2018. július 26., csütörtök

RÁADÁS1: ZORÁN - EGYPÁR BARÁT 1.RÉSZ

YOUTUBE / MTV
Szerző: ZORÁN
2014.02.08.


Papp László Budapest Sportaréna - 2014.02.08.

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS2: ZORÁN - EGYPÁR BARÁT 2.RÉSZ

YOUTUBE/MTV
Szerző: Zorán
2014.02.08.Papp László Budapest Sportaréna - 2014.02.08.

ITT NÉZHETŐ MEG

EZÉRT ÖRÜLNEK A GYENGE FORINTNAK MATOLCSYÉK - BOSSZANKODHATNAK A NYARALÓK

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.07.26.


A Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén a nyárra gyakorlatilag lerendezte a gyenge forint kérdését, a következő két hónapban nem várható a jegybank részéről forinterősítő intézkedés – ez derül ki a jegybank Monetáris Tanácsának ülése után kiadott jegyzőkönyvből. A döntés számos céget és magánszemélyt hátrányosan érint – ennek ellenére a jegybank ezeket szempontok nem veszi figyelembe. Az okokat próbáljuk górcső alá venni.

Mitől gyengül a forint?

Úton-útfélen hangoztatott vélemény, hogy a forint világgazdasági okok miatt gyengül, ami részben igaz. Április végén, május elején szakadt el a cérna a forintpiacon, az addig 305-312 forintos sávban lebegő euróárfolyam emelkedni kezdett, a csúcs 330,76 forint volt, amit július elsején ért el az euró árfolyama. Ez az új történelmi rekord. Azóta a közös európai deviza 325-330 forint ingadozik, és az elemzők szerint nem is lépünk ki a következő hónapokban a 320-330 forintos sávból.

A forintgyengülést több külső hatás együtt indította be, a török líra mélyrepülése óvatossá tett a befektetőket a feltörekvő piacok valutáival (ide sorolják a forintot is) szemben, így a régióból elkezdték kivonni befektetéseiket és a biztonságosabb devizákba forgatták azokat. Ezzel párhuzamosan az USA jegybankja, a Federal Reserve megkezdte a dollárkamatok emelését, és a piaci várakozások szerint ez várható az eurózónában is. Ezért a befektetők inkább fialtatják pénzüket magasabb kamatozású és biztonságosabb befektetésekben, mint alacsony kamatozású feltörekvő piaci betétetekben, kötvényekben.

Amennyiben MNB úgy döntött volna, hogy követi a nagyokat és szigorít kamatpolitikáján, megelőzhette volna a forint gyengülését, de nem tette.


Miért nem lép az MNB?

MÉSZÁROS LŐRINCÉK MEGSZEREZTÉK A CLUB ALIGÁT, AZ EGYKORI PÁRTÜDÜLŐT

INDEX
Szerző: BG
2018.07.26.


A PRO-MOT a Club Aliga 37 hektáros területe és az üdülőkomplexum 167 férőhelyes kikötője mellett a Magyar Állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlan vagyonkezelési jogait is birtokolja. A tranzakció zárásának felek által kikötött véghatárideje 2018. december 20.

Összességében tehát Mészáros Lőrinc szerzi meg a Balaton legnagyobb, évtizedek óta hasznosításra váró üdülőkomplexumát, amely eddig az izraeli SBI-csoport tulajdonában állt.

A Balatonvilágos területén található Club Aliga közvetlenül a Balaton partján fekszik. Az üdülőcentrumban a szállás- és strandolási lehetőségen túl egy 167 férőhelyes kikötő is található...

TUSVÁNYOS, AZ ÖNTÖMJÉNEZÉS KIRAKATFÓRUMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2018.07.25.


Az egykori magyar-román párbeszéd színhelye az Orbán monológok porondjává vált. Szombaton következik a miniszterelnök soros szuperprodukciója Tusnádfürdőn.

„Sem fából, sem vasból nem vagyok, szükségem van elismerésre és támogatásra is” – mondta tavalyi tusnádfürdői szereplése végén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök évek óta kerüli a közvetlen megmérettetést belpolitikai ellenfeleivel, (annyira, hogy miniszterelnök jelölti vitát sem vállal), a sajtótól is elzárkózik idehaza és határon túl egyaránt, ám annál inkább kedveli az olyan lehetőségeket, mint a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, ahol ő maga a központ, rá épül a rendezvény, kellemetlen kérdésekkel nem kell szembesülnie, mert azokat kiszűrik a rendezők (direktben kérdezni nem lehet, csak előre benyújtott cetliken). Igen, Tusványoson megkapja az elismerést, a hódolatot. Évente általában 1000-1500 embertől, aki kilátogat a politikum és az immár világsajtó által várt éves programhirdető beszédére.

Az egykoron szépreményű nemzetpolitikai kezdeményezés, a román-magyar, illetve magyar-magyar párbeszéd fórumaként létrejött szabadegyetem mára a második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta fokozatosan a Fidesz és Orbán öntömjénezésének színhelye lett. Dialógus nincs, csak monológ, nem egyeztetés zajlik a magyar kormányzat és a kárpát-medencei magyar pártok képviselői között, hanem utasítás, bejelentés és bólogatás. A kisebbségi magyar pártok mindegyikét bedarálta az Orbán rezsim, a kárpát-medencei magyarság kezd belefulladni az orbáni nemzetpolitika posványába és egyre inkább kiszorulni annak az országnak a politikájából, ahol működnek...


MILLIÁRDOKAT HÚZNAK BE AZ ÁLLAMTÓL, DE EGY RENDES HONLAPOT SEM DOBNAK ÖSSZE MAGUKNAK

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.07.26.


Magyarországon tavaly ez volt a tíz legnagyobb árbevételű cég: Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., Audi Hungaria Motor Kft., Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., MVM Magyar Villamos Művek Zrt., GE Infrastructure Hungay Holding Kft., Magyar Suzuki Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., Samsung Electronics Magyar Zrt., Magyar Telekom Távközlési Nyrt., Flextronics International Kft.

Mint látható, főleg multikról van szó, a valamivel bővebb listában viszont vannak igazi magyar üstökösök is, amik a semmiből törtek fel, mint annak idején a – frissen simicskátlanított – Közgép. Arról, hogy az építőcég mekkora politikai hátszéllel működött, már csak az is sokat elárult, hogy ereje teljén, 2012-ben például így nézett ki a honlapja, ami évekig „átalakítás alatt” állt. Miután viszont kitört Simicska és Orbán háborúja, és nem nagyon jöttek az állami megrendelések, egészen normális lett a cég weboldala.

Úgy tűnik, ez a régi, jó, Fidesz-közeli szokás ma sincs másképp. Vannak irgalmatlanul gyorsan hatalmasra hízó cégek, amik majdnem minden bevételüket az államnak köszönhetik, közben viszont egy kis falu gportalos weblapja is felveszi a versenyt az övéjükkel – ha egyáltalán van nekik. Természetesen leginkább Mészáros Lőrinc cégeinek honlapjait kellett vizsgálnunk, bár az összeset – amit a valasz.hu gyűjtött ki (pdf) – természetesen nem néztük végig:...

MÉSZÁROS LŐRINC BEKÖLTÖZHET AZ ALIGAI KÁDÁR-VILLÁBA


HUPPA
Szerző: Huppa, MTI
2018.07.26.A Club Aliga 37 hektáros területe – amely magába foglalja a kikötőt, az üdülőkomplexumot és az állami tulajdonban lévő, 10 hektáros ingatlan vagyonkezelési jogait is – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport birtokába került.

A balatonvilágosi Club Aliga közvetlenül a Balaton partján fekszik. Az üdülőcentrum területén a szállás- és strandolási lehetőségen túl egy 167 férőhelyes kikötő is van. Az egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ekkor került az izraeli érdekeltségű PRO-MOT Hungária Kft. tulajdonába az üdülőközpont ingatlanjainak 37 hektáros területe.

Rákosi húsvéttól késő őszig minden hétvégéjét Aligán töltötte

Szombaton ebéd után pihent egy kicsit, aztán autóval lehozatta magát a Balatonhoz, és itt volt egészen vasárnap délutánig. Rákosi Aligán nagyon keveset érintkezett Gerővel, Kádárral és Farkas Mihállyal, csak a közös étkezésekkor látták őt, amúgy elvolt a saját kis üdülőjében, és a vele egy időben nyaraló elvtársak sosem tudták megkörnyékezni egy kis protekcióért. (Index)

A teljes komplexumból fennmaradó mintegy 10 hektáros ingatlan tulajdonosa a magyar állam maradt, ugyanakkor a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI) 2007. márciusában kötött megállapodásnak köszönhetően az állami terület 49 éves határozott időtartamra szóló vagyonkezelői jogait is a PRO-MOT szerezte meg...


AZ EGÉSZ ORSZÁG TÁMOGATTA MÉSZÁROS LŐRINC SPORTSZERMÁRKÁJÁT ÉS LÁSS CSODÁT: HETEK ALATT SIKERES LETT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.25.


A nemzet szíve egyszerre dobban, ha meglátja szárnyalni a 2rule-t! 

Bizonyára sokan azok közül, akiket nem vakít el a mindent nemzeti festő propaganda, megkérdezték már maguktól, hogy milyen gazdasági-üzleti megfontolások állhattak a háttérben, amikor Mészáros Lőrinc új sportszermárkát dobott a piacra. Megnyugtatunk mindenkit, nem voltak ilyenek.

És akkor jön is a követkeő, nyugtalnaító kérdés, mégis, hogy lehet sikeres hetek alatt annyira az új sportszermárka, hogy kiszorítsa az Adidast?
Úgy, hogy Ön fizeti!

Közelítsük meg máshonnan a kérdést.

Sokan nem is értik, amikor a tudatos és politikailag tájékozottabb polgárok (ún. citoyen-ek) bekommentelik valahová, hogy

Az én adómból megy ez is!
meg
Ezt is az én fizettem!

Ilyenkor az átlag ostoba, gyűlöletre ácsingózó Origo-olvasó csak áll elhűlve és nem érti. Hogyan? Hát hogy lehet az? Olyan gazdag vagy?

Nem, mindezt persze képletesen értették a tudatos citoyenek, de sajnos, teljesen hétköznapian, kézzel foghatóan, sőt: bizonyíthatóan is így van: ők fizették. Meg én, aki a cikket írom. Meg ön, aki ezt elolvassa. Mindenki adott bele egy kicsit. (Pont úgy, ahogy mindenki adott bele a felcsúti kisvasútba, a stadionokba, Rogán helikopterezésébe, Semjén vadászatába, ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi.)

Ez benne a szép. És egyben ez mutatja be a rendszer abszurditását, igazságtalanságát, minden aljasságát.

Mészáros Lőrinc ugyanis (illetve a többi NER-es oligarcha, akárcsak anno Simicska is) a magyar állam és a Európai Unió hathatós segítségével, máskor egyszerűen félrenézésével, vagy éppen tudatos támogatásával a közösből lopva gyarapítja a magánvagyonát. 
Pontosan az ilyen ál-válllakozásokon keresztül. Mostanra 200 felett jár a cégeinek száma és többet keres, mint egy "átlagos" amerikai popsztár.

Lássuk be, ez lopás, bűncselekmény,

amit a magyar állam amiatt tűr el (alkalmasint: támogat), mert a magyar állam gépezetét is olyanok működtetik, akik szintén egyenlőtlenül részesülnek a közösből (lopnak). Vagyis mindezt maffiaszerűen, többen, érdekközösségben csinálják, vagyis bűnszövetkezetbe tömörülve, amit összefoglaló néven Fidesznek lehet hívni. Ennek a maffiának a vezére Orbán Viktor, legfőbb intézője Mészáros Lőrinc. És, hogy visszakanyarodjunk a kiindulóponthoz, a 2rule nevű márka hirtelen szárnyalása, szokatlan sikere is egyvalamit mutat be: hogyan lehet az országot megszállni, majd annak erőforrásait egy szűk kör részére átcsatornázni.

Lássuk be, a 2rule nem azért virít ott már három futball-csapaton (a Puskás mellett a Diósgyőr és a Haladás,) nem azért reklámozzák orrba-szájba a köztévén, nem azért állt oda mellé Dárdai Pál, elveszítve ezzel szakmai hitelességének morzsáit is, mert a 2rule nevű márka olyan jó vétel. Nem jó minőség, mint az kiderült, amikor a divattervező és a független sajtó maradéka darabokra tépte. Kiderült, hogy egy ócska, műanyag, import termék. még csak nem is magyar, amire az átlagos Origo-olvasó verhetné a mellét. A reklámja egyenesen botrányosan szar, mindenki látta a videót, ami olyan, mint valami abszurd Monty Python-jelenet, csak ők komolyan gondolják...

AZ ORBÁN-GRAFFITI MÁR A MÚLT, ITT AZ ARANYTALLÉROKKAL PÓZOLÓ MÉSZÁROS-FOTÓ

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2018.07.26.


Felcsúton jelent meg egy Mészáros Lőrincet ábrázoló graffiti a Kéfarkú Kutya Párttól, a viccpárt aktivistái az aranyat mágnesként vonzó Super Marióként rajzolták meg a milliárdost.

Újabb graffitit készítettek a Kétfarkú Kutya Párt aktivistái, de ezúttal nem Orbán Viktorról, hanem a magyar miniszterelnök barátjáról, az ország (majdnem) leggazdagabb emberéről, Mészáros Lőrincről. Felcsút korábbi polgármesterét a népszerű játékfigura, Super Mario mintájára örökítették meg, amint mágnesként gyűjti be az aranyat...

MÉSZÁROS LÁSZLÓ JÁNOS: FELCSÚTON VANNAK ELLENZÉKIEK, DE MÁR NEM JÁRNAK A KOCSMÁBA

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2018.07.26.


A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) színeiben indul a felcsúti polgármesterségért Mészáros László János. A helyben jól csengő vezetéknév mellett villanyszerelői végzettséggel is rendelkező, egyébként mérnökként dolgozó aspiránsnak korábban a gázzal is volt dolga, de nem ezért gondolja úgy, hogy érdemes megmérkőznie az ország leghíresebb gázszerelőjének megüresedő helyéért. Felcsúton augusztus 12-én választják meg a leköszönő Mészáros Lőrinc utódját.

A hétvégén jártam Felcsúton, de csak a fideszes Mészáros László István plakátjait láttam. Miért?

Másfél hete kezdődött el hivatalosan a kampányidőszak, alpolgármester úr már rálépett a gázpedálra, mi a napokban tesszük ki az első plakátokat. A kampánypénz nagyobb részét nem a szokásos eszközökre, például hirdetésekre vagy ragaszokra költjük, hanem a már ismert kétfarkús akciókkal szeretnénk meggyőzni az embereket. A specialitásunk a buszmegálló-építés, a járdafelújítás, illetve padokat teszünk oda, ahol az emberek szívesen leülnének, de nincs mire. Nem a propagandában, hanem a cselekvésben hiszünk.

Felcsúton él?

Oda vagyok bejelentve, de mostanában nem ott alszom. Ez nem jelenti azt, hogy nem ismerem jól a települést. A múlt héten és a napokban is jártam ott, több alkalommal.

A posztjáról leköszönő polgármester, Mészáros Lőrinc tévéjében megtévesztéssel vádolták, hiszen a második keresztnevén kívül ugyanúgy hívják, mint a jelenlegi alpolgármestert, aki augusztus 12-én az ellenfele lesz.

A párt passzivistái és én is MKKP-s pólóban gyűjtöttem az ajánlásokat. Még arra is felhívtuk a felcsútiak figyelmét, hogy a fideszes jelölt neve Mészáros László István, nehogy véletlenül összekeverjenek minket. A szükséges ajánlásokat megszereztük, a több mint 1500 választópolgár közül több mint hatvanan szavaztak nekem bizalmat. Mindannyian tudatosan döntöttek, senkit sem tévesztettünk meg. Az éppen nem a mi stílusunk. Ha panasz volt valamelyik passzivistánkra, annak utánajárunk.

Az ajánlások gyűjtése közben sok olyan családdal találkoztunk, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, de a legtöbben kifejezetten tartanak a politikai véleményük nyílt hangoztatásától. Egy kocsmában beszélgettünk a helyiekkel, az egyik vendég arra panaszkodott, hogy tíz évvel ezelőtt tele volt a hely, oda jártak beszélgetni az emberek, ma meg sokan már inkább nem mennek. Nem akarják, hogy valaki meghallja őket és leadja a drótot a megfelelő helyen...

LEGYEN BUDAPEST VÁROSÁLLAM

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.07.25.


Aktuálisan gumicsontnak tűnik. De Orbán esetében már számos látszólagos gumicsontról derült ki, hogy valójában nem az. Amúgy Budapest helytartósággá változtatásáról van szó. Mert a kormány által kinevezett polgármester Orbán személyes helytartója lenne. Akárhogy nevezze is meg a félintelligens banda által nyomogatott gombok nyomán a nyomtatvány.

A kétévente tervezett helytartóváltás ötlete szinte biztosan annak az orbáni komplexusnak a következménye ami büntetni akar mindent és mindenkit, ami nem őt szolgálja, illetve azt, aki nem nyal elég mélyen. Márpedig Budapest, a valóban polgári főváros, elutasította, és akár csendes rezisztenciával, esetleg tüntetésekkel, de elutasítja azt a feudáloligarchikus hűbéri rendszert, ami Orbán Viktor kedvence. Talán még abból az időből, amikor az MSZMP pártirodáin döntöttek szinte mindenről. Arról is, hogy a kádercsemeték körül ki kerülhet be vidéki lótifutiként, pártkedvezményezettként egy egyetemre. De az okok tekintetében foglalkozzanak ezzel azok a klinikusok, akik az ilyesmire szakosodtak. A végeredmény mégiscsak az, hogy van egy főváros, amelynek lakosai valóban a polgári értékeket tekintik elsődlegesnek, és ez rohadtul nem tetszik annak, akit zavarnak az olyan sallangok, mint emberség, demokrácia, vagy akár az egyéni szabadságjogok.

Tarlós erre mit is mond?
...

NÉMETH SZILÁRD AZT ÜZENTE, ELFOGYOTT A REGIMENTJE

24.HU / POSZT ITT
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2018.07.25.


Ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell gondolkozni, hogy nem közveszélyes őrültek vezetik-e az országot.

A magyar honvédelem nagy alakja arról nyilatkozott, hogy meg kell védeni Magyarországot, fegyverrel. Most. Ugyanis olyan időket élünk, mint a középkori oszmán hódító hadjáratok idején – s most nem csupán hősi lelkületre, hanem
- dübörgő magyar hadiiparra,
- pompás fegyverarzenál beszerzésére
- és hadsereg toborzására van szükség.

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök hasonlókat nyilatkozott az elmúlt hetekben, Németh Szilárd teljes lelki nyugalommal szólíthatja fegyverbe ifjainkat, sőt, élesztheti fel a magyar haditengerészetet.

Magyarország tehát gigantikus háborúra készül.

Mondom az első problémát ezzel kapcsolatban. Ha hazai gyártósorokon pazar robbanófejek készülnek majd, és százmilliárdokat költünk fegyverkezésre és megsokszorozzuk a hadsereg létszámát és mindennek eredményeképp kemény arcú, lánglelkű férfiak tízezreit masíroztatjuk a dicső győzelem felé, már csak egyvalami fog hiányozni.

Az ellenség.

Ugyanis – szemben minden egyéb híreszteléssel – pillanatnyilag egyetlen ország sem készül lerohanni hazánkat. Nincs olyan állam, sem katonai szerveződés, amelynek rövid-, közép- vagy hosszútávú érdeke volna egy Magyarországgal szembeni fegyveres konfliktus...

ESÉLYT SEM ADNAK AZ ISKOLÁK AZ SNI-S KISFIÚNAK

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.07.25.Nem talál általános iskolát sajátos nevelési igényű kisfiának egy budapesti édesanya. Az intézmények, vagy azt mondják, hogy túl sok gond van vele, nem tudnak rá figyelni, vagy ahol mégis fogadják, ott nem kap valódi fejlesztést. A logopédiai osztályok megoldást jelenthetnének, de azokból nagyon kevés van. Donát egy súlyos betegségből épült fel, épértelmű kisfiú, minden adott lenne hozzá, hogy felnőttként normális életet éljen, ehhez azonban most kellene neki megadni az esélyt. Ha ez nem sikerül, a kisfiú magántanuló lesz, édesanyjának fel kell adnia gyógypedagógusi állását, és ápolási díjra menni.

Donát most lesz kilenc éves. Három évvel ezelőtt egy nem szűrt, veleszületetett anyagcsere-betegség következtében összeomlott a szervezete. Ami egy egyszerű hányásnak indult, abból órák alatt súlyos agyödéma lett, a kisfiú teljes koponyacsontját el kellett távolítani – meséli édesanyja, a gyógypedagógusként dolgozó Maróti Zsuzsa.

A kisfiú azonban, rácáfolva az ilyenkor szokásos koreográfiára, fejlődni kezdett. “Onnan álltunk fel, hogy másfél hónapig nem tudott hangot kiadni, se enni”. Felépülését azóta is kisebb csodaként emlegetik orvosai, amikor bekerült a kórházba mindössze egy százalék esélyt adtak arra, hogy túléli. Egy ilyen súlyos betegség nem múlik el nyom nélkül, közel egy évvel Donát kórházba kerülése után jutottak el a szakértői bizottság elé, ahol sajátos nevelési igényűnek (SNI) minősítették, és a súlyos tanulási és magatartási zavar miatt még egy év óvodát javasoltak neki.

Találtak is a kerületen belül egy intézményt, ahol integrált csoportba került, más SNI-s gyerekekkel együtt, és az előírt fejlesztéseket is megkapta. Az óvodai év azonban gyorsan elszállt, eljött az április, és vele az iskolai beiratkozás. Zsuzsa pedig szembesült vele, hogy szinte lehetetlen vállalkozásba vágta a fejszéjét. Nem talál ugyanis Pest megyében olyan állami iskolát, ahol vállalnák fia tanítását. Az intézmények szerint ugyanis túl komplexek Donát problémái. Nézzük, mik ezek:

- artikulációja nem jó, ezért nehezen lehet érteni, hogy mit mond,
- emiatt nehezen is tud kapcsolatot teremteni a kortársaival,
- gondok vannak a viselkedés területén is, és a mozgáskordinációján is meglátszik, hogy agysérülést szenvedett,
- koponya-implantátuma van, ezért nagyon kell rá figyelni, nehogy beüsse a fejét,
- valamint minden nap be kell vennie egy vízben feloldódó – számára életmentő – gyógyszert.

A fiú ezekkel együtt azonban teljesen épértelmű, fejleszthető, édesanyja szerint minden esélye meg lenne rá, hogy felnőttként normális életet éljen, ezt az esélyt azonban az állami oktatás nem akarja megadni neki. Zsuzsa tisztában van vele, hogy Donát nem egyszerű eset, nem lehet úgy tanítani, mint egy egészséges gyereket, de 
azt azért álmában sem gondolta volna, hogy egyetlen iskola sem mond igent rá...

SZEPESI

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.25.


Dőlnek a nekrológok. Meghalt a Szepesi, ki ismerte? Senki? Akkor Lacikám, nyolc sor, van rá tíz perced, na milyen vagyok? Ennyi időt más lapnál nem adnak. Meghalt a Szepesi, adatokat kérek, minél rövidebben. Margitka, küldje át. Most.
Jól megrágtam a következő mondatomat, mielőtt leírom: a magyar média (tömegtájékoztatás) legnagyobb alakja halt meg mára virradóra. Körmendi László volt a Rádió hangja, de Szepesi volt a Rádió. A rádiózás, a közlés. Sok nagy formátum dolgozott újságnál, rádiónál, televíziónál, de senki (Vitrayt is beleértve) nem volt annyira ismert, mint Szepesi. Nem ellenőrizhető, de nem is teljesen felelőtlen és alaptalan állítás: ő volt az egyik a kettő közül, akinek a nevét tízmillió ember tudta Magyarországon (a másik Hofi Géza).
Valamelyik vasárnap esti (természetesen élő) televízióműsorban állt először a kamerám elé 1962-ben, talán az Élőújságban, sporthíreket mondott. Odajött hozzám, bemutatkozott. Ő 40 éves volt, én 19, őt már akkor is ismerte mindenki, engem talán még a saját szüleim sem tudtak volna hová tenni, ha találkozunk. Azt mondta, mi rádiósok tartsunk össze, szóljak, ha valamit rosszul csinál. Tudta, hogy dolgozom a Rádióban is (az Idegennyelvű Adások olasz szekciójánál voltam három éve bemondó és az ifjúsági ismeretterjesztő műsor - Ciao - riportere, még a szerkesztőség vezetőjével sem találkoztam, Olaszországban ismerhették a hangomat, gondolom, tíz-tizenkét ember, itthon senki, Szepesin kívül).
Izgulós volt. Bejött egyszer a Rádióba, az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) elnökeként, valamelyik műsoromba hívtam meg, a VII-es stúdióban beszélgettünk. Az asztalon ott hagyott valaki egy gemkapcsot. Szepesi a kezébe vette, széthajlította, tördelte, mielőtt felsértette volna az ujját, intettem a vezérlőbe a hangmesternek. Gyurika, ez itt a Rádió, ez meg én vagyok, megismersz? Valami baj van? Öregem, kijöttem a gyakorlatból, ne haragudj. Haragszik a jóisten, dehát ez nem is élő, felvételt készítünk... Tényleg jóideje nem volt a Rádióban, tudtam, hogy lámpalázas, de azt nem, hogy ennyire.
Nem hirdették sehol a riporteriskoláját, mert hivatalosan nem is létezett, csak éppen mindenki nála akart tanulni (talán nem kell mondanom, Magyarországon nem tanítottak sehol rádiózást, a Bölcsészkaron valamelyik szakon lehetett fakultatíve hallgatni valami ilyesmit, hívtak is oda, komolytalannak tartottam, nem vállaltam). Szepesi egy idő után hozzám küldte a tanítványait, azt mondta, ha rádiózást akarnak, azt inkább tőlem kapják, ő az egészről tényleg nem sokat tudott, a műsorszerkezet, a gazdaság, a műszak és technika nem is érdekelte. Bonni tudósító korában egyszer egy vacsorán egy asztalhoz került Shirley McLaine-nel, imádta a színésznőt, kért tőle lehetőséget interjúra, ott helyben meg is kapta. Bekapcsolta a magnót, egy jó tudósítónál az mindig kéznél van, és megcsinálta élete beszélgetését. Mikor vissza akarta hallgatni, elég hamar rájött, hogy a szalag azért maradt üresen, mert a "play"-vel együtt a piros gombot nem nyomta meg. Az a "record", azaz a felvétel. A tanítványainknak egy idő után elmeséltem a VII-es stúdióbeli interjút (a színésznőset nem), hogy mondhassam az egyik örök igazságot a nyilvánosság előtt szereplők katekizmusából: amikor valaki először veszi észre magán, hogy adás előtt nem izgul, abban a pillanatban hagyja el a helyszínt és örökre felejtse el ezt a szakmát.
A Plusz 1 fő című monstre műsornak ő volt a riportere, én meg beosztott operatőrként lényegében egyedül fotografáltam végig az egész két órát. Volt abban mindenki, aki él és mozog, egész művész családok. Tolnay Klári a lányával, Házy Erzsébet a húgával, Telessy Györgyi színésznővel, Latinovits a két öccsével, Bujtorral és Frenreisszel, Latabár Kálmán a fiával és a lányával, Sinkovits Imre a feleségével, Gombos Katival, a fiával (akiből később Vitai András néven lett színész), meg az öccsével, Sinkó Lászlóval, Alfonzó a fiával, aki később Markos György néven lett az apjához méltó és így tovább. Az egyik forgatási nap végén Szepesi bent maradt a stúdióban, amíg én a leszerelést irányítottam, odajött és megkérdezte, nem mutatnám-e be Latabár Katinak. Néztem rá. Most csináltál vele egy egészen kiváló interjút (Kati akkor már táncosnő volt). Az más, de láttam, milyen jóban vagy vele (gyerekkorunk óta ismertük egymást), én meg szeretném jobban megismerni, esetleg a Rádióban indítanék egy sorozatot, vele kezdenék, mit gondolsz? Bemutattam. Kati is csak nézett. Maga viccel? Maga egy legenda a családomban, én nem mertem volna megszólítani, azért is hebegtem annyit az előbb. Szepesinek piros lett az arca.
Tetszik érteni? Nem a kihaénnem fajtából való volt, aki éjjel-nappal domborítja a szepesiséget, ő "csak" a Szepesi volt a mikrofon és a kamera előtt is meg a magánéletben is, de amikor az elektronikus eszközöket kikapcsolták, akkor rögtön elfelejtette azt a lendületet, ami a munkában vitte előre.
Elköszönt a futballszövetségtől, 1982-ben főosztályvezető lett a Rádióban. Nemcsak én tudtam, hogy arra tökéletesen alkalmatlan, ő is. Időnként behívott a szobájába és ordított velem. Hogy ő nem fogja tartani a hátát az én hülyeségeim miatt, miért nem tudok én nyugton maradni, az elnökségin is mindig az a téma, hogy már megint én. Őszintén dühös volt rám. Nem szerette a konfliktusokat. Soha sehol senkivel. Megvolt rá az oka, de ezt rajtam kívül nem sokan tudták.
Aztán 1990-ben kopogtak a szobám ajtaján. Szepesi jött be. Leült. Belekezdett egy majdnem érthetetlen tirádába, hogy most majd mi fog történni ezzel a rendszerváltással, és én hajlandó volnék-e segíteni neki. Mert én vagyok az egyetlen "hiteles" személy. Mondtam neveket, mindenkiről tudott valami kellemetlent, ez népszabadságos volt, az párttag, amaz kisztitkár. Gyurika, mit akarsz tőlem? Afféle igazoló jelentést, amilyen annakidején a háború után volt divatban? Olyasmit, mondta ő. Miért? Mi szükséged volna neked arra? Hát tudod, volt az ötvenhat utáni szöveg, azt biztos sokan nem felejtették el. Elég az neked, ha azt mondom mindenkinek, akit esetleg érdekel, hogy te soha senkit nem bántottál? Felállt, elindult, az ajtóból visszafordult. Ez nekem még nem jutott eszembe. Pedig tényleg. Jó lesz, kösz. Kiment.
Nem kérdeztek semmit. Szerencsére. Elég hamar kiderült, hogy annak a rendszerváltó bandának sem felelek meg. Szepesi elment a Rádióból, talán nyugdíjba, nem tudom. Már csak a Pulitzer osztáson találkoztunk, évente egyszer, márciusban, mert egy ideig mindenki hivatalos volt oda, aki már megkapta korábban a díjat. Négy éve engem már oda sem hívnak, nem tudom, Szepesi volt-e azóta.
Most már majd nem lesz többet.
Ha valaki ennél többet akar tudni róla, olvassa el a nekrológokat. Azokban minden fontos adat benne van.
Csak az nincs, hogy mára virradó éjjel halt meg végleg a rádiózás.

AZ ORBÁN-CSALÁD GAZDAGODÁSÁRÓL ÍR A KÜLFÖLDI SAJTÓ

SZTÁRKLIKK
Szerző: Klubrádió
2018.07.26.


A populista politikusok számára a legfőbb hajtóerő nem az ideológia, hanem meggazdagodásuk lehetősége – erről jelent meg cikk az osztrák Der Standardban. Az írás egyik példaként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és rokonságát említi. 

Maguk a populisták többnyire korruptak – ezzel a címmel jelent meg James Goldstonnak, a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezése ügyvezető igazgatójának az írása a Project Syndicate cikkmegosztó véleményplatform révén a világ több lapjában, így például a Der Standard című bécsi lapban – hangzott el a Klubrádió nemzetközi sajtószemléjében.

A szerző meglátása szerint a populista politikusokat többnyire nem annyira az ideológia, sokkal inkább a mohóság hajtja, és azon dolgoznak, hogy megtömhessék a maguk, valamint barátaik zsebét. A demokrácia ellenük történő megvédéséhez ebből következően a korrupció elleni erőteljes kampányra van szükség...

MIÉRT SZERETI AZ ANTISZEMITA ORBÁN A ZSIDÓ NEMZETÁLLAMOT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.25.


A válasz egyszerű: Orbán azért szereti a zsidó nemzetállamot, mert antiszemita. Márpedig a nemzetállami Izrael indokot és jogalapot szolgáltat a nem zsidó nemzetállamok létére is, amelyek éppen a zsidókkal szemben érvényesítik a nem zsidó többség többletjogait. Izrael állam történetének egyik mélypontja, hogy az antiszemita náci Orbán az undorító Gestapo-s kalapjában melegen üdvözölt vendég volt Jeruzsálemben. Igazolva Izrael által fasizmusát.

Miután Izrael minden más származású és vallású embert másodrendű állampolgárrá tesz, ez alátámasztja azt az igényt, hogy például Magyarországon is az asszimilált zsidóság és a zsidó értelmiség fogja be a száját, mert a magyar nemzetállamnak nem egyenrangú tagjai és ezért csak megtűrtek az olyan árja magyar keresztények mellett, mint Orbán Viktor. A NER örökös vezére, Horthy Miklós méltatója, a Horthy-kultusz fenntartója, a náci emlékmű megálmodója Izrael megbecsültebb barátja, mint az asszimilált pesti zsidók. Itt tartunk.

Ez a nemzetállami gondolat a demokratikus egyenjogúság elutasítása, amely bebotonozza a fasiszta és antiszemita Orbánt a hatalmába, hiszen az ő keresztény-nemzeti identitásának nincs keresztény-nemzeti ellenfele. Neki csak liberális, szekularizált zsidó ellenfelei vannak, akiknek kizárólag azok a demokratikus elvek adnak felhatalmazást az ország ügyeibe való beleszólásra, amelyeket Izrael most törvényesen elutasított. Ha liberális, akkor az is zsidó, aki nem zsidó.

Nem nagyon vicces, de tény, hogy miközben az antiszemiták legfőbb vádja az, hogy a zsidó nép áll az általuk gyűlölt emberi jogok, liberális demokráciák, jogállam, parlamentarizmus mögött, aközben Izrael állama még az olyan fasiszta rendszereket is megelőzve tagadja le ezeket a jogokat, mint amilyen Magyarországon a NER. Ki hitte volna, hogy a Vészkorszak után lesz rasszista Izrael, lesznek fasiszta zsidók? Márpedig vannak, Izrael miniszterelnöke az egyik.

Orbán röhögve és boldogan üdvözli a rasszista és fasiszta Izraelt, boldogan látogatja meg a hozzá hasonlóan korrupt izraeli miniszterelnököt, aki szintén az ellenséggyártással akarja a hatalmát bebetonozni, a sajtót korlátozni, a civileket üldözni. Aki ráadásul abban a könnyű helyzetben van, hogy még igazi ellenségei is vannak, akiket viszont gondosan provokál, és a maga részéről mindent megtesz azért, hogy az ellenséges viszonyt fenntartsa...

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA AJÁNLATÁRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.26.


A Titanic parancsnoki hídjáról ma egy utolsó ajánlatot intéztek a Jéghegyhez. Tárgyalnának vele az ütközés elkerüléséről. "Végül is mindketten ugyanazt akarjuk, hát mondjuk a Jéghegy talán nem, de egy a kettőből is több, mint a semmi. A Titanic hajózni akar, a Jéghegy meg süllyeszteni, ezt a két igényt kellene valahogy összeegyeztetni. "

A Jéghegy nyilatkozott a New York-i Távírdának, hogy neki egyáltalán nincsenek rossz szándékai, ők be fogják tartani az Alaptörvényt, ők is dekára annyit fognak veszíteni a súlyukból, kisangyalom, mint az általuk kiszorított víz súlya. Térfoglalásra van szükség, mondta a Főjég az antarktiszi találkozón az aljegeknek, és itt most pontosan egy Titanic méretű teret kellene elfoglalni, de attól az még megmaradna, csak nem egészen a tenger tetején, hanem inkább az alján, de ez csak technikai kérdés...

KÁRÖRÖM ÉS KREATÍV INZULTUSOK - MIRŐL SZÓL MANAPSÁG A POLITIKA

KONZERVTELEFON
Szerző: EGRES DOROTTYA
2018.07.26.


Milyen szavak, gondolatok határozzák meg mostanság a politikai diskurzust és a közbeszédet hazánktól nyugatra? Legyen szó a mainstreamről vagy kisebb szubkultúrákról, a bal- és a jobboldalon egyaránt találunk trendi kifejezéseket és ötletes sértéseket, amelyek frappánsan összefoglalják, hogy mit kell tudnunk a politikai kultúráról.

Nézzük, melyek voltak az utóbbi idők sokatmondó szófordulatai!


Legszebb öröm a Schadenfreude

Még ha nehezen is valljuk be magunknak, sokan örömünket leljük mások szenvedésében. Nem kell persze súlyos vagy sorsfordító dologra gondolni, egy apróság is elegendő ahhoz, hogy áthasson bennünket a káröröm érzése. A német Schadenfreude (a schaden, azaz kár és a freude öröm szavak összetétele) annyira kifejező, hogy még az angol is a német szókapcsolatot használja a káröröm leírására. Ez ad magyarázatot arra, miért élvezzük a bakivideókat, és miért lelkesedünk, amikor az a focicsapat kap ki, akiknek köszönhetően kiestek a kedvenceink a vb egy korábbi meccsében. A káröröm érzése annál intenzívebb, minél erősebben kötődünk bizonyos csoportokhoz - minél eltökéltebb németdrukkerek vagyunk, annál inkább ujjongunk a dél-koreaiak vereségén, illetve minél lojálisabb egy politikai oldalhoz való elköteleződésünk, annál jobban várjuk a másik oldal vereségét. Érdekes módon még akkor is átéljük ezt az érzést, ha nincs is közvetlen hasznunk mások szenvedéséből.

A jelenlegi amerikai politikai színtéren pedig tökéletesen megfigyelhető a káröröm jelensége, a kék és a piros táborban egyaránt, és nemcsak azért, mert sokak szerint mókás fickó az üzletemberből elnökké avanzsált Trump. Politikusok, szakértők, hírességek ismételgették hónapokon át, hogy belőle aztán sosem lesz elnök. A választás éjszakájától kezdve azonban feléledt a “na, ugye megmondtam” érzése a republikánus oldalon. Persze a demokraták is találtak maguknak alkalmat a kárörvendésre, például amikor az új kormány egészségügyet érintő döntései éppen a pirosan szavazó államokat érték a leginkább hátrányosan. A Trumpgrets nevű Tumblr oldal a Trump megválasztását megbánók (Trump+regrets) hozzászólásait gyűjti össze (ráadásul olyan zseniális alcímmel, mint a "les déplorables misérables")...

MIT TEHET, AKIT NEM VETTEK FEL? - TEGNAP TÖBB MINT 30 EZER DIÁK SZOMORKODOTT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.26.


Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után minden harmadik diák szomorkodhat. Ez az arány az előző években később, a pótfelvételik eredményét követően javult. Ilyenkor azonban már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni – fizetősen. Pénzért többen is ajánlanak alternatívákat a fel nem vett diákoknak.

Kihirdették a ponthatárokat, sokan örülhettek, de nem mindenki bulizhatott felhőtlenül. Az elmúlt öt év statisztikái szerint rendre megközelítette a jelentkezők 70 százalékát a felvettek aránya, az idén már tegnap (lásd keretesünket) több mint 69 százalék örülhetett. A későbbi sikert részben a fellebbezések révén érhettek el a diákok. 2018-ban azonban változott a rend: kizárólag közigazgatási perben lehet jogorvoslatot kérni.

A besorolási döntésről szóló határozattal szemben, annak közlésétől számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással az Oktatási Hivatal mint alperes ellen indítható közigazgatási per. A keresetlevelet a jogvita eldöntésére illetékes Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve (erre külön oldalt is létrehoztak) kell benyújtani. Az elbírálás határideje így jócskán meghosszabbodik, és alighanem a sikeresség is kétségesebbé válik majd. Aki pedig veszít, annak fizetnie kell, ráterhelik ugyanis a perköltséget.

Azoknak, akik most nem jártak sikerrel, járható út a pótfelvételire jelentkezés. Erre várhatóan augusztus második felében lesz mód. Ilyen esetben azonban már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni, a képzést pedig szinte biztosan önköltséges formában lehet a most felvett szerencsésekkel együtt szeptemberben elkezdeni.

Idén a tavalyinál kétezerrel több, 108 ezer felvételiző várta tegnap este nagy izgalommal, hogy megtudja, bejutott-e a vágyott szakra. Közülük 73 ezren alapképzésre, 18 ezren mesterképzésre, 11,6 ezren pedig osztatlan képzésre jelentkeztek. Ösztöndíjas helyre 93 ezren pályáztak. A felvételi ponthatárok itt nézhetők meg. Bódis József oktatási államtitkár a fővárosban tartott Pont Ott Parti helyszínén újságíróknak imponálónak nevezte felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel...

ÚJABB ADÓT KAPNAK A MAGYAR AUTÓSOK

INFOSTART
Szerző: Infostart
2018.07.24.


A parlament által pénteken elfogadott törvénymódosítás eredményeként átalakul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz (kgfb) kapcsolódó adózás, megszűnik az eddigi baleseti adó, helyét egy 23 százalékos biztosítási adó veszi át.

A változás, amely 2019 folyamán a szerződések évfordulójától lép hatályba, az autósok szempontjából adósemleges – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A biztosítási adót az eddigiekkel ellentétben nem a díjon felül, hanem a díj részeként kell megfizetni. A kgfb-vel összefüggő adóeljárási feladatokat pedig a jövőben is a biztosítók látják el. A folyamatban lévő szerződéseket a törvény nem érinti, a változás csak 2019. január elsejétől esedékes, és a már meglévő biztosítási szerződésekre csak az évfordulót követően alkalmazandó...

ÉLET ÉS MUNKA EGY DÁNIAI FARMON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dénes
2018.07.26.


Egy dániai (vagy bármilyen, ha már…) farmon dolgozni embert próbáló munka lehet, és ezt alátámasztja Dénes története is, ami ugyan kis ciprusi kitérővel kezdődik, de a lényeg Dániában játszódik. Küldött képeket is, amit külön köszönök. Szóval lássuk, milyen az élet Skandináviában!

„Dániai kalandom talán 2016 decemberén kezdődött, amikor eldöntöttem, hogy az életemet meg kell változtatnom. Akkoriba egy gyárban dolgoztam Budapesthez közel, de a jövőmet már csak külföldön tudtam elképzelni.

A ciprusi kudarc

Januárban találtam is egy konyhai állást Cipruson. Akkori angoltudásom igen alacsony szinten mozgott, de sikerült teljesítenem a Skype-interjút a görög főnökkel.

Március végén kiutaztam és egy nagyon jó csapattal sikerült megismerkednem Cipruson. A sziget gyönyörű volt, de a munka sajnos nem, úgyhogy egy hónapon belül átgondoltam az életem és májusban már a dániai farm munkainterjúján vettem részt Budapesten.

Egy hónappal később hajnali 4 órakor az M7 autópálya budaörsi pihenőjében egy másik magyar társammal együtt felszálltam a Romániából érkező buszra, ami elvitt minket Dániába. A következő 2 napban 80 km/órával hasítottunk keresztül fél Európán.

Szomorúság és félelem

Megérkezésünk reggelétől kezdve egy kétnapos intenzív tréningen vettünk részt a munkával kapcsolatban, a végén pedig elindítottuk a bevándorlási és munkavállalási ügyintézést.

Azután egy vonatjeggyel, térképpel és sok reménnyel útnak indítottak minket Aarnum vasútállomásáról. A kétórás vonatút alatt másodszor éreztem azt, hogy teljesen egyedül vagyok a nagyvilágban.

Nem tudtam, mi következik és nem maradt más bennem, csak a szomorúság, az elhagyatottság és a félelem az elkövetkező dolgok iránt. Végül késő délután találkoztam a farmerral a helyi vasútállomáson.

Innentől rengeteg pozitív csalódás ért az itteni szállással, munkatársakkal, munkával és minden mással kapcsolatban. Dánia nagyon zöld és tiszta az emberek pedig alapvetően kedvesek és előzékenyek...

Az elején például meglepő volt, hogy biciklizés közben az autósok határozottan nem akarnak elgázolni, sőt, sokan az út másik oldalára is áthajtanak miattam...

MIÉRT MŰKÖDIK AZ ORBÁNI FÉLELEMKELTÉS?

MÉRCE
Szerző: FARKAS ESZTER
2018.07.25.


Újabb részletes elemzést publikáltak félelem témakörben, a kutatók ezúttal Orbán beszédeit elemezték 1999-től kezdődően. A kormányfő beszédeiben 2004 óta jelentősen megnőtt a félelem- és szorongáskeltő kifejezések használata. A háború témakörére egyre nagyobb, a kormányzatra és gazdaságpolitikára viszont egyre kisebb hangsúlyt helyez beszédeiben a miniszterelnök.

Ebben persze semmi meglepő nincs (már csak azért sem, mert hasonló eredményeket már jóval korábban is publikáltak kutatók), noha fontos, hogy amit intuitíve érzékelünk a politikai történésekről, az adatokkal is kimutatható, igazolható legyen. A szerzők 41 Orbán-beszédet elemeztek: az évértékelőket, valamint a március 15-i és tusnádfürdői beszédeket. A főbb eredmények szerint Orbán 2014 óta erőteljes militáns hangnemre váltott, beszédeiben a migránsok, az EU, valamint az iszlám témájához egyre gyakrabban kapcsol háborús, katonai kifejezéseket. Továbbá egyre változatosabb szókinccsel próbálja előidézni az állampolgárokban az elesettség-, kilátástalanság- és félelem érzését.

Orbán Viktor tehát azt szeretné, ha a félelem és szorongás dominálná az őt követő magyar állampolgárok érzelemvilágát. Félelem a migránsoktól, Sorostól, vagy egyszerűen csak attól, hogy elveszítik a munkájukat:

az Orbán által megcélzott félelmek tárgyának skálája széles, ezért is férhet bele annyi típusú Fidesz szavazó. És ezt a célt segítették a migráns- és Soros-ellenes plakátkampányok, a kvótanépszavazás, valamint a nemzeti konzultációk sora is.

De miért is jó Orbánnak, ha a magyarok félnek a migránsoktól, Sorostól és az EU-tól? Erre a kérdésre politikai pszichológiai kutatások adhatnak választ. Az érzelmek és politikai cselekvés viszonyát vizsgáló elemzések két fő kérdésre keresik a választ: hogyan befolyásolják a különböző érzelmek a döntéshozatalt, és mennyire körültekintő (vagy éppen elhamarkodott) döntés születik különböző érzelmi állapotokban? Mennyi időt töltenek információszerzéssel az állampolgárok, mielőtt döntést hoznak egy-egy kérdésben?

A HIT NEM VALÓ A POLITIKÁBA - MARKUS MECKEL: ORBÁN VIKTOR SÚLYOSAN MEGSÉRTI AZ ALAPELVEKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HELTAI ANDRÁS
2018.07.26.


Az egykori keletnémet ellenzéki, evangélikus lelkész, rövid ideig külügyminiszter, majd húsz évig szociáldemokrata parlamenti képviselő Markus Meckel szerint Istent párthoz kapcsolni, így magunkat fölé helyezni istenkáromlás. Interjúnkban arról is beszél, hogy a magyar miniszterelnök kísérlete Helmut Kohl és Angela Merkel szembeállítására puszta ügyeskedés.

Ön Magyarország régi barátja, ismerője. Lelkészként mit gondol arról, hogy Budapesten beírják az alkotmányba, hogy ez keresztény ország?

– Annak idején protestáns lelkipásztorként alapítottam pártot, mégpedig nagyon tudatosan szociáldemokratát. Sokszor megkérdezték már, hogy miért nem keresztényt. Azt válaszoltam, hogy teológiai okokból. Egy keresztény pártot fenyegeti a csábítás, hogy politikai célokból kisajátítsa magának a hitet. Nagyon veszélyesnek tartom, ha egy politikát kereszténynek minősítenek. Istent a pártunkhoz kapcsolni, magunkat így Isten fölé helyezni, ez blaszfémia.

Úgy tűnik, hogy manapság a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU is a magyar kormánypárthoz hasonlóan gondolkodik.

– Igen, ez sajnos nem csak magyar betegség. Pár évtizeddel ezelőtt még nem volt szokatlan, hogy a papok a szószékről mondták meg híveiknek, kire szavazzanak a választásokon, ha Jézus tanításait akarják követni. Ez durva visszaélés, ezért utasítom el olyan határozottan a vallásnak politikai célokra való felhasználását. Úgy gondolom, Angela Merkel kancellár, a lelkészlány is jól érzi a veszélyt, amelyről beszéltem. Bizonyos, hogy ő semmiképpen nem akarja a hitet bevinni a politikába.

Amikor legutóbb Orbán Viktor a keresztény Helmut Kohlt méltatta, azt mondta, hogy „az ő nagy barátja”, a kancellár teremtette meg Németország és Európa egységét.

– Azt a kérdést, hogy valóban olyan közel állt-e Orbán Kohlhoz, amint most állítja, nyitva hagynám. Amögött ugyanis, hogy így beszél róla, elsősorban politikai taktikát látok. Egyszerűen szembe akarja állítani Kohlt az őt rendre bíráló Angela Merkellel. Köztudott, hogy Kohl annak idején azért kényszerült dicstelen lemondásra, mert nem volt hajlandó megnevezni a Kereszténydemokrata Párt, a CDU illegális pénzelőit. Vagyis a barátságot azon alkotmány fölé helyezte, amelynek őre volt. Merkel elutasította ezt a magatartást, és ez alapozta meg politikai pályafutását. A Kohl nevével most fémjelzett „jó Németország” szembeállítása Merkelével, ahonnan Orbánt kritizálják, csak a magyar kormányfő ügyeskedése. Kohlnak elkötelezett európaiként nagy érdemei voltak, de a kép, amelyet magáról mint a német egység megteremtőjéről rajzolt, nem mindenben felel meg a valóságnak. A kaput a német egységhez 1989 közép-európai változásai nyitották meg, köztük az NDK békés forradalma. Az egész egyesülési folyamat hajtóerejét a keletnémetek jelentették, Kohl pedig ügyesen használta ki ezt a tényezőt...

MSZP GOES TO TUSVÁNYOS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2018.07.25.


Valahol az orrom elé keveredett egy hír, ami arról szólt, hogy az MSZP szeretne elmenni a fideszes agymosásra. Aztán azt is láttam, hogy a hír közel egy hetes. Nem nagyon dobogtatott meg semmit. Még az asztallapot sem. Egyszerűen azért, mert kiválóan belesimul abba a kirakósba, ami Botkától Szélig bontakozik ki. Szegélymintaként a képviselői fizetésemelés megemelésével. Amit azért csak sikerült a magát ellenzéknek emlegető politikai alakulatok jó részének is megszavazni.

Tudom, tudom. Az ezt érintő hírek többsége sem friss. Tényleg nem az. Ahogy az amerikai rabszolgatartás sem lenne mai történet. A következményei azonban máig hatnak. A hazai politika azért nem olyan nagy ívű. Inkább földhözragadt. A posványba tapadva ott vannak a sokak által megtiport, lenyomott korábbi gondolatok is. Arról, hogy a Fidesznek nem előnyös egy összefogó ellenzék. Így pénzt, paripát, illetve szólamokat nem kímélve próbálta megosztani az ellene indulókat. Valószínűleg a vártnál nagyobb sikerrel. Az LMP belső cirkusza a legékesebb példa erre. Azzal, hogy jószerével mindenkit bűnösnek kiáltottak ki, aki szóba mert állni bárki mással. De azért tényleg nincsenek egyedül.

Ugye még emlékszünk az ellenzék soraiból felhangzó, programhelyettesítő gyurcsányozásokra. Tudomásul véve azt, hogy Orbán Viktor, okkal, vagy ok nélkül, de Gyurcsányt tekinti valós kihívójának. Így évek óta próbálja a DK-elnök vélt vagy valós erejét annullálni. Látható módon, szinte bármi áron. Amikor az MSZP jelöltje, miután Szegeden beszélt a vezérrel, teli tüdőből akarta leváltani a DK elnökét, azért egy kicsit gyanússá vált a háttér-egyeztetések lehetősége. Ahogy az LMP prominensei úgy mentek el tárgyalni a DK-hoz, hogy valószínűleg előre eldöntötték: nem tárgyalnak. Az csak hab volt a tortán, hogy utána elmentek egy benzinkúthoz, hogy megpróbálják a lehetetlent. Szalonképesnek eladni, amint felszopják a Jobbikot. Összességében azért szépen rakosgatták a kirakós darabjait az asztalra. Azt a kirakóst, ami az egykori NDK többpárt-rendszerére emlékeztető parlamenti párt-színkőrt ábrázolja. Amiről lehet azt mondani, hogy nem olyan. Mondani lehet. De attól még az...

KULKA JÁNOS ELŐSZÖR BESZÉLT HATALMAS KÜZDELMÉRŐL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.07.25.


A teljes beszélgetést ide kattintva tudja meghallgatni.
A színész két éve kapott súlyos sztrókot, ami miatt sokáig meg sem tudott szólalni. A betegsége óta most először a Klubrádióban beszélt, és megküzdött minden szóért. A műsor vendége volt Kulka János logopédusa, Varga Sarolta is.

Egészen megrázó volt hallgatni, ahogy a súlyos sztrókja után először adott interjút Kulka János színművész, aki olykor lassabban beszélt, máskor kereste a pontos kifejezést. A Klubrádió Ötös című műsorának vendége volt klinikai logopédusával, Varga Saroltával együtt. A választás nem véletlen, a két műsorvezető, Falusi Mariann és Lang Györgyi Kulka barátai.

Kulka János 2016. áprilisában kapott sztrókot, mely során sérült a beszédközpontja is - vagyis egyáltalán nem tudott beszélni -, szakszóval afáziás lett. A nulláról indult, saját megítélése szerint 10 százaléknál tart a felépülésében, logopédusa szerint ennél azért jobb a helyzet.

Az afáziáról Varga Sarolta azt mondta, ilyenkor a beteg mentálisan olyan, mint volt - Kulka Jánosnak is tiszták voltak a gondolatai, csak nem tudott megszólalni -, de nem biztos, hogy jól érti, amit mondanak neki, vagy ha érti is, nem tud válaszolni, vagy nem azt mondja, amit valójában szeretne.

"A beteg úgy ébred föl, hogy semmi sem olyan, mint volt, a jobboldala lebénul, nem tud válaszolni, mikor szólnak hozzá, nem tudják, mi baja, és ő sem tudja, mi történik vele. Ez egy másik dimenzió, fájdalmak, kínok között, kiszolgáltatott helyzetben van."

Szörnyű - fűzte hozzá Kulka János, de elmondta azt is, hogy már megnyugodott.

"Megvilágosodtam, nyugodt vagyok, tényleg."

A logopédusa elmondta, hogyan kezdett újra beszélni a színész. Az afáziás betegnél a beszédlégzés funkció blokkolódik, ilyenkor a szakember indirekt módon - Kulka esetében például zenével - próbálja meg beindítani ezt...

ÚRNAK RONGYOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.26.


A Magyar Helsinki Bizottság, ha lehet ezt ilyen módon elmesélni egyáltalán, úriembereset játszik a tébolydában. Teázni akar a nyálacsorgató baltás gyilkossal, ami öreg hiba, sőt, ha szabad ilyen közvetlennek lenni: fiúk, ez így nem fog menni egyáltalán. Az van, hogy a fideszhordák gecik voltak meg aljasok, jól ragadta meg tehát a torkánál a tökét Simicska bácsi, aki immár jobbra el és taps nélkül.

Ezeknek a civileknek jogerős ítéletük van arról, hogy a mi drága egyetlen kormányunknak az oldalukon, ahol az agyrémeik vannak, azaz, a kormány.hu-n harminc egész napon át világgá kell kürtölni azt a cáfolhatatlan tényt, hogy hazudtak éjjel és nappal, de legfőképpen akkor, amikor a nemzeti konzultációjukban azt állították, hogy az M. H. B. a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi.

De a mi drága kormányunk nem tette ki a szöveget arról, hogy hazug, mocskos és aljadék, hanem a Kúriához fordult orvoslatért, hogy nyújtsa az élvezeteket. Mindeközben pedig nyájasan megkérték a Helsinkit, amíg a Kúria monyol, ne kelljen kirakniuk a szöveget, és ezek a drága lelkek mit válaszoltak, hát ezt: “Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá”.

Tökön többféle módon is szúrhatja magát az ember, többek között így is. Tudom én, hogy egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá, meg gyerekszoba és elsőáldozás vagy filozófia szakkör. De könyörgöm, csak rá kell nézni prime minister Victor Orbanra, a trottyos gatyájára, és meg lehet állapítani, hogy ilyen alaktól tyúkot se venne az ember, mert a fazokból vinnék el, kiderülvén, azt is lopta.

Ezen kívül élénk háború is van, amiben nem szoktak kegyelmet osztogatni. Az M. H. B. meg úriembert játszik itt, holott ő kapta a stigmát, ráadásul már matricája is van, amely mutatja a szabadcsapatoknak, melyik ablakot kell betörni. Mindjárt elszedik a pénze huszonöt százalékát hadiadóba, majd fölszeletelik, megsózzák, megborsozzák, és így vetik a falka elé, ők pedig csak jópofiznak, és eltartott kisujjal szürcsölik a teát.

Játsszák a gentlemen’s agreement-et, amit viszont csak úriemberekkel lehet, ilyet viszont ezekről a fideszesekről egyáltalán nem állíthatunk. Ezek nem lovagok, az ilyesféle erények teljesen hiányoznak belőlük. Nem olyan keresztény magyar úriemberek sem, mint ami a mintájuk nekik az ellentengernagy idejéből, mert azokban minden ocsmányságuk ellenére volt úri böcsület, és legalább főbe lőtték magukat a kártyaadósság után...

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG IMMÁR MEGKÉRDŐJELEZI A LENGYEL IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS FÜGGETLENSÉGÉT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.26.


- Megszívhatja Lengyelország, mert Európa korlátozhatja vele az együttműködést, miután egyértelmű, hogy a hatalom kiterjesztette befolyását a bíróságokra

- Orbán Viktor a civilek elleni küzdelemmel új ideológia front nyitott az Európai Néppártban, amelynek régi felfogású, kereszténydemokrata erőit le akarja nyomni az európai választásokon

- Steve Bannon nagyon számít a Fideszre a populista európai tömb megteremtésében, a Jobbikkal viszont nem szeretne közösködni
FT

Az Európai Bíróság kétségbe vonja, hogy az igazságszolgáltatásra kiterjesztett kormánybefolyás miatt Lengyelországban egyáltalán lehetséges-e még a független ítélkezés. A testület állásfoglalását az ír Legfelsőbb Bíróság kérte ki, mert döntenie kell Varsó kiadatási kérelméről egy lengyel férfi ügyében, aki kábítószer kereskedelemmel gyanúsítanak. A példátlan, precedens-értékű luxemburgi döntés tartalmazza, hogy hasonló esetekben a bíráknak egész Európában mérlegelniük kell azt a vitát, amely jó ideje zajlik a PiS és a Bizottság között a lengyel jogállamiság ügyében. Ugyanakkor a lengyel igazságügyi miniszter próbálta bagatellizálni az ítéletet. Így leginkább arra hivatkozott, hogy sehol sem szerepel benne, miszerint sérült volna a jogállam. A labda most visszakerül Írországhoz, ahol – ha megtagadják a férfi kiadatását – a Legfelsőbb Bíróságnak meg kell állapítania, hogy komoly veszélyben van a lengyel bíróságok önállósága, illetve, hogy alapvető aggályok vannak annak feltételezésére: a vádlott nem részesülne tisztességes tárgyalásban.

Süddeutsche Zeitung

A lap úgy értékeli, hogy az Európai Bíróság kinyilvánította bizalmatlanságát Lengyelországgal szemben, és sajnos, jogosan. A kommentár kiemeli, hogy az EU a bizalom elvén alapszik. A tagállamok elhiszik egymásnak, hogy tiszteletben tartják és megőrzik a demokráciát, a szabadságot és a jogállamot. Ily módon az unió kiemelkedik minden más, szokásos nemzetközi szervezet közül. Csakhogy mostanában elveszőben van a konszenzus az ügyben, miként lehet a társadalmat politikai eszközökkel formálni. Orbán Viktor az illiberális rendszert állítja szembe a demokrácia nyugati modelljével. A lengyel kormány olyan reformokat ver keresztül az igazságszolgáltatásban, amely a hatalom eszközévé silányítja a bíróságokat. Erre reagált most az Európai Bíróság. Úgy rendelkezett, hogy a tagállamok a jövőben nem tehetnek eleget a lengyel kiadatási kérelmeknek, ha fennáll a konkrét veszély, hogy az érintettre nem tisztességes per várna Lengyelországban. A döntés helyes és szomorú. Azt mutatja, hogy mennyi bizalom veszett el a kontinensen.

Die Presse

Az Európai Bíróság ítélete után könnyen lehetséges, hogy Lengyelország más területeken is elszigetelődik az EU-n belül. Ha ugyanis széles körben gondolják úgy, hogy a lengyel bíróságokon sérül a jog a tisztességes eljáráshoz, akkor ez azt jelenti, hogy megrendül a bizalom az ottani igazságszolgáltatásban és a jövőben igencsak megnehezülne a gazdasági együttműködés. A következmények érinthetik a lengyel vállalatokkal kötött szerződéseket, az uniós támogatásokkal zajló programok jogbiztonságát, ennélfogva az európai partnerek és intézmények korlátozhatják a kooperációt. A Bizottság az alapértékek megszegése miatt már jogállami eljárást indított Varsó ellen, de a tárgyalások idáig semmiféle közeledést nem eredményeztek. A PiS-nek azonban nem kell semmitől sem tartania, mert Orbán Viktor szankciók esetére belengette a vétót.

ITT OLVASHATÓ