

LEMEZ
Egy szuszra
Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orchestra: Promises

Sam Shepherd, azaz Floating Points minden szempontból különleges figurának számít még az elektronikus (tánc)zene csodagyerekekben oly gazdag világában is.

LEMEZ
Kings of Leon: When You See Yourself

Egyre több olyan album jelenik meg mostanában, amely már régóta készen áll, de a készítői még egy darabig bíztak abban, hogy el lehet csúsztatni a kiadást addig, amíg újra beindul a koncertipar.

LEMEZ
Willie Nelson: That’s Life

Bővelkedett meglepetésekben a múlt év, de arra nem számítottunk, hogy a 87 éves Willie Nelson „karanténlemeze” Sinatra-feldolgozásalbum lesz.

MI A KOTTA?
Szerjozsa

Klasszikus zenei programajánló a 2021/14. hétre

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ
Reménytelenül
Soltis Lajos Színház: 3 nővér

A színház története 1980-ig nyúlik vissza, amikor még amatőr színjátszó csoportként működött Sitkei Színkör néven.

RÉS A PRÉSEN
„Hogy tudjon mozdulatlanul is állni”

Cserepes Gyula táncos-koreográfussal beszélgettünk.

KÉPZŐMŰVÉSZET

ONLINE KIÁLLÍTÁS
A természet ellentámadása

Yoon Gil Jung koreai képzőművész rendhagyó alkotói módszert választott.

TUDOMÁNY


INTERJÚ
„Teleki Pál tudta, hogy a német kapcsolat öngyilkos vállalkozás”
Ungváry Krisztián történész a magyar–német kapcsolatok múltjáról és jelenéről

Ungváry Krisztián történész: Németország egészen a nyilas hatalomátvételig nem támogatta a magyar szélsőjobbot.

EURÓPA ÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA
Mint a svéd acél

A Google nemrég két, a mesterséges intelligencia etikával foglalkozó szakembert is kirúgott. De hogyan dönti el egy nagy techcég, hogy milyen az etikus MI? Mit tehet ez ügyben az állam és milyen lehetőséget jelent ez Európának?

MILYEN ÖREG AZ UNIVERZUM?
A 14 milliárdos kérdés: hány éve létezik az univerzum?

A világegyetem idősebb, mint gondoltuk, de talán ennek a történetnek is volt egy határozott kezdete.

LOKÁL


BICIKLIZÉS A NAGYVÁROSI LÉGSZENNYEZÉSBEN
A légszennyezés miatt is fontos a kerékpárutak létrehozása

A biciklivel közlekedők sokat tesznek a légszennyezettség csökkentéséért, de milyen kockázatot vállalnak ők maguk?

KÖZTÉRI LÁTVÁNYOSSÁG HASZNÁLT AUTÓGUMIKBÓL
Az abroncsmese vége

Egy magyar városban a virágtartónak használt összes gumiabroncsot bevitette a házak elől az önkormányzat, mondván, ez veszélyes hulladék. Az eltávolított tereptárgyak sokak örömét szolgálták, máshol pedig politikai üzenetet is hordoztak. De vajon tényleg olyan veszélyes a használt gumi?

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Il Mulino

Étel, házhoz – olasz étteremből.

CHILI&VANÍLIA
A hét színe: zöld

Medvehagymás töltött csirke, parmezános zöldborsókrémmel

MIKROFILM

INTERJÚ
„1 dollár 75 cent óránként”
F. Murray Abraham színész

Az Amadeusért elnyerte az Oscart, A rózsa nevében inkvizítorként tette nehezebbé a középkort, a ma születettek pedig a Homeland rejtélyes CIA-főnökeként ismerik. New Yorkban értük el telefonon.

TÉVÉSOROZAT
Póráz nélkül
Túl a vörös kanapén

Álex Pina – tavaly karácsonyi lapszámunkban is megénekelt (A szappan dicsé­rete) – exkluzív Netflix-megállapodásának friss gyümölcse ez a sorozat.

TÉVÉSOROZAT
The One – A tökéletes pár

Most, hogy mindenki jól bepánikolt azon, hogy a Tinder algoritmusai megölik a szerelmet (miközben egyre több kapcsolat szövődik társkereső appok útján és egyre elfogadottabb módja ez a randizásnak), a sci-fi sorozatok is beszálltak a nagy aggódásba.

FILM
Cherry

Nico Walker sokat dicsért regényének (nálunk Kopasz címmel olvasható) filmváltozata a maga nemében hibátlan mű.

DOKUMENTUMFILM
Tanítóm, a polip

A polipok fura teremtmények: három szívük van, a vérük kék, képesek kinyitni egy gyerekbiztos kupakot is és több mint 300 fajtájuk létezik.

„A KORMÁNYVÁLTÁS MA MÁR KEVÉS” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: MAGYAR HANG
2021.04.08.


A TARTALOMBÓL:

– Ángyán József: A kormányváltás ma már kevés –  Interjúnkban beszélgettünk az „őstermelő” Lázár Jánosról, az állam alól kiszervezett magánalapítványi „gigaegyetemről”, Rogán Antalék földvásárlási szándékáról, az erkölcsi alapjait felszámoló rendszerről, kereszténységről és „a társadalom helyes rendjének fölforgatásáról”

– Kormányváltás híján marad a hideg polgárháború – Bod Péter Ákos: A válság mindenkit sújtott, de sokan jóval hatékonyabban kezelik a helyzetet. Interjú

– Nem kellett volna meghalniuk – Gépfegyverekkel őrzött szigorú titok, hogy mi történik a kórházi covidosztályokon, miközben dübörög a hurráoptimista kormányzati kampány. Egy intenzíves nővér, egy szakápoló és egy posztcovidos tünetektől szenvedő beteg mutatja meg a másik valóságot

– Egy nap a mentőállomáson – Egyetlen levél után engedélyt kaptunk arra is, hogy végigkövessük a székelyföldi mentők egy munkanapját. Fotóriport

– Nagy port kavar Orbán Győző bányája – Pár méterre a bicskei lakóházaktól rakodják át a miniszterelnök édesapjának köveit. Mészáros Lőrinc itt is szerepet kap

– „Meg vagyok rémülve” – Lengyel Tamás színésszel beszélgettünk a magyar vitakultúráról, a retorzióktól való félelemről és a színművészetis diákok kockázatvállalásáról. Interjú

– „Utca és meghalás, ennyi” – Szabolcs utcai hajléktalankórház: senki sem tudja, mi történik majd, ha valóban költözni kell. Riport

– Krízis – egyre több a segítséget kérő várandós nő – A járvány miatt egyre többen veszítik el munkájukat és lakhatásukat, sokan gyermekük örökbeadása mellett döntenek

– Az oltási sorrend már a múlté – Több mint 2,5 millióan kaptak oltást, ám a védettség még nagyon messze van

– Bajt hozott Boriszovra az oligarcha botránya – Hiába szerezte meg újra a legtöbb szavazatot a vasárnapi bolgár parlamenti választásokon a pártja

– A szomszédaink boldogabbak, mint mi – Többen aggódnak, mint a járvány előtt, de alapvetően nem rajzolta át a világ boldogságtérképét a Covid–19

– Nyitni vagy nem nyitni? – Mindenhol vitákat gerjeszt az iskolák újraindítása a járványidőszakban

– Magára maradt Szlovénia illiberális ura – Sosem volt még ilyen alacsony Janez Jansa kormányának támogatottsága

– Érik a baloldali fordulat Németországban – A járvány miatti idegesség ránthatja magával az identitásválsággal is küszködő kereszténydemokratákat

– A kitérés lelki élménye – Ma már azt sem nagyon tudni, ki az, akinek a felmenői hajdan kikeresztelkedtek. Az egykori vallásváltást azonban sokszor máig előítélettel, rosszhiszeműen kezeljük

– Ördögi körökbe zárva – Annak jártunk utána, mekkora az állattenyésztés ökológiai lábnyoma, illetve mit tehetünk azért, hogy az ember is jóllakjon, és a bolygó is megmaradjon

– Világmegváltó mRNS? – Felbukkantak azok a vágyvezérelt állítások, miszerint az mRNS szinte minden betegségre megoldást kínál. De mennyire megalapozottak ezek a remények?

 Dugó a palack nyakában – Az Ever Given-incidens aggasztó példával szolgált arra, hogy a globális kereskedelem és az egész gazdasági világrendszer milyen sérülékeny

– Generációs távlatvesztéseink – Harminc éve, 1991. április 8-án hunyt el Csengey Dénes. Rá emlékezve érdemes elővennünk nemcsak beszédeit, de novelláit, drámáit, regényét is

– Kevert népesség – Úgy tűnik, megdőlnek a Hérodotosz által ránk hagyományozott, szkítákkal kapcsolatos alapvetések

– Tokió: alagút a fény végén? – A szervezők a reménybe vezető útként hirdetik a tokiói olimpiát, a járványügyi szakemberek azonban attól félnek, hogy még pusztítóbb hullámokat hozhat a szuperfertőző esemény

Átlátszó-melléklet
– Oszkó Péter befektetése a balatonhenyei óriásbirtok
– „Jól jön most az arcpajzs, mert nem látják, hogy sírok” – kórházi körkép a harmadik hullámból
– Uniós riasztást adtak ki a maszktípusra, amelyikből több millió darabot rendelt a kormány
– Szántóföldre volt bejegyezve a kínai vakcina beszállítója

Publicisztika:
– Gulyás Balázs: A három Bige-szabály – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Verebes István: Témavázlat
– Lányi András: Unalmas világvége
– György Zsombor: Közös a cél – Álláspont
– Zalatnay István: A járvány hőse – és áldozata (?): a tudomány
– Szabó Antal: Ő értünk él
– Pápay György: Április 8-áról szóljon az ének – Több a zászló
– Vági Márton: Szobordöntés kis szépséghibával
– Híd Jenő rajzol: Kulturális felszabadítás
– Wekerle Szabolcs: Pöff – Újbeszél
– Gazda Albert: A türelem
– Szerető Szabolcs: A majdnemnél több kell – Szotyola
– Puzsér Róbert: Szentségtelen húsvéti musical-kereszténység a Tv2-n
– Marabu: Orbánisztán

Pár perc próza:
– Haklik Norbert: Sörténelem VII.

Kritika:
– A szorongás haszna – Randolph M. Nesse: Rossz érzések jó okkal
– „Az én osztályomban is volt Boaz típusú gyerek” – Erna Sassen: Egy indián, mint te meg én
– Gyilkosság Isten parancsára – Knutby: Imádkozz, engedelmeskedj, ölj, HBO
– Állati érzelmek – Frans de Waal: Mama utolsó ölelése

ITT OLVASHATÓ